Skip to content


       Szűrés lista

Dr. Simon Péter: A járulékfizetők lázadása előtt pár órával

Remek írás, változtatás nélkül tesszük közzé. Lehet emészteni, gondolkodni. (Nagy szarban vagyunk ...)

"A nyugdíjvita során mindenképpen szükség van a legtöbb, eddigi hozzászóló által elfogadott tétel megkérdőjelezésére. Ezek a következőek: A nyugdíjrendszer jelenleg fenntartható, a távoli jövőben keletkező problémák megelőzése érdekében kell beavatkozni. A mostani nyugdíjasok szerzett jogai sérthetetlenek, jogbiztonságra hivatkozva reformok során hosszú átmenetet kell biztosítani, ami a fiataloknak aránytalanul kedvezőtlen. A mostani nyugdíjasok megérdemlik a részükre juttatott ellátásokat még hitelből is, hiszen rengeteg járulékot fizettek, végigdolgozták az életüket, felnevelték a mai járulékfizetőket, és fiatalon ők is nagyvonalúan gondoskodtak az öregekről.

Nézzük mi a valóság: A nyugdíjak jelenlegi szintje már most sem tartható fenn. Ha megvizsgáljuk az elmúlt évek költségvetési törvényeit, látjuk, hogy gyorsuló ütemben folyik a források átcsoportosítása a nyugdíjkasszába minden más területről. A leglátványosabb az egyészségbiztosítási kasszából történő átszivattyúzás, a járulékbefizetések arányainak megváltoztatásával és a GYED-re jutó nyugdíjjárulék átemelésével a nyugdíjkasszába. Ebben a helyzetben nem lehetséges olyan reformot végrehajtani, mely érintetlenül hagyja a jelenlegi nyugdíjakat, kizárólag a jövő nyugdíjasait hozza kedvezőtlenebb helyzetbe. Már csak azért sem, mert a sokat hangoztatott érdemek sem adnak erre okot.

Szembe kell nézni nyugdíjasokra költött valódi kiadásokkal

A nyugdíjasokra fordított kiadások alatt nem csupán a nyugdíjasok havi juttatását értjük. Ez jelenleg kb. 2.850 milliárd forint. Ide kell számolni az egészségbiztosítási kasza háromnegyedét, a különböző utazási kedvezményeket, energia-ártámogatásokat, idősotthonok fenntartási költségeit. Fontos tudatosítani, hogy a nyugdíjasok ingyen kapják az alapvető közszolgáltatásokat. Összességében a költségvetés nagyjából 40%-a megy el a nyugdíjasokhoz egyértelműen köthető kiadásokra.

Kik azok a nyugdíjasok valójában?

A nyugdíjasok száma 3 millió felett van. Ebből kb. 780 ezer az úgynevezett rokkantnyugdíjas és 225 ezer megváltozott munkaképességű, egyéb rokkant. Ezeknek kb. a negyven százaléka már elérte a nyugdíjkorhatárt. Érdemes összevetni a feleakkora lakosú Szlovákiában néhány évvel ezelőtt 27 ezer volt a rokkantak száma. A szlovák számokból kiindulva megállapíthatjuk, hogy ma Magyarországon maximum ötvenezer rokkant lehetne, tehát a többi rokkant igazából álrokkant, vagyis csaló. További döbbenetes adatokat is találunk, ha megnézzük az ONYF állománystatisztikai adatait. A mai 3 millió nyugdíjasból jelenleg kevesebb, mint 1,5 millió a korbetöltött öregségi nyugdíjas a többiek más címeken jogosultak nyugdíjra. Jelenleg 760 ezer nyugdíjas 60 év alatti. Széles körben elterjedt, hogy a nyugdíjasok sokat dolgoztak, azonban alig 490 ezernek van 40 évnél hosszabb szolgálati ideje, ami a 3 millió nyugdíjasnak kevesebb, mint egy hatoda. A szolgálati időről tudni kell, hogy nem a teljes munkával és adófizetéssel töltött éveket jelenti, hanem a mai nyugdíjasoknál beleszámít ebbe a tanulás egy részének az ideje, sorkatonai szolgálat, a munkanélküliséggel eltöltött idő. A magyar nők 1957 óta nem szülnek elég gyermeket, a termékenységi ráta 2,1 alatt van. A nyugdíjasok tehát összességében nem gondoskodtak elég adófizetőről, akik öreg napjaikban fizetik a nyugdíjakat és működtetik az országot.

A nyugdíjasok annak idején gondoskodtak az idősekről, tehát a mai fiatalok is kötelesek magas színvonalú ellátást nyújtani, akár hitelből is?

1970-ben a nyugdíjasokra a nemzeti össztermék töredékét költötték, mint ma. Az akkori idős emberek szó szerint nyomorogtak, rendkívül szerényen éltek, az idősek jelentős része nem kapott járadékot. Még 1990-ben is a nyugdíjba vonuló 60 éves ember az átlagkeresetének a 60%-át kapta nyugdíjként, míg 2008-ban már 103%-os helyettesítési ráta is előfordult.

A nyugdíjreformerek egyéb tévedései

A nyugdíjrendszerről író szerzők többsége abból indul ki, hogy a társadalmi környezet változik ugyan több évtizedes távlatban, azonban a változás nem fogja érinteni a társadalmi berendezkedés alapjait. A demográfiai folyamatok hatása nem lesz túl jelentős, kicsit több lesz az idős, kevesebb a fiatal, romlik az aktív-inaktív arány, valamennyivel növekedni fognak az egészségügyi közkiadások, de alapvetően a társadalom nem fog megváltozni. A tőkefedezeti magánnyugdíj-pénztári rendszert még kevésbé fogja érinteni az elöregedés, mert a befektetési portfólió változtatásával kiküszöbölhetőek a negatív folyamatok káros hatásai, a fiatalabb korfával rendelkező országokban eszközölt befektetések biztos öregkort biztosítanak majd a "felkopaszodó" korfával rendelkező országok idős lakóinak.

Abban is egyetértés van, hogy a fiatal korosztályok tagjainak bizalma mindvégig töretlen marad mind az állami nyugdíjrendszerekben, mind a magán-nyugdíjrendszerekben. Nem fog olyan előfordulni, hogy a csökkenő számú aktívak politikai pártot alapítanak, nyilvánosan megkérdőjelezik az időseknek juttatott források mértékének jogosságát, nem fognak látványosan fellázadni a csökkenő mértékű és idejű egyre bizonytalanabb nyugdíjígérvényekért cserébe fizetendő emelkedő járulékösszeg, illetőleg biztosítási díjak ellen, nem fogják követelni a gyermeknevelés mint hosszú távú befektetés elismerését. A begettósodott kistérségek és a teljes etnikumcserén átesett települések számának növekedése sem okoz majd kezelhetetlen problémákat. A csökkenő oktatási ráfordítások ellenére is javulni fog a társadalmi mobilitás, drasztikusan javulni fog a halmozottan hátrányos környezetben élő gyerekek csúcsadófizetővé válásának esélye. A termelékenység folyamatos növekedése évtizedekig fennmarad.

Mielőtt részletekbe menő vitába kezdünk a magyar magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásra vonatkozó részletszabályokról, rendkívül hasznos megvizsgálni a tágabb környezetet, különös tekintettel a várható kockázatokra. Több elemzésben feltűnik a 2050-es év mint valami nagyon távoli időpont, amit a ma élők többsége amúgy sem fog megérni. Fontos megemlékezni arról, hogy az idei 23 éves diplomás pályakezdő 2050-ben 64 éves lesz, tehát még a ma ismert szabályok szerint sem lesz nyugdíjas, sőt mivel bizonyosra vehető a további korhatáremelések sorozata, 70, 72 éves öregségi nyugdíjkorhatárral számolhat, amennyiben konzervatív becsléssel tervezi meg tankönyvi módon előrelátóan életpályáját. Tegyük fel a kérdést, mit is ígérünk ma, mit ígér a társadalom a mai pályakezdők számára, rendkívül magas adó és járulékbefizetésekért cserébe?

Óriási a feszültség a jelenlegi ellátás szintje és a mai magas járulékért ígért jövőbeni ellátás között.


Az ígéret úgy szól, hogy legyél szíves kedves pályakezdő adózni, járulékot és magán-nyugdíjpénztári tagdíjat fizetni. Mivel a mai nyugdíjasok nem voltak olyan szerencsések, mint te és fontos a társadalmi szolidaritás, adódból szíveskedj pótolni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseid miatt az I. pillérből kieső bevételeket. Biztosíts a korhatár alatt se nem öregen, se nem munkaképtelenül nyugdíjba vonult millióknak a gyermeket nevelő adózók életszínvonalánál magasabb életszínvonalat biztosító nyugdíjat és az általános elégedetlenség ellenére magas színvonalú ingyenes egészségügyi ellátást. Cserébe megígérjük, hogy valamikor, 65 életéved betöltése után, kapsz valamekkora nyugdíjat az I. pillérből és ma még ismeretlen szabályok szerint ad majd neked járadékot a magán-nyugdíjpénztár, melynek fizetheted működési költségét és viselheted a befektetési kockázatot. Ez bizony erősen piramis-játéknak hangzik! Ha esetleg úgy gondolod, jobban bízol gyermekeidben, mint az intézményesített nyugdíjban, nevelhetsz sok gyereket, de a gyereknevelési költségeket az adórendszerben nem kívánjuk érdemben elismerni, családtámogatásokra szánt összegeket ütemesen csökkentjük évről évre és a gyermekneveléshez szükséges árukat a legmagasabb áfa körben tartjuk.

Hogyan is fog kinézni 2050-ben a magyarországi társadalom? Hányan leszünk? Mekkora lesz a 65 év felettiek aránya? Ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt egy évben 100 ezerrel csökkent a járulékfizetők száma és máris hangosan recseg-ropog a nyugdíjrendszer, hihető, hogy a mainál rosszabb korszerkezetnél működni fog a nyugdíjrendszer? A jelentősen megváltozott etnikai összetételű aktívak el fogják ismerni a ma fontosnak tartott értékeket?

Mennyire hihető, hogy a magán-nyugdíjpénztárak értékelhető ellátást fognak nyújtani? Az első 10 év tapasztalatai nem túl bíztatóak, a tavalyi év eredményei kifejezetten lesújtóak. 10 év azért már egy aktív életpálya negyede. Mekkora a valószínűsége annak, hogy a jövőben jobb hozamok lesznek? A vén Európa öregjeit ki fogja eltartani? Aktív kínaiak abból az országból, ahol a 1980-ben kezdődött a hivatalos egyke-politika és 2020 után több százmillió dolgozó kerül ki a munkaerőpiacról, úgy hogy nem lép helyükre senki és nincs állami nyugdíj? A gyorsuló ütemben öregedő indiai társadalom aktív polgárai? A muzulmán kultúrkör aktív tagjai? Vagy az az Afrika, ahol az aktív korúakat megállíthatatlanul tizedeli az AIDS?

Ma Magyarországon vihar előtti csend van. Az aktív korosztályok tagjai körében elterjedt a mi már úgysem fogunk értékelhető állami nyugdíjat kapni vélekedés, de azt a következtetést tömegesen és nyilvánosan még nem vonták le a mai járulékfizetők, hogy akkor miért is kéne eltartani a mai nyugdíjasokat ezen a szinten, magas járulékokból és hitelből? A magán-nyugdíjpénztári tagok úgy gondolták, hogy ők már biztonságban vannak, öregkori ellátásuk biztosított, évente megkapott nyugdíjpénztári egyenlegeiket nem nagyon olvasgatták eddig. Tavasszal változott a helyzet, egyre többen olvasták rémülten, hogy pénzük jelentős része elúszott. Elkezdtek gyanakodni, habár a pénztárak szorgalmasan bizonygatják, hogy ezek még virtuális veszteségek, majd visszajön a pénz, hosszútávon minden a legnagyobb rendben lesz, pont rosszkor vezették be a választható portfóliós rendszert. Hamarosan a mai pályakezdők, és harmincasok is meg fogják kérdezni, hogy akkor mi is várható? A mai átlag pénztártag átlagos jövedelem utáni befizetésből mekkora nagyságrendű járadékra is számíthat a legideálisabb esetben, ha nem lesz több olyan év, amikor csökken a GDP, ha mindig alacsony lesz az infláció és minden évben lesz valamekkora növekedés. A kapott választ követően, miszerint pár tízezer mai forintnak megfelelő vásárlóértékű járadék várható, fel fogják tenni a kérdést, hogy ezért fizessünk évtizedekig? Ezért tegyük a pénzünket a pénztárakba, amikor ezt a pénzt családépítésre is fordíthatnánk, nevelhetnénk belőle még egy gyermeket.

Mi a teendő?

A politikai szereplőknek tudomásul kell venniük, hogy új helyzet van, az inaktívaknak való ígérgetés és szavazataik adóemelésből és hitelből történő megvásárlásának korszaka véget ért. Új verseny kezd kialakulni az országok között, verseny az európai kultúrkörbe tartozó, európai kultúrát tovább adó, tehát gyerekeket nevelő dolgozni képes, motivált, integrációs problémákat és költségeket nem generáló 20-40 év közötti aktívakért. Ha nem változtatunk azonnal, más országok ki fogják szippantani ebből a térségből a legjobban képzet, legjobban motivált aktívakat.

A nyugdíjrendszerről szóló vitákban komolyan kell venni a demográfiai összeomlás veszélyeit, ajánlatos a pesszimista előreszámításoknál pesszimistább számokból kiindulni. Tudomásul kell venni, hogy azonnali beavatkozás szükséges, hamisak azok az állítások, melyek szerint évek vannak hátra a paradigmatikus reform megszerkesztésére és további évtizedek állnak rendelkezésre a hosszú átmeneti idővel történő végrehajtásra. Számolni kell azzal, hogy a befizető korosztályok felmondják a jelenlegi alkukat rövid időn belül. Nem lehet még egyszer eljátszani azt bizonyos nem túl szerencsés korosztályokkal, hogy átmeneti rendszer címén évtizedekig dupla járulék fizetését várjuk tőlük.

Meg kell szüntetni a nyugdíjrendszer legönpusztítóbb vonását, azt hogy a nyugdíjmérték meghatározásánál a szolgálati időt és a befizetett járulék mértékét veszi figyelembe, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a biztosított milyen mértékben járult hozzá a következő járulékfizető generáció előállításához, azaz hány gyereket nevelt. Jelenleg aki nem nevel gyerekeket, hosszabb szolgálati idővel rendelkezik, magasabb életpálya keresményt ér el és magasabb nyugdíjat kap a mások által felnevelt járulékfizetőktől. Teljesen abszurd, hogy a nyugdíjrendszer azokat jutalmazza magasabb nyugdíjjal, akik semmit sem tesznek a rendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében. Ezért be kell szüntetni a svájci indexálás, inflációkövető indexálás vitát és be kell vezetni a gyerekszám szerinti indexálást. A gyermeket nevelő járulékfizetőknek nem csak adókedvezményt, hanem járulékkedvezményt kell adni, a munkáltatói járulékból is.

A magán-nyugdíjpénztárak nem beszélhetnek sokáig mellé, sokáig nem játszhatják el, hogy mínusz 36% hozamot értünk el, de cserébe pontgyűjtőprogramra regisztrálhatsz kedves pénztártag a neten és 40 doboz legót nyerhetsz. Ha nem mutatnak fel a pénztárak érdemi cselekvést és valódi eredményeket, az aktívak és a kormány alkut fog kötni. A kormány lehetővé fogja tenni az 52 év alattiak visszatérését az I. pillérbe, kikapcsolja a II. pillér pénztárait, melyek az I. pillér tekintetében hiánygenerátorként működnek, az aktívaknak meg ad járulékkedvezményt. Az aktívak meg ha már úgyis elbukják vagy így vagy úgy befizetéseiket, legalább a jelenben kapnak járulékkedvezményt. A pénztáraknak meg marad a manyu hívők kemény magja, csak az a kérdés, hogy ez a mag elég nagy-e továbbéléshez.

A szerző 32 éves adórabszolga, családapa" 

Címkék: válság

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr211386489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyorshírek 2009.09.17. 13:58:43

A feketemunka kifehérítésén dolgozik a kormány A Bajnai-kormány a szociálliberálisok időről-időre visszatérő problémájára, az adóelkerülés felszámolására dolgozott ki megoldást - szólta el magát a Miniszterelnöki Hivatal folyosóján Szollár Domokos kor...

Trackback: Kinek mi jár ? 2009.09.17. 07:59:44

   Az igen elgondolkodtató cikk:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kill004 2009.09.16. 16:06:26

Pont most olvastam a portfolion. Épp linkelni akartam. :))

kill004 2009.09.16. 16:11:39

Egyébként ha valaki azt hiszi, hogy lesz változás amíg a fejünkre nem szakad az egész, az téved. "Politikusaink" ezután is az inaktív réteget fogják preferálni.

Zolikaaa 2009.09.16. 16:13:56

"Meg kell szüntetni a nyugdíjrendszer legönpusztítóbb vonását, azt hogy a nyugdíjmérték meghatározásánál a szolgálati időt és a befizetett járulék mértékét veszi figyelembe, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a biztosított milyen mértékben járult hozzá a következő járulékfizető generáció előállításához, azaz hány gyereket nevelt."

"Hany gyereket nevelt?" Csak en vonom fel itt a szemoldokomet?

Ballagi tavi hártya szelleme 2009.09.16. 16:15:39

Valahol úgy működik, hogy a gyerek adójának bizonyos százalékával hozzájárul a szülő nyugdíjához.

Magyarul a lopós, vasrudas bodzagyűjtögető szülei semmit nem kapnak.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 16:18:20

@Zolikaaa:

Szerintem korrekt. Ha gondoskodtál több gyermekről, akik megtermelik a nyugdíjadat, azt az állam magasabb nyugdíjjal "honorálja" ... természetese az számít, mennyi fizettél be, ez csak egy "szorzószám" ...

frmn 2009.09.16. 16:19:36

Amíg az inaktív réteg közel 3 millió potenciális választót jelent, addig sajnos az akítv réteg nem sok jóban reménykedhet. Márpedig ez a szám előre láthatóan csak felfelé fog nőni.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.09.16. 16:21:13

Annyira jól én is tudtam volna gazdálkodni a pénzemmel, mint ahogyan a magánnyugdíj pénztárak tették.
Azért mínusz 130-140 ezres tételt én is összehozok.

Zolikaaa 2009.09.16. 16:28:58

vastagbor.blog.hu/2009/09/11/apu_es_anyu_megy_a_bortonbe

Nem hiszem, hogy ok ne kapnanak egy filler nyugdijat sem - meltanyossagi alapon ugyebar - bar a kozos kasszaba nem sokat fizettek be. Viszont a gyerekek szamabol adodo szorzoszam az atlagnal magasabb lesz...

rolika 2009.09.16. 16:29:19

@Zolikaaa: Szerintem igen. Az állami nyugdíjrendszer, mint a szerződ fentebb írja, egy piramisjáték. Ha nincs utánpótlás, összedől, mint a "rendes" piramisjátékok. Teljesen korrekt.

Bazeg, vagy 3x elolvastam. Komolyan gondolkodom, hogy itt hagyom ezt az egész hóbelevancot, már csakazértis. Most komolyan, pár tízezres nyugdíjért kínlódjak, de az is csak akkor, ha "ha nem lesz több olyan év, amikor csökken a GDP, ha mindig alacsony lesz az infláció és minden évben lesz valamekkora növekedés". Ennek mennyi az esélye?

Félig-meddig bejelentve, de összeségében többet kapva a zsebbe, mint eddig nettóban; gyakorlatilag jobban megéri, mert nálam marad a zsé. KIT ÉRDEKEL, HOGY NEM LESZ NYUGDÍJAM, HA AMÚGY SEM LESZ?!

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.16. 16:30:37

"Meg kell szüntetni a nyugdíjrendszer legönpusztítóbb vonását, azt hogy a nyugdíjmérték meghatározásánál a szolgálati időt és a befizetett járulék mértékét veszi figyelembe, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a biztosított milyen mértékben járult hozzá a következő járulékfizető generáció előállításához, azaz hány gyereket nevelt."

miért ne lehetne a kettőt KOMBINÁLNI? szolg idő és nyugdíjjárulék befizetés + JÁRULÉKFIZETŐ gyerek.

ez így akár korrekt is lehetne (azt csak halkan kérdezném, hogy pl a meddő nőkkel mi lesz? vagy akinek - ne adj Isten - előbb hal/t/ meg a gyereke, mint hogy járulékot fizessen? és ez csak pár kérdés...)

rolika 2009.09.16. 16:30:41

Ja, és ha ennyire üvölt a különbség, miért nem néznek a rokik körmére?!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 16:30:42

@BálnaUhr:

azt én sem értettem .. nekem is annyi lett.
Minek fektették be ide-oda?
Államkötvény, stabil 5% ... nem?

na_most_akkor 2009.09.16. 16:30:49

64 éves vagyok. (hatvannégy)
5 felnőtt gyermekem van. (öt)
19 unokám van. (tizenkilenc)
A feleségemnek és nekem összesen 200000 a nyugdíjunk. (kétszázezer)
Egyetemi, tanári, mérnöki diplománk. Egész életünkben tanítottunk, különböző korú fiatalokat. Igaz, még negyven évig se. Egész pontosan harminckilenc évig. És ebbe beleszámít a főiskola, ami nélkül nem lettünk/lehettünk volna tanárok.
___________________________

"A nyugdíjasok tehát összességében nem gondoskodtak elég adófizetőről, akik öreg napjaikban fizetik a nyugdíjakat és működtetik az országot"

"Fontos tudatosítani, hogy a nyugdíjasok ingyen kapják az alapvető közszolgáltatásokat"
____________________________
Innentől kezdve már csak csúnya szavakat tudnék írni.
____________________________

"Ebben a helyzetben nem lehetséges olyan reformot végrehajtani, mely érintetlenül hagyja a jelenlegi nyugdíjakat"

Igen? Na menj a **********

És ne érd meg ezt az élményt a gyerekeid korosztályától. Akaszd fel magad negyvenévesen. Jobban jársz.

Lehet nyuggerezni.

DArchAngel 2009.09.16. 16:31:11

Csak ez a gondolkodásmód még mindig elég ritka. Ha társaságban felvetem a gazdag nyugdíjasok témát, mind akad valami okos, aki lebasz, hogy szegények egész életen át dolgoztak, én meg sajnálom tőlük azt a kis pénzt.
Mondjuk ilyenkor elregélem, hogy apám 40 év munkával a háta mögött jóval kevesebbet keresett, mint nagyanyám nyugdíja, aki jó, ha 20 évet dolgozott, és vagy 35 éve nyugdíjas, ráadásul anyámék etetik, mert csak kuporgatja a pénzét.

Ehh, a kedves nyugdíjasok is felmérhetnék végre, hogy együtt ülünk a szarban...

Hajnalkám, te ezt nem tudhatod! 2009.09.16. 16:31:20

Jaaaa...megvan! Szóval akkor itt arra gondolunk, hogy az állam, és a magasságosjóisten segedelmével szülök 2-3 gyereket, ISKOLÁBA JÁRATOM ŐKET, megteremtem nekik azt az ALAPOT, amit egy normális társadalomban elvárnak, példát mutatok neki a saját életemmel, és még talán Adó Manó meséjét is felolvasgatom néha-néha. És ha még jó pár honfitársunk is ezt teszi, akkor haverok, buli, fanta.

Az elmélet jó.

DE!!! Ugye nem kell visszakanyarodnom ahoz az általam nagyon kedvelt témához, hogy KIK azok, akik ezt nem így fogják elképzelni, csak kiragadják a SZÜLJ X GYEREKET??????

Akkor én most elutazom...pár napig nem termelek az államkasszába! Aztán éhen ne haljon ám miattam valami álrokkant, vagy kisebbségügyi főmegbízott!

Pápá

érdektelen 2009.09.16. 16:31:27

Erre mondják, hogy szendvicsgeneráció. Azaz el kell tartani a gyerekeket is, meg a mostani nyugdíjasokat is.

Nagyon gyorsan össze fog omlani. Amiről nem ír, az például a segélyezett cigányok és a rokkantnyugdíjasok szaporodása, akik szintén kivesznek, de be nem tesznek semmit.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 16:32:58

@rolika:

Csak 2 dolog:

3 millió nyugdíjas van és 3 millió dolgozó.
Kb.

De 1 millió minimálbéres, akik nem is fizetnek adót.

Az átlagnyugdíj meg több, mint a minimálbér.

Nem is értem MOST hogy működik a rendszer ...kész csoda!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 16:33:52

@rolika:

800 000 ember FÜGGETLEN orvosi felülvizsgálata?

Kicsit húzós logisztikai művelet ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 16:35:00

@na_most_akkor:

Te vagy a kivétel ..ha minden nyugdíjasnak 5 gyermeke lenne, nem mennénk maholnap 10 millió alá.

kill004 2009.09.16. 16:36:06

@zero: Hitelből+ pénzelvonás innen-onnan.

reKorrekt 2009.09.16. 16:37:54

@na_most_akkor: nem hinném hogy ez rólatok szólna, mint inkább pl. a 40 évesen nyugdíjba ment bányászokról akik azóta is 200k-t kapnak havonta. És millió ilyen van ám.

na_most_akkor 2009.09.16. 16:38:57

A lényeget majdnem elfelejtettem. MI építettük fel az egész szocializmust, mert mindig a hazafias népfrontra szavaztunk, mind a 99.97 százalékunk.
Most meg Suzukim van részletre.

Hajnalkám, te ezt nem tudhatod! 2009.09.16. 16:40:24

@na_most_akkor:

társadalmilag túlságosan is érzékeny vagyok, szval erre reagálnom kell, bocsánat!

Ne tessék már ennyire kiakadni! Uram! Képzelje magát a gyerekei korosztályába! Lehet, hogy akik Ön körül élnek, nem mondják, de akkor is az ereiket vagdosnák a legelső hámozókéssel a kilátástalanság miatt.... ejjj... mindenkinek a saját baja a legnagyobb...az a baj, hogy mi fiatalok legalább értjük, hogy maguk miről beszélnek, hogy mit érezhetnek...

Amikor 25 éves volt, gondolt arra, hogy idős korában csövesként fog éhenhalni??? Gondolom nem...nekem már eszembe jutott...

Amúgy meg minden tiszteletem az időseké... ma meg is ölelgetek kettőt... és nem fogom tőlük irigyelni az ingyen utazást...

Hajnalkám, te ezt nem tudhatod! 2009.09.16. 16:43:47

@reKorrekt: bányászokat nem bántunk! Moldova azt mesélte, nekik is szar volt... :)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 16:44:16

@kill004: @vastudo: mivel az inaktív réteg csak akkor csökkenne, ha a tartós munkanélküliek elhúznának végre dolgozni, ez marad kb. az utolsó pillanatig.
csak úgy lehet elkezdeni az egészet, hogy mindenféle segélyezést felülvizsgálni, és csak a tényleg szükségeset megtartani. az ilyen-olyan szociális juttatások mutassák meg az embernek, hogy még minimálbéren is SOKKAL JOBB, mint segélyen.

No, akkor csökkenni fog majd az inaktívak száma. Fontos még az is, hogy az emberek többsége NE minimálbérre legyen bejelentve. Azaz járulékcsökkentés és pl. a családi pótlék 2-nél több gyermek esetén adókedvezményként történő jóváírása.

Lehetne még sorolni...

Hajnalkám, te ezt nem tudhatod! 2009.09.16. 16:45:55

Jaj, már megint feltartatok! Aztán magyarázkodhatok a pasasomnak... peeersze...vastagbőr...hóóógyneee... :)))

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.16. 16:48:46

@na_most_akkor: egy fontos adat még kimaradt, ami szerintem a tiszta képhez kellene (pontosabban 2 is):
1: mennyi szolgálati idővel ment nyugdíjba? (tippelhetek: 38-40 ÉV közötti?)
2: Ez idő alatt mennyi nyugdíjjárulékot fizetett be Ön, illetve mennyi nyugdíjbiztosítási járulékot a munkáltatója?

Lehet nyuggerbérencezni, de ez a téma nekem vörösposztó

Vera1944 2009.09.16. 16:55:53

Ha hozzányúlnak a jelenlegi nyugdijakhoz, akkor még több nyomorult lesz. Aki még tud elmegy a ny.dij mellett dolgozni de mi lesz azzal, aki már dolgozni sem tud? És az 1989 utáni idők, amikor kb 1,5 2 millió munkanélküli volt, önhibáján kivül nem tudott dolgozni mint jómagam is, még azzal büntetik, hogy a jelenlegi nyugdijából elvesznek?
Hát akkor lesz csak igazi "demokrácia" Szégyen lett ez az ország!!!!

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 16:57:21

@na_most_akkor: meglesz, ne aggódjon. tudja, Önnek még van nyugdíja. nekünk már nem lesz.
és most lehet "a mai fiatalok szemtelenek"-ezni.

Lehet, hogy Önnek ez furcsa, de a "mi építettük fel ezt az országot" szövegtől hányni tudnék. igen, felépítették, szép dolog. mivel azonban a karbantartása elmaradt, így a következő generáció ismét felépítheti, mert már olyan szinten romokban vannak alapvető struktúrák (igen, például a nyugdíjrendszer IS), ami tarthatatlan.

@zero: mégis meg kéne tenni. hidd el, gyorsan kiderülne, hogy kb. 250.000 még esetleg tényleg valóban rokkant is (tegyük fel, hogy ilyen sanyarú hely az országunk), de a maradék 550.000-nek nem kifizetendő összeg van akkora, hogy megérje.

hogy most hogyan működik a rendszer? ahonnan csak lehet, öntik a nyugdíjkasszába a pénzt, ennyi.

na_most_akkor 2009.09.16. 16:57:55

@Seduxen:
1. Mint mondtam, 39.
2. Nem tudom, sose kérdeztem, sose számoltam össze.
Az állam volt a munkaadóm, minden fillérem hét papíron szerepelt, soha egy fabatkát nem tagadhattam le mint "adójóvóírás" vagy "költség". A bevallásaimat - az előírásoknak megfelelően - megcsinálták a pénzügyi osztályon. nekik az volt a dolguk. Nekem a tanítás.

Sííva 2009.09.16. 17:00:21

Ezt le kell írnom!
Az anyám és az apám egész életükben dolgoztak.
Anyunak kb. 36 év a szolgálati ideje, mert a tsz-ben amikor családtagként dolgozott nem számolták be.
Az apán 14 éves korától dolgozott fizikai munkán és amikor leszázalékolták 42 év folyamatos munkaviszonya volt egy munkahelyen.
Kettőjük nyugdíja összesen nem éri el a százezer forintot. Ezt sajnáljátok tőlük.
Keressétek csak ki, hogy kik és milyen alapon részesülnek havi egy milla nyugdíjba.
Ezt is lehetne maximalizálni!!!! Mondjuk, havi 250 eFt-ba.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.16. 17:02:00

@na_most_akkor: ja tényleg, csak kiírta a harminckilencet.

hát én szívesen megnézném a befizetéseket, esetleg kijönne, hogy az ÖSSZES befizetést ha nézzük (és a 100.000-es nyugdíját), az jönne ki, hogy ca 176 éves koráig kellene élnie, hogy "visszajöjjön" a befizetés.

na emiatt forr fel az agyam egy pillanat alatt, amikor ezen a gumicsonton rugózunk. mert ha általánosítunk a nyugdíjasokkal kapcsolatban, akkor azokkal is kibaszni tervezünk, akik TÉNYLEG - így vagy úgy - felépítettek egy országot egy világháború, meg egy '56 után. gyakorlatilag a saját szüleinket készülünk szembeköpni.

inkább a segíjkéket vakargatnák ilyen elszántan, ÉS a 800.000 rokkantat, NE az öregségi nyugdíjasokat, 40 év munkaviszonnyal.

na mára befejeztem ágyeszbugyesz

jágör68 2009.09.16. 17:02:40

Annak a 780 ezer rokkantnyugdíjasnak kéne utánamenni. Ugyanis a rokkantnyugdíjra 650 milliárd megy el.
Amúgy drága qrmányunk egy másik fajta megoldást eszelt ki a nyugdíj- probléma megoldására: az egészségügy kinyírása. Lsd: 70%-os finanszírozás, 4000 ágy megszüntetése. Csak mondanák ki egyenesen: pusztuljon a férgese! Nem beszélve, hogy sok fiatal egészségügyi dolgozót űznek ezzel nyugatra vagy pályaelhagyásba

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:03:15

@Hajnalkám, te ezt nem tudhatod!:

jelzem, az ingyenes utazásról készül a poszt és nem fog tetszeni :)

Sátán meg a Jocó 2009.09.16. 17:03:53

"Még 1990-ben is a nyugdíjba vonuló 60 éves ember az átlagkeresetének a 60%-át kapta nyugdíjként, míg 2008-ban már 103%-os helyettesítési ráta is előfordult."

Most reálértékről beszélünk? Mert mintha nem ez lenne itt a tapasztalt a környezetemben :(

A "régi" 40Ft nagyon =/= "mostani" 40eFt-tal...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:04:47

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

a "szakértői kormány" egyik legnagyobb ballépése, hogy nem törölte el a minimálbér adómentességét ...

Kétlem, hogy Orbán ezzel fogja kezdeni jövő májusban ...

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.16. 17:04:58

ja, még valami: miközben pl MI (meg akik ezt az egészet "kitalálják") éppen a "nyugger-endlösungot" tervezgetjük, addig sem esik akkora figyelemt mutyiland igazi bajára. konkrétan a mindent szétlopó eftásakra, és az ő felelősségükre.

