Skip to content


       Szűrés lista

Nincs ingyenebéd, csak ingyenutazás

A poszt első felét H küldte, köszönjük!

A fővárosi közlekedési anomáliák után nézzünk már körül az ország háza táján is ez ügyben. Tavaly március óta regisztrációs jegyet kell váltani a tömegközlekedési  járműveken. A regisztrációs jegyet azért vezették be, hogy tiszta képet kapjanak arról, hányan utaznak a jogosultak közül ingyen. Ebbe a körbe - szociálpolitikai kedvezmény alapján - a 6 év alatti gyermekek, a 65 év felettiek, a hadigondozottak, hadiözvegyek és a menekültek tartoznak, illetve a vasutasok és családtagjaik.

Tavaly március óta mintegy tízmillióan utaztak ingyen a tömegközlekedési eszközökön hazánkban. A pontos szám nem ismert, mivel a vasutasoknak és családtagjaiknak eddig nem kellett regisztrációs jegyet váltaniuk.

Igen jól értettük, 10.000.000 ingyenutazás volt 2010-ben!

A MÁV a VG kérdésére közölte: eddigi adataik szerint az összes eladott jegy 5-6 százaléka regisztrációs – azzal számolva, hogy az elmúlt években 140-150 millió utazás volt évente, ez 7-9 millió új regisztrált utat jelent. Megtudták azt is, hogy a nyugdíjasok jóval többször közlekednek vonaton, mint a szintén ingyen utazó kisgyerekek. Az összes regisztrációs jegy 85 százalékát 65 éven felettiek vették, a hat év alattiak számára pedig az ingyenes jegyek 14 százalékát váltották meg.
Készült kimutatás az utazási távolságokról, ebből kiderült, hogy átlagosan 70-80 kilométert tesznek meg regisztrációs jeggyel. Egy ekkora táv teljes árúval 1470 forintba kerül.

Szarvas Péter a  Körös Volán Zrt. vezérigazgatója elmondta:
"A bevezetés utáni első hónapokban már látszódott, aztán a pontos adatok ismeretében beigazolódott, hogy háromszor annyian utaznak ingyenesen társaságunk járatain, mint amennyit feltételeztünk. Az állami árkiegészítést is a korábban becsült szám alapján kapjuk, melynek összege tavaly sem változott."

Heves megyében 3 Volán-társaság működik: az Agria Volán, a Mátra Volán és a Hatvani Volán.


"Az eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a díjmentesen utazók száma meghaladja a korábbi becsült értékeinket. Adataink szerint havonta átlagosan több mint ötvenezer ezer utas veszi igénybe díjtalanul helyközi járatainkat" - mondta el Pintér Lajos, az Agria Volán Zrt. személyszállítási üzletág-igazgatója.

"A Mátra Volánnál tavaly március és december között 657 ezer 700 regisztrációs bilétát adtak ki a gépkocsivezetők, azaz az összes utasszám 11,5 százaléka utazott ilyen jeggyel. Az ingyenes utazások közel 78 százaléka nem több 20 kilométernél, 120 kilométeren túlra csupán minden századik regisztrációs jegy szól. Az ingyenes utazások szempontjából a 7- 9 óráig tartó időszak a legnépszerűbb" – tájékoztatott Kiss Tibor, Mátra Volán Zrt. autóbusz-közlekedési vezető menedzsere.


A kormány még január közepén jelentette be, hogy spórolnának a közösségi közlekedésben, amely magában foglalja a kedvezményrendszer és a regisztrációs jegy teljes felülvizsgálatát, ehhez csatlakozik a vasúttársaság a tervezett intézkedésével.
Most pedig kiderült, hogy jóval többen utaznak ingyen a tömegközlekedési járműveken mint gondolták. Érdekes, mi ezt sejtettük. Azt is, hogy ezt a szolgáltatást reggel 7 - 9 között veszik igénybe a legtöbben. Miért is ne a legnagyobb csúcsforgalomban? Azt viszont már meg is állapíthatjuk, hogy kevesellni fogják az állami támogatás 250 milliárdját, ugyanakkor a kormány csökkenteni szeretné még ezt is. Kíváncsiak vagyunk milyen megoldás születik, ha születik egyáltalán.

Még egyszer szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy ingyenes utazás a 6 éven aluli gyerekekre  és a 65 éven felüli nyugdíjasokra vonatkozik. Ebben nincsenek benne az örökifjú, fiatal, erőtől duzzadó nyugdíjasaink. A Volán-buszokon nagyon sokszor tapasztalhatjuk, hogy a járművezetők (tisztelet a kivételnek) nem adnak jegyet. Nem regisztrációst, hanem olyat amiért kifizetik a viteldíjat. Kevesebb pénzt vesz el a sofőr, és nem ad jegyet. Többször tapasztaltam saját magam is, hogy a buszpályaudvaron a forgalmi iroda előtti buszon meg merte ezt csinálni. Olyanról is hallottam, amikor a nyugdíjas elutazott a fővárosba csak azért, mert ott pár forinttal olcsóbb volt a tojás. Ingyen miért ne? Van mindenféle változat, mert a magyar szeret élni a helyzettel.Vagy inkább visszaélni. Kíváncsian várom, hogy a kormány mikor tesz rendet ebben a sok pénzt elszívó ránk maradt rossz rendszerben.

 

laspalmas:
Kedves H és többiek! Ne izguljatok tovább, megszületett a döntés az ingyenes utazások ügyében.


"A nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása biztosan nem lesz a strukturális reformok között - közölte Szijjártó Péter a kormány pénteki ülése után.

A lehetséges forgatókönyvek között szerepelt a nyugdíjasok utazási kedvezményének megvonása, ám Orbán Viktor miniszterelnök határozott tiltakozása miatt ez a felvetés végleg kikerült a javaslatból - mondta a szóvivő."

 

Ennyit a nagy reformokról, az ígéretekről, Orbán tökösségéről....egy ilyen óriási bázisnak ő sem mert nekimenni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valahol, valakin viszont spórolni kell, hogy talpon maradjon az ország. Ha a nyugdíjasoktól nem, a segélyezettek fizikálisan sokkal erősebb tömegétől még úgyse lesz merszük elvenni bármit is. Lehet tippelni, ki marad...

Igen, az adófizetők. Szerintem nem sok jóra számíthatunk.


"A szóvivő megerősítette: a kabinet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján a pénteki tanácskozáson első olvasatban megtárgyalta a strukturális reformokat.

A kormánytagok több észrevételt tettek az előterjesztéssel kapcsolatban, amelyet második olvasatban jövő héten, valószínűleg szerdán tárgyal a kormány, és ha addigra az előkészítő munkák, valamint az egyeztetések úgy haladnak, akkor aznap akár véglegesen dönthetnek róla - mondta Szijjártó Péter."

 

Ejj, de szép is lesz!

zero:
A 65 éven felülieknek adott kedvezmények az Európai Unió országaiban. Igen, sehol sincs személyi felvillantásával ingyen utazás...

Címkék: politika fidesz pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr242664950

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fónagy és a választási ígéret 2011.02.19. 14:00:34

A MÁV nem tudta, hányan utaznak ingyen, ergo azt sem, mennyi a valós üzemeltetési költség. Mivel ez – többek között az állami támogatás miatt – igen fontos, bevezették a regisztrációs jegyet.   Fónagy János – az akkori ellenzék s...

Trackback: Szent bocik 2011.02.19. 12:26:53

Amennyiben a jövőben bárki, pártállástól függetlenül azzal jönne elő, hogy a nyugdíjasok pártja az MSZP, én leszek az első, aki azt fogja mondani, hogy ez MÁR nem kizárólag rájuk igaz.Valóban felülreprezentáltak az idősek az összes szoci szavazót tekin...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jágör68 2011.02.19. 10:36:58

Posztkommunista rablókapitalista kleptokráciában élünk.
Lopj minél többet a közösből- és utána még követelj is, miközben semmilyen közös teherviselésben nem veszel részt!
EZ a magyar szolidárnoszty

bi2025 · http://civilkurazsi.blog.hu/ 2011.02.19. 10:38:09

Ebben már semmi extra nincs, Vastagbőr dokumentálta, ezért köszönet nekik, egyszer majd előveszik valahonnan ezt is, és hozzájárul annak elemzéséhez, hogyan sorvad el egy nemzet.

Egyáltalán miért érdemes egy fiatalnak (19-40 év között) ebben az országban maradni (nyaraláson kívül)?

Tud valaki egyetlen egy, normális indokot mondani?

jágör68 2011.02.19. 10:49:13

@bi2025:
Egyáltalán miért érdemes egy fiatalnak (19-40 év között) ebben az országban maradni (nyaraláson kívül)?

Viccelsz? Dolgozhatsz 3 másik ember helyett és közbe hallgathatod, hogy "nekik ez jár", meg, hogy "ő bizony nem megy el 400 Ft- os órabérért dolgozni, de az orvos dolgozzon 350 Ft- osért, mert "neki az is jár"

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.02.19. 10:51:54

Remélem márciusig még ki lehet osztani egy-két milliárdot tanácsadásra, mert ugye ezek a fijúk mások mint az előzőek voltak. Aztán jöhetnek a hazudozásba bújtatott újabb sarcok. Az ingyenélők országa voltunk, vagyunk, leszünk. Legalább ez állandó (meg a politikus- és cigánybűnözés).

Jajj, náczultam így szombat reggel.

Agyalap 2011.02.19. 11:01:55

@Valahol Máshol: Basszus így kell megtudnom, hogy náczi vagyok?
Egyébként meg nem csak a fent említettek állandóak, hanem a birkaság is.

Kész csoda volt 56...

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2011.02.19. 11:02:04

Én rájöttem: ebben az országban az adófizetők ilyen szükséges velejárói a gazdaságnak, egyetlen céljuk, hogy eltartsák a többi 7 millió ingyenélőt.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.02.19. 11:02:15

El innen, de bárhova.
OFF: 320 forintos cukor, de persze az összes gyárunkat robbantsuk má' fel, me' nem keee'.

És ha hiszitek, ha nem, a legtöbb nyugdíjas még így is elégedetlen! Legalábbis a környezemben van pár, aki havi 80 ezret kap, és mindig csak sír a szája, de már a pincéje is tele van tartós tejjel.

jágör68 2011.02.19. 11:04:34

www.2shared.com/audio/5PrbmT-s/Cigny_hitelt_vesz_fel.html
Na hogy én is náczuljak egy kicsit- no meg, hogy a pénzügyi tanácsadókról, hitel ügyintézőkről is lerántsam a leplet- bárkinek intéznek, més totál analfabétáknak és fizetésképteleneknek is- csakhogy a többmilliós hitel után kapják a százezres piramis- játék részüket.

Nurrddin 2011.02.19. 11:04:56

biztos voltam benne, hogy a 65+ ingyenutazás nem lesz megpiszkálva...
de mivel nagyon meggazdultak a családi adózás által a szülők, így szerintem 6 év le lesz húzva 3-ra, az fölött meg valami kedvezményes jegye kell majd venni
nekem az ejrópa juniós 65 felettiek ingyen utazása tetszik a legjobban
sok külföldi nem hiszi el, és nem mer jegy nélkül békávézni, merthát ilyen a világon máshol nincs
van még más pénzszivattyú is, pl. rokik:
ott majd többnyire azok lesznek kivágva, akik esetleg jogosan rokik, mivel nekik nem lesz pénzük megvenni a felülvizsgáló bizottságot, de a statisztikát meg javítani kell...
akik meg egyszer megvették, megint meg fogják venni (pl a velem egyidős cigány ex szomszédom, jó 10 éve rokkant, mert kövér.... most 36 éves)
közalkalmazottak:
'2002, de talán inkább '98 óta álmodik a fidesz a közalkalmazotti voksokról...
most végre megszerezték, nem is akarják elveszíteni, ergo marad közszférás vízfej, maximum az állományt káhátékba szervezik, így a statisztika ott is szép lesz

nesze nektek narancsosok, az a jutalmatok, ami az én büntetésem

Ironfist 2011.02.19. 11:09:26

@Valahol Máshol:

Elhatárolódom! Náczit kiáltok!

Egyébként meg úgy tudom egyetlen országban sincs ingyenutazás, a miénket leszámítva. Nálunk miért van? Diákkedvezménnyel utazok ugyan, de azért kissé megdöbbentő, hogy egy 60 km-es bérlet is 5000 forint <- ez a 67.5%os kedvezmény. Kész rémálom lehet teljesárúval utazni. Bőven megéri inkább autót használni, már csak ha ketten ülnek benne egyszerre, már az olcsóbb, mint a MÁV. És akkor nem is tudom, melyik híradóban hallottam, hogy ennek a gyönyörteli cégnek jelenleg a legfontosabb prioritásaa az az, hogy visszaszorítsák a bliccelők okozta károkat. Ergo növelik az áraikat. Végülis miért ne? Fizessem már meg én a jegyet a részeg cigány helyett, akihez oda se mennek az ellenőrök, mert egy rossz szóra késel, nem? És emellett van pofájuk szolgáltatásnak hívni azt, amit csinálnak. Engem persze mindig megtalálnak, néha utazásonként kétszer is, és minden alkalommal elkérik a diákigazolványt is, de hogy bérletet visszaváltsanak, azt nem lehet. Hogy ne késsenek a vonatok, hááát... egyszer írtam egy panaszlevelet, és kaptam rá egy választ. Téves címzéssel. A válaszban pedig gyakorlatilag az volt, hogy "Nem a mi vonataink késnek, a maga órája jár szarul. Vagy maga a hülye, mert félrenézte az indulási időpontot."

Ha már itt tartunk, valaki meg tudná mondani, hogy mi a búbánatos retkes f*szért kell a személyvonatnak negyed órát állnia Komáromban csak úgy a semmire várakozva? Hallottam már azt a verziót erre, hogy a dohányosok miatt, hogy hadd cigizzenek. Ha ez tényleg így van, akkor menjenek a búsba! Nem az a feladatuk, hogy a dohányosok függőségének teret adjanak (akik ráadásul Tatabányán az állomás egész területén bagóznak, majd úgy szállnak fel a vonatra, hogy még az arcukban a füst, és azt a vonaton fújják ki, majd Komáromban még a vonaton rágyújtanak néha, és vissza is ugyanúgy szállnak, mint Tatabányán, Győrben pedig már cigivel az arcban szállnak le, és az aluljáróban végig füstölve mennek...mert nekik meg ehez van joguk, csak ez az egész procedúra nem több másfél óránál...), hanem, hogy leszállítsák az utasokat. Amiért ők fizettek. Nem is keveset. Már persze leszámítva kedvenc nyuggereinket.

Hmmm, kicsit eltértem az ingyenutazástól, de azért gondolom a MÁV szapulása még belefér :)

ketroot 2011.02.19. 11:20:41

Ingyen utazás <=> hamburgeradó szintű "reform"... Kicsit sarkos ugyan, de azért gondolom érezhető mire akarok célozni.

ketroot 2011.02.19. 11:23:10

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!):

Arról meg ne is beszéljünk, amikor elmennek termékbemutatóra és elk.rnak egy csomó pénzt, tiszteket a kivételnek! Sajnos van ilyen a környezetemben! (Ja és persze oda is ingyen utaznak...)

B.P.M. (törölt) 2011.02.19. 11:25:56

Ez az ingyenélők országa sajnos. Ezt jól tudja, mind az MSZP, mind a Fidesz. Nem véletlen, hogy karöltve nekik ígérnek be mindig mindent, mert ők döntik el a választást. Az adófizetők pedig így jártak.
El kell innen menni ebből az országból, a Fidesz és az MSZP pedig dögöljön bele a saját mocskába. Egy 20-as, 30-as éveiben járó fiatalnak semmi oka arra, hogy itt maradjon, mert amíg ezek a néhai KISZ-es, MSZMP-s srácok lesznek hatalom olykor piros, olykor narancssárga, olykor kék, olykor zöld csomaglásban (utóbbi 2 szerencsére már kiesett), addig itt nem lesz semmi.
Ügyesen megoldották egymásnak falazva, hogy az ügynöklistákat ne hozzák nyilvánosságra. Mindig az volt ezzel kapcsolatban a kifogás, hogy nem tudnak megegyezni. Itt a 2/3 és semmi nem történt ez ügyben és nem is fog. Valószínűleg rengeteg irat megsemmisítésre került, így az igazi nagyhalakról sosem fog kiderülni az igazság.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 11:26:05

A Vastagbőr kikelt az ingyémindent népszavazás ellení ?
Azzal buktatta Viktor a Gyúúrcsányt.
Történelmi tett volt a 300 forintos fizettetés ellen.
Aki így kerülközik fölül, attól azt vártátok, hogy a potyásokat űzze ki,
vagy azt, hogy a szavazóit szivassa ?

martonx 2011.02.19. 11:33:25

A poszthoz annyit tennék hozzá, hogy a rokik is ingyen utaznak ám. Ők viszont csak évente, ha jól tudom 10-szer utazhatnak ingyen, erre van valami bélyeges, vagy matricás, vagy milyen rendszerük. Viszont anyósoméktól tudom, hogy pici pénzért, már nem matricázik a sofőr, így kb. bármennyiszer tudnak ingyen utazni.

És tudjátok, hogy mi a legszarabb az egészben. Hogy ettől még röhej lazán nyerni fog a Fityisz 2014-ben, mert a nyugdíjasok megint beszavazzák.
Én még megpróbálok higgadt maradni, és kivárni ennek a reform csomagosdinak a végét, de egyre inkább csak fing színezésnek tűnik, mintsem valódi reformcsomagnak.
Ami még érdekes, hogy ezeket a töketlen szarokat tartják nyugaton fasiszta diktatúrának?

majomkutya 2011.02.19. 11:33:40

@Ironfist: Rendszeresen járok egy mellékvonalon. 6 vonatpár megy naponta, borzalmas a szolgáltatás színvonala.
A teljes árú jegy a 42 km-es szakaszra 825 Ft. Közúton a távolság 45 km. Egy kis fogyasztású (belsoseg.blog.hu/2010/12/09/4_5_litert_sem_eszik_a_varosban) autóval ez megúszható valamivel több, mint 2 liter gázolajból. Mondjuk 2,3 liter gázolajból. 1 liter gázolaj mondjuk 350 Ft. 2,3 x 350=805 Ft! Akkor mi a rákról beszélünk? Autóval az üzemanyagköltség olcsóbb mint a MÁV szar mellékvonalára a jegy, amin az egy szem szerencsétlen BZMOT motorkocsi 30-40 km/h sebességgel döcög, a 42 km megtételéhez pedig majdnem egy órára van szükség. Azt a kutyafáját. És közben mondanom sem kell az utazóközönséget: nyugdíjasok ingyenjeggyel, MÁV alkalmazottak ingyenjeggyel, cigányok jegy nélkül, amolyan ingyenes szolgáltatásként, a kalauz szeme láttára.
Olvastam az Indexen, hogy a MÁV utasainak 15%-a használ teljes árú jegyet. Szerintem az általam használt mellékvonalon ez valahol 5% körül lehet.

B.P.M. (törölt) 2011.02.19. 11:34:24

Az lesz még szép, ha egy 4-8 vagy még több gyerekkel rendelkező hátrányos helyzetű kisebbségi voksa többet fog érni, mint egy dolgozóé...

martonx 2011.02.19. 11:34:31

@simonmondja.: na mondjuk a 300 Ft-ozás, tényleg egy szimpla f@szság volt.

jágör68 2011.02.19. 11:35:27

Majd lehet 3 millió nyuggerrel meg 2 millióc- típusúval országot építeni, azt akkor lesz haddelhadd!
Nem lesz akkor odafent kitől LOPNI az EZERMILLIÁRDOKAT:

www.epulettar.hu/cikk/21070.aspx

vastagbor.blog.hu/2009/12/04/jo_reggelt_ugyeszseg

Jurganov 2011.02.19. 11:35:38

értem én, hogy kell egy kis hangulatot csinálni, de "Olyanról is hallottam, amikor a nyugdíjas elutazott a fővárosba csak azért, mert ott pár forinttal olcsóbb volt a tojás. Ingyen miért ne? " ilyet azért ne már. egyrészt ez durván szánalmas próbálkozás ( bár sokan biztos elhiszik), másrészt aki gondolkodik az csak röhögni tud rajta. ez a "hallottam" eléggé mókás.

Nurrddin 2011.02.19. 11:39:46

@Jurganov: anyám szomszédja simán eljár debrecenbe pár csokor virágot eladni, darabját pár száz forintért...
minden nap
120 km

ketroot 2011.02.19. 11:45:26

@Jurganov:

Én speciel tudok olyanról, hogy Tokajba mentek borért, és ez nem vicc!

ketroot 2011.02.19. 11:47:01

Amúgy ha ezek után még benyomnák a gyerekek utáni szavazati jogot is, az lenne a non plus ultra!

Jurganov 2011.02.19. 11:49:26

@Nurrddin: eladni:) ez itt a kulcsszó. mondjuk napi 2-3 k-ért jár, utazik. mondhatni dolgozik. ezt elhiszem, bár eléggé gáz, hogy nem tudja közelebb eladni. ez azért nem pont ua a kategória mint a "Olyanról is hallottam, amikor a nyugdíjas elutazott a fővárosba csak azért, mert ott pár forinttal olcsóbb volt a tojás. Ingyen miért ne? " vicc. ne mondd már nekem, hogy épeszű ember utazik mondjuk 120 km-t 40-60 forintért. ha meg többet vesz, megkapja olcsóbban helyben+ mi a frászt tud csinálni 200-300 tojással?

Marcellusca 2011.02.19. 11:49:36

Most akko' a nyuggerek a szocik vagy a fityisz szavazóbázisa? :)))

Úgy lenne teljes a kép, ha ezek az ingyenutazások költségei mellé oda lenne biggyesztve a képviselő urak/hőgyek plusz juttatásai, kőccségtérítése, valamint a holdudvarnak juttatott megbízási, tanácsadási közpézek is.

Lehet, kiderülne, hogy az utóbbi szűkítése, megszüntetése bőven fedezné a nyuggerek, GYEREKEK ingyenes utazását?

Ja, egyébjént az b@szna be igazán a gyerekbarát kúrmánytól, ha a 6 éven aluli gyerekek ingyenes utazását megszüntetné!!!

Mégvalami: a felmérésben szerepel, hogy míg az ingyenességet zömmel a nyugdíjasok veszik igénybe, addig a gyerekek alig.
Vahj, miért?
Tán csak nem azért, mert a 66 éves Marikanéni (még) önállóan képes (pölö Sirokról Egerbe) utazni, míg a 6 éven aluli mellé KELL egy felnőtt. Aki viszont teljes árú jeggyel utazik.

Horizont 2011.02.19. 11:51:58

Ássa már a saját sírját is a Fidesz! Mert lehet, hogy nem mer a nyugdíjasokhoz nyúlni, kinyalja a seggüket, de a magyar már csak olyan hiába kap ingyen utazást, attól még utálhatja a sok minden másért a Fideszt! Annyira fel vagyok háborodva ezen az ingyen utazáson!Pedig én már közelebb vagyok a 65-höz :DDDDD Még az anyukámmal is összevesztem (74 éves) :) Őrület, hogy mennyire nem látják át, azt hiszik még mindig szocializmus van,ami jár az jár! Emlékszem, hogy Horn gyulus a repülést is ingyenesre akarta!:) A kormány meg bassza meg itt lett volna a lehetősége, hogy lépjen. Meddig lehet ezt a mi helyzetünkben csinálni? Nem sajnálok én senkitől semmit (na jó előfordul) de ezt meg kell fizetni és kinek? Hát a fiataloknak! Nem-e lenne fontosabb nagyon sok óvodát, bölcsődét építeni? Nem-e lenne fontosabb a fiatalokat első lakáshoz juttatni? Nem-e lenne fontosabb az egészségügyben egy átfogó megelőző szűrésvizsgálatot kialakítani, hogy időben megtudja mindenki (a fiatal is) ha baja van? Nem, á dehogy! Utazzanak ingyen.
Állunk a buszmegállóban reggel 8-an! Én felmutatom a 5-10 km-ig szóló bérletem (mivel hivatalosan 5.4 km-re vagyunk a várostól:D) ami 9380 ft! És rajtam kívül a másik 7 ember regisztrációs jegyet kér!!Nem egyedi eset!
Nem igaz, hogy nekünk csak tehetetlen, hatalomsóvár, balfasz, élettől elrugaszkodott politikusok jutnak újra és újra!

Ironfist 2011.02.19. 11:59:46

@majomkutya:
Na ugye. Nem a levegőbe beszélek ám én. Az meg egy dolog, hogy a Bécs-Budapest vonalon ilyen ún. "csillagháborús cucc" megy vonatként, de az brutál kényelmetlen. És a Tatabánya és Győr közti hatvanegynéhány km-t is több, mint egy óra alatt teszi meg, sokszor majdnem másfél. És persze még én igazodjak a kaotikus menetrendhez, amit hol betartanak, hol nem, még én menjek ki gyalog (messze van), busszal (újabb kiadás) a pályaudvarra. Nyugdíjasok, és bliccelők persze a buszokon is ingyen utaznak, és mivel nekik nem sietős, simán elvannak egész nap. De neeeem, nekik akkor kell uatzni, amikor tömve a busz, meg a vonat bejárós diákkal/hallgatóval.

@B.P.M.: @ketroot:

Máspedig ez meg lesz csinálva, mert 1. ezzel mindenki jól jár, és 2. Kétharmaaad! Ezt akarta a nééép!

@Jurganov:
Én is ismertem egy ilyen öregasszonyt - azóta már elhunyt - aki képes volt Pestre felmenni vásárolni, mert épp olcsóbb volt, mint Tatabányán.

@martonx:
Naaa, azért van különbség a fasiszta, meg a populista diktatúrák közt.

@simonmondja.:

Kis OFF, de én visszasírom azt a rövid időt, mikor volt vizitdíj. Tudjátok ti milyen csodálatos érzés volt egy csomó kórházbajárkálás után bemenni a sebészetre, és azt látni, hogy végre nem kell reggel héttől délután kettőig várnom egy ötperces kötözés miatt? És mindez kemény 300 forintért... Amikor kedvenc Viktátorunk jött azzal a szöveggel, hogy a mocskoskomcsik ezzel is a pénzt akarják kihúzni szegény emberek zsebéből, én ott legszívesebben tarkónbasztam volna egy péklapáttal...Pláne akkor, amikor a sok hülye be is vette. Vagy most komolyan. Van olyan ebben az országban, akinek évi 3600 forint megterhelő? Ugyanis 12*300 után vissza lehetett volna igényelni...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 12:00:22

@Marcellusca (I'm happy):
Alapból 3 milka nyugdíjasból
max 800 ezer szavazott a maszopra.
De ha az mind,
akkor a cigók és 2 millió 200 ezer meg a fittyekre.
.....
Költséghatékonyéknál, ha be köll ugrani a városba vonattal,
akkor fölőtöztetik a legöregebbet,
mer az ingyé megy.
Ez se nagy titok.

Jurganov 2011.02.19. 12:05:11

alapvetően mókás az is, hogy heves megyében 3 (három) volántársaság működik ( mind nyereséggel, vagy pedig valamiféle analfabéták működtetik), ám mégis kevesellik az állami kompenzációt. érdekes.

Jurganov 2011.02.19. 12:08:12

@Ironfist: "Kis OFF, de én visszasírom azt a rövid időt, mikor volt vizitdíj. Tudjátok ti milyen csodálatos érzés volt" amikor édesanyám havi 5-6 ezret költött vizitdíjra, úgy, hogy a gyógyszerét sem mindig tudja kiváltani..igen, nagyszerű idők voltak. de megértem én, aki beteg vagy öreg= haszontalan.

ketroot 2011.02.19. 12:10:43

Itt az a legnagyobb gond, kapitalizmus alatt akarunk itt-ott szocializmust fenntartani.

Pistie 2011.02.19. 12:20:35

Nem lenne gond az olcsó utazás 65 év felett, egy minimális díjat illene fizetniük. És az én véleményem az, hogy a csúcsidőben ők sem utazhatnának ingyen. Tehát reggel iskolába menet elég rossz, amikor a metróról való leszálláskor 3 nyugdíjast és a szekereiket kell gátfutás szerűen átugrani. Mondjuk azt, hogy reggel 6-9 között, illetve délután 3-6 között ha utaznak, akkor ők is fizessenek 50%-ot az utazásért.
Egyébként a mostani kormány is annyira tipikus. Megígértek fűt fát, aztán semmi sincs belőle.

Ironfist 2011.02.19. 12:22:12

@Jurganov:
Aha, csak én is most hiába mondtam el, meg akkor is hiába lett elmondva, hogy 12 alkalom után visszaigényelhető. És leszel szíves nem fideszkedni velem (= ne forgasd ki a szavaimat)! Nem mondtam olyat, hogy aki öreg, vagy beteg, az haszontalan, te sírsz, mint egy szóposkurva. Igenis jó volt a vizitdíj, mert nem az volt, hogy elment a nyugger az orvoshoz, mert épp itt fáj, ott fáj, az orvos meg "Akkor pihentesse, Marika néni!", aztán még egy órán át elvoltak azzal, hogy az unokák hogy vannak. Akinek semmi baja nem volt, az nem járt el orvoshoz, akinek meg volt baja, annak meg hát igen, azok a mocskosrohatt' mocskosrohatt' kommunistakapitalistaimperialista (FUJJ) kormányék meg kihúztak a zsebéből 3600 forintot évente. Borzalmas, nem?

collateral collector (törölt) 2011.02.19. 12:22:34

Az a jó ebben a blogban, hogy nemcsak odavet valami publicisztika-szerűen megfogalmazott politikai véleményt, vagy belinkel valami friss, provokatív témát az indexről, aztán hadd jöjjenek a trollok, nem. Látszik, hogy ezzel dolgoznak is. A múltkori "tanácsadásos" poszt is igen érdekes volt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 12:24:10

@Ironfist: Az is, meg a kórházi napidíj.
Nem értem, hogy ha úgyis enne otthon is mindenki,
akkor a kórházban miért ne fizethetne érte ...
Miért egyészségügyi költség a benn fekvők etetése ?
Menzakaja - 300 forint per nap.
Nem is a kórháznak kell főzni.
Akár piaci ára is lehetne és akár több cég menüjét is választhatnák...

Dr Kangörény 2011.02.19. 12:24:37

Basszátok meg, szerintetek a nyugdíjasok ingyenélők?????????

Agyhalott banda vagytok. Akik egyszer majd nyugdíjas ingyenélők lesztek. Remélem titeket majd lelőknek egy szikláról, amikor nyugdíjba mentek.

Ironfist 2011.02.19. 12:25:59

@simonmondja.:

De neeem, legyen ingyenes az is, mert az jár! Sőt, legyen ingyens mindenkinek a tömegközlekedés, mert az is jár, meg legyenek ingyen a tankönyvek is, mert az is jár, meg a gyógyszerek is, mert az is jár. Aztán akik tényleg így gondolják, majd felébrednek, és rájönnek, hogy 2011 van, nem 1970.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.02.19. 12:27:30

Nincs egyetlen ingyen utazás sem. Olyen utazás van, amit az adott utazók helyett másik utazók fizetnek meg, vagy közvetlenül, vagy egyéb közterheken keresztül.

Ironfist 2011.02.19. 12:28:06

@Kangörény_:
Mondott ilyet valaki? Mert ha igen, akkor leszel szíves csak neki címezni a szavaidat! Ha meg nem, akkor baszd meg te!

Kis kiegészítés. a suzó, amit kerestél az a "lelöknek", így rövid ö-vel. És ilyen gyönyörű helyesírással van pofád mást agyhalottnak hívni? :D Röhej.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 12:28:29

@Pistie: Mikor suliba jártam busszal, még anno,
télen a bundákban kellett nyomakodni reggelente a buszon.
Minden nap az első órában még a hányingert és a dühöt kellett leküzdenem, csak utána tudtam figyelni, hogy mit is tanulunk.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2011.02.19. 12:32:44

amúgy pl. a siketek és nagyothallók országos szövetségének tagjai (www.sinosz.hu) is ingyen utaznak a helyi tömegközlekedési eszközökön, én is a full családot így utaztatom. :D

hagymásbab85 2011.02.19. 12:33:53

Itt alapvetően nem azzal van baj, hogy 65 év felettiek ingyen utazhatnak. Hanem többivel. Tessék megnézni, még kiknek jár ingyen utazás ilyen olyan jogcímen. Magyarországon csak a hülyék utaznak teljes áru jeggyel
Az pedig egy másik kérdés, hogy autóval miért olcsóbb az utazás.

jágör68 2011.02.19. 12:35:48

Na a vizitdíjról annyit, hogy
1. Nem volt benne a választási programba- sőt még le is tagadták!!
2. 300 Ft semmire sem elég, egy orvosi vizsgálat díja kb ott kéne kezdődjön, ahol egy mosógépszerelő kiszállási díja
3. a 300 Ft- ot azután vezették be, hogy a 2006-os konvergencia- kamu jegyében 300 milliárdot kivontak az egészségügyből- magyarul 1 MILLIÁRD vizit kellett volna, csak ahhoz, hogy a 2006-os "megreformált" szinten legyünk- ami szintén nem valami
4. Tehát ezt PLUSZforrásnak hazudozni Molnárlala meg a szoci tolvajok részéről nagy pofátlanság.
5. Ha az a cél, hogy hulljon a férgese, akkor ezt ki kell mondani, nyíltan
6. Ha az a cél, hogy indokolatlanul ne járjanak mindenféle hülyeségekkel orvoshoz, akkor azt OKTATÁSSAL kéne elérni- kötelező tantárgy elsősegélynyújtás, újraélesztés, egészségügyi alapismeretek stb.
Na ennyit a 300 Ft- ról és a legendáról, hogy amiatt nincs normális egészségügy.
Érdekes, a németeknek pölö, a 10 EUR- os vizitdíj előtt is normálisan működő egészségügyük volt....
na levezetésnek:
www.2shared.com/audio/5PrbmT-s/Cigny_hitelt_vesz_fel.html

ggaborx 2011.02.19. 12:37:45

Rég nem az a gond ami történik hanem, hogy egy pillanatnyi előnyért bárkit meg lehet venni. Hol a nyugdíjast, hol a cigányt, hol a nagycsaládost, hol a jólkeresőt. Így mindig remek ellentétek születnek a marginális kérdések mentén, míg az országot a mindenkori hatalom következetesen romba dönti.

