Skip to content


       Szűrés lista

Itt a dioxin, hol a dioxin?

Megint egy élelmiszerbotrány, most épp az ír dioxinos sertéshús. És mi megint nem látunk tisztán.

 Nézzük először, mi a dioxin:

"A dioxin teljes neve: tetraklór-dibenzo-p-dioxin (TCDD). Ez a vegyület a természetben nem fordul elő, az emberi, ipari tevékenység melléktermékeként jelent meg először a 20. század közepén. Ez a molekula a legveszélyesebb ismert ipari melléktermékként keletkező méreg, mivel minden élő szervezetet rongál, méghozzá lassú, alattomos módon. Támadja az immunrendszert, rákkeltő, génkárosító hatású, mutációkat hoz létre, amely torzszülöttek világrahozatalát eredményezheti. További veszélye, hogy a szervezetbe bekerülve, a szervezet a méreg lebontása érdekében olyan enzimtermelő folyamatokat indít be, amely a méreg lebontása mellett az élethez elengedhetetlenül fontos is lebont. A vegyület kizárólag zsírban oldódik, így tökéletesen bele tud ivódni az állati, majd azok elfogyasztása után az emberi zsírszövetekbe. Ezután megindul a leépülés, melynek kezdeti tünetei a fáradékonyság, az idegrendszeri panaszok, testsúlynövekedés, májkárosodás, bőrelváltozások, gyomornyálkahártya-károsodás, csecsemőmirigy-sorvadás, immunrendszer-károsodás, majd a szarkóma és bizonyos tumorfajták, de amíg ezek megjelennek, akár 15 év is eltelhet."

És most időrendben, mi történt:

2008.12.07.: Ezen a vasárnapi délutánon kapták meg a magyar hatóságok az Unió risztási rendszerén keresztül a figyelmeztetést, hogy Hollandiában dioxinnal szennyezett ír disznóhúst találtak. Az élelmiszerbiztonságért felelős magyar szervezet levélben értesítette a hazai feldolgozókat és kereskedőket, és arra kérte őket, amennyiben Írországból származó sertéshús átment a kezükön, azt haladéktalanul jelentsék.

Az ír kormány pedig még szombaton elrendelte az összes, írországi disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, miután egy francia és egy belga vizsgálat folyamán kiderült, hogy a vizsgált hús a megengedettnél közel százszor (!!) nagyobb mértékben tartalmaz dioxint.

2008.12.08.: Az ír állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint nem érkezett Magyarországba a szennyezett húsból, de Bognár Lajos helyettes főállatorvos elmondta, hogy a hazai élelmiszerkereskedők addig nem forgalmazhatnak ír sertéshúst és húskészítményeket, amíg azt meg nem vizsgálták. Mármint a cégek maguk. Mert a hatóság nem tart országos ellenőrzést. A szakértők azt mondták, a vállakozók felelőssége, hogy a fogyasztókhoz eljutó élelmiszer biztonságos legyen.

2008.12.09.: Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, hogy Érdre három kamionnyi, összes több, mint 60 tonna ír sertéshús érkezett Lengyelországból, de (!) a nagy részét már továbszállították Romániába, szóval nyugodjunk meg.

Erre a hírre felkaptam a fejem, olyan igazi magyaros hangulata van, és egy kicsit terelésnek tűnik. Tisztán érezhető a gyurcsányi párhuzam is: "Itt nem lesz válság.", "Jön a válság, de csak a széle.", "Nagy szarban van az ország." Ebből kindulva vártam a következő hírt, miszerint már több száz tonna szennyezett, mérgezett húst megettünk...

2008.12.10.: Nos, ha több százat nem is, de 57 tonna dioxinos májból készült kenőmájast forgalomba hozott a Kaiser Food Kft. Összesen 77 tonnát állítottak elő, a maradék 22 még raktáron van. A termékek visszahívása megkezdődött. - tájékoztatott Bognár Lajos, majd Budai Bernadett.  

2008.12.15.: Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az MTI-vel.

A múlt héten pénteken a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság tájékoztatást kapott, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezett Magyarországra. A hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Nutrifer Kft.-nek leszállított 10,5 tonna ír sertészsír a Del Pierre Central Europe Kft. tulajdonát képezi. A hatóság négy tétel sertészsírt zárolt, összesen 14,985 tonnát.
A Hungarocasing Kft. részére - az országba érkezett riasztás szerint - 31,56 tonna ír származású sertészsírt szállítottak. A magyar hatósági ellenőrök pedig 9,15 tonna 25 dekagrammos kiszerelésű sertészsírt zároltak. A vállalkozás értesítette vevőit a már kiszállított termékek visszahívásáról.

Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén arról is, hogy további négy, ír eredetű sertéshús-szállítmány érkezett Magyarországra.
A hétvégi riasztásban jelzett ír sertéshús Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak: különböző időpontokban, 2008. szeptember 29. és 2008. november 18. között.
A hétvégi riasztást követően az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet munkatársai haladéktalanul megkezdték az esetek kivizsgálását.

