Skip to content


       Szűrés lista

40%-os rádiós zenei kvóta: több magyar szám, több jogdíj

Múlt hétfőn benyújtották az új médiatörvény-tervezetet, melyben még csak az szerepelt, hogy a magyar rádiókban "a zenei művek közzétételére szánt műsoridő huszonöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítani."

Pálffy Istvánéknak ez nem volt elég, vagy a zenei lobbi kevesellte, mert egy módosító indítvánnyal ezt a 25%-ot 40%-ra szeretnék feltolni.

Ilyen finomságok vannak a tervezetben:
- a törvényben meghatározott arányoknak "az egyes médiaszolgáltatások 5 óra és 24 óra közötti műsoridejében is érvényesülniük kell".
- a rádiók által játszott magyar zenei műsorszámok huszonöt százaléka "három évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műből, vagy három évnél nem régebben készült hangfelvételből kell, hogy álljon".
- tematikus rádiós médiaszolgáltatást és lekérhető médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltatók" indokolt esetben a fenti arányoktól eltérhetnek, illetve a kvótát öt évnél régebben készült zeneművekkel is teljesíthetik.

A 25% hallatán csalódottan nyilatkozott Czutor Zoltán, a SZERZŐK elnöke:
"Az általuk kívánatosnak tartott negyven helyetti huszonöt százalékkal szerinte még éppen teljesíthető lenne a magyar zeneipar védelme, de mint mondta, "rezeg a léc"."

Most biztos nagyon örülnek, hogy megkapják az általuk kért 40%-os kvótát.


A Neo és a Class amúgy a szerződésükben már eleve 35%-os magyar zenei arányt vállalt, így ez a törvénytervezet nem érinti őket nagy mértékben.

Neo FM főszerkesztője, Hegyi György:
"Érdekes tévhit, hogy a magyar zenének jót tesz, ha a rádiók kötelesek magasabb arányban magyar dalokat sugározni. Ebben a tévhitben megvan az igazság magja, de a valóság az, hogy ezzel legalább két évtizedes késében vagyunk: ma már nem a rádiók és nem is a televíziók vezetik be vagy teszik népszerűvé az előadókat. A rádiós játszásoknak a véltnél ma már sokkal kevesebb hatásuk van a zenei piacra."

Machán Frigyes, a Radio Café:
"2010-ben egy ilyen törvény teljesen túlhaladott, a zenehallgatási szokások ugyanis mára teljesen megváltoztak. Fordítva ülünk a lovon. A popzene piacfüggő, nem gondolom, hogy Elvis vagy a Coldplay azért kezdett játszani, hogy jogdíjakat kapjon a rádióktól. Döntsön a verseny, egy ilyen kvóta viszont a megélhetési zenészeknek kedvez."

Egyetértek Véleményvezérrel, hogy ez egy átgondolatlan lépés.
VV szerint "a tervezet mögött meghúzódó szándék ugyanis nemes és fontos. Tekintettel arra, hogy a szórakoztatóipart mindössze néhány nemzetközi vállalat uralja, minden kisebb ország elementáris érdeke ezekkel szemben saját kultúráját megvédeni. A védekezés egyik fontos bástyája pedig pont az anyanyelv és minden hazai kultúrtermék védelme, beleértve a hazai zenét is."

De biztos, hogy eme nemes szándék van a 25%-os, majd a hirtelen módosított 40%-os kvóta ötlete mögött?

Az Artisjus évente 13 milliárd forint "jogdíjat" szed be, és ebből 9,8 milliárd forintot oszt ki, 2,8 milliárdot pedig magára költ.

"Az Artisjus felosztása mindig valós felhasználási adatokra épül, így a kifizetett jogdíjakban is ez tükröződik vissza. Ma az arány körülbelül 40–60 százalék a külföld javára, de mivel a magyar zene az utóbbi években visszaszorulóban van, talán pontosabb a 35–65 százalék. Én azt gondolom, hogy a nemzeti identitáshoz nagyon fontos lenne, hogy még több igényes magyar zene legyen elérhető – de az Artisjus jogkezelésében semmilyen eltérést nem engedhetünk meg a külföldiek rovására." - írja az Artisjus.

Hogyan lehet ezen a 35-65 százalékos arányon úgy módosítani, hogy az adott nagyságú tortából több jusson nekünk, és kevesebb menjen külföldre?

Legyen kvóta a rádiókban, és ez legyen minél magasabb.
Mondjuk 40%%

Miért is kell a kvóta?

Az Artisjus apparátusa monitorozza az összes rádió összes adást, és ez alapján minden előadó megkapja a jogdíjat:

Rádiós elhangzások: "Ebben a kategóriában osztjuk fel az országos és körzeti rádiókban sugárzott zenei felhasználások után beszedett jogdíjakat. A feldolgozott rádiók műsorát teljes egészében figyelembe vesszük: az év minden napján, 0-24 óra között elhangzott összes mű adatait feldolgozzuk."

2009-ben a rádiós sugárzás tekintetében 21,39% volt a magyar zene és 78,61% a külföldi zene aránya.

Több magyar szám -> több jogdíj a magyar zenészeknek.

De mi a helyzet írható CD-k, DVD-k, pendrive-ok, mp3-as lejátszók után beszedett jogdíjakkal? Nem találjátok ki, de ezt részben szintén a rádiós játszási lista alapján osztják fel, vagyis akinek többet játssza a számát a rádió, többet kap "matrica-adóból".

Üres hanghordozó: "Ebben a kategóriában osztjuk fel az ún. üres (írható) hanghordozók gyártóitól és importőreitől a magáncéli másolásra tekintettel beszedett jogdíjakat (üres hangkazetta, CD, DVD, stb.). A felosztás alapját a belföldi mechanikai hanghordozók eladási és gyártási példányszámai ÉS a rádió műsorok adják."

2009-ben a hanghordozó eladás tekintetében 56,51% volt a magyar zene és 43,49% a külföldi zene aránya.


Kérdez
az olvasó:
Miért pont így számolják a jogdíjakat, amikor nyilvánvaló, hogy az ilyen módon kijött sorrendnek majdhogynem köze sincs a valósághoz?”


Válaszol az Artisjus:
A kérdés az üres hordozói díjak zeneszerzői részének Artisjus általi felosztására vonatkozik. Nos, a számítás módját az érintett szerzők állapítják meg, ők döntöttek úgy, hogy ezek az adatok viszonylag pontosan tükrözik az egyes zeneművek népszerűségét. Szerzői oldalról gyakran jönnek új ötletek, elképzelések arra, hogyan lehetne módosítani a felosztás rendjén. Ezek a javaslatok végighaladnak a demokratikus döntési úton, és ténylegesen történnek változások a szabályzatban. A többi közös jogkezelő szervezet a saját belső szabályai szerint osztja fel a rájuk eső jogdíjrészt, eltérő elvek szerint.



Az Artisjus 10 tagú vezetősége dönti el, hogy hogyan osszák fel a pénzt. Milliárdokat.

Szerintetek a magyar zene és a magyar nyelv védelme áll a 40%-os kvóta mögött, vagy egyszerűen csak a zenészek felső 10-20%-a, akiknek a számaikat már most is orrba-szájba játsszák a rádiók, még több lovettát szeretnének?

Remélem most már mindenki érti, hogy miért akarják kicsinálni a Petőfi Rádiót?
Játszik a Petőfi Presszert, Bródyt, Ákost, Tankcsapdát? Nem játszanak, és így "torztíják" a rádiós játszási listát.

Elég csak összevetni a Petőfi Rádió Top30-as listáját a Mahasz rádiós Top40-es listájával és a Mahasz Top40-es eladási listájával.

