Skip to content


       Szűrés lista

Régi Irány 2010? - 2.rész

Pokorni megígérte, megcsinálja: megmenti a Turult.

Az egész ügy a a szobor 2005. október 22-i felavatásával kezdődött. Mivel a volt XII. kerületi polgármester, Mitnyan György a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása, építési engedély nélkül építette fel a Turult, a bíróság a törvényeknek megfelelően döntött a lebontásáról 2009. június 10-én. Pokorni Zoltán jelenlegi XII. kerületi polgármester 6 nappal később nyilatkozott ultracinikusan:


"Pokorni Zoltán szerint nem arról van szó, hogy a kerület ne követné a jogerős bírói döntéseket, nem vitatják ugyanis a bírósági döntést. A szobor lebontását mégis meg akarják akadályozni. Azt nem árulta el, pontosan milyen eszközökkel odázná el a kerület a bontást, csak annyit mondott, "folyik a jogászkodás", melyet ő maga nem szeret, de jó lelkiismerettel adott rá utasítást, mert szerinte egy téves szimbolikus vita okozza a szobor körüli vitát. A jelenlegi fővárosi önkormányzatnak még 16 hónapja van a választásig, azután új összetételű közgyűlésre számít a polgármester. Addig kell húzni az időt - bár Pokorni szerint a "szoborrombolás megakadályozása" helyesebb kifejezés.

A Demszky Gábor utáni városvezetés másképp viszonyulna a szoborhoz. Szerinte az immár öt éve folyó vitáknak a fővárosi közgyűlés vethetne véget, ha végre hozzájárulását adná a szobor talapzatra erősítéséhez."

 

Vagyis ki akarta húzni addig, míg ők kerülnek hatalomra Budapesten. Szép, szimpatikus hozzállás volt, de a 2/3 felülírta a terveket, könnyebb lett elintézni a dolgokat.

Pokorni a számomra eddig ismeretlen Szabó Erikával közösen, laza egyszerűséggel benyújtott egy rövidke törvénymódosítást:


„(1) Művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselőtestülete, Budapesten fővárosi tulajdonú közterület vagy épület esetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése, a kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterület vagy épület esetében a kerületi önkormányzat képviselőtestülete dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról .
(2) A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni .”

 

Vagyis magához, saját úri kedvéhez igazítaná a törvényt, ahogy tavaly a szocik Simorhoz egy másikat. Elvégre ez a biztos, nem az, hogy ősszel narancsba borul Budapest és a Fővárosi Közgyűlés.

De ha mégis, akkor is lesz egy buktató: Egy szocialista vezetésű kerület (ne legyünk naivak, biztos lesz legalább egy) ezután egész nyugodtan állíthat 4 méteres Lenin- esetleg Gyurcsány-szobrot is, a dühös toporzékoláson kívül semmit sem tudnak majd tenni ellene Pokorniék, pedig finoman szólva sem tetszene nekik.

Címkék: politika fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr552032779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inner Circle 2010.05.26. 14:12:52

"Egy szocialista vezetésű kerület (ne legyünk naivak, biztos lesz legalább egy) ezután egész nyugodtan állíthat 4 méteres Lenin- esetleg Gyurcsány-szobrot is, a dühös toporzékoláson semmit sem tudnak majd tenni ellene."

Állíthat, épp ez a szép a demokráciában. Ha tetszik a lakóknak, majd odajárnak piknikezni. Ha nem, majd elküldik a vezetést a fenébe. Ugyanez igaz a turulra is, így helyes.

Zetek 2010.05.26. 14:15:03

Okos Tóni! Az egész monoki kezdeményezés, a munkát a segélyért program nem volt más, mint polgári engedetlenség. Ha hülye a törvény, akkor őrült, aki betartja!

Zetek 2010.05.26. 14:15:36

U.I. A szocik és Lenin, ugyan már.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 14:15:41

@Inner Circle:

Persze.
De hogy Pokorni akkor fetrengeni fog kínjában, az tuti.

loláb 2010.05.26. 14:22:02

Speciel ez egy értelmes törvényjavaslat, mindattól függetlenül, hogy KONKRÉTAN a turul megmentése miatt nyujtották be. Mert azért elég röhelyes, hogy egy kerületi kezelésű közterületen a főváros szabja meg, hogy milyen köztéri műalkotások álljanak.

Ha lesz szoci kerület, és a polgi Gyurcsány szobrot akar, és a helyieknek ez nem sérti a jó ízlését, hát kinek mi köze hozzá?

bence84 2010.05.26. 14:27:42

Állítsanak komcsi szobrot, lesz hova hugyozni járni :D

martonx 2010.05.26. 14:29:18

Nem értem zero problémáját ezzel a törvényjavaslattal. Hát nem attól van demokrácia, ha mindenhol olyan szobor van, amilyet az ott lakók többsége szeretne/nem zavarja?

Kívánom, hogy a következő 4 évben az legyen a legnagyobb problémánk, ha valahol a komcsi polgi Gyurcsi szobrot állíttat. Lesz itt egyáltalán komcsi polgi ősszel? Remélem az összes maradék kikopik a szegedi Botkával az élen.

Inner Circle 2010.05.26. 14:31:41

@laspalmas: ettől még nyugodtan fogok aludni :-) De komolyan, az EK-szerződésben szerepel a szubszidiaritás elve, "az az elv, mely szerint minden döntést és végrehajtást a lehető legalacsonyabb szinten kell meghozni, ahol a legnagyobb hozzáértéssel rendelkeznek", ami lényegében azt jelenti, hogy a közösségek ügyeibe ne ugassanak bele felülről. Jó, azt tudjuk, hogy Demszky "rendelkezik a legnagyobb hozzáértéssel", de mivel őt ősztől sajnos nélkülöznünk kell majd, a Mester hiányában nagyon helyes, hogy - még ha idióta apropóból is - most teret nyert a szubszidiaritás.

Marcellusca 2010.05.26. 14:44:47

A törvényjavaslattal semmi probléma. Eddig is így kellett volna lennie.