A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére szeptember 28-án feladott 1,998 tonna sertés karaj egynegyedét már feldolgozták az üzemben kolbásszal töltött karajnak. A még készleten lévő 1,350 tonnát a hatósági állatorvosok zárolták.
A legyártott késztermékből 200 kilogrammot szintén megtaláltak a cég raktárában. Így kereskedelmi forgalomba mintegy 400 kilogramm került. A gyártási dokumentációt, valamint az elosztási listát a megyei hatósági szakemberei jelenleg is vizsgálják.
Pest megyébe a Prémium Meat Kft.-hez november 3-án feladott 20,949 tonna és a Global Meat Kft. részére november 18-án szállított 21,771 tonna sertéshús, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére november 13-án feladott 6,995 tonna sertéshús szállítmányt, azok lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják - tartalmazza az MgSzH közleménye. (forrás:MTI/Híradó)  

Tehát a napnál is világosabb, hogy valószínűleg már rengeteget megettünk a dioxinos húsból. Csak nemigen akaródzik ezt kimondania senkinek. Főleg most, hogy mindenki készül, vásárol a karácsonyi lakomákra. Tulajdonképpen már hozzá is szokhattunk volna, hogy mindenféle szemetet kapunk a pénzünkért, hisz egymást érik az élelmiszerhamisítások, szennyezések. Kezdődött négy éve a paprikabotránnyal, aztán volt ugye szinte napra pontosan két évvel ezelőtt a Mega Trade-ügy, jött a kínai melamin, amiből nekünk cukorka és kávéfehérítő jutott, aztán a mézhamisítás, most meg ez.

Múltkor már kitárgyaltuk a hozzáadott mesterséges adalékanyagokat. Az se öröm, hogy azokat meg kell ennünk, de mérget is?! Jópénzért?? Éljen a kapitalizmus.

Címkék: botrány egészség

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr11825692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny336 2008.12.16. 11:41:46

Szabványosítás. Azonban, hogy megfeleljen ezeknek mindenki, bizonyos résztvevőknek csalni kell. Adalékanyaggal, gyártási eljárással, bizonyítvány-hamisítással. Aztán mi pedig megesszük, amit az okosok kifőztek nekünk.
Egy valami nyugtat ilyenkor: hogy az ilyen szarok kitalálói, és alkalmazói is ezt a szart zabálják...meg a családjuk, gyerekük, unokájuk, kutyájuk.

Tényleg, kutya/macska kajákban, amiben van röfi, mennyi méreg lehet? Nem szeretném, ha szegény macsek megmurdelne idő előtt.

molaris 2008.12.16. 11:49:45

Azért ez nem semmi. A direktbe bekerült dioxin a sertést is károsítaná. Véleményem, hogy ez a feldolgozás során kerül(t) bele. Azt ugyanis nem hiszem, hogy a termelő a saját ellensége lenne, mert a szennyezett táplálék visszaütne e termelésben.

broafka 2008.12.16. 11:50:05

Üdv a blogon és sok sikert laspalmas!

leonov 2008.12.16. 11:52:21

hát Magyarországon diokszinon hizlalt disznó már nem lesz mert lassan már disznó sincs egyáltalán. Szégyenszemre Ukrajnából hozzák a disznókat az országban lévő , általában nem hazai tulajdonú vágóhidakra !

A macskával meg etess egeret. Az biztos nem lesz dijokszinos, mert az egér nem eszik disznót.

Teddy Bagwell (törölt) 2008.12.16. 11:52:32

Az hogy van, hogy Írországból kell behozni sertést meg más húsokat? Itthon má nem is gyártunk disznót?
Vagy ennyivel jobban megéri Írországból behozni a húst?

broafka 2008.12.16. 11:53:41

Amúgy egy rövidke történetem nekem is van az élelmiszerekhez kapcsolódóan.
Haverom öccse, mikor életében először evett mekis "kaját", utána egy napig rókázott.
Jeee.
Amúgy tuti, hogy minden tele van nyomva, olyan cuccokkal, ami kikészíti az embert, bio termékre meg kb. a lakosság 1%-ának futja....
Tehát még nagyon választásod sincs.
Vagy szart eszel, vagy semmit.

Petrow 2008.12.16. 12:00:27

Mint oly sok más területen, itt is tudatos, és hosszú leépítési folyamat eredménye a mostani helyzet.

2004 és 2006 között az EU integrációra hivatkozva szétverték a határokon meglévő növényvédelmi és élelmiszer-egészségügyi ellenőrző állomásokat, mondván, hogy "Majd az unijó belső szabályozása megakadályozza, hogy a sok szemét bejöjjön ide..."
Az eredmény látható, hallható, ízlelhető.
Sógorom is ott dolgozott a szolgálatnál, és mindig fogja a fejét, amikor meghallja ezeket a híreket.

De ennyivel nem érték be, a vizsgálati apparátust is privatizálták, illetve leépítették. Érdemes elolvasni Lukács András 2007-es észrevételét, ahol a laborok "szétverésének" távlati hatásaival is foglalkozik. 4 oldal, tanulságos olvasmány: www.levego.hu/letoltes/kapcsolodo_anyagok/eureform-hozzaszol200703.pdf

Geza 2008.12.16. 12:06:04

"Az se öröm, hogy azokat meg kell ennünk, de mérget is?! Jópénzért?? Éljen a kapitalizmus."
Aha. Most szidjuk a kapitalizmust, amikor meg sztrájkol a máv, akkor meg 'nem versenyképesek, forduljanak fel, szabadverseny van'.
Morgunk, hogy nincs vasútbiztonság, de ha tenni próbál valaki valamit, akkor az baj.
Ez alapján, ha az élelmiszeripari szaktárca nem tesz semmit, viszon pl. a hentesek sztrájkba kezdenének a normális minőségellenőrzésÉRT, akkor nekik is a 'JQA'-kat, mert miért nincs hús a pulton, ugye.

Ha nekünk az a jó, akkor 'tudomásul kéne venni: kapitalizmus van', ha az a rossz, akkor meg 'büdös kapitalizmus, minket senki se néz'. Ha mással kéne összetartani, akkor 'mit érdekel, forduljon fel', ha mi fordulnánk fel, akkor 'miért nem törődnek velünk'.
Némiképp szánalmas, nem gondoljátok?

