Skip to content


       Szűrés lista

Évi 170 milliárdunkba kerül, és még sztrájkol is. Mi az?

Gaskó István VDSZSZ elnöknek biztosan remekül sikerült az ezüstvasárnap. Valószínűleg nem utazott vonattal. Nagyon büszek rá, hogy a "gördülő sztrájk" után (hogy bármikor elkezdhetik), kitalálták, hogy most már területileg is gördüljön. Mert az úgy még nagyobb kitolás. Még jobban zavarjuk össze az utasokat. Itt a vonat, hol a vonat. Megy a vonat, sztrájkol a vonat. Így szombaton még csak Kelet-Magyarországot vágták haza, vasárnaptól pedig az egész országot. Utastájékoztatás nincs. Káosz van.

Nos, megmondom, hogy én hogy hívom azt, amikor valaki szántszándékkal bénít meg egy országot: szakszervezeti terrorizmus. (Lehet, kicsit erős) De aki hajnal óta fagyoskodik az állomáson, mert csak szeretne bejutni a munkahelyére, vagy  csak haza, lehet, még cifrábbakat is gondol ...

Van egy böhöm nagy, monopolhelyzetben lévő, szocialista típusú, veszteséges állami vállalat, a Magyar Államvasutak. Melynek egyből 5 szakszervezete van: Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, Mozdonyvezetők Szakszervezete, Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, Vasutasok Szakszervezete és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete.

Elős kérdés: miért van 5 szakszervezet? 5 elnökkel, 5 érdekvédelmi
alelnökkel, 5 gazdasági alelnökkel, 5 irodavezetővel, 5 jogtanácsossal, hadd ne folytassam ... 1 szakszervezet nem tudná képviselni a dolgozók érdekeit? Valahol nemhogy 5, még 1 szakszervezet sincs, igaz, kedves olvasó?

Az első 4 szakszervezet meg tudott egyezni a MÁV-val, csak a VDSZSZ nem.

De mit is követelnek Gaskóék? Megéri-e cserébe egy országnyi emberrel kibaszni?

1, minden dolgozó kapjon 250 000 forintot a MÁV Cargo eladásából.
2, 10%-os béremelést.
3, a mellékvonalakon ne szűnjön meg a személyszállítás.
4, a jövőben munkáltatói érdekkörben felmerült okból történő munkáltatói rendes felmondásra a MÁV többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságoknál csak a szakszervezetünk egyetértését követően kerülhessen sor tagjaink esetében.
5, az új menetrend bevezetésének felfüggesztése.

Végignézve ezeket a pontokat, úgy néz ki, hogy Gaskóékat nem nagyon érdekli holmi nagy gazdasági válság, a kirúgott dolgozók ezrei az országban, meg ehhez hasonlók. Leegyszerűsítve: Adjatok több pénzt nekünk, és ne merjetek kirúgni tőlünk senkit.

A vasutasokon kívül hány olyan munkahely van, amely úgy tud sztrájkolni, hogy a vétlen emberek isszák meg a levét? 2-3? BKV, Ferihegy? Az elégséges szolgáltatásról persze most sem tudtak megegyezni, mely már az ombudsman szemét is szúrja. Talán kicsit korábban kellett volna kapcsolni, hiszen nem ez az első ilyen vasutas sztrájk idén. Itt az ideje rendet csinálni e téren. Nem lehet, hogy egy-két vállalat dolgozóinak egy része minimális szolgáltatás és tájékoztatás nélkül hagyja az embereket.

Emlékszünk? 2007 februárjában a teljes teljes villamosenergia-ipar sztrájkolt, több 20 000 ezer villamosipari dolgozó. Vajon úgy sztrájkoltak, hogy lekapcsolták Magyarországon az áramot? Hiszen nekik ez lenne a zsarolási potenciájuk ...
Nos, nem ez történt, észre sem vettük hogy sztrájk volt: "A sztrájk illetve az amiatt kieső villamos energia teljesítmény nem érintette az áramfogyasztók ellátását."

Volt már több pedagógus sztrájk is. Vajon reggel hazazavarták a gyerekeket az iskolakapuból? Nem, hanem foglalkoztak velük az iskolán belül. Csak tanítás nem volt. Persze a kimaradt órákat később pótolták.

Talán azon is el kellene gondolkozni, hogy milyen szerencsések a vasutasok, hogy ők tudnak egyáltalán sztrájkolni! Hány millió dolgozó van az országban, akinek erre nincs is lehetősége? Kíváncsi vagyok, vajon a sarki pékség dolgozói sztrájkolhatnak? A Pannon GSM-nél sztrájkolhatnak? És ha igen, akkor úgy sztrájkolhatnak, hogy lekapcsolják az adótornyokat és felfüggesztik a mobilszolgáltatást? Talán nem, mert van annyi eszük, hogy tudják, hogy az ügyfelekből élnek. És kemény konkurenciaharc van, ha sztrájk miatt nem tudnának telefonálni az ügyfelek, akkor átmennek a konkurenciához. Amitől csökken a bevétel, ha pedig csökken a bevétel, nem kell ennyi dolgozó sem  ... így mindenképpen rajtuk csattan az ostor. De ez a magánszektor. Ahol jóformán ismeretlen a sztrájk.

Ki merne bemenni az igazgatóhoz, hogy jól ment idén a cégnek, és kérünk 300 ezret a profitból? Ha nem adsz, akkor meg mi nem dolgoznánk ...

De a MÁV-nak nincs konkurenciája. Senki sem tud másik vasúttársasággal utazni. De például Debrecenből, Miskolcról még Volánbusz sem jár! Így onnan csak és kizárólag vonattal vagy autóval lehet Budapestre utazni. Így Gaskóék azt tehetnek, amit csak akarnak. Érdemes beleolvasni a honalpjukon, ahol percről-percre követik a sztrájkot, és azokat a normális vasutasokat szólják le, akik 2-3 ember munkáját végezve igyekeznek fenntartani a vonatközlekedést, az utasok miatt. 

Nyisság meg a piacot, jöjjenek be a külföldi vasúttársaságok szolgáltatni. Az állam szempontjából teljesen mindegy, hogy a diákot melyik vasúttársaság szállítja, annak fizeti a jegytámogatást, amelyikkel céggel utazik. Ha senki sem fog a MÁV-val utazni, mert lassú, mert késnek a vonatok, vagy mert sztrájkolnak, akkor nem kap az államtól egy forintot sem, és Gaskó meg a többi naplopó szépen ki lesz rúgva, és mehet munkát keresni. Átmehetnek a konkurens magánvasúttársasághoz, ahol esetleg tényleges munkavégzést kell folytatni, esetleg évente értékelnék a munkájukat, és a gyengén teljesítőktől megválnának. Ilyen ez a fránya kapitalizmus Gaskó. De te honnan is tudhatnád ezt?

Akkor miért szarik bele ilyen látványosan a VDSZSZ abba a kézbe, ahonnan a fizetésüket kapják? Ráadásul mind a két kézbe, hiszen az emberek egyik fele a menetjegy árával fizet, a többi ember meg az adójával. Ugyanis a MÁV veszteséges. 1995 és 2001 között például  655 milliárd adóforintot öltek bele a MÁV-ba.

És akkor jöjjenek a durva számok:
A MÁV 2008-ban 225 milliárd forintból gazdálkodik. Jegybevétel az állami jegytámogatással 55 milliárd forint (24%). A hiányzó 170 milliárdot a költségvetés, vagy mi mindannyian fizetjük. Még hogy a BKV van szarban, ne vicceljünk.

Ezért a MÁV Cargo eladásából befolyt 100 milliárd nem a sztrájkolókat illeti, hanem minden adófizetőt! Ez az összeg 7-8 havi állami támogatás.

Érdekes azt olvasni, hogy a MÁV dolgozók és családtagjaik ingyen utazhatnak. Még érdekesebb, hogy 6900 dolgozó van, de 250 - 300 ezer ember jogosult ilyen igazolványra.
Döbbenetes: 2004-ben a 121,2 millió elszállított fizető utas közül csak 21,4 milliónyi, vagyis 18 százalék váltott teljes árú jegyet. De még a teljes árú jegy is önköltség alatti, így azon is van állami támogatás. Mégis csak van ingyenebéd?

Gaskóék vajon miért nem sztrájkolnak sose az utasok érdekében? Pedig egyszerű: több utas = több bevétel, nem?

-Nem sztrájkolnak, hogy a MÁV vegyen végre fűthető váltókat, hogy 5 cm hótól ne bénuljon meg a vasút.
-Nem sztrájkolnak, hogy járjon több vonat vasárnaponként, mert nem lehet a megyeszékhelyekről Budapestre utazni, mert nem lehet felférni a vonatokra.
-Nem sztrájkolnak, hogy a MÁV-nak halvány fogalma sincs merre és hová utaznak az utasai az elavult és kőkorszaki jegyrendszer miatt.
-Nem sztrájkolnak amiatt, hogy az osztrák vonatokon már nem lehet állni, csak ülőhely van. És a MÁV-nál? Utazott már fel Miskolcról vagy Debrecenből Budapestre vasárnap este Gaskó úr? Heringként összezsúfolva, állva? Talán ki kellene próbálni.
-Nem sztrájkolnak a pályák botrányos állapotáért, hogy csak Budapest és Bécs között tud a vonat 160 km/h-val közlekedni.
-Nem sztrájkolnak amiatt, hogy Ausztriában 8 utazás után térül meg a havi bérlet, míg Magyarországon 40 utazás után. Érdekes, pont 20 munkanap van 1 hónapban, ami 40 utazás. Ha 1 napot már szabadságon vagy, már nem is érdemes bérletet venni.
-Nem sztrájkolnak azért, hogy Nagykanizsáról 67 perccel hamarabb fel lehet jutni busszal, mint vonattal:

Volánbusz:

Nagykanizsa, autóbusz állomás Budapest, Népliget 11:40 14:20 2:40  

  

MÁV:

12:22 16:09 Budapest-Keleti pu.   3:47 221 km 4.030 Ft 3.230 Ft

 

A költő kérdés: Miért nem tud kezdeni semmi sem egyetlen kormány egyetlen közlekedési minisztere a MÁV nevű óriással? Bújtatott munkanélküliségnek sem rossz ez a MÁV, csak egy kicsit sokat kóstál ...

Gaskó istván:
"konzultációt folytatnak a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében."

Non plus ultra, így a végére, a kormányzat bünteti az utasokat (innen):

"Félrevezeti a MÁV a vasutas kollégákat és az utazóközönséget!

A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk a Tisztelt Utazóközönségtől, de az, hogy a sztrájkra sor került a politikai döntéshozók felelőssége, elsősorban a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztériumé.
A MÁV-START vezetésével már régen megállapodtunk volna, ha nem lenne politikai bosszú a vasutasok iránt az egészségbiztosítás privatizációja elleni fellépés miatt. A kormányzat így nem csak a vasutasokat bünteti, hanem az Utazóközönséget is. Követelésünk teljesítése sokkal kevesebbe került volna, mint amit a sztrájkok okoztak. Úgy látszik, a hatalomnak semmi sem drága!
A MÁV szerint a sztrájk alatt a vonatok több mint 50 %-a közlekedik, ezzel az információval a vasúttársaság félretájékoztatja az utasokat, ez nem felel meg a valóságnak!
Szabolcs-Szatmár, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 15 óráig a vonatoknak csupán 10 %-a közlekedett, de az sem a menetrend szerint. A 10 % felét a 40 férőhelyes Bz-motorvonatok tették ki, amelyek csak 40-50 kilométeres távolságban közlekedtek.
Mi, aláírók a Kelet-Magyarországi régiókban SZTRÁJKOLÓ VASUTAS KOLLÉGÁK NEVÉBEN CÁFOLJUK a MÁV fenti állítását, amely csak tovább mélyíti a már hónapok óta fennálló feszült munkaügyi kapcsolatokat, és az utasokat is abban a hiszemben tartja, hogy vállalják a bizonytalan kimenetelű utazást.
Kérünk minden vasutas munkavállalót, hogy ne higgyen a MÁV fenti híresztelésének, melynek csak egy célja van, hogy a közvéleményt ellenünk hangolja, a vasutas munkavállalókat bizonytalanságban tartsa, és erőinket megossza.
A vasutassztrájk tovább folytatódik és erősödik, a vonatok minden híreszteléssel ellentétben állnak.

2008. december 14.

VDSzSz Szolidaritás:

Barna István Olexa Imre Cseh Béla
Debreceni ter.vez.ügyvivő Záhonyi ter.vez.ügyvivő Miskolci ter.vez.ügyvivő"

A szemét MÁV! Nem tesz meg mindent, hogy az utasok NE is próbáljanak meg utazni a vasúttal! Hallatlan! Példátlan! Botrányos!

A téma legjobb cikke, amit az utóbbi időben olvastam: "Rúgják ki a fölösleges vasutasokat! Most!

Címkék: közélet máv pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr52822004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jozicsenko 2008.12.15. 12:17:49

hi!

ez egy érdekes kérdés, hogy a politikusi felelőtlenség meddig mehet el -mert ok, hogy a vasutasok szopatnak, nem értek velük egyet, egy ország szív

de ne felejtsük el, hogy Kóka bizony megígérte: vagy álljon ki és mondja el: bocs srácok, hazudtam, politikus vagyok: hazudok ha levegőt veszek

vagy fizesse ki (adja el a zelendert megint)

Magyarnaba 2008.12.15. 12:18:18

Tipikus globálliberális hőbörgés ez az írás. A szerző beleszarik a saját markába: nesze neked szolidaritás.
Pl.:
Kisvasút mellett élő falusiak? Ugyan már, szarok rátok!

Az ilyen véleményhez tényleg vastagbőr kell.

Nem a mezei vasutasok miatt veszteséges a MÁV, hanem az évtizedek miatt elmaradt fejlesztések, a korrupt és tehetségtelen vezetőség, meg az istenverte "autós társadalom" miatt.

Az egészből csak azt sajnálom, hogy a balfék Gaskó a Fidesz trójai falova.

Geza 2008.12.15. 12:20:44

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 11:42:54
"...jah...a főnök meg közölné, h ne is gyere, majd megkapod a papírjaidat postán"
Plusz egy munkaügyi pert tőlem azonnal, ui. ha egyszer rajtam kívülálló ok miatt _nem tudok_ bemenni, akkor ezért (amennyiben minden tőlem telhetőt megtettem és őt erről az első adandó alkalommal figyelmeztettem) engem felelősség nem terhel.

De ha nálatok másképp mennek a dolgok, akkor imádkozz, hogy el ne törd a lábad ill. közúti balesetnél ne vigyenek be tanúnak a zsaruk, mert arról is csak utólag kapsz papírt, ami igazolja, hogy rajtad kívüli ok miatt nem tudtál bemenni.

"...fura lenne ha én bemennék a főnökömhöz, h Figyi, eladott az MTA 2 épületet, hadd réxesedjek már a haxonból!"
Szólj, ha nincs 's' és 'z' billentyűd, küldök fénypostával.
Amúgy ha te is huszonöt éven át fizetted volna a fizud 8-10%-át 'téglajegy' címszóval azért, hogy a vállalatod saját ntézményeket (pl. MÁV kórház) létesítsen a dolgozói ellátására, majd ebben a szép új világban a vezérkar ezeket eladja (ismétlem: konkrétan erre adtad a pénzt!), akkor talán te is úgy éreznéd, hogy vagy a kórházra, vagy legalább az erre beadott pénzedre igényt tartanál.
A kor szocialista rendszere miatt persze nem volt 'lepapírozva' a dolog, mert még akkor sem tűnt elképzelhetőnek, hogy valaki ilyen pofátlanul merjen lopni és ne csukják oda a fejét a váltóval, így papírforma szerint tényleg nem tiszta a helyzet, a dolgot magát nézve viszont igen.
A kérdés tehát az, hogy takarózunk-e a 'nincs igazolásod' fordulattal, tudván tudva, hogy a másiknak igaza van.