Az apropója és annak "elintézési" módja már vitatható.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 14:47:46

@Inner Circle:

Igen, azt mondja Pokorni is, hogy minden település maga dönt, akkor a kerületek miért nem?
Viszont hogy ez csak a Turul miatt bántja, az nekem visszatetsző.
Ja, és:
"A javaslat nem érinti a kerületek egyéb hatásköreit, így például az utcák elnevezése továbbra is a fővárossal való egyeztetés függvénye marad - fűzte hozzá Pokorni Zoltán."

molaris 2010.05.26. 14:55:57

"Egy szocialista vezetésű kerület (ne legyünk naivak, biztos lesz legalább egy) ezután egész nyugodtan állíthat 4 méteres Lenin- esetleg Gyurcsány-szobrot is, a dühös toporzékoláson semmit sem tudnak majd tenni ellene Pokorniék, pedig finoman szólva sem tetszene nekik."

Még jó, hogy nem Demszky szobrokat vizionáltál. Szerintem, őszre kb. annyi szoci polgármester marad, mint a jelenleg regnáló SZDSZ- es. Az meg nem jelent túl nagy veszélyt.

nyg 2010.05.26. 15:03:21

Esküszöm nem értem, mi a probléma a törvényjavaslattal? Miért ne dönthetné el egy közösség (kerület, város, falu) választott testülete, milyen művészeti allkotások legyenek a területen? És ha nem nekik, akkor kiknek kellene ezt eldönteni? És mi a baj azzal, hogy a Turult akarják megvédeni?
Ez már a káka és a csomó esete.

eszkep 2010.05.26. 15:13:04

Hol itt a "régi irány"???

Már volt szó erről a Vastagbőrön, és Zero hivatjkozott egy Kósa riportra, aminek tárgya az volt, mennyire idiótra módon van szabályozva a kerületi önmkormányzatok hatásköre. Két szélsőséges példát említett: a belváros "csendrendeletét", ami tipiukusan túlzott jogkör egy kerületi önkormányzatnak, ileltve az emlékművek állításának jogát, ami meg indokolatlanul nem az övék.
Két éve tudjuk (!), hogy az interjúban ismertetett "anomáliákat" Kósa elképzelései alapján újraszabályozzák, az, hogy totál tájékozatlanul írsz semmitmondó blogbejegyzést, azzal csak a Vastagbőr nívóját rontod, meg a tájékozatlanok vergődhetnek egy kicsit...

Egyébként véleményem továbbra is: nincs helye kettős mércének.
Az Igazak fala fentmaradhatott, TEHÁT a Turul is fentmaradhat. Pont. Retardált liberálisok meg verjék nyugodtan a nyálukat!

eszkep 2010.05.26. 15:13:55

@nyg: "Esküszöm nem értem, mi a probléma a törvényjavaslattal? Miért ne dönthetné el egy közösség (kerület, város, falu) választott testülete, milyen művészeti allkotások legyenek a területen?"

Ez most nekem is magas.

eszkep 2010.05.26. 15:17:52

@laspalmas: Ja, és:
"A javaslat nem érinti a kerületek egyéb hatásköreit, így például az utcák elnevezése továbbra is a fővárossal való egyeztetés függvénye marad - fűzte hozzá Pokorni Zoltán."

Laspalmas, legalább ne csinálj még nagyobb magadból hülyét!
Szarul nézne ki, hogy ha a Csalogány u. egyik felét így neveznék, a másikat meg "Lennin utcának"..,
Az utcákkal szemben egy konkrét közterület (amin emlékművet állítanak) viszont pontosan meghatározható, melyik kerülethez tartozik.

eszkep 2010.05.26. 15:20:32

@martonx: Én pontosan emlékszem, hogy Zero nagy okosan úgy írt posztot a Turulról, hogy az Igazak faláról (illetve a jogesetről) még csak nem is hallott...
Néha akkora bohócot tudnak csinálni magukból Zeroék, hogy az valami borzasztó.

eszkep 2010.05.26. 15:21:31

@laspalmas: 100/60-as vérnyomással?
Nem vagyok ideges, engem ez szórakoztat... :-)

eszkep 2010.05.26. 15:23:32

@laspalmas: A vicc az, hogy az előbb említett Kósa interjúra TE HIVATKOZTÁL anno...

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2010.05.26. 15:47:30

Ez legyen a legnagyobb baj ebben a kurva országban. Pont leszarom ki, hova, mit állítgat.
Az már nagyobb baj, hogy ha bronzból van, viszik.
Ahogy ismerem a rohadt kicsinyes magyart nemsokára elkezdődik a NAGY SZOBORHÁBORÚ!
Mint Déva vára baszod. Amit az egyik felállít egy szobrot, harmadnapra leborul. Vagy lebontják.

Lesz még itt mit csámcsogni fontos kérdéseken.. Spiró vs. Turul. Rejtő vs. Imre herceg.

misztikus alfahím 2010.05.26. 15:51:10

Remélem hozzányúlnak az önkormányzati rendszerhez is. Különös tekintettel a fővárosra. Nekem tetszene a "City" koncepció, azaz a város belső részének egy kerületté, egy polgármester alá (aki a főpolgármester egyben) rendelése. Ide tartoz(hat)na a mostani I., V-IX. kerületek teljesen illetve a II. XII. XI. X. XIII. egy része. A többi kerületnek pedig sokkal nagyobb szabadság, kivéve a tömegközlekedést, parkolást!, úthálózatot érintő ügyeket.

Ez a mostani rendszer abszolút rossz és ebben kivételesen mindenki egyetért Demszkytől Tarlósig (az új parlamenti pártok véleményét nem ismerem).

Inner Circle 2010.05.26. 16:25:36

@eszkep: "Néha akkora bohócot tudnak csinálni magukból Zeroék, hogy az valami borzasztó. "

Ez nem borzasztó, ez természetes. Mutass valakit, aki értékes munka végzése közben saját bevallása szerint sohasem hibázik, és máris mutatok neked egy kóros önértékelési zavarokkal küzdő egyént, aki nincs teljesen tisztában a saját és mások munkájával és annak értékével :-)
Ráadásul csak a hülyék blogja egyenlő a kinyilatkoztatással (ilyen volt pl. az orpheus.blog.hu). A Vastagbőr SZVSZ nem ilyen, itt a blogger felvetésére simán lehet azt mondani, hogy szerintem meg nem, és talán még el is gondolkodnak rajta.

