Skip to content


       Szűrés lista

50 igazolatlan óra és a jegyző adja a ruhát vagy élelmiszert

Szeptember 1-én indult a tanítás, és hamar meg is lett az első tanuló, akinek meglett az 50 igazolatlan óra. Ami ugye nem is olyann sok, napi 6 tanítási órával számolva 8 és fél nap alatt megvan az az 50 óra ...

Nézzük, hogyan is változott a folyamat:


"Ha egy diáknak összegyűlik félszáz igazolatlan órája, akkor - az iskola jelzése alapján - a jegyzői gyámhatóság felfüggeszti az iskoláztatási támogatást és védelembe veszi a gyermeket. A jegyzőnek e körben mérlegelési lehetősége nincsen.

A törvénnyel gyakorlatilag két részre választották a korábbi családi pótlékot: nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra. Ez utóbbit nem kapja meg az iskolakerülés miatt a család határozatlan ideig. Az iskoláztatási támogatást a Magyar Államkincstár a helyi önkormányzat családtámogatási folyószámlájára utalja, amely aztán pénz helyett természetbeni juttatásban „utalja ki” a támogatást.
A rendelet azt írja elő, hogy a gyermek szükségleteire lehet költeni, így például tanszerre, ruházatra, élelmiszerre, gyógyszerre, közlekedési bérletre, fizetős szakkörökre, de akár a család lakhatására is. A gyámhatóság három havonként és a tanév vége után felülvizsgálja, hogy továbbra is indokolt-e a felfüggesztés, azaz a gyermek helyzete rendeződött-e, teljesíti-e tankötelezettségét. Akkor szüntethetik meg a felfüggesztést, ha a vizsgált időszakban a gyermek egy óráról sem hiányzott igazolatlanul."
 


Az országos verseny győztese a hírek szerint egy nyírbátori gyerek lett. Tóth Árpád, Nyírbátor jegyzője megerősítette, hogy egy általános iskolai tanuló már valóban túllépte az 50 órás igazolatlan hiányzást a kisvárosban, s az ügyben megindítják az eljárást. A törvényi kötelezettségnek megfelelően intézkednek a családi pótlék fizetésének felfüggesztéséről, gyám kirendeléséről, sőt szabálysértési eljárás is indul a szülők ellen.

Időközben kiderült, miért nem jár általános (!) iskolába:
"Ismerjük a családot, a tanuló egyébként is védelem alatt áll, és tudjuk, hogy azért nem jár iskolába, mert hiába kiskorú, már van két gyermeke, így nem tud részt venni az órákon. A család valószínűleg elfelejtette kérelmezni az iskolánál erre a tanévre a magántanulói jogviszonyt, ezért gyűltek össze az igazolatlan órái." - Németh Mária, Nyírbátor főtanácsosa

A jegyzők szerint mostantól a kisebb hiányzásokra is odafigyelnek, és kisebb hiányzások esetén az iskola jelzése alapján az önkormányzati hivatal figyelmezteti az érintett szülőket. Ugye-ugye, hogy lehet így is, és nem dől össze a világ ...


De még mindig vannak olyanok, akik nem értik, hogy miért kellett ez a "szigorítás".

Nos, a cél az, hogy minden gyerek elvégezze az általános iskolát. Viszont az elmúlt években a "lógás" egy elfogadott, általános dologgá vál, és az iskolának / önkormányzatnak nem sok eszköz volt a kezében. Amikor már nagyon durván kiborult a bili, és leltöltendő börtönt kaptak a szülők, akkor meg a köztársasági elnök kegyelmet adott.
 
A debreceni Nagysándor József Általános Iskola és Előkészítő Szakiskolában ez volt a helyzet idáig:
"Tavaly volt olyan gyerekünk, akit egész évben nem láttunk. Az 50 óra igazolatlan hiányzás nagyon gyorsan összegyűlhet. Ha napi 6 órával számolunk, ez két hét igazolatlan távolléttel is összejöhet. Tavaly az összes gyermekünk 30-40%-ának bizony volt 50 igazolatlan órája. A tanév elején igyekeztünk minden szülőt tájékoztatni a változásról, s úgy tűnik, ennek most még van hatása; kevesebb ugyanis az igazolatlan hiányzó." - árulta el az igazgató.

Ki más nyilatkozhatna ez ügyben, mint az ország szociológus nagyasszonya, Herczog Mária?


"A leghatékonyabban elérni azt, hogy minden gyerek - a veszélyeztetett, a halmozottan hátrányos helyzetű gyerek is – eljárjon az iskolába elsősorban támogató, és nem megvonó intézkedésekkel lehet. Úgy, hogy a pénzügyi támogatás mellé oda kell tenni azokat a feltételeket, amiktől ezek a szolgáltatások vonzóvá válnak. Fel kell tárni a hiányzások valódi okait, és a probléma kezelésére felméréseken alapuló, komplex programot kell kidolgozni. E mellett meg kell győzni a helyi önkormányzatot és a lakosságot, bevonva az érintett szülőket, hogy mindenkinek fontos az érintett gyerekek iskolai sikeressége. Ehhez persze az is kéne, hogy az iskola el- és befogadó legyen, rugalmasan alkalmazkodjon a gyerekek szükségleteihez, és sokkal jobban megbecsüljék a felkészült és sikeres szakembereket.

Az iskolába járás sikerességét elsősorban az örömteli óvodai jelenlét és a koragyerekkori segítségnyújtás oldja meg, ahol a szülő is partner lehet. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Gyerekszegénység Elleni Programjának állásfoglalása szerint szintén nem alkalmas az új törvény az iskolai hiányzás kezelésére. A családi pótlék a gyermek felneveléséhez biztosított közösségi hozzájárulás, nem pedig a büntetés vagy jutalmazás eszköze. Ráadásul a javaslat ellentétes a gyermekvédelmi törvény alapelveivel, a gyerekek jólétét és védelmét szolgáló szakmai törekvésekkel."


Segítünk Herczog Máriának feltárni a hiányzások valódi okait? (Megértjük Máriát, nem könnyű Budapestről ilyet kideríteni.)

Az egyik legkézenfekvőbb módszer (azt hiszem, már tanítják a szociológia szakon, de ebben nem vagyok biztos), hogy megkérdezzük a legilletékesebbet, a szülőket:
"Szendrőládon az egyik családban összesen 8 gyerek van. A gyerekek édesanyja az RTL Híradónak azt mondta: tavaly előfordult, hogy a gyerekek nem tudtak eljutni az iskolába, de akkor is csak azért, mert nem volt pénzük cipőre."

