Skip to content


       Szűrés lista

Visszásságok a Volán világából

 " Kisalföldön nem jó lakni, mert a buszra kell biz' várni."

Hamár nemrég a Jobbik kapcsán a nyugati határszélen kalandozott Laspalmas, akkor engedjék meg, hogy én ott is folytassam. No persze nem árpád-, hanem inkább buszsávokkal, megállókkal, illetve az azokban fagyoskodó helyiekkel. Történt ugyanis, hogy tavaly a Kisalföld Volán óriási járatútvonal átszervezésbe kezdett. A szélrózsa különféle irányaiban leledző, -addig átszállás nélkül megközelíthetetlen- városrészeket kötöttek össze, új körjáratokat szültek - mindezt persze a takarékosság nevében. Mit ad Isten, a lakosság, ha fintorogva is, de elfogadta, megszokta az új rendszert. Sőt mi több, minden működött olajozottan, a járatok relatíve pontosan jártak, s tényleg az ember kezdte úgy érezni, hogy a változtatások meghozzák gyümölcsüket. Eddig.

Most már a második hetet datálom, hogy vizsgaidőszaki szunnyadozásomból reggel háromnegyed 7-kor arra kelek, hogy csörög a telefon és a testvérem átfagyott hangon kér, hogy menjek érte a megállóba és vigyem be a suliba, mert negyed órája nem jön a busz. Mivel szeretek vezetni, így ennek semmi akadálya, hamar felkerekedek és elszállítom az öcsit a suliba. Bő 20 perccel később hazafelé jövet látom, hogy az ismerős arcok most az utca túloldalán fagyoskodnak, hátha a körjárat párja a város irányából előbb jön. Ám a pirospozsgás, didergő emberek látványa nem ezt igazolja. No, sebaj, két eset még nem a világ, meg amúgy is tél van, s ezek a régi Ikaruszok biztos nehezen viselik a hideg. De azért akkor is, kérdem én hova tűnhet el egy komplett járatpár? El se indul? Vagy netán lerobban valahol? Utóbbit kétlem, mert azt látnám, hisz autóval is arra járok. Előbbi inkább valószínű. Okokat nem óhajtok találgatni, a BKV-sztrájk kapcsán mindenki jól tudja, mit lehet sofőrként csinálni a forgalmi irodában, ha épp nem munka céljából van ott az ember. De most lépjünk tovább, akad itt még más is.

Egyik este épp hazafelé tartottam, metsző szélben vártam a buszt a megállóban, mellettem egy szakadt ruhájú hajléktalan hölgy hasonlóképp tett. Pár perc elteltével jött is egy busz, a hölgy erre akart volna felszállni, csakhogy a sofőr nem nyitotta ki az ajtót, sőt mérgesen integetett. A balomon ácsorgó két hölgy méltatlankodására azért csak kinyitotta az ajtót és kiszólt: Tudják, milyen büdös? Én nem veszem fel. A sofőr ezzel letudottnak tekintette a helyzetet, becsukta az ajtót és továbbhajtott. Nemsoká jött az én buszom is, a sofőr mögé ültem, ahol ki volt függesztve egy utazási szabályzat. Ezen az állt, hogy az utazásból kizárható az ittas személy, a menetjegy nélkül utazó, valamint a botrányosan viselkedő utas. A hajléktalanság és az esetleges kellemetlen testszag nem szerepelt a kizáró okok közt.

Hasonló utas-cserbenhagyásnak nemcsak szemtanúja, hanem elszenvedője is voltam már. Decemberben történt, épp vizsgára igyekeztem. Reggelre leesett az első hó, így gondoltam nem árt, ha korábban elindulok. Épp bukdácsoltam az eltakarítatlan járdán, amikor a kanyarban feltűnt a busz. Nagy rohanás, pont addigra étem a megállóba, mire a busz elhaladt mellette – ugyanis más fel- leszálló nem volt –. Hiába csápoltam a kezemmel, a sofőr a fülkéből a megállóra mutatott, miszerint ott kell rá várni, majd láthatóan nagy gázt adott, ezzel is nyomatékosítva mondandóját. Szerencsére időm még volt, így nem késtem el sehonnét. Míg jött a következő busz felhívtam egyik ismerősömet, hogy elmeséljem neki a történteket, persze ő csak nevetett és megállapította, hogy náluk Nyíregyházán is előfordulnak kisebb-nagyobb késések, de ott mindez csak 250 forint, míg nálunk 305 – ennyibe kerül egy autóbuszvezetőnél váltott jegy.