"...rám is borítaná a reaktortömböt..."
Ha van eladó plutóniumod, dobj már egy emailt az ichbinladen@freemail.de címre légyszi :)!

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2008.12.15. 12:22:14

"az istenverte autós társadalom"

Hát én részben azért lettem része az istenverte autós társadalomnak, mert nem szeretek 2,5 órát koszos műbőr ülésen hugyszagban (és a dohányzórészből átszivárgó füstben), fűtetlen kocsiban utazni, hanem inkább megjárom ugyanazt az utat 1 óra alatt, kényelmesen. :)

Thorwald 2008.12.15. 12:22:24

DrStein
Tehat te az egyik legnagyobb kategoria atlagfizetese es a MAVos atlagfizetes kozott teszel egyenloseget?
Amugy milyen 13. havit? En nem kapok 13. havi fizut. Mellesleg mar leirtam, hogy lattam irodista bereket. Az enyem nem egy berenek duplaja... sajnos. El is kerekedett a szemem elhiheted.
Amugy a mozdonyszereloket, a palyakarbantartokat, a MAVon belul nem logisztikai, hanem karbantarto, epito tevekenyseget ellato munkasokat vajon hova sorolja a KSH?
Szallitas, raktarozas, posta, tavkozles...
Raktarozasban dolgoztam es van halovany sejtesem rola miket keresnek. Postan kb hasonlo a helyzet mint a vasuton, vagy a BKVnal. A tavkozlesrol nincs infom, a szallitasrol van nemi...
De mondom annyian es annyifele teruletrol tartoznak ebbe a kategoriaba, hogy ebbol az ott leirt atlagfizubol barmilyen kovetkeztetest levonni arra vonatkozolag, hogy kinek milyen fizetese van a kategorian beluli cegnel... abszolut nem ad hasznalhato eredmenyt.

eszkep 2008.12.15. 12:23:04

Azért van elég sok ferdítés az írásban...

- A vasúti személyszállítás a világon mindenhol veszteséges. „Normális” országokban ezt a veszteséget a teherszállítás nyereségéből pótolja a vasúttársaság. Magyarország viszont nem normális ország, a dilettáns, inkompetens kormányunk privatizálja a TEHERSZÁLLÍTÁST, így az állami tulajdonban maradt személyszállítás veszteségét nem tudja a MÁV miből kitermelni. Nem is kell csodálkozni az idézett számokon!

- Az előbbiekből következik, hogy a személyszállítást önmagában nem lehet eladni, sőt, ingyen sem venné át éppeszű vállalkozás.

- Most is olyan vasúttársaság vagonjaival szállíttat az ember, akivel akar, a mi cégünk pl. egy osztrák céggel szállíttat. A fentiekből következik viszont, hogy a személyszállításért külföldi vasúttársaság sem fog tolongani...

- A VDSZSZ feltehetően azért „szarik bele látványosan a kézbe, ahonnan a fizetésüket kapják”. Mert állambácsi menthetetlenül veszteséges vállalatot csinált a MÁV-ból. Amúgy a rengeteg adó, amit befizetünk, normális országokban arra szolgálna, hogy üzemeltessék az országot, amibe beletartozik a szárnyvonalak – nyilvánvalóan veszteséges – üzemeltetése is. Mi magyarok viszont az államadósság kamatterheit fizetjük az adónkkal. Valahogy azért az utasok érdekét is szolgálja, hogy a szárnyvonalak bezárása, és az új menetrend bevezetése ellen is „küzdenek” nemde?

Vámos Sándor · http://passport.blog.hu/ 2008.12.15. 12:25:27

Csak ez jut eszembe:

en.wikipedia.org/wiki/History_of_rail_transport_in_Japan

"The cost of the campaign, as well as that of the construction of Shinkansen and other railway networks, increased the debt. Also, the confrontation between the trade union and the company was serious, resulting many strike actions. To resolve the situation, JNR was separated and privatized in 1987, becoming Japan Railways Group (JR Group)."

Van, ahol megoldják..

Geza 2008.12.15. 12:27:53

Gery Greyhound2008.12.15. 11:59:42
"Ha az állam nem tud a XIX. századi szolgáltatásminőségen javítani, akkor adják oda valakinek, aki képes rá."
Ha az állam nem képes rendesen, haszonnal üzemeltetni, de más igen, akkor ODA NE ADJÁK annak, mert onnantól neki termelne hasznot és nem _nekünk_!
Akkor meg kell nézni, hogy ő hogyan irányítaná számára hasznozan, és nekünk kell úgy írányítanunk, a magunk hasznára. Ha egy Jürgen Morgen vezetése alatt pénzt fial, akkor ha Kis Pista vezetné ugyanúgy, akkor nekünk is hasznot hozna, és semmiben nem vagyunk rosszabbak, mint bárki más, ha más tudná jól csinálni, akkor mi is.
Ami működhet, azt nem eladni kell, hanem jól üzemeltetni.

Dr. Stein (törölt) 2008.12.15. 12:28:03

thorwald 2008.12.15. 12:22:24
Na jó, elszúrtam, bocs. Olvastam valahol, de visszakeresni már nem tudom és valószínűleg nem is helyes adat.

Igen bazmeg, és ez mit változtat azon, hogy a reptériekkel vállalt szolidaritás jegyében szívattok egy országot, hmmm? Ott, és amikor csak akartok, szakszervezeti pénztárt kímélő módon?

basticupi 2008.12.15. 12:28:15

A- "250.ezer Ft,"- A Gaskó követélésének egyik pontja!!!Ami a MÁV-CARGO eladásából MINDEN vasutasnak szeretné,hogy járjon,és megkapja 1x-i kifizetésre.
Egyébként,meg a többi része a vasútnak nem fog termelni,csak feneketlen kútként működni tovább.És ezzel már kitörölheti a..
Mi meg várhatjuk,hogy Gaskó újra nekilendül,és megáll az...-ész,és megbénul az ország!

Thorwald 2008.12.15. 12:29:19

Jajj tenyleg azt el is felejtettem mondani, hogy a jegyarakat (tudtommal) az allambacsi hatarozza meg... nesze neked egyetlen beveteli forras:D

Nanehogymá 2008.12.15. 12:32:23

Ezekből a sztrájkokból kicsit kezd elegem lenni. A követelés mindgi ugyan az : Több pénzt!
Miért nem azért sztrájkolnak, hogy takarodjanak a vezetők és a mi hüberkirály szakszervezetis embereink majd töléletesen elvezetik az érintett céget??? ccc :D
Én pl. minden gond nélkül elvezetem a MÁV-ot vagy a BKV-t ha az a cél, hogy "csak" 17 milliárdos veszteség legyen.... Milyen szerződések vannak itt milyen működési structúra??? Miért nem ezek ellen tüntetnek???

tejes ember 2008.12.15. 12:33:37

Lehet azon vitatkozni, hogy sztrájk- nem sztrájk, vagy Gakó így-Gaskó úgy! A főkérédés: hova a picsába tűnt a pénz?

Thorwald 2008.12.15. 12:34:16

DrStein
Nono!
Nem mi, hanem egyesek. Marmint sztrajkolnak. Nem sztrajkolok, mert nem ertek egyet sem a celokkal sem a modszerrel...
Mellesleg a modszerrol:
Egyetertek azzal, hogy egy sztrajk igenis benitsa meg a kozlekedest, legyen lathato, erezheto, figyelemfelhivo.
De ne ugy basszus, hogy nah ket ora mulva sztrajk... ez tenyleg csak szivatas. Elitelem.
Es problema, hogy (mittomen, mondok egy szamot) 10% MAVos sztrajkja miatt engem is lehulyeznek, mert egy kalap ala vesznek veluk...

Egu 2008.12.15. 12:50:48

Hát, lehet, hogy a személyszállítás mindenhol veszteséges, de épp a múlt héten jelent meg a cikk, hogy ezután (osztrák üzemeltetésben!!!) a RailJet is ide fog szépen jönni, és menni Bp-Bécs-München útvonalon. Szóval azért némi potenciál még lenne benne (pl egy Bécs-Bukarest/Szófia vonal???) Ja, és a MÁV még fizetni is fog érte, mert nem tud egyenértékű vonatot felmutatni. Muhaha!!!

Az ütemes menetrendről meg annyit, hogy azért inkább civileknek kellene sztrájkolni, nem a vasutasoknak. Jó vicc!

Geza 2008.12.15. 12:53:20

Roxvox 2008.12.15. 12:14:31
"Miért is kell minden év decemberében menetrendet változtatni? ... Csak egyszer kellene JÓ menetrendet készíteni, akkor okafogyott lenne ez az egész bagázs."
Sajnos nem ilyen egyszerű a dolog. Kicsit hosszú a magyarázat, akit nem érdekel ilyen szinten, attól bocsánatok kérek előre is, nyugodtan lépje át ezt a hsz.-t.

Szóval nagyon sok helyre egyetlen vágánypár megy (egy vágány oda, egy vissza), így az ezeken a vonalakon menő forgalomban minden mindent befolyásol, így a teherforgalom is a személyforgalmat.
A mávnak (szállítási) bevétele egyedül a teherforgalomból van, a személyszállítás (mint már írták mások is) nettó veszteséges, így sajnos nem lehet elsődleges prioritást adni neki, azaz lekötni egy személyszállítási menetrendet, mondván a teherszállítás meg majd használja a vágányokat a maradék időben.
A teherszállítás gyakran nem háztól-házig jellegű, hanem a vonalak terheltsége miatt a szállítmányok gyakran a pályaudvarokon várakoznak (amíg a tovább-útjuk vonala fel nem szabadul), viszont a pályaudvaroknak is véges kapacitása van, azaz csak bizonyos számú tehervagont képesek befogadni.
Emellé még jönnek a biztonsági előírások, azaz pl. egy folyékony oxigént szállító szerelvényt nem teszel egy kőolajszármazékokat vivő szerelvény melletti vágányra, élőállat-szállítmányt nem állomásoztathatsz végtelen ideig, viszont a szerelvényeket ellenőrizni is kell néha ('kerékkopogtatók'), ami szintén idő.
Egyszóval a teherszállítást korrektül és hatékonyan ütemezni, (mi mikor mivel hová menjen, hol mennyit állomásozzon, stb.), mindezt időre, szóval elég nehéz feladat.
Tudtommal a mávinformatikásoknak nincs még erre készen olyan rendszerük, ami az egyes szállítmányok figyelembe vételével optimalizálna, ezért a korábbi megrendeléseket egy-az-egyben véve számolnak egy-egy becsült igénybevételt a forgalomra, azaz azt becsülik, hogy honnan hová kb. mekkora forgalomra kell/lehet majd számítani, amit a személyforgalommal persze egyeztetni kell.
Nomármost, a nagyobb jellegű szállítások évről évre változnak, (hol löszt kell szállítani az alagutak fölé, hol az orbánbányákba követ, olajat veres elvtársnak vagy német szemetet mindenhová,) így óhatatlanul bolygatni kell a személyszállítást is.
No pláne, hogy még a személyszállítás is változékony, azaz pl. megnyílik a hankoóka gumigyár, és a környékről ezer ember elkezd arrafelé ingázni naponta. Megnyeri Pécs az EKF pályázatot, és a felpezsdülő élet ifjak és öregek millióit vonzza oda. Színesfém-bányát találnak Kővágószőlősön és fél BAZ megye elnéptelenedik, mert mind odamegy kábelt hántolni.
Komolyra fordítva, a felsőoktatás és a pesti kollégiumi helyzet egy apróbb változása komplett fejre állítja a péntek és a vasárnap délutáni forgalmat, amit viszont jó lenne már januárban tudni, mert ugye ez is befolyásol minden egyebet.

Szóval nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek tűnik. (Még egyszer, bocs a hőseposzért :)...)

a köbüki 2008.12.15. 12:54:09

@thorwald: Te egy értelmes ember vagy (És ezt most komolyan mondom, nem kötekedés miatt!), mond el nekünk légy szíves, hogy miről is szól ez a sztrájk?

Te mint "belsős" látod az okokat a környezetedben, és mint hiteles forrás tudsz tájékoztatni minket.

Kérdésem a következőek:
1. ez már a 6. sztrájk és én mindig azt látom, hogy folyamatosan más miatt sztrájkolnak. Most ugye a menetrendet is felvették a „műsorba”. Véleményem szerint ez csak a 250KHUF-ról és a 10%-ról szól!

2. Ha a cargo fedezte a veszteséget, akkor miért nem a privatizáció ellen sztrájkoltak?

3. Sokkal nagyobb lenne a sztrájk támogatása, ha azt ésszel csinálná a VDSZSZ! Ha csak a jegyvizsgálók és a pénztárosok sztrájkolnának a „nép” nem lenne megyszopatva, de a „károkozás” megtörténne a MÁV felé.

4. A veszteséges szárnyvonalak eltartása miért létkérdés? A ott lakók tudnának utazni busszal is, akár a MÁV is üzemeltethetné ezeket a buszokat nem csak valamilyen volán társaság!

Gaskó nagyon megvezette a szerencsétlen dolgozókat! A krampácsolónak aki keressen 60kHUF-ot, ha azt mondják hogy öcsém kapsz 250 rugot, csak sztrájkoljál, nem fog belegondolni hogy ez mivel jár a jövőre nézve! Az utasokat el fogja veszteni a vasút, a volán majd átveszi, ebből az következik hogy megint nem kell annyi vonal stb……

Az hogy a menetrend el van qrva az egy dolog, aki nem dolgozik nem is hibázhat! Gondolom egy ilyen menetrend összeállítása nem két kávé között történik. Lássuk be, hogy változnak az idők, van hogy több vonat kell van hogy kevesebb. De ezt lehet rugalmasan kezelni ha van rá igény.

Nekem az a véleményem, hogy maga a szakszervezet a legnagyobb baja a máv dolgozóknak! Ha értelmes és tényleg a helyzet javítását célzó célokért sztrájkolna nem lenne ennyi véleményem szerint jogosan felháborodott utas.

a köbüki

DArchAngel 2008.12.15. 12:55:17

Végre elolvastam minden hozzászólást...
Sajnálok minden MÁV-Start dolgozót, aki rendesen dolgozna, és akiket leszólnak a többi hibájából.
Azért szeretném megemlíteni, hogy ha nettó 80-90 ezer pénzt keres egy pályabejáró stb., az több, mint egy kezdő tanáré, aki ezért legalább három évet húzott le egy főiskolán.
Valamint igenis minden dolgozó egyéni felelőssége is, hogy a cége jól menjen. Nem lehet mindig másra kenni, csak ha ő személy szerint mindeni megtett. Utána lehet mutogatni, meg fizetésemelést kérni.
Az is nevetséges, hogy nagy arccal harcolnak a vonalak megtartásáért, közben pedig csak arra meg ki az egész, hogy megtartsák a biztos állásukat, mert a nyolc osztály végzettségükkel valahogy nem érzik biztosnak magukat a munkaerő piacon. Senki ne mondja nekem, hogy ez nem igaz, mert több ilyen embert személyesen ismerek.
Amúgy sztrájkoljanak, megtehetik. Hogy több kárt okoznak (sokkal), mint hasznot, az ne érdekelje őket. De lehet, hogy nem is képesek felfogni, vagy nem akarják.

zyl 2008.12.15. 12:55:52

www.freeweb.hu/heves/html/AEV_index.htm

Nem is tudom hányszorosa ennek az az anyag, amit ma számon kértek VOLNA tőlem, ha nem marad el a vizsga a sztrájk miatt.

Hú de nehéz nekik.