Nocsak-nocsak ... semmi félelemkeltő iskola légkör, teljesen kézzelfogható az indok: nincs cipellő, nincs iskola. Nos Mária, ilyen esetben mit lehet tenni? Ha megkérdezünk bármelyik, szociológiai végzettséggel NEM rendelkező embert, mind az fogja mondani, hogy ... adjanak cipőt a kölköknek! A jegyző a családi pótlék feléből szépen vesz a gyerekeknek cipőt, és irány a suli ...  Ügy? Megoldva!

A másik, már sokkal ravaszabb módszer, mikor magát az érintett diákot kérdezzük meg, hogy miért nincs iskolában?

Az egri rendőrök 1 hetes akciót tartottak a  fiatalok által előszeretettel látogatott helyeken (bevásárlóközpont, buszpályaudvar, Széchenyi utca, belváros, Érsek kert, vasútállomás), mivel a fiatalok sérelmére és a fiatalok által elkövetett bűncselekmények aránya igen magas, illetve az iskolák igazgatóinak jelzései alapján nagyon sok a hiányzó a városban csellengő gyermek, diák.

Egy hét alatt 76 (!) hiányzó diákot "találtak", akik össze-vissza csavarogtak a városban. Ami kemény, és ide már lehet, hogy Herczog Mária több évtizedes rutinja kell, hogy "az igazoltatott diákok közül van olyan, aki az iskoláját, gyakorlati helyét nem is ismeri, nincsenek tisztában az osztályfőnökük nevével, és hogy hányadik és milyen osztályba járnak."
Volt olyan gyerek, aki nem tudta megmondani, hogy mi az iskola neve, ahová jár, csak azt tudta megmondani, hogy hol kel leszállni a buszról ... 


No, erre varrjon egy tökös szociológus gombot!

Erre milyen programot kellene kidolgozni? Komplexet, természetesen!

Nézzük csak, mit is mondott Herczog?
"Meg kell győzni a helyi önkormányzatot és a lakosságot, bevonva az érintett szülőket, hogy mindenkinek fontos az érintett gyerekek iskolai sikeressége. Ehhez persze az is kéne, hogy az iskola el- és befogadó legyen, rugalmasan alkalmazkodjon a gyerekek szükségleteihez, és sokkal jobban megbecsüljék a felkészült és sikeres szakembereket."  

Vagyis ki a hibás, hogy a gyerek lóg, és annyira ostoba, hogy azt sem tudja, melyik iskolába jár?
- Az önkormányzat
- A lakosság
- Az iskola
- A tanárok

Gratulálunk Herczog Máriának, ismét nagy megfejtést adott nekünk a problémáról!

Csak azt nem tudom, hogy az összes szociológus ennyire segghülye, és ilyenkor csak bólogatnak, hogy a Mária milyen faszán megmondta, vagy azért van egy-két értelmes közöttük? Remélem nem sok szociológus végez évente, mert nekünk egy Herczog is elég ...

Címkék: oktatás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr82318038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kej 2010.09.24. 13:58:16

@Conv: ez is igaz. de ha követted a kartallal folytatott kis párbeszédünket, akkor az első kérdésre adott válaszod már minimum kétséges. de ezt te is tudod. sajnos...

a finanszírozást aláírom, félig-meddig a munkát is, sajnos mindig lesz zöld-szürke-piros, vagy akármilyen színű póló...

de félre a viccet. szerintem tényleg nem érdeke senkinek ezt a kérdést országos szinten rendezni. ha az lenne, legalább az első figyelmeztető jelekkor hatékony megoldásokon törték volna a fejüket. azok pedig már minima egy évtizedes múltra tekintenek vissza

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.24. 14:21:12

LOL :)

A nyírbátori gyereknél is kiderült, hogy miért nem járt iskolába. No comment ...

""Ismerjük a családot, a tanuló egyébként is védelem alatt áll, és tudjuk, hogy azért nem jár iskolába, mert hiába kiskorú, már van két gyermeke, így nem tud részt venni az órákon. A család valószínűleg elfelejtette kérelmezni az iskolánál erre a tanévre a magántanulói jogviszonyt, ezért gyűltek össze az igazolatlan órái" - mondta az [origo]-nak Németh Mária, Nyírbátor főtanácsosa.

A másik, házasodni készülő diák (17 éves, 9. osztályos) szüleivel is felvette már a hivatal a kapcsolatot. A szülők megígérték, hogy a gyerek addig járni fog az iskolába, amíg házasságot nem köt - akkortól ugyanis már nagykorúnak fog számítani, és nem kötelezhető iskolalátogatásra. A szülők azt mondták, hogy szeretne tanulni a gyerekük, de túlkorosnak érzi magát a 9. osztályban, ezért sem szeret járni az iskolába."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.24. 14:25:50

Még általános iskolás, de KÉT (!) gyereke van ...ELKÉPESZTŐ .... még a 8 osztálya sem lesz meg neki, hogy lesz így állása, végzettsége? Édes istenem ....

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.24. 14:55:41

@Rwindx:

Herczog Edit MSZP-s EP képviselő nem egyenlő Herczog Mária szociológussal :)

Rwindx 2010.09.24. 14:57:16

@zero: basszus, ezt benéztem :D látszik hogy hetek óta alig alszok...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.24. 15:12:20

Szerintem össze kéne jönnie a Ferge Zsuzsával.Külön külön is durvák de együtt sokmindenre képesek lennének.Melléjük még a mohácsiviki meg a baromartúr....

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 15:18:46

@zero: ez már mindent alulmúl.

A kedvencem: "Azokban a családokban, ahol a szülők fontosnak tartják, hogy iskolába járjon a gyerek, de nem fogad nekik szót, úgy élik meg az új intézkedést, hogy miután már mindent megpróbáltak, és idegileg tönkrementek, még büntetik is őket a pénz megvonásával"
Akkor a gyereket gondozásba kell vetetni, baz+, ugyanis nem beszámítható. De legtöbb esetben a szülő sem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.09.24. 15:21:17

@Kartal (fekete mellényben):

Ha szülő nem tudja elérni, hogy gyereke ne lógjon az iskolából, akkor hogy nevelte a gyerekét?

