Skip to content


       Szűrés lista

A magyar alumíniumipar elprivatizálása


"A MAL Zrt. hazánk második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100%-ban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd Ft. A vállalat több mint 1100 főnek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80%-át exportálja, aminek 97%-a az EU országaiba jut el; európai piaci részesedése 12%, világpiaci részesedése 4%."

 

Ez a vállalat honlapján olvasható. Ezért aggódtak annyira, mikor a vörösiszap-katasztrófa után Orbánék leállították a timföldgyár termelését. Féltették a piacot, a hasznot.
A bizniszt, amihez a privatizáció idején roppant jutányos áron jutottak hozzá.

A magyar alumíniumipar rövid története a II.vh. után:

    1950. január elsején létrehozták a Maszobal Rt.-t (Magyar-Szovjet Bauxit-Alumínium Rt.), melynek részei a gánti, az iszkaszentgyörgyi, a halimbai és a nyirádi bauxitbányák, az Ajkai Timföldgyár és Alumíniumkohó, a Székesfehérvári Könnyűfémhengermű, az Almásfüzitői Timföldgyár, a balatonalmádi Bauxitkutató Kirendeltség, a Viktória Vegyigyár, majd 1952-től a Kőbányai Alumíniumhengermű, a Tatabányai Alumíniumkohó, az Inotai Alumíniumkohó és a Magyaróvári Műkorundgyár voltak. Az alumínium stratégiai jelentőségű fém volt ekkoriban: a (katonai) repülőgépgyártás és az ekkoriban fellendülő szovjet űripar és rakétagyártás alighanem egyik legfontosabb alapanyaga.
    "A MASZOBAL-t 1954 végén felszámolták
, mert a Magyar Állam a Szovjetunió tulajdonának vagyonrészét teljes egészében megváltotta, és 1955 elején minisztériumi felügyelet alatt megalapította az Alumíniumipari Kereskedelmi Vállalatot. Felügyeletét a Nehézipari Minisztérium (NIM), majd 1963 júniusig a NIM Színesfémipari Főosztály látta el. Az alumíniumipar fejlesztésével kapcsolatban már az 1930-as években is jelentős szerepet játszott az energiakérdés. Nehéz volt elfogadni a teljes alumíniumipari vertikum kiépülése útjában álló energia-probléma leküzdhetetlenségét. Ezért keresni kellett az együttműködési lehetőségeket. Ezeket először Csehszlovákiával, majd Lengyelországgal valósították meg." Majd jött Moszkva.
    A hivatalos indoklás szerint az 1962. november 15-én aláírt magyar-szovjet timföld-alumínium egyezmény alapgondolata, hogy „a magyar bauxitvagyon további hasznosítását a jövőben a szocialista táboron belüli egyik legkedvezőbb timföldtermelési lehetőség és a legolcsóbb, gazdaságosan elérhető villamosenergia-bázis összekapcsolásával kell megoldani, úgy, hogy ez mind az együttműködésben résztvevő országok, mind a szocialista tábor egésze számára optimális megoldás legyen”. Az egyezmény szerint Magyarország 1967 és 1980 között fokozatosan évi 330 000 tonnára növekvő timföldmennyiség kiszállítását vállalta a Szovjetunióba. Itt a tervek szerint feldolgozzák a timföldet, és az abból gyártott alumíniumot visszaszállítják Magyarországnak: „így a szovjet fémszállítások – ugyancsak fokozatosan növekedve – 1980-ra évi 165 ezer tonnát érnek el”. Ezért aztán a szovjet-magyar bauxit-alumínium egyezmény keretében nem a feldolgozáshoz szükséges villamos energiát hozták Magyarországra, ahogy az ésszerűbbnek tűnt volna, hanem a timföldet vitték ki a Szovjetunióba, majd onnan hozták vissza a kész alumíniumot, amiért a bauxit mellett jelentős mennyiségű ipari terméket is kellett szállítanunk. A szerződés meglehetősen gyarmati volt, és Balogh Zoltán, a Hévízi Kórház egykori vezetője szerint az igazi tétje a hazai bauxitban rejlő értékes titán volt, melynek esztelen bányászata a Hévízi-tó és a budai gyógyforrások létét fenyegette.
    "A nehézipari miniszter 1963-ban megalapította a magyar alumíniumipar egységes szervezetét, a Magyar Alumíniumipari Trösztöt (MAT). 1988 szeptemberében létrejött egy megállapodás, mely szerint megszűnik a magyar–szovjet timföld-alumínium egyezmény, mint államközi megállapodás és azt a MAT 1991–1995 között üzleti vállalkozásként bonyolítja le. Mivel a timföld és az alumínium közötti értékkülönbözet kiegyenlítését az adott viszonyok között üzleti vállalkozásként megoldani nem lehetett, 1991. március 31-ig a tröszti vállalatok társaságokká, a MAT pedig 1991. december 31-ig, 100%-os állami tulajdonként HUNGALU Rt.-vé alakult át. 1991. június 30-ai időponttal a MAT az Állami Vagyonügynökség (ÁV Rt.) tulajdonába került. A következő években nehéz idők jártak a vállalatcsoportra, ami kitűnik az 1990–1995 közötti eseménysorozatból is: 1990-ben bezárt a Nyirádi Bauxitbánya, 1991-ben leállították a tatabányai és az ajkai alumíniumkohót, 1992-ben befejezték a termelést az Ajka I. timföldgyárban, 1993-ban a még meglévő timföldgyáraknál további kapacitás-csökkentésre került sor."

Innen már sejthető a folytatás.... Igen, a bűvös szó: privatizáció.


"Nehéz helyzetben volt az alumíniumipari ágazat a privatizációt eldöntő 1995-ös kormányhatározat megszületése idején: a működőképesség fenntartása, a veszteséges gazdálkodás finanszírozása is milliárdos állami költségvállalást igényelt volna, nem beszélve az évtizedek óta felgyülemlett vörösiszap okozta környezetvédelmi gondok megoldásának kötelezettségéről. Visszaesett a kereslet a kilencvenes évek legelején (1991–1993 között) az alumínium iránt, világpiaci ára történelmi mélyponton volt, fizetésképtelenség miatt összeomlott az orosz piac, ráadásul már akkor látható volt, hogy az irtózatosan energiaigényes alumíniumkohók fűtési költsége (részben az energiaágazat éppen akkor folyó privatizációja okán) ugrásszerűen megdrágul. Ugyanakkor a Hungalu Rt. 1995. május 15-i közgyűlésére készített privatizációs koncepcióról írt jelentés szerint „1994 közepétől a világpiaci alumíniumárak jelentősen emelkedtek, és 1995 elejétől a timföldtermékek ára is kedvezően elmozdult. Ötévi csökkenés után 1995-ben várhatóan növekedésnek indul az árbevétel még reálértékben is.” Mégis a kedvezőtlen körülmények estek latba nagyobb súllyal, és az állam szabadulni akart a problémás tehertől. Ez kapóra jött két jól körülhatárolható hazai gazdasági csoportnak, hogy potom áron megszerezze szinte a teljes alumíniumágazat tulajdonjogát – a bányászattól a timföldgyártáson és a feldolgozóiparon keresztül egészen a kereskedelemig.

(...)Figyelemre méltó, hogy a Hungalu privatizációja előtt, 1995 májusában az ipari miniszter felmentette Ernst Ervin elnököt (aki egyébként már május 13-án benyújtotta lemondását), valamint Keresztes Péter vezérigazgatót, és elnöknek Bakonyi Árpádot nevezte ki, vezérigazgatónak pedig Szabó Pált. Utólag pontosan láthatjuk, hogy olyan embereket ültettek a Hungalu élére, akik később, a végrehajtott magánosítási tranzakciók után a privatizált cégeknél bukkantak fel tulajdonosi, cégvezetői, igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági pozícióban."

 

Ugye Bakonyi Árpád nevét mindenki megtanulta az iszapömlés után. Tolnay Lajossal és Petrusz Bélával a kezdetektől a mai napig övék a MAL Zrt. Ahogy ők írják: "A társaságot magyar magánszemélyek az alumíniumipar privatizációjának megkezdésekor, 1995-ben alapították."

Micsoda véletlen egybeesés....

Az Origo október 4-én, két nappal a kolontári gátszakadás után kérte ki az NFM-től a MAL Zrt.-vel kötött privatizációs szerződéseket. A minisztérium továbbpasszolta a kérést az MNV-nek, az pedig nem adta be a derekát elsőre, hanem az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult a kérdéssel, miszerint megtudhatják-e a Zemberek, hogy mennyiért adogatták el a magyar aluminiumipart annakidején. Jóri bólintott, és közérdekű adatoknak minősítette a szerződéseket, így azokat felpakolta a honlapjára az MNV.

Az első szerződés szerint 1995-ben a Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. (Hungalu) eladta a Balassagyarmati Fémipari Kft.-ben lévő üzletrészét az Altus Befektetési és Vagyonkezelő Rt.-nek (Altus) és a Tíz-M Szervezési, Vagyonkezelési és Szolgáltató Kft.-nek.

 

 

1995 december 21-én kötötték a második szerződést, amellyel a Hungalu az Altusnak és a GPS Vagyonkezelő és Gazdasági Tanácsadó Kft.-nek adta el a Magyaróvári Timföld és Műkorund Kft. (Motim) törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét fele-fele arányban.

 

 

A harmadik szerződést 1996 tavaszán kötötték, ebben a Hungalu a Metalucon Fémszerkezeteket Gyártó és Forgalmazó Kft.-jét adta el az MMB Finance Befektető és Kereskedelmi Kft.-nek.

 

 

A negyedik szerződés 1996. május 8-án jött létre, ebben a Hungalu az Inotai Alumínium Kft. törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét adta el a Magyar Aluminium Kft.-nek (MAL).