Címkék: volán

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr521703133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anarcho78 2010.01.27. 13:15:57

feljelentés? vagy az nagyon gáz lenne?

Tapmancs 2010.01.27. 13:16:30

Ez most mi?

uccaszoc, Te egy új szerző vagy? Welcome! :)

kuki123 2010.01.27. 13:17:15

Egyszer sikerült 40km-rt úgy utaznom hogy egy kibaszott büdös hajléktalan ült le mellém,
nem kívánom senkinek azt az élményt

mikor hazaértem bevágtam a mosógépbe a kabátot pulóvert pólót nadrágot mentem fürödni...de még 2 óra múlva is éreztem a szagot az orromban...

ÉS legközelebb arra helyre ül le valaki öltönyben!

Szekuriti Blogger. · http://szekuriti.blog.hu 2010.01.27. 13:23:45

ez akár a bkv-ről is szólhatott volna.. hello uccaszoc!

stulquec 2010.01.27. 13:24:36

uccaszoc, Miért véded a büdösöket akik általában jegy nélkül utaznak a buszokon, villamosokon és tudvalevőleg kurva büdösek? Hányingerkeltőek. Ha te ezt szereted fuvarozgasd őket, ha már annyira szeretsz vezetni!

stulquec 2010.01.27. 13:25:42

Ugyanis a tömegközlekedés kurvára nem a Máltai Szeretetszolgálat...

Grafithuszar 2010.01.27. 13:29:27

"...Tudják, milyen büdös? Én nem veszem fel. A sofőr ezzel letudottnak tekintette a helyzetet, becsukta az ajtót és továbbhajtott...."

Nagyon helyes. Ezt kellene csinálni itt Pesten is.

Johnny336 2010.01.27. 13:31:52

"tazásból kizárható az ittas személy, a menetjegy nélkül utazó"

Hajléktalan ritkán vesz bérletet. De ez persze csak egy gusztustalan előítélet.

Krikri 2010.01.27. 13:31:57

Én azóta nem ülök le a metrón, mióta 1x láttam, amint egy büdös hajléktalan kinézetű részeg összehugyozta magát az ülésen... a textil huzatoson........

Homeoffice 2010.01.27. 13:36:25

Nemcsak a volánbuszon, hanem a bkv-n is rohadtul zavaróak a csövesek.
Ezenfelül az aluljárókban, a köztereken.
Én mindent elhiszek. A rohadt életbe hogy nem lehet kipaterolni őket a francba, vagy berakni őket egy használaton kivüli laktanyába.....

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.01.27. 13:41:19

Az utazási szabályzatban benne van az is hogy olyanokat sem szállítanak aki zavarja a többi utast (ebbe beletartozik az is hogy valakinek romlotthúsleves szaga van) Szóval nem értem, normális országokban sehol nem engedik fel a buszra azt aki koszos, és ehhez nem kell hajléktalannak lenni elég csak egy festékes vagy malteros munkaruha. Mert milyen jó is tiszta ruhával beleülni más szarába nemdebár.

667 - A Sátán szomszédja 2010.01.27. 13:49:27

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Az a legjobb a világon, ne viccelj már ! Nekem másik nagy kedvencem, hogy a kis taknyos kölkök fölpakolják a lábaikat az ülésre, és ha valaki le akar oda ülni, akkor úgy néznek rá, mint egy nem normálisra...

Marcellusca 2010.01.27. 14:00:54

Szép magyar szocreál.
Tiszta BKV. :)

Egyébként meg (szvsz) jogos, hogy a büdös, koszos hajléktalant nem engedik fel.

doberman 2010.01.27. 14:03:29

uccaszoc, Te Zero újabb, balos volnalának terméke vagy?

VAgy mi a tököm ez a sületlenség?

Roosevelt 2010.01.27. 14:16:04

www.volan.hu/utfeltetel.html

2. Az utazásból kizárható
a) az ittas személy,
b) aki botrányosan viselkedik, vagy más hasonló okból utastársai terhére van,
c) aki az utazási feltételeket nem tartja meg. 20/1981. (VI.19.) Mt. r.
Utazásból való kizárás csak lakott területen vagy tartózkodásra alkalmas nyilvános helyen történhet.

"más hasonló okból utastársai terhére van", szerintem ez kimeríti azt, hogy iszonyat büdös valaki, tehát így szerintem teljesen szabályosan járt el a sofőr.