Lehet, hogy jelenleg haszontalannak titulált részét képviselem társadalmunknak (tanuló), de én egész biztos nem fogok sírni azért, mert nem kapok szoctámot/ösztöndíjat/rendes munkát. Inkább teszem a DOLGOM, és ha úgy látom, nem megy, vagy nem térül meg, keresek valami EGYÉNI megoldást.

Miért nem mennek el bolti eladónak? Ugyanannyit keres és nem sztrájkol. Á, már tudom! Nem eléggé magyar, ha nincs min sopánkodni...

Tisztelet a kivételnek.

Albu 2008.12.15. 12:55:53

Nem demagógia egy olyan buszjáratot, ami nem áll meg sehol, és ez szószerint értendő, egy olyna vonattal összehasonlítani, amelyik 7 helyen? Minden megállás a vonattal legalább 3 perc menettartam-többletet jelent. (Ráadásul van olyan vonat, amelyik [valamivel] rövidebb idő alatt teszi meg a távot.)

A panasz ettől függetlenül jogos.

Bár amióta autópálya van, meg Kóka-féle díjszabás, szép lassan minde összehasonlítás reménytelen.

EÖ (törölt) 2008.12.15. 12:58:40

" laspalmas 2008.12.15. 09:04:45
(nem mernek elbólintani éjjel, mert visszaáramlik a füst)"


ehehe

ez a legszebb b+

nem azért nem alszik el, mert munkában van hanem azért mert nem mer

azért ez sokat elmond a MÁV-os fílingről

képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben.

ati27 2008.12.15. 13:01:15

Géza!

Fingod sincs a piacgazdaságról! Meg a versenyszféráról.. Te még nem látod, de a Máv és a magyar posta kihalásra érett dínószaurusz, ami még húzza. A jelenlegi sztrájk éppen a túlélését csökkenti. Ezért omlott össze a szocializmus is. A világgazdaság, szabadkereskedelem olyan mint az evolúció. Az oroszlán megeszi a gyengébbet, mert ez a törvény. De nem csak oroszlánok vannak, mert ha túl sok az oroszlán akkor kevés lesz a zebra, úgyhogy pár oroszlán éhen döglik.. aztán beáll az egyensúly. Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett. Aztán ha csak száraz zsemle van akkor egyesek elkezdenek gondolkodni, hogy kéne szépet is csinálni. Elkezded, aztán ha azon az áron lesz rá igény akkor nyertél..:) A vasútnál is ez lesz, meglásd! Majd mikor létrejönnek a magántársaságok, akkor kiválogatják azokat az embereket, akik hajlandóak dolgozni, és érnek is valamit.. A maradék meg "mehet vissza a balettba ugrálni". Aztán ha a felajánlott munkabér nem elég a szakképzett dolgozókhoz, akkor addig emelik, amíg létrejön az egyensúly. Pl. Ha alakul egy magántársaság, és kell neki mondjuk 50 "tecnhikus" és a máv-nál(ami tegyük fel csődbe ment) van mondjuk 500 akkor a kereslet-kínálat alapján alacsony bért fognak felkínálni.. Ilyen eccerű. Mindenki addig megy el, amíg tud.. :)

EÖ (törölt) 2008.12.15. 13:09:49

ati27

hát igen, lesz még itt sok-sok munkanélküli MÁVos

csak akkor már késő lesz Gaskóra haragudni

martonx 2008.12.15. 13:11:17

Kívánságműsorba:

MÁV-osoknak küldeném Rihannától: Shut up and drive c. számot

Geza 2008.12.15. 13:12:06

Egyéves Önkéntes 2008.12.15. 12:58:40
"nem azért nem alszik el, mert munkában van hanem azért mert nem mer"
Ha a szerencsétlen forgalmista tudja, hogy a köv. vonat három óra múlva fog csak jönni, én nem ragaszkodok hozzá, hogy azt ébren várja be. Viszont éberen is útálok szénmonoxidos szobában ücsörögni, mert még másnap is szaggat a fejem tőle, plusz két-három óra után dekoncentrált leszek és sokat hibázok tőle. Vasútnál ez nem lenne szerencsés dolog.

Szerintem a dolgok némely részletét nem azok megfelelő fontosságában vizsgáltad :).

"képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben."
Szoktál tizen-pár órákat üldögélni készenlétben az éjszakában, ha tudod, hogy garantáltan semmi sem fog történni még egy előre ismert ideig? Kérdezd meg a munkahelyeden a portást, hogy ő pl. az éjszakai műszakban vajon bebólint-e. Kb. ugyanaz az eset.

Thorwald 2008.12.15. 13:14:05

Ahoy kobuki!

Sajna nem latok ra a "miert van sztrajk" kerdesre, en is ugyanolyan kulsos vagyok, mint akarki mas ebbol a szempontbol.
Azt vagom, hogy korabban egy olyan sztrajk volt, amivel egyetertettem es az a MAV korhazak bezarasara iranyult... vagy mi:) Nah akkor egyetertettem a sztrajkkal, de nem sztrajkoltam, mert mint korabban emlitettem nem lett volna semmi ertelme, hiszen az en munkam nem olyan amivel figyelmet lehet felhivni.
Mirol is kellene szoljon a sztrajk?
Nem a MAVnak valo karokozasrol, nem a mindenki szopatasarol... a figyelemfelhivasrol. Hogy a melosok egysegesen fellepjenek valamiert.
Kezdjuk az elejen.
Miert nem szrajkoltak a CARGO kivalasa ellen?
Mert nem voltak erintve... apam pl es par joeszu ember latta, tudta, hogy ez igy nagyon nem jo, de mivel odafent vki ezzel probalt a gazdasagba (es most tetelezzuk fel, hogy nem a sajat zsebebe) penzt injekciozni nem volt mit tenni. Az egesz kivalasos dolog - szerintem - a CARGO privatizaciojarol szol.
Mit lat a kisember? Miert sztrajkol? Azert hogy tobb penze legyen, hogy jobb legyen a megelhetese, hogy megmaradjon a mukahelye... es neha nemesebb celokert is (pl a korabban emlitett MAV korhazak).
Van velemenyem a VDSZSZ akciojarol, de inkabb nem mondok semmit. Semmi konkret, de ez az egesz csak balhe. Tudja nagyon jol mindenki, hogy a MAV nem fogja megadni azt a penzt. Hogy mire iranyul, miert csinaljak? Nemtom. Tenyleg nem. Ertelmet nem latom.
A szarnyvonalak bezarasa sok munkahely kozvetlen es kozvetett megszuneset is eredmenyezi. Ezert ezt az okot el tudom kepzelni, mint tenyleges sztrajkokot. (Optimalizacio, ami a legalso retegen csapodik le, mint ahogy a gazdasagossagi lepesek szoktak...)

Utasokat nem veszit ezzel a vasut. Oszinten megmondva sosem utaznek volannal. A vonat sokkal kenyelmesebb. Sot... a kotottpalyas kozlekedes hive vagyok.
(Pl parommal lakast/hazat keresunk Pest kornyeken, de csak olyan helye, ahol van kotott palya...)

Szakszervezet:
Jo, ha a szakszervezetnek olyan eros vezetoje van akit nem lehet megvenni. Viszont gaz ha ertelmetlen hulyesegekert harcol elitelendo modszerekkel.
Olyan, mintha a kaoszkeltes lenne a celja...

Egu 2008.12.15. 13:15:37

Géza! Hidd el, vannak ennél komplikáltabb műszaki feladatok is, azért még nem kell istenként tisztelni, aki A-ból B-be meg tud tervezni egy útvonalat.
Amúgy megnézem én azt az egyvágányos fővonalat, ahol jelentős tehervonatforgalmat kell a személyforgalom rovására ütemezni (mert egy kétóránként járó Bzmotot ne tekintsünk akadálynak, sőt, ahhoz még a volán is alkalmazkodhat és akkor már egészen kultúrált is lehetne a közlekedés).

De pl tegnap hallottam, hogy Tiszaújváros-Miskolc viszonylat megszűnik, lesz helyette Tiszaújváros-Nyékládháza és Nyékládháza-Miskolc. Na ezt a vonalat gyakorlatilag heti 4-5 vonat kivételével pl fel is lehetne számolni. Ezt kár volt eddig tervezni. Ott járjon a sok tehervonat a TVK-ra, az a 8-10 utas meg üljön fel a buszra. Persze kérdés, hogy mire tervezek: az egy lehetséges utasra, aki éjjel 23.57-kor akar piripócsról lófassfelsőre utazni, vagy az "utazóközönségre", akik mint a hering állnak a Miskolc-Budapest gyorson vasárnap?

krtek 2008.12.15. 13:15:44

Kedves thorwald,

Nagyon sokan (én is) simán elmennének, el is mehetnének hozzátok vezetőnek. Nem érzem a vastag bőrön és a hosszú nyelven kívül a szakmai kihívást egy olyan cégnél, ahol "akármi történhet, majd fizetnek a hülye-bírka adófizetők" című "gazdálkodás" folyik.
Eljátszanám a nagy manágert, szerepelgetnék a tv-ben, vennék fasza nagy luxus autó helyett (lássa a paraszt a spórolást) egy középfasza luxus verdát, kitalálnám magamnak meg a talpnyalóimnak a cafeteriát, bejárnék seggetnyalni a minisztériumba, és x milliárd veszteséggel simán felvenném a negyedéves jutalmat. Aztán ha nagy a gáz, kiderül hogy nem csinálok semmi hasznosat (persze magamnak annál többet), pár év után, szarva mindenre, természetesen felelősségrevonás nélkül de vastag végkielégítéssel, könnyek között leköszönnék. Mennék a balfasz agyoniskolázott atomtudósokat tömörítő postára manágernek. Ja, és soha nem utaznék a retkes vasúton.

Most viszont attól vagyok ideges, hogy akkor is fizetek közvetve a vasútért, ha hálisten soha sem használom. Ráadásul én nem okozok kárt mint a kibaszott MÁV „felsővezetés”.

Mennyi egy átlag igazgatói fizetés és mi a szakmai kihívás lényege? Tűrék a köpködést?

EÖ (törölt) 2008.12.15. 13:15:50

thorwald

csak a vezéred évi hetven millája száz minimálbéres fizetésnek felel meg
tehát akár még ki is jöhet az átlag 250000 ft
mert gondolom alvezér is van - jó szocialista nagyvállalathoz illően - legalább 5-6

ati27 2008.12.15. 13:24:21

74.125.77.132/search?q=cache:w-Zs-rjrm-oJ:hu.wikipedia.org/wiki/Sv%C3%A9dorsz%C3%A1g_vas%C3%BAti_k%C3%B6zleked%C3%A9se+sv%C3%A9d+vas%C3%BAt&hl=hu&ct=clnk&cd=1&client=firefox-a

Csak arra egy példa mit hozhat a liberalizálás. Én már utaztam párszor svéd vasúttal. A tapasztalat Trollhattan-Göteborg 80 km. 55 perc. Jelenleg 1 vágány vezet, DE éppen most építik a 2. vágányt a két település között. az út kb 55perc. A vonatok percre pontosan járnak. Ha neten előre megrendeled a jegyet akkor kedvezményt kapsz. Több utazás után kedvezményt kapsz. Jegyet vehetsz Neten, ahol kapsz egy kódot. Ezt a kódot beírod az állomáson található automatába és kinyomtatja a jegyet. Az állomáson is vehetsz jegyet munkaidőben ahol kb 2 pénztár működik. De vehetsz jegyet a vonaton is, automatából. De még a kalauzol is akinél szintén fizethetsz bankártyával, a kallernál van egy kis pda, az övén meg egy kis nyomtató. De lehet sms-el is füzetni. Ja és tudnak angolul is felvilágosítást adni. A vonat persze tiszta mint a patyolat. Az egyedi utazás nem olcsó, de mint fentebb írtam, vannak kedvezményes jegyek is, lehet pontokat gyűjteni stb. A bérlet meg állítólag nagyon megéri. Még egy személyes tapasztalat. Felültünk egy buszra, amin éppen egyik jegyvásárlási mód sem működött, a sofőr azt mondta, tessék helyet foglalni, nem kell fizetni, mert ő nem vehet el akkor pénzt ha nem tud jegyet kiállítani.. No ide kell felnőni.. Nem hogy errefelé közeledne Magyarország, hanem éppen távolodik ettől a céltól..

a köbüki 2008.12.15. 13:25:57

@thorwald: Köszönöm a válaszod!

Ez a CARGO-s történet mégiscsak mozgatja a fantáziámat, hogy miért nem lépett a VDSZSZ. :x

A szárnyvonalakkal kapcsolatban: megértem az álláspontodat, el is tudom részben fogadni, hogy sok ember van akit érintene kalauzon és a pénztároson kívül is. De szerintem a vasút nem szociális ellátóintézmény. Lehet, hogy pár embernek megszünne az állása a bezárás miatt, viszont remélhetőleg több embernek emiatt megmaradhatna.

Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek!

jó munkát!

a köbüki

szilba 2008.12.15. 13:27:59

Geza 200812.15 13:12:06
"Ha a szerencsétlen forgalmista tudja, hogy a köv. vonat három óra múlva fog csak jönni, én nem ragaszkodok hozzá, hogy azt ébren várja be."
Ja, vagy úgy. Akkor már csak azt kérdezném meg, hogyha lehet a szolgálati időben néhány órácskát csucsukálni, akkor mi a bánatos lószerszámra tetszik akarni kiemelt fizetésemelést+250 rongyot?

Thorwald 2008.12.15. 13:31:11

MAV - fizetes:
Nemtom, annyira nem latok fel:)
Van boven terulet es marha sok az igazgato, osztalyvezeto koszonhetoen a sokfele tevekenysegnek.
En nem szedtem volna szet a MAV-ot, de legfokeppen nem adtam volna el a CARGO-t.

Azt vagom, hogy odafent ulni egyszer lehet nagy kihivas es marhanagy melo, masreszt viszont lehet ugy is csinalni ahogy elmondtatok. Mindkettore van pelda boven. Odafontrol ha megfeszul sem tud minden apro reszletre odafigyelni, kell az alabontas ez ketsegtelen. Persze hogy nem csak annyian dolgoznak a mavnal mint amennyien kellenek, de konyorgom ez nem egy sarki fuszeres... Minden nagy cegnel boven van folos ember... akikrol neha kiderul, hogy megsem foloslegesek.

Az a baj, hogy annyi negativum van a MAVnal, hogy rengeteg penzt kellene belepumpalni es akkor sem oldodna meg minden. Ahogy minden szocialista korbol atszarmazo allami cegnel itt is vannak olyan oroksegek amiket egyszeruen nem lehet kezelni. Idovel csak. Es rengeteg penzzel.
El lett bacva anno, ujra nincs penz, probalunk - mint annyiszor es annyi teruleten - szarbol varat epiteni. A felsovezetest lehet cisnalni szivvel lelekkel vagy beleszarok modon is. Reszben szamit, reszben nem. Van egy resze ennek a gepezetnek ami magatol mozog es onallo reszkent szabalyozza magat, az "agy"nak nincs ralatasa mindenre.

(Pl ertelmetlennek tartom ezeket a bazi nagy fizeteseket, mert egyszeruen nincs akkora rahatasa (szerintem, de en kisember vagyok), hogy meg tudja valtoztatni a ceget... akkor meg minek?)

ati27 2008.12.15. 13:32:23

Géza írta:

"képzeld el én sem alszom el sohasem munka közben."
Szoktál tizen-pár órákat üldögélni készenlétben az éjszakában, ha tudod, hogy garantáltan semmi sem fog történni még egy előre ismert ideig? Kérdezd meg a munkahelyeden a portást, hogy ő pl. az éjszakai műszakban vajon bebólint-e. Kb. ugyanaz az eset.

