Skip to content


       Szűrés lista

"Nyomorgó" művészek és a megalázóan alacsony nyugdíj. És a jogdíjak?

Szomorú történet ez:
Nagy Feró több mint 35 év munka után 30 ezer forint nyugdíjat kap. Feró ebből a pénből nem tudja eltartani a családját, és amikor néhány éve nyugdíjba ment azt hitte legalább 50 ezer forint lesz a nyugdíja, de csak 25 ezer lett. Ezt emelték meg később 30 ezerre. Ennek hatására elkezdtek szervezkedni a zenészek Benkő László vezetésével, hogy "együtt harcoljanak az őket megillető pénzért,hogy megkapják az őket megillető, tisztességes nyugdíjat."

Az eszem megáll, mégis mire számítanak?! 40 évig nagyrészt zsebbe kapták feketén a gázsit, akkor kellett volna gondolkodni, hogy később miből fognak megélni és mennyi nyugdíjat fognak kapni. Mennyit tetszettek betenni a közösbe az elmúlt 40 évben, Tisztelt Művészek? És a többi kisnyugdíjas? Akik tényleg végiggürcöltek 40 évet? Vagy a nyugdíjas magyar zenész egy külön kategória?


Viszont egyvalamiről nem esik szó: hogy milliókat kapnak évente bankszámlára a jogdíjakból! Pontosabban az Artisjus nevű szervezettől.

Nézzünk pár esetet, Nagy Ferónak és Benkő Lacinak milyen tételekből jönnek össze a milliós jogdíjak. Az Artisjus a Nagy Testvér, mindent hall és feljegyez ...

Nézzük, mik után kapnak jogdíjat:
-Könnyűzenei koncertek: Ez a kategória a szórakoztató zenei és műsoros rendezvényeken, fesztiválokon, belépődíjas és belépődíj nélküli, könnyűzenei koncerteken bálokon, táncházban, és hasonló rendezvényeken elhangzó zenei előadásokból származó jogdíjakat tartalmazza.
-Vendéglátóipari zenefelhasználás: Ide soroljuk és ebben a kategóriában osztjuk fel a vendéglátóhelyeken, éttermekben történő zenei felhasználásokból (pl. helyi zenész, illetve zenekar) származó jogdíjakat.
-Rádiós elhangzások: Ebben a kategóriában osztjuk fel az országos és körzeti rádiókban sugárzott zenei felhasználások után beszedett jogdíjakat. A feldolgozott rádiók műsorát teljes egészében figyelembe vesszük: az év minden napján, 0-24 óra között elhangzott összes mű adatait feldolgozzuk.
-Televíziós elhangzások: Ebben a kategóriában osztjuk fel az országos és körzeti televíziókban sugárzott zenei felhasználások után beszedett jogdíjakat. A feldolgozott televíziók műsorát teljes egészében figyelembe vesszük:az év minden napján, 0-24 óra között elhangzott összes mű adatait feldolgozzuk.
-Hanghordozók: Ebben a kategóriában osztjuk fel a belföldi ún. mechanikai hanghordozók (CD-k, kazetták, zenei DVD-k, stb.) eladási, illetve gyártási példányszámai alapján beszedett jogdíjat.
-Üres hanghordozó: Ebben a kategóriában osztjuk fel az ún. üres (írható) hanghordozók gyártóitól és importőreitől a magáncéli másolásra tekintettel beszedett jogdíjakat (üres hangkazetta, CD, DVD, stb.). A felosztás alapját a belföldi mechanikai hanghordozók eladási és gyártási példányszámai és a rádió műsorok adják.
-Filmzene: 1, Filmszínházi vetítések után beszedett jogdíj 2, A televízióban történő filmvetítés után beszedett jogdíj.
-Internet: 1, Letöltéses Internet (zenei és/vagy audiovizuális mű vagy annak részleteinek egyedi lehívása valósul meg személyi számítógépre vagy más adathordozóra (telefon, zenelejátszók, stb.). Ebbe a kategóriába soroljuk a zenei telefon jelzőhang (csengőhang) és „podcast” letöltéseket is.) 2, Nem letöltéses Internet (a zenei és audiovizuális művek vagy ezek részleteinek olyan internetes egyedi lehívása, amely csak meghallgatást/megtekintést tesz lehetővé, de tartós letöltés nem valósul meg.)

Nézzük a gyakorlatban:
Be kell jelentened az Artisjus-nál, ha zene fog szólni a boltodban,kocsmádban, bárhol:
"A nyilvános zenefelhasználásbejelentése és a már bejelentett zenefelhasználás megváltozásának bejelentése a közös jogkezelést végző Artisjushoz a szerzői jogi törvény kötelező. A felhasználó a felhasználási engedélyt csak a Jogdíjközlemények szerinti jogdíj megfizetésével szerezi meg. A jogszabály által előírt bejelentési kötelezettség mellett szükség van a folyamatos és egész országra kiterjedő ellenőrzésre is. Kollégáink egy-egy területen folyamatosan tartják a kapcsolatot a zenét szolgáltató üzletekkel, és e közben ellenőrzik a zenefelhasználás körülményeinek esetleges változását, a bejelentési kötelezettség teljesítését és ebben az utóbbi körben a nem zenélő üzleteket is."

Tehát minden adat befolyik az Artisjushoz, hol, mennyiszer szólt Nagy Feró vagy Omega az országban, mennyiszer volt a rádióban és tévében a műve, mennyi albumot adott el, ez alapján osztják fel a befolyó pénzt.

És honnan, mennyi pénz folyik be az Artisjus-hoz?

-A város lélekszámától és a nyitvatartás idejétől minden helynek, ahol zene szól, jogdíjat kell fizetni: íme a táblázat (ez napi 1000-2000 forint/hely. Az havi 30 000 - 60 000/hely!)

-Áruházaknak, üzleteknek négyzetméterenként kell jogdíjat fizetni. Színházakban, mozikban, sporteseményeken nézőszám alapján: íme a táblázat.
Mindehol, ahol zene szól, azután jogdíjat kell fizetni. Komolyan mondom, semmi sem maradt ki! Kereskedelmi és szolgáltató üzletek, áruházak, kiállító és árubemutató termek, kiállítások, bemutatók és vásárok, zenés csoportos sportfoglalkozások, kondicionáló termek, vidámparkok, cirkuszok, strandok, mozik, ügyfélvárók, ügyfélszolgálati irodák, közterületen elhelyezett hangszórók, múzeumok, színházak, közlekedési eszközök (repülőgép, vízi - és szárazföldi jármű, taxi), sporteseményeken stb .....

-És természetes pénz szednek az írható CD-k DVD-ék, mp3-lejátszók, memóriakártyák eladásából, amit mi fizetünk meg: (a teljes lista erre)
Üres magnókazetta : 23 forint jogdíj / darab
Üres videókazetta : 70 forint jogdíj / darab
Írható/újraírható CD: 44 forint jogdíj / darab
Írható/újraírható DVD:  110 forint jogdíj / darab
Írható/újraírható dual layer DVD 9GB: 250 forint jogdíj / darab
1 GB-os memóriakártya: 640 forint jogdíj / darab
1 GB-os mp3-lejátszó : 1600 forint  jogdíj / darab

Tehát veszek a fényképezőgépembe egy memóriakártyát, abból szépen kapnak a zenészek, Fásy Ádámtól a Tankcsapdáig. Remek!

És a végére hagytam a csattanót:
"A teljes, az ARTISJUS által képviseltek és a más magyar közös jogkezelők  továbbá a külföldi sugárzó szervezetek részére 2005-ben beszedett jogdíjösszeg 11 384 541 000 forint volt. Lassan mondom, hogy mindenki megérte: 11 millárd 384 millió 541 ezer forint! 2005-ben.

És a csattanó csattanója:
A Mistral üzletében Artisjus-matrica nélküli DVD-éket találtak a VPOP emberei.
A Vám- és Pénzügyőrség szerint a Mistral üzletében mindent rendben találtak. Mint az Sipos Jenő szóvivő leveléből kiderül, az ügyészség állásfoglalása szerint a matricák lehagyása nem minősül bűncselekménynek, sem szabálysértésnek, ezért nem foglalkoznak az esettel. Artisjus maximun polgári pert indíthat a Mistral ellen  ....

Címkék: zene közélet

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr65348272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

körökör 2008.02.21. 17:09:47

ki nem szarja le,hogy mennyi a nyugdíjuk.mentek vóna el dógozni.