Akkor most mégis mit vártok, Gobbi Hilda lovasszobrát meg önjáró bakancsot? Nem gazdaságos a magyar sertéstenyésztés, állítsuk hát le, majd veszünk az írektől gyesznót. You asked for it, now you f...ing have it. Lehet menni Írországba felelőst keresgetni, kedves globalisták, majd szóljatok, ha megvan.

Egy kontinentális ellátórendszer egy földrészt képes akaratlanul is megmérgezni, százezer falusi/kerületi hentes maximum száz-kétszáz embert, többet még rosszindulattal se. Persze, nem olyan költséghatékony, de hát ha azt mondom, hogy a pénz nem cél, hanem eszköz, akkor még szocialista is leszek hirtelen.

Nos, nem szerettem volna, de itt a következmény, a kérdés csak az, hogy levonja-e végre valaki a tanulságot. Persze nekem mindegy, mindenki a saját útját járja.

Én továbbra is szalonnás tojást eszek reggelire, füstölt kolbászt uzsonnára, sajtos karajt pedig vacsorára, és továbbra is a piacon az ismerős termelőktől fogok vásárolni, az én lúzerségem és az ő 'globálisan versenyképtelenségük' teljes tudatában.

Amúgy meg jó étvágyat mindenkinek, a madárinfluenzás dél-amerikai csirkéhez, a dioxinos ír disznóhoz, a bse-e angol marhához, a (meddőséget okozó?) monsantós génmanipulált kukoricához, a tritikálés kenyérhez, a guár- és xantángumis margarinhoz, és a többi hasonlóhoz!

derelyegrádi szellem 2008.12.16. 12:06:36

broafka

"Vagy szart eszel, vagy semmit."

Ez nem egészen így van. Falun 50-60 rongyért nevelnek neked biokörülmények között egy 160-180 kilós disznót. Le is vágják, fel is dolgozzák, az ehhez szükséges alapanyag+munkadíj max 15 ezerből megvan. Ez egy áltlagos családnak egy évig elgendő (sőt, sok is) húskészlet. cca 70 ezer forintért.

Ismerek olyanokat akik többen állnak össze megvenni, mert nekik sok ennyi. Ha ketten vannak rá, akkor 35.000 ből megússza az egy évi húskészletét kolbásszal, hurkával, húsvéti sonkával, szalonnával, zsírral együtt.

Dioxin, hormon, antibiotikum maradványok, meg minden szar nélkül. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan embernek adtad oda a pénzt, aki ezt meg is érdemli. Dolgozott vele. Mégpedig sokat. És ez is jó érzés.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.12.16. 12:07:32

Onnan vesznek húst ahol olcsóbb, mert kell a profit.

ha Írországból olcsóbb szállítással együtt is, mint a 30 km-re lévő sertéstelepről, akkor szívfájdalom nélkül megveszik az ír húst ...

Másrészt meg azért nem verik nagydobra, mert akkor csökkenne a karácsonyi forgalom, és így a profit is ...

Vagyis a profit fontosabb mint az egészség.

DE!

A hivatalnak nem a cégek profitjáért kellene aggódnia, hanem az emberekért.
Ezért felmerülhet a kérdés, kap-e esetleg valamiféle "támogatást" a Főállatorvos hogy "óvatosan" fogalmazzon ...

rolika 2008.12.16. 12:08:31

a k.rva anyjukat, hogy az euró (meg a jólét) a f.szér' nem tud ilyen gyorsan begyűrűzni?!

egyébként nagyon egyszerű lenne a dolog: terrorizmus büntetési tételével bíróság elé állítani azokat, akik ész nélkül, ellenőrizetlenül feldolgoznak húsokat.

btw pont a hét végén vágtunk disznót anyósomnál. részben én is hizlaltam a drágát, hordtam szorgalmasan egész évben a csalánt, ősszel meg a hullott almát. a végén ott kötünk ki, hogy megint ott röfög majd mndenkinek az ólban a coca, mert szerintem bízvást kijelenthető: akik pénzt akarnak keresni az élelmiszerrel, azok mindenre képesek, nem néznek se embert, se állatot, csak a profit meglegyen

szmoker (Homo Trollicus) 2008.12.16. 12:25:23

Besenyő Pista bácsi a hülyeségről:

www.youtube.com/watch?v=uqh_kWyj_iM

Ajánlom figyelmetekbe a sütis részt, 2:36-tól.

Geza 2008.12.16. 12:27:45

rolika 2008.12.16. 12:08:31
"a k.rva anyjukat, hogy az euró (meg a jólét) a f.szér' nem tud ilyen gyorsan begyűrűzni?!"
Mert a brokinak van egy zacskó iránti pozíciója, amit a történelem során Európa eddig mindig magának tartott fenn, illetve van egy lyuk iránti pozíciója, amit mindig nekünk szánt. Nem írták persze ki az eu-csatlakozás szavazásakor a plakátokra, de hát sok állampolgártársunknak csak azért van a feje, hogy ne essenek le a fülei, és ők igennel szavaztak.

"akik pénzt akarnak keresni az élelmiszerrel, azok mindenre képesek, nem néznek se embert, se állatot, csak a profit meglegyen"
Bingó. Pedig hát régi matektanárom mondásával élve: a disznónak is két oldala van oszt' mégse egyenlet :).

molaris 2008.12.16. 12:29:00

"derelye"- gyanús vagy!:)- szóval Te is szereted a "pici- pocit".
Na erről majd megkérem az Asszonyt, hogy írjon egy szösszenetet. Tud mesélni, az ÁNTSZ foglalkoztatja, mint tuszti főorvost.. Amit Ferike barátja művel itt Süth Miklós álnéven és álbeosztásban, az vérlázító. De ezt látjátok Ti is.

moRtiZ 2008.12.16. 12:39:44

erős kezdőpost laspasmas :).