 

Címkék: média zene fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr912487970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horizont 2010.12.02. 17:40:42

@Conv: Kisüssem az agyad????? :))

turcsány karcsi elvtárs 2010.12.02. 17:40:42

petőfibe kár belebarmolni, mert az az egyetlen normális magyar adó, aki meg kereskedelmi rádiót hallgat, sikeres ember nem lehet.
egyébként a franciák is nagyon erőltették a saját zenéjüket (talán egy időben elő is volt írva kötelező jelleggel, h francia előadó franciául énekeljen/szövegeljen, hanyagolja az angolt), lett is eredménye. az már más kérdés, h arrafelé szinte mindenki nigga meg arab, de legalább a nyelvet megmentették :)

Horizont 2010.12.02. 17:42:02

@dr.justice: Ha valakinek csak rádiója van az akkor disznó?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 17:42:58

@Conv: Zsírban süljön az agyad, vagy olajban? :)

@Énbagoly: Én meg nem hangoltam el, egyszer csak az jött a Sláger helyett. De igazából nem sok javulás van...
...mint mondtam, rádió is csak ritkán, amikor városon belül mászzkálok kocsival. 20km-nél hosszabb útra nem is viszem le az mp3-at :)

Marcellusca 2010.12.02. 17:49:22

@Horizont: Mán elő is kaptad a lábast meg a FAKANALAT, mi? :DDDD

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 17:49:26

@dr.justice: Te, mint írtam, én néha hallgatok csak rádiót, tehát tudom a színvonalát.
Ha meg magam választok hallgatnivalót, az gyökeresen eltér a rádióban megszokottól.

dr.justice 2010.12.02. 17:50:08

@Horizont:

Nekem úgy tűnik, mintha lenne számítógéped és neted is.

tokmányos 2010.12.02. 17:50:18

@anomalocharys: Üdv! Kellemes élményt szereztél az ajánlott ,a youtubén letölthető zenei anyaggal. Köszi.Szívesen látnám őket egy rock bulinkon. ( Volt már ilyen jellegű kísérletünk a barátommal. A rockerek némán, levegőt visszafojtva hallgatták .Óriási sikerük volt az előadóknak.)

Horizont 2010.12.02. 17:54:29

@dr.justice: Nem magamról szóltam, én beleszoktam képzelni magam más helyébe is időnként. Hidd el vannak sokan akik szeretik a jó zenét és igényük is lenne, csak nincs internetjük, MP3, MP4 meg mit tudom én a p..a. Esznek és laknak, mert ennyire futja.Nem cigányok, nem lumpenek, emberek.

dr.justice 2010.12.02. 18:08:25

@Horizont:

A "jó" zenét szerintem nem lehet a rádióban megtalálni. Egyébként nincs nekem bajom ezekkel az emberekkel, csak azt nem szeretem, ha azt mondja valaki, hogy szeretem a zenét, ezért rádiót hallgatok. Azt nem tudja befolyásolni, hogy mi megy a rádióban, tehát azt hallgatja, amit éppen adnak. Én ezt nem nevezem tudatos zenehallgatásnak. Az más kategória. Ebből a szempontból mindegy hogy valaki kényszerből - mert anyagi okokból nincs más lehetősége -, vagy igénytelenségből/megszokásból/divatból hallgatja a kereskedelmi rádiók zenéit.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.02. 18:10:04

@Horizont: Esetleg ha pl. munkahelyen szólna zene de nem lehet ilyesmit bevinni, mint nálunk? M elósoknak nem szabad.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 18:13:41

@dr.justice:
én attól tudok meghalni, amikor a zeneszeretet olyan erős, hogy telefonon hallgat zenét, kihangosítva :)
na az ilyet agyonlőném :)

miért van az, hogy bizonyos nagyon konkrétan behatárolható zenei stílusok rajongói akik ezt elkövetik?

noname.blogger · http://suisseproject.blog.hu/ 2010.12.02. 18:18:10

Ha ezt bevezetik, egyszerűen abbahagyom a rádióhallgatást. Nem vagyok mindig tudatos hallgató, szoktam rádiót is. De más most is a sok magyarral van tele a hócipőm, a többség számomra egyszerűen hallgathatatlan. Slágerzenénél sem mindegy, hogy egymilliárd vagy tízmillió ember közül választják ki azokat akik összedobják.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.12.02. 18:21:03

ha jól értem, akkor a boltomban pl: ibizaglobalradio.com ot hallgatom. Ezen soha nem megy magyar zene. Tehát nekem nem kell jogdíjat fizetnem?

Daihelyon 2010.12.02. 18:21:04

Azért arra kiváncsi leszek, hogy a Radio1 ezt a 40%-ot hogyan fogja megoldani.

Horizont 2010.12.02. 18:23:39

@dr.justice: Nem hallgatok kereskedelmi rádiót mert behalok tőle. De pl. a klubrádión van olyan műsor, hogy Latin, Latin grillázs. Szeretem a latin zenét és mindig meghallgatom ha tehetem.Remélem nem vagyok ezért disznó???:)))
@ColT: A laborban ahol dolgozom háttérzeneként halkan a Petőfi szól, mert nagyon nem szeretem a csendet:)

zsoltix 2010.12.02. 18:24:47

A magyar zenebe a rock is beletartozik, de ezeknel az idiotoid radioknal a 3 evnel nem regebbi magyar rockzene kimerul a kislanyoknak valo bugyihuzogatos tinglitanglinal, lasd pl. Hooligans. Multkor hangoltam a radiot, megtalaltam a szomszed varos radiojat, epp kivansagmusor ment. Valaki a Karpatia Mezeskalacs cimu dalat kerte. Le is adtak. Szep dal, magyar, es 3 evnel nem regebbi. Juventuszradio1neoclass ilyeneket nem jatszik, inkabb megaszaros playbacksztarok kornyikait nyomjak az utobbi evek hazai zenei kinalatabol.

Dzsok 2010.12.02. 18:30:31

Ez az adathordozóra, mp3 mp4 lejátszóra is matricát ragasztunk mert az Artisjusnak az jó sok munka nélkül megszerezhető bevételt hoz elég vicces.

-más országokban ez a jogdíj jóval kevesebb
-innentől kezdve az internetes, meg egyéb modern rendeléses vásárlások elterjedésével az EU-s szabályoknak köszönhetően a felhasználók egyre nagyobb része veszi meg ezeket az eszközöket, adathordozókat pl. Szlovákiából jóval olcsóbban
-emiatt a Magyarok Szlovákiában fizetik be az ÁFÁ-t (egyébként az is kedvezőbb 5-6%-al mint a Magyar) és az ottani költségvetést, boltokat, munkaerőt támogatják a vásárlásaikkal
-természetesen az Artisjus magasról lesz@rja a magyar államnak, a boltoknak, az itthoni eladóknak okozott kárt, nekik az a lényeg hogy meglegyen a havi fix itthonról :)

dr.justice 2010.12.02. 18:30:50

Teljesen off, de olyan "aranyos" hír.

Bíróság elé állították csütörtökön, Berlinben azt a 98 éves férfit, aki a vád szerint meg akarta gyilkolni 74 éves feleségét, akivel több, mint 50 éve házas. Az ügyészség szerint az idős férfi válogatott eszközökkel próbált végezni az asszonnyal: egy baseballütőt, egy kést és egy töltött revolverrel összetévesztett startpisztolyt is felhasznált.

A 98 éves férfi a legidősebb vádlott a német kriminalisztika történetében. Ha bűnösnek találja a bíróság, akár 15 év börtönt is kaphat. A bíróság szóvivőjének közlése szerint a vádlott azzal védekezett, hogy nem meggyilkolni akarta a felségét, hanem közös elhatározással együtt akartak öngyilkosok lenni, és ő csak ezt a tervet próbálta végrehajtani.