 

 

Az ötödik szerződést 1996 augusztus 16-án írták alá, ebben a Hungalu a Fak-Top Kft.-nek, a MAL-nak, a MOTIM-nak (vagyis tulajdonképpen az Altusnak), valamint a Metalservice Rt.-nek adta el a Bakonyi Bauxitbánya Kft. törzstőkéjének 72 százalékát.

 

 

A hatodik szerződés szerint szintén 1996 augusztus 16-án a Hungalu a Köbal Kőbányai Könnyűfémmű Kft. törzstőkéjének 90 százalékát adta el a MAL-nak.

 

 

Az 1996 december 19-én aláírt hetedik szerződéssel a Hungalu az Almásfüzitői Timföld Kft. törzstőkéjének 90 százalékát kitevő üzletrészét adta el a Hungalumina Vagyonhasznosító és Kereskedelmi Kft.-nek, amely már 1995 óta bérelte az 1994-ben leállított üzemet, később pedig a társaság teljes eszközparkját. (Az almásfüzitői timföldgyár részletes történe itt.)

 

 

Ezután egy kis pihi következett, majd 1997 júliusában létrejött a nyolcadik szerződés, amellyel a Hungalu az Ajkai Alumíniumipari Kft. 90 százalékát adta el az Inotai Alumínium Kft.-nek (vagyis tulajdonképpen a MAL-nak).

 

 

A legutolsó, 1997. november 17-én aláírt kilencedik szerződéssel a privatizáció bevégeztetett: a Hungalu a MAL-nak és a Motim-nak (Altusnak) adta el a Hungalu Kereskedelmi Kft.-t.

 

 

Ennyi. Kettő és fél év alatt, kilenc szerződéssel magánkézbe került a teljes magyar aluminiumipar.

 

Ráadásul bár minden szerződés tartalmazott gazdasági és környezetvédelmi kötelezettségvállalásokat is (ezek teljesítéséről a MOTIM itt számol be), azért elgondolkodtató, hogy az első Orbán-kormány idején az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottsága készített egy jelentést az alumíniumipari privatizációról, eszerint a "társaság [a Hungalu] értékesítése során a magyar államot jelentős mértékű veszteség érte", összesen 25 milliárd forint, és főként abból származott, hogy a cégeket áron alul adták el. Szabó Pál ex-Hungalu vezér, Gyurcsány minisztere viszont ezzel nem értett egyet: egy későbbi interjúban azt mondta, hogy a jelentés elfogult volt, és figyelmen kívül hagyta, milyen nehéz helyzetben volt akkor az ágazat.

Persze azóta erősen nyereséges....ha emlékszünk még a postindító MAL-idézetre. Ez pedig az Altus honlapján olvasható:


"Ma kiemelkedő  eredménnyel működő termelő társaságai a MOTIM ZRt. (49,8% tulajdonrész, közös irányítás) és Béta-Roll Zrt (75% tulajdonrész), amelyek jelentősen fejlődtek az előző évtizedben. A MOTIM ZRt. – amelynek termelése az alumíniumoxid bázisra épülve főként a műkorund és a kádkő előállításra irányul és termékeinek 90%-ot meghaladó része exportra kerül - átstrukturálta tevékenységét, és termék, illetve szolgáltatás centrikusan korábbi divízióiból leányvállalatokat alapított az eredményesebb működés érdekében. Új felhasználási területen terjeszkedett tovább Romániában."

 

 

Tulajdonképpen sikertörténet a magyar alumíniumipar elprivatizálása.


(fotó: Takács Bence)


 

Címkék: politika közélet mszp

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr552462946

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: RIP Költségvetési Tanács. 2010.11.23. 15:14:04

rövid, szomorú mese Atyafiak, megszületett az ítélet, újabb kritikus került kormányzati vérpadra. Az Alkotmányügyi bizottság narancsszín hóhérinasai hüvelykjük lefelé irányításával ítéletet hírdettek a Költségvetési Tanács felett! Az ítélet szerin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.23. 13:23:05

@Kicsit Karcos: @Geza:

megpróbáltam grafikonon/kördiagrammon ábrázolni a 9 szerződést, névérték-vételár arányt, de hamar feladtam..

Rwindx 2010.11.23. 13:27:56

@zero:
Az hogy ki az igazgató az mellékes, sokkal érdekesebb ki a tulajdonos. Márpedig az is gyurcsány.
Ahogy a MOTIM-é is.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.23. 13:29:32

@martonx:

Esélyesnek látom a 2-es verziót, erről rengeteg suttogás megy, hogy mik vannak a "rekultivált" tározókban. Itt is volt post a cserzőgyár fuvarjáról, galvániszap alighanem,ha emlékszel.
Emellett persze kétlem hogy folyton a WWF-hez futkoztak volna a legújabb ajánlásokért.

f.m.j. 2010.11.23. 13:38:08

bocsánat az offért, talán valakit érdekelhet:

index.hu/belfold/2010/11/23/szoboszlai_barna/

Marcellusca 2010.11.23. 13:38:57

@f.m.j.: Kösz. Már megvolt.

Kávé helyett. :)

f.m.j. 2010.11.23. 14:06:01

@Marcellusca: bosszankodtál rajta? ezt nem gondoltam volna, egy ország szorított a bácsiért... :)

Valandil 2010.11.23. 14:16:21

Ez se lesz Index-címlapon...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2010.11.23. 14:43:41

És ez még viszonylag sikertörténetnek tekinthető mondjuk a cukoriparhoz képest, mert itt legalább megmaradt a termelés és a munkahelyek. A cukoripart sikerült "szakmai befektetőknek" eladni, akiknek első dolguk volt, hogy záros határidőn belül földig rombolják a gyárakat, és kiszorítsák a hazai jó minőségű cukrot mindenhonnan. Sebaj, van cukor importból...

f.m.j. 2010.11.23. 14:54:54

@Droli: és milyen büdös, és enyvíze volt (sötétkék koronás cukor, hónapokig ehetetlen volt, én nem vettem legalábbis)

Marcellusca 2010.11.23. 15:05:17

@f.m.j.: Bosszankodtam?
Persze!
1 - elítélték, nem felmentették a bácsit;
2 - az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A cikkben milyen "szépen" megfogalmazták az áldozatokat.
Helybéli lakók.
Most miért nem lehetett - csakis a PC-ség kedvéért - kiírni, hogy cigányok voltak az elkövetők, tolvajok?

f.m.j. 2010.11.23. 15:11:30

@Marcellusca: tudod, hogy Magyarországon a felfüggesztett semmit sem jelent, nem? De. Szóval nem kapott semmit... az ügyész, meg az ügyvéd még csönget egy picit, aztán nem hasadnak tovább :)

f.m.j. 2010.11.23. 15:12:42

minek megfogalmazni, mindenki tudja, emlékszik, aki nem hülye, hogy kik, és miért voltak ott...

Kicsit Karcos 2010.11.23. 15:14:09

@Marcellusca: nem tolvajok voltak, hanem rablók és betörők, akik a lopás mellett meg is akarták leckéztetni Barna bácsit, csak (brühühü) el találtak halálozni útközben. Bár az állami vagyont is így védenék / védték vón... senki egy rossz szót nem szólt volna, ha nyakád szegi / egyéb módon "elhalálozásra kerül" néhány aggresszív fosztogató. 1 évig kellett volna a statárium, utána tudomásul veszi mindenki, hogy ez már nem a Csáky szalmája, hanem az Esterházyé (no nem a Péteré:).

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.23. 15:22:26

@Marcellusca: "Most miért nem lehetett - csakis a PC-ség kedvéért - kiírni, hogy cigányok voltak az elkövetők, tolvajok?"

Én tudom, én tudom!!!

Azért Te "gecire idegesítő figura", mert a bűnözésnek NINCS SZÍNE! Nem okultál ki eléggé az elmúlt 8 év alatt? :))))

Marcellusca 2010.11.23. 15:43:17

@Seduxen: Jó, jó, de most a fülkeforradalommal nem lesz/lett változás? :D

Seduxen (már NEM dr.) 2010.11.23. 15:54:02

@Marcellusca: miért lenne?

ennek az amúgy jól körülhatárolható csoportnak elég jelentős a szavazóereje (kivéve aki éppen "közügyektől eltiltás hatálya alatt áll"), szóval a romák internálás... ööö, izé integrálása MINDENNÉL fontosabb! :))

tudi 2010.11.23. 16:35:11

Szép kis "sikertörténet" bár mondjuk erre felénk (Devecser-Ajka) azt is csiripelik a verebek, hogy a MAL vezetése nem feltétlenül csak a timföldből szedte meg magát, beszélnek erre felé olyat is, hogy a tározóban lévő lúg nem véletlenül volt olyan magas ( hallottam én olyat, hogy 4 méter vastagon állt a lúg), és ugye a 13-as pH sok mindent fel tud oldani. Egyik történet szerint a vörösiszap tároló volt az Ajka környéki, Balaton északi parti maffia temetője.
@Geza: Szép kis összesítés.