Skywalker_Lajos 2010.01.27. 14:18:22

B@szki!
Eddig burokban nevelkedtél?
Nem jön a busz a kiírt időben, nem vár meg a sofőr, nem enged fel csövest?
Ezek tényleg akkora problémák, hogy megérnek egy cikket?
Soha ne legyen nagyobb gondod.

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.27. 14:29:45

Utálom azokat a buszsofőröket, akik olyan táblát raknak ki, hogy:
1. Aki fut az sportol
2. Aki integet az bucsúzik
3. Aki megállóban jár az utas
és annak megfelelően is viselkedik. Sok ilyen van sajnos...

Ballagi tavi hártya szelleme 2010.01.27. 14:32:12

"...Tudják, milyen büdös? Én nem veszem fel. A sofőr ezzel letudottnak tekintette a helyzetet, becsukta az ajtót és továbbhajtott...."

Helyes!

albino combino 2010.01.27. 14:47:30

a csöves tényleg NAGGGYON zavaró tud lenni.
ha a sofőr megvár téged a megállóban akkor jófej, ha nem akkor geci - ez eddig tiszta sor
ha a sofőr minden megállóban megvár 1-1 embert plusz egyéb akadályok miatt (lámpa, balfasz és/vagy paraszt autós) késik 10 percet akkor szar a szolgáltatás
ha késik és nem várja meg a futkorászót mert sietne és leakarja dolgozni a késést akkor geci
uhh elvesztettem a fonalat
kéne csinálni egy táblázatot vagy egy ábrát és lehetne nyilazgatni majd

amúgy velkámm a bőrön uccaszoc

acel 2010.01.27. 14:51:28

Vacak a poszt. Aki büdös az botrányosan viselkedik is egyben. Ki kell zárni.

Wrex 2010.01.27. 15:12:37

Botrányosan viselkedve futottál a buszmegállóba. Jogosan nem vett fel :D:D:D

latte · http://midterms.blog.hu 2010.01.27. 15:13:30

@albino combino: Lehet, hogy egy csöves zavaró, de ha van benned egy minimális empátia, akkor inkább azt szeretnéd, hogy visszatérjen as társadalomba és nem azt, hogy egy társadalomellenes faszfej legyen. Mert ha ilyeneket csinálnak vele, az lesz, ami senkinek sem az érdeke.

zrobasé 2010.01.27. 15:17:15

te uccaszoc, ez Győr, ugye ?

Palmer, Laura (törölt) 2010.01.27. 15:24:16

Látopm, sok itt a pesti. (Megjegyzem, én is jó ideje itt élek már, de sokat járok haza.)
De vidéken azért más a helyzet. Ott ugyanis sokkal ritkábban járnak a buszok, teljesen normális, hogy a levegőt is kiszorítják belőled, a reggeli és a du.-i időszakban, m annyian vannak. Mindig. És ott bizony szokás még megvárni a futó embert, mert a következő járat csak 30 perc múlva jön legközelebb.
És a vidéki hajléktalan is más, mint a pesti. Ráadásul vidéki járatra nem tudsz felszállni csak az első ajtón, ha van jegyed. A sofőr ugyanis bezárja a hátsó ajtókat, ha leszállt a nép, ha pedig mégis bliccelnél, azt észreveszi a visszapillantóból, és leszállít. Szóval, aki 305 Ft-ot kifizet egy utazásért, és nem két feles barackot vesz belőle, az annyira igénytelen büdös disznó nem lehet.

von.zolkó 2010.01.27. 15:29:09

van valaki törökbálintról? anno a 88-assal sok hasonló esetet átéltem...

Fulib 2010.01.27. 16:25:50

Fél éve mentem haza Budapestről Győrbe autóbusszal. Népes idősebb nőnemű romákból és a hozzájuk tartozó gyapjúpaplanokból álló társaság ült a busz hátuljában. Normál tempónál nem volt probléma, de amikor a busz fékezett, hátulról a levegő a tehetetlensége miatt megindult előre. A hányástól csak a durván bedezodorozott egyéb ruhaneműm zihálása menekített meg.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2010.01.27. 16:35:47

Ide már csövesek is posztolhatnak? Vagy mi oka van egy épeszű embernek afelett sajnálkozni, hogy a pöcegödör emberek nem utazhatnak buszon?

tudi 2010.01.27. 16:43:45

helyes, hogy hajléktalant nem vesznek fel, a környékünkön, utazott egy öreg alkesz, aki színtén ritkán használta a vizet fürdésre, mindez nyáron, meleg, az öregen nagykabát +30 fok, hugyszag, elég volt hazáig az a 15-20 perc.

