Skip to content


       Szűrés lista

Matolcsy után Hoffmann is bukásra áll

Matolcsy egy év után kétségkívül megbukott, de Orbán bizalma töretlen a "Gyuriban" ("Gyuri egy ikon"), ami politikailag akár még érthető is: ha Matolcsynak "vége", akkor vége a hosszú ellenzéki évek alatt aprólékosan kidolgozott fideszes gazdasági programnak (mu-ha-ha ... de szép mondat, meg kellett volna pályáznom ezt az állást) amit maga a csúcsminiszter képvisel. Patikamérlegen ki van számolva, hogy a ragaszkodás Matolcsyhoz és a gazdaságpolitikához még mindig kisebb veszteség, mint beismerni, hogy ez bizony bukta, új minisztert és új programot keresni. (Ma fél négykor valószínűleg kiderül, merre gördül tovább a kétharmad.)
Hogy a kaki meddig ér, azt a Ténytár blog számítási sejtetik. Bár azt tudjuk, hogy Matolcsy nem szereti a számokat, azért jó lenne megbarátkozni velük: áfabevételek: -130 milliárd, elbukott áfaper: -250 milliárd, a tervezettnél 1%-kal kisebb növekedés: -100 milliárd ...

No, de szegény "Gyurit" ekézik elegen, most inkább foglalkozzunk a nemzet Rózsájával. Hoffmann kisasszony és csapata egy éve dolgozik az új oktatási törvényen, de nem nagyon akar összejönni, amit meg kidolgoznak, azon
a, vagy röhögünk;
b, vagy a fejünket fogjuk;
c, Pokorni vagy Orbán vissza dobja.

Ez a vesszőfutás már annyira kínos, hogy nekünk lenne megváltás Hoffmann leváltás vagy kirúgása. Érthetetlen, hogy a sokadik csattanós pofon után, miért tartja oda újra a fejét? A TV reklámban szereplő "senkit sem hagyunk az út mellett" ezek szerint Hoffmannra is vonatkozhat, nincs személycsere, minden fasza, a kormány remekül muzsikál. Politikailag még ez is érthető: Hoffmann KDNP-s, így eleve neccesebb kirúgni, mint egy fideszest, főleg mivel ősszel rengeteg kétharmadost törvényt kell megszavazni. Azonkívül, ha Hoffmann bukik, akkor a főnöke, Réthelyi csúcsminisztersége is védhetetlenné válik, így viszont bukna a legnagyobb csúcsminisztérium is, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium...

"Ha az állam milliókkal támogat meg egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz. Ezért terveink szerint az állam már a jelentkezés előtt különböző tartalmú szerződéseket fog kötni a finanszírozott helyekre pályázókkal. Ebben rögzítik, mit adnak vissza később a közösségnek. Természetesen az is lehetséges, hogy valaki azt mondja, a diplomaszerzést követően övé a világ, s oda megy, ahová akar. Ebben az esetben viszont maga vagy családja fizeti képzésének költségeit." - nyilatkozta szombaton  a szegedma.hu-nak.

Kedves Rózsa! Honnan fogja tudni az állam, ha egy frissdiplomás külföldön vállal munkát? Be kell jelentkezni indulás előtt a Magyarországot Elhagyó Diplomásokat Regisztráló Hivatalba? (Jelenleg azt sem tudják megmondani, hogy hány magyar dolgozik külföldön.)

Ez legalább akkora hülyeség, mint a rezidensek röghöz kötése 10 évre. 2004-ben éppen azzal a csodálatos mézesmadzaggal léptünk be az Európai Unióba, hogy a "munkaerő szabad áramlása".
"A közösségi munkavállaló és vállalkozó esetén a “szabad mozgás” egyben jogot testesít meg a más EU- vagy EGT-tagállamban való munkavégzésre, a diákok esetében jogot jelent a más tagállamban tanulásra, a nyugdíjasok és magukat önerőből eltartók esetén pedig a “szabad mozgás” egyben jog a más EU- vagy EGT-tagállamban való letelepedésre. Mindezek a jogok a huzamos ott-tartózkodás jogát is magukban foglalják."

Itt nincs szó "röghözkötésről", meg holmi szerződés a 18 éves fiatalokkal. Ha elmegy "külföldre" dolgozni, akkor elmegy, erről szól az EU. Persze, ez szopás a magyar államnak, inkább azt kellene megvizsgálni, hogy miért megy el ... A diplomával megszerezhető fizetés talán idehaza versenyképesnek mondható, de cseppet sem versenyképes a Lajtáról nyugatra. Hogy lehetne versenyképesnek nevezni azt a fizetést, ami nem éri el a szomszédos Ausztria minimálbérét (1000 euró)? Inkább tegyék össze a kezüket, hogy egyelőre "csak" ennyien mentek ki külföldre dolgozni.
 
Ezt a "tervet" amúgy elég erősen bírálta Pálinkás József, az MTA elnöke, volt fideszes oktatási miniszter.

Hoffmann Rózsa jobban nyomja, mint Mike Tyson fénykorában, kiütni sem lehet.

Íme, a mai napi ötlete:
"Fontos, hogy az általános iskolát befejező tanulók a pályaválasztás – esetükben középiskola-választás – időpontjáig kellő információval és ismerettel rendelkezzenek a továbbtanulási lehetőségekről, a munka világáról és saját képességeikről. Mindez egy jól átgondolt, a különböző korosztályok sajátosságainak megfelelő, tudatos formában valósítható meg. A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában."

A 10-11 éves gyerekeket semmi nem érdekli jobban, mint a gyárak, irodák, na meg a munka világa. Ne álljunk meg ilyen félkész ötleteknél, ne csak látogassák a gyárakat, nyugodtan le is húzhatnak munkával akár 1-2 hetet, két-három műszakban. vagy esetleg már az oviban elkezdődhetne ez a program:

"Ma a Száguldó Katicabogarak oviscsoport meglátogatja a MasterGood baromfi-feldolgozó gyárát. Pistike és Zsuzsika megpróbálják, milyen szétkapni egy csirkét, a többiek addig belsőségekkel ismerkednek. Tibike, az oviscsoport legokosabbja elképedve hallgatja Laci bácsit, aki 20 éve bontja a csirkéket a szalag mellett, és a havi 160 órányi csirkebontásért kapott pénzből csak 6 doboz legót tudna vásárolni. Tibike megfogadja, hogy kettőzött erővel fog tanulni, okosodni, hogy ne a csirkefeldolgozóban kössön ki 12 év múlva."

Címkék: oktatás fidesz hoffmann matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr743205980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szerződjünk! 2011.09.07. 11:54:24

Végre egy, a földtől egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet! A felsőoktatásba belépőkkel szerződést készülnek aláiratni, melynek értelmében a hallgatót tanulmányi jogviszonyával járó felelősségviselésre köteleznék. Ha a diploma megszerzése után külföldön ...

Trackback: Tisztelt fülkében forradalmat csinálók! 2011.09.06. 21:07:13

Hány pofont kell még kapnotok (és sajnos veletek együtt nekünk is), hogy végre felébredjetek? Biztosan erre adtatok felhatalmazást? Biztosan abba a rublikába tettétek az ikszet, ahova az volt írva, hogy adóemelés?  Hát nem látjátok, hogy 16 hónapj...

Trackback: Hiánycikk lett a boldogság! (oknyomozó riportsorozat 1. rész) 2011.09.06. 12:36:59

Ma reggel első őszi szerkesztőségi értekezletünkre igyekezvén, szokásomhoz híven beugrottam a közeli éjjel nappaliba, hogy megvegyem elmaradhatatlan kakaós csigámat és kaukázusi kefiremet, hozzá pedig egy kis boldogságot kerestem. Már azon is meglepődt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mruniverzum 2011.09.06. 11:27:06

Nem fognak elmenni, mert mint tudjuk a Túró Rudi itthon nagy visszatartó erő. :DD
Kíváncsi leszek a Nagy Délutáni Bejelentésekre. Mindenesetre a bőröndömet készenlétbe helyezem.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 11:31:20

"Ne álljunk meg ilyen félkész ötleteknél, ne csak látogassák a gyárakat, nyugodtan le is húzhatnak munkával akár 1-2 hetet, "

én mondjuk nem bántam, hogy általánosban 5-6-7-8 osztályban évente két hetet jártunk szüretelni, konzervgyárba dolgozni, hagymát hámozni, állatgazdaságokba dolgozni, erdészetbe vadállományt etetni, stb.
pénzt kapott érte az osztály, ebből mentünk kirándulni, szerveztük az iskolai bulikat. nem utolsó sorban beleláttunk a munkába és annak értékébe.

szóval nem olyan elvetemült dolog ez.

zrobasé 2011.09.06. 11:34:29

délutáni bejelentés...namármost, mivel nem JOBB KÉZ, AKI IKON áll ki, tehát szerintem be lesz jelentve, hogy majd jövő héten lesz az igazi bejelentés (persze lesznek lózungok, a zembereknek tetsző, megmagyarázó, beadagoló dolgok (euróválság,bankok,vásság,gyurcsányemútnyócév,szabadságharc,mindenki fontos,etc)

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 11:41:14

@Conv:

sőt, egész évben minden szombaton reggel nyolctól délig két gyerek ment a volán telephelyére szemetet szedni, meg buszokat takarítani. minden hétvégén másik kettő osztályonként. tolongtunk érte, mert délben a munkaidő végén sütit, üdítőt kaptunk az ebéd mellé amennyi belénk fért.
ezért cserébe a volán bármikor adott az iskolának buszt a kirándulásokra ingyen.k

Roltii 2011.09.06. 11:41:56

Nagyrészt egyetértek, de a röghöz kötést én jó dolognak tartom elvben. Ha az adófizetők pénzén tanul valaki, akkor juttasson vissza is valamennyit. Pl diploma utáni 10 évben 5-t kötelező legyen itthon dolgozni, ha ezt nem teszi, akkor 10. év után egy összegben a tandíjat fizesse vissza. Egyébként adóbevallásokkal lehetne ellenőrizni, de tény, hogy nem lenne egyszerű. Így az 5 év alatt kereshetne rendesen pénzt is, meg dolgozna itthon is, hogy törlesszen.
Tippre egy virtuális számlával is meglehetne oldani, miszerint tandíjat csinálunk, de adóból leírható 100%-osan 5 év alatt.
Nagyon nem tartom jó dolognak, hogy ha valaki itthon lediplomázik, az elhúz egyből külföldre. Ha meg 2-3 év után visszajön, akkor meg nem fáj úgyse, mert nem érinti.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 11:45:18

Erdei iskola, meg gyárlátogatás. Meg a kisfaszom.

Ki kellene állni a 10-11 éves kölykök elé végre Rózsika néni, a Viktor bácsival kézenfogva, esetleg a Jobb kéz is melléjük állhatna, és szép tőmondatokban meg kellene végre mondani, hogy:
1. ti gyerekek feleslegesek vagytok, legszívesebben elköltöztetnénk titeket egy lakatlan szigetre, ne is lássunk benneteket, csak nyűg vagytok a hátunkon, miattatok nem tudjuk ugyanis a szüleiteket magasabb fordulatszámon kizsákmányolni és megnyomorítani
2. nem tudunk (tisztességes) munkát adni nektek se most, se az elkövetkező 20 évben, és valójában nem is akarunk, a jól jövedelmező munka kell a saját borjainknak, a rosszul fizetett melót meg elvégeztetjük a reménytelen helyzetben lévő szüleitekkel, amíg bele nem döglenek
3. szüleitek jelenlegi, nektek pedig jövőbeli megnyomorításotok biztosítja számunka és saját gyermekeink számára a jólétet, tehát nekünk aztán nem érdekünk, hogy ti ne nyomorogjatok.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 11:48:53

@Roltii:

Apró kérdés: miért pont a diplomásnak kell visszafizetni a pénzt, ha elhúz? Ha egy CNC esztergás szakközéppel a zsebében elhúz egy német motorgyárba, az ő képzésének költségeit miért nem kell visszafizetni?
Ja és még valami: ha valaki mondjuk vegyészként végez, majd elmegy politikusnak, akkor ugye az állam szempontjából kidobott pénz volt az ő képzése. Fizesse vissza, nemde?! És mindenki más is, aki más szakmában dolgozik, mint amit végzett!!!!

Roltii 2011.09.06. 11:51:15

@Transylvanianmixedgrill:
első körben diplomások, az ő képzésük általában jóval drágább mint a szakközepeseké. Van kivétel, de talán nem jellemző.
Ha meg valaki mást dolgozik, ám tegye. De itthon csinálja, ide fizessen adót. Ha ezt politikusként teszi, hát csinálja úgy, nekem mindegy.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 11:55:36

@Roltii: Van kivétel: pont azok a szakmunkások képzése a legdrágább, akik jellemzően elhagyják az országot hatalmas fizuért....

