Skip to content


       Szűrés lista

Bajnai "villantott" az ingatlanadó kapcsán

Bajnai, olyan volt mint az a celeb, aki bugyi nélkül, széttett lábakkal száll ki a limuzinból, és "villant" egy merészet. Úgy is mondhatnám, hogy lehullott az álarc ...

Ilyet talált mondani a pártonkívüli szakértő min.elnök a tervezés alatt álló ingatlanadó kapcsán:
"Véleménye szerint azoknál "valami probléma van", akik munkaképesek, de sokkal nagyobb ingatlanban laknak, mint amelyet fenn tudnak tartani. "Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani. Ez tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarországon 90% felett van az ingatlantulajdonlás aránya, míg Nyugat-Európában ennél jóval kisebb". - mondta tegnap Bajnai.

2007. májusában a Deloitte frissen kinevezett elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: "a költségvetés állapota nem indokolja, hogy az ingatlanadót a bevételek növelése érdekében vezessék be, szerepe a széttagozódott, nem hatékony és nem igazságos ingatlanadóztatás megreformálása, egyszerűsítése, a terhek átcsoportosítása lehet annak érdekében, hogy a vagyonosabbakat jobban bevonják a közteherviselésbe." A frissen kinevezett elnök-vezérigazgatót úgy hívták: Oszkó Péter.

 
Mit szivárgott ki az ingatlanadó kapcsán eddig?

- 2010 májusában lenne az első bevallás

- az önkormányzatok sorolnák be az ingatlanokat területi alapon

- aki nem ért egyet a megállapított értékkel, kérhessen az ingatlanára más értékbecslést. Az értékbecslők körét az állam határozná meg. A tulajdonosok erről a listáról választhatnának, de az értékbecslés költségét saját maguknak kellene állniuk.

-  az ingatlanadó értéke 0,5-1 % között lesz
Most jött, friss, ropogós: 
2 - 10M = 0,2%
10M - 30M = 0,35%
>30M = 0,5%

-  a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt "feljegyeznék", és az örököst terhelné.

- Az állami intézmények, egyházak teljes egészében mentesülnének a teher alól.

Minden pontja roppant aggályos, és még akkor finoman is fogalmaztam.

Az ingatlanadót három féle alapon lehetne kivetni:
-övezetalapon:
A luxusadóhoz hasonlóan értékövezeteket hoznának létre, és ezek alapján egyfajta átalány-jelleggel kerülnének megadóztatásra az ingatlanok. Nagy hátránya a dolognak, hogy igazságtalan – egy-egy utcán belül is eltérő lehet a lakások piaci értéke, elég arra gondolni, ha egy lakótelepi ház és egy új építésű beruházás van egymással szemben, de még az elit budai utcákban is nagy különbségek lehetnek állapottól, fekvéstől, alapterülettől függően.

-négyzetméteralapon:
Egy kőbányai, 80 m2-es panellakás értéke meg sem közelíti mondjuk egy 45 m2-es, ámde jó elhelyezkedésű V. kerületi ingatlanét – így az a helyzet állhatna elő, hogy a kisebb forgalmi értékű lakás után kellene többet fizetni. A négyzetméter-alapú adóztatás akkor működhetne jól, ha legalább egy utcára vonatkozó korrekciós szorzóval számítanák ki az adómértéket, ami figyelembe venné a fenti sajátosságokat.

-értékalapon:
Talán a legigazságosabb megoldás az értékalapú ingatlanadó bevezetése lenne – ehhez azonban arra lenne szükség, hogy létezzen egy olyan adatbázis, ami legalábbis közelítőleg számon tartja az ingatlanok piaci értékét. Ilyen viszont jelenleg nem igazán létezik, és néhány hónap alatt nemigen lehet működőképes adatbázist létrehozni.

Az utolsó mondat a kulcs. Az idő sürget, a bevétek kell, így marad a területi alapú adó.
Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség főtitkára szerint 1 milliárd forintba és 2 évbe kerülne az egységes ingatlan-nyilvántartás , illetve a feltételek kialakítása.

"Területi alapon"? Mondjuk Debrecenben ugyanannyi adót kell(ene) fizetni egy 70 nm2-es lakás után a Nagytemplom mellett, mint egy 70 nm2-es parasztviskóért a város szélén? Elment az eszük?

Tényleg ugyanannyi lenne az ingatlanadó?


És ha nem tetszik, akkor még Te fizess a ingatlanbecslőért, hogy majd utána még fizethess is ingatlanadót? Persze, nagyon kell a bevétel, ezért választották a legigazságtalanabb területi alapú módszert. Ami ellen MINDENKI a fellebbezést fogja választani, így az ingatlanbecslők évekig le lesznek terhelve, adóbevétel meg ugye addig nem folyik be a kincstárba ...

Az ingatlanadó teljesen bevett forma adózási forma Nyugat-Európában. Jelenleg öt helyen nem alkalmazzák: Belgiumban, Monacóban, Horvátországban és Máltán, Svédországban pedig volt, de eltörölték. De! 1, ott kevesebb az adóteher, és 2, a saját tulajdonú lakások száma is alacsonyabb (pl. a sok bérlakás miatt).

Pár példa
:
Nyugat-Európában két évvel ezelőtt az ingatlanadókulcs általában az ingatlan értékének 0,015-3 százaléka között ingadozott. 2007-ben Németországban az adó átlagosan az ingatlan értékének 1,5 százalékát tette ki, Ausztriában 60 négyzetméterig 100 eurót, száz négyzetméterig 150 eurót, afölött pedig 200 eurót kellett fizetnie a tulajdonosnak.

Itt meg is állhatunk egy pillanatra! Ausztriában 1100 euró a minimálbér, és ebből kell a 100 euró éves (!) adót kifizetni. Nálunk 71 ezer a minimálbér, és ebből kellene a 75-150 ezer forintos adót kifizetni. Ugyanazok az arányok?

Lengyelországban minden lakóingatlan után adót kell fizetni, ez 0,65 zloty/négyzetméter volt évente. Csehországban és Szlovákiában három kategóriát (városi, megyei, falusi) állítottak fel az ingatlanok értékének meghatározására, és ezek alapján határozzák meg az adót. Romániában az egyetlen lakással rendelkező magánszemélyeknek ingatlanuk értékének 0,1 százalékát kell befizetniük az önkormányzat kasszájába éves ingatlanadó címén.

"Az elmúlt két évtizedben a bérelt lakások aránya csökkent ugyan az unió országaiban, de a teljes ingatlanállományon belül még így is például Németországban 43, Hollandiában 52, Ausztriában 56 százalék csak a tulajdonosok által lakott otthonok aránya. De megemlíthető Csehország 49 százalékos aránya, szemben Magyarországgal, ahol a lakosság 92 százaléka tulajdonolja az ingatlanát." - vg.hu

Nálunk meg?

Európa egyik legmagasabb adóterhei és ahogy Bajnai is megmondta, szinte mindenkinek van saját tulajdonú ingatlana. Mindenki a saját ingatlanért küzd, dolgozik, hajt mert ez kézzelfogható vagyon, a "biztos pont", ezt nem "vehetik el". Nos, a 700 000 devizahitelesre ez nem biztos hogy vonatkozik...
"...Odamegyünk és elhozunk 3-400 milliónyi ingatlant. Megmarad 3-4 ingatlan, ami abszolút nem kell senkinek, azokat meg elárverezik” – mesél a torzított hangú felvételen a cég munkatársa az ügyletről. Olcsón, akár féláron, még az árverezés előtt juthatnak bennfentes körök a hiteleiket fizetni nem tudók lakásaihoz, házaihoz. Mint fogalmaz, „3-4 ilyen nagyobb kör van, akik kicsemegézik azokat az ingatlanokat, amikben van fantázia, azok mind eltűnnek”.

Ráadásul az ingatlant az adózott jövedelmedből vetted, az adózott jövedelmedből fizetetted be az illetéket, az adózott jövedelmedből törleszted a lakáshitelt és most még az adózott jövedelmedből fizesd az ingatlanadót? Nem sok bőr ez egy ember egy fizetéséről?

"Ezért az ingatlanadó bevezetése csak egy olyan átfogó adóreform részeként képzelhető el, amelyben a közvetett – elsősorban a fogyasztást terhelő – adók emelésével egyidejűleg a közvetlen – tehát a jövedelmek keletkezéséhez kötődő – terhek arányának csökkentése is megvalósul." - vg.hu

Vagyis nálunk sem lenne rossz ötlet az eddig adót nem fizető, adócsaló, adókerülő réteget "megfogni", hiszen ingatlanjuk nekik is van, de nem úgy kellene csinálni, hogy a becsületesen adózó, sőt, túladóztatott több millió ember is megszívja ... Persze, úgy is lehet bölényre vadászni, hogy felégetjük a szafarit, és hadd pusztuljon minden.

Jó ötlet lenne, hogy az ingatlanadót le lehessen írni a személyi jövedelemadóból. Hiszen aki rendesen, becsületesen adózik, azt így nem terhelnék be egy plusz adóval, de aki minimálbéren van, és nagy értékű (40-50-100-500 milliós) házban lakik, az bizony fizesse be az ingatlanadót. Ha már az APEH nem volt képes megfogni, hogy a jövedelme nem igazolja az ingatlana értékét. Persze itt megint felmerül, hogy aki minimálbéren van vagy munkanélküli ÉS panelban lakik, az hogyan, miből fizetné meg az ingatlanadót?

Az adó mértéke az ingatlan értékének 0,5-1% lenne.
Vagyis egy átlagos, 15 millió forint értékű ingatlan után 75 ezer - 150 ezer forint között lenne az ingatlanadó. Nézegetve az új adótörvényeket, elképzelhető, hogy az SZJA sávhatárának kitolásával 9-10 ezer forinttal több lesz a nettó bér, de ezt teljes egészében elviszi az ingatlanadó. Vagyis megint az történik, amit a szocik mesterien űznek, amit az egyik kézzel adnak, azt rögtön elveszik a másikkal. Vagy még egy picivel többet is. Ráadásul, akik szenvednek a lakáshitellel, azok hogy fogják tudni befizetni? Sehogy.

Ja, hogy költözzön az illető kisebbe? Ilyet talált mondani a szociálisan érzékeny független szakértő miniszterelnök?

És mégis hogy gondolta? Bajnai, tegyük fel, hogy a 3,5 millió ingatlantulajdonosnak csak 10% dönt úgy, hogy "kisebbe" költözne, az azt jelenti, hogy megjelenik az ingatlanpiacon 350 000 (!) lakás! Ami azon nyomban össze is dől, a drágább ingatlanok árai zuhanni kezdenek (mert eladhatatlanokká válnak), az olcsóbb lakások árai meg emelkedni kezdenek (mert megugrik a kereslet irántuk). Ez egy nagyon-nagyon veszélyes játék, Bajnai ...

A kedvencem: a nyugdíjasok nem fizetnének, de feljegyeznék az adót, és majd az örökösök befizetik. Most, hogy eltörölték az örökösödési illetéket (alá' haláladó), 1 év múlva máris suttyomban visszacsempésznék ... Az évek alatt annyi ingatlanadó gyűlne össze, hogy az emberek örökösök nem tudnák kifizetni, így kénytelen lennének eladni az örökölt ingatlant.

Mentesség: az állami intézmények és egyházak mentesülnének az ingatlanadó alól. Csak egy példa: és mi van mondjuk az alapítványi iskolákkal? Nagy iskola, nagy alapterület. Hogy fogják kifizetni a több milliós adót?

Persze, a kormány olyan instabil, hogy lehet, hogy nem lesz az egészből semmi, mert megbuknak és új választások lesznek.
De a ha esetleg mégis kihúzzák 2010 tavaszáig, a Fidesznek bőven elég lesz 1 azaz egy darab választási ígéretet tennie: "Eltöröljük az ingatlanadót!".

Ebből nem is 2/3 lenne, hanem 4/5. 

Címkék: politika közélet adó

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr551116542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.13. 22:06:49

Megvan az SZDSZ új plakátarca!A Szabad Demokraták gőzerővel keresték az új plakátarcot, miután a múlt héten felmerült a vád, miszerint egy ismert utcai harcos látható hirdetéseiken, jobbikos szinpatizánsá maszkírozva. Ezt a Szabad Demokraták határozottan…

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.05.13. 17:01:03

Ingatlandó? Szarjatok sünt!  Minden idők legocsmányabb reakció-posztját készültünk megírni, de olyat, hogy Trágár Tóni riadtan bújt volna Kínai Kálmán - nem túl széles - vállai mögé. Kényelmes kispolgári énünket az háborította fel, hogy a kétszáznégy…

Trackback: Esetleg az is lehet... 2009.05.12. 13:30:46

"Lehet kisebbe menni"...mondta Bajnai Gordon. Mondott sokminden mast is. De ez a hatasvadasz kiemeles, csak ugy politikai-bulvarszinten. Bar ettol azert sulyosabb a dolog. Ha feri tancol, vagy Viktor lovat etet, az bulvar. Ha a miniszter, a valsag miniszt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szabogyula 2009.05.12. 13:09:27

Az utolsó pár sorra reagálnék egyből : Orbán Viktor a televizióban kijelentette már a múltkor : ha Ő lesz a Miniszterelnök nem lesz ingatlanadó.
Megpróbálom visszakeresni.

Haloperidol 2009.05.12. 13:16:31

Arról nem is beszélve, hogy az "államilag elismert" ingatlanbecslők körét természetesen ismét a csókosok cégei adnák. A magyar viszonyokat jól ismerve ez ismét naaaagyon jó alkalmom a korrupcióra:

Ha mondjuk 30misi az értékhatár a magasabb kulcsnál, akkor egy kis csúszópénzzel BIZTOSAN meg lehet egyezni az államilag elismert ingatlanbecslő szakemberrel, hogy az én ingatlanom nem 30,1 milliót, hanem csak 29,9 milliót ér.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 13:18:29

"államilag elismert" ingatlanbecslők a korrupció melegágya.

És kinek van rá pénze? Nem a panellakónak ...

Szőröstalpú Jeti 2009.05.12. 13:18:44

Az én legnagyobb problémám az ingatlanadóval (szerepel a cikkben is): nem túlzás, hogy az adózott jövedelmemből vett lakásomra még egy adót kivetnek? Magyarországnak nincs saját magával kötött, a kettős adózást elkerülő egyezménye?
Egyébént az ennek az előszeleként is felfogható luxus(ingatlan?)adó is milyen remek módon bevált...
A fellebezésről meg nekem a regadós lehetőség jut eszembe: egyetlen helyen lehet megcsinálni az országban a vizsgálatot, Békéscsabán. (!) "2008. aprilisa es decembere kozott 14 (tizennegy) darab auto" (regado.blog.hu/2009/01/14/14_auto_jart_bekescsaban)

Mertcsak 2009.05.12. 13:21:49

Értékbecslés....basszák meg!
MIkor apám meghalt 18millióra értékelték az akkor 35 éves családi házat,ezután kellet illetékelni nekünk,mint örökösöknek.
Fél évvel előtte,hitelfelvétel ügyében ugyanez a ház 12milliót ért az értékbecslő szerint.
Most 40 éves a kecó,de a városrész az utóbbi pár évben ugyancsak felkapott lett.
vajon hova sorolnák??
Dögölj meg Gordonka!
Ja és 2 hónapja munkanélküli vagyok.
Kv megin nem köll.

szabogyula 2009.05.12. 13:23:01

Egyszerüen tudomásul kéne vennie a döntéshozóknak : ma Magyarországon új adót , adófajtát, adóemelést nem lehet bevezetni.
Itt lehet érvelni olyan marhaságokkal, hogy "de hát Európa több országában sikeres" meg hogy "átalakitjuk az adószerkezetet" stb.stb.
Itt nem arról kéne vitatkozni, hogy nm, vagy értékalapon legyen kivetve. Hanem az egésznek az az üzenete : Bármit csinálsz megdöglesz, szépen lassan elvesszük . Ha nem töled , majd a gyerekeidtől !

Hetfield 2009.05.12. 13:25:58

Ez a költözzön kisebbe nagyon érdekes dolog. Hozzánk az utcába minden évben költöznek Pestről. Idén is jött egy új család, nem tudták fizetni a panelt, ezért vettek egy régi, kicsit lepukkant házat, picit rendbe szedték és kész.

Higany 2009.05.12. 13:26:51

Remélem, hogy beletörik a bicskájuk, ha ezt keresztülverik, akkor azon sem lepődnék meg, ha vér folyna. Az övék...

Liberté__73 2009.05.12. 13:29:50

Némi ellenmondást vélek felfedezni (nevezhetjük demagóg csúsztatásnak is, ha úgy jobban tetszik, vagy vastagbőr-díjas próbálkozásnak), nevezetesen:

"Az ingatlanadót három féle alapon lehetne kivetni:
-övezetalapon:
(...)igazságtalan – egy-egy utcán belül is eltérő lehet a lakások piaci értéke (...)
-négyzetméteralapon:
(...)a kisebb forgalmi értékű lakás után kellene többet fizetni(...)
-értékalapon.(...) "

A háromféle alap háromféle megközelítést jelent. Az első kettőnek nem célja, hogy a forgalmi érték arányában adóztasson, felesleges fingreszelés ezt számon kérni rajtuk.

r.yeti 2009.05.12. 13:30:55

Mégis mi mindent akarnak ezek az idióták még megadóztatni? Így sincs az emberek 90%-nak semmire se pénze és akkor még új adókat találnak ki ezek? Mégis mit képzelnek miből fogják kifizetni ezt is az emberek?
Én csak azt nem értem, hogy ennyire nem látják, hogy az országot és a benne élőket ezekkel a hülye döntésekkel lassan (vagy nem is olyan lassan) megölik? vagy pedig ennyire leszarják az egészet és csak a saját zsebük érdekli őket?
Remélem Bajnainak és az összes pénzéhes, semmirekellő politikusgecinek ma este a torkán akad a vacsora!