No erre csak egy példa: a volt munkahelyemen "bebólintott" egy portás eltűnt 3 számítógép meg 2 22" sony monitor. No következő nap már nemhogy annak az embernek nem kellet jönni dolgozni, hanem másik őrző-védő kft folytatta a munkát.. Csókolom ez a versenyszféra. Te is mikor elmész vásárolni kőkeményen megnézed, hogy mit veszel a pénzedért..

Thorwald 2008.12.15. 13:38:54

ati27
Szocialista oroksegekkel biro vasut + gazdasagilag talprallni keptelen orszag
vs
nyugati alapokkal biro vasu + gazdasagilag fejlett es problemakkal 50 eve talalkozo orszag

kobuki:
a sztrajk pont errol kellene szoljon, ezert talaltak ki. Ne rugjak ki az embereket, ne legyen leepites. Ne ervenyesithesse a ceg a dolgozoi karara az akaratat. Ne a leepites legyen az elso "megoldas"... vagy mi.
Az a szar (tenyleg szar), hogy a mellekvonalakon megszuno allasokbol - bar nem szocialis intezmegy a MAV - kirugott embereknek kb eselyuk sincs elhelyezkedni... gondolj bele. Falun hol talal munkat? Jo, tudom oldja meg. De ezert megerne sztrajkolni es ezt talan meg is ertenek az emberek.

(A CARGO-s tortenetnel meg lehet belattak a szakszervezetek, hogy egyszeruen az atlagemberek nem sztrajkolnanak mert nem latnanak benne fenyegetettseget)

ati27 2008.12.15. 13:44:05

thorwald 2008.12.15. 13:38:54
ati27
Szocialista oroksegekkel biro vasut + gazdasagilag talprallni keptelen orszag
vs
nyugati alapokkal biro vasu + gazdasagilag fejlett es problemakkal 50 eve talalkozo orszag

Igen értem, de a szocializmusnak idestova 18 éve vége. És a Máv konzerválodott azon a szinten, és nemhogy a fejlődést keresné-erőltetné, hanem még tovább akarja konzerválni.. Ebbál nagy bukta lesz, és mindenhol az volt.. Nem volt és nem lesz kivétel..Mert ez a világ rendja, ha tetszik, ha nem.. Aki nem tud alkalmazkodni kihal. Evolúció, evolúció...

Devil 2008.12.15. 13:47:10

Jaj hat ha nincs faluhelyen munka akkor nem ott kell keresni. Vagy akkor en is odakoltozom es tartson el engem az allam! Odamegyek vasutasnak mert azt nem lehet kirugni, akkor se ha nincs utas.

Geza 2008.12.15. 13:50:25

ati27 2008.12.15. 13:01:15
"Fingod sincs a piacgazdaságról! Meg a versenyszféráról.."
A hatását látom. Mindkettőnek központi felfogása a haszon maximalizálásának az elve, ugye.
Na, hadd áruljam el, hogy bizonyos területeken a pénz, a haszon nem cél, hanem eszköz, ezeket hívjuk nem nyereségorientált területeknek, ilyen pl. az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is.
Ezeket nem azért 'tartjuk', hogy pénzt hozzanak, hanem azért, mert nélkülük mással sem tudnánk pénzt keresni.
Ha több Economically Correct buzzwordöt használnék, könnyebben megértenéd :) ?

"Te még nem látod, de a Máv és a magyar posta kihalásra érett dínószaurusz, ami még húzza."
Gondolom, nem azért értek meg a kihalásra, mert ne lenne igény az általuk nyújtott szolgáltatásokra.
Ha tehát igény van, akkor valami más vállalatok ezen piaci rést bízvást betöltenék, és minden bizonnyal sokkal hatékonyabban, ugyebár.
Na, ahogy ők csinálnák, úgy kéne csinálnia a Mávnak és a Postának is. Nem kihalni, fejlődni. Ne másnak legyen hatékonyabb, hanem nekünk. Capisce?

"A jelenlegi sztrájk éppen a túlélését csökkenti."
Ezt nem látom be. Ha begyulladt a vakbelem, fel kell vágni a hasfalamat, amire lehetne mondani, hogy 'még egy vágás is, az esélyeimet csökkenti', aztán mégis ez az egyetlen ismert (és mára kb. kockázatmentes) módja a túlélésnek.
Racionalizálni kéne a Mávot, ebben talán egyetértünk.
De nem az alsó szinten dolgozókon és a technikai eszközparkon kéne spórolni, amikor a veszteség nagy része a szervezetlen irányítás és a nagy tételben végzett túrós mutyi (pl. 2000 majdnem vadiúj vagon 'selejtezése' ócskavas-áron) következménye.
A sztrájk nélkül a fenti mutyi elkövetői továbbra is az alsó szintet nyesegetnék, mert nem fejőstehénnek, hanem vágómarhának tekintik a Mávot. Lásd a brit vasutak esete.

"Ezért omlott össze a szocializmus is. A világgazdaság, szabadkereskedelem olyan mint az evolúció."
Ja. Az ún. 'szabadkereskedelem' meg most döglődik éppen. Meg aztán a '20-as évek világválsága is bizonyítja, milyen jó is a szabadkereskedelem. Meg a kínai gazdaság is milyen látványosan hanyatlik, mert náluk a sz.k.-nek nyoma sincsen.
Azért a Marx Károly Szabadidőközponton kívül is van világ, kérem szépen...

"Az oroszlán megeszi a gyengébbet,"
Ez így van.

"mert ez a törvény."
Frászt. Nincs törvény. Megeszi mert meg tudja, mert a másik nem tudja megvédeni magát.
Minket is megesz a külföldi gazdaság, ha hagyjuk. Hagyjuk, vagy megpróbálunk a magunk javára boldogulni?

"De nem csak oroszlánok vannak, mert ha túl sok az oroszlán akkor kevés lesz a zebra, úgyhogy pár oroszlán éhen döglik.. aztán beáll az egyensúly."
Kereslet-kínálat, presszió-represszió, tanultuk.
És mi is az ábra a piacon kívüli tényezőkkel, úgymint pl. állami szabályozás az adók, támogatások, 'közérdekű üzemre' vonatkozó előírások, vonal-szintű minisztériumi határozatok, működőképes egységek működésképtelenekre osztása a részleges privatizáció által?
Emlékeim szerint ezeket még elemezni sem tudjuk, nemhogy számításba venni. (Különösen, hogy talán a pénzügyeseket nem tekintve nem bízok abban, hogy egy átlag közgazdász meg tudna oldani egy négyismeretlenes nemszeparábilis diffegyenlet-rendszert...)

"Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett."
Ha tudom, hogy a szárazat a szomszéd pék süti, a szépet meg franciaországból hozzák, akkor inkább megveszem a szárazat és legfeljebb szólok a péknek, hogy 'Bélám, figyelj már oda kicsit'.
Ugyanis én is emlékszem a szabad piac elvére, és tudom, hogy amit én termelek, azt a hazai pék Béla megveszi, de a külföldi pék Pierre nem, így ha Béla csődbe megy, akkor én is megyek vele.
Tetszik vagy sem, egy csónakban ülök vele, és nem akarom kiütni a csónak alját (vízbefojtva mindkettőnket) csak azért, mert szerintem visszafelé nem emeli ki rendesen az evezőt.

"Aztán ha csak száraz zsemle van akkor egyesek elkezdenek gondolkodni, hogy kéne szépet is csinálni.
Elkezded, aztán ha azon az áron lesz rá igény akkor nyertél..:) A vasútnál is ez lesz, meglásd!"
Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem.

Ezeknék mind az lett, hogy a te elveidnek megfelelően leállítottuk 'mert nem gazdaságos', aztán rájöttünk, hogy mégis van rá szükség, aztán nem indítottuk újra, mert 'nem volt miből', aztán eladtuk külföldieknek (fillérekért), akik újraindították (fillérekből), és most üzemeltetik úgy, hogy nekünk többe kerül, mint régen, a haszon viszont nem a mi gazdaságunkba forog vissza, hanem az övékbe.
Szerinted pont a vasútnál miért ne így történne?

"Majd mikor létrejönnek a magántársaságok, akkor kiválogatják azokat az embereket, akik hajlandóak dolgozni, és érnek is valamit.."
Akik hajlandóak éhbérért szart termelni, amit úgyis el lehet majd adni, mert nincs konkurrencia, ugye.
Kérdezz körbe Komárom-Esztergom megyében, mennyire elégedettek a nokiánál meg a foxconn-nál dolgozók, no pláne most, hogy volt egy-két ezer fős leépítés, ill. milyen órabérben dolgoztak addig is.

"Aztán ha a felajánlott munkabér nem elég a szakképzett dolgozókhoz, akkor addig emelik, amíg létrejön az egyensúly."
Értsd már meg: nem emelnek semmit, mert monopolhelyzetben vannak.
Egy mostanság végzett pl. villamosmérnök előtt a köv. lehetőségek állnak:
- elmegy egy multihoz kb. 180-200e Ft/hó nettóért
- kimegy külföldre
- alapít saját céget (a'la szabadverseny, elvégre kereslet van) és becsődöl, mert tőke terén képtelen felvenni a versenyt a hazai közterhek mellett
Tfh. nem külföldre akar menni, hanem itt megélni úgy, ahogy Jürgen meg Pierre megél odahaza, mert semmivel sem kevesebb náluk.
Céget nem alapít, mert annyi esze van, hogy lássa előre, hogy nem bírná anyagilag a tőkefölényt kiegyenlíteni.

Tehát elmegy a multihoz. De nem normális fizetésért, mert sarokba van szorítva, nem ajánlanak neki rendes pénzt, mondván eljön kevésért is, csak várni kell egy kicsit, amíg végképp megszorul. Ami egyesével be is következik.
Persze, ha összefognak, és megegyeznek, hogy éhbérért senki sem fog dolgozni, valamint aki már ezt teszi, az is abbahagyja, akkor akár sikert is érhetnek el.
Na, ezt hívják sztrájknak, és éppen ez zajlik most. Üdvözöllek a jelenben :) !

"Pl. Ha alakul egy magántársaság, és kell neki mondjuk 50 "tecnhikus" és a máv-nál(ami tegyük fel csődbe ment) van mondjuk 500 akkor a kereslet-kínálat alapján alacsony bért fognak felkínálni.."
Úgy van. És ha az 500 technikus 'céget' alapít, ami fővállalkozóként vállal munkát, akkor innentől a kínálat is monopolhelyzetben van, nem csak a kereslet, azaz szabad a verseny, és mégis normális bért fognak elérni azáltal, hogy az alatt nem dolgoznak.
Na ezt a 'cég'-et hívják szakszervezetnek.

"Ilyen eccerű. Mindenki addig megy el, amíg tud.. :)"
Ezt mondtam én is. A vasutasok is most pont addig szeretnének elmenni, amíg csak tudnak, méghozzá együtt, mert úgy tovább tudnak.

Jim Raynor 2008.12.15. 13:51:12

emberek, hát vegyük már észre, hogy a máv (+egyéb állami vállalatok) átalakítása, racionalizálása szükségszerű, és nem halogatható tovább. igen, ez egy csomó ember kirúgásával fog járni, de ne felejtsük el, hogy mindazok, akik a rendszerváltás után nem állami cégnél maradtak, ezt már egyszer anno átélték, és a nagy átalakulásban mégis talpon maradt a többség valahogy. tudom, hogy nehéz, de azért lassan a mávnak is alkalmazkodnia kellene a piacgazdaság kihívásaihoz.......

Egu 2008.12.15. 13:55:41

Thorwald, már csak rongyos 32 évet kell kihúznia a MÁV-nak, és akkor elmondhatja, hogy 50 éve problémában él.
Butaság azzal felmenteni a felelősség alól a MÁV-ot, hogy szocialistaörökséggel bíró vasút. Ha nem tudunk átlépni rajta, akkor el kell adni / be kell zárni. Nincs mese, beleöltünk 600 Mrd Ft-ot, nem ment. Talán nem is kell ezt tovább erőltetni. A baj, hogy ennyiből lehetett volna értelmes dolgot is csinálni, nem csak konzerválni. És ebben viszont van már nem kis felelőssége van a vezetésnek! Ez nem mikromenedzsment kérdése.

krtek 2008.12.15. 14:10:32

Itt a lényeg:
forint.blog.hu/2008/12/15/sztrajkolna_on_mav_dolgozokent


Szóval Gaskó úr a saját pénzével szórakozzon.
(Meg ami vele egyidős.)

Egu 2008.12.15. 14:17:59

Géza,
ha a piacon 50 technikusra van kereslet, akkor alapíthat 500 céget, de akkor is csak 50-et fog tudni "eladni". Na a mávnál ez most úgy néz ki, hogy "Nem baj gyerekek, a többiekből legyen menedzsment". És így egy kicsit már más a helyzet.
Mert előbb-utóbb a hatékonyság nevében az a fölös 450 utcára kerül, hiszen sem itt,sem ott nincsen neki munka.

adelcegfulvio 2008.12.15. 14:24:49

Én csak arra lennék kiváncsi, miért beszélnek szolidaritásról. Velem melyik követelésük is szolidáris?
Ja, hogy egyik sem -/talán a mellékvonal érinthet, mint utast./
Kérdem én, ha tanulok, nappali tagozaton, államilag finanszírozottan, emelett napi 10 órát dolgozom, mert el kell tartanom magam, csak vizsgázni szeretnék bemenni mert a munkám miatt 300 km-re lakom Budapesttől, előre kifizetem az utazás árát mind a vasút, mind a BKV felé, akkor ez a sztrájk most olyan kurva fair és szolidáris?
Szarok a munkakörülmények?Melyik pont is szeretne ezen változtatni?
Hagyjuk már!

Nem a vasutasokkal van bajom, de ha előre kifizettem egy szolgáltatás árát, szeretném megkapni az ellenértékét-ami egyébként mifelénk normál esetben is minősíthetetlenül szar, de ez van, már nem is bosszantom magam rajta-, mert ez így korrekt.Ha problémájuk van, akkor ne a többi emberrel basszanak ki, hanem menjenek be a főnökhöz, rúgják gyomron, vegyék el a pénzét, de ne engem szopassanak!

Nem tudom támogatni se a máv, se a régebbi bkv sztrájkot, mert szart sem érnek el vele, csak megnehezítik mások életét.
Éveken keresztül heti rendszerességgel utaztam vonaton, és nem túlzás, de az esetek 60%-ában volt valami gikszer, legyen az késés, a fűtés, világítás hiánya és így tovább. Én már nem vágyok a meleg és a fény luxusára, csak a kifizetett menetjegyemmel szeretnék eljutni egyik pontból a másikba, lehetőleg még azon a napon, mikor az utazást megkezdem.

Ja, és nagyon sajnálom, de ezt nem tudom magamban tartani:
Amit gecit ma összehokiznak a világon, az mind a sztrájkolók szájába folyjon-/de a nagyja azért Gaskóéba.../

Egu 2008.12.15. 14:26:03

A nokia, foxconn rossz példa. Ugyanis nem adóforintokból fenntartott dinoszauruszokról van szó, hanem profitorientált, versenyhelyzetben lévő cégekről.
Viszont a viselkedésüket, főként a miérteket ajánlom minden MÁV-os figyelmébe! Ha sikerül megfejteni, miért küldtek el 1000 embert, akkor gondolkodjanak el, és minimum ne sztrájkoljanak...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 14:27:25

"Volt már több pedagógus sztrájk is. Vajon reggel hazazavarták a gyerekeket az iskolakapuból? Nem, hanem foglalkoztak velük az iskolán belül. Csak tanítás nem volt. Persze a kimaradt órákat később pótolták."