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 15:24:40

@zero: sehogy. Nevelés? Munka? Ammegmi?

apamaffia 2010.09.24. 15:31:47

Ezeket az intézkedéseket (iskoláztatási támogatás megvonása) nem oktatási ügynek kell tekinteni, inkább közrendvédelmi intézkedésnek. Az alapprobléma: nem is akarnak beilleszkedni, nem akarnak tanulni, nem akarnak dolgozni, várják a potyát. A gyereket bekényszeríthetik az iskolába, ha elveszik a pénzt (másik megoldás a TV elkobzása lenne - visítanak és elvonási tüneteik vannak, ha délelőttönként nem nézhetik a kedvenc szappanoperáikat). attól a gyerek nem fog tanulni, leginkább csak renitenskedik. A pedagógus persze idegileg tönkremegy. Az iskola inkább szeretné őket magántanulóként látni. Pedig a lényeg, hogy napközben, amikor a becsületes emberek dolgoznak és őrizetlenül állnak a házak, akkor a potenciális fiatalkorú bűnelkövetők legyenek csak felügyelet alatt.

picur3ka 2010.09.24. 15:36:21

Szerintem, ez a rovid tavon lecsukosdi, meg a korbejarnak a rendorok a kolykok utan jo jel. Az egesz megvonosdi szinten. A penz nyelven ertenek, azzal kell oket rangatni. Es pofan baszni a nem kivanatos dolgokert. Mast nem ertenek ugy se nagyon meg.

A nulladik evfolyam pontosan ezert jo, es lett bevezetve, elokeszito az isire. Annyi ilyen gyerek van, hogy meg se merik mondani. Ennyi ovodat nem lehet varazsolni egyik percrol a masikra.

Hianyolok meg nehany torvenyt, eltorleset vagy valtoztatasat. Iskolakoteles, akar szul, akar sem. A gyereket nevelje a nagyanyja, vagy akarki. Szegregacio. Iskola 4-5 eves kortol. 7-8 evesen szexualis es csaladtervezesi tantargy, meg ilyenek. A buntethetosegi korhatar leszallitasa.

A getto/telep dozerolas, anti-szocialis hulyek varosba koltoztetese beszuntet. (Mar hallottunk errol is a minap, a tanya es videkfejlesztes apropojan, itt egy nagyobb munkatabor projekt is, igen helyesen, felmerult.)

2010.09.24. 15:41:09

őrület, hogy mit finomkodnak jobbra-balra... bezzeg más esetben mindjárt bekeményítenek, ez meg tabu... bőrszíntől függetlenül, ahol a gyerek nem jár rendesen iskolába, 50 igazolatlan hiányzása van, onnan elvenni a csp-t egészben, és szépen CSAK természetben visszaadni a FELÉT, és amikor a gyerek 5 hónapja rendesen jár iskolába, a HÁROMNEGYEDÉT, és így tovább. ha legalább az évet kijárta igazolatlan hiányzás nélkül, akkor még egy évig természetben fizetni az EGÉSZET, és UTÁNA gondolkodni a pénzesítésen. azt hiszem, igencsak megszorongatná bárki deviáns tökét a megvonás-de-okosan rendszer.

2010.09.24. 15:42:26

@picur3ka/mesterhazymiklospart: Ez se rossz. Ha felügyelet kell, akkor kapjanak felügyeletet... Csak rend legyen már végre.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.09.24. 15:44:10

Ezt ide is be kell raknom, annyira passzol:

"Tekintettel arra, hogy a „cigánypárti”, „rózsadombi” (magyarul: árnyalt, tárgyszerű, szolidáris) tudósi és bármiféle megnyilvánulásokat a közbeszéd mostanság elvakultan, szélsőségesen píszínek tekinti, így a cigány mellé – mint tettestárs – a „szociológus” kerül a vádlottak padjára. Ahogy a lapszám szerkesztőségi felvezetője is megállapítja a közvélekedés és közbeszéd radikális átalakulásának egyik fontos fejleménye „a szakértői tudás hitelességének megkérdőjelezése”, annak a vádja, hogy a kutatók nem ismerik, elferdítik vagy elhallgatják (tabusítják) a valóságot. "
hvg.hu/itthon/20100923_ciganyozas_anblokk

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.09.24. 15:51:53

@Inner Circle:

Ilyenkor mindig bánom, hogy nem hallgatok Klubrádiót :)

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 16:03:48

@laspalmas: igen, ezen a cikken már tegnap eldurrant az agyam. Ez ragadott meg leginkább:

"A telepet felszámolták ugyan, a romák komfortosabb lakásokban élnek, de a falu meghalt." - ezt a mondatot legszívesebben az égre írnám fel, lángoló betűkkel! Íme, a vhg megírta: ha egy faluból elköltöznek a nem cigányok - gádzsó meg paraszt ám az anyja valaga a cikkírónak -, akkor a falu meghal. Fehérek nélkül akárhová költöztetik a cigányokat, a falu halott. Na vajon miért??? Csak nem azért, mert a cigányok nem képesek életet lehelni belé??? Csak nem azért, mert bármihez nyúlnak is, az tönkremegy, elpusztul?
Nem akarom bántani a cigány kisebbségen belüli normális kisebbséget, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy ez így van.

"a kutatók nem ismerik, elferdítik vagy elhallgatják (tabusítják) a valóságot." - ez egyébként nagyon pontos diagnózis a jelen helyzetre. Nem is értem miért tiltakoznak ellene :D

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 16:05:27

@Szabó Borka: Miért nyírjuk a tanárok idegeit ezekkel? Miért nem lehet ez mondjuk rendőri felügyelet? Egy közrendvédelmi területen, ahonnan nem mehetnek ki csak engedéllyel? :DDDDD

blás.hun2010=murderer 2,3-atm thief 7 year (törölt 2010.09.24. 16:08:01

@laspalmas: Talán ott van a kutya elásva ,hogy parasztozni,gázsózni,magyarozni lehet,akkor ugyan miért kellene romázni a többségnek?Ez viszont magas az olyanoknak akik abból indulnak ki ,hogy a kisebbség jó, a többség gonosz.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.24. 16:48:40

"Ehhez persze az is kéne, hogy az iskola el- és befogadó legyen, rugalmasan alkalmazkodjon a gyerekek szükségleteihez, és sokkal jobban megbecsüljék a felkészült és sikeres szakembereket."
Szerintem ez iskola eddig is kurvára befogadó volt, nem zavarták el a gyereket ha véletlenül betévedt...
Legkevésbé az iskola a hibás.
A szülők a leginkább hibásak, de hogy ők mit tesznek, abba közvetlenül nem lehet beleszólni. Közvetetten, mint ezzel a lépéssel, már inkább.

Szóval szerintem ez teljesen helyes döntés volt, csak tartassák is be.