Arivistus 2010.05.26. 16:45:46

Engem nem zavar a turul. Ha pedig valamelyik agyhiányos MSZP-s Lenin- és Gyurcsányszobrokat akar állítani az -5% az MSZP-től, úgyhogy engem ez se zavar.

Hol itt a gond?

doberman 2010.05.26. 16:50:00

Ezen a Turul témán Zero kezdett el rugózni, és már akkoriban sem sok megértéssel találkozott a V'bőr olvasók részéről....

Las Palmas meg gondolom be akar nyalni egy kicsit a főnökének azért erőlteti ezt a népszerűtlen hülyeséget..

dr. Aullah 2010.05.26. 17:35:23

Itt nem a turul szobor a lényeg... az kit érdekel. Amíg nem állítanak egy gyurcsány szobrot a házam elé addig leszarom.

Itt az a poén, hogy leszarta a határozatot, kivárt, aztán úgy módosította, hogy ő dönthessen erről.

eszkep 2010.05.26. 17:40:04

@Arivistus: A Gyurcsány szobor felállítását én is támogatnám a XIII kerületben, szerintem a -5%-al még keveset is mondtál :-)

Meleardil Eressea Iluvadan 2010.05.26. 17:45:01

En is porogtem a Turul kapcsan, es is mentem orizni. Nem pusztan a "turulsaga" miatt.

Itt is az fajt, ami mindenhol mashol. A diktatorikus dontes, melynek egyetlen inditeka a politikai erdek volt, es az arcatlan kettos merce. Az elvtarsaknak lehet, sot, tizmillios zsebbe-zsozso is jar vele (igazak fala), mindenki mas eltiprando, ha csak szobahoz hasonlot.

Egyetlen pillanatig sem allitottam, hogy a lebontasi hatarozat nem volt jogszeru. Aki CSAK erre tud hivatkozni, annak had eljek a kovetkezo cseppet sem polkorrekt peldaval. Ha barmifele cselekedetet elfogathatova, sot, elfogadandova tesz a jogszerusege, akkor az egesz hollokasztozas erthetetlen, mert a deportalasokra konkretan torveny volt mindenhol, tehat teljesen jogszeru volt. Na, akkor most melyik allaspontot is kell kepviselni? Hulye kerdes, tudom. Az attol fugg, KIROL van eppen szo. Na EZ faj nekem, nem a bontasi hatarozat.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.26. 18:15:18

És akkor még csodálkoznak, ha valaki nem örül annak, ha kétharmad van a FIDESZ kezében. Ennyit a nagy szavakról, a törvényesség betartásáról.

Devil 2010.05.26. 18:21:03

Majd a XII. keruletiek eldontikkell-e nekik Pokorni turulostul-torvenyestul vagy sem.

stratez 2010.05.26. 18:25:25

Ez a poszt különösen nagyon értelmes most, hogy megszavazta a kettős állampolgárságot a parlament. A Kárpát-medencében ugyanis több száz Turul-szobor van, és ez talán mégis többet nyom a latba, mint Demszkyék primitív politikai bosszúja. Ez a dolog lényegi jellemzője, a többi a halandzsa kategóriájába tartozik, mint ez a poszt is. A hegyvidéki turul akkor is állni fog, amikor már Demszkyről legfeljebb a BKV-botrányok ugranak be, erről a posztról meg azt sem tudják, hogy valaha is létezett.

molaris 2010.05.26. 18:26:01

@Fedor:
Teljesen mindegy ki és miként vélekedik, mert a hülyék tömege azért nem oda koncentrálódik. És nem a két új pártba.
A hülyék és gazemberek egy 59 fős frakcióba soroltak be.

molaris 2010.05.26. 18:27:11

@stratez:
Meg majd egyenesben közvetítik a szabadulását!XD

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2010.05.26. 18:30:46

A szabálytalan szoborállítás egyáltalán nem volt rendben, a törvényjavaslat viszont javít az eddigi szabályozáson.

Rocky 2010.05.26. 18:40:21

Jellemzően neked egyből ez ugrott be:

-Ha én dönthetnék szobor ügyben, mit is állítanék szívesen? Ja igen, lenin szobrot persze! Ha már fater megvette a lenin összest, én szobrot is szeretnék... Mellé meg a cimbimet kicsiben! Gyere ferikém! Erre koccintsunk egyet!
-Erőt, egészséget!

Söci 2010.05.26. 18:44:27

A politika egy nagy szar!

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.26. 18:44:33

Sztálin szobrot előbb-utóbb Spicliffy Zoltán úrék pártja emel majd...

fairi 2010.05.26. 18:50:24

Kivételesen én se értem mi ebben a törvényjavaslatban a baj......
Jobb mint az eddigi gyakorlat!

laspalmas: te hogy változtattad volna meg ezt törvényt? jó volt a régi?

kispista 2010.05.26. 18:55:43

1. a kerület nem állíthat jelenleg olyan szobrot amilyet akar, pedig ez senkit sem zavar.
2.. de jogában áll bármilyen közlekedési beruházást megvétózni, aminek esetleg 100 ezer ember látja kárát.
Egy faluban is bármilyen szobor állítható. Miért ne kaphatná meg ezt a jogot egy kerület?

Arp1 2010.05.26. 18:58:09

Ha Gyurcsány szobrot építenek, hát legyen. Garantáltan a szoci ellenes tüntetések kiemelt helyszíne lesz.

is 2010.05.26. 19:00:04

100-ból 99-szer simán bemondja mindenki, hogy a 23 önálló kerületes Budapest faszság, sehol a világon nincs, mindenki(!) szerint meg kell változtatni az irányítást. Budapest egyetlen város, nem 23.

most századszorra erről a hülyéje mind direkt elfeledkezik, mert most a szobrot kell védeni. köszönjük az eheti FIDESZes (és csatolt részei) agyatlanságot, Pokornitól a gerinctelenséget.