Marcellusca 2010.11.23. 16:38:07

@Seduxen: Aha.
Szóval semmi nem változik/változott. :D

guma 2010.11.23. 16:46:29

@Marcellusca: hogy mondhatod ezt? :)))

Hetek óta a "változások" csúcsra járatása üzemel! Nem olvasod a posztokat csak írsz valamit.. DDD

is 2010.11.23. 16:50:54

@zero: @poszt: ja, csakugy, ahogy Simicska kiepitette a maga birodalmat Mahirestul, ahofgy Csanyi a teljes magyar elelmiszeripart maga ala gyurte, ahogy a szallodaipart meg a neve nem jut eszembe srac nyulta le, a szolobanyakat meg szemelyesen Orban, meg ha mas neven is van.

ez az eredeti tokefelhalmozas az egesz kapitalista tortenelembenm, az osszes meltosagos Lord angliaban, az osszes tiszteletremelto amcsi csalad Rockefellerestul, keneddystul, Bushostul, Clintonostul igy szerezte a vagyonat. utalhatjuk, de kb. csak ugy, mint a gruppent: nem voltunk benne.

akar el is vehetjuk ettol a 20 embertol (ha genyo vagy, akkor politikai alapon szelektalsz, de ez mar a te lelkiismereted kerdese), de akkor masik 20 fogja atvenni, mert szocialista megorzesben nem fog maradni, az biztos. legalabb ezt az iparagat nem tettek ugy tonkre, mint a cukorgyartast meg a bortermelest pl. ez meg ebbol a szempontbol, Magyarorszagnak egy sikertortenet.

Devil 2010.11.23. 16:57:52

Ugylatszik vannak akik szerint az allam tulajdona a magyar emberek tulajdona (nem; az most tulajdonkeppen Orban szemelyes tulajdona) es abban is hisznek hogy az allami gazdalkodas olyan hatekony (nem az) es hogy mindent csak el-privtizaltak (azota legalabb termel hasznot is)

Devil 2010.11.23. 17:03:17

@Geza: Lopas? Ertekbecslesi tevedes avagy a piaci szereplok lehetosegenek felulbecslese. Ha a bvecsult osszegert nem ment el, miert adtak el? Tenyleg ert annyit? Mi alapjan becsultek meg az erteket? Ha annyira jol ment, miert adtak el egyaltalan?

Daihelyon 2010.11.23. 17:05:12

@Devil:
"abban is hisznek hogy az allami gazdalkodas olyan hatekony (nem az) es hogy mindent csak el-privtizaltak (azota legalabb termel hasznot is)"

Nahát, nahát, csak nem a CEU-ról szabadultál ide? Olyan szép olvasni mindig ezt a liberális gondolat menetet, hogy az állam rossz gazda...

Daihelyon 2010.11.23. 17:07:29

@Devil:

Én még azt is kinézem belőled, hogy elhiszed, ha a "főnök" mondja, hogy idén a szilvesztert január 10-én tartják.

Jamesboci 2010.11.23. 17:11:50

Petrusz felesége áprilisban azt mondta a zöldségesnél: sajnos meg kell várnom a nyugdijat..:DD
ő nem , de a férje felismert, oszt kizavarta az asszonyt a boltból.

Terézágyú 2010.11.23. 17:12:30

Ha lopások történtek akkor börtönbe velük - de azért azon ne csodálkozzunk már és ne háborogjunk, hogy azok az emberek alapítottak alumíniumipari céget, akik korábban is az alumíniumiparban dolgoztak vezetőként...

Megszivtam 2010.11.23. 17:16:08

Itt egy még részletesebb cikk is, hogy hová tünt a magyar titán :

index.hu/belfold/2010/10/24/hova_tunt_a_magyar_titan/

Kicsit Karcos 2010.11.23. 17:31:13

@Devil:

"Lopas? Ertekbecslesi tevedes"

Bravó! Nem hogyishívlájkolás?

@Daihelyon: a CEU-közeli mértékadó értelmiség saját bevallása szerint rossz gazdája volt az államnak. Szerintem ab ovo semmivel nem rosszabb vagy jobb gazda, mint bármelyik óriáscég menedzsmentje, van ilyen is, meg olyan is. Érdekes viszont, hogy ezek a CEU-s szakemberek nem a Volkswagennél _osszák_ az észt, hogy mit adjanak el, de ízibe.

vajdasagi 2010.11.23. 17:33:24

@minimalista: Teljesen egyetértek. Ördögi kör - nincs jó megoldás.

Mert persze igaz, hogy kiprivatizálták bagóért. De hát annakidején mindent
bagóért privatizáltak: a külföldi nagyvállalatok is bagóért kaptak mindent
akkoriban. Úgymond: működtetni kellett a dolgot, mert egyébként munkanélküliség
van. És ők tudják működtetni. Nos: itt a hazai bennfentesek kapták meg bagóért
mert "tudják működtetni". Nem szép, sőt vérlázító ez a bennfentesek általi
privatizáció, de ilyen téren nem tudom, miért jobb a külföldi kapitalista, mint
a belföldi.

Másrészt, hiába vérlázító a dolog, ami most történik, az meg erősen
feszegeti a jog határait, akár a magántulajdon jogát is. Mondhatjátok, hogy
nem vették el tőlük, de szerintem egyértelműen olyan irányban haladnak a dolgok.
Tehát valahogy zsigerien ellenzem ezt, noha tudom: azok meglehetős
gazemberek, akiktől most elveszik a vagyont.

Harmadrészt attól tartok, hogy a játszma végén megint egy újabb
vérlázító privatizáció fog történni, csak éppen nem szoci-kötődésű embereknek.

Minimalista helyesen mondja: ördögi kör.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.23. 17:43:35

@Terézágyú:

Nem csodálkozunk.....Abszurdisztánban?! Semmin.
De erre azt hiszem a "bennfentes kereskedés" a helyes kifejezés, hogy állami vezetőként eladok a saját cégemnek valamit, amiből megmilliárdosodok.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.23. 17:44:18

@Megszivtam:

Benne van ám a postban is, ha figyelmesen olvastál :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.11.23. 17:53:38

@Kicsit Karcos:

A magyar állam igenis rossz gazda. De csakis azért, mert míg ha a magánszektorban elcseszel valamit és nem jön a profit, egyből kivasalnak a tárgyalóasztalon, de az állam nevében maximum tartanak egy sajnálkozó sajtótájékoztatót, oszt' csókolom. Nincs tétje nekik. Mert az ő pénzük ígyisúgyis megvan, 10-20-30 évre előre meg minek gondolkodnának? Az ő pénzük akkor is meglesz, pont azért gyűjtenek inkább munka helyett.

kvadrillio 2010.11.23. 17:54:00

nem olvastam el.
Azért nem, mert 10 ember meghalt miattuk.
Szemetek.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.11.23. 17:56:38

@f.m.j.:

"A vád szerint 2008 nyarán három helybéli uborkát akart lopni tőle,"

három helybéli??? miért nem lehet odaírni tényszerűen, hogy három ordas kaffer volt az a helybéli?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2010.11.23. 18:03:42

@Geza: itt már csak két dolog segíthet. 9mm és a 7.62mm.

alapvetően nem kedvelem Putyint és azt a keményvonalas irányt, de ő visszaadta az oroszoknak azt a büszkeséget, ami odalett a kommunizmusban.

emellé volt egy feltételezett igazságosztás is, amely senkihez nem köthető direktben.
a nem hivatalos "rendcsinálás" során sok, nagyértékű, az orosz államot/államvagyont érintő kárért felelős "érinthetetlen" "üzletembert" ért el a végzete. világszerte sok helyen.
amit a jog már nem tudott elintézni, azt megtette más.

ez nehezen tolerálható ügymenet, kicsit olyan maffiás feeling, de azért eléggé helyrerakta a dolgokat azzal kapcsolatban, hogy mi is a tabu.

Alvarez 2010.11.23. 18:18:53

Látom az irigységre mindig lehet építeni.

Mondjon már a seggfej posztoló egyetlen példát, ahol a súlyos környezetszennyezéssel telepakolt céget eladtak komoly külföldi befektetőnek. Én ilyenről nem tudok. Ahogy meghallották, hogy a cégnek több ezer tonna veszélyes hulladék van a bizonytalan felépítésű tározójában (vörösiszap), el is húztak a retkesbe. A volt NDK gyárait mind úgy privatizálták, hogy a német állam magára vállalta a környezetvédelmi problémákat. Azzal együtt ugyanis a dolog eladhatatlan épeszű külföldi befektetőnek. Vagy csak nagyon bagóért, de nálunk erre se tudok példát.

saetta26 2010.11.23. 18:24:49

Pár megjegyzés:
(1) kej 2010.11.23. 10:25:14
Az OTP-hez (akkor) O.V. kormányának sok köze nem lehetett. Emlékeim szerint Bokros L. pénzügyminisztersége idején szívatta meg CS.S. egy "furcsa" közgyűlésen a többségi tulajdonos magyar államot, ami elvezetett oda, hogy azóta is az ő felségterülete... (milyen jó szó ez ide :-) )

(2) csernaja obca 2010.11.23. 12:03:36
Azért meredek ebből azt a következtetést levonni, hogy a kapitalizmus rosszabb, mint a szocializmus/kommunizmus, vagy éppen fordítva. Egyszerűen arról van szó, hogy a rendszerváltások jelentős vagyonátcsoportulással (és veszteséggel) járnak. Itt vélhetően az elsődleges nyertesek - az objektív értékvesztésen túl -, a "tűz" és pártközeli vezetők, kiváltságosok. Néha kiderül az ilyen, ritkábban el (le) is számolnak velük...
Lásd még "is 2010.11.23. 16:50:54" hozzászólásában az eredeti tőkefelhalmozásról írtakat...

Geza 2010.11.23. 12:35:14
Ne haragudj, de ez pedig igazán buta levezetés. A névérték nem más, mint az úgynevezett alaptőke névlegesített értéke, aminél már alapításkor is lehet a valós érték magasabb (pl. tőketartalék, ha pl. 3szoros értéken emel valaki alaptőkét később, vagy nyereséget benntartják), illetve ha egy vállalat elveszti az értékét, akkor lehet a valós érték lényegesen kevesebb is... (Lásd pl. MALÉV)
Az más kérdés, hogy a névértéket hozzá "illik" igazítani a valós értékhez lefele is, de régen ez egyáltalán nem volt gyakorlat, sőt talán előírás sem volt rá...