Hát ja megmondhatom sokat is értek el vele... az oktatási reformnak nevezett ingatlan panama folytatódott, az óraszámok, a fizetés, a tanárok presztízse, biztonságuk (!!!) csökkent tovább.
Nem értek egyet Gaskóval, de akkor is szurkolok a sztrájknak. Ha nekik sikerül, talán lesz normális pedagógus, rendőr, bkv, orvos stb sztrájk is. És talán nem bégetve vonulunk tovább a vágóhídra.

a köbüki 2008.12.15. 14:28:04

Akkor most továbbra is ott tartunk, hogy a MÁV egy szociális ellátó intézmény, ahonnan csak azért nem lehet kirúgni embereket, mert akkor úgyis munkanélküliek lesznek. Kerül amibe kerül.
Viszont ennek tükrében eléggé bicskanyitogató a 250kHUF követelése Gaskónak.
Továbbra is úgy gondolom, hogy jobban járnának a vasúti dolgozók, ha a munkakörülményeik javítása miatt sztrájkolnának (Géza szénmonoxidos hájhája, vagy a víz nélküli szolgálati helység), mint amit most csinálnak.

ati27 2008.12.15. 14:31:20

Géza látom nem érted:
"Ja. Az ún. 'szabadkereskedelem' meg most döglődik éppen. Meg aztán a '20-as évek világválsága is bizonyítja, milyen jó is a szabadkereskedelem. Meg a kínai gazdaság is milyen látványosan hanyatlik, mert náluk a sz.k.-nek nyoma sincsen.
Azért a Marx Károly Szabadidőközponton kívül is van világ, kérem szépen..."

Ez nem döglődés, hanem korrekció, ami ugye fájdalmas (lesz) Ez van. Benne van a rendszerben. Ha egyszer te is gyomorrontást kapsz mer túl sokat eszel, akkor nem pusztulsz el. Max 2 napig kekszet eszel, és teát iszol. Majd utána megnézed mennyit eszel. Ha elfelejted, akkor ujra gyomorrontást kapsz..

"az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is." Valamilyen szinten ez is versenyszféra kellene hogy legyen. Ideális esetben az adófizetők pénzén üzemel, tehát meg kell felelni egy követelmény rendszernek. A kontroll éppen a megválasztott politikusok kezébe lenne. Ha jól végzi a dolgát megválasszák, ha nem nem.. Ez is a piac része. Ne aggódj, ha errefelé valakit korrupción kapnak..

""Tudom ez így kemény, de ez van. Te is mikor bemész a boltba akkor te is a szép zsemlét választod a száraz helyett."
Ha tudom, hogy a szárazat a szomszéd pék süti, a szépet meg franciaországból hozzák, akkor inkább megveszem a szárazat és legfeljebb szólok a péknek, hogy 'Bélám, figyelj már oda kicsit'.
Ugyanis én is emlékszem a szabad piac elvére, és tudom, hogy amit én termelek, azt a hazai pék Béla megveszi, de a külföldi pék Pierre nem, így ha Béla csődbe megy, akkor én is megyek vele.
Tetszik vagy sem, egy csónakban ülök vele, és nem akarom kiütni a csónak alját (vízbefojtva mindkettőnket) csak azért, mert szerintem visszafelé nem emeli ki rendesen az evezőt."

Na ne hülyülj már.. sose mentél Tescoba? Sokszor nem csak az árat nézed? Szóltál már Bélának hogy szart csinált? Mindig csak magyar terméket veszel, még ha szarabb/drágább is? Vagy mindkettő együtt? Nem emlékszel milyen szépen bebuktak a védegyletek? Mint mindenki te is az olcsóbbat jobbat keresed, veszed. Ezért kell a magyar termékek versenyképességét növelni.. És bizony-bizony ez komoly konzekvenciákkal jár.

Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem.

Mert nem voltunk versenyképesek. Mind technika, mind képzettség szinten. Úristen.. Én is csak most szembesülök vele. Éppen egy fejlesztésen dolgozunk, elképzelhetetlen milyen szervezettség kell hozzá, le a kalappal a svédek előtt.. Tudod milyen messze esik ez a magyar okoskodáson, mentalításon? Ezt kéne megtanulni.. Nem ment, ezért mentek csődbe az előbb említett iparágak..

"Egy mostanság végzett pl. villamosmérnök előtt a köv. lehetőségek állnak:
- elmegy egy multihoz kb. 180-200e Ft/hó nettóért
- kimegy külföldre
- alapít saját céget (a'la szabadverseny, elvégre kereslet van) és becsődöl, mert tőke terén képtelen felvenni a versenyt a hazai közterhek mellett
Tfh. nem külföldre akar menni, hanem itt megélni úgy, ahogy Jürgen meg Pierre megél odahaza, mert semmivel sem kevesebb náluk.
Céget nem alapít, mert annyi esze van, hogy lássa előre, hogy nem bírná anyagilag a tőkefölényt kiegyenlíteni."

Ez igaz! Én is mérnöki állásba kaoptam 120 bruttót, és még mellette halálra is szopattak! Ezek a lehetőségeim voltak, amiket leírtál! Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál. Alapítasz céget, no erre is van példa:munkatársam is ezt csinálta, (nem is egy!) És némelyiknek már bejelentett alkalmazottai vannak!! Milyen lehetőséget akarsz még? Hol itt a probléma.

"Úgy van. És ha az 500 technikus 'céget' alapít, ami fővállalkozóként vállal munkát, akkor innentől a kínálat is monopolhelyzetben van, nem csak a kereslet, azaz szabad a verseny, és mégis normális bért fognak elérni azáltal, hogy az alatt nem dolgoznak.
Na ezt a 'cég'-et hívják szakszervezetnek."

Csak az az 500 nem egy céget alapítana! Mert ha így működne, akkor mindegyik területen csak egy cég lenne! Ez van? ugye nem?

Teljesítmény-Leadó Tengely (törölt) 2008.12.15. 14:40:53

Kedves Vastagbőr blog! Ez a poszt mindent visz. Zseniális. Köszönöm.

mind2 (törölt) 2008.12.15. 14:49:19

Az ilyen nagy állami mutyikba még soha senki nem bukott bele. Ebben az országban nincs olyan hogy : következmény.
Mint Mohács után. Az ország szépen széttépve, majd lesz mindenkinek egy királya...Már leírtam párszor : feudális urambátyám viszonyok közepette korai kapitalista - kizsákmányoló adórendszer , alapjogok diktatórikus megnyirbálása, a szocializmus visszasírása nosztalgianyugdíjasokkal, mindez leöntve háttérpolitizálással ..A köztársaság és piacgazdaság csak egy giccses díszlet. Jó nagy szart kavartunk magunknak 1989- 1990- ben. Az ország egyik fele azt hiszi, hogy még mindig 1976 van, a másik azt hogy a 20 - as évek USA - ja egymásra lövöldöző gengszterekkel, én meg azt mondom egyre inkább Orwell 1984.

Thorwald 2008.12.15. 15:10:40

Devil 2008.12.15. 13:47:10
Latom sikerult felfogni a lenyeget... :S

Egu 2008.12.15. 13:55:41
Tehat eddig nem volt problema?:D
Emlekszem meg apam szavaira amikor - elnezest a "szakszovegert" - ertetlenul neztem, hogy miert nem a jobb, erosebb szebb, futessel rendelkezo Nohabokat vette a MAv a zajos, csunya, futeskeptelen Szergejek helyett...
Nah ez az orokseg es ha nem tunt volna fel a szoc rendszerben gyartott - vett szarok futnak a sineken. Es nem 3 Ftba kerul egy mozdony elhiheted.
Persze az allambacsi nem fog beleadni penzt, gazdalkodja ki a mav... de ugy hogy elvesszuk tole az aruszallitast:D
Erted... bicajozzal vazze de kerek az nincs... old meg:)

Mellekvonalak bezaras - mav szocialis intezmeny es tarsai:
Higyjetek el nagyon nem jo, ha elterjed (amugy szerintem mar elterjedt) az a tetves es rohadtul idiota nezet a munkaltatok kozott, hogy a legnagyobb megtakaritast a munkavallalok elbocsatasaval lehet elerni... ezt nem csak a MAVosok, mindenki megszivhatja.
Az akarmilyen kulfoldi ceg pedig - szinten nem vagyok a tema tudoja, csak szerintem - sokkal konnyebben rugdossa ki az embereket, ha latja mennyi birka van itt (es van boven az ketsegtelen).

Ki ne sztrajkolna, ha kiderulne, hogy a cegenel leepitesek lesznek es van ra lehetosege? Szal szamomra ez az egyetlen (?) pont amiben egyetertek a sztrajkolokkal, hogy a mellekvonalak bezarasa nem feltetlenul jo lepes...

Geza 2008.12.15. 15:18:21

Egu 2008.12.15. 14:17:59
"ha a piacon 50 technikusra van kereslet, akkor alapíthat 500 céget, de akkor is csak 50-et fog tudni 'eladni'."
De azt normális körülmények között, azaz rendes fizetésért, az elvárt munka szükséges feltételeit megadva.
Egyébként a német informatikusoknál volt mostanság egy kisebb zörrenés, miszerint egy ottani nagyobb cég arra gondolt, hogy kirúg pár száz embert, mert neki jobban megéri a többieket (amúgy kifizetett) túlórában hajtani, persze a törvényi keretek között, természetesen.
Erre az ottani szakszervezet meg azt mondta, hogy ha ezt meglépik, akkor egyetlen informatikus sem vállal egyetlen túlórát sem, és akit ezért kirúgnak, annak szereznek ügyvédet valamint a sztrájkalapból állják a fizuját amíg a munkáltatójával nem rendeződik a helyzet. Az illető cég visszalépett, és nem rúgott ki senkit.

Nomármost, a leépítés tökéletesen törvényes lett volna, csak épp emberileg nem vette figyelembe a dolgozókat.
Ez semmilyen pénzügyi kalkulációban nem szerepel, mégis ettől lesz valaki Személyzet, és nem pedig csak Human Resource.
Ott az emberek az egymásért való összefogást többre értékelték, mint a túlórapénzt, és így sikerült egymást megmenteni.
Itt, a hozzászólásokat olvasva, a t. fórumtársak nagy részére egy törött gatyagombot nem bíznék rá, mert két fillér pótlék fejében dolgozna állva és a saját székét eladná, mondván a külföldi biztos sokkal hatékonyabban ül rajta.
(Gyerekek, gondoltatok már bele, hogy idős szüleitek csak a pénzt viszik, nyugdíj, gyógyszer, ilyenek, semmi hasznot nem termelnek, és ugyanakkor milyen olcsó a kötél meg a kissámli az ikeában?)

"Mert előbb-utóbb a hatékonyság nevében az a fölös 450 utcára kerül, hiszen sem itt,sem ott nincsen neki munka."
Amíg a fölös 450 határozza meg, hogy ki kerüljön az utcára, addig nem ők lesznek kirúgva, erre mérget vehetsz. Az igazi, fölöslegességének teljes tudatában lévő aktatologató inkább rúgatja ki a teljes céget, csak hogy ő még a felszámolás ideje alatt kapja a túlórapénzét.


ati27 2008.12.15. 14:31:20
"'az egészségügy, az oktatás, a rendfenntartás, a tűzoltóság és többek között a közlekedés is.' Valamilyen szinten ez is versenyszféra kellene hogy legyen."
Nem tud az lenni, a természetéből fakadólag. Szükség van rá, ugyanakkor értéket nem termel, kb. olyan a társadalomnak/gazdaságnak, mint neked a lélegzés.
Te milyen órabérben lélegzel? Ki fizeti ezt neked? Ha annál is többet ajánlok, abbahagyod? Vagy, ha esetleg fogytán a levegő, még fizetni is hajlandó lennél, csak hogy lélegezhess?
Mennyiért hagynád 'privatizálni' a légzésedet, azaz hogy más szabja meg, hogy mikor mennyi levegőt vegyél? És ha a konkurrensed akarná 'megvenni', eladnád-e?

"Na ne hülyülj már.. sose mentél Tescoba?"
De, főképp vegyiárut veszek ott, amiből sajna már csak külföldit kapni.

"Sokszor nem csak az árat nézed?"
Soha. Először a minőséget, mert szart még ingyen se kérek. Aztán a származási helyet, mert a maradékból ha van, akkor magyart (ha drágább, akkor is). Ha nincs magyar (pl. kevés a kávéültetvény idehaza), akkor is inkább kevesebbet/ritkábban veszek, de az jó legyen, mintsem minden napja jusson a szemétből.

"Szóltál már Bélának hogy szart csinált?"
Elég sokszor. Meglepő módon néha még foganatja is volt. Ha nem tetszik valami, és nem sajnálok rá egy óra hőbörgést, akkor öt perc telefont sem, felhívom az ügyfélszolgálatukat és (kulturáltan) elmondom a sirámomat. (Innentől legalább már nyugodtan hőbörgök, merthogy megtettem a tőlem telhetőt :)...)

"Mindig csak magyar terméket veszel, még ha szarabb/drágább is?"
Ha van magyar, akkor igen. De ez meglepően ritka, ugyanis a magyar termékek általában elég jó minőségűek, csak persze nem a tacskóban kell keresni.

"Vagy mindkettő együtt?"
Lásd fent.

"Nem emlékszel milyen szépen bebuktak a védegyletek?"
Mert sok az igénytelen, gyökértelen emberszabású, aki képtelen felfogni, hogy ha a külföldi cuccot veszi, akkor éhen hal a szomszédja, és akkor az ő termékét sem veszi meg senki, és neki is vége, mint a botnak.
Mert az átlagember 30%-a funkcionális analfabéta, felismeri az 'Akció!!!' feliratot, a múltba egy hétre, a jövőbe pedig egy napra terjed ki a felfogóképessége.

"Mint mindenki te is az olcsóbbat jobbat keresed, veszed."
Ebben tévedsz. Amúgy hosszabb távon (akár 10..50 évre nézve!) nekünk magyaroknak a mi magunk által megtermelt áru lenne az olcsóbb is meg a jobb is. Mindenhol másutt így van, nálunk miért lenne másképp?

"Ezért kell a magyar termékek versenyképességét növelni.."
Közvetlenül az irántuk való keresletet kéne növelni, a versenyképesség csak az egyik erre irányuló eszköz.
Régebben a védővám is ilyen intézmény volt, de annak ugye vége. Viszont a fogyasztói tudatosság is kereslet-növelő tényező, azaz pl. nézd meg, hogy a franciák mennyire nem szívesen vesznek pl. német sajtot, még ha olcsóbb is!
Vagy belátásból ('maradjon a gazdaságon belül'), vagy nemzeti érzületből ('hazait, ha csak lehet'), vagy bármi más okból, de ezt kellene népszerűsíteni szerintem.

Természetesen, mivel van importunk is, ezért exportra is kell termelnünk, a külföldi fogyasztó esetén viszont a két fenti faktor ellenünk dolgozik, és ezeket -ahogy mondtad is- csak minőséggel tudnánk kiellensúlyozni, tehát igazad van, a versenyképességet is kell _majd_ növelni.
A hangsúly a _majd_ szón van, ugyanis most jobban megérné 150Ft-ért termelni és fogyasztani a magyar tejet, mint 200Ft-ért termelni még jobb minőséget külföldre, aztán 250Ft-ért importálni szart kintről.

Az önellátásnál gazdaságosabb jelenleg semmi sem lenne számunkra, és amíg nem tudunk olyasmit nyújtani, ami iránt külföldön túlkereslet van, addig max. a fölöslegünket exportálni, mármint ha lenne.
De jelenleg már az önellátástól is fényévekre vagyunk, és minden termelőrendszerünk külföldi tulajdonosnak hozza a hasznot - köszönhetően a tiédhez hasonló hozzáállásnak amúgy...

Ha érdekel, nézd meg Argentína gazdaságát mondjuk '97-től '07-ig. Nem a szabadpiacot hirdető elméletek szerint alakultak a dolgok, de mivel a gazdaságtan a valóság modellje, és nem fordítva, így elég könnyű eldönteni, hogy melyiket kell megkérdőjelezni.