Leonard Zelig 2008.02.21. 17:10:00

Pedig már majdnem átutaltam a pénzt az éhező Nagy-famíliának, de inkább végigolvastam a cikket. Kösz, akkor marad a kutyamenhely.

Hempli 2008.02.21. 17:26:53

zorbántorgyán idején is ez volt/rosszabb volt

a 2008.02.21. 17:28:02

Na ezért nem veszek matricás írható dvdt.
A magyar haknizóknak egy fillért sem vagyok hajlandó fizetni a saját fotóim után. Tehet egy szívességet, aki kitalálta a rendszert...

Flingel 2008.02.21. 17:34:04

Feró zenész?? Ez új...

rece 2008.02.21. 17:42:43

Tényleg megszakad az ember szíve.
Én még megsajnálnám szegény Vikidál Denver Koppány Gyulát is, akinek mostanság megint felcsapott a híre a rajzfilm okán.
blogmagazin.hu/napi/rovat/delimese/2032/vikidalos_dino
Gyulánk ércesebb mint a lengyel vagy a héber nyelvű kollégája. :)

Telemenn 2008.02.21. 17:51:18

A magyar rockzene előadói nem nagyon becsülték meg a közönségüket, ócska popzenét szültek, de pénzművészetileg hosszú távon gondolkodtak, ami végül is bejött nekik. Hagyjuk a "zenész" kategóriát, ezek nem azok, tényleg.

vajk 2008.02.21. 17:59:28

Jol felsoroltad, hogy mi utan szednek jogdijat.

Utanna kellene nezni, hogy mi alapjan osztjak szet a zeneszek kozott!

Mert ha a cd eladasok meg a radios elhangzasok alapjan, akkor nem csodalkoznek ha Fero havi parezrest kapna...

vajk

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.02.21. 18:00:56

Megszedték magukat, lehet ott figyel pár milla titkos bankszámlán.

Lehet pár művész Ces't la vie életmódot folytatott és elment a cash piára, nőre, drogra, új zeneszerszámokra amiket szétvertek, meg Hawaii nyaralásra...detoxikálóra, elvonóra.

itelethozo · http://itelethozo.blog.hu 2008.02.21. 18:03:43

igazából gáz ez a nyugdíj sztori,mert tényleg gondolkodtak volna előre akkor amikor még aktívan kerestek,vagy ha a jogdíjakat most is kapják akkor meg nem kéne ugatni.
szitén szégyen amit az atrijus művel,ez szintisztán legalizált rablás na meg a pofátlanság teteje,bár cserébe magyarországon nem illegális a letöltés(bár mostanság egyes hivatalos/félhivatalos/magukathivatalosnakérző szervek nagyon és illegálisan küzdenek ez ellen.BITUMEN rulez!)
igazából csak annyit szeretnék,hogy személy szerint becsülöm ferót mint zenészt.tavaly voltam pannónia fesztiválon és 1,5 órás ricse koncert volt amit kora ellenére egyhuzamban végig tolt és nem rekedt be a hangja felismerhetetlenségig 15perc után mint az utánuk játszó depresszió énekeséé.szal akármilyen gázosak a pénz vagy egyéb ügyei a régi zenészeknek ők legalább még tudják milyen egy jó koncert és oda is teszik magukat.(természetesen vannak kivételek mind a fiatal mind az öregebb korosztályban is mielőtt vki ezért ugrana a torkomnak)
bocs a sok pofázásért

apróságok 2008.02.21. 18:12:50

1-2 "apróság", mielőtt sajnálom Feróékat...
Artisjus sarc (amiből Feró is vastagon kaszál): egy tök ingyenes! rockfesztivál szervezőinek a buli után több tizezer ft sarcot kell fizetniük. Hangsúlyozom: INGYENES A BULI!
Koncertszervezők tudják hogy a 3-4-500.000 Ft-os gázsik mekkora része után adnak az előadók számlát.
Szóval ne sajnájam már nagy ferót és a kortársait...

Rwindx 2008.02.21. 18:14:46

Hmm, az Artisjus által beszedett pénzek nagyságrendje valószínűleg pontos. Ez vitathatatlan.

Viszont meglepődnék ha a teljes összegnek minimális töredékénél több csapódna le azoknál (összesítve!) akik a jogdíjvédett termékeket előállítják.
A 2005-ös jelentésükből pl kiderül 162 embert foglalkoztatnak. Csak bérre 986 millió forintot költöttek az évben. Lehet leosztani, mennyi az átlagos havi fizetés a takarítókat is beleértve...

A beruházások összege 495 millió forint volt. Hogy a többi (kb 9 milliárd Ft) pénzt mire költötték a beszámolóból nem derül ki.

A beszámolóban annyit írtak 130000 fő (ebből kb 20000 magyar) jogosult van.
Ha leosztom, így átlagosan az egész évre 69 ezer forint.

ennyiből én valószínüleg nem élnék meg egy évig...

Megfigyelő 2008.02.21. 18:20:56

Jesszus Fásy Ádám is kap ebből a mézes fazékból? Ezután én sem veszek legális dvd-t.

Hányingermanó 2008.02.21. 18:23:57

Az mind szép és jó , hogy az artisjus-t szedi a lovettát serényen , de azért én még soha senkitől nem hallotam , hogy kapott volna belöle egy fillért is... . Amúgy meg ha kap is mivel azt az állambácsitól kapta mindíg is adózott pénz . Akkor meg amikor anno másoltuk a lemezeit egy buznyákotsem kapott !! Szerintem akkoriban sem kereste magát hülyére amikor az ős Ricsével koncerteztek . Aki meg sajnálja tölle a lóvét az nyaranta haknizza vele végig az idényt , nem köll neki énekelni egy centit sem , csak menni a zenekarral .
Amikor kezdték az ipart meg hol volt még egyéni válalkozó , meg szellemi szabadfoglakozás , még kiscsoportos is ritkán !!

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.02.21. 18:34:05

de kapnak a magyarok is.

egy barátom megjelentetett magánkiadásban egy maxi cd-t, és pár évig kapta is a 17,3 forintot (kapta volna, ha tud vagy akar számlát adni az artisjusnak. de nem akart)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 18:50:42

Biztos forrásból tudom, hogy Presser 10 millió forint körül kap / év ....

Sajnos a pontos összegek hétpecsétes titok ...
Mindeki kap akinek van eladott lemeze vagy szól valahol a számuk. Azt meg hogy MINDENT figyelnek és monitoroznak ... egy magáncég!!! Akik 11 milliárd forint felett gazdálkodnak ...még is hogy ?!

Nekem semmi bajom sincs Feróval vagy Benkővel, de ha lett volna egy csöpp eszük ezt tudhatták volna előre ...
Ez olyan mint amikor a focista visszavonul és sír hogy nem tud megélni ....

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2008.02.21. 18:55:48

mocskos szemét Artisjus! szemét szarrágó bűnöző horda!

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.21. 18:58:54


Elképesztő, mennyi irigy ember van!
Mindig vérig dühít az ilyesmi.
Mi az, hogy mentek volna dolgozni? Kemény szellemi munkát végeztek egész életükben (kíváncsi vagyok, mennyit dolgozik az, aki kétségbe vonja a munkásságukat)...
Be is tenné a kis rácsos kaput, ha még az Artisjus se védené a művészek érdekeit! Sokan csodálkoznának, ha tudnák, hányszor verik át őket még így is. A munkájukból pedig a közhiedelemmel ellentétben nem ők maguk gazdagodnak ám, hanem akik hasznot húznak belőlük (azok viszont annál inkább).
Szomorú példákat tudnék mondani, több területről is.

aranyhaj.blogspot.com

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 19:03:58

Nézd Aranyhaj, ha elmegyek zenélni, de úgy látom hogy nem tudok megélni belőle vagy látom hogy ebből nem lesz nyugdíj, akkor elmegyek dolgozni és másodállásban zenélek ... nem ?

brad 2008.02.21. 19:09:35

Artisjus egyesület akis üvegpalotájában budán ,vezérkarában az összes kivénhedt szar zenéssszel ,élükön Bródi Jánossal aki a saját statisztikájuk szerint a legtöbbet játszott magyar előadó a legnagyobb díjazással...ne sírdogáljatok zenészek ez volt a ti kis saját privatizációtok ugyanolyan tolvajokkal mint máshol, csak itt Bródinak, Pressernek, Zoránnak,Benkőnek hívják őket.......