Mr. Rustical 2010.05.26. 19:04:08

Akkor most mi van? Ha a Fővárosi Közgyűlés dönt a szobrokról, akkor nem lehet 4 méteres Lenin? Vagy mitől demokratikusabb az, ha a Főváros dönt a kerületek tulajdonában álló közterületeken felállítandó műemlékekről?
Ekkora marhaságot rég nem láttam címlapon, itt volt már az ideje a szokásos eszdéeszes majomkodásnak.

Egyébként inkább fordítva áll a helyzet, mint ahogy a tisztelt posztíró beállítja: a józan ész azt sugallná, hogy a szobrokról akerületek döntsenek a saját területükön, de Demszkyék politikai érdekei felülírták a józan észt ebben az esetben (is).

bariga 2010.05.26. 19:04:12

sose legyen többje, mint az a gusztustalan turulszobor, szegény Emese forog a sírjában

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.26. 19:12:15

Ha már a mellényesdi is post volt itt -bár ellenkező előjellel-, akkor a szoborállításnak is jár egy. xD

yanchi345 2010.05.26. 19:26:06

@bence84: Akkor nyilván a turult is lehugyozhatja, akinek nem tetszik, ugye?

kispista 2010.05.26. 19:26:30

@is:
"100-ból 99-szer simán bemondja mindenki, hogy a 23 önálló kerületes Budapest faszság, sehol a világon nincs, mindenki(!) szerint meg kell változtatni az irányítást. Budapest egyetlen város, nem 23."
Azt senki sem mondja, hogy szüntessük meg az összes kerületet. Az szükséges, hogy egyértelműek legyenek a hatáskörök, hogy az egyik fél ne vétózhassa meg a másik döntését ok nélkül.
Rengeteg ügyben szükség van alsó szintű közigazgatásra. Az ovódákat pl miért a főváros kezelje a kerületek helyett? A szociális segélyt miért ne helyben osszák ki és bírálják el? Arról, hogy egy mellékutcában 4 vagy 4,5 méter szélességben aszfaltoznak, azt sokkal egyszerűbb kerületi szinten eldönteni, mint fővárosi szinten. Tudod, szubszidiaritás elve.
De a főúthálózatról vagy tömegközlekedésről egyértelmű hogy a főváros, vagy még inkább a régió kell döntsön.

fokabacsi 2010.05.26. 19:28:37

@bariga: A budapesti katonatemetőt a koministák milyen szépen felszámolták az '50-es években. A / méteres Sztalin szobor nem csípte a szemüket? A halott katonák voltak akadékba nekik. A halott hősöket is gyűlölték ezek a gerinctelenek ! Utolsó gerinctelen dolog, mikor a tolvaj becsületről, a gyilkos megbocsájtásról a diktátor demokráciáról makog.
Ideje , hogy örökre eltűnjön még az írmagjuk is.

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.26. 19:30:26

@is: Ma is biztos benne 100 emberből 99, hogy a 23 önálló önkormányzatból rossz esetben is marad úgy 10.
Budapest tényleg egy város, de azért azt kevesen szeretnék, hogy a Budakeszin élő Demszky Gábor mondja meg kőbányától békásmegyerig, hogy az ottani lakók mit is szeretnének igazából.

Köszönjük mi is a kommentet! xD

@Félkupica_Fehér_Főnök:
Mondjuk az is igaz, hogy a kettős állampolgárság megszavazásának napján ez a turulosdi is elég marginálisnak tűnik :o)

pakesz (törölt) 2010.05.26. 19:30:51

a XI es XII ker hatarra kene, oda ahol sokkal tobb XII keruleti latja pl Torokbalinti ut :)))
esetleg van a szelen egy szentharomsag, kuldhetnek at futarpostaval a XII kerbe a szentharomsagot aztan a talapzatara egy (ne legyunk anti demokratikusak) pl egy Konev szobrot :)))

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.26. 19:37:06

@yanchi345: Most miért? A XII. kerületben már évek óta lehugyozhatja bárki a turulszobrot, akinek nem tetszik. A magyar zászlóval is törölgethetik a szaros seggüket, meg a székelyeket is szőröstalpú románozhatják... úgyis az dönt, hogy mi az amit a közösség (mondjuk úgy magyarok) tolerál és mi az, amit nem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 19:41:06

felmerült bennem, hogy ez az egész valójában a mocskos ruszki emlékmű miatt van és csak terelés a turul (ezért fut pont pokorni nevén).. hát, kiváncsi leszek.

füligjimmy77 2010.05.26. 19:45:38

Kérdésem lenne: kit mennyire érdekel ez a történet? Esküszöm, akkor segget kerítenek az ilyen baromságoknak, mintha nem szarná le tulajdonképpen az is, aki támogatja a turulszobrot. Bevallom őszintén, engem ez a kettős állampolgárság is hidegen hagy (eddig is volt amúgy). Engem egyvalami érdekel, egy fillérbe se kerüljön. De van egy olyan sanda gyanúm, hogy ilyen nevetséges látszatintézkedésekkel lesz tele minden. És akkor talán nem 5 millió választópolgár (szlovákia népessége, hoppá) szavazna Orbán Viktor ellen (akár a távolmaradásával tüntetve).

Lone Wolf 2010.05.26. 19:47:30

@Fedor: "És akkor még csodálkoznak, ha valaki nem örül annak, ha kétharmad van a FIDESZ kezében. Ennyit a nagy szavakról, a törvényesség betartásáról."

EZEN problémázol??? Na, Elmész te a jó büdös csá' ba!
Megvédtek egy műalkotást, amit nyilvánvalóan kicsinyes és aljas politikai okokból támadtak, és most ezért ők a fő gonosz? ÉDES FIAM TE HÜLYE BAROM!

@laspalmas: Na most ne haragudj!?!?!?

De tényleg nem találtatok jobb témát? Ott van PL a malév körül kipattant többmilliárdos botrány.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.05.26. 19:48:30

Igazából nem is értem.
Ki a faszt zavart egy turulmadár?
Van máshol is, akkor az előző kabilet esetleg azt miért nem bontotta le.

Amúgy egyszerűbb lett volna madárszobornak papírozni, aztán utólag rávésni hogy turul.