Win Elen 2009.05.12. 13:32:11

@zero: bemasolod amit kitoroltel az elobbibol? :) ujra leirni olyan ize...

Kenguru 2009.05.12. 13:33:21

Itt lenyegesen kisebb kulcsokrol irnak, igaz ez is csak kiszivarogtatas:
www.hirszerzo.hu/cikk.haromsavos_lesz_az_ertekalapu_ingatlanado.107919.html


Szőröstalpú Jeti 2009.05.12. 13:18:44
"Az én legnagyobb problémám az ingatlanadóval (szerepel a cikkben is): nem túlzás, hogy az adózott jövedelmemből vett lakásomra még egy adót kivetnek?"

Eddig is volt illetek, meg AFA. Azokat is az adozott jovdelmedbol fizetted.

CommanderCool 2009.05.12. 13:38:10

Az ingatlan adó nem kéne ide magas az ÁFA magas a fizetésekből levett arány, ráadásul mostani 35-100 évesek éltek olyan időszakban amikor kifejezetten olcsó volt nagy házat építeni, nekem a 80 éves nagyapám mondja hogy miért nem építkezek, mert ő már 19 évesen felépítette a házát, 3havijából megvette a telket, következő haviból az építőanyagot és 2-3 haviból meg felhúzatta a kecót...az hogy ma ez kicsit többet ér mint akkor mondjuk 10 havi fizuja arról ő nem tehet.
Persze értem én hogy a mai(meg a múlt béli) "progresszív" balos vezéreknek az álma hogy minden magyar 30 nm-eren lakjon, ne legyen gyereke, és éljen havi netto max. 80ból, (míg ők húzzák fel az 1000nm-eres palotáikat), és sajnos elég jól hajtják végre azon intézkedéseiket hogy ezek megvalósuljanak...mondjuk ezt már remélem nem hagyjuk annyiban sokáig...

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2009.05.12. 13:39:35

Ez a Gordonka kijelentés kísértetiesen hasonlít elődje kijelentéséhez. Akinek nem tetszik el lehet húzni. S mi lesz akkor ha egy Szlovák/román bejegyzésű cégem veszi meg tőlem a lakásomat??? Kettős adóztatási egyezmény?? Erre mit lépnek??

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.05.12. 13:40:37

Van itt ész, gyerekek.
Elmondanám, a mi házunkat az apám húzta fel a komákkal a születésem előtt nem sokkal.
Négyzetméterre "bazinagy", kb 150m^2 lakható terület, mögötte veteményes, most épp lakatlan csirkeól, a telek becslésre 1000m^2.

Na mármost kinn vagyunk a faluszélén, ezt eladni max egy kislakásért lehet.
DE: És itt jön az okosság része a dolognak. Az utóbbi 3-4 évben 9új család jött a faluba. Hollandok...(vagyis már majdnem 10%on vannak itt). Szép, nyugodt környék, tiszta levegő, közelben erdő, strand. Olyan, mint otthon, leszámítva, hogy nem kell attól rettegni, mikor önti el a tenger a házadat. Nekik ez az ingatlanadó zsebpénz.

A magyarnak meg nem. Hagyja ott a több generációs vérrel-verítékkel összerakott kis életét, menjen fel a panelba, és szépen csendben dögöljön meg.
Ááá, ...

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.12. 13:43:35

Röviden: a kurva anyádat adóztasd meg 8adszor, áramtolvaj szarházi. Ha eladom, adót fizetek, ha megveszem, illetéket, ha nem csinálok semmit, csak van pofám élni benne, akkor ingatlanadót.

Aztán: tegye fel a kezét, aki nem keni majd meg az értékbecslőt 30-40e ft-tal, hogy mennyit érjen az ingatlana. Társasházak, panelházak esetén okosan összevonva még ennyibe sem fog kerülni. Okos gyerek vagy, Gordonka, kivel az anyáddal fogsz vitatkozni, off-shore-geci, ha fél kerületek adják le, hogy szart sem érnek az ingatlanjaik? Majd erőből te megmondod? Ehhez érteni fogtok?

Meg még egy: próbálj meg eladni vidéken bármilyen ingatlant, te faszkalap libatolvaj. Meg számold már ki, hogy egy ilyen "lakáscsere" mi kínlódásban van egy-egy "problémásnak". Jaaa, hogy nem tudod? Honnan a picsából tudnád...

Lehet kisebbe menni, remélem neked is, kurva gyorsan, egy olyan 2X3 méteresbe, 10-15 évre.

Gerik001 2009.05.12. 13:44:37

@Unatkozik?Vegyen mosómedvét!:

ez olyan mint a nagypapám halálánál. Ott is düledezö malacólra amiben 30 éve nem volt malac azt mondták gazdasági épület. és 14 millió siófok szélén de csak azért hogy a mama ne érezze hogy csak a telek ér 8 milliót az épület semmit.

Higany 2009.05.12. 13:44:51

Az meg egyenesen vérforraló, hogy van pofája ilyet mondani, hogy "ha nem tudod kifizetni, költözz kisebbe". B+, összekapartad rá a pénzt, eddig tudtad fizetni, erre kibasznak rá valami hazai realitásoktól elrugaszkodott irtózatos sarcot.
A nagyszüleimtől örökölt, a 60-as évek elején épült földszintes kertesházam van Újpesten, a válság előtt valahol 35-40M között lehetett az értéke, mert felkapott, csendes, zöld környéken van. Hőszigetelés után a fenntartása már nem sok. Amúgy mérnök vagyok, normális, bejelentett fizetésem van, minden Ft-om után adózom. (Szarul teljesítek, meg sem sikerült közelíteni a bűvös 100 havi családi pótlékos szja befizetést)
Annyi pénzem viszont nincs, hogy a mostani terheken felül még hozzámbasznak egy 3-400e Ft-os plusz adót, azt gond nélkül ki tudjam perkálni. Ja, 5M-ig csak alsó kulcs lesz? Jól hangzik, de ne felejtsük el, hogy az 5M már szuperbruttósítva értendő, ami nem hoz lényeges szja csökkentést. És ott volt az a hazugság, hogy "nem lesz több, mint amit az önkormányzatok szedtek korábban ilyen-olyan jogcímen". Aha, most évi 7000Ft körüli építményadót fizetek a garázs meg a fészer után.
Én nem akarok elköltözni innen, de ha nemhogy családot alapítani nem hagynak, hanem lassan élni sem, akkor nem lesz más választásom. Nehéz szavakba önetni az elkeseredettséget és a dühöt amit érzek...
Az üvegpalackokat ne dobjátok ki, jók lesznek azok még valamire...

Higany 2009.05.12. 13:46:42

És ugye én még könnyen vagyok, a lakáshitelesek remélem már a kaszát egyenesítik...

öööö...izé 2009.05.12. 13:47:34

@Von Siebenbuergen: hát ez őszinte volt, látszik, hogy kikívánkozott belőled..:-)

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.05.12. 13:48:32

Most mindenki jogosan el fogja hordani ezeket a bűnözőket mindennek, ellenben én sok sikert kívánok nekik az ingatlanadó bevezetéséhez, mert:

Ez lesz az a pont, ahol a mindent eltűrő birka magyar el fogja veszíteni béketűrését. Sok mindent lenyelt, de ezt már nem lehet. Ezt a békát nem lehet lenyelni még akkor sem, ha az emberek torkát a mónika sóval már vasúti alagút méretűre tágították.
Nem lesz tovább. Nem lesz az a Görényi aki a népharagot akárhány könnygáz gránáttal, vagy gumilövedékkel kordában fogja tudni tartani. A népharag végre el fogja söpörni a bűnözőket, és minden bűnöző el fog jutni ama magaslatra, melynek neve: Lámpavas

Ismételten sok sikert kívánok az ingatlanadó bevezetéséhez

more 2009.05.12. 13:49:39

@Von Siebenbuergen: őszinte elismerésem ezért a frappáns kis eszmefuttatásért. nagyjából ez a summa

Higany 2009.05.12. 13:50:44

Utánaolvastam a sávoknak:
2 - 10M = 0,2%
10M - 30M = 0,35%
>30M = 0,5%

Asszem ha értékbecslésre kerül a sor, egy jó erős borítékos kávéval várom majd az értékbecslőt, éljen a párt jeligével...

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.12. 13:51:51

Érdekelne, hogy mit tervez ez a kurva felkészült, politikai ambícióktól mentes surmó a ciprusi cégek tulajdonában lévő ingatlanok adójának beszedésével kapcsolatban? Cirka egy évnyi ingatlanadóból alapítasz céget Cipruson, aztán fényesre nyalhatja Bajnai a seggedet...

SzZsoel 2009.05.12. 13:53:12

Ha összedobjátok az ingatlanadómat, lelövöm Bajnait. :)

eszkep 2009.05.12. 13:53:17

Egy kis javítani való:
Ausztriában 1100 EUR a minimálbér.
Ugyanakkor, idézem: "ez egy jelképes gesztus, hisz TERMÉSZETESEN senki nem keres ilyen keveset"

Liberté__73 2009.05.12. 13:53:35

@Noname Cowboy: "Kettős adóztatási egyezmény?? Erre mit lépnek??"

hombre! A kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezmények az egyazon adóalapra vonatkozó kettős adóztatás elkerüléséről szólnak.

Majd ha neked ugyanaz az ingatlanod lesz egyszerre Szlovákiában és Mo-on, akkor térjünk vissza erre a rendkívül trükkös felvetésedre.

Higany 2009.05.12. 13:54:37

Nem ide tartozik, de hála a jövedéki adó + ÁFA emelésnek, az üzemanyagárak kb 30Ft-tal fognak emelkedni egyik napról a másikra...

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 13:54:59

@kríípsz: holland -Hollandok, vagy Holland -hollandok? xD

molaris 2009.05.12. 13:55:12

Ha ezt megcsinálják vér fog folyni. Patakvér, ahogy a szép szavú Torgyán dr. mondotta. Megérdemlik.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 13:55:43

@r.yeti:

Nézd, a Rózsadombról (Oszkó-villa), meg a milliók mögül hogy tudná, hogy mi jelent 70 ezerből megélni, tisztességesen?

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2009.05.12. 13:56:03

a szüleim egy Sz.Sz.B. megyei kis faluban élnek. csöndes nyugodt kis környék, néha a még a légy se zümmög.
a házukat a 70es évek végén építették a 2 kezükkel, van is vagy 120 nm. ha ezt el szeretnék adni, kb. 6-8 mFt-ra becsülnék fel, de vevő biztosan nem akadna rá.
na, ők mit csináljanak???

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.12. 13:56:04

@öööö...izé:
@more:

hát ja, kezd nagyon tele lenni a tököm a válságkezeléssel : )

Mertcsak 2009.05.12. 13:56:42

@anti_troll:

Nem-e lehetne-e még a bevezetés előtt felsegíteni őket arra a magaslatra?

Geza 2009.05.12. 13:57:06

Na, ez a lassított módja annak, aminek a gyors verziója az lenne, hogy felkérnék a lakosságot, hogy személyi szám szerinti sorrendben legyen kedves kifáradni a Lánchídra, kikötni a kötelet a korláthoz, hurkot a nyakba venni, majd ugrani egy szépet. Ja és persze kötelet mindenki vigyen magával...

Az a cél, hogy a., dögöljünk meg mind, b., előtte amink van, azt károsítatlanul adjuk le nekik, c., közben annyi hasznot termeljünk nekik, amennyit csak lehet. Humán Erőforrás Menedzsment - Felszámolóbiztosi Részleg.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 13:57:17

Win Elen:

"vagy mit kezdenek 5 millio meltanyossagi kerelemmel? Vagy mivan azzal akinek van ingatlanja, az er is valamennyit. Az enyem durvan 10-et. Na most ebbol kifizettem 1,6 milliot. A tobbi ingatlan adot a hitelezo bankom fizeti vagy en? Azt is? Tavol aljon tolem, jaj de nagyon, de ebben az esetben garantaltan az utcan leszek. Annak ellenere, hogy megertem a helyzetet, az oda vezete okoktol eltekintek. De a "vesztesege" (muhahaha) bankok helyett mar ne kelljen fizetnem. Aztan lehet hogy ezt a kerdest megoldottak, ha valkinek van linkje szivesen veszem, es modositom a hozzaallasomat."

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.05.12. 13:57:29

a rohadt kurva annyukat. Persze, a magyar ember nem elég mobil, a rohadt mucsai nem befektetésként tekint az ingatlanba, hanem LAKNI akar benne, nem ejrópai. Hogy a magyar ember, legalábbis a középkorúak eddigi életüket hézépítéssel töltötték, és negyven éves korukra végre beleköltözhetnek, az mellékes. Takarodjon az egész bagázs a picsába.

szabogyula 2009.05.12. 13:58:29

Az Index megpróbálja megmagyarázni, hogy az ingatlanadó jó :
index.hu/gazdasag/penzbeszel/2009/05/12/ingatlanado/

r.yeti 2009.05.12. 13:58:42

"Azt az ingatlant el lehet adni, lehet kisebbe menni, ha nem bírja fenntartani." Nekem nincs se házam se lakásom, de 1 dologra válaszoljon nekem ez a faszkalap: Mégis ki a faszomnak adják el most az emberek az ingatlanjaikat? Kinek van ma annyi pénze ebben az országban, a politikusokon/bankosokon és hasonló geciken kívül hogy megvegyen egy "nagyobb" házat/lakást? Apám a saját kezével felépített házát (150nm) kb. olyan áron tudná eladni, hogy egy 1,5-2 szobás lakást tudna belőúle venni, mindezt vidéken. Csodás kilátások, kibasznak a családokkal, fiatalokkal, nyugdíjjasokkal és mindenki mással ebben a kurva országban kivéve saját magzkat és a seggnyaló haverjaikat! SZÉGYEN!!!!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.05.12. 13:59:51

Az egyházak. Nem tudom, hogy mi fenéért kerül ki az adózás alól? Itt van pl Eger esete, ahol azért elég sok intézménynek, épületnek, területnek a tulajdonosa az egyház.

A másik meg a nyugdíjasok esete. Amikor tegnap láttam ezt a felvetést, én két dolgon gondolkodtam el. Az egyik, hogy úgy fogják megoldani, ahogyan a szoc. törvényben a személyi térítési díjat. Ha nem tudja az ellátott kifizetni a saját jövedelméből, akkor a tartásra képes és köteles személy "önként", nyilatkozatban vállalja a maradék összeg (szakellátás esetében 10-40 ezer ft is per hó) megfizetését.
És akkor itt van még ez a feljegyzéses dolog. Ez érdekes lesz mindenképpen.

eszkep 2009.05.12. 14:00:06

Mielőtt rátérnék dilettáns kormányunk soron következő országpusztító ötlteének elemzésére, csak egy megjegyzés:
A lányeg az utoolsó mondatban van! Támogatom a szocikat a politikai öngyilkosságban! Hajrá MSZP, csak így tovább!!!

SzZsoel 2009.05.12. 14:00:49

A tréfát félretéve:

1. Dolgozol látástól Mikulásig, hogy hó végén megkapd azt a jócskán MEGADÓZTATOTT, nyavalyás kis összeget, amelyből hivatott vagy a következő hónapban élni.
2. Az ADÓZOTT jövedelmedből megveszed a tenyérnyi kis telkedet, általános forgalmi ADÓVAL terhelt áron.
3. Az ADÓZOTT jövedelmedből megvásárlod a szükséges építőanyagokat, melyek áraiban szintén 25 %-ot képez az ÁFA.
4. Az ADÓZOTT jövedelmedből kifizeted a szakembereket, vállalkozókat, tököm tudja, kiket, akik felépítik és lakhatóvá teszik a házadat, olyan munkával, amelynek bevétele után ők is ADÓZNAK.
5. Az ADÓZOTT jövedelmedből kifizeted az ilyen-olyan illetékeket, engedélyeket, ellenőröket, akik véleményezik, engedélyezik a mit tudom én, milyen feltételek meglétét, hogy végre beköltözhess.

És ezek után mocskos, pofátlan módon még egyszer meg akarják adóztatni azt, amit kínkeserves munkával, hetvenhétszeres sarcot kifizetve, nagy nehezen felépítettél?! Erre csak egyvalamit lehet mondani: a nagy, büdös LÓF***T!

eszkep 2009.05.12. 14:02:24

I. megjegyzésem, anélkül, hogy összeesküvés elméletekbe bonyolódnék: Bajnai (Wallis Rt.) pont az ingatlan üzletben nyomul erősen, rengeteg értékes ingatlant vásárol fel!

jozicsenko 2009.05.12. 14:10:05

@SzZsoel: valaki már leírta fenn:

fidesz kampány egy mondat:

nem lesz ingatlanadó

ennnyi, csokolom

az mszmpék meg agyalhatnak, hogy lett
a fidesz 70%, a jobbik 10%, ők meg 15%...

Geza 2009.05.12. 14:10:27

@BálnaUhr:
"Az egyházak. Nem tudom, hogy mi fenéért kerül ki az adózás alól?"
Mert van egy egyház, amit nem szabad megkötésekkel illetni, viszont megnevezni sem lenne szabad, mert anti.....izmust gerjesztene.

more 2009.05.12. 14:11:18

btw én csak a londoni viszonyokra gondolok vissza, ott asszem a council tax felelt meg az ingatlanadónak. ott egyrészt környék, másrészt nm, harmadrészt a bentlakók száma alapján számolják ki. aztán lehet kérni diák után kedvezményt, a nyuggert ne tudom. az ingatlan értéke nem tudom, mennyire van benne, de sztem nincs. ja, és 10 hónapra fizeted, nem egész évre. 2 hónap az évből csekkmentes.

nomármost. egy viszonylag előkelő környéken, észak-london, highgate (az egyik leggazdagabb rész), egy kétszobás, nappalis kecó 140 font per hó. egy londoni átlagfizetés mongyuk 2000 font, de az télleg átlag. és a 140 font kurva soknak számít, persze van, ahol drágább, de átlagban 100 font alatt vannak (70-80).

nahát ennyit a nyugat-európában is csinálják típusú bullshitekről. majd ha 500 ft-ra jön ki havonta, de tolvaj szarházi, akkor lehet okoskodni

Geza 2009.05.12. 14:12:14

@ostoba 8o:
A zsindextől mit vártál? Csahos kutya egytől egyig, ugatják akit 'kell', aztán párás szemmel nyalják a gazdi csizmáját.