Sátán meg a Jocó 2009.09.16. 17:05:25

@Seduxen: hadd emeljem ki nagybetűvel, mert nagyon megfogtad a lényeget:

"INKÁBB A SEGÍJKÉKET VAKARGATNÁK ILYEN ELSZÁNTAN, ÉS A 800.000 ROKKANTAT, NE AZ ÖREGSÉGI NYUGDÍJASOKAT, 40ÉV MUNKAVISZONNYAL"

kill004 2009.09.16. 17:05:29

Tudtam! Elkezdődött a "sajnáljátok a nyugdíjat tölünk" sírás. Hát nem! Nem sajnálja senki. Aki ledolgozta a maga idejét az bizony kapja meg a nyugdíját. Itt arról megy a szófosás, hogy ez a nyugdíjrendszer ÍGY fenntarthatatlan.

vberko 2009.09.16. 17:06:16

Mindenki azon gondolkozik, hogy a jelenlegi rendszert miképpen lehet megmenteni.
JELENTEM SEHOGY!

Alapjaitól kellene újragondolni a "Fejlett Nyugati" társadalom hosszútávú fenntarthatatlanságát.

Egész Európa hasonló gondokkal küzd, csak nálunk mint minden hatványozottan jelentkezik.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.16. 17:06:47

na de tényleg elhúztam, be kell hűteni a sört, és hangolni :)))

vargatom 2009.09.16. 17:07:41

"Új verseny kezd kialakulni az országok között, verseny az európai kultúrkörbe tartozó, európai kultúrát tovább adó, tehát gyerekeket nevelő dolgozni képes, motivált, integrációs problémákat és költségeket nem generáló 20-40 év közötti aktívakért. Ha nem változtatunk azonnal, más országok ki fogják szippantani ebből a térségből a legjobban képzet, legjobban motivált aktívakat."

Milyen igaz...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:08:03

@na_most_akkor:

Önnek van nyugdíja. Tisztességes összeg, gondolom. Minimálbérnél több.

gyermekinek lehet hogy lesz nyugdíja, lehet hogy nem.

Unokáinak biztosan nem lesz.

Ja, a Ratkó gyerekek lassan nyugdíjba mennek ..egyszerre ..akkor dob egy hátast a nyugdíjkassza.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:09:45

@Sííva:

Itt most nem egy-egy esteről van szó, meg ki sajnál mit, hanem a RENDSZERRŐL.

Tudjuk, hogy a nyugdíjak 30 000 - 300 000-ig vannak szétszóródva ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:13:41

@vargatom:

Ez is egy remek meglátás ...gondoljunk bele, amikor Anglia nekiáll és szerez 500 000 fiatal, nem beteg, aktív dolgozó embert, hogy a járulékaik eltartsák az angliai nyugdíjrendszert ...

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.09.16. 17:17:44

Az a baj, ez a rendszer tovább nem tartható fent , de ennek a hátrányait azok a nyugdíjasok fogják viselni, akik tényleg felépítették az országot, és tisztességesen dolgoztak egész életükben.
Az ügyeskedő, soha nem dolgozó, nyerészkedő szarjankók megint jól járnak.

*észkép nélkül jobb*(L42) · http://kulloszaggato.blog.hu/ 2009.09.16. 17:19:48

@vargatom: és a kormány ehhez teljes mellszélességgel asszisztál,mikor kilátástalanná teszi a jól képzett, aktív, fiatal munkaerő életkörülményeit. Aki teheti, már el is ment, és ez a tendencia csak folytatódni, erősödni fog.
Akkor fog csak igazán nagyot borulni a nyugdíjrendszer..

Bit Rot 2009.09.16. 17:25:17

@na_most_akkor:
"Az állam volt a munkaadóm, minden fillérem hét papíron szerepelt, soha egy fabatkát nem tagadhattam le mint "adójóvóírás" vagy "költség"."

Igazad is van, meg nem is.
Te akkor is "rendes adófizető" lettél volna, ha 99% lett volna az SZJA, nem pedig 20-30%.

Tehát ha ahvi nettó 100 ezer Forint bérre havi 10 millió Forint adót kellene fizetni, az állami alkalmazottak döngethetik a mellüket, hogy "mi mindent befizetünk".

Pedig lószart.

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2009.09.16. 17:26:35

mondjuk a nyugdíjminimum után jó lenne nyugdíjmaximum intézményét is létrehozni...
nem tudom ki mennyinél húzná meg én olyan 180-200 ezer ftnál és akinek ez nem tetszik csak azt tudom javasolni mint a feri: el lehet menni,bajni:vegyen kisebb házat,kunczi vegyen be cián tablettát.

Bit Rot 2009.09.16. 17:28:30

@zero:
"Kétlem, hogy Orbán ezzel fogja kezdeni jövő májusban ... "

Amúgy a minimálbér most se adómentes.
SZJA mentes talán, de ott van még a TB, stb.

Sajnos csak egy 2005-ös cikk:
"A kényszervállalkozó 120 ezer forintról állít ki számlát. Ebből 102 ezer forintja marad az eva befizetése után. A 77 ezer forintos minimálbér után munkaadóként 25 795 ezer forint járulékot, valamint 1950 forint eho-t utal az államkasszának (a társadalombiztosítási járulék csak 2007-től csökken). Munkavállalóként további 10 395 forintot fizet a költségvetésnek. Vagyis mindösszesen 38 140 forintot utalhat az államnak. Tehát az 18 ezer forintos evával együtt 54 190 forint befizetésére kötelezett.

Ami nála marad: 65 810 forint."

Tehát az "adócsaló" 120 ezerből szépen befizetett 54 ezret, és 65 ezer maradt.

Most akkor tényleg ő nem adózik?

vargatom 2009.09.16. 17:30:01

@zero:
Arról nem is beszélve, hogy én pl. az összes eddig megkeresett pénzemet külföldről kaptam. Szóval ha netán elhúzok innen jobb tájakra (ami nem lenne ám nehéz), az dupla veszteség lesz...

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2009.09.16. 17:30:32

Világos. Tehát ha én szaporodok, mint egy etnikum, akkor a járulékszorzóm az egekbe felpörög? Nem baj, hogy én dolgozom, a gyerekek meg bodzát szednek? Az sem baj, hogy ők csak kivesznek a rendszerből? Lényeg, hogy én papíron gondoskodtam a jövő nemzedék megszületéséről?

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 17:30:33

@zero: ó, hát a Fidesznél sok kérdés van, hogy mivel kezdenének. Igazából tőlük még csak azt hallottuk, hogy szavazzunk rájuk. hogy miért, mire fel, mit terveznek, arról méla kuss van.

@vberko: "hozzánk minden begyűrűzik... csak azt nem értem, hogy a JÓLÉT, az miért nem gyűrűzik be."
Lehet, nem szó szerinti az idézet, de a lényeget Hofi is megkérdezte a maga stílusában.

@Seduxen: mondjuk Mutyiland (magyar fordítása: Kurvaország) [remélhetőleg majd] elkapott és lesittelt vezetőitől elkobzott milliárdok az öregségi nyugdíjakat is lassan képesek lennének fedezni egy évre. Igen, az álrokkantakat ha kicsit megpiszkálnánk, ott is esne ki pár csontváz.
Viszont: a rendszer sajnos még akkor is fenntarthatatlan. És most még a Ratkó-gyerekek dolgoznak javarészt. Mi lesz utána? Sőt, hogy fokozzuk. Szerinted kitől szedik be a hiányzó plusz összeget? (költői a kérdés, igen)

vargatom 2009.09.16. 17:33:47

@Seduxen:
Az igazán nagy pénzeket a pártkasszák feltöltésére lopkodják el, egy sima kis kampány is milliárdokat visz el. Erre viszont mindegyiknek szüksége van, ezért nem is nagyon akarja rendberakni a pártfinanszírozási törvényt se az MSZP, se a Fidesz...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:34:47

@Bit Rot:

"Az APEH elnöke ismertette: az szja bevallások szerint 2008-ban az adózók 24 százaléka, 1,098 millió - az egy évvel korábbinál 55 ezer fővel több - adózó vallott be az éves szintű minimálbér értékének megfelelő vagy annál alacsonyabb jövedelmet, s az összes adókötelezettség mindössze 1,5 százaléka keletkezett náluk.
"

Az összes adózó 24%-a -> az összes adó 1,5%-a

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:36:24

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:

hogy a sok gyermeked nem dolgozok, nem termeli az adót, az állam problémája, te, mint szülő, megtetted a magadét ...

emzperx 2009.09.16. 17:42:47

Az tényleg agyrém, hogy a gyerekszám paraméter legyen a nyugdíj mértékében!

A gyerekek által befizetett adó az igen! Az lehet ugatási alap!

emzperx 2009.09.16. 17:44:20

@zero: Ez most vicc vagy ironizálsz?

Sííva 2009.09.16. 17:47:21

1989.
Rendszerváltás! A mezőgazdaságot szét verték, az állattenyésztést tönkre tették, az ipart ugyancsak tönkre tették. Megteremtették a munkanélküli ellátást. Mit tippeltek, kik voltak az elsők akik ezt kihasználták?
Hát persze, hogy a nem napon barnultak. Tömegével mondtak fel, és a munkanélküli ellátás mellett éjjel vonultak lopni. Ha akkor másként állnak ezekhez a dolgokhoz, most nem itt tartanánk. Nem a munkahelyeket kellett volna szétverni. De itt 20 éve csak rabolják a magyar nép javait. Alanyi jogon a gyes és a családi pótlék?
Miért? Annak járjon valami aki a gyerek vállalást megelőzően tett is valamit az asztalra. A családi pótlék havi 21 biztosításban töltött naphoz volt kötve. Ha nem volt meg, ugrott a családi!
Van egy nagyon igaz magyar közmondás!
Aki nem dolgozik, ne is egyék!!!!!!!!!!!!!!!

Bartek 2009.09.16. 17:49:11

@zero: Azért az megvan, hogy ez az csak SzJA-ra vonatkozó szám.

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2009.09.16. 17:51:47

No akkor szépen sorban.

Amúgy többek között már Tóta W. is írt erről, hasonló sötétséget festve egünkre.
Abban téved a cikk, hogy a magyar nők 57 óta nem szülnek elég gyermeket. A Ratkó korszak második hullám is érezhető volt 75-81 környékén.
www.tankonyvtar.hu/site/upload/2008/09/kepek_2-9.jpg

@BálnaUhr:
Ez csak a pillanatnyi értéke a portfóliódnak. Pontosabban a befizetett pénzedért vett befektetési egységeké. Ha nem most mész nyugdíjba, akkor nem kell aggódni, a visszamászik ez a helyére hosszabb távon.

@na_most_akkor:
Nem értem mi a bajod ezzel:
"Ebben a helyzetben nem lehetséges olyan reformot végrehajtani, mely érintetlenül hagyja a jelenlegi nyugdíjakat"
Röviden azt jelenti, hogy igazságosság. Aki hozzád és feleségedhez hasonlóan megérdemli, az kapjon többet. Aki meg nem, az meg kevesebbet.

jozicsenko 2009.09.16. 17:54:24

@Bit Rot: és mindenki más!

van adó és van járulék, nagyon egyszeruen:

Adó: állami müködéshez
járulék: nyugdíjhoz, eü-höz

a minimálbér adómentes (járulék van csak utána) - az SzJA az átlagbér után ugrik meg nem sokkal, nem ragozom, undorító a rendszer, ismeritek: ha többet keresel, többet adózol, a végén a kedved elmegy az egésztől

@na_most_akkor: ne haragudj, pont most vagy nyugdíjas, sokan fognak ostorozni: 3,8 millió ember dolgozik ma, ők fizetnek járulékot (ami a nyugdíjhoz kell)
jap: ebből kb 1,5 millió ember fizet értelmezhető mértékű szja-t, ebből van 4esmetró, autópálya és rendőrség (röhögjek, vagy sírjak?), mert 700ezer közalkalmazott nem termel értéket (csak ujra osztja a közösből kapott pénzt), míg 1,5 millió minimálbéres nem fizet adót

namármost: ez a 3,8 millió ember fizet nyugdíjat kb 3 millió embernek! ez nem tartható fenn!

másképp: ha összeomlik a rendszer, 20 év mulva, mit fogsz mondani? szidod majd az aktuális miniszterelnököt, vagy végiggondolod, hogy kb 2 millió ember van, akinek köze nincs az egészhze, de jár neki a pénz, oszt felveszi?

@vargatom: magam is erre gondoltam, lehet megyek az UK.be lángost sütni (asszony franciául, én angolul beszélek, megyek spanyolt tanulni, oszt sarokba a 3 diploma, élünk ahol megbecsülnek)

@Sííva: nem a kisnyugdíjakat akarom kifosztani, de mindig mögéjük bújnak el: emlékezz 98-ra, és a visszavont nyugdíjemelésre, ami csak a volt elftársaknál jelentett volna nagyobb pénzt...

@zero: feljebb írtam, 1,5 millió minimálbéres van: mert aki a Tisza mentén él, ált. napszámból v. feketén dolgozik, az majd örülhet a minimálnyugdíjnak, utána meg jön kiegészítő szoc. segély dömping!!!!

@Seduxen: külön ipart lehetne felépíteni erre: 2 megyével arrébbról jön a revizor, átnéz mindent: ha bármi hülyeség van, azonnal felmenteni, majd 5-7 év mulva lehet újra játszani (nem ám negyedévente, kéthetente!): azért 150 km-ről kell jönnie, mert ott nem találja meg a C. kategóriás betegjelölt...
(olyanok kaptak rokkantságit, hogy csak nézek: 1 hétig nem fürdött, nézte a plafont, valami hülyeség, oszt csókolom... jap: A cigányok félnek a TŰ-től: eléjük kell tenni a teljes hentesfelszerelést: vérvételhez, stb: ha nem lesz rosszul, lehet agyalni, tényleg beteg-e,ha kamu, akkor majd tiltakozik, stb, tehát nem beteg...)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.09.16. 17:57:17

@B-42:

igen ...de a TB befizetés az TB befizetés,, nem szja ...

2009.09.16. 18:01:01

Nem akartam közbekotyogni, de van ebben a cikkben nem egy pontatlanság, amit illene a Simon urnak leirni, vagy kijavitani:
- az is rokkantnyugdijas, aki 40%-ot, kap és az is akinek a szolgálati ideje( bedolgozott ideje) kora,rokkantsági foka ( betegségének vagy betegségei) lehetövé teszi az ideiglenes un:" rokkantsági nyugellátást." Ha ezt szétválasszák akkor már más a kép, ugye Simon ur? Mert az egyik járadékot kap, mig a másik ideiglenes nyugdijat.
-Félreértés ne essék, nem bántani akarok senkit, de miért pont a nyugdijasokat pécézik ki megint? Mert ök már nem tudnak mit tenni, és nem fognak elmenni tüntetni, mint a kisebbségiek és a megélhetési jogvédök!
-Ebben az országban az is kap ellátást, járadékot, segélyt, aki 1 azaz egy percet nem dolgozott( Nem a betegen született gyermekekre, és az életük végéig ebben szenvedökre gondolok) és ha a sok fux-ami a nyakába lóg gerincsérvet okoz, akkor ö már jogosult a támogatásra. Tisztelt Simon ur! Erröl miért nem irt a cikkében?
- Azonkivül, azt sem kell elfelejteni, hogy jó pár százezer ember , akik a 25 év szolgálati idejét letudta( rendör, tüzoltó, vámos, mozdonyvezetö, stb) azok nyugdijasok ám! Nem is akármilyen pénzért! De emellett dolgoznak, mert megtehetik, hiszen 40-45 évesek, és még birnak dolgozni.
- Azt is megkellene nézni, hogy miért folyik be olyan kevés járulék és adó az államkasszába. A válasz marha egyszerü--mert a sok mocsok politikus, aki a parlamentben ül, nem tesz ellene semmit, mert ök azok akik elsösorban lopnak és csalnak, ez pedig nekik jó. Hisz melyik országban tehetné meg, K.L, vagy V.J hogy --mint parlamenti képviselö és milliárdos vállalkozók--minimálbéren van bejelentve a cégüknél! Tessenek mondani, ilyenkor az APEH hol van?
- Végezetül, csak megkérdezném a Simon urat, hogy azok a gyerek,gyerekek, akiknek szülei , mondjuk 33 év munka után elhunytak, ám a járulékot és egyéb befizetni valót az "állambácsi" levonta- ezek a valaha dolgozók nem tudták élvezni a nyugdijaskort, azokkal a pénzekkel az állam mit csinált? Azon kivül, hogy a politikusok, és a sok szarházi ellopta? Vagy talán nem a kisebbség megsegitésére ment el, segélyek, és egyéb pozitiv diszkrimináció formájában?
-Végül szivesen olvastam volna a 20 év alatt--a rendszerválltozásnak nevezett idöszak közben elment- volt politikusok és parlamenti képviselők nyugdijáról is. Mert az országban az átlagnyugdij, ugy 70-80 ezer körül van. Ebben benne van a hazug, zsivány politikus milliós és a sok "Marinéni" 50 ezer ft-os nyugdija is.
--Hát ez gyengécskére sikeredett kedves Simon ur. Talán majd legközelebb jobb lesz. De addig valaki, valakik válaszolnának?!

molaris 2009.09.16. 18:07:02

MÓRA FERENC: A HÁROM KENYÉR!!!

Bartek 2009.09.16. 18:15:15

@zero: én pl. az ÁFA adóra gondoltam, ami messze több bevétel, mint az SzJA. Aztán az olyan egzotikus járulékok, mint az innovációs, munkaadói, munkavállalói (ezek miért nem adók?). Ezen kívül ott van még a társaságok által kifizetett adók, amelyek beépülnek az árba, tehát mi fizetjük azt is - a veszteséges vállalatok nem fizetnek ilyet. Aztán az illetékek, helyi adók, gépjármű adó, jövedéki, majd a sokszor szóba került újdonság, az ingatlan. Szépen össze kell adni. És akkor kiderül, hogy miért nem érdeke az államnak a szuper bruttósítás.

Horizont 2009.09.16. 18:16:40

Készül kiesni a következő csontváz a szekrényből. Vagy már a szekrény is ránk dől?
Nagyon jól összeszedett cikk.Na a kommentek nem annyira. A Ratkó korszak gyereke vagyok, 36 év munkaviszony eddig (és még kell 9!) 3gyerekem van.Na csak összejött minden.:)) Tudtam, hogy nem maradhat meg az 55 év korhatár!
Megáll az eszem némely hozzászóláson.Ki a franc sajnálja a 40 évet ledolgozott tényleges öregségi nyugdíjastól a nyugdíjat? Élvezze jó sokáig!!! A 3 millió nyugdíjasból 490 ezer dolgozott 40 évet!! Csak csodálkozom, hogy még minden hónapban ki tudja vinni a postás a nyugdíjakat! Ez már bűvészet.
A rokkantnyugdíjasokat nem fogják felülvizsgálni, mert kiderülne, hogy a 3/4-e munkaképes és ugyan ki adna nekik munkát?
Kicsit megkapargatnák a rendszert és ki is nyiffana! Még 3 éve is a nyugdíjba menő kollégáimnak több lett a nyugdíja, mint a havi nettó bére.:((( Ezt hagyták jó sokáig!!
A gyerek kérdés? Na ez húzósabb! Senki nem azért vállal gyereket, hogy legyen majd aki kitermeli a nyugdíját. De a rendszer csak létszámfüggően működik. A mai fiatalok nagyon kitolják a szülés időpontját és lecsökkentették a gyereklétszámot. Tudom most jön, hogy ugyan mire vállaljunk? Ne csak a pénzre az biztos:))
Az ember soha nem lehet eléggé elégedett az életével, de én azt hiszem soha nem tudnék leírni ilyen mondatot a cikk írójának, bármennyire is keseredett lennék. mint @na_most_akkor: 3 diplomával (??)
"Akaszd fel magad negyvenévesen. Jobban jársz."
Csak egészségem legyen az a legfontosabb!
És jó idegeim:)))

Blue Zero 2009.09.16. 18:20:07

@Bit Rot: Bizony , a minimálbér is SZJA köteles, mégpedig 18%-os kulccsal adózik, vagyis az említett kényszervállalkozó zsebében még 12.870,-Ft-tal kevesebb marad. (A mai 71.500 Ft-os minimálbér esetén) = 52.940,-Ft

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 18:20:29

@zero: itt is visszaüt a minimálbér+többi zsebbe hozzáállás. persze akár te, akár én, akár bárki más hiába keres többet, jutalma csak az, hogy eltarthat 3-4-5-10-20 másik embert.

@Bajnok: a Ratkó-gyerekek ifjúgenerációja messze nem akkora, hogy tudja fedezni munkájával a nyugdíjba vonulást.

Nem nehéz észrevennem ezt, mivel része vagyok az emlegetett csoportnak. Annak nyugodt tudatában dolgozhatjuk magunkat halálra, hogy a belőlünk kipréselt adó- és egyéb járulékhegyek maximum lassítják a teljes összeomlást.

Plutonic 2009.09.16. 18:31:52

Évek óta néznek hülyének, amikor hangoztatom, hogy szarok a nyugdíjra, mert olyan nekem nem lesz, MOST adják ide a zsét....

Végre valaki pontosan leírta azt, amit régóta érzek, csak nem látom át a rendszert!

hotdogdoktor 2009.09.16. 18:41:36

Amitől igazán gusztustalan a jelenlegi gyakorlat, az az, hogy valóban az egészségügyi ellátás rovására (is) próbálják fenntartani a nyugdíjasok életszínvonalát. Tehát a nyugdíjas hálásan a kormányra szavaz, mert ő "miközben mindenkinek csökken a reálkeresete, neki nőtt a nyugdíja, tehát egyáltalán nem él rosszabbul, mint néhány éve...", azonban amikor kórházba kerül (mégiscsak idős, ezért nagyobb valószínűséggel beteg) megtapasztalja, hogy sem elegendő orvos, sem elegendő nővér, sem elegendő pénz nincsen az ellátásra, kardiológiai időpontot 2011. novemberére kap, 10k Ft alatt nem tud gyógyszert kiváltani stb. Végső soron az állam hagyja felfordulni. Ez nem vicc, a kórházban, ahol dolgozom akkor van pelenka, ha a család hoz, a legalapvetőbb gyógyszerek sem rendelhetők, most bocsátottak el egy rakás orvost és nővért és további elbocsátások várhatók, mivel az új finanszírozás miatt havi 400 MFt mínuszt termel a kh. ezért csődhelyzet várható. Egyes területen dolgozók pl. ebben a hónapban sem kaptak már bért. Szegény nyugdíjas meg csak pislog, vagy az orvosra/nővérre van kiakadva, mert azt hiszi, hogy sajnáljuk tőle az ellátást, gyógyszereket stb.
Ráadásul a mi kórházunk nem izolált eset szerintem.

Az új OEP finanszírozási rendszer is megérne egy VB posztot amúgy...

jco 2009.09.16. 18:42:40

minden társadalom arról ismerszik meg hogy gondoskodik elesetjeiröl örögjeiröl... a kisnyugdijasok vagy igy vagy ugy de megdolgoztak azért hogy ma kaphassanak ellátást ...a nagynyugdijasok volt állami meg minisztériumi meg párt funkciónáriusok meg nem...azokat kellene megvizsgálni akik ma több milliós nyugdijat vesznek fel havonta...na de miböl ?a 60-70 -es években a 10000 Ft havi fizujukból levont nyugdijjárulékból...
arról meg ne is beszéljünk hogy itt ugrasztanak minket hol a nyugdijakra hol a gyesre hol a nagycsaládosok pótlékaira(és itt most a tisztességes MAGYAR családokról van szó nem a megélhetési gyereknemzőkröl) a társadalmat egymás ellen forditják közben meg 20 ÉVE fizetünk olyan jogtalanul felvett hitelek kamatait aminek a költsége sokszor de sokszor magasabb mint a nyugdij vagy a tb vagy bármi...EMBEREK térjetek magatokhoz vegyétek észre hogy ÁTVAGYUNK CSÚNYÁN VERVE .....más meg tollasodik a mi nyomorunkon... amig nem fogjuk ezt fel és nem teszünk mi végre valamit az arctalan tömeg addig nem fogják ezt maguktól befejezni...ne várjuk hogy több év évtized rablás hazugság népnyomoritás után egyszer csak bünbánóan bocsánatot kérnek és megoldanak mindent...mert nem fogják harc nélkül abbahagyni..

Gyáva népnek nincs hazája.....

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 18:44:48

@jános515:
1. az írás a nyugdíjkasszáról szól. kár, hogy nem értette meg, uram. arról konkrétan, hogy a jelenlegi finanszírozás tarthatatlan. nem az országot akarta megváltani. elhiszem, hogy szövegértést nem tanítottak, de tanulni soha nem késő.
2. az Ön által felsorolt problémák ügyében számos más írást talál a blogon. érdemes lenne kicsit körülnéznie.
3. egy konkrét dologra reagálnék, mivel bosszantó a hozzá nem értés és a felháborodás eme megdöbbentő keveréke:
"Végezetül, csak megkérdezném a Simon urat, hogy azok a gyerek,gyerekek, akiknek szülei , mondjuk 33 év munka után elhunytak, ám a járulékot és egyéb befizetni valót az "állambácsi" levonta- ezek a valaha dolgozók nem tudták élvezni a nyugdijaskort, azokkal a pénzekkel az állam mit csinált? Azon kivül, hogy a politikusok, és a sok szarházi ellopta? Vagy talán nem a kisebbség megsegitésére ment el, segélyek, és egyéb pozitiv diszkrimináció formájában?"

Nos, tisztelt uram, a magyar állam felosztó-kirovó nyugdíjrendszert üzemeltetget, mint "állami nyugdíj". azaz a befizetett járulékokból fizetik a jelenkori nyugdíjakat. bár valóban volt, és talán van is kísértés, hogy ezen összegekből mást finanszírozzanak, vagy ellopják, de egyszerűen ez mára lehetetlenné vált, mivel a jelenlegi nyugdíjak kifizetésére a befizetett járulékok elégtelenek. már jó ideje máshonnan vonnak el pénzt azért, hogy a nyugdíjakat kifizessék.

Szeretnék én is feltenni Önnek egy kérdést: mivel nekem szinte teljesen kizárható, hogy lesz nyugdíjam, az általam következő még mondjuk 40-45 évben befizetett járulékokkal vajon mit csinál az állam? (Mielőtt hőbörögne, kedves uram, két apró megjegyzés. 1. 29 éves vagyok, 10 éve már munkában, munka nélkül összesen 3 egész napot voltam. Munkabéremet NEM minimálbér + többi zsebbe formában kapom, lévén hogy alkalmazóm multinacionális cég; így ha tetszik, ha nem, vonják minden hónapban az adót, a járulékokat. Ennek megfelelően kéretik fröcsögni. Köszönöm). Igen, talált. Mások nyugdíját fizeti ki belőle, legalábbis részben, amíg az egész össze nem dől.

Továbbá: cigányok pl. azért kapnak minimálnyugdíjat, mert az államnak sajnos kötelessége megvédeni az állampolgárokat saját balfaszságuktól. Azaz ha valaki baszott dolgozni, nem mondhatjuk azt, hogy aki nem dolgozott ne is egyék, mert akkor pl. a minimálbér+zseb konstrukciós dolgozók se kapnának nyugdíjat, és kitörne a parasztlázadás. Nem, nekem nem tetszik, hogy ilyeneknek nyugdíj jár. Itt minden mindenkinek iszonyatosan jár, csak kérdés, hogy rajtunk kívül ki hajlandó vagy köteles fizetni érte.

@Horizont: no, félve kérdezem, hogy szabad köszönni? :) mint Ratkó junior korosztály tagja kérdezem :)

hotdogdoktor 2009.09.16. 18:47:18

Ja, amúgy elég nehéz úgy a tükörbe nézni, hogy pl. ebben a hónapban volt egy 45 éves betegem, aki elfogadható eséllyel gyógyítható, de legalábbis kezelhető tumorban szenvedett, de az onkológiai ellátására egyszerűen nem volt pénz. Ő szerencsétlen konkrétan 5 gyermeket nevelt (2 kiskorú, 2 állami gondozásból kiemelt), rendesen dolgozott, tiszta volt ápolt és értelmes. Sosem ivott, nem dohányzott. Persze ilyet nem mondhatunk ki, hogy nem volt pénz a chemotherapiára, csak éppen még nem kezelték, még nem kezelték, aztán már nem kezelték az állapota miatt.

jco 2009.09.16. 18:52:05

A mostani rendszer igazi megértéséhez elengedhetetlen olvasmány a Susan George: A luganói tanulmány ...

Horizont 2009.09.16. 19:03:51

@hotdogdoktor: Na én nem lennék semmi pénzért orvos, pont ilyen dolgok miatt. Lelkileg belehalnék...
Mocorog a következő csontváz, hogy kieshessen: "Csődbe mennek: éhségsztrájkkal fenyegetőznek a kórházak, rendelők"

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
Kedves Ratkó junior szabadni szabad, kérdés, hogy mersz-e egy Ratkósnak?:)))

@jános515: és @jco: Az a helyzet ha fröcsögök szidok mindenkit egyformán azzal nekem nem lesz több a nyugdíjam. Tudomásul kell venni, hogy ez már nem szocializmus, (nekem is úgy mondták). Ha egy (nyugdíj)rendszert kritizálunk az nem azt jelenti, hogy sajnálja az ember tőlük a nyugdíjat. Igen kicsik a nyugdíjak, de NEM KEVESEBBEK mint a nettó bérek! Csóró eladósodott országnak ez van, ha szeretjük ha nem! Aki nyugdíjat kap az szarik arra, hogy összeomolhat a rendszer, és még arra sem gondol, hogy a gyereke és az unokája nem is fog kapni.Nem lehet felfogni, hogy óriási a baj?

@Plutonic:
Na ugyanerre gondoltam én is:))
Pedig én közelebb vagyok a nyugdíjhoz:))

zsákzoli 2009.09.16. 19:12:57

JÓ.ÉN 45 VAGYOK.MÉG NEM ROKKANT.MÉ KERESSM ÉN MEG A SOK SZEMÉT ÁLLAMI VEZETŐ MILLIÓS FIZETÉSEIT?EGYÉBKÉNT NEM MINDEGY MIT CSINÁLSZ 40 ÉVIG.SZÉTFINGOD AZ IRODÁDBAN A SZÉKED,VAGY MELÓZOL A MINUSZ 20 FOKBAN AKÁR.BONYOLULT ÜGY.A TÉMÁT FELVETŐ MEG NE ÍTÉLKEZZEN KI A CSALÓ,ÉS KI NEM.MÁR MOST SEM AKARNAK SEHOVA FELVENNI,MÉG AZ ÖNKORMÁNYZAT SE TUD AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOMNAK MEGFELELŐ MUNKÁT ADNI.BONYOLULT EZ....

Higany 2009.09.16. 19:15:36

"Új verseny kezd kialakulni az országok között, verseny a [... ] 20-40 év közötti aktívakért. Ha nem változtatunk azonnal, más országok ki fogják szippantani ebből a térségből a legjobban képzet, legjobban motivált aktívakat."

Én most pont ebben a cipőben járok. Fiatal mérnök vagyok és évente lehetőségem van pár hónapot eltölteni a cég egy tőlünk nyugatabbra eső telephelyén, most is kint vagyok. Sokkal nyugisabb itt kint az élet, kevesebb a stressz, a kapkodás, a munka jobban szervezett, mert itt nem 3 ember munkáját végzed ötödannyi fizetésért.
Ha akarnék maradhatnék, asszony is egyre erőszakosabban pedzegeti a dolgot, de még nem megy kimondani, hogy ELÉG és otthagyni az országot ami a hazám, ahol a családom, a barátaim, a házam, a kocsim, a kutyáim, a macskáim, stb, szóval az egész életem van és a szebb jövő ( :) ) reményében majdnem a nulláról újrakezdeni mindent. A szívem mélyén érzem, hogy ez a nap egyszer el fog jönni és kénytelen leszek venni a kalapom, de igazából mély keserűséggel tölt el a tudat, hogy az országban ahol felnőttem, adófizető polgárként csak sokadrangú állampolgár lehetek és esélyem sincs egyről a kettőre jutni, családalapításba fogni alkalmazottként komoly bátorság.

Horizont 2009.09.16. 19:16:44

@zsákzoli:
Azt hiszem félreértetted a posztot, már bocs.

jco 2009.09.16. 19:18:07

kedves horizont... de nem látszat orvosolni kell ... az már egy okozat hogy csóró az ország az már egy okozat hogy alacsonyak a bérek a nyugdijak...az okokat kell felderiteni miért is van ez...hova tűnik az a rengeteg befizetett közös pénz...kik is osztják ezt szét..ja azok akik tönkretették az állami vállalatokat azok akik a nemzet vagyonát elkotyavetyélték és még a maradékot is kiárulják... miért nincs pénz...mert az államnak csak az adók-ból van bevétele... nincs már jól menő magyar állami vállalat ami hozza a pénzt nincs már jó magyar állami termőföld ami szintén bevételt termel ..az államnak nincsen semmi bevételi az adó és egyéb járulékokon kivül...és ezt is csökkenti mert támogatja pl a volánbusznál zajló kiszervezéseket ahol az állami cég tisztességesen fizeti a dolgozói után járó járulékokat..arra mit csinálnak az állam vezetök ? kiszervezik alvállalkozásba ahol a dolgozót nem jelentik be csak minimálbérre több pénzt amugy nem is kap ezért az állam rosszabbul jár kevesebb a bevétele...
és az ilyenek akik ezt megszervezik kitalálják hogy épitsék le az államot azok akarnak itt megújitani?

jco 2009.09.16. 19:23:32

itt mindenki nyavalyog.... és valaki tenni kész azért hogy itt szebb jövö legyen?... amik itt történnek nem törvényszerű dolgok... nem olyan törvények mint pl a fizika törvényei ...nekünk is megvan a jogunk hogy jól éljünk megvannak az adottságaink is hozzá,,, aki feladja és elköltözik lesz is bármilyen jó ott neki ... már vesztett... bevándorló egy idegen országban.... itt kell emberek teljesiteni...