Asidotus 2008.02.21. 19:19:14

Zero!
Ha azt akarom, hogy a kedvenc zenekarom a mi városunkban is koncertezzen, akkor meg kell fizetnem, hogy ő ezzel tölti az idejét, és nem munkával. Vannak olyan zenekarok, akik a zenélés mellett dolgoznak/tanulnak (vagyis inkább fordítva), nos azok nem játszanak Egerben, mert annyi idejük nincs. És ha én elmegyek egy koncertre, akkor azért fizetek, hogy a zenész megélhessen belőle, mert az valahogy kurvára nem érdekel, hogy tud a gyárban krampácsolni.
Az meg időnként előfordul, hogy egy sikeres zenekar a divatok változásával már nem úgy fut, de erről talán legkevésbé a zenész tehet.
Valóban sok, mocsok irigy ember van, ők meg szégyelljék megukat!

matysa 2008.02.21. 19:20:41

Ez tipikus hangya-tucsok esete... :)

Bivalyné Húszéves Erzsi · http://www.bhsz.blog.hu 2008.02.21. 19:27:34

Ferónak a Pannon rádió után egy darabig valóban rosszul mehetett a sora, amikor bőr pénztárcákat varrogatott a konyhában. De aztán ortodox zsidónak öltöztetve korcsolyáztatták egy tévérevüben és minden jóra fordult. Láttam egyszer, nem tűnt csórónak.

becket 2008.02.21. 19:28:30

Bródy. Te paraszt...
Kiváncsian hallgatnám a te lemezeidet is. Vagy bármit, amit ki tudsz adni magadból, de gyanitom, hogy ezzel a stilussal hol szoktad ezt tenni...
Nagyjából ez lehetsz te, egyszerű ember(?).

misikeE!eh 2008.02.21. 19:37:09

Hát egen... Kapjatok má' a szemembe, hogy sírva fakadjak szegény -sanyarú sorsú- zenészeken.
Felajánlhatom az adóm egy százalékát vmi csórónyugdíjaszenészeket támogató alapítványnak?
Komolyan, majd megszakad a szívem.

makanaki 2008.02.21. 20:01:27

Sziasztok!

Mindenkivel egy kicsit egyet is értek + nem is!
Én csak azt tudom mondani, hogy próbáljon ki mindenki egy hetet zenehalgatás nélkül. Ezek az emberek igen is sokat dolgoznak azért, hogy nívós nekünk is élvezhető produktumot alkossanak.Sajnos a nagy másolási hullám 100.000-ről lenyomta az aranylemezt 5000-re a különbözetet mi másoljuk, mert megtehetjük az üres DVD- CD után fizetett pénzel. Felhívtam őket, mert érdekelt, tehát tájékozódtam és azt követően okoskodom. Más megoldás nincs, mert a máolásért fizetni kell ( semmi nincs ingyen)vagy másolatonként kb 1000 FT-ot tehát sokkal többet, vagy mindegyik lemez után, nem nézve hogy mit másolsz rá 55 vagy 40 Ft-ot. Ha egyiket sem fizetnéd, akkor bűncselekményt követnénk el. Ha utánnaszámolok 55 forintértt lehet otthon LEGÁLISAN másolt DVD, az nekem egy jó üzlet, és jogosan lehet, nem köthet bele senki. Tehát én örülök, hogy van lehetőségem másolni, én mindig zárjregyes CD-t és DVD-t veszek. Szeretem a zenét a filmeket és azokat is akik készítik, mert meg lehet próbálni slágert gyártani, NEM KÖNNYŰ, tisztelt OKOSKODÓK nyitva a pálya, vagy ha így ellenük vagytok kívánom nektek, hogy ne tudjatok elindítani 1 CD sem és ne tudjatok 1 tracket sem meghallgatni.
ÜDV

dude 2008.02.21. 20:02:31

vissza kéne vinniük az üres üvegeket..

becket 2008.02.21. 20:05:40

Bázzz, komolyan nem értelek titeket: mi kellene ahhoz, hogy valakit tiszteljetek?! Bárkit hajlandóak vagytok gyűlölni?! Nincs olyan ember, aki megérdemelné a megbecsülést anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt?! Milyen teljesitmény kellene még ehhez, ha ez kevés?! Le vénszaroztok, olyan embereket, akinek a koncertjein, lemezein nemzedékek ugráltak, nőttek fel, oszt még azt se tudjátok helyesen leirni, hogy "c'est la vie"...
Presser 10 millát keres/év, te biztosforrású?! Hát keressen is! Van mire!!!

makanaki 2008.02.21. 20:10:31

Gondolom TE SEM szeretsz zenét hallgatni, valószínűleg nem is szoktál.
Nem hallottam még 1 zenésztől sem, hogy fikázták volna a henteseket, vagy a villanyszerelőket, vagy a tanárokat.
Gondoljátok meg, ha kitalálnának a TI munkátok másolására 1 eljárást amivel 10- ed annyiból megcsinálhatnák ami a TI kenyérkereseti lehetőséget és a nagy műszaki szabadságra hivatkozva megengednék, hogy helyettetek dolgozzo éhenhalnátok...

aranyhaj.blogspot.com · http://aranyhaj.blogspot.com 2008.02.21. 20:18:02

Eddig csak Gyurcsányt, Orbánt, Kókát, Lendvait szidtuk, most már következnek a zenészek.
Egyébként tévhit, hogy a legtöbb zenész úgy keres, mint pl. Szörényi, Bródy. (Na jó - mai, "értéket" képviselő médiasztárok talán még többet is, de a bejegyzés nem is róluk szólt.

makanaki 2008.02.21. 20:29:21

Reagálnék a " magáncégre";

Magyarországnál kicsit nyugatabbra, vagy a tengeren túlon a magánszférát egyre több közegbe igyekeznek bevonni ezzel is csökkentve a bürokráciát és működik. Nem tudok semmit az Artisjusról, hogy milyen forbában űzik amit űznek, de azért gondolom, hogy van valamiféle törvényi felhatalmazásuk rá, és ha jól csinálják nem tök mindegy, hogy magán cég vagy nem. Mondj már egy állami céget ami jól működik... (a szerencsejáték ZRT- n kívül)Bárcsak a politikában is ez lenne. Nem bánnám ha a miniszterelnök 5.000.000 Ft- ot keresne, ha a jól végezné a munkáját, mivel Ő az első ember, függetlenűl attól, hogy esetleg kézen jár, vagy a lábán. Van egy igen vastag réteg aki naponta jóval többet keres... Szóval szerintem a becsületes minőségi munkának az élet bármely területén meg kell hogy legyen az értéke.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 20:34:26

makanaki

Bocs, de kurvára nem akarom eltartani a memóriakártya árából a zenészeket. Adjanak ki olyan albumot amit megveszek mert jó (nem ad), árulja megfizethető áron a neten mint a Radiohead (nem árul) legyenek normális fizetések és akkor megveszem 2-3 ezerért eredetiben, adjon koncerteket, menjen rá a merchandasing-re , pólok, sálak stb ...

Nem vagyok a jogdíj ellen, de azért az már tényleg pofátlanság kell, hogy ha pl. a válogatott focimeccs szünetében elhangzik egy Omega szám ,akkor be kell küldeni hány néző volt, és ezután a szervezőlnek be kell fiezteni a jogdíjat .....

Kiad egy lemezet , aztán várja a sült galambot ? Ne vicceljünk már ....

És óriási tévedés ha azt hiszed hogyha zárjegyes DVD-éket veszel attól máris legális lesz otthon a másolt kollekciód ... majd talán egyszer, de most még nem !!!

becket

senki sem gyűlöl senkit , nem értem miről beszélsz ... csak mert egyesek a múltban élnek a múltból élnek, attól miért sajnáljam őket ha nincs nyugdíjuk. Presser meg kurvára nem érdemel 10 milliót / év, adómentesen, mert ő meg a bandája őli meg a tehetséges és fiatal magyar zenészeket, aki viszont tényleg munka mellet zenélnek ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 20:42:03

makanaki

www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/aktualis_mk_2005_91.html

Az Artisjus a nemzeti kulturális örökség miniszterének felhatlamazás alapján rendelkezik a jogdíjak beszedése és szétosztása felett ...

Tehát ő szabja meg az árakat is ... amivel a feketekereskedlelmet segíti, mert a pár balekon kívül élő ember nem vesz boltban lemezt, hanem megrendelei Szlovákiából.
Ezzel azt okkozza:
-Megszűnt minden legalis CD/DVD-ét áruló bolt mert nem ment oda senki
-Mivel mindenki feketén veszi, elesik az ÁFÁ-tól az állam
-Mivel mindenki feketén veszi, elesik a jogdíjtól az Artisjus

Mindezt miért ? Mert mohók ... Szlovákiában is van
jogdíj 20-30 forint, itthon meg 110 forint / DVD.