Gondolom ez azért nem csak magyarországra vonatkozik, mondjuk az kicsit abszurd hogy "A szakértők azt mondták, a vállakozók felelőssége, hogy a fogyasztókhoz eljutó élelmiszer biztonságos legyen.".

Combi a ballibes Ferkófan 2008.12.16. 12:44:19

Támadja az immunrendszert, rákkeltő, génkárosító hatású, mutációkat hoz létre, amely torzszülöttek világrahozatalát eredményezheti.

Végre tudom, hogy születnek a cigányok. És most elhatárolódom magamtól, zikkalj!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.12.16. 12:51:58

Aki ír húst eszik magyar helyett az meg is érdemli a dioxint.

Laspalmas, grat az 1. cikkhez!:D

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.16. 12:59:11

molaris 2008.12.16. 11:49:45

A hírek arról szóltak, hogy a takarmány volt szennyezett. Ha feldolgozás során borult volna rá egy flakon dioxin a húsokra, abból még nagyobb botrány lett volna szerintem. Így meg rá lehet fogni, hogy hát a termőföld volt szennyezett, és senki nem is tudott semmit, csak etették a kis cocákat....stb.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.12.16. 13:02:07

Megint egy olyan amikor kiderül, hogy sajnos nincs elkövető!
Akkor meg mi a fasznak ez a sok minőségbiztosítási rendszer?
Senki sem tehet semmiről!
Csak úgy kíváncsi lennék mitől olcsóbb az ír hús még ideszállítva is mint a hazai??????
Ez is megérne egy postot!!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.16. 13:03:11

Geza 2008.12.16. 12:06:04

Egy szóval sem mondtam, hogy forduljanak fel a sztrájkoló vasutasok, csupán azt, hogy fel kéne fogniuk, rosszat csinálnak, rosszkor, rossz helyen.
A két dolgot meg nem célszerű összehasonlítani, mert a MÁV esetében akkor beszélhetnénk kapitalizmusról, ha nem lenne monopolhelyzetben.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.16. 13:06:50

Köszönöm szépen az üdvözléseket, nagyon bíztam benne, hogy nem fogtok széttépni...... :))

Combi a ballibes Ferkófan 2008.12.16. 13:25:16

lasPalmas
A 4-8 általánost végzett váltókezelőket és társaikat nem túl nehéz rávenni arra, hogy sztrájkoljatok bazzeg és kaptok negyedmillát fejenként. Felfogni, hogy a sztrájk senkinek sem érdeke kivéve Gaskónak? Muhahahaha

irrelevant 2008.12.16. 13:30:25

Egy szót mondok: Bhopal

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 13:32:19

Valami nagyon el van qrva abban a gazdasági rendszerben, ahol jobban megéri Írországból behozni a húst, kamionnal, komppal együtt.

Petrow 2008.12.16. 13:34:34

laspalmas:
A hírek arról szóltak, hogy a takarmány volt szennyezett. Ha feldolgozás során borult volna rá egy flakon dioxin a húsokra, abból még nagyobb botrány lett volna szerintem.

Te is írtad, hogy a dioxin a feldolgozás során keletkezik, a "természetes" formájában nincs jelen.

Hogy hogyan, az is könnyen megtalálhatják: lehet a takarmány adalékanyagában (amitől pl. formázható, vagy jobban felszívódik),vagy bármilyen növényi olajban, lehet az elcseszett hőkezelés mellékterméke, de még akár a túl magas hőmérsékleten üzemelő porszűrő is létre hozhatja.

Nem nagy wasistdas kitalálni, hogy ki volt ebben a ludas, végigmennek a termelőkön, onnan a takarmánygyárakon, és biztos vagyok benne, hogy OTT KINT a gatyáját is elperelik a bűnösnek.

Mert a rahedli minőségbiztosítási szir-szarnak EZ lenne az igazi értelme, és nem az, hogy Mari néni nem kétméter magasan kicsempézett szobában méri ki a krómacél fejősajtárba lefejt 10 liter tehéntejet...

Itthon mindenki csak kussolni fog arról, hogy valószínűleg a botrány elhalása után még hónapokig lesz majd a boltok polcán ilyen alapanyagból készült májas, amiből a nagyi majd az unokájának csinálja a tízórai szendvicset.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 13:36:51

Én mindig ügyelek rá, hogy magyar húst vegyek, multiknál pl soha nem vásárolok hústerméket. De egy piaci hentesnél is simán lehetett ír dioxinos disznó. Max. kiírja hogy magyar árú, én meg megveszem. Marad tényleg a vidéki beszerzés. Havernak van egy nagy tanyája hatalmas területtel, mangalicákkal szürkemarhákkal . Egész évben szabadon vannak, tavaly télen az egyik koca bevette magát a malacokkal a nádasba, tavasszal meg előjöttek:)

De én friss húsból szeretek enni, nem komálom a lefagyasztást, kiolvasztást.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 13:39:03

Anno még az első budapesti gazdatüntetések idején beindult az index fórumon egy kezdeményezés, hogy csak külföldi élelmiszert vásárolnak, had menjenek tönkre a büdös orbánista parasztok. Kíváncsi vagyok, mint mondanak most.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.16. 13:39:42

Írország exportál még sertéshúst Nagy-Britanniába, Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Németországba, Oroszországba, Japánba, USA-ba, és még ki tudja, hova.

Ez a két mondat mindent visz:
"Akár 25 országba is szállíthattak a dioxinnal szennyezett ír disznóhúsból - jelentette be vasárnap Paddy Rogan ír főállatorvos. Azt nem árulta el, melyik országokról van szó. "

És miért nem?? Addig is vásároljanak a népek, amíg folynak a vizsgálatok? Kedves...