De jól van ez így, kell a megtisztuláshoz a totális csőd. Addig is utáljátok szépen egymást ezért-azért, hördüljetek fel a hatalom játékain egy rövid mindennapi háborgás erejéig. Majd holnap minden úgyanígy folytatódik.

Tettekre lenne már igazán szükség a folytonos siránkozás helyett. De ez meg fárasztó és egyébként sincs semmilyen konszenszus melyre bármilyen összefogást építeni lehetne. Inkább lopjon magának mindenki annyit amennyit tud.

Jurganov 2011.02.19. 12:39:15

@Ironfist: igazad van, ha fáj fáj, így járt :) ha nem megy orvoshoz, nem is beteg.(nem folytatom a gondolatmenetet). nos, az én orvosom kb fél óra alatt vágta ki az összes férfi betegét, másik fél óra alatt az összes nőit. na most akkor ebből általánosítsunk? vagy abból, hogy "hogy vannak az unokák?"
@simonmondja.: a tökéletes állam az lenne ha csak beszednék a járulékokat és mindenki minden fizetne magának :) lobbyzzunk ezért :)
(persze akkor már az iskoláért is, óvodáért is, gyerekorvosért is, stb fizessünk. ne mindig csak azért kiabáljunk, hogy vegyenek el valaki mástól, hanem rakjuk a tökünket mi is a kalapács alá :)

jágör68 2011.02.19. 12:39:48

@ggaborx:
Jól összefoglaltad a POSZTKOMMUNISTA RABLÓKAPITALISTA KLEPTOKRÁCIA lényegét.
"Mindenki lopjon magának a közösből, amennyit tud- összefogás helyett"

czejp (törölt) 2011.02.19. 12:39:50

Persze, ezen az 5 százalékon áll vagy bukik a MÁV és a kormány kiváló költségvetése. Ja és a 10 millió ingyen utazás a 3,5 millió nyugdijasnak, az már majdnem 3 utazás fejenként ! Ha meg úgy vesszük, hogy a vonat benne van a menetrendben és igy is-úgy is megy , akkor meg mit számit ? Egyébként most a nyugdijasok meg a gyerekek, meg a munkanélküliek a probléma, akikre lehet verni a hiányt, nem a többszörös túlszámlázás, az eltünt pénzek és a maximális hozzánemértés.

igényes 2011.02.19. 12:39:53

Mondjuk, ha ingyen utazik a nyugdíjas akkor fűti a hideg buszt, villamost, vonatot. Nyáron meg a 40 fokos kánikulában hűti. Mi ezzel a probléma? Orbán Viktorék szintén ingyen utaznak, de nagyon drágán, repülön és Audiban, speciális bárszekrényes buszocskában. Mondjuk a nyugdíjasok pénzéből is, mert ugye a nyugdíjas nem ÁFA nélkül kapja a kenyeret. Egyébként a nyugdíjasok a legmegbízhatóbb fizető polgárok.

Horizont 2011.02.19. 12:40:00

@Kangörény_:
Úristen te normális vagy? Mondott valaki is ilyent? Idézetet kérünk!!!Amúgy meg hol élsz? Nem ebben az országban?Nem látod, hogy mi van? Merre tartunk és mi lesz a vége? Nem csak a nyugdíjasoknak lesz annyi! Hanem MINDENKINEK!!!!! A szikláról már megy a lelökdösés, csak idő kérdése ki és mikor ránt magával téged is!!!! Használd már az eszed!!!!

Gaspar von Lopici 2011.02.19. 12:40:11

Balatonparti településen nyug. német alezredes leparkol fekete AMG Merci cabrió. Másnap reggeltől 2 hétig fürdőzés Hévízen, utazás naponta busszal ingyen oda- vissza.

belekotyogok 2011.02.19. 12:40:14

@Csabikuci85: az egyetlen lényeges kérdés itt az, hogy autóval miért olcsóbb az utazás...

ja, és hogy miért annyi az ingyé-út? hát azért, mert a roppant gyerekszerető pénztárosok sok-sok gyermeknek okoznak örömet azzal, hogy játékszernek nyomtatgatnak nekik jegyet. Volt, hogy egy úton kaptunk a jegypénztárostól is, meg a kalauztól is...:S

Izo 2011.02.19. 12:43:09

@Jurganov:
Én meg azt hallottam, hogy Pestről hetente többször eljárnak Hévízre áztatni a seggüket.

snorbi 2011.02.19. 12:44:29

Már az elején biztosra vettem, hogy az adófizetők fognak szívni ezzel is :(

Sokan csak azért szavaztak a Fideszre - amellett, hogy nem volt más komoly alternatíva -, mert megértették, hogy muszáj alapvető változásokat csinálni az országban, különben lehúzhatjuk magunkat a WC-n. Ehhez 2/3 kell, hisz láthattuk az előző ciklusokban, hogy ellenkező esetben csak egymás fikázása megy, és minimális változásokat se nagyon lehet véghezvinni. Ha valaki csinál is értelmeset, akkor azt az ellenzék tönkreteszi (nincs is más dolguk, nem?).

Szerintem a magánnyugdíjas lépések után már most nagyon sokan megbánták, hogy a Fideszre szavaztak...

Más: a vastagbőr posztok ugye archiválva vannak valahol? Nehogy egyszer csak "véletlen" adatvesztés miatt megsemmisüljön ez a rengeteg dokumentáció. Ezek fényében ugyanis - ha már egyre szarabbul lesz az életünk - legalább a történelmet nem tudják meghamisítani.
Ugyanis jól tudjuk, hogy az átlagember nagymértékben befolyásolható, és memóriája is eléggé szelektív.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 12:44:51

@Jurganov: Jó, akkor Neked külön legyen ingyenebéd, mert Te Jurganov vagy, akitől nem kell elvenni a tányért.

l3v1 2011.02.19. 12:46:02

A post adataival csak az nem volt kb. tisztában, aki sosem utazik buszon. Nem csak "ingyen" utaznak, hanem emiatt nagyon sokan is, néha eszméletlen, hogy mennyi nyugdíjast lehet látni reggeli buszokon (vidék-BP útvonal). Mindegy mi az indoka az ingyenességnek, ideje megszüntetni. Még ha valami kedvezményes jegyet vezetnének be, az is jobb lenne, legalább azokat a tömegeket ki lehetne szúrni, akik pár fillér spórolásért utaznak néha messzi városokba.

Szerintem mindenki szívesen kifizetné nagyszülei buszjegyeit - teljes árat is akár - ha kellene, de hadd ne fizesse mindenki másét is, épp elég nyögés min. másfél generációnak a nyugdíjrendszer idiotizmusai miatti plussz teher.

@Kangörény_: "Agyhalott banda vagytok. Akik egyszer majd nyugdíjas ingyenélők lesztek. Remélem titeket majd lelőknek egy szikláról, amikor nyugdíjba mentek. "

Hehh, az a szikla ne is hangzik rosszul. Nekem még van 30+ évem a nyugdíjig (ha minden jül megy, ugye), de hajlandó lennék fogadásokat kötni arra, hogy együtt fogunk nosztalgiázni kartondobozokban a Petőfi híd alatt. Én ennek nem elhanyagolandó oka a rengeteg idiotizmus, ami az utúbbi húsz évi és az aktuális nyugdíjpolitikára, és a nyugdíjasok kezelésére egyaránt jellemző. Nem is lesz változás, ha a mindenkori magyar kormány a nyugdíjasokra mint a legnagyobb szavazó rétegre tekint (és számíthat is rájuk).

snorbi 2011.02.19. 12:46:54

@Izo: Hetente többször: elvileg megteheti, hisz ingyen van neki a vonat. De a legtöbbjük szerintem inkább a helyi (hévízi) szállást választja, hisz azt is aprópénzért megkapják, alig kell fizetniük egy 1-2 hetes wellnessért...

kvadrillio 2011.02.19. 12:47:19

10.000.000 vagyis tízmillióan ???! Meghökkentő ! Nem is vagyunk 10 millióan ! :)

Vagy a külföldieket is beleszámoltad ???

Avagy 10 millió utazási JEGYRŐL VAN SZÓ ?? MER nemindegggy ám !!! :)

Amúúúgy meg én elmék a Tescóba 1 jegy oda 320 Ft, 1 jegy vissza 320 Ft, a távolság 2 km.
/szerencsés vaok, hogy csak 2 jegy kell hozzá és nem több ! /
Míg egy Nissan Laeif-fel 2 liter benzinnel, 100 km távolságra tudok eléjutni.

Nu, akkor én 50x kevesebb távolságra jutok el 50x több pénzért, mint egy autós !!!

Konklúzió: VIGYÉK LE A BKV JEGYÁRAKAT, MERT ELÉG LENNE, HA 12-13 fT-OT FIZETNÉNK, PÉLDÁUL ÉN Í 2 KM-RE !!!

Ez lenne az én igényem !!!!!!! :D

házisárkány 2011.02.19. 12:47:46

Minden országban az "jár" ingyenesen az állampolgároknak, amit az ország vezetése megszavaz. Van, ahol az ország teherbíró képessége többet bír, és van, ahol kevesebbet. Mi ez utóbbi csoportba tartozunk. Ergo nem kellene olyasmiket is ingyenesen biztosítani, amikre nincs fedezet. Na igen, ezt az ingyenes utazást jól elkúrták: ha egyszer már megkapta egy csoport, nehezen mond le róla. De hadd legyek szemtelen: és akkor mi van? Majd tiltakozásul nem utaznak a nyugdíjasok, ha fizetős lesz? Nagy cucc, eddig sem fizettek, anyagi kár tehát nem keletkezik, legfeljebb több lesz az ülőhely a vonatokon meg a buszokon, és a fáradt, munkába járó emberek le tudnak ülni.

majomkutya 2011.02.19. 12:48:21

@Ironfist: Igen, csak az a baj, hogy akik fizetik a méregdrága vonatjegyet, azok finanszírozzák az ingyen(élők)utazók utazását.
Ezért jön ki, hogy az autó benzinköltsége kevesebb mint a vonatjegy.
Kellene egy jegyárcsökkentés, de fizessen mindenki.
Az átlag alatti nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasoknak meg nyilván kell valamiféle (nem korlátlan) kedvezményt biztosítani, de mondjuk úgy, hogy a kedvezmény mértéke minél nagyobb, minél lehetetlenebb időkben utaznak (például de 10 és du. 3 között), csúcsidőben meg teljesárú. Ezt elég egyszerűen ki lehet vitelezni egy kártyával.
A nyugdíjas apám 150+ körül kap nyugdíjat és ingyen utazik. (mondjuk csak évente 1x-2x, és szerinte is abszurd ez az egész).
A mi mellékvonalunkon nekem úgy tűnik, hogy azért tartják fenn a vonalat, hogy a MÁV alkalmazottaknak legyen mivel munkába járni, meg hogy tudjon utazni az a pács csodabogár, aki még használja a leromlott közlekedést. És nem, nem kell megszüntetni, hanem ésszerűen kellene működtetni, aminek az első lépése, hogy mindenki fizessen, utána meg egy normális menetrendet kellene kitalálni.
Minden egyes MÁV abszurd hírre eszembe jut az a bácsi, aki nemrég mondta nekem a vonaton: "tudja fiam az itt a baj, hogy a vasutat olyan alakok igazgatják, akik még talán sosem ültek vonaton, mindenféle jogászok meg közgazdászok, akik drága szolgálati kocsikon utaznak...")
Lehet, hogy igaza volt!

Italo Balbo 2011.02.19. 12:48:31

Tetszettek volna Bokrosra szavazni

Jurganov 2011.02.19. 12:48:44

@Horizont: "Nem látod, hogy mi van? Merre tartunk és mi lesz a vége? " de, sokan látjuk. ugyanakkor vagyunk páran akik szerint nem kellene elhinni mindent amit a tv(internet) ír. főként mert a legnagyobb része csak simán az összeugrasztásról szól. van az a régi vicc aminek az a csattanója, hogy a magyar azt mondja "dögöljön meg a szomszédé is". na, itt most főként ez megy.

Ironfist 2011.02.19. 12:50:07

@Jurganov:

Már megint fideszt játszol velem. Úgymondod ezeket a hülyeségeket, mintha én mondtam volna, és mintha az én véleményem lenne. Azért, mert valaki van olyan spórolós, hogy ha 300 forintért nézetné meg magát, akkor inkább el se megy az orvoshoz, az ne az én problémám legyen már!

@jágör68:
Így is van! Vigyázzunk, mert jön a Gyurcsány, és extracsípős, üvegszilánkos vazelinnel seggbe fog baszni mindenkit!

@belekotyogok:
A Bkv-figyelőn volt egy olyan poszt, hogy valaki kiszámolta, persze a két legközelebb eső megállóra levetítve, hogy mennyibe kerül BKV-vel utazni. Ez alapján drágább, mint az űrutazás :D

Gaspar von Lopici 2011.02.19. 12:52:17

@snorbi: Nem rémálmot írtam. Valóság szomszéd házban laknak. 4300 a nyugdíj nem forint.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.19. 12:52:22

@Jurganov:
Anyám rokkantnyugdijas sok-sok éve (jogosan).
Megkapja az Ósön katalógust, és rohan a buszhoz, és utazik 35 km-t, mert 6 forinttal olcsóbb a kifli. Egyrészről kikapcsolódik, másrészről meg "olcsón vásárol".

Ezt megcsinálja hetente kétszer is akár, a rokkantaknak a pecsétet természetesen nem rakja rá a sofőr, hiszen falubeli...

kvadrillio 2011.02.19. 12:52:34

@házisárkány: Ne bántsd az éhenhalókat ! Mondotta nagyanyám és igaza volt ! :)

A KÉPVISELŐBÁCSIK-NÉNIK viszont igazán lemondhatnának az INGYEN BKV BÉRLETEIKRŐL ! :)

Jurganov 2011.02.19. 12:54:13

@simonmondja.: ugyanmár, nem kell nekem ingyenebéd. vegyük el. adjuk a gazdagoknak vagy a politikusoknak. ők biztosan jobban hasznosítják. látod én bevállalom :) és te? mit dobsz a közösbe?

gaffel 2011.02.19. 12:55:01

nem értem miért ne lehetne legalább az ingyen utazást egy 90%-os kedvezményesre felváltani. már az is milliárdos bevétel lenne. illetve a hobbiutazók azért leszoknának erről a rossz szokásukról.

igényes 2011.02.19. 12:56:18

Ott van az Igazságügy, a jogi egyetemek, bíróságok, ügyvédek hada. Itt ezek a barmok megkérdezik a polgárt, műtétet javasol-e, vagy elég szerinte a gyógyszer, estleg basszuk le a beteget a háztetöről.

A kérdés ennyi csupán: Van egy beteg, kezeljük?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 12:56:49

@Jurganov:
Örökbefogadok 3 - 4 - 5 fidesznyik porontyot.
Mint az állatkertben a páviánbébiket.
Csak a kőccséget.

gpetersz 2011.02.19. 12:57:22

Fasz kivan. Én Spanyolországot néztem ki magamnak. Megvárom míg bedől, aztán majd ha helyreállt akkor megyek is.

házisárkány 2011.02.19. 12:58:46

@kvadrillio: Nem bántom. :-) Amúgy nem hiszem, hogy ha valaki éhes, akkor 60 km ingyenes buszozástól jóllakna. :-) Ezzel azt akarom mondani, hogy ha már, akkor a kenyeret kapják ingyen. Az utazás viszont nem létszükséglet, ha úgy tetszik: luxus, azért tessen fizetni.

Kivlov 2011.02.19. 12:59:00

ennyi. azonnal meg kell szüntetni az ingyenes utazgatást!
be se kellett volna vezetni. hornt meg tarkón lőni, mikor ezt bevezette...

kuki123 2011.02.19. 13:02:50

AZONNALI HATÁLLYAL MEGSZÜNTETNI EZT AZ INGYEN UTAZGATÁSDI BULIT

DIÁKNAK FÉL ÁR, MINDENKI MÁSNAK TELJES ÁRÚT!

gorcsev54 2011.02.19. 13:04:43

@bi2025: Azért azt megkérdem ,hogy a 40-60 közöttieknek miért érdemes? Vagy mi már le vagyunk írva?Akkor mi a f...nekem is robotolni amíg van mit?Lassan már kiderül ,hogy eben az országban csak a 30 évesek dolgoznak fizetnek, a többi meg csak töltelék! Nem tudom miért nem lehet normálisan csinálni semmit itt?Utazzanak a 65 felettiek,mondjuk 10% ért(akinek a nyugdíja nem éri el mondjuk a mindenkori minimálbért)De lehet ez más határ is,vannak szakemberek akiknek ez a dolga ,hogy számoljanak Be lehet vezetni időkorlátot is mondjuk de. 10 és du. 15 h között, mindenre van ésszerű és olyan megoldás, hogy "spóróljon" az állam (nem elbasz...ni máshol)de nagyon ne járjanak rosszul azok akiknek segítségre van szüksége.Ezzel a rendelkezéssel már mindjárt kiszorítanánk az uniós nyugdíjasokat is a lehetőségből stb.Azzal a felfogással ,hogy csak én fizetek többet meg minden nem igazán értek egyet, én 38 éve dolgozom (egy napot sem voltam hálaisten táppénzen visszanéztem a tb nél nyilvántartott rám költött összeget(ameddig tudtam) 83.000Ft ebben minden benne van a gyógyszer felírástól ,kiváltástól a jogosítvány hosszabbításig (bár az fizetős is) és ha meghalok holnap után ? De le is betegedhetek (a 30éves is ) és a nyugdíjárulék? Igaz a nejem majd kap 50%.

Jurganov 2011.02.19. 13:05:01

@Ironfist: nem játszom fideszest, csak annyit mondok, hogy ha fáj el kell menni orvoshoz, és ne legyen már az az ok amiért nem megyek mert nincs pénzem. voltam olyan helyzetbe, hogy nem mertem elmenni az orvoshoz emiatt. mert ugye körzeti-sztk-sztk2, máris egy ezresnél vagyunk. és még egy jónapot sincs benne. mindezt azért mert ellopták a pénzt. engem ebben az zavar leginkább, hogy az embereknek nem jön le, hogy mi miért történik, nem is izgatja őket. csak annyi, hogy lehessen valakit üvöltve mocskolni. nem az a baj, hogy széthordták az országot, hanem, hogy ingyen utaznak a nyugdíjasok ( egy egész szépen feljavított statisztika szerint), nem az a baj, hogy kiherélték az egészségügyet, hanem, hogy miért nem fizetnek a kajáért akik benn vannak, meg ilyenek. és még sorolhatnám. ehhh
@Kőmíves Kelemen: akkor anyukád csal :) ez nem igazán jön ide. van 2x 90%-os illetve 10 v 12 50%-os. heti kettővel számolva kb másfél hónap alatt fogyna el a kedvezménye. nos?

emem 2011.02.19. 13:05:32

A regisztrációs jegyet nem eladják, hanem "odaadják". Miután nincsen ellenértéke amit könyvelni lehetne, nem hiszem, hogy bármiképpen ellenőrizhető, hogy valóban odaadták-e, vagyis utaztak-e vele. Mivel viszont a közlekedési társaságok ezzel "dokumentálják" (igen, ezzel a lazán bemondott adattal), mennyi ingyen utazó veszi igénybe a szolgáltatásaikat, és eszerint követelnek állami támogatást, én egyáltalán nem csodálkoznék azon, hogy ez a tízmilliós adat azt a regisztrációs-jegy mennyiséget is tartalmazza, amit vaskályhákba tömtek, hogy jobban fogyjon.
Ettől persze még lehet háborogni, kedves magyarok, hogy miért nem döglenek meg a nyugdíjasok most azonnal, hiszen akkor például hamarabb lehetne örökölni. A gyereket úgy se kell már a nagymamára hagyni, elvan az a számítógép előtt, vagy a plázában.

Jurganov 2011.02.19. 13:05:58

@volánrulz: diáknak miért félár? akkor már neki is egészet :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 13:08:57

@martonx:

Szerintem te a "nyugdíjasok utazási utalványá"-ról beszélsz, az minden 65 év alatti nyugdíjasnak évi 16 alkalommal 50%, és évi 2 alkalommal 90% kedvezményre jogosít. Persze a buszsofőrök ritkán pecsételnek...
www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0700085.KOR

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.19. 13:10:14

@Jurganov: csak arra akartam rávilágitani ezzel, hogy abban a faluban minden második-harmadik nyugdijas (nem csak a rokkantnyugdijasok) heti többször utaznak ingyen a közeli városba.
Szerdánként azért, mert piac van, stb...
Nem vesznek semmit, de kettesével-hármasával mászkálnak, pletykálnak.

Azonnal meg kellene ezt szüntetni.

Horizont 2011.02.19. 13:10:23

@Jurganov: "nem kellene elhinni mindent amit a tv(internet) ír. "
Tudod nem is teszem! Nem tudom te mennyit jársz a való életben? Olybá tűnik, hogy nem sokat!!
Én már kellőképpen megöregedtem ahhoz, hogy az ismereteimet az életből merítsem.Legfeljebb hozzáolvasok innen onnan és megszűröm Nem kocsival járok hanem busszal!Még ennél cifrábbakat is hallok, látok! Úgyhogy megkérlek ne okoskodj, ha nincs saját tapasztalatod.
Ja és tudod itt mi megy? Nem az, hogy dögöljön meg a szomszéd tehene is! Hanem az, hogy dögöljön meg a szomszéd is a tehenével együtt:)
Az állam is csak úgy működik mint egy családi kassza! Tehát ha nem tudtam befizetni a villanyszámlát, és már felszólítást is kaptam, hogy kikapcsolják az áramot,a család meg ott van a lakásban, akkor nem megyek el szoláriumba, körmöshöz, és nem veszek egy csizmát 65 ezerért a fizunkból. Vagy nem fizetek be a férjemnek egy sztriptízbárba nehogy megsértődjön és ne szavazzon rám:)) Vagyis megtehetem csak aztán nézhetek....

Tormán Piktor 2011.02.19. 13:10:44

Fas*fej mösziő orbán! hogyé lehet ingyé élni ebben a ki*aszott országban, he? mondoljad meg aztat tesókám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 13:11:04

@volánrulz:
diaknak is teljesarut
mirefel felar?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 13:11:18

@ketroot:

Pedig van rá esély. Megmondták, hogy ebben elsők lennénk a világon!

sárkányfő 2011.02.19. 13:12:18

Most ebbe nem akarok mélyebben belemenni, de egy vonatnak mindegy hogy van-e rajta +20 fő nyugdíjas, tehát abszolút értelemben kár nem keletkezik, csak relatív értelemben, azaz ahhoz képest, ha fizettek volna.
Tekintve hogy 20 nyugdíjasból kb. 1-2 fog akkor is utazni, ha fizetnie kell érte, ezért ha jegyet kell venniük, csak azt érjük el, hogy megfosztjuk őket utazási szabadságuktól, és otthon fogják nézni a tévét amíg meg nem halnak.

Természetesen ez az ország tele van jogtalan privilégiumokkal, és ha rajtam múlna bizony lenne vizitdíj is, mert mint szakmai berkekben köztudott az átalányért fizetett szolgáltatásokat túlhasználják, hisze egy-egy igénybevételért már nem kell fizetni. De hát ez egy olyan szar ország, hogy a rendszer nem -egy elem szar, hanem az összes, tehát legjobb lenne felrobbantani, és az alapoktól újraépíteni. De ti ilyen pártra sose fogtok szavazni :)

ubetterwatchout 2011.02.19. 13:13:13

en bevezetnem, a 35 ev feletti heteroszexualis pekeknek is az ingyenesseget, persze a 25 ev feletti homoszexualis fodraszoknak is, de semmikeppen nem hagynam ki a kedvezmenyezettek korebol, azokat, akik bar nem lehetnek kettosallampolgarok, de ideutaznak, a birkaporkoltet kedveloket, es akik magukat cigany szarmazasunak, esetleg magyarnak mondjak.
Tovabba szerintem jar az ingyenes utazas minden allatbaratnak, termeszetjaronak, mindenkinek aki mar vett fuldugot, es aki majd csak venni fog.
Szerintem mondjuk ki: csak az fizessen az utazasert, aki bizonyithatoan egymas utan legalabb 6 napot utazik budapest zahony bekescsaba sopron utvonalon, mert az egyertelmuen pazarlas. mindenki masnak ingyenes tomegkozlekedest.

aztan majd legyen ingyenes a fogaszat, a benzin, a tescoban szerelejek le az osszes penztargepet, mert ez mind jar nekunk, hisz maria orszagaban elunk, es ez a minimum.

Jurganov 2011.02.19. 13:13:25

@Kőmíves Kelemen: hihető :) ezt akartad mondani, de véletlenül egy egészen mást írtál le :) értem én :P

jágör68 2011.02.19. 13:13:42

@volánrulz:

Azonnal megszüntetni a nyugdíjasokat meg a segílyeseket :DDDDDDDDD
Oszt akkó sínen leszünk!
Amúgy sztem ezek a pénzek smafuk ehhez képest:

www.epulettar.hu/cikk/21070.aspx

vastagbor.blog.hu/2009/12/04/jo_reggelt_ugyeszseg

bebe tv 2011.02.19. 13:14:49

Nem tudom ezt kik állapították meg, hogy 10 millió. Nekem és a nejemnek például vasúti szabadjegyünk van, de 3 év alatt jó ha 5-6 x ültünk vonaton. 2010-től érdekes módon pedig a regisztrációs jegyet senki nem kérte, és nem is vettünk ilyet.
Gyanítom ezeket a horribilis számokat a MÁV a Volán és a BKV hasra ütéssel állapította meg, így pumpolva meg a költségvetést. Bevett gyakorlat főként a Volánnál, ha beutazol a lakhelyedről a legközelebbi városba ami mondjuk 10-15 km, hogy bemutatod a nyugdíjas utazási kedvezményre jogosító igazolványod és a sofőr egyszerűen nem ad jegyet és elteszi az odaadott mondjuk 50 Forintot.
Ennyit az utazási közszolgáltató vállalatok által közölt adatok hitelességéről.

igazságos 2011.02.19. 13:14:58

Vizsgáljuk meg a dolgot másik oldalról is: 3000 forintjáért mit kap az ember, ha felteszi a seggét a MÁV egyik mocskos, piszkos és büdös vagonjára? Járatkésések, az utas pofájába röhögés, az utasok állandó hülyének nézése, ritkuló járatok, vidékről lehetetlen közlekedés, a vonatcsatlakozásokat általában lekésik.

Az el lehet menni szöveg érdekes módon, akik tényleg meg is valósítják, három-öt évig kint élnek, mondjuk Angliában, DE AZTÁN HAZAJÖNNEK, legalábbis a nagy többség. Hacsak nem mennek férjhez időközben. Miért? Kint sem kolbászból van a kerítés, megkeresik a házra valót, aztán mégis itthon akarnak élni. El lehet ezen gondolkozni.

ketroot 2011.02.19. 13:15:51

@laspalmas:

Remek. Lehetnénk valami normális dologban is elsők. Sőt, inkább szerényebb leszek: legyünk több dologban normálisabbak, mint most.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2011.02.19. 13:16:22

@sárkányfő:
A már általam emlitett helyzetben viszont nagyon is számit a +20 nyugdijas. Uyganis konkrétan nem lehet tőlük felférni a buszra, mert persze mindegyiknek a reggeli és délutáni csúcsban kell utaznia...

turcsány karcsi elvtárs 2011.02.19. 13:16:25

még az árvák-félárvák is ingyen utaznak, ha minden igaz(igen a felnőttek is), bár ez a lényegen nem változtat. igazából már a regisztrációs jeggyel sem kellett volna vacakolni, hanem az ingyenes utazást TELJESEN eltörölni, minden ingyenutazót átrakni 90%-ra. ezzel az olyan potyázók nagyját már ki lehetne szűrni akik csak az ingyenesség miatt utaznak, a többieknek pedig a 90% kedvezmény még mindig NAGYON baráti ár lenne.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 13:16:42

@Marcellusca (I'm happy):

Tán azért, mert a gyerekek 3-6 év között hétköznap oviban vannak, 2-3 év között bölcsiben vagy otthon az anyjukkal, ahogy 3 év alatt is. Ritkán utaznak, akkor is inkább kocsival, mert gyerekkel vállalhatatlan a kosz, bűz, többórás késés, csatlakozásra várakozás, horror jegyárért cserébe a szülőknek..

sárkányfő 2011.02.19. 13:17:47

@sárkányfő: hogy csak egyet mondjak, amíg nem lesz TELJESEN NYILVÁNOS és transzparens a pártfinanszírozás, nem lesz komolyan véve a politikusok vagyonbevallása és vizsgálata (ami most van pont a valóság eltakarására jó), addig nem pártok, hanem gazdasági-politikai érdekcsoportok, oligarchikus maffiák, polipok fogják színi a vérünket...

A gyerekeknek-szavazójog ötletnél nagyon bátornak tűnnek a fiúk, milyen véletlen ez is nekik kedvezne, de úgy már nem mernek nagyot dobni, hogy pl. egy párt csak egy neten real-time nyilvános számlán keresztül fogadhasson és utalhasson pénzt... hogy mind fogadott pénznek nyilvánosnak kell lenni és elszámolhatónak a küldő részéről is... hogy aki pénzt ad, az cégestül kizárja magát 4 évig a közbeszerzésekből... és sorolhatnám a magától adódó korrupciós csatornák elzárásnak módozatait, ez nem is érintené a népet, népszerű lenne, és mégsem lépik meg... na de sebaj magyar, igyá ingyen pálinkát!

Fell Bandi 2011.02.19. 13:17:51

Persze, kedves laspalmas, lett volna OV-nek más lehetősége is. Mondhatta volna, hogy nuku ingyenutazás,, de akkor a 3 millió érintettből legalább 2 milliót elveszít, és 2014-től jönnek megint a szocik, akik nyilván ezzel kampányolnának. Ez lett volna a jó megoldás? Szerintem nem.

kvadrillio 2011.02.19. 13:18:10

Nu, hol is tartottam, egy kis kitérőt tettem, ettem egy nagytányér enyhén csípős marhagulyáslevest , sok zőőődséggel, csipetkével, burgonyával, és ollan finom volt, hogy fönnakadt mindkét szemem tőle, nem adnám oda 1000 tonna szarvasgombáért sem !!!!! :)

és még vár rám a sárgabarackos palacsinta is ! :O)

...jahh...a "NAGYUTAZÁSRÓL" ÉRTEKEZNEK ITTEN ELMÉLYÜLTEN ... mi mennyi és hová is menni......

Szóval a legolcsóbban mégiscsak az autósok utazgatnak Magyarországon !!! :D

kuki123 2011.02.19. 13:18:21

@hagyma: arra hogy elvileg egy 11 éves gyereknek nincs bevétele...de pl én max a középsulig adnám, fősulira már nem 18-19 éves korig.

de ha teljes árú lenne az is megoldás lenne: végre lennének bentlakásos iskoláink egyetemeink

bunor 2011.02.19. 13:19:01

@emem:
kisvárosi állomás, jegykiadó.
- csak odafelé adjak jegyet, Joli néni, visszafelé ne?
- ne, mert nem tudom, hogy holnap vagy holnapután tudok visszajönni az unokámtól.
- tudja mit? adok holnapra is meg holnaputánra is.

vicc az egész.

Giba 2011.02.19. 13:20:21

Szerintem a nyugdíjasoknak sokat jelentett az is, hogy a Hír TV-t egy antennával ingyenes lehet fogni, és az összes szolgáltató, alap vagy kis csomagjában benne van ellentétben az Echo Tv-vel, és így a fidesz nyugodtan tudja manipulálni az ideőseket és azokat akik nézik a hír csatortán :).

A fideszes kenyér 250Ft, hihetetlen :) az egész 50Huf a többi haszon amit Valaki zsebrevág, hogy legyen mit elbaszni Las Vegasban :D

anyu 2011.02.19. 13:20:39

Nemcsak azért nagy az ingyenutazók aránya, mert a nyugdijasok szerretnek vonatozni.... néha járok Budapestről Agárdra rokonokhoz. Nincs autóm. Néha az egész vagonban én voltam az egyetlen aktiv kereső, mert vagy diák vagy nyugger volt a többi. Miért ? Azért, mert két teljes árú jegy már fedezi a benzinköltséget. Ki a fene zötykölődne ha autóval ugyanannyiba kerül?

igazságos 2011.02.19. 13:20:41

A harmadik dolog pedig az, amit már megemlítettek előttem: Sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy a Volán sofőrök NEM ADNAK JEGYET. Nemcsak 10 kilométer távolságra, hanem 30!!! ra is. Elfogadják a 200 forintot, zsebrevágják, aztán az illető meg szépen leül a helyére. A sofőröket ugyanis értesítik, ha jönnek az ellenőrök, és előtte kiadják a jegyet. Forródróton vannak. Vasútnál ezt már nem nagyon lehet megcsinálni, ott azért most már szorgalmasan járnak a kalauzok.

Plusz nem esik szó arról, hogy mennyi bevételük van a büntetésekből, amit a bliccelőktől behajtanak. Mert hiszen vannak szuperkalauzok (Isten mentsen meg mindenkit ezektől), akik általában a zónázókon razziáznak, és mindig elkapnak több embert.
Meg számoljunk el azokkal is, hányan kérnek jogosulatlanul féláras jegyet, gondoljunk csak a diákigazolvánnyal trükközők, bérletet másolgató emberekre. És igen, a rokkantakra, akik nem lennének egyébként jogosultak erre, csak megvásárolták, hogy leszázalékolják őket.

sárkányfő 2011.02.19. 13:21:01

@Kőmíves Kelemen: ez esetben mondjuk reggel 6-10-ig és du. 3-7-ig ne legyen számukra ingyenes. úgysincs melójuk, nyugdíjasok, jobban ráérnek, menjenek akkor amikor nem foglalják ingyé másoktól a helyet.
megjegyzem egy minimális, legalább 10%-nyi díjat én amúgy mindenkitől kérnék, mert az azért tényleg pofátlanság, hogy valaki napi szinten utazik 100Km -t egy nagyobb városba eladni a kertben termett uborkáját.