Horizont 2009.09.16. 19:23:48

@Higany: Ha most lennék 20 éves elmennék, de nem örökre. Akik kint maradtak bárhol, ha anyagi és nyugalmi jólétbe is kerültek, maradéktalanul boldogok soha nem lettek, mert bizony van olyan, hogy honvágy! Mert jó a pénz de nem minden.:((
"családalapításba fogni alkalmazottként komoly bátorság." Ez olyan aranyos, jót mosolyogtam. Hidd el NEM alkalmazottként is komoly bátorság, de nem azért amire te gondolsz:)))

synthesizer 2009.09.16. 19:25:27

már ne haragudjatok, de...

KI A FASZT ÉRDEKEL, HOGY MI IGAZSÁGOS???

Itt már rég nem arról van szó, mi igazságos, meg mi nem. Arról van szó, hogy mi MŰKÖDIK és mi NEM!

Nem az a lényeg, hogy igazságos-e a munkavállalóval, vagy a nyugdíjassal, az a lényeg, hogy NINCSEN PÉNZ. Ez meg egy megbaszott tény, ami leszarja a mi kicsi lelkünket.

Úgyhogy hagyjuk az álszent moralizálást, amikor jelenleg nem az a kérdés, hogy a nyugdíjasok szívni fognak-e, hanem hogy mikor, és mennyire. Kiigazítás lesz-e, vagy brutális törés.

Sííva 2009.09.16. 19:27:17

@jozicsenko:
Egy gondolat!
Azt hiszed, hogy aki minimál bérért dolgozik az mind kap a zsebbe feketén?
Hát rosszul gondolod! Az igazi gond ebben az országban a nagymértékű bürokrácia.
Tudja valaki, hogy hány hivatal, minisztérium, kuratórium, önkormányzat, földhivatal, illetékhivatal, adóhivatal, okmányiroda, bíróság és még sorolhatnám azokat a hivatalokat amiket csak és kizárólag az emberek bosszantására hoztak létre. És tudja valaki, hány felesleges aktatologató dolgozik adminisztratív munkakörben?
Most nem akarom tovább ragozni....
Akinek van erre ereje kérem tegye meg helyettem
Nem bírom már tovább..

2009.09.16. 19:31:02

Én békés ember vagyok, de a nyuggerektől már nekem is nyiladozik a bicska a zsebemben. Nem elég, hogy negyven évi gulyáskommunista jólétük adósságát nagyvonalúan velünk fizettetik, és belegebedhetünk a multinacionális kapitalista robotba, de -vazze!- az én munkahelyemen is van nem egy olyan nyugger, aki a 120e++ Ft-os nyugdíja mellé még bejár melózni, elveszi az oly ritka állást egy pályakezdő fiatal elől (direkt nem mondom, hogy a mukát venné el, mert csak amerikázni járnak be), és az így összeszedett havi negyed millió jövedelméből olyan luxusautóval jár olyan wellness szállókba áztatja a pattanásos seggét, ahova én még akkor sem fogok soha eljutni a szaros 82 nettómból, ha nem kell albérletet/lakáshitelt fizetnem és nem nevelek gyereket. Ha meg mégis, akkor aztán eláshatom magam... És akkor jönnek a "szakállas tudósok a tévében", és "kommunikálják" nekem, hogy ez így rendben van. Nem, ez így eddig sem volt rendben, de most jön még csak a feketeleves: egy-két éven belül betöltik a nyugdíjkorhatárt a Ratkó-gyerekek! Sokszázezer új nyugger... na az beadja majd a kegyelemdöfést!
De nem baj, még egyszer megszavazzák nekünk a MaSzoPot 2000 Ft nyugdíjemelésért cserébe, mi meg nem csak ma, de holnap is szopni fogunk azért, hogy eltartsuk a nyugdíjarisztokratákat. :-(

Horizont 2009.09.16. 19:32:34

@jco: Ja hát arról egy regényt lehetne írni kik hogyan miért baszkurázták el ezt az országot. De nem erről volt most szó, hanem a nyugdíjrendszerről.Attól, hogy megnevezzük a felelősöket és akár felhúzhatjuk egy LMPVS-ra is attól még összeomolhat a nyugdíj és egészségügyi rendszer is. Előbb tüzet kéne oltani aztán keresni a LMPVS-t.! :)
Mondjuk olyan 40 éve (kb. 14 évemtől) kísérem figyelemmel a mindenkori hatalom " munkásságát".
A nép nem fog elérni semmit hidd el, mert olyan mint összefogás nincs! Még egy ilyen blogon sincs egyetértés, csak düh, sértegetés. Összefogás nélkül pedig nem megy!

Sííva 2009.09.16. 19:37:22

Miért is privatizálták az OTP, a Szerencsejáték ZRt.
Hát hülyének néznek?
Az úgynevezett átkosban, kb. 4 hetente volt telitalálat a lottón. Most szerintem többen játszanak és nincs csak 1-1,5 évente. Persze nem lehet megírni, hogy ki nyert a lottón. Szerintetek nyer valaki? Egyszer sem hallottam a környezetemben, hogy legalább egy nagyobb összeget nyert volna valaki valamilyen lottón az elmúlt 10 évben.
Ebből kik szedik meg magukat?
Az OTP még most is nyereséges. Ez nem éri meg az államnak?

jco 2009.09.16. 19:41:00

akkor ha ilyen régóta kiséred figyelemmel akkor azt is tudod hogy kb 1982 től megy a nadrágszijhúzás a 'tűzoltás' a különböző megszoritások csomagok... közben meg a valós probléma az igazi vezteő csere nem ment végbe...és tudod mit akik az életünkre törnek mert bátran állithatjuk itt most ez történik az MEGÉRDEMLIK az álltalad leirtakat..!!
én úgy gondolom hogy ezek a dolgok szorasan összefüggenek... a nyugdij , az egészségügyi ellátás , az hogy nincs eselye egy mai fiatalnak az elöbbre jutásra (magam 24 évesen ezt látom) azt hogy arra ösztönöz a saját hazám hogy elhagyjam... tehát a kivándorlás a gyermek vállalási kedv csökkenése... ezek mind összefüggenek és célzottan arra szolgálnak hogy itt az emberek elpusztuljanak... hát tudjátok mit ? NEM .. pusztuljanak ŐK.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 19:42:21

@Horizont: nem vagyok én félős, másképp értettem. nem tudom, a tegezés helyénvaló-e, hiszen taknyos kis kezdő vagyok még mint junior :)
gondolom, valódi vállalkozóként is bátor dolog a családalapítás, a folyamatosan változó jogi közeg miatt, ami még a kiugró ilyen-olyan közterheknél is nagyobb problémát okoz a kisebb cégeknek.

@csernaja obca: ha marad minden így, maximum 5-6 évig fizetjük még, utána a robbanást már nem bírja az állam, és üdv Argentínában. bár már most is közel vagyunk hozzá.

@Higany: igen, ez bizony engem is foglalkoztat, még ha másképp is, mint téged.

2009.09.16. 19:48:05

@jco: Rákosi Mátyás híres mondása volt: "nem vághatjuk le a tyúkot, ami holnap az aranytojást fogja tojni" na hát antall józsinak, és politikai utódainak sikerült. És most jön az a pillanat, amikor az utolsó csontot is leszopogattuk, és el kellene kezdeni gondolkozni azon, hogy akkor holnap mi a faszt fogunk majd ENNI?
És igen, engem pl. kurvára érdekelne, hogy ha most már MINDENT ugyanannyiért (vagy drágábban) kell megvennem, mint az EU bármely lakosának, akkor az én MUNKABÉREM miért a töredéke az övékének? Hova a búbánatos faszomba tűnik el a különbség? Mert azt már tudjuk, hogy nem a kádári államadósságot törlesztették belőle....

PG989 2009.09.16. 19:53:05

A szülők nyugdíjának egy részét közvetlenül egy maximalizált összegben a gyerekeik fizessék.Így a szülők érdekeltté válnak abban, hogy tanítassák a gyerekeiket, a gyerekük pedig, hogy bevallják/bevallassák jövedelmüket.

jco 2009.09.16. 19:54:52

na ez az ... egy példa egy osztrák media marktban olcsabbak a termékek mint itthon... (saját tapasztalat) és amikor kinn voltam vásárolni megkérdeztem egy eladótól mennyit keres hozzávetőleg... a válasz hozzávetőleg nettó 800-1100 euró... lehet gondolkodni...
pusztuljunk mi?

2009.09.16. 19:57:46

Nos, valamit közlök a fiatalabb generációval, én egy 55-ik évemet taposó "öreg" vagyok. De hál istennek van 2 fiam--egyik közgazdász, a másik olajmérnök. Ja és van két menyem ( egyik közgazdász, a násik pedig élelmiszeripari föiskolát végzett) és 1 csodálatos unokám is.Javaslom a tisztelt Ylion nevü blogozónak, hogy mielött birálna , nézze meg és olvassa el, majd értelmezze mit irtam.Ugyanis én is a "Ratko-korszak" egyik gyereke vagyok, és megnyugtatom én sem minimálbér után fizettem és fizetek járulékot. A többi amit leirt azzal nem érdemes foglalkozni. Annál is inkább mivel aki a rokkantnyugdij módozatainál és lépcsöinél az alapokkal sincs tisztába, az kérem inkább olvasson utána. Megéri! --De megnyugtatom kedves Horizont én nem sajnálom senkitöl a nyugdijat. De az azért felháboritó, hogy azok akik életüket ledolgozzák, szinte semmivel nem kapnak többet mint azok akik otthon tengödnek szoc. segélyen, és egyébb járandóságon!
-Ylion ! Amit a halott szülökröl irtam, az én volnék.Édesanyám, aki 8 évet dolgozott a föld alatt egy bányában, mint aknacsatlós --,mert apám kiment '56-ban és fel kellett nevelnie--33 év és 166 nap bedolgozott idövel rendelkezett, amikor aktiv korában meghalt. Ugy hogy nekem ne meséljen senki, az állam elosztó funkciójáról, mert nem érdekel.Ezért van igaza a sok fiatalnak--igy a gyerekeimnek is--akik azt mondják, hogy miért tartsanak el olyanokat akik 1, azaz egy pecet sem dolgoztak. Amugy a liberális duma nem érdekel. Én amit irok, mondok, azt tapasztaltam és látom!Hogy ki mit hallott és kinek mit mondtak, az nem érdekel.

Horizont 2009.09.16. 19:58:14

@dr.justice: Ezen röhögök itt magamban, aranyos a válasz. Tényleg:)). Még akkor nekünk jó volt.:)) Ki a fene gondolta, hogy ez lesz belőle?!

@jco:
Szép kor az a 24 év , kérünk egy kis optimizmust is mellé! A rendszerváltáskor még csak 4 voltál. Szóval már előtte el lett basszarintva, 89-ben is, meg azóta is. Beért minden mára. De akármennyire felbassza az agyam a hatalom azt azért nem engedem meg magamnak, hogy annyira teret nyerjen a magánéletemben, hogy depis legyek tőle. Nekem csak ez az egy életem van próbálok örülni annak aminek lehet...Akad azért:))
@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
na erre gondoltam, hogy nehogy magázzál már:DDDDD A családalapításhoz másért kell a bátorság. Felelősség meg ilyesmik....Kell az a gyerkőc ha jól állsz ha nem! Azzal, hogy van nekünk minden máris elviselhetőbb lesz... és szebb és jobb!

2009.09.16. 20:02:57

@jco: 1000 euro... az 265e Ft. Én kapok 82e-t, vagyis havonta 183000 Ft-ot lopnak el tőlem! Évi 2.196.000 Ft-ot. És pontosan mivel is kapok többet én a magyar államtól, mint az hanzi az osztráktól? Vazze, itt eszeveszett pénzeket síbolnak el, a százmilliós végkielégítés itt csak aprópénz!

Valakinyolc 2009.09.16. 20:20:57

Akármilyen is a nyugdíjrendszer, én a cigányoktól még mindig jobban sajnálom a pénzt, mint attól a nyugdíjastól aki legalább 10-20 évet dolgozott :)

dr.justice 2009.09.16. 20:22:02

@Horizont:

Igazából nem rovom fel senkinek, de a tények makacs dolgok.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 20:24:36

@jános515: rokkantnyugdíjról nem beszéltem, egy szót se, mélyen tisztelt uram. a felosztó-kirovó rendszert tarthatja hülyeségnek. attól még nem működött másként. ha ez megnyugtatja, nekem garantált, hogy nem lesz nyugdíjam. Önnek még lehet.

"De az azért felháboritó, hogy azok akik életüket ledolgozzák, szinte semmivel nem kapnak többet mint azok akik otthon tengödnek szoc. segélyen, és egyébb járandóságon!" - ebben azt hiszem egyetértünk mélységesen.

'Továbbá: cigányok pl. azért kapnak minimálnyugdíjat, mert az államnak sajnos kötelessége megvédeni az állampolgárokat saját balfaszságuktól. Azaz ha valaki baszott dolgozni, nem mondhatjuk azt, hogy aki nem dolgozott ne is egyék, mert akkor pl. a minimálbér+zseb konstrukciós dolgozók se kapnának nyugdíjat, és kitörne a parasztlázadás. Nem, nekem nem tetszik, hogy ilyeneknek nyugdíj jár. Itt minden mindenkinek iszonyatosan jár, csak kérdés, hogy rajtunk kívül ki hajlandó vagy köteles fizetni érte.'

feltételezem, a két egymás mögé rakott megjegyzés után megérti, hogy mélységesen egyetértünk e kérdésben. annyi a bűnöm, hogy mögé tettem, miért nem is működhet úgy a rendszer, még nyomokban sem, mint kéne.
Úgy érzem, hogy a generációs távolság ellenére sok a közös pont.

Egy kérdés, ami bennem viszont felmerült: ha kitesszük azokat a rendszerből, akik nem adtak bele, és amúgy nem is érdemlik meg (hiszen az Ön leírása egyértelmű volt), vajon mennyit javítana?
Félre ne értsen, nem gúnyolódok; ez valós kérdés lehet nagyon is hamar.

A szülei sorsát sajnálom, de visszahozni az életbe nem fogom tudni őket, ahogy más sem. Kérem, értse meg, hogy ezen nem áll szándékomban gúnyolódni. Akkor nem vagyok ilyen visszafogott, mint ahogy Önnek írtam. A konkrét példa kiemelése nem volt véletlen, bár nem tudhattam, hogy mi áll mögötte.

Természetesen nem várom Öntől, hogy egy "taknyos kölyköt" komolyan vegyen. Kérném, legközelebb kicsit kevésbé vehemensen támadja a "mai fiatalokat", hiszen meglehet, nem ártani kívánnak Önnek. Még ha ez nyilván liberális duma, hiszen megértést kér.

Rwindx 2009.09.16. 20:27:39

Azért én ismerni szoktam ezeket a számokat, de egy szám azért engem is megdöbbentett: "alig 490 ezernek van 40 évnél hosszabb szolgálati ideje" pedig tudtam hogy kevésnek. Seduxen ha jól emlékszem egyszer ezen beszélgetünk pár sort.

Ja és kedves nyugdíjasok, ti akik hirtelen haragtól felhördültök hogy a kevés pénzeteket elvennék az ilyeneket írók. Tessék végiggondolni azokat a súlyos adatokat amelyekről az úriember írt.

Ha nem tetszenek beleesni egyikbe sem, akkor nem kell rögtön hörögni. nem önökre vonatkozik az írás.

Ha meg mégis beleesik, akkor ez van, de akkor meg jó lenne inkább lapítani nagy száj helyett. Lehet beszélni az említett dolgokról (felépített ország, meg a többi, amit mi építhetünk újra), nekünk 2x annyit kell letennünk az asztalra hogy a végén azt kapjuk mint Önök, még ha azt kevesellik is. Időben is és pénzben is.

jco 2009.09.16. 20:29:01

horizont.. : az optimizmus megvan örülök az életnek de a világot ami körülöttem van reálisan látom.. és ez a realitás... eddig hittünk de nem mehet a végtelenségig... rövid az életem ahoz hogy sokáig ne lépjek..ezt üzenem mindenkinek... rövid az élet és szép lehetne jobb lehetne... én nem akarom azt mondani hogy majd a gyerekeimnek jó lesz ..sajnos anyámék ezt mondták... és hol állunk..?? örülök hogy vannak akinek jól megy.. még jobban örülnék annak hogyha nekem is és a hozzám hasonlóan alsó középosztály az átlag embernek is jól menne.. de ezért tenni kell... a mostani népnyúzó brigádot meg el kell zavarni...

Rwindx 2009.09.16. 20:33:01

@Sííva: A Szerencsejáték Zrt még mindig állami tulajdonban van. Ha jól rémlik mindenképpen többségben.

Tündér_Lala 2009.09.16. 20:34:43

A dolog két ágra bomlik szerintem.

Az első és legfontosabb, hogy nincs munkahely, nem is igazán törekszenek azok teremtésére. Aki pedig megváltozott munkaképességű ember, az végképp nem tud elhelyezkedni. Eszük ágában sincs ennek feltételeit megteremteni, pedig mindenkinek megérné, így ezek az emberek csalók vagy nem csalók nyugdíjba menekülnek.

A második, hogy létrehozták a magánnyugdíj pénztárakat, azzal kecsegtetve az embereket, hogy az az igazi megoldás. Ami így a válság közepette látszik egyrészt a konnyungtúrától függ, másrészt ellenőrizhetetlen, sikkasztásokra lehetőséget adó katyvaz. Az állam az állampapirok megvételét reméli az intézménytől, viszont ami a lényeg sok sok Md-ot kivesz, átterel az állami nyugdíjrendszerből, amit ott pótolni kell adóforintokból.

Azt gondolom, hogy a kétségtelen bajt többszörösére növelő átgondolatlan, hebehurgya, kapkodó intézkedések nyomán alakult ki egy kautikus rendszer, amely valóban száz sebből vérzik.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 20:35:39

@Horizont: köszönöm a lehetőséget a tegezésre :) sose tudhatom kit mivel bántok meg, lásd Jánost.

A felelősség, igen, az szép és édes teher. Sokaknak nagyon is képes megnyomorítani az életét, sokakat meg kivirágoztat. Láttam már példát mindkettőre.

Lassan ideje, hogy felvállaljam én is e feladat előkészítésének könnyebbik részét :) Csak lehet, hogy ez már az időszakos külföldi tartózkodás idejére esik majd, mivel sajnos már nem érzem azt, hogy biztonsággal fel lehet nevelni 2-3 gyereket csak magyar alkalmazotti fizetésből.
A szülők sem tudnak ugye besegíteni, mert ők is dolgoznak, de nem is várnám el tőlük, sem most, sem máskor.

vargatom 2009.09.16. 20:35:48

A nyugdíjasoknak kábé az alábbit kéne megérteniük...

Ekkora állami újraelosztás mellett az ország nem lesz versenyképes, így nem lesz gazdasági növekedés, nemhogy rögtön 4-5% évente. Ha nincs gazdasági növekedés, nem fognak többet keresni a járulékfizetők, és egyre kevesebb jut belőle nyugdíjra.

Ha viszont még most, amikor lehet, megpróbálunk lökni egyet a szekéren és az meg is indul, akkor talán lesznek magasabb fizetések, amiből még alacsonyabb járulékok mellett is több jut majd nyugdíjra.

Ugyanakkor ez a 10-20 évnyire lévő lehetséges jövő viszont sok mostani nyugdíjasnak sajnos már lehet, hogy későn jön el...

synthesizer 2009.09.16. 20:36:40

Mint már mondtam, lehet sírni a nyugdíjasnak, hogy ő mennyit dolgozott meg hogy ő mennyit szenvedett és most őr nyaggatják.

Meg lehet sírni az aktívaknak is, hogy ők mennyivel többet dolgoznak, multik sajtolják őket, az állam nemhogy nem véd meg, de el is vesz amit lehet.

Lehet sírni. De a tény az, hogy gáz van, és ezen a sírás nem segít. A helyzet maga kurvára igazságtalan, ahogy a halál is igazságtalan, meg hogy hova születünk. Inkább azon gondolkodjunk, mi a jó megoldás, és ne azon mi az "igazságos".

dr.justice 2009.09.16. 20:39:07

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Nem haragszol meg, ha megkérdezem mennyit kapsz a kommentelésért ? Mert hivatásos kommentelőnek tűnsz. :D

A mondanivalóddal egyébként nincs problémám, a szigorú zenékért pedig külön piros pont jár.

Egy szót mondok.

HEAVY METAL. !!!!!!!!!!!!!!!! :))))))))))))

FuTomi 2009.09.16. 20:43:04

@Bit Rot: Azért egy tanári állást ne nézz le ennyire! Egy Nyugdíjas tanár kiemelt helyen kell, hogy szerepeljen a juttatás összegének a megállapításakor. Minket ők tanítottak (jól rosszul, mindegy, tanítottak) Nézd meg Japánt, vagy bármely fejlődő országot, a pedagógusoknak magasan versenyképes fizetést biztosítanak, hogy miért? gondolkozz! egy pedagógus a jövőre nézve az alappillér, ha jól dolgozik (tanít), akkor a keze alatt felnövő nemzedék(ek!!) is jó eséllyel fognak pontosabb munkát végezni, jobban termelni a gdp-t.

@jco: Ebben teljesen igazad van :s

@Higany: keserédes vicc csak Neked, és a hozzád hasonlóaknak: egy ganétúró bogár és a fia kimásznak a szarból. a gyerek megkérdezi:
-mi felettünk az a nagy szép kék?
-az az ég kisfiam.
-és mi alattunk az a szép zöld?
-az a mező kisfiam.
-és mi akkor miért élünk itt ebben a büdös sötét valamiben?
-mert ez a mi hazánk!

@csernaja obca: Nem kell ennyire általánosítani, én is ismerek ilyen nyugdíjasokat, Te nem ezt tennéd a helyükben? Apám most ment nyugdíjba, visszahívták dolgozni, mert ami munkát leadott, azt a meósnak havonta egyszer kellett átnézni, csak a szúrópróba szerűen. A fiatal kollégák, akik nagyrészt szarnak bele mindenbe, sorra elqrnak minden részfolyamatot egy-egy összeszerelésnél/javításnál. jco-nak igaza van, nem az emberekkel van probléma, ezt elhitetik velünk, és jól átráznak, mint szart a palánkon, hanem a rendszerrel. a szavazások hihetőségéről inkább nem írok, ide a bökőt, hogy jövőre 40%mszp 35% fidesz 10%jobbik a többin meg a maradék osztozik, de nem jutnak be (remélem).

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.16. 20:43:57

off!

TVUPLAYER-el innen tökéletesen jön a stream!

tvu://A63053d12537b76f87177ba258e43f7a07081bfe26305d4baad0e7332924821e6eee818d23619fbb22aa43907d0f25ffb

Liverpool - DVSC

jco 2009.09.16. 20:45:46

úgy látom nem értitek... a nagy lóvék azok nem a nyugdijra mennek el..........!!!!
nem ezzel kéne foglalkozni ... hanem azzal hogyan zavarjuk el az az elősködő réteget aki a rendszert igy müködteti.. nem a kivándorlás a megoldás hanem felvállalni és szembe nézni a próblémával és igenis kiharcolni a jobb élethez való jogot... mert nem velünk születet jog ez .. a társadalomnak nincs érdekérvényesitő képessége.. és ha azon vitatkozunk mennyit vonjanak el a nyugdijasoktól meg ugy cusammen a társadalomtól addig nem is lesz..bár az is igaz hogy inkább kevés oroszlán mint sok nyúl... aki nem akar harcolni, tenni.. az tényleg lehet jobb ha elmegy...

Tündér_Lala 2009.09.16. 20:48:29

@Rwindx:

Csak az okulás kedvéért leírom az én példámat. 57 éves vagyok, 22 éve reumatoid artritiszes rokkant nyugdíjas. Két munkahelyem volt. Az elsőt privatizálták, majd becsukták (7000 fős gyár volt) A második egy autóalkatrész kereskedelmi cég volt, ahová (akkor már beteg voltam) ismeretség segítségével kerültem be rendszer gazdaként. Akkor hozták azt a törvényt, hogy a vállalkozó fizeti a betegállományt hónapokig, ha valaki lebetegszik. Közölték csak akkor maradhatok, ha nyugdíjba megyek és vállalkozóként dolgozom náluk. Így a kockázat az enyém, amit az esetleges egészségügyi problémám okoz. Más választás nem volt. Nem fizettek sokat, de egészen tavalyig adó és járulék fizető voltam. A válság és kurmányaink áldásos tevékenysége nyomán úgy meggyengült a cég, hogy sokad magammal felmondtak, felbontották a szerződést velünk. Az új szabályok miatt a vállalkozást is vissza kellett adnom.(Ha nincs bevételal akkor is kellett volna fix járulékot fizetnem.)
Nekem az agyamat lehetne használni, mert láthatóan (eltozult ízületek) nyomorék vagyok. Ha volna munkahely és lehetővé tennék, hogy dolgozzak Vbőrözés helyett szívesen dolgoznék. Erre azonban vajmi kevés esélyem van, különösen, hogy térdprotézis beültetés elött állok, amit mondva csinált okokból húznak 2 éve szerintem pénzügyi okok miatt.
Ennyi. Száz ember százféle sors. Nem szerencsés könnyen ítélkezni. Egyébként 64 eFt a nyugdíjam és egyedül tartok fenn egy háztartást, tartalékból erősen pótolva.

Aaronka 2009.09.16. 20:50:20

Nem szeretnék megbántani egy nyugdíjast sem, nem is ellenük irányul a felvetésem. Akármilyen keveset, de ők legalább kapnak, mégis szarrá kell sajnálni őket. Valamelyik nyugdíjasnak (a nagyanyámon kívül) eszébe jutott már, hogy az unokája 50-55 évet fog dolgozni és egy ruppót se kap majd?

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 20:50:27

@dr.justice: nem haragszom, nem kapok érte semmit, amikor épp nem adatbázisszervereket rakok helyre a "kedves felhasználók" aka "fasz júzerek" munkásságának köszönhetően, akkor viszont elég sokat kommentelek itt, az tény :)

kissé kifordítva a régi Tankcsapda-számot: "rendszergazda vagyok, egy utolsó gyilkos"

most viszont egy kicsit szigorúbb érkezik, ami jobban illik a nyugdíjrendszer beomlásához, hisz' már most is rabszolgaként leginkább oda szolgálunk :)

vigyázz a füledre :)

www.youtube.com/watch?v=Oey85FGHOHc

Jurganov 2009.09.16. 20:51:57

bárki írta is ezt a művet, tutira be volt tépve....mindannyian jobban jártunk volna ha e helyett inkább kisszéket csinál.akkora fasságok vannak benne, hogy feláll a hátamon a szőr.

csodalámpa 2009.09.16. 20:53:52

@na_most_akkor:
Bocsánat, de erőteljes fotosopp ízt érzek...
Apám kollégái (1953-as születésű, szerszámmarós) mind 100 E feletti nyögdíjjal mentek el az elmúlt 2-3 évben.
Apám - mostmár véglegesített - (tüdőrák, cukorbetegség, visszérhegyek, tönkrement jobb kéz és alkar) rokinyugi 94 E rokinyögdíjjal.
Mi 4-en vagyunk testvérek, az unoka- generáció nálunk még nem játszik. Szüleinket segítjük, amiben csak tudjuk.
Nem is picsognak, mint....
Ennyi gyermekkel és unokával talán _nem itt kéne sírni_ a 200 E feleséggel együtt nyögdíj miatt....
Bocsánat, de én nem hatódtam meg, sőt...
nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger_nyugger

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 20:56:38

@Tündér_Lala: itt jön ki hátrányként, hogy a távmunka még erősen csak mostanában sírt fel. és ráadásul IT területen tudnád végezni a munkádat így is teljes mértékben.

ugyan ígérni nem merek semmit, de megnézem, hátha van valami felénk. sajnos távmunka szinte kizárt, hacsak nem vagy a legeslegprofibb, de egy próbát megér. péntek reggelig mindenképp jelentkezem e-mailben.

csodalámpa 2009.09.16. 20:56:38

ja, és az egyetemi tanárok jellemzően nem dolgoznak nyugdíjbavonulás után....na persze....

Tündér_Lala 2009.09.16. 20:57:09

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Rendszergazda: A felhsználó egy olyan valaki aki mindent tönkretesz és folyton sír, hogy semmi nem működik, pedig csak nem ért hozzá.

Felhasználó: A rendszer gazda soha semmit nem csinál meg rendesen és rettentő lelkesen magyaráz teljesen érthetetlen dolgokat, ami úgy egyébként senkit nem érdekel.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 21:00:19

@Tündér_Lala: kicsit nagyobb a hely, ahol dolgozom, úgyhogy bontható tovább a folyamat :) de kihagytad a tévedhetetlenség-tudat, és hasonló jellemzőket :D

viccen kívül: tényleg végignyálazom a kínálatot, hogy mire keresnek embert, és jelzem mailben, hogy találtam-e bármit is, illetve, hogy mit.

zala 2009.09.16. 21:03:21

OFF

Kis János| Népszabadság| 2007. szeptember 16.

"...
Minden állam igényt formál arra, hogy területén ő és csakis ő mondja ki a végső szót az erőszak alkalmazásáról. Ezt nevezik az erőszak fölötti rendelkezés monopóliumának, röviden erőszak-monopóliumnak. Az egyesülési jog nemhogy elvitatná: feltételezi az állam erőszak-monopóliumát.
Az állam megteheti persze - s a legtöbb állam igen szűk körben meg is teszi -, hogy bizonyos őrzési vagy rendfenntartási feladatokat magánszervezeteknek enged át. Csakhogy ilyenkor a közérdeket szem előtt tartva, belátás alapján dönt, nem szabadságjogot ismer el.
..."

Pálffy Lajos| Magyar Nemzet|2009. szeptember 16.

"Nagykálló havi másfél millióért megvette nyugalmát?
Biztonsági őrök tartanak rendet a szabolcsi Nagykálló utcáin és határában. A havi 1,5 millió forintba kerülő szolgáltatást azért vették igénybe, mert sem a helyi rendőrőrs, sem a mezőőr nem tudta szavatolni a rendet és a vagyon biztonságát a szabolcsi kisvárosban. ..."

az utóbbi cikk: www.mno.hu/portal/663363
érdemes elolvasni - sajnos

ON

Jurganov 2009.09.16. 21:08:01

@csernaja obca: hallod, hogy te mekkora buta vagy már megbocsáss.

amit fontos megérteni ezzel kapcsolatban, hogy annyi a történet, hogy szétlopták az állami bevételeket termelő dolgokat( amiből a nyugdíj nagy részét is tudták fizetni), majd széttárják a kezüket és azt mondják: nincs pénz. a sok idióta meg azonnal rávág mint tyúk a t*konyra, hogy:"mer' a nyuggerek". pedig nem.

reKorrekt 2009.09.16. 21:08:18

-off
Loki meccs itt egész jól jön (többihez képest): www.iraqgoals.net/ch2.html
+on

dr.justice 2009.09.16. 21:18:47

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

Nem akarok extrém zenei versenyt rendezni itt, de számomra ez az album az egyik etalon.

www.youtube.com/watch?v=yG1dGrxz4n4&feature=PlayList&p=A30340D341060AA0&index=1

A borító pedig a (véres) hab a tortán. :)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 21:46:21

@zala: jön a szép új világ, látszik. olvasva a cikket, erősen CyberPunk hangulatú hely lehet.

zala 2009.09.16. 21:53:47

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:

hát nekem kicsit a hightech hiányzik belőle, de a nyomor az biztos megvan

f.m.j. 2009.09.16. 22:25:04

@csodalámpa:

ui.: természetesen nem az. amit édesapádról írtál...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.16. 22:35:53

@zala: egyszer majd a hightech is meglesz, a bérelt cyberpsycho elhárító osztag már megvan :)

hagyományos mosópor 2009.09.16. 23:07:00

32 vagyok, phd, egyetemen (vérszívó közalkalmazott), 130-at keresek, mutyival 250-300-at.

esélyem sem lett volna a fizetésem 2. felét "normálisan" kézhez kapnom. kézből kézbe, ahogy lehet.

gyön a 2. csimota, és most már nincs csilligó szemű jövőálmodozás, hogy esetleg meg kéne próbálni, hogy valami civilizált államban jópofa dolog-e pár hónapot, pár évet eltölteni, tanulni egy kis mosolyt, nyelvet, zebrát, szokni a visszaköszönést boltban, hivatalban, mintha ember lennél.

nem, hanem most már nincs más megoldás.

ha ugyanezt csinálom bármelyik eu-egyetemen, akkor legalább a háromszorosát kapom hófehéren, és nem mellesleg ez az egyik legnagyobb álmom, hogy tökéletesen becsületesen keressek és adózzak úgy, hogy legalább fél-egy évre előre látom, hogy mi lesz.

1-2 hónap választ el a csődtől minden hónapban.
biztos jó példát mutatnék a gyerekeimnek egy penge élén táncolva.

nyugdíjról rég nem álmodok, azaz de, de az olyan lesz, hogy 40-45 évesen szépen lassan kiszivárgok a munkámból konstans bevétel mellett. ebben az álomban egy állam se szerepel, aki simogatja a buksimat, hanem csak magántulajdon. jó kis álom, mi? :)

szerintem a munkaerő elszívása nem fog beindulni, mivel rég beindult, és zakatol. a jobbak már elmentek, ezt hallom sok helyről a harmincas korosztályból. ki lesz a prof. itt 20 év múlva? - kérdezik többen. hát a selejt, aki maradt.
a mai egyetemisták igen jelentős része eleve úgy készül, hogy nem itt fog élni, mivel utálja ezt az országot, és én meg is értem őket, nem tartoznak senkinek munkaszolgálattal.