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.05.12. 14:12:22

@Félkupica_Fehér_Főnök:
Mint jelzőt használtam egy ország állampolgárára. Ezért lenne kis betű, ha nem ezzel a szóval indult volna a mondat. Nem igazán értem a megjegyzésed.

És tényleg hollandok. Nem is csak nyugdíjasok. Csemetés családok.
Szóval van itt pénz, és kereslet a szépen karbantartott, csöndes, nyugodt környéken levő házakra. Nem magyar embereknek, de nem is ez a cél.
A gond csak ott van, hogy én nem fogom feladni az egészséges életemet már csakazértse egy panellakásért a Tesco mellett, vagy azért, hogy kimehessek cselédnek külföldre, akárhogy is cukkolnak!

Szabják meg magukat!

Mourinho már nem a király 2009.05.12. 14:12:32

Ha levegőt vettél, adózzál, lassan ezt is megérjük.
Ja igen, a megadóztatott, kiizzadt fizetésedet vedd ki a bankból, hopp ott is megvágnak(persze, szolgáltatásért fizetsz, értem én). MINDENHOL lenyisszantanak belőle.

binike 2009.05.12. 14:12:49

Van egy olyan érzésem, hogy eljön még az az idő amikor mindenkit köteleznek tüdőkapacitás mérésre. Aztán pedig a kapott érték alapján levegőhasználati adót kell majd fizetni.

Geza 2009.05.12. 14:14:10

Gyerekek, ötletem támadt!
Azt kéne mondanunk a libásgordonnak meg az apechnek is, hogy "ennyit és ennyit fizetünk, ha ebből nem tudjátok fenntartani magatokat, költözzetek kisebb országba" :) !

Geza 2009.05.12. 14:15:12

@Liberté__73:
Mondd csak, nem vagy te véletlenül phralipe/pokolpista meg ilyenek? A stílus stimmel...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 14:16:36

@eszkep:

Köszi, beletettem ... (gyors voltam a poszttal)

krtek 2009.05.12. 14:17:47

Az ügyeskedő szélhámos megmenti az országot. Szép!

Bajnaikám! Nem lehet az ingatlanomat egy offshore cégbe áttenni, aztán jól kibaszni az állammal?

Hadd kérdezzem már meg, hiszen te ehez qurvára értesz.

Dögöljenek meg azok is, akik hiszek ennek a mocsoknak...

eszkep 2009.05.12. 14:18:32

Egy aspektusról nem beszélt sem Bajnai, sem Zero:
Tudiillik, hányan laknak a lakásban???

Nézzünk két esetet:

- Egy singli buzi él egyedül egy 9,5 milliós 45 nm-es lakásban, keres mondjuk havi nettó 120000 (magyar átlagfizetés). Fizet 19000 Ft ingatlanadót, ami egy főre vetítve évi 19000 Ft (lévén egyedül lakik)

- Egy háromgyerekes család lakik egy 75-80 nm-es lakásban, ami alsó hangon 20 millió. (Itt már eleve kevesebb az egy főre jutó lakrész!!!) Az anyuka ottthon van még akét kisebbik gyerekkel, az apuka gürizik havi 130000-ért. A család éves összbevétele (azokkal a szociális juttatásokkal, meleyket most akarnak befagyasztani, szigorítani, időben korlátozni!!!) nettó 3 millió forint, ez egy főre 600000 Ft
Vagyis kifizetnek 70000 Ft ingatlanadót, amely az egy főre jutó éves jövedelem 11,66%-a!!!

Ennyit a "szocialista" értsd vadkapitalista kormányunkról...

Win Elen 2009.05.12. 14:19:19

@zero: koszonom kedvessegedet, hogy bemasoltad, pedig csak emlites szintjen jegyeztem meg :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 14:22:16

@ostoba 8o:

Őszintén szólva én sem az esetleges ingatlanadót látom az adórendszerünk legnagyobb problémájának.

Egyedül az ingatlanadó + az áfa mértékével lehet megadóztatni a kishazánkban jelentős létszámban meglévő adócsaló réteget. Nem véletlen, hogy az összes mértékadó, a járulék és adócsökkentéssel foglalkozó közgazdasági elemzésben ezek mértékét jelentősen növelnék. (Igaz itt most csak tippelni fogok, mert konkrét tervet soha nem láttunk tőlük, de 99% -hogy a fidesz is így képzelné el az adóreformot, feltéve, ha egyáltalán komolyan gondolta a dolgot.)

A dolog teljesen logikus:

-Van egy réteg, aki minimálbéren vagy egyenesen munkanélküliként megkeresi a házra, autóra valót, ők a rendszer "élelmes" parazitái.

-Van egy másik réteg, ami keményen dolgozik, az első réteg eltartásában is szorgosan részt vállal, de ezt csak orbitális járulékok árán tudja megtenni.

És az igazságos megoldás: Munkáltatói és dolgozói járulékcsökkentés, de nem ám kozmetikázva, hanem úgy istenesen. Ezzel egyidőben egy drasztikusabb áfa + ingatlanadó emelés, olyan mértékben, hogy a dolgozó réteg pozitívan jöjjön ki a dologból.

Eredmény:
- Igazságosabb adórendszer.
- A feketemuka, adóelkerülés kevésbé érné meg mind munkáltatói, mind munkavállalói szemszögből -> a legálisan, bejelentve dolgozó réteg növekedése -> több adóbevétel.

Tehát az ingatlanadó önmagában nem ördögtől való gondolat, ami miatt viszont teljesen jogos a felháborodás, az az, hogy ezt az adónemet egy újabb bőr lenyúzására akarják használni és ezt így szerintem nem is tudják majd kivitelezni, ha pedig megpróbálják, akkor a teljesen jogos népharag reméljük eléri azt, amit el kell érnie...

Ha bővebben érdekel a téma, akkor szerintem ez az egyik legérthetőbben megfogalmazott, kivanatos elemzés. -A cikkben megtalálod a teljes, részletekbe belemenű elemzés elérhetőségét si-

A cikk megjelenésének helye ne vezessen félre, egy elismert, független egyetemi docens jegyzi.

index.hu/velemeny/jegyzet/pappado/

reality 2009.05.12. 14:24:01

Még nem olvastam el a hsz.-eket (majd pótolom), ezért lehet , hogy már volt:
"A kedvencem: a nyugdíjasok nem fizetnének, de feljegyeznék az adót, és majd az örökösök befizetik. "
Mi van abban az esetben, ha az örökös befizeti az ingatlanadót nyugdíjas szülei után, de nem ő fogja örökölni, hanem egy másik családtag, mert mondjuk addig eltávozik az élők sorából? Akkor csak arra van "joga", hogy fizessen, de nem kap érte cserébe semmit? Ez nem kicsit aggályos!

Másik:
Mi van, ha egy nyugdíjas eladja ingatlanát, mert nem tudja fizetni az adót, majd kifizeti az illetékeket, vesz egy kisebbet, a különbségre kifizeti az adót (az Áfa-val már nem is tudom, mi van), majd a kisebb ingatlanra az ingatlanadót? Hányszoros adóztatás? És marad-e pénze még az ingatlanadóra (lehet, jobban jár, ha nem költözik kisebbe)?

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2009.05.12. 14:26:02

Most olvasom, hogy a libatolvaj szerint beteg a magyar társadalom.

index.hu/belfold/2009/05/12/bajnai_a_valsag_operett_ahhoz_kepest_ami_johetett_volna/

Hát beteg is bazd meg, ha te miniszterelnök lehetsz.

Ficsor és Molnár Csaba, mint tehetséges politikusok...Aztakurva...

Liberté__73 2009.05.12. 14:27:12

@Geza: "Mert van egy egyház, amit nem szabad megkötésekkel illetni, viszont megnevezni sem lenne szabad, mert anti.....izmust gerjesztene."

Dehogynem szabad. A katolikus egyházról van szó természetesen.

reality 2009.05.12. 14:28:30

@Hetfield: Erről volt egy műsor a HírTv-n (keresztmetszet), hogy Győr mellé költöznek az emberek - tömegesen. Na vajon milyen házba? Hétvégibe! Vagy úgy is mondhatjuk, hogy kb 20nm-es nyaralókba!

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.05.12. 14:29:06

Nagyon jól megírt írás, de van még egy szempont, amit érdemes figyelembe venni: a gyerekek.

Egy 3 gyerekes család egy juppie tényleg ugyanannyi ingatlanadót fizessen, ha ugyanakkora alapterületen laknak?

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 14:34:24

@Geza: És szerintem a fent linkelt index cikk sem talpnyalás.
Indoklás az előző hozzászólásomban, a probléma a hogyannal van (szarul), ezen nem fogunk összeveszni.

@kríípsz: Ja bocsi, nekem is értelmezési nehézségeim támadtak, pusztán ezért kérdeztem meg. (A fent nevezett népcsoport mostanában kettős jelentéssel bír, ezért csak a pontos megértés érdekében zaklattalak.)

Liberté__73 2009.05.12. 14:34:28

@RAMBO: nem baszki, a szinglik, a buzik és lehetőleg a zsidók is triplaannyit fizessenek, de úgy írják ám meg a törvényt, hogy a cigányok 8 gyerekkel többet fizessenek ugyanakkora lakásért, mint a rendes emberek.

OMG!

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 14:35:33

Észrevétel, ami igazolja ennek a Bajnainak nem sok köze van a valósághoz:

Nem tudja fizetni az ingatlanadót költözzön kissebb, mondja Bajnai. Jó! Van vagy egy 20 millás ingatlanja a polgárnak, nem bírja, elköltözik egy alacsonyabb értékűbe, pl egy 10 millásba. Ez mennyibe van neki így adóilag, nézzük:

Ha marad a 20 millásba fizet 70 ropi adót.
Ha elmegy tízmillásba ott fizet 20 ropi adót.
A különbség 50 ropi.

Viszont amikor eladta a 20 millásat és megveszi a a tízmillásat KELL FIZESSEN 440.000 forint ILLETÉKET (adót), ami mindössze majd 9 év két adó közötti különbözetének felel meg és egyben, azonnal kell kifizetni.

Tehát: aki nem bírja fizetni a nagyobb lakása adóját az fizessen majd félmillió illetéket (adót).

Te egy marha vagy, Bajnai!

more 2009.05.12. 14:37:50

@Liberté__73: képzeld, angliában számít a lélekszám az adó mértékének megállapításakor, amit írtam korábban. nem buziról, szigliről, kékről, sárgáról van szó, hanem főről

Liberté__73 2009.05.12. 14:40:08

@more: asszem nem is neked válaszoltam ...

more 2009.05.12. 14:42:31

@Liberté__73: jajajjaj bocs, szóval más nem reagálhat semmire, csak amit neki címeztek? ez vmi blogtörvény? hehehhe
csak szerettem volna egy félreértelmezést kijavítani

öööö...izé 2009.05.12. 14:43:07

@Liberté__73: hmmm..mégis mi bajod a katolikus egyházzal? érdekelne...

z666 2009.05.12. 14:47:57

Politikusok:
-Kevés a pénz, vajon honnan szerezzünk?

-TEGYÉTEK VISSZA? B***MEG!!!!!!!!!!!!

more 2009.05.12. 14:48:45

@Félkupica_Fehér_Főnök: sztem legyünk új-zélandi modell: a jövedelemadó bele van építve az árakba, tehát a fizud után nem adózol effektive:))))
viszont egy kávé kerülne 2000 forintba wehehhee
(mielőtt nekem támad a sok okos, jelzem, vicceltem)

Higany 2009.05.12. 14:49:55

Ezt a "A tervek szerint a nyugdíjasokat nem köteleznék az ingatlanadó megfizetésére, azt "feljegyeznék", és az örököst terhelné, bár a majdani örökös jobban jár, ha inkább átvállalja a terhet." dolgot nem értem. Teszem azt Erzsi néni idén 63 évesen nyugdíjba megy és van egy 30M-t érő 100nm-es kertes háza. Gyerekek, unokák számosan. Erzsi néninek nem kell fizetnie, a család (a majdani örökösök) nem állapodik meg az átvállalásról, mert egyrészt morbid is, másrészt mi alapján is állapodnának meg? (ki tudja, hány örököse lesz majd Erzsi néninek?) Erzsi néni 99 évesen szebblétre szenderül. Hátra hagyva maga után 36*150.000 Ft (5.400.000Ft) ingatlan-adó tartozást? IGEN! IGEN! Eltöröltük a haláladót!

Geza 2009.05.12. 14:51:32

@Liberté__73:
Nem vagy te antikatolikus véletlenül?

GatyaPityu 2009.05.12. 14:54:30

Ez a Libajnai legalább olyan bölcs, mint az elődje, spanja, a Fletó. Ő ugyebár mondotta volt, hogy "Ha nem tetszik, tessék el lehet menni". Ennek egy újabb átirata Gordonka megnyilatkozása, mely szerint "El lehet költözni kisebbe". És ezt egy magát szocialistának nevező párt min.elnöke mondja! Óriási, nem?
Az ingatlan adó kapcsán bennem is az a két fő dolog fogalmazódott meg, amire a post jól rávilágít, nevezetesen, hogy az ember az adózott jövedelméből vásárol egy ingatlant, ami után illetéket fizet, és most ennek ellenére még meg is adóztatják érte. A másik pedig, hogy talán tényleg nem is lesz ebből semmi, mert a vasárnap este után nyilvánvalóvá vált amit eddig is lehetett sejteni, hogy bizony a szocik sikere erősen megkopott, de lehet hogy az Alkotmánybíróságnak is lenne ehhez egy-két szava. Hihetetlen, hogy ezek tényleg nem tudnak mást kitalálni, mint hogy adókat emelnek. Nem tudom meddig lesz ez még így...

reKorrekt 2009.05.12. 14:55:00

Remélem azért itt is lesznek védendő fogyasztók.

Jelenleg havonta az alábbi csekkeket kell hurcolásznom:
- lakáshitel
- diákhitel
- személyi kölcsön (nem az)
- vízdíj
- áramszámla
- gázszámla
- lakásszövetkezeti számla
- internet
- kábeltévé
- mobil számla
- szemétdíj

Ha ehhez még küldeni fogják ezt a szart is, csípőből dobom majd a kukába a szemétdíj csekket. Valamit valamiért az anyátok picsáját!

És arról még nem beszéltünk hogy sok embernek még 20%-kal csökkentik is a bérét.

Az egyház meg bekaphatja (pardon). A fél belváros az övék.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 14:55:11

@more: A szomorú az, hogy ez még mindig igazságosabb megoldás, mint ami nálunk van :o)

movhu 2009.05.12. 14:55:49

Én már azért is érzem sértőnek az egész ötletet, mert én nagyon kemény munkával jutottam hozzá úgy a mostani lakásomhoz, hogy lassan 6 éve felvettem 8 millió hitelt 20 évre.
Sehol senki nem veszi figyelembe, hogy mennyi hitelem van. A mérhetetlen SZJA lehúzásomnál mindenki tojik rá, hogy ebből én magammal együtt 5 magyar állampolgárt tartok el.
Szóval itt is csak azt hiányolom, hogy semmit nem vesznek figyelembe, csak hogy van egy 15-16 milliót érő lakásom.

szmoker (Homo Trollicus) 2009.05.12. 14:58:12

Ez az egész hülyeség.
Mi van, ha mondjuk 3 millió ingatlanadózásra kötelezett azt mondja, hogy lófaszt a seggedbe libajnai?

3 millió embert (családot) nem lehet bevarrni a kóterba, vagy bíróságra izélni...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 15:00:18

@movhu:

Persze..miél több mindent "vesznek figyelembe", annál nagyobb bürokrácia kell, annál több a kiadás, és annál inkább csúszik az egész.
A bevétel pedig már kell 2010 májusában. Pont!

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 15:03:44

@movhu:

Ebben az egész ingatlanadóból engem (azon túl hogy a kisebb lakásba kényszerülőket még jól le is húzzák majd az illetékkel) ez érdekel legjobban:

Valaki vett egy 20 millás lakást, felvett hozzá 10 millió hitelt, aki rá is van terhelve az ingatlanra. Akkor 20 milliós "vagyon" után fizessen adót, miközben azt még meg sem szerezte, hisz a bank pénzéből vette fele részben?

Sőt lehet soha meg sem fogja, mert ha Bajnai és megbízói sokáig maradnak, akkor még a hitelt is bebukhatja, és akkor olyan vagyon után fizett adót, ami addig sem volt az ővé, és már nem is lesz?

Hmmm?

movhu 2009.05.12. 15:06:35

@szmoker:
Az ilyen kollektív "megmutatjuk majd mi"-ben már általános iskolában sem hittem. Mindenki bátor volt, aztán mikor oda kerültünk, behúzta fülét-farkát. Ígérje meg az ellenzék, hogy eltörli, és akkor majd rá szavaznak :)

Kenguru 2009.05.12. 15:07:02

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Ott a baj, hogy az AFA-t nem nagyon emleheted sokkal magasabbra mint a szomszedos orszagok szintje+valami EU direktive is meghatarozza a merteket.

Ugyanis ha sokkal alacsonyabb az AFA a szomszedban, sokan atjarnak majd vasarolni.
Plusz az egyik leviragzobb gazdasagi bunozesi szakad az AFA csalas.

Nincs mas megoldas: ado ES kiadascsokkentes.
Pl nyugdijasok ingyen utazasanak eltorlese stb.

Csak mindez hiteltelen amig a fenti origos cikkben is leirt lopasok zajlanak.