Ecsedy Áron 2011.02.19. 13:22:50

Nem kell pánikolni. Ha vesszük a nyilatkozatokat (nem vonják meg a kedvezményt a nyugdíjasoktól) és a józan paraszti észt (túl sokba kerül és visszaélésre ad okot, tehát valamit kell tenni), akkor a kettőből egy nagyon egyszerű megoldás adódik: korlátozni kell az engedményt.

Erre kapásból van több megoldás is:

- a számviteli: X ft/nyugdíjas/idő (mondjuk 3000 Ft teljesárú/nyugdíjas/hónap)
- a mennyiségi: Xkm/nyugdíjas/idő (70km/nyugdíjas/hó)
- a szociális: nyugdíj szerint sávosan a fentiek közül egy
- a statisztikai: évi X utazás, esetleg maximalizált km szám

és még sorolhatjuk... látom, hogy politikai tanácsadónak kellett volna mennem... :D

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 13:24:26

"Olyanról is hallottam, amikor a nyugdíjas elutazott a fővárosba csak azért, mert ott pár forinttal olcsóbb volt a tojás"

Azért ez nem volt szép! Sajnos sok nyugdíjas van, akinek azért a pár forintért is képes elindulni, mert minden garas számít. Másrészt ne felejtsétek el, hogy ezek az idős emberek átéltek legalább 1 világháborút, teljesen másmilyen a berendezkedésük , mert nélkülözésben nőttek fel, annyira meg kellett fogni mindent az ő idejükben, mi ezt fel sem fogjuk igazán. Ők megváltozni már nem fognak és a cikkíró is remélhetőleg meg fog öregedni, mikor majd ahhoz, hogy embernek érezze magát pont az ilyen napi rutinok, mint a vásárlás, utazás lesznek szükségesek. Abban is biztos lehet, hogy a vonat-busz ugyan úgy el fog indulni akkor is, ha nem megy a nyugdíjas a város túlsó felére tojásért, tehát a jelenlétük a menetrend és az üzemeltetési költségek szempontjából lényegtelen. Régen tisztelték az időseket, manapság viszont hajlamosak sokan elfelejteni, hogy ők is pont ugyan olyanok lesznek, ha megérik.

ja, és még egy: A cikk is említi, hogy a volán sofőrök trükköznek. Ezt alá tudom támasztani és nagyon durvák az arányok, a kasszába fele annyi sem landol, mint a zsebbe, ezt a sofőrök megfejelik azzal, hogy sok ilyen schwartzba fizető utasnak a kezébe nyomnak egy regisztrációs jegyet. Az értelmét nem tudom, biztos van neki, viszont erre a tapasztalatra alapozva én kételkedek a Volán számainak pontosságában.

pottom01 2011.02.19. 13:26:38

Na igen ingyen utazás!
Egy vidéki kisfaluban lakom, Budapestre hordom a gyerrmekemet szemészetre 14 éve.
Most az utiköltségünk így néz ki:
Busz oda vissza nekem 490, neki 240
Vonat nekem 1280, neki 640
BKV ott ugye nincs diák 4 jegy 1280
Ez összesen 3930 Ft.
Még most is több mint 10 liter üzemanyag ára.
Az autónk 5 liter fogyaszt, a kórház közelében van egy parkoló őrrel 250/óráért.
Még szép hogyha tehetem azzal megyünk!
De tartok én attólk, hogy a diák kedvezmények lesznek megint megnyirbálva!
Hajrá magyar szülj gyereket!!!!

bebe tv 2011.02.19. 13:28:24

@Kivlov: Van igazság abban amit mondasz, de a dolog azért egy kicsit árnyaltabb. Például a MÁV mindig azzal érvelt, hogy a vasutasok bére azért alacsonyabb a többi közalkalmazotténál, mert az ingyen utazás a bérezés részét képezi.
Mindezt egy iparágnál jelesül a bányászatban megoldották. Köztudott, hogy a bányászatban dolgozók 56 mázsa ingyen illetményszenet kaptak, a nyugdíjas dolgozóik pedig 20 mázsát évente.
A nyugdíjasoknál ezt úgy váltották ki, hogy a 20 q értékét egyszerűen beépítették az éves nyugdíjakba. A többivel meg nem kellett foglalkozniuk, mivel megszűnt a bányászat. Az azonban már igencsak fura volt, hogy gyakorlatilag minden állami közalkalmazott ( pedagógus, önkormányzati alkalmazott, rendőr, katonatiszt is 50%-os utazási igazolványt kapott ).

lor 2011.02.19. 13:28:40

pizzat sutok igy lusta vagyok vegig olvasni a hsz-ket, ill nem tudom hogyan tortent ez.
de tuti, hogy nem csaltak a regisztracios jegyek kiadasaval?
gondolok itt arra, hogy felso utasitasra kerik a fosoroket a tobb regisztracios jegy kiadasara.

Ironfist 2011.02.19. 13:30:08

@Jurganov: Ja igen, tudod nem lehet minden posztra azt reagálni, hogy "Köcsögkomcsik szétlopták az országot!", mert az kissé unalmas lenne. Na ezért találták ki, hogy különböző témájú postokat írnak, és akkor különböző témákban lehet rage-elni (igen, tudom, hogy nem magyar szó ;) )

@sárkányfő:
De, azért menjünk csak bele. Ugyanis 20+ ember sem mindegy már. Mennyit is nyomnak? Vegyük csak az embereket, ruhák, meg csomagok nélkül. Vegyük azt, hogy mindegyik csak 50 kiló. Az már egy tonna plusz. És ha hozzávesszük a ruhákat/csomagokat, meg azt, hogy egy átlagember nem csak 50 kiló. Meg, hogy nem csak 20 nyugdíjas szokott utazni a vonatokon, hanem mondjuk tízszer ennyi... Szerinted a vonatok jóakaratból mozognak? Vagy nem számít az üzemanyagfogyasztásnak a súlytöbblet?

Ironfist 2011.02.19. 13:30:09

@Jurganov: Ja igen, tudod nem lehet minden posztra azt reagálni, hogy "Köcsögkomcsik szétlopták az országot!", mert az kissé unalmas lenne. Na ezért találták ki, hogy különböző témájú postokat írnak, és akkor különböző témákban lehet rage-elni (igen, tudom, hogy nem magyar szó ;) )

@sárkányfő:
De, azért menjünk csak bele. Ugyanis 20+ ember sem mindegy már. Mennyit is nyomnak? Vegyük csak az embereket, ruhák, meg csomagok nélkül. Vegyük azt, hogy mindegyik csak 50 kiló. Az már egy tonna plusz. És ha hozzávesszük a ruhákat/csomagokat, meg azt, hogy egy átlagember nem csak 50 kiló. Meg, hogy nem csak 20 nyugdíjas szokott utazni a vonatokon, hanem mondjuk tízszer ennyi... Szerinted a vonatok jóakaratból mozognak? Vagy nem számít az üzemanyagfogyasztásnak a súlytöbblet?

atila68 (törölt) 2011.02.19. 13:33:16

Szalad a ló H, és laspalmas, nem kicsit!
Ezeknek az utazásoknak a jelentős része nem történik meg ha az térítésköteles.

recommented 2011.02.19. 13:33:52

Amíg az ország eltartóképessége véges, addig bűn pazarolni. Márpedig az ország eltartóképessége véges, és az ingyenutazás bizony pazarlás. Azt kellene megérteni a kommunizmusba (gulyásmagyarizmusba) beleszocializálódott és azóta is benneragadt polgártársaknak, hogy ha szarban van a haza, akkor egyrészt mindenkinek vállalnia kell ennek a következményeit, másrészt nincs olyan, hogy egyszer valamikor valaki kiharcolt valamilyen előjot, és az az idők végezetéig megmarad.

Szelíd liberálisként az alábbiakat tenném meg, de azonnal:

- ingyenutazás eltörlése (65 éven felettieknek, MÁV-osoknak, országgyűlési képviselőknek is)
- Pályázati pénzek és tanácsadói díjak felülvizsgálása
- Közérdekű beruházások költségeinek felülvizsgálása
- Politikusi költségtérítések eltörlése
- Egészségügyi szolgáltatások részben fizetőssé tétele (nem kell nagy dolgokra gondolni, pl. kórházi étkeztetés)
- Egészségügyi intézmények költségvetésének _szigorú_ ellenőrzése
- Maximálnyugdíj bevezetése (a mindenkori minimálbér kétszerese)
- Egységes nyugdíjkorhatár, nincs korkedvezmény (65, alatta a minimálbér felének megfelelő segély indokolt esetben)
- Rokkantnyugdíjasok orvosi felülvizsgálata
- Regionális állami képzési központok az ország egész területén, ahol a munkából kiesett, volt rokkantnyugdíjasok új szakmát tanulhatnak
- közmunkaprogram, állami támogatást csak olyan munkaképes állampolgár kaphat, aki tenni istud valamit érte
- Drasztikus szigor mindenkivel szemben, aki közpénzeket herdál (az adócsalóktól elkezdve az állami intézményekig)
- Drasztikusan csökkentett járulékterhek
- Drasztikusan megnövelt családi kedvezmény (utazási, adó, ingyenes oktatás)
- Legszívesebben: minden (értsd: minden) állami-önkormányzati vezető leváltása egészen a falusi iskolaigazgatóig, kötelező pályázat, és ha megfelel, akkor lehet újra az - sajnos ez kivitelezhetetlen, és rengeteg visszaélésre adna módot
- Ingyen bölcsődét mindenhova, GYED két évig, utána semmi
- 4 órás, 6 órás munkaidő támogatása
- 35 órás munkahét
- Munkaszüneti ünnepek után szabadnap (akkor is, ha hétvégére esik)
- Normális oktatás, valahol Hoffmann Rózsa és Magyar Bálint között félúton, a felesleges lexikális anyag minimálisra csökkentése, fakultációk, gyakorlati tárgyak: KRESZ, életvezetés, helyes táplálkozás, egyáltalán bármi, aminek köze is van az élethez, ne azt, hogy hol katonáskodott Petőfi vagy hogyan kell integrálni - azt tanulja meg a fakultáción, aki akarja
- Normális egészségügy ingyenes, betegbarát alapellátással. Várakozási idők minimálisra csökkentése, egészségügyi dolgozók fizetésemelése. A luxust viszont fizesse meg mindenki. Felesleges vizsgálatot ingyen nem végzünk, és senkit nem tartunk a kórházban feleslegesen.
- Beleverni mindenki fejébe, hogy ha egy szolgáltatásért fizetünk, akkor az értünk van, a mi pénzünkből, ne mi kuncsorogjunk a szolgáltatónak (víz, gáz, elektromos, egészségügy, oktatás, bármi)

És lehetne folytatni (majdnem) a végtelenségig, de itt élünk, és az emberek fejében nem lehet azonnal rendet rakni, csak évtizedek alatt. 20 évet már elbasztunk. Kíváncsi leszek a következő 20-ra.

recommented 2011.02.19. 13:36:25

@atila68:

"Szalad a ló H, és laspalmas, nem kicsit!
Ezeknek az utazásoknak a jelentős része nem történik meg ha az térítésköteles. "

A puding próbája az evés. Lássuk!

gono 2011.02.19. 13:36:52

nem, a nyugdíjasok nem ingyenélők, csak a létező szocializmusban dolgoztak a belső munkanélküliség nevű rendszerben, miközben kilopták az üzemből az anyagot, hatalmas államadósságot hagytak maguk mögött, 3% nyugdíjjárulékot fizettek és korkedvezménnyel mehettek nyugdíjba persze nem mindenki, csak a többség. mindemellett megszokták hogy minden ingyen van, és a lopás nem bun, mert csak elveszunk a közösbol

atila68 (törölt) 2011.02.19. 13:37:23

@recommented:
A 65 év felettiek ingyenes utazásának eltörlése a bébiszitter szakszervezet támadása a nyagymamák ellen!

Italo Balbo 2011.02.19. 13:37:55

Nem értem mi ez az ál-felháborodás. Mi ezen a "vastagbőr"? A szavazók jelentős része (tán többsége) nem szeretne fizetni az utazásért (vagy nem annyit). A kormány ennek megfelelően cselekszik. Megadja, amit kérnek tőle. És ne mondja senki, hogy amikor a Fideszre szavazott, akkor ő nem erre gondolt. Faszt nem, mindezt lehetett látni előre.

Egyébként meg a vastagbőr írói és olvasóinak nagy része pont olyan emberek, akik ha maguk is "nyuggerek" lennének itt zokognának, hogy a mocskos kormány már azt is el akarja venni tőlük. Zero meg laspalmas féléknek csak az a kedvezmény fáj, amibe ők nem esnek bele.

sárkányfő 2011.02.19. 13:38:15

@Ironfist: hát, nem hiszem hogy átlagosan 200 nyugdíjas utazna egy vonaton.
egy vonat mozdonnyal és kocsikkal még emberek nélkül is igen nehéz, sok tonna, ezért számoltam úgy, hogy egy átlagos 60 kilós kisnyugdíjassal számolva a súlytöbblet nem lehet több 1-2%-nál.

de azért az tény, hogy kéne a MÁV-tól egy kimutatás, hogy mondjuk +100 kiló 100 km-en mennyi +benzint igényel, mert igazából nem tudjuk mi sem, legalább akkor tudnánk. a politikára jellemző, hogy ők se tudják mennyi +benzinköltség, mégis döntenek róla össze-vissza.
mint írtam eggyel később, egy minimális pénzt én is elkérnék azért, ahogy vizitdíjat is szednék (ami amúgy szintén nem fedezi a költségeket).

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 13:39:06

@sagia77:

Tudjuk. Ingyenes = más fizet az igénybevevők helyett

Ironfist 2011.02.19. 13:39:20

@Bloodthirsty Werewolf:

Már nem azért, de aki most 65 éves, vagy olyan körül, az aligha emlékszik a világháborúra, lévén az akkor ért véget, mikor ő született.

bebe tv 2011.02.19. 13:41:26

@Bloodthirsty Werewolf: Sajnos ez az igazság. Mivel az időseknek minden forint számít, hát elmegy a legközelebbi kisvárosba vásárolni ahol van Penny, Tesco vagy netán ALDI. Gyakorlatilag az ingyen utazásból adódó olcsóbban történő vásárlás lehetőségével kompenzálják azt a hatalmas összegben megállapított és egyre nagyobb vásárlóerőt jelentő nyugdíjukat. Mindez piskóta ahhoz, hogy olyanok akik egy percet sem éltek ebben az országban 90%-os kedvezménnyel szelik át az országot Biharkeresztestől Hegyeshalomig évente akár 8x is útban Ausztriába vagy Németországba. Ha mi halandó itt született magyarok
Pestről Bécsig megyünk vonattal, akkor a Budapest- Hegyeshalom szakaszra nemzetközi tarifa szerint kell megvennünk jegyet, ami a belföldi utazási tarifa többszöröse.
De hát ez nem számít, mert ők megérdemlik, mert ők a magyarok. Akkor mi mik vagyunk???
Fejőstehenek?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.19. 13:42:41

Ez az a pont, mikor elkezdem Orbánt a lmpvs-ra kívánni...

Egyébként olyan vicces, hogy ezek a kedvezmények pont a városi, praktikusan nagyvárosi nyuggereket érintik, akik amúgy is 3 nagyságrenddel jobb körülmények között élnek mint a falusiak.

Azok a csóró tsz-parasztok akik tényleg ledolgoztak 40+ évet meg tengődhetnek 40-50ezerből, és várhatják mikor lopja el a svéd cserediák az utolsó tyúkját.

Ironfist 2011.02.19. 13:43:40

@Italo Balbo:

Olyan szívesen fizetnék a MÁVnak, ha normális lenne a szolgáltatásuk, de mivel nem az, így csak szimplán hányingerem van tőlük.

@sárkányfő:
Tényleg nem tudom én sem, csakgondolom, hogy nem kevés. És hiába egy-két % megterhelés, azért ha már eleve rengeteget fogyaszt, rengetegnek az egy százaléka is még sok.
És olvastam, mit írtál utána, csak mire az ember megír egy kommentet, addigra születik 10 másik ^^

Fell Bandi 2011.02.19. 13:45:53

@sárkányfő: ezt az adatot ne a MÁV-tól várd, hanem onnan, ahol ki is tudják számolni, és nem is érdekeltek a csalásban. Pl. a BME Közlek. Kar Vasúti Járművek tanszéktől. De az eredmény elhanyagolhatóan kicsi lesz, én is ott végeztem..

ketroot 2011.02.19. 13:45:57

@igazságos:

Mert ott is csak egy bevándorló az ember. Viszont ha az ember kap kint állandó melót, akkor lehet nem jön vissza, ha van házra való, akkor sem. Hülye lenne. Ide a munkanélküliségbe?

tóni 2011.02.19. 13:46:12

statisztika.blogspot.com/2009/04/nyugdijasok-szama-2008.html
2 millió felett vannak a nyugdíjasok,10 millió ingyen utazás...
osszad már le hogy az mennyi fejenként tökfilkó.(cikkírónak)

mao zedong 2011.02.19. 13:46:14

Vicces ahogy a vastagbőr újabban erőlködik témát találni mi ebben a vastagbőr? Érdekes módon a cikkek messze Bem olyan viccesen mint a komcsik alatt voltak. Amúgy meg majd hülye lesz a nyuggerekkel a Vezír kibaszni. Ti ezt komolyan elhittétek ???? Szerintem jó fej mer lecsökkentette az adót így legalább nem működik az állam de nem is vesz el egy csomó pénzt azért ez jobb mint volt. Ja és követelem a Ferink beszédjéről a posztot! Vagy az nem vastagbőr? Más állja a cekhet tavaly tavasz óta fiúk lányok?

ketroot 2011.02.19. 13:47:27

@Fell Bandi:

Ja, így marad minden a régiben... 4 éve ugyanezt csinálja ám minden kormány. Kicsit kezd unalmas lenni.

atila68 (törölt) 2011.02.19. 13:47:58

@recommented:
A rövidéletű vizitdíjnak is egyetlen pozitív hozadéka volt, hogy a körzeti orvosnál nem ült folyamatosan fél tucat nyugdíjas a váróban (minimum húsz perc fejenként).

jorda 2011.02.19. 13:48:02

Nem véletlen ez a sok hozzászólás. Ehhez a témához-mint a focihoz-mindenki ért!
Megint itt az alkalom,hogy lehet a nyugdíjasokat szembefordítani az aktív korosztállyal.

A reális helyzetképpel szemben mindenkinek szives figyelmébe ajánlom a tényeket!
Magyarország az Unió GDP-jének 60 %-át teljesíti. Ugyanitt az átlagbér az Unió átlagának 20%-a
körül mozog.

Hogyan is van ez?

Az a nagy b.helyzet,hogy nálunk bérrabszolgaság van. Ezért nem más,mint a teljes politikai elit felelős.
A Rákosi rendszerben-szocializmus-a jövedelmekből számos elemet kihagytak abból kiindulva,hogy ezeket az állam részben,vagy teljesen ingyenesen úgyis biztosítja állampolgárainak.
Mik ezek a területek?
Tanulás,egészség,művelődés,kultura,sport,lakáshozjutás stb.

A puha rendszerváltozás után valamennyi területet fizetőssé tették,de bűnös módon ezeket az elemeket nem bruttósították a jövedelmekben.
Erre meglett volna a lehetőség a 88-as k.Kupa jövedelemadó rendszerének bevezetésekor.

A jelenlegi bérszinvonal mellett,az emberektől öngondoskodást követelni több,mint felháborító.

atila68 (törölt) 2011.02.19. 13:49:54

@laspalmas:
Újraelosztásnak hívják, nem kell félni tőle, csupán a megfelelő módon alkalmazni.

majomkutya 2011.02.19. 13:52:26

@recommented: Én fasisztaként nagy vonalakban támogatom a javaslataidat!
Attól tartok, hogy a baj mértékét (tömören: kib@szott nagy) jelzi, hogy a fasiszta egyet ért a liberálissal ezekben a dolgokban. :-)

fifi156 2011.02.19. 13:53:06

Elmúltam 65. A nyögdijam nem tul sok. DE:
SEHOL Európában nincs ingyen utazás a nyugdíjasoknak. A magam részéről messzemenően ellenzem a 65 év feletti ingyen utazást. Legfeljebb csökkentett árú bérletet, meghatározva a maximális utazások számát havonta.

atila68 (törölt) 2011.02.19. 13:53:34

@jorda:
Az a nagy helyzet, hogy a rendszerváltást a (most) harmincelejétől - negvenvégéig korosztály szívja meg a legjobban.
Már nem kádári védőháló, még nem öngondoskodás. (Köszönöm Menyhárt Jenő)

helenésafiúk 2011.02.19. 13:53:35

úgy vettem észre, hogy akkor van ülőhelyem, amikor a sulikban vizsgaidőszak van vagy vmilyen szünet. Ebből arra a következtetésre jutottam, hogy nem a nyugdíjasok vannak sokan hanem a diákok.

sárkányfő 2011.02.19. 13:55:13

@Fell Bandi:
"De az eredmény elhanyagolhatóan kicsi lesz, én is ott végeztem.. "
:)
köszi, akkor ezt megbeszéltük :)

az igazság az, hogy valószínűleg abszolút értelemben tényleg minimális +üzemanyag-költség lehet ez, a fő baj az egész ős-monstrum dinoszaurusz MÁV, amelyet mostanáig nem tett senki rendbe, alapjaiban ugyanúgy működik mint 50 éve a kommunizmusban. Sok döntési szint, átláthatatlanság, visszacsatolás hiánya, stb. át kéne világítani ezt is, egy logisztikai cég ráadásul jól kezelhető elemzői szemmel, aztán megnézni hol-mi költséghatékony, stb. És nagyon abba kéne már hagyni a párhuzamos busz-vonat utakat, mert ez is önsorsrontás. Ahol nap 5 fő az átlag, azt beszántani, és fele annyiból venni egy kisbuszt és azzal vinni az embereket.

Ironfist 2011.02.19. 13:56:09

@tóni:
Az 5 fejenként. Ez miért sok?

@mao zedong:
Így van! Abüdösmocskoskomcsik, hogy merik szidni 0rbán Viktátort?? (HEIL Viktor!) Szidják csak tovább a Gyurcsányt, hisz nem a fityis, hanem a Gyurcsány most a döntőpozícióban lévő, és ő fogja tönkretenni az országot, ami ellen Szent Viktorunk sajnos semmit nem tehet.

És, hogy mi ebben a vastagbőr? Talán az, hogy a kedvenced beígérte, hogy változtatás lesz ilyen téren is, és most - nahát! - nem lett.
És csökkentette az adót? Hol élsz te? A felső tízezerben? Akkor mifaszt keresel itt?
És mi vastagbőr van azon, hogy a Gyurcsány évértékelést tart? Ezt a Vekker Viki is megtette mind a 8 éven át, amíg ellenzékben volt, vagy az nem baj, mert ő a Viktor, de a Gyurcsány ne merészelje?

És komcsi? Miért kommunistázza le minden fideszdroid a szocialistákat?
1.-Magyarországon VAN Kommunista Párt, akik büszkék arra, hogy kommunisták.
2.-Több ex-kommunista van a fideszben, mint az mszpben... Kezdjük például szeretett vezéreddel, aki ugyanúgy KISZ titkár volt, csak emiatt őt nem ugatod, míg Gyurcsányt ugyanezért már fel akarta akasztani a sok hülye.

ketroot 2011.02.19. 13:57:38

@mao zedong:

Mi a vastagbőr? Bejelentenek valamit, aztán segget csinálnak a szájukból. Talán az.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.19. 13:58:26

Legalább van felmérés - ez +. Ha ebből gondolkodni is tudnának? - az csuda lenne :)!
Ha a 10 millió ingyenjegy helyett csak 200Ft-ot kérnének= 2000 millió, azaz 2 milliárd bevételt nyerhetnének. Mellette a mávos banda ingyenjegyét kapásból megszüntetném a buszokra - menjenek csak ingyen a vonatokon! Legyen elég az a kedvezmény, ahogy a volánosok se menjenek ingyen vonattal! És ha csak a 15%-nyi 6 év alattiak kedvezménye maradna 100%, akkor a nagyik vihetnék a kis unokát is világot látni 200pénzért. (az sem ártana, ha a helyi járatok díja is 200Ft-ban lenne fixálva úgy 85évre előre (mint az olajszőkék titkosítása)... Jaj, de rendbe lehetne tenni mindent, ha nem a fideszkormány akarná, hanem a józan paraszti ész!

fokabacsi 2011.02.19. 13:58:30

Uraim ! Illetve Efftássak !! Mi a 76 centis lilakékeres nagylucskos rongybatekert pacifütyiért arról beszéltek , kitől mit lehetne elvenni? ? Mi lenne ha ezzel a kominista szokással felhagynátok már végre?! Tönkretették eladták az élelmiszer feldolgozóinkat ! Ezzel tönkrement a mezőgazdaságot ! Nincs iparunk, könnyűiparunk ! Mindenki nem lehet szolgáló, mert nincs annyi gazdag család ! Boltosra pincérre cigányzenészre sincs annyi szükség ! Ki fogja eltartani az országot??? Az adókedvezményes multi? Vagy a 160 tonnás vasúti szerelvényen üldögélő 30 db (2,2 t) nyugdíjas? A vonat akkor is megy ha üres!!!! Mi lesz a sok nem dolgozó, munkahelyet életében belülről nem látott cigánnyal? Honnan lesz pénze a bezárt ipar vidékekren élő embereknek ???? Ti meg rágjátok a gumicsontot ! Nehogy már gondolkozzatok , mert megfájdul a fejetek ?!

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 13:58:50

Éljen, megint lehet nyuggerezni! Köcsögök... :(

jorda 2011.02.19. 14:00:30

@gono: ez a duma nagy népszerűségnek örvendhet szüleid,negyszüleid,nyugdíjas rokonságod körében.
Persze ettől a verziótól esélyesebb az a változat,hogy semmiféle ilyen háttered nincsen,különben ilyen dolgokat nem írnál!

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.19. 14:00:37

@Kivlov: Az Antall-kormány vezette be, igaz, ők 70 év felettieknek adták meg a díjmentes utazást. A Horn-kormány szállította le 65 évre.

A baj, hogy a 70 év felettiek zömének valóban alacsony a nyugdíja, ezért indokolható a kedvezmény. Valóban szűkösen él a többségük.
Akik viszont a nyugdíjplafon megszüntetése után mentek nyugdíjba, azok a 70 év alattiak, és nekik egy 25%-os vagy 50%-os költségtérítés indokolt lenne.

Kata78 2011.02.19. 14:01:35

Azt azért hagyjuk már abba, hogy csak nálunk a világon van nyugdíjasnak ingyen jegy. Lehet rajta vitatkozni, de ez egyszerűen nem igaz. Valahova már egyszer kikerestem, de megteszem még egyszer, ha kell, de Anglia, Skócia, Írország (incl Észak- Írország), Barcelona, Amszterdam, stb. Mindenhol ingyen utaznak a 60 / 65 + emberkék.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy OK meg izé, csak mégis, maradjunk a tényeknél.

Azt is kérdeztem már valahol, de válasz nem jött... a nyugdíjas, ugye manapság, mint eltartott ingyenélő jelenik meg. Ők nem fizetnek adót? De fizetnek. Nem feltétlen SZJAt, ez tény, de ÁFÁT, jövedékit, telek, stb adót igenis fizetnek. Ezek is adók.

combo 2011.02.19. 14:03:54

Tegyük hozzá, hogy a vakok meg "csak" 90%-os kedvezményt kapnak.

Magyarország, 2011.

fidesz = házmesterek pártja 2011.02.19. 14:03:59

@Ironfist: kurválkodásról. Bocs az elírásért! A többi stimmel.

Horizont 2011.02.19. 14:04:02

Nemzetgazdasági Minisztérium elemzése szerint: "A magyar államháztartás GDP-arányos mérete mintegy 6 százalékponttal nagyobb a hasonló fejlettségű országok, illetve a többi visegrádi ország átlagánál. A jelenlegi kiadás szerkezete nem növekedésbarát: alacsony a beruházási kiadások és magas a folyó kiadások, ezen belül is a szociális juttatások aránya.
Az állami kiadások a GDP-hez mérten Magyarországon kismértékben meghaladják az 50 százalékot, Szlovákiában 41, Lengyelországban 44, Csehországban pedig 46 százalékot tesznek ki."
Mégis mi vagyunk a hülyék akik ellenezzük az ingyenességet??

@fifi156: Köszönjük, egy normális nyugdíjas komment.)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.02.19. 14:06:20

@atila68: Nem egészen, mert a rendszerváltást minden korosztály megszívta, kivéve a rendszerváltó újgazdag elitet - ott aztán mindegy, hogy a családban nyugdíjas, aktív korú vagy gyerek van... nekik áll a fidesz-zászló kizárólag! Még mindig a párttagság dönt a sorsodról (az enyémről is, meg a gyerekeméről is) Az egyedüli korosztály aki megúszta, az a nyugdíjasoké.... hisz megvolt (hála a szocializmusnak) a teljes foglalkoztatásuk... az utolsó évekre elért magas keresetük, a korai nyugdíjazási évek miatt egészségesek, aktívak és kiválóan keresnek a nyugdíj mellett is sokan. Aki pedig csak pihenget, az is baromi jól kap ahhoz képest, hogy manapság a minimálbérnél magasabb a nyugdíj átlagos összege. A rendszerváltást tehát minden Dolgozó ember szívta meg, családostul mindenestül... jó előre a tervezhetetlen jövőjével együtt. Orbán már csak kivégezni akar bennünket a kormányával, annak minden intézkedésével gyilkolja a népet.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:06:52

@ggaborx:

Szép gondolat, indulj lopni...
Én adok szívesen (vagy legalábbis beletörődök, hogy kell) a közösbe, de előbb utóbb beledöglünk mi, adófizetők abba, hogy minden bőrt rólunk nyúznak le. A szopassanak mást is nem dögöljönmegaszomszédteheneis hozzáállás, hanem az lenne az igazi, tankönyvi összefogás.

Goompah 2011.02.19. 14:08:11

Vastagbőr, gratulálok. Újabb jelentős lépés az idős nyugdíjasok ellen folytatott gyűlölet-hadjáratban. Jónéhány korábbi írásoddal egyet tudtam érteni, de ez most nagy köcsögség volt. Kívánom neked, hogy 65 évesen farháron és vegetalevesen élj, és ne legyen pénzed elutazni a legközelebbi nagyobb település olcsó boltjába.

@térfél: Neked is gratula, hatalmas ötlet. A 2 milliárd az országnak jószerivel nulla, a 65 fölötti nyugdíjasnak meg röghözkötöttség. Neked is azt kívánom, mint fentebb Vastagbőr elvtársnak és a többi nyugdíjasgyűlölőnek. Remélem, majd visszakapjátok ezt nyugdíjas korotokban az akkori fiatal nemzedéktől.

kukatr 2011.02.19. 14:09:15

Már várom azt a 'botrányt', amikor kiderül az mszp közeli volántársaságoktól, hogy csaltak a regisztrációsjegyek kiadásával, így büntetésből nem kapnak. Miközben a fidesz közeli volántársaságok valójában kevesebbet könyveltek el (szimplán jófejségből), mint amennyien kedvezményesen utaznak, így ők plusz állami támogatást kapnak...
Az elmúlt 20 évben erről szólt a politika. Ezen kívül csak választási ígéreteket láttam és hallottam. Ez a baj.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.02.19. 14:10:07

@jorda 2011.02.19. 13:48:02
Hát én már nem is teszek hozzá semmit!
jorda mindent elmondott!
Tökéletesen igaza van!

1116001 2011.02.19. 14:13:40

És ez a szám még nagyobb lehet, mert a MÁV-nak még mindig halvány lila fingja sincs arról, hogy pontosan hányan is utaznak a vonatain. Mert képes volt úgy megvenni a jegyeladói rendszereit, hogy egy aprócska, összesítő és statisztikákat készítő programot nem kért.
A kéregjegyekről, kézzel írt nemzetközi jegyekről ne is beszéljünk:)

atila68 (törölt) 2011.02.19. 14:13:42

@térfél:
A paranoiával nem tudok mit kezdeni.

Goompah 2011.02.19. 14:14:17

@Atomot az indexre!: Hát igen, megy a nyugdíjasok elleni gyűlölködés, ahogy mindenki más ellen is folyik, aki a gyűlölködő szemében (nem a valóságban) bármi kis apróságban jobban áll. Nem veszik észre a barmok, hogy ha az uralkodó "elit" elzavarása helyett egymást marják, azzal csak a kizsákmányoló "elitnek" használnak.

Engem csak az nyugtat meg, hogy az ilyen gyűlölködő köcsögök nyugdíjas korukra talán még nagyobb nyomorban lesznek, mint a mostani nyugdíjasok. Tudom, tőlem sem szép dolog ezt kívánni nekik (bár a kívánságomtól függetlenül is bekövetkezik majd), de legalább megtudják, milyen az, ha megkapják azt, amit másnak kívánnak.

atila68 (törölt) 2011.02.19. 14:14:52

@combo: No ez már megérdemelne egy posztot.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:14:58

@czejp:

"igy is-úgy is megy , akkor meg mit számit ? "

Ezzel a szellemi szinttel fölösleges vitatkozni...

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.19. 14:15:22

@gono: Gondolom ötször jártad a nyolcadik osztályt, mikor a legújabbkori történelemről kellett (volna) tanulni.

Akiket te ingyenélőnek tartasz, azok a romokból építették fel az országot, miközben igen kevés fizetést kaptak azzal az indokkal, hogy a többi megy a közösbe, hogy díjmentesen látogathassák a gyerekeik az iskolát, ingyenes legyen az orvosi ellátás.
Tisztelt nagyszüleidnek mit adtak vissza a közösbe befizetett évtizedek után, mikor a közösen létrehozott értékeket eladták, privatizálták?

Persze, nemcsak te, hanem sok más hozzászóló is elfelejti, hogy hogyan folyt az élet pár évtizede, és mennyi ingyen munkája fekszik az országban azoknak, akik 75 év körüliek.

atila68 (törölt) 2011.02.19. 14:15:23

Csak beteszem ide is:
A 6 év alattiak, és a 65 év felettiek utazása egy főre lebontva
3 utazás/év.
Ezen utazások 78 százaléka nem több 20 kilométernél, a 120 kilométernél nagyobb utazás 1%.