Európa van, nincsenek határok, ezt akartuk.

ja, hogy a munkaerőpiacon is verseny és átjárás van a munkaerőért, azzal már ugye nem jár mindenki jól.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.09.16. 23:13:35

gondolatkísérlet.

adva van az állam, mint munkáltató. jó nagy. persze ugye nem úgy munkáltat, mint a XY és Tsa bt, hanem a leányain keresztül. pl Oktatási minisztérium. whatsoever.

amikor a munkavállaló fizetése után előállnak a munkáltatói terhek, akkor ott van a
- tételes eü hozzájárulás
- tb járulék
- munkaadói járulék
- szakképzési hozzájárulás

én kajakra el tudom azt képzelni, hogy a TB járulékot kivéve a fenti tételeket nem fizeti meg senkinek az állam. végülis csak az adóbevételekből tudná fizetni, ugye? őt meg aztán senki nem ellenőrzi.

itt ott írták, hogy akár 100ezerrel is csökkenhet a közalkalmazottak száma. ez azt jelenti, hogy legalább 200000en vannak. a tételes eü hozzájárulás 1795 HUF. Ez egy hónapban 395.000.000 huf. ha csak ez spórolódik meg, az egy évben majdnem 5 milliárd forint. ennyivel kevesebb jutna az egészségügyre.
sacc per kábé, alaphangon.

pedig az egész csak zsebek kérdése, hiszen a pénz ott van az államnál. csak az szja,járulék vagy vám zsebben, nem pedig az egészségügyre fordítható zsebben.
mert az eü kasszából sokkal macerásabb - ha nem lehetetlen - négyesmetrót építeni, tűzijátékot rendezni, vagy alagútat fúrni a szántóföldek alá.

adja isten, hogy ez ne legyen igaz.

a cikkírónak pedig ajánlom Haász János írását - bár biztos olvasta:
Magyarázzuk a bizonyítványt
index.hu/velemeny/jegyzet/biz051020/

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.16. 23:35:15

így kezdődik a fasizmus!
erre nem lehet egy antifa tüntetést szervezni?

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.09.16. 23:58:37

Nyugdíj? Kérdezzétek meg a tótaWét. Majd időben megírja, higy nem kúl, csavarjanak inkább füvet és basszák egymást seggbe... :-)

2009.09.17. 00:49:38

1. Mert ők felépítették a háború után az országot. ...
Fel a jó büdös pitypangot. Aki 1950-ben volt 20 éves, az most 79. Tudjátok a nyugdíjasok hány százaléka 79 vagy idósebb? 1%? Talán 3 is?
2. Egyértelmű, hogy a nyugdíjakat az alapján kell megállapítani, hogy a leszármazók mennyit fizetnek be. Akinek nincs, az kapjon egy szociális minimumot, a többit nyilván megspórolta magának gyereknevelés helyett.
3. Szavazójoga meg az adófizetőknek (SZJA) legyen, és akkor még messze nem voltam szigorú... Adófizető bárki lehet, csak dolgozni kelljen érte!

2009.09.17. 05:34:48

@FuTomi: persze, hogy általánosítok. De ami tény: ismerős tévészerelő magánvállalkozó volt, minimálbérre bejelentve, és még neki is feltornázták 68e a nyugdíját, nem nyomorog egyáltalán. Ami engem irritál, hogy ugyanezeket az emeléseket azok is megkapták, akiknek volt egy 140-150 bruttós állásuk, majd a BRUTTÓ bérük 70%-át elkezdték kapni nyugdíjként, amit gyurcsótányék jól megemelgettek azóta, és most hozza a pénzespostás a havi 140e-t, amiért SEMMIT sem kell tenni, és amiből azért egész jól ellehetne egy nyugger, akinek már nem kell költenie se lakásra, se bútorra, se utódlásra, de nem, nekik még ez sem elég, hanem még az állást is elveszik a többi elől, az meg dögöjjön éhen a segélyből, mert a nyuggernek 3 milliós luxuskocsi kell a segge alá, meg évente szét kell veretnie a fürdőszobáját, mert "kimegy a divatból a csempe" Örülök, hogy apád szépen dolgozik, nyilván egy pályakezdő sosem fogja azt a minőséget produkálni, mint egy 40 év rutinnal bíró szaki. De én bizony a dolgozó nyuggerek nyugdíjkifizetését szemrebbenés nélkül felfüggeszteném, mehet a szociális alapba! Megjegyzem egyebek között ezért tudják alacsonyan tartani a munkabéreket, mert amiért egy fiatal körberöhögi a munkáltatót, mert egy panelrezsire se elég (vagy amiért csak a fiatalok selejtjét kapják), annyiért a nyugger simán elmegy, mert az neki úgyis csak zsebpénznek kell, az alapvető szükségleteiről régesrég gondoskodva van. Hogy a faszba kezdjek én, mint fiatal, akinek a segge kilóg a gatyából árversenybe egy nyuggerrel, akinek mindene megvan, ingyen utazik a buszon, vonaton, féláron megy be a múzeumba, színházba, kap hozzá 100-140e nyugdíjat, és csak azért megy dolgozni, mert szekánt az asszony, vagy hogy legyen pénze 26e/éjszakás wellness hétvégékre? Aztán csodálkoznak, hogy nincs gyerekvállalási kedv, meghogy szökdösnek az aktívak Angliába? Klónozzák a nyuggereket vazze!
Amúgy az egész arról szól, hogy a nyuggerek a maszop szavazóbázisa, jól kitömték őket, cserébe rájuk szavaznak, a csorgó nyálú vén rabszolgák a nyakunkra szabadították az elkúrót meg a többit, akiről ez a blog szól, cserébe kaptak vízben oldható dolce vitát, a számlát meg nekünk, aktívaknak nyújtják be, meg a mi gyerekeinknek.

Ombuccmann 2009.09.17. 07:11:17

A nyugdíjasok, akiket ismerek:
- szomszédasszony, 40 évesen százalékolták le (most 74), mert trombózisos volt a lába, bérszámfejtő volt, ülőmunkát végzett, a tecsóból hozunk neki: heti 3 db 5 literes koccintós, 10-15 sört, 1 üveg péterpál vegyest, a gyógyszert közgyógyra kapta, nincs gyereke
- a szomszédasszony fogadott fia, élő szövet a fémvázon, 50valahány éves, csípő és térdprotézissel, 170 cm és 150 kg, harmincvalahány évesen százalékolták le, a reggele így néz ki: sör, feles, fájdalomcsillapító felessel, sör, közgyógyos volt, nincs gyereke
- nagyanyám, akit szeretek, 79 éves, soha nem dolgozott, 1 gyereke van
- Sanyi barátunk, 52-es születésű, 3 éve infarktust kapott, leszázalékolták 50 %-ra, 40 év munkaviszonya van, fizikai munkát végzett, 28ezer a "nyugdíja", az europarkban takarít hajnalanta, hogy meg tudjon élni, két gyereke van

Az első három szoci szavazó, a sanyi a fideszre szokott.
Lehet ugatni, hogy ebből nem lehet általános következtetéseket levonni, de sajnos lehet. Tudják az ilyen nyugdíjasok és leszázalékoltak, hogy sokkal tartoznak a "szociknak".

Marcellusca 2009.09.17. 07:24:19

Mi folyik itt, Gyöngy ... a V'bőrön?
Egy napig nem vagyok és már a kommenteket sem tudom végigolvasni.
Szófosásotok volt? :D

Azé' megpróbálkozom a lehetetlennel. :)))

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 07:29:30

@Ombuccmann: szép szomszédság. legalább most látod, hogy a szesz öl, butít és nyomorba dönt. vagy legalábbis rávesz egyes embereket arra, hogy szavazzanak a maszopra.

@Marcellusca (már a moxonidin is kevés): kávé helyett? ;)

reKorrekt 2009.09.17. 07:52:38

@Szakadás: "Akinek nincs, az kapjon egy szociális minimumot, a többit nyilván megspórolta magának gyereknevelés helyett"

Ez egy kapitális baromság. Akinek nincs gyereke az egy árva petákot nem kap vissza az államtól a befizetett adójából, míg a gyermekesek akár milliókat is (pl.szocpol) - hozzáteszem, a szingli pénzéből! Szóval elég szar duma lenne a szingliadó is.

f.m.j. 2009.09.17. 08:16:09

Ez baromság. Az egész, úgy, ahogy van.
Ezt is szépen kitalálták, megvezetnek, manipulálnak.
Vagy csak én látom úgy, hogy itt erőteljesen folyik a rétegek, csoportok, generációk mind élesebb szembeállítása?

A kisgyerekes hargudjon az egyedülállóra, a fiatalok a nyugdíjasokra, a magyarok a cigányokra, a cigányok a magyarokra, lehetőleg megtűzdelve egy kis szomszédországbeli konflikzussal, (amiről mi sima állampolgárok nem is tehetünk)...

...és közben lopnak, és lopnak, és lopnak, és adják el a hazánkat,l a jövőnket...

És biztos nagyon demegóg, meg populista vagyok, meg nem látom a nagy globális vonulatokat, de az összes politikus rohadjon meg élve, és aztán a keselyűk táncoljanak temetetlen hulláikon, a hollók vájják ki a szemüket, és sose lejlenek nyugalmat a pokolban... ennyi, röviden, és darabkásan.

2009.09.17. 08:39:47

@Aaronka: Na ja, meg valamelyik nyuggernek vajon eszébe jutott-e, hogy aki most 55 éves munkanélküli, ne adj istók vidéken, annak milyen lehet? Mert ríni azt nagyon tudnak... de nem a nyugdíj itt a nyomor... és az sem véletlen, hogy az új Nemzeti színházat nem a Bánk Bánnal nyitották meg. Szomorúan aktuális a darab. :-(

..:: Sodi ::.. 2009.09.17. 08:47:41

@reKorrekt: a szocpollal kapcsoltban én inkább múlt időt használnék...

2009.09.17. 08:48:22

A nyugdijasok szavazatait a mi pénzünkből vették meg, és egyáltalán nagyon nagyon igazságtalan a rendszer.

Csak a saját esetem: anyám 17 évi munkaviszony után 54 évesen ment nyugdijba.
Nekem a 37 mostani évemmel majd csak 12 év múlva 65 évesen kaphatok nyugdijat - ha akkor lesz még egyáltalán ez az intézmény és nem emelik a korhatárt 70 évre közben.

Hogy fel neveletem 3 gyereket az nekem nem számít, csak azoknál akiknek nincs meg az elegendő évük a nyugdijhoz. Miért? Csak! Mert nekem meg van a szolgálati időm, nem kell hozzá plusz. Nem voltam katona, 15 éves korom óta dolgozom, a levelezőn végzett egyetemi évek nem számítanak, mert ugye közben dolgoztam.

"Csókolom! Megszakadhatok?"

Ja és még valami: a német kollégáim minden évben megkapják, hogy éppen az adott pillanatban mekkora nyugdíjra számithatnak. 15 év munkaviszony után mindenki jogosult a 600€ minimál nyugdijra, tehát ha belehúzok akkor még van esélyem megszerezni.

martonx 2009.09.17. 08:53:08

Kiindulási alapnak jó a cikk. Persze lehetne rajta csiszolni, finomítani, csak éljük meg egyszer, hogy a kormányunk nem 13. havi nyugdíjat ígér, hanem könnyeket a nyugdíjasoknak.

És akkor még nem beszéltünk a segélyből élők tömegeiről.

Ha emlékeztek az én válságkezelő programom már tavaly szeptemberben is nagyon puritán volt:

1. Nyugdíjak csökkentése 2/3-ra
2. Segélyek csökkentése felére
3. A megtakarított összegek adócsökkentésre, a gazdaság felpörgetésére, hitelek törlesztésére menne.
Ilyen egyszerű ez.
Ahogy olvasom csak a nyugdíj csökkentéssel alaphangon 1000 milliárdot meg lehetne spórolni. Ehhez jönne a segélyek rongyos pár tíz milliárdja.

jozicsenko 2009.09.17. 09:06:20

hi!

az EU-ban ugye szabadon áramlik a tőke, a munkaerő és az áru

namármost, ha egyszer szabadon eláramlok majd Ausztriába, biztosan megkeresem valamelyik multinagybank ottani (=NEM MAGYAR) fióják, és megkérdezem, hgoy nyugdíjpénztárt milyent ajánlanak

- euroban kell fizetni, ez van
- egy nagy eu-s alapban gyülik a pénzem
- mivel ny-i, ott nem lophatják el a 30%át, mert a cica vagy a piac elvitte
- és az aktuális kormány sem nyulhatja le

vélemény?

2009.09.17. 09:11:39

@Jurganov: persze, igazad van, szétlopták... de azért már hadd irritáljon egy kicsit, hogy kevesebb léből kéne gyereket nevelnem meg egzisztenciát teremtenem, mint amennyit egy nyugger gyári droid kap, akinek már mindene megvan, és legfeljebb gyógymasszőrre kell költenie.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 09:14:37

ellenben ma 3 éves az elkúrás, boldog szülinapot kívánok!

Fényhajú 2009.09.17. 09:15:44

Nyugdíjrendszer addig működés képes ameddig:
1: van népességnövekedés
2: gazdasági növekedés

A népesség növekedik ,de nem az a része amelyik adózik:/

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 09:16:48

@Kravver:

Biztos véletlen,hogy az eddig végletesen megosztott szavazótáborok hirtelen összezártak.

Kezdem azt hinni, hogy az ide kommentelő nyomorékok az állásukat féltik... pedig, hát a rácsos kaputól kéne :o)

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 09:17:26

@Fényhajú:

3. Van még valaki, aki ad egy kis kölcsönt.

Marcellusca 2009.09.17. 09:21:46

@mókusfüles bukósisak: Mer' nagggyon ráér, ahelyett, hogy megtermelné 2 nyugger és 3 kisebbségi havi apanázsát. :)

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Ja, ja!
Asszem jobban jártam (jártatok? :D), hogy a tegnapi posztokhoz nem kommenteltem. :)
De, azé' elgurult a gyógyszerem. :D

Fényhajú 2009.09.17. 09:27:42

@Seduxen: Jobb volt a napom ameddig nem olvastam el a linkjeidet..

f.m.j. 2009.09.17. 09:33:44

@Kravver:

de könyörgöm, miért pont erre a hülyére hivatkozol?

Nincs okosabb, és hitelesebb emberetek?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 09:34:56

@Fényhajú: ezt valahogy sejtettem. nekem attól önti el a szar az agyamat, hogy már NAPONTA (van, hogy több is) lehet ilyen kellemes híreket olvasni, hogy ki, kinek, mennyit...

pofátlan férgek ezek, mi meg itt tépjük egymást a "szemét élősködő nyugger" - "ne bántsuk az öregeket" vonalon. közben meg - már nem is csendesen a háttérben, hanem az ORRUNK ELŐTT - lopják szét azt, ami az országból még megmaradt.

a klados gusztávos hírt be se linkeltem, mert az konkrétan agylob. ő semmi kivetnivalót nem talál a 8 (!!!!) MILLIÓS havi fizetésében... én meg abban nem látnék kivetnivalót, hogy kötelet kapsz a nyakadba "barátom".

synthesizer 2009.09.17. 09:36:50

@mókusfüles bukósisak: "Ez baromság. Az egész, úgy, ahogy van.
Ezt is szépen kitalálták, megvezetnek, manipulálnak.
Vagy csak én látom úgy, hogy itt erőteljesen folyik a rétegek, csoportok, generációk mind élesebb szembeállítása?"

Nem nagyon kell szembeállítani. El van kúrva a gazdaság és a demográfia és a szociális rendszer egyszerre. Ezek után persze kevés az elosztható (vagy helybenhagyható) pénz, amiért persze mindenki küzd. Mint amikor van egy mentőcsónak amibe nem fér be mindenki. Így persze mindenki megrohanja, felborul, és mindenki meghal.

Nem kell konspirációt feltételezni ott, ahol valakinek a balfaszsága (kormányok) is ugyanúgy megmagyaráz mindent.

Kravver 2009.09.17. 09:41:13

@mókusfüles bukósisak:

Lehet, hogy W hülye, de hogy tökéletes látleletet ad a fajtátokról, az meg biztos.

A tükör nem tetszik?

Fényhajú 2009.09.17. 09:52:06

@Seduxen: tudod én nem sajnálnám attól a dakotától a 8 millát,ha
1: épülne a 4-es metró,és nem 2020 ig kapná havonta ezt a fizetést
2: ha a fúrás következtében tegyük fel összedőlne egy utcányi ház és emberek netalán meghalnának,ő kiállna a nyilvánosság elé : Igen ,ez az én felelősségem,én hibám élefogytig megyek a börtönbe..
-de ha ilyen történne nyilván 20 havi fizetésével végkielégítenék és menne nyaralni:/
Mi a lofaszt csinálhat havi 8 millióért???

synthesizer 2009.09.17. 09:52:14

@Kravver: fajtánkról? zsidózól köcsög?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.17. 09:56:11

@jozicsenko: Mo.on törvény alapján mennek a levonások és a befizetések. Önkéntes magánnyugdíjpénztárba oda fizetsz, ahová akarsz vagy tudsz, de a kötelezőt levonják. Egyszerűen plusz ADÓ másik címen beszedve.
(Nehogymá' ne járulj hozzá s a romatelepek felszámolásához! A te érdeked is!)

Alkotmányossági szempontból érdemes lenne végigrágni, hogy hogy kötelezhetnek törvénnyel arra, hogy magánnyugdíjpénztárba fizesd a jövedelmedet, amit aztán elbuknak, mert eltőzsdézték, állampapírba csak töredékét kötelesek befektetni. Kinek az érdeke is?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 09:56:51

@Fényhajú: eeegen, bár a pökhendi nyilatkozatáért magában is járna a faszkorbács a barmának, de nagyvonalúan ettől vonatkoztassunk el, mert ő - saját bevallása szerint - egy akkora formátumú szakember, akiből kevés van a világon.

bár ez esetben nem értem, hogy miért tart évtizedekig nettó 12 km (fingom sincs mennyi lesz pontosan) alagút kiásása...

@synthesizer: látom ifjú padavan, te sem tanulsz semmiből. káááár

Kravver 2009.09.17. 09:57:23

@synthesizer:
köcsög?? itt nincs moderátor?

elolvastad a posztot? tedd meg.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 09:59:20

@vero: "(Nehogymá' ne járulj hozzá s a romatelepek felszámolásához! A te érdeked is!)"

Ámen!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.17. 09:59:27

@Sííva: Az ipart nem tönkretették. Ha olyan terméket gyártasz ami nem kell kutyának sem és drága az nem töntretett, hanem alapból nem működő valami.

synthesizer 2009.09.17. 10:01:24

@Kravver: Elolvastam, de ott semmi szó nincs fajtáról. Vagy van jobboldali "fajta"? Gondolom akkor bűnöző "fajták" is vannak. Nemde?

synthesizer 2009.09.17. 10:02:47

@Seduxen: szerintem jó poén zsidózással vádolni egy Krav-Magást, mindenféle kontextus nélkül :) Vagy nem tetszik neki a tükör?

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 10:07:13

@synthesizer: nem így értettem, de hamarosan rájössz majd magad is :))

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.09.17. 10:08:18

@Seduxen: :o))) hát ez az, vazze!
hogy haszon legyen, be is kell fektetni. (tb, krízisalap, stb. -bejövő szavazatok)
hogy más faszával verik a csalánt? amíg hagyják. nem nekik csípi.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 10:08:42

@Kravver:

"Fajtátokról?"

Kirekesztő, náczirasszista, fasiszta!

Náczik haza! Induhatsz is :o)

Fényhajú 2009.09.17. 10:08:50

@Seduxen: Ismered a mondást:
Jó munkához idő kell , szarhoz meg mégtöbb:D:D

Még azon kacagtam egy jót,hogy még ebben az évben kell, a margit-híd project; most elkezdtek még vagy másik 15 hídon szorgoskodni vidéken,ki kell még használni ezt az 1 év elapadhatatlan pénzforrási lehetőséget( Eu-s támogatás)...
Sőt azon sem lepődnék meg ha már lenne 5-ös metro project és projectmanager is:D

synthesizer 2009.09.17. 10:09:35

@Seduxen: Úgy érted elvisz a fekete autó? :)

2009.09.17. 10:10:26

@molnibalage: aha, persze, és 1989 október 22-én még kellett valakinek a termék, október 24-én meg már nem, mi? De ha így is volt, akkor szemétre kell vetni mindent? Nem inkább új terméket kellett volna fejleszteni, mint a kínai elvtársak?

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 10:12:00

@vero: szívesen hozzájárulok, ha a felszámolás szőnyegbombázással történik.
és most elhatárolódom magamtól.

@Seduxen: mert a köztes mutyik javának el kell évülnie, butus :)

@Fényhajú: fedezi a többi seggét. 500 milliárdos projektről beszélünk, ami kezdetben 170 milliárdos volt. Namármost, ennyit nem romlott a forint. Sőt, a kötelező területfejlesztések sem adják ki a végösszeget, pedig abban is van mutyi rendesen. Végül: nem, nem fog kiállni, hogy én vagyok a végső felelős, vállalom, hogy mi terveztünk szarul, ide a sittet. Erről jut eszembe:
'A Szovjetunióban NINCS sorozatgyilkos. Ilyesmi csak a dekadens Nyugaton fordulhat elő.'

kérem, helyettesítsék be a megfelelő szavakat, hogy a jelen Magyarországát jellemezze! (1 perc, 1 pont)

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 10:12:44

@Fényhajú: A 2002-es választási kampányban 5-ös és 6-os metróval kampányolt Demszky.

Nem ma volt, de tisztán emlékszem, hogy Demszky megígérte, hogy 2010 -re már rákoskeresztúrra is metró fog járni. :o)

Kravver 2009.09.17. 10:13:26

@synthesizer: @Félkupica_Fehér_Főnök:

Most már látjátok mennyire pontosan írt rólatok worluk? :-o

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 10:15:28

@Fényhajú: @ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: már többször mondtam, hogy a jelenlegi helyzet arra emlékeztet, amikor kölyökgida koromban már elfogyott minden zsebpénz, és az utolsó utáni mentsvárként feltörtem a malacperselyt, hogy még egy fagyiravaló összejöjjön.

szerintem ezeket a perceket, órákat, napokat éljük.

Marcellusca 2009.09.17. 10:16:29

@vero:
"(Nehogymá' ne járulj hozzá s a romatelepek felszámolásához! A te érdeked is!)" - csak látnám már, hogy arra fordítják, de nem úgy, hogy ingyenlakásokat osztogatnak!
A többit a képzeletedre bízom. :)

Fényhajú 2009.09.17. 10:18:45

@vero: Ha én kormány embere lennék,egy jó kis lakótelepre betelepíteném a romákat : pl: Miskolc:Avas lakótelep hipp-hopp leértékelődnek a lakás árak a 0 szintre,majd pályázaton keresztül eladnám az egészet 1 frtért és lakóparkot építtetnék a helyére..

tokmányos 2009.09.17. 10:19:35

@Marcellusca (már a moxonidin is kevés): Tanulj meg gyorsolvasni ,pár perc után utolérsz bennünket.Hajrá.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 10:20:01

@Seduxen: az analógia majdnem tökéletesen pontos, sajnos. csak annyi különbséget látok, hogy az utolsó malacperselyek egyikéből kiugrott egy szörny, aki csak akkor adja ki a pénzt, ha újra összeragasztjuk a malacperselyt, hogy épnek tűnjön.

Fényhajú 2009.09.17. 10:21:09

Persze Én pályázok,Én veszek ,Én építek..mert ez így törvényes:)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 10:21:12

@Fényhajú: ez már megy, még ha nem is a kormány kérte fel rá őket... vagy legalábbis még nem biztos, hogy van hozzá közük.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 10:22:15

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: eeegen, vagy még szebb lett volna a hasonlat, ha a szomszéd gyerek malacperselyét (vagy az osztálypénzt tartalmazó KÖZÖSET) töröm fel :)))

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.17. 10:24:35

@Sííva: Nem tudom, hogy ez a 4 hetes hülyeséget honnan vetted. Nem igaz. Keress vissza régi újságokat olvasva.

A Szerencsejátékot már privatizálták volna?

Tündér_Lala 2009.09.17. 10:27:05

@Seduxen: Szerintem már a szülői gondoskodásra való jogosultságot áruljuk a szomszéd gyereknek.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 10:27:56

@Seduxen: pontosan. és természetesen kussolsz róla hetekig, amíg te nem leszel az osztály főbasszájbája megint.

elkúrtuk. nem kicsit, nagyon. csak azt nem tudom, pontosan mikor. már születéskor - rossz réteg, netán rossz ország? - vagy amikor észrevettük, hogy mi történik? de tény, hogy így vagy úgy, de vége hamarosan a játéknak. hogy mi dől be először, az meg annyira lényegtelen sajnos, hogy ihaj.

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 10:31:47

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: ez egy ilyen FPS. A története elég szar, de a grafikája nagyon ott van :)))

Viktus 2009.09.17. 10:33:22

Még van pofájuk fikázni a devizahiteles csóri prolikat, akik szeretnének v.mi jobb életet, ha már dolgoznak ... míg, akik otthon meresztik még a 13. havi ingyenkenyér miatt is sipákolnak.

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 10:36:18

@Kravver: Nem láttam, nem pazaroltam rá az időmet, ha olvastál már egy w-t, akkor az összeset olvastad.

w a meggyőződéses baloldali értelmiség, csak az a gond, hogy sokmilliós állami propaganda- megbízásokkal nehéz is másnak lennie.

Kravver 2009.09.17. 10:39:49

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Pedig érdemes lenne elolvasnod.
Leírja az archetípusodat.
Persze, ha félsz szembesülni vele, azt is maximálisan megértem.

Viktus 2009.09.17. 10:40:49

@Félkupica_Fehér_Főnök:

Na ja onnan kapja a pénzecskét , ahogy a Fajkasházy meg a többi holdudvar. Jövőre nagy szomorúság lészen nekik.

Fényhajú 2009.09.17. 10:41:40

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország: Mindegy,hogy mi dől be először?gondolod?
Egészségügy,Oktatás,Nyugdíjrendszer,Bakrendszer..Sztem kaptak annyi hitelt Eutól,hogy egyiknek sem szabadna bedőlnie:/

Viktus 2009.09.17. 10:43:35

@Kravver:

Na igen nagyon ír ... kb. azóta nem olvasom mire a száz milliós állami megrendeléssel meg a havi fixes megmondóemberi fizetéssel volt pofija olyat leírni, hogy a minimálbér baromság az emberek igenis dolgozzanak havi 40 ezerért ... -

molaris 2009.09.17. 10:44:03

@Kravver:
TWÁ nem értelmiségi, csak annak tünteti fel magát.

Kravver 2009.09.17. 10:45:23

@molaris:
Nézd, én nem ismerem személyesen, tőlem lehet akár krumplihámozó is, de amit itt ír, az 100%.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.17. 10:45:49

@csernaja obca: Nem két nap alatt halt meg a magyar nehézipar azért. Egyes maradványai sokáig húzták és még most is van nehézipar, csak kisebb léptékben.

Viktus 2009.09.17. 10:46:24

@Fényhajú:

Az egészségügy már bedőlt csak , azért nem lehet észlelni, mert építőipari trükkök szintjén vegetál. Azt csinálták ugyanis az egészségügyben is, hogy létrehoztak ilyen vagyontalan hospinvest zrt.-ket tucatnyi leány kft.-vel az oldalán, amely évekig halmozta fel a milliárdokat, majd most szépen bedőlt magával rántva több száz vállalkozást ... de büszkélkedhetnek, hogy a kórházaknak nincsen adóssága. -

Viktus 2009.09.17. 10:47:43

@molaris:

Értelmiségi csak a tipikus világtól elszakadt balos, akinek nem ártott volna egy kis meló v.hol, vagy vállalkozást vezetni mielőtt elkezdi osztani a mérhetetlen bölcsességeket. -

Félkupica_Fehér_Főnök 2009.09.17. 10:52:17

@Kravver:

Persze, azt is meg tudták ideologizálni, hogy miért szar nekünk 20 millió román bevándorló. Aztán pedig magasról leszarom, hogy az ország 10%-nyi számomra vadidegen "többsége" (mu-ha-ha) mit gondol a többiekről.

Illetve tudom," biztos ők a hülyék, mert mi nem tévedünk! Mi vagyunk a különlegesek, mert nem állunk be bégetni a bírkák közé, akkor is mi voltunk a különlegesek, amikor többen voltak, mert igaz beálltunk bégetni, de a többiek már akkor is hülyék voltak. "

Ja, mostanában nem is mondtam: Takarodjámá'! :o)

2009.09.17. 10:57:51

@molnibalage: Na persze, csak ez a "nem volt rá szükség" duma irritál. Mi az, hogy nem volt rá szükség? És ha nincs rá szükség, akkor miért importáljuk Szlovákiából a kazáncsövet meg Olaszországból a betonvasat? Nekem ez úgy néz ki, mintha mégiscsak lenne rá szükség, csak éppen politikai okokból szétbaszták azt, ami jó volt, mert valamelyik tarisznyás bölcsész idiótának a Dunaferről mindjárt Rákosi jutott eszébe. Pedig a dolog kurvára nem erről szólt.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 10:59:59

@Fényhajú: attól még ha mégis bedől ezeknek a nyikhajoknak köszönhetően, a végeredmény szempontjából a sorrend lényegtelen. pár nap, és megy vele a többi is.

@Viktus: még nincs. majd lesz megint. a trükk meg nagyon is emlékeztet a szék- és telephelyváltó bohócligás csapatokra: pl. a diósgyőriből siófokivá vált csapat :)

@Seduxen: lassan tényleg FPS lesz...

2009.09.17. 11:03:21

@Viktus: Hol lesznek ezek már jövőre? Éldegélnek majd a százmilliókból, és vissza sem lehet majd tőlük venni! Sőt, elmennek nyugdíjba, és majd fizettetik velünk a hatmilliós fizetések 70%-át öregségi nyugdíj gyanánt, és közben röhögnek rajtunk, akik a szaros kis állásunkért reszketünk, hogy holnap is legyen mit ennünk.

drkovax 2009.09.17. 11:03:28

@csernaja obca:
A Dunaferr és még több cég is az elvtársi lerablás (Acél XXI kft) után lett odadobva még további mutyival egy a működtetésben ellenérdekelt külföldinek ... Ebben az állapotában már valóban lehet fölösleges :-(

(Meg volt egy csomó olyan, ami már eleve többet ártott mint használt, meg olyan is amit már a '80-as években leraboltak és azért dőlt össze ...)

Viktus 2009.09.17. 11:06:07

@Kravver:

Az biztos, amikor évekig Gyurcsány fencijében volt a nyelve :D , mikor mindenki látta, aki dolgozik-vállalkozik-termel ebben az országban, hogy ez szopi lesz Ferkóval ...

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 11:11:29

@Seduxen: magyar kézbe magyar fegyvert! :) Dragunov az klasszikus, de a Gepárd jobb :)
előszűrésre a közel 2.5km-s lőtávja alkalmasabbá teszi a Dragunov 600 méterével szemben :)

Rwindx 2009.09.17. 11:21:12

@Tündér_Lala: szerintem kihagytál egy részt amikor olvastad a kommentem.

Idézem csaka tisztánlátás végett:
"Ja és kedves nyugdíjasok, ti akik hirtelen haragtól felhördültök hogy a kevés pénzeteket elvennék az ilyeneket írók. Tessék végiggondolni azokat a súlyos adatokat amelyekről az úriember írt.

Ha nem tetszenek beleesni egyikbe sem, akkor nem kell rögtön hörögni. nem önökre vonatkozik az írás. "

Tehát ha beleesel abba a kb 50.000 fő valódi rokkantnyugdíjas táborba, és nem a 750.000 fős álrokkantnyugdíjas táborba akkor ez nem rád vonatkozik.

@jco:
"úgy látom nem értitek... a nagy lóvék azok nem a nyugdijra mennek el..........!!!!
nem ezzel kéne foglalkozni"

Végülis az éves költségvetés kb EGY HARMADA tényleg nem nagy "lóvé". Ezzel is kell foglalkozni, nem csak ezzel vagy csak azzal mert valami mindig valakinek kényes. Ha a kényes ügyekkel nem foglalkozna senki, akkor soha nem történne semmi (jéé és tényleg nem történik)

Azokon kívül akik valóban letették az asztalra amit le lehetett tenni, és sem az egészségi állapotuk, sem az életkoruk, sem a szolgálati viszonyuk ideje, sem semmilyük nem indokolja hogy akármilyen nyugdíjasok legyenek jelentős számban lelhetők fel az országban. Ezek az emberek indokolatlanul kevesebbet dolgoztak kevesebbet fizetve be a nyugdíjbiztosításra, és indokolatlanul többet vesznek ki mint ami fentartható lenne és elvárható, valamint kalkulálható lenne. Az indokolatlan juttatások pedig óriási terhet rónak a jelenlegi aktívakra, amellett hogy rájuk nem vár ilyen könnyű és korai nyugdíjbavonulási lehetőség. (nem nem irigyekedek, aki ezt fogja reagálni azt előre elküldöm a sunyi anyjába)

No kb, erről szól a postban szereplő írás.

És igen, a posztról posztra felbukkanó felső szintű tolvajlással is kell valamit kezdeni. De nem lehet mazsolázni. Sok féle probléma van.

tokmányos 2009.09.17. 11:34:36

Minden tiszteletem azon kommentezők felé,akik a saját életük eseményeinek,tapasztalatainak felvállalásával támasztják alá a mondanivalójukat.Jó magam mióta titeket olvaslak ,talán nem nagyképűség részemről,de az elsők között próbálkoztam ezzel. Sokkal hitelesebb a mondanivaló.Eleinte le sem szartátok a hozzászólásaimat.Mára már ...Az ilyen poszt ,mint amit Zéro most bedobott igen nagy tolarenciával,egymás iránti megértéssel lehet csak kezelni.Oly sok fájdalmunk van korosztálytól függetlenül az egyenlőtlen ,igazságtalan elosztási viszonyok stb... miatt, melyet a nem hozzáértő ,hazaáruló politikusoknak köszönhetünk!!!! Mivel a szart mindannyian látjuk , jobban érdekelne Ti milyen megoldásokat javasolnátok a cikkben felvetett gondolatébresztő sorokra.