Tehét hogyha Te Makanaki meg Én alapítunk egy szervezetet, mondjuk az lesz a neve "Jogvédelem a Valódi Zenészekért" aki mi is elkezdhetünk jogdíjat beszedni? Rátehetjük a kezünket a 11 milliáros (!) piacra ? Amit az Arisjus úgy oszt fel ahogy akar ? IKi tudja mit csinál ezzel a pénzzel, hova tűnik ?

Az utolsó adatok a 2005-ös évről van ...

misikeE!eh 2008.02.21. 20:42:41

index.hu/politika/belfold/budapest/0221bkv/

Na ez b+, ez b+... szóhoz sem jutok.

makanaki 2008.02.21. 20:48:40

Zero!

Nekem volt szerencsém egy sörözőt üzemeltetni. Szívbő utáltam az Artisjuszos embereket, mert negyedévente 38 ezret fizettem, mert szólt a rádió meg 1 CD lejátszó. Lemondtam jogvédőnél és kivittem a rádiót és a cd-t. 1 hónap alatt visszaesett a forgalmam 50%- kal és akkor jöttem rá, hogy a zenének 1 sörözőben is mekkora értéke van. Visszatettem a kütyüket és visszaállt a forgalom, két hét alatt bejött a negyedéves jogdíj amit be kellett fizetnem. Minden demagógiámat levetkőzve be kellett vallanom, hogy a zene olyan, mint a gáz és a villany fizetnem kell érte, ha használom...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 20:52:40

misikeE!eh

Ja , nőtt az utasszám ? Járatritkítást !

Ez is csak ebben az országban történhet meg a Földön ...

makanaki 2008.02.21. 21:01:18

Igen ez így van!

De ha van szabad tudatod és akaratod, akkor tudsz tenni ellene.
Nyugaton ez úgy megyen, hogy mindenki az enyéni erdeke elé helyezi a közös érdeket.
Tehát, ha legálban vásárolsz annak van adótartalma, amiből fizetik a zenészeket, takarítják az utakat, fizetik a közalkalmazottakat, van közvilágítás....
Én ezért tüntetésből "maszek" pékségben vásárolok jó ízű kiflit 3 Ft- al drágábban mint a multikban. Nem a Szlovák gazdaságot és a kinti zenészeket segítem a magyarral szemben...
más A magyar emberek igen árérzékenyek 1 forintért elmennek a világ végére a minőséget nem nézve...
Nekem ez a nézetem, illetve az, hogy mindenki csak 1 kicsit csal ezért vagyunk a szószban.

Említettem az imént, hogy tájékozódtam Artisjus ügyben és nem egy friss szerveződés hanem 100 éves kezdeményezés és a 90- es évekig Jogvédő Hivatal volt a nevük és ők alakultak át magáncéggé, vagy valami ilyesmi...
ÜDV

makanaki 2008.02.21. 21:10:26

Az indexen nyilatkozott egy jogvédős jogász és 55 Ft jogdíjat mondott, a Szlovákoknál pedig 5 forint, el tudom képzelni a kinti zenészek jogdíját
pozor pozor

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 21:11:07

makanaki

Igazad van, én is a pékségbem veszem, a kenyeret, naponta egyet , bukok 30 forintot.

De amikor kell 100 üres DVD ?
200 ft-ért a teszkoban VAGY
60 forintért a futárral ?

14.000 a különbség ... az már több mint a kenyér ára :)

misikeE!eh 2008.02.21. 21:11:15

Hejh de jó lesz :)
Ha életbe lép ez a gyűlületbeszédes faxság...
Beperlem az összes urbánus lófaszjóskát aki a "paraszt" szót pejoratívan használja.
Ez így sért engem származásilag :D

makanaki 2008.02.21. 21:19:43

NEM TE NEM BUKTÁL 30 FT-OT, HANEM ETTÉL egy jó kenyeret. Ezt így kellene nézni
éS TETTÉL 1 GESZTUST.
Valamint a 60 Ft-os dvd nem látoot ÁFA-t és semmi mást. Illetve, ha belegondolsz illegál a másolatod és kibsztál a kedvenc zenészeddel filmeseddel, mert nem veszed meg az eredetit, de még sajnálod tőle az 55 Ft jogdíjat is a másolatért, tehát elveszed tőle a kenyeret és szembef.sod és meglopod, mert ingyen másoltad. you know?

exZenész 2008.02.21. 21:20:40

Kötve hiszem, hogy Feró meg ugy az öreg rokkerek jogdijakbol olyan sokat kapnának. Rádiók nem nagyon játszák, tv nem nyomja a klipjeiket, nem viszik ezrével a cd-ket a boltból, max kocskmai zenegépek után lehet komolyabbnak nevezhetö jogdijbevételük. Én 5 cd-n vagyok vagy 45 dalnál szerzö, évente szokott 20e ft körüli jogdij jönni.
Fellépésekböl persze lehet jelentös bevétel, de egy élökoncertes fesztiválnál mondjuk kap a nemtankcsapda de ismert zenekar 3-400e-et, azt elosztja a zenekar meg a menedzser meg tehnikus/pakoloember. Ok, a minimálbérnél jobban fizet azokban a hónapokban, amikor lehet fesztiválozni, de azért senki ne gondolja, hogy a magyar rockzenészek titokban A8-assal furikáznak és csak a sajtónak sir a szájuk.

becket 2008.02.21. 21:38:54

zero

"Nem vagyok a jogdíj ellen, de azért az már tényleg pofátlanság kell, hogy ha pl. a válogatott focimeccs szünetében elhangzik egy Omega szám ,akkor be kell küldeni hány néző volt, és ezután a szervezőlnek be kell fiezteni a jogdíjat .....

Kiad egy lemezet , aztán várja a sült galambot ? Ne vicceljünk már ...."

Most miről is beszélünk?! Csinálsz valamit, dolgozol valamivel és ne fizessenek érte?! Ingyen kellene dolgozni, vagy mi?! Hát ha egyszer lejátszották a számukat, akkor csak jár nekik a jogdij, nem?! A sült galambot meg igazán nem is értem. Benne van egy rakás pénzben mire oda jut valaki, hogy kiadjon egy lemezt, amit aztán letöltenek, torrenteznek, meg átmásolnak szlovák cd-re. Ez lenne a sült galamb?! "Na ne vicceljünk már!"

Itt az oldaladon a Google Hirdetések. Csak irogatunk, oszt várjuk a sült galambot...?!

exZenész 2008.02.21. 21:42:44

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 20:34:26

Bocs, de baromságokat irsz. Vagy tudatlanságbol, vagy direkt, ez utobbi sokkal kellemetlenebb.

"de azért az már tényleg pofátlanság kell, hogy ha pl. a válogatott focimeccs szünetében elhangzik egy Omega szám ,akkor be kell küldeni hány néző volt, és ezután a szervezőlnek be kell fiezteni a jogdíjat ....."

A focimeccs szervezöje igénybe vesz egy csomo szolgáltatást, amiért fizet. Áramot használ, fizet az EON-nak, vizet használnak az öltözökben, fizet a vizmüveknek, zenét használnak a szünetben a közönség szórakoztatására, ezért fizet a jogdij kezelöjének. Cserébe bevétele van a jegyekböl, a tv jogokból meg franc tudja még miböl.
Azért mert a zene nem töri el a lábad ha ráesik, ugyanugy egy termék, mint egy tégla. Utobbit se használhatod csak ha kifizetted az árát.