Thorwald 2008.12.15. 15:26:20

Megmondom oszinten sajnalom, hogy nem vagyok ennyire tudatos vasarlo, mint geza.

a köbüki 2008.12.15. 15:28:42

OK, elfogadom az érvedet a bezárásokkal kapcsolatban. De akkor is szükséges a meglévő vonalhálózat racionálása, akár annak árán is, hogy el kell küldeni bizonyos alkalmazottakat. A legnagyobb megtakarítást a hatékonyság növelésével lehet elérni, ha kell informatikai beruházásokkal, a dupla-tripla, ki tudja hányszoros párhuzamos munkahelyek összevonása.
Csak itt az a baj, hogy a szakszervezetnek nem érdeke egyetlen ember elbocsáltása sem! Az hogy a pályaudvaron lébecolva látok embereket nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem dolgozik, lehet hogy éppen akkor van 5 perc kötelező szünete. Csak ha sokan vannak és csoportosan teszik, felmerűl az emberben, hogy ezek miért nem dogoznak. Meg lehetne dolgoznia az embereknek akár 4 órában is, nem kellene kirúgni őket. Hülye példa de a kalapácsolós ember reggeli műszakban 4 órában nyomja, délután meg a haverja váltja. Így megmaradhat mind a kettő munkahelye, mégis spórolt valamennyit a cég. Vagy mondjuk egy pénztáros, vagy kalauz, nagyon sokan szívesen dolgoznának 4 órában főleg gyesről visszatéve ha lehetne.

Továbbra is úgy gondolom, hogy ez az összevissza sztrájkolás inkább árt a vasútnak mint használ.

buckafej 2008.12.15. 15:35:30

"Az egészből csak azt sajnálom, hogy a balfék Gaskó a Fidesz trójai falova."
Gaskóék leghosszabb sztrájkja az Orbán kormány alatt volt, kb. 2 hét...
Dühítő a sztrájk, de a magyar sztrájkhagyomány és sztrájkolási gyakoriság meg sem közelíti például a franciát, vagy az olaszt.
Csak nálunk lehet bércsökkentést, 13. havi fizi elvételét, elbocsátásokat sztrájk nélkül lenyomni.
Éppen azért, ami itt is olvasható a kommentekben:
A szolidaritás hiánya miatt.
Ha te nem érted meg a vasutas, vagy ferihegyi melós problémáját, ne várd, hogy mások megértsék, amikor majd de fogsz rinyálni.
Semmi együttérzés, összefogás, mindenki a maga dolgát hajtja csak + mindenbe belebasszák a politikát.

Thorwald 2008.12.15. 15:40:19

Kobuki: utolso mondatod teljesen rendben van, szerintem is.
Viszont az elbocsatasokkal kapcsolatban nem feltetlenul ertunk egyet. Senki sem torodne bele, hogy "igen megertem, hogy kirugtak, elvegre racionalizalni kell"...
Egyreszt. Masreszt viszont igen, a parhuzamos munkahelyek megszuntetese fontos feladat (foleg a most kialakult helyzetben valt, valik ez erdekesse -> tobb reszre szakadt MAV)
Oda kellene figyelni es esszel csinalni a dolgokat.
Szerintem.

ati27 2008.12.15. 15:44:43

No..

Itt is láttam hogy saab/volvo helyett miért bnv-t, fordot vagy mazdát veszel? Nokia helyett miért nem Sony-erricsont? A mai világban nehéz ezt megoldani... Hihetetlen hogy pl svédek sokmindent meg tudnának oldani belső piacon is.. Mégsem megy!!Mert a mai világban már nem lehet függetleníteni a nemzetgazdaságokat. Ezt nevezik globalizációnak. Ez jó dolog vagy sem, már más kérdés... Lehet róla nem tudomást venni, de az igencsak szívást tud okozni ha nem veszed figyelembe.. Pl ezért hülyeség egy ilyen sztrájk egy válság közepette. Magyarázd meg pl a szállodáknak, éttermeknek, hogy mégse jöttek a vendégek.. Ha meg meg is jöttek, inkább hazamentek, és nagyon-nagyon nehéz lesz őket visszacsábatani. Magyarázd meg a boltoknak is így karácsony előtt, hogy sokan nem jutottak el a városokba vásárolni. Tudod milyen szopás lesz majd amikor a kereskedelembél csomóan munkanélküliek lesznek, ha nem lesz elég bevétel? Nem elég a válság.. Szerinted ki áll ki értük? Köszönjük Máv szakszerv. köszönjük LESZ.. Azt tudom már, ha jövő karácsonykor megyek haza, akkor igyekszem minimálisra venni a magyar viszonyokkal az érintkezést.. Mert tuti, hogy akkor is lesz sztrájk a reptéren meg a Mávnál.. Úgyhogy Bécsen keresztül megyek haza.. Mivel a magyar viszonyokban nem lehet bízni.. Sajnos ez van.. Venném én a magyart, de ha egyszer nem megbízható, és ha van más lehetőség akkor azt választom...

a köbüki 2008.12.15. 15:50:53

OK, meggyőztél, nem feltétlenül kell utcára tenni az embereket, legyenek átképezve. Pl a retkes vagonokat ki lehetne takarítani meg egy kicsit rendbehozni az állomás környékét, mondjuk virágültetéssel. (per pillanat max hóvirág, de a lényegét szerintem érted) Ehhez persze fogadókészség is kellene a munkavállalói oldalon. (Ha szar a helyzet, és a munkahelyem megmaradásáról van szó, akár diplomával is elmennék takarítani.)

De ez a mostani sztrájk sajnos nem erről szól! És ha beindul majd a leépítés ezek után akkor milyen indokkal fognak sztrájkolni ami még hiteles maradna a közvélemény felé?

peti100 2008.12.15. 15:54:48

kinek képzeli magát e Tuskó Gaskó? hogy időről időre előjön és beleszarik a ventillátorba? a kocsog paraszt...
mihez ért azon kívul hogy egész mondatokban képes nyilatkozni?
ő mondja meg a mávosoknak hogy mit is kell mostan akarni? vagy mi?

Geza 2008.12.15. 15:59:54

ati27 2008.12.15. 14:31:20:
"Az alumíniumiparunknál nem így lett. Az élelmiszeriparunknál sem. Az áramellátó-hálózatunknál, a vízműveinknél, a telekommunikációs vállalatoknál, a gyógyszeriparunknál, a híradástechnikai és a gépgyártásunknál sem."
Alcoa, a konzervgyárak, cukorgyárak, a mezőgazdasági kombinátok, HajdúBét, Bábolna, Szob, Sió, Győri Keksz, édesipar, Titász/Édász/stb (E-On), Biogal (Teva), Alkaloida, Orion, Videoton, BEAG, Taurus, Ikarus, Rába, DAM?
Fele leépítve és most importáljuk, amit addig ezek termeltek, másik fele eladva, adókedvezménnyel, nyomott bérekkel, 'versenyképes' árakkal termel, a haszon meg suhan kifelé a gazdaságunkból. Szerinted mi nem így történt velük?

"Mert nem voltunk versenyképesek."
Ki a fenével kéne versenyeznünk? Ha unom a nagyanyám főztjét, akkor nem dobom ki az utcára és rendelek műanyagtálcás szart, nemde?

"Tudod milyen messze esik ez a magyar okoskodáson, mentalításon?"
Ez nem 'magyar' okoskodás, csak okoskodás, úgy nemzettől függetlenül. Nem vagyunk kevesebbek senkinél, ha a svédek tudnak valamit, azt mi is tudhatjuk.

"Ezt kéne megtanulni.. Nem ment, ezért mentek csődbe az előbb említett iparágak.."
Ez igaz, de ezen a nem-megtanuláson nem segít a leépítés és az alsó szint vegzálása. És ha az alsó szint a lehetőségei között tudja és teszi a dolgát, viszont a szervezésen babrálnak ki vele akár szándékosan, akár ostobaságból, akkor mit tud tenni?

"Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál."
Nem rossz a fenét. Kinn a takarító keres ennyit, a tej meg a kenyér meg kb. annyiba kerül, mint itthon.
Csak míg pl. a svédeknél az össz-elvonás kb. 40%, addig nálunk kb. 75%, így egy svédnél ott marad az általa termelt érték 60%-a, nálunk meg 25%-a, azaz ő hozzánk képest 2.5-ször többet keres ugyanazon értékből - az árak meg nem sokkal alacsonyabbak, de ezt te is tudod.

"Alapítasz céget, no erre is van példa:munkatársam is ezt csinálta, (nem is egy!) És némelyiknek már bejelentett alkalmazottai vannak!!"
Hú, most oda legyek vagy vissza? Persze szép eredmény és sok munkájuk van benne és gratulálok is ezért nekik, de ezzel elfogtak a nagy nemzeti búzasilónkból évente kiáramló folyamnyi búzából egy-egy szemet. Persze, csak így tovább, természetesen, csak épp száz kis kft. sem hozza be tíz év alatt sem azt, hogy pl. az Ikarus Afrikától Szibériáig ellátta a teljes keleti világot (oda még minőségi probléma sem volt vele!), most meg ez is elúszott. Azt már pl. hadd ne is soroljam, hogy a FÉG hová mindenhová exportálta a termékeit :)...

"Milyen lehetőséget akarsz még?"
Pl. azt, hogy keresztapámtól ne tizen-pár Ft-ért akarják bevenni azt az almát, amit csak megtermelni négyszer annyi, hanem ha már közteherjegyet kell pecsételgetni a szüretelőkkel, akkor tegyen is ezért valamit az állam cserébe. Minőségi kifogások nincsenek vele, még mindig világelső a szabolcsi alma. A termelés sem drága, mert másutt is ennyi a _nettó_ előállítási költség, azaz ugyanennyit kell dolgozni vele.
Csak másutt nem kótyavetyélték el személyes haszonért filléres áron a feldolgozóüzemeket (pl. az Eckes-nek), nem lehetetlenítették el közterhekkel a kisebb feldolgozókat. Mindenről a gazda sem gondoskodhat a szürettől a polcra kerülésig ugyanis, viszont a döntéseit sem hozhatja 'az aktuális piaci igényeknek' megfelelően, ugyanis egy almafa akkor is csak évek múltán kezd teremni, ha beleszakadsz is, viszont onnantól évente terem, akár szeretnéd, akár nem, és ha nem szüretelsz, akkor leszakadnak az ágak és jövőre akkor sem terem, ha netán mégis szeretnéd.

Vannak dolgok, amiket nem lehet prompt szabályozni, ahol előre tervezésre és kompenzációs mechanizmusokra van szükség - ahogy normális vezetés mellett másutt van is. Persze, nem muszáj almát termeszteni, lehet importálni is.
Csak épp ha mindent importálunk, akkor mivel keressük meg erre a pénzt? Ahhoz exportálnunk is kéne valamit, amit szintén meg kéne termelni, ami pedig szintén hosszabb távú tervezést igényelne.

"Hol itt a probléma."
Itt.

"Csak az az 500 nem egy céget alapítana! Mert ha így működne, akkor mindegyik területen csak egy cég lenne! Ez van? ugye nem?"
És ez így jó? Ugye nem?
Milyen cégek sikeresek gazdaságilag? A nagyok, ugye. Nem salátásbolt meg krumplisbolt meg paprikásbolt, hanem tacskó, aztán ha nem megy a saláta, nem baj, majd a krumpli behozza, nem kell kirúgni a salátát pakoló embert.
Ezt miért nem lehetne úgy megcsinálni, hogy a haszon itthon maradjon?
Persze lehetne, csak ugye vagy fel kéne építeni a semmiből, vagy egy meglévőt ilyenné alakítani, vagy egy külföldi ilyet 'átvenni'.
Az államosítás állítólag lejárt lemez, a meglévő nagy (=Máv) rendbe hozataláért meg most küzdenek a vasutasok.
Nem jobb lenne rendbe szedni, mint szétverni, eladni, aztán fizetni a ROeEE-nek minden jegyből 20-30%-ot?

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 16:03:03

Géza!

...van "s" és "z" betűm, csak nem xeretem 1más mellé rakni őket, ez van...

...valóban vigyázok magamra, ugyanis sajnos nem nagyon akad ember aki helyettesítene a munkámban, spec képzettség kell hozzá, ami nem mindenkinek van.

Téglajegy: bammeg én a fizetésem 40-50 xázalékát adom oda, h mindenki abból kapjon segélyt..

...a Pu-ról csak annyit h xtem téged még a közelébe sem engednének, am megsúgom: uránnal megy a kazán.

...a vasutasok meg ne követelőzzenek, dolgozzanak. ...még mindíg fenntartom, h az első OKJ-s xakma ingyenes... nem kötelező bakternak lenni, sok xakma van még a világon.

Thorwald 2008.12.15. 16:16:32

"spec képzettség kell hozzá"

/gonosz ON
sz helyett X-et irni?:)
/gonosz OFF

Otegi 2008.12.15. 16:18:35

"Minden dolgozó kapjon NETTÓ 250.000 Ft-ot az MÁV- Cargo eladásából"! Jó! De nekem ezzel egy problémám van: akkor én miért nem kapok belőle egy petákot sem? ÁLLAMI vállalat volt, vagyis társadalmi tulajdon! Tehát a társadalom ÖSSZESSÉGE számára kellene hozzáférhetővé tenni az eladás "gyümölcseit". (Most arra nem térnék ki, hogy mennyire értek egyet az eladással, vagy mennyire sem!)
Ha a munkahelyemet eladja a tulajdonos, mi közöm van nekem a vételárhoz??? SEMMI!!!!
Vasutasok, nyomás dolgozni!!!!!!!

Geza 2008.12.15. 16:20:04

ati27 2008.12.15. 15:44:43
"Itt is láttam hogy saab/volvo helyett miért bnv-t, fordot vagy mazdát veszel? Nokia helyett miért nem Sony-erricsont?"
Helyes, az ő helyükben én is ezt kérdezném :).

"A mai világban nehéz ezt megoldani... Hihetetlen hogy pl svédek sokmindent meg tudnának oldani belső piacon is.. Mégsem megy!!"
De, ha részlegesen is, valamennyire mégis megy.
Persze itthon nem fogunk kókuszt termeszteni ill. tonhalat fogni, ezeket importáljuk, de legalább amiben lehet, abban próbálnunk kéne.

"Magyarázd meg pl a szállodáknak, éttermeknek, hogy mégse jöttek a vendégek...amikor a kereskedelembél csomóan munkanélküliek lesznek, ha nem lesz elég bevétel? Nem elég a válság.. Szerinted ki áll ki értük? Köszönjük Máv szakszerv. köszönjük LESZ.."
Jaj, hogy mondjam? Talán egy hasonlattal:
Ha épp bakot tartok neked, hogy elérd a villanykörtét, de közben odajön a rézf.szú bagoly és nekilát, hogy engem jól s.ggberakjon, akkor el foglak dobni, akár megütöd magad, akár nem, és nem fogom hagyni a bagoly ügyködését :). És ha ezek után a kék foltjaidért engem hibáztatsz, akkor max. azt mondom, hogy nincs ki az összes kereked, ha engem szapulsz ahelyett, hogy a baglyot intéznénk el végre, és amúgy is, te sem hagynád magad buzerálni, még más kék foltjai árán sem.
Átért a nézőpontom :) ?

"Azt tudom már, ha jövő karácsonykor megyek haza, akkor igyekszem minimálisra venni a magyar viszonyokkal az érintkezést.."
És ezzel természetszerűleg csökken az érintettek haszna. Helyes, nagyon helyes! Ezzel okoz szúrós fájdalmat a sztrájk, pontosan.
A következő sztrájknak már a _kilátásba helyezésénél_ eszükbe fog jutni, hogy nem jó dolog a dolgozó embert rugdalni, mert az mindenkinek fájni fog.
Amúgy te pont ezzel tudsz a legtöbbet segíteni, szóval csak helyeslem a döntésedet.

