Skip to content


       Szűrés lista

Egy majális utóérzete

Hosszú hallgatás után ismát klaviatúrát ragadtam egy olyan téma kedvéért, ami eddig valahogy kikerült a nagybeszélgetések témái közül. A Majális. Nem, nem őrültem meg, nem vette el a vizezett vurstli sör az agyam, ugyanis már meg se kíséreltem inni.

A történet a következő:
Tegnap, kihasználva a "csütörtök van, mégsincs meló/suli életérzést" kilátogattunk a Városligeti Majálisra. Tegyük félre gyorsan első előítéletünket az íróval szemben, töröljük le a szánakozó mosolyt az arcunkról, ami szavak nélkül is azt ordítja: "Mit gondoltál paraszt, mi lesz ott?" Valahogy érdekes annak a kettősége, hogy nem számítottam én másra, ugyanakkor zsigerből kívántam egy jó kis majálisozást: napsütés, vattacukor, 20 éves slágerek. A napsütésen kívül semmi nem volt.



Miért nem érdeke senkinek egy színvonalas, egész napos programot összehozni a pesti embereknek?

Kis késéssel, 4órára meg is érkeztünk a helyszínre. A programot áttanulmányozva tudtuk, hogy a Lola koncertet kell kiszűrnünk a bódékból ordító Bódi Guszti számok közül. Már a kisföldalattiból felérve elszörnyedtem, és nem feltétlenül az embertömeg láttán, hiszen rutinos fesztiválozóként még nosztalgiával is eltölthetne egy kis tömeggel hömpölygés. Ami elborzasztott az a mérhetetlen mennyiségű szemét. Magyar ember csak úgy tud szórakozni, hogy következetesen maga alá szarik bármerre is jár? Hozzá tartozik a történethez, hogy a kihelyezett szemetes zsákok, már reggel 10-kor tömve lehettek, de (természetesen) senki nem gondoskodott a szemét gyűjtéséről a rendezvény közben. "Majd a végén felszedjük a nagyját."
Tehát szemét az volt, Lola koncert még mindig nincs. Keveregtünk az árusok között, hátha lesz valami, hátha megleljük még a gyerekkorunkból ismerős majális hangulatot. A reményt talán akkor vesztettem el végleg, amikor a másolt DVD-s placc előtt tobzódó, Eric szavaival élve, piacozós övtáskásban, 500-ért kotorászó arcokat láttam. Nagyon kellett oda. Ha nem lettek volna gagyi lufiárusok és elvétve szikkadt perecesek, azt hittem volna, hogy a bolha piacon vagyunk. Ki ad erre engedélyt? Vagy csak én vagyok ilyen naív, hogy elvárnék egy minimális szűrést a bemeneti oldalon? Miért nem jut senkinek eszébe, hogy a (másolt) dvd nem való ide? Részletezhetném még, hogy ki hol mit árult,de szerintem el tudjátok képzelni. Az azonban elkeserített ( engem tegnap szinte minden), hogy a kézműves termékeket áruló néni (árai korrektet voltak), unalommal támasztotta a pultot már a nap ebben a magasságában. Mégcsak meg se állt senki megnézni a portékáit.
De ki is állt volna meg? Egy betegségből gyógyulok éppen ki, ezért lehet morcosabb voltam a kelleténél, de bocsánat a kijelentésért, ennyi bunkó parasztot egyrakáson még nem láttam. Ők lennének a törzsközönség? Beérjük azzal, hogy ők is megveszik a perecet,meg a sört, akkor minek jöjjön ide "normálisabb"?
Kb. 10 kardomba dőlés után eljutottunk a Nagyrétre. A helyzet ugyanaz, csak kicsit szellősebben voltunk. A hatalmas szervezői tehetséggel a dodzsem diumdisu zenéje mellé telepített nagyszínpad már zárt. Háromnegyed ötkor?! Elszívtunk egy cigit az instabil sörpadokon, sóhajtottunk egyet, majd hazafelé vettük az irányt. Útközben még vettünk egy házirétest, ami legalább finom volt.

Címkék: társadalom majális

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr98450743

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Grundaktív 2008.05.02. 14:20:00

Pilisi majális (videoval frissítve) Pizza pajtással méltón ünnepeltük május elsejét. Felvonultuk Pázmáneumba, és kiélveztük, hogy végre ingyenes volt a BTK-n a Pilisi majális nevű rendezvény. Egy óra alatt kiértünk a hiperszuper elővárosi vonattal Pázm…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2008.05.02. 10:12:42

Moks kösz az írást hűen tükrözted a mai valóságot és szerény vágyainkat.
Így csúszik le az élet minden területen a szinvonal.Ez nem pénz és kormány kérdése.Ezek vagyunk mi emberek???!!!
A nagyobb része igénytelenné válik ,akinek pedig van még egy kis igénye (és pénze!) az el se indul már csak a wellnes szállodákba?
Lehet szidni az átkost de én emlékszem milyen jó kis majálisok voltak!!!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.02. 10:52:49

Harcore videó:

Munkáspárti felvonulás a nosztalgia jegyében:
webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=375593

"Vörös Csepel vezesd a harcot" ---- 2008-ban :-)

Amúgy 2 éve voltam kint , az MSZP melllett volt a Munkáspárt és a Kádár János Baráti köre sátor.