Egy jól képzett CNC esztergás képzési költsége simán vetekszik egy főiskolás mérnökével, sőt, a CNC esztergás bizonyosan több gyakorlati képzésben vesz részt, mint egy Bsc mérnök.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 11:59:31

@Transylvanianmixedgrill:

Nem a reklám helye, de csak úgy véletlenül kidobta a google:

www.geniuszplusz.hu/tanfolyam.php?id=212&name=CNC-Forg%E1csol%F3&gclid=CK3tg4WtiKsCFYG_zAodijiR0w

A tanfolyamot sikeresen elvégzőknek német, holland vagy belföldi munkalehetőséget tudunk kínálni.

Németországban:Fizetés 1.800,- Euro-tól

Hollandiában: Fizetés kb. nettó 430-530 e.Ft. (9-11 Euro/óra) .A szállást a cég állja, a megélhetés Hollandiában a Magyarországihoz hasonló.

Roltii 2011.09.06. 11:59:31

@Transylvanianmixedgrill:
na jah, de a CNC-snek is ha van esze, még elmegy és csinál valamilyen Bsc-s diplomát, csak hogy legyen egy papírja.

csak_csendben 2011.09.06. 11:59:58

@Roltii:
"Ha az adófizetők pénzén tanul valaki, akkor juttasson vissza is valamennyit."

Ez a legsötétebb demagógia, amit csak ki lehetett találni.
T.k.m tele az "adófizetők pénze" szöveggel.
Amikor fizetni kell az adót, akkor fizessek, mint a katona tiszt, 10 Ft késedelemnél már 100.000 Ft-os bírság jár, de ha valamit kérek cserébe, akkor az már az "adófizetők pénze". Meg a nagy büdös lóf.szt. A gyereknek vannak szülei, akik marha sok adót befieztnek, így ők is hozzájárulnak az "ingyenes" oktatáshoz.

"a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz"
Igen, a társadalom azt kapja cserébe, ha Magyarországon marad dolgozni, akkor szépen adó formájában fizetni fog, nem is kevés pénzt.

Vagy legyen "ingyenes" oktatás, vagy tegyék full fizetőssé az egészet ezzel párhuzamosan az adó ezen részét csökkentsék.

Viktus 2011.09.06. 12:00:01

Nem tudom mi a szocka végén vidáman mentünk konzervgyárba, cukorgyárba, kenyérgyárba ilyen látogatásokra ... meg hordtak diót szedni nem haltunk bele.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.06. 12:01:04

@Conv:

Ingyenbusz, mint a Nyakóéknak, mi?
Boldog kommunizmus, igaz?
Ej-ej.....:)

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 12:06:20

@Roltii: Dehhhhogymegy! Elvégzi a szakközepet, AZONNAL kap egy jó ajánlatot Németországból, kap 2000 Eurós fizut, jó és megbecsült állást, munkakörnyezetet, de majd neked levelezőn beáll Németországból elvégezni egy Bsc-t, mi? :D Kinn olyan továbbképzést kap, ha jól dolgozik, hogy ahhoz képest a magyar Bsc kutyafing.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2011.09.06. 12:08:16

@Conv: igen, de akkor még voltak TSZ-ek ahová ki lehetett hajtani az iskolásokat dolgozni. most hová menjenek? nagygazdákhoz akik a saját melósaikat se fizetik ki rendesen?

Roltii 2011.09.06. 12:08:32

@Transylvanianmixedgrill:
jah, kap 2000 eurót. De meddig? ha egy picit is gondolkodik előre, akkor rájön, hogy cirka 5 max 10 év múlva szóba se fognak vele állni, mert nincs diplomája. Az, hogy ez jó dolog-e vagy sem, nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy így lesz.

Lecso (F*ck the Shit) · http://www.youtube.com/watch?v=OyxNgnQ9m30 2011.09.06. 12:09:18

@laspalmas: "Érthetetlen, hogy a sokadik csattanós pofon után, miért tartja oda újra a fejét?"
nálunk a tanyán az ilyenekre mondják, hogy "kéri az ostort az élettől"... 8-)

Enrico72 2011.09.06. 12:12:13

Ti mindig mindenbe beleköttök? 10 évre a rezidensek röghöz kötése jaj jaj. Ez önkéntes! A hazaáruló Gyurcsány mit tett az egészségügyért? Lol
Másik a gyárlátogatások. Ezzel mi a baj? Elvisznek mondjuk egy csoportot a legógyárba. Szerintetek nem élveznék? Nyilván nem gumigyárba fognak menni............
Hány százalékkal csökkent az iskolából lógó diákok száma? Bevált a szigor! Ezt miért nem csinálták meg a libsik? Lehetőségük lett volna rá

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 12:12:25

@laspalmas:
amennyire tudom egy hónapban 4 szombat van minimum, ezen a négy szombaton kb 20 gyerek dolgozott 4 órában szombatonként, azaz 320 órányi munkáért cserébe kapta a buszt "ingyen" az iskola.
azaz csak tankolni kellett. a sofőr bérét és a busz bérleti díját nem kellett fizetni. arra a havi egy alkalomra amikor kellett az iskolának pl. valami vetélkedőre, versenyre utaztatnia a tanulókat.
azt hiszem ez inkább piaci alapú mint kommunista gazdálkodás.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 12:21:19

@Lecso (F*ck the Shit):

természetesen ez gondot jelent, de elmehetnének pl. állatotthonokba segíteni, erdőkarbantartásra, parkgondozásra, stb. nem azt mondom, hogy azért, hogy a szakmaválasztást segítse (amit ez a marharózsa mond) hanem a munkával megismerkedés miatt. a fegyelem, a valamit valamiért megismerése miatt.
szüretelni most is lehetne menni, csak fel kellene venni a kapcsolatot a gazdaságokkal. illetve nem most, hanem már a szünidőben, évkezdés előtt kellett volna. mondjuk talán ilyen felelősségei is lehetnének az oktatásért felelős minisztériumnak, ha már szeretnék hogy az iskola tisztességes, munkát ismerő és becsülő embereket neveljen.

én csupán azt az egy mondatot kifogásoltam az egészből laspi véleményében, amúgy nagyrészt egyetértek vele.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.09.06. 12:30:22

"Honnan fogja tudni az állam, ha egy frissdiplomás külföldön vállal munkát? Be kell jelentkezni indulás előtt a Magyarországot Elhagyó Diplomásokat Regisztráló Hivatalba?"

Oda nem, de az OEP-hez igen, hogy érvénytelenítsék a TB számod, és onnantól könnyű összerakni a történetet a hatóságoknak.

(Persze meg lehet azt is csinálni, hogy az ember külföldön dolgozik, és mégis Magyarországon fizeti a TB-t, csinálják páran, habár elvileg nem lehetne.)

Viktus 2011.09.06. 12:41:32

@Droli:

Elég sok magyar cég csinálja lásd. munkaerő bérléses kiskapu ... több ezres magyar segédmunkaerő dolgozik így német hentesüzemekben, csomagoló cégeknél ...

wazelin 2011.09.06. 12:44:29

@Enrico72: Ha valakit már szerződéssel kell kötelezni arra, hogy maradjon, az régen rossz. Több rezidens ismerősöm van, és nettó 100ezer alatt visznek haza, ügyelettel. Emellett persze tartson fent egy lakást (ilyen fizu mellett csak albi jöhet szóba, ha nem gazdag a család), meg gondoljon a gyermekalapításra. Ilyen szerződést kevesen írnának alá.

Megint rossz végén próbálják kezelni a problémát. Legyen tandíj, normális hitel és ösztöndíjrendszerrel, és adjanak normálisabb fizetést. Kevesebben fognak elmenni.

teefau 2011.09.06. 12:47:35

Sőt, ha valaki külföldre megy nyaralni annak azonnal be kellene fizetnie az út árának másfélszeresét adóban, illetve minden kint elköltött euro után 2 euro bírságot. Elvégre adózó cégeket károsít meg azzal hogy nem itthon költi el, tehát miatta adótól esik el az állam.
Egyébként mit vacakolnak annyit, vasfüggöny vagy mi a szar, utána nem fognak az orvosok vagy az esztergások kifelé rohangászni ha gondolnak egyet...

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 12:49:29

@Enrico72: És ki és mi alapján fogja eldönteni, hogy milyen gyárba mehetnek a gyerekek? Lesznek gyárak, amikbe nem ildomos elvinni a gyereket, nehogy meglássa, hogyan zsákmányolnak ki éhbérért bérmunkásokat? Lesznek gyárak, amikbe nem ildomos elvinni a gyereket, nehogy meglássa, hogy olajos lesz a kéz, véres a hús? Hány gyár marad, ami megfelel a gyermek kompatibilis feltételeknek?

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 12:54:08

@Roltii: Ez a diplomafétis ez inkább itthon dívik, nyugodj meg, a CNC esztergás az 10 év múlva méginkább keresett lesz és megbecsült nyugaton...

spinat 2011.09.06. 12:54:31

@Conv: aha, én is emlékszem az öszi munkákra, répaszedés meg ilyesmi. Meg voltunk az Ikarusban gyárlátogatni. Igaz az még a cuclizmusban volt. Mondjuk a munkamorálunk is megfelelt egy akkoriban átlagos dolgozóénak. Rózzikától megkérdezném, hogy szerinte melyik cég vállaja be manapság, hogy beszabadul hozzájuk 2 hétre egy csapat 13-14 éves. Vagy a selejtet le lehet majd írni az adóból.

èrdeklödve olvasok HR ötleteiröl, hogy miket akar bevezetni, mert eddig majdnem mind megboldogult gyermekkorom rendszerére emlékeztetett a 70-80-as évekböl.

Viktus 2011.09.06. 12:58:31

@Transylvanianmixedgrill:

Minket anno elvittek mindbe ami a környéken van ... még téeszben is voltunk. :P

Enrico72 2011.09.06. 13:00:14

@Transylvanianmixedgrill: Félelmeid feleslegesek. Nyilván lesz egy szakemberekből összeállított csoport + a gyárvezetőket ha értesítik erről nyilvánvalóan össze tudnak állítani egy olyan programot ami a gyerekek számára is emészthető

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:01:19

@Viktus: Mi is voltunk, meg nyáron egy hét kertészkedés és földásás a technika kertben. Jól elbasztak 1 hetet a nyarunkból, egy életre meggyűlöltették velem a földtúrást, a mezőgazdasági munkát....

Viktus 2011.09.06. 13:01:26

@Transylvanianmixedgrill:

Jah csak az egyszeri gyermek előtt nincsen olyan lehetőség, hogy CNC esztergás, hegesztő, forgácsoló vagy bármi értelmes szakmát tanulhasson a szakképzésben, mert a szakmunkásképzés olyan területeken nyitott, mint pl. a kőműves, szobafestő ezeknél a gyakorlatot letudják az önkormányzati intézményeken való évenkénti pepecseléssel , a bolti eladó lásd. cba gyakorlat ingyen, vagy a tehetősebbeknek a fodrász szakma, ha tudnak pengetni a gyakorlatért.

spinat 2011.09.06. 13:01:38

@Droli: 10 éve élek külföldön, szerinted voltam az OEPnél? azt sem tudom él-e még egyáltalán a taj számom. Még az állandó lakcímem is megvan, mert valahányszor otthon vagyok, valahogy sose jut idö arra, hogy a hivatalban ücsörögjek.

Viktus 2011.09.06. 13:02:12

@Transylvanianmixedgrill:

Nekem tetszett a tehenészet ... lehetett a fejőgépeket felrakni a tehénre meg ilyenek ... szart nem kellett lapátolni. Így meg hangulatos volt.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:02:29

@Enrico72: Ecsém, te hány magyar gyárban dolgoztál életedben? Én elárulom az én tapasztalatomat: 4 évet húztam le. És hoppá, nem a legszarabb üzemben, Köszönöm szépen, magyar gyárból ennyi elég is.