Vihar egy pohár vízben, bazzeg, komolyan mondom.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2010.05.26. 19:51:47

@ColT: nagyon igaz, amit Pokorni mondott a parlamentben tegnap; egyedül Demszkyék érdeke volt, hogy ezt a szánalmas műbalhét csinálják.. csinálták is. eddig.

Judea · http://roleplay.blog.hu 2010.05.26. 19:54:22

Köszönjük, szépen. Egy újabb "elfogulatlan" indexes címlapsztori. Arról miért nem írtok, hogy milliókkal stafírozzák ki a Fajkaszházit és társait, hogy ne dögöljön meg a kedvenc lapjuk?
Lökd meg Demszkííí!

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.26. 19:55:07

@Bukowszky: Megköszönném, ha ezt bővebben is kifejtenéd. :o)

A komcsi emlékmű az orosz és a magyar állam között köttetett szerződés része. Azzal nem értek egyet, hogy az a fos ott áll a Szabadság téren, de hogy az önkormányzatoknak ehhez semmi köze nincs, az is biztos.

füligjimmy77 2010.05.26. 19:56:20

Ő amúgy Pokorni "lemondok, majd egy hét múlva visszatérek, mert gerinces vagyok" Zoltán? Már ezért érdemelne egy faszkorbácsot, mindentől függetlenül.

cogito..sum 2010.05.26. 19:57:57

a törvény az törvény nekem is.EZÉRT VÁSÁRI SÁTRAT ÁLLITOK MELLÉ,SZUVENIR ÁRUSITÁSÁRA. a birosági döntés után majd megbeszéljük.

gpetersz 2010.05.26. 20:00:01

Pokorni egy fasz. Szarik a törvényekre, szarik mindenre. Elment itt elvi vitába a turul. Ki nem szarja le? Törvényes vagy sem?

driopios 2010.05.26. 20:01:04

Előbb lesz Horthy szobor, mint Lenin szobor Budapesten.

driopios 2010.05.26. 20:04:29

@Félkupica_Fehér_Főnök: Ha az a "fos" szúrja a szemedet a Szabadság téren, akkor esetleg néznéd meg ami Bécsben van. Ott még dobtáras géppisztolyos szovjet katona is van, de ott ez nem zavar senkit, valahogy...

pg2 2010.05.26. 20:05:26

Két szó hiányzik a posztból, de láthatólag senkit nem érdekel (mert a hívószavakból úgyis tudjuk a tutit): 1. "a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása, építési engedély építette fel a Turult" -- Ugyebár, itt kéne egy _nélkül_, mert így az a zavaros értelme, hogy nem Mitnyan, hanem a hozzájárulás és engedély műve a szoborállítás. 2. "a dühös toporzékoláson semmit sem tudnak majd tenni ellene" -- Aha. És hol van az a dühös toporzékolás? Kívül? Nagyjából ennyit tartok érdemesnek a posztról megemlíteni.

Kedves olvtársaim! Két, szokásos, de mégis buta félreértést tisztázni kéne a demokráciával, aka joguralommal, jogállamisággal, továbbá azon belül az önkormányzatisággal kapcsolatban.

Először is: a sokak vélelme nem feltétlenül igaz, jogos, törvényes, megalapozott, szép, morális, hibátlan, követendő stb. Épp ezért a demokrácia egyik legfontosabb alapelve a kisebbségek védelme, vagyis, a véleményükkel kevesen lévők sem sérthetők vagy kényszeríthetők. (Ugyebár a mindenki boldogulása a cél.) Azt, hogy mi számít méltánylandó sérelemnek vagy felróható kényszerítésnek, törvények írják le, s mivel minden egyes vélemény nem megismerhető, ezért a törvények sérthetetlensége a mérvadó. Vagyis a "szar a törvény, nem tartom be" típusú hozzáállás egyenesen autoriter. Ha rossz a törvény, törekedni kell a megváltoztatására, Pokorni épp ezt teszi. Az időhúzásra is volt törvényes lehetősége, még ha nem is szimpatikus a jogászkodás. (Ugye, ilyenkor milyen jól jön, ha nem az "azonnal sittre vele" szemlélet uralkodik!) A fentieken túl a többségi vélemény változhat is, ezért a felelős döntnököknek előrelátóan egyéb szempontokat, pl. fönntarthatóságot, netán közvetlenül nem érintettek véleményét (hírünk a világban) is érdemes figyelembe venniük.

Másodszor: sem a helyi önkormányzat, sem annak testületét megválasztó polgárok vagy azok bármilyen közössége nem tulajdonosa közterületnek (pl. ezért nem a megtaláló tulajdona a földből kiásott kincs). Ezért hívják _köz_területnek, aminek leginkább _kezelője_ van. A közterületek kezelésről, használatáról, esetleges hasznosításáról törvény rendelkezik, nem pedig valamilyen testület, főleg nem lakógyűlésen sem megjelenő póógárok vagy valami gittegylet. Természetesen a parlament alkotta törvény nem megy le olyan részletekig, hogy szabad-e a 2. kerületben turul-szobrot állítani, de az alapvető elvárás, hogy egy rendeletalkotási joggal felruházott közigazgatási szerv ne sértsen törvényt.

Azt már csak megjegyzésként, hogy bármilyen törvényt hoznak is, az visszafelé nem hatályos. Tehát ha Pokorni javaslata átmegy, akkor is le kéne bontani a szobrot, majd rögtön elrendelni az újra fölállítását. Nyilván, itt a költségek és egyéb anomáliák miatt lehet kérni a bírósági döntés megváltoztatását, ha egyáltalán van még bármilyen fellebviteli lehetőség. Amúgy a parlament nincs fölhatalmazva bírósági döntések megsemmisítésére (ugyebár független az igazságszolgáltatás, hatalmi ágak szétválasztása), gondolom a köztársasági elnök tehetne még valamit...