Marcellusca 2009.09.17. 11:41:03

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
Nekem elég lenne egy AK-63D is. :)))
Túl közel úgysem mennék, a pásztázott lőtávja nekem megfelel. :DDDD

Marcellusca 2009.09.17. 11:42:40

@Seduxen: Nem szenvedel Te egy kis tudathasadásban?
Orosz meg amcsi fegyver egyszerre? Nóóórmális?
Döntsed mán el! :D

Seduxen (már NEM dr.) 2009.09.17. 11:47:32

@Marcellusca (már a moxonidin is kevés): és? mondhattam volna azt is, hogy egy merkava tornyában ülve HK MP5-el a kezemben :)))

Plutonic 2009.09.17. 11:54:04

@Horizont: Mi sem véletlenül járunk ide... :)))

2009.09.17. 11:57:21

@tokmányos: A megoldás?
1. Kívánjuk a sajtó szabadságát, a censura eltörlését.
2. Felelos ministériumot Buda-Pesten.
3. Évenkénti országgyulést Pesten.
4. Törvény elotti egyenloséget polgári és vallási tekintetben.
5. Nemzeti orsereg.
6. Közös teherviselés.
7. Úrbéri viszonyok megszüntetése.
8. Esküdtszék, képviselet egyenloség alapján.
9. Nemzeti Bank.
10. A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, a magyar katonákat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tolünk.
11. A politikai statusfoglyok szabadon bocsátassanak.
12. Unió Erdélylyel.

Rwindx 2009.09.17. 11:58:11

@tokmányos:
Nagyon egyszerű az én javaslatom, igaz nem túl szociális, de a normál nyugdíjasokra nagyszerűen működne.

Egyéni nyugdíjszámla vezetése, akár állami akár magánnyugdíj rendszerben van az emberünk.
Az egyéni nyugíjszámla esetén mindenki akkor megy nyugdíjba amikor akar, akár 25, akár 75 évesen, az egyén befizetéseiből és a várható átlagos élettartamból pedig meg lehet határozni hogy kinek mennyi nyugdíj jár. Így mindneki sokkal jobban meggondolja mikor menjen nyugdíjba, ugyanis minden munkával töltött hónap után több nyugdíjat kap.

Aki egészségesen életében nem dolgozott, az vagy éhen fog halni, vagy valaki fizessen be helyette valaki a számlájára (pl.: ha háztartásbeli, akkor házastársa, élettársa, gyereke stb.)

A dolog munkára ösztönző jellege mellett még egy óriási előnnyel bír. Ugyanis kikerül a nyugdíjak meghatározása a politika szárnyai alól.

A posztból merített ötlet, hogy a felnevelt gyerek nyugdíj járulékának egy valamekkora kis részét a szülők egyéni számlájához számolják a gyereké helyett.

A rokkantnyugdíjas rész kicsit már más tészta. Ott először is azonnali felülvizsgálása az összes rokkantnyugdíjasnak, hogy kiszűrjük a potyázókat a valódiak közül (vagy fordítva). Amnesztiát hirdetnék azoknak akik önként lemondanak a rokkantnyugdíjas állapotukról, egyébként aki elbukik azt valami módon büntetném. Új rendszert kell kidolgozni a rokkantság tébyének és fokának megállapítására hogy ne lehessen ezzel visszaélni. A rokkantnyugdíjasok a korábbi befizetéseikből az egyéni számlájukról kapnának normál nyugdíjat, és bizonyos határok között (matematikai képletekkel számolható módon) pedig szociális alapon.

Ami egy komment helybe belefér azt leírtam, persze lehet itt-ott finomítani rajta.

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2009.09.17. 12:06:17

@Marcellusca (már a moxonidin is kevés): @Seduxen: első tisztításra Gepárd, aztán meg kis könnyed gépkarabély, ízlés szerint :)

@Rwindx: a módszer működhet is, akár megspékelve azzal, hogy államkötvényben tartva-kötve a vagyont azon év kezdetéig, amíg leendő nyugalmazottunk úgy nem dönt, hogy na elegem volt. viszont kell hozzá egy olyan alapkezelő, amelyik nem lopja el a felét :) ráadásul az előnye egyben a hátránya is más szemszögből nézve: nem befolyásolható politikai oldalról úgy, mint most. és pont ez az oka, ami miatt SOHA nem fogják bevezetni.

a rokkantnyugdíjaknál mindenképp be kell vonni a szociális faktort, ami viszont a fentiekkel együtt a kormányokat rokkantnyugdíjas-gyártásra ösztönzi, hiszen az politikailag befolyásolható a szociális faktoron át. felelőtlenség? az. számít nekik? egy szart.

Rwindx 2009.09.17. 12:12:31

@ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország:
"a rokkantnyugdíjaknál mindenképp be kell vonni a szociális faktort,"
Igen, a plusz kimaradt, tehát korábbi befizetésekből + szociális alapon.

Azért ha egyszer létrejön van egy normális orvosi rendszer ami a rokkantnyugdíjas állapot megállapításáért és ellenörzéséért felelős, azt már csak mszp-s módszerekkel lehet legyilkolni, demokratikus módon nehéz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.17. 12:19:22

Nagyon egyetértek a cikkel. Kösz Zero!
Nem látom a szerző nevét, ami nem csoda.
Én is írtam már ezekről, de aki bántja a jussát a nyugdíjasoknak, az legalábbis apagyilkos a szemükben.
Mutatok egy nyugdíjast, ha valaki még nem látta.
stop.hu/articles/article.php?id=542647

Kravver 2009.09.17. 12:20:56

@simonmondja.:

A szerző neve: Dr Simon Péter (nem rokon?)

Kravver 2009.09.17. 12:22:49

@simonmondja.:
Hol a nyugdíjas? Én nem látom. Biztos eltakarja az életjáradékos olimpiai bajnok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.17. 12:25:02

@Kravver:
Simon Simonnak farkasa, de őt örökbe is fogadnám.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.09.17. 12:30:12

@csernaja obca: A szükség van rá és az ár közötti összefüggés nem zavar? A minősgéről meg ne is beszéljünk...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.17. 12:32:54

@Kravver:
Igazából én járadékosokról beszélnék egyébként is.
Úgy együtt.
A hárommillió királycsináló járadékosról.

Kravver 2009.09.17. 12:48:56

@simonmondja.:
Elnézést, nem vagyok gondolatolvasó.
Csak azt látom, amit írsz.

picur3ka 2009.09.17. 12:51:53

@na_most_akkor:

Nem nyuggerezunk. De az ot gyerekes szorzoval valoszinuleg jobban jarnatok - ha tegezhetlek egyaltalan, mint most. A nem tul sok 5 gyerekes csalad egy resze ennek a problemanak.

Jurganov 2009.09.17. 12:53:35

@Rwindx: csak gyorsba egy dolog hozzá. ha az állam 100 egység bevételből 10-et nyugdíjra költ az nem sok. ha a bevételnek ellopják a felét, vagyis marad 50 és abból költ 10 et akkor az sok. és akkor lehet szidni az öregeket, a betegeket, hogy ellopják előletek/előlünk. nyilván nem a politikusok tehetnek róla, hanem az az öreg tata vagy mama aki végigmelózta az életét, és most 65k-t kap kipótolva. és persze nem ti kerestek keveset, nem az a baj az országban , hogy 55-60 ért robotolsz, hanem az, hogy a nyugger ellopja a pénzedet...gratulálok. a régi ny-rendszer igazából azért jó mert nem lehet ellopni a pénzt belőle( persze az alapjait el lehet, de az ellen fel kellett volna lépni) ellentétben a magánnyugdíjjal. és mielőtt nagyon belemerülnénk, azon is el kéne gondolkodni, hogy hová visz ez az út. gondoskodj magadról minden téren és eszedbe se jusson együtt, egymással, egymásért tenni valamit, csak az a jó amit egyedül csinálsz. csak fizess az államnak és ne kérdezd mire megy, vagyis egyszerűen csak megsarcolnak.

csillagkúll · www.:madeinfidesz.eu 2009.09.17. 13:13:10

az engem nem zavarna ha valaki inaktívá akar válni, mondjuk szült három gyereket és ledolgozott legalább 15-20 évet, a problémám avval van, hogy amíg aktív volt, mi a francot csinált, hogy még önmagát sem reprodukálta újjá, és ebbe mégis belerokkant, he?? és most kéretik a szellem-mi és egyéb hendikeppel élőket mellőzni.

f.m.j. 2009.09.17. 13:15:07

@Kravver:

te miről beszélsz? Milyen látlelet, meg milyen tükör?
Kicsit sokat képzelsz magadról, de én sose mondanám rád két komment alapján, hogy "fajtád"

De tudod mit?

Ignoráljál, jó? Csak bátran, elmeroggyant... kiscsillag

kalannenikalandjai 2009.09.17. 13:21:27

@zero: Nem szoktam kommentelni, csak bólogatok a cikkeidre amiket olvasok. Most csak annyit írok erre, hogy lófaszt a seggedbe.

2009.09.17. 13:21:49

@molnibalage: És mitől lesz olcsóbb az ócskavasat vasuton kivinni az országból, majd a kész vasárút kamionnal visszahozni? Kérlek magyarázd ezt el nekem, mert az én egyszerű paraszti eszem ezt nem fogja! A szlováknak meg az olasznak éri meg ugyanazt a vasárut vagy portlandcementet vagy akármit megcsinálni, ami (állítólag) nálunk nem gazdaságos? A nettó fizetések már mindkét országban a mienk előtt járnak, tehát azt a magyarázatot talán jegeljük, hogy "mert olcsóbb a munkaerő..."

Rwindx 2009.09.17. 13:22:08

@Jurganov:
Szerintem olvasd át mégegyszer mit írtam. Vagy másnak akartál írni. Nem emlékszem hogy szidtam volna az öregeket már csak ezért sem.
Ha nyugdíjas vagy, akkor amit idéztem Tündér_Lalának javaslom tedd magadává. Rád vonatkozik, azaz elmentél 50-55 évesen nyugdíjba? Vagy orvossal irattál papírt hogy hiányzik az egyik lábad? akkor ne szólj be, ha nem vonatkozik rád, akkor meg mi a bajod?

Egyébként 100 egységből durván 30-35-öt költenek nyugdíjjal kapcsolatos kiadásokra. Ez a posztból is kiderül.

Ja és keveset sem keresek, bár a kb 70-75 %-os elvonást azért sokallom, ha nem haragszol.

Hanzo The Razor 2009.09.17. 13:26:45

A posztban olvasható gondolatok fogalmazódtak meg bennem is, amit blogba vetettem: razide.hu/2009/09/16/ne-adozz/

Rwindx 2009.09.17. 13:29:32

@Jurganov:
Még valami írod ezt: "az öreg tata vagy mama aki végigmelózta az életét"

Nos ha menne az olvasás rájönnél pont nem róluk van szó. Azokról akik leléptek kissé korábban, vagy életükben munkát nem láttak, esetleg csalnak rokkantságival.

Ha a szószólójuk akarsz lenni, hát legyél de ne keverd a szezont a fazonnal, és máshogy is írhattam volna.

f.m.j. 2009.09.17. 13:30:34

@synthesizer:

lehet, de én nem hiszem, hogy ez csak véletlen elkúrás. Nekem ez sokkal inkább tűnik tudatosnak, rosszindulatúnak, direktnek. Nehogymár hihetően hangozzon, és elfogadható érv legyen az a verzió, hogy ők nagyon jót akartak ennek az országnak, csak hát nem tudjuk miért nem sikerült..., és következmények nélkül széttárják a karjukat... Pl. a BKV sem a bliccelő utasok miatt ment tönkre, ugye? Hiába fogják a "lakosságra", az adóelkerülőkre, a rossz szociális rendszerre...

f.m.j. 2009.09.17. 13:33:57

@Kravver:

Mellesleg akkora tükör, olyan hiteles, és igaz, no meg érdekes, hogy 6 órája fent van, és még a kutya se írt hozzá se bút, se bát :)

Úgyhogy ha nem haragszol, ez is egy tükör... nem tetszik?

Kravver 2009.09.17. 13:37:30

@mókusfüles bukósisak:

Én pl. konkrétan írtam hozzá.
Árpád meg előre moderál.

f.m.j. 2009.09.17. 13:40:19

@Kravver:

mekkora demokrata, egy szar blogíró mi a francért moderál?
Van egy pár blog, ami benthagyja a hideget is, meleget is, az jobban mutatja az emberek véleményét, mint az efféle moderálás. Néha itt is van (te ezt biztos tudod:)) de csak köcsögöknek jár...

Kravver 2009.09.17. 13:41:47

@mókusfüles bukósisak:

Talán tőle kérdezd meg, de szerintem azért, hogy a hibbantak ne szemeteljék tele a blogját.
.

f.m.j. 2009.09.17. 13:48:39

@Kravver:

más vélemény=hibbant szemetelés

Kravver 2009.09.17. 13:57:36

@mókusfüles bukósisak:

nem-nem. ez csak itt jellemző.
W-nél ott vannak a más vélemények, mondom: olvass bele!

rolika 2009.09.17. 14:04:41

@na_most_akkor: Tisztelt Uram! Az alapján, amit leír, Ön a kivétel, ez a cikk nem Önnek/Önről szól. Az más kérdés, hogy ártatlanul szenvedő alanya lehet (lesz) egy esetleges kiigazításnak. De ezt már megszokhattuk idehaza.

f.m.j. 2009.09.17. 14:09:54

@Kravver:

őszintén válaszolj: ha mi "ilyenek, meg olyanok" vagyunk, meg ki van tiltva a más vélemény, akkor miért jössz ide? Fura, hogy ezt veted a szemünkre, noha a Tótagyerek előmoderál... neki se tetszik a tükör?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.17. 14:20:22

@Kravver:

Elnézést kérek én is, mert nem vettem a fáradtságot az ismétlésre.
Szóval itt anyáztak a nyuggerek ebben a témában a

véleményszabadság nevében.

Például itt.

Tündér_Lala 2009.09.17. 14:30:51

@Rwindx: Véleményeddel sok tekintetben egyet értek. Viszont abban amit @Jurganov: ír nagyon sok igazság van.
"el kéne gondolkodni, hogy hová visz ez az út. gondoskodj magadról minden téren és eszedbe se jusson együtt, egymással, egymásért tenni valamit, csak az a jó amit egyedül csinálsz. csak fizess az államnak és ne kérdezd mire megy, vagyis egyszerűen csak megsarcolnak. "
Ez bizony minden téren a neolib gondolkodás eszenciája.

RobÚr 2009.09.17. 14:47:53

@rolika:
Én már elhúztam! :)
Korosztályomban nem elsőként.
30 vagyok.
Hajrá! :)

Rwindx 2009.09.17. 15:08:46

@Tündér_Lala:
Mint már kiderült az ember leginkább magára számíthat, ha az államra vár megszívja keményen, legalábbis a többség mindenképpen.

Viszont az hogy az ember alapvetően magáról gondoskodik, és mellette a legszűkebb köréről, majd egyre kevesebbet a tőle egyre ismeretlenekről, emberi tulajdonság. Ösztönös.

A birka tudatot sem tudom magamévá tenni, mert soha nem voltam olyan. Viszont a két jelenséget nem is kapcsolnám össze.

Az hogy alapvetően gondoskodunk önmagunkról és nem mástól várjuk a gondoskodást alapvetően az életösztönükre épül. Én azt gondolom sokkal erősebb az a társadalom melynek olyan egyéni tagjai vannak akik nem mindig várnak valamire, hanem megtanultak önállóan gondoskodni magukról és családjukról. Ha van egy egészséges ember aki magáról sem tud gondoskodni mert nem tudja hogyan kell attól hogyan lehet elvárni azt hogy másról gondoskodjon?

Ha neked egészségügyi problémáid vannak, akkor kiben bízol jobban? Az államban hogy majd esetleg kiutalnak neked egy nővért (vagy nem) vagy az hogy van egy gyereked aki úgy nőtt fel hogy nem másra vár (pl állami nővérre), hanem tudja mikor mit kell tenni és ő segít neked?

Ettől pedig teljesen független hogy milyen kritikával illetjük az állami pazarlást, a lopást, a korrupciót és hazugságot.

Az egyéni számlás elgondolásom amit tokmányos kérdésére írtam pedig pontosan azt szolgálja, hogy növelje az átláthatóságot, csökkentse az állam felé irányuló kiszolgáltatottságot.

Ha mindig a politikusoktól várod hogy mennyi lesz a nyugdíjad, akkor a kiszolgáltatott leszel nem? Mi van ha elfelejtik mondjuk az inflációval emelni tiz évig? Mi van ha olyan módon piszkálják meg hogy valamelyik társadalmi réteg számára az káros legyen?

Egyéni számla esetén senki nem túrhat bele, az ember 40-50 év munkaviszony alatt becsengetett x pénzt arra kapott az alapkezelőtől y hozamot, azt a statisztikailag hátrelevő életkorával leosztják majd 12-vel és nagyon durván, de adott a havi nyugdíj. Senki nem veheti el.
Sem a politikusok, sem pedig azok akik teljes egészségük ellenére életükben 1 percet sem dogoztak. Csak mert úgy érzik vagy mert azt mondták nekik is "jár".

A társadalmi szolidaritást pedig meg lehet tartani azok számára akik valóban önhibájukon kívül (nem, nem azért mert nem találtak munkát) keresőképtelenné váltak. És marhára nem mindegy szerintem hogy ebből van 1 millió mindenféle, vagy csak 100ezer valódi.

A másik fel ennek hogy vannak akik 40-50 évesen elmentek "korkedvezményes" nyugdíjba anno, Nos őket ne nevezzük "öreg tata vagy mama aki végigmelózta az életét"-nek. Mert az hazugság. És belőlük is rengeteg van. Ők dolgoztak anno valóban, de akármire hivatkozva úgy döntöttek hogy ennyi volt, nem dolgoznak tovább. És most természetesen ők is tartják a markukat a maximumért. Csak éppen mire fel, amellett hogy a maximum nem igazságos számukra, óriási többlet terhet rónak az aktívakra, miközben többen fiatalabbak mint a mostani 62 éves nyugdíjkorhatár, ami nekünk fiatalabbaknak álom lesz 70 körüli nyugdíjkorhatárral. Továbbá demoralizálóan hat, ami ugye azt jelenti még többen fognak elmenni korábban nyugdíjba, ha ezt megtehetik következmények nélkül, tovább csökken az aktívak száma. És végül, de nem utolsósorban társadalmi feszültséget szül, ami ugye növekszik pár éve.

No ezekkel kell foglalkozni, akárki akármit is mond. A többi fontos probléma mellett egyaránt.

tokmányos 2009.09.17. 15:40:11

Szevasztok ! Megjöttem, elolvastam az ötleteiteket,és a többi bloggot.Úgy illik ,hogy én is próbáljak valami ésszerű javaslatot közzé tenni a " cikk gondolatébresztő soraira." Dr. Simon Péternek :" A járulékfizetők lázadása előtt pár órával " című cikke mindannyiunkat mély gondolkodásra késztetett.DE MI LESZ " pár óra" MÚLVA ???? Péter bácsi megmondta :-lázadás-.Ha ez a lázadás 1989-ben bekövetkezett volna ,most nem lenne cigány kérdés,igazságtalan nyugdíj elosztás stb...Lehet ,hogy Magyarország sem!Mi a yastagbőrösök tudjuk,hogy a felső csőrös vezetők ( Morganok,Rokefellerek, Sorosék stb...sok mindent lezsíroztak előre ( már jóval 1989 előtt), de tudjuk azt is ,hogy Attila óta félnek is a magyarok nyilaitól!

rolika 2009.09.17. 15:54:10

@RobÚr: Én nem akarok elhúzni, mármint az országból nem. Csak éppen a jelenlegi helyemen annyit adóznak utánam, hogy már nekem ég a pofám. Le kell koccolni, ahol több a kess, de kevesebb a teher. Már csak elvből is. Ha elég sokan megcsinálnánk, észbe kapnának, mert megborulna a rendszer :-)

Jurganov 2009.09.17. 16:03:24

@Rwindx: khmm, akkor talán másként írom, ha már nekem nem megy az olvasás: a bevétel, 300-350 egység-ebből költünk 30-35 egységet a nyugdíjra, a 350 ből ellopunk 250 et és kapjuk a 100-ból 30-350 egységet. így már megy a dolog?

amúgy pont az öregekről van szó, vagy te másként látod? szerinted nem azok az emberek fognak szívni ezzel a nagy "alakítsunk át mindent" dumával akik végigmelózták az életüket? azok fogják megszívni akik ilyen vagy olyan módon meg tudták venni a döntéshozókat? te és a hozzád hasonlók nagy általánosságban beszéltek, hogy sok a nyugdíj, sokat kapnak. és nem gondolkodsz el azon, hogy ez messze nem azért van. sokkal inkább azért mert a gdp 84%-a megy adósságba amit viszont egyszerűen elloptak. és ismét feltenném a kérdést: ha már mindenről nekem kell gondoskodnom, biztosításról, egészségről, gyerekről, nyugdíjról, stb. akkor mi a f*sznak van az állam? értem én, hogy bizonyos emberek nem gondolkodnak, hiszen egyszerűbb elhinni amit a tv-ben mondanak, de könyörgöm ennek mi lesz a vége? fizetsz 50%-ot, 35-öt ha nem dolgozol és nem kapsz érte semmit? nem is kell, mert bemondják a tv-ben, hogy ez így jó akkor jó? igazad van, nagyon sok rajtunk a teher, de ennek semmi köze a nyugdíjasokhoz, sem ahhoz, hogy az eü mennyit emészt(ene) fel, hanem az van a háttérben, hogy sok-sok politikust bele kéne lőni a dunába...

Jurganov 2009.09.17. 16:05:51

@rolika: a rendszer arra épít, hogy boruljon a bili. nem véletlenül mondogatják úton-útfélen, hogy menj külföldre(hivatalos helyeken) mert szükség van a vérfrissítésre kinn. itthon meg aki marad azokkal könnyen el lehet bánni..

Tündér_Lala 2009.09.17. 16:26:58

@Rwindx: Itt nem egyezik a véleményünk.
Az amit kifejtettél az hasonlit (az sarkosabb) a Jack London könyveiben kifejtett Spencer féle filozófiára. Az erős egyének boldogulnak, a gyengék pusztuljanak. Az egyén harcolja ki magának amit tud, nem kell törödnie senki mással, mert az élet farkas törvényeken alapul és csak az az övé amit megszerez.

Ezzel szemben én hiszek a közösségek erejében. Így a családon keresztül végsősoron a nemzeti közzöséghez és az emberiséghez tartozás erejében. Ez összetartó erő és tompítja az egyén esetlegesen bekövetkező gyengeségéből (átmeneti vagy végleges) adódó szerencsétlenségeket. Így lényegesen csökkenti az egyén kiszolgáltatottságát.

Az hogy a közösségre és annak szolidaritásra épülő rendszert szándékosan szarul működtetik, hogy potyautasokat és élősködőket nyomnak a rendszerbe szándékoltan és köztudottan, az nem azt jelenti, hogy a rendszer rossz. Az azt jelenti, hogy szét akarják verni, hogy a magukra maradt emberekkel azt tegyenek amit akarnak. (J. London Martyn-ja is megbetegedett, meghasonlott és öngyilkos lett) Azt gondolom, hogy nem lehet nem észrevenni az erre irányuló törekvéseket. Egyébként már nagyon régen így gondolom fiatal korom óta és még mielőtt valaki beszólna ez nem kommunizmus, mert az a másik véglet. Ott mindenki teljesen egyenlő teljesen mindegy, hogy mit tesz magáért vagy a közösségért ugyanannyi jár neki (ezért kontraproduktív).

RobÚr 2009.09.17. 16:32:28

@jco:
És?
Mit fogsz tenni?
Lelövöd őket?
Vagy mit?

tokmányos 2009.09.17. 16:42:25

@Rwindx: Köszi ,hogy válaszoltál.Nem értem az egyéni nyugdíjszámlás elgondolásodat ? Hát most is nyomon követik a ledolgozott idődet,és a befizetett járulékaidat. Az ötleted alapján ki kezelné a befizetett megtakarításaidat az általad kiválasztott ideig ? Ma már látjuk,hogy a jóléti társadalmakban sincs anyagi stabilizáció.(infláció) A magánnyugdíjjal is az a bajom,hogy az állami nyugdíjtól igaz,hogy független de nem infláció követő!!Jó példa az amerikai kb..10 évvel ezelőtti mag.nyug.pénztár bedőlése.A magad uram,ha szolgád nincs-ben Milyen megtakarítási formát válaszhatsz amikor a zsidó pénzvilág,folyamatosan a saját érdekei szerint játszik a világgazdaságban?

tokmányos 2009.09.17. 16:52:57

A svájci barátom 3 lábon áll !Na nem azért mert akkora farka van! Befizetett a cégén belüli alapba ny.j-ot, az államnak,s végül valamilyen magánnyugdíjpénztárba.

RobÚr 2009.09.17. 16:55:17

@rolika:
Hát igen.
Ez a szépsége az otthoni melónak.
Én sem akartam lelépni, egy hirtelen döntés vitt ebbe az irányba.
Nem bántam meg (még). :)

tokmányos 2009.09.17. 16:57:10

Ja elfelejtettem,vett 1994-ben egy ingatlant 15 milláért, az idők folyamán ráköltött még 15millát mára 59 millát ér. Ez a negyedik lába.

tokmányos 2009.09.17. 17:26:58

Nem értek egyet a cikkíró gyerekszám szerinti idexálás javaslatával.Fontos a társadalom számára,hogy értékes gyerekeket (utódokat) neveljünk.De a nyugdíjba menetelkor semmi esetre sem kaphat priorítást a gyerekek száma,a befizetett nyugdíjjárulékkal szemben.A nevelés időszakában kell kompenzálni a plusz terhet vállaló szülőket, mint pl.Svédországban tették a 80-as években.

maxwell murder 2009.09.17. 17:26:59

nagyon jó cikk. és ebben is nagyon fontos pont az etnikum és annak szemlélete:)

dessert eagle 2009.09.17. 18:34:52

Azért azt se felejtsük el, hogy 30-40 év múlva már szinte mindenki a magánnyugdíj pénztári befizetései alapján fog nyugdíjat kapni (avagy nem kapni, azonban ez már egy más jellegű probléma!). Ennél fogva az, hogy ma egy pályakezdő hány gyereket tervez, teljesen irreleváns, minthogy az is, hogy a cigányok mennyi nyugdíjjárulékot fognak befizetni.
A nagy kérdés az, hogy ezt a 30-40 évet hogyan lehet áthidalni.
Az én egyik nem túl népszerű ötletem a rokkantnyugdíjazások szigorú felülvizsgálatán túl a kifizetendő nyugdíjak összegének felső korlátozása. Szerintem egy nyugdíjasnak - nem lévén aktív - nincs szüksége havi 160.000,-Ft-nál többre.
Nem gondolnátok hány nyugdíjas kap ettől sokkal-sokkal többet! (A felső limitben semmi diszkriminatív nem lenne, hiszen két nyugdíjas gdp termelése között nincs különbség!)

dessert eagle 2009.09.17. 18:37:47

@tokmányos: Rockefellert sokan keverik a Rotchildokkal, pedig angol gyáriparos volt, az olajból gazdagodott meg.

Jurganov 2009.09.17. 19:06:29

@dessert eagle: ne haragudj, csak 1-2 kérdés: ki dönti el, hogy mennyire van szüksége egy nyugdíjasnak? jó neki a száraz kenyér-víz? vagy nem? amennyiben bedől a magánnyugdíjpénztár (ellopják) ki fizeti a nyugdíjat? az állam? ha igen akkor miért nem rá bízzuk az elejétől fogva?

a rokkantnyugdíjról meg annyit, hogy pár éve volt egy nagy felülvizsgálat, merthogy sok a roki. ismerősnek le volt vágva a lába, ám a doktorurak megállapították első fokon, hogy nem rokkant.úgy, hogy combtól hiányzott a lába. ennyit a becsületről meg a szakértelemről.

megint más. rokonom siket, egy orvosi műhiba folytán, pár hónapos kora óta. havi 30500 forintot kap. és ezt is el akarják venni némelyek, mivel ezt tőlük lopja...szomorú, hogy annyira meg lehet hülyíteni az embereket, hogy nem gondolkodnak, csak ordítják amit a szájukba adnak...

Rwindx 2009.09.17. 19:25:37

@Jurganov:
"khmm, akkor talán másként írom, ha már nekem nem megy az olvasás: a bevétel, 300-350 egység-ebből költünk 30-35 egységet a nyugdíjra, a 350 ből ellopunk 250 et és kapjuk a 100-ból 30-350 egységet. így már megy a dolog?"

A költségvetés azért ennél konkrétabb
nézzük 2008:
bevétel: 7899,542 milliárd Ft
kiadás: 9017,138 milliárd Ft
nyugdíjalapok bevétele és kiadása: 2872,222 milliárd Ft
A bevétel az összes adók és járulékok a magánszemélyektől és a cégektől. A kiadás amit elköltenek az pedig az összes kiadás. A nyugdíjalapok mindkettőben szerepelnek. A te számmisztikádat sajnálom de nem értem, osztani szorozni viszont tudok.

"amúgy pont az öregekről van szó, vagy te másként látod?" - Leírhatom mégegyszer: NEM róluk van szó.

""alakítsunk át mindent" dumával akik végigmelózták az életüket?" - Figyi, neked tényleg nehezen megy az olvasás. Ezt külön kiemeltem.

"te és a hozzád hasonlók nagy általánosságban beszéltek, hogy sok a nyugdíj, sokat kapnak. "
- Szerintem konkrétan leírtam az ellátásban részesülők közül kivel van problémám, semmi általánosságot nem írtam. Már az első hozzád intézett kommentben megtettem ezt.

Sajnálom de így nincs értelme beszélgetni, hogy leírok valamit és te számonkérsz az ellenkezőjéről. Ez már a második ilyen irányú kötözködésed. Vagy abba köss bele amit írtam, vagy hanyagoljuk.

A végének meg már teljesen nem látom az értelmét. Nyilván ha lehet csökkenteni a kiadásokat, itt is-ott is, akkor értelemszerűen a bevételeket tehát az adókat járulékkat is lehet csökkenteni. Látod az azt az "apró" különbséget a bevétel is kiadás oldalon. No ez sok mindenből jön össze. Javarésze lopás, lopás a Kocsis, Hunvald, stb, stb millárdos lopás, meg lopás az is hogy van durván 750.000 ember aki csalással szerez havi járulékot élete végig. És még lehet sorolni mi a lopás.

Rwindx 2009.09.17. 19:34:10

@Tündér_Lala:
Ha sokat írok hajlamos vagyos sarkosan fogalmazni. A meglátásod némileg igaz, de ha ennyire így gondolkodnék, akkor a végén szóba sem került volna részemről a szociális jellegű nyugdíjkiegészítés :)
Szerintem a társadalomnak alulról kell épitkeznie, és nem felülről. Nem az állam szintjén kell megszervezni az egyén mindennapi boldogulását, hanem az egyén család és rokonság (klán) majd nemzet szintjén. Szerintem ez szorosabb kötelékek kialakulását ereményezi, mint az hogy az államnak kell intéznie mindent. És pontosan itt találkozik kettőnk gondolatmenete, csak egyelőre még a tiédben nem látom hogy ez hogyan mindez alakul ki.

"Az hogy a közösségre és annak szolidaritásra épülő rendszert szándékosan szarul működtetik, hogy potyautasokat és élősködőket nyomnak a rendszerbe szándékoltan és köztudottan, az nem azt jelenti, hogy a rendszer rossz."
Én nem tudom hogy szarul működtetik-e a rendszert, biztosan nem kevés hibája van (hogy a fenébe ne lenne). De ezt fajta nyugdíjrendszert az 1800-as évek végén alkották meg. Az akkori viszonyokra , fiatal korfás társadalomra működött, de szemlátomást már nem működik elsősorban az öregedő korfa miatt.
Ne hidd hogy ez csak nálunk probléma. Gyakorlatilag egész Európában, de már a Távol keleten is vannak országok akiknek ezzel szembe kell nézniük. Olyan gazdag országoknak mint Németország, Nagy Brittannia, Franciaország, stb, stb, ugyanúgy probléma mint számunkra. Náluk annyi könnyebség van hogy nincs ennyi olyan ember, akik visszaélnek a szolidarítással. A szolidarítás jó, de csak megfelelő szinteken megfelelő minőségben, és meg kell találni az egyensúlyt. Ha nincs egyensúly feszültségeket sző. Jelenleg Mo-n nincs egyensúly.

Horizont 2009.09.17. 19:35:39

Az állam hibáztatásán túl azokat is hibáztatni kéne akik jogtalanul veszik el a magasabb nyugdíj lehetőségét azoktól akik tényleg rokkantak és akik valóban végig dolgozták az életüket. Azokra gondolok akik mindenféle kiskaput megkerestek, ezért "kapupénzt" se sajnáltak adni és most vígan röhögve várják a postást minden hónapban! Az én anyukámnak 39 év 8 hónapja volt, és bizony sok vele egykorú nő csak az utolsó 10-15 évében ment el dolgozni, és ma már ugyanannyi a nyugdíjuk:((

Jurganov 2009.09.17. 19:40:17

@Rwindx: ne haragudj, elolvasva a második hozzászólásodat tényleg úgy érzem nincs értelme beszélnünk. hiába mondok valamit te vagy nem érted, vagy nem akarod érteni és még én vagyok a hülye..

amúgy ismét egy példa. egy mondat, pl "a nők kevesebbet érnek mint a férfiak" és odaírhatom mellé, hogy nem a nők ellen szól, pedig de. hiába írom le, hogy nem.
ez a cikk pedig igen uszító jellegű, főként mert a nyugdíjasokat teszi felelőssé azon problémákért amelyeket a politika, a politikusok és "üzletemberek" okoztak.
a mai gazdaság így működik, kiveszik a profitot a sz*rt meg ránk tukmálják, ha okosan csinálják akkor ez fel sem tűnik.