Enrico72 2011.09.06. 13:06:39

@Transylvanianmixedgrill: Egyben sem dolgoztam, de már sokat meglátogattam vezetéssel. Nekem nagy része tetszett is. Ezt tehetik majd meg a gyerekek is.

hivatásos naplopó 2011.09.06. 13:06:44

@Roltii: 31 évesen egy érettségivel jobban keresek mint egy lófasz bsc diplomás. sőt, már embert már informatikai végzettséggel vesznek csak fel mellém. ha elég jó vagy és nem pályakezdő akkor le se szarják, hogy melyik suliból jöttél ez csak és kizárólag az állami és a begyepesedett magyar kisvállalkozásokat érdekli

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:06:58

@Enrico72: Az elmúttnyóccév kimaradt a mondatból. Demagóg fasz.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:08:05

@Transylvanianmixedgrill: Szóval csak elmondom: a Lego gyár az mondjuk nem móka és kacagás, hanem fröccsöntöde és csomagolda. Zajos és büdös.
Autógyár: hatalmas zajos, büdös összeszerelde, ahol ugyanazb a munkafázis csinálod, amíg össze nem esel, nem farmerban, meg Replay dzsekiben mókázol, hanem van egy egyenruhád, amiben szürke kis egérke vagy. Nem egy öröm és bódottá.
Feldolgozóipari kis vagy közép üzem, autóipari beszállítő: ugyanez pepitában, csak még zajosabb, még büdösebb, még lehangolóbb, még szürkébb egérke vagy.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:11:04

@Enrico72: Tipikus szemellenzős idióta vagy. Csak gratulálni tudok.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:14:21

@Enrico72:

Muhahahhaha! :DDDD
Na akkor elárulom, hogyan néz ki a gyár, mielőtt te odaérkeztél a vezetéssel. Két héttel előtte összerántják a kollektívát, hogy két hét múlva jönnek a fejesek látogatni, szóval, mindent rendbe lássanak, mert ha nem, akkor úgy kivágjuk a renitenst, hogy csak nyekken. Cigányoknak fizetés nélküli szabi adunk aznapra, ne rontsák a levegőt és a látványt, mindenki kimossa a koszos cuccát végre, minden úgy legyen, ahogy előírás szerint van...egy napra. Mindenki felvegye a védőfelszerelést, amit aztán másnap adhat is vissza, annak a raktárban a helye. Mindenki mosolyog és bokázik, munkaterületet felnyalni, ablakokat lemosni, íróasztalról elpakolni.

Na ezt láthattad te, neked és a vezetésednek csinálták...egy napra. :DDD

Enrico72 2011.09.06. 13:18:31

@Transylvanianmixedgrill: Nem mondtam, hogy felemelő érzés lehet egy gyárban dolgozni. Az viszont, hogy milyen úton módon készülnek a tárgyak érdekes lehet. Különösen egy kisgyereknek. Mert az hogy egész nap a padban ül tényleg egészen kiváló dolog..

Jurganov 2011.09.06. 13:18:51

@Transylvanianmixedgrill: te tényleg dolgoztál már :D
@Enrico72: "Egyben sem dolgoztam" <- ez igazából mindent elmond :)

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:19:33

@Viktus: Szeretem az ilyen romantikázós példálózásokat, "szerettem a tehenészetet, mert olyan hangulatos volt a fejőgépet felrakni." Ugyanígy szerettem, amikor még cserépkályhánk volt, amikor lejöttek hozzánk a pesti rokonok és áradoztak, hogy jajde szép is a cserépkályhás fűtés, de hangulatos, de romi, irigyelnek bennünket. Hát az, biztos az, egy napra, max. egy hétre. De amikor már 15-dik éve hordod be a fát, salakozol és koszolod a lakást, megégeted a kezed, és hóban is mehetsz ki a fáskamrába, akkor nem akkora hangulat...

Jurganov 2011.09.06. 13:20:16

@Jurganov: ettől függetlenül a gyárlátogatást nem tartom rossz ötletnek, serkenti a kicsiket a nyelvtanulásra :P

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:20:50

@Jurganov: Hehe, mégpedig minőségirányításban. Szerinted, mennyire voltunk profik már a végére abban, hogyan kell elkábítani a látogatókat, auditorokat??? :P

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:21:58

@Enrico72: Hidd el nekem, arra éppen elég a Spectrum tévén a Hogyan készült?! :D

Ironfist 2011.09.06. 13:22:00

@Lecso (F*ck the Shit):
Vagy ugye van az is, hogy "Vadász, vadász, te szopni jársz ide!" :D

@Enrico72:
Mitől hazaáruló a Gyurcsány? Felejtsétek már el ezt a fideszes demagógiát, hogy aki nem velünk van, az hazaáruló!
Egyébként is, milyen szigor vált be? Eg darab szigort nem lehet alkalmazni az oktatásban, mert egyből pattognak a szülők, a jogvédők, meg a fene tudja, még kik.

Ja, meg :
" 10 évre a rezidensek röghöz kötése jaj jaj. Ez önkéntes!"
A Manyupból is önkéntesen mentél el, hogy az állam faszát szopd, ugye? Véletlenül sem azért, mert megzsaroltak, hogy a felét nem fogod akkor megkapni, hanem pusztán jópolgári kötelességtudatból.

@Transylvanianmixedgrill:
Én dolgoztam a Nokiában is, meg a Reckitt Benkieserben is, igaz ez utóbbiban csak diákmunkásként. Ezen tapasztalataim alapján, ha gyerekeket visznek gyárakba, nemhogy megszeretik, meg megtapasztalják az ottani dolgot, hanem még a munkát is megutálják egy életre (még nehogy a "jó" példa ragadós legyen, és ők is inkább gyerekcsinálásból, meg segílykéből éljenek). Bár a Nokiában finom kaját adnak :D

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:22:05

@Transylvanianmixedgrill: Nagy kár, hogy ezt hiába magyarázod Szíjjártó Enriconak :)

Enrico72 2011.09.06. 13:27:31

@Ironfist: Szerintem az, hogy nem akarta megadni az állampolgárságot a határon túlra szakadt nemzettestvéreinknek az kimeríti ezt a fogalmat.

Aki nem járatja iskolába a gyerekét nem kap segélyt. Ez megtette a hatását és igazán nagy sírásról nem tudok.

Mert manyupba belépni önkéntes volt? Engem pl nem kérdeztek meg erről. Örülök neki, hogy ezentúl nem milliárdos üzletemberek bankszámláját fogom hizlalni. Akinek meg ez a fixa ideája az nyugodtan maradhatott.

Enrico72 2011.09.06. 13:29:00

@Transylvanianmixedgrill: Szerintem teljesen más a TVből nézni, mint személyesen tapasztalni. Pl elmenni a túró rudi gyárba. Mi kára lesz a gyereknek ebből?

spinat 2011.09.06. 13:29:04

@Enrico72: és ezt így hogy? a párttitkár leszól a pártbizalminak a cégnél, aki bemegy igazgatóúrhoz, aki ettöl beijed, leszól a müvezetönek, hoyg Kovács kartárs, jön a Mókus örs a Wass Alber táltalános sikolából, legyen szíves összeállítani nekik egy kéthetes programot. Nade fönök úr, határidönk van, 12 ezer darab tükröt kell szállítanunk péntekig az Audinak.
Nem baj Kovács kartárs, majd a gyerekek megcsinálják.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:30:34

@Enrico72:
Mert manyupba belépni önkéntes volt? Engem pl nem kérdeztek meg erről. Örülök neki, hogy ezentúl nem milliárdos üzletemberek bankszámláját fogom hizlalni. Akinek meg ez a fixa ideája az nyugodtan maradhatott.

160k volt a reálhozamom, úgy hogy 5 év munkaviszonyra, és az első 3 évben nem igazán volt jó fizetésem. Tehát nem fizettem be túl sokat. Állami nyugdíjba befizetett pénzt mikor is ad reálhozamot? Te demagóg fasz.

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:32:12

@Ironfist: Legjobbat még nem is tudják a romantikázók. Szóval gyárban dolgozó fizikai munkát végzők nagy-nagy része ma már kölcsönzött bérmunkás. Ez azt jelenti, aki nem tudná, hogy X kft. felvesz téged, ő alkalmaz. Y kft felhívja X kft-t, hogy kellene nekem 20 munkás. X utasít téged és másik 19 munkást, hogy holnap szokásos helyen fel kell szállni a reggeli munkásbuszra, és visz a munkahelyre a busz, de most nem Budára, hanem Kispestre. Ez elmegy mondjuk fél évig, aztán fél év múlva Y felhívja X kft-t, hogy szerződést bontunk, nincs szükség hétfőtől a 20 melósra. Nemtom, teccikeérteni, te mint melós nem lettél kirúgva, csak többet a busz nem megy a gyárba, téged csak X kft rúghat ki. De többet téged nem látnak a gyárban, amiben eddig dolgoztál. Kollektíva gyakorlatilag nem létezik az ilyen üzemekben, a fluktuáció nem is jó szó ennek a jelenségnek a leírására. Egy senki vagy, max egy szám, az "X kft. egyik embere a húszból".

Transylvanianmixedgrill 2011.09.06. 13:34:10

@Enrico72: Ez közhely
De gondolom az lenne a cél, hogy kedvet csináljon.
Hát látod, azt nem fog, az tutifix.

Ironfist 2011.09.06. 13:34:11

@Enrico72:
"Mert az hogy egész nap a padban ül tényleg egészen kiváló dolog.. "

Ezek szerint iskolában sem nagyon jártál még... elárulom, első, második osztályban az, hogy ha egy nap van 5 órája a gyereknek, az a hosszú nap. Vagy nálad egész napos ülésnek számít 5*45 perc, közte 15 perces futkosással? Ráadásul ugye heti három tornaórával? Szegény gyerekek!
Ugyanis azok, akik egész nap egyhelyben ülnek, azoknak - mosd ki a csipát a szemedből, hogy el tudd olvasni - MÁR NEM KÖTELEZŐ TANULNIUK. Érettségizni nem kötelező, aki meg akarja szerezni, az tudja, mit vállal azzal, hogy eeeegész nap bent ül a suliban. Diplomát szerezni pláne nem kötelező.

@Jurganov:
Ja, ezzel akarják rávenni a gyerekeket, hogy inkább latint, meg franciát tanuljanak majd, mintsem gyárakban kelljen dolgozniuk :D

Ironfist 2011.09.06. 13:35:16

@Enrico72:
"Szerintem az, hogy nem akarta megadni az állampolgárságot a határon túlra szakadt nemzettestvéreinknek az kimeríti ezt a fogalmat.

" De a böntetőtörvénykönyv szerint meg nem, úgyhogy jó volna utánanézni az idegen szavaknak, mielőtt dobálózunk vele.

Enrico72 2011.09.06. 13:38:03

@spinat: Szerintem a gyárak majd csinálnak valami látogató központ félét ahova előzetesen be kell jelentkezni. Nyilván lesz olyan gyár is ahol nem lesz ilyen lehetőség. Attól hogy odamegy n+1 gyerekcsoport a gyártás még nem áll le.

Enrico72 2011.09.06. 13:40:01

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Nem ad reálhozamot, de a szüleid cserébe kapnak nyugdíjat. Ha annyira jó volt a MANYUPban, akkor minek léptél vissza? Felhívott a Miniszterelnök Úr és megmondta, hogy ki leszel rúgva? Ismerek két olyan embert is aki közszférában dolgozik és maradt a pénztárnál.... és nem lettek kirúgva. Nahát.

Jurganov 2011.09.06. 13:41:38

@Enrico72: soha többé nem eszik túró rudit? mert ha meglátja hogyan készül...:)
@Transylvanianmixedgrill: jujujuj, ne már :) ennyire tisztában vagy a magyar helyzettel? de már nem itthon élsz ugye? szomorú, de nagyon igazad van. annyit még ehhez, hogy a "ki lesz a hónap dolgozója és zsebeli be az 3-5000 bruttó extrapénzt ?" illetve a " ki teljesített legkevesebbet, mivel tőle sajnos meg kell válnunk?" az állandó kollektívát is egészen szépen le tudja zülleszteni. tapasztalat.

Enrico72 2011.09.06. 13:41:44

@Transylvanianmixedgrill: Szerintem nem feltétlenül a kedvcsinálás a cél, hanem megmutat a diákoknak a gyártás folyamatát. Ez érdekes. Ettől még nem gondolnám, hogy mindenki oda akar menni dolgozni, de legalább lesz a kölköknek egy képe a dologról.

tééényleg? 2011.09.06. 13:42:58

Nem az a lényeg, hogy a röghöz kötés jó vagy nem jó, hanem, hogy van-e a mai Mo-on alternatívája :( Sajnos nincs. Ha pedig így marad, a mi gyerekeinket már üzbég és marokkói orvosok fogják kezelni.
Valaki húzzon ki a csodakalapból bármi egyebet ami nem csak vágy(-álom), hanem a realitás talaján áll és megoldja az egészségügy problémáit.