Egy példa:
Nagyi felül az aglomerációban reggel a buszra, beutazik a kisunokáért, és elviszi magához a tavaszi szünetre.
Ezzel apu és anyu is hozzá tud járulni heti 40 órában a nemzetgazdaság fejlődéséhez, a megszerzett jövedelméből adót fizet, majd fogyasztása után általános forgalmi adót.

ggaborx 2011.02.19. 14:15:53

@laspalmas: Lényegében ebben az országban már csak kétféle ember maradt: aki lop és akitől lopnak. A trükk ott van, hogy ez a két ember sokszor ugyanaz a személy, így változásnak természetes gátat szab az egyéni érdekeltség szinte mindenkinél.

A másik ne lopjon, de én kapjam meg ami jár! A legkevesebb beleszólása meg a dolgok menetébe meg annak van, aki a nem akar lopni. Hiszen őt nagyon nehéz lekenyerezni bármilyen ígérettel - mert látja, hogy ez lopás a közösből.

És végül egy gondolat: szerintem az is lopás, ha nem te magadnak, hanem mások neked lopnak. Mondjuk a közösből, és mondjuk kedvezménynek vagy támogatásnak hívják. Ebből te csak annyit értesz, hogy ez neked jár - mert mondjuk arra szavaztál aki megígérte neked, hogy el fogja lopni számodra a közösből.

ps.: az e/2 megszólítás nem neked szól, sokkal inkább mindenkinek.

jozicsenko 2011.02.19. 14:17:59

nem értem orbánékat

kétharmaduk lett, mert az előd nem mert lépni semmit sem

most még az első évben vannak (najó, a második elején), 3 év mulva lesz választás: amit most meglépnek, annak 2014re lesz látszatja

ráadásul egyenes, érthető kommunikációval meg lehetne magyarázni: nincs rá pénz

és igen, az 50%-os nyugdíjas kedvezmény még toleránsabb, mintha becsödöl az ország és a máv...

ketroot 2011.02.19. 14:19:28

@Goompah:

Látom Te sem fogtad fel, hogy nem attól sajnáljuk elsődlegesen, aki épp, hogy elvegetál a nyugdíjából. Hanem az a baj, hogy megy a pazarlás ezerrel, olyanok is kapnak kedvezményt, akik rohadtul nem szorulnak rá!

porthosz 2011.02.19. 14:21:21

Bocs, lehet már volt de ez a poszt borzasztóan csusztató és egy eléggé idióta dolgot próbál meg sugallni.
Miről is van szó: 10 emberből egy alanyi jogon ingyen utazik a tömegközlekedési eszközökön.

És akkor mi van? Nagyon jó amikor valaki kiszámolja hogy ez mennyibe kerül, kb. pont ugyanaz mint amikor a kiadók kiszámolják hogy a letöltők mennyi veszteséget termelnek neki... Ha a nyugdijasoknak fizetni kéne a tömegközlekedésért, akkor nem közlekednének annyit.

Másrészt viszont, egy busznak majdnem baromi mindegy hogy 10 embert visz-e vagy 11-et (ugye a +10%), pont ugyannyira kopik, pont ugyanannyi üzemanyagot fogyaszt stb stb. Vonat esetén dettó.

Én autóval közlekedem, rengetegszer látom azt, hogy amig várakozok a sorompó előtt, az elszáguldó vonaton kb. vagononként van 8-10 ember, szóval még csak az sem indok hogy nincs hely.

Szóval ha nem lenne 65 éven felül igyenes a tk, akkor abból semmilyen plusz bevétel nem lenne, csak a buszok lennének még kihasználatlabbak pont ugyanakkor költséggel...

Az egész posztban egy értelems dolog van, miszerint az ingyenjegyesek csak csucsidőn kivül közlekedhessenek igyen (sok más országban is igy van ez).

kuki123 2011.02.19. 14:23:14

@recommented:
ez gyönyörű, ha választási program rád szavazok esküszöm bár népszavazással is kikényszeríthető szerintem.

de lenne pár kiegészíteésem:
Drasztikusan megnövelt családi kedvezmény (utazási, adó, ingyenes oktatás) egyáltalán nem értek vele egyet, noha célját értem (több gyerek). A problémát már sokszor kiveséztük, a jó megoldás biztosan nem ez.

4 órás, 6 órás munkaidő támogatása, oké de 4-6 órás bért is kapjon.
35 órás munkahét, ezt már nyugaton (franciák) is rájöttek hogy marhaság volt. (továbbá az állami intézmények most is így dolgoznak 9-13 meg 15 ig.... na én ezt 2 műszakosra csinálnám. hogy ne kelljen minden szaré hugyé szabit kivenni. továbbá teljesen tehét minden ügyintézést elektronikussá tenni = felszámolni a papírtologató senkikházikat.

Ingyen bölcsődét mindenhova, GYED két évig, utána semmi. Ha ingyen van a bölcsi minek a GYED?, egyébként az ingyen bölcsivel talán még egyet tudok érteni.

Meg még lenne pár dolog ami kis apró szarságok lenne, de jelentősen javítana az emberek közérzetén és hozzállását sok dologhoz.

Jofiu 2011.02.19. 14:23:43

250 milliard, ami raadasul keves is, az most sok.
De en akkor sem itt sporolnek.
Inkabb az allami vizfejen amit olyan erosen bologatva ismertek el valasztasok elot, hogy majdnem leesett nekik. Meg a folosleges tanacsadasok, beszerzesek, tularazasok, amelyekre oly szocialisan erzekeny egy politikus a valasztasok elott kozvetlen, hogy szinte belehal a felhaborodottsagba.
Az allami koltekezesen, tanacsadasi dijon, szamtalan bizottsagokon, es nagyon valoszinu hosszu listat lehetne irni mi nem letkerdes es sokba kerul, amin a sok jolkereso - es itt a sokon van a hangsuly - meg tobbet keres.
Sok ez a tamogatasi osszeg egyben, de nagyon sok a nyugdijas, meg 65 folott is. Es Naluk nem arra megy ki, vajh tudok e uj autot venni iden, milyen lesz a marketinge az xy dolognak, hogyan lehetne jo fenyben feltuntetni, meg mi lesz ha nem audival jarok, meg baleknak neznek, vagy hudereg voltam nyaralni, stb.
Naluk ahogy irod a tojas ara is nehezseg!!!
A tobbseguk tisztessegben, ketkezi modon felepitette az orszagot a haboru utan, szar nyugdijat kap, mert ennyire futja abbol amit felepitettek es amit a felnevelt utodok mukodtetnek, az egyenek szintjen kis segitseg nekik eletbevago!
A tobbseg mint irod rovid tavon hasznalja, a kirivo esetek azok kirivo esetek, nem a dominans.

En ezt a temat nem vegzalnam, tuti van egyeb tema, az allam koltseges mukodese pl. Mint mondtam, termelekenyseg fokozas, na azok jelentenenek igazan sokat.

Max annyit esetleg, az ingyenjegy nem jarna csucsidoben, akkor fizetnek.

prüntyike 2011.02.19. 14:24:58

@Gyalogfenyő: a 100% akkor is túlzás. Az is túlzás, hogy nekem, aki teljes jegyárat fizetek reggel, amikor megyek DOLGOZNI és eltartom a nyuggerek helyett a BKV-t (is), nemhogy ülőhelyem nincs, mert rohannak a piacra az akciós csirkefarhátért (mert CSAK csúcsidőben szabad a csarnokba menni, utána rögtön varázsütésre elfogy a pipihusi-csonti), de még be is szólnak ha épp a radar, amivel non-stop azt figyelem (na persze), hogy mikor ugorhatok fel a helyemről annak a néninek a kedvéért, aki előzőleg gond nélkül lefutotta azt a három középiskolást akik fel akartak szállni. (mindent banyatankkal!)

Részemről:
Hacsak nem szorul rá (pl nincs pénze a nyuggerbérletre se v. folyamatos orvosi kezelésre szorul, ami utazást igényel), a diákbérlettel megegyező áron utazhasson.
VAGY
90% kedvezmény, de csúcsidőben (6-tól 9-ig és 16-19) csak teljesárú jegy megvásárlásával utazhasson

Tessék, lehet oltani.
puszi

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:25:40

@God hates us all by Hank Moody:

és legalább a regjegy előálításának költségét fedezné...

prüntyike 2011.02.19. 14:25:57

@sárkányfő: hogyne keletkezne kár, ha minden kocsiban kevesebb nyugger utazna, akkor egy-két kocsival kevesebbet is lehetne inditani...az azért elismerjük, hogy minden szempontból spórolás, nem? (amortizáció, takaritás, alkatrész, áram)

Kata78 2011.02.19. 14:27:22

@ketroot: Nem is ezt mondtam. Hanem, hogy hagyjuk abba, a CSAK Magyarországon van ennyi joguk a nyugdíjasoknak témát, mert nem igaz.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 14:28:22

@laspalmas:
A fotók nagyon tetszenek.

A kéznyalásra hajló fidesznyikek látványa feldobja a napomat.

Goompah 2011.02.19. 14:30:43

@ketroot: A gyűlölködő, irigy kommentekből kurvára nem az jön le, amit te most írtál. Szóval úgy látom, te sem fogod fel, miket irkálnak az elvtársaid gyűlölettől habzó szájjal. Talán azt sem érted, amit te magad írsz.

Arról nem beszélve, hogy amit írsz, az megvalósíthatatlan. Havi x forint nyugdíjig legyen ingyenes utazás, fölötte meg ne? Akkor aki ezer forinttal a határ fölött van, nagyon megszívja. És ez mindig így van, bárhol húzod meg a határt. Differenciáltabb megoldás (pl. x forint nyugdíj fölött a nyugdíjjal növekvő y százalékú ár a jegyért) meg annyiba kerülne, hogy drágább lenne a megtakarításnál. Igazán nagy nyugdíjú 65 év fölötti pedig arányaiban olyan kevés van, hogy nem lenne értelme csak őmiattuk bonyolítani a rendszert.

Összefoglalva, ugye neked is nagyon báncsa az irigy kis lelkedet, hogy azok az emberek, akiktől a szocializmus és a "rendszerváltás" a legtöbbet elvett, valami keveset visszakapnak ebből. Nagyon, nagyon keveset ahhoz képest, amit elvettek.

Kata78 2011.02.19. 14:30:54

@ketroot: "Látom Te sem fogtad fel, hogy nem attól sajnáljuk elsődlegesen, aki épp, hogy elvegetál a nyugdíjából. Hanem az a baj, hogy megy a pazarlás ezerrel, olyanok is kapnak kedvezményt, akik rohadtul nem szorulnak rá!" Ebben teljes mértékig egyetértek Veled. Pl. MÁVtól nyugdíba ment távoli családtag, kap havi 300k nyugdíjat, meg ingyenes utazást. Nyilván nem igazságos, míg pl anyósék 2en kapnak 150k nyugdíjat és még támogatják az unokát is.

Jofiu 2011.02.19. 14:31:27

@atila68: Valami ilyesmi az egyebkent nem hulyeseg ha mar muszaj pont ezen vagni es nem mason.

Marcellusca 2011.02.19. 14:32:36

@ggaborx: Pontosan.
Mint a "régi, szép időkben", kell az ellenség.
Mindig alálnak valakit (csoportot, réteget), akit lehet szapulni, utálni.
Ők meg jót röhögnek a markukba, mert nekik semmivel sem lesz rosszabb.
Sőt!

Oszd meg és uralkodj! - nagyon tudják.

f.m.j. 2011.02.19. 14:32:37

@simonmondja.: és ugyanilyen kézcsókos képek voltak Gyurcsánynál is, bezonyám, csak azért mondom, hogy azt se felejtsük el

Csigataposó 2011.02.19. 14:33:23

250 Ft-ert adtak egy fidesz feliratu zsirosdeszkat? Pfuj pofatlan rablas.

Goompah 2011.02.19. 14:33:26

@laspalmas: "és legalább a regjegy előálításának költségét fedezné... "

Mely regjegy teljesen fölösleges, mert regisztrációs jeggyel sem utaznak kevesebben, mint ha nem lenne regjegy. Tipikus esete a pénz ablakon kidobásának, de legalább legyen szar azoknak, akiket utálsz. Azért lyól megideologizáltad.

Indriq 2011.02.19. 14:33:30

nem tudom írta-e már valaki, de gyors fejszámolással, a 10 millió nyugdíjas átlagosan 1500 forintos jegyet kap ingyen, az azt jelenti, hogy egy évben 15 milliárd forintról van szó....
Egyrészt még egy kezdő politikus is azonnal rájön, hogy 4 évre 60 milliárdot bőven megér a szavazóbázis, másrészt viszonyítsuk ahhoz, hogy az ország ortofotózásáért kész volt a kormány 5 milliárdot letenni.... vagy hogy 2700 milliárdot bezsebelni a MNYP-októl....
Ráadásul ez nem közvetlen kiadás, amit síró szájjal kell kifizetni, hanem ennyi bevételkiesés.
Hangulatra közel 2 millió nyugdíjast nyugtat meg ez a lehetőség, ami szintén megéri.
Szóval igazán nem kéne sajnálni tőlük, amilyen szinvonalon élnek, ezt nyugodt lelkiismerettel nekik lehet adni.
És ettől függetlenül az összes fideszes politikust szeretném látni fellógatva az Andrássyn a lámpaoszlopokra.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:33:52

@Fell Bandi:

Tehát csak lapítsunk, mert különben visszajönnek a szocik?
Vicces vagy....

Goompah 2011.02.19. 14:35:01

@ggaborx: "Rég nem az a gond ami történik hanem, hogy egy pillanatnyi előnyért bárkit meg lehet venni. Hol a nyugdíjast, hol a cigányt, hol a nagycsaládost, hol a jólkeresőt."

Tökéletesen egyetértek veled, sajnos ez megy.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2011.02.19. 14:35:44

Nem kell ingeyen jegy, nem kell félárú jegy. Ha egy utas eljuttatása A-ból B-be 100 egységbe kerül, akkor 100 egységet kell fizetni érte. Nem 0-át, nem 50-et, 100at. Mindenkinek, akárkinek és bárkinek.
Akinek nincs pénze nem utazik. Igen. Sz@r ügy? Lehet, de akkor sem utazik. Nem jár a lakóhelyétől 150km-re bölcsibe, általános iskolába, meg gimnáziumba, nem megy a nagyvárosba egyetemre.
Otthon marad. Földet művel, állatokat tart, boldogan él, míg meg nem hal.
Nem veszi el a városi ember gyereke elől az élőhelyet, a lakást, az iskolai férőhelyet,a munkalehetőséget. És a városi ember sem megy hozzájuk, hogy befektetéseket eszközöljön, gigantikus libamáj-feldolgozót hozzon létre, ami miatt jól tönkremennek majad a falvak gazdaságai.
Mindenki maradjon a seggén és boldoguljon ott ahol van.
Vagy, ha van 100 egysége, üljön a vonatra.

tóni 2011.02.19. 14:36:03

@Ironfist:

éppen ezaz hogy az 5 fejenként az egyáltalán nem sok, így szerintem ez a cikk a ferdítés , csúsztatás kategóriába esik. írhatta volna azt is, hogy X ezer milliárd kerül nyugdíjkifizetésre Mo-n, és hogy ez a költségvetésből minden ötödik forint, és akkor háborodjanak fel a népek hogy mennyit kell kicsengetni "fölöslegesen". ha leosztjuk a nyugdíjakat per fő kijön 66 ezer. éljen éljen...
ha a cikkíró ezért fizetést is kap a blog.hu-tól akkor lehet megfontolom és összedobok egy dizájnos blogot és telerakom a bullshit generátor által kidobott szöveggel, és belerakok egy két grafikont, kb annyi értelme lesz mint ennek.

Gyalogfenyő (törölt) 2011.02.19. 14:37:21

@prüntyike: Egy gond van szerintem a csúcsidőben történő teljes áru jeggyel. A valóban beteg idősek akkor járnak orvoshoz.
Értem ezt az indokod, látom én is, hogy korán mennek bevásárolni, de egy ideig laktam a Móricz Zsigmond körtérhez közel, ahol a rendelőintézet mellett van a piac. Te ki tudnád válogatni, ki az, aki a rendelőbe megy és ki a piacra? (Viszi magával a tankját, mert a vizsgálat után beugrik a piacra.)

Salamoni helyzet: ha valakinek van ilyen korú hozzátartozója, akkor átlátja az ő helyzetüket is.

prüntyike 2011.02.19. 14:37:23

@ap@tigris: :) lol ezt még én sem mertem leirni

Goompah 2011.02.19. 14:37:26

@Indriq: Hol van nálunk 10 millió nyugdíjas?

Egyébként nagyjából egyetértek, de a fellógatást kiterjeszteném az összes politikusra, nem csak a fideszesekre.

Jofiu 2011.02.19. 14:37:59

@Goompah: Akkorra mar nem lesz nyugdij... ugyan mibol is lenne ( es itt most nem a magannyugdijpenztarrol van szo, az baksis). Mindenki dolgozni fog elete vegeig, mas mast nem krumplit pucol a menzan, a szellemi foglalkozasuak amihez ertenek, teljes aron utazik mindenki, meg az a parmillio kozalkalmazott is akik akkorra ittmaradnak mint dominans reteg.

prüntyike 2011.02.19. 14:38:47

@Gyalogfenyő: ezt irtam is, ha rászorul v papirja van róla, hajrá! mutassa be az ellenőröknek a kezelőlapját, szerintem ennyire lehet képezni őket...:)

f.m.j. 2011.02.19. 14:39:19

@Marcellusca (I'm happy):

van egy barátom, 45 éves, ő azt mondta, hogy 65 év után egyszerűen meg kellene halniuk az embereknek. Az sem zavarta, hogy az édesanyja 75 éves... ő egy liberális pl. (csak azért írom, hogy lásd mekkora a katyvasz:)) Mikor mondtam neki, hogy nekem ez meglehetősen gonosz dolog, majdhogynem náci mentalitás, fejét hátravetvén nevetett, közben vérben forogtak a szemei... :):):))) -de ez csak a halványan derengő előszobai fényben látszott :P

Indriq 2011.02.19. 14:39:40

@Goompah: utána jöttem rá, hogy tömörítettem, 10 millió ingyenutazás a nyugdíjasoknak.

Jofiu 2011.02.19. 14:40:59

@ap@tigris: Ha senki nem utazik akkor minek a vonat?
Amugy igaz, a mongol foldmuvesek tudjak mi a tuti.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 14:43:32

@f.m.j.: Na. Nem rossz. Bár inkább homoerotikus, mint nyalonc.

f.m.j. 2011.02.19. 14:43:35

Arató András, amúgy, a klubrégyó vezetője(?)

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2011.02.19. 14:43:39

@Jofiu: Ja, nem kell vonat.
Elvégre lovas nemzet vagyunk, vagy mi...

porthosz 2011.02.19. 14:43:41

@f.m.j.:

"van egy barátom, 45 éves, ő azt mondta, hogy 65 év után egyszerűen meg kellene halniuk az embereknek."

Ő fog a legjobban ragaszkodni a kedvezményekhez mikor 65 éves lesz. Hidd el nekem, ez igy szokott lenni.

Goompah 2011.02.19. 14:43:49

@ap@tigris: Te marha, ugye ugyanilyen önérzetesen visszautasítod az adókedvezményeket és pl. a gyerekeid (ha vannak) utáni állami segítséget is? Ugye ugyanilyen önérzetesen nem veszed igénybe az ingyenes közoktatást, mi, te marha - vagy fizetsz érte annyit, amennyibe fejenként kerül? De ugyanilyen következetesen egy helyett három jegyet lyukasztasz a BKV-n, mert a jeggyel csak a költségek kb. harmadát fizeted meg, ugye?

Te olyan hülye vagy, hogy meg sem találtad azt a sort, ahol az észt osztották. Meg is látszik rajtad.

funfun 2011.02.19. 14:44:38

Nem csak vonatra, távolsági buszra is jár. Attól, hogy a busz/vonat közlekedik, a meg nem vett jegyek nem jelentenek bevételt! Zsúfoltságot viszont esetleg igen, mert az ingyen utazó nyugdíjas, a kedvezménnyel utazó diák, és a teljes árú jeggyel utazó utazó ugyanarra a buszra száll fel. Pótlójárat meg esetleg azért nincs, mert nem rentábilis = sok az ingyenesen, kedvezményesen utazó, nincs miből fedezni.
Persze nem vagyok teljesen naív, tudom, a Volánnál, MÁV-nál is megy a kasza, hogy a zsebek tele legyenek. De azt is a fizető utasok állják.
Pedig lenne kompromisszumos megoldás: a) hagyják meg a jelenlegi kedvezményeket, de a mostantól nyugdíjba vonulók ne, vagy csak korlátosan kapják, b) a már most nyugdíjasok közül mondjuk a 70 év alattiaknál legyen pl. 50%-os mérséklés, c) járjon szociális alapon, mint a segély: nyugdíjhoz kötve (ennek megállapítása egyszerű), vagy egy háztartásban élők jövedelméhez kötve - és differenciálni is lehet ezt a rendszert: pl. havi XeFt nyugdíj alatt megfelelő igazolvány birtokában ingyenes, fölötte fizetős.
Ezer megoldás lenne, csak akarat és kommunikáció kérdése - meg persze tényszerű számítások is kellenének.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:45:11

@bunor:

Sántít a történet.

Menettérti (retúr) jegy érvényessége:
- 1-100 km között az érvényesség első napját követő 3. nap 24.00 óráig
- 100 km fölött az érvényesség első napját követő 14. nap 24.00 óráig
27.oldal:
www.mav-start.hu/res/mav_start_szusz_100601_tol.pdf

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 14:47:16

@Ironfist: Az én nagyszüleim 75-90 közöttiek, én 30 vagyok. Ha azt vesszük, akkor a dolgozó réteg többsége tőlem idősebb, valószínűleg a nagyszüleik is.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2011.02.19. 14:47:40

@Goompah: Ül! Marad. És várja Állam bácsit, hogy majd éli helyette az életét. Neveli a purdét, pelenkázza a nagypapát, dugja az asszonyt, utaztatja ingyen a valagát.
A kaliber.

ketroot 2011.02.19. 14:48:24

@Goompah:

Látom nem jött át... Az a baj, hogy az nem megy, hogy boldog-boldogtalan ingyen (sic!) utazik! Jó, ne legyen akkor nyugdíj mértékéhez kötve. Legyen akkor maximalizálva az, hogy évente hányszor utazhat.

Ha már annyira emlegeted azokat, akik felépítették az országot, gondolni kellene arra is, akik tenni szeretnének érte, nem?

f.m.j. 2011.02.19. 14:49:08

@porthosz: nem, nem, ő karakán, kiment az állami nyugdíj rendszerből is...

Muad\\\'Dib 2011.02.19. 14:49:51

Kissé demagógra sikerült ez a poszt. Az odáig rendben van, hogy pl. csúcsidőben kelljen fizetni a nyugdíjasnak is. Nyilván megoldható lenne, hogy amennyiben orvosi papírt tud mutatni, hogy vizsgálatra megy, ne kelljen, egyébként meg mászkáljon nem csúcsidőben. Aki azonban azon a barom állásponton van, hogy egy nyugdíjas fizessen mindig teljes árú jegyet, azzal közölném, hogy az átlagos nyugdíj 2009-ben pl. nem érte el a 90 000 ft-ot. Ha valaki neaggyisten nem az utcán él, ez a pénz szarra sem elég...

Goompah 2011.02.19. 14:50:54

@funfun: "járjon szociális alapon, mint a segély: nyugdíjhoz kötve (ennek megállapítása egyszerű), vagy egy háztartásban élők jövedelméhez kötve - és differenciálni is lehet ezt a rendszert: pl. havi XeFt nyugdíj alatt megfelelő igazolvány birtokában ingyenes, fölötte fizetős."

Olvasd el ezt is: @Goompah:

Ha jövedelemhez lenne kötve (egy háztartásban élők), akkor tág tere nyílna a csalásnak. Meg képzeld el, mennyit kaszálna haver cége a rendszer kidolgozásáért és mennyit kapna évente az üzemeltetéséért, fenntartásáért. A megtakarítások rámennének az üzemeltetésre, aztán majd csak azért emelnék a díjakat, hogy legyen miből fedezni a "megtakarításokat" gerjesztő drága üzemeltetést. :) Remélem, ismerős a séma.

Jofiu 2011.02.19. 14:51:58

@f.m.j.: Lattad a Scrubs elso reszet? Amiben Cox doki kifejti az elsonapos JDnek mi is a modern orvostudomany? Nagyjabol "eletben tartunk olyanokat akiknek mar reg meg kellett volna halniuk"
Az elet ilyen. A halal hozzatartozik, es igazabol nem is gonoszsagbol, hanem szuksegbol, helyet kell adni a kovetkezo generacionak. Manapsag ezen valtoztatunk egy kicsit.
Nem panaszkodom, hogy a moder norvostudomany idejen elek, meg csak az kene! Orulok! : )
De hogy mi a normalis gondolkodas es mi nem az nem olyan egyertelmu am. Az hogy az idoseknek meg kell halniuk az nem naci hozzaallas. : )
(ha ra akar segiteni, az mar mas teszta, ha hagyna megtortenni, az megint mas)

"Dedanyam olyan oreg volt, hogy mikor mondtam neki, viselkedjen a korahoz meltoan, meghalt"

BKV reszelő 2011.02.19. 14:52:12

@gono: Ne a szüleidből indulj ki! Persze olyanokból is sok volt.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:53:42

@Italo Balbo:

Komolyan hiszed, hogy mindenki irigy, aki bírál valamit? Eccerű vagy.

Jofiu 2011.02.19. 14:54:05

@ap@tigris: Tobb lo, tobb lokolbasz!

f.m.j. 2011.02.19. 14:54:59

@Jofiu: igen igen, de a nyugdíjkorhatár már így is ahhoz van beállítva, hogy átlagban meddig élnek az emberek
Ismered Buzatti: Hajtóvadászat öregre c. novelláját?

Jofiu 2011.02.19. 14:55:36

@laspalmas: mindenki olyan logikat tud hasznalni mint amit elsajatitott es begyakorolt.

Goompah 2011.02.19. 14:55:55

@Muad\\\'Dib: "Az odáig rendben van, hogy pl. csúcsidőben kelljen fizetni a nyugdíjasnak is. Nyilván megoldható lenne, hogy amennyiben orvosi papírt tud mutatni, hogy vizsgálatra megy, ne kelljen"

Azt hogyan oldanád meg, hogy ne kelljen fizetnie, ha csúcsidőben orvoshoz megy? Mert ugye papírt a vizsgálatról csak a vizsgálat után kap, nem igaz? Hiszen gyakori, hogy már az ún. háziorvoshoz is utaznia kell, a legtöbb helyen rendelés meg nincs este.

Az a helyzet, hogy az adminisztráció olyan drága lenne, hogy a megtakarítás rámenne az adminisztráció fenntartására. Akkor meg lose-lose a kimenet.

fairplay50 2011.02.19. 14:56:15

Nagyon OKOSAK! A vizitdíj nem arról szólt elsősorban, hogy az orvosok abból keressék halálra magukat. Ki nem mondott célja az orvosok tehermentesítése lett volna. Ma a ráérős nyugdíjasok valamint a - nekünk az jár - kisebbségek tömegesen ücsörögnek a rendelőkbe és hívják ki ok nélkül az ügyeletet. Na ezt lett volna hivatott a rendelet megszüntetni.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2011.02.19. 14:56:32

@Jofiu: Több lóf@sz. :-) Pár embernek járna...

Goompah 2011.02.19. 14:57:38

@Jofiu: Járj elöl jó példával, halj meg már ma. A genetikai szemeted eltüntetésével az egész emberiség csak jól járna.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 14:58:04

@tóni:

10 : 2 = 5 / év
Nyertem?
De ez ugye átlag, benne van a 0 és a 30 is.
Azért köszi. :)

Marcellusca 2011.02.19. 14:58:16

@laspalmas: Úgy, úgy.
Nekem ne mutasd be! :)
Szerencsére (? :D) A Főnök már 7 éves lesz.
Mindent megtapasztaltunk.
Szerinted miért kocsival visszuk a Mamához?
És miért ő hozza vissza, vonattal?
Igaz, nincs még 65, de féláron utazik, mint nyugdíjas.

Ja, és hosszabb úton, mert így olcsóbbra jön ki az utazása, ha Pesten nem kell átszállnia!!!

És ez is szomorú.
Hogy +30 km-es kerülő, vonattal olcsóbb, mint egy BKV-jegy!

porthosz 2011.02.19. 14:58:31

@f.m.j.:
"nem, nem, ő karakán, kiment az állami nyugdíj rendszerből is... "

Azt én elhiszem, csak ha csődbe megy az mynp-je vagy más probléma lesz, akkor verni fogja az asztalt hogy az állam segítse majd ki.

Jofiu 2011.02.19. 15:00:55

@f.m.j.: Nem olvastam, kossz a tippet.

Biztos vagy te ebben a belott eletkor dologban?
Amit en olvastam az alapjan ez inkabb ugy volt, hogy az eletkor csokkentve volt, mig a felnott lakossag atlagos halalozasi ideje kitolodott.
Az elos nyugdij 70 folott jart, tobb mint 100 eve.

Janossz 2011.02.19. 15:02:05

Tavaly nyáron Siófokon nyaralva volt szerencsém megismerni a szomszédot.
A szomszéd 56-tól Svájcban élt, dolgozott ( meg tanulta a pénz imádatát).
Onnan járó nyomorúságos obsitját kis Balaton-part szobáztatással kénytelen kiegészíteni.

Oda volt két napig Üllőn, rokonlátogatóban. Az érdeklődésre, hogy milyen útja volt, nagy volt-e a forgalom, nevetve közölte, bolond lenne kocsival menni a vonat ingyen van!!!
Látjátok, annyira koszos, büdös nem tud lenni, hogy egy vén potyaleső ne venné igénybe bármennyire is jobbhoz szokott. A nagy Opel persze ott pihent a garázsában.

Öt perc alatt meg lehetne oldani: a minimálbért meg nem haladó nyugdíjasok kapnának egy 80% kedvezményre jogosító igazolványt, és kész. Csak szándék kellene hozzá.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 15:03:42

@atila68:

Ne nekem mondd, nem rajtam múlik sajnos.

Jofiu 2011.02.19. 15:04:26

@Goompah: En itt elmelkedtem csokottagyu!!!
Mondtam en barkire, hogy haljon meg ido ELOTT?!
Hogy lehet billentyuzethez engedni ekkora barmokat?
Egy ekehuzo barom is okosabb igazabol.
Elmehetsz a picsaba, kotekedo agyatlan balfasz.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 15:09:46

@Goompah:

Én minden jót kívánok neked, mert babonás vagyok, hiszem, hogy minden visszaszáll...
Egyébként mi nem leszünk nyugdíjasok, pláne nyugdíjunk nem lesz.

HLaci 2011.02.19. 15:12:17

@majomkutya: "Igen, csak az a baj, hogy akik fizetik a méregdrága vonatjegyet, azok finanszírozzák az ingyen(élők)utazók utazását."

milyen méregdrága vonatjegyről beszélsz te szerencsétlen??

kb. 40Ft-ba kerül 1 km vasutazás, ehhez képest a felét fizeted...

nyújj mán magadhoz...

f.m.j. 2011.02.19. 15:12:36

@Jofiu:

www.nol.hu/archivum/archiv-327322

ennél többet én se tudok... mondjuk a cikk 2004-es, azóta romolhatott a helyzet (relatív, persze:))
de lehet még a neten kutakodni

Goompah 2011.02.19. 15:15:54

@laspalmas: Na, akkor remélhetőleg így vagy úgy, de valóra válik, amit neked kívántam. :)

Ironfist 2011.02.19. 15:18:24

@HLaci:

Nem drága a vasutazás? Akkor fizeted a bérletemet? Nem? Akkor meg leszel szíves nem belenyúlni a pénztárcámba, hogy mi drága, és mi nem, oké?

bandika gazdája 2011.02.19. 15:19:32

@Ironfist: @Atomot az indexre!: Adjátok meg egymásnak az e-mail címeteket és folytassátok ezt egymásközt! Senki nem kíváncsi itt a bunkóságotokra! Attól, hogy valakivel nem ért egyet az ember (ez velem is előfordul) még nem kell egymás anyját lekurvázni! Takarodjatok innen legyetek szívesek! Köszi!

Goompah 2011.02.19. 15:19:54

@Janossz: "Öt perc alatt meg lehetne oldani: a minimálbért meg nem haladó nyugdíjasok kapnának egy 80% kedvezményre jogosító igazolványt, és kész. Csak szándék kellene hozzá."

És akinek a nyugdíja 1 forinttal meghaladja a minimálbért? Vedd már észre, hogy ez is csak igazságtalanságot szülne, mert plusz egy forint nyugdíjért akár ezreket veszel el tőle a kedvezmény megvonásával.

Goompah 2011.02.19. 15:21:15

@laspalmas: "Én minden jót kívánok neked, mert babonás vagyok, hiszem, hogy minden visszaszáll..."

A jó ellenkező előjellel száll vissza. :) Vagyis mindenképpen pórul jársz. :)

Jofiu 2011.02.19. 15:22:17

@Goompah: Jah, jah, de ez alapjan a nyugdijkorhatarnak novekednie kellett volna a mult evszazad elejehez kepest. Mikor bevezettek a 70 eves nyugdijkorhatart, akkor meg hamarabb halaloztak az idosek.
Amenyire tudom, ha barmikor is valtozott a korhatar, akkor soha nem kitoltak, hanem meg csokkentettek rajta. Mint nepszerusegi intezkedes.
Az, hogy novelni kellene a nyugdijkorhatart, ha mar az atlagos elethossz no (meg a csecsemok beleszamitasa nelkul is) az csak mostanaban tema. Kart karba oltve a demografiai egyensuly valtozasaval.
Szoval csak ugy tudtam, a nyugdijkorhatar nincs hozzalove a varhato eletkorhoz, inkabb ellentetesen valtozott, ha valtozott.

morden2 2011.02.19. 15:22:21

Nehéz helyzetben mindenkiek le kell mondani valamiről az én javaslatom az lenne, hogy a nyugdíjasok kapjanak kuponokat mondjuk havi 5 80%os kupont, így ők/mi is beszállunk valamennyivel, el is jutunk vele mindenhova, ahova kell.