Az ügyész szerint először egy startpisztollyal lőtt rá az asszonyra, aztán rájött, hogy a pisztolyt összetévesztette egy töltött revolverrel, mert nem történt semmi a feleségével. Ezután többször fejbe vágta egy baseballütővel, és mivel az asszony még mindig lélegzett, egy késsel elvágta az ütőereit. De ekkor sem halt meg a felesége.

A zajokra figyelmesek lettek a szomszédok, akik értesítették a rendőrséget. A járőrök vitették az asszonyt kórházba, ahol megmentették az életét. A csütörtöki tárgyalási napon a feleség nem jelent meg. Egyelőre nem tudni, hogy megerősítette-e vagy sem férje állítását a rendőrségi vallomásában.

passaran 2010.12.02. 18:37:15

@Kicsit Karcos: Na végre már egy jó ötlet!!! :) Már elő is keresem a demó cd-nket - hátha kell valamelyik rádiónak % javítónak! :) Rádió szerkesztők: tessék, csak tessék... itt friss a magyar zene. Na jó... nem annyira jó zene, de % javítónak megteszi. És mivel itt élünk MO-n: a jogdíj bevételemből majd visszaforgatok egy részt, hogy a drága szerkesztőbácsik olajozottabban rakják be a zenénket a műsorba :)
Komolyabbra fordítva a szót: valaki írt egy lehetséges belső harcról a koncért az Artisjuson belül.
Nem tartom ezt valószínűnek, bár ha megnézzük kik a régi döntéshozó zenészek és kik a mai befolyásos zenészek, hááááttt.... érdekes. Ugyebár a "nagy öregeknek" nem sok új zenéje jelent meg az utolsó 3 évben, míg az újabb korosztály több zenekarban is aktívan alkot.

arlequin 2010.12.02. 18:37:53

Artisjus=lehúzás kis brancsnak, rendesen. pont.

trojka 2010.12.02. 18:39:30

Reggelenként meghallgatom a rádiot, föleg a híreket és az idöjárás jelentést...na, amennyi marha magyar zeneszám ott elhangzik, attol feláll a ször a hátamon...az még csak enyhébb, hogy "állva kakálok, ulve pisálok..."

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 18:45:27

@exonka:

sajnos ez személyes adat, és nem hozható nyilvánosságra, még ha kvázi a mi pénzünkből kapják is a jogdíjat.

Horizont 2010.12.02. 18:46:52

@dr.justice: off:
50 év házasság?? Mindent elhiszek:)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 18:49:34

@Dzsok:

Én azt nem értem, hogy miért nem érdekli mondjuk a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy egy magánszervezet kivet egy a termék árára egy 200%-os "adót". Szlovákiában 1 írható DVD 50 forint, nálunk meg 170 forint.

Én azt nem értem, hogy a Gazdasági Minisztérium miért hagyja ezt, és ezzel a Szlovák importot az egekbe növelve súlyos adóforintoktól essen el az állam.
Vajon "normális" jogdíjjakkal milyen forgalma lenne legálisan az írható CD/DVD, pendrive, mp3 lejátszó piacnak? Ezt mennyi ÁFÁ-t hozna az államnak? És mennyi munkahelyet teremtene?
És még az is lehet, hogy kisebb jogdíjjal DE több legális eladással számolva még nőhetne is az Artisjus bevétele ...

De ha nekik így jó ...

2010.12.02. 18:54:22

Osztán kit érdekelnek ezek a fos rádiók az mp3-akkal telepakolt 16GB-s SD kártyák korában? Legfeljebb néhány nyugger nyanyát, aki lemaradt a Pacsirta rádió zöld varázsszeménél. :)

arlequin 2010.12.02. 18:56:13

@zero: egyetértés eftás! szabaccság! éjjen a NER és a kozmopolita nyelőgépek letörése. is.

dr.justice 2010.12.02. 19:01:44

@zero:

Az üres adathordozók árában lévő jogdíj az ellentételezése annak, hogy a szabad felhasználás keretében Magyarországon legális zenét/filmet letölteni. Én nem hiszem, hogy 170 Ft olyan sok egy DVD-ért, ha valaki nem ipari mennyiségben vásárolja. A másik megoldás, hogy olcsó az üres CD/DVD, viszont a letöltés bűncselekmény.

vvv999 2010.12.02. 19:05:40

Konkrétan tele a tököm azzal, hogy itt mindent előírnak. Lassan majd jön a Nemzeti Magyarzenei Program, amit reggeli fogmosás után kötelező meghallgatni, mielőtt indulsz a Nemzeti Ízlésrendőrség fejtágítójára.
Ki nem szarja le az internet világában, mit kell a rádióknak játszani? Azok, akiknek nincs internetük, vagy eszük. Elő lehet írni, mit kell játszani a rádiókban, de egyelőre még nem lehet minket kényszeríteni, hogy meg is hallgassuk.
A szartisjus meg... Komolyan mondom, ez valami megélhetési zenészek temetője. Egy 70-es években még működő modellt akarnak a torkunkon letolni most.

vkindustrial 2010.12.02. 19:10:08

Cégünk egy kávézót is üzemeltet (többek között). Az Artisjus van olyan köcsög, hogy minden hónapban küldi a számlát a jogdíjról, amit be kell fizetni. Még akkor is, ha pl. be se kapcsolnánk a rádiót, vagy a CD játszót. Csak azt tudnám, hogy ha egész nap Nine Inch Nails-t hallgatnánk a kávézóban, Trent Reznornak hogyan utalnák át a jussát?

2010.12.02. 19:15:43

@vvv999: Ne felejtsd, hogy orbán viktátor még csak idén tanulta meg a mobiltelefon használatát is. :) Amúgy tényleg az lesz a következő, hogy nem csak a műsort írják elő, hanem azt is, hogy mindenkinek meg is kell hallgatnia.

@vkindustrial: egy haverom bárzongorista, aki vacsoráért játszik egy vendéglőben. A saját szerzeményei és improvizációi után jogdíjat kell fizetniük az artisjusnak, aminek persze csak kb. 20%-át látja viszont egy évvel később. Király ez a rendszer.

passaran 2010.12.02. 19:18:26

@dr.justice: Ez rendben is lenne elvileg. De akkor miért van az, hogy mindenféle "jogvédő" szervezet (ASVA, ProART, Artisjus stb.) gyakorlatilag véres szájjal lopásnak nevezi a zene és film letöltést? A zene/film letöltőket meg gyakorlatilag bűnözőnek állítja be. OK, persze tudom, hogy a törvényben úgy szerepel ez a dolog hogy a saját célú letöltés legális, de a feltöltés ill. megosztás már azt hiszem bűncselekmény kategória. Meg voltak a nagy razziák a torrent szerverek ellen. OK, a torrentezésnél van feltöltés is, sz'al határeset. Főleg mert nem haszonszerzés a fő cél. Viszont a fizetős FTP szerverek és SMS-es warez szerverek valahogy mindig kimaradnak a szórásból - pedig ott már kőkeményen a haszonszerzés megy! Azt meg ne mondja senki hogy ezeket olyan nehéz elkapni... kb 2 perc alatt lehet találni 20-30 ilyen "vállalkozást". Talán védelmi pénzt csorgatnak valahova hogy ilyen nyiltan megy/mehet a biznisz?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 19:21:16

@dr.justice:

Nem a jogdíjjal van a probléma, hanem hogy ugyanaz a DVD, ami mind a 2 országban tartalmazza a jogdíjat, Szlovákiában 50 ft, Magyarországon meg 170 ft.