És a hiányzók 99%-a szerintem kurvára nem azért nem megy iskolába, mert nem tud eljutni oda.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.24. 16:52:09

@Tigeri: És amikor együtt vannak, kirakni őket este Hétesen. Hiszen szerintük ott jótét lelkek laknak.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.24. 16:54:46

Mondjuk az a baj, hogy tuti kitanulják majd a módszert a delikvensek.
Eleget hiányzik a gyerek, akkor már boltba se kell menni, hanem adnak kaját az önkormányzatnál! A többit majd összelopják, feketemunkázzák, abba már a gyerek is besegíthet, hiszen nem jár iskolába :D

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.24. 17:00:50

@ColT: És úgy járnak,mint a félvér munkatársam:-Tegnap még haverkodtunk,ma meg már kiraboltok?
-Jóvan akkor csak a pénzt add ide! (eredetileg még a ruhája is kellett volna)

Prof. Dr. Simon Templar 2010.09.24. 17:07:34

@BálnaUhr: majd betelepitünk melléd is néhány ilyen fasza cigánycsaládot Brüsszelbe, aztán meglátjuk meddig birod. Ameddig felégetik a parkettádat vagy amig a saját lakásodban csicskává tesz a családfő.

trojka 2010.09.24. 17:36:44

Szerintem itt oriási probléma van. Bedobnak valami marhaságot, mi meg marcangoljuk, mint a piranyak...ök meg röhögnek a marha szolganépen...folytatva, amikor én általános iskolás voltam (rég volt) cigánygyerek és magyargyerek egyutt járt, egy osztályba...egyutt rendetlenkedtunk, egyutt játszottunk, még néha rosszak is voltunk - az akkori kor erkölcsi megitélése szerint, (nem parasztoztunk, nem ciganyoztunk) de - az akkori cigány szulö elvárta a gyerekétöl, hogy ha nem is fenomén, de tanuljon legjobb tudása szerint és legalább szerezzen egy szakmát; kömuves, mezögazdasági gépszerelö, szerkezetlakatos, stb. ezen szakmák birtokában viszont el is tudott helyezkedni, mert volt számára is munkahely, s meg is tanulta a szakmat. Most viszont, - ugye ismerös mindenki elött -a cigány tanulo a szakmunkásképzöt 8 honap alatt elvégezheti, s okosaink meg vannak elégedve (nyalni kell az UNIO felé, meg az USA felé is), hogy bizony, a statisztika szerint kicsiny hazánkban egyre több a jol képzett, keresett szakmunkás...akkor tessek már megmondani, hogy a hirdetésekben miért keresnek "rajzrol olvasni tudo" kömuveseket. azért, mert a nyolc honapos gyorstalpalo arra sem eleg, hogy megtanulják a malter keverését, pedig ez a segédmunkás dolga...(volt).
Kartalnak:
Igy igaz. nálunk amig a Danko utcában laktak a cigányok, a falukép dicséretre mélto volt, virágos, nyugodt telepulés képét mutatta. most egyre több utcában jelennek meg, megveszik az elhagyott házakat, és folytatják ott, ahol a "szögben" abbahagyták. Ha végigmész bármelyik utcán, rögtön kiszurod, hogy hol lakik magyar (még), és hol a cigany. Ezek a foltok egyre jobban terebélyesednek, majd egyszer (nem is olyan soká) összefolynak. Ki (kik) az (azok) a haza és nemzetárulok, akik ezt a jövöt akarják. Mi vagyunk rasszisták...lehet ez forditva is igaz...

Kicsit Karcos 2010.09.24. 17:39:39

Akik sajnálják a gyerek szüleit, hogy csak azért nem tudják járatni a gyereket iskolába, mert nem telik cipőre, azok hány pár lábbelit ajánlottak már fel?

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 17:52:54

@Kicsit Karcos: fizetésükből futná...

@trojka: szülőfalumban is a régi ipartelepre költöztek be a cigányok, egész pontosan látszott, hol lakik magyar ember, ott az udvar rendezett és tiszta volt, másutt meg dűlt össze a tető, az udvaron mocsok és elvadult, sovány kutyák... ma már a fehérek - nagyobb részt - elköltöztek onnan, meg is lehet nézni az egészet. Mintha egy harmadik világbéli telepen járnánk. Pedig ezek még a rendes, dolgos cigányok közé tartoznak, ha találkozunk udvariasak, most sincs egy-két lopáson kívül semmi különösebb gond velük.

Kicsit Karcos 2010.09.24. 18:41:47

@Kartal (fekete mellényben): igazad van, a többiről sem tudhatnak túl sokat. De majd jönnek a maláj meg a burundi típusú integrációval, aztán majd csak eljutnak ők is oda, hogy itt kéne felmérni a helyzetet, itteni igények alapján kellene kitűzni a célokat, és ennek megfelelően kell cselekedni. Majd írnak komplex tanulmányokat erről a megközelítésről is.

Kicsit Karcos 2010.09.24. 18:45:44

@Kartal (fekete mellényben):

"egy sikertelen betörési kísérlete volt, amely során egy lakóház alsó épületébe jutott be csütörtök hajnalban"

Biztos indult nulladik órára, csak nem volt meg a cipője, és ott kereste.

tudi 2010.09.24. 18:46:20

Herczog Mária ANYÁD.
"A családi pótlék a gyermek felneveléséhez biztosított közösségi hozzájárulás, nem pedig a büntetés vagy jutalmazás eszköze." Megint csak ANYÁD. Ha valaki valamit ad, ahhoz feltételeket is szabhat, amik nem teljesülése estén, azt nem kötelező tovább adni tovább. Bár én szerintem a CSP-t teljes egészében természetben kéne adni, hisz az, mint "kiváló" szociológusunk rávilágított az a gyerek felneveléséhez!!!! adják ugyebár. Járjon érte ingyen az iskolában az tanszer, tanfelszerelés, ingyenes étkezés mindenkinek. Aki hiányzik legközelebb már nem kap, és akkor mindezt természetesen fizetnie kéne. Ha nem járatja iskolába a gyerekét, és kicsapják tökmindegy hány éves, keressen neki a szülő új iskolát. ha nem tanul tovább és tök hülye analfabéta lesz, akkor arról miért tehet a társadalom, a szülő érdeke, hogy a gyereke többre (vagy picit többre) vigye, mint ő. Ha bűnözővé válik, akkor irány a kőtörő és törhet követ 12-16 órában.

Kartal (rezervált) 2010.09.24. 18:46:48

@Kicsit Karcos: Láttad a Brian életét? Az egyik csoport ott is folyton komoly elhatározásokat hozott a cselekvésről, pont mint nálunk...

Kicsit Karcos 2010.09.24. 18:53:09

@Kartal (fekete mellényben): na igen, de ők ártalmatlanok voltak, nem voltak ott kerékkötőnek, ha valaki mégis megpróbált volna csinálni valami hasznosat.

guma 2010.09.24. 19:46:07

@zero: Csak gratulálni tudok.
Amikor ömleszti az élet a témát, tudsz teríteni pár lapot a gondolkodásra.
Régi mániám a szülői felelősség valamint a kötelesség számonkérése. Mert a kiskorú az kiskorú akire elméletileg "felügyeleti joga van".
Az iskola felelősé sem hanyagolható sajnos a tanulmányoknál, mert a jó tanár igenis csodákra képes!