Johnny336 2008.12.16. 13:40:26

Lehet, hogy én is mostantól vidéki szomszédtól veszem a húst. Mondjuk malacot nem szoktam enni (aki messzemenő következtetéseket vonna le, azt jelentem a Simon Wiesenthal Központnak! :D), de pl. csirkéje is van.

szmoker (Homo Trollicus) 2008.12.16. 13:42:28

Őrnagy: ugyan miért? Mindenki jól jár. Az, hogy 10x annyi energiába kerül az egész buli, mintha itt vennék a Józsibától a gyesznyót, az le van szarva. Van energia, sok. Folyik az olaj, hasad az atom, ég a szén, ráz az áram...

Na majd ha nem lesz, az lesz a szopás, ott fog végetérni ez a kib@szott multináczi izé. De azt is mi fogjuk megszopni, ne aggódj.
De legalább egy biztos: az emberiség túl fogja élni.
(Vagy nem)

Johnny336 2008.12.16. 13:44:04

"beindult az index fórumon egy kezdeményezés, hogy csak külföldi élelmiszert vásárolnak, had menjenek tönkre a büdös orbánista parasztok."

OFF:
Akik ezt mondták, vajon mondják azt is, hogy szadeszes buzik, maszopos cigányok? :D

ON:

Az a legnagyobb probléma, hogy még millió olyan dolog van, ami mérgező anyagként a húsba kerülhet feldolgozás közben, vagy még működő állatként való ténykedésekor. És ezek folyamatosan fognak előjönni. Aztán a végén megmondja a KÖJÁL, hogy együnk fényt, az nem káros (bár az is, mivel lukas az ózonpajzs :D).
Gy.k. dögöljünk éhen. :P

broafka 2008.12.16. 13:55:38

A vagy szart eszel, vagy semmit, a városban élők nagy részének az étkezési lehetőségeire értettem.
Nyilván vidéken sokkal jobb cuccokat lehet beszerezni, normálisabb áron. Így k´ne lennie mindenhol.
Biokaját a népnek.

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.12.16. 13:59:21

Lehet, hogy már ettünk is ebből a finom dioxinos húsból. Lehet, hogy évek óta fogyasztjuk.
Lehet, hogy nem kéne csak faluhelyen házilag nevelt desznyóhúst vásároln.
Lehet, hogy inkább fényt kéne enni ?!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:03:44

Az Eu-nak pl. be kéne tiltani az él vágóállat szállítást.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:04:36

Mármint hosszabb távon, nyilván valahogy a helyi vágóhídra el kell szegényeket vinni.

Geza 2008.12.16. 14:07:20

:set morbid
Van 386 népviselőnk, darabja mondjuk 85 kg, az szumma szűk 33 tonna. Az tízmillió (mínusz 386, tudom) emberre leosztva kevesebb, mint 0.4 gramm. Ha ennyit dioxinos húsból is kibírunk, akkor aszondom, _együk meg_ őket :) !
'Nálunk a legfőbb érték az ember' - mondta a kannibálok humánerőforrás-menedzsere.
:set nomorbid

Lithium78 2008.12.16. 14:07:37

broafka: "a városban élők nagy részének az étkezési lehetőségeire értettem."

azért itt is lehet mit enni :) zöldség-gyümi a piacról, vásárcsarnokból, hús meg egy ismerős hentestől, aki mindig jó árut ad.
meg persze a fényevés is, a monitor előtt ;D

broafka 2008.12.16. 14:11:43

Nem azt mondom, hogy nincs mit enni, hanem azt, hogyha normális kaját szeretnél venni, esetleg még hazafiasan arra is figyelsz, hogy magyar árut vásárolj, akkor esélyes, hogy a végén lényegesen többet fizetsz, mintha a külföldről importált szart vásárolod meg.
És ez az ami bassza a csőrömet.
A fényevést meg ne nagyon hangoztassátok, mert még kivetik rá az adót :)).

idióta ióta 2008.12.16. 14:25:04

Tisztelettel kérném, hogy a Palatinos sztorit frissítsétek amint új hírek érkeznek. Épp pár napja vettem kolbászos karajt a GRoby-ban.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2008.12.16. 14:29:43

Ismerőstől vegyünk húst, piacról vegyünk mindent, stb... mégis, ki garantálja, hogy a piacon vett zöldség nincs agyonpermetezve, ki garantálja, hogy a piacon vett húsban nincs dioxin? Ott állsz a termelő mellett minden nap, s figyeled? Ez az egész egy bizalmi dolog, te megbízol az eladóban, hogy betartja a szabályokat, hogy nem vegyszerezi agyon a termékét, s megbízol az állami hatóságokban, hogy rendszeresen ellenőrzi ezeket, s valóban a megfelelő minőségű áru kerül az asztalodra... aztán meg kiderül, hogy nem, megszeppensz, majd kezdődik minden előről. Míg el nem patkolsz valami ma is divatos betegségben.

S mindenki mutogat mindenkire, a fogyasztó a kereskedőre, a kereskedő az államra meg a termelőre, a termelő meg felteszi a kezét: ha tisztességesen jár el, akkor drágább lesz az áruja, s éhenhal, mert nem veszik meg, s itt visszakerül a labda a fogyasztóhoz, azaz hogy miért nem veszi inkább a minőséget az ócsó helyett - hát, mert nem kap elég fizetést a munkahelyétől (termelőtől-kereskedőtől-szolgáltatótól-valamilyen szinten minden munkahely besorolható ebbe a három kategóriába), plusz még az állam is megsarcolja adók formájában. Valahol hülye az ember, hogy kiépít egy ilyen rendszert, ahol senkinek sem jó, vagy csak nagyon kevés embernek... de ez messzire vezet.