"És óriási tévedés ha azt hiszed hogyha zárjegyes DVD-éket veszel attól máris legális lesz otthon a másolt kollekciód"

Ennek is nézz utánna (akár az artisjus honlapján), a magán célu másolat, akár letöltve is, teljesen legális, ha megvetted a matricás cd-t, mert ezt a másolási jogot vetted meg a matricával. Igy is olyan drága az a +akárhány forint egy cd-ért?
Pont ezért f@sság, hogy a tv-ben az agymosó hirmüsorokban illegális zeneletöltésröl dumálnak mindig. megosztani, neked feltölteni a zenét jogellenes (még matricás cd-re másolva se vetted meg a terjesztés jogát) de átmásolni a szomszéd cd-jét, vagy letölteni a netröl az már legális. Persze ha torrentezel, az a torrent elve miatt egyszerre letöltés és megosztás, igy nehezen lehet legálisnak minösiteni.

makanaki 2008.02.21. 21:55:43

Igen ez sajnos így van.
Úgy gondolják az emberek, hogy a zene az csak úgy jön azokból a dobozokból és ami előálítja az nem más, mint a kütyü bekapcsoló gombja.
Ha így működne a gazdaság minden területén az nagy gáz lenne, mert nem lennének találmányok, márkák meg semmi egyedi.
Szörnyű lenne a Ferrárinak, ha kitalálnának egy olyan műszert amivel 10 perc alatt egy tökéletes élvezetet nyujtó másolatot lehetne készíteni 500.000- ért, hát sokan lehúzhatnák a rolót.
A művészeti alkotások termékek, de nem a klasszikus tárgyiasult formában, de ugyonolyan kemény munkával készúlnek, mint 1 Ferrari,

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 22:04:24

exZenész

"A magáncélú másolat készítése - de nem mással történő készíttetése - tehát elvileg DVD-lemezekre rögzített művek (filmek, zeneművek) esetében is megengedett, függetlenül attól, hogy a másolásra használt szoftver maga milyen eredetű (magának a szoftvernek az átmásolásáról a lábjegyzetben szólunk).

2. Más a helyzet akkor, ha a DVD forgalmazója a lemezeket kifejezetten olyan technikai eszközzel ellátva hozta forgalomba, mellyel a másolatok készítésének lehetőségét kívánja kizárni. A másolásvédelem ugyanis az Szjt. értelmében olyan hatásos műszaki intézkedésnek minősül, melynek megkerülése (pl. a DeCSS ill. más hasonló programok segítségével)"

Itt nincs szó arról hogy a matricával "váltod meg" a jogot! Ergó tökmindegy mire, de a magáncélú másolat legális, persze ha nem töröd fel a másolásvédelmet :-)


becket

A szobrász is alkot, de gondolom nem fizetnek a szobrásznak hogy hányanak nézték meg a szobrát a parkban ....

Miért kellene megszámolni az ország össze TV-éjében, rádiójában, boltjában, kocsmájában pontosan hány Feró szám ment, vajon hány ember fülébe juott el ....?

Exzenész 2008.02.21. 22:14:23

Hogy ne kelljen sokat keresgélni:

artisjus.hu/felhasznaloknak/faq.html#05

"Letölthetek-e magáncélra filmeket, zenéket, játékprogramokat?

A másolás a szerzői jogban főszabályként engedélyköteles, a letöltés pedig másolatkészítést jelent . A törvény azonban egyes esetekben lehetővé teszi, hogy a magánszemély magáncélra szerzői jog által védett művekről másolatot készíthessen. A kivétel vonatkozik például a zeneművekre, filmekre - ha azokat nem védi másolásvédelem - , de nem vonatkozik a szoftverekre. Így az előbbiek lemásolása (letöltése) ma nem minősíthető jogellenesnek, míg a szoftverek másolása, letöltése a jogosult kifejezett engedélye jogellenes."

Ráadásul rosszul emlékeztem, még a matrica nélküli cd-re is szabad másolni, a jogsértést nem én hanem a cd eladója követte el.

"Vásárolhat-e magánszemély matrica nélküli CD-t, DVD-t?

Az a magánszemély, aki nem kereskedik a hordozókkal, nem felelős a jogdíj megfizetéséért. Azzal sem követ el szerzői jogsértést, ha matrica nélküli hordozókra - azaz olyan hordozókra, amelyekre nem fizették meg a jogdíjat - készít megengedett magáncélú másolatot. Kétségkívül megkárosítja azonban az alkotókat."

becket 2008.02.21. 22:16:11

zero

A szobrásznak egyszerűbb dolga van (gondolom én barom, mit tudok én a szobrászokról?) : van megrendelője, aki fizet a szoborért, általában nem is keveset. Majd legközelebb szidhatjuk őket is,
hogy: bázz, hallottad, hogy a Melocco 60 millát mart fel az esztergomi koronázási szoborér' ?! Sok rohadék ingyenélő, követ kopácsolni én is tudok, nekem miért nem fizetnek milliókat?!
Egyébként repróért, hivatalos másolatért is fizetni kell, nem tudom, de elképzelhetőnek tartom, hogy ebből részesedik az alkotó is.

Ebből az egészből egy nagy tanulság mindenképpen van: ne pofázzunk már mindig olyan dolgokról, amiről lövésünk sincs, és ne turkáljunk már állandóan a másik pénztárcájában!!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 22:17:50

Exzenész

Köszi, korrekt!

Persze ha 9.99 dolcsi lenne itthon egy új album mint az amazon.com-on és annyi a fizetésünk mint arrafelé Nyugaton, akkor most nem erről vitatkoznánk, hanem a Virgin Megastore-ban turnánk a CD-éket ......

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 22:19:42

becket

azért lövésünk van, és arről fejtjük ki a véleményünket amiről akarjuk ... ha az Artisjusról meg a 11 milliárd jogdíjról, akkor arról !
Hidd el, nagyon örülük, hogy Te is ki tudtad fejteni az álláspontodat ...xD

exZenész 2008.02.21. 22:22:08

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 22:04:24

Egyrészt itt a zenészekröl volt szó, másrész a filmnél se a letöltéskor, hanem a dvd másolásvédelmének feltörésekor törénik a jogsértés. Ha nem te töröd fel akkor nincs részedröl jogsértés. Márpedig a neten már másolásvédelem nélkül van a film. Zenén meg eleve nincs másolásvédelem.

"A szobrász is alkot, de gondolom nem fizetnek a szobrásznak hogy hányanak nézték meg a szobrát a parkban ...."

A szobrász egy összegben kap egy jelentös összeget a munkájáért. És ha haza akarnád vinni a szobrot, csunyán nézne rád a közeli rendörbácsi. Meg a járokelök is. A szobor ott áll a maga valojában, ha ugyanaz kellene neked otthonra is, nem tudnád hazavinni, igen sok pénzért készittethetnél rola másolatot. A zene ugyanaz a gyári cd-n is, mint a másolt cd-n.

becket 2008.02.21. 22:29:11

zero

Hápersze!! De attól tartok, hogy itt szinte mindenkinek csak véleménye van. És hát tudod:
" a vélemény olyan, mint a segg: mindenkinek van, de senkit nem érdekel a másé.."

További "polémiának" nem látom igy értelmét. Sem értelme, se szinvonala. Cső.

Fekete Pákó 2008.02.21. 23:17:24

tökömet kell ezen ennyit vitatkozni. ez is tipikusan olyan téma, amivel elvben (majdnem) mindenki egyetért, de azért a gyakorlatban (majdnem) mindenki az ellenkezőjét csinálja, és okosan másolja a cuccot, meg letölti, meg torrentezi stb.

cincin 2008.02.22. 06:54:28

Emberek! Teljesen elkanyarodott a vita másfelé!
Nem vitás hogy egy előadó munkáját meg kell fizetni valamilyen formában. A blog írójában szerintem az csapta ki a biztosítékot, hogy Feró panaszkodott amiért csak xx összegű állami nyugdíjat kap és úgy érzi neki több jár. Közben kap jogdíjat, tv-s gázsit, koncertezik stb.
Nem hiszem, hogy pl. Presser x millióját komolyan írígyelné valaki - letett valamit már Pici az asztalra - DE nem is síránkozik, hogy kevés az állami nyugdíj.
A párszázezres hakni koncertek (motorostalálkozók stb) költsége nem olyan sok ám mint többen gondolják: a hangosítást a rendezők biztosítják, az útiköltség kiadás max 40-50ezer, a 2-3 tagú technikus gárda se kap koncertenként csillagászat iösszeget. Legtöbbször számlaadás sincs vagy csak minimális összegről (ez tény!). Összegezve: a gázsiból futná magánnyugdíjpénztárra és akkor nem kéne sírni az állami után. Fel kéne ébredni Ferónak is: ez már nem a szocializmus ahol az állambácsi majd mindent megold. Még valami: ha változik a divat és a zenekarnak nem megy a szekér - hát ki a fenét érdekel ez? Ki a fene sír azok megélhetése vagy nyugdíja után akik munkája megszűnik mert a gyár bezárt??? És közben még rendszeres jogdíjat se kapnak az előző évek gyári munkája után!

eve8794 2008.02.22. 08:48:22

Már elnézést de ha én egész életemben feketén dolgoztam, és enyi lenne a nyugdíjam,de tegyük fel alkottam vmi maradandót, akkor én is írhatok petíciót?
Oké kapjanak milliós jogdíjakat havonta, de akkor ne legyen pofája sírni a nyugdíja miatt!! Nem hiszem h csak egy ócska trabanttal járna! De a magyar szeret sírni! Vagy adjunk nekik millás nyugdíjat is és akkor talán megtanulják mi a tényleges nyugdíj, azaz a VISSZAVONULÁS!!! És nem kellene szegény Fecónak a tvben égetnie magát a jégen!!Mellesleg azért is kapott egy csinos összeget! És nem 30ezret!!!

misikeE!eh 2008.02.22. 08:54:02

cincin, respect :)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.22. 09:20:08

cincin

Igen, erre gondoltam én is !

