Skip to content


       Szűrés lista

Ezért növelik a Honvédelmi Minisztérium költségvetését?

Mint a tésztaszűrőből a víz, úgy ömlik ki az állami pénz...

2009-ra Honvédelmi Minisztérium éves költségvetése 322 milliárd forint! El sem tudom képzelni, mire megy el ez a rengeteg pénz ... illetve kezd összeállni a kép:
A Magyar Honvédség létszáma 23 950 fő. További 1000 munkatárs dolgozik a Katonai Biztonsági Hivatalnál, valamint a Katonai Felderítő Hivatalnál, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen kilencszázan oktatnak, vagy tanulnak, míg az Állami Egészségügyi Központban 2930 látnak el részben katona-egészségügyi feladatot. Ezek figyelembevételével a teljes létszám az országgyűlési határozatban előírtaknak megfelelően 28 780 fő.

Összesen 1000 katona szolgál különböző missziókban szerte a világban. Vajon a többi 22 850 harcos mi a tökömet csinál egész héten? Van egy sor alakulat ...
(Persze ez nem egyszerűen fekete vagy fehér, mert ha tovább csökkentik a létszámot, akkor elkezd mindenki sírni, hogy ki védi meg a hazát, ha meg növelnék a létszámot, akkor meg a másik tábor sírna, hogy pénzkidobás.)

Csak azért kérdezném meg, hogy mivel tölti a dolgos hétköznapokat ez a 22 ezer ember, mert most olvastam, hogy a Honvédelmi Minisztérium 8,5 milliárd (!) forintért őrizteti ingatlanjait külsős (!!!) cégekkel...
Ugye ez egyből két kérdést is felvet: kissé nagy ez az összeg az ország jelenlegi helyzetében, másrészt meg biztonsági szempontból kissé aggályosnak tartom, hogy akármilyen kft-ék katonai ingatlanokat őriznek ..

Maga az indoklás a Minisztérium részéről a hónap egyik legszebb Vastagbőrös gyöngyszeme:
"A minisztérium szerint ez olcsóbb, mint ha saját alkalmazottaik, vagyis hivatásos katonák őriznék az épületeket."

Nos? Nem semmi ... basszák meg, ezt is megmagyarázzák, megetetik a néppel, hogy ez az olcsóbb! És az a 20 000 katona, aki lófaszt sem csinál, de felveszi a fizetést a hónap elején? Miért nem lehet kiadni, mindenkinek kötelező havonta 3 napot őrizni, máris meg van oldva a kérdés! És spóroltunk 8,5 milliárdot ...
Sőt, lehet a katonáknak jobban menne ez, mint a pocakos biztonsági őröknek...

„Azok a piaci szereplők, akik részt vesznek ebben az őrzés-védelemben, az ottani piaci helyzetet tudják figyelembe venni, lényegesen olcsóbban tudják ezt az őrzés-védelmet biztosítani a Magyar Honvédség részére” – mondta Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Idézzük gyorsan a Magyar Honvédség hivatalos honlapját:

A Honvédség feladatai:

    a) a Magyar Köztársaság függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
    b) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése,
    c) közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában,
    d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,
    e) a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatainak ellátása,
    f) közreműködés az Alkotmány 40/B. §-ának (2) bekezdése szerinti fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában,
    g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, illetőleg egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása,
    h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,
    i) állami szervek részére térítés ellenében katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,
    j) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében.

(A honvédségnek összesen 800 ingatlana van, ebből 264-et kell őrizni. Kétszázat jelenleg is használ a katonaság, 64 pedig üres, eladás előtt áll. Ha ezeket eladnák, körülbelül évi 2 milliárd forinttal kevesebbet kellene fizetni az őrzésért.)


És ezen a 8,5 milliárdon forinton túl a Honvédség még ugye 23 milliárd forintot költ 2009-ben korengedményes nyugdíjakra. Ennek az összegnek egy részét azon katonáknak kell kifizetni, akik életpályájuk csúcsán mentek nyugállományban, azért, mert megszüntették az alakulatukat. A honvédség hivatalos állományú tagjai 25 év szolgálati viszony után jogosultak arra, hogy kedvezményes nyugállományba vonuljanak.

Érdekes ... Mi az egyik indok a nyugdíjazásra? Az, hogy megszűnt az alakulata. Ebből az következik, hogy akinek megszűnik a vállalata, ahol dolgozott, az elmegy nyugdíjba.
Nem keres új munkahelyet, nem megy a munkaközvetítőhöz, hanem elmegy nyugdíjba.
18 évesen elmegy katonának, 25 évet "leszolgál", majd 43 évesen (!) elmegy nyugdíjba??? Amíg a többi embernek 62 éves koráig kell dolgoznia? Ez így korrekt? Sőt, nemhogy elmegy "nyugdíjba", minden hónapban megkapja a nyugdíját (13. havit is!), de emellett elmennek dolgozni is. Talán pont egy őrző-védő céghez... Pedig pofonegyszerű lenne: munka vagy nyugdíj!
És ne mondjuk már azt, hogy megérdemlik a korengedményes nyugdíjat, mert "veszélyes" a munkája ... ebben az országban utoljára 1956 novemberében lőttek, milyen veszélyben voltak az elmúlt 25 évben?

Címkék: abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr43764515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: mental graveyard 2009.04.23. 23:52:44

A válság kezelőjeSzakértünk, barátom, ezerrel. Ráadásul visszaeső szakértővel van most dolgunk, aki bizony módosulás nélkül átvészelte a nagy kormányátalakítást. Ő bizony a magyar honvédelem első embere, Szekeres Imre. Nem kell őt bemutatni, hiszen már b…

Trackback: Republikon BLOG 2008.12.02. 11:46:06

Nerm lesz reform, szövetség!Az MTI írja: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke kedden 11 órakor találkozik a Reformszövetség vezetőivel az Országház Nándorfehérvári termében. A találkozó elején fotó, vágókép készíthető, a megbeszélés után pedig…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 10:36:16

"Vajon a többi 22 850 harcos mi a tökömet csinál egész héten? Van egy sor alakulat ..."

weheh csetelnek, duke nukem-oznak, counter-strike-oznak, esetleg van egy rakat mellékállásuk, amire sok-sok idejük jut harcok hiányában.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 10:47:24

Képzeljük már el, hogy pl. Angliában a haditengerészeti bázist külsős kft. őrzi ....

Álljon már meg a menet , de komolyan ... világ vicce!

Delcon / corpuscular chiroptera 2008.11.12. 10:47:27

Van itt pár olyan dolog ami a Honvédségen belül is közröhej. Pl.: lőszermegsemmisítésre évi több száz millió forint értékben írnak ki pályázatokat (lehet utánajárni). Lőszert szétszerelik, a puskaport eladják a cseheknek tüzijáték alapanyagnak, a rezet/fémet meg hulladéknak. És még kapnak érte 100 millát. Tiszta üzlet. Szerintetek ki nyeri meg az ilyen pályázatokat?

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 10:49:08

zero, van egy ilyen "hivatásos katona" ismerősöm..egész nap a neten lóg. Majd megkérdezem ezekről a dolgokról, de biztos meg fogja tudni magyarázni....

rivera 2008.11.12. 10:55:56

zero,

Irakban egy csomo orzo-vedo feladatot kulso cegek latnak el az amerikai hadseregnek. Hatalmas business, rengeteg penz van benn.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 11:05:18

Jancsibohóc

Köszi!
Tényleg nem akarok senkit sem baszogatni, már kiégtem, de tényleg érdekelne hogy mit csinálnak ...?

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2008.11.12. 11:05:38

"Irakban egy csomo orzo-vedo feladatot kulso cegek latnak el az amerikai hadseregnek. Hatalmas business, rengeteg penz van benn."

BlackWater:
en.wikipedia.org/wiki/Blackwater_USA
www.youtube.com/watch?v=yJUEULWEP9c

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 11:06:32

rivera

de nem a katonai támaszpontokat, laktanyákat!
Sem Irakban, sem az USA-ban ...

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.12. 11:07:11

Sok külszolgálattal simán el lehet menni 36 évesen is nyugdíjba, ha az ember el akar, vagy nem talál új beosztást. A kapcsolatok nagyon fontosak itt is .

irrelevant 2008.11.12. 11:08:22

Nem igazán értem ezt a posztot. Az persze tényleg közröhej, hogy a katonák helyett cégek őrzik az ingatlanokat, de

1. 8,5 milliárd forint (amellett, hogy teljesen jogos lenne a megspórolása) aprópénz a nagy állami pénznyelő projektekhez képest.

2. Nem értem ezt a felbuzdulást, hogy a honvédségen spóroljunk. Szerintem éppen hogy növelni kellene az állományt, persze ésszerű átszervezés mellett...

3. Szerintem sokkal inkább ezeken a külföldi missziókon kellene spórolni. Hogy Koszovóban mit keresünk, azt még meg lehet magyarázni, de Afganisztánba miért kell nekünk katonákat küldeni?

4. A katona békeidőben a tökét lógatja, ez van. Ha nem tetszik, akkor hozzuk vissza a nemesi felkelést az állandó hadsereg helyett.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 11:09:39

Ez Blackwater nem igazán a Test-Őr kft. színvonal ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 11:12:15

otvospeter

Mit nem értesz?

1. neked 8,5 milliárd állami pénz külsős cégekhez áramlása aprópénz és okés?

2. Persze, ezért írtam bele:
"Persze ez nem egyszerűen fekete vagy fehér, mert ha tovább csökkentik a létszámot, akkor elkezd mindenki sírni, hogy ki védi meg a hazát, ha meg növelnék a létszámot, akkor meg a másik tábor sírna, hogy pénzkidobás."

3, A Nato miatt kötelező részt vennünk ilyen missziókban.
www.hm.gov.hu/honvedseg/a_magyar_honvedseg_feladata

4. De bakker, 1956 óta békeidő van!

Geza 2008.11.12. 11:12:33

Bocs az ide nem vágó hírért:
:set offtopic
Magyarország helyzete számokban:
www.kuruc.info/r/6/30672/
:set noofftopic

phaidros 2008.11.12. 11:16:44

Érdekes, hogy ezt posztoltátok, pont ma reggel befelé jövet, valami más apropóból gondolkodtam el azon, hogy a magyar honvédelmi kiadások, amikor még emlékeztem rá, kb. 80 milliárd Ft-ot jelentettek (lehet, hogy rosszul emlékeztem, lényegtelen), és hogy ha csak 1 milliárd dollárt költenénk, az is mai árfolyamon 220 milliárd Ft, ami biztos nincs, és hogy tulképpen akkor minek hadsereg nekünk? Egy Sidewinder rakéta fél millió dollár (nincs rendszerben úgy tudom, csak nagyságrendben, az egyik fogyóeszköz repülőgépfedélzeti rakéta).

320 milliárd sem sok egyébként, de már másfél %-a a GDP-nek. Nem az a gond egyébként, hogy sok-e vagy nem, szerintem,hanem az, hogy mire. És ezzel kapcsolatosan vannak kétségeim, mert az említett 80 milliárdos összeget is egy olyan embertől hallottam, aki vállalkozóként pályázott oda, mert ekkora pénz van a minisztrérium költségvetésében.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 11:17:48

Azért az ne feledjük, hogy sok maszek cégnek nevezett valami az USA-ban a hadsereg saját cége.

Azért én arra 322mrd forintra lennék kíváncsi, hogy mi a jó fenére megy el. Mert a 23mrd+8,5mrd még mindig 31.5mrd!!! hibádzik még 290mrd.

INkvizitor 2008.11.12. 11:18:45

lemil.blog.hu/2008/11/06/haboru_gebinbe

barom nagy biznisz kiprivatizálni a honvédségi tevékenységeket, és úgy néz ki, hogy döntéshozó potentátjaink is tisztában vannak ezzel. Amúgy a post témája sztem teljesen jogos, igazi vastagbőrös.... :)) ebből a pénzből egy új harcoló zászlóaljat fel lehetne szerelni. (mondjuk, esetleg, például :)

DArchAngel 2008.11.12. 11:22:57

Az tényleg közröhej, hogy a saját ingatlanaikat nem tudják őrizni. Egyszerűen nem értem, miért lenne drágább, ha ők őriznék.
"- Kovács honvéd a héten az X.Y. körletet őrzi."
Meg van oldva. Hogy ez drágább lenne, az iszonyatosan minősíti a HM gazdaságossági fokát és az ésszerűségét.
Vagy közkatonából már olyan kevés van, hogy csak a drágaságos tiszturakat lehetne kivezényelni?
A nyugdíj az tényleg nem semmi. Az pláne, hogy dolgozhatnak mellette. Ez sok helyen problémát okoz az országban. Én havi 80-90 ezer Forint nyugdíj felett megtiltanám a munkavállalást, vagy ugrik a nyugdíj.

phaidros 2008.11.12. 11:27:49

A repülők elég sokat elvihetnek.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 11:35:13

phaidros az lehet, hogy sokba kerül az értelmetlenül megvett és fenntartott Grippenek reptetése, pláne, hogy celebjeink is füstölik a drága kerozint, de még mindig ott van az a rengeteg ember, akikről gőzünk nincs mit csinálnak..és még mindig ott van az a kérdés, hogy mi a kurva anyámért kell külsős cégekkel őriztetni a honvédségi ingatlanokat, amikor van egy rakat "rambózás hiányában" szabad katona, aki ezt megtehetné, illetve az a kérdés is fennáll, mitől olcsóbb "civilekkel" őriztetni, ami amúgy plusz költség, ahelyett hogy ráérős katonáink tennék ezt meg.....

irrelevant 2008.11.12. 11:38:10

zero

Olvass figyelmesebben, sehol nem írtam, hogy okés lenne a dolog. Csak annyit, hogy ez semmi a nagy állami pénznyelő projektekhez képest, ahol százmilliárdokat tapsolnak el.

4. Igen, békeidő van ötven éve. Akkor szereljük le a hadsereget, erre az idiótaságra célzol? Hiszen ha ötven éve nem volt, akkor már nem is lesz, gondolhatták az emberek 1912-ben :)

Dzsungellakó (törölt) · http://dzsungelvilag.blog.hu 2008.11.12. 11:40:08

Ha jól emlékszem, nemrég vettünk valami 300 db nehézvontatót. Kell harckocsit menteni, meg pontonhidat építeni.

Kérdem én: Hány db. hadrafogható harckocsink is van?

phaidros 2008.11.12. 11:42:34

Jancsibohóc,

szerintem túl sokat problémáztok. ;) Akkor sírjatok, ha már nem csak arról olvasnak a döntéshozóink az újságban, hogy az USA kiszervezi az őrzést és testőrzést (mert tutti, hogy ez adta az ötletet), hanem megtetszik nekik a képen a Blackwater járműveinek hátsó felirata is. :D

Egyébként katonáéknál én sem értem a dolgot, lehet hogy mindenki tiszt, és csak közlegény mehet őrségbe?

De egyébként minden más esetben (pl. rendőrség, APEH) a kiszervezés mögött az is ott van szerintem, hogy az államnak drága fizetni saját alkalmazottaik után az adókat, valamint csökkenteni kellett az alkalmazotti létszámot sok helyen.

Nonszensz.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 11:42:43

Nem kell leszerelni a hadsereget szerintem. De azt se felejtsük el, hogy hadseregünket egy nagyobb létszámú számháborús felszerelésben támadó cserkészcsapat is simán harcképtelenné teszi :)

"Kérdem én: Hány db. hadrafogható harckocsink is van?"

A tüntetésen elkötött tank ér?

phaidros 2008.11.12. 11:43:10

Dzsungellakó,

"Kérdem én: Hány db. hadrafogható harckocsink is van?"

amennyire tudom, az összeset odaadtuk ajándékba(!) Iraknak.

Geza 2008.11.12. 11:43:55

A katonák feladatai között régebben még a katasztrófavédelem is ott volt (pl. árvíz esetén menteni, zsákot pakolni, töltést rakni, stb.), most már ez sincs.