A témáról írtam egy szösszenetet egy hete, mikor még úgy tudtuk, Magyarországot nem érinti a téma.

hiper.blog.hu/2008/12/08/title_60554

leonov 2008.12.16. 14:30:10

A mopszok halálosak !

Combi a ballibes Ferkófan 2008.12.16. 14:33:14

broafka 2008.12.16. 13:55:38
Biokaját a népnek.

Aha, meg tömeges éhhalált. :)

zsoltix 2008.12.16. 14:36:36

Én teljesen mást olvastam a dioxinról, mint a postban van. Na de minden cikkben azt ír a szerző,amit akar:)

winston01 2008.12.16. 14:42:27

Tilcsákbe a ZEUt meg a kapitálizmust! FUJ!

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 14:44:54

Teljesen zárt piacon azért elő tudnák állítani 10 millió emberre a biokaját mi magyarok. Csak akkor nem lenne olcsó DVD lejátszó meg laptop. Viszont minden ember tuti nem ehetne azt a bolygón, egyszerűen nincs annyi termőföld.

derelyegrádi szellem 2008.12.16. 14:48:26

"Anno még az első budapesti gazdatüntetések idején beindult az index fórumon egy kezdeményezés, hogy csak külföldi élelmiszert vásárolnak, had menjenek tönkre a büdös orbánista parasztok. Kíváncsi vagyok, mint mondanak most."

Ugyanazt. Ez náluk hitvallás, amin sem dioxin, sem semmi nem változtat.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.12.16. 14:49:09

A dioxin egy vegyületcsoport gyűjtőneve. Kb. mint a szénhidrát.
Tényleg káros, még ha ez nem is igaz :
"Ez a molekula a legveszélyesebb ismert ipari melléktermékként keletkező méreg"

martonx 2008.12.16. 14:50:08

Engem a számok nagysága dühít fel. Tényleg ennyire nincs saját sertéshúsunk? Hogy több tízezer tonnát kell behozni külföldről?
Összeszámoltam: 51`872,06 tonna ír származású sertéshúst hoztak be különböző cégek.

Kérdésem, hogy tényleg szükség van erre? A magyar sertést ennyire nem lehet eladni? Illetve külföldön ennyivel olcsóbban termelnek, hogy megéri Írországból behozni???

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2008.12.16. 14:57:49

Háát ezaz! komp+közút+vasút+megtermelés ennyivel olcsóbb?????

Geza 2008.12.16. 14:58:44

Droli 2008.12.16. 14:29:43
"ki garantálja, hogy a piacon vett húsban nincs dioxin? Ott állsz a termelő mellett minden nap, s figyeled?"
Nem. De mivel rajta kívül más nincs a láncban, így ha valami nem stimmel, nem tudja arra fogni, hogy 'már én is ezt kaptam, engem is átvertek', így egyértelműen rajta marad a felelősség, nem tud kibújni alóla, és ez itt a lényeg: felelős az árujáért, és ezt mindketten tudjuk.
És ha rosszat ad el, akkor a következményeket is ő viseli, akár csak arról van szó, hogy többé nem veszek tőle semmit, akár arról, hogy ráuszítok mindent az apehtől a köjálon át a vpop-ig mindent, akár arról, hogy megvárom zárás után és rábeszélem a tisztességesebb üzletpolitikára.

"Ez az egész egy bizalmi dolog, te megbízol az eladóban...aztán meg kiderül, hogy nem,"
Joszif Visszarionovics Dzsugasvili szerint a jó munkakapcsolathoz két dolog kell: feltétlen bizalom és szigorú felelősségrevonás.
Ha bármilyen esetben egyértelmű a felelősség és ezt érvényesíteni is lehet, az nagyon jó alap a bizalomhoz.
Mivel az országban szinte senki semmiért sem felel, nem véletlen, hogy úgy is állunk, ahogy.

Egy Írországig mutató, nemzetközi szinten kusza láncolatban megtalálni a felelőst (nem a hibást, azt találja meg majd a dolog felelőse!) szinte lehetetlen, nyomást gyakorolni rá pedig teljes mértékben az. No pláne, hogy a lánc végén is egy céget találsz, ami fizikailag nem létezik, csak az alkalmazottai, de azok meg nem tehetnek semmiről, ugye.
Ha közvetlenül a termelőtől szerzed be a kajádat, akkor egyértelmű a dolog, és ezzel ők is tisztában vannak.
Te átvernél valakit ilyen szinten, ha tudnád, hogy jövő héten is itt fogsz árulni és bármikor felelősségre vonhat? Ha hentes vagy, rendelnél-e olyan termelőtől, akiben nem bízol meg, tudván, hogy ha ő átver, akkor a te forgalmadnak is vége?

Minden csak a felelősségrevonás kérdése, azaz nektek bolti vásárlóknak pusztán annyit kéne tennetek, hogy amely cég bármilyen gyártmányával ilyen súlyos gond volt, annak soha többé semmilyen boltban semmilyen termékét nem venni. Az ellenőrzés ugyanis az ő felelőssége lett volna, ha nem is törvényileg, de emberileg igen.
Tíz-tizenöt ilyen, és elkezdenének rendesebbek lenni.

Csak hát amíg tényleg bármit megtehetnek veletek következmények nélkül, addig az alantasabbja meg is fogja tenni, amit a felelőtlenebbje nem fog ellenőrizni.