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:43:00

@Enrico72: *facepalm* te tényleg vmi harmadik vonalbeli fideszes párttag lehetsz ennyi ésszel megáldva. A gyárak miből építenek majd látogató központot, mikor a válság alatt a legtöbb helyen leépítések voltak meg csökkentett műszakok, hogy elkerüljék a csődöt?

Ironfist 2011.09.06. 13:44:15

@Enrico72:
" Akinek meg ez a fixa ideája az nyugodtan maradhatott. "

Te tényleg kurvamódon demagóg vagy. Akinek az a fixaideája? Mi? Hogy esetleg kap is némi nyugdíjat, és nem elrabolja tőle a fidesz? Aki garancialevelet küldött mindenkinek, hogy megőrzik a nyugdíjakat?
www.rkdsz.hu/blog/wp-content/uploads/2011/04/fidesz-garancia.jpg
Aki ígéretet tett arra, hogy MEGVÉDI a magánynugdíjpénztárakat?
www.rkdsz.hu/blog/wp-content/uploads/2011/04/13havi-fidesz-414x296.jpg

És igen, az, hogy Önkéntes Magánynugdíjpénztár, az nekem azt jelenti, hogy önkéntes. Szólj, ha az önkéntes szónak bármi más jelentését felleled, de addig maradok ennél, ha nem gond.

"Pl elmenni a túró rudi gyárba. Mi kára lesz a gyereknek ebből? "

Mondjuk az, hogy azok a gyerekek többet nem esznek túrórudit, ha meglátnák hogyan, és miből készül :D A sör, meg a parizer ugyanez, meg gyakorlatilag minden más is.

Enrico72 2011.09.06. 13:44:43

@Ironfist: Igazad van, ezért nem fogják lecsukni a bálványodat, de szerencsére már felfüggesztették a mentelmi jogát. Gyanítom, hogy hosszú évekre a rács mögé fog kerülni.

Jurganov 2011.09.06. 13:46:29

@Enrico72: hopp,hopp,hopp :) az új fideszes duma :) tetszik. tanítják nektek vagy csak így jön ki? "aki nem velünk az ellenünk" meg hasonlók.

Ironfist 2011.09.06. 13:47:43

@Enrico72:
"Ha annyira jó volt a MANYUPban, akkor minek léptél vissza?"

Hmm, nem is tudom... TALÁN MERT MEG LETTEM ZSAROLVA? HOGY ELVESZÍTEM A NYUGDÍJAM JÓ RÉSZÉT, HA NEM TESZEM?

Te tényleg ennyire nem fogod fel, amit mondunk?

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 13:48:07

@Enrico72: Igen, a miniszterelnök úr közölte bizony. Tudod volt az a kedves barátságos zsarolás, hogy fizessem tovább az állami nyugdíjjárulékot, de abból onnantól kezdve egy fillért sem látok, mint másodrendű állampolgár.
Szüleim meg a nyugdíjukat az általuk és általunk befizetett adókból és járulékokból fogják kapni majd. Hogy te meg én majd miből kapjuk, az sokkal érdekesebb kérdés.

spinat 2011.09.06. 13:48:24

@Enrico72: OK, én azt hittem egy kicsit dolgozniuk kell, hogy jobb legyen a rálátásuk, mint anno a tszben nekünk. Akkor mondd már meg, attól, hogy egy konf teremben bemutatják a céges propagandavideót, mitöl különbözik az, hogyha a osztályateremben megnézik ugyanazt? Vagy az az n-1 gyerekcsoport átsétál az üzemen? Te tényleg csak filmen láttál eddig gyárat?

Enrico72 2011.09.06. 13:50:01

@Ironfist: Nem volt más választásuk. Mekkora lyukat ütött a költségvetésben? Barossoék nem akarták elszámolni. Az EU megkötötte a kezét. Mégis.. 97% visszalépett. Azért, mert annyira nagyon sikeres volt a nyugdíjrendszerünk? Az emberek nagyon nagy része szerencsére úgy döntött, hogy az államiba lép, de ez itt nagyon off, van erre külön topik az index fórumon

Ironfist 2011.09.06. 13:51:25

@Jurganov:
Ebben most tök egyetértek. Csak nem új ez a duma, hanem jó régi, csak a fidesz most leporolta. Meg az ilyen Enricofélék is, ahogy látom, ugyanis:

@Enrico72: "Igazad van, ezért nem fogják lecsukni a bálványodat, de szerencsére már felfüggesztették a mentelmi jogát."

Miért gondolják ezek a narancslekvárok, hogy nekem a Gyurcsány lenne a bálványom, csak mert ellentmondást találok a demagóg faszságaikban? Enrico.. hmm.hmm... csak nem @elektromotor: vagy véletlenül, másik néven, mert ki lettél bannolva flémelésért? Ennyire hülye ugyanis nem lehet több ember is egyszerre, hogy képtelen felfogni, hogy nem "Gyurcsány vs. Orbán" a világ :D

Enrico72 2011.09.06. 13:52:10

@spinat: Voltam már gyárlátogatáson és nekem tetszett, mint fentebb említettem. Átsétálnak az üzemen. mesélnek nekik, ilyesmi. Miért káros ez rájuk nézve? Te nem örültél volna egy ilyen lehetőségnek gyermekkorodban?

Roltii 2011.09.06. 13:53:21

@Enrico72:
2 dologért léptek vissza:
- féltek, hogy bukják az állami nyugdíjat
- kapnak kápét (reálhozam)
Meg pár barom elhitte a propagandát is...
Én maradtam, van vagy 35 évem, addig úgy is 25x megváltoztatják, visszalépni biztos lesz esély, ha úgy alakul, viszont államiból vissza mnyp-be már elég necces (csak ha teljesen új rendszer lesz).

Ironfist 2011.09.06. 13:57:12

@Enrico72:
Gyermekkoromban én is voltam gyárlátogatáson, és képzeld nem tetszett, ahogy az osztály többi részének sem. Kizárólag a tanárnak tetszett, mert a gyárvezető megkente, hogy oda vigye a gyerekeket osztálykirándulásra, aztán teleszórtak minket mindenféle reklámanyaggal. Megnéztünk egy üzemen kívüli gépet egy raktárban, mert ugye a termelést nem lehet ilyenek miatt megszakítani, megnéztünk egy "Miért jó a gyár?" típusú propagandafilmet, de elbasztunk egy napot, amit mondjuk tanulásra fordíthattunk volna. Kurva hasznos volt, mit ne mondjak.

Mondjuk, ahogy látom, mennyire be van szűkülve az a narancsszínű kocsonya, ami az agyad kéne legyen, úgysem fogod megérteni, hogy ez miért baj, csak hajtogatod a kérdést, hogy "Ez miért baj? Ez miért baj?" Azzal meg ne törődj, hogy már jó ideje azt magyarázzuk, hogy miért! Az a pártodban nem szokás :)

Jurganov 2011.09.06. 13:59:13

@Ironfist: "amit mondjuk tanulásra fordíthattunk volna..." na neeee, azért ne essünk át a ló túloldalára :D

Enrico72 2011.09.06. 13:59:48

@Roltii: Ennyi a történet. Aki maradni akart maradt, Aki nem akart, nem maradt.

Enrico72 2011.09.06. 14:01:36

@Ironfist: Szóval azért baj, mert helyette tanulniuk kéne? A sok elméleti képzés mellett látnának valami gyakorlati dolgot.

Roltii 2011.09.06. 14:06:51

@Enrico72:
na jah. Csak én látom, hogy miről szól, és kockáztatok. Lehet, hogy szarul járok, de csak 35 év után derül ki, mert kb annyi van még hátra.
Mivel Magyarország lakossága mondhatni nagyrész pénzügyi analfabétákból áll, ilyen döntést nem lehetett volna rájuk bízni, vagy ha igen, sokkal nagyobb felvilágosításra lett volna szükség. Mert ami TV/Rádióban ment, az minden volt, csak kulturált tájékoztatás sem. Ráadásul a MANYUP-ok is kussoltak, hiszen nem vállalhatják fel, hogy 35 év múlva nekem kurva jó lesz, mert lehet, hogy tévednek. De az államit választók is beszophatják, mert náluk viszont rohadtul nem múlik a nyugdíjuk azon, hogy mennyit kerestek előtte (hisz csak a kevesebbet keresőkhöz képest kapnak többet, fasz se tudja, hogy az mennyi lesz reálértéken akkor).
Szóval tájékoztatás nélkül, és ilyen rövid határidővel nevetséges zsarolás az egész. Jah, és olyan nincsen, hogy azért kell elmennem nyilatkozni, hogy fennmaradjon egy állapot, mert ha nem megyek, akkor megváltozik. Nonszensz....
na mindegy, hagyjuk eléggé OFF ez ide...

Combi a ballibes Ferkófan 2011.09.06. 14:08:54

@Enrico72: Én meg egy gyár r&d részlegén dolgoztam, és mivel urambocsá' dohányzok, elég sokat voltam lenn maga a gyár részben. Akkor is mikor látogatás volt, akkor is mikor nem. Illetve a 3. verzió mikor nekünk kellett valamit ellenőriznünk odafenn.
a. Látogatás @Transylvanianmixedgrill: Itt olvashatod milyen.
b. Lemegy az irodista: Meghunyászkodás, sunyin összepislogás, viszont 110%-ig előírás szerint dolgozás (ez természetesen a teljesítmény rovására megy). Majd, ha eleget lejársz egy műszakhoz rájönnek, hogy jé a fehérgalléros is ember, és onnantól normálisak veled, sőt még ötleteket is adnak, hogyha így meg úgy csinálnak vmit az sokkal gyorsabb és hatékonyabb, mint ahogy mi a számítógép mellett kitaláltuk.
c. verzió a "normál" dolgozás mikor munkavédelmi előírások csak minimális szinten betartva, hisz a teljesítmény mindenek felett. És mikor le kell gyártani 20ezer szelepet jövő hétre valamelyik partnernek, akkor a gyárvezető a háta közepére fogja kívánni az iskoláscsoportokat Rózsikával együtt. Nem a Kádár-korban élünk ember, verseny van meg kapitalizmus.

spinat 2011.09.06. 14:16:01

@Enrico72: persze, hogy tetszett. elmaadt egy csomó óra. Amúgy kalapáltak valamit, meg festettek valamit, de hogy egy busz hogy készül, azt nem tudtam meg.
Amúgy tényleg, hogy képzeled? van egy üzem, ahol szépen be van osztva, hogy ki mit csinál. Jönnek a szalagon az alaktrészek, nagy gépek csattognak. targoncán viszik ide-oda a dolgokat, Esetleg darun. èles szerszámok, fúrók, miegymás. Erre beszabadul oda 30 izgatott 13 éves és a tanárnénivel szépen átsasszéznak az üzemen, a szakik meg mondják nekik, hogy most éppen mit csinálnak. Ember, egy üzem/gyár nem játszótér! Itt figyelni kell, mert minden veszélyes lehet. hacsak nem Pistike apukájának a maszek autószerelö mühelyéröl van szó.
Te hol dolgozol? állami cégnél irodában?

Apafarkas 2011.09.06. 14:20:00

ez a világ szánalma...mi ez a röghözkötés?
Ha a kölyök egyetem után külföldre megy melózni, visszakapom az adómat?
Az állam munkát is biztosít a szerződéshez? Mi van, ha a tanár elmegy benzinkutasnak, az ápolónő meg irodistának? Akkor mi alapján fizet?
Gyakorlatilag ezzel utólag fizettetik ki a képzés költségét. Akkor már nem lenne tisztességesebb és egyszerűbb simán tandíjat fizettetni?
Ja persze, NEJAZEMBEREKKELFIZETTESSÉKMEG! Ostoba majom mind, de az is, aki tapsol ehhez...

Enrico72 2011.09.06. 14:22:04

@Apafarkas: Tandíjat? Az orvosinak tudomásom szerint milliós tétel a tandíja. Ki tudná ezt kifizetni?

Melchi Zadok 2011.09.06. 14:25:30

kedves Zero! A Kedves Vezetőnk nem áll bukásra?

spinat 2011.09.06. 14:29:53

@Enrico72: na akkor vezesd tovább ezt a gondolatodat. Az orvosi képzés milliós tétel, nem sokan tudnák kifizetni. Mostani megoldás az államtól: legyen inygenes az oktatás. Miért? mert kell az államnak/a társadalomnak az orvos. Miböl lesz akkor a képzés fizetve? Adóból. Mindenkiéböl. Ember fia/lánya elvégzi az orvosit, kinyílik lassan a csipája. Itt mérlegel, mennyi még bennem a lelkesedés? Lekezdjük a rezidensképzést. Közben mégjobban kinyílik a csipája. Ki Mo-on az orvosok legnagyobb munkaadója? Az állam. Mennyit ér egy orvos ma az államnak? Kevesebbet, mint egy utcaseprö. Segítsek tovább, vagy magadtól is be tudod fejezni a gondolatmenetet?