Berrick 2008.02.22. 09:25:38

Emberek egy lényeg van itt : MAGÁNCÉG csinálja b+ nem az Apeh nem az állam magán ember lopnak el 11 milliárd forintot.

nyikhaj 2008.02.22. 13:35:01

Ezentúl ha meghallok egy Beatrice nótát, akkor dobok egy 20-ast az erre a célra magamnál tartott dunsztos üvegbe, és karácsonykor elküldöm a Ferónak, hogy ossza szét a zenekar tagjai között, legyen dió a diós bejglibe, ne csak a száraz tésztát majszolgassák, szegénykéim!

Grege 2008.02.22. 13:41:03

Húha, egy soha meg nem unható téma :)

Elég furára sikeredtek a hozzászólások, mindenki leírta,ami eszébe jutott, mégha semmi köze nem is volt a témához. (de akkor most én is)

A nyugdíj egy egzaktul számolható valami. Megnézik, hogy az ember mennyit dolgozott, mennyit fizetett be és ezért cserébe öregkorára megválthatja magát. Ha valaki sokat dolgozik, de nem fizet be a közösbe, akkor az ne sírjon. Mert ha ő nem járult hozzá az én nagyszüleim nyugdíjas éveihez (akik amúgy hozzájárultak a Feró felmenőinek eltartásához), akkor a pofátlanság netovábbja tőlem elvárni,hogy a fizetésemet rá áldozzam. Adózni kellett volna tisztességgel, azt' most nem lenne miért sírdogálni. A zenészeket meg kell becsülni, de pofátlanság és igazságtalanság a sóbányász fölé emelni, ugyanazok a szabályok vonatkozzanak mindkettőre. (nem ragozom, cincin leírta a tutit)

A szlovák cd-ről annyit, hogy mióta az EU-ban élünk, azóta bizony szabad a kereskedelem. Arról nehogymár a vásárló tehessen, hogy itt a szar szabályozás miatt (amit amúgy az ArItisjus lobbizott ki) drágák az adathordozók és emiatt az olcsóbb, ámbár ugyanolyan a minőségű szlovák cd-t választja.

Aki a letöltés miatt kárál, az meg csak fröcsög, mert amíg milliárdokat szednek be tőlünk azzal az indokkal, hogy úgyis letöltök, addig álszent képmutatás a zenészek megélhetése miatt sirdogálni és a letöltőket fikázni. A pénzt egyszer beszedik, az engem had ne érdekeljen már, hogy hogy osztják el... Ha az a 11 milliárd az emberek (cégek) zsebében maradna, akkor lehet, hogy többet vásárolnának cd-t, olcsóbban árulnák a boltok stb. cserébe nem töltene le senki, akkor sem lenne több pénz a szektorban, csak az eloszlás lenne más.

A feltöltésre is bátorság eleve kijelenteni, hogy illegális, legalábbis, ha a magyar ügyészség szerint nem az, akkor ferdítés az ellenkezőjét állítani teljes bizonyossággal, azt az érvet elfogadom, hogy vannak erről jogértelmezési viták :)

Grege 2008.02.22. 13:44:45

lemaradt az idézet, de egyszer már beidéztem ide a vastagbőrre:

""és még ha tényként fogadjuk el, hogy a szerveren döntően szerzői jogvédelem alatt álló műveket osztottak meg, a nyomozás akkor sem tárt fel olyan bizonyítékot, hogy ez bárkinek a jövedelemszerzését vagy jövedelemfokozását szolgálta volna, tehát hogy a művek megosztása túllépte volna a szabad felhasználás kereteit"."

ezzel az indkloással szüntette meg a magyar ügyészség a Diablo HUB ellen indított eljárást, csóka családnak!

X5-494 2008.02.22. 14:56:57

Látom sokan védik itt, sokan támadják a zenészeket, meg az ARTISJUS-t a jogdíjak miatt.

A "művészek" mellett kardoskodóknak annyit mondanék, hogy csak azt felejtik ki, hogy igaz, hogy elég nagy kiesést jelenthet nekik a letöltés/másolás, de valamiből mégis telik neki új autóra, meg Bora-Bora-i nyaralásra. Akkor annyira talán mégsem vághatja földhöz őket a dolog, nem? Többet dolgoznak ők, mint egy árufeltöltő, vagy egy dolgozó a McDumálszban? Nem. Többet ér a munkájuk? Nem. Tehetségesebbek? Nem feltétlenül. Egyszerűen voltak olyan szerencsések, hogy megadatott nekik az, hogy olyasmivel kereshessék a kenyerüket, amit az emberek értékelnek, de ettől még nem lesznek értékesebb emberek bárki másnál. Annak ellenére sem, hogy a nagyrészük így gondolja, vagy legalábbis így viselkedik. Ha te civilként beszívva elgázolsz egy zsarut, az életben nem látod többet a napot. Ha ezt egy popsztár csinálja, egy hónap múlva már koncertezik és megússza egy ejnyebejnyével, majd pár évvel később műsora van a Cool-on.
Annyi, de annyi kiváltságuk van az átlagemberekkel szemben, hogy nyeljék le azt a békát, hogy az emberek letöltik netről a zenéiket!

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.22. 14:58:56

Azon gondolkodok hogy a cédé, szerződés, anyámtyúkjai nélkül létező garázsrockbandák hogyan tudnak egyetem mellett havi 50-80 ezer forintot csak hétvégi fellépésekkel vígan kigazdálkodni. Lehet tudnak valamit amit nagyferó nem?

Grege 2008.02.22. 15:32:47

"hogyan tudnak egyetem mellett havi 50-80 ezer forintot csak hétvégi fellépésekkel vígan kigazdálkodni"

feketén, erről van szó mindkét esetben :)

cincin 2008.02.22. 15:58:11

Bizony a kicsit hobbyzenekarok gázsija 99%-ban zsebből-zsebbe megy. Persze ez törvénytelen, erkölcstelen stb. de egyszerűbb mint bt-t alapítani és könyvelőt fizetni úgy, hogy bizonytalan és nem valami egetverő az egy főre jutó gázsi egy 4-5 tagú bandában. Figyelem: ez a kis hobbyzenekarokra vonatkozik, akik jellemzően 20-60e közti gázsit kapnak - persze összesen és nem fejenként :-)
+ egyszerűbb a feketén fizetés a számlavásárlásnál is. Megjegyzem: sok koncerthelyen nem néznek szépen arra a zenekarra aki azt firtatja hogy a hely befizeti-e a bulijuk után a jogdíjat. Ugyanis ha a zenekar bejelenti pár saját számát az Arisjusnak, akkor elvileg az ilyen bejelentett bulik után kaphatna némi aprót év végén.
A de ennek a boncolgatása már itt nagyon off-topic lenne.

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.02.22. 17:08:17

szerintem a zenét így artisjus módra központosítani marha nagy hiba, hogyha valaki igazi művész és tehetsége van ígyisúgyis megél a zenéjéből jogdíjak ide-oda azok csak az artisjus és hasonló gittegyletek zsebébe mennek

gézu 2008.02.23. 14:24:30

11 milliárd. Aha. És ebből mennyit kapnak a zenészek?:) Ne legyünk már annyira naivak, hogy ezt az összeget az artisjus szépen becsületesen ki is osztja. Ennek az összes pénznek a 70-80%-a kb 100 ember zsebébe vándorol. Azt nem tudom, hogy Feró bennevan-e a brancsban, de a zenészek nagy része biztosan nincs benne.
Épp mostanában van napirenden az artisjus "megreformálása", mert a zenészeknek elegük lett a pénzelosztás mikéntjéből.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.23. 15:16:22

gézu

Mármint a 70-80% 100 ZENÉSZ-hez vándorol?
Az elég nagy pofátlanság lenne ...
70-80 millió / koponya ?