Rwindx 2009.09.17. 19:46:16

@tokmányos:
"Hát most is nyomon követik a ledolgozott idődet,és a befizetett járulékaidat."
Ezeket követik, de ezektől csak részben függ a nyugdíjad, csak a Magánnyugdíjpénztárba befizetett összeget számolják neked majd azt kapod vissza leosztva a hozamaival. Államinál, megnézik az utolsó x évben mennyit kerestél és annak adján y %-át. Számolnak szolgálati idővel, de csak viszonyszámokkal. Később hogy az állami rendszerben a nyugdíjak hogyan emelkednek, vagy sem, csak a politikának van hatása. Lásd mszp.

"Az ötleted alapján ki kezelné a befizetett megtakarításaidat az általad kiválasztott ideig ?"
Nem szorítkoznék feltétlenül arra hogy az állami nyugdíjkezelést megszüntetném, de értelemszerűen állami kötvényekben számolni az oda befizetett összegeket és a hozamok is aszerint alakulnának. Ez kicsit virtuális ugyan mivel a a befizetésekből fizetnék továbbra is a kifizetéseket. Ez inkább a majdani nyugdíj összegének meghatározására szolgálna. A magánnyugdíjpénztári rendszer már most megfelel azoknak amiket írtam.

"Ma már látjuk,hogy a jóléti társadalmakban sincs anyagi stabilizáció.(infláció)"
Infláció normális esetben mindenhol van, viszont ha az állami kötvényekbe fektett nyugdíjalapot nézzük akkor ennek kompenzálnia kell bőven az inflációt. Ha nem kompenzálja, akkor valami nagy probléma van a az ország gazdaságával, de ha így van akkor a mostani rendszer is megszorul.

"A magánnyugdíjjal is az a bajom,hogy az állami nyugdíjtól igaz,hogy független de nem infláció követő!!"
Nem az kvázi egy csökkentett kockázatú tőzsdézés, no de valakinek vállalnia kell a kockázatot. Ha nem az egyén vállalja, akkor ki az adófizetők? Az adófizetők is nyugdíjasok lesznek. Tehát akár így akár úgy bedőlés esetén mindenki megszívja. Az államot nem tudod szeparálni az adófizetőktől, ugyanis onnan jönnek az állam bevételei.

"Milyen megtakarítási formát válaszhatsz amikor a zsidó pénzvilág,folyamatosan a saját érdekei szerint játszik a világgazdaságban?"

Milyen más lehetőség van? Végülis gyűjthetsz aranyrudakat is, meg drágaköveket. Más nincs.

Rwindx 2009.09.17. 19:53:53

@Jurganov: Jurganov, mondtál egy viszonyszámot, én mondtam hogy az nem helyes, és odaírtam a pontos összegeket.
Leírtam hogy azokról van szó akik úgy jogosultak rokkantnyugdíjas ellátásra hogy az égvilágon semmi bajuk nincs. Leírtam azokkal van probléma akik elmentek kedvezményesen 50 éves korukba nyugdíjba.

Te erre jössz kétszer is azzal hogy felelőssé teszem azokat akik végidolgozták az életüket. Az általam említett egyik csoport sem tartozik ebbe a kategóriába szerintem. De azért kösd az ebet a karóhóz.

Még egy valamivel kiegészítem a másik oldalával: nálam a normál nyugdíjas ott kezdődik hogy legkorábban 59 éves korában elment nyugdíjba (most már 62), a normál rokkantnyugdíjas meg ott hogy olyan betegsége vagy sérülés van amitől munkaképtelen. Ha nálad nem, akkor szorry.

Más szavakkal meg nem tudom leírni.

jozicsenko 2009.09.17. 20:00:01

@dessert eagle: no azért álljunk meg egy percre: állandóan jönnek az ötletekkel, hogy a magánnyugdíjakat beolvasztják az államiba, oszt kapsz majd valamit

EZÉRT vinném külföldre a pénzem, járulékaim, onnan csak nem hozzák vissza

Rwindx 2009.09.17. 20:00:37

@Horizont: Erről beszélnék pont Jurganovnak de valamiért nem képes megérteni.

Tündér_Lala 2009.09.17. 20:08:36

@Rwindx: Így már közelednek az álláspontok. A rendszerhez természetesen hozzá kell nyúlni,ez nem kétséges. A helyzet kulcsa szerintem (az országé is és a fennti problémáé is) a munka teremtés, ahogyan már írtam is.
@Horizont: Az élősködők megrendszabályozása, munkára kényszrítése törvények és kormányzati akarat kérdése, de amíg ez hiányzik, addig mit mondjak. Azért néz ki így az ország ahogy, mert LQrták.

Amikor a gyárat ahol dolgoztam bezáták, komoly szakmai műhelyeket vertek szét és nagy tudású szakembereket ersztettek szélnek. Akkor az állam ajánlotta fel az 55 évet betöltötteknek a korkedvezményes nyugdíjat és hány ilyen munkahely volt. Ők miről tehetnek ? Bizony elkeseredetten mentünk el onnan, mert amiért dolgoztunk és amit alkottunk szétverték, mert egy multinacionális cég piacot akart venni. Hozzátenném, évekre előre fedve volt a rendelés állományunk.
Mindegy, hosszú, nem ragozom.

tokmányos 2009.09.17. 20:10:12

@dessert eagle: bocsi, igazad van gondolat olvasó vagy elbastam

Jurganov 2009.09.17. 20:19:17

@Rwindx: de ember, ez nem a nyugdíjrendszer hibája, a cikk sem ezzel foglalkozik, hanem azzal, hogy milyen sokba kerülnek a nyugdíjasok. ez ellen nyilvánvalóan fel kell lépni-főképp mert bcs- de ne keverjük már össze azt, hogy valakik megveszik az orvosokat és rokik lesznek azzal, hogy valaki annak születik vagy azzá válik. és amennyiben arról papolunk, hogy "de sokba kerülnek a rokik, tenni kellene valamit ellenük" akkor az az én olvasatomban a születettek ellen irányul. mert ők a rokkantak, a többi pedig csak csaló. a nyugdíjasoknál is, hiába mondogatod, hogy nem a nyugdíjasok ellen irányul a cikk, arról van benne szó, hogy sokba kerülnek. ezt pedig nem lehet félremagyarázni.

és ami még külön tetszik, hogy annyira megeszik a népek a tv-ből áradó dumát, hogy el sem gondolkodik azon, hogy nem a 70-100 k-s nyugdíj a sok, hanem az ő 70-80 k-s fizetése a kevés. és nem azért küzd, hogy neki több legyen hanem azért, hogy elvegyék a rohadt, gazdag, kulák nyugdíjastól. vicc

Horizont 2009.09.17. 20:27:30

@Tündér_Lala:
Na azért nem tudok teljesen igazat adni.
Nem minden a "törvények és kormányzati akarat" kérdése. Én az emberekről beszélek. Nem is azokról akikről írsz. Hanem azokról akik csak és kizárólag mindig csak magukra gondolnak, akik bármilyen kicsi vagy nagy előnyért mindenre képesek. Akikből mindenféle szolidaritás, közösségi érzés hiányzik, akik magasról leszarják embertársaikat csak az számít csak az a fontos amit ő kap, nem számít, hogy azért nem dolgozott meg, és senki ne merjen beszólni nekik, mert akkor beindítják a lavinát. Ilyen ember nagyon sok van, politikus, állami cég vezetője, nem adózó állampolgár, pénzért vett rokkant nyugdíjas,cigány,mindegy is minek nevezzük, lent vagy fent van.Ezek azok akik csak az ÉN-nel kezdődő mondatot ismerik és ezek miatt szív az akinek még számítanak az elvei és próbál a szerint élni....

Sííva 2009.09.17. 20:37:13

@hotdogdoktor:
Erre nem tudnak pénzt áldozni. De tudtak az ezredfordulóra sok pénzt áldozni a nem működő vacakra, kifizethető egy feltehetően nem a minimális nyugdijjal rendelkező alkalmazásban álló parazitának 100 millió, lehet költség térítést fizetni számla nélkül a parlamentben pöffeszkedő vérszívóknak adó mentesen, lehet havi fizetés 26 millió, lehet tűzi játék augusztus 20-án sok milliókért. LEHET????????!!!!!!!!
A beteg emberekre nem jut pénz.
Hát azt kívánom nekik, hogy költsék gyógyszerre és koporsóra.

tokmányos 2009.09.17. 20:45:21

@dessert eagle: Egyet értek veled a nyugdíjak felső korlátozásával. Egy jó példa a munkahelyemről:a kolléga 38 éve dolgozik ugyanazon az eszterga padon?? A nyugdíj megszorító intézkedések ellenére 177.000Ft lesz a nyugdíja.Ha nincs túlóra akkor az alapfizetése kb 125-130.000Ft !!Nem irigylem tőle.Rengeteget túlórázott az élete során.De szerencsés mivel egy olyan multinál dolgozik aki mindent bejelent,és leadózik.Vannak emberek akik lehet,hogy ugyan annyit,vagy még többet dolgoznak minimál bérért stb...Én aki vele egykorú vagyok( 6 hónappal fiatalabb)73000 lesz a nyugdíjam ,mert 1990-96 között ,mint kényszervállalkozó eltartottam a családomat ,meg jó magamat az állam nyakán nem lógtam!! Igaz ezen időszakra nagyon kevés adót fizettem. A Tündér Lala írja hogy a nők 50, a férfiak 55 éves korukba elmehettek korkedvezményes nyugdíjba, miután bezárták a cégüket!!!Ezért kértelek benneteket,hogy viselkedjünk toleránsan,hiszen nem ezek az emberek tehetnek erről .De azért nekünk kell megtermelni az Ő nyugdíjukat is.akár 65 éves koig is.

Tündér_Lala 2009.09.17. 20:45:23

@Horizont: Nézd, a kiskapukat be kell zárni. Az emberek olynok amilyenek, nálunk sem rosszabbak mint máshol, csak elkurvultak. Nézd meg az amerikai adóhatóságot, ott nem csalnak adót. Az adóhatóság pedig nem a piacokon ellenőrzi a nyugtákat, hanem a nagy halakat próbálja megbuktatni - sokszor sikerrel.
Amiről írsz az valós jelenség, de a morális válság (a felülről jött rossz példa, a folyamatos hülyének nézés) eredménye. Szerintem.

Rwindx 2009.09.17. 20:45:45

@Jurganov: A poszt egyik sarkallatos pontja. Vagy esetleg azt is olyan alapossággal olvastad mint amiket én írtam.

AJánlom figyelmedbe: "Kik azok a nyugdíjasok valójában?" című fejezet. Nyilván a szerző is azért tette oda, hogy ne jöjjön senki teljes általánosítással, mint ahogyan már hozzám is hozzámvágtad.

A probléma sokrétű de ez is fontos része. Miért is? Ismereteim szerint évente kb 300 millárd forintot fordítanak a rokkantnyugdíjak kifizetésére. Ennek kevesebb mint 10%-a ami jó helyre kerül. A többi nem. 270 millárd azért nem kis tétel, a költségvetési hiány negyede. Ez csak egyetlen pont.

Azt is írtam mi van ha valaki azt fogja írni hogy irigy vagyok, megkeresheted a kommentek között. Persze érvnek nem rossz, mond azt is hogy fasiszta vagyok, akkor teljesen letaglózol.

dessert eagle 2009.09.17. 21:18:14

@Jurganov: “ki dönti el, hogy mennyire van szüksége egy nyugdíjasnak? jó neki a száraz kenyér-víz? vagy nem?”
Azon nyugdíjasok tekintetében, akik nem rendelkeznek magánnyugdíjpénztári befizetésekkel a mindenkori kormányzat dönti el. Hasonlóképp ő dönt erről, mint ahogy dönt pl. a családi pótlék összegéről is. Mondhatja, hogy holnaptól 5 Ft, és pont.
Én azt javasoltam, hogy kb. 160.000,-Ft-ban maximalizálják az adózók (pl. én) által befizetett nyugdíjjárulékokból osztogatott nyugdíjat. Ez azért nem a száraz kenyér és víz kategória! (Ma Magyarországon vannak orszégrészek, ahol két felnőtt keres meg ennyi pénzt havonta, és lehet, hogy még gyermekeik is vannak. Gondoltad volna?)

Nézd, a rokkantak száma indokolatlanul magas. Nincs teleszórva az Alföld taposóaknákkal, Paks sem robbant fel. Ok., hogy sokan a munkanélküliség elől menekültek a rokkantnyugdíjba, de ők így velünk, adófizetőkkel tartatják el magukat. A munkát keresőnek kötelességünk juttatást nyújtani, de a rokkantnyugdíjas már soha az életben nem fog munkát keresni, ő nem lesz produktív, velünk fogja haláláig eltartatni magát. Én viszont nem akarom őket eltartani, és szeretném, ha egytől-egyig minegyikőjük ellenőrizve lenne, és ha mégsem jogosult, akkor igenis legyen munkára “kényszerítve”.
A rokkant ismerős gondolom megfellebbezte a döntést, ha nem találta megfelelőnek.

Természetesen halláskárosult rokonod helyzete más, hiszen ő erről az állapotáról nem tehet, ezért őt társadalmi szolidalitásból el kell tartanunk. Ugyanakkor, számára is az lenne a legjobb, ha valamilyen értelmes tevékenységgel hasznossá tehetné magát.

Rorgosh 2009.09.17. 21:24:00

Jónéhány elemével egyetértek a cikknek, ám nem minddel.

A demográfiai összeomlás veszélye valóban fennáll, bár valószínűbb, hogy maga a szociális ellátó rendszer omlik össze előbb. Ha másképp nem, a járulékfizetések tömeges megtagadása által. És az állam egy nap arra ébred, hogy kénytelen lesz legalizálni ezt a viselkedést - ez lesz az a pillanat amikor az állam valóban megreformálja a nyugdíjrendszert, ha ugyan el nem törli.

Ezzel szemben a magánbiztosítók nagy valószínűség szerint könnyedén túlélnek. A válság miatt ugyan sokat vesztettek, ám az elveszett pénz legnagyobb részét máris visszaszerezték. Persze ez nincs a címlapokon, hiszen a pozitív hír nem hír...

A két jelenség kombinációja egyébként érdekes, önkéntes TB alapok megjelenéséhez vezethet, amelyek ugyan maguk esetleg felosztó kirovó rendszerűek - némi tőkefelhalmozással -, ám önkéntességükkel képesek elérni a tagok felelősségvállalását...

dessert eagle 2009.09.17. 21:47:28

@tokmányos: Igen, én is arra céloztam, hogy a nem-magánnyugdíjpénztári befizetések úgyis a nagy közösbe mennek (méghozzá ugyanúgy, mint akár pl. a játékadó) éppen ezért teljesen felesleges ilyen eröltetett szabályokat alkalmazni a visszaosztásnál. Mi van, ha a kollégád a nyudíjba vonulását követően meghal (ne így legyen, jó egészséget neki!), volt számára jelentősége, hogy mennyi járulékot fizettek utána? Na ugye.

Szerintem elég lenne egy a ledolgozott évek függvényében megállapított – tisztességes mértékű! -alapnyugdíj, és e mellett mindenki takarékoskodjon aktív élete során, aztán úgyis átvált a rendszer magánnyugdíjpénztárra.

Persze így mindjárt kevesebb is lenne az államháztartási bevétel, és nem lenne mit átcsoportosítgatni ilyen-olyan átlagpolgár által soha meg nem ismerető célokra.

dessert eagle 2009.09.17. 21:50:39

@Rorgosh:
Lehetséges szcenárió.
Kár, hogy az önkéntes tb alapok létrejöttéhez teljes mértékben hiányzik a jogi háttér...pedig nem ártana.

Jurganov 2009.09.17. 22:47:06

@dessert eagle: ne haragudj, nem tudtam, hogy ilyen ügyekben te vagy a mérvadó állami szinten. amennyiben mégsem, úgy az általad felemlített 160 k mint viszonyszám sem számít. marad tehát a kérdés megszabhatja-e valaki (ha igen akkor ki), hogy mennyi legyen mondjuk a szüleid nyugdíja? vagy bárki szüleié. mármint úgy, hogy:" nektek ennyi elég"

a magánnyugdíjpénztár ismét egy olyan dolog amiben nem igazán tudok egyetérteni veled. elhiszem én, hogy a világ tele van becsületes emberekkel, és, hogy nem lopják el-sosem történt ilyen- nem adnak kevesebbet mint a legkevesebb hozamot biztosító államkötvény, de sajnos ez a tapasztalat.

a gondolkodásmódunk pedig alapvetően különbözik, te csak magad tartod fontosnak, csak magadért akarsz küzdeni, én másként gondolkodom. olyan ez mint a szakszervezet. vannak emberek akik befizetik a tagdíjat, küzdenek a többség jobblétéért-és vannak akik csak röhögnek a markukba és élvezik amit mások kikaparnak nekik. megtehetik? igen. etikátlan? igen.

Rwindx 2009.09.17. 23:32:39

@Jurganov:
Ja erre nem is reagáltam: "de ember, ez nem a nyugdíjrendszer hibája,"

Nem a rendszer hibája az hogy beenged a rendszerbe olyan embereket akiknek ott semmi keresnivalójuk nincs, így kritikusra növelve a rendszer erőforrásigényét, majd így a rendelkezésre álló szűkös erőforrás lehetőségek miatt elpusztítja önmagát (a rendszer)?

Ha nem a rendszer hibája akkor kié, Józsi bácsié?

Pont azzal ártasz legtöbbet azoknak akiket saját magad szerint úgymond védesz, hogy a szőnyeg alá söpröd a problémát. A valódi nyugdíjasok szívják meg legjobban, azok akik valóban ledolgoztak egy életet. Meg azok akik még nem nyugdíjasok, hanem csak lesznek, miközben te meg a hozzád hasonlók a védelmezőjük szerepében tetszelegnek.

A problémák elkendőzése ide vezet. Ez ment itt eddig is minden területen. Meg is látszódik az eredménye.

Jurganov 2009.09.17. 23:48:24

bocs dessert, az utolsó bekezdés rwindx-nek szólt, sry mégegyszer.

@Rwindx: csak, hogy tisztán lássak. amennyiben néhány vámos bcs-t követ el, akkor az nem azt jelenti, hogy a vámosok között vannak bűnözők, hanem valami olyat, hogy rossz a rendszer? mert beenged közéjük olyat aki elkövet ilyesmit? vagy mire gondolsz?

mert te/ti erről beszélsz. a nyugdíjasoknál egyszerűen kijelenti a cikk írója, hogy ez így nem jó, sokba kerülnek. és nem azért nem jó mert elkótyavetyélték azokat a forrásokat amikből lehetne "könnyedén" fizetni, hanem azért mert sokba kerülnek..
másik: mi itt az elkendőzés? az, hogy nem értek egyet veled abban, hogy akik most nem produktívak azok feleslegesek? abban, hogy ők a hibásak azért mert nem tudnak dolgozni? merthát ugyan mutass már rá, hogy ki és hogyan tud öregségi nyugdíjba menni hamarabb? nagy tömegben.

Rwindx 2009.09.18. 00:29:45

@Jurganov:
1. Semmi mást nem csinálsz, mint azt próbálod bizonygatni hogy kollektív bűnösként kezelem a nyugdíjasokat. Ez azért ettől még nincs így, mert te ezt szeretnéd, mindenesetre az lászódik hogy a vitakultúrád a béka segge alatt van. Már említettem nem kéne más szavakat adni a számba mint amint mondtam.

2. szerintem egy munkahelyet nem lehet igazán összehasonlítani egy szociális rendszerrel, de ha kikényszerítünk egy béna párhuzamot akkor azt mondom, ha a vámosok 30-40%-a átengedi vám nélkül az árut, korrumpálható, akkor az a vámbeszedési rendszer rossz, ugyanis a vámnak mint termékvédelmi szerepe megszűnik, tehát rossz a vámrendszer, mivel nem teljesíti azt ami kellene neki.

3. "merthát ugyan mutass már rá, hogy ki és hogyan tud öregségi nyugdíjba menni hamarabb?"
Ugye a posztot sem ártott volna elolvasni. Meg jó lenne néha unalmas statisztikákat nézegetni, ha már az ember hozzászól olyanhoz amihez szemlátomást nem ért. Goggle a barátod. Keress rá hogy milyen életkor eloszlásban mennek nyugdíjba az emberek 1990 és 2008 között. Amit tudok pontosan az átlag életkor 2005-ben 54 év év volt férfiaknál, miközben a nyugdíjkorhatár 59 év. 2005-ben! Amikorra már lecsengett a 90-es évek elejének hatása!

3. "mert te/ti erről beszélsz. a nyugdíjasoknál egyszerűen kijelenti a cikk írója, hogy ez így nem jó, sokba kerülnek. "
Egy lófaszt, de itt most befejeztük. Akárhányszor leírok, oldalakon egy "képletet" melynek eredménye 2, te egy mondatban kérdőre vonsz a 3 miatt. Szóval van jobb időtöltésem is.

Rorgosh 2009.09.18. 02:28:17

@dessert eagle:

Tulajdonképpen nem hiányzik, legfeljebb nem így kell elnevezni. Ugyanis semmi nem tiltja közösségi pénztárak, befektetési alapok létrehozását. Olyannyira , mint azt a témában korábbi cikkemben épp erre a blogra írtam, hogy éppen ezek adták az ötletet az állami rendszerek létrehozásához (Igaz, nem nálunk, mi csak koppintottunk).

Természetesen egy ilyen önkéntes alap nem mentesít az állami TB alól, ami bizony egy hatásos lépés ezek (újra)létrejötte ellen.

A másik probléma, hogy az ilyen alapok létrejöttének és működésének alapja a tagok egymás-, és a pénzt kezelő pénzintézet közötti bizalom magas szintje. Ami bizony jelenleg hiányzik, és az állam is (nem véletlenül) azt sugallja, hogy csak benne bízz...

Ugyanis az állami TB alapok dominanciája, puszta léte komoly egzisztenciák és jelentős üzleti lehetőségek forrása, amelyet a jelenlegi érdekeltségi kör nem kíván megosztani.

Ám az események másik oldala, hogy a fekete és a szürke gazdaság - szokás szerint - virágzik, egyre több embert foglalkoztat. Ezáltal egyre több ember esik ki az állami TB ellátásból, illetve részesül jövedelmi szintje alatti ellátásban, ezáltal kialakulóban van egy lehetséges piac. A szerveződést már jelenleg is az akadályozhatja, hogy nem a nagy, sok embert foglalkoztató cégek alkalmaznak feketén munkaerőt, hanem a kisvállalkozások, és természetesen a szervezett bűnözés..

tokmányos 2009.09.18. 04:52:31

A cikket újra átolvasva egy középiskolai kötelező olvasmány jutott az eszembe. A címe : Büdösbarlang ,az író talán Mikszáth.Nagy szegénységben él a család,és a nagypapa elmegy a kénes barlangba meghalni,hogy eggyel több éhes szájnak jusson étel.....Azóta változott a világ.1989 után a nyugdíjasoknak nem kellett a kénes barlangon gondolkodni.(tisztelet a kivételnek,mindíg vannak olyanok akik vétlenűl szopnak).Ők a politikai csatározások kegyeltjei voltak! Ők is beletartoznak az esztelen osztogatásokba. Sunyin kussoltak!! -Azért megjegyzem az értelmessebbjei ezt az unokáikra vissza forgatták!- 2000-ben a nagymuteromnak hivatalosan10 évi munkaviszonya után 33500Ft volt a nyugdíja, a feleségemnek aki egy húsüzemben dolgozott 26000Ft volt a fizetése!! Ezt az elkövetkezendő nyugdíjas generáció sínyli meg.Mi a Ratkósok kezdjük a szopást.

tokmányos 2009.09.18. 05:49:50

A barlangos történet az 1900-as évek elején zajlik.Ezzel a kis novellával arra utaltam,hogy nem mindig volt Államilag védett nagypapa-nagymama. A családnak az összetartó ereje védte,ill. tartotta el az öregeket. Nem fizettek nyugdíjat, de a szorgalmasabbjai gondoskodtak magukról -földvétellel,állatok vásárlásával stb... Az ipari forradalom,majd a tudományok óriási fejlődése teljesen átalakította a társadalmi berendezkedések formáit. Napjaink világméretű GLOBALIZÁCIÓJA pedig ,egy új népvándorlást generál,melyben elveszítődik a nemzeti öntudat,és a család fogalma is.Ezáltal csökken az idősek iránti tisztelet és az eltartási vágy is.

rolika 2009.09.18. 07:32:24

Érdekes belegondolni, hogy a minap Budaházyt felfüggesztett börtönre ítélték hagymázas rendszerdöntő elképzelései miatt, mikor ez az írás sokkal inkább alkalmas felforgatásra. Amiket Budaházy írogatott szökése idején, egy percig nem lehetett komolyan venni, na de a fentieket...

Jurganov 2009.09.18. 09:55:11

@Rwindx: no, most szégyellem magam...

nyilván nem kezeled kollektív bűnösként a nyugdíjasokat, főként nem úgy, hogy azt mondod rossz az egész rendszer mert van benne pár olyan ember akik jogosulatlanul használják ki az előnyeit. ez nem kollektivizálás hanem...éleslátás? kérlek, te mint magas vitakultúrával rendelkező-és ezért engem jogosan leszóló- ember, áruld el: mi lett volna a kultúrált hozzászólás? már azon kívül, hogy meghajlok érveid súlya alatt és igazat adok neked.én a magam egyszerű módján úgy látom, hogy amennyiben azt írod, hogy : öregségi nyugdíjas akkor az = öreg. lehet, hogy bp-n nem így van, de vidéken bizony az öregek szoktak nyugdíjasok lenni. bizonyosan van mód arra, hogy valaki öregségi nyugdíjba kerüljön idő előtt, de azért lásd be, tömegesen nem hihető a dolog, hiszen "1950-ben születtem, 2008-ben vagyok 65 éves" dolog nem működik. azt is érdemes figyelembe venni-a nagy statisztika-nézegetés mellett, hogy bizony a most nyugdíjba menő korosztály nagy része igen fiatalon kezdett dolgozni anno( nem volt mindenkinek diplomája, volt aki csak simán dolgozni és pénzt keresni akart). és ha kiszámolod, hogy pl 15-16 évesen már dolgoztak az emberek, de számolhatod 18-tól is akkor pl 40 év munkaviszonnyal is "csak" 58 éves volt. vagyis nem volt meg a bűvös 60 év, ami a cikk írója szerint valami láthatatlan választóvonal. ha jól tudom 38 év ami a kötelező minimum, vagyis ez még hamarabb meglehet.

"1970-ben a nyugdíjasokra a nemzeti össztermék töredékét költötték, mint ma. Az akkori idős emberek szó szerint nyomorogtak, rendkívül szerényen éltek, az idősek jelentős része nem kapott járadékot. Még 1990-ben is a nyugdíjba vonuló 60 éves ember az átlagkeresetének a 60%-át kapta nyugdíjként, míg 2008-ban már 103%-os helyettesítési ráta is előfordult."-azért valljuk meg elég hihetetlenül hangzik, hogy egy 100 k-s fizetésből 103 k-s nyugdíj lesz... az meg, hogy előfordul, nos ne általánosítsunk már abból, hogy "lehet, hogy van ilyen is". a másik, írtam már párszor a magam vitakultúrálatlan módján, hogy az a tény, hogy ellopták azokat a bevételi forrásokat amelyekből mint a "nemzeti össztermék kis hányada" lehetett fizetni a nyugdíjakat nem összekeverendő azzal, hogy most sokba kerülnek. persze lehet azt mondani, hogy nem erről van szó, pedig de. az elvonások túl soknak bizonyulnak rövid távon ezért rá van mutatva a nyugdíjasokra, hogy "miattuk". a nép meg eszi mintha ingyen volna, hiszen végre van ellenség.

Jurganov 2009.09.18. 10:21:36

@Jurganov: az öngondoskodás is milyen szépen hangzik, pedig csak arról van szó, hogy a kormány itt is magára hagyja az embereket. nincs ezzel gond, ide a TELJES fizetésemet, járulékokkal, mindennel, ide nekem 250-300 k-t és nem a mostani 70-et és akkor majd én megveszem a 150 forintos kenyeret (ami most 200+) és majd gondoskodok magamról. de úgy, hogy elveszik a pénzemet-és ezért nem kapok semmit, csak mutogatva van a másikra, hogy miatta-na az nagyon nem jó.szépen hangzik, hogy gondoskodj magadról, csak te számítasz, a te érdeked, stb, de egész egyszerűen ez az egyik lényeges különbség az őskori törzsek és a modern társadalom között. akinek kevesebb szerencséje,tudása, ismerete van mint másnak az kevésbé értékes ember? azért nem kár? a kormány ezt sugallja. és szomorú, de el is hiteti az emberekkel...

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.18. 10:44:14

még februárban írtam valamit. más témában ugyan, de az utolsó bekezdés érdekes:

"Egyébként attól tartok, nem ez az utolsó kaki a nagy magyar perzsa alatt. Már előre várom, mikor jön a cikk- és riportözön olyan témakörökben, mint fenntarthatatlan nyugdíjrendszer, széthulló egészségügy, világtól elszakadt közoktatás, megszűnő hazai ipar."

cido.blog.hu/2009/02/24/amikor_rohad_a_szonyeg

Nah, az első ponttal megvónánk. :D
Jöhet sorban a többi is, mint eü, közokt, ipar... tovább is van, mondjam még?

Tündér_Lala 2009.09.18. 11:43:04

Kicsit álságosnak érzem az érvelést.
Mint már írtam, az állam döntése nyomán létrehozták az önkéntes (fiataloknál kötelező) nyugdíj pénztárakat. Az ezekbe befizetett összeg nem kerül az állami nyugdíj alapokba. Vagyis tőke felhalmozás történik az egyik oldalon, ami a régi rendszerben nem jelenik meg és amit így kétségtelenül adóforintokból kell pótolni, a jelenlegi igen rossz gazdasági helyzetben.
Ezért nem lehet teljes egészében a nyugdíjasokon elverni a port. Ez egy döntés volt, ami az eladósodottságot növeli, amivel az állam finanszírozása tovább drágul (rosszabb hitel besorolás magasabb kamatok) miután kurmányaink amúgy is túl sok pénzt költöttek.

Ugyanakkor Jorganov:
A Nyugdíj járulék befizetési kötelezettség úgy emlékszem Maximálva van. Bizonyos összegnél többet akármennyit keresel nem kell fizetni.
Miért ne lehetne a kifizetést is maximalizálni.

==T== 2009.09.18. 11:57:51

@na_most_akkor: Ti építettétek a szocializmus? Erre ne mlennék rá büszke. Egy jó nagy *** meg 20 milliárd dolcsi adósság maradt ránk 90-re...

==T== 2009.09.18. 11:59:59

@Vera1944: Ha csak így lehet megmenteni az ország jövőjét, akkor meg kel ltenni.

Tündér_Lala 2009.09.18. 12:01:41

@==T==: Ez persze hülyeség, már elnézést. Most meg a kapitalizmust építjük és hozzájött még 20 Md adósság. És ??? Úgy érzed te tehetsz róla ?

Rwindx 2009.09.18. 12:02:53

@Jurganov:
"öregségi nyugdíjas akkor az = öreg. lehet, hogy bp-n nem így van, de vidéken bizony az öregek szoktak nyugdíjasok lenni. bizonyosan van mód arra, hogy valaki öregségi nyugdíjba kerüljön idő előtt, de azért lásd be, tömegesen nem hihető a dolog, hiszen "1950-ben születtem, 2008-ben vagyok 65 éves" dolog nem működik."

Mi az hogy hihető vagy nem hihető?
Tényleg vennéd a fáradságot hogy utánanézel? Vagy csak szimplán leszarod a tényeket, és beszélsz összevissza hogy jólesik.

""öregségi nyugdíjas akkor az = öreg. lehet, hogy bp-n nem így van, de vidéken bizony az öregek szoktak nyugdíjasok lenni."
-Ez is mekkora ökörség, minek idekeverni Bp-vidéket? Egyébként fogalmad sincs hova valósi vagyok.

De ajánlok valamit:
Itt van pár kérdés, ha ezeket megválaszolod, akkor elismerem hogy végig igazad volt és én egy egoista, önző barom vagyok, aki éppen a nyugdíjas holokausztot készíti elő.
Ha viszont nem válaszolod meg vagy mellébeszélsz, akkor viszont te egy szimpla jobbára tényeket figyelmen kívül hagyó fröcsögő ember vagy. Akinek meglehetősen beszűkült szemléletéből és témaismeretéből max annyira tellik: "A szemét poltikusok lopnak el mindent", egyébként minden rendben van.

Ne aggódj nem bonyolult kérdések, a válaszokat javarészt itt is a posztban és a kommentekben is megtalálod, a többit csak googlizni kell.