2010.09.24. 20:16:38

@Kicsit Karcos: Régen láttam már a filmet, hétvégén előásom az biztos, de mintha Brian-nek egészen más véleménye lenne erről...:)

blur7 2010.09.24. 20:21:10

Szociológiára szükség van. Eredményei nélkülözhetetlenek a sikeres kormányzáshoz. A gondot az jelenti, hogy sok szociológus rosszul végzi a munkáját, sokszor szándékosan.
Nem kell lebecsülni a tudásukat, sokok nagyon is jól ismeri a helyzetet, de éppen arra törekszik, hogy a valóság rejtve maradjon.
Ezen túl talán a szociológia az egyik legliberálisabb társadalomtudomány, ez részben jellegéből, részben magának a tudománynak a gyökereiből ered. A mai magyar szociológia kifejezetten kirekesztő. Akinek világnézete nem felel meg a véleményformálóknak, azt könyörtelenül kirekesztik.
De lehetőség van alternatív szociológiai munka, kutatás folytatására. Van még mit dolgozni rajta.

picur3ka 2010.09.24. 20:25:53

@blur7:

Hat, nem igazan. A szociologia mint tudomany nagyjabol megszunt letezni a fejlett nyugaton nem tudom, mikor. Antropologusuk nyomjak ezt a reszt. A tobbi csak csalad segito nover, egyszeruen.

Kicsit Karcos 2010.09.24. 20:32:27

@beebeer: végülis lehet, régen láttam, majd egyszer megnézem én is újra. Az biztos, hogy HM egy nagy Fikusz Kukisz. Vagy a felesége, Fortissima.

Horizont 2010.09.24. 20:34:08

Na lecsendesedett a Vastagbőr élete??
Miért érzem úgy ilyenkor mintha egy mad-max-os horda lerohant volna mindent?

@blur7: szociológiára nagy szükség lenne, csak ami itt van az nem az -szerintem. Legalábbis amit nekünk bemutatnak ilyen Herczog Máriák által. Az élettől messze van.
Sok dolog lenne még itt! Hajaj.....

Kicsit Karcos 2010.09.24. 20:43:50

@blur7: vajon érdemes-e egy olyan tudományág képviselőinek a kutatásait felhasználni bármilyen fontos dologgal kapcsolatban, akik kivétel nélkül (ellenpéldát elfogadok, de csak olyat, akiről hallottam már, mert a többi az nem számít) azt bizonyították be eddig, hogy sarlatánok? Nem lenne jobb "érzésből" kormányozni, pl. aki nem járatja a gyerekét iskolába, az nem kap iskolalátogatási támogatást, és leszarni ennek a szociológiailag várható társadalmi hatásait? Nem ér többet egyetlen Böjte Csaba az összes eddig futtatott cociológusnál, romológusnál?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.24. 20:43:59

@tudi: Rasszista ötlet,de jó.:)) Juttatás természetben+esetleg egy kis aprópénz.Segélyosztás hetente,hogy szokják a rendszerességet.Megjelenés rendezetten.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.09.24. 20:51:47

Mária egy önjáró baloldali bullshit generátor, akinek szemmel láthatóan fogalma sincs a világról. Mi a faszt kell azon érteni hogy vonzóvá válnak a szolgáltatások??? Már ne haragudjunk bőrfoteles tantermek, szünetekben masszázs, a notórius logóknak pénzjutalom ha bejárnak (a támogató nem megvonó szellemiség jegyében), a dohányzáson rajtakapott tanulóknak ingyenes kirándulás az Alpokba hogy megtanulják, hogy mennyivel jobb a friss levegő.....vagy mi a faszom?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.24. 20:53:34

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Igen!Ezen én is gondolkodtam.Sztriptíztáncosnők esetleg???

guma 2010.09.24. 20:57:07

@Horizont: Nem rosszul végzik (illetve vannak akik nagyon jól) hanem mindig 1-1 párt elképzelését akarják alátámasztani, nem a pártok használják a tudásukat.
Sajnos lassan minden szakma ezt csinálja ma nálunk! Ez a szégyen.

misikeh[jogsértő módon félelmet keltve fotózott] ( · http://video.google.com/videoplay?docid=-8266131592631747056&hl=en 2010.09.24. 20:57:46

Herzog Máriának erősen javasolt lenne egy néhány hetes csapatépítő tréning a védenceivel, valami távol-keleti cserkésztáborban, odafelé vonatos kirándulással, fegyveres kísérettel, hazaút önerőből.

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.09.24. 21:03:08

@Tigeri:
Persze és Mária elmagyarázná egy késelő/verekedő egyednek, hogy ha valakit bánt az annak az embernek bizony fáj, és tudjuk hogy nem szép dolog fájdalmat okozni valakinek, közben simogatná a fejét....

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.09.24. 21:06:24

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Meglepődne az 5-10-15 éves aranyos gyermekek válaszain....

Kicsit Karcos 2010.09.24. 21:06:49

@guma: egyetlen szociológust mondj, aki szakszerűnek tűnő munkát végzett az elmúlt 100 évben országos szinten, kormánypárti, ellenzéki vagy bármilyen háttérrel. Mert attól, hogy világválság van, még sok okosságot hallottam egy-egy közgazdásztól, akik nem voltak reflektorfényben, de hol vannak a meg nem értett szociológusok? A Kétfarkú Kutya Pártban?

DexterMorgan78/Séfbácsi 2010.09.24. 21:06:54

Szerintem meg a legigazságosabb támogatási rendszer az lenne, hogy MINDENT természetben adjanak (tanszer, iskolába járáshoz bérletszelvény, ruha, iskolában naponta 3* étkezés) így simán kifutna a keret hogy ha ezeket ebben a formában adnák.

Kicsit Karcos 2010.09.24. 21:13:04

@DexterMorgan78/Séfbácsi: nemrég olvastam, hogy egy hajléktalanra átlagosan havonta 100 ezer forintot költ az állam, eredménye meg nulla. Valahogy így lehet ez a segíjezéssel is.

Sajnos pontos forrást nem tudok adni a fenti adatra, de 2002-es 64 ezer forintra igen, ez 5%-os éves inflációval kb. ki is jönne: epa.oszk.hu/00800/00804/00247/37549.html

guma 2010.09.24. 21:20:55

@Kicsit Karcos: Bocs (rossz a név memóriám, de a SZETA és azon belül 1-2 agy háttér számításokkal is rendelkezett, de soha nem fogadták el alapjaitól a változást, épp úgy mint az egészségügyben sem). Utána nézek, (de nem ma) és linkelem neked.

