Skip to content


       Szűrés lista

Módszerváltás Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely szőrösszívű, keménykezű, patáspárti polgármestere, Lázár János a haladás útját járja. Vagy inkább a sorsot kísérti? Majd kiderül...

Nem elég, hogy a múltkor megmondta, hogy aki nem vállalja el a felajánlott közmunkát, az 3 évig egy kanyi vasat sem kap segélyként, most újabb intézkedést hozott:

Az önkormányzati intézményekben dolgozó 300 (!) nyugdíjast, akik között a legtöbb tanár, de vannak szakipari, pénzügyi, szociális és egészségügyi területen dolgozók is, nem foglalkoztatják tovább, vagyis kirúgják. Ezzel akarja elérni azt, hogy a helyi diplomás fiatalok ne költözzenek el.

Támogatni való ötlet! Lehet sírni, hogy mi lesz szegény nyugdíjasokkal, de ne felejtsük el, hogy a fiatalok jelentik a jövőt helyi és országos szinten egyaránt. Ha nem kapnak munkát, akkor bizony elköltöznek. Vagy egy másik településre, vagy külföldre, ahogy az exünk is javasolta. Lázár János felismerte ezt, és a saját eszközeivel megpróbál tenni ellene.

Ahogy fogalmazott: "olyan várost szeretnének, ahol a fiataloknak nem csak születni, hanem élni is érdemes. Tehát lesz munkahelyük, tudnak családot, otthont teremteni. Nagyon fontos, hogy a városnak a helymegtartó képességét erősíteni tudják, de ehhez munkát kell biztosítani."

Sajnos a helyi ellenzék nincs elájulva az ötlettől: Szőke Mihály, az MSZP hódmezővásárhelyi szervezetének alelnöke szerint ez az intézkedés az oktatás színvonalát fogja rombolni. "Úgy gondolom, hogy lehetnek olyan nagy tudású szakmabeli emberek, akik nyugdíj mellett dolgoznak, és - hogyha mondhatom azt egykori pedagógusként - vétek őket elküldeni. Mivel rendelkeznek olyan tapasztalattal, amitől egy kezdő pedagógus jobbá válhatna" - mondta a Független Hírügynökségnek.

Persze a szavazóbázis, a nyugdíjasok...A fiatalokkal mi lesz, Szőke úr? Dögöljenek éhen? Egy pályakezdő tanár ne kapjon állást, mert nem elég "nagy tudású", nincs annyi gyakorlata, mint annak, aki már 30-40 éve tanít, és bár kicsit vaksi, kicsit nagyothall, sokmindenre nem emlékszik, de "vétek lenne elküldeni" ?

 

Címkék: közélet társadalom megyei hír

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr511088985

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.04.29. 10:44:57

"Segíts Te is Seres Máriának"A Civil Mozgalom a Seres Mária által létrehozott új szervezet, amely egyre inkább kezd beletolatni a mai politikai elit homokozojába, küldte nekem az alábbi levelet nemrégiben. Egyelőre kommentár, és különösebb fejtegetés nélk…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

synthesizer 2009.04.29. 11:09:08

@pierre bayle: Oktatásban a fiatalok nagyon gyengék. Ez viszont nem a koruk miatt van, hanem mert a legbénábbak mennek tanárnak a mégbénább főiskolára/egyetemre.

mind2 (törölt) 2009.04.29. 11:10:01

@gidabiga: Nálunk szerte a családban 1 pár van, oldalágon :) Még jó, hogy ritkán találkozunk :)
Basszus, ha elkezdik mondani, egy időutazáson veszek részt 1951 - ben :))

eszkep 2009.04.29. 11:10:28

Az is demagógia, hogya tapasztalatot csak nyugdíjas tudja átadni. Egy 40-50 éves szakember ugyanannyi tapasztalattal rendelkezik!

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:10:53

Hűha, igencsak elszabadultak az indulatok. Bár nyugdíjas-témában nem is meglepő...

Ja, ha esetleg a szerkesztő(k), meg a kommentelők elérkezettnek látják az időt az Endlösungra, akkor Zugló egyik csenges zöldövezeti részén 12 lakásos társasház épül, de még csak az alapja van kiásva.

Oda jó pár "feleslegessé" vált "nyuggert" el lehet helyezni...

Az felmerült -e valakiben, hogy nem minden vagy fehér, vagy fekete?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.04.29. 11:10:56

Én azt hittem valaki vagy nyugdíjat kap vagy dolgozik.
De kettőt együtt? Ez nekem új volt ...

Amúgy kezdő tanárként nem is lehet elhelyezkedni, mert nincsn üres tanári állás (Budapesten).

Persze azért 6 egyetemen évente több ezer tanár végez ...

synthesizer 2009.04.29. 11:11:54

Egyébként miért a nagy nyuggerellenesség? Mert nincs jövőképünk nekünk fiataloknak. Mert elvették a jövőnket. Nem mi tehetünk róla, hiszen alig pár éve szavazhatunk, munkát is csak kóstolgatjuk, beleszólásunk eddig alig volt bármibe. És a fejünk fölül ellopták a jövőt. Hogy tiszteljem ezek után az előző generációkat? Ha lenne bármilyen reményem a családalapításra, akkor leszarnám a nyugdíjasokat.

Terminátor akinek szög áll ki a lábából 2009.04.29. 11:12:28

@zero: Inkább kúrjatok (haha) fel egy posztot Nagy Ő Anikóról.

synthesizer 2009.04.29. 11:12:52

@Seduxen: És az felmerült, hogy néha a szürke túl kevés, hogy fontos legyen?

martonx 2009.04.29. 11:12:54

@pierre bayle: érdekes. Az oktatásban pont az ellenkezőjét látom a családomban.