(ha már volt a javslat sry nem olvastam el majd 250 kommentet, csak az utolsókat)

nyünyüge 2011.02.19. 15:22:29

Iszonyat magas a regisztrációs jeggyel utazók aránya. Még akkor is, ha jónéhány százalékot levonhatunk belőle. Minthogy a buszvezetők, az eldugottabb helyeken a kalauzok is szívesen osztogatnak regisztrációs jegyet teljes vagy kedvezményes áron, saját zsebre.

Lámpavas 2011.02.19. 15:22:32

Tipikus van rajta sapka, nincs rajta sapka.
Ha OV nem von el a nyugdíjasoktól, segélyen élőktől és álrokiktól, akkor azért szemétláda.
Ha jövő héten bejelenti, hogy mégiscsak jól megsarcolja ezeket a csoportokat, akkor azért fogsz habzó szájú postot írni, hogy hogyan meri bántani ezeket a szegény embereket!?
Kicsit uncsi.

Marcellusca 2011.02.19. 15:22:59

@f.m.j.: Háááát ....
Nagyapáim 65 éves kor után még 15-öt éltek erőben, egészségben (utána néhányat már nem annyira erőben) és imádtam őket.
És sokat tanultam tőlük, azidő alatt is. Akkor váltam felnőtté és kezdtem más szemmel látni a világot, annak is köszönhetően, hogy ők meséltek. Az egyikük városi "iparos" volt, másikuk tanyasi parasztember. Mindkettőtől mást tanultam.
És most sokkal szegényebb lennék, ha 65 éves korukban haltak volna meg!

newcy67 2011.02.19. 15:26:33

Biztosan hatalmas élmény szponzorálni a most más nem kis létszámban megjelenő, 65 éven felüli külföldi nyugdíjas utaztatását, de ebből szeretnék kimaradni, ha lehetséges.

Gondolom, ezt más országokban már megoldották. A 65 éven aluliaknak itt is van utazási szelvénye, amivel kedvezményesen utazhat, ezt lehetne továbbfejleszteni. Persze a nyugdíjas szavazók tömege mindig kényes kérdés.

kvadrillio 2011.02.19. 15:27:22

@fairplay50: Tévecc ! Az orvosok 1 órával záróra előtt beszedik a sorszámokat.
A tömegek meg kint órákat üldögélnek, mert az orvoslátogatók szintén órákig ajálngattyák a szar orvosságaikat a dokiknak, hogy azokat irkálják fel a receptekre boldog-boldogtalannak akkor is, ha az az allergiába beledöglik !
Persze a gyönyörű milliós Thaiföldi orvosnyaraltatások reményében ! :O)

és persze közbe-közbe az orvos egyfolytában telefonál menedzserileg...ugye.....néha meg plusz adminisztrálgat is.....

a betegekre egyenként TÉNYLEGESEN kb 6-7 perc JUT !!!

aki nem hiszi járjon utána....és ne a levegőbe hablatyoljon össze-vissza. :DDD

Goompah 2011.02.19. 15:27:42

@Jofiu: Most a nyugdíjkorhatárról beszélsz vagy az ingyenes utazás korhatáráról? - mert hát a kettő nem ugyanaz, most még. Nyugdíjkorhatárt írtál, de szerintem inkább az utóbbira gondoltál. Ha így van, akkor abban egyet tudok érteni veled, hogy a nyugdíjkorhatár emelése esetén emelkedjék az ingyenes utazás korhatára is.

egy maréknyi dollár 2011.02.19. 15:27:45

A szokásos uszítás:munkaképes korúak a "nyuggerek" ellen,dolgozók a munkanélküliek ellen, még lábon lévők a rokkantak ellen, férfiak a nők ellen(eltérő nyugdíjazási kor),családos a szingli ellen és fordítva stb.
Sokan bekapják a cuclit; a célnak megfelelően.

Marcellusca 2011.02.19. 15:29:19

@bandika gazdája: Jajaj, csak Bandikát ne tessék rájuk uszítani, ha kérhetem! :)))
Nem szeretem a vérfürdőt. :D

Egyébként teljesen egyetértek!!!

anonymand 2011.02.19. 15:30:06

@Kangörény_:

Tisztelt Kangörény!

Feltétlen muszáj addig várni?

Tisztelettel:
anonymand

kvadrillio 2011.02.19. 15:30:30

jahhh...azután azt is le kéne ellenőrizgetni néha, mikor is küldték el utoljára a z egyes beteget vérvételre, valamilyen szűrésre, netán valamilyen kivizsgálásra, mert engem pl. évek óta semmire ! :)

pedig rám férne.....hátha már a halálomon vagyok, occt nem tudok rúúúla ! :)

Goompah 2011.02.19. 15:31:56

@morden2: "Nehéz helyzetben mindenkiek le kell mondani valamiről"

Az a helyzet, hogy az idős nyugdíjasok (70+ év) már igen sok dologról lemondtak, ha nem is szabad akaratukból. (Természetesen nem a 45 évesen nyugdíjba vonult rendőrről vagy rendőrségi adminisztrátorról beszélek!) A hátra lévő kevés évükre (ha jól tudom, 79 év az átlagos életkor, ehhez hozzá kell adni pár évet a fiatalon meghaltak miatt) hadd ne ők mondjanak le még több dologról.

bandika gazdája 2011.02.19. 15:33:28

@laspalmas: Ebbe a vitába szándékosan nem szállok be, de ez olyan, mintha a gyermektelen azt mondaná az én adómból ne legyen ingyenes az iskola, az ateista azt mondaná ne támogassa az állam az egyházakat, vagy az egészséges, hogy ne legyen ingyenes az orvosi ellátás! Az más kérdés, hogy az államnak kőtelessége lenne a fontossági sorrendet helyesen megállapítani! Egyébként azért nem szállok be a vitába, mert nem akarok senkit megbántani, de 65 éves és 3 hetes létemre nem értek egyet az ingyenes utazással.

fairplay50 2011.02.19. 15:33:51

@kvadrillio: Na úgy látszik te is csak Gazsitól hallottál erről. Nagy tapasztalatú "kolléga".

kvadrillio 2011.02.19. 15:35:50

@Jofiu: Nolám ???!!! Talán pont ezért hagyták ki a hatóanyagot a FRAGMIN véralvadásgátlóból, amit most ezerszámra vonnak ki a forgalomból, miközben már egész Európa bekapdosta !

Lejhet, hogy most ugrott meg drasztikusan a halálozási statisztika ???!

Goompah 2011.02.19. 15:36:31

@laspalmas: Erről beszéltem. Ha bonyolítják az ellenőrzést (nyugdíj összege, egy főre eső jövedelem stb.), akkor még többe fog kerülni. Ráadásul ezek az összeghatárok, ha pl. a minimálbérhez kötik őket, évente változnak majd, plusz kiadást generálva az ellenőrzésben.

@egy maréknyi dollár: Igen. De azért figyeld meg, milyen mentalitással kapják be sokan a cuclit.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.02.19. 15:37:16

@Goompah: Mondjon le inkább a fiatal házaspár! A halálnak kell annyi gyerek, az az 1.2es termékenységi mutató pont megfelelő.

Goompah 2011.02.19. 15:40:51

@Kangörény_: Kivételesen egyetértek veled.

@TaTa86.: Ugye fogtad, hogy az egy főre eső jöveledelm és a gyerekvállalási kedv között alig van korreláció? Mellesleg pont az ellen az öreg nyugdíjas ellen beszélsz, aki vigyáz otthon a gyerekre, amíg a szülők dolgoznak, s aki nélkül sokkal nehezebb lett volna vállalni a gyereket. Ugye kurva nehezedre esik ugyanazt a dolgot több szemszögből megnézni, mi?

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 15:41:05

@Muad\\\'Dib:

Képzeld bazmeg, van akinek a fizetése 90 vagy kevesebb. Nekik teljesárú jegyet kell venniük. Döbbenet, mi?

teisfiambluetooth 2011.02.19. 15:41:51

A 65 feletti ingyen utazás megszüntetésére, illetve akármilyen más nyugdíj reformra akkor van esély, ha azok a pártok aki legalább elméletben labdába rúghatnak egységesen kijelentik, hogy ha kormányra kerülnek véghezviszik a reformokat. Abban a pillanatban, hogy ha csak az egyik azt mondja, nem nyúl hozzá, máris van 3M + szavazata és nyert és nem történik semmi.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 15:49:34

@Goompah:

"Csak olyat kívánj másnak, amit magadnak is kívánnál."
Sivár egy lelked lehet, sajnállak.

igazságos 2011.02.19. 15:49:39

@Muad\\\'Dib: milyen 90 ezer forint? Be vagytok rúgva? Egy nyugdíjas, legalábbis az átlag 60 ezer forintot kap! Aki nem rendőr, és tűzoldó, vámos persze.

peppe83 2011.02.19. 15:49:53

Szüleim nyugdíja összesen kettejüknek 145ezer.
65éven felüliek, 37 és 40 évet dolgoztak.
Lehet sajnálni tőlük az ingyenjegyet.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.02.19. 15:50:42

Ölnétek az öregeket, mi? Csámcsogva, hersegve szívnátok a vért. Mert ha már faj és társadalmi osztály szerint nem lehet, akkor majd kor szerint, mi?

bandika gazdája 2011.02.19. 15:50:53

@Goompah: Tünemények a macskáid! Nekem is négy van!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.02.19. 15:51:09

@Lámpavas:

te se gyakran jársz erre, de azért írnod muszáj, mi?

KG2000 2011.02.19. 15:55:44

"Kíváncsian várom, hogy a kormány mikor tesz rendet ebben a sok pénzt elszívó ránk maradt rossz rendszerben."

Nagyon jól tudjátok, hogy az MSZP-LMP-SZDSZ lenne az első, akik a nyugdíjasok ingyenutazása érdekében 100 ezres tüntetésekete szervezne.
Orbán persze nem logikus, ezzel egyetértek, mert igenis legalábbis a kisnyugdíjasoknak is fizetnük kellene. Rém egyszerűen meg lehetne oldani a dolgot, az ingyenes utazás mondjuk 80 ezer Ft-os nyugdíj alatt járna csak (nyilván a pontos határt számításokkal kellene meghatározni), és az ingeynesség is úgy lehetne, hogy a nyugdíjintézet bérletet adna a lakóhelyre, de csak oda..

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 15:57:21

@Janossz: Azt beláthatod, hogy a példádban egy kisebbség szerepel, kb olyan, mintha a bliccelőket hoznánk fel, akik nem nyugdíjasok. A jövedelemhez igazított kedvezmény valóban nem lenne rossz ötlet. Egyébként Svájcba vonattal menni 65 X évesen lehet, hogy már nem is csak takarékossági szempont, inkább kényelmi.

KG2000 2011.02.19. 15:59:24

Ja, vastagbőr, ha lenne valamilyen szavazójog a gyerekek után is, akkor nem lenne nagy ügy a nyugdíjasok utazási kedvezményének a megvonása.

papageno 2011.02.19. 16:01:04

Egy ideje nekem is jár az un. Gyulajegy. (Fiatalabbak kedvéért: Horn Gyula szállította le 70-ről 65-re a jogosultságot.) Többször utazom az átlagnál, de csúcsidőben soha. Viszont legtöbbször alig kihasznált vonatokon, gyakori, hogy egyedül vagyok a fülkében. És többnyire csaknem üres vonatokat látok elmenni, ha kinézek az ablakunkon.
Nos, a vonat megy és ha ezek a potyautas nyuggerek nem lesznek rajta, akkor még üresebben. De ebből nincs megtakarítás.
Egy jó kompromisszum lenne, ha időben, vagy a mindenkori forgalom alapján bevezetnének egy korlátozást. Például péntek délutánra és vasárnap délutánra, meg hétköznap a reggeli csúcsidőszakra.

lyken 2011.02.19. 16:02:54

@teisfiambluetooth: Ismersz politikailag szuiceid hajlamú pártokat? Ismersz olyan politikust aki a hazája érdekében akar tenni és tesz is? Ismersz olyan politikust aki feladja a populizmust és a választóinak a VALÓDI érdekeit képviseli? Ismersz nem naplopó politikust?

Akkor lesz Magyarországon haladás, ha ezek bármelyikére igen lesz a válasz. Addig meg aki tud, megy el külföldre érvényesülni meg úgy egyáltalán élni.
Odahaza meg marad a 800.000 rokkantnyugger, a 65 év feletti ingyen utazás eltörölhetetlensége, a valódi adófizetők zsebeinek újra meg újra megtörténő kiforgatása és állandó arculköpése.

Nem rossz hazamenni néha, de valahogy siralmas a kilátástalanság.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:03:34

Na bazz, nem veszik el az ingyenes utazást, ami példa nélküli egész Európában ???

Eszem-faszom megáll, kétharmados beszari pöcs Fidesz.

bunor 2011.02.19. 16:03:38

@laspalmas:

tény és való, hogy nem láttam, csak megbízható forrásból hallottam.
az is igaz, hogy lemaradt, hogy nem menetjegyről, hanem regisztrációs jegyről volt szó (elnézést kérek érte), de az az üzletszabályzatból kiderül (26. oldal), hogy regisztrációs jegy nem szolgáltatható ki menettérti útra, tehát igaz lehet a sztori.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:04:24

@zero:

Aki nem olvasta anno, EU összes országában a 65 éven felülieknek adott kedvezmények:
vastagbor.blog.hu/2010/10/13/van_egy_orszag_8

Jofiu 2011.02.19. 16:04:46

@Goompah: Nyugdijkorhatarrol beszeltem konkretan, @f.m.j.: kommentjebol jott a temavaltas, de jah, az ingyenes korhatar kapcsolodik valahogy.
Amugy van egy olyan erzesem, erzes, hogy ezt a korhatart se nagyon emeltek meg a bevezetes ota.
Elobb utobb kenytelenek lesznek mindkettot. En mar tuti kesobb megyek nyugdijba mint manapsag, es kerdes, fogok e valaha ingyen utazni. : ) Nem nagyon hiszem.

Goompah 2011.02.19. 16:06:52

@laspalmas: "Csak olyat kívánj másnak, amit magadnak is kívánnál."

Én nem vagyok ilyen számító. :) Aszerint kívánok másnak dolgokat, hogy szerintem mit érdemel meg az illető.

@bandika gazdája: Köszönöm, a nevükben is! :)

@KG2000: "az ingyenes utazás mondjuk 80 ezer Ft-os nyugdíj alatt járna csak"

Szóval aki 80,001 forintot kap, az járjon sokkal rosszabbul, mint aki 79,999-et kap. Gratulálok az éles eszedhez. Ez pontosan az a hibás gondolatmenet, ami miatt sokan épp pár forint plusz jövedelem miatt járnak sokkal rosszabbul, mert egy kedvezmény elvesztésével sokkal többet veszítenek, minmt amennyit nyertek a plusz bevétellel. Zseniális vagy!

ketroot 2011.02.19. 16:07:37

@zero:

Percek kérdése és kapod a nyugdíjas-gyilkos jelzőket, meg, hogy a halálukat kívánod...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:10:34

Az ingyenes utazás ma szociális juttatás. Értelemszerű, hogy vannak, akik nem szorulnak rá.
És ami ingyenes, azt korlátlanul veszik igénybe, de belátható, hogy nincs "ingyenutazás", azt a költségvetés finanszírozza.
Vagyis ne legyen semmi ingyen, így a korlátlan igénybe vétel megszűnne, és azért bőben vannak olyanok, akik az átlagnyugdíj felett kapnak ... nekik főleg miért járna bármilyen ingyenesség?

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 16:10:40

@laspalmas: "Képzeld bazmeg, van akinek a fizetése 90 vagy kevesebb. Nekik teljesárú jegyet kell venniük. Döbbenet, mi?"

Általában fizeti a munkahely, ha meg nem, van lehetősége változtatni az életén, van mozgástere. Egy nyugdíjasnak csak a postás van, aki hozza a fixet. Meg ha már mindenképpen más pénztárcájában kell kotorászni, akkor megkérdezhetnél egy idős, a szívével, cukrával, stb bajlódó öreget, hogy mennyit hagy a patikában?

Goompah 2011.02.19. 16:11:00

@zero: Érdekes. Ha az írek a kedvezményt köthetik írországi lakcímhez, akkor Magyarország ezt miért nem teszi? Avagy az EU előrásai a tagország Írországra nem vonatkoznak, csak Magyarországra?

@Jofiu: Azt már nem néztem, mire reagáltál, túl messze vinne az ilyesmi. Csak a kommented tartalmát olvastam.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.02.19. 16:11:35

Az órisi bázisnak nem nekimenni kell, hanem beszüntetni bázis-mivoltukat.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:12:06

@ketroot:

Ez hülyeség ... pontosan tudja a Fidesz is, hogy ez az ország nem tudja 3 millió ember ingyenutazását finanszírozni ... ahogy nálunk sokkal-sokkal jobb helyzetben lévő országok sem tudják.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:15:28

@Goompah:

Mert magyar döntéshozók pöcsök.... ha csak életkorhoz kötsz bármilyen kedvezményt, akkor az minden EU-s állampolgárra vonatkozik.

2 éve volt nagy balhé Harkányba, hogy megérkeztek a gazdag német nyugdíjasok, és Gyógyfürdő megvetette velük a belépődíjat, és felnyomták őket, és a bíróság el is ítélte őket, hogyha minden 65 éven felüli ingyen mehet be, nem tehetnek kivételt a NÉMET 65 éven felüliekkel ... így a német a mi költségünkre fürdőztek.

na, erre mondom, hogy ilyen a világon nincs!

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:17:05

@Muad\\\'Dib:

"y az átlagos nyugdíj 2009-ben pl. nem érte el a 90 000 ft-ot."

Képzeld, a minimálbér meg a 80 ezret sem ..és abból családok élnek.

csak_csendben 2011.02.19. 16:18:05

@Muad\\\'Dib:
"Aki azonban azon a barom állásponton van, hogy egy nyugdíjas fizessen mindig teljes árú jegyet, azzal közölném, hogy az átlagos nyugdíj 2009-ben pl. nem érte el a 90 000 ft-ot."

Más 90.000 Ft-ból gyereket nevel, iskoláztat, ja és bérletet VESZ a gyereknek.

KG2000 2011.02.19. 16:18:21

@Goompah: Nézd, az ingyenes jegyet valakinek ki kell fizetni. Az elmúlt 20 év bebizonyította, hogy erre is külföldi hiteleket kellett felvenni lényegében. Lehet, hogy nem igazságos az első felvetésem, akkor pedig itt van a második: OK, legyen minden 65 éven felülinek ingyenes az utazás egy bizonyos távolságig, de olyan formában, hogy a nyugdíjintézettől minden hónapban kapjanak egy bérletszelvényt, amely a helyi közlekedésre vonatkozna ill. kb. max. 20 km-res körzetre. Távolabbra is kaphatnának kedvezményt, de nem 100%-ot. Így világossá vállna a számukra, hogy az "ingyenes" utazás nem ingyenes, hanep a nyugdíj része.

Jofiu 2011.02.19. 16:19:28

@papageno: Ez is igaz. A cikkben emlitett 250 milliard amit az ingyenutazasok kompenzalasara van forditanak, az az ingyenutazasok megszunesevel nagyreszt eltunne (hisz persze hogy megtizelodne az utazasok szama, ami nem azert magas most mert fizetokepes igeny van ra, hanem mert ingyen van, ez az osszeg ugyanezen kortol bevetelben kozel sem jonne ossze), azt az urt egyeb modon kellene potolni, emelve a 'normal' tamogatas osszeget.
Vagy jaratbezarasokkal.

Az egesz nyugdijasok ingyen utaznak tema mar csak azert is jelentektelen, mert a teljes aru jegyek sem fedezik a koltsegeket (leszukitettem a MAVra most), nem is beszelve rola, hogy milyen kevesen utaznak teljesaru jeggyel.
Barhogy nezzuk is, komolyabb problemak vannak ennel, akar csak a kozlekedest, akar az allamhaztartast nezzuk, erre a dologra gerjedni folosleges, csak felrevezeto hangulatkeltes.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.02.19. 16:20:28

@Bloodthirsty Werewolf:

a minimálbéres dolgozóknak nemhogy bérletet, de még nagyon munkaruhát sem fizetnek, jobb ha tudod.

ha megkérdezel egy idős, szívével, cukrával bajlódó öreget, akkor elmondja, hogy a gyógyszerére van támogatás, és a gyógyszer árának töredékét vagy semmit sem kell fizetnie.

te hol élsz bazzeg, hogy ilyen faszságok jönnek ki az arcodból?

fokabacsi 2011.02.19. 16:22:14

@teisfiambluetooth: "Uraim ! Illetve Elfftássak !! Mi a 76 centis lilakékeres nagylucskos rongybatekert pacifütyiért arról beszéltek , kitől mit lehetne elvenni? ? Mi lenne ha ezzel a kominista bolsi zsidó szokással felhagynátok már végre?! Tönkretették eladták az élelmiszer feldolgozóinkat ! Ezzel tönkrement a mezőgazdaságot ! Nincs iparunk, könnyűiparunk ! Mindenki nem lehet szolgáló, mert nincs annyi gazdag család ! Boltosra pincérre cigányzenészre sincs annyi szükség ! Ki fogja eltartani az országot??? Az adókedvezményes multi? Vagy a 160 tonnás vasúti szerelvényen üldögélő 30 db (2,2 t) nyugdíjas? A vonat akkor is megy ha üres!!!! Mi lesz a sok nem dolgozó, munkahelyet életében belülről nem látott cigánnyal? Honnan lesz pénze a bezárt ipar vidékeken élő embereknek ???? Ti meg rágjátok a gumicsontot ! Nehogy már gondolkozzatok , mert megfájdul a fejetek ?!"

bandika gazdája 2011.02.19. 16:22:17

Kértek egy vatagbört? Tessék: Hagyó nagyon lefogyott a sitten az OEP-nek kell fizetni a plasztikai műtétjét amire azért van szükség, mert nagy rá most a huzat! (Blikk) Erre nem sajnáljátok az adótokat?!

kela-bá 2011.02.19. 16:24:52

Tisztelt Blogozók !

A ingyenutazhatók köréből egy nagyon JELENTŐS LÉTSZÁMÚ "csoportot" kihagyott, talán nem szándékosan csupán téjékozatlanságból a blogfelvezető : AZ EU ORSZÁGOK 65 ÉVEN FELETTI ÁLLAMPOLGÁRAI IS EBBE A KÖRBE TARTOZNAK !!! Ez megtalálható a jármüveken kihelyezett UTAZÁSI FELTÉTELEKBEN !!! A MAGYAROKAT... ÚGYTUDOM NEM ILLETI MEG EZ A KEDVEZMÉNY A TÖBBI EU ORSZÁGBAN !? Vagy tévednék ? Erről vajon mit tudnak a nyugati un. meghatározó sajtóorgániumok ? További jó hétvégét !

Goompah 2011.02.19. 16:26:11

@zero: A minimálbér nem azonos az átlagbérrel, míg az átlagos nyugdíj egyenlő az átlagos nyugdíjjal.

Hát igen, ez tényleg nagy faszság. Persze nálunk a határon túli magyarokra is érvényesíteni akarták a kedvezményeket, de szerintem ez már nem OK, mert nagyon kevés olyan határon túli magyar él, aki anno még magyar állampolgárként a trianoni határokon belül dolgozott. Azt én sem tartom már igazságosnak, hogy olyanok is kapjanak kedvezményt, akik aktív korukban nem Magyarországon dolgoztak és adóztak (szocialista viszonyok között is volt adó, csak nem úgy hívták és nem úgy vonták le).

"azért bőben vannak olyanok, akik az átlagnyugdíj felett kapnak ... nekik főleg miért járna bármilyen ingyenesség? "

Ezzel egyet is tudok érteni, még ha nem is az átlagnyugdíjnál, hanem fölötte kellene meghúzni a határt. Csak attól félek, a megvalósítás többe kerülne, mint a megtakarítás, mint már írtam is. Az meg nem megoldás, hogy egy adott nyugdíjig legyen, afölött meg ne legyen, fokozatosság kellene.

f.m.j. 2011.02.19. 16:27:04

@Bokortalan Lajtalan: a cigányok már teszik is a dolgukat... lehet, hogy valójában a mi aljas vágyainkat váltják valóra? Akkor meg hol van itt az ellenérzésnek helye?

vannak társadalmak (japán, indiai) ahol az öregek elmennek egy helyre, és meghalnak, oszt jónapot...

papageno 2011.02.19. 16:27:10

@Jofiu: A félrevezetés szándékos. Rágja a nép a lényegtelen ügyek gumicsontjait, mint ez az ügy, meg a melegfelvonulás, korábban a vizitdíj és így tovább. Akkor nem kéri számon azt, hogy miért van a gazdaság egyre nagyobb szarban.

lyken 2011.02.19. 16:27:55

@zero: A végén még bepereli az államot az okozott stressz miatt. Szegény...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:29:08

És még abba is gondoljatok bele, hogy a MÁV meg a Volán szépen leadja a regisztrációs jegyeket az államnak, akik kifizetik az árát a MÁV-nak és Volánnak a költségvetésből.

És a BKV-nak hogy fizetik ki? Ott nincs regisztrációs jegy, regisztrációs bérlet ...

f.m.j. 2011.02.19. 16:29:11

@lyken: végülis futja a nokiás dobozokból nem? (de naiv vagyok, mi? :):))

Jofiu 2011.02.19. 16:29:13

@KG2000: A koltsegek az ingyen utazok nelkul csak elenyeszo mertekben lennenek alacsonyabbak (felteve, hogy nem vezetnek jaratbezarashoz a csokkeno utasforgalom miatt, es hogy a nnyugdijasok tomegenek gyorsitasara koltott uzemanya/energia az osszes egyeb tomeghez kepest csekely).
De a tamogatasi penz hianyozna a kozlekedesbol.
Ez meg nem ok az ingyenes megszunese ellen, ez csak az ingyenesekre koltott penzekre vilagit ra. A kiadasok alig csokkennenek az ingyenesseg eltorlesevel (ingyenesek alig fizetnenek, dominansan inkabb nem utaznanak, a kozlekedes fenntartasa sem csokkenne eszrevehetoen), ha nem jar egyutt mas valtozasokkal az ingyenesseg eltorlese nem hoz akkora konnyitest mint amennyibe papiron kerul.
Csak papiron van meg az az osszeg, nincs mogotte ennyi.

Goompah 2011.02.19. 16:30:05

@KG2000: Ez már reálisabb és igazságosabb. Mondjuk nem 20 km-en belülre, hanem a legközelebbi nagyobb városig, mert a te javaslatod szerint egy alföldi nyugdíjas elég komoly hátrányt szenvedne egy budapestivel szemben.

igazságos 2011.02.19. 16:30:26

@zero: Milyen tájékozatlanok vagytok. :)

Most hogy higgyünk el akkor bármit is nektek, ha még újságot se olvastok? :D

hoplita 2011.02.19. 16:33:29

@KG2000:
Hú, vazze'....micsoda veszélyt jelentenének azok a tüntetések....
Elképzelem, ahogy a palesztin kendővel eltakart arcú nyuggerek kő és sörösüveg-záport zúdítanak a megrettent rohamdroidokra és hősiesen elkergetik a fityiszbagázst.
A világtörténelem első nyuggerforradalma....:))

És hogy a poszthoz is valamit...
Anyám és apám, hetvenen túl és picit innen nonszensznek tartja az ingyenutazást...
Hozzáteszem, a kettejük nyögdíja éppen üti a százat.

bumburnyák 2011.02.19. 16:33:32

Kiszámolta már valaki, hogy mennyi is az annyi?
vonat: 10milliószor 1470 Ft az még 15 miliárd sincs! Ehhez képest a 250milliárd télleg sok.
A 15 milliárd pedig a 250milliárdnak még csak nem is 10%-a.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:34:15

@Goompah:

Igen meg lehet húzni egy határt, de erre megint kell egy kurva nagy bürokrácia, aki kiszámolja, küldi kinek jár, kinek nem jár kedvezmény ...

Amúgy én tök egyszerűen megoldanám: megvan kinek mennyi a nyugdíja, a nyugdíjakhoz különböző kedvezményeket kötnék:
90 ezer alatt 90% kedvezmény
110 ezer alatt 67% kedvezmény
130 ezer alatt 50% kedvezmény
150 ezer alatt 33% kedvezmény
150 ezer felett teljes árú

A decemberi nyugdíjjal küldeni a következő évre vonatkozó kedvezménykártyát, felszáll a buszra / vonatra, felmutatja a kedvezménykártyáját, kapja a jegyet, fizet, leül.

Ennyi.

is 2011.02.19. 16:35:05

@Muad\\\'Dib: Kissé demagógra sikerült ez a hozzászólás. A jegyet meg kell fizetni, mert a benzin fogy,a gumik kopnak, a vezetőnek meg bére van, akármilyen alacsony is. Ha nem az fizeti meg, aki utazik, akkor valaki más. Úgyhogy te azt mondtad, hogy utazzon a nyugdíjas, és fizesse meg más. Te egy tipikus kádárista vagy. neked kellene minél előbb kipusztulni, hogy végre megszabaduljunk a kádárizmustól, és végre ésszel építsünk valami normális országot.

lyken 2011.02.19. 16:35:34

@igazságos: Hja, viszont az ujságok olvassák a vastagbőrt. ;)

ketroot 2011.02.19. 16:35:38

@zero:

Tudom, hogy így van, épp ezért írtam, amit. Csak 1-2 emberrel azért itt elszaladt a ló...

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 16:35:52

@zero: miért kell összemosni az átlagot a minimállal?

Kivlov 2011.02.19. 16:35:52

vicc az egész ingyenes furikázás. meg kell szüntetni és kész.

is 2011.02.19. 16:36:41

@zero: azt nem lehetne, hogy a 90 ezer alatti nyugdíjat megemelem 5 ezer forinttal, a 110 ezer alattit 3 ezerrel, a 130 ezer alattit 2 ezerel, 150 ezer alatt ezerrel, aztán tessék bátran utazni? kicsit olcsóbb lenne, mint mindenféle kártyarendszert üzemeltetni.

dr. Trebitsch 2011.02.19. 16:37:47

Nem ismerem a regisztrációs jegy kiadás módját, de ha a nevet, címet nem rögzítik, akkor a MÁV, VOLÁN érdekelt volt abban, hogy jó sok jegy fogyjon. Például néhány köteg jegyet ki is dobhattak, mert így lehet követleni több állami hozzájárulást. De persze ez a felvetésen hülyeség, ha névvel, címmel adták ki a jegyeket, ezt nem tudom,mert még távol vagyok az érintett kortól...
Másik, hogy a bevétel növekedése nem nagyon várható, ha fizetni kell a jegyért, mert a nyugdíjból nem tudják megvenni, nem fognak utazni. De a zsúfoltság csökkenhet, ha van ilyen...

is 2011.02.19. 16:39:38

@zero: mit csodálkozol? a mai napig nem közöltek vele semmilyen vádat, csak a szökés veszéle miatt tartják bent. nekem is megáll az eszem, hogy ezt így Magyarországon lehet, bármiféle vád nélkül benntartani bárkit is. NB: nem gondolom, hogy Hagyó ártatlan, csukják csak le, csak ez a módszer, hoyg pofára benttartjuk, az bizony nem ingyen van. márha egyébként az egészből igaz bármi is, én egy db. Blikknek nem ülnék fel, ez nem a Man In Black 14.

nemecsekerno_007 2011.02.19. 16:39:57

hát igen, ha senki se fizeti meg a teljes árát az utazásnak, akkor többe kerül a teljes áru jegy. Ez kurva eccerű matek.

Amúgy a diákok kedvezményét is meg lehetne vizsgálni. Az nem elég, hogy dehát majd ha végez akkor az országot fogja gyarapítani. Ha lelép diploma után mert " én ennyi pénzért nem melózok " akkor nem sokat csenget vissza abból amit rá költöttek.

Mikrobi 2011.02.19. 16:41:58

A Horn-kormány vezette be, hogy 70 év fölött ingyenes legyen az utazás, aztán az eszetlen költekezés kezdetén ezt lecsökkentették 65-re. Lassan ennyi lesz a nyugdíjkorhatár. Szerintem minden szociális érzéketlenség nélkül vissza lehetne emelni a korhatárt 70-re.
Emellett állatira a körmére kéne nézni a jegyet nem adó buszsofőröknek meg vonatkalauzoknak és nagyon gyakran ellenőrizni az rövid távú ingajáratokat.

is 2011.02.19. 16:42:13

@bumburnyák: igen, de teljes árú jegyet csak 15% vesz, a többi kedvezményes (50-66%os kedvezmények tömegével). a 250 milliárd nagyobbik része a 80% kedvezményesre megy el, azt eddig is tudták. egyébként ebből következik is, hogy a társaságoknak érdekük volt az eladott ingyenjegyek számát magasan kimutatni, én egy kicsit élnék a gyanúperrel, és ez az egéz posztra vonatkozik. ahol a fizetős jegekkel manipulálnak, ott az ingyenesekkel miért is ne.

Mikrobi 2011.02.19. 16:43:30

Ja, és korábban a diákoknak is csak félárú jegye volt, az iskolába helyközi utazásra kaptak 75%-os jegyet. Esetleg ezt is vissza lehetne vezetni, bár ez nem volna túl családbarát (=jövőcentrikus)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:43:55

@ketroot:

sajnos nagyon nehéz ezt a kérdést megvitatni, ha egyből azzal jönnek, hogy a nyugdíjasok halálát kívánjuk, meg aprópénz az egész ...

Én mindig azt mondtam, nem nekünk kell a spanyolviaszt feltalálni SEMMIBEN sem, át kell venni külföldről a jól működő dolgokat ... és van külföldön teljes ingyenesség? Nincs. Ennyi ... oszt' csókolom.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.19. 16:44:38

poszter:"Kíváncsian várom, hogy a kormány mikor tesz rendet ebben a sok pénzt elszívó ránk maradt rossz rendszerben."