Horizont 2010.01.27. 16:58:57

Ti csak pesti és BKV-s fejjel tudtuk gondolkozni? Vidéki volánbusz járat nem egyenlő a BKV- járatokkal.A buszra csak az első ajtón lehet felszállni, tehát vagy felmutatod a bérleted, vagy jegyet veszel. Harmadik nincs. Itt nem jön 5 perc múlva a következő járat, ezért a normális sofőr megvárja a szaladó embereket. Nem azt aki akkor száll ki az ágyából:)) Itt időpontra kéne jönni, de hétköznap késik, hétvégén meg előbb elmegy! Hajléktalan és hajléktalan közt van különbség. Jegy nélkül ő sem utazhat. Persze nem kellemes ha szaga van az utasnak. Nekem mondjuk attól is szó szerint hányingerem keletkezik ha egy agyonparfümözött nő felett állok.
Ja és az új bloggert biztatással is fogadhatjuk, lehet, hogy elsőre valakinek nem jött be a poszt, de minden kezdet nehéz!! Majd belejön....ha nem döngöljük elsőre a betonba:))

Noda10 2010.01.27. 17:25:32

arról még nem volt szó, hogy a néni fizetne, szóval ne ez legyen az alapfeltételezés. :D Másrészről a bkv szabályzatában is benne van, hogy aki a többi utast zavarja, az az utazásból kizárható. Kit nem zavar egy iszonyat büdös valaki?

nemuccaszoc 2010.01.27. 17:36:46

Köszönöm mindenkinek az építő, kevésbé építő kritikát. Lehet büdös, de akkor is ember. S igen, alapvetően egy millós várost pár százezressel ne hasonlítsunk össze.

Az EREDETI 2010.01.27. 18:15:10

250ft abban az esetben ha ad jegyet, egyébként olcsóbban is meg lehet úszni :)

nemuccaszoc 2010.01.27. 18:42:38

Elővételben még olcsóbb.

Horizont 2010.01.27. 18:42:46

@Az EREDETI: Pedig már egy pár sofőrt menesztettek ez miatt. Felszállt két megálló között 3 ellenőr, senki se le se fel, akinek nem volt jegye bérlete akkor a sofőrnek annyi volt, nem az utasnak. Aztán leugrottak, be az ott várakozó autóba. A sofőr meg 66 telefont eleresztett a kollégáinak, figyelmeztetés végett! Riadólánc. Mégis megkockáztatják újra meg újra. Volt olyan is aki a buszpályaudvar, forgalmi irodája előtt nem adott jegyet, kevesebb pénzért. Pár forintért eladják a lelküket és kockáztatják az állásukat. :((

veiszi 2010.01.27. 18:44:46

Épp ma ekéztem a győri buszsofőröket egy cimborámnak, mert szerintem van köztük jópár idióta, erre jön a megerősítés a vastagbőrről is :) Amúgy volt, hogy bőven szálltak még le a zemberek, amikor a sofőr úgy gondolta, hogy a többieket inkább továbbviszi még egy megállóval, mert épp zöldre váltott a lámpa, és ezért gyorsan becsukta az ajtót és uzsgyi. Rám meg pont a napokban felszállás közben csukta rám az ajtót, holott az első ajtón szálltam fel, és látott, aztán meg neki állt feljebb, pedig "pesti rutinnal" én még csak fel sem hánytorgattam neki a dolgot...

nemuccaszoc 2010.01.27. 18:45:02

Hogy ki, mi miatt azt nem tudni. Lehet van, aki a förccsért heccből, van, aki a gyereke ruháiért.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.01.27. 18:50:31

@uccaszoc: Amúgy Demszkáj volt az az empátiától túlcsorduló EMBER, aki azt nyilatkozta -talán- két éve, hogy egyszerűen nem szabad letenni a hajléktalanokat a buszokról, mert ez olyan kegyetlen dolog lenne. Ezzel önmagában nem lenne bajom, mert nem jó dolog megfagyni az út mellett, de talán a hajléktalanszállókat / melegedőket nem a tömegközlekedéssel kellene kiváltani. :o)

(Ez hozzászólás mondjuk nem igazán reagál a Tiédre, csak eszembe jutott.)