Akkor a kérdések:
1. Hány fő rokkantnyugdíjas van ma Magyarországon?
2. A környező országok statisztikái alapján mennyi lenne a normális és igazolható?
2a. Mi az 1-2 pontban szereplő két szám különbsége?
3. Milyen juttatás járna annak aki egészséges és munkaképes de jelenleg rokkantnyugdíj ellátást vesz igénybe?
4. Azok akik jogosulatlanul veszik igénybe a rokkantnyugdíjellátást összeségében mekkora terhet rónak a költségvetésre évente forintban?
5. Mekkora volt Mo 2008-as költségvetésének tervezett bevételi oldala?
6. Mekkora volt Mo 2008-as évi költségvetésében a nyugdíjjal kapcsolatos kiadások összege?
7. Ez hány százaléka a teljes bevételnek? (100 bevételi egységre mennyi ezzel kapcsolatos kiadás jut?)
8. Hány fő nyugdíjas van ma Magyarországon?
9. Hány fő dolgozik nem közszolgálatában? (gyk magánszféra)
10. Hány százalék nyugdíjjárulékot fizet a munkavállaló és munkáltató összesen a munkavállaló bére után?
11. Mennyi az átlagbér ma Mo-n?
12. Az átlagbér alapján átlagosan 1 fő mennyi nyugdíjjárulékot fizet havonta?
13. Ha ezzel a létszámmal megszorozzuk az átlagbér után befizetett nyugíjjárulékot és még 12 hónappal, mekkora összeget kapunk?
14. Ha összehasonlítjuk a 14. pont eredményét a 6. pont eredményével milyen relációra jutunk?
15. Mennyi az átlagos nyugdíjbavonulási életkor 1992, 1999, 2005 években?
16. Mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár az 1992, 1999, 2005-ös években?
16a. Hány fő vonult nyugdíjba az 1992, 1999, 2005-ös években?
17. Ha beszorozzuk 1 fő mai átlagbére után fizetendő nyugdíjjárulékot az adott években az öregségi nyugdíjkorhatár és a tényleges nyugdíjbavonulási idő közötti hónapok számával akkor mekkora összeget kapunk?
18. A nevezhetjük-e a 17.ponbeli fenti számot a normálistól eltérő kiadásnak ami extraként terheli a költségvetést? (és amellett extra hiánynak mivel ennyivel kevesebb nyugíjjárulék folyt be) (igen/nem)
19. Vajon igazságos-e hogy azon emberek akik jelentősen korábban (mondjuk 50 éves korukban) mentek nyugdíjba, ugyanannyi nyugdíjat kapnak mint azok akik kitöltötték a teljes idejüket? (igen/nem)
20. Fenttarthatónak tűnik-e az hogy egy 55 éves fizikai munkás nő elmegy nyugdíjba, havi 82 ezres nyugdíjat kap, míg lánya ki már 56 éves és szintén hasonló fizikai munkát végez 62 ezret keres? A befizett járulékai fedezik-e az anyjára kifizetett nyugdíjat? Főleg a 14. pont eredményének tekintetében. Nem az a kérdés igazságos-e, hanem fenttartható-e! (igen/nem)

Ha ezekre a kérdésekre helyesen válaszolsz (1-1 szó, szám erejéig), hamut hintek a fejemre, és külön írok egy nagybetűs kommentet, amiben igazat adok neked és elismerem mekkora tapló vagyok (lásd komment eleje).

==T== 2009.09.18. 12:02:54

@Seduxen: A cikkben le van írva, hogy a nyugdíjasok csekély százalékának van meg a 40 év szolgálati ideje...

==T== 2009.09.18. 12:04:08

@Tündér_Lala: Nagyrészt azok a pártok építették a kapitalizmust, akit a mai inaktívak szabadítottak az országra. Amúgy jelentős részben még most is abbaan az adósságcsapdában vagyunk, amit 90-ben örököltünk.

Rwindx 2009.09.18. 12:08:57

@Rwindx:
+2 kérdés ami a kedvencem lesz:
21. Mennyi az átlagos munkaképes életkor Mo-n?
22. 21.pont függényében biztosan kijelenthető-e hogy a 15. pontban kapott életkorok ezt lefedik, és így mindenki öreg tataként és mamaként vonult nyugdíjba?

Jurganov 2009.09.18. 12:53:24

@Rwindx:

1. fogalmam sincs, nem is nézek utána hiszen nem az ÁLrokkantakról beszéltünk hanem a nyugdíjasokról.
2. erről sincs fogalmam sem, bár én nem gondolom, hogy akármit is számítana, hogy más országban mi a tendencia, hiszen ebből kiindulva mennyi a minimálbér mondjuk németországban és mennyi nálunk, stb.
3. mint már említettem itt NEM a csalókról volt szó hanem a nyugdíjasokról. számomra a kettő nem ugyanaz.
4. lásd mint fenn.
5.-6....20. biztosan igazad van az adatokkal, nem is kívánnék vitázni ám én azt mondom, hogy nem csak azért tartunk ott ahol mert sok a nyugdíjas, hanem mert ellopták a pénz nagy részét. vagyis volt száz egység bevétele a kormánynak amiből 10 et költöttek nyugdíjra, ez most lenne mondjuk 15. viszont a száz egységből elloptak mondjuk 60 at akkor 40 ből kell 15 öt költeni. mind a száz mind a 40 100%-át jelenti a bevételnek, de lássuk be nem ugyanaz az összeg. és amennyiben jól tudom ez nem úgy működik, hogy ami nyugdíjjárulék az megy a nyugdíjasoknak, ami eü az az egészségügybe, stb. vagyis igen, azzal, hogy szétlopták az országot azzal a ny-rendszerbe is belerúgtak egy elég nagyot.

amúgy nem vagyok hülye, tudom mire akarsz kilyukadni-természetesen nem fenntartható a jelenlegi rendszer. de ne jöjjön nekem senki, hogy azért mert a nyuggerek túl sokat kapnak. nem, azért fenntarthatatlan hosszú távon mert ellopták az országból amit lehetett és immáron semmi nincs.
a 20. pont kimondottan érdekes, hiszen neked sem az a lényeg, hogy az 56 éves lány 62-t keres, hanem, hogy a nyugger 82-t kap. vagyis nem a 62 kevés, hanem a 82 sok. érdekes. ez amolyan "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitás. az előző munkahelyemen 2 műszakban kerestem 62-65 k-t. ismerős nyugdíja 65 k. én nem azt érzem, hogy ő kap sokat-ám sokan ezt érzik/hiszik el.

és még egy kérdés: kik azok akik elmennek 50 évesen nyugdíjba? javíts ki ha tévednék, de én valami olyasmit hallottam erről, hogy kell lennie egy bizonyos életkornak, egy bizonyos letöltött munkaviszonynak ahhoz, hogy nyugdíjas lehessen valaki. persze, én az vagyok aki leszarja a tényeket és csak úgy írkál ami eszébe jut, de magyarázd már el lécci nekem, mint tudatlannak, hogy mi az a nyugdíjkorhatár? különösen ha igaz amit te és a cikkíró állít, vagyis, hogy bárki akkor megy el nyugdíjba amikor akar, függetlenül a nyugdíjkorhatártól. akkor hogy is van ez?

és még egy kérdés a végére: amennyiben igazat adunk annak a gondolkodásmódnak amiben csak és kizárólag a számok, illetve a mérleg jelent valamit akkor hogyan tovább? odamész a szüleidhez/nagyszüleidhez és azt mondod: mama, sajnálom, túl sokat kaptok? vagy mi a terv?

"Akinek meglehetősen beszűkült szemléletéből és témaismeretéből max annyira tellik: "A szemét poltikusok lopnak el mindent", egyébként minden rendben van."- ez megint egy érdekes dolog, hiszen én vagyok a beszűkült tudatú kultúrálatlan egyén akinek te oszthatod az észt annak biztos tudatában, hogy te tudod a tutit. hiszen nem az a baj, hogy az államnak nincs bevétele-és ezért nem tud fizetni lassan már semmit- hanem az a baj, hogy a nyuggerek sokba kerülnek. nem az a gond, hogy 30 milliárdot dobnak a bkv-nak, hanem, hogy marinéni sok nyugdíjat kap. EZ szomorú. a politikusok meg mindent jól csinálnak, csak a fránya nyuggerek...

@==T==: ez mennyire biztos? mármint, hogy a régi hosszú lejáratú kölcsönök miatt szívunk nem pedig a nemrég felvett(feleslegesen) és széthordott kölcsönök miatt?

Rwindx 2009.09.18. 12:56:58

@Jurganov:
No, ennyit erről. Én megpróbáltam.

Jurganov 2009.09.18. 13:04:35

@Rwindx: beismerem, te okos vagy én pedig nem. alulmaradtam ebben a vitában, nyilván igazad van és a számok téged igazolnak, főként mivel ami nem szimpatikus azt nem nézed. nem az számít, hogy töredéke az állam bevétele a 25 évvel ezelőttinek, hanem az, hogy milyen %-os arányban áll egymással a nyugdíjban töltött idő és a fiatal által befizetett összeg(minimálbérből). lazán figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a befizetett nyugdíjjárulék csak egy kis részét képezi a kifizetett nyugdíjaknak. nem számít, mert nem mutat jól a statisztikában.

Jurganov 2009.09.18. 13:07:44

@Rwindx: igen, be is ismertem a vereségem. amit hiányoltam belőle az egy "ábrázolja grafikonon" lett volna még, mivel a sok szám meg adat megvolt. nem számít, hogy az egésznek köze nincs a valósághoz, lehet adatokkal dobálózni, statisztikát készíteni és az elég...

==T== 2009.09.18. 13:13:55

@Jurganov: Mert gyakorlatilag 90 óta a korábbi hiteleink finanszírozására ment el a privatizációs és egyéb bevételeink jelentsős része. Az újabb kölcsönök is az AHT hiány fedezésére irányulnak/irányultak, ami ne mlenne, ha ne mlennének a régebbi kölcsönök.

Ettől persze az elmúlt 20 év is elég komoylan el van ***va, de az alap el**ás régebbe ntörtént. 90 után senki nem merte meglépni azt, amit meg kellett volna. Emiatt egyre fájdaklmasabb lesz a dolog, ha egyszer meglépik. Ha meg továbbra sem lépik meg, akkor game over. Nemzethalál, cigányország és a helyünkön New-Israel stb. És ez nem fantasy.

Rwindx 2009.09.18. 13:14:06

@Jurganov: Ja az álrokkantak hivatalosan is nyugdíjasok. Ezért beszélünk róluk is, a becses és hivatalos nevük rokkantnyugdíjas. Azért mert te definitíve nem rájuk érted valamiért, attól még mindenki így használja. És a költségvetési tételben is nyugdíjasoknál szerepelnek. És szép vastag összeg van melléjük írva.

Csak hogy kb milyen formában vártam volna a válaszokat:
1. kb 780.000 fő
2. kb 50.000 fő
2a. kb 730.000 fő
3. kb 0Ft
4...

Ezek ráadásul a posztban is szerepelnek, de googlival is könnyedén megtalálhattad volna, HA AKARTAD VOLNA. Egyébként ha azt írod fogalmad sincs, akkor úgy jól feltételeztem már korábban is hogy el sem olvastad? De szerintem egyszerűen csak nem akarsz szembesülni azzal hogy jobbára értelmetlen dolgokat irogatsz.

Ezért lett volna jó ha válaszolsz a kérdésekre, mert akkor tényekről beszélhetnénk és nem a mellébeszélés menne.
Nekem megért volna annyit hogy itt a blogon megalázzam magam, azért hogy te egyáltalán átfusd a tényeket. No de úgy néz ki téged nem oyan fából faragtak hogy csak úgy utánajársz a valóságnak.

Rwindx 2009.09.18. 13:19:10

@Jurganov: Nekem nem az kellett volna hogy beismerd a vereséged, inkább az hogy saját magad kitöltöd és kiszámolod és a homolokdra csapj, jé az a paréj nem is írt akkora baromságokat, itt az életkorok és számok tényleg nagyon nem stimmelnek...

Jurganov 2009.09.18. 13:30:36

@Rwindx: mielőtt nagyon beleéled magad. tudom mit vártál volna el, azzal simán igazad is lett volna, hiszen győzöl a vitában. az igazság nem zavar, csak az a lényeg, hogy a számok megfelelőek legyenek.

én viszont valami hasonlót vártam volna el tőled:

1. a csalókat ki kell szűrni a rendszerből
2. rendbe kell rakni az állam működését mert túl sok a teher a fiatalokon
3. a nyugdíjasokat felül kell vizsgálni, de nem azzal az alapbeállítással, hogy "amúgy is túl sokat kapnak"
4. stb

te nem az egészet nézed, téged nem is izgat. csak az, hogy igazolva lásd azt amiben hiszel, amit mások mondanak neked. nem az számít, hogy az ország tönkretételének egyik folyománya az, hogy a nyugdíjak hatalmas terhet rónak az emberekre, hanem az számít, hogy statisztikailag kimutatható egy eltérés valamelyik külföldi állammal, persze az a dolog, hogy miért ekkora a különbség az nem számít. magyarázni kell, tényként beállítani dolgokat, azt mondani, hogy nem a rokkantakra gondolsz majd később azt állítani, hogy mégis, nyugdíjasokat emlegetni ám végig csalóként gondolni rájuk. kérdésekre nem válaszolni, csak a teljes tudás birtokában lenézni a népre és osztani az észt.

ha arról beszélünk, hogy a tehén adja a tejet hiába statisztikázol, hogy mennyit, mikor, hogyan. a beszélgetés arról szól, hogy a tehén adja a tejet.

én is elmondhatom: én megpróbáltam. nézd kicsit másként a dolgot, nézz kicsit távolabb mint a statisztika, főképp azért mert vannak dolgok amik nem a logika alapján működnek-ha jól működnek.

Sííva 2009.09.18. 13:40:24

@==T==:
Ez nem egészen így van szerintem! Amit a háború után felépítettek az emberek 1989-ben azokat "privatizálták" maguknak a politikusok és a slepjük
Az első dolguk volt a saját jövedelmük és az esetleges menesztés vagy kormányváltás esetére a végkielégítések megszavazása. Lásd mai cikk: 15 milliárd forintba kerül a jövő évi választás.
Mi kerül ezen ennyibe?
Mi az hogy rezidenciát kell biztosítani a leköszönőnek?
Miért, míg nem lett állami vezető hol lakott?
Most megint lecserélik az irodák berendezéseit, az autókat stb.
Amikor az ország ekkora bajban van mint mondják, nem kellene plakátozni, hirdetni magát egyetlen pártnak sem. Szerintem már mindeni eldöntötte kire fog szavazni.
Minden fillért meg kell fogni.A nincsből nem lehet milliárdokat költeni.Sem a BKV-ra, sem a MÁV-ra sem segílykére.
Persze csökkentse a nyugdíjat, de csak a 200000
forint felettieket mondjuk erre az összegre. Csökkenteni kell mint látjuk a havi béreket az interneten folyamatosan megjelenő adatok alapján. Ja és a szla nélküli költségtérítés amiről nem lesz népszavazás, mert hatályát vesztette. De már kidolgozták hogyan lehet megkerülni!!!!!! Előírják, hogy mennyi a minimál bér akkor tessék abból nekik is megélni.
Nem a feketén munkavállalókat kell üldözni, hanem aki foglalkoztatja őket!
Belegondolt már valaki, hogy Ő is munkaviszonyt létesítene ha tudna, de neki megmondják, hogy vagy így dolgozol, vagy sehogy. Neki is van gyereke, áram és gázszámlája, vagy 200000 forintért kell téli tüzelőt vásárolnia. Mert nem mindenki akar az erőből fát lopni!!!!! Segílykén élni.

==T== 2009.09.18. 13:52:50

@Sííva: Azok az emberek, akik a háború után felépítették az országot, azok javarészt 90-ben már nem éltek. Másfelől amit felépítettek, az életképtelennek bizonyult. Szóval hagyjuk már ezt a rossz dumát...

Kétségtelen, hogy 89 után szétlopták, szétprivatizálták az országot,, mégis megválasztotta őket az ostoba nép, méghozzá javarészt a mai nyugger korosztály. Az MSZP-nek jelenleg is többsége van a körkben.

Rwindx 2009.09.18. 13:54:23

@Jurganov:
"én viszont valami hasonlót vártam volna el tőled"
Úgy gondold nem írtam? :) Vagy csak nem érdekelt az sem? Esetleg olvasd el amit tokmányosnak írtam először.
Ja egyébként ha elvártad volna tőlem akkor miért nem írtad? És ha te tőlem elvársz x kérdésre választ, miért nem válaszolsz az enyéimre? :)

A kérdések még mindig ott vannak.

Rwindx 2009.09.18. 14:07:04

@Jurganov: Másrészt értékelem azokat a nagy "gondolkodókat" akik úgy látnak át nem kicsi rendszereket, hogy semmilyen konkét adatra vonatkozó igényük nincs, hisz az csak amúgy is ámítás. Erre később bátran hivatkoznak is. Megroppantja a bal újjpercét és már mondja is mit kell tenni az egészségügyben. Lát egy rőzsét cipelő anyókát és tisztában van vele hol kell fejleszteni a nyugdíjelátást, felvált egy ezrest, majd fél órával később már viszi a vizibivalybőr táskát a pénzügyminisztériumba.

Csak remélni merem hogy semmilyen számítási igényt elváró szakmában nem dolgoznak ilyen emberek. Persze álnaív vagyok.

Jurganov 2009.09.18. 14:18:32

@Rwindx: a kérdéseid jók, bár érdekesek. ugyanazt a metodikát követik mint a jelenleg nagy port felvert cigánygyilkoságoknál. bevittek pár hülyét, majd amikor látták, hogy bakot lőttek kijöttek azzal, hogy hibázott-e az nbh? pedig a kérdés az, hogy ők voltak-e a tettesek? de ezt a kérdést már nem feszegeti senki, elhitték, hogy ők voltak már csak az a kérdés, hogy tudhattak-e róla nagyjaink.
a te kérdéseid sem arra irányultak, hogy ugyan vajon mi módon sikerült ekkora sz*rba kerülnünk, hanem elfogadod azt, hogy a nyugdíjasok a felelősek és azt próbálod bizonyítgatni. a kérdéseid is arra irányulnak.

amúgy válaszoltam a kérdéseidre, csak nem azokat a válaszokat adtam amit olvasni szerettél volna. például az első 3 kérdésed a rokkantnyugdíjjal csalókról szól, holott a beszélgetés addig arról folyt, hogy a nyugdíjasok így meg úgy. nincs közöttünk véleménykülönbség abban, hogy a csalókat ki kell szűrni( bár érdekes lesz látni a kivitelezést, hiszen vajon attól veszik el aki fizetett érte vagy attól aki rászorul ugyan, de semmit nem tehet). ugyanakkor tény marad, hogy a nyugdíjakat azért nem tudjuk fizetni mert nincs az államnak bevétele, hiszen mindent eladtak már. az is tény marad, hogy amennyiben elfogadjuk a gondolkodásmódodat( vagy a cikkíróét) akkor oda kell állni a szüleid/nagyszüleid elé és azt mondani neki, hogy nem jár mert csak. amennyiben továbbgondoljuk ezt a dolgot felmerül a kérdés, hogy jár-e valami azoknak akik nem produktívak már? vagy már feleslegesek.

és nem tudom másként leírni, az, hogy a szomszéd öregasszony több nyugdíjat kap mint amennyit én keresek nem azt jelenti ( alapból), hogy sokat kap. én kapok keveset. szomorú, de ez van. ezért tartom furának, hogy az emberek habzó szájjal szidják a nyugdíjasokat mert sokat kapnak.

Rwindx 2009.09.18. 14:29:09

@Jurganov:
A "fogalmam sincs" szerintem nem válasz.
Amikor egy számot várok nem érdekel egy 5 soros rizsa, ráadásul ami 15 kérdésre hivatott válaszolni.
Továbbra is mellébeszélsz.

Miért nem akarsz válaszolni a kérdésekre? :)

Másrészt nem szidtam a nyugdíjasokat, de ha úgy látod igen, idézz tőlem ilyet bátran. Tudod amikor a kormány nem tudott már mit kitalálni az ellenzék felvetéseire akkor a kormánypárt elkezdte fasiztázni az ellenzéket, mert ahhoz nem kell észérveket találni. Én most szerinted szidom a nyugdíjasokat. Ennyi. :)

Jurganov 2009.09.18. 14:40:57

@Rwindx: nézd, feleslegesen folytatjuk ezt. feltettél kérdéseket ami nem releváns a hozzászólásaimmal. én azt mondom nem a nyuggerek tehetnek arról, hogy nincs pénz a nyugdíjukra. te ezzel szemben olyan adatokat kérsz rajtam számon amik legfeljebb érintőlegesen kapcsolódnak ide, olyanokat mint:" mennyi a rokkantnyugdíjasok száma, és külföldön" meg a többi. vagyis szerinted az álrokik tehetnek arról, hogy ott tartunk ahol. én hiába mondok akármit, te lesz*rod. most rákaptál erre a " ha igazolod a számaimat igazam van, ha meg nem akkor meg azért" dologra, na most nyilván nem állok oda igazat adni neked egy olyan dologban ami nem kapcsolódik a témához, hanem csak egy olyan dolog amivel bizonyítani akarod az igazadat.

a habzó szájú nyuggerszidást nem rád értettem, hanem az emberekre akik szidják is őket. ők már továbbléptek onnan ahol jelenleg te is állsz, ők is elhiszik, hogy a nyuggerek a hibásak mindenért csak ők ki is mondják már..

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.18. 14:48:47

@Jurganov: "én is elmondhatom: én megpróbáltam. nézd kicsit másként a dolgot, nézz kicsit távolabb mint a statisztika, főképp azért mert vannak dolgok amik nem a logika alapján működnek-ha jól működnek. "

Nézzünk távolabb, mint a statisztika? Jó. Szlovákia elég távol van? Ja, hogy nem? Az közel van? Túúúl közel?

Na hát ez az!

Mondd, tényleg nem tesz kíváncsivá, hogy a SZOMSZÉDOS államhoz viszonyítva miért van 1344%-kal (!) TÖBB rokkant Magyarországon?

Nem fura, hogy itt vannak mellettünk, egy levegőt szívunk, ugyanahhoz a blokkhoz tartoztunk, ugyanaz az éghajlat, a technikai fejlettség, az egészségügyi rendszer, mégis nagyságrendekkel több az eltartott rokkantunk?

Neked ebből tényleg mindössze annyi jön le, hogy "nem az számít, hogy az ország tönkretételének egyik folyománya az, hogy a nyugdíjak hatalmas terhet rónak az emberekre, hanem az számít, hogy statisztikailag kimutatható egy eltérés valamelyik külföldi állammal, persze az a dolog, hogy miért ekkora a különbség az nem számít." ?

Meg az, hogy a 'statisztika rossz, ééérteeem? azért rossz, mert nem értem, ééérteeem?'

BTW a "vannak dolgok amik nem a logika alapján működnek" kijelentés igen sokat elárult számomra... pl. értem, hogy miért nem érdekeltek @Rwindx kérdései. Igen, vannak olyan dolgok... de a nyugdíjrendszer pont nem olyan dolog. Ugyanis ez egy ország zsebére megy, kőkeményen.

Rwindx 2009.09.18. 14:54:59

@Jurganov:
"te ezzel szemben olyan adatokat kérsz rajtam számon amik legfeljebb érintőlegesen kapcsolódnak ide"
Ezek a nyugdíjrendszer fontos adatai. Még mindig fenttartom nehéz a nyugdíjrendszer súlyos részeit megtalálni anélkül hogy bármit is tudnánk róla.

"mennyi a rokkantnyugdíjasok száma, és külföldön"
Látod ezt sem olvastad el.
"1. Hány fő rokkantnyugdíjas van ma Magyarországon?"
Szerintem egyértelmű kérdés.

"2. A környező országok statisztikái alapján mennyi lenne a normális és igazolható?"
Ez szerepel a posztban, tehát kb 5 mp-ig tart kitölteni, egyébként számos cikk mindenféle online és nemonline újságokban foglalkozott a témával, hasonló eredményre jutva. És ez az egyetlen olyan kérdés ahol a külföld szó szerepel.

"én hiába mondok akármit, te lesz*rod."
Te el sem olvasod amit írok.

"ha igazolod a számaimat igazam van"
Nem írtam egyetlen számot sem, éppen tőled várom azokat.

"na most nyilván nem állok oda igazat adni neked egy olyan dologban ami nem kapcsolódik a témához"
igazad van a nyugdíjrendszer adatainak semmi köze a nyugdíjrendszerhez, aminek a problémás részeit tárnánk fel.

"ők már továbbléptek onnan ahol jelenleg te is állsz, ők is elhiszik, hogy a nyuggerek a hibásak mindenért csak ők ki is mondják már"
Nyilván ők is először összeszedték a számokat és józanul azokat mérlegelve és hosszasan gondolkodva rajtuk, őrültek meg. :D
Tévedsz azok akik alapból általánosságban fikázzáka nyugdíjasokat, ugyanúgy adatnélküli emberek mint te, csak éppen a másik véglet.

Jurganov 2009.09.18. 14:59:08

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Magyarország zrt? akik kimutathatóan hasznot hajtanak bizonyos befektetői csoportoknak azok éljenek, a többi dögöljön meg? vagy mégis hogyan gondolod? nem igazán akarok vitatkozni, természetesen itt is le lehet faragni a rokik számát. egyrészt a csalók kiszűrésével, másrészt pedig úgy mint néhány éve is csinálták. a jóembernek combból hiányzott a lába, de azt mondták nem rokkant. na ÍGY simán le lehet vinni akár 5000 alá is...

@Rwindx: azért figyelsz, ugye? ugyanaz amit te mondasz, csak már továbbvíve, nem keresve ok-okozat összefüggést, csak kijelentve, hogy a rokik tehetnek az államcsődről. na erről beszéltem.

Jurganov 2009.09.18. 15:04:08

@Rwindx: mennem kell el, megtennéd, hogy figyelmesen és nem alapból elutasítóan végigolvasod amit írtam. tudom nem lesz egyszerű, hiszen úgy érzed te mindent tudsz, de amikor valamire azt írom, hogy nem érdekel oda is írom, hogy miért. ezt kihagytad. egész egyszerűen csak azt olvasod el ami neked tetszik. nem érdekel, hogy írtam-e valamit a kérdésedre, az sem, hogy ha igen akkor mit. csak az, hogy szerinted ott egy x000-es számnak kell állnia, amennyiben nem az van ott akkor nem látod. fura. nem olvasod el amit írok, nem is érdekel, csak azt szajkózod, hogy nem írtam be a neked tetsző számot.

Rwindx 2009.09.18. 15:07:23

@Jurganov:
Nem, nem ugyanaz.
A rokkantak nem tehetnek semmiről, a rokkantnyugdíjasok durván 92%-a viszont igen. Még mindig nem érted a különbséget ugye?

A fő különbség az hogy aki nem az adatokból és a tényekből indulnak ki csak a megérzésekre, érzelmekre, jóslatokra támaszkodhatnak. Márpedig egy olyan rendszert felmérni amin kb 10 millió ember élete múlik nem lehet érzelmek alapján. Csak elvakultság és szélsőség származik belőle, de jó megoldás biztosan nem.
Lásd a tieid és lásd a halál a nyugdíjasokra című hozzászólásokat, amiket itt speciel nem is láttam :)

Rwindx 2009.09.18. 15:08:42

@Jurganov: Nem, azt szajkózom hogy baszol utánanézni a számoknak, helyette csak mellébeszélsz.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.18. 15:16:38

@Jurganov: Tudod, egyszer egy másik blogban fel mertem vetni, hogy vajon a nyugdíjasok miért a reggeli csúcsban mászkálnak, akkor, mikor tömegével rohannak az emberek munkába vagy iskolába. Megkérdeztem, hogy miért kell mindenképp 7 és 9 óra között tömegközlekedni, mint a szardíniák, miért nem ér rá nekik 9 és 15 óra között, amikor sokkal kényelmesebben tudnának utazni, nem kéne ácsorogni a buszon, sorban állni a boltban stb (mert ugye a többi ember órán/melóhelyen rohad). Nah, rögtön le lettem hordva mindenféle mocsoknácinak, aki ki akarja irtani a nyugdíjasokat. Röpködtek ám a koncentrációs-táborozások meg a gettók, hogy a népirtózásról ne is beszéljük. És ez sajnos halálkomoly.

Nos, ez a "kimutathatóan hasznot hajtanak bizonyos befektetői csoportoknak azok éljenek, a többi dögöljön meg" dumád élénken felidézte bennem az akkori párbeszédeket.

Érvek nuku, sarkítunk mindent hogy majd' beleszakadunk, számolni nem tudunk, a logikáról azt hisszük hogy rövidital, de ha valaki az ésszerűség érdekében kétségbe von egy ködös-romantikus ideát, azt rögtön lebunkózzuk. Ismerős ez énnekem... sokat söröztem ilyen arcokkal, amikor én még bölcsész voltam. :3

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.18. 15:24:06

@Rwindx: "A fő különbség az hogy aki nem az adatokból és a tényekből indulnak ki csak a megérzésekre, érzelmekre, jóslatokra támaszkodhatnak. Márpedig egy olyan rendszert felmérni amin kb 10 millió ember élete múlik nem lehet érzelmek alapján."

Így van. :)
És tegyük hozzá, hogy sarkítanak ahogy csak bírnak: mindenképpen olyan dimenzióba erőszakolják a témát, olyannyira túlnyomják a kontrasztot, hogy nem maradjon más, csak felete és fehér - mivel szelektív látásuk sajnos vak a szürke millió árnyalatára.

Aztán jönnek a "Magyarország zrt? akik kimutathatóan hasznot hajtanak bizonyos befektetői csoportoknak azok éljenek, a többi dögöljön meg? vagy mégis hogyan gondolod?" színvonalú torzképek, és akkor már nincs többé esély színvonalas vitára.

(színehagyott vita, hehe... no jó, asszem már nagyon péntek van nekem :D)

Sííva 2009.09.18. 15:58:02

@==T==:
Az én szüleim még élnek. És azok akik már meghaltak sem ezt akarták. A gyerekeik jövőjét szerették volna biztosítani, köztük lehet, hogy a Tiédet is. Nem úgy képzelték, ahogy alakult, és nem így képzelték ahogy jelenleg alakul!
Nem vitázni akarok, sem veled, sem másokkal.
Az az érzésem, hogy az összes politikusunk magasról lesz@rja, hogy mi mit akarunk.
És nincs kivétel. Csak a saját pecsenyéjét akarja sütögetni az összes.

Rwindx 2009.09.18. 16:44:35

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja):
Sajnos ez ilyen, látod próbáltam hogy ő maga jöjjön rá, ne az legyen én erőltetem rá, de olyan mélyen dugja a fejét a homokba, hogy ne lásson ne halljon olyat ami megzavarná a kis felépített álomvilágát hogy lassan megfullad, de az sem zavarja.

Hát ja, ellenérvek: fasiszta, mondjam a szüleim, nagyszüleim szemébe hogy szerintem semmit sem érnek, ki akarom írtani a nyugdíjasokat, habzó szájjal fröcsögök ellenük, irigy vagyok, csak magammal törődök, másokat leszarok, satöbbi. Kb az amit te is tapasztalsz.

Nehéz így bármiről is párbeszédet folytatni. Szerencsére azért vannak értelmes emberek is akikkel bizonyos pontokon közös nevezőre lehet jutni, még akkor is ha úgy tűnik ellentétes oldalról közelítettük meg a dolgot.

Jurganov 2009.09.18. 20:49:16

én kérek elnézést, természetesen csak az számít amit a politikusok mondanak. mert ők mindig igazat mondanak. gondoltam rá, hogy tovább is folytathatnánk, hátha kicsit kinyílik a szemetek, de feleslegesnek ítéltem.örülök, hogy így megingathatatlanul hisztek az igazatokban.

Avvocatessa 2009.09.19. 09:43:10

Már szó volt róla, hogy a nyugdíjrendszer problémája összefügg a gyermekvállalási hajlandósággal, hiszen minél több gyermek születik, évtizedek múlva remélhetőleg annál több eltartó lesz. Bár az összefüggés nem ilyen egyszerű, mert ha nincs munka, és válság van, akkor hiába van több munkaerő, a járulékfizetők száma ugyanannyi, vagy épp csökken, mint most. Mindenesetre jó lenne, ha a gyermekvállalást ösztönző intézkedések is lennének a nyugdíjreform kapcsán. Szerintem a társadalom érdeke, hogy a jobb módú családok több gyermeket vállaljanak (mielőtt megköveznek, a szegényebbek is nyugodtan vállaljanak, mindenki annyi gyermeket nevel, amennyit szeretne), de a mai rendszer ezt pont nem ösztönzi. Aki ma egy jó állásból gyesre megy, annak drasztikusan csökken a jövedelme, holott a kiadásai nőnek. Ha letelik a 2 év, akkor hova viszi a gyermekét, mert az állam által fenntartott kevés bölcsődébe ugyan nehezen. A magánbölcsőde manapság 70 ezer forint havonta. Mennyit kell ehhez keresnie a szülőknek? És ilyen bérek mellett csodálkozunk, hogy kevesen mennek el részmunkaidőben dolgozni? Igenis támogatni kellene a középosztálybeli családokat (bár utálom az "osztályokat", de sajnos ez van), el kellene ismerni, hogy a társadalom jövője rajtuk múlik, nem a segélyből tengődő milliókon. Ma viszont az a helyzet, hogy akinek nagyobb jövedelme van, inkább eltitkolja, mert elege van abból, hogy több mint felét az államnak adja. Aki meg átlagosan keres és nem tudja eltitkolni a jövedelmét, az nem részesül sem a gázártámogatásból sem az iskoláztatási támogatásból, sem a krízis alapból, semmiből. Látható, hogy az egész állami elosztási rendszer rossz. Számtalan támogatás van, ilyen-olyan felcímkézett pénzek, és mind ugyanazokhoz jut, másoknak meg semmi. Pontos felméréseket, elemzéseket nem is lehet végezni, mert állítom, hogy a társadalom nagy része így vagy úgy, de csal a bevallásaival (ha maga nem is, de a munkáltatója pl.). Az elmúlt 20 év alapján egyébként én reménytelennek látom a helyzetet. Nincs meg az a politikai kultúra és az a civil társadalmi háttér, amely a változásokat végig vihetné. Maradunk a dagonyában, dobáljuk egymásra a sarat, és észre sem vesszük, hogy már nemhogy K-Európa, de a Balkán is lehagy minket.

Rwindx 2009.09.19. 11:12:51

@Jurganov: A fentieket és amit páran mondunk sajnos nem mondják a politikusok és épp ez a baj. Ugyanis azok ugye azt nézik mennyi szavazó fog elmenni, senki nem akar, 1, másfél milliós extra ellenszavazótábort magának.

Persze azért ezt is lehet ránkkiabálni hogy mi a politikusok seggnyalói vagyunk. Találj még ki ilyeneket, légyszíves.
Az a baj az összes érved: igazmondóknak tartjuk a politikusokat, nézzünk a szüleink, nagyszüleink szemébe, őnzőek, irigyek vagyunk, satöbbi. A korrektséget, igazságosságot, pontos elszámolást még egyszer sem hallottam tőled mint hivatkozási alapot. Ha az ember meg adatokról kérdez akkor olyan nagy ívben kikerülöd mintha munka lenne. Nyilván a mi szemünknek kell felnyílnia...