"S mindenki mutogat mindenkire, a fogyasztó a kereskedőre, a kereskedő az államra meg a termelőre,"
Nem. Én mutogatok a Bélára a piacon, neki meg már nem lenne kire mutogatnia. Ezért aztán a saját jól felfogott érdekében még akkor se ver át, ha amúgy akarna.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.12.16. 15:00:10

Nincs magyar sertés már, sikerült tönkretenni a termelőket a botrányos felvásárlási árakkal.
Most majd újra lesz :)

Geza 2008.12.16. 15:04:22

martonx 2008.12.16. 14:50:08
"Hogy több tízezer tonnát kell behozni külföldről?"
Szerintem itt a vessző nem az ezres-elválasztó, hanem a tizedes-elválasztó szerepét tölti be, azaz az '12,345' az tizenkettő egész háromszáznegyvenöt ezred.
Egyrészt a helyesírás szabályai szerint is így van, másrészt ha megfigyeled, nem mindenhol három számjegy áll mögötte, aminek az ezres-elválasztó szerepkör szerint kellene.

Geza 2008.12.16. 15:09:55

:set offtopic
Pár napja lett volna egy kis dolgom a fogyasztóvédelmi felügyelettel, próbáltam elérni őket a 80-201205-ös és az 1-4594800 számon, délután négykor, délelőtt fél tízkor és fél tizenkettőkor, nem vette fel senki.
A weblapjuk állítólag a www.fvf.hu, ami nem érhető el.
Tud-e valaki valamit róluk, vagy csak ilyen sunyi módon akarják tudatni, hogy tekerjünk magunka wc-papírt, jelezvén hogy le vagyunk sz.rva?
:set noofftopic

Johnny336 2008.12.16. 15:15:50

"Joszif Visszarionovics Dzsugasvili szerint a jó munkakapcsolathoz két dolog kell: feltétlen bizalom és szigorú felelősségrevonás."

Szerintem a tőle származó ötleteket, hiába lenne bennük ráció, alapból elvetik.

Geza 2008.12.16. 15:09:55

Én beszéltem már velük. Nem tudtak segíteni :D

Geza 2008.12.16. 15:17:53

Johnny336 2008.12.16. 15:15:50:
"Én beszéltem már velük. Nem tudtak segíteni :D"
Más ügy lett volna, egy garanciális javítással kapcsolatban, de az már tényleg nem vág ehhez a témához.

Ned Coleman · http://nedcoleman.net/ 2008.12.16. 15:18:37

Lehet azért nem lehet őket elérni mert az fvf-nél most volt az évvégi dínomdánom.Úgy hallottam, hogy mindenki evett a dioxinos húsból...

martonx 2008.12.16. 15:43:18

Geza igazad van. Bocs. Sajnos túl sokat dolgozok angolszász nyelvterületen. :-(
Ha ezerrel elosztjuk, akkor is soknak tartom azt az 51 tonnát. Kíváncsi vagyok vajon magyar sertéshúst visznek ki tőlünk?
Egy ismerősömnek kis húsüzeme van. Azt mondta nem azért van bajban mert nem tudja eladni a termékeit, hanem mert nem talál alapanyagot...

Úgy tűnik a magyar mezőgazdaság megszűnt. Vajon mi lesz a következő? Magyar egészségügy? Létezik még ilyen? Vagy magyar közbiztonság? Magyar oktatásügy? És még sorolhatnám. Egyáltalán lesznek még itt magyarok néhány év múlva? :-(

Johnny336 2008.12.16. 15:54:37

Lesznek magyarok, csak nem magyarul fognak beszélni, hanem lovári nyelven...de ők az igazi magyarok. Akik magyarul beszélnek, jelenleg még megtűrt szolganépként működnek.

Geza 2008.12.16. 16:01:36

Johnny336 2008.12.16. 15:54:37
"Lesznek magyarok, csak nem magyarul fognak beszélni, hanem lovári nyelven..."
A XIX. sz. végén, XX. sz. elején hasonlóan állt a helyzet, csak akkor a jiddist tartották befutónak.
Mondjuk most se kizárt, csak most nem érek el ilyen jellegű statisztikákat, hogy igazolni vagy cáfolni tudjam.

százfogú c.zenekar 2008.12.16. 16:09:52

Háát...
Ezért jó, ha az ember saját disznót tart, saját készítésű kolbászt, szalámit, stb. eszik.
Egyébként, miért is nem jó nekünk a magyar disznó húsa, hogy Írországból kell behozni?

@laspalmas:
Nem Magyarországba, hanem Magyarországra.

Bocs, Grétsy Tanár Úr szele átjár...:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.16. 16:20:32

Szerintem inkább csak mádzsárt fognak beszélni. Lováriul már Győüzike se ért. Bár az is lehet, hogy szecsuáni vagy szimplán mandarin lesz a többségi nyelv.

ermi50xn6j2 (törölt) 2008.12.16. 16:23:12

Tévedsz Johnny! Ők és gyerekeik nem azt a dioxinos szart eszik. Én Békésben élek, s látom, nap nap után, hogy 15-20millás kocsival jönnek városról ,és viszik a házilag előállított terméket.Egymásnak adják a címeket, sokszor nem lehet bemenni az utcákba a kocsisoroktól. Az meg, hogy kevés a sertés, abból is adódik, innen román felvásárlók vásárolják fel a disznókat, 100Ft-al drágábban, mint amit itthon a külföldi kézben lévő vágóhidak adnak érte.Nincs magyar feldolgozóipar!

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2008.12.16. 16:29:54

Geza 2008.12.16. 14:58:44

Tegyük kicsit bonyolultabbá a dolgot: honnan tudod, hogy a piacon áruló emberke valóban maga termeli-e a dolgokat, s nem nagykerből veszi? Vagy a falusi zöldséges biztos, hogy a jó minőségű saját termelést adja el duplaáron, s nem ugyanattól a nagykertől veszi, mint a multi? Nem mindenki olyan szerencsés, hogy van teljesen megbízható, ne adj isten baráti viszonyban lévő őstermelő ismerőse.