Enrico72 2011.09.06. 14:33:26

@spinat: Miért ennyi a fizetése? Szócskáék csökkentették? Ja hogy Horváth Ágnesnek meg társainak 8 év alatt sikerült mindent tönkretennie? A rendrakás nem megy végbe ilyen rövidke idő alatt

bandika gazdája 2011.09.06. 14:34:51

EZ NEM VICC! 9 éves koromban a szocializmusban valami barom kitalálta, hogy a kicsik ismerkedjenek a munka világával! Elvittek bennünket úgynevezett üzemlátogatásra tényleg egy baromfifeldolgozóba! 35 éves koromig nem bírtam megenni semmiféle húst, további 5 évig baromfihúst. Most a havi húsadagom 10-15 dkg. Ez még nem lenne baj (bár akkoriban még nem volt divat vegának lenni, a szúleim elfogadták) az igazi baj volt, hogy még évekeig felriadtam, mert arról álmodtam, hogy ölik a csirkéket kisollóval, és hogy mennek élve a forró gőzbe. Remélem ma már nem úgy van, de egy biztos! Nem mindig való "a munka világa" gyerekeknek! Persze van benne jó is! Bősz állatvédő lettem!

spinat 2011.09.06. 14:52:24

@Enrico72: azért ennyi, mert kell a DVSC-nek a stadion, Lézernek az audihoz a blokkoló, a magánhadseregnek a q7es. Hülyeségeket én is tudok mondani. Ha a rendrakás az , hogy a képzésért cserébe, diploma után 10 év éhbért alá kell írni, akkor szeritned ettöl több lesz az orvos, vagy kevesebb?
Akkor soroljafd hogy 8 év alatt mit tettek tönkre, ami miatt csak ennyit keresnek az orvosok? Horváth Ágnes csökkentette a fizetésüket?
Mi a szakmai véleményed a vizitdíjról, a kórházi napidíjról?
èrdekelne, mert úgy látszik te tudod hol lettek elszúrva a dolgok.

Apafarkas 2011.09.06. 14:53:39

@Enrico72: Egyrészt lásd Spinat levezetését, másrészt meg tudod vannak emberek, akik előre gondolkoznak, és félretesznek a gyerek tanulmányaira. Ez MO-n nem fog működni, mert a sok barom pártdroid mindent az államtól vár.
Másik esetben pedig a kedves hallgató felveszi a diákhitelt, oszt' abból finanszírozza a tanulmányait.

És kurvára senkit nem érdekel azemúttnyócév, mert azóta is elmúlt már nem kis idő, és faszságokon kívül mást még nem csinált a narancsos kompánia. De a sok kétbites naridroid azt is elfelejti, hogy drága Pártunknak volt már egy 4 éves ciklusa, ami alatt szintúgy nem volt semmiféle strukturális reform, és sikerült úgy elbaszniuk, hogy visszatapsolták a komcsikat kétszer is.
Az meg titeket ugye nem zavar, hogy a Főtitán meg előre megmondta az amcsiknak, hogy a kampányban hazudozni fog?

Ironfist 2011.09.06. 14:56:44

@Jurganov:
Jó, ezt így felnőttfejjel nézve mondom csak, akkor nyilván jobban örültem volna, ha nem kell még suliba se menni.

@Enrico72:
"Ja hogy Horváth Ágnesnek meg társainak 8 év alatt sikerült mindent tönkretennie?"

Igen, ezaz! Tudtam, hogy nem bírja, ki, és beveti a (szerintük) mindent ütő fideszes adut! "zelmútnyócév! Ennyi, ha kimondja ezt a varázsszót, akkor onnantól igaza van, és kész, nem lehet vele vitába szállni! :D

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.06. 15:00:11

Ez a gyárlátogatás dolog a boldog gyermekkoromat idézi.
Banyek ezek újra feltalálták a kádárizmust.
Én 1974 - 1982 között jártam általános iskolába tehát bőven a kádárizmus legszebb éveiben.
Na ott volt divat ez a pályaválasztási tanácsadós dolog.
Emlékszem hogy a gyerekek szülei bejöttek és előadást tartottak a saját szakmájukról.
Volt a Horvát Laci apukája aki sofőr volt, a Pető Zsolti apukája villanyszerelő, stb.
Meg valahogy elintézték hogy mehessünk különféle gyárlátogatásra is.
Emlékszem amikor átmentünk a Tugsram Gyárba ahol lámpa gyártó gépeket csináltak.
Meg elmentünk az ÉDÁSZ számítógépközpontjába (banyek akkor még nagygépek voltak megy lyukkártya meg mágnesszalag).

Hú majd én is készülhetek előadásra a fiam osztályában hogy milyen programozónak lenni?

spinat 2011.09.06. 15:02:54

Amúgy tisztában vagyok vele, hogy nem másfél éve kezdödött az orvosok elvándorlása. Na de mit tettek ellene az elmúlt másfél évben a neren, meg az alkotmányozáson kívül? Mer uyge a pálinkafözés liberalizálása az elsö lépések között volt. Biztos, mert nem jut pénz fájdalomcsillapítóra, és bódulatban mégsem fáj annyira, igaz?

Ironfist 2011.09.06. 15:04:08

@Apafarkas:
"Az meg titeket ugye nem zavar, hogy a Főtitán meg előre megmondta az amcsiknak, hogy a kampányban hazudozni fog? "

Ha akkor nem zavarta, mikor az első megválasztásakor számonkérték rajta, ő meg azt felelte, hogy "Bocsi, az csak választási ígéret volt!", akkor most miért zavarná? Na és itt jön a kettős mérce, hogy amit Orbán tesz, az jó, függetlenül attól, mi az, de ha más teszi ugyanezt, az rossz, függetlenül attól, mi az. Mert hogy ha Orbán szarik egy nagyot, azt ők megeszik, veszekednek az utolsó tunkolásért, és utána megnyalják mind a tíz ujjukat. Mire is emlékeztet engem ez a feltétel nélküli, önként alárendeltség, ez a birkajellegű, agyhalott zombiszerű szolgalélek jellegű viselkedés..? Hmm, csak nem Orbán (most éppen) kedvenc vallására?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.06. 15:06:41

Amúgy meg szerintem ennek a Hoffmanni elképzelésnek az alábbiak miatt nincs semmiféle értelme.
Magyarország annyira instabil és bizonytalan hogy soha nem tudhatod hogy milyen szakmába érdemes energiát fektetni amiből meg is lehet hosszú éveken keresztül élni MAGYARORSZÁGON.
Mert mondjuk a fickó mondjuk hidegburkolónak tanul és megtanul németül akkor ausztriában vagy németországban már oké az élete.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.06. 15:08:20

@Ironfist:
Érdekes módon az osztályvezető főorvos ismerősöm MOST ment ki ausztriába dolgozni és nem az emútnyócévben.

SvenH. (törölt) 2011.09.06. 15:08:28

@Transylvanianmixedgrill: "Elvégzi a szakközepet, AZONNAL kap egy jó ajánlatot Németországból, kap 2000 Eurós fizut, jó és megbecsült állást, munkakörnyezetet, de majd neked levelezőn beáll Németországból elvégezni egy Bsc-t, mi? :D Kinn olyan továbbképzést kap, ha jól dolgozik"

nem maradt ki ebbol a felsorolasbol hogy ALAIR egy SZERZODEST azzal aki kitanittatja? hogy 5 evig el nem megy kulonben visszafizeti a tanfolyas koltseget?

ezt akarjak tisztelt kurmanyunk is
szep dolog, csak mire ebbol valojaban eredemeny lesz az 20 ev...
nem kellett volna 1998 -ban a tandijat beszuntetni hanem felvinni 20% ra, maris a problema 20% -al kisebb lenne!!!

Mourinho már nem a király 2011.09.06. 15:11:14

fenteslent.blog.hu/2011/09/06/legyen_e_peking_ter_a_moszkva_terbol?fullcommentlist=1#comments
Ez mindenkinek megvolt? :D

Hogy on is legyek: az a szomorú, hogy ez a Matolcsy, Hoffmann és társaik csak azt bizonyítják, hogy pártszínektől függetlenül nyomorékok ezek mind. Hát miért nem lehet értelmes emberekkel értelmes dolgokat összehozni? Ha jobban megy az országnak többet lehet lopni is nem? Kár hogy mindegyik dilettáns, és befolyásolható.

Ironfist 2011.09.06. 15:29:06

@Di622:
Ez azért van, mert ugye egy-két hete Matolcsy kiderítette, hogy még rosszabb állapotban volt az ország, mint ahogy az átvételkor hitték. Az elmúltnyólcév olyan rossz volt, hogy még az utána következő éveket is tönkreteszi, és egyre rosszabb lesz tőle minden, nem tudtad? És ahogy halad az idő, mindig egyre rosszabb volt a zeemútnyócéév.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.06. 15:32:45

A poszt fele teljesen jogos, a másik felét meg egyszerűen nem értem.

Ami jogos: nincs program, nincs főnök, és még egy patthelyzet is kialakult, vagyis nem is lesz.

Na de: "röghözkötés": Egyszerűen nem vágom, hogy Zero te hogyan gondolod a versenyképes fizetés biztosítását? Hoffmann is állítson fel bérkommandót, és ahol 500ezer forint alá megy a nettó ott csapjanak le? Orbán rendeljen el 300%-os fizetésemelést minden értelmiségi szakmában?
A pozitív várakozás, egy jó gazdaságpolitikával 3%-os növekedés, ha veszünk egy szélsőjobboldali politikát, vagyis, hogy a növekedést a gazdagabbaknak adjuk, akkor ez mondjuk 6%os reálbér-emelkedés az értelmiségieknek. (Hasamra ütöttem, minden esetre elképzelni nem tudom, hogy ennél nagyságrendekkel jobb lehetne a helyzet. Inkább rosszabb.)
Ki lehet számolni, hogy hány év alatt érünk oda, hogy versenyképesek legyenek a fizetések...

Akkor nem vágom, mit csináljon a kormány? Tény, hogy az adófizetők egy rahedli pénzt beleölnek az oktatásba. Ha valaki meg diploma után elhúz a francba, akkor ez kidobott pénz.

A másik, a gyárlátogatás. Nem vágom mi ebben a gáz. Én voltam 10évesen a paksi erőműben, örök élmény. Ha elmentünk volna egy vasöntödébe, egy telefonközpontba, az is élmény lett volna. Miért baj, ha a gyereknek mutogatnak néhány munkahelyet? A többségnek érettségire halvány fingja sincs mit akar csinálni...
(Abban továbbra is igazat adok, ha esetleg ezért került volna a posztba, hogy marginális részlet, és sokkal nagyobb gebasz van, minthogy a gyárlátogatással kelljen foglalkozni. Továbbá 9 év után rohadtul érthetetlen, hogy miért kell ötletelni.)

Viktus 2011.09.06. 16:10:13

"16.05 Nő a cigaretta, az alkohol és a gázolaj adója
Felgyorsítjuk az adó- és vámbevételek beszedésének átalakítását - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy idén eddig 600 milliárd forint tervezett bevétel nem folyt be. Matolcsy szerint az adóhatóság vállalta, hogy 40 milliárddal többet szed be a tervezetnél. Emellett a miniszter szerint teljes beszerzési stopot rendelnek el a közigazgatésban, 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek ls 5 százalékkal az alkohol jövedéki adóját. Utóbbin belül jelentősen, 50 százalékkal nő az aromázott szeszes italok adója. 97 forintról 110 forintra növelik a gázolaj jövedéki adóját."

Készül az újabb Matolcsy bukta ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:14:13

@Droli:

"Oda nem, de az OEP-hez igen, hogy érvénytelenítsék a TB számod, és onnantól könnyű összerakni a történetet a hatóságoknak. "

Miért kell érvényteleníteni a TB-számodat?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:17:09

@tééényleg?:

A dohány jövedéki adója most évi 400 milliárd forint, és jövőre ezt még növelik. Ebből mennyi folyik be az egészségügybe?
Segítek: nulla forint.

De ha veszel egy doboz Red Bull-t, akkor máris betoltál 60 forintot az eü-kasszába.

zrobasé 2011.09.06. 16:18:35

- a gázolaj esetében is növelni kell a jövedéki adót: 97 forintról 110 forintra.

na, asszem többet nem tankolok ithhon...irány ausztria, jó lesz a kocsiba az a rohadt, hanyatló nyugati dizel...