Azt hiszem mindig a látszat és felszíni intézkedést vállalták mert ott sokan, sok pénzt szakíthatnak.

guma 2010.09.24. 21:22:13

@Kicsit Karcos: Pont erre céloztam az előbbi válaszomban (megelőztél.D)!

Kicsit Karcos 2010.09.24. 21:55:23

@guma: igen, érdekelne a SZETA tevékenysége, mert eléggé fekete folt nekem. 1994-1998 között, amikor az SZDSZ kormányon volt, és Solt Ottilia még élt ('97-ig), mindenesetre nem rémlik, hogy komolyabban felhasználták volna kutatásaik eredményeit a kormányzati munkában, vagy egyáltalán hivatkoztak volna rá.

guma 2010.09.24. 22:06:02

@Kicsit Karcos: Na látod ez a világ szégyene. Mert azt minden oldal elismerte, (már 90-ben is), hogy a legátfogóbb elemzések, számítások, javaslatok voltak tanulmányaikban (ne feledd akkor emelték a 3% lakás kamatot 28-35-re) és már ezek hatását is kimutatták, hogy az akkori középréteg alsó fele szakad le és válik hajléktalanná. Kit érdekelt???

blur7 2010.09.25. 09:16:29

@Kicsit Karcos:
Böjte Csabát mindannyiuknál többre becsülöm társadalomismerete tekintetében is. Igazán hitelesnek, bölcsnek tartom. Ha egy szociológus ellenkezőjét állítja, mint ő, akkor nem a szociológusnak fogok hinni.
De szerintem a szociológusok is sokat tudnak, de nem akarják jóra használni.

blur7 2010.09.25. 09:19:45

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
Nem is az a lényeg, hogy miként nevezik a tudományt, hanem a sikeres működése. Felőlem antropológia is lehet. Akiket utóbb említesz, ők a szociális munkások. A szociológusok kutatók lennének, a szociális munkások pedig gyakorlati feladatot látnak el. Éppen e gyakorlatból következően sokkal többet is tudhatnak, mint a szociológusok.

Beer Ninja 2010.09.25. 09:28:42

Én a tanár oldaláról szeretnék hozzászólni.
Osztályfőnök vagyok egy szegedi középiskolában. Az osztályom szakiskolás. A suliban van 1 (!) telefonvonal, azon kellene elérnünk a szülőket, hogy vajon miért nem jár a gyereke 2 hete suliba? 30 osztállyal-osztályfőnökkel számoljunk. Nem túl esélyes... Saját mobilomon szoktam érdeklődni.
Több gyerekem is segít otthon a háztartársban, tanyákon élnek, földet művelnek. A szombati nagybani piacok előtt elkéredzkednek, én meg leigazolom. Munka van.
Rendszeresen nézek iwiw-et pl. hogy tájékozódjak a kölykökről, pénteken tényleg dolgoznak-e vagy csak az esti diszkóra készülnek.
Irtózatos mennyiségű papírmunkák van (1. óra igazolatlan hiányzást is jelezni kell levélben a szülőnek pl.), havonta kb. 10-20 órányi, ezért kapunk a tanításon felül plusz bruttó 8000 forintot. Érthető, ha több osztályfőnök is félvállról veszi a dolgot.

A törvény óta kevesebb a hiányzás, több szülő veszi fel a telefont. Herczog Máriát b*ssza már meg egy ló végre, az MTA meg forduljon fel ha csak hülyeségeket tudnak mondani a vén sz*rok (tisztelet a kevés kivételnek persze!). Amíg a régi szovjet típusú akadémiánk létezik, én csak nevetek az állásfoglalásaikon, kutatócsoportjaikon.

blur7 2010.09.25. 09:32:55

@Horizont:
Igen, H. M. lejáratja a tudományt, de néhány munkatársa mégjobban.
Tényleg komplex program kellene, valóban vonzóvá kellene tenni a szolgáltatásokat.
Ha a meggyőzendő embereket nem ismerjük, akkor nem lehet sikeres a program. Szerintem ezekre az emberekre anyagi javakkal (adott esetben akár elvonásukkal) és erőszakkal lehet hatni (ezt viszont csak bűnözők esetén etikus alkalmazni, csak a szükséges mértékig).
Jó lenne nekik elmagyarázni, hogy milyen nagy kiváltság az INGYENES oktatás, amely sok száz millió gyerek számára ma is elérhetetlen a világban. Elmagyaráznám továbbá, hogy történelmi léptékkel nézve még Magyarországon is viszonylag új lehetőség az ingyenes közoktatás, sőt maga a közoktatás. 300 éve még itthon is egészen különlegesnek számított, ha valaki tudott olvasni és írni. Akkor kevésbé is volt erre szükség, de a 21. században más a helyzet. Éppen az iskolakerülők és szüleik nem lennének vevők az érveimre. Tehát a pénzzel, illetve annak megvonásával kell őket sajnos motiválni. Ahogy Frengi írta: pénzért még arra is képesek, hogy járassák gyerekeiket iskolába.

trojka 2010.09.25. 09:34:55

@dr. dodó:
ezek a "kutatocsoportok" olyan messze járnak már a valoságtol, hogy kutatocsoportot kell felállítani megtalálásuk érdekében...de én azt sem bánnám, ha örökre elvesznének...

blur7 2010.09.25. 09:41:28

@DexterMorgan78/Séfbácsi:
Ez a természetbeni juttatás jó ötlet. Támogatom.
De az elvetemültebbek még ebből is eladnák, amit lehet, és jóval a valós ára alatt.

Kartal (rezervált) 2010.09.25. 09:42:13

@DexterMorgan78/Séfbácsi: aztán a mentőorvos kiszedné az oldalából a kést, a pénztárcáját és mobilját pedig a rendőrség keresné meg...

@beebeer: erre gondoltam én is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.25. 10:00:00

@LuciFerko: Pécsi szoc szakon is arra panaszkodnak a hallgatók, hogy amit nyomnak nekik, az mindig az adott tanárok saját elmélete, az élethez semmi köze...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.09.25. 10:02:08

@DexterMorgan78/Séfbácsi: Vonzó szolgáltatás anni lenne, hogy ha tanul a gyerek, akkor el tud helyezkedni, fasza munkahelyre.
Na most ez nem mostanában lesz, ahogy elnézem, mivel lopással könnyebb meggazdagodni.

trojka 2010.09.25. 10:24:19

@Kartal (fekete mellényben):
a kést nem szabad kiszedni...akkor hamarabb elvérzik...