A fiatalok kirándulni viszik a gyerekeket, programokat szerveznek, érdekes feladatokat találnak ki témazárónak.

A nyugdíjas meg halál lazán - beleszarok - fílinggel leadja az órát, dolgozat írás annyi, hogy vegyetek elő lapot, diktálom a kérdéseket. A beleszarok hozzáállást ne azonosítsuk tévesen a türelemmel.

Marcellusca 2009.04.29. 11:13:29

@eszkep: Bocs, hogy vitába szállok, de nem lehet az összes nyugdíjast felelőssé tenni!
Saját példa: Apósom több, mint 40 évet lehúzott a MÁV-nál (nem irodista, pályaépítő és -fenntartó), és alig 30 egynéhány ezer forinttal ment nyugdíjba. Ma is alig több, mint 40 ezer.
Világ életében utálta a komcsikat és sosem szavazott rájuk.
Na, Ő mennyire bűnös a kialakult gazdasági helyzetért?

mind2 (törölt) 2009.04.29. 11:16:22

@synthesizer: hát ez azért van, mert az oktatás stratégiai terület egy ország jövője szempontjából. És ha azt akarod, jól manipulálható, aluliskolázott birkatömeg húzza az ikszet, akkor tégy tönkre egy területet, gyengítsd, zúzd porrá a presztizsét.... aztán dobj be olyan kelendő szakokat, mint a média és a kommunikáció.
Oktatás, egészségügy, műszaki területek, szakok. Mind erre a sorsra jutottak az utóbbi években. Tedd tönkre ami működött, mert poroszos, avítt, és adj helyette maunikát. Buta népnek nincs hazája. Csak vezetői.

Szent Ibrahim 2009.04.29. 11:18:35

Öreg ember nem vén ember
Nyugdíját kiegészítvén harácsol
S ő az ki GDP-t alig ha termel
Ki fogatlanul, hivatalban rikácsol
Rágja a jómunkás fiatalok máját
Vén burzsoá jót nevet mások kárán

Marcellusca 2009.04.29. 11:19:17

@martonx:
@eszkep:
OK, OK! Így rendben.
Bocs, de nem tudok minden linket végig olvasni (dógoznyi is köll néha :D), meg a vidiókat sem tom megnézni (csak otthon, mer' itten le vagyon tiltva). :)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:19:53

@synthesizer: a konkrét példánál maradva nem lehet vagy fehér vagy fekete mentalitással elintézni a kérdést. de meg sem próbálom egy kicsit más megvilágításba helyezni ezt a problémát, nem hiányzik nekem a "Bezuhov-szerep", elolvasva a kommentek egy részét, ezt már megnyerte más...

@Marcellusca: már hogy ne lehetne? mindenről a nyuggerek tehetnek, a nyugdíjkorhatár betöltésekor miért nem sétáltak ki a temetőbe? az lenne az egyetlen üdvözítő megoldás...
Csak remélni tudom, hogy a következő generáció nem lesz még radikálisabb "nyugger-kérdésben", mert akkor a MI generációnk (a mai 30-asok) tényleg a Dunában végezzük :))))

pógárjenő 2009.04.29. 11:20:13

Mikor feloszlatták a munkásőrséget mindenkinek felajánlottak diplomákat, 90% tanárit választott......no comment!

synthesizer 2009.04.29. 11:21:15

Amit utálok ebben az országban, hogy bármiféle újítást a saját környezetedben zsigerből elnyomnak. Semmilyen lehetőség nincs alulról jövő kezdeményezésekre. Legtöbbször pénz sem kell, mindent megcsinálnék (mások is hasonlóképpen) a szabadidőmben, de nem lehet, mert valamelyik szarrágó akkor megsértődik (mert hogy én miért tudnám jobban; jó volt eddig is, minek most felborítani).

Bazmeg, HAGYJANAK MÁR VÉGRE DOLGOZNI!

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2009.04.29. 11:21:39

Nos ezt is lehet jól csinálni, meg rosszul. Jól úgy lehet, ha a nyugdíjasokat is kompetencia alapján távolítják el: nem a legrégebben dolgozó, legidősebb, stb... tanárt kell, hanem azt, akinek a diákjai az érettségiken, felvételiken, stb... a leggyengébben teljesítettek. Ugyanis azt el kell ismerni: a pályakezdő tanárok között rengeteg a selejt. Kétszázvalahány ponttal is felvettek embereket tanárképzőkbe. Szóval ha a tapasztalt, tényleg jól tanító nyugdíjasokat megtartják és csak a középszerűeket küldik el, akkor ez egy nagyon jó elgondolás.

synthesizer 2009.04.29. 11:22:52

@Seduxen: Sok szerencsét döntési helyzetekben. Amikor van két választásod, és döntened kell. Sokra mész a "nemfeketenemfehér" mentalitással. Valóban nem minden fekete vagy fehér. Csakhogy nem lehet személyre szabottan mindenkit figyelembe véve dönteni. Ennyi.

Marcellusca 2009.04.29. 11:23:17

@zero: Bizony.
És az összevont jövedelem alapján adózik is. Nem is keveset.
Jövőre pedig választania kell, hogy vagy nyugdíj, vagy fizu.
Lesznek itt munkahelyek! :)
(Vagy nem, de adócsalás inkább. :D)

Marcellusca 2009.04.29. 11:26:57

@Seduxen: Ja, ja!
Sőt!
Meg sem fogják várni, amíg mi, 30-asok megéljük a nyugdíjas kort. Már előtte a Dunában végezzük, hogy az akkori friss diplomásoknak legyen helye. :D

És halkan jegyezném meg, hogy a milliónyi diplomás mellett nem lesz, aki fizikai munkát végezzen.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:27:24

@synthesizer: de ebben a konkrét helyzetben lehet AGGYAL dönetni, és nem fűnyírással.
1: az adott munkahelyre lenne -e egyáltalán jelentkező? Ha nem, miért ne maradjon a nyugdíjas?
2: milyen színvonalon végzi a munkáját? jól? nosza, akkor vegyük mellé - mondjuk fél évre - a fiatalt, adja át a tapasztalatát, hogy a fiatal még jobban tudja végezni a munkáját, és csak utána köszönjük meg neki az eddigi ténykedését
3: csak "porfogó"? akkor el vele.

szerintem kb ennyi.

de ha húznak egy határt, hogy márpedig a 300 "nyuggernek" mennie kell, bármi is van...

nos ez is egyfajta mentalitás.