Jurganov 2009.09.19. 12:26:54

@Rwindx: ennél azért okosabbnak gondoltalak. az elején jó voltál, a kérdezéses játék okos volt, de a vége...elbactad. na mind1 :) legalább nem erőlteted meg magad a gondolkodással :) hiszel amiben akarsz, aki meg nem ért veled egyet az teljesen mindegy, hogy mit ír vagy mond, te nem látod meg csak akkor ha azt írja: igazad van. írj még rólam hülyeségeket pls, ne törődj semmivel, ha nem az szerepel ott amit te szeretnél azt ne fogd fel, hanem írkálj olyanokat, hogy nem válaszolok rá..

a mai napon nagy lépést tettem az irányba, hogy elfogadjam a gondolkodásod létjogosultságát. összefutottam egy haverommal, beszélgettünk és feljött a szó erről a postról és megemlítettem, hogy pár olyan arc akik az emberséget valami sértésként fogják fel, olyanokat ír, hogy a nyugdíjasok tehetnek a gazdaság jelenlegi állapotáról, stb. na és itt jött a meglepetés. az volt rá a válasz, hogy ez így van. el kéne venni a nyugdíjakat. aki nem produktív azt eltüntetni. rokkantakat, öregeket mindet. minek tartsunk el olyanokat akik nem produkálnak profitot. és ezt nem viccből, hanem komolyan gondolta. úgy gondolom tehát, hogy teret nyer a gondolkodásnak az a vonulata amit te is képviselsz. lehet, hogy még nem ezt a szélsőséget, de ennek vagy az előfutára te is.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.19. 12:41:05

@Rwindx: Add fel, kár a gőzért. Látod: mi, és az összes számolni-érvelni-gondolkodni tudó ember "egy szélsőség előfutára". Bezzeg a fekete-fehérben látó demagógok a földi paradicsomot teremtik majd meg [a sarkítás szándékos].

Hát lehet ezzel vitatkozni? :-/

Tündér_Lala 2009.09.19. 14:19:55

Elnézést fiúk, (boccs, lehet most én leszek a fekete seggű mindenkinek) de mind a két álláspontban van igazság. Ha hajlandóak volnátok a másik érveit megfontolni, látnátok.
A probléma gyökere kettős. Kevés ember dolgozik, szar fizetésekért és ráadásul a KKV-k ebből is elcsalnak (zsebbe adott pénzek).
A nagy közösségi alapok (eü, nyugdíj) és egyébként az állam is koldusbotra jut az aránytalanul nagy, a vállalkozások és emberek számára gyilkos terhek mellett is. Róka fogta csuka, csuka fogta róka történet. Mennél inkább növelik a terheket annál kevesebb lesz az elosztható pénz tömeg, mert tönkre mennek a cégek kevesebb munkahely lesz.
Mindenáron munkahelyeket kell létesíteni, mert csak ez lehet a megoldás. Átmenetileg pedig, hogy ebben az LQrt helyzetben a munkahely teremtéshez pénzt tudjunk rendelni igenis maximálni kell a nyugdíjak nagyságát, felül vizsgálni a rokkantakat, közmunkát követelni a segélyekért és még mit tudom én, hogy mit lehet tenni. (Lopásokkal, lenyúlásokkal nem foglalkozom az értelemszerű és ez szerintem évi többszáz Md Ft)
Ha pedig lesz több munkahely, akkor több felé oszlik és csökkenthető a teher és a munkaerőhiánnyal (távlati cél) megnő a javadalmazás. Előre jut a társadalom és az egyén is.
Azt kell megérteni, hogy lehet egyénileg spekulálni, de vagy együtt jutunk ki a szarból vagy együtt fulladunk bele vagy menekülünk el. Az igazság az, hogy hibát hibára halmozva baszták el az országot és súlyosbították a helyzetet.

Tündér_Lala 2009.09.19. 14:30:31

Még valkamit: Lehet egyéneket okolni, de a vállalkozások (a gazdaság) és az emberek is menekülnek a túlélésért. Azt gondolom, tapasztaltam, hogy az emberek döntő többsége akar dolgozni és a dolgát igyekszik lehetőség szerint a legjobban végezni. Viszont ha olyan helyzetet teremtenek, hogy nincs kiút, akkor bizony a fél- vagy egészen illegális megoldásba is belemennek.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2009.09.19. 15:39:44

@Avvocatessa:

Ehhez szinte nincs is mit hozzátenni - maximum árnyalatokat -, én is ezt látom évek óta, pedig még igencsak fiatal vagyok.:-/

Jurganov 2009.09.19. 16:04:22

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): ööö...így ujraolvasva amit írtam úgy gondolom talán azt hiszed azért írtam mert be akartam nektek szólni. pedig nem. tényleg dumáltam emberrel aki tényleg ezt mondta/hiszi. és az a fajta gondolkodásmód amely szerint felesleges, sőt hátrányos olyan emberekkel törődni akik nem produktívak-sajna oda vezet.

@Tündér_Lala: egyet tudok veled érteni. azzal az egy dologgal nem értek egyet az eleje óta, hogy 'mer a nyugdíjasok. lehet, hogy sokan vannak de nem ők tehetnek arról, hogy széthullott az ország. szerintem.
a vicc az, hogy elvileg van elég pénz a rendszerben-csak ellopják/eltüntetik.

Rwindx 2009.09.20. 20:00:56

@Jurganov:
"az elején jó voltál"
Tudod, nem ma jöttem le a falvédőről :) Ezt sem az elején nem gondoltad sem most, csak jól jött a következőhöz.

"de a vége...elbactad. na mind1"
Nyilván, ez a konlúziója tartalmas beszélgetésünknek :) Az sem számít hog mit basztam el (egy állítólag jó indítás után), nem kell a részletekkel bíbelődni, minek az? Elbasztam és kész. Egy szóval. Az is mindegy hogy melyikkel :)

"legalább nem erőlteted meg magad a gondolkodással"
Persze te következetesen végiggondolkodtad egészet, és minden egyes állításomat tételesen cáfoltál :)

"írj még rólam hülyeségeket pls"
Csak reagálok rád. Vitatkozni lehetetlen.

"hanem írkálj olyanokat, hogy nem válaszolok rá"
Már bocsi, de ha jól emlékszem te kapcsolódtál bele egy mással szóló beszélgetésembe, Nem kérdeztelek. Azzal hogy reagáltál valamimre, majd azt én igyekeztem cáfolni, a te további reakciód az én jelzőzésem volt, akkor hogy valami értelmet teremtsek a dolognak a végén tettem fel kérdéseket, az állításaimat meg sem próbáltad cáfolni, kizárólag moralizáltál. Ha már beleszóltál, érdeklődést mutatva, akkor legalább annyit hogy ha kérdezek valamit akkor válaszolsz rá vagy kiszállsz a beszélgetésből. Nem?

"postról és megemlítettem, hogy pár olyan arc akik az emberséget valami sértésként fogják fel, olyanokat ír, hogy a nyugdíjasok tehetnek a gazdaság jelenlegi állapotáról, stb."
-Ha ebből ennyit fogtál fel kár volt elbaszni erre 3-4 napot.

"az volt rá a válasz, hogy ez így van. el kéne venni a nyugdíjakat. aki nem produktív azt eltüntetni. rokkantakat, öregeket mindet. minek tartsunk el olyanokat akik nem produkálnak profitot."
Tegyük fel hogy elhiszem van ilyen hülye aki ezt állítja, e poszt tapasztalat azt mondatja nincsenek korlátok. És nekem ehhez mi közöm? Sem a poszt sem én sem más itt ilyet nem állított. De madarat tolláról, embert barátjáról, szól a mondás.

"úgy gondolom tehát, hogy teret nyer a gondolkodásnak az a vonulata amit te is képviselsz. lehet, hogy még nem ezt a szélsőséget, de ennek vagy az előfutára te is."
Most teret nyer, vagy előfutárai vannak? Létező jelenség, vagy csak most hirdetjük az igét?

Csináltam egy csokrot a velem és másokkal való hozzászólásaidból, csak hogy átlássuk az "érdemi vitát" amit folytatsz:

"bárki írta is ezt a művet, tutira be volt tépve....mindannyian jobban jártunk volna ha e helyett inkább kisszéket csinál.akkora fasságok vannak benne, hogy feláll a hátamon a szőr."

"hallod, hogy te mekkora buta vagy már megbocsáss"

"amit fontos megérteni ezzel kapcsolatban, hogy annyi a történet, hogy szétlopták az állami bevételeket termelő dolgokat( amiből a nyugdíj nagy részét is tudták fizetni), majd széttárják a kezüket és azt mondják: nincs pénz. a sok idióta meg azonnal rávág mint tyúk a t*konyra, hogy:"mer' a nyuggerek". pedig nem." - Ez az a komment az amiben zanzásítva minden érdemi hozzászólásod benne van.

"szomorú, hogy annyira meg lehet hülyíteni az embereket, hogy nem gondolkodnak, csak ordítják amit a szájukba adnak..."

"ez a cikk pedig igen uszító jellegű, főként mert a nyugdíjasokat teszi felelőssé azon problémákért amelyeket a politika, a politikusok és "üzletemberek" okoztak."

"és ami még külön tetszik, hogy annyira megeszik a népek a tv-ből áradó dumát, hogy el sem gondolkodik azon, hogy nem a 70-100 k-s nyugdíj a sok, hanem az ő 70-80 k-s fizetése a kevés. és nem azért küzd, hogy neki több legyen hanem azért, hogy elvegyék a rohadt, gazdag, kulák nyugdíjastól. vicc"

"ne haragudj, nem tudtam, hogy ilyen ügyekben te vagy a mérvadó állami szinten. amennyiben mégsem, úgy az általad felemlített 160 k mint viszonyszám sem számít."

"a gondolkodásmódunk pedig alapvetően különbözik, te csak magad tartod fontosnak, csak magadért akarsz küzdeni, én másként gondolkodom." - Ez azért ütős volt.

"mert te/ti erről beszélsz. a nyugdíjasoknál egyszerűen kijelenti a cikk írója, hogy ez így nem jó, sokba kerülnek."

"öregségi nyugdíjas akkor az = öreg. lehet, hogy bp-n nem így van, de vidéken bizony az öregek szoktak nyugdíjasok lenni. bizonyosan van mód arra, hogy valaki öregségi nyugdíjba kerüljön idő előtt, de azért lásd be, tömegesen nem hihető a dolog, hiszen "1950-ben születtem, 2008-ben vagyok 65 éves" dolog nem működik." - ha a 3 millió öregségi nyugdíjasból 2 millió idő előtt, korkedvezményesen ment nyugdíjba, az ugye csak játék a számokkal, a valósághoz semmi köze ugye. :)

"a kormány itt is magára hagyja az embereket. nincs ezzel gond, ide a TELJES fizetésemet, járulékokkal, mindennel, ide nekem 250-300 k-t és nem a mostani 70-et" - Itt is mintha hadilábon állnál a számokkal. 70 nettóból az életben nem lesz 250-300, az kb 130.

"fogalmam sincs, nem is nézek utána"

"erről sincs fogalmam sem"

"az előző munkahelyemen 2 műszakban kerestem 62-65 k-t. ismerős nyugdíja 65 k. én nem azt érzem, hogy ő kap sokat-ám sokan ezt érzik/hiszik el." -Vajon miből keletkezik az a 65K amit megkap az ismerős? Nem a te befizetéseidből? Más nincs, esetleg veszünk fel még hitelt nemdebár.

"kik azok akik elmennek 50 évesen nyugdíjba? javíts ki ha tévednék, de én valami olyasmit hallottam erről, hogy kell lennie egy bizonyos életkornak, egy bizonyos letöltött munkaviszonynak ahhoz, hogy nyugdíjas lehessen valaki. persze, én az vagyok aki leszarja a tényeket és csak úgy írkál ami eszébe jut, de magyarázd már el lécci nekem, mint tudatlannak, hogy mi az a nyugdíjkorhatár? különösen ha igaz amit te és a cikkíró állít, vagyis, hogy bárki akkor megy el nyugdíjba amikor akar, függetlenül a nyugdíjkorhatártól. akkor hogy is van ez?" - korkedvezményes nyugdíj?

"odamész a szüleidhez/nagyszüleidhez és azt mondod: mama, sajnálom, túl sokat kaptok? vagy mi a terv? "

"lazán figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy a befizetett nyugdíjjárulék csak egy kis részét képezi a kifizetett nyugdíjaknak" - Ennek az egy mondatnak volt igazán értelme.

"mivel a sok szám meg adat megvolt. nem számít, hogy az egésznek köze nincs a valósághoz, lehet adatokkal dobálózni, statisztikát készíteni és az elég"
- lásd fentebb.

"a kérdéseid jók, bár érdekesek. ugyanazt a metodikát követik mint a jelenleg nagy port felvert cigánygyilkoságoknál"

stb, stb.
Ezekkel mit lehet vitatkozni nyugdíjrendszer témában? Vajon rávezetnek a problémákra? Segítenek a megoldásban? Vagy csak szimplán tagadják a problémák létezét és jelzőzi azokat akik felvetik hogy erről biza beszélni kell?

fokabacsi 2009.09.20. 20:43:28

A nyugdíjasokra fordított kiadások alatt nem csupán a nyugdíjasok havi juttatását értjük. Ez jelenleg kb. 2.850 milliárd forint. Ide kell számolni az egészségbiztosítási kasza háromnegyedét, a különböző utazási kedvezményeket, energia-ártámogatásokat, idősotthonok fenntartási költségeit. Fontos tudatosítani, hogy a nyugdíjasok ingyen kapják az alapvető közszolgáltatásokat. Összességében a költségvetés nagyjából 40%-a megy el a nyugdíjasokhoz egyértelműen köthető kiadásokra.Mennyi az egészségbiztosítási "kasza" bevétele? butaságokat firkálsz.

Rwindx 2009.09.20. 20:49:11

@Periwinkle (aka A 40-es fantomja): Nem lehet. Először idegesített hogy semmi nem megy át, hogy nem is abba köt bele amit írok, de már szórakoztat :)

@Tündér_Lala:
Nagyjából mindennel egyetértek abból amit írsz, de 1-2 konklúzió kimarad. Ha kevés ember dolgozik szar fizetésér, akkor ebből hogyan lehet kigazdálkodni egy olyan bőkezű rendszert mint a jelenlegi? Hogyan tűrhet el a rendszer olyan mennyiségű csalót mint amennyi a rendszerbe került? Mert ha a számuk elhanyagolható, akkor sem korrekt, de nem vágja tönkre a rendszert. Viszont most tönkrevágja.
Nyilván csakis úgy lehet működtetni, hogy azoktól akiktől el lehet venni, elvesz többet hogy kipótolja a lyukakat. Viszont ha többet vesz el akkor a vállalkozásoknak is kevesebb marad bővítésre fejlesztésre, ami ugye a munkahelyek számának stagnálását vagy egy speciális gazdasági helyzettel együtt csökkenését eredményezné. Tehát az ország fejlődésére ennek negatív visszacsatoló hatása van. A jelenlegi rendszer "díjazza" azt ha valaki otthon marad, vagy korábban kiszáll a "munkás évekből" egyébb szociális juttatásokkal, míg magas elvonásokkal "bünteti" azokat akik inkább dolgoznának. Ezen kellene egy nagyot fordítani, mert ez generálja elsősorban a jelenlegi lehetetlen helyzetet. Ezt elsősorban a kilencvenes években cseszték el, persze korábban, de akkor még tetézték pár dologgal.

Másrészt optimistának tartalak annak a tekintetében hogy mindenki dolgozni szeretne, már csak olyan jelenségből kifolyólag, hogy az északnyugati megyékben miért szlovákiából kell hozatni munkásokat, ha akkora munkanélküliség? Az a baj hogy egyes régiókban abszurd módon egyszerre van jelen a munkanélküliség, és a munkaerőhiány. Persze erről részben az oktatási rendszer is tehet.

"Mindenáron munkahelyeket kell létesíteni, mert csak ez lehet a megoldás."
Az állami munkahelyteremtésben nem hiszek, tehát attól hogy a Hankook vagy a Mercedes idetelepül mindenféle adómentességért, az öszesen odaadott kb 70 millárd Ft-ért cserébe, nem old meg semmit. A fentieken kellene változtatni. Hogy a visszacsatolások ne negatívak legyenek, hanem pozitívak. Így a munkahelyek automatikusan létrejönnek, mert megéri vállalkozni, csökken a pénzügyi kockázat és lehet növekedni, így új alkalmazottakat felvenni. Viszont akármilyen lépést kizárólag az állam tud kezdeményezni, a cégek csak alkalmazkodnak az aktuális gazdasági helyzethez. A cégek nem pénzügyi támogatásokra várnak, csak annyit hogy hagyják őket nyugodtan termelni, és ne akarják őket kifacsarni maximálisan.
Ha az állam lép akkor csakis úgy tud lépni hogy csökkenti a közterheket, de ez ugye hiányt eredményez, hitelt nem vehetünk fel, mert a mostani állapot is nagyon gáz, ehelyett meg kell keresni hol folyik el a pénz. Nyilván ennek egyik jeletős szelete a korrupció, lopás mutyi, az értelmetlen szerződések, a meggondolatlan beruházások, egyszóval a hozzánemértő kormányzati cselekvések. De nem lehet elmenni a költségvetés egyedül egyharmadát kitevő nyugdíj és szociális rendszer mellett sem, főleg ha abban is látunk hibákat bőven. Azaz mindenhol meg kell fognia pénzt, hogy a növekedés beindulhasson és jelentősen csökkenjen a munkanélküliség nőjennek a fizetések (és Jurganov 70K-ja akár 100-120-ra ugorjon) De magától nem megy, ezeket a lépéseket meg kell lépni. Az nem megy hogy egyszerre akarunk levest főzni az aranytojást tojó tyúkból, de a napi 1 aranytojásra is szükség lenne. Vagy ez vagy az, de a kettő együtt kizárt. Lefordítva pöröghet a gazdaság, nőhetnek a fizetések (és így közvetve a nyugdíjak is), de ez eredményezi a szociális rendszer szigorúságát, és a szociális háló csökkentését is. Ez az összesen 4 millió nyugdíjassal nem megy (és nem, nem a dunába lőni kell őket), vissza kell őket terelni a munkaerőpiacra, nyilván azokat akiket lehet és van értelme (nem nem a járókeretes mamákat, tatákat, akik ledogloztak egy életet, mielőtt reagálnál Jurganov) és a felpörgő gazdaság sokukat fel is fogja szívni. Az újakat pedig nem lehet azokkal a laza feltételekkel kiengedni ahogy tették a korábiakkal. Lesznek akiket nem tud felszívni, vagy nem úgy ahogy szeretnék. Ők azok akiknek a tudása, szakmája, képzettsége már nem használható. Őket képezni kell,de ez már egyén szintjén kell megoldani. Képezni kell magunkat, fejleszteni, enélkül egy mérnök is 30 év múlva jobbára már csak krumplit szedni lesz jó (némileg sarkítva). Az állam nem mehet ki szarni is helyettünk. Tennünk kell saját boldogulásunkért. Az államnak a lehetőségeket kell biztosítani hogy az egyén kibontakozhasson, és főleg ne hátrráltassa, elnyomja kifacsarja, de azzal aki semmit sem akar tenni magáért, miközben ereje, kora megvan hogy tehessen azt ne tartsuk már el. Elhihetitek tenni fog, rákényszerűl a munkára.

Jurganov 2009.09.20. 22:16:31

@Rwindx: nos, erre nem igazán tudok mit írni. nagyon elszálltál magadtól. szomorú vagyok, de végül is teljesen mindegy. a tőlem vett idézeteid eléggé zavaróak, főként, hogy valószinüleg tényleg ennyit értettél meg belőlük."fogalmam sincs, nem is nézek utána hiszen nem az ÁLrokkantakról beszéltünk hanem a nyugdíjasokról." ebből amit te megértettél az a "fogalmam sincs, nem is nézek utána". kb az összesnél így van. így nincs értelme vitázni, mivel te tényleg nem hallod/látod meg azt ami más mint amit elképzelsz.

az utolsó hozzászólásod viszont tetszik, vagyis tudsz te ha nem engem szekálsz :) mint már írtam, egyetértünk abban, hogy a csalókat ki kell szűrni a rendszerből de én hiszek abban, hogy gondoskodnunk kell az öregekről, elesettekről. mint csoport. és az a baj, hogy jelenleg arrafelé terelik a gondolkodásunkat, hogy csak magaddal törődj. azon gondolkodtam ma, hogy vajon a roppant gazdaságtalan, rossz, stb szocializmusban hogyan tudták fizetni a nyugdíjakat, adó, áfa, meg ilyenek nélkül. most van adó-igen durva- áfa-világelső méretű- egyéb olyan bevétel ami nem volt. és mégis összeomlik a rendszer. érdekes. ezek után kicsit furán veszi ki magát az, hogy azért omlik össze a rendszer mert nagy hirtelen lesz valahonnan párezer csaló. ennek még bőven bele kellene férnie a tűréshatárba. amúgy az embereket két módon lehet ösztönözni a munkára. egyik ha jobban tud élni mint munka nélkül. a másik, ha a munka nélkül éhenhal. jelenleg a második módszert preferálják aminek nem hiszem, hogy jó vége lenne. főként mert nem azért nem pörög a gazdaság mert nem tudna, hanem azért mert bizonyos üzleti köröknek az jön jól ha minél lejjebb vagyunk anyagilag és emberileg. a jelenlegi szociális rendszerről azt állítod, hogy "díjazza az otthon maradást". ez igaz is, de ha számolsz és amikor otthon vagy kapod azt a minimális összeget amiből el tudsz vegetálni, a munkaadók pedig 2-3 műszakban végzett munkáért, rendesen meghajtva a dolgozókat adja azt az összeget amit "amúgy is kapnál" plusz 4-6000 ft-ot. ezt a rendszert szerintem nem abba az irányba kellene elvinni, hogy haljon éhen akinek nincs munkája. változtatni kellene rajta, de pozitív irányba. ha többet keresnek az emberek akkor be tud indulni a gazdaság is, míg ha jobban elszegényítjük a népet meg fog állni minden és a nagy hal szó szerint megeszi a kisebbet.

Rwindx 2009.09.20. 23:13:15

@Jurganov: Amit Tündér Lalának írtam, annak része az, amit neked próbáltam volna magyarázni, a kettő egymástól nem elválasztható, hanem szervesen kapcsolódik egymáshoz. Ez kiderül az "aranytojást tojó tyúk" részből.

"azon gondolkodtam ma, hogy vajon a roppant gazdaságtalan, rossz, stb szocializmusban hogyan tudták fizetni a nyugdíjakat, adó, áfa, meg ilyenek nélkül"
A válasz roppant egyszerű. Minden tulajdonos az állam volt, minden pénz oda folyt be, amit majd bizonyos szempontok alapján szétosztottak. Ha a termelés nem elégíti ki a belföldi keresletet, akkor importálni kell, és ha nyugatról, akkor ahhoz meg valuta kell. A valutát nem KGST export hijján pedig hitelből lehet szerezni. Másrészről a hitel csak gyűlik és a hitelt is igazából abból tudnád visszafizetni amit az exportból bejön, de pont azért kellett a hitel mivel az nem volt. Ráadásul a hitelt nem export bővítésére fordították, hanem a jólétre. A törlesztéshez újabb hitelekre van szükség. Ördögi kör tuti bukó, már akkor mikor az első dollár hitelt felvették tudni lehetett hogy azt abban a rendszerben nem lehet visszafizetni. Hála Fekete elvtárs "zsenijének", ez még elvi szinten sem jelentett sem problémát, sem gátat. Ha nincs újabb hitel, akkor máris összeomlott az egész. No ezért nem fogott vele kezet Sólyom(, teljesen jogosan, én még le is köptem volna). Azokat a hiteleket is a 90-es években kezdtük törleszteni először nem hitelekből. Ebből adódott a 90-es évek általános jóléti visszaesése. Az államcsőd elkerülése végett.

"ha többet keresnek az emberek akkor be tud indulni a gazdaság is," Nem ezért indul be a gazdaság, és ráadásul pénz nem lesz a semmiből :) de ebbe már nem fogok elmenni. Részemről szeretném lezárni a beszélgetést.

Valakivel lehet beszélgetni, mással fogalmazzunk úgy, nehezebb.

Tündér_Lala 2009.09.21. 13:20:21

@Rwindx: Egyet értünk, én rövidebben írtam és csak szavakban utaltam arra, amit te bővebben fejtettél ki.
Egy dolgot viszont tisztázzunk, afelett nincs vita, hogy a jelenlegi rendszer rossz. Itt most arról beszélgetünk, hogy a felelős állam milyen szabályozó rendszer keretében tudná pozitív irányba fordítani a folyamatokat. Valóban vannak olyan rétegek amelyek nem akarnak dolgozni. Őket rá kell szorítani a munkára, de ennek úgy kell megvalósulni, hogy csökkentve az ellenszolgáltatás nélkül kapott jövedelmeket azzal párhuzamosan Munkát kell biztosítani. A cél ugyanis nem az emberek éhenvesztése, hanem bevonása a társadalmilag hasznos tevékenységekbe és a közteher viselésbe. Ennek érdekében kell a szabályokat változtatni. Magyarul a feltétel rendszerekről van szó.
Egy dolgot tisztázzunk : A fridzsider szocializmus és a gulyásszocializmus is számomra egy eltorzult ostoba gondolkodás tökéletes megnyilvánulása. Ez ugyanis az emberek jólétét állította szembe az "elvi" szilárdsággal. A társadalmi fejlődés célja pedig az kell hogy legyen, hogy az emberek minnél jobban éljenek, természetesen nem hitelből, fenntartható módon.
A probléma lényege, hogy tönkre tették a gazdaságot, rossz, kontraproduktív szabályozókat alkalmaznak, és így a társadalom teherbíró képessége egy kritikus pont alá csökkent. Ez az amit vissza kell fordítani.

Rwindx 2009.09.21. 13:30:20

@Tündér_Lala:
Tényleg mindenben egyetértünk :)

Tündér_Lala 2009.09.21. 13:32:40

@Rwindx:
Azt a dumát - már mondtam párszor de még mondani is fogom - felejtsétek már el, hogy a rendszerváltás elötti adosságot feléltük.Egy frászt.
Az történt, hogy a KGST szakosítása nyomán nagyarányú ipari fejlesztést határoztak el.Rába, Videoton, Ikarusz stb. Ezekben a gyárakban az adott kor szinvonalának megfelelő - jó és minőségi ugrást jelentő - termékeket gyártottak nagy sorozatban. Ezeket exportáltuk a KGST-be, de elsősorban az oroszoknak, akik boldogok is voltak vele. Az alkatrészek egy részét azonban dollárért kellett venni, miközben rubelt kaptunk a késztermékért.Az olaj árrobbanás után az orosz olajért is dollárt kellett adni. Ugyanez volt a baj a mezőgazdasági expottal is. A nyugati adósság ebből keletkezett és ez volt az oka ellenirányban az orosz államadósságnak is.
Amit adtak volna rubelért az nekünk nem kellett, amit vittünk volna azt nem adták csak dollárért.
Az oroszok nem úgy fosztottak ki bennünket ahogy a legenda szól - hogy ingyen vitték a dolgokat - hanem a fenti módszerrel. Ha tiszta elszámolási viszonyok lettek volna komoly aktívum lett volna.
A pénzügyi és politikai vezetés felelőssége éppen az, hogy ezt tudomásul vették és a rendszerváltás után ezért vesztettük el az orosz piacot, mert a szállítások finanszírozhatatlanná váltak. Az iparunk nagy és legkorszerűbb része padig ennek a piacnak az igényeire épült fel.

Rwindx 2009.09.21. 14:41:26

@Tündér_Lala:
Szerintem nem mondasz ellent annak mit írtam.
". Ha a termelés nem elégíti ki a belföldi keresletet, akkor importálni kell, és ha nyugatról, akkor ahhoz meg valuta kell. A valutát nem KGST export hijján pedig hitelből lehet szerezni"

Annyival egészítetted ki, hogy a keleti import egyes szegmenseihez is valutára volt szükség, nemcsak a nyugatihoz.
Márpedig az olajtermelés Magyarországon tudtommal soha nem elégítette ki a belföldi keresletet, olaj(üzemanyag) márpedig a szocialista autókhoz is kellett hogy elinduljanak

Egyébként az ipar "beállítása" az 50-es 60-as években történt, míg a hitelek állományának drasztikus növekedése pedig a 70-es években. A fizetésképtelenség határára érés pedig a 80-as évek elején, majd kisebb konszolidáció után 85-86-tól tovább duzzadt Mo hitelállománya.

Tündér_Lala 2009.09.21. 15:55:16

A cikk valóban érdekes.
A megszólításért elnézést, csak bosszant, hogy mindenki a sajtó és a politikusok is dezinformációkkal, rerttenetesen leegyszerűsítve, félrevezetik az embereket.
Az 50-60-as években a nehézipart építették ki a harmadik világháborúra számítva. Az új gazdasági mechanizmus és a KGST termék elosztása után kezdtünk hozzá az elektrónikai és jármű ipar fejlesztésének technológiák, licencek vásárlásával. A partnerek valóban nem tartották be a megállapodást (pld.autóbusz gyártás stb.) amit gyártottunk az jó, világszinvonalú volt (Orion, Tomson licec tv-k stb.) De magas alkatrész igénye volt. A microelektronikai alkatrészek gyártása Bulgária feladata lett volna, de ezt - bár próbálkoztak és voltak is eredményeik - nem tudták megoldani az iszonyatos tőke igény és a COCOM listás gyártóeszközök miatt. Esélytelen volt, hogy meg tudják oldani. Így ezt nyugatról vettük.
Az Oroszok pedig valóban nem támogattak hanem elvettek (diktált elszámolástechnika) , mert az iszonyatos fegyverkezési költségeket nem bírták finanszírozni. Tudni kell, hogy náluk egész országrészek csak a hadiiparban dolgoztak elég rossz hatékonysággal.
Mindegy túl szerteágazó , a lényeg hogy a végeredmény bonyolult összefüggések és érdekrendszerek nyomán alakult ki, ami a Szovjetunió és érdekszférájának politikai bukásához és feloszlásához vezetett.

Tündér_Lala 2009.09.21. 16:13:20

@Tündér_Lala: Amiért belekezdtem az egészbe: Az hogy hitelből éltünk jól, az egyszerűen nem igaz.. Volt teljesítmény az országban, Kádárék pedig hosszútávon akartak megélni (nem Medgyessy, Gyurcsány voltak), de a struktúra összeomlott körülöttünk.

Tündér_Lala 2009.09.21. 16:28:57

Iszonyatosan lassú lett gépem de csk itt. Alig tudok gépelni. Köze van hozzá az új formátumnak ? Pld nem működik csak az utolsó 100 komment ?

Rwindx 2009.09.21. 16:51:40

@Tündér_Lala: Hát szerintem nem véletlenül esik egy időszakra, az olajár-sokk és a panelprogram az eladósodással.
Ha nem épült volna annyi lakás (ezzel nem akarom még csak sugallni sem hogy a korabeli panellakás kivitelezés jó lett volna), állandóan sorba kellett volna állni benzinért, akkor az gyengébb életszínvonalat jelentett volna. Szerintem.

Tündér_Lala 2009.09.21. 17:18:48

Természetesen, volt cserearány romlás. Az én gyerekkoromban a havat még elhordták Zilekkel Budapest területéről, Nyáron mindennap többször járt a locsoló autó, a házmesterek minden reggel fellocsolták a ház elötti járdát. Ilyemiről ma legfeljebb csak álmodhatunk.
A panel program pedig egy tömeg technológia volt, de annak köszönhetően szünt meg társbérletek tömege. Ma el tudnátok képzelni, hogy vadidegen családok laknak egy lakásban, egy fürdőszobával, egy WC-vel. Amikor kis gyerek voltam 5-ös társbérletben laktunk.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.09.23. 01:28:49

@Rwindx: én feladtam. :) új vizeken járok... Letészem a lantot. Nyugodjék. Tõlem ne várjon senki dalt...

:D

zapponlack 2009.10.03. 09:24:45

@na_most_akkor:

Nem nyuggerezek. Csak megkérdem: mit is tanítottál 39 évig? Mert logikát, azt biztos nem...

vomit 2011.02.26. 19:09:11

ha 2009. szeptember 16-an, a Simon Peter fele iras megjelenese napjan 1000 forintert ezustot vettel volna, akkor az ma 2068 forintot erne. akkor, most es tetszoleges szamu ev mulva 10 kilo kenyeret megkapsz erte. ennyit kell tudnod a vasarloertek megtartasarol.
www.youtube.com/watch?v=pba8C2haS68

tóth.istván.3 2014.09.11. 09:48:44

valaki nem tudja véletlenül, hogy 1990-ben a nyugdíjbiztosítási kasszának mekkora volt az egyenlege? elvileg ebből kellett volna - kellene több millió embert eltartani.

Démonmac1 2014.09.11. 14:38:07

Elképesztő butaságokat tudtok írni. Például ezt.
"Szerintem egy nyugdíjasnak - nem lévén aktív - nincs szüksége havi 160.000,-Ft-nál többre. "
Rengeteg nyugdíjas a közelében sincs ennek a pénznek.
Rezsi (víz, villany, gáz, telefon, tv, csatornázási díj, rendszerhasználati díj) és akkor még nem evett, nem vett gyógyszert (egyáltalán nem olcsóak a gyógyszerek)
És akárhogy is nézzük, nem vett könyvet, újságot, vagy éppen koncert, netán mozi?
ugyanakkor nagyon jól jön, ha a gyerekekre vigyázni kell, főzni kell, nemegyszer az ő megtakarításaik segítenek abban, hogy, a kedves csemete autót /lakást tud venni, esetleg albérletet.
szvsz: a nyugdíjminimumot a mindenkori minimálbér összegére kéne felemelni.

süti beállítások módosítása