A laktanyák külsőssel való őriztetése már csak azért is nonszensz, mert az ott alkalmazott egységsugarú vagyonőr teljes fegyverzete egy db gumikolbász, esetleg gázspré, ezen kívül tud még anyázni esetleg. Mivel polgári személy a szentem, ezért ha el talál aludni, akkor nem hónap futkosót kap, hanem másodfajú ejnyebejnyét, esetleg mehet vissza raktárat őrizni vagy szénásszekeret kísérni Kiskunbetli és Hajdúhúszszáz között, így nem túl sok minden motiválja az ébren maradásra (azt hiszem, elég finoman fogalmaztam...).
Tényleges fegyveres (honvédségi) őr max. a fegyverszobánál van (ha még meg nem változtatták a szabályzatot), az állománynál (talán '57 óta) nincs kinn a fegyvere, úgyhogy ez már megintcsak röhejesebb, mint egy sima tízfős privátszaglász cég.

Békének ugyan béke van, de azért azt is vegyük észre, hogy a történelem példái alapján a békék eddig még mindig hirtelen felrúgással értek véget, amikor is aki azért felkészült erre ('si vis pacem, para bellum'), az megmaradt, a többiből meg lett hulla vagy rabszolga. A nato is gittegylet, azt is bizottság irányítja, azaz képtelen döntést hozni két napon belül, azt további legalább egy hét, amíg elkezdi foganatosítani, de még ha közvetlen támogatást is kapnánk, annak is min. egy nap kéne, míg ideér és rendbe áll, azaz legalább eddig a saját erőnkből meg kéne tudni állnunk.

Köv. kérdés persze, hogy ugyan ki akarna minket megtámadni. Pl. a szerbek (a horvátok mesélhetnének), de ennyi erővel az összes ex-kisantant ország is (azokra is volt példa az elmúlt évszázadban), ha pedig valaki szerint 'el kéne már felejteni a múltat', az először az adl-t győzze meg erről.

phaidros 2008.11.12. 11:44:52

Apám azt szokta mondani, hogy a kínaiaknak a legkönnyebb háborúzni, egyszerűen átlépi a határt 20 millió katona, és ott megadja magát.

Ezzel arra célzok, hogy ezt az összeget lehetne a népszaporulatra is költeni. :)

Tapmancs 2008.11.12. 11:52:55

phaidros 2008.11.12. 11:44:52

Költenek népszaporulatra is, csak a cigányokéra.


Egyébként döbbenet hogy itt mik meg nem történhetnek. Jobb helyeken egy ilyen dolog ezredrészéért is lemondana az illetékes miniszter. Itt meg csak magyarázkodnak, magyarázkodnak, magyarázkodnak, magyarázkodnak....
... és megmagyarázzák hogy milyen fasza nekünk hogy ilyen leleményes és bölcs vezetőink vannak. Sírni tudnék. :(

Pernyekergető · http://hovamesz.info 2008.11.12. 11:59:53

Egy laktanya kapuján láttam ilyen informatív táblát: "Fegyverrel őrzött terület" - nem mondod, baszki?! :D
(Persze a felirat alatt ott volt X fogdmegcég logója)


Zero, oszd már meg velünk, milyen módszerrel tudod leszedni az RTL-es videókat??

Bicskas 2008.11.12. 12:01:31

Tapmancs 2008.11.12. 11:52:55
Itt meg csak magyarázkodnak, magyarázkodnak, magyarázkodnak, magyarázkodnak....

a magyarázkodás hungarikum, benne is van hogy MAGYAR

bloodhound v2.0 2008.11.12. 12:06:27

engem inkább az érdekelne, hogy 2008-ban, a technika jelenlegi állása mellett miért emberek őriznek olyasmiket, amit technikai eszközökkel meg lehet oldani, olcsóbban.

és még csak véletlenül sem adtuk oda az összes t-72-est, le vannak konzerválva szépen

"A katonák feladatai között régebben még a katasztrófavédelem is ott volt (pl. árvíz esetén menteni, zsákot pakolni, töltést rakni, stb.), most már ez sincs" - pedig de, ott van

"A katona békeidőben a tökét lógatja, ez van. Ha nem tetszik, akkor hozzuk vissza a nemesi felkelést az állandó hadsereg helyett." ja, a nemesi felkelés és hasonszőrű intézményei pont annyit is értek. amikor kezdtek megjelenni a hivatásos és zsoldoshadseregek, nem véletlen tűntek el a süllyesztőben, a sorozott seregekkel együtt

bloodhound v2.0 2008.11.12. 12:09:18

különben is, mi a f.szt ér egy t-72, lassan az ember a zsebében elvisz olyan cuccokat, amivel harcképtelenné lehet tenni egy tankot... :)

mondjuk ezzel nem azt mondom, hogy a magyar hadsereg nem lett túlzottan leépítve, szétb.szva, mert le lett, szét lett...

irrelevant 2008.11.12. 12:17:39

"ja, a nemesi felkelés és hasonszőrű intézményei pont annyit is értek. amikor kezdtek megjelenni a hivatásos és zsoldoshadseregek, nem véletlen tűntek el a süllyesztőben, a sorozott seregekkel együtt"

Ja, így van, pont erre céloztam.

Tapmancs 2008.11.12. 12:32:11

A Hernád áradásakor is a Magyar Gárda segített (helyi cigókkal együtt), ha a hadseregen múlt volna, víz alá került volna néhány falu. Ennyit tudnak, gyerekek, ez van.

Geza 2008.11.12. 12:33:30

bloodhound v2.0 2008.11.12. 12:09:18
"különben is, mi a f.szt ér egy t-72, lassan az ember a zsebében elvisz olyan cuccokat, amivel harcképtelenné lehet tenni egy tankot... :)"
Akkor miért paráztak annyira a fakabátok attól az öreg T-34-estől :) ?

"és még csak véletlenül sem adtuk oda az összes t-72-est, le vannak konzerválva szépen"
Mennyi maradt amúgy? 77 db-ot adtak oda, de a maradékról nem találok kapásból adatot.

"'A katonák feladatai között ... a katasztrófavédelem is ott volt.. most már ez sincs' - pedig de, ott van"
Az idei árvíznél nemigen olvastam, hogy kinn lettek volna bárhol is. (Régebben a szolnoki hídon is posztolt kinn őrszem, most már azt sem láttam amúgy.)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 12:42:11

Hm mit cisnálnak harcosaink?

A hazánkba, a Bakony Harckiképző Központ kijelölt területén betört ellenséget a Honvédség erői halogató harccal megállították, ellencsapást mértek rájuk, majd felmorzsolták azokat. A szövetséges erőknek nem kellett beavatkozni.

Mindez azért is megnyugtató, hiszen itt, a nullponti lőtéren sorakozott a magyar haderő lövészzászlóaljainak egynegyede, a harckocsik harmada és a teljes ágyútarackos tüzérség. Ha ehhez hozzávesszük a bemutatón részt vevő légierőt és légvédelmet, a páncéltörőket, valamint az ún. statikus bemutatón kiállított harceszközöket és a külföldi missziókban lévő katonáinkat a technikájukkal, úgy igencsak meglephetett volna az ellen, ha nem az előre egyeztetett helyen támad.

...

Úgy vagyunk, mint az az egyszeri szegény ember, aki jót is, és sokat is szeretne enni. Így nem egy laktató egytálételt készít magának, hanem szemet gyönyörködtető apró falatkákat a kaviártól a libamájig. Aztán hiába örül a szeme a sok szépségnek, a gyomra csak egyre jobban korog. Ugye kínos, hogy a gyakorlaton felsorakozott egy zászlóalj az összes ilyen lövészerő egynegyede. A Honvédség összes harckocsija alig több, mint háromszorosa az itt látott három darab T–72-esnek. A felsorakozott egy ütegnyi tarack az összes is. De nehezen lehetne megháromszorozni a bevetett páncéltörőket, légvédelmiseket és harci helikoptereket. A Gripenekből azért több van az itt bevetett kettőnél, de még ennek a kettőnek sincs éles rakétája. "

index.hu/velemeny/olvir/kgi081010/

biztató? :D

dr.justice 2008.11.12. 12:51:37

Hasonló a helyzet ahhoz, amikor a minisztériumok agyonfizetett jogászai helyett ügyvédi irodák készítik el a jogszabály tervezeteket.

Atrox 2008.11.12. 13:10:50

Na, bárkit, aki volt katona, ez a hír agyonvágja. De tényleg. Mi az, hogy külsős cég olcsóbban őriz? Hiszen a katona ingyen(!!!) őrködik, illetve a fizetéséért (azaz illetményéért), de ezt ígyis-úgyis megkapná, bármilyen feladatot is lát el az adott hónapban. Ha ez a feladat őrködés, akkor azért nem jár nagyobb fizetés. Én is őrködtem számtalaln helyen (igaz, akkor még sorkatonaság volt), de ezt meg tudnák tenni a mai katonák is, hiszen csak szolgálatokat kell adniuk, azt meg úgyis bírják.

Szóval valaki mondja már meg nekem, hogy a 8,5 milliárd miért kedvezőbb az ingyennél???

radiris 2008.11.12. 13:17:15

DArchAngel 2008.11.12. 11:22:57

"A nyugdíj az tényleg nem semmi. Az pláne, hogy dolgozhatnak mellette. Ez sok helyen problémát okoz az országban. Én havi 80-90 ezer Forint nyugdíj felett megtiltanám a munkavállalást, vagy ugrik a nyugdíj."

Jövőtől ha a nyugdíjasok dolgoznak és a minimálbérnél nagyobb a fizetésük, akkor arra a hónapra le kell mondjanak a nyugdíjukról.

Te is leszel nyugdíjas (vagy a szüleid, nagyszüleid talán máris azok) és biztos nagyon örülsz majd ennek az embertelen jogszabálynak.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 13:18:58

radiris 2008.11.12. 13:17:15

1,. Mi nem leszünk nyugdíjasak

2, ha esetleg mégis, nem kapunk majd nyugdíjat

3, Most viszont azért 36% SZJA a merte kedves 43 éves katona 13-szor (!!!) kap nyugdíjat....akár még vagy 40 évig ...

Higany 2008.11.12. 13:22:19

"...kissé aggályosnak tartom, hogy akármilyen kft-ék katonai ingatlanokat őriznek ..."

No nem akármilyen, az In-Kal ezek közül mennyit őriz?

Azért a hivatásosok élete sem henyélés, nagyapám tiszt volt (a KLKF-en tanított, pl a harckocsizó tisztnövendékeket, 35 évet húzott le a seregben) és meglehetősen lenullázták egészségileg. Ha valamelyik agyas felettesük kitalálta, hogy iglut építenek és abban alszanak télen, akkor az úgy volt, stb. A hallása is bánta a dolgot, erre így emlékezett: "már régen megmondták a doktorok, hogy a hallásommal baj lesz, de süketek ezek az orvosok, a harckocsit nem lehet lehalkítani" :)
Nemtudom most mi a helyzet tennivalók és idiotizmus tekintetében, de szerintem anno egy egyszerű kis gyakorlatra több harckocsival ugrottak ki Csobánkára, mint amennyi ma összesen van a Honvédségnek... (15db üzemképes, ha jól tudom...)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 13:23:02

Pernyekergető · tuzoltosag-siklos.hu 2008.11.12. 11:59:53

"Zero, oszd már meg velünk, milyen módszerrel tudod leszedni az RTL-es videókat??"

tessék:
addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006
Downloadhelper Firefox addon.

Csak rákattintasz gombjára a videó nézése közben és már menti is le a gépedre...

radiris 2008.11.12. 13:27:51

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 13:18:58

A 43 tényleg túlzás, de mit csináljon egy 50 éves harckocsizó vagy pilóta?

Egy 55 éves tanár, orvos, mérnök vagy vízvezetékszerelő oké, de én nem szeretném, ha ilyen korú mesterlövészek vagy légideszantosok császkálnának fel s alá.

Nem lehet mindenki vezérkari tiszt vagy stratéga, és gatyaszámláló sem.

Pernyekergető · http://hovamesz.info 2008.11.12. 13:29:59

OFF
Óriási köszönet, Zero
/OFF

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 13:32:48

radiris

Miért, nyugdíj szempontjából mi a különbség az 50 éves, ágyút soha el nem sütött katona , és egy tanár között?

DArchAngel 2008.11.12. 13:34:17

radiris,
Remélem, leszek még nyugdíjas, mert - az akkora prognosztizált nyugdíjkorhatár szerint - akkor megérem a 80-at is. :)
Én úgy gondolom, az országért mindenki hozza meg a maga áldozatát. A nyugdíjasok is, legalább annyival, hogy nem veszik el a fiatalok elől a munkát, ha már egyszer több a nyugdíjuk, mint a minimálbér. Szar dolog, tudom, de nem járja, hogy csak a társadalom egy része szopjon.

Geza 2008.11.12. 13:35:53

radiris 2008.11.12. 13:27:51
"Egy 55 éves tanár... oké, de én nem szeretném, ha ilyen korú mesterlövészek... császkálnának fel s alá."
Hát, ha már választanom kéne, hogy ki akasszon le a hátam mögül egy engem túszként fogó bankrablót, Simonyi Ottó ales. vagy egy fél-éve-őrmester ifjú titán,
hát valószínűleg az öreget kérném meg, hogy ugyan kacsintson már oda legyen szíves.

bvb09 2008.11.12. 13:39:58

Szerintem ezért is Orbán Viktor a hibás.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.12. 13:46:03

Kb. az összes állami tombol a szocializmus a mai napig.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 13:47:55

Pl, a Honvédelmi Minisztérium (az Index a blogajánlóba "Hadügyminsztériumot írt" ...ROFL)
éves költségvetéséből pont kijönne a 13. havi bér és a 13. havi nyugdíj ...amit most elvesznek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.11.12. 13:48:44

Továbbá érdekes lenne egy összehasonlítás, hogy arányaiban mennyi a fizetés és nyugdíj egy nyugati országhoz képest.

Nem csodálkoznék, ha az jönne ki hogy annyi fizetést és nyugdíjat kap egy ezredes amennyit (arányaiban) csak egy nyugati országban kaphatna.

De amúgy minden baj alapja az hogy az állami cégekben keményen ottragadt a szocializmus. Lehet lógni, lehet hozzá nem érteni, lehet mindent. Senki se ellenőrzi és piaci verseny sincsen.

nick_007 2008.11.12. 13:49:12

A Honvédelemről meg a NATOról sajnos mindig Szekeres Imre legviccesebb beszéde jut eszembe: wita.hu/index.php?show=post&post=455

"RepülőgépvásárLáLás" Borszasztó.

ambbay 2008.11.12. 14:01:18

Ha jól emlékszem, van valami NATO elôírás, hogy a tagállamoknak nemtomminekahányszázalékát kell honvédelemre fordítani, valami 1% körül rémlik, persze lehet, hogy ez csont baromság.

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 14:05:39

a haza védelme pénzbe kerül, éppenhogy édeskevés a költségvetés nemhogy sok. ennek a 10 szeresét kellene költeni és fegyverben tartani legalább 100 000 katonát és 200 vagy 300 harképes repülőt. Ez a tartalékkal bevethetően legalább 250 - 300 000 katona kell, hogy legyen. Legalább ennyit elvárna a nato is. Éppen azért van a külsős őrzés mivel a 29 000 főből mindenki tiszt vagy irodista az az 1000 ami külföldön van az a hadrafogható un.: "sereg" xD amit nem bírtam megint röhögés nélkül kimondani:-))
Remélem nem várod, hogy az irodista csajok őrizzék az ingatlanokat?

kanbatu 2008.11.12. 14:09:28

A laktanyák biztonsági cégekkel való őriztetése nyílt beismerése annak, hogy a katonaság szart sem ér.

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 14:09:56

ja és a nyugdíj az teljesen jogos, külföldön (fejlett nyugat) a polgári foglalkozást űzők is elmehetnek korkedvezményes nyugdíjba ha a munka amit végezni tudnak (tanultak) megszűnik, csak a magyar rabszolga tűri el, hogy éhbérért átképeztesse magát a soha el nem érhető nyugdíjig (emelik az életkorhatárt) és robotoljon tovább míg bele nem döglik.