Csak óvatosan Lázár Jani, nehogy ez legyen a "magyar 300" :)))

synthesizer 2009.04.29. 11:33:03

@Seduxen:

1: az adott munkahelyre lenne -e egyáltalán jelentkező? Ha nem, miért ne maradjon a nyugdíjas?

Honnan tudod, hogy nem így tervezték? A posztból nem derül ki, hogy mindenképpen elbocsátanak, vagy csak ha van utánpótlás

2: milyen színvonalon végzi a munkáját? jól? nosza, akkor vegyük mellé - mondjuk fél évre - a fiatalt,

??? Gondolod nem fog neki keresztbe tenni ahol tud? Döntöttél te már emberekről?

3: csak "porfogó"? akkor el vele.

És ezt ki dönti el? Akkor jön majd a furkálódás, felnyomják egymást, hogy ki a "porfogó". Ha valakit kiválasztasz, akkor meg jön a spekuláció, hogy aki maradt az milyen rokonod, mennyit fizetett, stb. Tekintve, hogy nyugdíjasokról van szó, akik nem lesznek munkanélküliek, simán el lehet küldeni őket válogatás nélkül. Esetleg egy átmeneti időszak csökkentett munkahéttel, bár én ezt nem támogatnám.

eszkep 2009.04.29. 11:33:04

@Marcellusca: Nyilvánvalóan nem az összes nyugdíjas felelős, kicsit fentebb már erre ki is tértünk. Az viszont statisztikai adat, hogy 70%-uk igenis felelős...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:35:55

@synthesizer: mondom, ez is egy álláspont...

azt már meg sem merem kérdezni, hogy mondjuk 40 év közalkalmazotti munkaviszony után egy ca 60.000-es nyugdíjból mihez kezd a nyomorultja?

bár kilenemszarja, ez is igaz. ilyenkor már csak a baj van velük, elszívják a levegőt is előlünk...

valami azt súgja, tényleg szar lesz megöregedni...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:37:09

@Marcellusca: fizikai munkát? hülye vagy? a fizikai munkának ca 20 éve nincs becsülete ebben az országban...

úgyhogy tovább is léphetünk.

2itailor 2009.04.29. 11:43:11

@Seduxen: mi már látjuk mi vár ránk :(

synthesizer 2009.04.29. 11:43:34

@Seduxen:

azt már meg sem merem kérdezni, hogy mondjuk 23 évesen állás nélkül mihez kezd a nyomorultja?

bár kinemszarja, ez is igaz. mindig csak a baj van velük, nem tisztelik az időseket...

valami azt súgja, tényleg szar lesz ide születni...

Jim Raynor 2009.04.29. 11:47:04

hát, akiket én ismerek, és nyugdíj mellett dolgoznak, azok közül egyiknek se farhátra meg gázszámlára kell a fizetése.....ismerek konkrétan olyat, aki azért dógozik, mert a családi házukra húznak fel egy plusz emeletet, és "kell a pénz". hát bassza meg.

persze ugyanők azok, akik 10-re érkeznek, és du 3-kor már hűlt helyük van..............

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:47:09

@synthesizer: látom nem érted... mindegy, nem én leszek, aki elmagyarázza.

csak ismételni tudom, Dunába a szemét nyuggerekkel, minek élnek még? Legyen elég annyi nekik, hogy 30-40-akárhány évig befizették a befizetnivalót, most már nincs rájuk szükség...

Ez nem így működik. Vagy esetleg tanítsuk erre a gyerekeinket? Nosza. Csak ne nagyon várjunk majd semmit, ha mi leszünk 60-70 évesek...

Roxvox 2009.04.29. 11:47:39

Hol van Erni? Ilyenkor már régen visítani szokott, hogy mosmáaztán nem baszogatni a nyugdíjasokat.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:48:19

@Jim Raynor: ha ugyanarra a személyre gondolunk, akkor VEGYÉ' VISSZA BAZZE :))))

Pedig szerintem ugyanarra gondolunk :)

Nem is tudtam, hogy építkezik :)))

synthesizer 2009.04.29. 11:49:40

@Seduxen: látom nem érted... mindegy, nem én leszek, aki elmagyarázza.

csak ismételni tudom, Külföldre a pofátlan fiatalokkal, minek ugrálnak annyit? Legyen elég annyi nekik, hogy ingyen tanulhattak, most már pofa sulyba...

Ez nem így működik. Vagy esetleg így bánjunk a gyerekeinkkel? Nosza. Csak ne nagyon várjunk majd semmit, ha mi leszünk 60-70 évesek...

Jim Raynor 2009.04.29. 11:51:15

@Seduxen:

írd meg ímélbe, hogy kire gondolsz, én anyám egyik munkatársnőjére gondoltam, kétlem, hogy te is őrá :D :D

gidabiga 2009.04.29. 11:53:03

@mind2:

a családunkban csak mi vagyunk jobbosok.
kérdés? :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 11:53:45

@synthesizer: na annak pl örülj "ifjú Padavan", hogy ingyen tanulhattál...

Nekem kurvára nem adatott meg, hála a Fidesz "ingyenes az első diploma" programjának.