blondiíri 2010.05.26. 20:10:02

A cél nem szentesíti az eszközt, ismerős? Pokorni elvtárs évek óta a nagy semmit teszi a XII.kerületben.
Tanárosan beszélni bármiről tud, jó a marketingje. Önállóan viszont bármilyen ötletet megvalósítani? Arra képtelen volt.
Érdemes Balatonfüred elmúlt években történt fejlődését (szállodák, éttermek, strandok, utak, játszóterek, színpadok, villák, múzeumok) összehasonlítani az azonos lakosszámú, gazdag 12. kerülettel összevetni.
Láttátok Anna rét nevetséges játszóóterét? Érzitek a sarat, koszt, dudvát kirándulás közben? Döccentetek már az utakon? Próbáltatok rendezvényt találni átlag hétvégén a hegyen? Fröccsöntőt és keméyn perecet taláűltok, lehúzós édes forralt vízzel.
Korcsolyáztatok már itt? Hi, hi, hi.
Sétáljatok végig Normafa járdátlan útján a gyermeketekkel.
Meg fogtok lepődni, mennyire értelmiségi igénytelenség uralkodik Budapest tüdejénél.
Na, Pokorni is elhúzott a 2. kerületbe lakni.

driopios 2010.05.26. 20:10:57

@pg2: "gondolom a köztársasági elnök tehetne még valamit... "

Az se gond, csak meg kell várni amíg Orbán lesz az. ;)

dr. Aullah 2010.05.26. 20:12:34

@Lone Wolf: "Megvédtek egy műalkotást, amit nyilvánvalóan kicsinyes és aljas politikai okokból támadtak, és most ezért ők a fő gonosz? ÉDES FIAM TE HÜLYE BAROM!"

Ahha. tehát ez rendben van. De ha mondjuk valaki nem tart be egy nyilvánvalóan kicsinyes és aljas politika szabályt, akkor az meg mocskos gárdamellényes. Értem!

@laspalmas: Akkor jól látom :D

(Vastagbőrős bögrét majd küldjél :D )

bariga 2010.05.26. 20:15:05

@fokabacsi: hol írtam én olyat , hogy nekem tetszett a Sztálin szobor?? Ez a baj látod, hogy a tények nem zavarnak benneteket, mint általában a fideleseket

Anselmo 2010.05.26. 20:18:23

Nincsen ezzel semmi baj. Egy demokráciában az embereknek joguk van Stálin-szobrot állítani, ha ahhoz van kedvük, Sőt, az embereknek joguk van hatalmas "HÜLYE VAGYOK" feliratot ragasztani magukra, és úgy járkálni az utcán. A demokrácia lényege nem az, hogy előírjuk, mit jó csinálni, hanem hogy mindenki teheti azt, amit ő jónak tart.

Lone Wolf 2010.05.26. 20:20:46

@Aullah: "Ahha. tehát ez rendben van. De ha mondjuk valaki nem tart be egy nyilvánvalóan kicsinyes és aljas politika szabályt, akkor az meg mocskos gárdamellényes. Értem!"

Talált süllyedt! XD

Na figy, akkor is elmondtam, hogy az a törvény egy faszság! TÉNYLEG nem tudom hogy min rugózol! Ja, hogy nem tetszett ahogy Vona rendezte? Benn ül a parlamentben! Adott a lehetősége, hogy törvényileg kezdeményezze az eltörlését, hogy párbeszédet kezdeményezzen róla, hogy teljesen joggal fölvesse, az antidemokratikus, diktatorikus voltát! Ehelyett, meg... Csak ártott magának, és a pártjának, ezzel az akcióval. (mondjuk ildinénit jó volt pukkadozni látni) :D

suski 2010.05.26. 20:22:06

az mszp székház négy sarkába meg négy embernagyságú f.szt kéne állíttatni, remélem fideszes kézben lesz a kérdéses kerület. Esetleg kurcsány háza elé egy 4 méteres Orbán-szobrot :)))

Lone Wolf 2010.05.26. 20:22:07

@Lone Wolf: A lex gárda kérdés lerendezésének egyszerűen nem ez a módja!

Lone Wolf 2010.05.26. 20:22:56

@Lone Wolf: Esetleg kurcsány háza elé egy 4 méteres Orbán-szobrot :)))

XD Aztdemegnézném!

Lone Wolf 2010.05.26. 20:24:32

@suski: "Esetleg kurcsány háza elé egy 4 méteres Orbán-szobrot :)))"

"XD Aztdemegnézném!"

(SRRY! volt egy elírás)

suski 2010.05.26. 20:26:58

@blondiíri: "Sétáljatok végig Normafa járdátlan útján a gyermeketekkel. "

bakker , gyalogolni nem csak aszfalton lehet. Az erdôbe is beton kéne, vagy mi?

yarisugi 2010.05.26. 20:27:06

@Anselmo:
Büdösistenfaszát az a lényege. Az az anarchia amire te gondolsz.
A demokráciában mindenki akkor teheti azt amit akar ha azzal a többieknek nem árt nincs terhére és ha betartja a játékszabályokat törvényeket. Azok pedig előírják bizony hogy mit kell és mit lehet tenned.
Abban viszont tök igazad van hogy a demokráciában mindenkinek joga van hülyének lenni XD

dr. Aullah 2010.05.26. 20:28:10

@Lone Wolf: "Adott a lehetősége, hogy törvényileg kezdeményezze az eltörlését"

Ezt ugye most nem gondolod komolyan... egy olyan 2/3ados fidesznál, akik most bővítették ki a holokamus törvényt.

yarisugi 2010.05.26. 20:29:05

@suski:
Na te is jól ismerheted a környéket baszod. Fasznak szólsz bele olyanba amihez nem értesz.

Lone Wolf 2010.05.26. 20:34:10

@Aullah: És azzal mi a baj? Ja, hogy nektek nem tetszik? Szomorú! Mert tudod mit? ÍGY hogy a kommer/náci bűnök egyaránt benne vanak még egyet is értek vele!

Egyébként meg igazad van. Valóban nem túl esélyes hogy eltörölték volna. De tudod mit?

1, Ettől egy próbát még kellett volna tenni vele! Mert egészen egyszerűen egy demokráciában egy parlamenti párt esetében, ez a dolgok módja! És ha nem működik, még mindig ki lehet menni az utcára!

2, HA meg egy ilyen törvényt nem töröl e l a fidesz, akkor még mindig hónapokig csinálhatták volna körülötte a műbalhét, növelve a saját népszerűségüket, és csökkentve a FIDESZÉT.