Viktus 2011.09.06. 16:18:56

48 ezres jövedelem az a középosztály kapuja a kedves vezető szerint :D

teefau 2011.09.06. 16:19:39

A gázolaj jövedéki adójának emeléséhez hadd gratuláljak elsőként.
Meg ahhoz hogy a tervezettnél több adót szed be a NAV...a régi viccel élve remélem a disznónak is szóltak...

teefau 2011.09.06. 16:21:07

48 ezer és középosztály kapuja nyitva...vajon miben számol? Mert forintban tuti nem...

nemjogasz 2011.09.06. 16:21:35

Remek ötlet ez a szerződés(inkább röghöz) kötés a felvételizőkkel. De ne álljunk meg itt, hiszen a zállam, és így a zemberek nem csak a felsőfokú végzettségekkel rendelkezőkre költ oktatás formájában. Szerintem már oviba menetelkor, majd általános iskolába lépéskor is kössön szerződést a zállam, nehogy az legyen, hogy 10 év múlva a rengeteg pénzből kitanítatott szobafestő-mázoló a sógoroknál szobafessen.... Lehetne mondjuk: bölcsi: 2 év, ovóda: 2 év, ált. iskola: 4 év, szakközép: 2 év, gimnázium: 4 év, egyetem: életfogyt...

tééényleg? 2011.09.06. 16:21:52

@zero: ez mire válasz? nem a pénz beszedésével van gond, hanem az elköltésével!

zrobasé 2011.09.06. 16:22:18

mi ez a 48ezrezés ?

teefau 2011.09.06. 16:23:58

@zrobasé: Apánk beszél...
"A kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba bekerülés lehetőségét - mondta Orbán, aki szerint a "Start munka" programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak."

Roltii 2011.09.06. 16:24:26

@nemjogasz: torzítsd, persze...
Államnak érdeke érettségig eltolni a diákokat, hogy ne legyen feltétlen sok kiadás utána. Viszont ha már többet fizet, akkor azt a plussz bevételért tenné. Legalábbis ha nekem kéne döntenem, így gondolkodnék.
Festőként is, a segédet kitanítanám annyira, hogy tudjon dolgozni, ne okozzon gondokat, csak egyszerűen "működjön". Viszont, ha elküldöm tréningre az én pénzemen, hogy tanuljon meg valami extrát (körömfestést pl:D) akkor utána elvárható, hogy nekem dolgozzon cserébe biztosan pár évig, hogy megtérüljön a befektetésem.

Viktus 2011.09.06. 16:27:48

@teefau:

Teljesen jogos hiszen , miért ne lenne drágább a magyar gázolaj az osztráknál felháborító volt, hogy ugyanannyiba kerül ...

Csodálkozhat majd Matolcsy , hogy nem nagyon fogy a 400 forintos gázolaj ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:28:12

@TaTa86.:

Rettenetesen sok pénz megy rettenetesen sok faszságra. Az alap, hogy kellenek orvosok, nővérek, tanárok. Ők meg akkor "lesznek" ha legalább (!) normális (!) átlagbért kapnak. Nem nettó 90 ezret. Figyu, ha lesz pénz a bérükre, akkor nem lesznek orvosok, nővérek, tanárok. Ez egy igen egyszerű szituáció.
Gyárlátogatás. nem igzán arról van szó amit leírtál, nem a Vidám Parkba mennének, nem egy "látványosság". Olvashattad, komoly célja lenne, csak egy 5-6.os ebből lófaszt sem ér, meg le is szarja. Sokkal több értlme lenne ennek érettségi előtt egy évvel, 17 évesen, a pályaválasztás előtt.

Megjegyzem, nekem sem 17 évesen, sem 18 évesen, sem diplomaosztó után 23 évesen sem volt fogalmam a valódi "munka világáról".

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:29:46

@teefau:

Pedig nem kell nagy ész, hogy ha emelem 20 ft-tal a gázolaj árát, akkor csökken a fogyasztás, így jó, ha annyi bevétel folyik be, mint most.

teefau 2011.09.06. 16:31:57

@zero: Matolcsy egy idióta. Azon filózok őt hallgatva hogy ha tavaly az első faszsága után kilövöm már egy évet leültem volna és az egész országnak jobb lenne...

Viktus 2011.09.06. 16:32:55

@zero:

Még annyi sem a civilek még inkább meggondolják, hogy mire költenek ... a nagy fuvarozók megtankolnak külföldön. Mi kicsik meg szopunk, és ha a multi végre nem hajlandó árat emelni áfát nem tudunk fizetni v. nem tankolunk, és nem dolgozunk ... előbb-utóbb bukta lesz.

zrobasé 2011.09.06. 16:33:32

@zero: kussulsz te libsibolsi ! az IKON kiszámolta, akkor úgy van ! amit te mondassz ,az az ortodox hozzáállás...de mi most nem-ortodox módon megyünk ! :)

Ironfist 2011.09.06. 16:34:20

Nabazmeg, ha ilyeneken gondolkodik a Vitya, hogy 48ezer az a középosztály, akkor lehet, hogy én gazdag leszek? akkor mégiscsak jó az az egykulcsos adó... Minimálbérből nem szívesen fizetnék 60%ot vissza :D

zrobasé 2011.09.06. 16:35:21

kezit csókolom, ez ugye még mindig az adócsökkentés kormánya ? ugye ez még az ? és ezek ugye nem megszoritások, hanem, ahogy SZP mondta, csak átszervezések ? ugye ?

Viktus 2011.09.06. 16:39:00

A 40 milliárdos NAV vállalás is érdekes lesz pluszban :D max. több céget számolnak fel, de abból pénz ugyan nem lesz a maradékokat meg fojtogatják míg nem döglenek meg.

teefau 2011.09.06. 16:39:55

@zrobasé: Forradalmi reformok mintha nem tudnád. Illetve nem az a fontos mit mondott hanem hogy mit tesz...olyanok ezek mint Rodolfo, ne a számat, a kezemet figyeld...ja, hogy az a zsebemben van könyékig...

nemjogasz 2011.09.06. 16:52:43

@Roltii: diplomáig meg már nem éri meg eltolni, mi? Sír itt a szájuk, hogy nincs jelentős értéktöbbletet előállító ágazat az országban, jaj jaj. Na de vajon mi állít elő jelentős értéktöbbletet, nyolcosztályosok minimálbérért szalag mellett, vagy kutatás-fejlesztés? Szóval ha nem európa Kínája akarunk lenni (dehogynem, megmondta a nemzetvezető elvtárs is, keleti szelek fújnak), akkor ahhoz képzett ember kell. Azon lehet vitatkozni, hogy 1000 helyett mondjuk csak 10 filzófia-etika szakost kéne államilag támogatni, de ez a röghözkötés, ez nevetséges.

@zrobasé: hát persze, hogy ezek nem megszorítások. Konzervatív és megszorításellenes kormányzat nem szorít meg (ahogy nem is államosít), így ez nem megszorítás, nem adóemelés. Mondjuk úgy, hogy "nagy költségvetési rendszerek fenntarthatóvá tétele", ugye, mennyivel jobban hangzik?

dr. Aullah 2011.09.06. 17:06:27

@zero: Lárifári... hogy mondhatsz ilyet. Nincs erre semmi bizonyíték. Ilyen még sosem fordult elő. Várjunk, azt majd meglátjuk mi lesz. Különben sem lesz veszteséges, mert még be sem vezettük.

Jurganov 2011.09.06. 17:07:00

@nemjogasz: "Na de vajon mi állít elő jelentős értéktöbbletet, nyolcosztályosok minimálbérért szalag mellett, vagy kutatás-fejlesztés? "-miután a kutatás-fejlesztés mind külföldön van-így valszeg a 8 általános szalagmunkások :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.06. 17:12:08

@zero: "Ők meg akkor "lesznek" ha legalább (!) normális (!) átlagbért kapnak. Nem nettó 90 ezret. "
A realitás az, hogy nem fogják megkapni a nyugati bérek felét sem. Ehhez kéne egy 300%os béremelés. De akkor meg mi legyen? Folytatódjon tovább a tendencia?

"Olvashattad, komoly célja lenne, csak egy 5-6.os ebből lófaszt sem ér, meg le is szarja. Sokkal több értlme lenne ennek érettségi előtt egy évvel, 17 évesen, a pályaválasztás előtt."
Nem értünk egyet. Lehet, hogy igazad vagy, de ezt vastagbőrnek tartani túlzás. Mi ebben a pofátlanság? Egy ötlet, nem is kerül túl sokba, ártani nem látom, hogyan árthatna, legfeljebb nem használ...

kiskályha 2011.09.06. 17:12:48

Mi is a baj a szerződéssel? Azon kívül, hogy fáj a postírónak, csak támogatható. Belefeccöljük az energiát a nyájas diákba, majd megy el innét? Ha fizet ezért az államnak vissza pénzt, akkor okés, de ha nem, akkor miért is fordítsak rá energiát s nem arra, akiről tudom, hogy idehaza marad. Azt kell oktatni, mert aki lelép a fenébe, az attól vette el az oktató erőforrását, az állam támogatását, aki idehaza marad gályázni.

Ironfist 2011.09.06. 17:13:24

@nemjogasz:
" Azon lehet vitatkozni, hogy 1000 helyett mondjuk csak 10 filzófia-etika szakost kéne államilag támogatni, de ez a röghözkötés, ez nevetséges. "

Vagy mondjuk egyet, ahogy kommunikációs szakmenedzserből is, max egyet. Tanárból meg szintén max 50et, többre nincs szükség az országban, pláne ezerre évente. A McDonaldsba jó a sima érettségi is.

nemjogasz 2011.09.06. 17:23:14

@Jurganov: na ja, mondjuk támogathatná az álllam a magyarországi kutatásokat közmunka helyett, és akkor lehet, hogy lenne.

@Ironfist: ezt mondom, lehetne itt költséget csökkenteni, racionalizálni akár valóban racionálisan, de nem, ők inkább az osztályharcban hisznek, ők tudják, hogy minden értelmiségi áruló... Főleg, ha beszél külföldiül, akkor főleg áruló, ha meg angolul, akkor meg pláne.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.06. 19:18:11

OFFTOPIC: Wikileakses-arrafigyeljenekamitteszekes blogbejegyzés ugye lesz:)?

Viktus 2011.09.06. 19:55:11

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/06/dizel/

Ausztriában ma nagyjából 361, Szlovákiában 369, Ukrajnában pedig 240 forint egy liter dízel.

Approx 2011.09.06. 19:55:37

@kiskályha: Ez egy veszélyes gondolatmenet, de azért gondoljuk csak tovább! Ha valaki kibukik az adott egyetemről vagy nem a szakmájában helyezkedik el, az sem térül meg az államnak, így csak azokat vehetnénk fel ilyen feltételekkel államilag finanszírozott képzésbe, akiknek biztosítani tudjuk a képzés végeztével a szakmán és országon belüli elhelyezkedést. Ezt azonban a lemorzsolódás vagy esetleges csúszás miatt az állam nem tudja garantálni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.06. 20:13:01

@zero:

Félelmetes, hogy semmi nem változik, max romlik............

"derelyegrádi szellem 2009.02.18. 17:55:05
@belzebubó:

Akkor ki kell baszni a csapatépítésre is 1870 % adót, be kell rá tervezni 30 milliárd bevételt, erre a 30 milliárdra 33 milliárd kiadást, aztán ha egyáltalán nem megy senki csapatépíteni (amire látok esélyt) akkor van mingyá' egy 33 milliárdos luk a költségvetésben.

Ők így szokták."

spinat 2011.09.06. 20:15:41

@kiskályha: itt felfogásbeli különbség van. Te úgylátod, hogy az oktatás az államtól kegy és az a büdös kölök igenis hálálja meg hogy tanulhatott. Az én véleményem szerint az oktatás egy szolgáltatás az államtól, amit a polgár igénybe vehet. Ha az oktatás magas színvonalú lenne, akkor nem lenne olyan sok utcaseprö diplomás, és itthon is kénylemesen megélnének. Az állam el is várhatja, hogy a szolgáltatásáért fizessenek ellenértéket. De a röghözkötéssel azt éri el, hogy azt inkább nem veszik igénybe. De persze a tandíj az fidesz szerint ördögtöl való, ök ellenzik, ök csak lecsökkentik szép lassan nullára a támogatott helyek számát, a többi meg önköltséges. de tandíj az nincs. Tényleg, az önköltségeseket is röghöz kötik? És ha köteleznek, hiogy itthon maradjak, akkor biztosít is nekem munkát? Na nem stadionépítést.