2008.11.12. 14:10:10

Látom sok olyan írogat ide, aki sosem volt katona. Én lehúztam egy évet sorkötelesként.
Miért is őrzik külsősök a laktanyákat, ahol bent fegyveres katonák vannak? Egyszerű.
Az őrséget mindig is a sorkötelesek látták el, a szerződésesek, tisztek nem. Most már nincs egy darab sorköteles sem. Nincs kit odarakni. A szerződésesek katonák a legalacsonyabb rangúak, akik a kocsikat javítják, a sofőrök, stb. Nekik is meg van a munkájuk, nem állhatnak a toronyba. A tisztek ugye eleve kizárva, hiszen nem azért képezték őket.
Mióta megszűnt a sorkötelesség, azóta van rengeteg felesleges tiszt, hiszen ezek jó része pont a sorkötelesek irányította, képezte. Viszont azok a feladatok, amiket eddig sorkötelesek csináltak, azokat most a szerződésesek csinálják. Pl.tüzér, mesterlövész, vegyvédelmis, híradós.
A Grippenekre szintén semmi szükség hiszen egy ekkora ország feletti járőrözést kettő is el tudja látni. Komolyabb támadás esetén 10-zel se megyünk semmire.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 14:10:52

Elég nagy tévedésben leledzenek itt sokan,sok hőbörgő f*sztarisznya jaj de szánalmas.
Nekem van elég közeli rokonom aki hivatásos,nos nem netezik egész, nap elég komoly és idegileg fárasztó -munkát-(!)végez.Valószínűleg nem volt szerencséje és nem pesten a minisztériumban lógatja a f*szát...
Azt ,hogy külsős cég őrzi őket tényleg nagyon gáz ,mindég húzom is vele :)-de ezer ilyen abszurditás van az országban ahol az adófizetők pénze -feleslegesen-szépen magán zsebbe(jobbos-balos mind1) vándorol!

1.NATO kompatibilitásunk a nullához közelít,seggfejek, nemhogy kevesebb több pénz kellene erre!-Ha a NATObolóki lehetne rúgni országokat,minket már rég picsán rúgtak volna.
2.Szervezetlenség uralkodik ott is mint az egész országban.
3.HV minisztérium vicc,őket tessék basztatni meg összes fos minisztériumot.
4.Tetszettek volna hivatásos katonának állni.

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 14:12:37

blas a nató ból nem kell kirúgni országokat, majd ha baj lesz egyszerűen csak a sorsunkra hagynak, mert megérdemeljük

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 14:14:20

"A laktanyák biztonsági cégekkel való őriztetése nyílt beismerése annak, hogy a katonaság szart sem ér. "

Olyan sötét vagy mint egy segglyuk az éjszakában,klaviatúra helyett keress mást a kezedbe.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 14:15:53

Közöd?? ne félj majd Zero,jancsibohóc,kanbatu félék megvédenek bennünket! :-D

v.putin 2008.11.12. 14:18:33

Mindenkinek igaza van és látom egyértelmüen és egy irányban kommenteltek,de van egy bibi.
Most szervezik a tartalékos állományt,amelyben én koromnál fogva nem tartozom,tartozhatom bele,de több esetben kifogásoltam ezirányban a HM távlat stratégiáját,mint egy 10-15 éve.A jelenlegi állomány egy kocsmai verekedést sem tudna kezelni,ezért van félnivalója a jelenlegi rendszernek,mivel vagyunk még több ezren akik mindenféle fegyvert tudunk használni!!!!!

dr. Wilbur Swain 2008.11.12. 14:19:34

nyugdíjas katonák (rendőr, tűzoltó, stb) 100%os nyugdíjat kapnak, ha jól sejtem
ha rosszul, akkor sorry, de azért nem rossz pénzeket kapnak 4xévesen

bocage 2008.11.12. 14:20:44

Ez a post, bár felvet jó néhány aggályos dolgot, mégis elképesztően felszínes és minimális hozzáértést sem tükrözi! Az objektumok őrzése egy dolog!
De gondoljunk már bele, a katonák felszerelése, annak fejlesztése, ellátása, gyakorlatok (nemzetközi is), külszolgálatok, a teljes technikai állomány karbantartása, alkatrész, benzin lőszer és ki tudja még mi minden igen költséges! Főként olyan dolgok, amit nem a sarki boltban veszel meg, hanem külföldről rendelsz!
A modern hadviselés követelmei kisebb, de jobban szervezett, profi haderőt követelnek meg! Ezt a méret kapcsán érdemes figyelembe venni!
Az, hogy nem volt 56óta fegyveres konfliktus, és minek hadsereg, igen dilettáns megközelítés! Platón is megmondta: a háború elkerülésének legjobb módja, ha felkészülünk rá!
Nem azt mondom, hogy katonáéknál nincsenek visszaélések! De az egy más szakma, a hadsereg mindenhol költséges dolog!

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 14:24:57

Higany 2008.11.12. 13:22:19

Na és? az , aki meg 14 éve korától kőmíves, szerelő stb. ? és télen-nyáron v.hol ásta az árkot mégse mehet el 25-35 év után nyugdíjba ...

blas 2008.11.12. 14:14:20

Miért érne v.mit? mert a közeli rokonod katona?

Egyébként pár ütőképesebb egységünk maradt sajnos azok is jószerivel külföldön szórakoznak jó kis zsoldért.
Mondjuk, ha az ország el is bukik a Magyar Köztársaság v.mi kis faluban fennmaradhat azt tartani tudnák a srácok.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:26:52

opek 2008.11.12. 14:20:44

te most azt mondod, itt élve ebben az országban, hogy a 322 milliárd hatékonyan, a lehető legprofibban van elköltve? Minden forint a legjobb helyre megy, és pont annyi, amennyi szükséges?

LOL :-))

kanbatu 2008.11.12. 14:27:49

Blas, én ugyan miért? Én csak röhejesnek tartom, hogy még be is vallják, hogy nem értenek ahhoz, amiért az állam alkalmazza őket.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:28:08

opek 2008.11.12. 14:20:44

"Az, hogy nem volt 56óta fegyveres konfliktus, és minek hadsereg, igen dilettáns megközelítés! "

Én nem írtam hogy nem szükséges hadsereg, mert 50 éve béke van ...

De "ez" így nem hadsereg , hanem a tésztaszűrő és ömlik ki a pénz ...

WYW 2008.11.12. 14:28:41

A tűzoltók is csak sakkoznak, meg alszanak ha nem kell éppen tüzet oltani, vagy autóst kivágni a roncsból.

Ezek ilyen szakmák.

Én egy cseppet sem bánom, hogy nem harcolnak legalább napi 8 órában.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:29:56

Ja, és hogy megelőzzem a fikázást, eric volt katona, és nem, ezért szeretném megérteni / megtudni, hogy az adómból mire is megy el 322 milliárd és mit csinál 23 950 kedves honfitársam?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:31:54

roli101 2008.11.12. 14:10:10

Azt mondod, hogy a 23 950 tagú Magyar Honvédségben NINCS senki, akit ki lehetne küldeni hogy őrizze a laktanyát?

De mire kapják a fizetést?

Iletve aki adja a fizetést, az diktál ... elvégre ők mondják, hogy ez egy munkahely. Tessék: a munkáltató azt mondja, őrizd a laktanyát.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:33:39

WYW 2008.11.12. 14:28:41

Igen, de a tűzoltóknak évi több tízezer riasztásuk van ...

A katonáknak hány ilyen esetük is van egy évben???

na hasonlítsuk már össze a tűzoltót a katonákkal ...bár járnak ide tűzoltók is, inkább védjék meg ők saját magukat xDDD

bz249 2008.11.12. 14:35:35

Namármost, ha a hadseregünk ebből a 322 milliárdból éppen csak a feladatát nem tudja ellátni, akkor

a.) igenis bele kell tenni annyi pénzt, hogy alkalmas legyen arra amiért van
b.) hagyni kell az egészet a fenébe és bízni abban, hogy soha többé nem lesz háború/aranyosak és kedvesek lesznek a megszállók

Mert ez így ebben a formában 322 milliárd forint a semmiért

WYW 2008.11.12. 14:36:36

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:33:39

És a katonáknak hány háború/hónap elfoglaltság kellene szerinted?

Nem támadni akartam a tűzoltókat, ha valakik hát ők nem érdemelnék meg.

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.12. 14:36:47

Na ha már ilyen szépen elrágódtok ezen-azon, itt egy újabb gumicsont :)))

hvg.hu/hvgfriss/2008.45/200845_SZOCIALIS_SZUPERMARKETEK_AUSZTRIABAN_Marade.aspx

Kéretik FIGYELMESEN elolvasni a jövedelmi korlátokra vonatkozó részt....

bocage 2008.11.12. 14:37:11

zero:
Olvasd el, amit írtam! Tudom, hogy vannak a hadseregnél gondok és a minisztérium pazarol, mint a többi is! Viszont azt a tévhitet kelteni, hogy aki ma katona, az nem csinál semmit és nem érdemli a fizetést igen igazságtalan! Azt mondom, hogy egy hadsereg árát, még egy ilyen kicsiét is, meg kell fizetni! Ezt a pénzt lehetne jobban elkölteni, biztos találnánk jó néhány tisztet, aki ezt felelősen megtehetné és ötletei is vannak!
Magyarország még mindig elmarad a GDP arányos honvédelmi kiadások NATO vagy akár EU-s mértékétől!

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 14:41:08

Carnivora! A katona fontosabb mint egy kőműves vagy vízszerelő, ezt tudomásul kell venni, több jár neki és meg is kapja. akinek nem tecc az legyen katona és ne kőművel vagy vízszerelő:-)

bocage 2008.11.12. 14:41:09

A költségek jelentős része a kb.30-40 éves haditechnika cseréjére megy! Ez is egy szempont!

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 14:43:01

Zero, ez már csak ilyen, 50 évente is elég egy háború ahhoz, ha éppen ittvan, akkor lefosd a bokád xD

Manyizga (törölt) 2008.11.12. 14:43:41

"Si vis pacem para bellum" (Ha békét akarsz, készülj a háborúra)

A honvédség létszámán már nem szabad csökkenteni, sőt. Az ésszerű átszervezésekre viszont nagy szükség lenne.

Az pedig tényleg megoldható lenne, hogy mostantól a katonák munkaköri leírásában szerepelne, hogy havi x nap őrszolgálatot kell adniuk a fizetésükért cserébe. A pocakos biztonsági őrök látványától én is rosszul vagyok.

Manyizga (törölt) 2008.11.12. 14:46:41

Ésszerűsítések:

Pl. túl sokan jutnak el az őrnagyi-alezredesi rendfokozatig. Mivel szépen lassan előléptetik őket, mégha a beosztásuk/tudásuk nem is teszi indokolttá. Másutt pl. úgy működik, hogy ha valakit kétszer elfektet egy előléptetési bizottság (mert nem felel meg / vagy nincs számára magasabb beosztás) akkor elküldik nyugdíjba. Nálunk meg szépen tartogatják, hadd maradjon...

gerasz 2008.11.12. 14:46:56

a létszámon tényleg nem, de a jelenlegi felszerelésekről képek itt:
www.ansum.atw.hu/
elborzasztó

demizson bobby 2008.11.12. 14:47:31

322 Mrd/ 28780 fő= 11.118.800 Ft/fő
Bérköltség mennyi? erre nincs stat?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 14:47:56

Közöd?? 2008.11.12. 14:43:01

Dehogy fosom :-)

Megírom a blogon ...aztán megyek le a Fővám téri épülő metróállomásra :-)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 14:55:53

WYW 2008.11.12. 14:28:41

Nézzük.
A tűzoltó, ha baj van hasznos csinál v.mit.
A rendőr lószart sem ér dísznek vannak meg autósokat basztatni.
A katona elrettentésnek van tartva, de még a környező országokban is max. röhögőgörcsöt kapna az ellenség a magyar honvédségtől ...

2008.11.12. 14:57:18

zero

Abból a mennyiségből valószínűleg futná őrző emberekre is.
De. Egy laktanya őrzéséhez 24 órában legalább 5-10 ember szükségeltetik. Tehát rögtön duplázhatjuk, mert folyamatos őrséget nem adhatnak a katonák. Jár egy pihenőnap. Kb 260 létesítményt kell őrizni országszerte. Ha átlagosan 10 fő kell mondjuk mindegyikhez, akkor az 2600 ember. Ez a létszám 10 százaléka. És ezek csak az őrzést csinálhatják, mást nem. Ha ezekhez szerződéses, vagy tiszti állományt vonnának be, na az igazán sokba kerülne, nem ennyibe.
A sorkatona az, aki majdnem ingyen őrizte a létesítmény.
Olyat nem lehet, hogy egy autószerelő, aki éppen szerződéses katona a seregben, egyik nap szereli a tankot, másnap őrségbe megy, aztán megint szerel. Ezt senki nem vállalná.
Tudom én is, hogy rengeteg a naplopó a seregben, de azok egyszerűen nem vezényelhetők őrségbe. A hivatásos seregben ezt úgy kellene megoldani, hogy még szerződtetni annyi embert, amennyi az őrség ellátásához kell. Azok csak azt csinálnák.
A sorkatonák géppisztollyal és éles lőszerrel látták el az őrséget. A biztonsági őrök nem hiszem, hogy tartanak maguknál géppisztolyt éles lőszerrel.
A laktanyákat egyébként nem azért őrizték valójában, hogy nehogy bemenjen valaki lopni, vagy hadititkokat megtudni. A valóságban a sorkatonák kiszökését kellett megakadályozni. Nem túl sok sikerrel. Manapság viszont pont a lopások megakadályozása a cél. Békeidő van semmi szükség az éles lőszeres őrségre. Ezt a feladatot pedig a biztonsági őrök olcsóbban oldják meg, ezt be kell látni.
Egyébként elég sok katona lett öngyilkos a toronyban. Ezért is lett bevezetve, hogy a tárban az első töltény vaktöltény, hogy legyen ideje meggondolnia magát az első durranás után.
Ezek miatt felesleges hőbörögni, hogy miért biztonságiak őriznek katonai létesítményt.
Háborús helyzetben át fogják venni az őrséget a katonák, nyugodtak lehettek.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:00:06

Közöd?? 2008.11.12. 14:43:01

Mondjuk a tapasztalatok alapján a magyar honvédség az utóbbi pár évszázadban nem nagyon fogta meg az ellenséget, amikor az itt volt :P most sem nagyon fogná meg még egy környező ország haderejét sem a bevethető harcképes erők Afganisztánba flangálnak fel-alá a maradék meg kb. Mucsapusztát tudná tartani.
Baj esetén maximum a még hadviselt korosztály rohanhatna a hadtáp központokba a pár tízezer lezsírozott gépkarabélyért, és félreguláris erőként védeni a földjét ...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:01:21

Itt nem arról van szó, hogy meg kell szüntetni/leépíteni, Hanem aki katona az mit csinál békeidőben a fizetéséért. (x mrd) Ha semmit akkor adni kell elfoglaltságot. Pl ojjektumok örzése!!!!
Mivel a feladata. Meg minden olyan feladatot végezzen el amit most külsős cégek végeznek sok x mrd Ft-ért.

bz249 2008.11.12. 15:02:01

Amúgy az egész olyan szép magyaros... mondjuk (hasraütésre) 500 milliárdba kerülne egy sereg ami kb. meg tudja védeni az országot/jó valamire a NATO-n belül

Erre mi ráköltünk 322, ami viszont tökéletesen alkalmatlan mindenre. Mert ez a 12 tank, 14 repülő, plusz 10 ágyú az mennyivel több, mint ha egy se lenne?