A röhej az, hogy az írek nagyon büszkék a mezőgazdaságukra. Ha bemész egy ír boltba, a húson sokszor megtalálod, hogy kinek a farmjáról származik (név, cím!), a pultok felett meg imponáló képek vannak a "mintagazdaságokról". Aztán meg nagy bizalommal megveszed a dioxinos húst.

A posztírót meg elrakom a kedvenceim közé, régen olvastam ennyire színvonalas, adatokkal alátámasztott posztot, szerintem az Index főhírek között lenne a helye. (Az más kérdés, hogy már az Indexes blogajánlóról is levették, hiába, szerintük nem fér el Dundika és a guminő között, ehhh...)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2008.12.16. 16:38:01

A Kaider Food tiszta.

"A Mezőgazdasági Szolgáltatási Hivatal (MgSzH) laboratóriumi vizsgálatai során jutott erre a megállapításra. Eszerint a Kaiser Food Kft. abdai üzemébe érkezett ír származású sertésmáj nem szennyezett dioxinnal - jelentette be Bognár Lajos az MgSzH élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi elnökhelyettese.
A vizsgálat eredményeinek következtében elmondható: a Kasier Food érintett termékei forgalomba hozhatók, mivel azok biztonságosak és fogyaszthatók - tette hozzá az elnökhelyettes. "

ermi50xn6j2 (törölt) 2008.12.16. 16:45:48

Ha valaki tudna sgíteni nekem megköszönném. Megszerettem volna nézni a KSH honlapján, a második világháború előtti férfi lakosság létszámát, és a háború utáni ffi.látszámot. Nem találtam meg. Csak e-mailben lehet érdeklődni. Hogyan is va ez? Talán csak nem államtitkot feszegettem? Elküdtem nekik a kérdéseimet, de még nem válaszoltak rá.Lehet, hogy nem jó helyen kerestem? Igaz,csak egy hónapja van számítógépem, nem nagyon értek még hozzá.

derelyegrádi szellem 2008.12.16. 16:49:23

Droli

"A posztírót meg elrakom a kedvenceim közé, régen olvastam ennyire színvonalas, adatokkal alátámasztott posztot, szerintem az Index főhírek között lenne a helye."

És ha még azt is hozzáveszed hogy ez a poszt bizony "szűzkéztől" (bocs palmas) származik....

Geza 2008.12.16. 16:49:44

Droli 2008.12.16. 16:29:54
"Tegyük kicsit bonyolultabbá a dolgot: honnan tudod, hogy a piacon áruló emberke valóban maga termeli-e a dolgokat, s nem nagykerből veszi?"
Egyszerű: megkérdezem, és ha erre azt feleli, hogy igen, akkor ezt elfogadom, és eszerint járok el. Azaz ha nem jó az áruja, akkor rajta verem el a port.
Tulajdonképpen (ebből a szempontból) nem közvetlenül az a lényeg, hogy ő termelte-e, hanem hogy vállalja-e érte a felelősséget.

"Vagy a falusi zöldséges biztos, hogy a jó minőségű saját termelést adja el duplaáron, s nem ugyanattól a nagykertől veszi, mint a multi?"
Meglepő módon van minőségbeli különbség a kettő között, és ez gyakran észre is vehető. Salátánál pl. én nem annyira szúrnám ki, de a tojásnál végtelenül egyszerű: megfőzöd, kettévágod, és megnézed a sárgájának a színét. Ha halványsárga, akkor az 'versenyképes technológiával készült', ha szép érett mély, szinte már mustársárga, akkor az rendes koszton tartott tyúktól származik.

"Nem mindenki olyan szerencsés, hogy van teljesen megbízható, ne adj isten baráti viszonyban lévő őstermelő ismerőse."
Persze nem állnak ilyen táblával a kofák a piacon, de ha már hetek óta arrafelé vásárolsz és egy kicsit figyelsz, meglátod, hogy ki az, aki tényleg szívvel csinálja. Ha emellett az áruja is jó, akkor jó eséllyel találtál egy rendeset (megjegyzem: a piacosok elég jó része ilyen). Ha már egy ideje arra vásárolsz, kezd rálátásod lenni, hogy mi a házi és mi nem az.

Olyan ez, mint hogy bekötött szemmel is meg tudod különböztetni a Glenfiddich whiskey-t a PéterPál Viszki Ízű Szeszesitaltól :).

"régen olvastam ennyire színvonalas, adatokkal alátámasztott posztot, szerintem az Index főhírek között lenne a helye."
Igazságnak az indexen? Ez új :) !

"(Az más kérdés, hogy már az Indexes blogajánlóról is levették, hiába, szerintük nem fér el Dundika és a guminő között, ehhh...)"
Erről beszélek...

Horizont 2008.12.16. 18:07:27

Hol a magyar mangalica?
És a többi magyar disznó?
Az ír disznó szebb és jobb?

Laspalmas gratulálok a székfoglaló posthoz:)) Nagyon alapos.

Horizont 2008.12.16. 18:12:16

Tarackos Sül 17:16
Nem védeni, FELSZÁMOLNI!!!!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2008.12.16. 19:05:17

"Hol a magyar mangalica?"

Utoljára február 9-én, a Mangalica fesztiválon láttam ezer forintos hurka formájában.:-/

HT 2008.12.17. 10:05:02

Én annyira nem bíznék meg a házilag neveltben sem. Ki tudja, hogy annak a tápja hogy készült? Esetleg ha saját kukoricával és moslékkal etetik, de akkor biztos nem jön ki 70k-ból egy disznó. Főleg ha nagyobb állományról van szó.
A másik szempont, hogy miért olcsóbb az ír disznóhús, hát esetleg azért,mert rájöttek a feldolgozóban, hogy zűrös az áru és kiakciózták keletre.

süti beállítások módosítása