Bee-zony 2011.09.06. 20:52:55

@spinat: „10 éve élek külföldön, szerinted voltam az OEPnél? azt sem tudom él-e még egyáltalán a taj számom.”
Ha valaha is visszajössz, és orvoshoz akarsz – vagy kell – menned, akkor lesz a meglepi, amikor közlik, hogy az utolsó TB-befizetéstől számolva idáig fizesd be a be nem fizetett összeget, kb. havi ötezrével számítva – vagy írjál külön kérvényt az elengedésért, és járkálj utána, amit majd egyedileg elbírálnak. Úgyhogy járj utána minél előbb, főleg ha nem hiszed el. :(
Bár pl. a fogorvos már így is-úgy is fizetős, tehát ez kb. mindegy, de pl. ha maszek baleseti sebészetet keresel, és nem találsz… akkor következik az egyik baj mellé még a fejfájás is, mert az OEP-nyilvántartás szerint te még mindig Magyarországon élő magyar állampolgár vagy, aki valamilyen oknál fogva nem fizet TB-t – és amilyen jó emberek és rendszerek vannak itt, senki nem szól, és nem figyelmeztet hatóságilag, hogy náluk mi a rendszer, és hogy mire számíthatsz.

Bee-zony 2011.09.06. 20:55:06

„A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában.”
Ugye milyen rendesek, aki a hajléktalan „foglalkozást” választja, az mehet az erdei iskolába – úm. Robin Hood erdei iskola…
Magyarországon minden út vagy Rómába (útlevelet mindenki vigyen magával), vagy a csepeli erdőbe vezet (ásót mindenki hozzon magával).

Viktus 2011.09.06. 20:55:34

@Bee-zony:

Bejelenteti magát v.mi ismerőssel mondjuk 4 órába , és megoldva a probléma, ha nem talál alapban melót rögtön ...

Ayuamarca 2011.09.06. 21:32:57

Nem értem, miért állunk meg a diplomásoknál és az egészségügynél - amit helyesebb lenne átkeresztelni halálügyre -, amikor nem csak ők mennek el innen. Tessék kiszámolni egy hegesztő, egy kőműves, egy esztergályos képzését is! Az ő taníttatásuk költségét is vissza kell fizettetni! Vagy nem?

De egy dolgot nem értek, kedves miniDuce! Mi van, ha a diplomás külföldön poharat mosogat, ágyneműt húz át, vagy ládát pakol? Mert az ott esetleg jobban megéri neki, mint itthon irodában dolgozni... akkor miért is kell visszafizetni a költségeket? Hiszen pont úgy nem használja a szaktudását, ahogy itthon sem használja a diplomások nagy része, mivel valami teljesen más területen kénytelenek dolgozni.

És jogos: ki fogja számon tartani, hogy kik mentek ki? És akkor azt még demokráciának és EU-nak fogják hívni?

Marhák!

Ayuamarca 2011.09.06. 21:34:45

@Bee-zony: 5100 Ft havonta. Én fizetem az asszonyét, tudom.

Ayuamarca 2011.09.06. 21:46:11

@Approx: de van itt egy kis probléma. NEM az ÁLLAM fizeti, hanem az ADÓFIZETŐK. Akkor talán jogos lenne megkérdezni minket, hogy a tőlünk elszedett pénzzel mit kezdjenek. Vagy: tessék az egész fizetésem ideadni, majd én beosztom, jutni fog orvosra, oktatásra, mindenre. De az, hogy elszedik a fizetésem több mint a felét, és aztán követelőznek, hogy ÁLLAM pénzén így meg úgy, az nem megy.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 22:12:29

"A kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba bekerülés lehetőségét - mondta Orbán, aki szerint a "Start munka" programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy ez mind az 500 ezer ember esetében sikerülni fog, de 300 ezer embert mindenképpen szeretnének bevonni."

viktort kezelik valahol?
nem?
miért nem?

Horizont 2011.09.06. 22:21:32

@zero: Az utolsó mondatért :DDDDDD
"a havi 160 órányi csirkebontásért kapott pénzből csak 6 doboz legót tudna vásárolni." :DDDDD
Ez aranyosan nagyooooon jó!

Emeli a gázolaj árát? A dög!! Kérdem én mi a francnak kell kihelyezett kormányülést tartani Lovasberényben? Gondolom nem olcsó mulatság!! Én is kérem a munkanapomat kihelyezni valami szuper wellness hotelbe:) Miért nem tudnak a seggükön megmaradni a parlamentbe? Ha már annyira spórolni kell!
Ja és még ez is!! Fidesz és a KDNP országgyűlési és uniós képviselői Hajdúszoboszlón tartanak 3 napos frakció ülést, kb. 7 millió ft-ért!
Lassan megfogalmazódik bennem az óhaj! Falhoz állítanám őket......
Nem virtuálisan és nem képletesen!!!!

Nzoltan 2011.09.07. 07:28:15

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Jó neked. Nekem 12-13 év óta van jó fizetéssel és a reálhozamom kb. ugyanannyi volt mint neked. Szerintem jobb lett volna, ha csak a párnába pakolom, vagy divcsis faszságokra költöm. Így meg megy a cigányokra meg a gyurcsány elbaszott gazdaságpolitikájára.

Nzoltan 2011.09.07. 07:32:12

Itt nagyon sokan nem láttek még gyárat belülről. Gyárat sokat még én sem, de lakatos és esztergályos műhelyt eleget. Nem kell beszarni,majdnem mindent meg lehet szokni.

Majd hozzászoksz mint stólbuci a rácshoz! :-P

Nzoltan 2011.09.07. 07:39:20

Az elvádorlás egy hatalmas probléma. Telán nagyobb mint a cigányság integrációja. természetesen megy a kapkodás, mert jó megoldás nincs. Talán akkor lenne, ha nem lennénk EU tagok. Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy hirtelen fél meg egymilliós nettó bérek lesznek az állami szektorban? Mert ha az lesz, akkor fél éven belül Görögország lesz itt is, Nem kicsi társadalmi feszültséggel.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 07:39:38

Remek sikerült visszajutni a középkorba. Ott volt utoljára divat a röghözkötöttség (1514).
A szemét hálátlan jobbágyai nem általlottak elmenni másik földesúrhoz ha ott jobb soruk volt.
Ezek a hálátlan senkiházik már akkor is a saját meg a családjuk érdekét tartották fontosabbnak mint a földesúrét.

Ezzel a Hofmanni agyrémmel csak a következő bajok vannak:
- Szerintem simán sérti az EU alapelveit a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban.
- A fickókám végez a BME-n és kimegy németországba dolgozni.
Honnét tudja meg az állam hogy nem itt dolgozik.
Vagy már azt is büntetik majd ha valakinek nincs munkája? (Ne feledjük itt csak az látszik hogy az illető nincs bejelentve sehol állásban, tehát lehet akár munkanélküli is)
- Mit fognak csinálni ezekkel az emberekkel? Utánuk küldik az Interpolt? Hogy hurcolják haza?

Javaslom megfontolásra hogy újból húzzák fel a vasfüggönyt mint a régi szép időkben (akkor is az volt a célja hogy ne tudjanak nyugatra menni a magyarok) és lépjünk ki az EU ból.
A helyzet annyival romlott a kádárhoz képest hogy régen csak a magyar-osztrák határszakaszra kellett telepíteni és így csak párszáz km -es szakaszt kellett intenzíven ellenőrizni. Egyrészt azért mert a többi ország szintén a varsói szerződéshez tartozott és ott ráadásul rosszabb volt mint itt.

Mostanra az egész országot körbe kell majd keríteni és ugyanúgy szigorúan őrizni mint régen az osztrák szakaszt. Elértük azt hogy talán ukrajna kivételével mindenhol máshol jobb, ráadásul egy csomó szomszédunk EU tagország. Tehát bárhová érdemes lesz disszidálni.

És akkor itt egy kis filmecske, megint aktuális lesz:
www.youtube.com/watch?v=5TJORRfUCrc

Nzoltan 2011.09.07. 07:46:52

@nemjogasz: Elég lenne a bölcsőde, óvoda és a nyolc osztály ingyen. A szakma már kerülhetne pénzbe. Legalább mindenki eltudná dönteni, mit is szeretne csinálni? Mert ami most van, az egy vicc. Kell hozzá diákhitel, meg ösztöndíjrendszer. A legjobb 10 százalék nem fizet. remngeteg lenne a használható szakmunkás már 18 évesen. Most meg van egy csomó diplomás szakmunkásunk, takarótónk, bolti eladónk.

Nzoltan 2011.09.07. 07:48:18

@Di622: Ha aláírat egy szerződést, akkor nem sért semmit.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 07:57:58

@Nzoltan:
Jó csak szerintem már eleve törvénytelen a szerződés is.
Ha a szerződés szembe megy alapelvekkel akkor az attól szerintem semmis.
Ez pont olyan mint a lakásmaffiózók akik "aláíratták" a szerződést az áldozattal.
Vagy épp a homáron van egy poszt egy utazási irodás történettel kapcsolatban, amikor az utazási iroda azzal bújik ki a kártérítési felelősség alól hogy az ASZF -be van írva hogy a tengerre néző kilátás nem jelenti azt hogy látod is tengert mert lehet hogy eltakarja mondjuk egy épület.

zrobasé 2011.09.07. 08:03:47

a dizel megemelése ugye kicsit se fog lökni az infláción ?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 08:03:48

@Nzoltan:
Ja amúgy meg egyszerűen meg lehetne oldani az egészet (voltak is próbálkozások).
El kell törölni azt hogy a diplomához kötelező a nyelvvizsga ... :-)
Ugye hangulatjavító intézkedésnek kiváló. Mondjuk ezt a nyelvvizsga dolgot nem bírtam soha megérteni hogy mondjuk egy büfé ruhatáros és pisztácia fagyi készítő diplomához minek idegen nyelv. Mert nyilván vannak olyan szakmák ahol elengedhetetlen (ott meg a saját érdekében meg kell hogy tanuljon).

Szóval ha eltörölnék a kötelező nyelvvizsgát, vagy mondjuk csak az alábbi nyelvekből lehetne vizsgázni: lovari, szanszkrit, szuaheli, stb.
Akkor eleve jelentős mértékben csökkenne a diplomás kivándorlás.... :-)

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 08:12:40

@Di622:
Ja és ráadásul ez a diplomához kötött nyelvvizsga ha jól emlékszem akkor még az emútnyócév terméke..... :-) :-) :-)

spinat 2011.09.07. 08:38:02

@Bee-zony: kösz az infot. viszont ha az euban biztosítva vagy, akkor az fizeti az eun belül az orvosi alapellátást. és lehet utazási biztosítást is kötni. Szóval nagy baj mégsincs.

Viktus 2011.09.07. 09:25:00

A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=130437

zrobasé 2011.09.07. 09:33:25

@Viktus: ez de szép...és micsoda gyöngyszemek vannak benne :
"Egyértelmű, hogy a kormány megint nem találta el az európai irányt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: az európai kormányok folyamatosan adót csökkentenek, ezzel szemben a Gyurcsány-kormány újabb adóemelési döntéseket akar meghozni. Ez az út azonban kudarcokkal teli, ráadásul a reménytelenséget jelenti Magyarország számára, mert a családok jelentős része már most is rendkívül nehéz helyzetben van, és most azok a költségek fognak megint emelkedni, amelyek a mindennapi fogyasztás szempontjából kihagyhatatlanok - jegyezte meg, hozzáfűzve: az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag a családok fogyasztási kosarában az első helyeken szerepelnek."
éééééééés a kedvencem :
"A Fidesz azonban egy másik utat képzel el Magyarországnak - mutatott rá, hozzátéve: "mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára".

A kormány adót emel, a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni - szögezte le Szijjártó Péter. "

matula100 2011.09.07. 09:45:11

A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány
a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.
A kormány emelni akar a fidesz meg ellenáll? Gyerekek verjetek fejbe mert valami képzavar van bennem? Én idáig úgy hittem a kormány= fidesz , most valami változott?

A másik ne a zemberek fizessék meg a hiány árát mondották nagy tudású vezetőink, hát kérdezném ki a túró veszi meg az élelmiszert meg a többi sza......t amibe bele lesz építve a gázolaj megnövekedett jövedéki adója.