Geza 2009.05.12. 15:08:53

@szmoker:
De a tartozásukat 'el lehet adni' külső cégnek (pl. haver cégének áron alul is), a cég pedig küldhet a lakásba 8-10 megtermett 'kintlévőség behajtót' (és így pl. a roma foglalkoztatottság is javul, lehet vele büszkélkedni), akik gond nélkül (_egyesével_ persze) kipakolgatják a családokat az utcára, (nehézségek esetén pl. apucinak el-eltörik az állkapcsa mert megcsúszik a lépcsőn).

És annyira atomizálva van a társadalom, hogy senki, ismétlem: _senki_ egy szót nem szólna amikor a szomszédját rakja ki a végrehajtóbrigád, még akkor sem, ha tudván tudja, hogy őhozzá meg két hónappal később szintén ki fognak jönni.

Persze, lesz felzúdulás, érzelmes cikkek tömkelege, a Kilakoltatottak Ligája petíciót próbál átadni, amit vagy átvesz egy huszadrangú kukamenedzser csinovnyik, vagy a sündőrök egyszerűen szétverik a bizottságot, vagy egyszerűen senki sem törődik az n+1. gittegylettel.

Senki, ismétlem: _senki_ nem lesz, aki leszúrja az első hozzá kimenő végrehajtót, senki nem robbantja fel a behajtó cég irodáját, senki nem szed le egy-két felelős politikust figyelmeztetésképpet: itt ugyanis se IRA, se ETA nincs, mint ahogy társadalom se, csak kb. 9.5 millió kórusban morgolódó egyén, akikkel bárki, aki ennél szervezettebb egyesével azt tehet, amit csak szeretne.

kríípsz · http://tdyweb.wbteam.com/Drabik.htm 2009.05.12. 15:09:31

@Félkupica_Fehér_Főnök:
Akár azok is lehetnének, akikre gondolsz. A lényeg szempontjából mindegy, hogy rövidebb-e a bőrük bizonyos részen, vagy sem.
A fontos, hogy Molnár Tamás, (3gyerekes családapa; gépészmérnök) besokaljon, és takarodjon jó messzire az élhető vidékről. (Fél éven belül ahogy a terveket hallgatom, jó, ha 50%a a földieimnek itt marad. Hívják már a rokonokat az új lakók. A mi telkünkre is lenne már vevő.)
El lehet innen menni. Jönnének mások nagyon szívesen a helyedre.

Nem hiszem el, hogy ezzel a bevétellel jönne el az eldorádó, vagy oldódna meg a válság.

Azt hiszem, kezdek megőrülni. Már semmilyen bársonyszékes intézkedésre sem tudom azt mondani: "Jószándékú ötletnek indult, de ejj, a megvalósítás útján csak hiba csúszott a gépezetbe."
Újabban még a kötőszavaikban is rendszert látok. Alapvető rosszindulatot.
Kérdés, kinek rossz. A zebrának biztosan. A gepárdnak nem. A magyarnak Magyarországon biztosan. Másnak nem.

Liberté__73 2009.05.12. 15:09:43

@Geza: vagyok, de nem véletlenül. de hogy jön ez ide?

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.05.12. 15:10:14

@Liberté__73: Én nem rasszista felhanggal írtam, amit írtam. Voltam legény, a nejem is volt hajadon, mindketten középvezetők multinál. Mindkettőnknek volt 20-20 millás lakásunk. Most van kettőnknek egy 40 millás, és 3 gyerek, asszony 5 éve nem dolgozik, GYES-en van.

Én tudom, hogy a két élethelyzet között ordító különbség van. Neked mi bajod a buzikkal meg a cigányokkal? Nem vagyok érintett, csak kérdezem, mert zavar a frusztráltségod.

Kenguru 2009.05.12. 15:11:15

Ja ez arrol egy szo sincs, hogy mi lesz a cegek tulajonaban levo ingatlanokkal.

Mert a nagy draga villakat mar ma is ugy adjak-veszik, hogy beaportaljak egy cegbe, es magat a ceget adjak el.
Igy nem kell utana illeteket fizetni.

Nomost vajon lesz-e ingatlanado a ceges tulajnokra is?
Mert ha nem, ezutan a munkehelyeken egymas mellett ulo "cegek" ezentul majd olyan helyre fognak hazemenni, ahhol egy csomo vallakozas lesz egymas szomszedja a tarsahazban.
Elore a 3 millio csaladi Bt orszaga fele...

koleszalonaponta 2009.05.12. 15:11:42

szerintetek mi az a törvényes eszköz, amivel előrehozott választást tud kikényszeríteni a társadalom? És mivel lehet motiválni a közös fellépésre a magyar embereket?

Geza 2009.05.12. 15:12:35

@movhu:
Ne ígérje, mert az ígéretekkel már tele a siló. Tegye, csinálja!
Ha megy törvényesen, akkor blokkolja a javaslatokat, törölje el a már meghozott intézkedéseket.
Ha nem megy törvényesen, de csúnyán igen, akkor járassa le az ellenoldalt, teregesse a szennyesüket, fordítsa ellenük a nemzetközi sajtót is, ha kell.
Ha ez sem megy, akkor 'tessen forradalmat csinálni'.
Ha pedig az sem, akkor ne szívja fölöslegesen a közpénzt, hanem oszlassa fel magát, mert akkor velük is csak többen vagyunk.

Kenguru 2009.05.12. 15:13:26

@Geza:
"itt ugyanis se IRA, se ETA nincs"

Ha mernokok es vegyeszek kezdik elveszteni a labuk alatt a talaj, meg az is lehet.

Az csunya lesz, nem kene.

Geza 2009.05.12. 15:15:55

@Liberté__73:
Úgy, hogy útállak a fajtáddal egyetemben, mert a magyar nép és az ország ellen tevékenykedsz.
Ami nekünk jó és hasznos lenne, az ellen minden tőled telhetőt megteszel, ha közvetlenül nem tudsz ártani, akkor hazugságokat terjesztve feketítesz minket, ha az sem megy, akkor dezinformálni próbálod az embereket, ha még az sem, akkor az esetleg az országnak/embereknek hasznos dolgokat igyekszel rombolni.

Ellenségként viselkedsz, tehát ellenség is vagy.

Win Elen 2009.05.12. 15:22:42

@derelyegrádi szellem: pontosan ez zavar engem is, ahogy irtam zeron keresztul :).

Amugy en fizetek nagyon szivesen ha az a hazamat elobbre viszi, segit neki a bajban. De az elvarom, hogy a "fizetni kell" ideologian kivul hozza tegyenek valami elfogadhato indokot is. Az hogy epp egy 10 millios lakasban elek nem indok. ha annak igazabol csak tordeket tudtam eddig kifizetni...

moRtiZ 2009.05.12. 15:24:15

Komolyan mondom, az állam arra játszik, hogy kinyírja a maradék dolgozó állampolgárt.

Másra nem tudok gondolni. Így hogy nincs ingatlanadó annyi a terhem + hiteltörlesztésem, hogy nem tudok csinálni semmi programot magamnak, mert épp hogy marad kajára pénzem. (ok, luxusnak internet + mobil telefon van, tv + autó viszont nincs). Na most ha ebből épp kijövök akkor az ingatlanadó csak még jó nagyot ráhúz erre. Ráadásul a válság miatt recessziós nap melóhelyen, 80% fizuból élek így is. (Még akkor is ha az SZJA csökken).

Lassan kilátástalanná válik a helyzetem. Rohadjon meg az összes politikus.

Geza 2009.05.12. 15:26:57

@Kenguru:
"Ha mernokok es vegyeszek kezdik elveszteni a labuk alatt a talaj, meg az is lehet."
A mérnökök és a vegyészek, ha kezdik elveszteni a talajt a lábuk alól, akkor gondolkoznak egy sort ilyesmiket, majd megnézik az ausztrál bevándorlási hivatal által keresett hivatások listáját és kivándorolnak.

Meg hát családdal a háta mögött az ember nem szívesen várja a fekete pobjedát, úgyhogy amíg lehet, kivár, még a fogát is csak halkan csikorgatja, aztán mire éhenhal a család, addigra már se fegyverre, se egyéb szükséges felszerelésre se jut pénz, annak meg nincs sok haszna, hogy az ember egy tojást vág a legközelebbi ávóshoz.
Szalámi-taktika ill. a béka lassú főzése.

Hozzá jön még ehhez, hogy a fiatalabb, tehát még nem családos mérnökök/vegyészek meg életükben nem láttak még fegyvert sem, azaz még ha szereznének/csinálnának is valamit, nem tudnák használni/célba juttatni. Meg aztán azért a sündőrök se mind hülyék, ha anno Bush ide mert jönni, akkor azért valószínűleg egy amatőr próbálkozásnak nem sok esélye lenne a sikerre.

Az meg már a másik, hogy az egyes merényletek, amik a kiiktatott illetők/rendszerek helyett nem tudnának jobbat kiállítani, inkább rontanának a helyzeten, mintsem javítanának rajta.
Ez max. akkor működhetne, ha lenne egy 'árnyék-állam', ami át tudná venni a dolgok irányítását. Egy forradalom se ér sokat, ha megáll ott, hogy 'leszedtük a rossz fiúkat, hurrá', de nem tudja megválaszolni azt, hogy 'és most hogyan tovább'.
Na, ez az igazi probléma az 'ellenzékkel'.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 15:29:18

@koleszalonaponta:

Az előrehozott választásokat törvényes eszközzel szerintem nem lehet kierőszakolni. Legalábbis nálunk nem, egy kultúrált országban az itteni történések 10% -a már új választásokat hozott volna. (Hozzáteszem nem vagyok híve semmilyen törvényellenes, erőszakos megoldásnak, egyszerűen így látom a dolgokat)

Az elmúlt 7 év szerintem elég motiváló erőt hordoz a közös fellépésre, az utolsó példa erre alig két napos.

@Kenguru: Persze, szofitikáltabban kell megoldani a problémát, nem lehet kizárólag az áfára + ingatlanadóra bízni a közös teherviselést, ezek is csak eszközök, amiket lehet jól is használni, meg lehet rosszul.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.05.12. 15:35:03

A Fidesz már megint Árt, elveszi a befektetők bizalmát, nem hagyja a reformkormányt dolgozni:

www.mno.hu/portal/635945:

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 15:36:13

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos.

Kósa Lajos az elutasítás okait fejtegetve mérhetetlenül igazságtalannak nevezte az ingatlanadót, és azt mondta, hogy annak bevezetésével a mai párttámogatottsági adatok ismeretében "az MSZP-nek hosszabban bíbelődni nem érdemes".

inforadio.hu/hir/belfold/hir-277382

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 15:47:07

"Idegnyugtatásul" elmesélek nektek két történetet, mindkettő valós, bár hihetelnenek tűnik.

Van egy dunántúli (kisalföldi) nagyváros, annak is egy főleg cigányok lakta városrésze, annak is egy általános iskolája. Megjelenik Mohácsi Erzsébet (Muhácsi Viki uncsitesója). Meglátogatja az iskolát, ahol azt tapasztalja, hogy az odajárók 80 %-a cigány gyerek. Igen, magyarázzák neki, mert környéken ilyen arányban élnek cigányok, akik érhető módon lakóhelyükhöz legközelebb iratják iskolába a gyerekeiket, de ez így van évtizedek óta.

Nem, ilyet nem lehet, mert deszegregáció van, és ez szegregáció, mondja M.E, szét kell osztani a cigánygyerekeket az többi általános iskola között, ezt meg be kell csukni. Még a cigányok is könyörögtek (sőt legjobban ők, hisz őket érinti), Erzsi nem csináld ezt, akkor a város másik végébe kell iskolába hordanunk a gyerekeket, meg az itt tanítók 20-30 éve cigány gyerekekekkel foglalkoznak, tudják hogy kell őket tanítani, értenek hozzá. Erzsi hajthatatlan maradt, és addig hepajozott, míg az iskola már nem indít első osztályt. Szerintem egy darabig nem megy arra Erzsi, mert a helyi cigányok agyonvernék.

Ezt eredményezi a jó bolsevik (ezt most a szadesz testesíti meg) módjára megélt és alkalmazott dogma. Semmi nem érv, csak a dogma.

A másik.

Van egy kisváros Mo északi csücskén, annak egy gimnáziuma, amit történetesen Árpád Gimnáziumnak hívnak. 2007-ben Árpád halálának 1100. évfordulóján ünnepség sorozatot terveztek. Írtak a miniszernek (Hiller haver), aki válaszolt, hogy Árpád most "nem aktuális". Nem aktuális. Gondolták az ottaniak felhúznának egy emlékművet Árpádnak. Meg is terveztették, és tetejére egy turult terveztek. Akár hiszitek, akár nem, a turul sem volt aktuális, sőt az már egyenesen tiltott volt, így az emlékmű tetején turul helyett egy kereszt van. Árpád emlékmű tetjén egy kereszt!

Ide jutottunk a "liberálisok" (akinek egyébként semmi közük a liberalizmushoz) tevékenységének eredményeként. Árpád nem aktuális még halálának 1100. évfordulóján sem, illetve egy Árpád emlékmű tetejére nem lehet turult rakni. Inkább hamisítsák meg történelmet, de turult ne!

Viktus 2009.05.12. 15:49:06

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján Kósa Lajos.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-277382

z666 2009.05.12. 15:52:04

@koleszalonaponta:

"szerintetek mi az a törvényes eszköz, amivel előrehozott választást tud kikényszeríteni a társadalom? És mivel lehet motiválni a közös fellépésre a magyar embereket?"

Ha lelőnek x db országgyűlési képviselőt, akkor feloszlik a parlament.... más törvényes lehetőséget nem látok...

reKorrekt 2009.05.12. 15:52:47

@derelyegrádi szellem: egyenlőre örüljünk hogy nem Barabás került a telejére.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.05.12. 15:55:31

@z666:
más törvényes lehetőséget nem látok...

xD

Geza 2009.05.12. 15:58:56

@derelyegrádi szellem:
Hmm, szerintem a mohácsi vészek meg a heilhiller alfelébe kéne ivarszerv alakú emlékművet állítani, nem kicsit, nagyot, mondjuk valami érdes felületű tufás kőzetből, kis stílusos kolort és ungárvalentint meghitt pozícióban ábrázoló domborműves reliefekkel a tetején :) !

tudi 2009.05.12. 16:00:04

Hát ez tényleg elég vastagbőr, az igaz, hogy kevés a bérlakás és sok a magáningatlan( egy német ismerősöm mondta, hogy nem ő a gazdag a 10 millás VW Passatjával, hanem mi a saját lakásunkkal), ezen kéne változtatni, ja + még itt a válság is + a megszorítások és én meg a szüleim adózzak mégtöbbet a semmirekellők meg elvannak. A segélyt nem hallottam, hogy csökkentenék, munkához kötnék vagy valami.

Liberté__73 2009.05.12. 16:00:34

@Geza:

:D viccmajszter :D

gyócceredet bevetted má'?

molaris 2009.05.12. 16:03:13

GRATULÁLOK! TÖRÖLTEK TITEKET A BLOG SALÁTÁBÓL!!!!

Geza 2009.05.12. 16:05:54

Visszatérve kicsit a témához, azon belül is a bérléshez:
Ha valaki most épp külföldön él, saccolja már be ide legyen kedves, hogy az ottani átlagkeresetből százalékosan kb. mennyi megy el lakbérre meg rezsire! Előre is köszi!

Magyarország:
nettó átlagfizu: kb. 120e Ft
lakbér 50 m²-re: kb. 50e Ft
rezsi ugyanerre: kb. 40e Ft
azaz lakbér+rezsi: kb. 35+40 = 75%

Geza 2009.05.12. 16:06:50

@Liberté__73:
Nektek kéne már bevenni a Kuncze-tablettát...

Kenguru 2009.05.12. 16:07:29

@derelyegrádi szellem:
Jah ez tok tipikus.
Egy evtized mulva komplett megyek lesznek tele "szegregalt" iskolakkal.
Akkor mit fognak csinalnai?

Elorehozott valasztas:
Szvsz az MSZP onkormanyzati lobbija "robbanthat" az EU parlamenti valasztasok utan.
Nem veletlenul siet Bajnai a 2010-es adotorvenyek megszavaztatasaval.

Akkor pedig osszel valasztas.

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 16:11:56

@Kenguru:

szerintem akkorra a szegregáció lesz a dogma, valami más néven, és akkor kezdik fordítva.

Tudod ebben az a lényeg, hogy ebből nagyon sokan, és nagyon jól élnek.

Akinek ellenérve van, az pedig náci!

reality 2009.05.12. 16:14:27

@tudi: "egy német ismerősöm mondta, hogy nem ő a gazdag a 10 millás VW Passatjával, hanem mi a saját lakásunkkal"

Jaj, cseréljünk már, mert úgy sajnálom. De úgy minden cuccal: megkapom fizuját, meg minden ingóságát, ő meg az enyémet. Oszt lássuk, majd mit gondol! :)

mutant · http://universal.blog.hu 2009.05.12. 16:15:25

@Higany: 52 ezerről indult a törlesztésünk...63...67...72...most 93 ezernél tartunk...Nem kasza kell, villamosszék ennek a gecinek!!!!!!!!

reKorrekt 2009.05.12. 16:17:11

@reality: Naja. Azért az sem mindegy hogy pl az usában 120-150 millió egy kégli, itthon ugyanez 20-30. Na ott én is bérelnék.

reality 2009.05.12. 16:21:59

@mutant: Azta!
Kb. egy-másfél évvel ezelőtt beszélgettem kollégámmal, hogy felvesz deviza lakáshitelt, és hogy az majdnem 60e lesz és talán 20-25 év. Futamidőre már nem emlékszem pontosan (fiatal házas, egy gyerekkel, mérnök). Mondom neki, hogy ez nagyon rizikós lesz, mert hiába tudja most még épp kifizetni, de mi lesz, ha valami nagyon megváltozik és nemkicsit felmegy a törlesztőrészlet vagy elveszti állását, akár betegség miatt kiesik egy kis időre a megszokott jövedelem!? A vállát vonogatta. Én nem mertem volna meglépni, bár tudom, sok fiatal úgy gondolkodott, hogy inkább fizeti a törlesztőt, mint az albérletet.
Ez komolyan, 22-es csapdája!

reKorrekt 2009.05.12. 16:23:31

@reality: "inkább fizeti a törlesztőt, mint az albérletet"

Így van. Közel azonos mértékű (volt).

reality 2009.05.12. 16:24:44

@A lámpavas öregbíti a bőrt [Korrekt]: Ja. És z évtizedes, generációs szokásokat sem szabadna elfelejteni! A változást nem lehet egyik napról a másikra bevezetni, és főleg nem fentről utasítva! Ez csak a balliberálisok etatista progressziós fejében fordulhat meg!
Fú de felbasztam magam!