Süldő középiskolás korunkban a 11. kerületben (akkor még nagyon sportosak voltunk) mindig elkezdtünk eszeveszetten, sűrű integetések közepette rohanni a csengető buszokhoz, villamosokhoz. Amikor kétségtelennek tűnt, hogy a járművezető rendes és nem hagy ott minket, akkor az utolsó méterekben kifulladva lelassítottunk, majd sétálva mentünk a célunk felé... persze fel soha nem szálltunk, mert (már akkor is) szerettük gyalog megtenni azt a néhány megállót ahova épp indultunk... Az okozott kellemetlenségek miatt, így utólag is elnézést kérek! :o)

Ja, és sok jó posztot kívánok neked a v'bőrön!

nemuccaszoc 2010.01.27. 18:52:11

Köszi a bíztatást, a gyerekkori sztori meg mosolyogtatóv volt, jó volt olvasni! :)

martonx 2010.01.27. 18:52:53

Hát ez egy jó nagy ki nem szarja le tartalmú poszt volt. Marhára nem illik bele a Vastagbőr arculatába.

Manapság már minden jött-ment uncsi hülyeségeket irkálhat a kedvenc blogomba? :-(

Horizont 2010.01.27. 18:57:50

@uccaszoc: Írtam tegnap, hogy kösd fel a gatyád, mert egyesek kicsontoznak, és felfalnak:(((

@martonx: ügyes:(

nemuccaszoc 2010.01.27. 19:00:30

Van rólam mit lezabálni :)

Auris 2010.01.27. 19:17:09

Pár nap óta ha Opera-val lépek fel, akkor a belépésre vagy regisztrációra szolgáló részt betakarja az alsó szürke sáv. Így nem lehetséges a hozzászólás felvitele.

Van valakinek tippje (főleg a blogot üzemeltetőknek), hogy miért van ez?

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.01.27. 19:17:26

@Horizont: Igazából én sem értem a problémázókat. Ha a szerkesztőgárda úgy ítélte meg, hogy uccaszocnak közöttük a helye, akkor közöttük a helye, ez olyan tautológikus izé, mint amiről Adams bácsi írt anno.

A kíváncsiságomat most elnyomja a lustaságom, ezért nem fogom előkeresni Laspalmas korai postjait, de a kritikusoknak azért megérné. (Nem azért, mert rosszak voltak, csak neki is kellett néhány hónap, hogy magába fogadja az itteni atmoszférát, vagy micsudát -Aztán mostanra pedig sokunk kedvenc szerzőjévé vállt- )

A teljes képhez viszont én is hozzátenném, hogy büdös / tbc-s / tetves stb. emberekkel összezárva én sem szívesen ülnék egész nap a munkahelyemen...

nemuccaszoc 2010.01.27. 19:24:34

Nem kell, én meghallgatok mindenkit.

Horizont 2010.01.27. 19:28:33

@Félkupica_Fehér_Főnök:
A gyakorlat teszi a mestert és mindenkinek kell adni egy esélyt. Nagyon rendes voltál.))
Hajléktalannal kapcsolatban van igazad is,meg nem is. Ha valaki jegyet vesz, nem ittas, nem botrányos, nem hugyozott maga elé, alá akkor ne már a sofőr szelektáljon. Érdekes piások, cigányok itt vidéken felszállhatnak, ha már büdösségről van szó. Nehéz igazságot tenni. Mint mindig.

arlequin 2010.01.27. 20:43:41

@Félkupica_Fehér_Főnök: aggyá má' egy fél kupicát. kösz.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.01.27. 20:55:16

@arlequin: A sörömből tudok adni, de a maradék az enyém!!!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.28. 08:23:13

2* van kiírva a post a blog.hu közéleti ajánlójában. És a felső link ráadásul rossz is :)
@Horizont: Ennyire ne egyszerűsítsük le. Én diák koromban ragadtam úgy Pesten, hogy nem volt keret buszjegyre. Kínos lett volna 120 km -t sétálni.. Szerencsére elvitt a sofőr annyiért ami volt nálam :)

Valandil 2010.01.28. 09:12:46

@latte: Nem érdekel, milyen fertőző betegségei vannak, nem is akarom elkapni őket. Empátiát meg leszarom.

Horizont 2010.01.28. 18:55:52

@Valandil:
Oké empátiát leszarjuk.
Az utcán összeesel és SENKI nem megy oda segíteni, mert azt hiszik, hogy csak egy részeg disznó fetreng a földön!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.01.30. 17:59:14

@latte: miért nem?
ha megsimogatjuk a tömeggyilkos fejét, tán megjavul, vagy akkor ha látja, h a társadalom nem veszi be az ilyeneket, ezzel preventív is lehet másokra

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.01.30. 18:15:24

@Félkupica_Fehér_Főnök: fel kellett volna pofozni ezeket a gyerekeket egy kackiás csendőrnek

süti beállítások módosítása