-----
Amúgy meg hőzönghetünk itt demokratikus keretek között, de ettől a világ (általában) igenis hűbérurak befolyása alatt áll. Meglátásom szerint ma Magyarországon pl. a Cilleieket a Hunyadiak piszkálgatják, de hogy melyiket ki szereti jobban, ill. hogy másoknak fordítva jobban tetszik esetleg e hasonlat, az már szubjektív ...
Ugye Hunyadi (János) is Erdélyből jött (román?) testőrkapitány volt eredetileg, aztán hirtelen lett sokkal több... a (sajnos*) kihaló dinasztiájával...
*Megj. A "sajnos" is ugye szubjektív...

Ezzel az analógiával sokan végig néznének szívesen itthon egy "Meghalt a cselszövő" jelenetet, sokan nem...

S.

törökszultán 2010.11.23. 18:28:36

@DArchAngel: Négy év. Ennyi volt a Fideszé az elmúlt húszból. Vagy az elmúlt hatvanból. Nem kivánt törlendő. De azért nem birod megállni, hogy a Viktorba ne akassz be egyet? Mi?

belekotty 2010.11.23. 18:29:39

@Alvarez: Nem lenne az irigység ha a környezetvédelmi beruházásokat megcsináltál volna. Akkor nem lett volna iszapáradat és ma senki sem foglalkozna a MAL Zrt-vel.
Itt az a probléma, hogy szokás szerint csak kivettek belőle, mint a köcsög Széles a Videotonból és az Ikaruszból. Ha zOrbánnak Kína tetszik, akkor kezdhetné Széles kínai módon való tarkón lövetésével.

wlakos 2010.11.23. 18:31:49

@Alvarez: A magyar befektetők szépen megoldották a környezetvédelmet:( Láttuk! Még most is takarítanak utánuk.

belekotty 2010.11.23. 18:32:00

@törökszultán: Na Viktorkát hagyjuk a papa dolomit bányáival, meg amikor a parlamentben bejelentette a letartóztatását a Bakonyinak.
Viki papájának ügyeit amikor a Dunaferr udvarán már nem fért el a sok dolomit, mert annyit kellett venniük se hozzuk elő!

Kicsit Karcos 2010.11.23. 18:34:39

@laspalmas: igen, de mi akadálya van annak, hogy legyen tétje az ilyen herdákolásoknak? Mi akadályozza meg azt, hogy egy teszem azt miniszter kivasalja az államtitkárt, ha ilyen szerződéseket köt, és felvegyen a helyére egy másikat?

Meg is válaszolnám: az egyik az, hogy nincs főrészvényes, és hogy nem fut a monitorán realtime az áttekintés az ország főbb mutatóinak pillanatnyi helyzetéről. Ez nyilván kilőve, persze nem a vagyonleltár és az egységes országirányítási rendszer, hanem a főrészvényes.. A másik viszont működhetne, ha olyan szakembereket választanánk az ország élére, akiknek nevük van, és akik tudják, hogy csak egy nevük van. Azok akkor is elejét vennék a hűtlen-hanyag kezeléseknek, ha ezért egyébként senki nem számoltatná el őket.

Ehhez viszont az kell - és látok ebben előremutató tendenciákat -, hogy elsősorban is mindenki a saját választottjait értékelje, tartsa nyomás alatt, hogy aszerint a norma szerint dolgozzanak, aminek az ígéretével, amit másokon számonkérve megbízatást kaptak. Szerintem pl. a Fidesznek sokkal több fideszes kritikusa van most, mint az első ciklusukban volt, és nem azért, mert ennyivel rosszabbak lettek, hanem mert ennyivel igényesebb lett azóta az annak idején a kommunizmus igénytelenségével átitatott társadalmunk. Ez meg fogja hozni az eredményét, nem szabad beletörődni a szarba, mert megszokja az ember.

Alvarez 2010.11.23. 18:35:13

@belekotty: látom rosszul vagy tájékozódva. Jelenleg a legvalószínűbb verzió az, hogy a gát átszakadását a környezetvédelmi felügyelet (tehát az állami hatóság) által előírt vízzáró gát okozta.
Az összes többi tározónál pedig mindent rendben találtak a rendkívüli vizsgálat során.

Most elégedett vagy?

Alvarez 2010.11.23. 18:36:38

@wlakos: lásd az előbbi kommentemet. Valószínűleg az állami hivatalnokok hozzánemértése eredményezte a gátszakadást.

karnak 2010.11.23. 18:38:17

@zero: igen, micsoda bréking nyúz, valóban nahát.

Marcellusca 2010.11.23. 18:38:58

OFF

De undorító módon tálalják a retekklubos híradóban Szoboszlai Barna bácsi esetét!!!
Broáááááffff.

ON

Alvarez 2010.11.23. 18:41:17

@zero: "Ami most - micsoda meglepetés - nyereséges, és profitot termel, a tulajdonosaiknak?"

Ha hülye posztok írása helyett elmennél dolgozni, akkor talán te is keresnél pénzt. A munkáért és a tőkéért ugyanis pénz jár, ilyen a világ.

pug406st 2010.11.23. 18:46:10

@saetta26: ne zavard meg őket jegyzett meg saját tőke viszonyával és annak jelentésével... amúgy meg erre az lesz a válasz, hogy tuti akkor ott variáltak valamit...

Alvarez 2010.11.23. 18:51:14

@csernaja obca: "...akkor minek egyáltalán eladni?"

Azért kell eladni, mert a szocialista tervgazdaság csúfos kudarcot vallott a 40 év próbálkozás alatt. Ha az állam jobban tudna üzemeltetni a MAL Zrt-hez hasonló cégeket, akkor nálunk lett volna 40000USD a GDP a rendszerváltáskor és nem az USA-ban. Ilyen egyszerű a képlet.

Az meg kifejezetten buta, kontraproduktív és gusztustalan hozzáállás volt, hogy a tőkés vevővel akarták elpucoltatni azt a szart, amit az állam hozott össze a 40 év alatt. Látjuk az eredményét, így semmit nem tudtak eladni normális vevőnek.

demagofób 2010.11.23. 18:51:42

Ha ennyire irigy vagy, pereld be őket!

karnak 2010.11.23. 18:52:28

@Kicsit Karcos:
nincs semmi ilyen irany. te allva tapsolas megy, meg a parasztvakitas.
jelenleg hol latsz kifakadast pl a Kozgep folyamatos utepitesi nyeresei ellen az utobbi idoben?
Ugyanaz a sztori, sot rosszabb. az elso o-kormany idejeben nullara tettek egy ceget (Betonutepito), abbol kiszedtek minden vagyont, attettek egy Betonut nevu uj cegbe, majd nagy elekkel (vegyepszer, talan meg emlekszunk, sok vita volt arrol, hogy mi kozuk az utepitesekhez?semmi...) elkezdtek 2-10x-es aron autopalyat epiteni. mindenki viktor baratja volt a tobb szaz mrd-os uzletben, a dolomit (szinten ov csaladi okossaga) hab volt a tortan, marmint h veletlen o szallitotta az alapanyag egy jelentos reszet.

akkor errol sokat cikkeztek, botrany is volt, kesobb az idok szele mast hozott, masok raboltak utepitesekkel, strabag csoport, kulonfele nemet es osztrak cegek mindig bekerultek a konzorciumokba a NIÍF tenderek elnyeresekos, majd a colas, idokozben a vegyepszer es a betonut kikerult a "Jo korbol", simicska megvette a kozgepet, aki hirtelen egy -ket ev alatt 3-10szeres arbevetelure duzzad. (ez szaz mrd-os tetel)

teszem hozza jelenleg szinte csak olyan tenderen lehet nyerni, ahol a kozgep, v mas samesz cegek benne vannak a konzorciumban, az mar nem is kerdes h alvallalkozoi szinten kinek kell benne lenni (ha nem szerepelnek a fenti cegek nyerteskent, akkor alvalllalkozokent igen)

tovabba azt mar nem is mondom, hogy a MÁK kifizetések melyik utepiteseknel vannak kozel normalis hataridore lehivva (azaz kifizetve a vallalkozok - gy.k. kozgep, hidepito), es hol nem kapnak penzt pl 6 honapja (colas)

nem latom, hogy hihetelen ellenerzes lenne a fidesz szimpatizansok koreben ez ellen, es mara ott tart sok sajto, h nem irnak a jelenleg kormany ellen, nem irnak le ilyen sztorikat (lsd cig biztosito elemzesek)

nem latom h a sok mrd-os mahir tender elnyeres ellen felszolaltak volna. azt latom h vizsgaljuk ki a kommenistakat, a masikrol nem is hallottak, azt se tudjak mi az, lsd fentebb emlitett cegek meg.. szal, nem, nem valtozott semmi, sot.