A szlovák 50 ft-ben benne van a szlovák jogdíj és nem halnak ott éhen a zenészek ....

morden2 2010.12.02. 19:28:46

SZERetnék az ARTISJUSNAK dolgozni, gonndolom jó sok ember kell, hogy az összes rádóadót (+ tv-adót, netes rádiót) monitorozzák, kár hogy nem keresnek embereket oda dolgozni, lehetne egy ilyen hírdetés :D : "Szereted a magyar zenét,? hallgatnád is éjjel nappal ? akkor itt a helyed, fizetés (mivel egy kissebb multinacionális vállalt bevétel rendelkező alapítvány vagyunk ezért sajnos csak minimálbér :D )

igényes 2010.12.02. 19:31:07

1. Nagyon jó lenne, ha megnézné valaki, ki is áll az Artisjus mögött ki is áll, kik állnak? Akár cím szerint, de inkább másképpen.
2. Van a környéken Orbán érdekeltség is. Márvány utca, Mészáros sarok. Húúúú!
3. Illés Zolika is azon a környéken tanyázik. Márvány utca (Márványmenyasszonytól nem messze, de 25 m)

Gondolom ez BP. I. ker lehet.

perpetual 2010.12.02. 19:36:29

Mondhattok akármit , fogadjátok el hogy Luther Márton református volt.
Osz't Jónapot!

Nádasi Balázs 2010.12.02. 19:37:43

Idióta szabályozás:) Tiszta kommunizmus, csak, mivel magukat jobboldalinak mondják, azt hiszik, hogy ez nem az. Frászt!

Miről szól a liberális demokrácia, és gazdasága, a kapitalizmus? (Nem akarok belemenni, hogy szerintem ez nem jó, egyértelműen zöldebbnek kéne lennie, mert nem ez a téma.) A szabad versenyről. Arról, hogy ha valami jó, akkor az ne kerüljön hátrányba valamiféle vélelmezett protekcionizmus miatt. Döntsön a minőség, ne pedig a származás! (Ez kb. mindennek az alapja.)

Kövezzetek meg, de Depeche Mode jobb, mint Bonanza Banzai, Beatles és Rolling Stones jobb, mint Omega és Metro, és sajnos fel se tudom sorolni, miben jobbak a nemzetközi szintű előadók, mint a magyarok... főleg, hogy pl. magyar Vangelis, magyar Oakenfold, magyar Kiss, magyar Pet Shop Boys, magyar U2, magyar Dawid Bowie, magyar Bjork, magyar Take That stb. nincs és nem is volt. Ami van Magyarországon, zene, az többségében: szánalmas ratyi.

Milyen magyar zene jó? The Kolin, igen, na, hát ők angolul énekelnek. Sebestyén Márta; valószínűleg többet játsszák őt mint a Deep Forest énekesét, mint saját jogon. Yonderboi, aki néha belekever magyar szöveget számaiba. A rendőrgyilkos Shane 54, aki meg ugye DJ, már maga a műfaj nemzetközi. Ezen kívül is vannak még magyar előadók természetesen, akik jók, de be kell látni, az az igénytelen fos, ami '"magyarzene" címen folyik a rádióadókból, az egyszerhasználatos együttesekkel és énekesekkel, hát az inkább irritálja az embert, mint nem.

Mikor fognak a magyar országos adók ilyen rétegzenét játszani? Soha. Egy tematikus adótól meg megkívánni, hogy direkt játsszon "magyarzenét"? És ha az a tematikus adó jazz-re specializálódott? Oké, jó magyar jazz-zenészek vannak, nem is kevesen. De attól az még magyarzene lesz? :) Vagy ha egy csatorna direkt német metalra szakosodik? Vagy egy trance-adó? Az tartson magyarórát, amikor Kodály által gyűjtött magyar népdalokat adnak le?

Annyira hihetetlenül hülyék a jelenlegi döntéshozók, hogy bele akarnak szólni abba, hogy mit lehet és mit kell leadni, pusztán abból a feltételezésből, hogy szerintük jószándékukkal valamilyen közvetett módon Magyarországnak jót tesznek, hogy fel se fogják, hogy ez már közel van a három T-hez. Ja és a fő gond, hogy fogalmuk nincs arról, hogy működik a világ, és ez a fő gond, olyanok ülnek többségében a Parlamentben, akik azt se tudják, mi az az internet, vagy hogy mi az a streamelés, vagy hogy mi az a magnet link, vagy hogy mi az az iPod, akik nem tudnak még SMS-t sem írni, nemhogy tweet-et. És ez borzasztó, mert a múltban élnek, és a jövőről hoznak döntéseket.

Nádasi Balázs 2010.12.02. 19:45:50

Ja tényleg, kihagytam a Ghymest, utóbbi idők egyik legjobb magyar előadóját. Pech, ők szlovák állampolgárok. Akkó most mivan?

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.12.02. 19:54:41

@anomalocharys: nem rossz ez a holdviola, kösz a linket. eddig nem hallottam róluk

pali44 2010.12.02. 19:56:36

Érdekes elgondolás. Vajon a kizárólag klasszikus és filmzenére szakosodott Klasszik rádió vajon, hogyan teljesíti a 25%40% kvótát.
Az utolsó három évben összesen nem írtak 50 klasszikus zeneműnél többet Magyarországon.

mégis 2010.12.02. 20:06:02

Valaki számolja már ki, hogy ha aranylemeze lesz keres vele 1 milliót jó esetben, de a jogdíj felosztásból meg kaphat 10-20 millát. Tehát kiváncsi lennék a pontos számok, hány lemezt adnak el a boltokban, és mennyit kapnak az üres lemezek után, gyanítom többet osztanak szét, mint ami legszebb álmukban is össze jönne a lemezeladásból, és nem azért mert letöltik.
Én eleve a letöltések után (pl nagyobb torrent site-ok), osztanám a jogdíjat, mert aki letölti a Belgát (most már ingyenes.-)) az inkább azt írja ki, mint azt amit le se tölt...

Nahát... 2010.12.02. 20:11:16

@pali44:
Meg mi számít magyar műnek, és egyáltalán műnek?
Olyan bandák kapnak artisjus pénzt, hogy tíz percig csak forgatják a lóvét és nem értik, hogy miért kapják. :)
Az artisjus ossza boldog-boldogtalannak, csak az évvégi elszámoláson stimmeljen.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:23:46

@Nahát...: Na akkor gyosan alapítok egy együttest,megkenek pár embert,hogy minket játsszanak,aztán csak tartom a markom.

passaran 2010.12.02. 20:25:37

@Nahát...: Mondjuk ez így nem pontos. Eleve nem a zenekarok kapnak jogdíjat az Artisjustól, hanem csak a szerzők. Az előadói jogdíj más tészta.
A boldog-boldogtalan se stimmel igazán, mert elég sok papírt ki kell tölteni ahhoz hogy regisztrálja magát az ember szerzőnek + ott vannak a műbejelentők is emellé. A jogdíj elosztás fő alapja a rádiós sugárzás! Annak az aránya alapján megy az üres adathordozó jogdíj felosztása is. Kisebb súllyal esik a latba az hogy egy adott szerző műveit mennyiszer játszák élőben olyan koncerteken/fesztiválokon amik fizetnek Artisjus sarcot. Tehát az igazi nagy dohány nem a koncertezésben van hanem a rádiós sugárzásokban.
Ilyen szempontból érdemes nézni a 40%-os kvótát.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:30:00

Én már évek óta nem hallgatok rádiót.Régen a munkahelyen ment.Az a baj,hogy idővel minden rádió egyhangúvá válik.
Ami nagyon idegesít:nem hiszem ,hogy az eddának is csak két száma van,nagy ritkán három.
Annyi jó hazai és külföldi szám van,simán lehetne változatosabb akármelyik rádió.
@Nádasi Balázs: Khm.Szerintem az István a király jobb mint a Jézus krisztus szupersztár.

pakesz (törölt) 2010.12.02. 20:32:28

gondoltam meg lehet oldani okosba es beraknak ejjel 2-tol reggel 6-ig komolyzenei blokkot Kodalyt vagy Bartokot vagy Lisztet vagy Haydn-t (uccso ketto nezopont kerdese :))) )

na jo a 70 ev meglegyen hogy ne legyen jogdij...
ha igy lett volna nem lett volna atlatszo

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2010.12.02. 20:35:36

@pakesz: Aha.Elképzelem ahogy éjszaka a pékek őrjöngenek.Nanem a zenére,hanem a zene miatt.:))

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 20:35:37

OFF
Valamiért nagyon a bögyödben van ez az Artisjust, zero. A sorok között jó adag személyes érintettséget is kiolvasok..