Azért elég furcsa, hogy a szocialsta diktátornak és az országot nyomorba döntő embernek sátra lehet a Majálison.

Vajon ha a Fidesz majálisa mellett egy Adolf Hitler Baráti köre sátor eltt volna, akkor is ennyi lenne a sajtóvisszhang? Persze, nem ugyanaz a kettő, mi ?

Moks · http://vastagbor.blog.hu 2008.05.02. 10:56:06

gondoltam h meg fog jelenni a két bűvös párt: MSZP-FIDESZ. na de hogy már a 2. kommentben:D itt most rohadtul pártsemleges dolgokról van,sztem ne is keverjük ezeket bele.

Horizont 2008.05.02. 10:58:49

Bocsánat.Azt elfelejtettem,hogy lehet lekicsinylően gúnyolódni a sör,virsli,felvonulás dolgokon,de sajnálom a mai fiatalokat ,hogy azokat az "érzéseket" soha nem élik át.
A felhőtlen jókedv,az összetartozás , sorolhatnám,de úgyis csak megmosolyognak.(jobbik esetben)
Ezek elvesztek.Igaz van mobil, MP3, plazma tv ,66 csatorna és kitudja mi még.Nem véletlen hogy legbelül mindenkinek van valamilyen hiányérzete.

Horizont 2008.05.02. 10:59:46

zero,zero most mellényúltál....

SueSue · http://twitter.com/Sue__sue 2008.05.02. 11:37:54

Nálunk fent a Hármashatárhegyen igencsak jó kis majális volt, legközelebb gyertek ide. A Buda Maraton kerékpárverseny által adott tömeg, évről évre színvonalasabb installációkkal. Nem volt szemét, volt gulyás, sörsátor és jóidő...

Persze ez nem a hagymányos majális, ez bámelyik egyszerűbb hétvége lehetett volna, de jól éreztük magunkat...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.02. 11:47:15

Moks

Ja, aki "Szoci majálisra" megy a Városligetbe , amit a Magyar Szocialista Párt szervezett, az ne várjon politika mentes kommentet... xD

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.05.02. 12:51:27

zero: Főleg nem tőled;)
Volt(van) Jobbik majális, oda is ki lehet menni.

barikad.hu/node/13743

Azért engem érdekelne, hogy most miért nem gyűjtenek "értelmiségiek" aláírásokat, és miért nem kell 5pártilag elhatárolódni...

AP (törölt) 2008.05.02. 12:59:54

erről nem a politikusok tehetnek valóban, egyszerűen az emberek ennyire igénytelenek, hogy ma már a szar is jó

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.05.02. 13:12:34

TaTa86

Ok, hagyjuk ki ebből a politikát, az igénytelenség mindentől független ...

De ugye ne "prolizzon" az ember ...

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2008.05.02. 13:34:50

"Vajon ha a Fidesz majálisa mellett egy Adolf Hitler Baráti köre sátor eltt volna, akkor is ennyi lenne a sajtóvisszhang? Persze, nem ugyanaz a kettő, mi ?"

Jaja, egyetértek.

Másolt DVD-k: régen VHS volt meg magnókazetta.
2004-ben jártam kint utoljára, és féláron vehettem meg a "gyári" kazettát.

Ez tény: "...sajnálom a mai fiatalokat ,hogy azokat az "érzéseket" soha nem élik át. A felhőtlen jókedv,az összetartozás , sorolhatnám,de úgyis csak megmosolyognak.(jobbik esetben)
Ezek elvesztek.Igaz van mobil, MP3, plazma tv..."

Emlékszem arra, amikor azzal szórakoztunk a nyaraláson, hogy a "hülyeségeinket" felvettük magnóra.
Ma pedig az a menő, akinek a mobiljában 3Mp autofókuszos kamera, LED-es vaku és 2GB memóriakártya van. Sőt, az nem lehet "menő", akinek még egy mp3 lejátszója sincs...

(Halkan teszem hozzá, hogy a húszas éveim legelején járok.)