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:03:19

Egyszerű lenne a megoldás:nyilatkozni kellene ,hogy ki adja adójank 2 %-át a katonaságra,akinek nem kell oké,megkapod egész életedben a +2%-ot.Aztán ha lesz valami, nem kell ,hogy katonai konfliktus,akármi,elemi csapás stb...Te nem kérsz az ingyenélő,semmitnemcsináló,40évesenyugdíjba menő "szemetektől".
Nem kapsz homokzsákot a szaros kuckód köré,nem kapsz gázmaszkot a pofádra,nem akadályozzák meg ,hogy felakasszanak a villanyoszlopra...

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:04:27

roli101 2008.11.12. 14:57:18

A 23 950 fő -ből nem lepődnék meg, ha 3950 fő lenne az , aki bevethető is lenne baj esetén a többi meg a f*szlógató meg ellátó, irodista ilyen-olyan tengilengi, aki elüldögélhetne őrbodegában.

"Olyat nem lehet, hogy egy autószerelő, aki éppen szerződéses katona a seregben, egyik nap szereli a tankot, másnap őrségbe megy, aztán megint szerel. Ezt senki nem vállalná."

Mit tippelsz a 9 db t-72-eshez szerinted a 23590 főből mennyi a szerelő ? :D

Bizony futna bőven a létszámból őrzésre maximum nem a melegen üldögélne a zsoldos. -

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:05:52

roli101 nem azért volt a vaktöltény.
Nagyot tévedsz.
A vaktöltény is ki tud nyiffantani ha az állad alá teszed.
Azért kellett, hogy a betolakodót ne egyből lehessen sorozatra húzva lelőni. Hanem, hogy újra kelljen húzni a stukkert.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:06:52

blas 2008.11.12. 15:03:19

Baj esetén 322 milliárdból nem egy század katonát bérelek fel homokzsákolni, hanem kb. fél Észak-Kelet Magyarországot, és mindjárt új töltést is csinálnának végig a Tiszán :D:D:D

Katonai konfliktus esetén pedig a 3200 településből tudnának védeni egyet :D

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:07:09

roli101

aki öngyilkos akar lenni kiveszi a vaktöltényt wazzee..

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:08:19

bz249 2008.11.12. 15:02:01

Ez így van. Bár, ha ésszerűen gazdálkodnának ebből a keretből is lehetne egy ütőképes hivatásos hadsereget kiépíteni mellé pedig önkéntes alapon egy nemzetőrséget a területvédelmi feladatok ellátására.

Benbe · http://www.benbe.hu 2008.11.12. 15:09:56

A világ legtöbb modern hadseregénél külsős céggel őriztetik a katonai objektumokat, egészen egyszerűen azért, mert egy soktízmilliót érő katonával ezt nem éri meg (mint ahogy normális esetben atomfizikusokkal sem süttetünk hamburgert, mert akkor minek képeztük atomfizikussá?)
A katonákat egyrészt szinten kell tartani, így kell erőnléti, fegyveres, stb. képzéseket csinálni nekik. Ezek egy része ingyen van (futás körbe), másik része drága. Erre persze az egyszeri tornatanár mondaná, hogy akkor futás körbe, de nyílván a katonák a harmadik napon elkergetnék azt az őrültet, aki azt mondja, hogy szimulált harcra, továbbképzésre, pilótának repülésre, tankosnak tankozásra nincs pénz, viszont valamit csinálni kell, tehát fussunk.
Másrészt a katonáink dolga lenne a ráérő erőforrások civilek megsegítésére használása. Ezért a Honvédkórházban is ápolnak civileket, meg vannak katonai laborok befogva az ántsz munkájába, zajlik civil képzés a Zrínyin, stb., de valami okból az utászokat nem vetik be utat, hidat, stb. építeni. Ezt én sem értem.
Harmadrészt vannak a missziók, merthogy a legtöbb országban rájöttek, hogy hamár van egy drága katonám, akkor az a netezésen kívül másra is használható, és ha használom, akkor valamiképp valami talán megtérül az ő kiképzéséből. Bikkfanyelven azt mondhatnám, hogy ha kétszer ennyi katonát küldünk Afganisztánba, kétszer ennyi amerikai jön ide ezt-azt befektetni, ha meg kétszer ennyi katonát küldünk Boszniába járőrözni, kétszer ennyi építési vállalkozót küldhetünk velük amerikai pénzből helyreállítani, stb. Namost ha egy darabbal is több katonát küldenénk misszióra, a nemzet lilaködös pacifista fele hippiket megszégyenítő tüntetésekre indulna mindenhová, hogy ne öljük meg a fiaikat.

demizson bobby 2008.11.12. 15:10:49

Carnivora 2008.11.12. 15:06:52
ott a pont!!!
de kérlek a négereket küldd majd előre! :D

2008.11.12. 15:17:25

Carnirova

Szerintem, aki nem csinál ott semmit, azt el kell zavarni. Nem igazán érzem úgy, hogy lettél volna katona, de végül is mindegy. Akiből felesleg van, az a tiszti állomány és az iroda munkás, akik leginkább nők, méghozzá a tisztek feleségei. Tehát az igazi naplopók nem vezényelhetők őrségbe (a tiszteket sem lehet, nemcsak a nőket). Azokat a feladatokat, amelyeket régen a sorkatonák végeztek, azokat csinálják most a tiszthelyettesek és a szerződéses katonák. Őket meg azért nem lehet őrségbe küldeni, mert akkor ki dolgozna. Ezekből csak annyit vettek fel, amennyi a feladatok elvégzéséhez kell, feleslegeset nem sokat. És nem csak a 9 db T-72-est gondoltam, hanem a rengeteg szállító járművet is persze, meg repülőt, helikoptert.
Ezért kell el zavarni, aki semmit se csinál, és helyette olyat felvenni, akit őrséget ad. De ez meg egy nagy hülyeség. Mert a katona az fegyveres szolgálatot lát el. Tehát sokkal többet kell neki fizetni, mint egy biztonsági őrnek, akinek gázpisztolya van.Semmi szükség egy épület védelméhez géppisztolyos őrre, ha senki nem akar ja azt felrobbantani, elfoglalni. Hogy nem lehet ezt megérteni?

bonobonohu · http://bono.hu 2008.11.12. 15:17:42

nézd, egy katona alapvetően nem biztonsági őr.
ha olvastad Eric L. Haney könyvét a Delta Force-ról, ott is külsős biztonságiak őrzik a barakkokat Fort Bragg-ben (igaz, leszerelt katonák azok is...).

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.11.12. 15:18:07

Ezt már akartam is kérdezni másutt. Miért kell pl a rendőrségnek külön biztonsági szolgálat a helyi kapitányságra?! A tűzoltóknál is van portás, úgy hívják ügyeletes tiszt.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:19:32

roli101 2008.11.12. 14:57:18

Én megnyugodtam!

Örülök neki, hogy úgy gondolod, HA háború lesz, a kapitulálás ELŐTT még lesz annyi idő, hogy a katonák átvegyék a laktanyák őrzését xD

xs (törölt) 2008.11.12. 15:19:52

Hihetetlen ez a magas fokú hozzá nem értés itt majdnem mindenki részéről. Fogadjunk anyátok is eladtátok volna annak idején, hogy megússzátok a katonaságot, de ahhoz értetek, hogy folyamatosan dobáljátok a szart azokra az emberekre akiknek a nagy része az életét adná vagy adta (Afganisztán; Irak; Koszovó) azért, hogy a te kényelmes segged valamilyen minimális szinten védve legyen!

Én is elítélem a közpénzek esztelen pazarlását, de ez a 8 milliárd annyira eltörpül azok mellett amik ráadásul sokkal jobban ki is lógnak a sorból (völgyhid, alagút stb)! És még ha nem is törpülne el, mi köze ennek a szerencsétlen katonához vagy tiszthez akik végzik a munkájukat? A minisztériumban kellene szétrúgni jó pár ember seggét amiért nem NATO kompatibilis harcászati rádiókra költenek milliárdokat meg őrzésre többek között.

Zero, ha ez nem egy blog lenne azt mondanám, hogy egy dilettáns rövidlátó seggfej vagy (excuse my French), de mivel azt írsz amit akarsz és ez a blog a tiéd, hát hajrá!

Valaki fentebb leírta, hogy egy országnak akkor is szüksége van hadseregre ha éppen egy kurva sziget közepén van aminek 10.000 kilométeres körzetében sincs semmi. Mert ha nincs hadserege két béka lándzsával elkergeti a lakosságot, de ha van 3 katonája és egy csónakja géppuskával, akkor már egy komolyabb kubai partraszállást is ki tud védeni.

Had tegyek fel egy kérdést elméleti szinten, itt van északon egy kedves nacionalista bácsi aki mindenért minket okol, mi van ha egyszer csak szarik a farmra és körülbelül 30 perc alatt egy jól irányzott légicsapással kivégzi az ország energiellátását (Paks), kommunikációját (Mecsek, Északi KH) és 5 órán belül akadálytalanul Budapesten randalírozik a tankjaival, majd azt mondja az EU-nak, hogy sorra löveti le a kutya magyarokat ha nem csinálják azt amit mondd.

Sosem volt még ilyen ugye? Az EU-nak nincs hadserege egyelőre és kötve hiszem, hogy értünk bárki más nyugatabbra tűzbe menne.

Inkább bízom az életemet a magyar bakákra és biztatom őket minden erőmmel (vagy akár közéjük állok) mintsem függjek egy osztrák paraszttól aki még személyivel át sem enged a határon és "szarik a Schengeni egyezményre" (ami ugye nem is Schengeni egyezmény hanem EU alkotmány de mindegy)!

Hadsereg KELL! Többet kell rá költeni okosabban, több baka kell, több fegyver kell, hogy MAGYARORSZÁGOT meg tudjuk védeni és a magyar népet! De ami a legfontosabb, TÁMOGATNI KELL! Lélekben és emberségben.

Minden országban ahol eddig voltam katonának lenni kifejezetten erény volt, itthon ciki. Mint sok minden más is. Kérdem én, ciki védeni az ország integritását? Ciki lapátolni az árviz mellé a homokot? Ciki 300 kilós bombát hatástalanítani a Dunában? Ciki Afganisztánban, egy idegen népért, egy idegen országért, a hazád rendíthetetlen becsületét erősítve hősként meghalni?

Szégyelljétek magatokat! Remélem akik itt véleményt írtak és kritizálták a Honvédséget erős kisebbségben vannak és a lakosság nagy része büszke a magyar katonáikra!

WYW 2008.11.12. 15:21:47

Ezt a nemzetőrséges marhaságot nyugodtan el lehet felejteni.

Úgy értelmetlen ahogy van.
Elmehet a francba Szekeres és Simicskó kézenfogva.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:22:06

" blas 2008.11.12. 14:15:53
Közöd?? ne félj majd Zero,jancsibohóc,kanbatu félék megvédenek bennünket! :-D "

blas te leszel az első, akit betöltünk zero-val a gulyáságyúba, ha már nem lesz mit enni.

A személyeskedéseidet nem reagálom le, hiszen értelmetlen, másrészt honnan tudod ki volt katona és ki nem. Ülj le egyes!
Aztán vegyük sorba az okosságaidat:

"Te nem kérsz az ingyenélő,semmitnemcsináló,40évesenyugdíjba menő "szemetektől".
Nem kapsz homokzsákot a szaros kuckód köré,nem kapsz gázmaszkot a pofádra,nem akadályozzák meg ,hogy felakasszanak a villanyoszlopra..."

Homokzsákot már -ahogy fentebb is leírták- nem igen pakolásztak derék katonáink.
A gázmaszkot is minden bizonnyal magunknak fogjuk biztosítani, ha arra szükség lesz.
A villanyoszlopos baromságod meg nc...

"Elég nagy tévedésben leledzenek itt sokan,sok hőbörgő f*sztarisznya jaj de szánalmas.
Nekem van elég közeli rokonom aki hivatásos,nos nem netezik egész, nap elég komoly és idegileg fárasztó -munkát-(!)végez."

Nekem is a haverom haverjának a haverja hozott egy tábla csokit Floridából. Na erre basszál valamit :) Az ígért beszélgetést, meg majd közzé fogom tenni, a felemlegetett "hivatásos katonával" tehát addig fiam ülsz szépen!!!

Benbe 2008.11.12. 15:09:56

A katonákat egyrészt szinten kell tartani, így kell erőnléti, fegyveres, stb. képzéseket csinálni nekik. Ezek egy része ingyen van (futás körbe), másik része drága.

Ez így van. De majd kérdezz meg egy mesterlövészt mondjuk, hogy a szinten tartásához mennyi lőszert pazarolt el egy évben. a szám a nullához fog konvergálni. Így marad a futás, és mehetnének őrizni az objektumokat.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:23:36

Benbe 2008.11.12. 15:09:56

te most azt akarod mondani, hogy lealacsonyító a vérprofi és high-tech magyar katonának őrizni a laktanyát?

LOL

Érdekes, én mindig azt látom, hogy az amerikai katonák állnak amerikai bázis/laktanya kapujában az USA-ban is ... nem pedig a civil biztonsági őr....

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:24:26

Bono 2008.11.12. 15:17:42

Aham. Szerinted ebből a 23 950 főből mennyi hozhatja a Delta Force színvonalát? :D

Egyébként meg az amcsi táborokat az MP-k őrzik lásd. Military Police , és azok is járőröznek ottan ...

roli101 2008.11.12. 15:17:25

Roli neked sajnos fogalmad sincsen a mai állapotokról. Milyen helikoptereket szervízelni? repülőket? a MI-8-asokból tán 2 bevethető a Mi-24-esekből 1 az összes többi ott áll alkatrészre nincsen pénz ... arra nem jut a 322 milliárdból, mert kell a sok tengilengi fenntartására meg biztonsági őrökre.

A honvédség szerelőcsarnokaiban az ipari kannibalizmus folyik azok a gépek működőképesek még, amelyekhez egy másikból kitudták kapni az alkatrészt.

Te nem nagyon érted ezt. Van egy szerződéses katona az nyugodtan őrködhet itthon is gyakorlásképpen is. Nem tudnád Koszovóban, Irakban, Afganisztánban is vitézeinket ilyen őrfeladatok ellátására igényelte a NATO ill. konvojok kísérgetésére nem pedig a rangerek , vagy delta force egységek kiváltására :P

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:24:47

roli101 2008.11.12. 15:17:25

"Őket meg azért nem lehet őrségbe küldeni, mert akkor ki dolgozna"

Milyen munkára gondolsz?

Minden nap szétszednek és összeraknak egy T-72-est? xD

bocage 2008.11.12. 15:25:06

Ez is olyan, mint a foci! Látszik, hirtelen vannak, akik úgy gondolják nagyon értenek a hadsereghez, honvédelemhez!
A tankok száma nem mérvadó, egyszerűen túl nagy és költséges a modern hadviselésben a kerekes páncélozott járművek jobbak, gazdaságosabbak is! (Lásd. Stryker-csoport). Ebből Mo. 500 db felett tart fegyverben.
A Griben az osztrák Eurofightert leszámítva a legmodernebb légi technika a térségben. 14 db, bár nem sok, több mint az osztrák és magasabb harcértéket jelent, mint akár a szerb, horvát vagy román légierő felszerelése. (számban is csak az ukrán és a román nagyobb). A magyar katonák eddig egyik külszolgálatban sem vallottak szégyent!
Megint csak nem azt mondom, hogy minden szép és jó, de a szarok rájuk, mert mind naplopó geci hozzáállás igen egyoldalú!

Matteo79 2008.11.12. 15:27:30


Csak szólok, hogy 2010-től választani kell a nyugdíj vagy munka között azoknak, akik a nyugdíj mellett dolgoznak. (nem tom a pontos részleteket)
Valahol ez is egy jó döntésnek tűnik, de szinte ugyanannyi ellenérvet is fel tudnék sorolni...

Cs 2008.11.12. 15:30:40

Hú ez most nagyon bulváros és szar írás lett.

A legnagyob porbléma az írással, hogy a HM működésével kapcsolatban, ha egymillió dolgoba nem lehetne belekötni akkor egybe se, de ez valamennyire kilóg az egymillióból.