Na ezt aztán várhatod. Ugyanis a jelenlegi kormány ugyanolyan szocialista, mint az előző. Csak éppen nemzeti. Orbán Viktor kedves vezető úgy tesz, mintha Magyarország talajában legalább 25 évre elegendő olajtartalékok lennének, amiből simán lehetne pénzelni a nemzeti jólétet. Persze, ilyen nincs, de akkor valakitől el kellene lopni a pénzt az ingyen dolgokra. Például itt vagyok én és a nyugdíjpénzem, de van pénz a bankszámlámon is. Megdolgoztam érte, de szívesen odaadom Orbán Viktornak, hogy legyen pénz mások jólétére.

is 2011.02.19. 16:45:37

@Bloodthirsty Werewolf: pontosan úgy van, hogy a 90 ezres ÁTLAGnyugdíj az 1 fó költsége, a 120 00 forintos nettó ÁTLAGbér az meg jó estben kettőé, azaz 1 főre 60 ezer. az ÁTLAG nyugdíjban benne vannak a 42 évesen nyugdíjba ment rendőrök is, meg a rokkantnyugdíjasok is, akik feketén még melóznak melléje, tehát nem is a nyugdíjból élnek.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 16:46:00

@is:

ha jól tudom, nincs differenciált nyugdíjemelés ... ha emelnek 5%-ot, akkor azt megkapja a 250 ezret kapó nyugdíjas is ...

Giraffa 2011.02.19. 16:46:21

Nem a gyerekek után kellene, hogy szavazati jog járjon, hanem a nyugdíjasoktól/járulékot nem fizetőktől kellene megvonni. :)

kela-bá 2011.02.19. 16:47:54

@fokabacsi: Tisztelt FOKABACSI !

Jól látod a dolgokat és a lényeget. Nincs elég munka , főleg az ÉRTÉKET ELŐÁLLITÓ munka, és ezért "MUNKÁLKODÓ" is kevesebb. Az elmul 20 évben nagyon eltorzultak az ARÁNYOK.
Azt mondják a hozzáértők, hagy 10 millónyi magyar 30 százaléka az értékelőállitó, tehát az ELTARTÓ ! 40-45 százalék a gyermek a nyugdijas, és az ÁLLAM, azaz az ELTARTOTTAK. A többiek meg az un. "elszivók" . ( Lásd mekkora hatalmas összeg az álamadósság!) Ez a nagy gond most az országunkban nem az, hogy kitől mit vonunk meg. Persze takarékoskodni kell !

További szép estét !

zsoltix 2011.02.19. 16:48:04

A nyugdijasok utazasi kedvezmenye meg a 65 even feluliek ingyen utazasa nem ugyanaz. Utobbi eletkorhoz kotott, a masik meg nyugdijas igazolvanyhoz. De javitson ki valaki, ha tevedek.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.19. 16:51:06

@Mikrobi: "a diákoknak is csak félárú jegye volt, az iskolába helyközi utazásra kaptak 75%-os jegyet"

A diákok is bekaphatják: miközben kedvezményeket kapnak, nem győzik cigarettára meg piára költeni a pénzt. Tanulás helyett meg buliznak és kurváznak. Ilyen is csak moslékországban történhet meg...

bandika gazdája 2011.02.19. 16:51:59

@zero: Én azért maradok ki ebből a vitából, mert néhány hete már volt erről szó, és valaki meggyanúsított, hogy az anyukáját sértegetem, meg el akarom tenni a nyugdíjasokat láb alól! Pedig hát magam is ingyenjegyes vagyok, bár sose veszem igénybe. Semmi szükség rá! Ha annyira menni akar valaki kapjon havi két helyi jegyet nagybevásárlásra, évi két távolsági 50%-ost unokalátogatásra, kész! Ha meg az unokát ő hordja az óvodába, vegyenek neki a gyerekek bérletet!

Goompah 2011.02.19. 16:52:16

@hazug fidesznyik: Persze, igazad van. Dögöljenek meg a nyugdíjasok, meg a diákok is, meg mindenki, akire valaki haragszik.

Maradna bárki is életben ebben az országban?

Kata78 2011.02.19. 16:53:33

@zero: Neked is mondom, bár tudom, hogy ignorálsz engem, NEM példa nélküli Európában. Más EU országba és városban IS van ingyenes tömegközlekedés a 60-65+ korosztálynak. Miért kell demagógnak lenni?

Mikrobi 2011.02.19. 16:54:59

Még egy dolog eszembe jutott, amivel egyúttal a járatok kihasználtságát is lehetne növelni. Németországban létezik a vasútra a Bayernticket (meg gondolom, a többi tartományban is ennek megfelelője), amivel de. 9 után és hétvégén egész Bajorországban "ingyen" utazhat. Többféle változata van, 1-, 5-személyes, éjszakai változat. Egy ember számára 21 €-ba kerül.
A nyugdíjasok számára lehetne esetleg korlátozni az ingyenjegyek érvényességét a csúcsidőn kívülre. Ezzel ki lehetne védeni pl. a Hévízre naponta ingázó ingyen utazók költségét is. Mellette a teljes áron utazók számára lehetne adni némi kedvezményt, ha nem csúcsidőben utazik.
www.bahn.de/regional/view/regionen/bayern/freizeit/bayernticket.shtml

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 16:55:31

@laspalmas: Ja, már mutatták.
Kevéssé cselédtempó, inkább homoerotikus, ahogy nézem.

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 16:55:50

@Conv: Mindkét nagyapám él még hála a Jóistennek és az egyik 15 ropit hagy ott havonta a méregkeverőknél, a másik 13-at. Nem panaszkodott soha egyik se, hogy kevés a nyögdíj, pedig tisztességesen ledolgozták az éveket, csak tudod, nekik az, hogy mocskosul spórolósan élnek és 16 fokra fűtik max a szobát nem lemondás, mert így élték az egész életüket. Ezt nehéz felfogni, mert Te , Én, Mi, már a jóba csücsültünk bele, kaptuk a meleg szobában a meleg kakaót és az ágyikóból nézhettük a mesecsatornát. Persze nem kell, hogy emiatt lelkiismeret furdalásunk legyen, elég, ha megadjuk a megfelelő tiszteletet az idős korosztálynak és nem állítjuk be őket, holmi ingyenélőknek. Egyrészt azért, mert nem ők hozzák a szabályokat, másrészt azért, mert ők vannak itt régebb óta, valószínűleg többet is tettek a közösbe, mint Mi. (nem összegszerűen, pl áldozat).
Szerinted méltányos velük szemben a cikkben szereplő utalás? Tényleg az ő kedvezményükkel kell cigánykodni? Nehogy már elhidd, hogy emiatt robbannak le a buszok, és folytak el a milliárdok.

"te hol élsz bazzeg, hogy ilyen faszságok jönnek ki az arcodból?" Erre miért van szükség?

kela-bá 2011.02.19. 16:59:47

@egy maréknyi dollár:

Igazad van ! " A munkateremtette az embert" - igy tanitották . MUNKA MOST KEVÉS VAN ! Ezzel kellene foglalkozni, ki mti, hol tudna hasznosan dolgozni ! Nem egymás ellen, hanem egymásért kellene hangoskodnunk!
További szép estét !

Mikrobi 2011.02.19. 16:59:51

@hazug fidesznyik: ez kissé demagóg szöveg volt. Ha meg nagy tömegekre igaz, akkor az alkohol, cigi jövedéki adóját kell emelni és jobban megválogatni, hogy kit vesznek fel a kollégiumokba.
@Bloodthirsty Werewolf: egyetértek veled, de esedezem, a személyes névmásokat (én, te, ő, mi, ti, ők) ne írd már nagybetűvel:-)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.19. 17:01:43

@laspalmas: Kérdeztem egy másikat is.

A Vastagbőr támogatta-e a mindentingyér népszavazást 2008-ban ?

Mert ha igen, akkor miről beszélünk ?

ketroot 2011.02.19. 17:01:53

@zero:

Azt kellene elfogadni kezdésnek, hogy a jelenlegi rendszer rossz.

Kíváncsi leszek, mik lesznek majd a közösségi közlekedés reformpontjai ezekután...

bumburnyák 2011.02.19. 17:02:55

@is: Ez igaz, de posztra a felhördülés az ingyenjegyek miatt van. Már úgy értem, a valódi ingyenjegyek miatt. Ha feltupírozottan sincs "csak" 15 miiliárd, akkor ezen nem lehet igazán spórolni. Felesleges a hörgés a nyugdíjasokra (meg diákokra), ui. az a nyugdíjas, aki sokat utazik, valószínűleg segít a gyerekeinek is (persze nyilván nem 100%). Nem mellesleg, mondjuk a gyerek betegsége esetén kénytelen főműsoridőben utazni.
Arra lennék kíváncsi, hogy a sok felháborodó vajon mennyi adót fizet, vagy hogy egyáltalán fizet-e.
Valóban, bizonyos kedvezményeket tényleg kurtítani kellene. Pl. a 40 éves nyugdíjas rendőr fizessen, sőt, ha megsérti a kreszt duplán, és ne bújjon a volt szervezeti tagsága mögé (de ez a része off).
Ezenkívül fizessenek az országgyűlési képviselők is, hiszen nem azért kapják a költségtérítést, hogy ingyen (is) utazhassanak.
Valamint a közszolgák se kapjanak kedevezményt (persze ezzel párhuzamosan "védettséget" kellene élvezniük mondjuk a kirúgások ellen).
Ezenkívül 100 ember miatt ne járjon vonat egy vonalon. Illetve járjon egy olyan, aminek a fentartása nem kerül annyiba. Ui az a jegy még teljes áron is töredéka annak, amibe a járat kerül. Ez pedig biztosan több, mint az ingyenjegy.

majomkutya 2011.02.19. 17:04:49

@HLaci: LAci!
Ne szerencsétlenezzél!
Levezettem, hogy ha egymagam autóba ülök, akkor olcsóbban kijön az üzemanyagköltség, mint a vonatjegy. Ergo a teljes árú vonatjegy méregdrága.
Tudtommal nincs olyan pontja a világnak, ahol a vasúti személyszállítás nyereséges lenne, mert a jegyárbevételek sehol sem fedezik a költségeket. Ugyanígy van tudtommal a világ összes nagyvárosában a tömegközlekedés is.
Attól, hogy a vasútnál a kilóméterköltségek a személyzet, vasúti biztonság, stb miatt magasabbak mint az utassal fizettetett kilóméter költség, attól még a menetjegy lehet az utas megítélése szerint méregdrága, mert az utas a pénztárcája és az autója üzemanyagszámlája alapján gondolkodik.
Egyébként a tömegközlekedés ahol piaci alapon is működik, ott sem csak ez a mérvadó. A tömegközlekedés nélkül nem, vagy kevésbé működne a gazdaság, a tömegközlekedés nélkül brutális környezetszennyezés terhelné az országot, stb.
Szóval szerintem 42 km-re 825 Ft-ot kifizetni igen is drága mulatság, pláne azt figyelembe véve, hogy van aki politikai alapon 0, azaz nulla forintot fizet, és figyelembe véve a botrányos szolgáltatási színvonalat (az általam említett mellékvonalon 6 vonatpár/ nap, 30-40/km/h szédületes sebesség, a klotyóban nincs víz, a klotyó össze van sz@rva, stb.)

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.19. 17:08:07

@Goompah: "Dögöljenek meg a nyugdíjasok, meg a diákok is, meg mindenki, akire valaki haragszik. "
Nem ezt mondtam, köcsög. Figyelj már oda egy picit, amikor olvasol, jó?
Szóval, a kedvezményeket magamnak kérem: én aktív adófizetője vagyok az államnak, teljes bérrel, ráadásul katalizátoros autóval mászkálok, semmilyen kedvezményt nem vettem igénybe 20 év alatt. Nekem az állam egy üveg sört sem adott ingyen. Nem is kértem, mert mindig azt hittem, hogy itt már kapitalizmus van. Csak hogy ennyi idő sem volt elég arra, hogy Kádár népe (és Orbán Viktor hívei) szakítson végre a szocializmussal.

fityfiritty 2011.02.19. 17:12:30

Hm, aztakurva, micsoda dolog ez! 10 millió ingyen út. A sok rohadt ingyenélő, léhűtő nyugger. Ugye? Akkó számoljunk kicsit. Van 3 millió nyugdíjas. Ennek fele-harmada 65 év feletti? Legyen harmada, vagyis 1 millió. Ezek a rohadékok ÉVI nyolc és fél ingyen utat lopnak el a kasszából Nyolc és fél út. Dögöljenek meg. Ja, a maradék nyugger fizet, még ha nem is mindig teljesárút. Évi 12 db félárú jegyet és 2 db 90%-ost kapnak. Ezen felül teljesárú jegyet kell váltaniuk... Tényleg ingyenélők.
De kérdem én, az itt hőbörgőket ki a fax nevelte fel, iskoláztatta és dugdosta a zsebébe a zsetont még huszonéves korában is? Ki spórolta össze a lakásra, esküvőre valót? Csak nem a mostani nyuggerek, akik 30-40 évet dolgoztak korábban? Aki itt hőbörög, az menjen szépen oda a nagyikájához és köpje le, pofozza fel, elvégre ő a renccer vérszopója, az ingyenélő...
Tévedés ne essék, nekem sem tetszik ez az ingyenes utazás, viszont szerintem ez csak jó kis politikusi alamizsna, nem több. Ha megszüntetnék, nem sok szavazatot vesztenének miatta. Nem emiatt vesztenének...
A rokkantak az más kategória, ott bizony lehetne spórolni. Igaz, a sok álrokkant eszkimó a "felminősítés" után automatikusan segílyessé alakulna, azaz alig nyernének velük valamit...
Végül egy(két) utolsó gondolat. Hogyan ellenőrzi kicsoda, hogy valóban annyian utaztak é, ahány regisztrációs jegy került kinyomtatásra? Vagy esetleg a társaságok kicsit megnyomják a mennyiséget egy kis extra támogatás fejében...? És a vidéki városok helyi üzemeltetésű volánbuszain megszámolta é valaki, hányan utaznak a safjortól kapott (mások által korábban visszaadott) "félárú" jeggyel? Az se lenne kis összeg, és ugye az már konkrétan csalás, sikkasztás, amiért akár még sitt is járna...
A sok rohadt ingyenélő nyuggerja, pfujjj

kela-bá 2011.02.19. 17:12:31

@Bloodthirsty Werewolf:

Teljesen egyetértek veled ! Ilyen mentalitással és lelkülettel előbbre juthatna az ország. De sajnos az "ördög" azon munkálkodik, hogy az emberek ne étsék egymást. Jó egészséget és majd (?) békés , tartalmas , hosszú nyugdijaskort kivánok !

Goompah 2011.02.19. 17:14:31

@zero: Igen, ez is egészen igazságos lenne. Talán annyit módosítanék rajta (mindegy, úgysem fog megvalósulni), hogy a nyugdíjas által fizetendő jegyár ára ne sávosan alakuljon (mert akkor a sávhatárt éppen átlépő rosszul jár), hanem lineárisan oly módon, hogy a magyarországi(!)átlagnyugdíj esetén vagy alatta az utazás ingyenes, az átlagnyugdíj kétszeresétől pedig teljes ár. Jó ötlet, hogy az igazolást a nyugdíjintézet adja, ott úgyis tudják, kinek mennyi a nyugdíja.

Ez egyben a nyugat-európai nyugdíjasokat is kizárja az ingyenes utazásból, mégpedig diszkrimináció nélkül. :)

A mostani javaslatodból (a teljes megvonástól te is eljutottál egy értelmes megoldáshoz) egyben az is látszik, hogy akit nem a gyűlölet vezérel, azzal meg lehet állapodni egy igazságos, minél kevesebbek jogos érdekét sértő megoldásban. A gyűlölködőkkel meg eleve értelmetlen vitázázni, azok nullázzák le egymást minél hamarabb.

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 17:15:20

@hazug fidesznyik: Az jó, hogy életerős, önellátó ember vagy, de mint ahogy mindenkivel, veled is történhet bármikor bármi és fordulhat úgy a kocka, hogy te leszel ráutalva a szociális hálóra.

bumburnyák 2011.02.19. 17:15:27

@hazug fidesznyik: mert mindig azt hittem, hogy itt már kapitalizmus van

Azért a kapitalizmus nem egyenlő a rabszolgasággal. Még akkor sem, ha sokan úgy érzik, rabszolgaként dolgozik. Abban igazad van, h a szocialista munkakultúra (ott baszlak át ahol tudlak és minden az egyém, mert jár, lopok a munkahelyemről, stb.) még dúl.
Mellesleg a világon mindenhol a legkevesebb miunkával akarják a munkaidőt eltölteni. Van ahol sikerül, van ahol nem. Ezért alakult ki az "sajnálom, ez nem az én dolgom/kompetenciám" mentalitás. Mo-n még nem teljes a hódítás, csak a multiknál. De már haladunk effelé.

2011.02.19. 17:17:37

@zero: A minimálbéren bejelentett és a ténylegesen minimálbért keresőket légy szives ne vedd egy kalap alá.
-De egyetértek azzal hogy szünjön meg minden kedvezményes utazási lehetőség.Szünjön meg az állami támogatás, minden utazási területen--MÁV, BKV, VOLÁN, stb -mindenkinek, függetlenül attól hogy hol lakik, aktiv vagy nyugdijas, képviselő vagy hozzátartozója, stb, stb.

gmower (törölt) 2011.02.19. 17:17:37

Hát ez a poszt a címével együtt igen demagógra sikerült... 10 millió ingyenutazás évente, oda ne rohanjak, ez még teljesárú (amit ugye úgyse fizetnének ki, valamint nem is jelent ekkora plusz költséget az utazásuk) díjon is csak néhány milliárd forint/év, nem ebbe rokkan bele az ország. Hadd legyek én is demagóg: egy M6-os alagútból hány év utazási támogatás jön ki? Na ugye. A 100%-os támogatást le lehetne csökkenteni 90%-ra, szerintem ez a társadalom minden részét kielégítő kompromisszum lenne, még esetleg az megfontolandó lehetne, hogy a csúcsidei járatokra iskolaidőben nem legyen érvényes, ennél továbbmenni értelmetlen lenne.

Lassan ideje lenne abbahagyni a nyugdíjasok elleni folyamatos uszítást, elhiszem, hogy a neoliberálisok "aki nem tud magáról gondoskodni, az dögöljön éhen értékrendjébe" nem fér bele a létezésük, de attól még az életüket becsülettel végigdolgozó nagyanyáinknak, nagyapáinknak igenis jár az, hogy hajlott korukban a társadalom munkaképes része gondoskodjon róluk. Egyébként mi a rossebnek szerveződünk társadalmakba, ha nem azért, hogy megosszuk a kockázatokat, így az egyén biztonságban, nyugalomban, egészségesen élhesse le az életét, dolgozhasson, nevelhesse gyermekeit, majd idős korukban az unokák képeit egymásnak mutogatva nosztalgiázzanak a többiekkel?

A rendszeren persze lehet "csiszolgatni" (ez nyilván meglehetősen finom megfogalmazás), de jó lenne, ha a létjogosultságát nem kérdőjelezék már meg folyamatosan az olyan alapvető társadalmi kockázatközösségeinknek, mint az egészségügyi ellátás, oktatás, nyugellátás. Nem ezeket kell megszüntetni, hanem több ereje teljében lévő inaktívnak kellene aktivizálnia magát, folyamatos kersztbetevés helyett együttdolgozni, állandó ferdítés helyett objektívnak maradni...

igazságos 2011.02.19. 17:17:52

@Goompah: a cigányok. MERT ŐK ÖSSZETARTANAK, BAJBAN KIÁLLNAK EGYMÁSÉRT. Mi meg egymás torkának ugrunk.

2011.02.19. 17:22:06

@zero: Mondjuk Hollandiában az összes diák ingyen utazik... 15 millió hollandból biztos akad 3 millió iskolás. De azért a 65 év felettieknek is jutna hagyma a zsíros kenyerére, ha megvennék az 50%-os nyugdíjas jegyet! Véleményem szerint ha már kedvezményeket osztunk, inkább a munkanélkülieknek kellene ingyenes utazást biztosítani, hogy tudjanak állás után talpalni, kilincselni, ne kelljen már nekik megvenniük a tízezer forintos bérletet a 23e Ft-s munkanélküliből, ami egy fűtésszámlára sem elég.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.19. 17:22:43

@Mikrobi: "ez kissé demagóg szöveg volt"

A faszomat volt demagóg... Mindenki fizessen egyformán mindenért! A diák is. Ha észlény, akkor kapjon ösztöndíjat, ha nem akkor fizessen a szülő tandíjat. Vagy dolgozzon meg a diák a tandíjért, úgy mint Amerikában. Oszt' ha telik rá, akkor cigizzen, igyon stb., kit érdekel? Ha nem az adófizetők pénzén teszi, leszarom...
A nyugdíjas meg ne járjon ingyen. Örüljön, hogy össze van adva a nyugdíja az én pénzemből, amit ellopott tőlem a kormány. Különben is úgy tudom, hogy a nyugdíjasok fele kamu nyugdíjas.

Goompah 2011.02.19. 17:23:42

@gmower: A magyar már csak ilyen, legalábbis elég sokan közülünk. Valakit mindig kell marni, aztán ezek nem veszik észre, hogy egyszer majd őket is marni fogják mások.

bandika gazdája 2011.02.19. 17:24:39

@Mikrobi: Írhatja nagy betűvel ha megszólít valakit is ezt a tisztelet jelének szánja!

Goompah 2011.02.19. 17:26:14

@hazug fidesznyik:

"Különben is úgy tudom, hogy a nyugdíjasok fele kamu nyugdíjas. "

Aha, az a szemét nyugger valójában 30 éves, csak 70-nek maszkírozza magát, mi?

Az eszetlenségedben és a gyűlöletedtől hajtva kevered a sok kamu rokkantnyugdíjast az öregkori nyugdíjassal. De tudod mit? A gyűlöletedet nem menti a butaságod, meg fordítva sem.

Mikrobi 2011.02.19. 17:27:17

@hazug fidesznyik: na, ennyit rólad. Nem baj, leszel te még beteg, rokkant, nyugdíjas, hál' Istennek kicsi az esély, hogy az elvtársaidat szidjad a szerinted elégtelen szociális intézkedéseik miatt. Önző, aljas féreg!

Goompah 2011.02.19. 17:28:12

@Hajszás Láncos:

"inkább a munkanélkülieknek kellene ingyenes utazást biztosítani"

Nyugdíjasként másként fogod gondolni. :)

kela-bá 2011.02.19. 17:29:07

@jános515:

Teljesen igazad van, l e h e t n e, "szünjön meg minden állami támogatás "
Csupán egy dolgot kellene MEGOLDANI : TISZTESSÉGES BÉREKET ÉS NYUGDIJAKAT !
Ilyen egyszerü... További szép estét !

brlv24 2011.02.19. 17:30:01

@hazug fidesznyik: Te meg szimplan hulye vagy:) USA-hoz hasonlitod magad magyar fizetessel es munkamorallal Europaban:)
Itt Mo-on az nem mukodik, persze pofazni konnyu. :)

2011.02.19. 17:30:48

@hazug fidesznyik: Értem én,értem, csak a stilus--maga ez ember. Ez a jelen esetben is igaz.

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 17:31:45

@majomkutya: Ezt adom, tényleg nagyon drága a vasút, már nem is csak akkor éri meg kocsival menni, ha ketten vagy többen mentek, hanem akkor is, ha egyedül. Ha erre valaki azt mondja, hogy minek vasút, akkor arra az a válaszom, hogy a vasút adja az ország vérkeringését. Nagyon sokan használják, (és figyelve a fogalmazásra) ÁLTALÁBAN a munkahelyek térítik részben, vagy egészben. Az elmúlt hónapokban én is vonattal járok, az autót letettem, mert ahova megyek, oda fele annyi idő alatt kiér a vonat, mint az autó. A reggeli és délutáni csúcsban ezen a vonalon nem nagyon találkozni nyugdíjassal. Egy-kettő van, de nem tétel. Ők sem hülyék, hogy feleslegesen nyomorogjanak, meg lökdösődjenek, a fájós végtagjaikkal állniuk kelljen.

hazug fidesznyik (törölt) 2011.02.19. 17:34:51

@Mikrobi: "Önző, aljas féreg!"

Köszi. Figyelj, mi az a vekker a nyakadban? Orbán-imádó vagy? Akkor meséld el nekem, hogy Orbán Viktor kedves vezető visszaadta-e a nyugdíjasoknak a 13-ik havi nyugdíjat? Neeeeem?
Akkor ki is az aljas féreg?

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 17:35:40

@kela-bá: A jókívánságokat köszönöm és viszont kívánom! Remélem, hogy megérem..:)

dr. Trebitsch 2011.02.19. 17:36:37

Szerintem azért nem fogják megszüntetni egyébként, mert akkor kiderül, hogy nem lett szinte semmivel több bevétel, hiszen az öreg ennyiért nem tud utazni, szépen otthon marad, mi mást tehetne? Viszont akkor nem lehet rájuk uszítani a sok ostobát, akik elhiszik, hogy az ország baja az öregek miatt van, ők a közellenség.

bandika gazdája 2011.02.19. 17:37:02

@Bepes Elek: Háromszor 300.000 meg tizenötször 60.000-ből mennyi az átlag! 1.800.000 osztva 18-al igaz? Az 100.000! Érted?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 17:37:03

@Kata78:

Várom a konkrét példákat. Országokat, ha lehet.

gmower (törölt) 2011.02.19. 17:37:09

@hazug fidesznyik: Az egyetlen gond a gondolatmenetével, hogy a nyugdíjas volt, a tanuló pedig adófizető lesz. Az "adófizetők pénzén" megfogalmazást ne tessék úgy használni, mintha csak Ön fizetett volna, fizet, vagy fog fizetni adót ebben az országban. Ahhoz, hogy egy társadalom hosszútávon sikeres lehessen elengedhetetlen a színvonalas, mindenkinek egyenlő esélyt adó oktatás, mert ha ebből kizárjuk azokat, akiknek a szülei nem képesek kifizetni egy magas tandíjat (mint amilyen helyzetben jómagam is voltam annakidején), akkor óriási potenciált dobunk ki az ablakon. Egyetem mellett dolgozni meg nagyon korlátozottan lehet csak, hogy az ne menjen a tanulás rovására. Csináltam, tudom miről beszélek...

Jannni 2011.02.19. 17:38:33

Kitől kapja a nyugdíjas ingyen a regisztrációs jegyet? -a vasutas pénztárostól. Ki ellenőrzi ennek a jegynek a meglétét? -a vasutas jegyvizsgáló. Hova dobja utazás után ezt a jegyet? -a vasút szemetesébe. Kinek áll érdekében tengernyi nyugdíjas utazását kimutatni? -a vasútnak. (Vagy annak is, aki a vasút költségvetési támogatását intézi) Ezek után, ha én célirányos vezető lennék, 5 percenként állíttatnék ki a pénztárosokkal egy-egy jegyet, amit az asztal alatti papírdobozba kellene gyűjteni, jó lenne otthon gyújtósnak. Ha a csúcsforgalmi időt is ki szeretném színezni, hát akkor a pénztáros párosával tenné zsebre erre az időszakra kinyomtatott jegyeket.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 17:40:25

@fityfiritty:

10 millió ingyen utazásról tudunk, és ebben nincs benne a komplett BKV ...

brlv24 2011.02.19. 17:41:52

@gmower: Figyi, ez a fityesznyik gyerek nem jart egyetemre, fingja nincs a modern tarsadalomrol es az oda vezeto utrol...kar az idot ra pazarolni:D

Goompah 2011.02.19. 17:43:36

@Trebitsch: "mert akkor kiderül, hogy nem lett szinte semmivel több bevétel, hiszen az öreg ennyiért nem tud utazni, szépen otthon marad"

Na igen, a nyuggergyűlölők tipikusan úgy érvelnek, mint a zeneipar az állítólagosan kiesett bevételekkel.

Megkockáztatom, hogy sok itteni habzó szájú nyuggergyűlölő azt azért szépen elmagyarázza, hogy a letöltéseivel azért nem okoz kárt a kiadóknak, mert pénzért úgysem venné meg a CD-t (és ebben van is sok igazság, ezt én is elfogadom). De ugyanezt a logikát már nem képes belátni a nyugdíjasok esetében.

Persze a válaszokból kiderül majd, hogy a nyuggergyűlölő soha nem tölt le zenét és filmet, hanem megveszi a boltban. :D

Inno 2011.02.19. 17:43:54

@Mikrobi: A diákoknak most is 50%-os a jegy. Az útvonalra vonatkozót lehet csak vezetni. Csak normálisabban tegyék mint régen.

Goompah 2011.02.19. 17:45:11

@zero: "10 millió ingyen utazásról tudunk"

Nem vagyok biztos abban, hogy a közlekedési vállalatok nem tupírozzák fel a regjegyek számát, hiszen eszerint kapnak támogatást.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 17:46:24

@gmower:

"A rendszeren persze lehet "csiszolgatni""
Pont az a baj, hogy a Fidesz SEM nyúl hozzá ...

Nem Svédország vagyunk, jó lenne rájönni erre ...

bandika gazdája 2011.02.19. 17:47:10

@Bepes Elek: Azt, hogy az átlag nem mond semmit az igazságról! És hogy sokkal többen vannak az átlag alatt mint fölötte! És hogy az nem érv egy vitában, hogy a másikat lenagyonhülyézed! És hogy én mostmár távozom, mert a kurvaanyázás nem az én műfajom! Szervusz!

Menő vagy nem Menő 2011.02.19. 17:49:32

Mi meglepő van ebben?

Nyugdíjasországban ki az a politikai erő aki komolyabban neki mer menni egy ilyen területnek és ezzel vállaja politikai öngyilkosság kockázatát??

Az meg megint csak nem meglepő ,hogy politikusaink előbb mindig felelőtlenül igérgetnek és csak utána,amikor már van pár konkrétum a kezükben az adott helyzetről akkor meg elindul az automatikus mellébeszélés ,elkenés.

És? Van jelentősége? - Nincs, így is meg lesz mindig az a több százezer birka aki felül ezeknek a lózungoknak és bőszen elmegy szavazni..

kela-bá 2011.02.19. 17:49:49

@hazug fidesznyik:
Én magam részéről nem "bánnám" a 13. havi nyugdij visszavételét , sőt azt sem bánnám , ha most ebben gazdasági válságban nyugdijemelést sem kapnék ... CSAK TI , kedves AKTIVAK tudnátok érvényesülni !!! Ezt nagyon komlyan mondom és őszintén kivánom ! Szomorú számomra, hogy azt hallom, hogy DIPLOMÁS gyermeküket a nyugdijas szüleik segitik ANYAGILAG ... További szép estét !

Horizont 2011.02.19. 17:51:02

@Goompah:
Eddig 250 milliárd állami támogatást kaptak. Most kiderült, hogy háromszor annyi utazás történik, de a kormány nem ad többet. Akkor miről is beszélünk?
Hagyd már el ezt a "habzó szájú nyuggergyűlölő" baromságot!Ha kérhetlek!
Mikor ilyen sok baromságot olvasok akkor mindig meginogok abban, hogy biztos, hogy csak a sok barom politikus tette tönkre ezt a szerencsétlen országot??

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.02.19. 17:51:35

@Goompah:

lehetséges .,.. de pl a 300 000 MÁV-igazolványos nem vesz reg. jegyet ...

Kata78 2011.02.19. 17:52:53

@zero: Kata78 2011.02.19. 14:01:35
Azt azért hagyjuk már abba, hogy csak nálunk a világon van nyugdíjasnak ingyen jegy. Lehet rajta vitatkozni, de ez egyszerűen nem igaz. Valahova már egyszer kikerestem, de megteszem még egyszer, ha kell, de Anglia, Skócia, Írország (incl Észak- Írország), Barcelona, Amszterdam, stb. Mindenhol ingyen utaznak a 60 / 65 + emberkék.

De máris keresem a konkrét közlekedési vállalat linkeket.

(több kolléga is linket egy EU vonalas linket, ott is szépen össze van szedve. Arról megint persze lehet külön vitatkozni, hol van ahol lakcímhez, kártya-, igazolvány kiváltáshoz kötik)

bumburnyák 2011.02.19. 17:56:32

@zero: Úgy látszik nem érted: ez a mennyiség gyakorlatilag elenyésző a meg-nem-érdemelt kedvezményezettekhez (közszolgák és családtagjaik, 40 éves nyugdíjasok, ogyk és családtagjaik, stb. - a diákok és a 65 éven felüliek meg megérdemlik), képest, nem ez okozza a nagy veszteséget.

brlv24 2011.02.19. 17:57:29

@Kata78: " de Anglia, Skócia"

Ez hulyeseg. Max 50% kedvezmenyt kapnak a RailCard-dal. Sehol sem adnak ingyen korlatlan szamu utazast.

dr. Trebitsch 2011.02.19. 18:02:30

@brlv24: öngól, amit beraktál, az szerint Írországban ingyenes:)

Goompah 2011.02.19. 18:03:13

@Horizont:

"Hagyd már el ezt a "habzó szájú nyuggergyűlölő" baromságot!Ha kérhetlek!"

Kérhetsz, persze. S mihelyt megszűnnek a habzó szájú, nyuggergyűlölő kommentek, megszűnök panaszkodni a habzó szájú, nyuggergyűlölő kommentek miatt. Na de addig...

@zero:

"de pl a 300 000 MÁV-igazolványos nem vesz reg. jegyet"

Ez így van, de ha egy cég kedvezményt ad a saját dolgozóinak, akkor legyen szíves azt saját maga kigazdálkodni. Ha a MÁV a saját dolgozóinak kedvezményt ad, akkor ezt ne az idős nyugdíjasoknak adott állami kedvezmény feltupírozásával kompenzálja. Ugye ezzel egyetértesz?

Kata78 2011.02.19. 18:03:28

@brlv24: www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Publictransport/BusAndCoachTravel/DG_10036264

itt hol van az utalás a korlátozott számra? mert a reggeli csúcs az tisztán le van írva, de a mennyiséget mintha nem korlátozná.