InteriorLulu 2008.05.02. 13:37:46

Moks, pár dolgot nem értek.
"...Magyar ember csak úgy tud szórakozni, hogy következetesen maga alá szarik bármerre is jár? Hozzá tartozik a történethez, hogy a kihelyezett szemetes zsákok, már reggel 10-kor tömve lehettek, de (természetesen) senki nem gondoskodott a szemét gyűjtéséről a rendezvény közben."
Akkor most itt a magyar emberrel van baj, vagy a Városliget tulajdonosával? Nyilván az utóbbival, hisz - minden bizonnyal helyesen - rá is világítasz a sok szemét jelenlétének okára, de akkor ebben az összefüggésben mi is a baj a "magyar emberrel"? Ronda dolog eldobni csak úgy a szemetet, persze, de te szívesen korzóznál akár több órán át egy üres PET palackkal, egy papírzacsival és egy csokipapírral a kezedben...?
"...ennyi bunkó parasztot egyrakáson még nem láttam. Ők lennének a törzsközönség? Beérjük azzal, hogy ők is megveszik a perecet,meg a sört, akkor minek jöjjön ide "normálisabb"?"
Ezzel az bajom, hogy egyszerűen képtelen vagyok kivenni a szövegkörnyezetből, pontosan mitől is bunkó paraszt a majális közönsége. Ha csak nem attól, hogy sokan vesznek másolt dvd-ket, illetve "meg se állt senki", megnézni a néni portékáit: igazad van b...g, mekkora tahó mindenki! Nem a minden bizonnyal míves kerámiák érdeklik őket, hanem csakis az ivás és a zabálás. Egy majálison!!!... Amúgy csak csendben kérdezem: nem lehet hogy véletlenül épp akkor nem állt meg a pult előtt senki, mikor egyszer/párszor odapillantottál...?
A "kb. 10 kardomba dőlést" sem igazán értem. Szerintem részletezhetnéd - mint ahogy azt is, "ki hol mit árult" -, hisz ez így önmagában értelmezhetetlen, és pont erről is szólna a posztod.
Az már viszont csak kekeckedés a részemről - de annak talán jogos -, hogy emberekre nem használunk ilyen jelzőket hogy gagyi és szikkadt. Gagyi tud lenni pl. a lufi, szikkadt meg mondjuk a perec... És ugyanitt a piac amire gondolsz: bolhapiac. Így, egyben...
Ja, és a "vizezett vurstli sör": ez most akkor hogyan...?

Mindettől persze jogos a költői kérdésed, hogy miért is nem érdeke senkinek egy színvonalas majálist összehozni, de talán így első körben nem nekünk kéne félretennünk az előítéletünket veled szemben, hanem neked a kint lévő emberekkel szemben. Hmmm...?!

Nyomek 2008.05.02. 14:04:00

Órákig képes vagyok pille palackokkal a kezemben szambázni. Ez miért gond?
Tényleg paraszt nép a magyar a maga alá szarást illetően.
(ezek szerint nem vagyok magyar? bánja a kánya!)

lonicera 2008.05.02. 14:40:50

InteriorLulu:
Pont a lényeges dolgokat feszegeted...:) Szerintem érhető a poszt, különösebb részletezés nélkül is. De kötözködni könnyebb, nyilván:)

Netuddki. 2008.05.02. 14:42:44

Nosztalgia? Hm.

Középiskolásként, déleőtt összetereltek bennünket egy mellékutcában. Kb. 3 óra várakozás után elhajtottak a tribün előtt, ahol a tanácselnök és díszes társasága mindezt végignézte.

Program? Pol-bit koncert, kirakatnézés vagy "hegymászással" összekötött kirándulás a közeli erdőbe.
Nosztalgi? Naná! Az ember már nem lesz fiatalabb.

Netuddki. 2008.05.02. 14:46:33

DVD árussal kapcsolatban az jutott eszembe, hogy az Artisjus/BSA biztos nem majálisozott. Persze egyszerűbb a torrent szervereket egy-két hónapra lefoglalni.

globocnick 2008.05.02. 15:39:39

Évekkel ezelőtt én is kint voltam a Városligetben. Csodás élmény, ahogy kolbászzsíros ujjal matathatsz a Marx és Engels művek között, és miután a Munkáspárt nőtagozatának sátrában meghallgattál egy érdekes előadást a nők szerepéről a munkásmozgalomban címmel, vissza mehetsz a Húsos Szakszervezet sátrához, hogy a világ legrosszabb kolbásza után kipróbáld a világ legrosszabb flekkenjét. Amilyen finom volt, annyira olcsó is volt. Csak az árakból jöttem rá, hogy nem időutazáson vettem részt...