Tatrangi 2010.09.25. 13:12:25

Az ELTE-PPK-ra jártam tanárképzésre és ott is hasonló volt a helyzet - de hát ők hozták össze NAT-ot, így talán nem meglepő. Nagyon erős volt a tanár- és középosztályellenes hangulat. A kedvencem amikor az egyik tanár kifejtette, hogy a cigányság felemelésének legfőbb akadálya a középosztály, akik azért nem emelik fel a szegényeket, mert ezzel saját maguknak teremtenének konkurenciát.

Szerencsére egy-két kivétel is akadt, de a többség bizony Herczog-párti.

picur3ka 2010.09.25. 19:06:10

@dr. dodó:

Ne vicceljon! Beismeri, hogy tanar, ezen a blogon! Semmi jobbra nem szamithat, mint a ciganyoktol.

Kulonosen Conv kartasra kell figyelni. Senkit nem fog erdekelni a velemenye kulonben. Tiborc panasza, proli cigo kultura amit itt tobbnyire talal.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.25. 20:14:11

@picur3ka/mesterhazymiklospart:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Nyomi droid, nem zavar, hogy senkit nem basztattam még azért mert tanár?
Téged sem azért szoktalak, mert tanár vagy, hanem mert ostoba... és csak olyankor :)

Kartal (rezervált) 2010.09.25. 20:56:21

Félig OFF: balogh - mostantól csak kisbetűvel - államtitkár vázolta a megoldást:
"Székely János szerint nyitottá kell tenni a keresztény közösségeket a cigányság befogadására, így a templomokban megjelenhetne a cigány zászló, Szent Ceferino a romák védőszentjének szobra, de a papság és a lelkészek képzése során is többet kellene foglakozni a romológiával, ugyanis az integrációs folyamatban sokat tehet az egyház. A tervek között említette, hogy cigány lelkipásztori segítőket szeretnének a munkába bevonni, tanfolyamokat indítanának, hogy legyenek a közösségeknek saját roma lelkipásztorai.
Fontosnak tartaná továbbá, hogy minden iskolás tananyagába bekerüljön a cigányság ismerete, mert az előítéletek a tudatlanságból fakadnak. A többségnek is meg kell ismernie a cigány himnuszt, a cigány költők vereseit, dalait - tette hozzá."
zipp.hu/belfold/2010/09/25/a_magyarorszagi_ciganysag_problemaira_nincs_megoldas_csak_megoldasok_vannak

Kartal (rezervált) 2010.09.25. 20:59:40

@Kartal (fekete mellényben): mármint balogh szervezésében és egyetértésével hadoválta Székely ezt az avétos vakert.

arlequin 2010.09.25. 21:04:44

@Conv: most miért mondasz ilyet? picurka nem ostoba, csak mint mi mindahányan a körülményeknek megfelelően alkalmazza tudását.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.09.25. 22:29:02

@arlequin:
ezt azért pontosítanám.
a minősítő jelzőt a végén erősnek tartom... jóindulattal: ismereteit.
az alkalmazza ige is húzós a szóban forgó cselekményre.

arlequin 2010.09.25. 23:15:43

@Conv:
te kis szőrszálhasogató.
de engednem kell.
igazad van. annál rosszabb neked.

guma 2010.09.26. 07:05:51

@Conv: @arlequin: Félelmetesek vagytok!!!!!!!!
De jók, mert érteni is valami az művészet...

trojka 2010.09.26. 08:41:28

@Kartal (fekete mellényben):
A fene egye meg a mocskos pofáját. Én meg javaslom, hogy az iskolákban és a templomokban minden héten olvassák fel a cigányok által elkövetett buncselekményeket. arrol bezzeg nem regél ez a barom, hogy a cigányoknak az a zagyva kulturájuk, amit vándorlásuk alatt itt-ott összeszedtek, ellestek más népektöl, mindennek nevezhetö, csak kulturának nem. az egyik cigány iskolában (magyar one, mert elvitték öket a városba) azt olvastam a falon levö "cigány ismertetön", hogy Rákoczi Ferencnek egy egész ezrede volt cigány huszárokbol. Na,...a katolikus templomban is megprobálják valahogy összeszedni a gyerekeiket, de az a baj, hogy a leghulyébbek járnak, csak zavarják a szertartást...de ha nyári tábort szervez nekik a presbitérium, egymást tapossák agyon annyian jelentkeznek (persze, ingyen van) cigány csupán egyetlen jár nálunk misére, a többieknek kulön terem van biztositva, mert babtisták, jehovák, meg a fene tudja mik...csak dacbol is, mert nekik nem kell a "parasztok" vallása...ez itt Magyarország, mi lene, ha ök tanulnák meg a Himnuszt, nem pofáznának, mászkálnának aközben, mig elhangzik, mi lenne, ha ök tanulnák meg a magyar történelmet...kell a fenének az ö kreált himnuszuk, az ö nemletezö hagyományaik, meg az ö mocskos meséik, amit egyszeruen át kell irni, hogy szalonképes legyen...a szaharaba veluk, ott folytathatják a vándorlásukat...az arabok viszont nem olyan birkák, mint a magyarok...

Kartal (rezervált) 2010.09.26. 10:28:18

@trojka: óvatosan a javaslatokkal, mert esetleg olyanokkal kerülsz egy platformra akikkel nem szeretnél, pl. Yaakov Katz.
jacks-corner.weebly.com/1/post/2010/09/tanuljunk-izraeltl-kitelepteni-s-szegreglni-a-cignyokat.html

arlequin 2010.09.26. 12:37:20

@Conv: aki olvassa kérem, az a bolond...

@guma: lettegjél topoltyán, lettegjél!

guma 2010.09.26. 16:28:35

@arlequin: "otthon" kell fenyegetni (ezt sem tudja?) !
Valamint mért kell világgá kürtölni, ha új névvel akar megajándékozni, főleg nekem nem is szimpi annyira a topoltyán. Mást nem kérhetnék...

fokabacsi 2010.09.26. 16:51:19

Miért csak a két szar nemzetséggel van a baj?? Miért nincsen pl: a magyarországi svábokkal ? Miért nem háborog a sváb, ha svábnak hívják ? Miért nem háborog a szlovén , ha szlovénnak hívják? Melyik az a magyar aki reklamál, ha magyarnak hívják. Szégyellik a származásukat?

2010.09.26. 17:18:13

@fokabacsi: A szlovénekről nem tudok nyilatkozni, de svábokkal volt dolgom, lenézik azok a magyart, nem is szeretnek keveredni, őrzik a maguk kultúáját, és szarnak rá, más mit gondol róluk.