Kenguru 2009.05.12. 16:25:54

reality:

Magyarorszagon az lakber alig kevsebb mint egy torlesztoreszlet, tehet megeri venni.
Kolegad meg akkor lett volna okos, ha ELORE felererak kb 2x12 havi torlesztoreszletet, akkor barmi tortenik lesz ideje gondolkozni.

Ezt sajna nem nagyon mondjak a sajtoban, pedig alap lenne.

reality 2009.05.12. 16:26:04

@A lámpavas öregbíti a bőrt [Korrekt]: Igaz, de akkora rizikóval, hogy nagyon át kellett volna gondolni! És sajna bejött a jóslatom. :(
De amint írtam, ez egy ördögi kör!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 16:28:12

@molaris:

Jé, tényleg!

Havi 500 000 oldalletöltésnél leszarom a blogsalátát :-)

alul a blog.hu/ -n

reality 2009.05.12. 16:28:54

@Kenguru: Hogy a fenébe rakjon előre félre, mikor majdnem akkor kezdett el dolgozni! És addig lakjon a szülőknél a feleségével és gyerekével, még ha az egy 40nm-es panellakás is, mi!? Vagy hogy? Vagy fizesse a lakbért meg mellette a rakjon félre?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.05.12. 16:34:33

Az alkotmány szerint:

9. § (1) Magyarország gazdasága olyan piacgazdaság, amelyben a köztulajdon és a magántulajdon egyenjogú és egyenlő védelemben részesül.


Ha bevezetik az "érték" alapú ingatlanadót, akkor megyek az AB-re mert egy piacgazdaságon alapuló országban, szabad piacon nincs olyasmi, hogy valaki kitalálja helyettem, hogy valami mennyit ér.

Ugye árról esetleg üzletkötés során beszélhetünk, ha az nem történik meg, ár sincs.

Van olyan, hogy valami nem eladó, például. Az eladás/vétel kategóriát már adóztatja az állam úgyis.

Ez az ingatlanadó nevű elborult faszság olyan mint a 2006-os áfacsökkentés utáni árkommandó. Tessék felébredni bassza meg, ez már nem a szocrendszer árhivatallal!

Horizont 2009.05.12. 17:03:19

Az "ájtatós manós" szende pislogós Bajnai kivágta a a biztosítékot nálam (is).
Mondjuk ha nálunk a fizetésekhez szabott normális emberi léptékű SZJA lenne és semmi más az égvilágon akkor még másképp állna ehhez az adóhoz az ember. Tudom, hogy mindenki tud számolni, de azért ideírom: 8 milliós lakásnak 16 ezer ft/év, 1300ft/hó, 20 milliós 70 ezer/év 5800ft/hó és egy 300 milliós háznak 1,5 millió/év 125 ezer havonta.
Mi most is fizetünk a faluban kommunális adót.
Lassan már visszaadunk mindent a fizetésünkből. Elképzelhetetlen, hogy ezt igazságosan tudják kivitelezni.
Ami legjobban felháborít az amit Bajnai mondott.Mégis hol él? A teste itt az esze és a pénztárcája Cipruson? Nem ismeri a hazai viszonyokat? Csak nekik érték a villájuk? Az átlagember átlaglakása nem? Nálunk nem lehet csak úgy rohangászni egyik házból a másikba! Akinek van 2-3-4 gyereke az ha építkezik és teheti akkor nagyobbat épít.(óh mily nagy igény) aztán huss a gyerekek kirepülnek és ott maradnak a szülők a 3-4 szobás házban.(ami nem villa). És a hülye szülő úgy gondolja, legalább ennyi
" vagyont" örököljenek a gyerekei élete munkája után, és nem kótyavetyéli el. Mert egy kis faluban
( a mai körülmények mellett) nem is tudná eladni és kisebbet venni.
Szóval meggondolhatná Bajnai milyen mondataival alázza meg az embereket. Annak fényében különösképpen, hogy sorba robbannak a köztudatba egyes politikusok rongyrázó villa építése!
(Most szentségeltem, hogy a kötelező veszettség elleni oltás ebeknek már 2400 ft. )
A lakásunkat adjuk el, a kutyát öljük meg, minden adót fizessünk be, 4 évente szavazzunk rájuk amúgy meg menjünk a jó büdös francba, ne pattogjunk, válság van, értsük meg, hogy csak miattunk, értünk törik magukat, hogy kilábaljunk. (itt egy káromkodás következne)

Véraláfutás 2009.05.12. 17:05:12

@derelyegrádi szellem:

Igen, az jogilag is eléggé aggájos.

cooper (törölt) 2009.05.12. 17:15:10

Asszem alapítok egy egyházat, és a kégli templomként fog funkcionálni, úgyis imádom magam. Egyébként ez a baj, valakik, valamik mindig felmentést kapnak, why? Isten fizesse meg?
Nade, azért arra mégis ki kéne találni valamit, hogy minimálbéres vállalkozónak van 1 milliárdért ingatlanja, 3 db 30 milliós autóval.

Viktus 2009.05.12. 17:16:41

Erre felesleges karaktereket pazarolni mire bevezetik eltörli a fidesz ...

Véraláfutás 2009.05.12. 17:17:47

@Véraláfutás: na megint a hagyományos írás elbaltázásának egyik művésze voltam (mea culpa)
aggáLYos

Viktus 2009.05.12. 17:18:17

@cooper:

Ki van találva azt a célt szolgálná az APEH féle vagyonosodási vizsgálat csak az a bibi, akik így leledzenek azoknak megvannak a kapcsolataik , vagy bodzások oda nem mer kimenni az APEH. Így agyonosodásival a kisvállalkozókat baszogatják csak, hogy ugyan miből tellett a részletre vett suzukira ...

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 17:19:22

@cooper:

Már kitaláltak, úgy hívják vagyonosodási vizsgálat, adócsalás, ilyesmik. Mert azt talán te sem gondolod komolyan, egy-két adócsaló miatt fizessen mindenki ingatlanadót. Mert ők lusták/képtelenek/faszomtudja eljárást indítani, kinyomozni, megvádolni.

cooper (törölt) 2009.05.12. 17:19:32

@Viktus: akkor mégis ki kéne találni valamit :)

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 17:20:47

@Véraláfutás:

Igen, az elég meleg volt, de megálltam, hogy nem szólok. :-)

cooper (törölt) 2009.05.12. 17:21:39

@derelyegrádi szellem: egy-két adócsaló :) Ez jó vicc, nem Skandináviáról beszélsz? Ja, de lehet lehagytad a milliót..... 1-2 MILLIÓ ADÓCSALÓ :)

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 17:24:03

@cooper:

Nem hinném, hogy itt egy-két millió adócsaló lenne. Van bőven, de nem annyi. Az "egy-két" az arányt szemléltette, az ingatlanát adózott jövedelméből vevők számához képest.

Megfogtad a lényeget baszod!

Kenguru 2009.05.12. 17:29:03

@reality: Evig kell sporolnia hozza pont azt az osszeget amit ma torleszore fizet.
Igen, ez ket evig nadragszijmeghuzast jelent DE cserebe nem rakjak az utcara a gyerekkel ha megszunik a munkehelye/elszall a forint.

Ez a felelos gazdalkodas/csaladterevezes.

Enelkul hiteles lakasba gyereket szulni csak kicsivel kisebb felelotlenseg mint a segelyezett ciganyoknak a valyoghazba.

cooper (törölt) 2009.05.12. 17:32:37

@derelyegrádi szellem: meg bizony:
A 2005-ös jövedelemstatisztikák szerint Magyarországon az SZJA fizetők 35%-nak az éves jövedelme nem éri el az éves minimálbér összegét, ez körülbelül másfél millió ember. + minimálbéres
mutass nekem egy Normális ingatlant, amit fent lehet tartani minimálbérből(pl az én rezsim cakpak kb 40-50e között van, 8keres lakás), és akkor miből élsz. De bizony van 1-2 millió ember, aki adót csal. Kényszerből is egy része, de azt teszi. Az más kérdés, hogy szar a rendszer. Továbbá, én se tartom megoldásnak az ingatlanadót, már azért se mert egyetértve veled, semmit se tudnak behajtani rendesen, és ez az adófajta a becsületeseken csattan majd. Fogtad?

Kenguru 2009.05.12. 17:35:47

Ha nem lenne idehaza adocsalas, a komplett KKV szektor(a legnagyobb foglalkoztato) 2/3-a bedolne.
Aki maradna, annak is feleznie kene a fizteseket.

Ilyen adoterhek mellett egy fejlodo gazdasag nem mukodokepes.

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 17:40:25

@cooper:

Mesélek jó, mert statisztika nem minden. Sokan vannak magánvállakozók (pl ügyvédek is ilyennek számítnak). Minimálbér fizetést vesznek fel. Viszont magánvállalkozóként a vállalkozásod nyereségét nem hagyhatod a vállakozásban, fel vagy köteles venni az egészet. És annak is befizeted legalább a felét adóba, járulékba.

Pl nekem minimálbérem van, de emelett fizettem egy cca 5 millió forintot még befele tavaly.

Fogod?

Asidotus 2009.05.12. 17:44:14

Sok gond van ezzel az ingatlanadóval.
Legfőképpen az, hogy ez bizony egyfajta beismerése annak, hogy nem tudják a saját maguk alkotta törvényeket betartatni, az APEH nem deríti fel a jövedelem eltitkolást.
Nézzük meg közelebbről:
Egerben egy 58 négyzetméteres lakásban lakom, 35 éves, 3. emeleti. Vegyük a durvábbik becslést, fogják rá, 10 milliós, és fizessek 0,35 %-ot, ez 35 ezer pénz, havi 3 ezer Ft. Ahhoz, hogy a munkahelyem nekem 80 ezret a zsebembe tegyen, ahhoz bizony 140 ezret kell elköltenie, vagyis 140-ből 60 megy az államnak. Ezt ha csökkentik 3 ezerrel, (hogy nekem ne változzon az adóterhelésem), akkor az elvonásokat 5 %-kal mérsékelték. Ez igen, nagy teljesítmény!
(És itt szerény jövedelemről beszéltem, és nem is ócska, értéktelen ingatlanról.)

cooper (törölt) 2009.05.12. 17:50:53

@derelyegrádi szellem: jó, de ugye nem azt akarod mondani, hogy a magyarországi ügyvédek és egyéb magánvállalkozók nem találják meg a kiskaput, ccc, nono, hát jó pályára tévedtünk, vagy meséljek ügyvédismerőseimről, aki azért keresnek k. jól, mert adócsalásban segédkeznek?...nade mindegy, mégis az a lényeg, hogy a rendszer rossz, és megint egy rossz válasz megy rá...vagy jó is lehetne, de nem tudják majd jól csinálni, eh

Solmenir 2009.05.12. 17:52:49

Szerintem ez a legundorítóbb dolgok egyike. Ha már megveszel egy házat, akár készpénzből, akár hitelből, abból már így is nagyot harap az adó, a különböző illetékek... És most pedig már a vérrel-verejtékkel megvett ingatlan után, miután kifizettük az adót, a járulékokat, még tovább szívják a vérünket?
Magyarország, én így utállak! Még mindig, és egyre jobban... Dehát a Feri mondta hogy el lehet menni :)

Jancsibohóc /Bohócügyi Államtitkár/ · http://www.vanditdigital.com/ 2009.05.12. 17:52:56

zero · vastagbor.blog.hu/ 2009.05.12. 16:28:12
@molaris:

Jé, tényleg!

Havi 500 000 oldalletöltésnél leszarom a blogsalátát :-)

alul a blog.hu/ -n


Wehéáhéhá aminek a felét én generálom azzal, hogy folyamatosan újrakérem a lapot mert nem tölti be rendesen (fasza böngésző, mégfaszább blogmotor)

kulup 2009.05.12. 17:58:54

Érdekes, azt senki nem említi, hogy az ingatlanadóval EGYÜTT az SZJA alsó sávját is fel akarják tolni 4-5 millióra. Aki rendesen adózik, annak ez minimum havi 10 ezret jelent. Ha ebből kifizeti az ingatlanadót, akkor általában még marad is. Hol itt a gond ?

Ha ezt a kettőt együtt meglépik, akkor kíváncsi leszek, a Fidesz hogy fogja visszavonni az ingatlanadót.

Nem védem a jelenlegi kormányt, nem érdemli meg, de azért ezt is vegyük figyelembe.

Jurganov 2009.05.12. 18:00:06

Geza szerintem jól látja a jövöt, hogy mi fog történni. semmi. szerintem egyszerűen csak élhetetlenné akarják tenni számunkra ezt az országot, és külföldieknek eladni. eddig is bűnözők voltak, azok is maradnak :)

" a figyusz úgyis eltörli"-t meg hagyjuk már, nem fogja.sőt.

tudi 2009.05.12. 18:02:22

@reality: mi is mondtuk késöbb, hogy elégedettek lehetnénk a fizetésével, de ott tényleg csak aki kő gazdag, vagy sokat sporol annak van saját háza. mindenkki más dérház igaz nagyobb is a társadalom mobilítása.

Kenguru 2009.05.12. 18:11:48

@kulup: Na ezert ezzel varjunk. Az a 4-5 millio a (fel)szuperbruttobol ertendo.
4 milla eves szinten az kb 300eFt foglalkoztatasi koltseg, az egy 143eFt-os havi neto fiztesnek felel meg, ami ma kb 25 kulccsal adozik.

Jovora a jarulekok is valtoznak, de a Bajnai is azt mondta, hogy egy ketkeresos(!!!) atlagos(!!!) csalad szamara lesz az ingatlando utan az atrandezessal a dolog pluszban.

Csakhogy no az AFA, es a jovedeki ado, igy
a dolog korantsem ilyen tiszta.

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2009.05.12. 18:17:19

"Csontváz a szekrényből

A külföldön tartott adózatlan jövedelmek hazautalásának kedvezményes lehetősége már 2006-ban felvetődött, ám az adóamnesztia ötletét akkor elvetették, mivel nem tudtak olyan javaslatot előterjeszteni, amely megfelelő garanciákat tartalmazott volna a pénzmosás ellen. A kormány akkori becslése szerint a magánszemélyek és vállalkozások 1000 milliárd forintnyi vagyont halmoztak fel külföldön, amelyből 10 százalékos adó megfizettetése mellett 50-100 milliárd forint közötti vagyont utalnának vissza Magyarországra.

A pénzpiaci válság kapóra jött ahhoz, hogy ismét napirendre vegyék az adóamnesztiát, mivel az elhanyagolható többlet-adóbevétel mellett most újabb, jóval súlyosabb érv is van a megvalósításra: ösztönözni kell az állampapír-vásárlást, ami hozzájárulhat a stabilitás megteremtéséhez. Az új jogszabály szerint a cégek a jövő évi - illetve már a 2008-as - társaságiadó- és különadóalapjukat csökkenthetik az offshore társaságtól kapott osztalék 75 százalékával, ha a bevételnek legalább a felét jövő év június 30-áig állampapírba fektetik és ezt az összeget legalább két évig ilyen értékpapírban tartják.

Hasonló feltételek mellett a magánszemélyek 10 százalékos személyi jövedelemadó megfizetésével utaltathatják haza az alacsony adókulcsú államokból, illetve offshore helyszínekről a befektetéseik után járó kamatot, osztalékot, illetve értékpapírok értékesítéséhez kapcsolódó árfolyamnyereséget. A lehetőség nem vonatkozik az OECD-vel együtt nem működő Andorra, Monaco és Liechtenstein államban tartott pénzekre.

Feltétel még, hogy a jövedelemnek 2008. június 30-a előtt realizálódnia kellett. A korábbi elképzelések szerint csak a 2009-es adóbevallásnál lehetett volna alkalmazni az amnesztiát, de a mai végszavazás során ezt módosították, így az idei évről szóló bevallásnál is lehet szerepeltetni bevételként a Magyarországra hozott vagyont, holott a törvény csak 2009. január elsején lép életbe.

"Megint a simlis alakok járnak jól"

Az adóamneszita során keletkezett bevétel nem minősül vagyongyarapodásnak, és az adóhatóság büntetőeljárást sem kezdeményezhet adó- vagy illetékfizetés elmulasztása, a számviteli szabályok megszegése és okirat-hamisítás miatt, és nem firtathatja, hogy az eltitkolt jövedelemnek mi lett a sorsa. Büntetőeljárás indítható viszont, ha a jövedelem bűncselekményből származik. Ezen a ponton végül is szigorítottak a jogszabályon, korábban ugyanis csak azt az összeget nem engedték volna tisztára mosni, amely emberrabláshoz, emberkereskedelemhez, terrorcselekményhez, gépeltérítéshez vagy kábítószer-kereskedelemhez kapcsolható.

A büntetőjogi következmények kizárása mellett jelentős hatása lehet a kedvező adómértékkel kecsegtető intézkedésnek - véli Zara László. A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint az amnesztia sikerét az ronthatja, hogy a jelenlegi válságos piaci helyzetben az emberek még az értékpapírokban és devizabetétekben sem szívesen tartják a pénzüket.