ON
Ez a kvóta amúgy nem rossz ötlet, és hogy 1 okot mondjak rá: Rádió 1.
Történet: a nyáron egy hétvégén elbontottuk a homokozót, ami kb. két délutánt vett igénybe. Mindkét délután a Rádió1 szólt, kb. 4-5 óra terjedelemben folyamatosan. És egyetlen, ismétlem: egyetlen egyszer sem hallottam rajta magyar számot (kiegészítés szélsőjobbosoknak: még a zsidó média által nyomatott divatszutykokat SEM), csakis a nyugati f*stalicska tucatzenéket!

Amúgy az MR2 Petőfin én hallottam már Tankcsapdát, igaz, csak egy alkalommal.
De az tényleg vérlázító, hogy egyszerűen "nem tetszik" alapon meg akarják szüntetni az utóbbi évek legjobb rádiós reformjának eredményét!

alphabravocharlie 2010.12.02. 20:42:57

Csinálják ki a Petőfit, akkor legalább már rádiót sem fogok hallgatni. Tv-m már most sincs. Bekaphatják.

Daihelyon 2010.12.02. 20:49:10

@bulvármédiás =>:

Már nem azért , de a Radio1-nek pont ez a profilja. Hogy te nem szereted az ne a rádió hibája legyen már, tessék MR2-re kapcsolni. Vagy beragadt a kereső? Olyan ez, mint ha egy tematikus tv csatornát akarnál kötelezni arra ami nem a profilja. Legyen a NatGeo-n is 19-kor híradó.
Nincs olyan város, hogy ne lenne minimum 10 adó, amiből lehet válogatni.

flimo13 2010.12.02. 20:56:25

Rohadjon meg az artisjus, meg a sok "neves" előadó. De tőlem egy fillért nem kapnak, inkább fizetek a futárnak, mint a tetves matricájukra.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:08:26

@Daihelyon:

képzeld, én meg a jazzrádión nem hallottam még egyszer sem cigánynótát. szerintem nácik.

érted ugye a dolgot? :)

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:18:32

@Daihelyon: @Conv: Önmagában nem lenne gond, ha a Rádió1 (mint sok másutt) nem egy meglévő, változatos, de magyar számokat is tartalmazó palettával rendelkező helyi rádióadót vett volna meg, és formált a saját képére kukisóval meg disco-shittel...

De köszi a tanácsot, ismerem a tekerőgombot, sőt, a Petőfi helyi frekvenciáját is ;-)

oszi1113 2010.12.02. 21:20:58

engem az egészben egy picit az zavar, hogy ha emlékezetem nem csal, a rádió kap egy halom pénzt a kiadótól, kiadóktól, hogy promotálják az ő kis üdvöskéjüket. namost zenei tematikus csatornákon dettó ez a helyzet. az, ami szól a rádióban, tvben nem feltétlenül egyezik meg a hallgatók izlésével!
emlékszem, jó 10en éve még írtam a danubiusnak egy emilt, hogy ugyanmár, változtassanak kicsit a zenei palettájukon, ne azt az elcsépelt 50 számot játszák a nap 24 órájában. A meglepetésem volt a legnagyobb, amikor válaszoltak rá, hogy márpedig a műsor struktúrája miatt kell ismételgetni a számokat oly bőszen, hogy aki csak délután, hazafele kapcsolja be a rádiót a kocsiban, az is hallgathassa azt a zenét, amit egész nap játszanak. És ez igaz a reggeli, délelőtti, délutáni, kora esti, esti zenei blokkokra is.
Azért, mert valamit másként akarunk beállítani, mint ami, attól az még mindég ugyanaz lesz ,mint volt az annak előtte.
A rádiók, a kereskedelmi rádiók a reklámból, és a kiadók juttatásaiból élnek meg. Én mint fogyasztó fizetek effektíve a zenéért, azzal, hogy a reklámok eljutnak hozzám!
Rendben, fizessünk a zenéért. Rendben, kapjon pénzt az artisjus. Rendben, de egy érdekszervezet, hogy és milyen alapon szabhat ki kvázi adót?
A mai magyar zenét meg már rég nem a "nagy öregek", hanem az ifjú titánok határozzák meg. Nem kell, hogy azt higgyük, hogy bárkiből lehet itthon sztár, csak azért mert tehetséges. Ma azért, és abból lesz sztár, mint régen, mert kint, nyugaton bejött valami, és meg kell honosítani aztat is idehaza.
Nekem ne akarják megmondani, hogy mi a jó. Pláne ne egy teljesen szubjektív műfajban, mint a zene!
Egyébként meg akkor is letölteni fogok, ha börtönt adnak érte.
Egyébként, meg már nincs mit letölteni sem!
Nincs olyan, ami érték lenne, vagy lehetne.
Eltűnt, megszűnt a zenében ugyanúgy, mint a lelkekben a lázadás!
Eme eszme, azaz a lázadás hiánya szülte meg a jelenkor trendjét, az emót!

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:25:31

@bulvármédiás =>: de azért ugye nem akarod megmondani egy vállalkozásnak, hogy mivel és hogyan foglalkozzon? :)

megvették, az ő bevételeik múlnak azon milyen zenét játszanak? igen
eladták az előzőt, mert valószínűleg nem érte meg fenntartani? igen
most megéri az üzemeltetés, mert olyan a kínálat amit hallgatnak a népek? igen
éppen ezért mert megéri üzemeltetni, fizetik az adót? igen

van probléma? nincs

hatR 2010.12.02. 21:29:11

azt mikor szabjak meg, hogy 40% magyar zene kell a bulikba is? meg koncertekre, es hordozhato eszkozokre...

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:47:47

@Conv:
"Probléma" maximum akkor lehet, ha a fenti törvényben megszabott kvóta rájuk is vonatkozni fog - de ez már nem az én bajom. Sőt, én csak örülnék, ha rájuk is vonatkozna :)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 21:58:46

@bulvármédiás =>:

én annak örülnék, ha ilyen kvóta nem is létezne.
te nem úgy érzed, hogy ez elég erős beavatkozás az állam részéről egy vállalkozásba?

gondolj bele, ez kb ugyanaz, mint ha neked van egy vállalkozásod amelyik whiskey forgalmazással foglalkozik, és kikötné az állam, hogy csak akkor végezheted a tevékenységet, ha az eladott termékeid 40%-a magyar whiskey.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 21:59:10

@Conv: Még egy kis kiegészítés: a fenti javaslatot (ha eltekintünk a fent taglalt - amúgy sok igazságot is magában hordó - Aj össze esküvéselméletétől...) a magyar könnyűzenei kultúra forszírozása és protekciója végett hozták be, mert piaci alapon valószínűleg a nyugati előadókat futtató kiadók lemosnák őket.
Ja, és nem egy olyan emberrel találkoztam (régen is, ma is), aki a "nem hallgatok magyar könnyűzenét, mert Xar" véleményen volt, és a hazai tucatok helyett a minőségben semmivel sem jobb külföldi tucatot választja. És sajnos igen sok ilyen van a fiatalok között (bocsi, de a neten érthetően nem látom az életkorodat :)

Persze egy ilyen kényszerintézkedés visszafele is elsülhet - de ugye a puding próbája az evés.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 22:05:32

@Conv: Éppen ezért nem utazom whiskey-ben :-) (Mellesleg a példa ott sántít, hogy magyar whiskey nemigen van, míg magyar könnyűzene igen.)