Igen, első hallásra vicces, hogy security őrzi a laktanyákat, de ahogy Roli levezette, ehhez több szerződéses katona kéne, aki őrséget, ad váltásban +pénzért az alapon felül. Kiképzik drága pénzért, felszerelik megint drága pénzért, etetik-itatják drága pénzért, azért hogy tik-tak-ban őrséget adjon? Akkor itt térjünk rá a létszámra. Szerződéses katona kb van 6000 fő. Olyan katona/alkalmazott, aki effektíve harcolna, ha kell, illetve ehhez szorosan köthető és szükséges tevékenységet végez a főtiszti szint alatt kb van 10.000 nagyon max 12.000. A létszám többi részébe simán bele lehetne kötni, hogy akkor ők most kicsodák is, micsodák is.Vissza az őrséghez. Ennyi emberből a luxus netovábbja őrszolgálatot kiállítani, hogy fémtolvajoktól óvja a laktányákat. Persze ha lenne elég katona katona, akkor beleférhetne a létszámba, de így amikor a külföldi szolgálatokhoz nem problémamentes a létszám kiállítása, lehetetlen is.

Nyugdíjkorhatár. Ez megint egy érdekes dolog. Vegyünk egy szerződéses/hivatásos katonát, aki lövész, vagy harckocsizó, vagy tűzér vagy akármi ilyesmi. Szoval katona katona. Szerinted 50 évesen mire lenne képes? Képes lenne ugyanolyan teljesítményre, ha munka van mint 20-30 évesen? Ez pont olyan mint a tűzoltók. 60 évesen már nem biztos, hogy ki tudna már cipelni a tűzből, ha már előtte nem esik össze a 6. emeleten a lépcsőházban.

DE viszont abban igazad van, hogy van az állomány másik fele, aki iróasztal mellett szolgál, vagy nem végez olyan szintű fizikai munkát, mint egy rambó (félreértés ne essék egy hadsereg nem csak Rambókból áll, kell hozzá sokkal több kiszolgáló katona is) Ott valóban felvethető a nyugdíjkorhatár.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:32:06

Na aztán egy másik okosság.:

Hihetetlen ez a magas fokú hozzá nem értés itt majdnem mindenki részéről. Fogadjunk anyátok is eladtátok volna annak idején, hogy megússzátok a katonaságot, de ahhoz értetek, hogy folyamatosan dobáljátok a szart azokra az emberekre akiknek a nagy része az életét adná vagy adta (Afganisztán; Irak; Koszovó) azért, hogy a te kényelmes segged valamilyen minimális szinten védve legyen!

Igen mert az afgánok, az irakiak, és mind azon ország állampolgárai akiknél missziókat teljesítünk potenciális veszélyt jelentenek számunkra. :) Ja, és a sorozáson a te muteroddal próbáltam bizniszelni, de mégiscsak besoroztak :(

"Had tegyek fel egy kérdést elméleti szinten, itt van északon egy kedves nacionalista bácsi aki mindenért minket okol, mi van ha egyszer csak szarik a farmra és körülbelül 30 perc alatt egy jól irányzott légicsapással kivégzi az ország energiellátását (Paks), kommunikációját (Mecsek, Északi KH) és 5 órán belül akadálytalanul Budapesten randalírozik a tankjaival, majd azt mondja az EU-nak, hogy sorra löveti le a kutya magyarokat ha nem csinálják azt amit mondd."

Szerintem túl sok akciófilmet nézel. Marhára mindegy, hogy ki támadna meg minket, valószínűleg bárki lesöpörhetne minket a térképről.
Az vitathatatlan tény, hogy hadseregre szükség van, de koránt sem ebben a formában. +ne felejtsük el, hogy a modern hadviselés nem feltétlenül arról szól már, hogy kinek mennyi embere van.....

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:32:06

Háát basszus az a baj, hogy ennyi lé elherdálása folytán sem vagyunk képesek egy olyan hadsereg fentartására ami legalább 1 napig bírna bármely támadást. Támadás esetén tisztjeink futnának el legelőször.
Ennyi pénzből miért nem futja a honvédség eszközeinek fenntartására???

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:32:47

xs 2008.11.12. 15:19:52

Romantikus handabanda.

"a nagy része az életét adná vagy adta (Afganisztán; Irak; Koszovó) azért, hogy a te kényelmes segged valamilyen minimális szinten védve legyen!"

A szép zsoldért volt többszörös túljelentkezés ezekre a kiruccanásokra.

"Valaki fentebb leírta, hogy egy országnak akkor is szüksége van hadseregre "

Igen hadseregre szükség van, de az nincs csak egy drágán fenntartott operett hadsereg.

Szerinted Slota bácsit mikor tartóztatnák fel? kik? a 9 db t-72es kivonulna? :D

A mai realitás ez:
A hazánkba, a Bakony Harckiképző Központ kijelölt területén betört ellenséget a Honvédség erői halogató harccal megállították, ellencsapást mértek rájuk, majd felmorzsolták azokat. A szövetséges erőknek nem kellett beavatkozni.

Mindez azért is megnyugtató, hiszen itt, a nullponti lőtéren sorakozott a magyar haderő lövészzászlóaljainak egynegyede, a harckocsik harmada és a teljes ágyútarackos tüzérség. Ha ehhez hozzávesszük a bemutatón részt vevő légierőt és légvédelmet, a páncéltörőket, valamint az ún. statikus bemutatón kiállított harceszközöket és a külföldi missziókban lévő katonáinkat a technikájukkal, úgy igencsak meglephetett volna az ellen, ha nem az előre egyeztetett helyen támad.

Az vonulna át rajtunk oda-vissza aki akarna. Sőt 2006-ban kb. még egy angol foci huligán osztag is elfoglalhatta volna az országot :D

WYW 2008.11.12. 15:21:47

Ehez képest a legtöbb országban alkalmazzák a nyugati féltekén.

Mi okból?

A hivatásos hadsereg jó dolog viszont azoknak az egységeknek speciális feladatai vannak a területvédelem pedig az atomkorszakban is élőerőt igényel egyenlőre míg a robot technikai nem ér el megfelelő szintre. Viszont sok tízezer bokorugrót felesleges állandóan hadrendbe tartani erre találták ki a tartalékos állományt, nemzetőrséget, nemzeti gárdát szabadon válogathatsz a nevek között.

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:23:36

Igen. Azon célból van a katonai rendészet.

Helló Leó! 2008.11.12. 15:33:10

Na, akkor én mondok még durvábbat! :-)

Ez a külsős cég által őrzött laktanya nem újkeletű dolog ám! Én '95-ben voltam katona és már AKKOR is volt egy laktanya, amit nem őriztünk, hanem egy külsős cég. Pedig akkoriban lett volna rá elég honvéd....

A laktanya egyébként az Élelmiszer Ellátó Központ volt, ez a Róbert Károly körút és a Lehel utca saroktól nem messze van.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:33:39

xs 2008.11.12. 15:19:52

"azokra az emberekre akiknek a nagy része az életét adná vagy adta (Afganisztán; Irak; Koszovó)"

Érdekes, hogy nagyrészt egészségügyi kontingenseket küldünk? Hol is vannak az életüket feláldozó HARCOLÓ katonák?

"Inkább bízom az életemet a magyar bakákra és biztatom őket minden erőmmel"
Hát ehhez gratulálok, biztos minden este nyugodtan alhatsz.

És nyugodj meg, mindannyian szar szemét balliberális férgek vagyunk, mert meg mertük kérdezni hogy mire megy el 322 milliárd és mit csinál 23 000 katona egész pontosan ...

DArchAngel 2008.11.12. 15:34:08

"Az ésszerű átszervezésekre viszont nagy szükség lenne." - Ott a pont.

naat2 2008.11.12. 15:34:12

Hát, amikor először láttam azt a Monty Python jelenetet, amiben a maffia felajlánlja szolgálatait a brit hadsereg ezredesének, azt hittem, a dolog tényleg csak vicc. 30 évvel a forgatás után kiderül, hogy nem.
(Bár ha a többi python-os jelenet valóra válik, egész vicces világban fogunk élni. Vagy nem?)

A "polgári" életben egyébként ha mindenki játsza a nagymenőt (vezető tiszti fokozatok), és nem hajlandó "alacsonyabb szintű" feladatokat megoldani, akkor a cég tönkremegy, de legalábbis egyértelműen látszik a teljesítményén. Olyan jó, hogy azoknak kell eltartania az ilyen felbonthatatlan struktúrákat, akiknek viszont nincs így bebiztosítva a helyük.

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:35:20

amugy ez az egész őrzés dolog végül is a profi és a sorozott katonaság közötti különbség miatt merül fel. a profit nem lehet ilyesmire használni, anno a natonak is azért kellettek magyarok koszovóba hogy legyen obejektumőrzés, a harcoló alakulat nem erre való
viszont a sorozott hadseregből mindig oda lehet állítani lényegében ingyen pár gyengébb képeségűt
Magyarországon semmi értelme a profi hadseregnek.

JASper (törölt) 2008.11.12. 15:36:02

Gratula a poszthoz! :)
Számolj előbb mielőtt vagdalkozol....egyszerűbb lenne...
Vagy szerined pl.: - az üzemanyagot ingyen kapják???
- a Gripen ingyé' van??
- a készültségi szolgálatokat puszival fizetnéd ki?????
Úgy mégis....
Tudod hol kellene kurtítani...
A brazil szül X gyereket...beadja őket államiba...a "calád" vmelyik tagja kiveszi...kap érte gyerekenként XXXe Ft-ot...szorozd be a születettek számával...az X gyereket vidd el szakemberhez aki megállapítja,hogy a gyerek ilyen-olyan "fogytékkal"(pl nem szeret tanulni!!) él,ezért neki ingyen jár minden az iskolában...plusz ezért még kap egy kis zsetont is az állam bácsitól...
és ezt mind abból a költségvetésből amiből a "sereget" is fenntartanád...
így aztán lehet vígan dalolászni,árvízre nem kimenni...majd megy a "sereg"....nettó 90-100-ért..
sok civil meg ül otthon és nézi a TV-ben :"Húúúú,de szörnyű..."
Nagy segítség,mondhatom...

3006 2008.11.12. 15:36:56

Szóval voltam katona, Hivatásos. 19 évig.
Aztán leszereltem és most egészen mást csinálok.
A hadsereg is csak annyira pazarló, mint egyébként a költségvetés.
Tény, hogy a technika fenntartása baromi drága, különösen a repülő csapatoknál. Légierő helyett célszerűbb légierőlködésről beszélni.Ugyanakkor a MH kölségvetésének bér fejezetében a bért terhelő járulékok is benne vannak, vagyis TB, SzJA, ahol is az állam az egyik zsebéből átteszi a másikba a pénzt és nem is keveset, amit majd máshol dob ki az ablakon.
A kiképzés jelenlegi helyzetéről már nem sokat tudok, de anno a szlovéneknél láttuk először, hogy orcok őrzik a laktanyákat, amire azt modták, hogy
katonával őriztetni túl drága, mert akkor a katona kiképzetlen lesz.
Szóval a hadsereg fenntartása drága mulatság még Svájcba is, pedig ott a vadászpilótákon kívül csak a csekély létszámú vezérkar a hivatásos, meg laktanyánként egy-két raktáros.Mindenki más viszont tartalékos, akiket bevonuláskor is a cégeik fizetnek továbbra is.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:37:28

opek 2008.11.12. 15:25:06

"A Griben az osztrák Eurofightert leszámítva a legmodernebb légi technika a térségben. 14 db, bár nem sok, több mint az osztrák és magasabb
harcértéket jelen"

A szám mit sem ér, ha évi 50 órát repülhet a pilóta mert drága a kerozin... aztán meg csodálkoznak mert földhözbasszák a gépet ...


"magyar katonák eddig egyik külszolgálatban sem vallottak szégyent!"

Ja, kurva jó egészségügyi szolgálatot láttak el.

Illetve az a dicsőség szerinted, ha 24 000 emberből TALÁLTAK 300-at aki el tudja látni a HIVATÁSÁT megfelelő szinten ?

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 15:38:52

opek 2008.11.12. 15:25:06

Pontosabban 500 darab van papíron ebből mennyi működőképes az más lapra tartozik. Papíron van sok szép helikopterünk is meg egyéb harcjárművek csak bevethető állapotban nem sok leledzik.

"Ez is olyan, mint a foci! Látszik, hirtelen vannak, akik úgy gondolják nagyon értenek a hadsereghez, honvédelemhez!"

Ezzel pl. magadra is céloztál?

Én pl. nem értek, de érdekel hobbi szinten. Na az elméleteden még vitázgatnak a szakik mindenfelé a Föld bolygón. Egyébként meg addig míg pl. izrael harckocsit tart nem hinném a páncélzott járművek tudnák helyettesíteni őket.

A Gripen szép elolvad az ember a látványuktól csak konkrétan ilyen kis országnak, mint a miénk, amely felett utánégetővel ad egy kis kakaót a gépnek mindjárt a szomszéd országban leledzik a drága egy fordulóval pár helikopter hasznosabb befektetés lett volna.

A magyar vízszerelők sem vallottak szégyent sőt legalább annyian meghaltak már, mint a zsoldosaink Angliában késelések következtében, és még annyit sem keresnek, mint a zsoldosaink.

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:39:07

zero a kérdés valóban teljesen értelmetlen a politikai nézetedtől függetlenül. a 300 akárhánymilliórd egy rendes hadsereg esetében zsebpénz a 23 000 ember meg háború esetén azonnal meghal mivel a támadók lemészárolják...

semmiféle átszerevezésre nincs szükség, ilyen mennyiségű hadsereg semmiféle átszervezéssel nem válik ütőképessé, lényegéban nincsen hadseregünk, minek azt szervezgetni?:-)

WYW 2008.11.12. 15:39:31

Ha a 322 milliárd forint képtelenül a sok a jelenlegi honvédségre, vajon mennyivel kellene növelni, hogy legyen még 8.000 nemzetőrünk is, akik megmenthetnék a hazát?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:41:25

3006 2008.11.12. 15:36:56
Szóval voltam katona, Hivatásos. 19 évig.
Aztán leszereltem és most egészen mást csinálok.

Itt a lényeg: LESZERELTÉL és nem nyugdíjba mentél.

gitáros 2008.11.12. 15:41:28

Dilettáns poszt.
Építsük le a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat is, jó esetben azok is csak meresztik a seggüket.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:43:45

Közöd??! Háát ezaz nem kell szervezgetni. Ez úgy-ahogy van (ezzel a felépítésel) felesleges pénzkidobás.
Az is szomorú, hogy több a töketlen főtiszt mint a bevethető katona. Ja és a főtisztek legalább 3x-os pénzért+Szja+TB! Mondjuk többet visszaadnak a költségvetésbe.
Szóval mindenképp teljesen alapjaitól átszervezésre szorul.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:44:53

gitáros 2008.11.12. 15:41:28

Dilettáns komment, csak hogy kvittek legyünk..

Írtam én hogy építsük le a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat i s?
Sőt, írtam hogy nem kell ennyi katona sem??


Nem hittem volna hogy ennyi embernek van szövegértelmezési problémája, legközelebb igyekszem kicsit debilebben írni, sorry ...

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:44:59

Értelmesen is meg lehetett volna ezt a cikket írni, kicsit több utánajárással - olvasással.
Állagmegőrzésre sok pénz megy el, tekintve, hogy a fegyverrenderek java, szovjet örökség.
Szerintem - teljesen felesleges hatalmas hadsereget tartani- csak rabolja a pénzt meg az energiát.
Jóba kell lenni a szomszédokkal, és akkor nincs fenyegetettség érzése :)

Azt hogy nem a honvédség embereivel őriztetik a "céget" én sem értem:) - de nem is az én dolgom érteni.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:45:31

"A magyar vízszerelők sem vallottak szégyent sőt legalább annyian meghaltak már, mint a zsoldosaink Angliában késelések következtében, és még annyit sem keresnek, mint a zsoldosaink."