Az amnesztia igazságtalan a tisztességes adózókkal szemben, de az adózáshoz való hozzáállásuk ettől várhatóan nem romlik, csak a hangulatuk, mivel megint a simlis alakok jártak jól - mondta Zara László. Az adószakértő szerint a gazdaság kifehéredésének nemrég beindult folyamatát lassíthatja az adóamnesztia, melynek igénybevevőit kötelezni kellene a vagyonbevallásra."

www.origo.hu/uzletinegyed/magyargazdasag/20081201-atment-az-adocsomag-jarulekcsomag-amnesztia-orokosodes-szdsz.html

Viktus 2009.05.12. 18:19:40

@BTM:

Vicc, akik meg itthon szoptak meg adósodtak el az apeh felé, úgy hogy amit tudtak befizettek azokkal mi van ...

Kenguru 2009.05.12. 18:20:23

@BTM: Ahh ember nem lesz aki ezze el.
-Biztos ur kerem, csaltam 100 milla adot, befizetem a 10 millat es megigerem hogy SOHA TOBBE NEM csalok.
Jo ez igy?

-Persze, harmas ablak, csak ezentul evente elovesszuk mert mar bevalotta hogy adocsalo volt.

Senki nem ennyire hulye.

justin case 2009.05.12. 18:31:12

@reality: pontosan így vagyok én is. megtakarításom 0, mert egyszerűen nincs miből félrerakni, a fizumat gyakorlatilag feléljük, pedig egy másfélszobás lakást bérlek egy lakótelepen. asszony fizujával együtt értendő mindez.

és mostmár esélyem sincs pl. hitelt se felvenni, mert 0 önrészre már makszimum lófaszt kapok a seggembe, nem hitelt.

nameg ha tegyük fel gyerek lesz a dologból? akkoraztán meg vége mindennek.

argh még jó hogy nem basztam fel magam.

kulup 2009.05.12. 18:49:30

@Kenguru: Ezt a szuperbruttós részt nem tudtam, így már tényleg nem jó buli. Amit viszont támogatnék, az az adóból (nem adóalapból) leírható ingatlanadó. Így meg lehetne fogni az adócsalókat. A részleteket nyilván ki kellene dolgozni, de az alapelv szerintem nem rossz.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.05.12. 19:13:32

Lesz e egyáltalán ebből az ingatlanadóból valami?A bürokratikus részét átgondolták?Felértékelés,ügyintézés stb. Na mindegy.Miniszterelnökünk ismét megmutatta pártja milyen "balos" értékeket képvisel,semmilyet.Mikor lesz már egy igazi baloldali párt ebben az országban?

derelyegrádi szellem 2009.05.12. 19:16:08

@cooper:

Ez egy nagyon szépen kidolgozott, megalapozott "érvrendszer". Különösen a "ccc", nono" tetszett!

Pollo 2009.05.12. 19:23:14

@Geza
Utrechtben, ahol írom a szakdolimat, egy tisztességes méretű lakást lehet bérelni 700-1000 euróért havonta, ebben már a rezsi+net+tv is benne van (elég magas erre fele). Egy sima mezei diplomás évi minimum keresete 25000 EUR körül van. Szóval nagyjából 45-50%.
Üdv.
Pollo

reality 2009.05.12. 19:40:11

@Pollo: Nézzük kicsit másképp: Nem a százalék az érdekes, hanem az, mennyi marad meg a megélhetésre stb. a kifizetés után! Nem elhanyagolandó! Remélem, érthető!

molaris 2009.05.12. 19:44:10

@reality: @zero:
Na nem mintha jelentene valamit, de lehet, hogy a mottót kezdik komolyan venni?

@cooper:
Ez aztán briliáns ötlet, köszönöm!

@blas:
Két nappal az igazi liberális párt után.::))

Pollo 2009.05.12. 19:46:17

@reality: Természetesen érthető. Géza is hasonló formában számolta, azért tettem én is ezt.
A maradék pedig sokkal többre elég mint Mo-n, ez vitán felül áll. Persze nem fényűző, de klasszisokkal jobb mint otthon.
Üdv
Pollo

epres négercsók 2009.05.12. 19:53:06

Nem olvastam még végig az összes kommentet, de nekem, egyszerű polgárnak baromira nem világos valami:
2 - 10M = 0,2%
10M - 30M = 0,35%
>30M = 0,5%
Ez ok, de ez mire vonatkozik? HAVONTA, ÉVENTE, EGYSZERI? Csak mert számomra a posztból ez nem derült ki, de én az évit, tartanám logikusnak. A poszt pedig azt sugallja, hogy ezt havonta kell befizetni. Nagyon megköszönném, ha erre valaki válaszolna, mert egyrészt félreérthető, másrészt teljesen más megvilágításba helyezi a dolgokat.

A többivel nagyjából egyetértek, amiket itt a többiek kifogásoltak. Kivéve azt, hogy ettől az emberek utcára mennek. Dehogy mennek... látjátok, milyen birka nép vagyunk, képtelenek vagyunk utcára menni, mindenki otthon depizik, vagy itt adja ki a dühét. Már csak azért se mennek utcára, mert az is ma már valami értelmetlen vandalizmust jelent, a rendőrség hergelését, és ezzel a legtöbben nem akarnak azonosulni (én se), és persze nem is vezet sehova. A csendes demonstráció meg, mint látható, sz@rt se ér...

epres négercsók 2009.05.12. 19:58:45

Ja, és még azt se fedeztem fel itt leírva (bocs ha mégis itt van), hogy ha nem tetszik, el lehet költözni kisebbe. Tegyük fel, hogy az embereknek tömegével nem tetszene és elköltöznek. És ha eladják az ingatlant, és vesznek egy újat, azért még külön fizessenek még ilyenkor fizetendő illetéket meg adót?! Azé' ki van ez találva...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2009.05.12. 20:06:27

@epres négercsók:

Évente 1* kell fizetni, ha majd úgy adódik.

Marcellusca 2009.05.12. 20:17:24

Nem csalódtam Bennetek, kedves Szerkesztők!

Nemrég láttam a híradóban és jól fel is qrtam magam. Hogy rohadjon meg! Egyből Rátok gondoltam, mert ha valami vastagbőr, akkor ez az.
Az nem fordult meg a fejében ennek a f@szfejnek, hogy MIATTUK kerülnek az emberek olyan helyzetbe, hogy nem tudják továbbra is fenntartani a lakásukat?!

molyf · www.kismalac.com/wp-content/uploads/2013/07/Mentos-coke-prank-reaction.gif 2009.05.12. 20:47:15

kb 40 milliós házban lakunk anyámmal. Miután faterommal elváltak. ő keres 120 ezret én meg 80 ezret. Ebből 1-1 havit valszeg be kell csengetni évente. Ez elképesztő. Nem fogjuk tudni kifizetni. Nem tudom mi lesz ha ez életbelép.

f.m.j. 2009.05.12. 21:04:54

Ha sokat hőbörgünk, ez a Bajnai lövetni fog, efelől nincs kétségem, egyszerűen olyan a pofája.

emzperx 2009.05.12. 21:09:20

Két dolog van még amit a hazai jónéptől el lehet rabolni:

Az egyik a termőföld amit a mezőgazdaság gallyravágásával lehet a megkaparintása előtt elértékteleníteni. A másik tétel a lakóingatlan. A bedőlő hitelek egyébként is leszorítják a lakásárakat, erre jön egy újabb olyan sarc ami további értékesítésre kényszeríti a lakástulajdonosokat. Az oligarchia pedig szépen bevásárolhat fillérekért.
Így megy ez nem csak nálunk nyugaton is, mi csak az élboly vagyunk.

mesmithy 2009.05.12. 21:13:26

A terv szerint 2 reszletben kell majd fizetni, az elso reszletet juliusban, remelem addigra ezek a hulyek mind eltunnek a szinrol!!!!

f.m.j. 2009.05.12. 21:15:35

@emzperx: Tőled őrzök egy hozzászólást, még a szélsőközepes időkből...:):)

szabogyula 2009.05.12. 21:18:22

"Nem volt fedezet az államháztartásban a 13. havi nyugdij kifizetésére, ezért kellett eltörölni azt " Korózs Lajos /tudom hihetetlen, de MSZP-s/
Ezt nem hiszem el. . Ez igy megy ?
Telefon 28.-án :
- Te ! Mennyi pénz van ?
- 460 milliárd.
- Basszus, az kevés. Kinek ne adjunk ?
- Hát... a rendőröknek adjunk.. na jó , adjunk most a tanároknak mert jön a szünet. De a MÁV-osoknak ne .. állandóan sztrájkolnak
- Oké, majd hivlak
- Várjál vaze, jövő héten utalok az IMF-nek .
- a picsába, tényleg , ...
- figyu, töröld el a 13. havi nyugdijat , aztán találj ki valami adót , faszomtudja, ingatlan, póker, mitbánomén, ezért kapod a fizetésed nem ?

gidabiga 2009.05.12. 21:18:56

nem olvastam végig a kommenteket, ha volt már, előre is bocs, de a kérdésem, hogy csak a lakóingatlanok, vagy a földek után is fizetni kell majd.
merthogy az is ingatlan.

kill004 2009.05.12. 21:21:59

@gidabiga: Termőföld után nem. Viszont nyaraló, garázs után igen.

Game of life 2009.05.12. 21:25:05

@cooper:
Ma én is ezen gondolkoztam.
És ebből még anyagi haszon is húzható az SZJA bevallásban te is feliratkozhatsz a kedvezményezettek közé kb. az 1850 technikai számmal megalapítod az Önimádók egyházát és valaki csak felajánlaná ide is az adója egy százalékát.:D

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.12. 21:26:42

Gordon, baszd meg a progresszív adózási rendszeredet. köszi.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.05.12. 21:28:57

legális alkalmazott vagyok. nem adócsalok, ha akarnék se tudnék. *kurva sokat* adózok, meg a cég is, ami foglalkoztat.
a házamat az adózott pénzemből építettem fel.
dögöljetek meg a válságotokkal együtt.

kill004 2009.05.12. 21:29:59

@gidabiga: Vagy arra gondolsz, hogy ha kertes házban laksz akkor a telek után is? Nem, csak az épület után.

szabogyula 2009.05.12. 21:32:25

Egyébiránt az üzleti célu ingtlanok megadóztatása miatti áremelkedésekről még nem is beszéltünk..
Nem emlékszem : hány éve is ? 10 forintos benzináremelkedés miatt megbénult Budapest .
Ma pedig : nálad van egy tojás: irány a börtön !
Köszönjük MSZP ! Megcsináltad !

sorokinV 2009.05.12. 21:49:11

Mókás lesz, mikor a megszaporodó forgalom és fizetésképtelenségtől megkeseredett ingatlantulajdonosok biztosítási csalás kísérlete következtében sorra égnek le a falvak/városok.

Haláli háttér lesz egy LA-féle riothoz. Méltó befejezése a 8 éves mszp kormányzásnak.

vomit 2009.05.12. 21:50:53

>És ezt egy magát szocialistának nevező párt
>min.elnöke mondja! Óriási, nem?

@Atro: ottan van a hiba, hogy teljesen mast kepzeltek a szavak moge, mint ami az igazabol. ugy is mondhatnak az eftarsak, hogy mozgalmilag alulkepzettek vagytok. de az orwelli szolgasaghoz ennel jobb alap sem kell.

ujdonsag lehet szamotokra, hogy a vilag legnagyobb cuclistai es komenistai mindig is milliardosok voltak, es lesznek. a totalitarius rendszerek ugyanis jot tesznek a biznisznek, az ado- es kamatszedesnek.

Socialism - A con game of the economic elite
www.newswithviews.com/Ohara/debbie27.htm

egy masik cikkbol:
If one understand that socialism is not a share-the-wealth program, but is in reality a method to consolidate and control wealth, then the seeming paradox of super-rich men promoting socialism becomes no paradox at all. Instead, it becomes logical, even the perfect tool of power-seeking megalomaniacs.

gidabiga 2009.05.12. 21:55:46

@kill004:

arra is gondoltam, meg arra, hogy örököltem egy fél építési telket, ami egyelőre nem sokat ér, viszont ha minden jól megy ( egyelőre nem úgy néz ki ) pár év múlva nem lesz rossz, hogy van.
de ha fizetni kell utána, az gáz.


ma véletlenül láttam az ertéelklub híradóját és már hazudtak erről, azt mondták, hogy a nyugdíjasoknak nem kell fizetniük.
a nyugdíjasok 80 %-a ezt a híradót nézi.
nekik mit fizetnek ezért a hazudozásért?
a koncessziós díj csökkenését?

kill004 2009.05.12. 22:07:23

@gidabiga: Pont a koncessziós díjra gondoltam én is. :) (állítólag 1 milliárddal csökkentették) Szóval a múlt héten még neki-neki támadgatott a retek klub a maszopnak, aztán a tegnapi híradójukban (a koncessziós díj csökkentése után) a fidesz már csalással nyert Pécsett. Érdekes....

kill004 2009.05.12. 22:09:08

@kill004: Pontosabban: még csak tervezik a koncessziós díj csökkentését.

gidabiga 2009.05.12. 22:17:59

@kill004:

megzsarolták az ORTT- hogy elmennek az országból, ha nem csökkentik a díjat.
bárcsak mennének!
de hogy lehet itt zsarolni egyátalán?

K.Jani 2009.05.12. 22:35:08

valakinek vissza kell fízetni a 120 milliárd dollár!!!!(24.600milliárd forint!!!!) államadóságot. durván 2és fél millió forint jut minden egyes magyar állampolgárra. egy átlag 4 fős család kerek 10millió forintal tartozik külföldi bankoknak a kormányon keresztül.
kedves magyar adófízetők, kemény idők jönnek!

K.Jani 2009.05.12. 22:40:58

érdekes lenne végigböngészni a magyarországi adók alakulását az ország eladósódásával párhuzamosan.
pl.kezdetek:1982-belépünk a világbankba
1988-bevezetik az Áfa-t ás az szja-t.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.05.12. 22:42:34

Nem teljesen világos előttem, hogy is gondolják, hogy nulla társadalmi támogatottsággal hosszú évekre előre szóló döntéseket hoznak, amit egy olyan kormánynak kell végrehajtani, amelyik élesen el akarja majd határolni magát tőlük. Nem tudom, hogyan gondolják. Nem tudom, gondolnak-e valamit azon kívül, hogy valami IMF-nek meg az EU-nak kurvára tetsző dolgot csináljanak. Szánalom egy banda. Ezt a kis geci Bajnait csak azért nem fogjuk megutálni, mert akkora nulla, hogy az utálat vele szemben értelmezhetetlen. Ahhoz azért kell egy formátum.

vadasmarha balra 2009.05.12. 23:00:57

Ez már tudatos hergelés! Az emberek harmadának már jóformán ennivalóra sincs pénze, és ezeknek a tolvaj senkiháziaknak meg van pofájuk osztani az észt? Nagyon nem jó vége lesz ennek!!

f.m.j. 2009.05.13. 08:01:11

@Elpet:

Érdekes, én teljesen máshogy látom. Azzal egyetértek, hogy Bajnai jellegtelen, és egy nulla, főleg emberileg, ráadásul tehetségtelen is, mert az nem tehetség, hogy minden kapcsolati tőkéjét a saját hasznára fordít. A barátairól meg mindenki tehet, hogy hogyan választja...:)

De a mondás értelmében, miszerint alamuszi nyuszi nagyot ugrik, így én simán el tudom róla képzelni, hogy úgy belelövet a lakosságba, mint a huzat. Egyszerűen olyan az arc berendezése (apropó, valaki átrendezhetné, annnnyira irritáló...)

És még valami: szerintem hosszútávra terveznek...
Nem lesz itt megváltás, de nem ám, az nem üzlet nekik...

Geza 2009.05.13. 08:10:25

@200 001 /ישראל/:
Na, itt a Sorszámozott Sorstalan is :) !
Mondd csak, mi az a paszmag a számodtól jobbra, valami reklám?
'Fényezze neschmannját az eredeti Grün-féle puccpasztával - vigyázat, hamisítják', vagy valami hasonló :) ?

f.m.j. 2009.05.13. 08:14:41

@Geza:

Engem az is érdekelne, hogy hogy csinálta ezeket a hieroglifákat? :) Én ha megfeszülnék se tudnék ilyen bötűket írni, ehhez spéci billentyűzet szükséges... :)

reKorrekt 2009.05.13. 08:24:00

Eljönne még az az idő is, amikor a termőföld után is olyan sarcot kellene majd fizetni, hogy belerokkanna mindenki. Telítődne a piac - lemennének az árak, a földeket pedig szépen felvásárolnák a 'külföldiek', ugyanis 2010-től megszűnik a külföldiek földvásárlási tilalma. És hát 'nehogymá eu áron jussanak földhöz (5-10x)! Egészen biztos vagyok benne hogy létezik egy ilyen forgatókönyv, valahol, valakiknek a fejében.
Még szerencse hogy évközben lesz egy választás.

rolika 2009.05.13. 08:31:01

Ebből jól kimaradtam :-)

Nekem az ingatlanadóval egyetlen kifogásom van: egy házat felépíteni, majd utána fenntartani két különböző dolog.

Saját példa: hét évvel ezelőtt, olcsón vett faluvégi parasztház. Az elmúlt hét évben, ahogy akadt rá pénz, szépen felújítottuk, az idén lesz teljesen kész (ez persze nem igaz, sosem lesz kész :). Hitelt nem kellett felvenni, jól ment a szekér az elmúlt években, de rá is ment hét év, míg elkészült.

Talán nem egy munkahelyek százezreit fenyegető válság előtt kellene egy ilyen adónemet bevezetni, mert én pl. hova menjek a kis falu széléről lakni, ha én is elvesztem a jelenlegi jó állásomat?
Főleg, hogy most nagyfokú önellátást tudunk megvalósítani, gyümölcsfák, konyhakert, szárnyasállatok (a többi meg tervben :), víznyerési lehetőség a kertben, cserépkályha, vízteres kályháról működtetett központi fűtés, (most tervezzük a napkollektort a használati melegvízhez), minden megvan, hogy minél kevesebb költséggel tudjunk élni. Egy ingatlanadó ezt teljesen ellehetetleníti, mert a terményeimet, állataimat és a fentiekkel elért megtakarításaimat nem tudom pénzzé tenni.