De komolyra fordítva: Értem, hogy te pusztán piaci érvekkel támogatod a Rádió1 javaslatát, és ellenzed az állami beavatkozást. Ezen véleményedet maximálisan tiszteletben is tartom!
Ugyanakkor nem árt némi visszafogás a terjeszkedő nyugati kultúrával szemben, ha meg akarjuk őrizni a kulturális különbözőségünket, azon belül is a magyarságtudatunkat, különben lehet, hogy a jövőben akár Hálaadást is megünnepeljük. (Jó, ez durva túlzás, de amennyire elterjedt a Halloween és az amerikai karácsonyi vásárlási láz, úgy nem csodálkoznék ezen sem...)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:11:05

@bulvármédiás =>: én nem magyar könnyűzenét nem hallgatok, hanem általában rádiót, mert nem igen az én zenei világomat sugározzák.

mindettől függetlenül és a kereskedelmi rádiók nemzetiségtől független zenei anyagának minőségétől függetlenül mondom, hogy nem kellene az államnak beleszólnia egy üzleti vállalkozás működési profiljába.
vagy ha beleszól kötelezés jelleggel az üzleti működésbe, akkor ezt támogassa is. pl a 40% kötelezően előírt magyar cuccnak a felét állja az állam az artisjus felé.
na innen kezdve kíváncsi vagyok mennyire tetszik neked pl ez az ötlet, hogy romantic slágereket kell finanszírozni az adódból.

Attis62 2010.12.02. 22:11:47

Hogy az anyukáját ejtené teherbe a kósa meg a zorbán, ahelyett, hogy 12,5 mrd lök a lokinak:

sportgeza.hu/futball/2010/12/02/letartoztattak_ket_debrecen_futballistat/

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:12:56

@bulvármédiás =>:

nem sántít a dolog, egy üzleti vállalkozásról van szó a kereskedelmi rádiók esetében is. a termék tökmindegy.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2010.12.02. 22:14:21

@bulvármédiás =>:

Nincs semmilyen érintettség, és az elmúlt 10 évbenben 0 perc rádiót hallgattam. De az Artisjust nem nagyon komálom.
Ahogy azt sem, hogy megírok pár számot, kiadok egy CD-t, majd utána egy magánszervezet húzza a strigulákat, hogy az országban hol és hányszor hangzik el a szám, aztán meg májusban jön az utalás a jogdíjból, de sírok, hogy haldoklik a magyar zene.

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.02. 22:25:21

@Conv: Most megfogtál :)
Bár ha egy Romatic-ra legalább száz másik, jó zene jut, akkor még meg is érheti (mákod volt, hogy olyat választottál, akiket nem kedvelek ;). Főleg, ha az állampolgárok felé nem jár többletadózással - bár igaz, ebben az esetben is mástól vonná el a zsét...
Keresztkérdés: jól sejtem a kommentjeidből, hogy vállalkozó vagy, esetleg rádiós is? :)

@zero: Igazából nem a magyar zeneipar haldokol, hanem a lemezeladások (ami korábban az AJ fő bevételi forrása volt, de a csökkenése miatt kellettek a fent taglat trükkök) - de ez globális probléma a kiadóknak, köszönhetően az internet térhódításának. Még nem tudni, mi lesz ennek a vége.

UI: A további válaszokat holnap fogom elolvasni. Jó éjszakát, uraim és hölgyeim!

Daihelyon 2010.12.02. 22:34:22

@bulvármédiás =>:

Milyen nyugati terjeszkedésről beszélsz?
Van választék? Van.
Komolyan, írjuk elő a NatGeo-nak is a 19-es kötelező fél órás híradót, mert azt is sokan nézik és kell a információ.

Ha meg azt hiszed, hogy ettől a 40%-tól majd lesz választék, akkor valami álom vagy párhuzamos világban élsz.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.02. 22:40:07

@bulvármédiás =>: igen, vállalkozó vagyok, de nem rádiós.
mondjuk ha már a blog.hu rendszerét használod, mint blogger, legalább illene ismerni a használatát :)
akkor látnád, milyen idős vagyok, mivel foglalkozom, nem kellene feleslegesen agyalnod hülyeségeken :)

átlátó 2010.12.02. 22:46:54

Hát ez a Hegyi Gyuri mint rádiós izé ha azt nyilatkozza, hogy a rádiós játszás nem befolyásolja a piacot, ... na szóval ez az ember egy tehetségtelen izé a szakmájában. Abban most nem merülök alá, hogy milyen arányban játszanak és mit, de azt megjegyzem, hogy annak ellenére, hogy szeretem a zenénket, a hazai zene ősidők óta ("könnyű"zenéről beszélek) fut valami után és erősen reprodukál. A forrásmunkákat és a követőit se sorolnám most, akinek van füle, annak szem se kell hozzá.
Viszont érdekelne annak a tíztagú bizottságnak a névsora, akik a gempát elosszák. Szerzői és zenész körökben erősen terjeng róluk a "legenda". Nagyjából tudom a sort, de hátha nem pontos. :)

átlátó 2010.12.02. 22:52:17

@átlátó: És hát van egy érzésem. A zenés rádiózás már régen nem a zenéről szól, hanem a pénzről. A lé meghatározza a tudatot és így az izlésformálást is. mert a rádió még akkor is formál izlést, ha csak zenét közvetét. Amúgy meg szép hangszer a zene, de még minig érdekel az elosztó névsor.

átlátó 2010.12.02. 22:55:40

@átlátó: És még jut eszembe... a Dundika helyett inkább szünetekkel a Landser, bár a Dundikát addig dugnám a haverokkal. míg mozogni tudunk.

mesa 2010.12.02. 23:27:36

A Petőfi miatt már nem kell aggódni, visszatér főszerkesztőnek K.G.(Fidesz) , a Kormorán együttes vezetője, lesz itt magyar zene! Tán még a kvóta fölött is, hiszen ő is szerző (nem kicsit), és a rádiós játszások után adják a lét a jogvédőben.........

Önök megérkeztek Magyarországra!

Overdream 2010.12.02. 23:43:32

Tegye fel a kezét, aki az Alhana, Tűzmadár, Morpheus, Ideas, Overdream, October, Dalriada, Kormorán, Pokolgép, Ossian, Wisdom alkotta csoportból hallott egy számot menni a rádióban. Senki? Nem csodálom.
Attól, hogy magyar nyelven bagzanak az "énekesek", kiknek számait lehet hallani a rádióban, ettől függetlenül kurvára, de nem magyar zenét hallunk. Az eredetiség hiánya a legfőbb gond. A futó divatstílust muszáj átvenni mindenhonnan, hisz erre gerjed a nép. Minél szarabb, annál jobb. Jól mondta Machán Frigyes, ez egyedül a megélhetési zenészeknek jó...mit jó, tökéletes. Más kérdés, hogy általában ez a kaszt jelenti a zene legalját.
Zero is tökéletesen látja a dolgokat, az Artisjus lesz a legnagyobb nyertese ennek a törvénynek. Ebből ők csak jól (értsd a jelenleginél is több pénzzel) jöhetnek ki a dologból.
Más kérdés, hogy valahol én is szeretnék minél több MINŐSÉGI magyar zenét hallgatni országon rádiókban. De míg ilyen Josh és Jutták (vagy mi a fasz), Anti Fitness izék jelentik a magyar zenét, addig én rádiót be nem kapcsolok.