Alvarez 2010.11.23. 18:54:41

@csernaja obca: "Mindig mondtam, hogy lépjünk ki az eu-ból, és csatlakozzunk a FÁK-hoz, "

Erről az a régi történet jut eszembe, amikor valaki disszidált a Szovjetúnióba és menekültstátuszt kért. Azok persze hazaküldték, itthon meg bezárták a diliházba. Meghallotta ezt egy komcsi és nagy patáliát csapott, hogy miért gondolják dilisnek ezt az embert...

karnak 2010.11.23. 19:04:45

@Kicsit Karcos: ne legyel naiv h azt gondold, h ezek nem legfelsobb szinteken mukodnek, es mukodtek, gondolod h egy allamitkar mrd-os vagyonkimentest egyedul dont el? meg a miniszter is kicsi, par 10 mio-s hataskoruk van zsebbe dolgozni.

most aztan meg inkabb, most meg szukebb a "jo" kor, aki kaphat munkat, lehet alvallalkozo. az allam a legrosszabb gazda, mert nem a szakmaisagot, hozzartest es árat veszi figyelembe, hanem a ki -kicsoda elvet, a piaci szektorhoz kepest 100x-osan.

jo pelda erre a jelenleg folyo informatikai elkepzelesek, ahol van kb 20 ceg aki allami tendert nyerhet, ezen kivul mas nem. egesz komoly nevek hianyoznak (vilagcegek), mert ok hirtelen nem jok (a legnagyobb nevekre gondolj), es olyan nullas, egy eves sem letezo vallalkozasok kerultek be, akiknek nulla multjuk van. nem ertenek hozza, es a sap pedig naluk csapodik le.

olyan a helyzet mint a solyom szavaval az alkotmanyozas, napi erdekek menten itt nem az alkotmany, hanem a szakmai hozzartes kerul ujraertelmezesre. es nem azt mondom h a synergon nem lopott 10 eve, vagy nem volt gyanus, hanem h nem valtozott semmi, az allam meg rosszabb gazda

a kulonbseg mara az lett, hogy nemigen van mit ELADNI, nemigen van vagyon.
innentol kezdve az allami vagyonnal visszaeles nem ebben nyilvanul meg, hanem a mukodessel kapcsolatos szerzodesekben. lsd utobbi evek bkv botranyai, egyeb botranyai, es ez a jeghegy csucsa.
mara ott tart a dolog, h nem lehet nem partszinek es zsebbe meno penzek nelkul komolyan munkat elvinni allami v onkormanyzati szinten.
es innentol meg durvabb lesz, hiszen itt most uj arcok vannak akiknek meg jobban kell a penz, eddig 10% ment zsebbe, most 50 fog. ebbol kiderul kb 1%, lsd orszag fenykepezese a geodeziaval, de a 99%.. mindenki tudja, ez van.

Kicsit Karcos 2010.11.23. 19:23:51

@karnak: az előzőhöz is.

Nézd, a geodéziás projekttel a világon semmi gond nem volt, még ha jól meg is nyomták a ceruzát. A profi vagyonleltárnál nem sok fontosabb dolog van ebben az országban, szerintem ebben a történetben az volt a hiba, hogy lefújták, de bízom benne, hogy "fű alatt" mégis meg fogják csinálni. Csak a Club Aligán ennek az összegnek a tízszeresét kúrták el az elvtársak, egyszerűen nem tétel országosan 5 milliárd forint egy ilyen projektre, akkor sem, ha Draskovics cége 167 millióért is bevállalta volna.

Mit meg nem adnék érte, ha annyi botrány lenne ezentúl, hogy amúgy értelmes és hasznos projektekre rátett valaki valahány százalékot, kiváló minőségben megcsinálta a munkát, ledokumentálta, átadta, és elment Hawaiira. Éppen ez lesz a következő lépcső azok után, hogy hótt felesleges baromságokra (4-es metró és tsai.) százmilliárdokat baszunk ki, ráadásul azt is olyan szinten kókányul csinálják, hogy én, a laikus okoskodó is jogi alaphibákat látok a szerződésekben, stb.

A protekcióval sincs semmi gondom, ha az azt jelenti, hogy hozza az ember az ismerőseit, akikért felelősséget vállal, és akik ennek ismeretében a lelküket is kiteszik, nehogy szégyent hozzanak azokra, aki odavitte őket. A gond azzal van, ami eddig volt. Ha meg valaki nem kap állami munkát, az dolgozzon másnak, ilyen az élet, nem lóghat mindenki az állami csecsen. A német fociválogatott is mindig Adidasban játszott, most is abban játszik, és abban is fog játszani, ha a fene fenét is eszik, ettől nem dől össze a világ. A gond akkor lenne, ha hitvány cipőkben kellene VB-re menniük, de erről szó nincsen.

A MAL-lal és társaival sem az az alapvető gond, hogy szaré-húgyé adták el őket, nem érdekelne engem, ha nem öntött volna ki a trutyi, és nem lettek volna olyan felháborítóan cinikusak. Így viszont, hogy ez történt, most már igenis felhánytorgatom az eladási árat is, és mindent, ami hozzájuk kapcsolódik. Tetszettek volna nem kiönteni a szmötyit.

Tudod, olyan ez, mint egy pohár sör után vezetni. Ha nem csinálsz galibát, le van szarva. Ha viszont igen, akkor a sör miatt külön is kapsz. Legalábbis Németországban ez így van, és ez nálam is így van jól.

336 2010.11.23. 19:26:18

@Geza: Bár igen mutatós a lista, amit összeállítottál a gyengébbeknek, de nem igaz. Ezeknek a cégeknek nem a szerződésekben meghatározott összeg az értéke. Az eladás tárgyát minden esetben az "x" NÉVÉRTÉKŰ üzletrész képezte.
Listád alapján te vagy a gyengébb, így engedd meg, hogy elmagyarázzam: Ha a cégemnek van egy helyisége, aminek nincs ablaka, akkor ahhoz, hogy ott levegőt lehessen kapni, be kell építsen a cég egy légtechnikai berendezést. A készülék ára legyen 5000 pénz. Két év múlva ennek a berendezésnek a piaci értéke nulla, részben mert használt, részben mert egy erősen helyiség specifikus berendezés, tehát máshol nem igazán használható. Ugyanakkor a cégem könyveiben két év alatt csak 29 százalékkal csökkent a beszerzési árhoz képest, mert így tudom csak amortizálni, tehát a berendezés névértéke 3550 pénz. Ha eladom, méghozzá ingyen csak valaki vigye a fenébe, akkor vajon elloptam a cégtől 3550 pénzt?

Kicsit Karcos 2010.11.23. 19:34:27

@336: igen, mert ezzel megszűnt a helyiség szellőztetése, vagyis 0 forintért cserébe funkciót veszejtettél. Hogy ezzel pont 3550 pénz kárt okoztál-e, vagy csak kb., az már legyen a könyvelők dolga.

Behajtó70 2010.11.23. 19:39:08

Így megy ez, a lopások legmagasabb szintje...egyetlen percet sem fognak ülni :(

gmower (törölt) 2010.11.23. 19:52:07

@336: Nem 3550-et, hanem 5000-et loptál a cégtől, mivel a helység értéke csökken ennyivel, hiszen ennyibe kerül egy új szerkentyűt venni bele, amivel visszanyerné azt a funkcióját, melyet a picaon 0 értékűnek tartott cuccal tudott.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.23. 19:56:43

Csak azt nem értem, hogy egy bizniszt miért kell 25 cégen keresztül csinálni ebben az országban... Ausztriában harmadennyi cég van...

öcsögbuzi magyar állam elveszi amit összehoztak... csak az maradt ki, hogy az se volt legális...
Nem tudom sajnálni a tulajdonosi kört...

Ráadásul a Béta Roll-ban Ferike is érdekelt :D

gmower (törölt) 2010.11.23. 20:01:14

@336: Egyébként megadtad a pontos receptjét annak, hogy hogyan kell dolgokat kettéválasztani ahhoz, hogy látszólag egyik se érjen semmit. Pl. ha privatizálni akarnám (haveroknak átjátszani jutalom reményében) a szóban forgó, amúgy teljesen jól működő helységet, akkor csinálok belőle két céget, az egyiké a szellőzés nélküli szoba, a másiké a specifikus semmi másra nem használható légtechnika lenne. Így papíron egyik sem ér semmit, bagóért eladom x és y cégeknek. Ezután x cég kibérli a spec légtechnikát y-tól, y meg kiadja a jó kis helységet, és mindenki boldog...

336 2010.11.23. 20:02:19

@Kicsit Karcos: @gmower: Tegyük föl, hogy a gépet egy nagyobb teljesítményűre kell cserélni, mert egyik napról a másikra többen akarnak a helyiségben levegőt kapni. Azaz vásárolok 6000 pénzért egy újat, a régit meg eladom.

Kicsit Karcos 2010.11.23. 20:15:21

@gmower: ld. még a hosszában vs. keresztben elfűrészelt létrát.

@336: akkor meg ott csúszott meg a dolog, hogy alultervezés áldozatává vált elsőre a légszivattyú kapacitása. 1450 pénzbe került a hiba + egy felesleges szerelésbe. Arról nem én tehetek, ha ki kellett cserélni egy még el nem avult berendezést, ez a tervező hibája. Úgyhogy csipkedje magát, hogy el tudja adni legalább anyagárban a régi berendezést, ha már elcseszte, mert csökkenti a cég szellemi tőkéjét, ha még ennyi sem sikerül.

karnak 2010.11.23. 20:29:29

@Kicsit Karcos:
a geodezia projekttel, es az informatikai berkekben most keszulo projektekkel az a gond, hogy van _Valami_ szukseg ra, de ugyanugy penzkibaszas mint a tobbi hasonlo ugy, amibol 100 meg 100 van.
akkor az mar 500 mrd, also hangon, csip-csup dolgokbol. el lehet morfondirozni, hogy mi a nagyobb baj, egy nagy 4-es metro, ahol megjegyzem mindenkinek leesik, nincs is nagyon tamadva a hidepito mostanaban, v a tobbiek, de ugyanugy elmegy egy-egy nagyberuhazasnak a tobbszorose ebben az orszagban.
nekem nem tetszo dolog ebbol 3-at kiemelni, mint satantol valot. meg nemtetszobb rajongani ilyen dolgokert barmelyik oldalon is, a borzaszto buta kettos mercevel. masreszt, ha az 10x.es aron nem gond, akkor miert kell mondvacsinaltan alkotmanyt modositani, osszesen kb 3 mrd huf osszegert, ami a joerkolcsbe utkozo vegkielegitesek osszege .....talan, ugyanmar.

a protekcioval bizonyos mertekig en is egyetertek (bizalom). ugyanakkor ne felejtsuk el, hogy ez megfelelo emberanyag nelkul kepzetlen dilettansok gyulekezeteve valik, es sajnos ez tortenik. hulye emberek dontenek tudas es tapasztalat nelkul mas emberek sorsarol.