WÁHÁÁHÁHÁHÁÁHÁHÁH

Azhát 2008.11.12. 15:45:53

" gitáros 2008.11.12. 15:41:28
Dilettáns poszt.
Építsük le a rendőröket, mentősöket, tűzoltókat is, jó esetben azok is csak meresztik a seggüket. "

Csakhogy nem azt mondja cikk, hogy szereljük le, hanem azt, hogy őrizzék már saját maguk a katonák a nyavalyás laktanyájukat...! Ha erre se képesek, akkor mire...?

AnyádnakPalánkot (törölt) 2008.11.12. 15:46:12

Ahhoz képest, hogy milyen picsafüst-gyenge a hadseregünk, nem semmi ez a költségvetés.

xs (törölt) 2008.11.12. 15:46:20

"És nyugodj meg, mindannyian szar szemét balliberális férgek vagyunk, mert meg mertük kérdezni hogy mire megy el 322 milliárd és mit csinál 23 000 katona egész pontosan ..."

Ezt most te sem gondoltad komolyan ugye? Ahogy írtam is, az ésszerűtlen költekezést minden területen meg kellene állítani, de legalábbis minimalizálni amihez elengedhetetlenül szükségesek a hasonló cikkek (leleplező riportok, felderítő nyomozások stb)! Szóval leszarom, hogy ha a gárda tagja vagy vagy éppen Orbán seggét nyalod vagy fleto szövegeit írod, ez nem a politikáról szól, hanem arról, hogy a commentekben folyamatosan szapultátok azt a hadsereget ami titeket hivatott megvédeni. Bocsánat, nem csak a hadsereget hanem a katonákat és ez nem tetszik nekem.

"A szép zsoldért volt többszörös túljelentkezés ezekre a kiruccanásokra."
Ez olyan mintha egy özvegynek azt mondanád, hogy ne sirjon kap egy csomó pénzt az életbiztosításból!

Mit gondolsz Irakban az összes amerikai vagy britt vagy francia katona azért van ott mert ott akar lenni és nincs jobb dolga? NANÁ, hogy őket is a zsold vonzotta oda, mi ebben a baj? Nem ez a zsoldos hadsereg lényege?
Bár azt tegyük hozzá, hogy amikor hazamegy és leszerel, büszkék lesznek rá és ha volt egy kis ezse kitanult a seregnél ingyen és bérmentve valami jó kis szakmát amivel elhelyezkedhet és a munkaadók meg fogják becsülni, mert ismeri az odaadást, becsületet és fegyelmet. Mennyire látszik a hozzászólok véleményén, hogy ki az aki ezt ismeri és ki az aki "magyarkodik".

"Szerinted Slota bácsit mikor tartóztatnák fel? kik? a 9 db t-72es kivonulna?"

Amikor a Grúzok lerohanták Abháziát 3 napig tartottak egy 40.000es várost egy relatív jól felszerelt modern Grúz hadsereggel szemben. Egy jól felkészült hadsereg egy ilyen ötletet még csirájában el tud folytani szimpla elrettentéssel.

Egyébként nyilván én sem gondoltam komolyan csak nem volt jobb példa.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:46:35

Jut is eszembe, NATO-tagországként kiknek a támadását várjuk?:)

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:47:56

Cowboy, nem érted, a román hadsereg tartalékosokkal együtt kb 300 000 ember, milyen felépítést képzelsz el a 23 000 nek hogy ellenáljon a több mint 10 x-es túlerőnek?:-)) Ekkora "hadseregre" tényleg nem érdemes tovább költeni. A tisztek azért vannak sokan mert elvileg a veszély esetén behívandó tartalékosoknak parancsolnának, de ugytudom megszűnt a tartalékosnyilvántartás, tehát nekünk tartalékosaink sincsennek...

Azhát 2008.11.12. 15:49:20

"Azt hogy nem a honvédség embereivel őriztetik a "céget" én sem értem:) - de nem is az én dolgom érteni."

Tehaát ne is tegyük fel ezt a kérdést? :)

Algo 2008.11.12. 15:49:51

Csak egy kis adalek a gazdasagos es ertelmes honvedsegi szervezeshez:

Ercsiben voltam katona, es az ottani laktanyanak volt egy vizi telephelye, kb 1-1,5 km-re a laktanyatol. azt kelklett orsegben orizni mert ott volt a sok teknika harcra keszen ertsd: teletankolva 2x200 lityi gazolajal hogy ne kelljen akcio idejen ezzel is idot huzni....namost a teknikak 95%-a mukoseskeptelen volt: motorja hianyzott, valto hianyzott stb stb DE tele kellett tankolni !!! hat persze hogy loptak mint a gep a gazolajat vazze....

xs (törölt) 2008.11.12. 15:50:06

Ja, kurva jó egészségügyi szolgálatot láttak el.

index.hu/politika/belfold/afgan7981/

Gondolom ő csak véletlenül volt ott...

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.12. 15:50:09

Miután abszolút laikus vagyok a témában, TÉNYLEG csak kérdezem olyantól, aki "ért" hozzá: egy esetleges külső támadás esetén (és itt nem egy 50 milliós ország mondjuk félmilliós hadseregére gondolok, hanem teszem azt a labancoknak elgurul a gyógyszer, vagy slota megint sokat iszik), képes lenne a jelenlegi hadsereg (élőerőben, haditechnikában, taktikában, etc-etc) felvenni a kesztyűt?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:50:21

"Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:44:59
Értelmesen is meg lehetett volna ezt a cikket írni, kicsit több utánajárással - olvasással."

Hát most így jött ki a lépés xD
Azért olyan sok tárgyi tévedés nincs benne, a vélemény meg szent ...

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:50:37

Xs ne tarts slota bácsitól, más a szituáció:)
( Szerencsétlen Gruiza nem tagország -viszont stratégiai szempontból fontos szövetséges)

ha háború lenne, mondjuk oroszországgal és elzárnák az olajvezetéket, nem érsz semmit a 100 ezres haderőddel :)

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:51:42

Harci Kos, természetesen mindenki támadását várjuk, ahogyan azt egy tisztességes országnak kell. Csak megsúgom, hogy a nato nak még kevesebb katonája van mint nekünk, konkrétan 0 darab, ugyhogy jobb ha gyúrni kezdünk mig nem késő:-)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:51:56

Seduxen, szerintem a kesztyűt fel tudnánk venni, de a harckocsiból hiányozna a motor, a fegyver beragadna, a katonáink szétszélednének a taktika részeként....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:52:13

@ xs 2008.11.12. 15:46:20
"commentekben folyamatosan szapultátok azt a hadsereget ami titeket hivatott megvédeni."

Akkor miért engem fikázol?
Én a posztban nem szapultam senkit ...

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:52:40


"Homokzsákot már -ahogy fentebb is leírták- nem igen pakolásztak derék katonáink."

De igen.

amúgy pont leszarom ,hogy mit hiszel el....tudnám mi olyan hihetetlen azon ,hogy egy közeli rokonom hivatásos katona...:-D

egyébként is szövegértelmezési problémáid vannak,ezen én nem tudok segíteni,fordulj szakemberhez,hol mondtam én ,hogy ki katona ki nem ? Istenem...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.11.12. 15:53:14

xs 2008.11.12. 15:50:06

Tűzszerész is harcoló alakulat?

Közöd?? (törölt) 2008.11.12. 15:54:48

Seduxen, Carnivora már megírta egy kisfalu védelmére elegen vannak kb reggel 9 től délután 2-ig:-) És ebben az a vicc, hogy ez komoly.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 15:55:01

blas nem emlékszem arra, hogy a hangyagárda mellett egy derék harcos is pakolta volna a homokzsákokat árvíz idején....

Az, hogy mit hogy szarsz le rád bízom, nem érdekelnek a szexuális szokásaid...

Szövegértelmezési problémás közhelyek hmmm, ez mindig előjön amikor elfogynak az észérvek...

maydayray 2008.11.12. 15:57:37

egyébként nemrég volt az is, hogy baszogat bennünket a NATO, hogy az éves hozzájárulásunkat gyakorlatilag a belépés óta nem fizetjük, na mi lenne még az is csapódna a milliárdokhoz...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.11.12. 15:58:10

Közöd??! Dehogynem értem. Itt nem 23000 olyan katonáról van szó aki harcol is. Harcra bevethető van 6000ember!!! főtiszti kar pedig 12000 kicsit erős nem??? Ez semilyen átszervezéssel nem hozható rendes működésbe. Ezt a hadsereget (bár röhögnöm rajta kell miközben leírom) teljesen át kell struktúrálni. Mert ebben a struktúrában létszámban eszközállományban működésképtelen s ennek megfelelően 322mrd Ft költségvetési kiadás teljesen felesleges kiadás.

xs (törölt) 2008.11.12. 15:58:12

idézet a HM alakulatainak ismertetőjéből:

"Az alakulat jelenleg is kiemelt hazai és missziós tevékenységet végez. A közszolgálati munka hatékony és biztonságos végrehajtása és szükség szerint improvizált robbanótestek hatástalanítása Magyarország területén (szárazon és vízen) az 1. Tűzszerész század és a Hadihajós alosztály valamint a tűzszerész-búvárok feladata.
Afganisztánban a PRT-ban, illetve a vegyes hídépítő századba beosztott állomány végzi a tűzszerész biztosítási tevékenységet. A missziós tevékenységek alapvető bázisa a Speciális tűzszerész század. Az elmúlt időszakban, a NATO elvárásokban illetve Magyarország missziós ambíció szintjeiben jelentős változások álltak be, melyek következtében az alakulat képesség fejlesztése további erőket igényel. A jövőbeni újabb missziós tevékenységek jelentős szerepvállalás növekedést jelenthetnek az alakulat tevékenység köreiben.
A MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj alakulata, felkészültsége és szakmai elhivatottsága jó alapot biztosít bármilyen szintű és felkészültséget igénylő feladat végrehajtásához."

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 15:59:00

Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!).

Amúgy miféle tudathasadás a tiéd amikor betoppansz ide ,hogy csak neteznek aztán agyrafőre véded őket....

Szexuális szokás annyira közhely mint a szövegértelmezés,hopp egy légy,ész érvek.Istenem...

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:00:41

blas hol védem őket? :) Mutasd meg kérlek....

",hopp egy légy,ész érvek.Istenem... "

Van már személyid? :))))

Seduxen (már NEM dr.) 2008.11.12. 16:00:52

Közöd??: én azért szeretném hinni, hogy ennél többre is képesek lennének (de ha esetleg vannak megbízható infóid, hogy papíron melyik falut lennének hivatottak védeni, írd már meg jó, akkor odaköltözök :) ).

Jancsibohóc: akkor maradna a "gerillaharc" nem reguláris erőkkel. én azt gondolom, hogy lennének elég sokan, akik csatlakoznának egy ilyenhez, ha a "tiniállam" támadna északról, vagy a szőröstalpúak keletről :)

xs (törölt) 2008.11.12. 16:01:06

szóval nem, nem harcoló alakulat, de nem is orvos. Nem mindegy, hogy egy kabuli korházban relatív jó körülmények közt látod el katonai teendőidet vagy éppen egy aknamező hatástalanítása közben.

Bár mind a kettő ugyanolyan elismerést érdemel, mert egy idegen országban képvisel egy szövetséget és azon belül is hazánkat. És ha már őrzésről van szó, volt 4-5 hónapja egy riport a CNN-nen az afgán bázisok átadásáról amikor az amcsik átadták az őrzési feladatok megszervezését a magyaroknak mert annyira jól csinálták (gondolom a zsold miatt).

Azhát 2008.11.12. 16:01:48

"Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!)."

Most meg 2008 van ám... :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:02:02

"Rosszul emlékszel,a tiszai árvíznél voltak,pl azért nem volt testnevelésóránk mert a tornateremben laktak...ennyit erről.(1998 környéke!)."

Látod megint okos vagy :D:D nézz már utána mikor törölték el a sorkatonaságot :D ebben segítség lehet a gugli!

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:04:41

Javasolnám, hogy a 43 éves kort elért hivatásos katonák ne nyugdíjat kapjanak, hanem maradjanak állományban és őrizzék a laktanyákat. Arra gondolom képesek 43 évesen is.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:04:48

xs 2008.11.12. 15:46:20

Nézzük a magyar honvédségnél bizony nem kijelőlik Kovács őrmestert az afganisztáni kiruccanásra, hanem pályázni lehet a megjelölt feladatokra. A vitézeink tisztába vannak mennyi gané jár a kiruccanásért, és nem parancsra viszik vásárra a bőrüket.

xs 2008.11.12. 15:46:20

Nah jah utánna meg egy orosz hadosztály kipicsázta pár óra alatt a grúz hadsereget. Továbbra is biztató, hogy ennyi pénzért pl. szlovák akció esetén a Magyar Honvédség védeni tudná mondjuk Borsodot 3 napig :D , de azt is csak a hegyek miatt :D

gitáros 2008.11.12. 15:41:28

A rendőrségnél sem ártana egy kis leépítés, átszervezés, és olyanokat tartani rendőröknek, akik képesek lennének ellátni a rendvédelmi feladatköröket.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 15:46:35

A NATO szép csak van benne egy-két bibi. A NATO a tagállamok közti csetepatékba nem avatkozik be lásd. török-görög veszekedés. A NATO elvárja, hogy megtudd védeni a határaid míg a szövetségi csapatokat összerántják.

Algo 2008.11.12. 15:49:51

Na igen, de ez az apróság nem zavar senkit a cikken fanyalgók közül.


blas 2008.11.12. 15:52:40

Homokzsák pakolásra tudok embert napi 3-4000 forintért.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:05:20

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:04:41

Az kényelmesebb a nyugdíj mellett :P

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:05:39

De segítek kleine autista fókám:

A kormány 2004. június 9-én jelentette be a sorkatonai szolgálat eltörlését.

érzed? 1998 - 2002?, és ahogy fentebb is írták, 2008-at írunk, és a cikk is a 2008-as állapotokról szól. tehát kinek vannak szövegértelmezési problémái? :D :D

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:07:27

xs 2008.11.12. 16:01:06

Ezek szerint ezek a szuper harcosok Magyarországon nem tudják őrízni a lkatanyájukat csak Afganisztánban?

kuznyecov 2008.11.12. 16:08:01

Roli101! A vaklőszer nem az öngyilkosságok miatt lett bevezetve mint első lőszer a tárban! Szabályok szerint az első lövés amúgy is figyelmeztető lövés kell hogy legyen, így a vakos elegendő. Azonkívül ha éles lőszert használnának, a lövedék valahol becsapódna, mégha felfelé lő is. Megint más kérdés hogy egy 7,62*39 lőszer esetében a vaklőszer is tartalmaz annyi lőport hogy simán átégeti pl a koponyát, utána sztem viszonylag kicsi az esélye hogy rátölt mégegyet és élessel megismétli. Aki öngyilkos akart lenni az kivette a vaklőszert és úgy lőtte fejbe magát (sajnos láttam ilyen esetet, hát nem egy szívderítő látvány). Lakott területen mindig is kötelező volt hogy az első vaklőszer legyen, megint más kérdés hogy senki sem a tárban tartotta hanem a zubbony zsebében. Tisztek oktattak erre: első lövés az élessel, és a végén el kell lőni a vakot is (a rutinosabbak hordtak maguknál egy ellőt vaklőszer hüvelyt...), mert senki nem mondja meg melyik is volt az első lövés....
Még mielőtt fikáznátok, lehúztam egy évet határőrként épp a jugó belháború idején, egy részét a határon,
a 8,5 milliárd felháborító, mint ahogy az is hogy kb 10 tiszthelyettesre jut egy tiszt, ami irreális arány a magyar seregnél.
egy másik kommentre csak ennyit: egy alezredes nyugdijasként kb 200-220e ft-ot vihet haza 30 év után.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:08:11

Carnivora

EZAZ! 3 napig tudná védeni Borsodot (mondjuk miért pont Borsodot? ott annyi az ork). ez pont elég idő ahhoz, hogy ideérjenek EU és NATO kollégáink.