És mégis itt vagyok. Igaz, szar volt 3 évig minimálbérért dolgozni, és abból spórolni a "tandíjra" (amit persze NEM tandíjnak hívtak), úgyhogy Te már fórban vagy...

Különben meg KI mondta, hogy külföldre a fiatallal?

Kit akarsz azzal kábítani, hogy CSAK azért megy külföldre dolgozni - akár a fiatal is, mert itthon nincs munka? Lóf****

Azért megy, mert kint:
1: 4-5-6X annyit keres, mint itthon
2: nem adóztatják ennyire szarrá, és röhögnek bele a pofájába.

Marcellusca 2009.04.29. 11:57:37

@Seduxen: Na, jóvan, meggyőzté'! :)

Nekem is ilyen érzésem van, egy-két kommentet olvasva. Nem érdekes, hogy sok nyugdíjas nem tud megélni a nyugdíjából, mert olyan keveset kap, pedig 40 évig fizette a hozzájárulást. Igen. Megkapja a nyugdíjas igazolványát az "elbocsátó szép üzenettel" és mehet is egyből a temetőbe. De ne csak próbafekvésre! Végleg. Mert miért kellene velük foglalkozni, mikor itt vannak a (túlképzésnek köszönhető) friss diplomások.

gidabiga 2009.04.29. 11:58:32

@Seduxen:

nem hiszem, hogy lenne, aki a Dunába kívánja őket.
én biztos nem.
de azért azt is láthatod, hogy mennyi pályakezdőnek nincs állása, pedig lehetne.
azok a nyögdíjasok, akik 2 kézzel építették fel az országot, nekik tényleg 60-80 ezer forint a nyugdíjuk.
de ők már nem bírnak dolgozni nyugdíj mellett.
csak azok, akik nem fáradtak el, irodában ülnek, katedra mögött állnak.

Jim Raynor 2009.04.29. 12:00:58

@Marcellusca:

"-és mondja, doktor úr, az iszappakolás majd segít?
- hát nem, de legalább a földet szokja......"

:D

synthesizer 2009.04.29. 12:01:20

@Seduxen: Hehe, "öreg Vader" ;)

Akkor maradjanak a nyugdíjasok munkában. Le van szarva.

Te spóroltál, én meg hitelt vettem fel.

"Kit akarsz azzal kábítani, hogy CSAK azért megy külföldre dolgozni - akár a fiatal is, mert itthon nincs munka? Lóf****"

Hmm. Imádom ezt a zsigeri gyűlöletet "öreg Vader"! Add ki magadból, kivele, erre jók a fiatalok nem?

Marcellusca 2009.04.29. 12:02:44

@Seduxen: Nem tudod meggyőzni!
Neki vagy fehér vagy fekete. Vagy fiatal vagy nyugdíjas.
De, mivel ő fiatal, ezért egyértelmű, hogy CSAK a fiatalt választja, a nyugdíjas meg dögöljön meg!

Halkan kérdezem (de ez inkább synthesizer-nek szól), hogy mi van a szüleivel? Illetve mit kíván tenni, ha nyugdíjasok lesznek?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:05:23

@gidabiga: és erről KIZÁRÓLAG a nyugdíjasok tehetnek?

Mondok egy életszerű példát. Akár lehet ez a tanári pálya is, de bármelyik közalkalmazotti. Ugye ott a fizetés egy besorolási tábla szerint történik, amiben az egyik FŐ meghatározó tényező az ÉLETKOR.

Mondjuk 35 év munkaviszony után - hasracsapva - 250.000.- a bruttó, de egy pályakezdőnek ez 140.000.-

Szerinted mennyire kapkodnának utána? Persze van, akit a kényszer rávisz, de ébredjünk már fel: a diplomás pályakzdők nagy része annyira el van szállva magától, hogy a munkaerőpiaci helyzet kínálta fizetéshez képest alsóhangon a DUPLÁJÁT várja el pályakezdőként, nulla tapasztalattal...

synthesizer 2009.04.29. 12:06:27

@Marcellusca: Szerinted fiatalként miért védjem az időseket? Megvan nekik is a szavazatuk, védik is magukat.

A szüleimmel nem tudom mit fogok tenni, tekintve hogy már most is idegroncsok. Lakásom nincs, az ő lakásukon jelzálog... Nem tom mit fogok velük tenni.

Az meg hogy velem mi lesz ha nyugdíjas leszek (ugye a nyugdíjpénztár gyakorlatilag kinullázta az eddigi befizetéseimet), az meg ki a lófaszt érdekel.

Marcellusca 2009.04.29. 12:06:51

@synthesizer: Ez nem zsigeri gyűlölet! Tapasztalat.
Én is mennék külföldre, pedig itthon is van munkám. Szóval nem azért, mert nem találok, hanem, azért, amit Sedux is említett.

synthesizer 2009.04.29. 12:07:14

@Seduxen: érdekes. Ezeket a fiatalokat melyik generáció nevelte? Csak kérdem.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:07:26

@synthesizer: ez nem zsigeri gyűlölet, pláne, hogy majdnem egy korosztály vagyunk.

Én inkább a nyugdíjasok iránti zsigeri gyűlöletet nem értem...