Geza 2009.05.13. 08:35:35

@fmj:
Csak a billentyűzetkiosztást kell átállítani, aztán megy is:
¡Buenos dias, señor FMJ! / Добрий денъ, камерад ФМЙ!

f.m.j. 2009.05.13. 08:54:14

@A lámpavas öregbíti a bőrt [Korrekt]:

Félek, hogy azok fejében is ugyanaz a forgatókönyv van...
Már 1998-2002 között is ez a tendencia volt, talán nem ilyen erősen

binike 2009.05.13. 08:57:08

egyre jobban becsülöm hogy anyósék ilyen rendesek és befogadtak ... ha belegondolok még igy járok/járunk (kedvesemmel) a legjobban. bár lenne hova költözni de a többletadók miatt ezt már egyre jobban nem támogatom.

vomit 2009.05.13. 09:25:17

@K.Jani: kemeny idok jonnek, foleg mert teljesen ertelmetlen embernyuzas lesz. mestereitek ezt pontosan tudjak, a feladatuk a gerincetek eltorese, az onalloan elo es gondolkodo kozeposztaly eltuntetese.
maga a csereeszkoz ("penz") kolcson utjan keletkezik, amivel a kolcsont vissza akarod adni. melyebb arok asasaval nem lehet az arkot megszuntetni.

a megfejtes szabadon hozzaferheto, ugyanis pl. lincoln polgarhaborus sajat kibocsatasu (=nem kolcson utjan teremtett) penze ellen igy orjongott a penzhatalom:

"Ha ez az Észak-Amerikából eredő kártékony pénzügyi politika megszilárdul, akkor a kormány saját pénzt biztosít kamatköltségek nélkül. Ki fogja fizetni az adósságait, nem lesz tartozása. Minden pénze meglesz, ami saját kereskedelméhez szükséges. A világ történelmében példa nélküli gyarapodás és jómód követi. A szellemi tőke, és minden ország vagyona Észak-Amerikába áramlik majd. Tönkre kell tenni ezt az országot, vagy az tesz majd tönkre minden királyságot."

vomit 2009.05.13. 09:29:26

@rolika: a legnagyobb reszpekt a fuggetlen hazert es onellatasert

rolika 2009.05.13. 09:34:50

@A lámpavas öregbíti a bőrt [Korrekt]: köszi, de azt is irigyeled, hogy a fentiek miatt szó szerint, de tényleg nulla a szabadidőnk? Nem járunk se moziba, se étterembe, se nyaralni, se telelni, egyátalán, szinte sehova. Akármilyen kis eltávozás otthonról gondos tervezést igényel, most például egy füredi fagyizást akarunk összehozni a kislányunknak és kisfiunknak, de ezt is már egy hónapja tologatjuk, úgy néz ki, most vasárnap délután összejön. Az egyetlen rendszeres kikapcsolódás, amikor kellemesen elfáradva kiülünk esténként a teraszra egy pohár borral, madárfüttyöt hallgatni. Nem túlzok, tényleg így van :-)

rolika 2009.05.13. 09:50:20

@vomit: az még túlzás lenne :-) Almából és hagymából, meg sütőtökből vagyunk önnellátóak :-)))
A ház meg annyira független, hogy jó vastagok a falak (a bruttó 210 m2-es házban 70 m2-t tesznek ki a 80 cm-es falak :), a padlásfödémet térdig lehőszigeteltem :), így a gázfogyasztásom évente 300 m3 alatt maradt, plusz egy kocsi fát tüzelek el (egy kocsi fa: 5 m hosszú, 1 m széles, 1,80 m magas rakat).

De mindettől függetlenül az ingatlanadót beszophatom tövig, ha elvesztem a munkámat, pedig szinte önellátó lehetnék. Egy panelben nem tudnék ilyen olcsón megélni. Ez a baj az egésszel.

Kartal (rezervált) 2009.05.13. 09:55:44

Erről a "Magyarországon 90% felett van az ingatlantulajdonlás aránya, míg Nyugat-Európában ennél jóval kisebb" faszságról jutott eszembe: ott ki lehet fizetni a lakbéreket, itt meg bérlakás sincsen, az albérlet rohadt drága, és akkor ráadásul nem is az enyém a lakás, a tulaj bármikor kirakhat.
És még valami a "magyar" "politikai" "elit" hozzáállásáról:
www.bautrend.hu/index.php/component/content/article/277-2008-majus/361
Egy éves a cikk, de nézzetek már utána mi történt azóta? Kaptak még egy sört, oszt annyi?
El lehet menni... ki lehet költözni... Komolyan mondom, mintha nem is a hazámban laknék, hanem egy idegen állam diktatúrájában.

Geza 2009.05.13. 10:02:27

@Kartal (reloaded):
"Komolyan mondom, mintha nem is a hazámban laknék, hanem egy idegen állam diktatúrájában."
A hazádban laksz, amelyet egy idegen állam diktatúrája irányít.
A szó, amit keresel: 'megszállás'.

rolika 2009.05.13. 10:08:54

@Geza: És ez az egész intézkedéssorozat mintha arra utalna, hogy ez az idegen megszálló ide akar telepedni, és ezt minél olcsóbban szeretné megtenné...

reality 2009.05.13. 10:15:52

@Geza: N o meg van már, mi az?
Google Translate -> Izrael :)
És fordítva is működik, így semmit sem kell átállítani, csak másolni kell!

zolizoli 2009.05.13. 10:20:11

Lenne még egy kérdésem: mi van azokkal az ingatlanokkal amiken tetemes hitel van még hosszú évekre? Ezek az ingatlanok nem a bankoké amíg ki nem fizetünk mindent? Mennyire alkotmányos az, hogy megadózzanak egy (még) nem létező vagyont? vagy majd a bankok fizetik?

rolika 2009.05.13. 10:26:25

@zolizoli: Szerintem az fizet, akinek a neve szerepel a tulajdoni lapon. Az, hogy rajta van a banki jelzálog is, egyéni szoc.probléma, ahogy azt szépen mondják.

Kartal (rezervált) 2009.05.13. 10:47:19

@Geza: nem akartam (mertem) ennyire direktbe leírni, pedig egy ideje kénytelen vagyok észrevenni az erre utaló jeleket.

vomit 2009.05.13. 10:52:48

@reality: az ilyen csunyabeszedet fogjak megtiltani hamarosan.
svajcban is elobb gondosan elfogadtak a csunyabeszed torvenyt, aztan bebortonoztek azokat, akik szolni mertek a holokausztipar ujabb nagyivu karteritesi kovetelese ellen.

derelyegrádi szellem 2009.05.13. 11:08:04

@vomit:

Akor viszont Norman G. Finkelstein (holokauszt túlélő szülők gyermeke) jobb ha nem jön ide előadást tartani. Mert becsukják.

vomit 2009.05.13. 11:23:04

@derelyegrádi szellem: ahogy ez a rabbi se (akinek a szulei pedig auschwitzban murdaltak meg)
www.youtube.com/watch?v=rT8cg62iKyg

zsákzoli 2009.05.13. 11:23:34

Sajnos nem tudok erre a pislogi tolvaj kisköcsögre mit mondani.Ezzel a mondattal,még a maradék bizodalmam és tiszteletem eltünt irányába.Tudom,szarik rá,de mesélek egy érdekest.Vagy tíz éve egy profi fotós légifelvételeket készített pest és környékéről.A rendőrség helikoptert biztosított neki.Már a 3-as út felett voltak,mikor fotósunk meglátott egy palotát,amit dupla kerítés vett körül,és a kerítések közt kutyás őrök járőröztek.Lekivánta fotózni,mire a pilóta,aki általában minimum rendőralezredes azt mondta.Inkább ne fotózza le az épületet,mert baja jesz neki és a fényképésznek is.Ki tudja ki a fene lakhat ott?

Lillycat 2009.05.13. 11:23:40

@zolizoli

Ahogy a lakásvételnél az illetéket is teljes vételár után kell fizetned, gondolom itt sem érdekli az államot, hogy még 20 évig a banknak fizeted a hitelt.

Jaj de szeretném már látni Gordonkát, amint valaki elhegedüli a nótáját...

zsákzoli 2009.05.13. 11:27:48

Most komolyan kérdem.Mi az hogy holokauszt túlélő.Azt nem lehet túlélni.Ez logikai bukfenc.Ez olyan,hogy túléltem a kivégzésem....

gyugyó 2009.05.13. 11:29:31

Az illetéket azt mire fizetem te kis buzi bajnai????????????????????????????????????????????????????????????????
a többszörösen leadózott fizetésemből fizetem a törlesztőt plusz nem kevés illetéket és még egy adót fizessek!?!?! rohadjatok meg!!! Üzenem a banknak meg az adóhivatalnak, hogyha tönkre megyek NINCS FEDEZETÜK mert felgyújtom a házat és egy adófizetővel kevesebb, mert megyek innen

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.05.13. 11:32:08

Nem lenne ez hülyeség, ha az ingatlanadó +x% leírható lenne az adóból, ha meg valakinek ez nem tetszik, egy gyors vagyonvizsgálat után (amennyiben bizonyossá válik, hogy rászorul) az ingatlanadó alól mentesül.
Az adócsalók nyilván nem hívják magukra az APEH kommandót, a nyugdíjasok/valódi minimálbéresek meg egész nyugodtan.

zsákzoli 2009.05.13. 11:34:08

Lesz egy választás 2010-ben....ne feledd ki van ellened....

zsákzoli 2009.05.13. 11:37:31

nem lesz itt senkinek vagyonvizsgálat.hallott valaki arról hogy boldvait vizsgálja e az apeh?ugyan már...mit mondott a tanú című filmben a börtönőr pelikánnak?egy brancs maguk....

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.05.13. 11:47:20

@zsákzoli: Egye bassza, azt a háromszáz (vagy akár ezer) marhát ne vizsgálják, kit érdekel? A maradék 5-600.000-t viszont szeretném adózni látni.
Amúgy Gordonkáék jellemzően nem mutyizgatós kispályások, teljesen legálisan tesznek zsebre milliárdokat, urambátyám szerződésekkel.

Geza 2009.05.13. 11:57:05

rolika 2009.05.13. 10:08:54:
Kartal (reloaded) 2009.05.13. 10:47:19:
Én kb. egy-másfél éve látom egyértelműen kilógni a lólábat. Régebben is voltak ez irányba haladó folyamatok, de ezeknek vagy nem volt konkrét 'határideje', vagy volt ugyan, de túl nagy szórással ahhoz, hogy bármit is lehessen rá építeni, mostanában viszont nagyon arra mutat minden, hogy 2010 jan. valamilyen értelemben fordulópont lesz.
Az utánról valahogy nem sok szó esik, ellenben az előttre irgalmatlan készülődés van kilátásban, a jelenleg hatalomban lévők mindenáron igyekeznek a helyzetet konzerválni ('kormány' és 'ellenzék' egyaránt). A forint év eleji zuhanása pl. enyhe túllövés volt (talán tényleg a válság miatt), de érdekes módon azóta valahogy sikerült elviselhető szinten megfogni a dolgot. Ez természetesen pénzbe került, amit nem tudni, hogy ki biztosított, de az illetőnek az összeomlás késleltetése volt a célja, és mivel Mo.-on erre elég forrás nincsen, ez a fenntartó hatás kívülről jött.
Valakinek nagyon-nagyon rosszul jött volna most egy omlás annak a következményeivel (krízishelyzet, társadalmi átrendeződés, nemzetközi megállapodások revideálása és/vagy felfüggesztése, stb.)...

Szintén, _még_ nem omlott össze az ingatlanpiac, _még_ nem mentek csődbe a gazdák, _még_ vannak munkahelyek. Ezerrel nyílnak a társadalmi elégedetlenség hivatalos szelepei is, engedik a Jobbikot morogni, hogy az esetleges forrongók ne kezdjenek kontrollálhatatlan akciókba, hanem inkább lássanak reményt a Jobbikban és álljanak be annak a (kontrollálható) táborába.

Szép lassan a felszínen javulni látszik a helyzet, hogy nyugodjon le az ember és várja békésen a célegyenest - csuknak le szoci csalókat, Novák Előd észreveszi a választási csalást és ezt az újságok még meg is írják, az amúgy besúgó (és darabra 2/3-dal megválasztott) bölcskei által vezetett ref. egyház nagy Kárpát-Medencére kiterjedő összeborulást hirdet (és senki sem szól erre egy szót sem, se a szadesz, se a zsindex), fico hallgat a Felvidéken, minden csendes-rendes és javulni látszik.
Miért, minek köszönhetően? Mi változott, ami miatt most kezes bárányként viselkedik az eddig teli torokból csaholó balliberális oldal? Miért kapjuk az engedményeket? Mert kapjuk őket, nem kiharcoltuk vagy megcsináltuk: _kapjuk_. Miért?

Ellenben nő az eladósodás, a mezőgazdasági felvásárlás viszont áll, úgyhogy a gazdáknak nincs bevételük, azaz rövidesen aközött választhatnak, hogy eladják a földjüket vagy vesznek fel hitelt, amit törleszteni nincs miből és így a bank (ill. a behajtó) viszi majd el. Mikor? A nagy veszteségek idén ősszel várhatóak, amikor nem lehet majd eladni a terményt, ekkortól próbálják majd eladni a földet ill. ekkor veszik fel a hiteleket. Télen földet senki sem fog venni (mert minek, ha tavaszig csak állna, ill. ha a régi gazdának nem éri meg, akkor másnak se) ezért megy lefele az ára ill. a hitelnek is van ideje bedőlni (3-4 nem fizetett részlet), azaz kb. 2010 tavaszra lesz rengeteg olcsón eladó földterület a piacon.

Lakóingatlan. Most nyáron megszűnik a szoc.pol., azaz aki hitelre akar lakást venni, az most meg fogja tenni, aki el akar lakást adni, az szintén most teszi meg. Rengeteg lakás kerül bizonytalan anyagi helyzetű emberek birtokába. Mikortól lesz esedékes az ingatlanadó? 2010 tavaszától? Hmmm, fogad velem valaki, hogy ez év vége, jövő év eleje tájékán megint esni fog a Forint 10-20%-ot? Mert ha igen, akkor rengeteg olcsón eladó lakóingatlan kerül a piacra 2010 tavaszára.

Meddig húzzuk a jelen hiteleinkkel? Az idén még jó eséllyel kitart, mert az IMF olyan jóindulatú felénk. A jövő évi költségvetéssel mi lesz? Ha mondjuk ez év vége felé 'véletlenül' feleszmél a világ és hivatalosan is állami szintű csődbe futunk, új kölcsönt nem kapunk, mivel fizetjük a régit? Valamit el kéne adni... Miből van sok, és mire lesz kereslet? Ingatlan, hmmm....

Kb. mikorra várható a vízellátásunk elprivatizálása? Idén év vége talán? Nem biztos, mert sok az ellenkezés. De ha a jövő évi költségvetés enélkül nem áll meg, akkor már le lehet majd tolni a torkokon, monjuk pl. jövő tavaszra.

El kéne adnunk a lakásainkat, mert nem engedhetjük meg magunknak a fenntartásukat. És akkor mi a helyzet a rengeteg lakóparkkal? Azokat kinek szánják, ha már a magyar emberek nagy többsége még fenntartani se tudja a jelen lakását, nemhogy drágábbat venni?

Az USA magára hagyni látszik izraelt, legalábbis nem támogatja az Irán elleni kirohanásokat, annak ellenére, hogy az iráni védelmi miniszter szépítés nélkül olyan kijelentést tett, hogy szerinte izrael elsöprése nemigen tartana tovább 11 napnál. Kb. mikorra kényszerül izrael visszavonulásra? Jövő év eleje. Mi lesz az első terület, amit fel kell adnia? A Golan. Miért fontos a Golan? Mert a Genezáreti tó partján van, ami izrael legnagyobb vízkészlete. Szar ügy, mondhatom...

(Plusz adalék: a Bounty szelet nevű csoki papírján négy nyelven vannak a feliratok: cseh, szlovák, magyar és héber. A térség nyelvei, persze... Ide most tennék egy smiley-t, de hogy melyik passzolna, azt még nem tudom.)

Ha már amúgy paranoiánál tartunk :), akkor analógiát vonva az Argentínában lezajlott eseményekkel, itt is a legnagyobb nehézség közepette színre fog lépni egy addig népi érdekeltségű vezető, 'az ellenállás régi alakja' (ott:Menem, itt:likudviktor), akinek a megválasztásától remél mindenki megváltást, és aki a beiktatása után csinál egy hátraarcot és vadabbul kapitalizál, mint az elődje. Erre az egész addig felépített ellenzéki rendszer hiteltelenné válik, kiderül az egypólúsúság és ez általános politikai passzivitást eredményez egy-két évre. Ez eddig nem látott mélységekbe viszi az országot, aminek a végén az illető lemond, és átveszi a stafétát egy, a hangoztatottak szerint az országot rendbetenni szándékozó valaki (ott:Kirchner, itt:Vona), aki persze ugyanazt a szálat viszi, csak kevésbé nyíltan, ellenben az emberek már annyira hinni szeretnék a jó híreket, hogy a valóság már nem fogja érdekelni őket.

Egyébiránt bármennyire sajnálatos, jelen Magyarországunk története kb. húsz éve ért véget, amikor az oktatás teljeskörű lezüllesztése zöld lámpát kapott. Azóta az összeszakadásunk zajlik, amit a káosz követ majd, és ha jól csináljuk, ezután láthatunk neki újjászervezni az államunkat, újjáépíteni a társadalmunkat, és visszafoglalni az országunkat...