remelem nem kerulsz sosem olyan helyzetbe, ahol azon mulik valami, hogy egy idiota asszisztens egy allamigazgatasi szerv vezeto poziciojabol mit dont, vagy epp mit nem, mert nem tudja mit kellene, nem vallal felelosseget. remelem nem kerulsz olyan helyzetbe, hogy azert mert valakit odaraktak, te nem kapsz, nemtom mibol elsz, de fizetest, vagy nem tudod kifizetni az embereidet, akik nem kapnak fizetest, mert epp nem lett megirva egy papir, vagy rosszul, vagy epp a hulye ember nem tudja mi az, es nem tortenik semmi, remelem nem kerulsz olyan helyzetbe, hogy emiatt akar tobb tiz eves munkad, ceged megy tonkre. felelosseg vallalas? mikor latni ilyet? latsz ilyet, ha csak az index cimlapjara nezel az elmult hetek hasonlo ugyeibol?

konnyu magas lorol beszelni, de ezek mogott emberi sorsok vannak, az hogy ne logjon az allam csecsen valaki.. akkor van aki ne logjon, van aki meg logjon? attol jo, hogy 5 evig kitartott a fideszes haverok mellett, penzelte oket, amig nem nyertek valami valasztast, vagy epp x evig tomkodte a penzt onkormanyzati vezetok zsebebe?

ki donti el, hol a hatar? az rendben van, hogy van amit tonkretesznek ha jo, ha rossz? ez az irany, minden le van szarva, most komolyan?

az a baj, hogy latom minden nap, hogy 1-2 kiveteltol eltekintve mi ment tonkre ebben az orszagban, es ebben ugyanugy benne van mindket oldal, az egyik kormanyrol a masik a megmaradt pl onkormanyzati oldalrol (szombathely, hodmezo) bontott el mindent.

a malosokrol meg ket dolog, nekem fogalmam nincs (mai napig nem olvastam realis valamit rola), hogy mi tortent, mennyit kellett volna kolteniuk, koltottek-e annyit, amennyit vallaltak, jol csinaltak-e amit, mit hibaztak es mit nem.
az nekem semmit nem mond, hogy egy kormanyzati politikus mit mond, az sem hogy egy ellenzeki, szoval varok egy valosagrol szolo leirtast, nem porhintest, ha egyaltalan letezhet ilyen...
valszeg elbasztak valamit, de hogy mit, mennyire, az szamomra nem derult ki.

336 2010.11.23. 20:30:04

@Kicsit Karcos: Két éve még elég volt a kisebb teljesítmény, de ma már nem. De nem válaszoltál a kérdésemre, hogy ilyenkor mit kéne csinálnom a piacon nullát érő berendezéssel, aminek 3550 a névértéke?

karnak 2010.11.23. 20:35:35

@336: eladod piaci erteken, ettol meg semmit nem kovetsz el, a konyv szerinti ertek semmit nem jelent, konyvelestechnikai kerdes a kulonbozet elszamolasa.

336 2010.11.23. 20:43:29

@karnak: Azaz, ha egy cég vagy üzletrész a névértékéhez képest elenyésző piaci értékén cserél gazdát, azt nem lopásnak hívják. Köszönöm bíró úr, nincs több kérdésem.

karnak 2010.11.23. 20:56:37

@336: ha nem nyrt, akkor a nevertek-valos ertek alma-korte.
ugyanakkor a relevanciat tekintve itt azert alalmi vagyon haveroknak, maguknak kijatszasa tortent, az mas kerdes ha nevertek es cegertek valoban nem ugyanaz.

Horizont 2010.11.23. 21:04:31

Azt mondták régen, hogy azok jártak jól akik nagyon közel voltak a tűzhöz. Basszus annyira közel voltak, és mégse égtek meg? Folyamatosan azt érzem, hogy jobb lenne tudatlannak maradni. Mivel minél többet tudunk, annál hülyébbnek érzem magunkat, következmény meg úgy sincs (csak nálunk,bennünk). Akkor most ez a szép "sorozat cégáramoltatás" azt jelenti, hogy akkor lehet tudni, hogyan lett milliárdos Gyurcsány? Vagy már előtte az lett? Sokat dolgozott és spórolt biztos.
És akik itt egy páran védelmükbe vették ezt az adás- vételt valóban meg vannak győződve, hogy minden a legnagyobb rendben volt, -van? Meg kéne győzni itt sokunkat erről....Az nem érv, hogy irigyek vagyunk!

336 2010.11.23. 21:05:35

@karnak: Arra akartam csak kilyukadni, hogy amikor arról van szó, hogy egy állami cég 10 pénz névértékű üzletrészét eladják egy privát cégnek 1 pénzért, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a Zemberek zsebéből elloptak 9 pénzt.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.23. 21:06:29

nos, akkor pártunknak és kormányunknak semmi egyéb dolga nincs, mint végre "áron" újra eladni.

én kibaszottul szurkolok nekik. :-DDD

karnak 2010.11.23. 21:08:52

@mavo: ugy erted maguknak atjatszani? v sapolni rajta? hat hajra.

karnak 2010.11.23. 21:16:38

@336: a polgarokebol vagy mik vagyunk most::)
nem, nem feltetlenul. semelyik privatizacio sem (legalabb is az elso 10 eve biztos nem) igy zajlott.

voltak becslesek mennyi a ceg, volt vevo v nem, ki kinek a kije, illetve milyen feltételekkel lehet eladni, es mennyi esik le az eladonak, illetve aki a neveben epp eljar, ezek a prioritasok, ugyletenkent valtozo modon:)

ez esetben valoban velhetoen elprivatizaltak a dolgot, kerdes mas megvette -e volna mas, lett-e volna masnak ennyi felhalmozott tokeje, banki kapcsolata. ezt nem tudjuk.
azt sem, hogy ha ugy privatizaljak, mint a cukoripart, ahol a ket nagy ceg (beghin s, agrana) felvasarolta a teljes iparagat azert, hogy aztan bezarjon mindent (semmi masrol nem szolt az ugy, mint az eu-s kvotakrol), es nullara tegye az iparagat... akkor jobban jarunk?

nyilvan persze, akkor nem lett volna szmotyi, ami kiontson, bezart gyaraknal.

biztos az lett volna a jo, ha magyar, de a kommenistaknal magyarabb (pl ma jobboldali) emberek kezebe csoppen a ceg, hiszen az a tuti.:)

Kicsit Karcos 2010.11.23. 21:19:07

@karnak:

"remelem nem kerulsz sosem olyan helyzetbe, ahol azon mulik valami, hogy egy idiota asszisztens egy allamigazgatasi szerv vezeto poziciojabol mit dont, vagy epp mit nem, mert nem tudja mit kellene, nem vallal felelosseget"

Ezt én is remélem, honfitársaimmal kapcsolatban is.

"konnyu magas lorol beszelni, de ezek mogott emberi sorsok vannak, az hogy ne logjon az allam csecsen valaki"

Egy informatikai cégnek biztosan nem kell állami csecsen lógnia. Ha én lennék az állam, amúgyis csak olyan céget engednék a csecsemen lógni, amelyik az árbevétele több mint felét nem tőlem kapja. Azt természetesen értem, hogy minden állami csecs mögött emberi sorsok vannak, de Te meg azt értsd meg, hogy a nem állami csecsek mögött is ugyanolyan emberi sorsok vannak. Az állam egy ugyanolyan megrendelő, maradva az informatikánál, mint a Microsoft, aki ha nem velem akar szerződni, akkor mással kell szerződnöm, nem dörömbölhetek az ajtaján, hogy márpedig velem szerződjön. Adófizetőként a minőségi munkát várom el az államtól a pénzemért, és emellett, hogy ha csak lehet, magyar vállalkozásoktól vásároljanak, de hogy ezen belül miért X-től, és nem Y-tól, azt már rábíznám a fizetett szakemberekre, az ő számonkérésüket meg a fizetett főnökükre, és így tovább.

Alkotmányhoz: ha jó alkotmányunk lesz (rövid, mindenki által megtanulható, következetes, stb.), akkor - szerintem - megéri a 3 milliárdot. Ha nem ilyen lesz, az pénzkidobás.

Végkielégítésekhez: menjenek a picsába, pereljék vissza a jogtalan kifizetéseket, ne különadóztassanak fűnyíróelven.

@336: sokféle lehet az a piaci érték. Nem ugyanannyit ér egy autópálya-csomópont egy autópálya-üzemeltetőnek, mint egy lakóparképítőnek. Persze ha csak lakóparképítő haver van, és őrá szabom a tendert, akkor nyilván jobban szétnyílik a könyv szerinti érték és az eladási ár közötti olló, akkor is, ha végül mégis autópályát akar üzemeltetni, csak ugye ahhoz nem ért.

Mindenesetre, ha abból indulunk ki, hogy a befektető általában pár, legfeljebb 10 év alatti megtérülést szeretne, és a 100 millióért megvett vagyon 15 év alatt tízmilliárdokat fialt bármilyen nagyobb összegű befektetés, egyéb kockázatvállalás vagy innováció nélkül, akkor azért sejthetjük, hogy lopás (lopatás) történt. Nyilván a könyv szerinti érték legfeljebb tájékoztató lehet, mint ahogy egy rendes értékbecslés is, de úgy tűnik, a vételárnál mégis sokkal jobban közelítette a valóságos értéket.