Igen, az oroszok kipicsázták őket, de ugye még annyi esélyük sem volt szerencsétlen Grúzoknak mint anno Husseinnek. Aki ismeri a konfliktus hátterét az tudja, hogy bár a grúzok léptek elsőnek, nem ők akartak háborúzni és nem ők kezdték.

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 16:08:55

blogmotor megette a kommentemet, szóval azt akartam még: nyilván van készenlétben tartott vadászgép (darabot nem tudok) fegyverek, üzemenyag, szerelékek, egyéb, nyilván az sem olcsó.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:09:14

2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni te agyhalott.

Azhát 2008.11.12. 16:09:43

Ez egy ilyen ország. A szakemberek tanácsadókat fogadnak fel milliárdokért, a katonák meg maszekokkal védetik meg a laktanyákat szintén milliárdokért.

Gerolsteiner 2008.11.12. 16:10:53

Carnivora
Hát ez az... Csak azt nem értem, hogy a jogalkotók ehhez miért asszisztálnak? Ennyire erős a katonai lobbi? (Akarom mondani a biztonságiőr-lobbi...)

Kicsit off, de néha úgy érzem, hogy a három millió biztonsági őr országa lettünk.

dixieking 2008.11.12. 16:12:35

zero

amellett, hogy teljesen egyetértek, szeretném megjegyezni, hogy az Egyesült Államok nemhogy security cégekkel őrizteti a laktanyákat, de konkrétan ilyen cégeket és zsoldosokat küld Irakba harcolni, ami azért mééég kínosabb!

(és nagy botrány is volt belőle, hogy a Blackwater vagy milyen cégek miket művelnek ott.)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:12:36

blas 2008.11.12. 16:09:14
2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni te agyhalott.

Egyre szórakoztatóbbak a butaságaid :D Tájékozódj ez ügyben is szerintem.....

Páneurópai Harci Kos 2008.11.12. 16:14:02

Az orosz helyzetbe nem látok bele (ki kezdte kérdéskör) de szerintem igen nagy hülye aki a szomszédukban lakik és tengelyt akaszt velük.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:14:44

Carnivora 2008.11.12. 16:07:27

Felesleges ironizálnod, ezt arra hoztam ellenpéldaként amit Zero mondott, mellesleg egyetértek veled, a bakák igenis menjenek training gyanánt objektumot őrizni, hiszen az is egy feladat amit aki gyakorol, jobban csinálja mint aki nem és háború esetén nem mindegy, hogy tudod hogy kell őrizni egy sátrat és erre fizikailag fel vagy készülve vagy bealszok 5 perc után, utána meg lelövöd aki felébreszt félálomba (Band of Brothers, lol).

Amit Zero leírt a cikkben, az egy jogos kérdést vet fel és vérlázító, ismételten, nekem az nem tetszett ahogy itt mindenki szapulja az egyébként meglepően jó katonáinkat! Nem a HM-et, hanem a katonákat, tiszteket, kiképzőket és orvosokat.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:15:41

xs 2008.11.12. 16:08:11

Mondom, ha v.mihez nem értesz ne okoskodj. Köszi.

Azon okból Borsodot, vagy Nógrád egy részét, mert ott lenne akadályozva a szlovák hadsereg előrenyomulása maximum a domborzat okán máshol áthatolnának, mint kés a vajon.

A szerbeknek, vagy románoknak még kényelmesebb lenne gyakorlatilag bármikor betrapolhatnának Budapestre.

Az EU mivel érne ide? az EU nem rendelkezik semmiféle haderővel bizonyos tagállamok maximum.
A NATO szintén nem rendelkezik haderővel, és amúgy sem avatkozik be a tagállamok konfliktusaiba. A legtöbb környező ország pedig NATO tagállam.
A magyar honvédségnek meg a környező országok haderői ellen kell felkészülni. Na ehez képest van 2-3000 pár szuper víztisztító-utász egység meg eü. osztag meg pár lövész, aki tud konvojt kísérni meg máshol laktanyát őrízni. Meg mellette még 20 ezer töltelék.

A tény pedig az , hogy a katonai lépéseket a Grúzok kezdték az más kérdés eltaktikázták magukat a politikai reakciók tekintetében. Egyébként, ha ismernéd a viszonyokat tudhatnáéd, ha akartak volna tovább harcolászni kényelmesen megtehették volna a Grúzok, ugyanis Grúzia a kényelmes felvonulási terepet biztosító Irakkal szemben egy szép nagy hegység. A legideálisabb hely a védekező harcokhoz lásd. Csecsenföld. Az más kérdés, hogy egyrészről nem akarták teljesen kinullázni az államot másrészről az amcsik bekussoltatták őket. -

Széna Tomi 2008.11.12. 16:16:06

Ha még senki sem linkelte volna be, az ideillő Monty Python jelenet:
www.youtube.com/watch?v=DRm5WcjOikQ

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:16:15

Árvíz volt,de olyan súlyos nem.Egyébként itt van pár km-re a Tisza,de te biztos jobban vágod a viszonyokat....:_D Vagy azt gondolod ,hogy a szokásos tavaszi árhoz is homokzsák kell?

Azhát 2008.11.12. 16:17:54

"2004 óta nem volt olyan árvíz ahol be kellet volna őket vetni"
Nocsak. Ilyen jól állunk árvízileg?

Pedig az arviz.lap.hu-n külön kis ablak van pl. 2006-ról:
"2006-os árviz
2006.április 4. képekA duna tetőzése 2006.április 4.én éjjel - Képek!Árvíz 2006 BudapestÁrvíz SzolnoknálBudapest_2006.04.03.Csongrádi árvízi képek Képekben: Európa víz alattKépgaléria az őszi áradás budapesti tetőzésérőlLAPSZEMLE.hu - Árvizes képekWebkamera - a Duna Bajánál - Türr István híd
(tipp)"

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:18:55

dixieking 2008.11.12. 16:12:35

kevered a szezont a fazonnal lásd. lemil.blog.hu/2008/11/06/haboru_gebinbe

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:20:32

blas megpróbálok úgy kommunikálni veled, ahogy egy értelmi fogyatékossal:

Nézz_kérlek_utána_2004-től_mekkora_árvizek_voltak_Magyarországon.

Továbbá_kapd_elő_a_földrajzi_atlaszodat_és_tanulmányozd_a_tiszán_kívül_milyen_folyók_vannak_még_Magyarország_területén.

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:21:13

xs 2008.11.12. 16:14:44

Már ne haragudj nem a katonákat , mint egyéneket szapuljuk, hanem az intézményt lásd. Magyar Honvédség.

Igen vannak tökös srácok, akik bárhol megállnák a helyüket csakhogy a 23 950 fő nagyon kis hányada ilyen, akikre érdemes költeni. Ez a baj, és ez az ami nem tetszik.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:21:41

Azhát_fentebb_adott_egy_kis_segítséget.

De ha nem megy, szótagolva is leírom.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:21:45

Amivel elbírnak a védművek vagy csak minimális homokzsákos támogatás kell amit a helyi vízügyi szervek és az önkéntes(lakosság) el tud végezni nem szokás a katonsáogot hívni.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:23:13

Carnivora 2008.11.12. 16:15:41
xs 2008.11.12. 16:08:11

Mondom, ha v.mihez nem értesz ne okoskodj. Köszi.

De miért kell ilyen paraszt stílusban? És honnan tudod, hogy nem értek hozzá? Mi van ha katonai szakértő vagyok (nem vagyok)?

Mellesleg Borsodban éltem 2x évet és az a szülőhazám, felesleges bemutatnod. Gondolod az ellen ott támadna ahol a legnehezebb?

Én nem értek hozzá és én okoskodok de azért kijelented, hogy az EU nak nincs hadserege és a NATO nak sincs:

Akkor itt az Európai hadsereg
en.wikipedia.org/wiki/EUFOR

Itt pedig a különböző NATO erők
en.wikipedia.org/wiki/SFOR
en.wikipedia.org/wiki/IFOR
en.wikipedia.org/wiki/Kosovo_Force

Anélkül, hogy gúnyosan bármi megjegyzést tennék rád.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:27:26

"no sir I'm not a specifist, I'm a coward!"

Sírok a röhögéstől, köszi a linket Tomi

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:28:53

xs 2008.11.12. 16:23:13

Ezek nem hadseregek.

Combi a ballibes Ferkófan 2008.11.12. 16:29:28

No és akkor most elolvasom az összes kommentet :)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 16:29:46

blas 2008.11.12. 16:21:45

Na egyébként, ha már a katonai feladatoknál tartunk. Éppen az árvízvédelem nem a honvédség feladata.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:31:39

Carinova nézd csak:

A honvédség feladatai:

há pont:

hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,

hogy is van ez?

Azhát 2008.11.12. 16:31:50

"A világ legtöbb modern hadseregénél külsős céggel őriztetik a katonai objektumokat, egészen egyszerűen azért, mert egy soktízmilliót érő katonával ezt nem éri meg (mint ahogy normális esetben atomfizikusokkal sem süttetünk hamburgert, mert akkor minek képeztük atomfizikussá?)"

Fúúúú, de jó példa a katonákat atomfizkussal összehasonlítani.... :))))

De már értem, hogy miért nem hajlandó a rendszergazdánk (gábordénest végzett vagymit :) kicserélni az egeret, kifújni a port a billyentyűzetből - hiszen nem ezért képeztük ki :)

Majd alkalmazunk valami külsős céget :)

surrano 2008.11.12. 16:32:20

Csak azt tudnám ha ennyire utáljuk a katonákat minek kellett megszavazni a NATO csatlakozást. A NATO tagság kötelezettségekkel jár, többek között a NATO katonákat már 20 év után nyugdíjba küldik úgy tudom. Benne vagyunk rendesen a fekáliába de saját magunkat juttattuk oda. Többek között az is magyar sajátosság, hogy a honvédelmi miniszter soha nem szakember hanem valamelyik párt bábja aki alkalmatlan a feladat ellátására és mindig olyan vezérkari főnököt tart maga mellett akit irányítani tud. A Grippen botrányban is tagadják az érintettséget, pedig Orsós személyes döntése volt a hírek szerint a vásárlás. Szóval nem a lejárt halkonzervtől hanem a politikától büdösek a katonák.

xs (törölt) 2008.11.12. 16:32:31

feladtam, romantika ide vagy oda, azért gondolkozzatok el valamin:

A haza nem védi meg magát, ahhoz olyan emberek kellenek akik ezt megteszik. Ezeket pedig egy hazaszerető ember támogatja és nem fikázza.

"Hate the game, don't hate the player"
vagyis utáld a játékot, ne a játékost!

Szépnapot

Azhát 2008.11.12. 16:35:57

"A haza nem védi meg magát, ahhoz olyan emberek kellenek akik ezt megteszik. Ezeket pedig egy hazaszerető ember támogatja és nem fikázza."

Akkor én is kijelentem, hogy megvédem a hazámat. Tessék engem támogatni és nem fikázni.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2008.11.12. 16:36:02

Persze nem közvetlen feladata,tehát nem fognak minden árvízhez kivonulni,mint írtam erre van megfelelő vízügyi szervek,de lehet olyan súlyos természeti csapás ahol szükség esetén bevethetők a polgári lakosság védelmében.Ez a világ összes hadseregénél így van.

bocage 2008.11.12. 16:44:49

Carnivora:
Igen magamra is értem, nem vagyok szaki, csak érdeklődő! Én főleg a szemléletet bírálom, hogy mindent lenézünk, főleg ha magyar! A szlovák, szerb román légierő (maradjunk ennél) szerinted mennyivel repül többet, mint a magyar? Jól értesült vagy? A helikopterek hadrafoghatóságát, akár a páncélosokét honnan tudod? Vagy ez is egy feltételezés? Én legalább leírt adatokból indultam ki.
Az a vita, hogy mekkora a harcértéke és hány fő a tényleges lövész meg parttalan!

zero:
A hadviselésnek része az orvoslás, az utász feladat ez talán nem kétséges! Afganisztánban Irakban lövészek voltak, akik a komvojokat kísérték, persze ezeket sohasem támadják meg!? Afganisztánban most küldtünk ki egy különleges egységet (kb. 30 fő), kifejezetten a tálib gerillák ellen! Azon lehet vitatkozni, hogy van-e értelme, indokolt-e a katonai részvétel! Ha nem tetszik, javaslom szavazz másik pártra!
A NATO-ról: az 5. cikkely értelmében, a tagoknak kötelességük segítséget nyújtani, ha egy másik tagot támadás ér! Erre lehet mondani, hogy leszarják persze...

Nem vagyok expert ezt nem állítom. Egyszerűen a hangvétel nem tetszik, amit néhányan megütnek. Mit várunk! Folyton ez megy, szar katonák, szemét rendőrök, szemét mindenki, főleg naplopó, aki állami pénzen dolgozik! Ha így áll a társadalom ezekhez a szakmákhoz, milyen teljesítmény várható el tőlük a valóságban, azért a fizetésért amit kapnak. (kezdő tűzoltó 80 ezer max visz haza)
A HM-nek kijár a kritika, szervezni, költeni lehetne jobban ez tény!

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:47:36

11 millios koltseg evente egy katonara vadaszgepek karbantartasaval meg epulet-allagmegorzessel?

Atyauristen...

Az irodafelujitasunk kerult ennyibe bazdmeg.

Nem elkepzelheto egyebkent, hogy a regi csokos butordarabokat meghagytak, es szepen lassan leepitik az egesz hobelevancot? Meg lathatolag eladogatjak a laktanyakat. Nyilvan igy nem hangzik annyira faszan, de hat a tenyek makacs dolgok.


U.I.: Jancsibohoc: remelem emlekszel mit gondolok a nemi beallitottsagodrol.

derelyegrádi szellem 2008.11.12. 16:49:06

A helyzet az, hogy nem annyira "külsősök" azoka cégek. Mindegyik valemelyik nyugalmazott tábornoké, vagy spanjaiké. Ezt mindekinek meg kell érteni, ők is szertnének egypármilliárdot keresni a tábornoki nyugdíj mellé.

A következő az lezs, hogy a harci feladatokra bérelük helyettük szoldodokat, mert nem azért kéztük ám ki katonánat, hogy aztán csak úgy simán lelőjék őket a harcmezőn.

Meg aztán a túlnyomó többsége meg is érdemli a korkedvezményes nyugdíjat is, mert 25 év katonai "szolgáltat" nagyon meg tudja ám viselni a katonaember máját. :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:50:45

vau azóta is rajtam jár az eszed? Esetleg Jancsibohócos rémálmok gyötörnek, mert a múltkor belegázoltam a netlelkedbe? Meg kéne nézetned magad egy orvossal :(

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2008.11.12. 16:51:44

A pénznek kapásból majdnem a fele elmegy személyi kiadásokra (bérek, nyugdíjak, stb). Jó sok megy el Gripenre, a maradék kevésből pedig fejleszteni kéne. Ez van.

Civileknek üzenem: tenni annak érdekében, hogy ne follyon szét a pénz, Ti tudtok (most már én is), oly módon, hogy foglalkoztok azzal, hogy mi történik vagy éppen mi nem történik a seregben.
A katonák csak egyet tehetnek, hogy teljesítik azokat a parancsokat, amiket a politikai elittől kapnak, persze a feletteseiken keresztül.

Bizonyára vannak főgenyók és egyéb felelősök, de az általában nem az alacsony rendfokozatú "közkatona".

Sajnos az is nyilvánvaló, hogy közpénzt leginkább a minisztériumok tulajdonában lévő különböző gazdasági társaságokon keresztül lehet kiszipkázni a rendszerből, de ebben talán minden minisztérium egyforma.

A katonák (is) szeretnék, ha a lakosság hasznosnak ítélné meg az ő ténykedésüket, szeretnének megfelelni nektek. Szeretnék, ha a nemzet minden tagja magáénak érezné a honvédelem és a hadsereg ügyét.