Így meg Vona csak bohócot csinált magából. És elérte hogy a nem jobbikosok kiröhögjék, v idegeskedjenek rajta/miatta egyet.- Hát GRATULÁLOK!

suski 2010.05.26. 20:36:22

@yarisugi: mert úgy tartja kedvem. (B.szod)

pg2 2010.05.26. 20:41:20

@Meleardil Eressea Iluvadan: Bocsi, de ezt csak a hollókosztozós elmeroggyantak szeretik így előadni. Először is, tisztáznod kéne a "diktatórikus" mint jelző használatát. Nekem úgy tűnik, számodra minden az, amit a te vélekedéseddel ellentétes. Ehhez képest a diktátumhoz kacsolódó szóbokor a jogot mellőző, akár erőszakot is alkalmazó parancsuralmiságot, korlátlan hatalmat, kényuralmi zsarnokságot írja körül. (Ugyebár ezért is volt önellentmondás a proletárdiktatúra terminus.) Ha esetleg mindent elfogadhatónak akarnánk tartani, amit bármikor is törvények írtak elő, érdemes lenne megfontolni, hogy a törvényhozás is lehet diktatórikus, amikor is alapvető jogelveket mellőző, afféle tessék-lássék házi jogalkotás folyik, érdemi kontroll vagy jogorvoslati lehetőség nélkül. Túl azon, hogy a vészkorszak jogalkotása mennyire volt ilyen vagy sem, kifejezetten a deportálásokra nem voltak törvények: azokat törvényi hatalmukkal (ha egyáltalán volt ilyen irányú) visszaélő szervek rendelték el és hajtották végre. Szerintem olvass el néhány törikönyvet, mielőtt marhaságokat írsz, nehogy hülyének nézzenek.

Másfelől a turulszobor-állítás maga volt autoriter, nem a bontást elrendelő bírósági döntés. *Részleteiben* nem ismerem az előzményeket; feltehetőleg Mitnyan abban reménykedett, hogy majd kap fennmaradási engedélyt, hát ez nem jött be. Gondolom, ha jól előkészíti a terepet, (időben) kér engedélyt, akkor még arra is esélye lett volna, hogy eleve törvényesen megy végig a dolog, nem voltak annyira rosszak a közgyűlésben az arányok (ahol mellesleg ő is ott volt). Szóval nem a turulfetisiszták lettek betámadva, hanem egy, a törvényes normákat leszaró, ám nyilván kulturált megjelenésű, helyi potentát.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 20:48:51

@Mr. Rustical:

"szokásos eszdéeszes majomkodás"
Hát ez egyre jobb xD

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 20:56:30

@pg2:

Köszi a javítást és az okos, tartalmas kommentet.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 21:00:00

@suski:

Képzeld el, miket írogatna akkor a kapcsolaton.....:)))

acsub 2010.05.26. 21:12:32

@Aullah: Így bizony. Kivárt, tehát törvény sértett.
Aztán így orvosolta a törvénysértést.
Bár hogy azt most, kis módosítással, vagy a teljesen átírt önkormányzati törvényben teszik az már majdnem mindegy. A 2/3, az 2/3.

Hogy miért sérti egyesek ízlését a turul, ezt nem értem.
De itt nem is a turulról van szó, hanem az elvről.

Lone Wolf 2010.05.26. 21:15:45

@Lone Wolf: "Így meg Vona csak bohócot csinált magából. És elérte hogy a nem jobbikosok kiröhögjék, v idegeskedjenek rajta/miatta egyet.- Hát GRATULÁLOK!"

Ja... majdnem elfelejtettem! Azzal hogy gárdaruhában volt jelen, még azt is elérte, hogy a parlament számára kínossá beszédre, (le)szavazásra alkalmatlanná tegye a kérdést. Úgyhogy, ha akár csak minimális esély lett volna az eltörlésére, most már az is elúszott! Ellenben ti még évekig remekül elrugózhattok rajta...

Szóval igen! Tényleg "zseniális" húzás volt Vonától...

acsub 2010.05.26. 21:20:02

@pg2: Ez a lényeg:
"Azt már csak megjegyzésként, hogy bármilyen törvényt hoznak is, az visszafelé nem hatályos. Tehát ha Pokorni javaslata átmegy, akkor is le kéne bontani a szobrot, majd rögtön elrendelni az újra fölállítását. Nyilván, itt a költségek és egyéb anomáliák miatt lehet kérni a bírósági döntés megváltoztatását, ha egyáltalán van még bármilyen fellebviteli lehetőség. Amúgy a parlament nincs fölhatalmazva bírósági döntések megsemmisítésére (ugyebár független az igazságszolgáltatás, hatalmi ágak szétválasztása), gondolom a köztársasági elnök tehetne még valamit...
"
Kissé ésszerűtlen, de az a törvénye út.

pg2 2010.05.26. 21:26:50

Azért a jogi procedúra elhúzodásából érezhető volt, hogy a polgármesterek nem túl lelkesek a vonatkozó szabályozástól. Mondjuk már csak ezért is kellett volna korábban is foglalkoznia a parlamentnek a kérdéssel. Persze, Pokorninak is csak most jut eszébe törvényjavaslatot benyújtani, és korábban nem igyekezett képviselőtársait, a közvéleményt stb. (pártállásra való tekintet nélkül) meggyőzni a törvénymódosítás szükségességéről. Ha a magyar politika beteges voltáról akarnánk beszélni, azt valahol itt kéne elkezdeni. Mi a faszért gondolják azt egyesek, hogy eleve nem is érdemes? Majd akkor leszünk kreativak, ha tuti biztosra mehetünk...

Mindenestre a "(2) A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni" kitétel önmagában is izgalmas. Azt nem mondja meg, hogy a szakvéleménnyel mit kell kezdeni, illetve ki tekinthető szakembernek. Nagyjából ez azt jelenti, hogy a mindenkori haveri kör (pártállástól függetlenül) könnyedén helyzetbe hozható, díjjazható közpénzből, aztán amit írt, azzal a t. testület akár a seggét is törölgetheti. Nem is tudom, nem ez az a gyakorlat, amit annyit bíráltak? Akkor tekinthetjük ezt most egy dilettáns javaslatnak?

acsub 2010.05.26. 21:33:38

@pg2: Ebben szerintem kis jóindulattal az is benne van, hogy a Lenin szobor állítására nem biztos, hogy lesz pozitív szakvélemény. Bár a törvény javaslat nem teszi függővé a szoborállítást a szakvéleménytől.