Bepes Elek 2011.02.19. 18:04:37

@Goompah:

"De ugyanezt a logikát már nem képes belátni a nyugdíjasok esetében. "

A nyugdíjas nem vásárolna, nem lenne velük tele H.szoboszló, stb...nem menne színházba, ha fizetni kellene az utazásért ugye?
A nyugdíjasok "felépítették" az országot "nekem", ugye? Igaz előtte le kellett rombolni egy picit, meg az se számít, hogy az igazi "országépítők" úgy 80-90 év körül járnak, ami igen csekély szegmense a nyugdíjas rétegnek. Meg az APEH is hazudik, mikor azt írja, hogy közel 600 ezer nyugdíjas dolgozik a nyugdíja mellett, többek között az egyik targoncás is a cégemnél, közel 180 ezres nyugdíjjal, aki a kérdésemre, hogy miért melózik... azt válaszolta, hogy...."unalomból."
Meg ugye, az egész életében lumpenproli is megdicsőül, amint nyugdíjas lesz, mert ő SZAVAZ4
Tele van a tököm ezzel a demagóg kádári bagázzsal, akik állandóan a kukaturkáló, éhező nyugdíjas képét festik fel a falra. Ma Magyarországon a nyugdíjas réteget fenyegeti legkevésbé a szegénység réme az OECD felmérése szerint. De nem baj!
Előre az *EMNY felé.

*Első Magyar Nyuggerisztán

Egy 48 éves kétgyerekes apa

fityfiritty 2011.02.19. 18:05:29

@bumburnyák: "Közszolgák és családtagjaik..."

Itt mire is gondolsz? Mert a nejem "közszolga" de semmiféle kedvezményt nem kapok utána, ő meg kap évi 12 darab félárú tikettet (az más kérdés, hogy egyet sem használ fel belőle).

bumburnyák 2011.02.19. 18:10:39

@fityfiritty: Akkor lehet, hogy rossz helyen. Úgy tudom, az állami (nem önko) közszolgáknak és családtagjaiknak jár az x% kedvezmény. De lehet, ebben tévedek, akkor bocs.
Azért az évi (neked csak) 12 félárú jegy a százvalahányezerrel megszorzva azért szép szám.

brlv24 2011.02.19. 18:10:46

@Trebitsch: Nem is irtam Irorszagot. Londonban es Dundeeban laktam 1-1 evet, es nekem is ujdonsag, amit most linkelt Kata. Bar engem nem erintett, mert azert fiatalabb vagyok, de ilyen kedvezmenyrol nemigen hallottam, pedig volt a kezemben jopar leaflet.

Most talaltam ezt: "Scotland-wide free bus travel started on 1 April 2006".
Valoszinu ezert nem, mert en 2007-ben jottem haza.

gmower (törölt) 2011.02.19. 18:11:55

@zero: Nem, ez valóban nem Svédország, ne is akarjunk azzá válni, legyünk inkább jobbak :D Egyetértek abban, hogy nagyon sok változtatásra lenne szükség, de az egyszerűen nem járható út, hogy minden állami szolgáltatást lebontunk, és csináljon mindenki amit akar. Én sem értek egyet a 100%-os támogatással (korábban írtam mit tartamék jó megoldásnak), de azért fel tudom fogni, hogy maximum 1-2 milliárd forintért nem fog a kormány egy többmilliós szavazóbázisnak még egy kicsit sem nekimenni. Mint tudjuk, többezer-milliárdért már nekimegy, de az egy más történet. Ebben a kormányzásban nagyon sok a hiba, sok a megkérdőjelezhető lépés, de ami a legszomorúbb, hogy még így is lazán megugorják a korábban állított léceket. A nyugati példákat elnézve a legfontosabb az lenne, hogy az államadósság csökkenjen, a foglalkoztatottság nőjön, nálunk ráadásul még egy igen alapos önbecsülés-, egymás iránti tisztelet-növelő tréningre is szükség lenne. Szavakban ezek a célok már megvannak, majd meglátjuk mire mennek, még egy év sem telt el, nem mondanék végleges ítéletet.

2011.02.19. 18:13:53

@Goompah: Nem vagyok munkanélküli. Az viszont bántja az igazságérzetemet, hogy mindenki kedvezményeket kap, csak pont a legrászorultabb 690.000 ember nem.

Bepes Elek 2011.02.19. 18:14:44

@bandika gazdája: Nem tudom, feltűnt-e neked, de a hülyézés mellé beraktam egy linket is. Legalább a berakott linket nézted volna meg!

Goompah 2011.02.19. 18:15:12

@Bepes Elek: Utazásról volt szó, te! Valóban nem vagy képes felismerni az analógiát? Utazás != vásárlás, színház.

"A nyugdíjasok "felépítették" az országot "nekem", ugye?"

Ha nem neked, akkor kinek? Obama elnöknek?

"az igazi "országépítők" úgy 80-90 év körül járnak, ami igen csekély szegmense a nyugdíjas rétegnek"

Ebben az országban az utóbbi 40 évben semmi nem épült??? Nézz már szét magad körül!

"közel 600 ezer nyugdíjas dolgozik a nyugdíja mellett"

Ezek többnyire friss nyugdíjasok, akik még munkaképesek. Nem sok 70+ éves nyugdíjast tudsz mutatni nekem, aki még dolgozik. Na meg mit fáj neked, ha dolgozik még? A nyugdíjáért megdolgozott már, a munkabére után meg adózik. Mi a fasz bajod van ezzel?

"az egyik targoncás is a cégemnél, közel 180 ezres nyugdíjjal"

Ritka egyedi esetből általánosítasz. Valóban ennyire szűk látókörű lennél?

"Ma Magyarországon a nyugdíjas réteget fenyegeti legkevésbé a szegénység réme az OECD felmérése szerint."

Link? Mert link nélkül csak üres, demagóg duma.

2011.02.19. 18:17:01

@Bloodthirsty Werewolf: Egy csomó afrikai országban egyáltalán nincs vasút, és mégis kering az ország vére. Telekocsival. A vasút egy múlt századi csökevény, a múzeumban a helye, épp úgy, mint a lovas kocsinak meg a vitorlás hajónak.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.02.19. 18:17:57

fix program h a nyugdíjas néni csorda felül vidéken a vonatra és jön be Bp-re hogy eladja a 10 szál virágját. ő ingyé utazik szóval kis utazgatással kereshet akár ezer ft-t is, ami lehet h neki nem kevés, de az államnak (nekünk) ez 5-6x ennyibe fáj

brlv24 2011.02.19. 18:18:57

@Hajszás Láncos: " Telekocsival. A vasút egy múlt századi csökevény, a múzeumban a helye"

Nu persze, szerencsere nem te dontod el. :) Azert ez nagyon nem igy van.

ketroot 2011.02.19. 18:18:57

@Kata78:

Ha belegondolsz ott legalább rögzítve van a csúcsidő, itt még az sem.
Amúgy Angliában azért is érdekes, mert területenként változó.

Pl. a londoni rendelkezés:
www.londoncouncils.gov.uk/services/freedompass/older/default.htm
Itt is le van írva, hogy Londonon belül, hol kell laknod ésatöbbi, nem csak úgy "jár" mindenkinek.

@Trebitsch:

Írországhoz: ha megnézed oda kell ír lakcím, míg Magyarországon minden uniós ingyen utazhat.

bumburnyák 2011.02.19. 18:20:29

@Hajszás Láncos: A vasút egy múlt századi csökevény, a múzeumban a helye, épp úgy, mint a lovas kocsinak meg a vitorlás hajónak

Azért itt van tévedés. Nem véletlen, h sok (tőlünk nyugatabbra fekvő) országban a kaminokat vonattal szállítják, h csökkentsék a környezeti terhelést.
Sok vitorlás van még most is, ill. egyre több hajót szerelnek fel korszerű vitrolákkal, mert a szél ingyé van, a gázolaj meg pénzé.

Goompah 2011.02.19. 18:21:36

@Hajszás Láncos:

"A vasút egy múlt századi csökevény, a múzeumban a helye"

Inkább annak, aki így gondolkodik. A vasút nyilván nem mindenre a legjobb, de sok helyen a legjobb. Néha gondolkozz is.

"Egy csomó afrikai országban egyáltalán nincs vasút, és mégis kering az ország vére."

Ki lehet költözni egy ilyen afrikai országba. Jó utat!

dr. Trebitsch 2011.02.19. 18:21:57

@ketroot: szerintem itt sem a külföldiek miatt sírnak, hanem a magyarok miatt. Az meg nem a nyugdíjasok hibája, hogy nálunk a politikusok töketlenebb, mint Írországban. Azért ne állítsd már azt, hogy szegény magyar nyugdíjasok járták ki, hogy külföldiek is ingyen utazzanak:)

brlv24 2011.02.19. 18:23:12

@ketroot:
+ igenyelni kell, mivel gyakorlatilag Oyster card, igy folyamatosan regisztralni is lehet az utazasok szamat.

Goompah 2011.02.19. 18:23:26

@fghjk: Ja-ja, a vonat mennyivel fogyasztana kevesebbet a néni nélkül? Tudod mit? Az a pénz mind a tiéd lehet. :)

Kata78 2011.02.19. 18:23:52

@brlv24: Örülök, hogy tudtam újat mutatni ;) a koromnál fogva engem sem érint, én is a múltkor lettem zug"szakértő" gugli barátommal karöltve, csak nem tetszik a túlzott demagógia (egyik oldalon sem )

2011.02.19. 18:25:16

@Bepes Elek: Nálunk is volt egy ilyen lakatos, 170e nyugdíj, de azért bejárt. Szépen megterített magának, és ott zabálta a LAZACOT munkaidőben, "mert ő cukorbeteg, neki ennie kell, különben bekómál." 65 éves korában már nem hosszabbították neki a szerződését, halálra sértődött, és telesírta az épületet, hogy mi lesz most már ővele, szegénnyel. Nagyon tudtam sajnálni, mert az én nettóm meg 85e. Az új (i)gazságos adórendszer bevezetése óta 82e. Jött a helyére egy tönkrement ékszerész, aki tökre örül az éhbérének, és hegeszti aranyláncok helyett a 40-es szögvasakat.

ketroot 2011.02.19. 18:25:44

@Trebitsch:

Nem is állítom, és nincs is bajom a magyar nyugdíjasokkal. Viszont elég nagy pofátlanság, hogy itthon magyar vagy nem eu-s nyugdíjas (65+) ingyen utazhat, de pl. az unió területén egy magyar már nem. Jó lenne már itthon is ezt a dolgot rendbe rakni! Mert szerintem egyetértünk abban, hogy itthon vannak olyanok is, akik úgy veszik igénybe, hogy rohadtul nincsenek rászorulva.

@brlv24: Erről van szó, hogy legalább pontos képet kapnak az egészről!

brlv24 2011.02.19. 18:26:04

@Kata78:
Naja, de azert remelem egyet ertunk abban, hogy a korlatlanul-ingyen nem jo strategia. :)
Nyilvan kell neki valamilyen keretet adni, akar ingyen van, akar nem.

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 18:26:21

@Hajszás Láncos: Sőt, van ahol a tevék adják az ország vérkeringését, de én inkább maradnék ezen a kontinensen. :)

majomkutya 2011.02.19. 18:27:17

Nagyon kezdenek elszabadulni az indulatok.
Kíváncsi vagyok, hogy mikor kezdenek rájönni tömegével a dolgozók, hogy őket a Nemzeti Együttműködés Rendszere ugyanúgy hátrányba hozza a nyugdíjasokhoz és a segíjesekhez képest, mint a gyurcsányi rendszere!

Kata78 2011.02.19. 18:28:55

@ketroot: egy percig nem mondtam, hogy jó, ahogy van. annyit mondtam, hogy van még rá példa. Nyilván lehet és kell is korlátozni, ahogy látjuk, máshol is ezt teszik. Ezen nincs vita.

dr. Trebitsch 2011.02.19. 18:29:00

@Kata78: a demagógián ne csodálkozz, nálunk történelmi hagyomány, hogy állítanak a problémák mellé egy bűnbakot, akinek semmi köze a dologhoz, de lehet gyűlölködni. És azért is nem megyünk soha semmire, mert a lényeggel soha nem foglalkoznak, ha az munkával járna és szakértelem kellene hozzá.

Goompah 2011.02.19. 18:29:15

@Hajszás Láncos: Szóval a lazacot irigyelted tőle. :)

Egyébként ha a munkaidőben nem dolgozott, akkor jogos, hogy nem hosszabbították meg a szerződését.

ketroot 2011.02.19. 18:30:09

@Kata78:

"Nyilván lehet és kell is korlátozni, ahogy látjuk, máshol is ezt teszik."

Csak az a baj, hogy itt nem nyúlnak hozzá, sehogysem...

gmower (törölt) 2011.02.19. 18:30:43

@Hajszás Láncos: Ennyi empátiával ne szervezz társadalmat. :) Az emberek többségének elég nagy törést jelent, amikor nyugdíjba kell mennie, és nem a pénz miatt, hanem mert egyrészt hatalmas változás az életében, valamint úgy érzi, hogy szükségtelenné vált, amit nem kicsit erősít meg benne a nyugdíjasokkal szembeni folyamatos lázítás...

kela-bá 2011.02.19. 18:30:51

@Bloodthirsty Werewolf:
MEGÉRHETED. Főleg rajtad múlik ! Szerezd meg és olvasd el az Ételben az orvosság és a Tojás Táplálkozás Egészség cimü könyveket. (Több is van.) Ne "kapkod"j be feleslegesen gyógysszereket ! Sokat mozogjál lehetőleg friss levegőn, Tiszta vizet igyál ! Most csakennyi jutott eszembe, na és nem is ez a blog támája... Na és utazzál, láss sok szépet hazánkban és a világban.
Ezt az INGYENUTAZÁSI TÉMÁT az alábbi "szubjektummal" zárom. Fiatal koromban a FŐVNEON nevü cég jóvoltából bejártam az egész országot, ugyan is itt Budapesten
gyártottuk az ÖSSZES neonfeliratot. Rengeteget dolgoztunk az orzság szépitéséért...Pld. minden MÁV állomás neve neonnal volt(van) kiirva. A nagy városokról nem is beszélve. Akkor ezeket a helyszineket csak úgy "futtában" láttam.
MOST, HOGY MÁR SAJNOS MEGÖREGEDTEM de törvényesen INGYEN UTAZHATOK meglátogatom és megcsodálom ezeket helyszineket. Megeszek egy Jó halászlét Szegeden a Tiszaparton. Sétálok egyet Sopronban, többször meglátogattam, -mert csodálatos- a keszthelyi HELIKON múzeumot. Elköltöm az aznapra jutó nyugdjamat, ezzel morzsányi bevételhez jut a vendégllátó város... Talán 44 év munka után megérdemlem ... Közben néha "elfilózok" azon, hogy hogy van az hogy kicsi Föld nevü bolygónkon nem tul sok embernek annyi pénze van , hogy nem is tudja mennyi ??, (Ez is lehetne egy blogtéma)

További szép hétvégét mindenkinek !

a-kis-herceg 2011.02.19. 18:33:21

@jágör68: nagyon rossz nyomon vagy. tartalmában pontosat írtál:

"Posztkommunista rablókapitalista kleptokráciában élünk. Lopj minél többet a közösből- és utána még követelj is, miközben semmilyen közös teherviselésben nem veszel részt! EZ a magyar szolidárnoszty "

de ennek a neve: FEUDALIZMUS (1010 éves)

bandika gazdája 2011.02.19. 18:33:47

@Bepes Elek: Megnéztem! És? .... Egyébként ne idegeskedjél, már hetedszer mondom, hogy nyugger létemre nem értek egyet az ingyen utazgatással! Nincs rá szükség! Pont a kevés nyugdíj miatt nincs. Mi francból akar bevásárlókosarakat cipelni? Tej meg kenyér a kisboltban is van, meg babaszappan is! Orvosi vizsgálatra meg a TB fizeti az utazást! Aki meg kirándulni akar, fizessen! Én nem akarok! Sétálgatok képzeld!

dr. Trebitsch 2011.02.19. 18:34:40

@ketroot: lehet korlátozni,lehet igazságosabbnak látszó rendet kitalálni, valami olyan kiútat is lehetne találni, hogy a külföldiek ne használhassák, pl. a nyugdíjasigazolványt be kell mutatni, és máris a külföldiek ki vannak zárva. Vagy pl. ki kell váltani egyszer pénzért egy igazolványt, amit a külföldinek pár napért nem érdemes kiváltani. Lenne sok megoldás, de hidd el, a politika nem érdekelt ebben, mert még ha az összes nyugdíjas utazási kedvezményt meg is szünteti, alig lesz észrevehető a bevétel, és akkor nem lehet többet erre kenni a problémákat, látszik a saját tehetetlenségük, szakértelemhiányuk!

teisfiambluetooth 2011.02.19. 18:36:08

@fokabacsi:

öööö... te most hozzám beszélsz? és ha igen MIRŐL?

nincs is több kérdésem

bandika gazdája 2011.02.19. 18:38:24

@Bepes Elek: Ja, és ... Bár ez már más kérdés, hogy 20 év "rendszerváltás" után már kellene ott tartani az országnak, hogy tisztességes bérek és nyugdíjak legyenek, oszt abból utazhasson aki akar! Csakhát ugye ez is el lett qrva, de nekem már úgyis mindegy! Az én életemben ez már csak szarabb lesz!

Bepes Elek 2011.02.19. 18:40:35

@Goompah: "Ebben az országban az utóbbi 40 évben semmi nem épült??? Nézz már szét magad körül!"

Kedves korlátozott képességű olvtársam! Nem kaptak érte fizetést????

"Mi a fasz bajod van ezzel? "

Az, te nagyon h...elyes, hogy akinek meg ki kellene termelni a nyugdíját, munka nélkül van..
Felfogtad b+?

kukahontas 2011.02.19. 18:44:30

@Bloodthirsty Werewolf: háta csak átlag 500 FT-tal számolsz, az is5x annyi amennyit az Budai talált eddig, hogy lenyúltak

teisfiambluetooth 2011.02.19. 18:45:40

@kela-bá:

Az a mi nagy szerencsénk, öreg, hogy Ausztráliában nem szerelt neont, mert akkor most nyilván úgy érezné ennyi ledolgozott év után egy ingyen repjegy oda szintén jár...
Bokámat lefosom, komolyan.

De mondok magának egy hihetetlent:
Képzelje az én szüleim, akik szintén nyugdíjasok és kettőjüknek sincs annyi nyugdíja, mint nekem fizetésem, (pedig az én anyagi helyzetemet is jellemzi, hogy sem házam, sem autóm, sem LCD TV-m, és még nyaralni sem voltam 8 éve) nem azzal vannak elfoglalva, hogy jár -e nekik ingyen utazás, avagy sem, sokkal inkább azzal, hogy nekem és az unokáiknak milyen életük lesz/lehet, ha nincsenek munkahelyek, nem születnek gyerekek, nem lehet megtakarítani, mert mindent elvisznek az adók stb.

Úgyhogy kenheti a hajára az ingyen utazását ha a gyerekei munkanélküliek az unokái pedig meg sem születnek, mert akkor hamarosan vonat sem lesz amin ingyen utazhat. Persze lehet, hogy a szép neonfények elvették már a tisztán látását és nehezen fedezi fel az efféle "rejtett" makroökönómiai összefüggéseket.

Kata78 2011.02.19. 18:46:13

@brlv24: Előző kommentben írtam, ezen nincs vita :)

@Trebitsch: Tudod, mi a borzasztó, 3 "nyugger" van a családban, egyik sem ingyen BKVzik és mind a 3 fizette volna a 300HUFot. Nem hinném hogy magával a bűnbak csoporttal lenne probléma, sőt, úgy látom, ők is látják, hogy változás kell.

@ketroot: Csak meg lesz előbb utóbb a Bokros csomag megint, majd lehet megint egy embert utálni.

bandika gazdája 2011.02.19. 18:51:43

@Bepes Elek: Na látod! Tudsz te szépen beszélni!

okostojgli (törölt) 2011.02.19. 19:02:20

"Tavaly március óta regisztrációs jegyet kell váltani"

Pedig Szijjártó mit össze nem hisztizett a zemberek vegzálása miatt...

Goompah 2011.02.19. 19:03:13

@Bepes Elek:

"Kedves korlátozott képességű olvtársam! Nem kaptak érte fizetést????"

Kedves korlátozott szellemi képességű olvtárs, te nem kapsz fizetést a munkádért? Mert ha kapsz, akkor ne vegyél igénybe semmiféle olyan szolgáltatást, amelyen van állami támogatás. Hiszen kapsz fizetést a munkádért. Következetes légy, ne demagóg.

"Felfogtad b+?"

B+ te, a kedves anyukádat. :) De felőlem az apukádat is, análisan. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:04:09

"De kérdem én, az itt hőbörgőket ki a fax nevelte fel, iskoláztatta és dugdosta a zsebébe a zsetont még huszonéves korában is? Ki spórolta össze a lakásra, esküvőre valót? Csak nem a mostani nyuggerek, akik 30-40 évet dolgoztak korábban? Aki itt hőbörög, az menjen szépen oda a nagyikájához és köpje le, pofozza fel, elvégre ő a renccer vérszopója, az ingyenélő..."

Mivel szüleim 19 éves koromban azt mondták na innentől álljak meg a saját lábamon, fizessem én a taníttatásom, és nem tolják a zsebembe a pénzt, esküvőm még nem volt, lakásom még nincs, így abba sem adtak bele, nem is tudnának és valószínűleg nem is akarnának, így azt mondom: SENKI.

Bepes Elek 2011.02.19. 19:04:10

@bandika gazdája: Mondd, mi a fa..t kötözködsz?

Broad 2011.02.19. 19:05:35

Abba valaki bele gondolt, hogy a közlekedési vállalatoknak milyen érdeke volt abban, hogy minél több regisztrációs jegyet adjon ki? Mert ha jól tudom az alapján kapták az állami támogatást.

Pernahajder Viktor 2011.02.19. 19:05:39

Reméljük, ha már elvették az összes kedvezményt, akkor minden nagyon rendbe fog jönni. Mert aki rendesen tanult annak természetesen jó állása van, remek fizetéssel és minden bizonnyal támogatni tudja belőle nyugdíjas szüleit. Jaj, de szép is az élet..... bizony-bizony... :-)

Bepes Elek 2011.02.19. 19:08:34

@Goompah: Te agyagedény.
Arra hivatkozol, hogy a nyugdíjasoknak azért jár, jár, jár, mert épült az ország, amiben persze kávéfőző Micike is kivette a részét, aki aktívan ápolta a főnököt térdelve. Tényleg anyád nem Micike névre hallgat?

Goompah 2011.02.19. 19:09:13

@Bepes Elek:

"Az adatfelvétel sajátosságaiból adódóan azonban náluk mind az eltitkolt jövedelmek, mind az eltitkolt
fogyasztás kisebb, mint az aktív családoknál, ráadásul a lakáshitelek törlesztő részleteit sem
tartalmazzák a fogyasztási statisztikák. "

Erről ennyit. Megbízhatatlan adatfelvételből nem lehet megbízhatóan következtetni. Max. hazudni, ahogy a megrendelő kívánja.

A nép fia 2011.02.19. 19:11:57

Ez nonszensz! Felháborító!
Kétféle jegyet lehessen kapni: 50%-os (diák, nyugdíjas, rokkant) és teljes árú (mindenki más).
Átlagosan 1470 forint? Akkor azt gyorsan beszorzom 10.000.000-val, az összesen 14.700.000.000 forint. Majdnem 15 milliárd. Ennyivel járul hozzá az adófizető azoknak az utazásához, akik passzívak (rokkant, nyugdíjas, nem kereső kisgyerek, stb.).
NEM! NEM AKAROM, hogy bárki is ingyen, vagy ilyen-olyan kedvezménnyel utazzon! Ő is ugyan annyi helyet foglal, mint bárki más. Ez az 50% a maximum, amit engednék, nem több!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:13:10

@ketroot: En ugy tudom, Londonon belul BARHOL lakhatsz, es ha bizonyos kort elertel, vagy suket vagy vak vagy valamelyik kitetelnek megfelesz, akkor kaphatsz:
A TFL oldala eleg korrekten leirja .

www.tfl.gov.uk/tickets/14305.aspx

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 19:13:27

@kukahontas: Budai a morzsákat tologatja a svédasztaltól tíz kilométerre. :) Majd ha előveszik azokat a strómanokat, akik lebonyolították a privatizációt, vezényelték az olajos ügyeket, az ország vagyonának kijátszásában közreműködtek, akkor majd komolyan veszem Budait. Amikről harsog a média, azok jelentéktelen kishalak, arra jók, hogy lekamerázva rabláncon vezessék őket, mégis, 20 év után valamicske aprócska könnyen feláldozható kolonc legyen az emberek lába elé dobva. Zuschlag mekkora karakter volt? Egyszer láttam korábban, mszp szórólapokat osztogatott az utcán. Nem nevezném nagyhalnak. Egy közepes vállalkozó több adót elcsal egy évben, mint 70 millió. :)

brlv24 2011.02.19. 19:14:07

@A nép fia: Azt tudod-e, hogyha csak 50%-ot tamogatnak, akkor nem 7 milliard lesz a bevetel? :)

A nép fia 2011.02.19. 19:14:22

@tildy:): Igen, részemről dettó. 19 éves koromban útnak eresztettek, hogy éljem az életem. Nem számíthattam/számíthatok lakásra, autóra, semmire tőlük. Nincs is rá szükségem, megteremtem én magamnak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:15:10

@Legkisebb Ugrifüles: Csak annyi, hogy nem mindenkinek toltak a segge ala mindent , es nem kene mindenkit ugy kezelni, hogy a szulei a tenyerukon hordoztak.

Masreszrol meg anyagilag sem birtak volna pl. az iskolaztatasom, elegge szegenyek voltunk.

brlv24 2011.02.19. 19:16:42

@tildy:): Gondolom ezert elsz Londonban. Magaba szippantott mar az ejszakai elet? :)

Pernahajder Viktor 2011.02.19. 19:17:29

@tildy:): röviden: ne általánosítsunk. Senkire ilyenformán.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2011.02.19. 19:18:49

@Goompah: ok, jöhet, látom a matekkal nem állsz jól, ha csak 1 Ft-ról lenne szó, ez akkor is 10 misi. de gondolom te azért nem fizecc adót, mert az a kevés már úgysem oszt-szoroz Mo helyzetén

Pernahajder Viktor 2011.02.19. 19:21:17

@Broad: ez nekem is eszembe jutott. Lehet azért nem szüntetik meg a kedvezményt, mert kiderülne azzal is elfednek egyéb kiadásokat. Ez alatt a címszó alatt jó sok mindent le lehet írni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:21:39

@brlv24: Nem. "Öreg" vagyok én már ahhoz , munka után pihenésre vágyom :)

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 19:23:46

Ezzel a cikkel, no meg az ingyen utazással is azt lehetett elérni, hogy a fiatalabb korosztályokat a nyugdíjasok ellen uszítsák. Pedig nem ártana gondolkodni, higgadtan is egy kicsit. Amennyiben valaki emlékszik olyan tüntetésre, ahol a nyugdíjasok az ingyenutazást, és bármi mást követeltek, akkor nyugodtan hőzönghet. Amennyiben ilyen nincs, rá kellene jönni, hogy nem a nyugdíjasok kérték, hanem valamelyik politikus kitalálta, és adták. Azt szidjátok aki adta, és ne azokat a szerencsétlen nyugdíjasokat. Van azoknak bőven elég bajuk e nélkül is.

ketroot 2011.02.19. 19:24:26

@tildy:): Jogos!

Ez kavart be...

"What's the definition of 'principal residence'?

Your London home needs to be your 'sole' or 'principal' residence, which means you reside there the majority of the time. You would also need to be able to provide proof of your residential status."

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.19. 19:24:47

Ezt nem értem.
A szülőkről feltételezzük, hogy a gyerekük érdekében szavaznak, de a nyugdíjasokról nem feltételezzük, hogy a saját gyerekeik terheit csökkentenék.

A vezír jól megvédte őket...

gmower (törölt) 2011.02.19. 19:25:00

@tildy:): Valószínűleg a szüleinek az a 19 év csupa móka és kacagás volt, mindenféle lemondás és áldozat nélkül, hát persze, semmiség. Az ember akkor érti csak igazán, hogy a gyereknevelés mekkora munka, amikor saját maga (nem bébiszitter, nagyszülők, barátok) végzi. Talán akkor majd megváltozik a véleménye a szüleiről is.

M, az állat 2011.02.19. 19:29:13

Engem főleg az zavar, mint a posztírót is részben: 7-9 között utaznak. Értem én, hogy ingyen van, de baszkikám, jó lenne megvárni minimum, hogy akik munkába mennek -ergo jobb esetben adót fizetnek- azoknak ne kelljen még a rohadt tömegközlekedéssel is szopni. Nem elég, hogy eltartjuk őket -nem rosszindulatból mondom, hanem tényként- , még keresztbe is tesznek nekünk. Egyszer idegből megkérdeztem egy nyuggert, hogy mi a bánatos lóf¤¤ért ilyenkor közlekednek úgy általánosságban, és azt a feleletet kaptam, hogy "mert ha nem érek oda a piacra, elfogy a friss zsemle".

Elnézést az OFFért :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:29:53

@A nép fia: Így-így.
@ketroot: semmi gond, úgy emlékeztem , minden londoni 60 éven felülinek jár, tudtam hol keressem, ennyi.
@butus: A magyar politikus tipikusan az a fajta, aki megosztani tud. Ellenségképet gyártani. Ha nincs probléma, akkor csinál, hogy összeugrassza az embereket. Mielőtt félreértés lenne, nem haragszom a nyugdíjasokra , ledolgozták az életüket. Azt sem ők döntötték el, hogy van nem egy olyan közülük aki több nyugdíjat kap, mintha dolgozna. De ez sem az ő hibájuk.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.19. 19:30:00

@tildy:):
Egyébként lehet, h te jártál jobban.
Akiknek dugdosnak a zsebébe, azoknak utána mindenféle elvárással is számolniuk kell, szállítani a családot, gyereket és tálcán vinnia kis életüket a nagyinak, hoyg az fikázhassa, véleményezhesse, beleszólhasson.
Van, akinek azt is megmondják, mit dolgozzon, kivel házasodjon és hidd el, azok sokkal jobban szenvednek ettől, mint mi attól, hogy kicsaptak a szabadba, hogy gondoskodjunk magunkról

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 19:40:23

@teisfiambluetooth: Nem tudtam összerakni, hogy a helyzeteteknek mi köze van kela-bának, a neonnak és az idősek ingyenes utazásának? Erre várnám a magyarázatot, mert a téma akár érdekes is lehet. :)

Észre kéne vennie mindenkinek, hogy ugyan abban a pöcegödörben tapicskolunk mindannyian, csak fentről, a gödrön túlról el akarják hitetni velünk, hogy a gödörbe nem ők löktek bele, hanem az a szerencsétlen aki ott áll mellettünk a szarban. Ameddig ez a szemlélet nem változik, addig egymást fogjuk visszarántani a kanálisba. Nem a melletted álló szerencsétlen tehet róla, hogy nincs munka, kicsi a fizetés, sok a számla, lerobban a busz. Az ÁSZ kimutatásai szerint, ha nem csal az emlékezetem 2009-ben 4000 milliárd folyt el állami szinten. Magyarul ennyivel többe került minden amire költött a kormány, szervek, intézmények, stb-stb. mint ami a valós ára. És akkor itt buzizik a vastagbőr az éhenkórász nyuggerekkel, te meg sajnálod a másiktól, hogy halat eszik a Tisza-parton? Ráférne az országra egy kis összetartás, széthúzásból már volt elég és nem működik.

gmower (törölt) 2011.02.19. 19:44:12

@Bloodthirsty Werewolf: Na végre valakinek sikerült megfognia a lényeget, és igen szemléletesen körülírni.

A nép fia 2011.02.19. 19:44:38

@brlv24: Majdhogynem másodrangú, hogy pontosan mennyi lesz a bevétel. Maga a tény bosszantó, hogy ingyen utazik bárki is! Aki utazik, fizessen. A kenyeret sem ingyen adják a boltban. Semmi nincs ingyen. Le kéne már szoktatni a magyar társadalmat erről!

kela-bá 2011.02.19. 19:44:41

@teisfiambluetooth:
Nugi-nyugi kedves fiatal . Tiszteletem a szintén nyugdijas szüleinek. De azt elhiszi nekem, hogy én és mi ÖREGEK már igazán nem tehetünk erről a mi most van.( Piacgazdaság, verseny van, csak a profit számi, az emberi érték egyre kevésbeé.)
És megnyugtatom, hoy nagyon sok fórumon elmondom a véleményemet a legmagasabb szinten is a politikusoknak, és sohasem a magam érdekében teszem. Hisz mondhatnám nekem már teljesen mindegy .
Ha figyelmesen visszanézi fentebb irott kommentemet ezt irtam : ÉN A MAGAM RÉSZÉRŐL NEM BÁNOM A 13. HAV NYUGDIJ ELVÉTELÉT, NYUGDIJ EMELÉST SEM KÉRNÉK (PEDIG NEM SOK!) CSAK AZ A K T I V A K N A K LENNE LEHETŐSÉGÜK !!!
Meg azt is irtam, ne legyen semmi ingyenes, de LEGYENEK MEGFELELŐ BÉREK (Önnek is) és NYUGDIJAK (Az Ön kedves nyugdijas szüleinek is)
A gyerekeim és unokám miatt ne aggódjon , úgy lettek felkészitve az életre hogy ebben a kegyetlen világban is megálják a helyüket. Persze ha szükséges segitjük is őket, főleg bátoritássalés biztatással, tapasztalattal . A meg nem született gyermekek "ügyében" önöknek - nektek FIATALOKNAK kell - kellene többet tenni !
Az én generációm a II. világháború borzalmai között született, nem volt ám ilyen támogatási rendszer mint most. Most akkor nekünk nyugdijasoknak ez ellen kellene szót ejtenünk ? Nem ! Én szivből örülök pl.a gyermekvállalási kedv ösztönzésének ! (ha már a SZERELEM egymagában már kevés...)
De nem szabad mindent csak a kormányoktól várni , persze ne haggyák magukat átverni becsapni megkárositani, semmmilyen szinten ! Munkahelyeken sem !
Fel a fejjel ! További szép estét !