NoMojito 2008.02.23. 16:37:29

Hát azért háttal a témának…..úgy látszik!
Nagy Feró munkája zömét a 70-80-as években hozta, akkor (ha nem is emlékeztek rá) másként mentek a dolgok.
A nagyhatalmú Rendezői Iroda döntötte el ki, hogy, mikor, lép fel. A gázsi pedig egy összegben / fellépés fizette. Senki (!) nem kaszált azon ha több ezres közönséget szedett össze. A lé fix volt. Nem kellene ezt a művészeken számon kérni, valamint illő volna függetleníteni attól hogy kinek mennyire tetszet.

Ma: egy átlagos zenekar ha mázlista és még nem híres, élőben talál munkát egy klubban esetleg többen hogy max heti két alkalommal 100e Ft-t / est összehozzon.
Ez már egy szerencsés banda és egy tag sem keresett csak havi kb 80e-ft.
Mielőtt betalálna a buta kérdés ez nem két munkanapot jelent, hisz napi szinten kell gyakorolni hogy a műsort szeresse a nép. Érdemes beleszámolni a befektetést (felszerelés, stb) ami erősen megkérdőjelezi hogy kell-e Őket irigyelni.

Ami a szerzői jogokat illeti, szar ahogy van. Lehúzás, mindenkiről. A zenészeknek is jobb lenne nélküle.
Végül egy érdekes adat: 16 megjelent nagylemezen való közreműködés, egy éves összege, kevesebb volt mint egyezer forint!!! Wow! Tudom hogy nem vagyok világ pengéje, de azért na! Ennyi még annak is sértés aki tartja a kottát.

X5-494 2008.02.25. 10:20:37

Ez a központi pénzelosztás úgy baromság ahogy van. Nehogymár bárki elhigyje, hogy ez a 80-as években még dívott. A 70-esek elején-közepén még talán, de azután következett az enyhülés. A 80-as években már vígan ki lehetett járni pl Ausztriába különösebb megkötések nélkül. Az hogy a mostani huszonéveseknek megóbálják beadni ezt a maszlagot az kurva dühítő. Az összes úgynevezett "művésznek" csontig ki volt nyalva a picsája akkor is. Ne siránkozzon nekem az az alacsony nyugdíj miatt aki éveken keresztül semmit nem tett be a közösbe, hanem amit keresett azt elbaszta piára meg nőkre. Talán akkor kellett volna gondolkodni.

A másik a zenész kérdés: Én nem ismerek olyan átlagos zenekart aki a zenéből él meg. Általában ezt hobbiként művelik, van "rendes" munkájuk is. Annál is inkább szükség van rá, mert nagyon kevés zenekar van aki fellépésenként megkapja a 100k-t. Azok már inkább mainstream bandák, ők meg nem egyszer-kétszer lépnek föl hetente. A felszerelést ne számolja senki bele, mert az már általában fixen megvan nekik, ha egyszer megvették, onnantól kezdve egy átlag banda évekig nem is kell, hogy újat vegyen. És az is oltári kamu, hogy napi szinten kell gyakorolni a szintentartáshoz. Volt egy rocker haverom, rendszeresen léptek föl a Rocktogon-ban a bandájával, holott hetente egyszer, maximum kétszer két órát gyakoroltak együtt...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.02.25. 11:18:16

X5-494 és NoMojito

kaptilazmus van , nem?

Ha nem tudok megélni a zenélésből, akkor nem zenélek.
Lehet keresni más munkát .....

Pofonegyszerű ....

X5-494 2008.02.26. 13:11:40

Lehet, hogy nem voltam elég világos, de én pont erre gondoltam...

fedor 2008.02.26. 14:29:19

zero, ez nem ilyen egyszerú, NoMojito leírta, ezek a zenészek NAGYON SOK pénzt befizettek az államnak, mivel az ORI fölözte le a hasznot!

(A szocializmusban aztán elkúrták a pénzt mindenfélére, és nem rakták félre, amiből a mostani nyugdíjakat fizetni lehetne, ezért (is) állunk ilyen szarul! De ez már offtopic.)

Akit bővebben érdekel a téma, olvassa el kezdetnek Sebők János: Rock a vasfüggöny mögött című könyvét, amiben ez is részletesen le van írva, hogyan húzták le a zenészeket! Azzal meg senki ne érveljen nekem, hogy miért mentek zenésznek! Megdolgoztak a pénzükért.

cincin 2008.02.27. 11:55:11

fedor
Az egy dolog hogy az ORI milyen hasznot rakott el a zenészek munkája után, de ébredjünk már fel:
abban a rendszerben NEM CSAK a zenészek, hanem pl. a bányászok, vasöntők, szövőnők stb. is ugyanúgy le voltak húzva és utána a rendszerváltáskor mehettek a picsába. A másik: az a rendszer elmúlt lassan 0 éve és baromaira nem visszafelé kéne mutogatni, hogy a csúnya cuculizmus miatt van Feró bácsinak pici nyugdíja.

cincin 2008.02.27. 11:56:47

bocs: nem lassan 0 éve hanem lassan 20 éve :-)
Bár néha úgy érzem sok ember fejében nem múlt még el :-)

X5-494 2008.02.27. 17:05:55

Akármennyi pénzt is fizettek be az államnak, azt el ne képzelje már senki, hogy nem tettek kétszer annyit zsebre. Most komolyan van itt olyan idióta aki elhiszi, hogy a szocializmus idején nem loptak az emberek ahol csak tudtak??? A nyugdíjkérdés meg olyan, hogy aki kicsit ért hozzá az nem a szocializmust fikázza érte. A nálunk jóval fejlettebb nyugat-európai országokban akkor miért jelent akkor most problémát? Ők nem tudnak maguk mögött ötven év szocializmust...
És továbbra is tartom, hogy a zenészek bőven túl vannak fizetve. Nem dolgozik többet - sőt sokkal kevesebbet dolgozik - mint akár egy fent említett bányász és a munkája sem ér többet, akkor miért is kellene ezt méltányolni???

NoMojito 2008.03.01. 15:44:35

Zero!

Igazad van, kapitalizmus van! Igyekszem őszinte lenni magammal és gond nélkül belátom nekem nem igazán van keresnivalóm a zenei piacon. A számomra megadatott tehetség kevés ahhoz hogy maradandót alkossak.
Egyszerűen szeretem csinálni, pénztől függetlenül. Ha jön belőle egy pici morzsa az bonusz, de nem motivál.
Annyit viszont láttam ebből a világból hogy azok, akik valóban megérdemelnék, ugyanúgy egy törvény által legalizált lehúzás áldozatai. Legyenek zenészek, legyenek hallgatók.

X5-494!

Viszont ha kapitalizmus van, az mindenkire áll. Tudod bármilyen nehéz és kemény munka árkot ásni, azt mindenki tud. Ennél fogva nem is lehet nagy pénz keresni vele. Feszülhet szegény egész nap szar élete lesz. Ha nem ő majd megcsinálja más. Ellenben valaki felriad álmából és rájön miért, és hogy alakul majd a következő két napban a tőzsde, akkor milliókat kaszál percenkén. Hogy a francba lehet a két munkát összehasonlítani?
Szellemi termékek esetében ugye kicsit más a helyzet. Ha József Attila nem írja le az egyik versét, akkor az nincs, és nem is lesz. Így van ez a zenével, festményekkel, szobrokkal, bármivel. Ha sikeres lesz akkor abból megint csak jobban lehet élni.
Az már más kérdés hogy a technika egy ideig az egekbe emelte a zenészek bérét (a nyugatibb részén a világnak), most pedig éppen a sárba nyomja. Kezelni pedig képtelenek az érintettek.

X5-494 2008.03.07. 09:36:06

Igenám, csakhogy a zenész munkája sem különbözik, azt is képes elvégezni szinte bárki más. Ha nem ő, akkor jött volna helyette valaki más. Vannak tehettségesebb és kevésbbé tehetséges emberek, de tévedés azt hinni, hogy az énekes tehetség az annyira kirívó dolog. Én kismillió csajt ismertem akik tudtak annyira énekelni és néztek is ki olyan jól mint a Brikli Spricc és mégsem lett belőlük énekesnő. Rengeteg ember nek van meg a képessége és akar zenész lenni, mégis csak nagyon kevesek lesznek azok. Nézd meg egy jobb underground zenekar koncertjét és megállapíthatod, hogy SEMMIVEL sem rosszabb mint egy mainstream zenekaré, max az látszik rajta, hogy kevesebb volt rá a pénz. És jééé, azok a zenészek nem hisztiznek, hogy jaj így a jogdíjak, meg úgy a nincs nyugdíjam, meg miért nem tudok megéllni zenéből...