336 2010.11.23. 21:25:53

@Kicsit Karcos: @karnak: A vita veletek üdítő - és meg kell jegyeznem, hogy sajna ritka az ilyen anyázás mentes eszmecsere - de átadom magam az enyészetnek, mert holnap korán fújják a gályán a riadót.

vomit 2010.11.23. 21:30:52

Dr. Balogh Zoltannal 2008 december vegen keszitett interjut a katolikus radio. nem tudom, mikor olvastam a tortenetet, de rogton megkerestem a fajlt, es letoltottem. most mar asszem sehol sincsen fent, kukaztak az archivumot.
akit erdekel, itt meghallgathatja. 30 percnel kezdodik a lenyeg, de a Bessenyei vers is utos az elejen.
data.hu/get/3216431/Dr.Balogh.Zoltan._Hevizi_to_2008-12-20_00.mp3

karnak 2010.11.23. 21:41:05

@Kicsit Karcos:
ok veled lehet beszelni, orulok, konkret pelda informatikara, hogy ne kodokban beszeljek.

tegyuk fel egy ismerosomnek lenne egy 15 eve mukodo cege, akinek mindig minden kormany alatt voltak allami megrendelesei, tegyuk fel az illeto jobboldali beallitottsagu egyebkent, de sosem vallalt szerepet, tegyuk fel ezt most is felkinaltak neki, de onmaga ura szeretne lenni, nem fogadta el.

tegyuk fel, olyan jo munkat vegez, hogy az utobbi evekben a bevetelenek felet mindenfele palyazatokon nyeri, mindenfele allami, onkormanyzati, egyeb munkakkal, ahangatjak egymasnak civil szervezetek, onkormanyzatok, allami szervek.
masik resze a munkajanak nagy multicegektol jon.

tegyuk fel, minimalisan keni meg a palyaztatokat, vagy meg annyira sem.

tegyuk fel, elmegy szavazni, jon a valasztas, nyer az altala szimpatikusnak tartott part, mindenki hepi.

tegyuk fel, elkezdenek uj arcok megjelenni azon szervezetek elen, ahol o alvallalkozo, szolgaltat, stb. x x x eve.

tegyuk fel az uj arcok azt mondjak az o rendszere, ami x eve mukodik ott, h nem jo, mert ez egy kommunista rendszer (!), le kell cserelni.

tegyuk fel emberunk elkezd telefonalgatni, hogy egyik naprol a masikra ne basszak ki olyan helyekrol, ahol o evek ota dolgozik mint informatikai szakerto, felhivja az ismeroseit nagyon fenn, hogy segitsenek neki ebben az abszurd helyzetben. (a cegben emberek dolgoznak, ami az ove, tehat nem csak magaert dolgozik, nem az o egzisztenciajat felti)

tegyuk fel, megy egy par telefon, szolnak, azt mondjak az uj embereknek ne bantsak ot. az uj emberek azt mondjak hogy ok, nem kell azonnal huznia, .....de ez igy nem jo, mert igy ok nem tudnak penzt szerezni (hiszen nem szerzodhetnek le vele most ujra uj aron ugyanarra....)

most akkor az lesz, hogy mivel ez a rendszer az elozo era alatt keszult, ezert "auditaltatnunk" kell a megfeleloseget..

az auditor ceget meg is van, mondanak egy nevet es egy osszeget, hogy mennyiert lesz auditalva a rendszer. (ami evek ota...stb)
az auditalas a rendszer kialakitasanak es eddigi koltsegenek, azaz a teljes dijanak kb 5x-e, tizmilios nagysagrendu, az auditalo informatikai ceg fel eve jott letre.

az informatikus emberunknek elmondjak, hogy mostantol van az orszagban x ceg, aki dolgozhat az allamnak, o nincs kozte, de o dolgozhat mint alvallalkozo, adjon at mindent egy masik cegnek, aki majd az o arainak 5x-eert fog dolgozni, es fel eve alapitottak, vagy epp megvettek.

az informatikus ember azon gondolkodik, hogy mekkora penztalicskazas folyik itt mar, o megcsinal valamit mondjuk 2 mio ft-ert, aztan eves szinten elker 0.5 mio-t a fenntartasert, fejlesztesert, aztan valasztasok utan hirtelen az o rendszeret _elveszik_ tole, es valakik zsebeben landol egy 30 mio, egy ugyben csak.

majd ot fel ev utan (miutan az teljes rendszeret, szellemi tulajdonat kiadja a nimand uj cegneknek, aki ezentul felette lesz az alvallalkozoi vonalban) ot kibasszak.

ez ok szerinted ha _neadj_isten_ilyen_megtortenne?

az alkotmany: felreertetted, az alkotmanyt a hivatalos duma szerint azert kellett modositani, mert a sok vegkielegitest vissza kellett szedni. a 3 mrd-ot v mennyit arra irtam ,hogy a vegkielegitesek osszege amit vissza akarnak szedni, nem eri el ezt az osszeget _osszesen_, de a fenykepezes belefer? de ebben egyetertunk akkor.

Kicsit Karcos 2010.11.23. 21:54:00

@karnak: nem jó a helyzet, de ez mindig benne van a pakliban, ha ennyire kiszolgáltatja magát az ember egyetlen megrendelőnek. Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni szerintem, úgy értem, rendszerszinten. Két óvintézkedést biztosan tud tenni a vállalkozó, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe, az egyik, hogy ugye több ügyfelet próbál kiszolgálni, a másik, hogy nem sajnálja a munkát, hogy a megrendelő elvárásainál jobban paraméterezhetővé fejlessze a rendszert, ami segít majd abban, hogy másnak is el tudja majd adni a rendszerét. Ez egy befektetés, aminek nyilván ára van.

Alkotmányhoz: szerintem most csak belekókányoltak, hogy meg lehessen vágni a végkielégítéseket, de az ezt megengedő passzus már nem lesz benne a végleges alkotmányban, nehogy rajtuk csattanjon majd. Egyébként jobb is, ha nem lesz benne, annál már csak az lenne jobb, ha most sem tették volna bele. A mostani alkotmányt most már teljesen szét fogják díbolni, amíg el nem készül az új, de az új már valszeg olyan lesz, ami kétharmad vagy feles mandátumarány alatt is megfelelő lesz nekik.

@336: viszont a legjobbakat, gyere máskor is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.23. 21:54:09

@karnak:

miről beszélsz? ezek nem lopnak, különben pokorni levágja a kezüket!

egyébként meg a nagy szu éveken keresztül cserélte azt az alaméniomot luxusladákra, még az is megeshet, hogy tízszer, de talán még százszor annyit is ért az az üzem, mint amennyiért ezek a karvalytökések elprivatizálták.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.11.23. 21:55:46

@Kicsit Karcos:

"Alkotmányhoz: szerintem most csak belekókányoltak, hogy meg lehessen vágni a végkielégítéseket, de az ezt megengedő passzus már nem lesz benne a végleges alkotmányban, nehogy rajtuk csattanjon majd."

miről beszélsz? az érintett haverokat már kivették a törvény hatálya alól ...

DArchAngel 2010.11.23. 22:01:21

@törökszultán: Nem is tudtam, hogy kilóra mérik. Emberélettel is így állnál?
Ha ismernéd az eddigi hozzászólásaimat itt, akkor tudnád, hogy ekéztem itt már mindenkit. Viktort csak azért emlegettem fel, mert hirtelen a sok-sok ilyen ügyből "véletlenül" egy olyan került elő, amihez még a Böszmének is köze van. Mindez is csak azután, hogy szó szerint kiborult a szar...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.23. 22:02:03

@336: Azért az más kérdés, hogy mi az az elenyésző, illetve ki az eladó, és a vevő.

Ha két cég, az magánügyük.
Ha az állam ad el valamit bagóért, amit ráadásul esetleg az állam züllesztett le, és egy állami vezető sleppjének cége veszi meg, az lehet, hogy legális, de semmiképp sem mondható morálisan helyesnek, és jogos a felháborodás.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.23. 22:03:32

@belekotty: "Akkor nem lett volna iszapáradat és ma senki sem foglalkozna a MAL Zrt-vel."
Valamin minden csaló, tolvaj megcsúszik... Kicsit kevsebb profit nem érte volna meg, hogy ne bukjanak le?

Kicsit Karcos 2010.11.23. 22:04:39

@karnak: nem jó a helyzet, de ez mindig benne van a pakliban, ha ennyire kiszolgáltatja magát az ember egyetlen megrendelőnek. Ezzel nem igazán lehet mit kezdeni szerintem, úgy értem, rendszerszinten. Két óvintézkedést biztosan tud tenni a vállalkozó, hogy ne kerüljön ilyen helyzetbe, az egyik, hogy ugye több ügyfelet próbál kiszolgálni, a másik, hogy nem sajnálja a munkát, hogy a megrendelő elvárásainál jobban paraméterezhetővé fejlessze a rendszert, ami segít majd abban, hogy másnak is el tudja majd adni azt. Ez egy befektetés, aminek nyilván ára van.

Alkotmányhoz: szerintem most csak belekókányoltak, hogy meg lehessen vágni a végkielégítéseket, de az ezt megengedő passzus már nem lesz benne a végleges alkotmányban, nehogy rajtuk csattanjon majd. Egyébként jobb is, ha nem lesz benne, annál már csak az lenne jobb, ha most sem tették volna bele. A mostani alkotmányt most már teljesen szét fogják díbolni, amíg el nem készül az új, de az új már valszeg olyan lesz, ami kétharmad vagy feles mandátumarány alatt is megfelelő lesz nekik.

@336: viszont a legjobbakat, gyere máskor is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.23. 22:51:08

@Kicsit Karcos: Még mindig nem értem, miért kell izmozniuk az Alkotmányon, amikor annak a módosítása nélkül is megoldható lett volna a leszámolás. Így meg egy csomó kényelmetlenséget okoztak maguknak.