Senkinek nincsenek szülei? Nagyszülők? Azért nagyon sok nyugdíjas, még 65+ korokban is hasznos tagja a társadalomnak...

synthesizer 2009.04.29. 12:08:56

@synthesizer: Ja és még gyerekem sincs, és még eddig esélyem sem nagyon van rá. Szóval csodás reményeim vannak a jövőben.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:09:34

@synthesizer: a mostani 23-30 közöttit? A Ratkó-generáció. Vagy szerinted KI?

synthesizer 2009.04.29. 12:10:53

@Seduxen: Itt most a munkahelyen dolgozó nyugdíjasokról volt szó speciel. Sajnálok én mindenkit, de azért a saját generációmat jobban. Ennyi. Az alacsony nyugdíjakról a közszférában meg főleg nem tehetek. Hogy a tanári fizetés milyen alacsony az engem is felháborít.

gidabiga 2009.04.29. 12:11:20

@Seduxen:

de lehetnek.
például így, ahogy fentebb leírtam: @gidabiga:

amúgy szomorú, hogy nem élhetnek olyan nyugodt éveket, mint tőlünk nyugatra a tisztességesen dolgozókból lett nyugdíjasok.
de nem hiszem, hogy ez a te vagy az én hibám.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:11:38

@synthesizer: bazze, most már tényleg "kiadom a dühömet" :)))

szerinted az ide kommentelők nagy részének MENNYIVEL jobbak az esélyei?

Szerinted a nagy rész nem ugyanúgy albérletben tengődik, vagy kibebaszott nagy jelzáloggal megterhelt lakásban, nap nap után reggetve, hogy mifaszt kezd, ha megszűnik a munkaviszonya?

Lehet, hogy nem így gondolod, de egy csónakban evezünk. (Vagy legalább is hasonlóban, csak a Tiéden egy lyukkal több van :))) ).

Marcellusca 2009.04.29. 12:12:01

@synthesizer:
"Megvan nekik is a szavazatuk, védik is magukat." - Ez a demokrácia.

Hogy menyire hülyíthetők, az már más kérdés.

Ja, és értem. Rossz Neked, rossz a szüleidnek, akkor rúgjunk bele a "nyuggerekbe", mert bizti ők tehetnek róla. Vagy ha nem, akkor is, most ők vannak porondon.

synthesizer 2009.04.29. 12:12:24

@Seduxen: Csak érdekes, hogy a pályakezdőeket általában olyan korúak kritizálják akik gyakorlatilag éppen annak a generációnak a felneveléséért felelősek.

synthesizer 2009.04.29. 12:14:37

@Seduxen: Nem azért nyavajgok mert ezzel múlatom az időt, hanem mert saját példádat hoztad fel, amire válaszoltam.

mind2 (törölt) 2009.04.29. 12:19:33

Közbeszólhatok, mint - jelen esetben - középen álló és minden szempontot figyelembe vevő ( legalábbis jó lenne, de tudom, hogy nem lehet tökéletes megoldás .. )
Volt a hszeknek két szélső pólusa. Ennyi. Volt 2 ember akik - lehet jogos - indulatból, lehet heccből, nyugdíjba küldenék a nyugdíjasokat.
Ha nyugdíjas, akkor legyen nyugdíjas - mondták.
Igazuk van. Nekik is.
A másik, hogy sokan tudjuk, rettentő szar nyugdíjakkal élnek özvegyek, vagy éppen - szerencséjükre - még párban ebben az országban, 50/60/70/80 ezer forintokból, ami tekintve ( saját anyám cukorbeteg - gyógyszer : 13.000,- Ft / hó ) gyakorlatilag ló****ra sem elég.
Mindezen pénzek 30-40-45 év melók után. Dolgozhassanak ezek az emberek, mondjuk 4 órában ? Igen.Igazuk van. Nekik is.
Senki nem akar senkit a Dunába lövetni.
Egyszerűen csak beérett a gyümölcs. Nemzedékek, szakmák, érdekek feszülnek egymásnak, akik meg ezt szándékosan okozták csak röhögnek a markukba. Dzsungelország. Oszd meg és uralkodj.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:25:21

@synthesizer: igen, azért a sajátot, mert nekem se' éppen fenékig tejföl...

de ettől még nem kollektíven a nyugdíjasokban keresem a bűnbakot. (akkor már inkább másban, de ez főleg a náczi vérem mondatja velem... :))) ).

Nem akartam általánosítani a pályakezdők kapcsán, de nagyon sokaknak olyan túlzó elvárásai vannak tényleg NULLA tapasztalattal, amiket én - több, mint 10 év munkaviszonnyal a hátam mögött - nem mernék támasztani a leendő munkáltatómmal szemben, mert JOGGAL küldene vissza anyámba...

Hidd el kurva szar volt a pályakezdés olyan körülmények között, amit dobott a gép, de el kellett kezdeni valahol.

Sokkal most sem jobb, de legalább van egy viszonylag biztosnak tűnő állás, egy viszonylagosan jó fizetéssel. Meg egy agyonterhelt lakótelepi panel, ahol le lehet döglenünk a nap végén.

És ENNYI. Nem hiszem, hogy ez annyira irigylésre méltó lenne... A jövőbeni lehetőségek meg...

Marcellusca 2009.04.29. 12:26:02

@mind2: Sedux-szal próbáltunk felvázolni egy kompromisszumos megoldást, de synthesizer ezt is lesöpörte az asztalról, mert vagy ez vagy az. És hiába erőlködünk, hogy fehér és fekete között nagyon sok színárnyalat létezik.

@synthesizer: Kommentjeidből.

Horizont 2009.04.29. 12:26:53

Látom kellőképpen felforrósodott a kommentes légkör:)
Fájó szívvel de azt mondom ez az életrendje ha valaki eléri a nyugdíjkorhatárt és van a helyét betöltő pályázó, át kell adni a helyet ,és el kell menni nyugdíjba. Nehéz elviselni ezt, mint ahogy magát az öregedést is. Ha a gyakorlat az lett volna, hogy elmennek nyugdíjba akkor most nem lenne szó egyszerre 300 fő dolgozó nyugdíjasról! Egyrészről megy a sírás, hogy kitolja a kormány a nyugdíjkorhatárt , más részről meg dolgozgatnak nyugdíjasként. Tanácsokat adhatnak az idősek. Az mégse járja, hogy a vidéki városokból ha elmennek tanulni a fiatalok akkor nem mennek vissza a szülővárosukba még ha szeretnének se, mert csak "kihalálos" alapon lehet munkához jutni.
A nyugdíjak értékéről csak annyit, hogy ha valakinek a fizetése is kevés volt akkor a nyugdíja se lehet sok.( sajnos). Ismerősöm, 1991-ben ment el nyugdíjba 15 ezer ft, nyugdíjjal. 18 év alatt az emelésekkel most 120 ezer ft. a nyugdíja. És az aktív dolgozók fizetése?
Helyet, teret és lehetőséget kell adni a fiataloknak!!!