Albu 2010.12.03. 01:24:09

Cikk: Magyar rádióba magyar zenét! Kvóták, vélemények, külföldi példák quart.hu/cikk.php?id=3437

Másutt is van ilyen szabály, itt volt az ideje. Fuck English, és amúgy pl. Ismerős arcokat a rádióba!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 06:07:48

@Horizont: Komolyan még a Petőfi a legalja rádiók teteje :D

@neevous: Jaja, ezt, meg a Kaka-Dalt leadnák párszor, máris gyökeresen megváltozna a hallgatóság életkori - nemi összetétele :D

Nagykorú 2010.12.03. 07:21:31

Engem ez a mondat fogott meg:

"Az Artisjus évente 13 milliárd forint "jogdíjat" szed be, és ebből 9,8 milliárd forintot oszt ki, 2,8 milliárdot pedig magára költ."

2.800.000.000,- Forint éves költségvetés! Ez havi 233.333.330,- Forint!
Hány dolgozóval nyomják?
Mennyi telephelyük van, és mekkorák?
Mennyi eszközük van?

Itt a kommentelők között ki dolgozik olyan helyen, ami ekkora havi költséggel működik? De az is érdekel, hogy ilyen költség mellett mekkora értéket állítanak elő?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.12.03. 07:34:33

@Nagykorú: "mekkora értéket állítanak elő? "
Valójában semekkorát, de a lenyúlásokból biztos jut pár helyre, szóval nincsenek veszélyben :(

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.03. 08:19:14

@Daihelyon: Jó példa erre a Petőfi Rádió a változás után: addig csak egy relatív szűk réteg ismerte az ott játszó magyar együtteseket, ám 2007 után megnőtt a népszerűségük azért, mert nyomták őket egy országosan fogható, nagy (sőt, állami) rádióban.
Ha ott sikerült, akkor a magyar előadókkal is sikerülhet az, hogy sok játszástól megnő a népszerűségük. (Függetlenül attól, hogy az AJ mennyit kaszál velük.)

@Conv: Annyira nem mélyültem bele a rendszerbe, elnézést a tudatlanságomért! :)

@Overdream: Tartok tőle, hogy hiába magyarul éneklő magyar előadók, nem az első bekezdésben lévőket fogják nyomatni. Sőt, az utolsóból is csak J&J-t, mert az AFC megmaradt a VIVÁ-n belüli sztárnak, de a rádiók nem kapták fel. (Szubjektív, de én inkább meghallgatok 10 emo számot, mint egy diszkót...)

@átlátó: Minek találgatni a listát, ha egyszer meg is nézheted: www.artisjus.hu/egyesulet/szervezet.html :-)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 08:29:45

@bulvármédiás =>:
semmi gond, engem nem zavar, ha téged nem zavar, ha használsz valamit és nem tudod, hogyan kell, és mire való :)
Bár ez azért megvilágítja dolgokat mennyire is kell adni komoly véleményre részedről, olyan dolgokban amiket még csak nem is használsz, tehát még kevesebb rálátásod van a működésére :)

purga · http://horrormirror.blog.hu 2010.12.03. 10:10:37

@Marcellusca: @guma: ez csak engem támaszt alá:P
de pl. ha körbekérdeznéd több német mondaná, h ismeri az ektomorfot, mint pl az ákost, vagy a tankcsapdát.

Marcellusca 2010.12.03. 10:19:08

@purga: Asszem, valahogy így volt (van?) a Lord-dal is. Kint hamarabb befutottak, mint itthon.

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2010.12.03. 11:54:15

azt is mondhatnám, hogy meglepődtem, hogy ezt a magyarkodást nem Jobbik nyújtotta be, de Pállfy személye megmagyaráz mindent. Az az alkoholista balfasz az előbb említett párt profiljába jobban beférene (bár mondjuk a KDNP nem áll tőlük annyira messzi)

Daihelyon 2010.12.03. 12:10:22

@bulvármédiás =>:

A véleményvezéren is újjongtak (akkor még 25%-ról volt szó), és nagyon nem akarták megérteni, ahogy te sem, mert mindenki azt képzeli, hogy jaj de jó, most a műsorszerkesztő rá lesz kényszerítve, hogy válogasson. Nem, nem fogválogatni és keresni.

A Petőfit kár idekeverni, mert ahogy te is írod, az állami. A kereskedelmi rádiók meg üzleti alapon működnek. Ha a kiadónak az az érdeke, hogy a legújabb tehetség kutató sztárt nyomják, akkor fizet érte és akkor óránként 2x-szer vagy 3x-szor fogja a rádió nyomni, hogy biztos, hogy mindenki hallja legalább egyszer. És mivel minden évben van ilyen műsor, akkor a 3 évnél nem idősebb szám is teljesül. Lesz magyar zene? Lesz. Lesz választék? Nem.
Ezen felül ugye a posztban is le van írva, és más is említette, hogy a lejátszás után jár díj. Akinek több van, van miből adni, hogy még többet nyomják a számát és még többet kapjon.

Ezen felül ha az eladásokat is nézzük, akkor pl a mulatós még most is hódít. Így ha a kiadó a aját érdekét nézi, akkor megint csak olyasmit fog nyomatni amiben pénz van. A rádió meg megint csak üzleti alapon működik, tehát azt nyomja, amiért fizetik.

A kis együttesek nem fognak tudni akkor sem versenyezni a nagyokkal. Azt gondolni, hogy most már a Neo is orrba-szájba Kárpátiát vagy Lord-ot fog nyomatni merő ábránd és illúzió.

A másik a Radio1 esete. Az a felmérések szerint a fiatalok körében a leghallgatottab. Megint csak, szeinted az a fiatal tízenéves, akinek a telefonja csengőhangja Flo Rida vagy Eminem, szerinted mennyire hatódik meg pl egy Cserháti Zsuzsától? Semmenyire.
Pluszban ott a Disco-shit. Na, mit tekintünk abban az esetben magyarnak? Magyar DJ-k "művei" micsoda? Vagy majd ott is nyomni kell egy Tankcsapdát, hogy meglegyen a kvóta? Akkor meg az már nem disco-shit.

Bizonyos embereknek tényleg furcsa elképzeléseik vannak az üzleti világról.

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:19:35

ez a 40% csak úgy valósulhatna meg ha a goát honosítanák kecs néven..