Bepes Elek 2011.02.19. 19:45:56

@tildy:): """ledolgozták az életüket"""

" A nyugdíjasok átlagos szolgálati ideje mindösszesen 30 év; öt újonnan nyugdíjba menő közül kettő rokkantnyugdíjasként teszi meg ezt;

gazdasag.ma.hu/tart/rcikk/c/0/147772/1

Az ONYF honlapján található adatokban nincs 500 ezer nyugdíjas, akinek 40 illetve annál több "SZOLGÁLATI" és nem ledolgozott éve van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 19:46:24

@volánrulz: fizesse az anyja meg az apja, "sosem akarok gyereket" mi a faszert fizessem a szomszed kolkenek az utazgatasat
oldja meg az apja kocsival stb."
felelmetes, ahogyan ebben a posztban is de szinte mindenhol ahogy elojott par eve ez a nyugdijasellenesseg es fokozodik/ "en a fiatal tartom el oket, ne utazzanak ingyen stb.
/azt most kerulnem, hogy ez anmezedk epitette fel a haboru utan azt az orszagopt, amit a mostani nemzedek 2 ev alatt szet lopott/
azonkivul itt mindenkit erint , gondolom mindenkinek van anyja meg nagyanyja
komolyan mondom igy olvasva sokan azt se bannak ha mind eltemetne magat holnap
de legalabb a nyugdijukat megfeleznek
aztan azt is sokan elfelejtik, egyszer, ha szerencsesek, lesznek idosebbek is es senki nem tudhatja milyen anyagi helyzetbe kerulakkorra, mikor mar nem tud dolgozni
erdekes egy orszag lett ez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 19:48:42

@tildy:): megfogtad a lenyeget
sot olyanok is vannak akiket naponta vert az apja

cso zsi 2011.02.19. 19:49:37

@Bepes Elek: Ha csak 20 évvel idősebbe a szüleid, mint te, akkor erősen érinti őket a téma.
A szüleim nincsenek oda a nyugdíjasok tömegéért, holott maguk is azok.
Szerinted anno, amikor 800-1200 forintot kaptak kézhez, akkor nem tettek semmit hozzá az ország felvirágzásához? Fentebb felsorolták az "ingyenes" szolgáltatásokat.
Anno anyukádnak nem járt gyes, és vihetett bölcsibe-oviba egyből, holott otthon is lehetett volna veled, ha apád annyi fizetést kap, amiből eltarthatta volna a családot.

Anyámnak még nem jár az ingyenesség, apámnak már igen. Reggelenként ki vagyok a sok piacramenő kerekes-szatyros (banyatank) nénikétől, tehát igenis, főidőben (7-9, 16-18) között korlátoztatnám a mozgásukat. Csak épp heti kétszer az iskolába a gyermekért csak a nagyszülők tudnak elmenni.
---
Vizitdíj? Kevesebben voltak a rendelőben? Nem tudom, ritkán járok arrafelé. De ha vizitdíjat kérnek, meg napidíjat a kórházban, akkor mire is fizetjük a TB-t?
Fizetős lett a fogászat? Meg is lehet nézni az átlagemberek fogait.

A nép fia 2011.02.19. 19:50:47

@butus: Bárki is kezdte az ingyenkedést, azért had jegyezzem meg: nem nagyon sajnálom a nyugdíjasokat, bármennyi bajuk is van. Nem sajnálnak ők sem engem, és ők sem sajnálták fiatal korukban az akkori nyugdíjasokat, és engem sem fog majd senki sajnálni. Mindenki úgy él, úgy boldogul, ahogy tud. Számomra az csapódik le, hogy van egy olyan 3-4 milliós tömeg, akit eltart a 3 millió adófizető, és még ingyen is jár nekik egy csomó minden.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 19:52:58

@hagyma: ne az embereket szidd, hanem a politikusokat. Azok osztják meg a társadalmat. Szinte már mindenki, mindenki ellen. No egy nincs még. A férfiakat és a nőket nem sikerült még összeugrasztani. Bár ami késik, nem múlik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 19:54:10

@Bepes Elek: Oke, azokra gondoltam, akik 62 éves korukig (min.) dolgoztak.

Anyamat is probalom ravenni, ne kacsingasson a korkedvezmenyes nyugdij fele, egyreszt jobban sem jar, masreszt meg nem is korrekt.

cso zsi 2011.02.19. 19:54:19

@Bepes Elek: Ezen nincs mit csodálkozni.
Anyósom, és a sógornője egy cégnél dolgoztak. Korkülönbség 10 év.
A cég becsukása előtt anyósom előnyugdíjas lehetett, másfél év hiányzott a ténylegeshez. A sógornője munkanélküli lett. Az elmúlt négy évben két évet veszített a ledolgozható évekből.
Abban a pillanatban, ahogy neked is kihúzzák a lábad alól a talajt, másképp fogod látni a világot.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 19:55:35

@A nép fia: tévedsz. Általában minden nyugdíjasnak van gyereke, és unokája, akikért bármit megtennének Nehogy azt gondold, hogy azoknak jobb, mint neked?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 20:01:09

@A nép fia: Ja, és még egy. Amennyiben vannak nagyszüleid, neked sem mindegy, hogy hogyan élnek, mint ahogy nekik sem közömbös a te életed.

Szergej55 2011.02.19. 20:01:32

Tényleg vicc, amit / amire a zemberek itt (meg)szavaznak. A 300 ft-os vizitdíj nem kell, de az X tízezres hálapénz már nem gond.
A témáról: senki ne kapjon kedvezményt, és nem lesznek kieső összegek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 20:02:37

@hagyma: Igen vannak olyanok is. Meg olyanok is akiket csak kétnaponta, kéthetente, havonta.

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 20:04:16

@A nép fia: Nem kell sajnálni. Sajnálattal még amúgy sem lakott jól senki sem. :)
Alapvető tiszteletet kell csak megadni, ami ott kezdődik, hogy nem ingyenélőknek nyilvánítjuk őket, pláne nem egy sajtóorgánumnak kéne mutogatva csiholni a szikrát.

A nép fia 2011.02.19. 20:05:45

@butus: És miért kellene, hogy engem ez érdekeljen? Nekem is vannak nyugdíjas nagyszüleim, dédszüleim. És? Ettől még ingyen jár nekik bármi? Meg is mondtam nekik: azért utazhat ingyen, mert azt más valaki kifizeti, más valakin behajtják.

Nem érdekel a szöveg, hogy mennyit dolgoztak le. Én is le fogom, a gyerekeim is le fogják, de mi csak nem is álmodhatunk nyugdíjról.

Egy olyan opció kellene, hogy az ember lemondhasson a nyugdíjáról: nem fizet nyugdíjjárulékot, de nem is kap nyugdíjat. Én élnék vele. Egész életemben, a normális esetben 40 év aktív dolgozói koromban azon munkálkodom, hogy megteremtsek egy olyan egzisztenciát, amire támaszkodhatok öreg éveimben. Mégis mire számítsak 2045-ben? Semmire. Nem is számítok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.02.19. 20:09:20

Egyébként 12-15% utazik teljes árú jeggyel. 15%.
www.privatbankar.hu/cikk/hircentrum/mav_alig_fizet_valaki_teljes_aru_jegyet_40983

(köztük jómagam is). Mi vagyunk a hülyék, akik fizetjük a maradék 85% utazását, szerintem nagyon nem korrekt.

Vicces, hogy egy Bp-Debrecen távolság egy embernek odavissza majd 8000 forint. 500 km odavissza. Mikor nyáron otthon voltam, nem sokat utaztam, de legalább 15-20 ezer forint elment rá , ráadásul iszonyat büdös volt a vagon.

Valaki mondta valahol , hogy nem érzi magát rosszul, ha olyan dolgot használ ki, amire az állam lehetőséget ad. És valahol igaza van, nem ezen emberek hibája , hogy élnek a lehetőséggel, hogy pl. olcsóbban , ingyenesen utazzanak.

kela-bá 2011.02.19. 20:09:51

@M, az állat:

Érdekes amit fezseget kedves ADÓZÓ ! . Tessék elintézni a törvényhozásban, hogy 7 - 9 óra között ne utazhason a nyugdijas. De azt hiszem ennél bonyolultabb a munkaidő kezdés is , meg ha jól tudom szabadság van . mindenki akkor és oda megy ahova akar, szerintem . Azt meg lehet, hogy nem tudja : A NYUGDIJASOK IS ADÓZNAK ! ? Az adót úgy nevezik,hogy ÁFA . (ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ ) Talán az Ön szülei még nem nyugdijasok , da nagyszülei igen, nézze csak meg a számláin az adóforintokat.

További szép estét !

diótörő 2011.02.19. 20:11:18

Sok dolog hangzott el pro és kontra, de át kellene gondolni néhány dolgot. Első: egyetlen statisztika sem igaz, amit az készít, aki érdekelt egy bizonyos eredményben. Kár vele foglalkozni. Második: a nyugdíjas réteg a leginkább költségérzékeny réteg, tehát ha nem engedheti meg magának, akkor nem utazik, csak ha nagyon muszáj. Tehát nem utazik az orvosi kezelésre, hanem betegszállítást kér, még ha rámegy is az egész napja. Nem utazik el a gyerekéhez-unokájához, ha annak baja van és segítségre szorul, nem utazik a szárnyvonalon, ahol vele együtt öten utaznak, de a vonatnak akkor is menni kell. Írnak példákat arról, hogy elutazik a fővárosba pár tojásért, de arra senki nem gondol,hogy egyáltalán nem a tojás a fontos, hanem az, hogy ne legyen egyedül. Lehet, hogy házastársa már meghalt, egyedül lakik egy dobozban, ahol nincs kihez szólni és utazás közben legalább társaságban van és még legalább utazni tud. Ha nem teheti, legfeljebb begolyózik és lehet kezelni éveken át.
Ez az egész csak arra jó, hogy egyesek ellentétet szítsanak fiatalok és öregek között elfeledve, hogy ma ebben ez országban sokkal gyakoribb, hogy az öregek segítik a gyerekeket-unokákat még akkor is, ha saját megélhetésükre is kevés a jövedelmük, mint fordítva. És nem sajnálják, sőt, még természetesnek is veszik, ellentétben sok olyan fiatallal, akik legszívesebben lelőnék a nyugdíjasokat.
Amúgy egy ideje már én is ingyen utazhatnék, de nem teszem. Ahová nagyon muszáj, oda kocsival megyek (még tehetem) és ezzel rengeteg adót fizetek. Pont úgy, mint a fiatalabbak.

hassonmás 2011.02.19. 20:12:55

Érdekesek vagytok ,igen én most hetente KELL hogy utazzam ,a hatvanöt év feletti vonatjegy kedvezménnyel ,de csak azért hogy a gyermekemnek dolgozzam ,ja és én DOLGOZTAM negyven évet ,és a "nyugger díjam " 54 e.ft. Ja mert fáradt voltam és elmentem két évvel hamarabb nyugdíjba ,és már nem is emelnek többet azt mondták ,egyszóval én gyermekmunkát végeztem ,munkakönyvvel ez nem sumák ,és szültem ,és neveltem két gyermeket ,és most ott tartunk a "díj " kell a kölcsönre ,a munkám kell amíg bírom. Ha elveszitek ,ha kéritek ,adom ,nem ettem lazacot soha ,sőt most néha van kétezer egy hétre ,ó kedveseim , talán máshol kellene keresnetek az állam adósságot.Akinek van annál ,talán ,mert ugye a fizetés fix volt , és akkor nem értem a nagy gyarapodásokat. Nem és nem !Egyszóval ,Ti hogy látjátok ,jó legyen hetente egy alkalom ,hogy mégis ide tudjak utazni ,hetente , azt a 360 km. utat. Mert kell ! Mert VAN kinek a nyakkendője többe kerül mint az én jövedelmem. Maradok TISZTELETTEL irántatok !

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.02.19. 20:14:13

@butus: oh leptem is, feleslegesen felbaszom magam, kozben meg tulajdonkeppen em erint
/lsd a " nep fia" nagy ivu kommentjeit
vagy aki azt irja, korlatozna reggel a mozgasukat, hogy ne menjenek piacra
mar sokszor megfogadtam , nem klikkelek belpol rovatra

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 20:15:07

@A nép fia: Nagyon félreérted amit írtam. Amikor leírtam azt, hogy nem ők kérték az ingyenességet, nem írtam azt, hogyaz jogos, és jár. Én csak azt írtam, hogy nem a nyugdíjasok tehetnek róla!
Abban teljesen egyetértünk, hogy a szocializmus maradványait végre le kellene vetkőzni. No, de látod Orbán sem meri meglépni! Neki is fontosabb a hatalom, mint a szociális dolgok leépítése. Rögtön számol, hogy hány szavazattól esne el. A többi is ezt teszi-tette, nos ezért nincs itt jelentős változás.

gmower (törölt) 2011.02.19. 20:16:27

@A nép fia: "nem fizet nyugdíjjárulékot, de nem is kap nyugdíjat."

Persze, aztán senki nem gyűjt semmit, és a végén úgyis az állam fogja etetni...

Ennek pont annyi értelme van, mintha azt mondaná, hogy ne kelljen TB-t, KGFB-t stb. fizetni. Ezek nem arról szólnak (a nyugdíj sem!), hogy magunknak gyűjtögetjük a pénzt, ezek biztosítások, arra valók, hogy megosszuk a kockázatot társadalmi szinten. A nyugdíjnál a kockázat az, hogy az ember nem tudja meddig fog élni, így tévedhet abban, hogy neki mennyi pénzt is kellene összegyűjteni. Ezért volt egy nagy parasztvakítás a magánnyugdíj is, mivel nem biztosítási alapon működik...

Goompah 2011.02.19. 20:17:24

@hagyma: Kívánom ezeknek, hogy idős korukra mindazt kapják meg, amit most a nyugdíjasoknak kívánnak.

a-kis-herceg 2011.02.19. 20:18:55

"Több BMW X5-ös fogy, mint Suzuki Swift"

automenedzser.hu/cegauto/20110219_autopiac.aspx

na tessék a nyugger már nem veszi a suzukit. inkább megy sofőrrel (ingyen) az intercittyen

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 20:19:18

@hagyma: ilyeneken nem szabad idegesíteni magad. Tudod, akinek nagyon rossz, az teljesen más szemüvegen nézi a világot, és mindenkire haragszik.
Esetleg Makóról származol, (mármint a nevedből kiindulva) mert én igen.

Kata78 2011.02.19. 20:19:26

@kela-bá: Örülök, hogy az ÁFA kérdés nem csak az én szememet szúrja.... de senki nem lép rá semmit.....

Goompah 2011.02.19. 20:20:52

@diótörő: "hogy egyesek ellentétet szítsanak fiatalok és öregek között "

Meg családosok és gyermektelenek, jól és rosszabbul keresők stb. között.

Azt azért vedd észre, hogy ellentéteket - a Magyarországon tapasztalható iszonyú méretekben - csak ott lehet szítani, ahol a népben megvan erre a hajlam. Igazából nem hiszek olyanban, hogy néplélek, nemzeti karakter, de egyre kevésbé tudok ellenállni annak, hogy mégis higgyek bennük.

fokabacsi 2011.02.19. 20:22:45

@teisfiambluetooth: A szövegértésről hallottál - e valamit? Ahhoz szólsz hozzá amihez kevés a sütnivalód.

hamisnero 2011.02.19. 20:22:53

@diótörő: én is szeretnék ingyen utazni, mert nekem is vannak problémáim. úgyhogy azonnal vegyen nekem egy éves bérletet. MOST. vagy begolyózok. és tessék egyúttal kifizetni a közlekedési társaságok (jó, legyen csak a MÁV) tartozásait, és deficitjét. MOST. vagy mindannyian begolyózunk

Goompah 2011.02.19. 20:27:05

@fghjk: Drága, a matekkal te állsz hadilábon. Az egy forintból származó 10 millát miért csak magadnak követelnéd? Van itt még rajtad kívül majdnem 10 millió ember. :)

Ja, hogy azok nem számítanak, csak te?

gmower (törölt) 2011.02.19. 20:27:36

@Goompah: " Igazából nem hiszek olyanban, hogy néplélek, nemzeti karakter, de egyre kevésbé tudok ellenállni annak, hogy mégis higgyek bennük."

Szeintem inkább nemzeti lelkiállapot van, ami ma olyan amilyen. Legalábbis nagyon szeretném, ha így lenne, mert akkor megváltoztatható jó irányba :)

Goompah 2011.02.19. 20:29:03

@Kata78:

"Örülök, hogy az ÁFA kérdés nem csak az én szememet szúrja.... de senki nem lép rá semmit..... "

Nem csak a tiédet. Én is beírtam már sokszor sok helyre, de minek állandóan ismételgetni ugyanazt? A nyuggergyűlölő barmoknak úgyis hiába írsz bármit, a gyűlöletük nem fog logikus érvek és tények hatására elmúlni.

jágör68 2011.02.19. 20:30:09

@Bloodthirsty Werewolf:
Nagyon igaz! Összefogás sosem lesz- a végén kiderül, hogy '56- ot is felülről szervezték- mert ez a nép ma nem tudna összefogni és tiszta forradalmat kirobbantani, hogy az utcán dobozokban, kalapokban gyűjtenék a pénzt a forradalom árváinak, rászorulóknak, harcolóknak, stb- anélkül, hogy valaki lenyúlná!!

@Szergej55:
Azért azt Te sem gondolod, hogy minden beteg fizet 10 meg 100 ezreket hálapénz gyanánt?
Ügyeletben a sürgős, életmentő beavatkozásokért? Vagy a mentősnek újraélsztésért? Vagy az intenzívesnek a hetekig tartó életben tartásért?
Amiről beszélsz, az bizonyos szakmákra vonatkozik és ne akard bedumálni, hogy csak így működik az egészségügy.
Romániában 70 év felett ki se megy érted a mentő...

Goompah 2011.02.19. 20:30:51

@gmower: Lehet. De szerinted az itt is habzó szájjal ordítozó nyuggergyűlölket mi tudná megváltoztatni? Szerintem csak a nyugdíjasok elgázosítása (persze annak árát is levonva az utolsó havi nyugdíjból).

bandika gazdája 2011.02.19. 20:32:42

@A nép fia: A Nagyanyádat vagy dédikédet annak idején mi tartottuk el te setét, és soha nem neveztük öket eltartottnak! Milyen ember vagy te?!

Kata78 2011.02.19. 20:38:44

@Goompah: A baj csak az, amíg észérvekkel és tényekkel nem lehet hatni emberekre, addig nem jutunk sehova. Nem te, nem én, nem az "aktívak", nem a "nyuggerek", senki.

M, az állat 2011.02.19. 20:38:57

@kela-bá: Valami baj van a caps-lockjával, kedves kela-bá ? :D Nem támadásként írtam, amit írtam, természetesen tisztában vagyok a felsorolt tényekkel. Törvényt hozni ellenük? A végletekben való gondolkodás a kicsinyes elmék sajátja. Arról beszéltem, hogy ha már elvárják a tiszteletet az idősek, akkor talán cserébe ők is adhatnának annyit, hogy nem keserítik meg az őket eltartók életét. Fizetnek adót ÁFA formájában? Talán szülik azt a pénzt, mit oda kicsengetnek? Vagy az is tőlünk származik? Ja igen, ez utóbbi. Kellemes estét kívánok.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.19. 20:44:42

@martonx: Igen, igazad van, de 16 db. 50%, és 2db. 90%-van. Egyet azért megjegyeznék szépen csendben, mielött bárki a szakadékba lökne, nem az a híbás, aki a kedvezményeket igénybe veszi, hanem az a sok f*sz politikus / MASZOP-HOLNAP IS FOG, FITYESZ, vagy ZSIDESZ, ki , hogy kivánja /, aki a nyugdíjas szavazatokért csorgatja a nyálát, és mindent meg ad érte! / Lásd majd romáék nyolc gyerek helyett mennek el szavazni, miközben a 10 emberből / 8 puja+két langaléta /, egy sem tud olvasni, csak a képeket ismerik, és azért van a választási harc közben a tv-ben sokezerszer bemutattva a pártok jelvénye, hogy az olvasni nem tudó bagarolos bohócok tudják, hova kell x-elni. Na az X-et nyolc évig tanítják nekik!

gmower (törölt) 2011.02.19. 20:47:34

@Goompah: Szerintem az idő változtatja meg őket, szinte biztos vagyok benne, hogy ők mind maximum a huszas éveik elején járó, független, fővárosi metroszexuálisok :D Majd ha felneveltek egy-két gyereket, egész más lesz a véleményük... Persze van néhány menthetetlen, azokból kerültek ki anno az szdsz prominensei :D

bandika gazdája 2011.02.19. 20:48:12

@A nép fia: Anyósom pedagógus volt (három nyelvet tanított) röhejes nyugdíjat kapott. A három gyerek megbeszélte, és havonta egy fix összeget adtunk neki, hogy egy kicsit kényelmesebben éljen! Amikor meghalt, a gyerekek hiánytalanul megtalálták a pénzt egy külön betétkönyvben, amiben volt egy cédula, hogy osszák visssza kamataival együtt! Ilyen emberekre ugatsz te most kedvesem!

toxi27 2011.02.19. 20:52:22

Azért arra kíváncsi lennék ha jövő héten megszavaznák hogy a 20 és 65 év közötti munkába járóknak ingyenes lesz az utazás hányan tiltakoznának. Szidjátok itt a nyugdíjast olyanért amit ö nem kért hanem az ölébe hullt, olyan dologért amiről nem ö tehet mert aligha mondható el az hogy ők követelték.

laspalmas Ezt írod ˝Igen, az adófizetők. Szerintem nem sok jóra számíthatunk.” Ugyan mond már meg mit tettél azért hogy téged is számításba vegyenek. Azon kívül hogy leírod a véleményedet de ezzel még nem leszel előrébb. Látod, a nyugdíjast számításba veszik, mert tudják hogy ők eltudnak dönteni egy választást. Te max addig vagy jó amíg termeled a GDP-t meg le lehet húzni. És amíg csak a szádat jártatod addig nem is fog ez változni.

Szlalom 2011.02.19. 20:54:22

Nem hiszem hogy Orbán képes lesz átlépni a saját árnyékán: a lehető legnagyobb, legrövidebb távú politikai haszon elvén. Nem lesz itt se kisebb, olcsóbb állam, se érdemi reformok, se érdemi gazdaságpolitika. Az lesz amit 98-2002 között is csinált: propaganda, boszorkányüldözés, árnyékboxolás, magyakodás - az első kilenc havi áldásos tevékenységüket is pont ez jellenzi és semmi más.
A nyugdíjasok felismerhetnék hogy nem a "dolgozók" az ellenfeleik hanem az az állam, a fidesz által kisajátított hatalom, amine egyetlen célja hogy Orbán minél tovább maradhasson a csúcson, kerül amibe kerül - nekünk.

skvugdskuvsdiov 2011.02.19. 20:55:43

en az utazasok szamat korlatoznam. mindenki oldja meg abbol az x utazasbol az unokalatogatast, piacozast, stb.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.19. 20:55:52

@M, az állat: Igen, Tőletek származik. Mint ahogy a nagyapádé meg tőlem, mégsem hallod azt, hogy dobja fel a talpát az öreg fickó! És a Tiéd, meg az én 15 éves fiamtól lesz, ha olyan hülye marad, hogy ebben a torzsalkodó, összefogás nélküli 2050-ben Cigányországnak nevezhető valamiben akarja megtalálni a számítását, ahelyett, hogy a világ sok sokkal élhetőbb másik pontjára vágyna.

Bepes Elek 2011.02.19. 20:57:52

@cso zsi: .
Anno anyukádnak nem járt gyes,

Eltaláltad, nem járt.

vihetett bölcsibe-oviba egyből,

Tévedsz, nem vihetett. Az utca elején lakó arisztokrata származású öregasszony vigyázott rám pénzért. Nem vettek fel a bölcsibe.

Egyet ne felejtsünk el. A kádár rendszerben azért kaptak kedvezményeket a nyugdíjasok, mert igen kevés nyugdíjat kaptak. A '70-es évek elején, az akkori átlagfizetés 1/3-át. Az olyan, mintha ma 40 ezret kapnának. Nos, ebben az esetben nem reklamálnék a kedvezmények ellen.

martinasz 2011.02.19. 20:58:36

Jó estét! ennyi sok kecsegét már tényleg ritkán láttam egyrakáson! előrebocsátom ,hogy husz vagy harminc évvel ezelött én is mást mondtam volna! mondjuk az ,hogy ezek a disznok felemelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre is megér egy misét mert pl az én korosztályom mért dolgozzon 65 éves koráig,mi a bűne? Az ,hogy tíz évvel később született? De ezen lépjünk túl! Az én korosztályom 15 éves kora óta dolgozik lassan 40 éve! eltartottuk az akkori és mostani nyugdíjasokat,rokkantnyugdíjasokat,gyedeseket,gyeseseket,és ingyen utazokat! Hát egyszer és mindenkorra vegye tudomásul mindenki,hogy minket is tartsanak majd el és mi szeretnénk majd ingyen utazni! ....és teljesen megértem azokat akik elmennek ebből a szemét országból meg akik feketén dolgoznak mert minek fizessenek nyugdíjuk ugyse lesz 30 év mulva,és már nagyon unjuk 30 éve azt hallani ,hogy majd jobb lesz....és mindig 4 év mulva lesz jobb!

bandika gazdája 2011.02.19. 21:00:47

@M, az állat: Mostmár én is kezdek berágni, pedig nagyon nyugis természetem van! Te engem nem "tartasz el" te majom!!! 47 évig fizettem a nyugdíjjárulékot! Adjátok vissza, és szarok az eltartásotokra! Kérdezd meg a hazádat, hová tették a pénzemet! Mindenki tudja hogy a nyugdíjjárulékunkból minden szart fizettek és nemcsak nyugdíjat!!!!

Szlalom 2011.02.19. 21:02:54

@toxi27: Nekem már az adócsökkentés sem tetszik pedig jól jártam vele, és azért mert olyan árat kell majd fizetni érte - mindnyájunknak - ami nekem nem elfogadható. Sőt, adócsökkentés helyett is jobban szerettem volna először valódi reformokat, olyanokat amik tényleg szabadjára engedik a gazdaságot és nem csak tovább torzítják a piacot.
Ehelyett a fidesz 9 hónapnyi hatalmi és gazdaságpolitikai tébolyát kaptam.

ZSIBIS a roki nyugger 2011.02.19. 21:03:56

@Szlalom: Minden országban vannak befolyásolható emberek. Kérdem én tudsz ebben az országban olyan feddhetettlen politikust mutatni / nem Elqróra, Libásra, Vikire, Torgyira, stb. gondoltam /, akinek a becsületességében megbízol, és hiszel neki. Az emberek hülyék, ha igérnek valamit nekik, benyalják. Mint ahogy elhitték a FITYESZES Vikinek, hogy jó fiú lesz, előtte az MASZOP-nak, hogy jó, lesz. És sajnos amilyen hülyék, 2014-ben nem olyan pártot fognak választani, akik még nem loptak, hanem e kettő rossz közül fognak választani. Úgy is kell nekik, nekünk.

Szlalom 2011.02.19. 21:05:00

@bandika gazdája: A járulékodat eltapsolták értelmetlen beruházásokra, értelmetlen segélyekre, állami pazarlásra.

Szlalom 2011.02.19. 21:10:21

@Bloodthirsty Werewolf: Nem vagyok egyedül :)

@ZSIBIS a roki nyugger: Sokan kezdenek másképp gondolkodni. Reménykedjünk.

bandika gazdája 2011.02.19. 21:15:23

@Bepes Elek: Képzeld 47 évig! 18 éves koromtól dolgoztam, munka mellett végeztem el az egyetemet, és 64 évesen még építési állványokon meg háztetőkön mászkáltam, munkásbusszal utaztam azokkal a tisztességes munkásemberekkel, akiket a magadfajta emberszámba sem vesz, és minimálbéren jelent be, hogy majd megnézhetik a nyugdíjukat! És nem fogok a kedvedért meg a hozzád hasonlók kedvéért most megdögölni, hogy ne legyek nektek útban!!!

Bloodthirsty Werewolf 2011.02.19. 21:18:33

@Bepes Elek: Hogy az érvelésed álljon, meg kéne vizsgálni, hogy az energia ára, a szolgáltatások ára, az alapvető élelmiszerek ára reálértéken mennyiben tér el a mai kiadásoktól. Régen egy kenyér, a benzin, a villany a gáz, a tüzifa, közösköltség, balatoni vakáció nem volt tétel. Persze az igények és lehetősgek sem voltak ekkorák.

Bepes Elek 2011.02.19. 21:18:39

@bandika gazdája: "64 évesen még építési állványokon meg háztetőkön mászkáltam"

Akkor te fehér holló vagy.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:22:41

@bandika gazdája: nyugi. Az ilyenekkel ne állj le vitatkozni! Semmi értelme! Te normálisan írsz, mások pedig gúnyt űznek belőled.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:22:58

@bandika gazdája: nyugi. Az ilyenekkel ne állj le vitatkozni! Semmi értelme! Te normálisan írsz, mások pedig gúnyt űznek belőled.

cso zsi 2011.02.19. 21:23:05

@Bepes Elek: "akinek meg ki kellene termelni a nyugdíját, munka nélkül van.."
Akkor örülnünk kell, hogy a munkaképes 40-50-es gyereket meg tudja látogatni az apja-anyja, mert nekik "futja" . Esetleg el is tartják a nyugdíjból, unokástul.
Nem viccelek, a gyermekem osztálytársainál fordulnak elő ilyen dolgok. Nem vidék, Bp belvárosa.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:23:08

@bandika gazdája: nyugi. Az ilyenekkel ne állj le vitatkozni! Semmi értelme! Te normálisan írsz, mások pedig gúnyt űznek belőled.

bandika gazdája 2011.02.19. 21:24:39

@Bepes Elek: Ne hidd! 62 évesen a díszbádogosunk (csodálatosan dolgozott) templomtornyon mászkált netto 85 ezerért! Most az orvoshoz jár sokízületi gyulladással! Egyébként csak hogy tudd ráadásul nőnemű vagyok! Felelős műszaki vezető voltam tavalyig!

Szergej55 2011.02.19. 21:26:21

@jágör68: Egy országban élünk mi ketten? Barátom édesanyja orvos, hallottam egyet, s mást az egészségügyről.

Szlalom 2011.02.19. 21:28:07

@bandika gazdája: Nem értem a kérdést. Ha más hibájából ég a ház akkor te aludhatsz tovább az ágyadban? Nem, Ha más tapsolta el a pénzedet akkor neked minden ugyanúgy jár mintha minden fillért jól költöttek volna el? Járni járhatna csak nincs miből.
Ki tehet róla? Erről hallasz majd pár véleményt - valahogy mindig pont a politikai ellenfél a hibás mindenért. A kérdés az hogy ki az aki itt és most tehet ELLENE, és hogy de facto tesz-e ellene, vagy feláldozza a kínálkozó alkalmat valamilyen önérdek oltárán?

Orbán nem azt ígérte hogy dübörögni fog a gazdaság ha végrehajthatja a programját? Akkor? 2014-ben majd visszaad mindent a nyugdíjasoknak, és megint rá szavaznak. Vagy nem lesz itt semmiféle dübörgés és már most kellenek azok a szavazatok? Ki mire tippel?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:28:28

@bandika gazdája: Nem kell leállni az ilyen hozzászólókkal vitázni, mert nem éri meg. Csak az egészséged látja a kárát. Én mellékesen 1967-től dolgoztam, és tavaly hagytam abba! (Én az egyetemet nem munka mellett végeztem.)

bandika gazdája 2011.02.19. 21:28:42

@bandika gazdája: Nem panaszként mondtam, gyönyörű munkám volt, büszke voltam rá! Kitűnő embereink voltak! Nem ismertük a garanciális hibát! Negyvenhétből most "átszervezve" öten vannak! Szerencsére sokan találtak munkát!

martinasz 2011.02.19. 21:28:44

@bandika gazdája: Teljesen igazad van ! Itt husz éve ezek a rendszerváltó mocskok mást semcsinálnak mint nem jelent be ha bejelent akkor a minimál bérre,vagy 4-6 órára, megkérdezed az éjszkai,vagy délutáni potlékot a 30 munkanap, mondom munkanap törvényes szabadságot neadjúristen kajajegy,üdülési csekk kiröhögnek....de útálom ezt a sok mocskos adócsaló Magyar "szerencsétlen kényszervállalkozót!

majomkutya 2011.02.19. 21:31:35

@bandika gazdája: Minden elismerésem a nyugdíjasoké a sok ledolgozott évért.
De egy percig se gondolják, hogy őket nem a mostani dolgozók tartják el!
Amikor a mostani nyugdíjasok dolgoztak, akkor az ő járulékaikból fizették az akkori nyugdíjasokat. És most az a baj, hogy kevesebb a fiatal, kevesebben dolgoznak, viszont több a nyugdíjas.
És egyre több az ingyenélő hátrányos helyzetű, aki nem dolgozik és nem is fog, mert se szakmája, se szándéka nincs hozzá.
Úgyhogy a kedvezményeket el kellene felejteni. Mert nem alapból jár. Annyi jár, amennyit az ország erölködés nélkül vállalni tud. Sajnos. Mi fiatalok pedig nem kapunk tanácsi lakást, mint 30-40 éve a fiatalok. Pedig mondhatnánk, hogy nekünk is jár.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:32:55

@Szlalom: ne a nyugdíjasoktól sajnáljátok az "alamizsnát". Azokkal álljatok szemben, akik a 100 milliós végkiellégítést felvették. Ne félj, nem csak a BKV-s asszonyság az egyedüli!

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.19. 21:36:48

@majomkutya: Abszolút jogos a felvetésed. Végre már el kellen jutni oda, hogy a segélyeknek van egy határa. No látod, ott jogosnak tartanám, hogy éves keretet állapítsanak meg, ha elfogy nuku. Jól kellene szelektálni ki a valóban rászoruló, és ki a potyautas! No, de ehhez dolgozni kellene.