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 12:26:54

@mind2: nem szólhatsz közbe! Kussolj :))))

Sajnos utolsó mondatod tökéletesen fedi a valóságot. Erre játszanak ebben a "kurva országban"... Róma óta MINDIG bejön...

mind2 (törölt) 2009.04.29. 12:28:53

@synthesizer: érzem rajtad, hogy tele a hócipőd, hidd el, több az ami összeköt itt bennünket mint ami szétválaszt. Ma éppen nyugodt vagyok, de a cérna nálam is elszakadt már, írtam én is korábban olyanokat, hogy másnap visszaolvasva rájöttem : közel volt az agyvérzés :))
Tele a töke itt mindenkinek, és nem vagyunk hülyék, ebből következően tisztán látjuk, hogy nap mint nap mi folyik ebben az országban.
Ha arra a mai nap jó volt, hogy kiadd a dühöd, már megérte :)

synthesizer 2009.04.29. 12:30:05

@Seduxen: Nem keresem kollektíven a nyugdíjasokban a bűnbakot. Egyszerűen nem szeretném, hogy elvegyék a munkahelyet nyugdíjasként másoktól, legyen az fiatal, vagy 40 éves. Nem hiszem, hogy ebben az esetben a fiatalok ezekre az állásokra túlzó elvárásokkal jelentkeznének (tanárnak pl).

Nem értem egy konkrét intézkedés kapcsán miért megy el az egész általános nézetbeli vita felé a párbeszéd.

És ha neked szar volt a pályakezdés akkor legyen mindenkinek az? (most nem licitálnék rá a melyikünknekvoltszarabb versenyben a tétedre, mert épp elég szarul érzem magam, nemhogy még írjak is róla)

synthesizer 2009.04.29. 12:31:26

ehh, végülis mindegy.

El Ipszilon · http://elipszilon.blog.hu/ 2009.04.29. 12:32:09

@mind2: A hócipőről jut eszembe, hogy vajon Teddiéknek mivel lehet tele a hócipőjük? :DDDD

mind2 (törölt) 2009.04.29. 12:35:18

@El Ipszilon: Tökömet se érdekli az a pösze/raccsolós törpe. Eladta az már mindenét, a becsületét is, ha volt egyáltalán.

synthesizer 2009.04.29. 12:35:26

@Marcellusca: Túl sok döntést kellet hoznom ahhoz, hogy higyjek az árnyalatokban.

beleszolok 2009.04.29. 12:36:07

Magyarországon az mszp a helyi viszonyokhoz alakította ezt az alapszabályt: Foszd ki és uralkodj!

beleszolok 2009.04.29. 12:39:32

Nem kell már több anikós poszt, már így is majdnem át kellett nevezni vastagbélre. :D

Roxvox 2009.04.29. 12:45:47

@Marcellusca:
Tarka fiatal, tarka nyugdíjas hehehe

mind2 (törölt) 2009.04.29. 12:48:50

@synthesizer: Nem értem egy konkrét intézkedés kapcsán miért megy el az egész általános nézetbeli vita felé a párbeszéd "
Igazad van :) Elment sajnos.
Nézzünk egy nyelvtanárt pölö. A nyelv egy állandóan változó, hullámzó terület. A nagyobbik gyerekem többet tanul, és a tanárok között ég és föld a különbség.A fiatalok ha megtehetik gyakran kijárnak adott nyelvterületre, a kölyköket is viszik, szervezkednek, naprakészek szlengekből...stb.
A német tanára egy öreg csóka. A gyerek németkönyve horogkeresztekkel díszített, és egyébként, jó nyelvérzéke ellenére, örül, ha kikapar magának egy hármast az év végére. Gyűlöli a németet - a többiekkel együtt - a nyelvtagozatos osztályból most negyedikben 7-en állnak bukásra. A öreg szlogenje : az bukik meg, akit én meg akarok buktatni.
Kb. 25x akartam már bemenni és ráborítani az asztalt, de akkora hatalma van ennek az orsztanárból átképzett emberileg is nulla képződménynek, hogy a gyerek miatt nem húzom ki a gyufát.
Ha ilyenekről van szó, simán mondom : repüljön és számolgassa a nyugdíját.
A gyerek minden fiatal és okos tanárát szereti. Jófej. És akit szeret, aki vonzó egyéniség, annál megy a tanulás, mint kés a vajban.
Tehát a pedagógus pályán adjunk csak teret a tehetségeknek.

synthesizer 2009.04.29. 12:49:16

Mielőtt elmegyek, legyen egy értelmes lezárása a vitának.

Alapvetően (bármennyire hihetetlen) szociálisan érzékeny vagyok, bár tény, hogy elfogult a fiatalabb generáció iránt.

Annak is örülök, hogy hasonlóan sok szociálisan érzékeny ember van a fórumon, még ha mindenben nem is egyezünk meg.

Mindenki látja, hogy baj van. Fogy a lehetőség és az idő. Valaki rosszul fog járni, kérdés ki, és hogyan. Alapvetően elkeserítő, hogy azon kell vitatkoznunk egymással, hogy kitől mit vegyünk el.