"Mert tuti, hogy akkor is lesz sztrájk a reptéren meg a Mávnál.."
Ahogy a hazai viszonyokat elnézem, sajnos tényleg valószínűleg lesz rá ok.

"Úgyhogy Bécsen keresztül megyek haza.. Mivel a magyar viszonyokban nem lehet bízni.. Sajnos ez van.."
Ez így van.

"Venném én a magyart, de ha egyszer nem megbízható, és ha van más lehetőség akkor azt választom..."
Azért mindig tartsd a szemed a hazain, és ha megjavul, akkor válaszd megint azt.

ati27 2008.12.15. 16:21:18

"Én kijöttem külföldre, nem mintha annyira akartam volna. De ha nem akarsz akkor keresel 180-200 nettót (nem is olyan rossz pénz!) multinál."
Nem rossz a fenét. Kinn a takarító keres ennyit, a tej meg a kenyér meg kb. annyiba kerül, mint itthon.
Csak míg pl. a svédeknél az össz-elvonás kb. 40%, addig nálunk kb. 75%, így egy svédnél ott marad az általa termelt érték 60%-a, nálunk meg 25%-a, azaz ő hozzánk képest 2.5-ször többet keres ugyanazon értékből - az árak meg nem sokkal alacsonyabbak, de ezt te is tudod.

csakhogy tudd. Svédeknél progresszív adózás van. Sehogy sem tudsz 40 ezer koronánál sokkal többet keresni. pl a kezdő orvosi fizu bruttó 30ezer amiből a netto 24-25 ezer. Az osztályvezető főorvos meg 60 ezret keres bruttoba és abból kap meg olyan 28-at. Én pl kezdő svéd mérnöki fizut kapok bruttó 21500 mostmár 22500 korona. (holott több mint 10 év tapasztalatom volt otthon) ez olyan 16500 nettó. fél kiló kenyér 24 korona.. Mondom fál kiló szorozd csak meg 27-el? JA és egy kissvárosba élek, az albi 6000 korona meg rezsi, olyan 7000. És elgé sokminden elég drága.. de mégis jó itt.. Nem panaszkodom, de nem kolbászből van a kerítés! Szal Géza látom jól szocializálódtál a szocializmusban.. Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznunk. Mert álomvilágban élsz, és nem is nagyon akarsz felébredni.. Sajnos sokmindenre én is csak itt jöttem rá, hogy mennyi mindent látok, láttam rosszul..

Ragyogó Világítótorony 2008.12.15. 16:21:21

thorwald 2008.12.15. 16:16:32
...az csak mellékhatás... mint a macskám harmadik pár lába..:D:D

Egu 2008.12.15. 16:24:31

Géza! És akkor most a vasutasok mindenki problémáját oldják meg? Mert amit itt felsorolsz, azok a dolgok nehezen állnak össze választási programon kívül bármi más egésszé (illetve még valami kommenista nagyvállallat víziója is feldereng, de azt ugye mindenki nagyon tagadja mindig).

Szóval a szabolcsi alma, meg a sztrájkoló vasutast ne emlegesd lécci egy lapon! Ilyen alapon mondjuk azt, hogy a vasút nem megszűnt, csak konstans sztrájkba kezdett, tolják félre a meglévő vagonokat és legalább közlekedni lehessen más, alkalmasabb társaságokkal, mert én minden nap fogok tudni olyat mondani, amiért valaki sztrájkolhatna.

Csakhát valakinek be is kell fizetni azt az adóforintot, hogy összelapátoljuk az évi MÁV támogatást. És a baj, hogy ezt a támogatást már kötelező éves járandóságként kezeli mindenki.

Aki meg a szolidaritást kéri számon: mint 1 kivételével az összes ezévi sztrájknál, az emberek most sem támogatják nagy többségben az elképzeléseket, mivel a MÁV sem veszi észre, hogy az utasok is sztrájkolnak, csak ők a MÁV ellen! Mert ők nem foglalkoznak vele! Akkor mi miért tegyük?

ati27 2008.12.15. 16:26:36

Azért mindig tartsd a szemed a hazain, és ha megjavul, akkor válaszd megint azt.

Hidd el ezt fogom tenni.. csak az a baj, hogy az eljátszott fogyasztói bizalmat rohadt nehéz visszaszerezni.. És sokkal több munkába kerül.. Utalnék pl az olasz meg a francia autógyártásra.. Kihoztak nem megfelelő minőségű autókat, és azóta isszák a levét. Pl hiába lesz egy peugeut a legmegbízhatóbb autó a tesztek szerint, Ha az előző széria szar volt.. nem tudják eladni..

Véraláfutás 2008.12.15. 16:43:08

Hú de ráértek b.meg...GDP huszárok :D

ati27 2008.12.15. 16:45:17

ráérek, persze, mert szombaton ment volna a gépem, és most itt ülök és reménykedem, hogy holnap hazajutok. De ahogy elnézem...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 16:51:50

"Maestro 2008.12.15. 11:03:47
ilyenkor mondjuk a pázmányos szerencsétleneket sajnálom, hogy a szarba mennek el vizsgázni?"

(Előre is bocs, ha már válaszoltak volna, de kb. csak 100 kommentet tudtam elolvasni.) Pázmányos ötödévesként elárulom, hogy nyomorogva.
Csak a konkrét példa kedvéért:

Én a legtöbbször busszal járok - mert olcsóbb, gyorsabb és közelebb is van, így később kell kelni -, és szinte mindig ülőhelyem is szokott lenni arra a 45 percre, ráadásul nemrég újították fel a buszparkot, tehát maximum annyiban kényelmetlen, hogy többet rázkódik és kanyarog. (Illetve dugó idejére nem ajánlott.) Az Esztergom-Budapest járat vonatai egyébként szintén újak és kényelmesek - nemrég az Északi összekötő vasúti hidat is felújították, így már ott is gyorsabban tudnak menni -, csak az utazóközönség, a felsővezeték-szakadások, meg a nem túl nagy szociális érzékkel rendelkező kallerok sötétítik a képet. (Meg persze a késések, amik mindenhol "szokványosak", és az, hogy néha eggyel kevesebb kocsit küldenek, hadd legyen hering-effektus.) A menetrend mondjuk külön téma, mert az igen bölcs mávosok képesek voltak a vonal, így a Pázmány forgalmát a nyár közepén felmérni, és akkor ugye a kutya nem jár arra. Még utóvizsgázni sem. Hoffmann Rózsa tanárnő parlamenti interpellációjára volt szükség ahhoz - igen, lehet szidni, hogy "klerikálreakciós az egyetem", illetőleg "szemét KDNP-s ingyenélő szatellit-képviselőasszony" -, hogy egyáltalán minden második vonat álljon meg a Pázmány megállójánál is, ne csak a koleszoknál, meg Pilisbüdösbörgözdön. Ma nem is ment vonat kifele, úgyhogy az Árpád-hídi buszállomásnál állítólag már akkora volt a tömeg, hogy sokakat föl sem engedett a sofőr. Ami pótnapon/ZH-íratós napon kifejezetten ideális. Én még fel tudtam szállni a Flórián térnél, de abban sem volt köszönet, pedig még jegyet sem kellett váltanom, hiszen oda sem fértem volna a sofőrhöz. Ehhez képest a BKV 7-es busza vagy 4-6-os villamosa csúcsidőben szellős tavaszi rét egy lakatlan szigeten. Ahol nem lehelnek bortól pállott szájszagot a másik orrába, és nem tapizzák az emberlánya vállát, mondván, hogy nem kell kapaszkodnod, nyugodtan belém eshetsz, majd megfoglak bogaram.

Véraláfutás 2008.12.15. 16:53:33

Nem akarok a magasröptű vitába belecsorogni, csak kibökte a szemem ati megjegyzése:

"Az oroszlán megeszi a gyengébbet"

Ez mind szép és jó, csak épp nem állatok vagyunk... pont ez a mentalitás választja el az embert az állatvilágtól. (lásd gyengébbek védelme) Ennek több oka is volt, hogy kialakult, de a legjobb érv amit hallottam ez ügyben az az volt, hogy épp az "agresszív kandisznókkal" szemben álltak össze a gyengébbek egy közösséggé, letörve a dominanciáját az ilyen kinek-a-fasza-nagyobb-bohócoknak. Ha úgy tetszik az emberi társadalmat a gyengék szövetsége hozta létre, a saját védelmük érdekében (mindig is ők voltak/vannak többségben). - talán nem véletlen rövid a zsarnoki életpályája általában :)

ati27 2008.12.15. 17:00:33

Váraláfutás.. Igazad van persze.. De hidd el sokminden ugy működik mint az állatvilágban.. De tegyük fel van egy vállakozásod, alkalmazottakkal és jön egy válság/nem megy a biznisz stb. Akkor te kitől szabadulsz meg? Naná, hogy a leggyengébb láncszemtől.. Leggyengébb emberedtől.. Ez van.. Csak szar belátni..

Devil 2008.12.15. 17:17:19

Tehat: privatizaljak a MAV-ot, MOST! Se ennel dragabb, se ennel szarabb nem lehet. Es ha nem lesz sokezer vasutasnak munkaja, hat akkor nem lesz.

Véraláfutás 2008.12.15. 17:22:11

ati27

Ez nyilvánvaló, ezt nem is vitatom ;) De egy emberi társadalom több a kapitalizációnál, a válság épp erre is mutat rá, hogy nem lehet mindet egy izmusra tenni (főleg, ha k-val kezdődik :D).

A témához.

A problémát ott látom, hogy van egy szörny és van egy rossz gazdája. Az előbbi feneketlen, koszos, büdös, lepukkadt szörnyeteggé vált, legalább is, nem nagyon szépült az új rencccer bevezetése óta.
A gazda pedig trehány, hányaveti, sokszor dilettáns, pazarló és tolvaj.

Az új gazda nem garancia a változásra, hisz van miből etetni a szörnyet, a gazdatest megvan, azt nem kell drágán reprodukálni. Ergo, a jelenlegi gazdák létrhoznak egy céget, de előtte le kell soványítani, büdösíteni, kopasztani a szörnyet, hogy lehetőleg mindenki kerülje el, köpködjön rá és elégedetlen legyen (azok is akik gondozzák - sőt az se baj, ha nem gondozzák, hisz azzal is az ő malmukra hajtják a vizet). Na akkor jönnek ők, a Megmentők, és átveszik a láncot az egyik kézből a másikba.
Megszépül a szörnyecskénk, tennénk fel a kérdést? Az attól, függ, hogy milyen feltételekkel rakhatják át a láncot...

Geza 2008.12.15. 17:26:51

ati27 2008.12.15. 16:21:18
"Svédeknél progresszív adózás van."
Elvben nálunk is, csak rosszul megfogott sávhatárokkal.

"ez olyan 16500 nettó" (korona)
A számolásokhoz vegyünk itthoni kezdő mérnöki fizetést mondjuk nettó 150e Ft-nak.

"fél kiló kenyér 24 korona.. Mondom fál kiló szorozd csak meg 27-el?"
Nem szoroznám, inkább azt nézném, hogy mennyi kenyér jön ki a fizetésedből, mert ott keresed és ott költöd is el.
16500/48=343.75 kg/hó
Ugyanez itthon:
150000/230=652.17 kg/hó, azaz a kenyér svédországban fajlagosan drágább, mégpedig kb. 75%-kal.

"az albi 6000 korona meg rezsi, olyan 7000."
Az albérlet méretének ismerete nélkül nehéz összehasonlítást tenni, de ha a bérlet meg a rezsi majdnem kiadja a fizetésed, akkor egyedül nem élnél meg kinn, azaz legalább ketten vagytok. Ha a másik valaki a párod, akkor mondjuk egy két szobás lakással számolni kb. reális.

ktg.: 6000+7000 = 13000
16500/13000 = 1.27 havi albérleti ktg./hó
ugyanez itthon:
ktg: 100e+50e = 150e
150e / 150e = 1 havi albérleti ktg./hó
(pesti albérletet vettem, mert a fizetés is csak itt ennyi)
Fajlagosan a lakhatás itthon drágább, méghozzá kb. 25%-kal.

Ha csak a kenyeret (napi 1 kg) és a lakhatást nézzük
(30*2*24 Kr) + (6000+7000 Kr) = 14440 Kr, azaz a fizetésed 87.5%-a.
Ugyanez itthon
(30*230) + (100000+50000) = 156900 Ft, azaz a fizetésed 104.6%-a.

Persze mindez a pontos fogyasztói kosár ismerete nélkül csak játék a számokkal, de egyelőre erre volt módunk. Ez alapján ott a fenti tételek után megmarad a fizud 1/6-a, itt meg még úgy kell hozzátenni, azaz ha nem is csillagászati mértékben, de nehezebb mindezt idehaza összehozni.

"És elgé sokminden elég drága.. de mégis jó itt.. Nem panaszkodom, de nem kolbászből van a kerítés!"
Nem is mondtam ilyesmit. Közben utánanéztem az OECD adattárában (www.oecd.org/dataoecd/44/2/1942506.xls), Svédországban az átlagjövedelem utáni totál elvonás 56.5% (marad 42.5%), nálunk meg 71% (marad 29%), azaz odakinn azonos megtermelt (megkeresett) bruttó mellett másfélszer nagyobb a (vásárlásolt értékre fordítható) nettód, viszont az árak kint nem másfélszer nagyobbak, (értve természetesen ezt a bruttó fizuhoz relative).

Szar ügy, mármint nekünk. Nem a svédeket irigylem, csak azok valagába kívánom a lóf.szt, akik az általunk termelt értékeket tőlünk elnyúlják.

"Szal Géza látom jól szocializálódtál a szocializmusban.."
A 2+2 akkor is négy volt, most is az, elmélettől függetlenül. Azt viszont tényleg hiszem és vallom, hogy az embert a munkájáért rendes fizetés illeti meg, és az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, az lopás.

Ha ezzel szocialista vagyok, akkor hát az. (Ha ehhez hozzávesszük, hogy nemzeti is vagyok, akkor már egész érdekes szóösszetételekre is módunk nyílna, de ezt a magas labdát meghagyom másnak :)...)

"Szerintem nem érdemes tovább vitatkoznunk."
Nem vitatkoztunk, hanem vitáztunk, de való igaz, lassan tényleg elértük azt a pontot, ahol az érveinket egyeztettük és ahonnan már csak győzködnénk egymást. Arra pedig egyik irányba sem látok sok esélyt, úgyhogy én is köszönöm a vitát, érdemes volt megismernem a te álláspontodat is.

"Mert álomvilágban élsz, és nem is nagyon akarsz felébredni.."
Meg Dsuang Dszi és a pillangó, Weöres Sándor versében :). Maradjunk annyiban, hogy egyszerre mindketten tényleg nem láthatjuk helyesen a dolgokat, mármint persze ha ezt helyesen látom :).

"Sajnos sokmindenre én is csak itt jöttem rá, hogy mennyi mindent látok, láttam rosszul.."
Én meg úgy vagyok ezzel, mint az ön-beteljesítő jóslatokkal: az élet nem egy fix pálya, amin csak pöröghetünk, hanem mi magunk formáljuk, bármely kis mértékben is, és ha az én 'álom'-felfogásom szebb lenne, akkor még valóságot is lehet belőle csinálni, ha elég sokan elég kitartóan dolgozunk érte.
Való igaz, erre kevés az esély, de -már megbocsáss- a te 'valóságodhoz' nem akarok asszisztálni, inkább maradok patrióta, mintsem hogy nemzetközi legyek.

De hát nem vagyunk egyformák, mindenki a maga útját járja :).

ati27 2008.12.15. 17:34:10

Véraláfutás..