Még annyit, hogy a NATO-ba nem a Magyar Honvédség lépett be, hanem Magyarország. A NATO és az EU pedig nem baráti társaság, hanem kőkemény érdekközösség.

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:52:01

Jancsibohoc:

nem, csak eszembe jutottal, most hogy meggyogyitottak egy AIDS-est. :D

derelyegrádi szellem 2008.11.12. 16:52:20

a második bekezdés alapján lehet valami a klaviatúrával. elnézést.

hazafi10 2008.11.12. 16:54:27

Kedves XS!

Te beveszed azt a maszlagot, hogy a magyar katonák ,,minket védenek"?!
Miközben afganisztánban vannak?!
Hány afgán katona támadt ránk?Sorold kérlek!
Semmi értelme, hogy kint vagyunk.
Egy katonaság igenis védje a saját területeit.
Ne idegen országokban legyen ,,Rambo"
Továbbá azok akik kimennek, szerinted mi a ...ért mennek ki?De őszintén.
PÉNZ,PÉNZ,PÉNZ.
Na meg a korengedmény...
Más aki egy életét gyártosori összeszerelőként , folyamatos műszakban dolgozik , akár 12 órát is...Hát szerintem az is megérdemelné ennyi erővel a korengedményt.
Részt vettek ezek a katonák komoly háborúkban, vagy miért is szolgálnak ők rá, arra amire más nem.
Van aki irodában aktatologató aztán ő is elhúz nyúgdíjba előbb...Hát ennyit erről a témáról.
Ezek a magukat katonának mondok, nem mások, mint zsoldosok, tisztelet a kivételnek.
Itthon kéne védelmezni a Hazát, nem Afganisztánban.
Pl: szlovákok ellen...

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:54:33

Csak berkoltsegbe elmenne az egesz koltsegvetes, ha mondjuk netto 300 korul fizetnenek ki mindenkit.

Es akkor "rezsire" nem ment el semmi.

De tenyleg, mi a faszrol is beszeltek egyaltalan? :D

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 16:55:32

Mert csak egy meleg lehet AIDS-es :) Jó képességű kisgyerek vagy. De tudok egy jobbat. Ha lesz esetleg egy blogtalálkozó -amire bizonyára majd el mersz jönni- hozom magammal a páromat (igen csinos hölgyemény), aki felvilágosít a nők, és a férfiak közti alapvető különbségekről. :D ha esetleg letépné a fejed, én kérek elnézést :)

vau · http://www.holdkomp.hu 2008.11.12. 16:57:35

Jancsibohoc: bocs, de megremit, amikor "talalkozokra" hiv a magadfajta. Jo mulatast, a holgyet meg oszinten sajnalom. Azt, hogy csinos nem ketlem, az elmeallapotara mar nagyon sok megoldast kidolgoztak remek szakemberek.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:00:04

"A katonák (is) szeretnék, ha a lakosság hasznosnak ítélné meg az ő ténykedésüket, szeretnének megfelelni nektek. Szeretnék, ha a nemzet minden tagja magáénak érezné a honvédelem és a hadsereg ügyét."

Vannak katonák akiket igenis meg lehet becsülni, lásd azok akik önkéntes missziókban teljesítenek szolgálatot. Vagy azok, akiknek a munkáját lehet látni, érezni. De mi is volt a fő vonala a vitának?
miért nem őrzi a honvédség saját maga az objektumait.....

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:01:19

Jancsibohóc 2008.11.12. 16:31:39

Na látod, ezért lenne szükség az átszervezésekre egy ütőképes hivatásos haderő felállítására. A hivatásos haderő azt feltételezi, hogy vannak olyan jó pénzért kiképzett tökös gyerekek, akik bármilyen feladatra bevethetőek lásd. harci cselekmények, vannak utászok , eü. egységek stb. na meg pl. katonai rendészet, amely képes a saját objektumok biztosítására.

A hivatásos haderőnél a több millió forintért kiképzett katonáknak nem a homokzsák pakolás a feladatköre, arra ott vannak a munkanélküli központok által kivezényelhető közmunkás tömegek napi 4-5000 forintért. Probléma esetén.

blas 2008.11.12. 16:36:02

A hadsereg olyan esetbe szokott a civilizáltabb országokba kivonulni, ahol pl. átszakadt a gát, és a haderő rendelkezik olyan technikával, amely lehetővé teszi a terület megközelítését lásd. lánctalpas járművek, szállító helikopterek . Na meg a fosztogatások megelőzése, de az alapvetően a különböző a hátországban szerveződő önkéntes tartalékos egységek, nemzeti gárdák, nemzetőrség feladata.

xs 2008.11.12. 16:32:31

Ki mondta, hogy nincsen szükség? csak jelenleg az a helyzet, hogy nincsen ilyen erő ami van az egy drága külcsín.

Szükség lenne rendőrségre is, de az sincsen egy riporter előbb kinyomoz egy bűnügyet, mint a hatóságok, akik ezt meghálálva a riporter ellen járnak el. -

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:04:39

Carnivora aláírom amit mondasz. Elsőként ezen tessék akkor változtatni, azaz kivenni azokat a pontokat amiket nem tudnak, vagy szerinted nem kötelességük ellátni, és akkor nem lesz jogos a felháborodás:

A Honvédség feladatai:

a) a Magyar Köztársaság függetlenségének, területének, légterének, lakosságának és anyagi javainak külső támadással szembeni fegyveres védelme,
b) a szövetségi és nemzetközi szerződésből eredő egyéb katonai kötelezettségek - különösen a kollektív védelmi, békefenntartó és humanitárius feladatok - teljesítése,
c) közreműködés az arra kijelölt és felkészített erőkkel a nemzetközi terrorizmus elleni harc katonai feladatainak ellátásában,
d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,
e) a befogadó nemzeti támogatás katonai feladatainak ellátása,
f) közreműködés az Alkotmány 40/B. §-ának (2) bekezdése szerinti fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett erőszakos cselekmények elhárításában,
g) talált robbanótestek tűzszerészeti mentesítése, illetőleg egyéb tűzszerészeti feladatok térítés ellenében való végrehajtása,
h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,
i) állami szervek részére térítés ellenében katonai szakértelmet és speciális eszközöket igénylő feladatok ellátása,
j) részvétel az állami protokolláris feladatok teljesítésében.

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:07:55

A fő vitavonal:

d) a honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő létesítmények őrzése és védelme,

ha egy laktanya, tele járművel, felszereléssel (hiába nem működik) nem minősül honvédelmi szempontból fokozott védelmet igénylő létesítménynek, akkor nem tudom mi....

h) hozzájárulás a katasztrófavédelmi feladatok megoldásához,

ez az én olvasatomban azt jelenti, ha szükséges, igenis pakoljon homozsákot a hivatásos rambó

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:08:13

uk.youtube.com/watch?v=jdntEC5gjVE szemezgessünk a Magyar Honvédség utóbbi éveiből. Milyen jó kilehet használni a haditechnikát pl. :D

Horizont 2008.11.12. 17:14:06

Újabb szent tehén került a Vastagbőr látóterébe.(és a mienkébe is)(már a szocializmusban is az volt)
Oké szükség van a hadseregre (minek azt nem tudom mert szerintem simán lerohanhatna minket bárki) de azért egy ici-pici közünk nem lehetne ahhoz hogy az adóforintjainkat mégis milyen balfék dolgokra dobják ki?
Katonaorvosokra is szükség van oké.Repülni kell ha már vannak Grippenek, oké.De őrzésre civileket? A katona el van látva fegyverrel (ha tudja használni) őrizzen ő. Nyugdij? Ismerek nem egy nem kettő volt katonát akit 42 (!!) évesen nyugdíjazták, azóta emelkedett szépen a nyugdíja és azóta vígan dolgozik máshol.
Nem lehetne átvilágítani az összes minisztériumot?
Mellesleg hány csontváz fog még kiesni a szekrényből kedves Vastagbőr???

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2008.11.12. 17:14:46

Carnivora :D:D:D:D igen életszerű a film, bár a legfontosabb rész nincs benne. De az asztalra kirakott atombomba azért odabasz :D:D

Liberté_73 2008.11.12. 17:21:03

XS:
nem specifist, hanem pacifist
(tudod: pacifista, békepárti)

Carnivora (törölt) 2008.11.12. 17:21:59

www.legios.hu/bemutat.htm
na mondjuk ilyen arcnál megértem a 20 év körüli szolgálat után a nyugdíjat, de pl. a magyar honvédségnél egy akta tologató, szerelő, vagy orvos, miért is mehet el 20 év körül nyugdíjba?

MagyarországKatonái · http://www.civilekahonvedelemert.hu/ 2008.11.12. 17:24:51

Optimista!

"de azért egy ici-pici közünk nem lehetne ahhoz hogy az adóforintjainkat mégis milyen balfék dolgokra dobják ki?"

Már hogy a pi..ába ne lenne hozzá annak köze, akinek az adójából fenntartja az állam a megfelelő szerveket? Erről beszélek, CIVIL TÁRSAIM, TESSÉK TÖBBET FOGLALKOZNI A SEREGGEL (is)!

(Azzal most nem sokkolnálak, hogy én 39 évesen mehettem volna nyugdíjba, ha le nem szerelek. És ezért ne engem, hanem a rendszert tessék hibáztatni!)

Horizont 2008.11.12. 20:39:40

MagyarországKatonái!
Én csak a rendszert hibáztatom.Azért aki elfogadta, fogadja a nyugdíjba menetelt nem egyenértékű azzal, aki mivel nem tud a háza előtt parkolni vesz egy mozgássérült kártyát:(((
Ebben az országban mindig (majdnem) mindenki a könnyebb utat választja!
Sokba kerül? Nem baj, akad majd 2 millió barom kifizeti. Nem tudtak a honvédségi dolgozókkal mit kezdeni? Uccu, küldjük nyugdíjba!Csak 40 éves?Nem baj!Ez jobb mint munkahelyet teremteni.
Sok a cigány? Nincs meló "nekik" ? Tanulatlanok? Bűnöznek? Nem baj! Megoldani nehezebb! Dobjuk a segélyt nekik! Akad majd 2 millió barom aki kifizeti.
Nem fizetnek adót? Ők röhögve jól élnek? Nem baj! Megfogni őket nehezebb.Majd az a 2 millió barom fizet helyettük is.
Nyugdíjast nem bántjuk meg, mert megsértődik. Nincs meg a nyugdíjra való, 13.-ra meg pláne? Nem baj! Majd az a 2 millió barom kifizeti.
Tovább is van mondjam még?
Az igazán nagy baj akkor következne be ha az a 2 millió barom azt mondaná, namármost aztán elég legyen......

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.12. 22:24:05

justice dr.!

Milyen könyvet olvasol elalvás előtt?

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.13. 08:47:57

dr.justice: Áhhááá, most olvastam a másik poston írt hozzászólásod, meg is van a könyv címe :o)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.11.13. 08:50:20

Érdekes téma, már régebben lehetett hallani erről, hogy nem a katonák őrzik a saját épületeiket. Ahogy már valaki írta (azt hiszem, Szellem), valószínűleg ezekben a cégekben érdekeltek a nyugdíjas katonák. Viszont tényleg jobb nem belegondolni, mi lenne, ha támadás érné az országot. Lőni nem igen lőnek a katonák, mert nincs rá pénz, őrizni nem őriznek, mert az drága, akkor mégis mit csinálnak egész nap? Futnak, menetelnek, meg leltároznak? Háborúban egyik se nyertes stratégia. Nekem is van katona haverom, most épp Afganisztánban van, előtte Koszovóban volt kétszer. Igen, a pénz miatt. Is. Meg azért, mert neki tényleg ez az élete, és nem azért lett katona, hogy a laktanyában ultizzon reggeltől estig.

Lohengrin 2008.11.13. 10:59:47

Kedves Szakemberek. Pro Patria et Contra!
Egy tökös Gönzova többet érne mint a teljes létszám, csakhát olyanunk nincs. Hadsereg kell, de nem azért mert támadnak a tóthok vagy az oláhok. Meg van nekik a saját bajuk, meg ráadásul a szövetségeseink. A románokról annyit, hogy 89-ben a bukaresti utcákon lavirozó katonákat a civilek látták el kajával, szóval ök a Tiszáig sem érnének mert éhséglázadás törne ki. Azért nem sorozták be a fiatalokat az elmult években, mert nem volt pénz egyenruhára. Volt egy időszak amikor két havonta csaptak oda egy Mig-et. Kicsit szélsőséges módja a leépítésnek, dehát ők tudják. Általában sajnos a nyugdíjt sem kellett már fizetni a pilótáknak.
A magyar honvédelem lényege, hogy a NATO kötelékében a teljes NATO terület védelmében részt vegyenek. Ezért vagyunk Afganisztánban. Cserében ha a szerbek megindulnak Pécs felé kulturális főváros építeni, a Phantomok megindulnak Belgrád felé kráteresíteni, kinai nagykövetséget bombázni. Mivel túl sokan nem vagyunk, nagy erőt nem képviselünk, szuperfegyvert mostanában saját célra nem találtunk fel, ezért érthető módon speciális feladatokat bíznak ránk. Egészségügyis, utász, bombaszakértő, stb. És ez jól van igy. Emelett van egy két játékszerünk, hogy jobban érezzük magunkat. Ezzel ugyanigy vannak a szlovákok, de még a románok is.
Törökök, görögök pont azért NATO tagok, mert a szövetségen belül nem lövik egymást. Amúgy NATO-ból ki lehet szorni valakit, a törökökkel szemben felmerül ennek a lehetősége amikor saját szakállra kezdték szívatni az iraki kurdokat.
Jópár éve erőszakkal nem nagyon sikerül területeket foglalni és megtartani, hála a gerillaharcnak meg a terrorizmusnak. Tessék szépen elfelejteni a huszáros rohamokat, dicsőséges bevonulást meg az igazságos háborút. Ugye okosabb vagy mint egy amerikai?
A cikkbe bele lehet kötni, de sok értelme nincs. Az ország legnagyobb örző-védő vállalata a hadsereg. Mivel állami intézmény, ezért nem költséghatékony. Biztos olcsóbban meg lehetne oldani saját erőből az ojjektumok védelmét, de szervezeti és belpolitikai okokból (értsd ki korumpál el nagyobb darabot a kifliből) ez nem lehetséges. Ez igy persze felháboritó.
A nyugdíj erkölcsileg talán súlyosabb kérdés. Egy javaslatom lenne, hogy ha valaki korengedményesen megy nyugdíjba akkor hasonló munkát utánna ne vállalhasson. Értsd úgy, hogy ha azért mentél nyugdíjba, mert veszélyes a fegyveres járőrözés akkor ne vállalhas utána örző-védő feladatot.
Azoknak az észkombájnoknak akik többre tartják a katonásdit mint egy másik szakmát csak azt kivánom, hogy egy jó kiadós babgulyás után egyszerre duguljon el otthon a klotyó és fogyjon el a budipapir. Kiméletes voltam, mert orvost, tűzoltót, rendőrt, pizzafutárt és kábeltévé/internet szerelőt nem említettem.

dr.justice 2008.11.13. 12:56:28

Főnök

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ.....Miért nem írod le a címét , félsz, hogy elvisz az erkölcsrendészet ? :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2008.11.14. 09:32:15

dr.justice 2008.11.13. 12:56:28

"Főnök

ÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖÖ.....Miért nem írod le a címét , félsz, hogy elvisz az erkölcsrendészet ? :) "

"Kedves Főnök !

Az idézet egy olyan könyv folytatásából való, melynek a filmváltozata az ismertebb. A film kábszeres skót fiatalokról szól, történik benne egy emlékezetes ágybaszarás, és a címében szerepel a vonat szó külföldiül."


Ide merem írni: Requiem egy vasutas naplójáért :P

dr.justice 2008.11.14. 16:37:31

Főnök.

Segítek, mert rászorulsz. Az idézet a Frank Begbie nevű igen kedves szereplőtől származik.

( Én alapműnek tartom és mélyen lenézem azokat, akik nem ismerik :))

süti beállítások módosítása