Ezennel békejobbot nyújtok vitapartnereimnek, és megígérem, hogy kevésbé sarkított vélemenyeket formálok, mert nem szeretném, hogy ez a nyomorult állam szétverje az összefogást, ami amúgy is gyenge Magyarországon.

Mindezért csupán annyit kérek, hogy ti is ugyanolyan érzékenyek legyetek az én problémáim iránt (ha majd arra kerül a sor), mint én a tietekre.

Na csá ;)

Matteo79 2009.04.29. 12:49:58

Egy kis kiegészítés arról, hogy a témában szereplő probléma megoldására vannak törekvések.

2008. elejétől lépett életbe az a szabály, hogy a 62 évesnél fiatalabb, munkát vállaló nyugdíjasok – előrehozott öregségi nyugdíjban, a korkedvezményes, korengedményes és bányász nyugdíjban, vagy az egyes művészeti tevékenységet folytatók – esetében bizonyos jövedelemszint után a nyugdíjasnak le kell mondania a járandóságáról. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a nyugdíj mellett dolgozó nyugdíjas minden évben rendelkezik egy éves keretösszeggel, amely az év első napján érvényes minimálbér 12-szerese (idén 828 ezer forint). Mindaddig, amíg az adott évi keresete ezen belül marad, korlátozás nélkül felveheti a nyugdíját is. Ahogy azonban túllépi a keretet, a következő hónaptól az év végéig szüneteltetnie kell a nyugdíját.

Ez a szabályozás csak azokra vonatkozik, akik 2007. december 31. után mennek nyugdíjba. Az ekkor már saját jogú nyugdíjasok „türelmi időt” kapnak, esetükben ez a szabály 2010. január 1-jétől lép életbe és csak akkor, ha 2010 január 1-jén még nem múltak el 62 évesek.

Igen, ez sem tökéletes, bele lehet kötn, pl elmennek feketézni stb.
Az emberek alaphozzáállása, hogy mindenki próbál a lehető legjobban boldogulni. Pl nyugdíj melletti munkával.
Igen, nagyon sok esetben ez "igazságtalan", "aránytalan" ugrásszerű életszínvonal emelkedést produkál. Miközben másoknak nem jut munka.
Akkor mi legyen? Húzzanak meg egy határt, hogy mondjuk a minimálbér 1.5 szeresénél több nyugdíjra jogosultak ne dolgozhassanak?

Marcellusca 2009.04.29. 12:55:49

@synthesizer: A dolog túllihegve! :)
Ámen!

Matteo79 2009.04.29. 12:57:11

Egyébiránt most néztem egy nyugdíj kalkulátort.
Ezek szerint, aki az elmúlt 20 évben (jelenértéken)átlagfizetést kapott. (ami ma 120 nettó)
Az 147 000 ft nyugdíjra számíthat. (?)

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 13:08:27

@synthesizer: nem kell békejobbot nyújtani, mert szerintem egyikőnk sem 'sértődött be'. Én legalább is nem. Kialakult egy vita. Pont.

Abban viszont sajnos igazad van, hogy azon kell vitatkozni, hogy ki szívjon. Bár jelen állás szerint ez sem kérdés: MINDENKI. Nyugdíjas, fiatal, tisztességesn adózó. Csak van egy pár 'védett' réteg, akit semmi nem érint.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 13:12:01

@synthesizer: még a végén kiderül, hogy a szó HAGYOMÁNYOS értelmében mi vagyunk az IGAZI baloldaliak. :)))

eldiablomismo 2009.04.29. 13:35:42

Hát most azt kell mondjam erre a cikkre, hogy demagóg szar.
Tudom, hogy az iskolapadból kikerült emberek azt hiszik, hogy MINDENT tudnak, sőt, mindent JOBBAN tudnak, de négy év egyetem egyvalamit nem tud megadni, és ez a tapasztalat, amire az értelmesebbje hamar rájön magától is. A többség meg nem.
Persze a ballaszttól meg kell szabadulni, de válogatás nélkül kirugni az összeset, az olyan, mintha felgyújtanánk az összes könyvtárat és elkezdenénk újra feltalálni mindent, mint tettük azt a kora középkorban.

Horizont 2009.04.29. 13:41:57

@eldiablomismo: és ha nem veszik fel, mert egy tapasztalt NYUGDÍJAS tölti be az állást, akkor hol szerezzen tapasztalatot a fiatal?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 13:58:47

@synthesizer: na ezt próbáld meg "más" oldalon is kifejezésre juttatni :)))

na azért csak visszanéztél :)))

mind2 (törölt) 2009.04.29. 14:03:33

@Seduxen: ott( máshol ) megint minden bizonnyal a nácifasiszták ellen harcolnak 120 éve, de lehet még korábbról :)))))))
Jah, meg a kuss legyen..., na ezt azért megjegyeztem te kis hímsoviniszta disznó :)))))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.04.29. 15:03:15

@mind2: folyamatosan... ha nem tudnád permanensen barna eső hull :)))

na asszony, csend legyen a neved! :)))

Tündér_Lala 2009.04.29. 15:15:25

@mind2: Pár kommentel elöbb elmondtad a lényeget.
Nácifasiszta és hímsoviniszta disznókok , féltek-e a sertés influenzától ?

eldiablomismo 2009.04.29. 16:02:40

@Horizont: Úgy, hogy felveszik mellé, az öreg meg részmunkaidős lesz például. Másképp hogy tanulja meg? Bevágják a mélyvízbe és vagy megtanul úszni, vagy nem?