Fehérszakál 2010.11.23. 23:05:20

Talán emlékeznek itt még páran azok közöl akik ékezettel írnak, (a többi mind csitri linuxos és unixos informatikus) hogy volt annakidején egy olyan cég amit úgy hívtak hogy TEMAFORG. A köznép erről a cégről csak annyit tudott, hogy fonalkereskedő cég. Ez Igaz is volt, de azt kevesen tudták, hogy a cég árbevételének csak kb 2 %-át adta az országban működő 110 üzlet. A cég főleg a nagykereskedelemből termelte meg az évi több száz milliárdos árbevételét illetve volt 2 gyáregysége is ahol exportra termeltek. Kereskedtek faszánkóval, tevepihével, mormotazsírral, repülőgéphangárral stb.... Ez nem vicc, hanem tényleges tételek voltak. Volt egy vezérigazgató még az átkosban aki egykézben tartotta a cég teljes kereskedelmét, ő járt mindenhova üzleteket kötni. Volt hogy vagon számra vásárolta az ipari gyémántot és az akkori clipperes könyvelési rendszerben egyszerüen nem lehetett lekönyvelni ezt a tételt, mert a clipper nem tudott kezelni ekkora számot ezért 16 tételre szét kellett bontani a számlát. Egy zseniális kapcsolatrendszerrel megáldott kereskedő vénájú ember volt az igazgató.
Na ezt a céget a privatizáció kezdetén már el akarták adni a vidéki gyáregységeivel együtt. Az első körben ezt az igazgatót nyugdíjazták. A cégnél akkor 11.000 ember dolgozott az országban szanaszét, tehát nem kis cég volt. A privatizáció során 20.000.000 azaz húszmillió Ft kárpótlási jegyért adták el a céget + a vevő vállalta, hogy további 60.000.000 Ft-ot fizet az államnak. A vevő a kárpótlási jegyeket átadta a magyar államnak, de a fentmarad hatvan millát sem akarta kifizetni, ezért létrehozott a semmiből egy Aránium nevű kft-t 100.000 Ft törzstőkével, ebbe aportálta az országban lévő 110 üzletet. Ezzel ugye már egy csapásra kimentette a vagyont a cégből egy másik cégbe. De még így is nagyon jelentős vagyon maradt a cég központi raktárbázisaiban ezért elrendelték, hogy a Temaforg szállítja az árút az üzletekbe, de az árbevétel már az aránium kft- számlájára folyon be minden nap. Egy idő után elkezdték kirugni a dolgozókat, az üzleteket bezárták, a Temaforg beszállítóinak sem fizettek, milliárdos tartozást hoztak össze így veszteségessé tették a Temaforgot amit a végén szépen fel is számoltak mint veszteséges cég. Na így folyt itt annakidején a privatizációnak nevezett lopás.

teccikérteni 2010.11.24. 00:16:05

Azonkívül, hogy 336 -nak igaza van, érdemes elolvasni egy-két privatizációs szerződést végig. Elég lepukkadt gyárak voltak ezek egy része, ráadásul a piacukat is elveszítették a Szovjetunió felbomlása után. Szóval, nem virágzó cégek voltak ezek, a szerződésekben beruházásokra és munkahelyek megtartására is kötelezték a vásárlókat. Valaki kérdezte itt, hogy miért csak 90 %-ot adtak el. A maradék 10 % -ot a dolgozóknak ajánlották fel. Nem tudom, mennyit vásároltak a dolgozók, de úgy tudom, nem kapkodtak érte.

kej 2010.11.24. 05:33:05

@saetta26: nem azt írtam, hogy viktorovics személyesen adta át a kulcsokat csányinak, csupán arra utaltam, hogy mind a két oldal vastagon kivette a részét a privatizációnak nevezett szabadrablásból

f.m.j. 2010.11.24. 08:17:31

Én egyre kevésbé, sőt egyáltalán nem tudom megérteni azokat, akik bármelyik 20 éve közszerepléssel foglalkozó, közpénzek közelében élő, parlamentarista gyíkot a védelmükbe veszik, és bőszen mögéállnak, igazolnak, és bizonyítanak, és picsognak, hogy még mindig jobb, mint az, vagy még mindig jobb, mint amaz,
szerintem csak az egységes utálat (ami nem tudom melyik pontnál fog csúcsosodni, és tettekben megnyilvánulni?) segíthet...

és ha vmelyik barom azzal jön, hogy az irígy szarmagyarok nem fizetnek adót, azért van itt minden szar, az tényleg kiérdemelte a barom jelzőt

f.m.j. 2010.11.24. 08:40:39

@vomit:
én meghallgattam... ezek a mi vezetőink nemcsak 20 éve (főleg, hogy jobbára ugyanazok) gyakorolják az ország eladását, én mindig is sejtettem, hogy ezek nem dilettánsok, hanem nagyonis tudatosan tesznek Magyarország érdekei ellen, profin lobbiznak valakikért, valamikért, önmagukért, akik nem mi vagyunk
dr. Balogh Zoltán (nem a fideszes köpönyegforgató) nagyobb nyilvánosságot érdemelne, nagyra értékelem amit tett, és amit tesz...

tudsz valamit a könyveiről? 2008-as az interjú, és csend van, felelősök nincsenek, továbbra is ők ami vezetőink, elitünk

f.m.j. 2010.11.24. 08:41:39

ja, mindig kellett valaki, akinek nyalhatnak, ha nem a SZU, akkor az EU, tökmindegy, csak jó nagy segg legyen

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.24. 08:47:56

És egy kis érdekesség a cégesdiről :

index.hu/kultur/media/2010/11/23/a_sajto_nelkul_vitaznak_a_sajtorol/

"Az előző kormánnyal is jóban voltak" c. részben... Néni alapít egy céget, ami helyből egy konferenciát kezd rendezni, de valahogy kilóg, hogy a néni korábbi cége szervezi...
...és akkor ilyenkor minek kell új céget alapítani, ez böki a csőröm, mert annyi ilyen van...

guma 2010.11.24. 08:50:15

@f.m.j.: teljesen igazad van!!!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.24. 08:51:47

@f.m.j.: "és ha vmelyik barom azzal jön, hogy az irígy szarmagyarok nem fizetnek adót, azért van itt minden szar, az tényleg kiérdemelte a barom jelzőt "

A probléma egyik része pedig tényleg ez!
Csak ugye a másik az, amt te is írtál, hogy amit befizetnek (vagy befizetnének) azt meg ellopják.
Végülis benne van, hogy ha többet adunk a közösbe, akkor többet lopnak el :D

fokabacsi 2010.11.24. 09:40:24

@ColT: Helyesen: nincs az a pénz, amit el ne lopnának.

vomit 2010.11.24. 11:06:22

@ColT: a "penz", amirol beszeltek, masok eladosodasa utjan kerulhet es maradhat forgalomban. nem az ado teremti elo, nem is a munka vagy a sporolas. szaz emberbol szaz azt kepzeli, megsem az allam bocsatja ki, es tartja ingyen keringesben, helyette magankezbol kamatra kolcsonozzuk.
quotes.liberty-tree.ca/quote_blog/Robert.Hemphill.Quote.CA66
Someone has to borrow every dollar we have in circulation, cash or credit. If the Banks create ample synthetic money we are prosperous; if not, we starve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.11.24. 17:02:52

@vomit: Ezzel nem mondtál mást, mint amit régóta pofázok + amiről a "válság" szól; a nem létező pénzekből felépített birodalmak összeomlanak, és amíg nem nyeli be mindenki a veszteségeket, meg nem mennek csődbe az életképtelen, csak nem létező lóvéból működő dolgok, addig semmi nem fog itt változni, semmilyen IMF-hitel, meg semmilyen bankmentő csomag, roncsprémium nem menti meg a világot.

vomit 2010.11.24. 21:37:17

@ColT: az a baj, hogy a kognitiv disszonancia miatt a fajdalmas uj informaciot vegiggondolas nelkul kizarja az emberek elmeje. egyszeruen nem ertik, mirol beszelunk. raadasul a "rabbit hole" sokkal melyebbre megy ennel.

Szúrófény 2012.07.28. 04:52:04

@tudi: Egy másik szál. Kádár utólsó nagyüzemi látogatása LKM Diósgyőr! Utód nesz Grósz! Libligje Tolna Lajos LKM vezér. Kohászat csődje után, csodás menedzserünk, az alamínium iparban kamatoztatja vagyonát! Olcsón adták a szemétdombot, környezeti károk felszámolási kötelezettségéve, amit senki nem vett komolyan, kért számon! Haszon az övék, kár a miénk! Vakulj magyar!

Szúrófény 2012.07.28. 04:54:37

Abszurd mese

Hol volt, hol nem volt az állami vagyon. A moszkvai világbirodalmon túl, az átláthatatlan privatizációs üveghegyen innen, a nagy varázslók korában eltűntek a gyárak, üzemek, kastélyok, földek, erdők az állami tulajdonból.
Az elvarázsolt ország, nevesincs királysága (nem király a neve, de a királynál is nagyobb a hatalma) kedvenc, sőt kegyenc miniszterére bízta az állami birtok (f)osztogatását. Kopasztották is az államot, mint Márta asszony a vasárnapi húslevesbe való tyúkot, forró víz nélkül.
Rózsa Sándor és a világ valamennyi, valaha volt útonállója szájtátva bámul ránk, hogy ez lehetséges? Elvenni a vagyont azzal, hogy az Államé, mindnyájunké, kicsit pihentetni, aztán magamévá tenni aprópénzért, mint az olcsó utcalányt. Mindezt a jog, és az állam palástja alatt.
Az útonállás magánvállalkozásban soha nem lenne ennyire „hatékony”. És mindezt a magánvállalkozás elsődlegessége jelszavával! A lényeg: mindent jól összezavarni, akkor lehet igazán sikeresen a zavarosban halászni!
Az ostoba becsületesnek meg: „száraz tónak nedves partján, döglött béka kuruttyol!”

Megjelent a Magyar Fórumban „Nem mese ez gyermek címmel” 1995.

süti beállítások módosítása