Marcellusca 2010.09.26. 17:39:12

Nem reklám és programajánló akar lenni, de az előzetes szerint ez lesz az egyik téma a teve2-n, a Naplóban.

Kíváncsian várom, milyen fajvédő, oppá, bocsánat, akarom mondani: rajvédő hozzáállás lesz részükről. :)

Kicsit Karcos 2010.09.26. 18:18:54

@Marcellusca: alapvetően ez - együtt a tyúklopás büntethetőségével - egy rászista törvény, mert főleg cigányokra vonatkozik. Van is egy hatóság (nem az AB), amelyik eljárhat a súlyos törvénysértés miatt:

2003. évi CXXV. törvény

az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról

9. §

"Közvetett hátrányos megkülönböztetésnek minősül az a közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek nem minősülő, látszólag az egyenlő bánásmód követelményének megfelelő rendelkezés, amely a 8. §-ban meghatározott tulajdonságokkal rendelkező egyes személyeket vagy csoportokat lényegesen nagyobb arányban hátrányosabb helyzetbe hoz, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy vagy csoport volt, van vagy lenne."

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300125.TV

guma 2010.09.26. 18:27:55

@Marcellusca: Láttad minek neveznek?

Marcellusca 2010.09.26. 19:05:29

@guma: Ne foglalkozz vele! :)
Bolond. :DDDDDDDDDDD

trojka 2010.09.26. 19:15:57

@Kartal (fekete mellényben):
"Maroknyi székely porlik mint a szikla..." végul is, abszolute nem érdekel, hogy kikkel kerulök egy platformra...nagyon kemény, székely nyakam van...levágni lehet, de megtörni nem...

arlequin 2010.09.26. 22:41:52

@Marcellusca: @guma:

lettegjetek! bolzalmas végetek látok vál!

picur3ka 2010.09.28. 01:42:32

@arlequin: @Conv:

Na, orulhetnek akkor, mert mar regota nem tanitok. Remelem, sokkal okosabb tanrjaik vannak, amilyet megerdemelnek.

Kartal (rezervált) 2010.09.28. 18:26:31

@trojka: nekem mondod, milyen a székely? Az összes felmenőm az. :))))

Ma volt egy beszélgetés a rádióban a témáról. A nyomorult szociológusnő minden egyes megszólalásával nekifutott a "meg kell nézni milyen az iskola, biztos nem véletlenül nem szeretnek oda járni" kezdetű mantrának, én meg minden egyes esetben elszidtam az anyját. A telefonnál Sajókaza polgármestere volt, aki szerint a szociális munkások egyenetlenül oszlanak el az országban, mert a Rózsadombra is ugyanannyi jut, mint Sajókazára, Tiszabőre, Rakacára, ahol mondjuk nagyságrendekkel nagyobb probléma az iskolából való lógás... ez kérem fasisztanácirasszistajobbikok kirekesztő megnyilvánulás volt, egyenes utalásként a lógósok etnikai származására - mivel az adott településeken alig, vagy egyáltalán nem járnak iskolába nem cigány gyerekek.

arlequin 2010.09.28. 19:10:26

@picur3ka/mesterhazymiklospart: szerintem kár, hogy nem tanítasz. a legbiztosabb útja a tanulásnak, ha tanítasz.

trojka 2010.09.29. 07:00:15

@arlequin:
Tanítani csak azt lehet, aki képes befogadni a tanítást...amíg a pedagogusnak arra megy el az ideje, hogy a minimális fegyelmet fenntartsa, meg a dokumentácioat elvégezze, ami napi több orát jelent, nemigen jut ideje a "szegregált", több nemzedéken keresztul gyogyoba járt szulök hulye gyerekét is tanitani...beintegrálva...

egogegó 2010.09.30. 17:22:02

A legnagyobb probléma, az hogy az egyébként nem retardált, segélyes család gyerekeit is be palizzák, hogy hagyják a fenébe a tudományt inkább menjenek lógni. Ld. Pinokió mese. Utána csodálkoznak hogy szegény ember gyereke is már csak úgy tud hozzá szólni a dolgokhoz, dik mán!Hajrá szociológusok, már mint vegyétek magatokhoz ezeket a jóra való "embereket"!

fokabacsi 2010.09.30. 20:55:49

@csernaja obca: Mi a bajod azzal, ha egy népcsoport beilleszkedett, és mégis a kultúráját , szokásait , dalait őrzi?? És nem a lopást csalást hazudozást?? Sváb közösség mellett nőttem fel, náluk szorgalmat takarékosságot rendet lehetett tanulni. mit tudsz tanulni a cigánytól??

2010.09.30. 21:15:40

@fokabacsi: Nekem ugyan semmi. Csak annyit jegyeztem meg, hogy a svábot pont nem érdekli, hogy a magyar utálja-e vagy sem, mert esze ágában sincs kvaterkázni vele.

bóbita2 2010.10.06. 18:55:19

Az se volt százas, aki kitalálta, hogy 18 év a tankötelezettségre a korhatár. Minek?? Gyermekvédelemben dolgozom. Körbe röhög a gyerek is meg az apja-anyja is, amikor megkérdezem miért nem jár a kölök iskolába... Már családfenntartó 16 évesen. "megnősült" - úgy, ahogy ők szoktak. Vagy gyereket szült és ő már nem tud iskolába járni, mert otthon szoptatja a purdét.
Lehet ezeknek beszélni... semmit nem ér szép szó.
Az integrált oktatásról meg csak annyit, hogy épültek szép iskolák, pöpec bútorokkal, eszközökkel (nincs már ződ tábla meg kréta...) - a gyerekeket meg inkább máshová hordják a szülők. Lehet, hogy lepukkantabb az épület, lehet a pad is már jó kopott, de ott oktatnak és fegyelmeznek. Van ismerősöm, akinek a gyerekének az első héten ellopták szinte mindenét, a színes ceruától, a tornacipőig.. A tanár meg az igazgató meg csak a vállát vonogatja, hogy ne vegyen neki olyan jó minőségűt meg drágát. Da ha ő jót akar vennei a gyerekének???!!! A szutykok miatt ne tegye... hát, kösz. Az, hpgy szó szerint beleköpnek a menzán a levesbe...z meg már fel sem tűnik. Olyat is ismerek, aki azért vitte más iskolába agyerekét, mert a lány 13 évesen minden éjjel bepisilt, olyan stressznek volt kitéve az iskolában a kedves iskolatársak miatt. Érdekes, az új iskolában megszűntek a problámái...

Na, Herczog Mária! Az ilyen kislányokat-kisfiúkat ki védi meg?? Vagy ők kívül kerülnek a szociológia tárgykörén????

süti beállítások módosítása