martonx 2009.04.29. 16:38:54

@Seduxen: Mi nem leszünk nyugdíjasok. Addigra olyan magas lesz a nyugdíjkorhatár, hogy bennünket a melóhelyről fognak egyenesen a temetőbe vinni :-(

martonx 2009.04.29. 16:56:21

@Seduxen: Szerintem erősen félreérted a helyzetet. Itt senki nem gyűlöli a nyugdíjasokat.
És senki nem gyűlöletből küldi őket nyugdíjba. Akkor hinném azt, hogy bárki is gyűlöli a nyugdjíasokat, ha ilyen ötletek születtek volna, hogy most rögtön végezzük ki a nyugdíjasokat, vagy vegyük el a nyugdíjukat.
Ilyeneket viszont csak tőled, és még egy két kommentezőtől olvastam.
Az ország szar helyzetben van, és mindenki keres valami kiutat ebból. Van aki a fiatalok foglalkoztatásának elősegítésében véli ezt megtalálni. Ez azonban nem hiszem, hogy azt jelenti, hogy ezek az emberek gyűlölik a nyugdíjasokat. Én személy szerint követelem a fiatalok foglalkoztatásának elősegítését, még ha ez néhány nyugdíjas kárára is történik. Ettől még nem utálom a nyugdíjasokat. És lássuk be azért a nyugdíjak ha nem is magasak, de nagyszüleimet elnézve simán meg lehet belőle élni. Ellentétben egy pályakezdő munkanélküli 0 Ft-os bevételéből.

reKorrekt 2009.04.29. 17:21:26

Jééé, 38 nyugdíjas olvassa a blogot?

Jurganov 2009.04.29. 17:51:19

@martonx: "Szerintem erősen félreérted a helyzetet. Itt senki nem gyűlöli a nyugdíjasokat."-azért számomra nem ez jött le jó néhány kommentből. no mind1.

A másik pedig az, hogy lehet rinyálni a nyugdíjakról, hogy magasak, a nyugdíjasok meg elmennek nyaralni, meg hasonlók, de nem a nyugdíj sok hanem mi keresünk keveset.

reKorrekt 2009.04.29. 17:56:45

Nem a pedagógus-nyugdíjasokat utálják, hanem a pártállami apparátból, a bányákból, stb. visszamaradt 20-30 év után nyugdíjazott 150-200.000-et szemrebbenés nélkül zsebrebaszó nyugdíjasokat.

Marcellusca 2009.04.29. 18:11:19

@Jurganov:
"de nem a nyugdíj sok hanem mi keresünk keveset. - Ott a pont.
Nem csodálom, hogy számodra, a kommentekből az jött le, ami. Sajnos leírva nem lehet másként értelmezni. Lehet, mert első felindulásból, magyarázat nélkül íródtak, ezért ezt lehetett érteni. Én is így értelmeztem.

tudi 2009.04.29. 18:24:55

Szerény véleményem szerint aki már nyugdíjas, az örüljön neki, hogy az menjen haza kertlészkedjen utazzon vagy mittudom én, de ne vegye el a lehetőséget a fiatal elől, végülis ők építik as jövőt (ha lenne), természetesen, nyugaton van lehetőség arra, hogy a nyugdíjas még 4 órában dolgozzon. nálunk is lehetene ez csak nincs munkahely.
Ja szerintem én szüleim annak fognak örülni, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és nem halnak meg elötte.
Az meg tényleg dühítő, hogy katonák, rendőrök stb 40-45 évesen nyugdíjasok 100-200 ezer forintal.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.29. 21:11:59

Gondolkodtam rajta, hogy beteszek harmadik válaszlehetőségnek valami olyasmit, hogy "Csak akkor dolgozhasson nyugdíjas, ha nem találnak helyette mást", de rájöttem, hogy ez hülyeség, mert simán kijátszanák a munkáltatók.

Sajnos kemény döntést kell hozni: nyugdíjasok haza, fiatalok dolgozni!

Horizont 2009.04.30. 08:23:46

@laspalmas: Fiatalkoromban (ej de rég volt) az átkosban mindenki elhúzott nyugdíjba ha odaért. Kivéve a politikusok. Nyugdíjasok voltak viszont a portások, minden nagyobb és kisebb cégnél. Aztán szép csendesen átváltottak a biztonsági őrökre:)
Nem értem miért csak a nyugdíjas tudja átadni a tapasztalatait egy fiatal munkaerőnek? Ha gördülékenyen működne akkor az idős de még dolgozó munkaerő taníthatná a fiatalt és ha itt az idő elmegy nyugdíjba. Ilyen egyszerű lenne.
Nagy szemétség folyik a felsőoktatásban amiért fűt-fát felvéve becsapják a fiatalokat, akik abban a megtévesztésben lubickolnak évekig, hogyha végeznek dolgozhatnak is. Abban amit tanultak:((

Kid Sampson (törölt) 2009.04.30. 08:53:40

Bizony mondom néktek, ebben is a Zorbán a hibás.
Ha szóba állna szeretett Döbrögi Gordonka vezérünkkel, egyből nőne az életszínvonal, és nem kéne kirúgni az ex-mszmp-s bácsikat, néniket. (meg a többieket)
Zorbán Monnyon LE!
Szabadságot Celebesznek!

Pierre. Bezuhov · http://james.nerdiphythesoul.com/bennyhillifier/?id=gDIZyh4fk7U 2009.04.30. 10:55:31

@Kid Sampson:

ja hogy minden nyugger Mszp-s ;)))
háhááá.....miért nem lepődök meg ezen a kijelentésen itt?! jah, igen, már tudom:

"minden mszp-s politikus bűnöző" by laspalmas

és most eszembe jut a bölcs Horizont kioktatása miszerint " de rohadt fanatikusok vagyunk mi" Bezony Horizont, azok vagyunk, és mocskosul szégyellem is magam emiatt... :D

na, örvendtem

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.04.30. 19:44:26

@Bezuhov:

"minden mszp-s politikus bűnöző" by laspalmas

Ezt másold már be légyszíves...
Persze csak ha időd engedi.

süti beállítások módosítása