No hogy kicsit jobban körvnalazódjon a véleményem: Egyetértek, szakszervezet, érdekképviselet kell.. Mindezt azért hogy elkerüljük a munkáltatói tulkapásokat.. Ezért is van a munka törvénykönyve, és azokat a szabályokat kellene betartani, betartani. Magyarországtól nyugatabbra azért vannak a törvények hogy be kell tartani őket.. Sajnos M.o. nem az a hely. Nagyon sok minden ezen áll vagy bukik.. Pl Nyakóék költség térítése. De igaz ez minden oldalra akik a parlamentben vannak. Javaslom egy adatbázis létrehozását, hogy az adott képviselők mind a 380 valahány, elszámolható legyen. szereném tudni milyen törvényjavaslatot tettek, milyen térítéseket vettek fel milyan jogcímre. Mennyit voltak a parlamenben, mennyit azon kívül. Oszt majd ha jönnek a választások akkor megnézhessem aha, ez az egyéni jelölt ezt-és ezt csinálta... Kap e X-et vagy nem.. Szerintem már ez is sokat jelentene..

ati27 2008.12.15. 17:39:35

Géza azért kösz! Nincs harag :) nem is akarlak meggyözni.. :) Vannak igazsőgok abban amit irtál: pl:

Szar ügy, mármint nekünk. Nem a svédeket irigylem, csak azok valagába kívánom a lóf.szt, akik az általunk termelt értékeket tőlünk elnyúlják.


Azt viszont tényleg hiszem és vallom, hogy az embert a munkájáért rendes fizetés illeti meg, és az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, az lopás.

Sajna az egész orszég a fejétől bűzlik.. Amíg a képviselők nem számoltathatók el, addig marad az egész szar úgy ahogy van.

Véraláfutás 2008.12.15. 17:39:36

A vasútunk is azt bizonyítja számunkra, hogy mindent olyan gulyás módra csinálunk... tudjátok a gulyáskommunizmus után beköszöntött a gulyáskapitalizmus. Most már minden világos :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.15. 17:41:16

Szinte ugyanazok a gulyások, úgyhogy nem csoda.:-S

molaris 2008.12.15. 18:51:46

Mondjuk, abban megegyezhetünk, itt találkozunk mindennapjaink társadalmának állatorvosi lovával. És ez nem mentség az államvezetés számára, hogy most egy olyan cég, adott érdekképviseleti vezetője jaszkariskodik, és él vissza a kezében lévő eszközökkel, akinek erre nincs felhatalmazása. Mert arra Gaskó úr nem kapott felhatalmazást, hogy lebénítsa az országot. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy csak így lehet ezt az elkényelmesült társadalmat felébreszteni. Ha most hirtelen csatlakoznának a pékek, nővérek, tejipari alkalmazottak szolidaritásból, akkor 4 nap múlva lemondhatna a kormány. De ez utópia. Miért?- mert az itt megszólalók is csak azt látják, mint amit Gyurcsány Ferenc: egy lépést. Az akinek meglepetés, hogy a szakszervezeti vezető MÁV alkalmazott ássa el magát. És mindazok is akik egyéni sérelmeiket sorolták.

Nem volt titok, nyugaton az összefogás rászorította a politikusokat, hogy választóik, nemzetük érdekét képviseljék. Ezt a baromságot egy néppel csak itt lehet megcsinálni. Legyen általános sztrájk. Bénuljon le az ország 2-3 napra, utána; ha ez nem elég 5-6 napra, és utána csak rádöbben ez a köztörvényes banda, hogy nem csinálhat amit akar. És mint fentebb írtam, ez márciusra meg fog érni.

molaris 2008.12.15. 18:55:13

Ps.: és ne higgyétek, hogy ennek a hatalomváltásnak a Fidesz lenne a nyertese. Őket ugyan úgy elmosná a népharag mint a ballibet. Mert ők is csak színházat csináltak a politikából, és mi voltunk a statiszták.

Operator 2008.12.15. 19:05:37

Amíg az adófizetők pénzéből kell támogatni a MÁV-ot, addig Gaskó "megvan rá a fedezet" dumája demagóg hazugság. Ha a MÁV-nak lenne fedezete, nem kellene támogatni.
Amíg azonban támogatni kell a MÁV-ot az én adóforintjaimból, amíg tőlem vesz el az állam azért, hogy a MÁV működjön, addig nincs olyan, hogy "fedezet". Amíg az adófizetők pénzét kell a MÁV-ba pumpálni, addig Gaskó valódi követelése valahogy így hangzik:
"Követeljük, hogy az adófizetőktől vegyenek el vasutasonként még 250 000 HUF-ot, és adják nekünk"
Nem csodálom, hogy sokaknál leváltott a biztosíték...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.15. 20:05:07

Egyéves Önkéntes 2008.12.15. 12:58:40

A vasúton, főleg a mellékvonalakon éjszakánként üzemszünet van. Az üzemszünet ideje min. 3, max. 6 óra, az általam példaként hozott helyen 4 óra: éjféltől hajnali 4-ig tart. Az üzemszünet tartama alatt a helyeden kell lenned, viszont nem fizetik ki. Szóval teljes joggal alszanak.

Egy szónak is száz a vége: ha a munkakörülmények miatt sztrájkolnának, megérteném. Viszont gazdasági válság idején irracionális követelésekre hivatkozva szívatni az országot, az embereket nonszensz.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.15. 20:28:01

Így van.

Ha a Suzuki gyár dolgozó sztrájkolnánk, mindenki melléjük állna.

Hugom volt gyárlátogatáson .... embertelen.
Van egy 6 méteres sávod a szalag mellett, ami folyamatosan megy. Így összesen 6 méternyi "időd" van, hogy a mozgó szalg mellett araszolva beszereld az autóba a részed. Mindezt napi 11 órába.

Pisilni sem mehetsz ki, mert a szalag nem állhat meg. Napi 1000 autót gyártanak, 2 műszakban.

Na, ha ez ellen sztrájkolnának, akkor támogatnánk. Egyszer amúgy megpróbálták, a szakszervezetis azon nyomban kirúgták (!), a bíróság visszahelyezte, mert sztrájk miatt nem lehet kirúgi, erre a pofátlan Suzuki kirúgta újra ...

No, így megy egy multinál ....és a MÁV-nál?

Mos volt a Híradóban, és ezen már tényleg eldurrant az agyam, pedig ahogy a posztból kitűnt, tök nyugudt voltam , Kaposváron 1 azaz EGY vasutas sztrájkolt, és mivel nem tudták leváltani, ez az 1 ember megbénította a teljes pályaudavart, ugyanis Kaposvár nem tudott vonatokat küldeni/fogadni.

A másik: a kedves vasutasok a vonat indulása előtt pár perccel jelentik be hogy sztrájkolnak, hogy a MÁV már ne tudjon semmi sem csinálni. ehát a szegény utas megveszi a jegyet, beáll a vonat, tök örül hogy az ő vonata jár, fel is száll (!!!) és közlik hogy bocs, mégsem .


EZ NEM EURÓPIAI MEGOLDÁS!!! Ez a legpitibb, rosszindulató szopatást, és remélem ezeket az emberek mind kirúgják és mehetnek árkot pucolni közmunkába ...

Matteo79 2008.12.15. 20:56:46

Szerintem JQA az összes rohadék sztrájkolónak.

Matteo79 2008.12.15. 20:58:55

Jah, ha útépítő lennék, jó mélyen felszedném a Mávos és pártolói háza körül az utat, hogy a bótba se jusson el, depláne nem hivatalba, iskolába.

Perillustris 2008.12.15. 23:39:16

Szerintem napok kérdése, és arról fogunk olvasni, hogy egy (joggal) dühös utazni kívánó lefejelt egy sztájkoló MÁV-ost.

Geza 2008.12.16. 08:55:55

Nem értem, mit sírtok a sztrájk miatt, hiszen ha nem tetszik, el lehet menni az országból. Tessék, el lehet menni! Lehet menni!
Vagy ez már volt valahol? Hoppá, lehet, hogy a gúnár is csak sztrájkol, legfeljebb ő azóta is elfelejtette bejelenteni? Sebaj, van megoldás: szerintem a sztrájk elleni tiltakozásul hirdessetek pl. sztrájkot! Ne írjatok, ne beszéljetek, semmit, még ha könyörögnek érte, akkor se, kíméletlenül és határozottan egészen a végső győzelemig! Előre elv..., hoppá, megint ugrik a tű a lemezen, affene...

DArchAngel 2008.12.16. 09:48:42

Geza, valahogy már nem tudom komolyan venni azokat az embereket, akik ezzel a szöveggel "érvelnek". Túl kellene lépni ezen, úgy gondolom.

GatyaPityu 2008.12.16. 10:41:44

Nekem már nagyon tele van a brokim a vasutasokkal az egész vasúttársasággal. A BKV ezekhez képest egy ügyfélbarát cég.

Még szerencse, hogy most nem szorulok rá a MÁV-ra, mert nem kell utaznom, de nagyon sajnálom azokat, akikkel így kitolnak.

Egyébként, ha kedves dolgozók részt követelnek a teherfuvarozási üzletág árbevételéből,, akkor miért nem követelnek maguknak egy kis részt a cég adósságából is? Megáll az ész...

GatyaPityu 2008.12.16. 10:43:08

Zero: a Suzuki a negatív ellenpéldája annak, ami a MÁV-nál folyik. Egyik véglet sem jó.

Carnivora (törölt) 2008.12.16. 11:28:47

"Két kocsivizsgáló közül az egyik sztrákol, a másik, egy újonc, inkább Kiskundorozsmára ment dolgozni. "És az nem szívás neki?" - kérdezem a szegedi területi vezető ügyvivőt laikusan.
- De igen, hátha meggondolja magát menetközben."

üt? :D a többi azt nézi le, aki dolgozni mer ...

Horizont 2008.12.16. 20:33:29

Ez a Gaskó nevezetű tetű a mai napig túl tesz mindenféle, fajta hólyag politikusan, Gyurcsánytól, Orbánig bezárólag. Ilyen arcátlan, pökkhendi, beképzelt, bunkó embert régen láttam. Olyan már mint egy celeb, mindennap címlapra vágyik.Kitől is kapja a fizetését? A hülye azt hiszi, hogy elhisszük, hogy ő a magyar Robin Hood aki az emberekért tesz valamit? Valaki világosítsa már fel, hogy mi a mai magyar valós helyzet. Egy ember sakkban tart egy országot. A politikusok megérdemlik mert még egy normális sztrájktörvényt se voltak képesek összehozni.Kár, hogy nem ők szívnak, mivel ők nem utaznak vonattal. Mostmár az átlagember se. Bravó Gaskókám:((

sóskatáska 2008.12.16. 22:29:52

ezt a gaskót én jol pofánrúgnám

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.12.16. 23:00:54

Perillustris · cmtv.freeblog.hu/ 2008.12.15. 23:39:16
Szerintem napok kérdése, és arról fogunk olvasni, hogy egy (joggal) dühös utazni kívánó lefejelt egy sztájkoló MÁV-ost.


Ebben a következmények nélküli országban? Uuuugyan, kérlek! :DDD


Felháborító, pofátlan banda! Nem a szívem csücske a BKV (A 40-es fantomjaként megfogalmaztam már róla pártucatszor a véleményemet), de ők legalább olyan célokért sztrájkolnak, ami nemcsak a saját, hanem az utasok és a város érdeke is. A cég helyzetének stabilizálása, a finanszírozás rendbetétele, a jegyárak egekig emelésének megállítása...

Gaskó elvtárs! Elég nehéz ám társadalmi támogatást szerezni a 14772 kirúgott dolgozó országában ahhoz, hogy "aggyá oda minden pézet, kölccsé hülyeségekre mások pénziből, és ne rúgjá ki senkit!".

Mert a lényeg biza ez, kedves agymosott-demagóg jobboskodók ("globálliberális hőbörgés" - egek, itt már mindenki megtanult írni??!): adjatok nekünk jó sok pénzt, meg járassatok veszteséges járatokat Bivalybáznád és Hányottkőpuszta között adóforintokból, de ki ne merjetek rúgni akárcsak egyetlen sínpityut is, mert akkor jön ám a vonat! Vagyis pont, hogy nem jön.

Ez nem sztrájk. Ez pofátlanság. A nemzet arcon köpése. Ez terrorakció.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2008.12.16. 23:06:30

Magyarnaba 2008.12.15. 12:18:18
"Tipikus globálliberális hőbörgés ez az írás. A szerző beleszarik a saját markába: nesze neked szolidaritás.
Pl.:
Kisvasút mellett élő falusiak? Ugyan már, szarok rátok!

Az ilyen véleményhez tényleg vastagbőr kell."


Globálliberálisnak nevezni a Vastagbőr.hu-t... erre már nem is lehet mit mondani. :looool:

Tudod mit? Meséld el a Suzuki karácsony előtt kib4szott dolgozóinak, pontosan mit is szeretnének elérni Gaskóék! És aztán kérdezd meg őket, miért nem szolidárisak.

Válság van, még nem mondták?

Ilyen gazdasági helyzetben sztrájkkal pénzt _harácsolni_ különösen szalonképtelen dolog.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.16. 23:44:03

LOL, ezt a kommentet nem is olvastam :))

Globálliberálsi MEGLOL xDDD

Kisvasút mellett élő falusiak?
Intercityt nekik!
Óránként!

nem baj, ha üresen jön-megy, futja a 170 milliárdból, és lesz munkája a kocsiviszgálónak, a jegykezelőnek, a mozdonyvezetőnek, az állomásfőnöknek, meg még cirka 30 embernek.

Nem, nem és nem lehet 1 buszt odatenni 1 sofőrrel!
Hogyisne?! 1 sofőr < 30 MÁV-os naplopó!+

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.17. 00:35:47

Elhatárolódom, elhatárolódom!

"MÁV - Most Állunk, Várjál!!!
Munkatársaink európai - sőt mi több, világ- - színvonalú szolgáltatást nyújtanak!
Elítéljük a rohanó életvitelt, vonataink megfontoltan, vagy sehogysem közlekednek!
Interaktív szolgáltatások keretében az utasok maguk takaríthatják ki az ülőhelyet, ha le szeretnének ülni!
Odafigyelünk szemünk egészségére: állandó fényviszonyt biztosítanak intelligens ablakaink, amelyek piszoktól sötétülnek. Este nem kapcsolunk lámpákat, hogy nyugalma teljes legyen!
Az extrém sportok kedvelőinek: nyáron teljesen feltekerjük a fűtést, télen soha.
A wc-ben se lámpa, se tükör, se papírtörlő, ezzel tudatosítva a természetes nomád élet szépségeit!
A csatlakozásokat nem hangoljuk össze, hogy ön ne érezze magát egy gépi rendszer tehetetlen részeként!
Várótermeink közbiztonsága érvényesíti az evolúciós folyamatokat: csak az erős marad életben!
Utasbarát menetrendek: megjegyezhető mennyiségre csökkentettük a járatszámokat!
Banki szolgáltatások: nagyobb mennyiségű készpénzét beválthatja menetjegyre!
Odafigyelünk a környezetünk egészségére: hetente legalább 3x vonatmentes napokat tartunk az egész országban, elviselhető mértékűre csökkentve a káros-anyag kibocsátást!
Bevezettük a szubjektív felelősség fogalmát: munkatársaink csak a haszonból részesülnek, a hiányt nem kell befizetniük!

Jelentkezz csapatunkba, nálunk megvalósíthatod magad, gátlásaid levetkőzheted. Ha az iskolában elnyomtak, nincsenek barátaid, sőt még a szüleid szerint is hülye vagy, akkor gyere hozzánk dolgozni! Ma már a legtöbb munkatársunk kinőtte gátlásait és teljes lelkinyugalommal szop.t egy egész országot!!!

MÁV - sztrájktól-sztrájkig!"

süti beállítások módosítása