A másik: jössz itt a tőzsdével... nem tudom tanultál-e történelmet, de a világ évezredeken keresztül megvolt tőzsde nélkül is, tudod? Míg például jó földművelőkre, kovácsokra, bányászokra, mindigis szükség volt. Attól még hogy valakinek feje van a közgazdaságtanhoz, nem lesz több mint ezek az emberek és ha egyszer összeomlik a tőzsde (ne legyenek illuzióid, kurva könnyen összeomolhat, nem kell hozzá olyan sok) akkor a bróker munkájára kurvára nem lesz semmi szükség, de az emberek azután is fognak enni...

Azt mondhatjuk, hogy szinte NINCS pótolhatatlan ember, nincs olyan szakma ahol az egyik dolgozó helyébe ne tudna azonnal beugrani száz másik. Egy ember nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve csak egy másik ember számára lehet pótolhatatlan, a társadalom részére nem.

NoMojito 2008.03.07. 12:22:03

Régről: Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, közelebbről: John Lennon, Freddie Mercury, Madonna, Bono, csak pár kiragadott példa. Próbáld helyettesíteni őket. Britney Spears arra jó hogy lássuk, közepes / kevés tehetséggel, médiával lehet embereket egekbe emelni.
Fura hogy azon is vitatkozunk amiben egyetértünk. Underground zenészek közt rengeteg ász van akik bőven megérdemelnék hogy az égen ragyogjanak, gond csupán annyi hogy a kiadó dönti el ki mivé lehet. Nagyon kevesen, és nagyon nehezen törnek ki. Hiába van 10 Madonna jelentkező, piacra kerül egy + egy konkurenciának aztán bye! Ez a karakter elkelt. A többi –ha tudja- intézze el a lemezkiadást, rádiós megjelenést maga.
Ami a törit illeti, tanultam. Még arra is emlékszem, milyen jól éltek a földművesek bő 4000 éven keresztül. Pedig akkor is evett mindenki. Kit csábít ez az életforma?
Tőzsde? Igen, összeomolhat! Azért nézz utána honnan lett pl a Rotshild család vagyona.
A tőzsde csak egy példa, arra szolgált hogy mire lehet képes egy ember tudása/tehetsége.
Az pedig hogy mi lenne nélküle? Hmm, enne mindenki a fáról.

X5-494 2008.03.10. 10:28:05

Nem értem min vitázunk. rengeteg embernek van tudása tehetsége esze és mégsem lesz mindenkiből milliomos. Miért? Aki milliomos lett jobban megdolgozott érte? Nem. Az esetek többségében egyetlen dolog emel ki valakit a tömegből. A szerencse. Neki volt, másnak nem. És hidd el bármelyiket amelyiket felsoroltad lehetett volna helyettesíteni. Például a régieknél sorolj fel akárcsak egyet is, aki jobbágycsaládból származott...
És nem azt mondtam, hogy a földművesek jól éltek, hanem azt, hogy az ő munkájuk nélkül lószarra sem mennénk, míg tőzsde nélkül simán megvolt a világ évezredekig...

vidéki 2008.03.10. 15:05:25

Most olvastam hogy Sztankay István színész azon kesereg hogy a 160 000 ft. nyugdíjából nem tud megélni és nem tudja fenntartani a 100 m2-es lakását és attól fél hogy szegényházban vagy elfekvőben végzi.Van 2 gyereke is.Ehhez nem is fűzök hozzá semmit.

kaha 2008.03.10. 18:16:18

Vidéki. Pedig fűzhetnél. Mert nem értem, amit fejtegetsz. Most sokallod vagy keveselled a pénzét? Mennyit látod TV-ben őt, és mennyit az újságban (ha abból merítettél) kb. 6 cm-rel arrébb szereplő ugyancsak "nélkülöző" kós urat. Azért kós úr kissé többször haknizik és többször látható "magas színvonalú" TV műsorokban, mint Sztankay, szerintem. Az ő (k.j.) kesergése nyitogatja a bicskát a zsebemben. Szinte mostanában a csapból is ő folyik. De lehet, hogy rosszul látom.
Szerintem a 160 EHUF és egy 100 m2-es lakás korrekt egy embernek-nem gondolom, hogy a gyerekek vele élnek. A szegényházat és az elfekvőt (hess) kicsit erősnek érzem.
De remélem, ezért is tettek el egy kis pénzt. Hacsak nem ők fizettek a cikkért.............

vidéki 2008.03.11. 11:46:31

kaha: nagyon szeretem Sztankay művészurat,koromnál fogva nagyon sok filmben láttam.és igazán nagy formátumú szinész.Pont ezért méltatlan hozzá ez a sirám.Amerikában egy szinész kaphat 25 millió dollárt is egy filmért.Nálunk kis ország kis pénz.De ő mint befutott szinész nagyon sok alkalma volt külön keresethez jutni,amiért megdolgozott.Valószínű a bejelentett jövedelme meg csak ennyi volt.1998-ban kapott Kossuth -díjat,ami 2,5 millióval járt.Megérdemelte.De én akkor bruttó 40 ezret kerestem.Mindenkinek több járna de csak ennyire futja.De az elfekvő erősen tulzás.Erre írtam hogy van 2 gyereke.Tehát nem jogos a síránkozása.

eszkep 2008.08.13. 14:27:15

Aranyhaj!
"Elképesztő, mennyi irigy ember van!
Mindig vérig dühít az ilyesmi.
Mi az, hogy mentek volna dolgozni? Kemény szellemi munkát végeztek egész életükben"

Az az elképesztő, hogy vannak ilyen hülyék mint te!
Ha esetleg a zenészek nem "zsebbe" kersnének, hanem neadj' Isten tisztességesen adóznának nem ennyi lenne a nyugdíjuk!
És mi lesz azokkal, akik minimálbérrel vannak bejelentve??? (Biztos ők kérték...) Szerinted nekik mennyi lesz a nyugdíjuk??? Ők nem dolgoznak eleget életükben???
Amúgy sem kell félteni a zenészeket, az Artisjus fedőnevű bűnszövetkezet elrabol tőlünk annyi pénzt, hogy bőségesen megélnek belőle.

eldiablomismo 2008.08.13. 18:17:28

Hogy van az a mese a muzsikás tücskökkel? :P

eldiablomismo 2008.08.13. 18:31:29

"zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.02.21. 20:42:03

makanaki

www.artisjus.hu/opencms/export/artisjus/egyesulet/aktualis_mk_2005_91.html

Az Artisjus a nemzeti kulturális örökség miniszterének felhatlamazás alapján rendelkezik a jogdíjak beszedése és szétosztása felett ...

Tehát ő szabja meg az árakat is ... amivel a feketekereskedlelmet segíti, mert a pár balekon kívül élő ember nem vesz boltban lemezt, hanem megrendelei Szlovákiából.
Ezzel azt okkozza:
-Megszűnt minden legalis CD/DVD-ét áruló bolt mert nem ment oda senki
-Mivel mindenki feketén veszi, elesik az ÁFÁ-tól az állam
-Mivel mindenki feketén veszi, elesik a jogdíjtól az Artisjus

Mindezt miért ? Mert mohók ... Szlovákiában is van
jogdíj 20-30 forint, itthon meg 110 forint / DVD."

Jó 15 éve vettem utoljára cd-t. Igény lenne rá, csak viccesnek találom az árképzést, kenyeret sem veszek 2000 forintért, még ha meg is tehetem.
Az utóbbi pár évben meg már inkább a digitális formátumot favorizálom, jobb szeretem iTunesben összeválogatni a playlistem, mint cd-ket cserélgetni, franc se kínlódik vele.

eldiablomismo 2008.08.13. 18:37:33

"vidéki 2008.03.10. 15:05:25

Most olvastam hogy Sztankay István színész azon kesereg hogy a 160 000 ft. nyugdíjából nem tud megélni és nem tudja fenntartani a 100 m2-es lakását és attól fél hogy szegényházban vagy elfekvőben végzi.Van 2 gyereke is.Ehhez nem is fűzök hozzá semmit."

Ott van példának Paudits Béla is, most nyomorog és látványhaldoklik, de fénykorában olyan összegeket tapsolt el, amit én egész életemben nem fogok megkeresni tán.
30 év múlva fog sírni valaki azon, hogy Hajdú Péter, vagy az ózdi hőz nyomorog a nyugdíjából?

süti beállítások módosítása