M a r c e l 2008.05.02. 15:42:45

Hát mondjuk majálisra nem este kell menni, hanem délelőtt. Amire te mentél, az egy koncert lett volna. Emellett fikázod magát a már bezárni készülő majálist. A hülye "mit vártál vazeparaszt szoci majálistól" véleményre annyi az enyém, hogy a szoci majális csak a nagyréten volt, az árusok pld. az önkormányzatot illetik. A fideszest vazze jobberkém.
Szemét. Igen, a magyar ember ilyen. Sajnos én már mindig Párizssal hasonlítom össze, kissé kóros, de Budapest valaha hasonlított Párizshoz. Szóval Párizsban gondoskodnak a szemét elszállításáról, igen. Önkormányzat. Fideszes. Ennyit a szocikról.
Amúgy meglepódtem kinn, mennyire megélénkült a magyar baloldal. Sokféle baloldali szervezet volt kinn, akiken csak röhögtem - én a baloldali, mert nem Lenin-szintű baloldalinak érzem magam, sőt Lenint államkapitalistának tartom TGM-el egyetértésben. De szó, mi szó, a sok vörös röhejes látvány volt és egyben szánalom is, hogy nem vagyunk képesek civilizált baloldali értékeket felmutatni. A maszop volt az egyetlen ebben az őrületben, ami civilizált volt, az meg beállt liberálisnak, de hagyjuk...
Szóval az árusok. Én meg azon lepődtem meg, mennyivel több jó minősgű, színvonalasabb árus volt. Ezek között ott volt a gagyi, de nem az volt a jellemző. Amúgy meg majálison nem a népművészeti tárgyak vására van, ha azt hitted, tévedsz. Az a turulus vásárokon van, amiket amúgy szeretek, de ott is simán átvertek amúgy már rendszeresen a hamisítványokkal.

józan' 2008.05.02. 16:13:01

Miért mi az a majális?Egy semmi,egy szar,sok helyen nem is ünnep.Kit érdekel.
De biztos ez hiányzik valóban,meg a kurvasok nosztalgia,ahogy az index videóban is mondja a néni,vissza a kádárpártot!


Ilyen hülyeségeket meg ne mondjatok már,hogy ez pártfüggetlen cucc.Pártfüggetlenlenül ki lehet jelenteni,hogy ez sosem volt egy pártfüggetlen ünnep.De tényleg nem tudom mit várnak egyesek,úgytűnik MÉG VALÓBAN AZ ÉL AZ EMBEREK FEJÉBEN,HOGY A BALOLDAL A ZELIT.És a "fejlődést" minden évben meg kell ünnepelni!


wake up

birdito 2008.05.02. 16:18:42

Tessék elmenni a brittekhez. Ha sikerül túlélni úgy, hogy (hétköznap, nem majáliskor) ne találjon el egy autóból kirepülő üres kávéspohár, vagy bármi más (értsd. szendvics, óvszer, tojás stb.), akkor haza lehet jönni és csodálkozni, hogy milyen csilli-villi tiszta ország vagyunk.

Horizont 2008.05.02. 17:13:26

józan' :neveddel ellentétben ez nem egy józan hozzászólás volt.Hogy mondhatod azt egy ünnepre hogy az szar.Ez téged minősít.
Lehet hogy téged nem érdekel,de van egy jópár embertársad akiket viszont igen.
"kurvasok nosztalgia" ? Hát ami régebben jó volt azon nosztalgiázni szoktunk,képzeld.
Nem a kádárpárton" nem a politikai részén, hanem a normálisabb emberi életen és nyugodtabb hétköznapokon. (ami mellesleg még egy blogon se jön össze)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2008.05.02. 17:51:19

Nállunk jól sikerült a majális. A kocsmáros az felpánlikászta a körteízü feles üvegjét, ettöl az ekszkulziv kategóriába került, mékse atta drágábban, mint máskor, mer mint monta fő a fogyasztás meg a bkategória, és utánna eggy tréfás műsor keretébe az Ibi eggy sztiptísszámot adot elő, csak ojan hájas, hogy nem fért át rajta tánc közbe a kardigánnya, ezér úgy maratt, és nekünk keletet beletölteni a felest ijettébe, asztán elénekeltük a kedvenc lakodalmas rokk nótákat, és a Ferenc az mekfogta a Jocó nevébe a Miselle fenekét, mer a Jocó azmost kórházba van, mer mirigye van neki.

nyelv-ész 2008.05.05. 10:35:31

Egy dolgot kivéve mindent értek. A tömeget, a szemetet, a bódigusztit, a másoltcédét, mindent.

Egyet nem: VETTÉTEK a kaját?

Hát hol a fenébe' volt az ingyenvirsli meg az ingyensör?

Horizont 2008.05.06. 17:53:25

Ingyensör és ingyenvirsli a szocializmusban volt.
Most pedig kapitalizmus van.
(a rosszabbik felét megkaptuk)!

süti beállítások módosítása