(Így mondá Hari Seldon az utókornak, mielőtt kikérte volna a következő kör feles törkölyt :)...)

ojjektum_résziről 2009.05.13. 12:02:46

Betonojjektumra is kell fizetni?Nem lakom benne.Még...

pógárjenő 2009.05.13. 12:07:01

qrvára úúúútálom magamat idézni efftásak...de ez az egész "mindenfélefaszatörvény" egy rohadt nagy álca, az egész bulvár mólé csak azért van hogy ne figyeljünk a lényegre: az ájros pénzek második felének a lehívására és "(f)osztogatására", septemberig lezajlik, oszt jöhetnek a választások, pínzecske offsorizálva!

pógárjenő 2009.05.13. 12:21:53

@ojjektum_résziről: szójjál, elintézzük hogy fizess!

vomit 2009.05.13. 13:04:55

@zsákzoli: a matrix furcsa megzizzenesehez nem kell a holokausztig visszamenni.

voltak ezek a londoni metrorobbantasok, a hivatalos mese szerint harom elkoveto csinalta. felszalltak a metrokra, es magikus modon megoldottak, hogy hajszal egyszerre pukkanjon a harom bomba.

a gond azzal van, hogy toroltek a Lutonbol jovo vonatukat, es az utanuk jovot is. a harmadikkal viszont nem ertek el a metrokat. de azok valahogyan megis felrobbantak az alagutban.
igazi robbantasrol nem is volt szo, nekik az azonos idoben azonos helyszineken folyo gyakorlatban kellett resztvenniuk. index.hu/politika/bulvar/gyak5197/

ezert a "tettesek" menekulni kezdtek, nem akartak Lee Harvey Oswaldot jatszani (a merenylo akire az egesz rakenheto). szegeny csokkerek Canary Wharf dokkjaig jutottak, ott sorban leszedtek oket.
discardedlies.com/entry/?4059
egyszer mondtak be a teveben, utana soha tobbet.

ongyilkos merenylo, tuleli a robbantast, es utana kell szaladni? eszhuje?
www.youtube.com/watch?v=TwLiaU-KStA

f.m.j. 2009.05.13. 13:09:10

@Geza:

Mindig úgy elkeserítenek az igazságaid, de sajnos én se nagyon tudok mást kiolvasni a tényekből, valahogy minden a te verziódat erősíri... talán azért leszek tőle szomorú....

rolika 2009.05.13. 14:12:59

@Geza: No, hogyha ez megtörténik, nem az lesz a kérdés a megfelelő körökben, hogy volt-e holokauszt, hanem hogy mikor lesz a következő. Mert akkor senki nem tudná kimagyarázni, hogy nem a zsidók tehetnek mindenről.

Geza 2009.05.13. 14:31:34

@rolika:
A gázai események sem váltottak ki túl nagy politikai visszhangot. Erdoǧan elnök beszólt ugyan peresznek, Chavez hazaküldte az ottani izraeli nagyköveteket, aztán ezzel ki is fújt a dolog.
Jelenleg úgy áll a dolog, hogy (a mi helyzetünktől függetlenül) bármit megtehetnek, mert őket kritizálni a népirtásnál is súlyosabb bűnnek számít.

f.m.j. 2009.05.13. 15:00:36

index.hu/belfold/2009/05/13/bajnai_elnezest_kert_ingatlanados_kijelenteseert/

Most akkor megpróbál jó fiúnak látszani, vagy olvassa a Vastagbőrt? hehe

Dr. No 2009.05.13. 15:27:46

Szerintem ezzel az ingatlanadóval az egyetlen baj, hogy most rögtön be akarják vezetni. Egyszerűen meg kéne várni, hogy az adatbázis feltöltődjön az adásvételekből, mert megsúgom, az APEH-nek régóta be kell jelenteni az ingatlan-adásvételeket (az új nyomtatványon már a vételár és az ingatlan egyéb jellemzői is szerepelnek). Az adót meg egyszerűen a szerződésben feltüntetett érték alapján kéne kivetni. Ja, és ha az feltűnően alacsony (mondjuk 1000 m2-es solymári vityilló 1 forintért cserél gazdát), akkor az államnak elővásárlási joga lenne a szerződéses áron és feltételekkel, mint Németországban. Persze, ebben is van lehetőség csalásra, de 10-20 %-nál nem több, ami azért belefér. Szerintem ez a lehetőségekhez képest igazságos rendszer lenne, de nyilván kéne az a 2 év, amíg az ingatlan-adatbázist feltöltenék, és persze addig minimális lenne a bevétel...

Egyébként a kommentelők közül volt már valaki ingatlanárverésen? Ha igen, mit tapasztalt ott?

derelyegrádi szellem 2009.05.13. 15:42:26

@Dr. No:

Én voltam. Az árverési csarnokban ül jónéhány nepper, akik közül a kisebbség a többség. Beszállnak, aztán felajánlják, hogy egy ötvenesért- százasért nem licitálnak rád, nem verik fel az árat.

more 2009.05.13. 16:40:46

@derelyegrádi szellem: én ezt úgy hallottam, h ötvenesért-százasért megkérnek, h húzzál el a picsába, és senki nem licitál, csak ők, tehát alacsony áron megveszik az összes ingatlant. ha esetleg lennél oly naív, h az hiszed, h ne a balkánon vagy és neked is jogod van résztvenni egy árverésen és licitálni, úgy megvernek, h soha többet nem lesznek ilyen gyermeteg gondolataid

K.Jani 2009.05.13. 17:00:40

milyen MAGYAR miniszterelnök az,aki kettős állampolgár és a keresztneve gordon????

dr.justice 2009.05.13. 17:15:45

Nem vagyok adószakértő, de azt gondolom, hogy én már évek óta fizetem a vagyonadót. Úgy hívják, hogy kommunális adó és gépjárműadó. ( Attól függetlenül, hogy ezek helyi adók )

derelyegrádi szellem 2009.05.13. 17:36:11

@more:

Ez két különbőző eset.

Amit te írsz az akkor van úgy, ha nekik kell az árverésre kiírt ingatlan, azzal, hogy semmiféle ötvenesről-százasról nincs szó, csak húzz onnan a picsába, ahogy vagy. Ez a ritkább. Mert azért nem kell nekik napi 5 ingatlan.

Amit én írtam az akkor van, ha nekik nem kell, de neked igen. Mondjuk osztatlan közös tulajdonnak az 1/2-ét árverezik, és te vagy a tulajdonosa a másik 1/2-nek.

Ez a gyakoribb. Adsz egy százast, nem licitálnak, te meg elviheted az ingatlant, ami igazából csak neked érték valami miatt.

Én ha mennem kell ilyenre nem adok, másképp oldjuk meg.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.05.13. 17:39:52

@dr.justice:

A kommunálist egységesítik az ingatlanadó alatt, mert az nem minden településen van ..

dr.justice 2009.05.13. 17:44:10

@zero:

Vagy beszedik mindkét jogcímen. Ezektől minden kitelik.

derelyegrádi szellem 2009.05.13. 18:06:22

@dr.justice:

Törvényesen és tisztességesen! Miazhogy, nagyonis! :-)

dr.justice 2009.05.13. 18:08:41

@derelyegrádi szellem:

Más megoldás bennem fel sem merült. :) Konkrétan ?

derelyegrádi szellem 2009.05.13. 18:17:23

@dr.justice:

Konkértan belépek a folyósóra, leteszen az akta táskámat meg a zakómat, meglazítom a nyakkendőmet, és beordítok: Ti ki a faszomok vagytok itt kisbuzik? Tipli mindenkinek!

Az esetleges okoskodóknak befejelgetek egyet-kettőt, amire azok is eltirhulnak, és kezdhetjük az árverést!

Hát így! :-)

dr.justice 2009.05.13. 20:02:29

@derelyegrádi szellem:

Valld be, hogy te voltál Veres Jani fejelőtrénere. :D

Thulsa Doom (törölt) 2009.05.13. 20:57:16

Faszomat érdeklik a százalékok... halál az összes élősködő komcsira!

havi 2009.05.14. 09:29:05

Ezeket olvastam az egyik oldalon..
300 milliós áfa-csaló cég bukott le
Felfüggesztett börtön várhat Sas Józsefre
Gáspár Győző sógornője a rekorder adócsaló Rácz Filoména
A rafinált adócsalók is lebuknak
Használtautó-kereskedő cégek elcsaltak félmilliárd forintnyi adót
Félmilliárdos áfa-csalás
Több százmilliós adócsalás egy könyvelőirodánál
50 milliós fiktív számlát fogtak a fináncok
Lebukott a milliárdos adócsalást irányító jogász

Minden adó csak annyit ér amennyit be tudnak hajtani belőle,
Minél több fajta adót vezetnek be, annál kevesebbet fizetnek az emberek be
az adóból. De ha mégis befizetik hová lesz a pénz?
Erről nem beszél senki!!!!!!!!!
Kik azok a csoportok, akik a befolyt adóból jól élnek ezt is meg kell vizsgálni!
Ök adóznak? Ha valakinek adó befizetésből bevétele származik, az is adót fizet?
Az állam fizet adót? A dolgozói után nagy a csönd mi!
Szeretném tudni és még sokan mások ebben az országba, hogy a befizetet adót
Mire költik el!

havi 2009.05.14. 09:49:29

Ezt már én is tudtam, de ha ebből indulok ki akkor
Mi nap megjelent, hogy az oktatásba heti 1 órában
bevezetnék a ROMA, kultúrát, mint tantárgyat, ezt a F.Gábor SZDSZ
Vetette fel, hát én nem kérek ebből a kultúrából, gondolom te se.
Fodor: Legyen tantárgy a roma kultúra - FN.hu
Már 600-éve nem tudnak és nem is akarnak beilleszkedni!
Bodzatermesztés stb..

reKorrekt 2009.05.14. 10:05:15

@havi: tömören: fodornak a kurvaanyját

pógárjenő 2009.05.14. 10:45:18

Na efftásak gordonka "kárier" dióhéjban:
- Creditum pénzügyi tanácsadó cég
- CA IB Értékpapír Rt.
- Wallis Rt.
- Hajdú-Bét ( kilenc gazda öngyilkos több milliárd kimenekitett vagyon)
- Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ( AZ EU-TÓL 2007-2009 KÖZÖTT LEHÍVHATÓ FORRÁSOK ALIG 3%(!!!!!!!!!!!!) TUDTA MAGYARORSZÁGRA HOZNI!!!!

Közreműködött a kövezkező cégek tőzsdére vitelére( eladására????)
-Richter, Mol, Matáv, Otp, valamint tv csatornák koncesszóba adásában. ( KÉRDÉS: MI VAN BELŐLÜK MAGYAR TULAJDONBAN?)

Csődbe vitt, felszámolt társaságok vagyonok kimentve:
- Baja Design Termelési és Kereskedelmi Kft.
- Agromercat Mezőgazdasági Rt.
- Fölművelő Mezőgazdasági, Termelő és Kereskedelmi Bt.
- Internacional Food Rt.
- Pekar '96 Malomipari Kft.

Forrás: A vagyonkimentő- Kárpátia 2009.Május.

picur3ka 2009.05.14. 13:04:48

@epres négercsók:

Lehetseges lesz a reszletfizetes, nyugi, havi torlesztessel, menni fog ez.

@Geza:

Koszi, ha meg a cikken nem huztam volna fel elegge magam.

@havi:

Fodor menjen bentlakasos tanfolyamra belole, Hajduhadhazra.

havi 2009.05.20. 14:56:49

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

FIGYELEM Heti Válasz Online - 2009.05.20.

Trükkös az ingatlanadó: Megszereztük a kormány-előterjesztést!
(-ő), itthon@hetivalasz.hu
Heti Válasz Online - 2009.05.20.
A Heti Válasz Online megszerezte az ingatlanadóról szóló kormányzati előterjesztést. Ízekre szedtük a törvényjavaslatot, és 13 pontba foglaltuk a legfontosabb kérdéseket és válaszokat. Örökölhetünk-e ingatlanadót? Mentességet kaphatnak a nagycsaládosok? Aki munkanélküli, annak nem kell fizetnie?

1. Mi után kell ingatlanadót fizetni? A bűvös szám a 30 millió, de vannak kivételek.

Adóköteles az a lakóingatlan, amelynek a forgalmi értéke a naptári év első napján legalább 30 millió forint.

2. Mekkora is az adó pontosan?

Az adó évi mértéke az adóalap 50 millió forintot meg nem haladó része után 0,35%, az adóalap fennmaradó része után 0,5%.

3. Mi számít hasznos alapterületnek? Még a lépcsőfokokat is beleszámolják.

A teljes alapterületnek olyan része, ahol a belmagasság legalább 1,9 m. Ebbe a többszintes lakrészek belső lépcsőjének egy szinten számított vízszintes vetülete is beletartozik. Az épülethez tartozó fedett és három oldalról zárt külső tartózkodók (lodzsa, fedett és oldalt zárt erkélyek), és a fedett terasz, tornác alapterületének 50%-a tartozik a teljes alapterületbe.

4. Mi az a forgalmi érték? Külön táblázatba foglalják majd megyénként és kerületenként, de ez még nem készült el.

Az a pénzben kifejezhető érték, amely a vagyontárgy eladása esetén - a vagyontárgyat terhelő adósságok figyelembe vétele nélkül - árként általában elérhető. Ám ezt nem mi mondhatjuk meg, hanem a jogszabály melléklete. A legizgalmasabb ez a táblázat lesz, de a lapunk birtokában levő törvényjavaslatban a rovatok még nincsenek kitöltve

5. Ha eladom az ingatlant, ki fizeti az adót? A szerződésen múlik.

Alapszabályként adó alanya az, aki a naptári év (a továbbiakban: év) első napján a lakóingatlan tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok.

6. Lehet-e mentességet kérni az adó alól? Lehet, de nem könnyű.

A jogszabály tervezet szerint az adóév első napjáig a 62. életévét már betöltött személy, továbbá a rokkantsági nyugdíjban, a baleseti rokkantsági nyugdíjban, a rehabilitációs járadékban részesülő magánszemély a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen (életvitelszerűen) is lakóhelyéül szolgáló lakóingatlana utáni, őt adóalanyként terhelő adófizetési kötelezettségét illetően adófelfüggesztés iránti kérelemmel élhet az adóhatóság felé.

7. Az adófelfüggesztés mentességnek számít? Azt azért nem mondanánk.

Az adófelfüggesztés időszaka alatt az adót ugyan nem kell megfizetni, de az egyébként esedékessé váló adó után azonban az adóhatóság az esedékesség napjától az adófelfüggesztés megszűnése napjáig kamatot számít fel. A felfüggeszteni kért adót az adóhatóság jelzáloggal biztosítja. Az adófelfüggesztés időtartama a végrehajtáshoz való jog elévülési idejébe nem számít bele.

8. Mi lesz a felfüggesztett adónkkal? Nem fogják áldani a nevünket érte.

Az adófelfüggesztés megszűnik például a lakóingatlan elidegenítése, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzéssel létrejövő vagyoni értékű jog alapítása esetén az átruházásról (alapításról) szóló szerződés benyújtásával, az adózó halálával a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedése napjával. És most jön be egy új fogalom, a kötelezetté. Az adóhatóság az adófelfüggesztés időtartamára eső esedékessé vált adót és annak kamatát az adófelfüggesztés megszűnését követően határozatban közli a kötelezettel.

9. Ki a kötelezett, ki fizeti a révészt? Minden szem a földhivatali széljegyzeteken.

A lakóingatlan-elidegenítése esetén a jelzálogjog erejéig a tulajdonjogot szerző fél; az adófelfüggesztési jog jogosultjának halála esetén a lakóingatlan örököse.

10. A munkanélkülinek is kell ingatlanadót fizetnie? Igen is, meg nem is.

Az álláskereső, akinek munkavégzésre irányuló jogviszonya a munkáltató érdekkörében felmerült ok miatt szűnt meg (vagyis nem ő mondott fel) , a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is a lakóhelyéül szolgáló lakóingatlana utáni adófizetési kötelezettségét illetően legfeljebb 2 évre szóló adófelfüggesztés iránti kérelemmel élhet az adóhatóság felé, feltéve, hogy más ingatlanban 25%-ot meghaladó tulajdoni hányaddal a kérelem benyújtásának időpontjában nem rendelkezik.Az adófelfüggesztés időszaka alatt az adót nem kell megfizetni, de a harmadik és negyedik félévre eső, egyébként esedékessé váló adó után azonban az adóhatóság az esedékesség napjától az adófelfüggesztés megszűnésének napjától kamatot számít fel. A kötelezett a felfüggesztett adót és annak kamatait 12 havi egyenlő részletben pótlékmentesen fizetheti meg.

11. Hányszor lehet adófelfüggesztést kérni? A beterjesztett javaslat szerint nem túl sokszor.

Az adóalany adófelfüggesztési kérelme benyújtásától számított öt éven belül újabb kérelmet nem terjeszthet elő.

12. Most akkor van mentesség, vagy nincs? Valami azért van.

Mentes a 62. életévét betöltött vagy rokkant-nyugdíjban, baleseti rokkantnyugdíjban részesülő magánszemélynek az év első napján a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is lakóhelyéül szolgáló, 50 millió adóalapot meg nem haladó lakóingatlana adóalapjából 10 millió forint, feltéve, hogy egyedül vagy ugyanezen feltételeknek megfelelő közeli hozzátartozójával él és a háztartás egy főre jutó jövedelme az adóévet megelőző évben az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét nem haladja meg.

13. A nagycsaládosok mentességet kapnak? Így nem pontos.

Aki háztartásában 3 vagy annál több gyermeket szülőként, nevelőszülőként, örökbefogadó szülőként nevel, a lakcímnyilvántartás szerint és ténylegesen is lakóhelyéül szolgáló lakóingatlana utáni adót a harmadik és minden további gyermekenként az adó 15%-ával csökkentheti, legfeljebb azonban a 100 millió forint adóalapra jutó adó erejéig.


süti beállítások módosítása