De itt még lehet hivatkozni, a törvény szellemére, a jogalkotó szándékára a bíróságon...:-)

pg2 2010.05.26. 22:39:44

@acsub: Ugyanmá. Ha kötelezővé tennék a "szakvélerménynek" megfelelő döntést, akkor is találnának bármilyen köztéri baszhoz embert, van annyi közpénz.

Amúgy a probléma nem is ez a törvény tervezetével. A módosító javaslat arról szól, hogy a fővárosban ne a fővárosi önkormányzat, hanem a kerület rendelkezhessen szoborállításról. Ez eddig rendben is volna, akár el is fogadhatnánk, tekintettel az indoklásra (az önkormányzatok jogegyenlősége), csak nem egy probléma általános megoldása a célja; a szándékot a posztban helytelen módon nem taglalt 2. § festi: Ez a törvény a kihirdetését követő hónap eslő napján lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

Magyarán szólva olyan törvényt szeretne alkotni, ami csak addig érvényes, amíg a papírokat aláírja, a szoborállítást elrendeli. Persze a szobor a törvény hatálya előtt lett jogellenesen fölállítva, visszamenőleges hatályú törvényt meg nem nagyon szokás. Ha ez mégis átmegy, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy az a magyar jogalkotás és jogalkalmazás megcsúfolása.

pg2 2010.05.26. 22:50:39

Ja, igen. Akkor a poszthoz is egy kiegészítés (ugye, ennyien olvassák el a linkeket): A hatályos szabályozás szerint bármely település állíthat szobrot* megfelelő eljárás (pl. közbeszerzés) keretében, kivéve a Bp.-i kerületek, mert ott, ugye, az illetékes döntnök a fővárosi közgyűlés, nem a kerületi. Viszont a módosítás nem nyújtana lehetőséget egy majdani Lenin-szobor fölállítására, hiszen egyelőre senki (?) nem tudja, mikor lépne ez a törvény hatályba, viszont mire értesülne róla, feltehetőleg le is késte. Ha valami, akkor ez valóban cinizmus: láthatólag Pokornit nem az elv zavarja, hanem hogy ő sem vonhatja ki magát a törvények alól...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.05.26. 22:55:49

@pg2:

"Magyarán szólva olyan törvényt szeretne alkotni, ami csak addig érvényes, amíg a papírokat aláírja, a szoborállítást elrendeli."

Dehogy.
Ez a módosítás hatályba lép, vagyis beépül az eredeti törvénybe, aztán hogy ne legyen meg 2x ugyanaz, másnap hatályát is veszti. Maga az új szabály megmarad.

pg2 2010.05.26. 22:57:30

Na a * meg lemaradt. Tehát bármely település állíthat és bárminek, bárkinek szobrot, asszem csak annyi korlátozás van, hogy élő embernek nem (meg nyilván, önkényuralmi szimbólumok, bár, a vonatkozó törvény épp műalkotásokkal tesz kivételt, necces). Ehhez képest Pokorni erőlködése, hogy törvényileg műalkotásnak neveztessen egy egyébként meglehetősen sematikus bronzkupacot, hát, izé. Mintha pont attól félne, hogy eccercsak önkényuralmi lesz a turul -- de ha már a választóknak egyszer megígérte... (Bár az azonnali és radikális adócsökkentés igéretéhez ragaszkodnának ennyire.)

pg2 2010.05.26. 23:06:34

@laspalmas: Jaj, félreértettem, aztán meg írom a marhaságot hozzá. Mindenesetre számomra továbbra sem világos, miként áll összhangban a beharangozott önkormányzati rendszer módosításokkal.

eml 2010.05.27. 06:35:04

@stratez: Legalább hármat sorolj fel!

minimalista 2010.05.27. 08:40:30

OFF

Gyönyörű kép és kommentár a globalizált imperializmus szépségeiről:
galeria.index.hu/kulfold/2010/05/25/ot_dollarert_az_usanak/?current_image_num=13&image_size=l

ON

Marcellusca 2010.05.27. 09:00:31

Ha már régi irány: Nem 2010, hanem az '50-es évek hangulata.
Gyerünk a (Kossuth) térre ünnepelni!
Mer' Viktor Viktorovics Viktorov letészen a nagy esküt, beavatják (lenne néhány ötletem a beavatására! :D) és eztetet nagggyon meg köll ünnepelnyi ám.
Alakul a (már most is meglévő) személyi kultusz.

Meg jó, hogy nem teszik kötelezővé!

qwertzu 2010.05.27. 09:38:08

@suski: "Esetleg kurcsány háza elé egy 4 méteres Orbán-szobrot :))) "
Az B+! Kurva jó ötlet. Esküszöm hozzájárulnék egy ezressel a költségekhez. LOL

Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod? · http://orbanfan.blog.hu 2010.05.27. 18:11:39

@Marcellusca: csak várd ki a végét! Még pár év és az iskolákban a falakon fog lógni Viktor Viktorovics Viktor portréja...

Roxvox 2010.05.27. 18:54:11

@Sixx! Anyádat is nyuggernek hívod?: Csak nem mindegy, hogy a Lenin kép helyén, vagy mellett. :)

Félkupica_Fehér_Főnök 2010.05.27. 23:26:28

@driopios: Mert szerinted hasraesek ausztria fosa előtt, hülye-e vagy? xD

fokabacsi 2010.05.28. 06:11:15

@driopios: Onnan a muszkák voltak szívesek '55-ben elhúzni a belüket ! Tették volna itt is akkor nem örvendenének közútálatnak.

fokabacsi 2010.05.28. 06:18:07

@bariga: Tévedsz, nem vagyok fideszes. A jobbikra szavaztam . Sehol nem állítottam, hogy neked hobbid a sztalin szobor. nem a lényegre válaszoltál.

atila68 (törölt) 2010.05.30. 20:24:12

Én szeretném ha lenne.
Mármint Gyurcsány szobor.
Hétméteres!

süti beállítások módosítása