(már csak azoknak akik nem tudták, hogyan lehet ebből zsidózást kreálni.. :-D)

fogsunder · http://fogsunder.blog.hu 2010.12.03. 14:27:18

@Daihelyon: ki mit dug abban lel élvezetet. tehát azért is eminem a csengőhangja egy tizenévesnek, mert a rádión tv-n keresztül azt ismeri(k). megmondják és nem csak nekik, hogy mit szeretnek, mit szeretünk. én nem tartom például korlátozásnak ezt a hú csak 60% külföldi zene lehet dolgot, csak ugyanolyan hülyeségnek mint a korábbi rendszert. korábban csak gazdag jogvédők és menedzsment mögé bújó előadók és zenészek kerültek hallgatásra egy elbaszott műsorstruktúra révén. most pedig ugyanaz lesz a helyzet. (és ugyanúgy belepofázik röhincsél az önjelölt műszarvezető a számokba, ahogy a kereskedelmi rádiók 90%-ánál szokás.)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.12.03. 14:51:27

DJ Jeszy asztala már megint. Höhö!
Nomost a "több magyar szám" felindulás mit jelent?
Eből lesz több:
www.youtube.com/watch?v=o85NgcHqxGI
Vagy ebből:
www.youtube.com/watch?v=4e9cu6KsJDM

Mert marhára nem mindegy. Mozgófilmből jóval kevesebb a minősíthetetlen magyar produkció (ugye a TV-ket is kötelezni akarják állítólag) míg 6 éve volt, hogy utoljára zenecsatorna közelébe merészedtem, mivel lassan minden bokorban csoportosan terem az ÚJ NAGY MAGYAR ZENEI TEHETSÉG, aminek a színvonalától konkrétan sikítófrász tör ki.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.12.03. 15:07:28

Nagyon remélem, hogy a sporttévéknek nem lesz kötelező min. 40 % magyar foocit adniuk xD

Horizont 2010.12.03. 15:36:28

@neccharisnyás útonálló:
Na most leesett az állam, remélem nem csak nekem:)
Nem tudom ki vagy kik ez az SP de 1 262 000 ember kattintott erre a silányságra, amíg a Temesvári Vasárnapra csak 44 ezren. Atyavilág milyen ez a világ!

bulvármédiás => · http://kepviselo.blog.hu 2010.12.03. 16:44:47

@Daihelyon: Nem, nincsenek illúzióim az üzleti világról. Kérdés az, hogy mi a jobb: ha a gyengébb ellenállás irányába elmozdulunk, vagy ha az állam (és egyéb szervezetek) nyomást gyakorolnak, és (magasabb érdekekre hivatkozva) kicsit elmozdítják őket.

Amit meg a Rádió1-ről írtál, az nagyon is igaz. Csodálkozol, ha egy nemzeti kormány nem nézi jó szemmel a fiatalok ilyesfajta deformálódását? (Egyébként nem annyira éles a különbség, mint sokan gondolják: rengeteg tini NEM csak az újakat, hanem a régieket is hallgatja, és rajonganak pl. a Bikiniért meg az Eddáért is.)

@Conv: Laikusként nyilatkozom mindig is, de attól, hogy még nem ismertem ki a rendszer csinyját-binyját, attól még nem feltétlenül kell elítélni. (Hm, csak nem politikus is vagy?)

@laspalmas: Mennyiségben ez max. akkor tartható, ha a megyei/térségi bajnokság meccseit is közvetítik. Vigyázz, mert még tippet is adsz nekik a magyar foci népszerűsítésére! :)

@neccharisnyás útonálló: SP divat, de még nagyon nem a zene legalja. Ha nem hiszed, akkor nézd meg ezt (de csakis akkor, ha nem hiszed - én figyelmeztettelek!)
www.youtube.com/watch?v=uL68SHy2xJY&feature=related

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2010.12.03. 17:06:22

@bulvármédiás =>: hol olvastad te, hogy elítéltelek?
csupán arra világítottam rá, hogy a rendszer ismerete nélkül használni valamit, illetve arról véleményt mondani nem éppen komolyan veendő dolog.

Értelemszerűen egy üzleti vállalkozást nem üzleti szempontok szerint vizsgálni, badarság. A kereskedelmi rádió az üzleti vállalkozás.
Egy üzleti vállalkozást olyan formában szabályozni az állam részéről, ami az üzleti profilt tönkreteszi több mint nem etikus.

Aradebil 2010.12.03. 20:41:24

ez gyökérség,de ettől még a petőfi szar marad,kb napi 10 percekre hallgatom,és kívülről fújom a top 30nak legalább a felét,pofátlanul sokat ismételnek

Daihelyon 2010.12.04. 00:59:57

@bulvármédiás =>:

Kezdelek érteni. Ugye te vagy az a fajta, aki kiáll a szinkronos filmekért, mert az az igazi magyar értékvédő dolog? (Érdekes a románoknak nem okoz gondot a nemzeti tudatot, a román nyelvet és a feliratos filmeket összeegyeztetni. Én meg utoljára a Verdák/Cars animációs filmben hallottam jó szinkront.)

Továbbra sem érted, mert vagy nem akarod vagy tényleg nem érted.
Milyen nyomás gyakorlásról beszélsz? Te tényleg azt hiszed lesz választék? Majd, mikor a Megasztár döntőseinek a számát fogod orrba-szájba hallgatni, majd rájössz hogyan működik a rendszer. Meg majd lesz Ákos. Szuper.

De látom, te még azt is meg tudod mondani, mi a jó és mi a rossz és kinek mit kell hallgatni:
"a fiatalok ilyesfajta deformálódását"
Ne akard már te meghatározni, hogy ki mit akar hallgatni. Azt meg végkép ne akard már megmondani, hogy ha valaki x-t hallgat, akkor az deformál. Oks?
(Volt már a filmtörténelemben egy olyan nagy vezető, aki azt mondta, hogy minden évben készül sok film és ebből csak 2-3 jó, készüljön csak el az a 2-3 és több nem kell, és ekkor volt az, hogy pár évig csak 2-3 filmet lehett készíteni.)

Prof. Dr. Simon Templar 2010.12.04. 13:19:00

Én Kate Bush-t szeretnék többet a ker. rádiókban. Pl. ezt: www.youtube.com/watch?v=Yn5pxGrPBuI&feature=related

Én az ő zenéjét szeretem :)

danesdzsu2 2010.12.04. 21:19:29

@bulvármédiás =>: "@neccharisnyás útonálló: SP divat, de még nagyon nem a zene legalja. Ha nem hiszed, akkor nézd meg ezt (de csakis akkor, ha nem hiszed - én figyelmeztettelek!)
http://www.youtube.com/watch?v=uL68SHy2xJY&feature=related "

Belenéztem. Soha a büdös életben nem fogom megbocsátani.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.12.06. 11:55:14

Imádni való ez a pongyola megfogalmazás, hogy "magyar zene". Jól érzi mindenki a kettősséget: minden zenei stílusban van olyan, hogy magyar előadók idegen nyelven (vagy instrumentális zenét) játszanak, illetve vannak határon túli magyar előadók, akik magyarul játszanak. Most ezek közül melyiket lehet kötelező játszani?

A sokak által annyira istenített Petőfiről meg volt egy nagyon jó kritika, amelyben jól leírták, hogy mindössze csak az alter vonalnak kedvezett, sem a rock/metal, sem a tuctuc szcéna nem került fel a repertoárjába. Ezzel pedig sikerült nem kevés ellenfelet szerezni a "körön kívül ragadt" előadókkal és hallgatókkal is... akik ugyanolyan "disznónak" tartják a mr2 közönségét (nem is mindig alaptalanul), mint ami a kereskedelmi rádiók közönségéről is az általános értékítélet.

A friss számok forszolása pedig szörnyű következményekkel fog járni: lélektelen "slágergyártással", maradandó érték nélkül!

pimpalini 2010.12.06. 16:36:36

@no-night:

Szerintem alapvetően az a gond ezzel, hogy nem mindig lehet tudni előre, mennyiben nem lehet tudni utólag azt, amit előre betervezve nem tudtunk előre, s mindezt ráadásul úgy, hogy néhanapján még mások véleményét is meghallgatja az a szervezet, vagy egyén, aki döntéshelyzetbe kerülve inkompetenciáról tesz tanúbizonyságot, mikor pálcát tör valami ellen vagy valami mellett. Ezért aztán ha most sokan egyetértenének veled, ettől még nem lenne igazad, mint ahogy a mákostészta készítéséről sincs általánosan elfogadott recept, mert attól még, hogy mindenki másképp csinálja, a fogyasztóknak az ízlik a legjobban, amit ők készítettek...

süti beállítások módosítása