Cirkuszt és kenyeret a népnek, kenyérre már alig van pénzünk de a cirkuszi aréna készül az új Puskás stadion képében. Hát ez kell minél több pénzt önteni a lukas futball vödörbe attól dicsőül majd meg a Magyar nép.

matula100 2011.09.07. 09:48:29

Szerintem Szíjjártó Petike is reggelente szembeköpi magát a tükörben , hogy ennyi önmagának ellentmondó baromságot mond el naponta a népnek.Nem csodálom, hogy menni akar, én is támogatom. Alaszkába egy fúrótoronyhoz dolgozni.

kiskályha 2011.09.07. 09:57:53

@Approx: Azért ez a kettő nem egy és ugyanaz, ugyanis a pályaelhagyó legalább az országban és az országnak tevékenykedik. Továbbá a tapasztalatok alapján nem a teljes pályaelhagyás azért a jellemző: a szerzett tudás és szakmaiságot használja és képviseli, az "átjön" a nem igazán szakmai tevékenységébe is.

kiskályha 2011.09.07. 09:59:05

@spinat: Olyan paramétereket kapcsolsz össze, melyek nem tartoznak össze, egymáshoz közük nincs.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.09.07. 10:24:37

Ami nagyon megnehezíti a helyzetet, hogy minden kormánynak 4 éve (effektíve 3,5 éve) van hogy tegyen valamit.
Ennyi idő alatt látszatintézkedések, kapkodások sorozata történik. Ez a mostani kormány egy kisebbfajta világmegváltást akar összehozni. Legalább is erről dumálnak. De 4 év alatt???

elektromotor 2011.09.07. 10:36:09

@matula100:" Hát ez kell minél több pénzt önteni a lukas futball vödörbe attól dicsőül majd meg a Magyar nép"
Nem értem, mi ez a néhány embernél fellépő futball mánia! Futball rögeszme! Bele vannak hülyülve, hogy "puskás" ! Miért nem Szentgyörgyi?! Miből gondolják, hogy mindenki elájul, ha lát 20 szerencsétlent aki egy labda után rohangászik, aztán ha utoléri akkor elrúgja jó messzire? Ebből lesz nemzeti jövedelem? Sok ország van ahol nem törődnek azzal ki hogy focizik, de az életszínvonaluk messze a miénk felett áll! Nem a termelő beruházásokba kellene inkább invesztálni?! Aztán ha már nem tudjuk hová tenni a sok pénzt akkor jöhet a cirkusz!? Engem például nem tud érdekelni hogy ki hová rúgja a labdát. Unokákkal labdázunk néha , de hogy belebolonduljak a fociba?!? Fel kellene már nőni! Csak van az átlag 70-100-asIQ akinek ez a téma ! Ehhez hozzá tud szólni a kocsmába! A kvantumfizika az sokkal nehezebb!
Ez a dolog nyitja!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 11:20:03

@hivatásos naplopó: A bib az, hogy az infósok azt hiszik, hogy minden szakma tanulható autodidakta módon. A mérnökképések nagy része nem ilyen, mert lényegében semihez nem férsz hozzá, ami kellene a képzéshez. Se laborhoz, se szoftverhez...

nemjogasz 2011.09.07. 11:33:54

@Nzoltan: valóban, lehetne fizetős. De akkor tegyük fel a kérdést, ami mindenkiben felmerül: mégis mi a jó retkes lófasznak fizet akkor a polgár adót? Elvégre az adó, az az úgymond közösségi célok megvalósítására szedett sáp. Na most, ha ilyen nincs, akkor az állam lesz szíves és kihúzza a mocskos kezét a polgárainak zsebéből, és elsunnyog a picsába. És akkor a polgárok ki tudnák fizetni a fizetős oktatást, mivel nem venné el a bruttójuk felét az állam. Persze megértem, fontos például alaptörvény asztalára, meg enyhén gyanús közbeszerzésekre fordítani az adóforintokat, így nem marad oktatásra.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:07:27

@nemjogasz:
"Elvégre az adó, az az úgymond közösségi célok megvalósítására szedett sáp"

pontosan. ezért legyen ingyenes a bölcsőde, óvoda, általános iskola, gimnáziumi és középiskolai szakma nélküli érettségi.
mindenkinek elérhető legyen az alapműveltség és kulturális szocializáció.

a szakmai képzés szakmunkásképző intézetekben legyen támogatott, hogy szakmája lehessen mindenkinek. 4-es átlagtól felfelé ösztöndíjjal legyenek a jó szakmai felkészültségre ösztönözve a diákok.
a főiskolai, egyetemi szakmai képzés legyen fizetős, legyen támogatott 4-es átlag felett ösztöndíjjal, és ingyenes mondjuk 4,7-es átlag felett)

a röghözkötés egy dolgot eredményez: az átlag alatti képességüek maradnak itthon. aki jó szakmai képességekkel bír az akkor is kimegy és az első kint töltött éve alatti béréből visszafizeti a pénzt.
mi több biztos vagyok benne, ha ezt bevezetik, akkor a német, angol, francia cégek bevezetik, a tanulmányi támogatás kiterjesztését az ilyen esetekre, mint juttatást.

ismét egy átgondolatlan idióta ötlet ami jó célt szolgálna, csak esze nincs hozzá az egész fideszes bandában egyiknek sem, hogy miként kellene megoldani.
beleillik az eddigi ötleteik sorába. jó és hasznos célt elbaszni az ostobaság miatt.

nemjogasz 2011.09.07. 12:35:23

@Conv: 4,7-es átlag egyetemen, lol! Örül a diák, ha mindenből le tud vizsgázni.
Amúgy, én nem gondolnám, hogy ne lenne közösségi cél a minél magasabb szintű képzettség. Mindenkinek érdeke az országban (legalábbis szerintem), hogy minden egyes ember az általa elérhető legmagasabb szintű képzettséget szerezze meg, és aki képes lenne egyetemet végezni, az ne hidegburkolóként tengesse az életét, mert nincs pénze tandíjra, vagy mert itthon nem kap képzettségének megfelelő állást.
Ha meggondolja az ember, hogy ha valaki még ha nem is elsőre, de elvégez valamilyen munkaerőpiacon használható képzést, akkor onnantól kezdve egész életén át élvezheti ennek a hasznát nem csak ő, de a közösség is. Tulajdonképpen hosszútávú befektetés az oktatás, ezért nem érdemes leépíteni.
A röghözkötés meg már azért sem jó üzlet, mert ha ki is megy külföldre, ritka, hogy soha ne jöjjön haza, úgyhogy a kint szerzett magasabb jövedelemből származó vagyonát is hazahozza. (pl. kimegy pár évet dolgozni kint, hogy itt tudjon saját lakást venni), Ez meg tiszta haszon, tulajdonképpen "elszipkázza" a gaz nyugati kapitalisták pénzét.

Apafarkas 2011.09.07. 12:41:37

@Di622: azért, hogy megértse, ha Fritz azt mondja neki:
Zwei hamburger bitte!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 12:41:43

@Conv: Lásd lentebb. BME-n a 4 feletti átlag szeritnem a hallgatók kb. 5%-ra áll...

nemjogasz 2011.09.07. 12:44:54

Meg amúgy szerintem a külföldi munka és élettapasztalat (mondhatjuk világlátottság), az idegen nyelv magas szintű beszélése tiszta nyereség, erre van igény a munkaerőpiacon is egyrészt, másrészt aki megtapasztalja, hogy külföldön jobb és lehet másként is csinálni, mint magyarországon, az amikor hazajön, talán építőbb jelleggel tud résztvenni a közösségben. Persze nyilván pont ettől fél a politikai elitünk, hogy esetleg a nép rájön, hogy lehetne itt sok mindent másképp csinálni. Szóval nem csak az egyetemen szerzett tudást tudja elszipkázni a gaz nyugat, akik hazajönnek, azok egy másfajta, de legalább annyira fontos tudást hoznak haza, mint a szaktudásuk.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:45:27

@nemjogasz:
" Mindenkinek érdeke az országban (legalábbis szerintem), hogy minden egyes ember az általa elérhető legmagasabb szintű képzettséget szerezze meg, és aki képes lenne egyetemet végezni, az ne hidegburkolóként tengesse az életét, mert nincs pénze tandíjra, vagy mert itthon nem kap képzettségének megfelelő állást. "

ennek köszönhető a rengeteg tarisznyás, büfé szakos diplomás, akik soha az életben nem fognak a végzettségüknek megfelelő helyen dolgozni, ennek köszönhető a sok diplomás segédmunkás, betanított munkás és munkanélküli.
te nem ebben a világban élsz azt hiszem. jelenleg a frissen végzett hidegburkoló hidd el jobban keres (tengeti az életét) mint a kommunikáció-marketing szakos egyetemi diplomás. és ez így van jól.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:49:00

@molnibalage:
akkor legyen 5%-nak támogatott. az állam azoknak fizesse a tandíjat, akik kiemelkedőt nyújtanak. aki erre nem képes ne legyen mérnök, legyen technikus. ha ez sem megy, akkor legyen szakmunkás kitünővel, de ne legyen valaki mérnök 2-es átlaggal, épphogy átbukdácsolva. legalábbis ne az állam támogatásával.

nemjogasz 2011.09.07. 12:52:29

@Conv: nem olvastad el a következő bekezdésemet, amiben szerepel a "munkaerőpiacon használható képzés" kifejezés is. Szóval nem a filizófia-esztétika szakra gondoltam itt elsősorban, az hobbinak jó, munkára nem.
A gond ott van, hogy nem csak a bölcsészeknél keres jobban adott esetben egy szakmunkás. Hanem egy orvosnál vagy tanárnál is, akiknek azt hiszem, a "társadalmi haszna"( mondjuk ez elég csúnya, mondhatni náci kifejezés) egy kicsit nagyobb.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.09.07. 12:59:25

@kiskályha: na, erre azt mondom, hogy ok, akkor nekem mint szülőnek akkor megvan az a lehetőségem, hogy nem akarom a gyerekemet megszívatni a röghözkötéssel - így nem államilag finanszírozott képzésbe adom. De akkor az alku legyen alku: kérem vissza az adómból a gyerekem felsőfokú képzésének költségét. Magyarul: írhassam le az SZJA-ból a gyerek taníttatásának költségét (tandíjat, mondjuk). Na, ébresztő, ilyen nem lesz sosem Magyarországon... mert nem érzem, hogy igazi megoldást keresnének (tetszőlegesen kiválasztott) vezetőink :-(

lyken 2011.09.07. 14:31:13

"...Mindez egy jól átgondolt, a különböző korosztályok sajátosságainak megfelelő, tudatos formában valósítható meg. A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában."

Minderről most eszembe jut a saját családi példa, ahol a gyerekkel délután vállalat üzemeltetésről, portfolió kialakításról, opciókról és a különféle trendekben történő sikeres részvénykereskedelemre oktatom a gyereket. Hogy ne bérrabszolga legyen. Persze Rózsika példája se rossz, ki kell nevelni a munkásréteget akit aztán szavazóbázisnak lehet használni. Informatikát, angolt és pénzügyi ismereteket meg még véletlen se tanítsanak a gyerekeknek. Még maradna idejük gondolkozni meg boldognak lenni.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.07. 15:29:40

Újabb "munkaanyag" a neten:
index.hu/belfold/2011/09/07/felsooktatasi_koncepcio/

A kedvencem:
"Az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná [1], hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 éven belül 7 évet, 20 év alatt 15 év magyarországi munkavállalást említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget visszatéríteni köteles a diák."

Na és ha munkanélküli esetleg a kedves diák, akkor mi van? Vagy ha nem a szakmájában helyezkedik el, amely esetben szintén "felesleges" volt a taníttatása?

Komolyan, inkább nyissanak valami ötletdobozt a neten, ahova mindenki beömlesztheti a "koncepcióit", aztán a végén sorsoljuk ki, melyikből lesz törvény. Akkor legalább a vakszerencsében lehetne bízni...

kiskályha 2011.09.07. 16:03:57

@xcrow: na az élősködős amit írsz

Nzoltan 2011.09.07. 16:06:37

@Di622: ha törvénytelen, hát hoznak egy törvényt. Ha az EU-nak nem tetszik, akkor meg tök mindegy, mert az EU egy töketlen bagázs.

Bee-zony 2011.09.07. 16:47:11

@spinat: Hogy mi mekkora probléma, azt majd mindenki akkor fogja tudni, amikor benne lesz.
Ami nincs:
1. Az, hogy befizetem a havi 5100-at (ami 4000-valahányról indult, és egyre csak növekszik), amikor valaki beteg lesz, előtte-utána pedig nem. Ilyen nincs, tessék befizetni visszamenőlegesen a havikat, ha semmilyen EÜ-szolgáltatást nem vett igénybe azon idő alatt, akkor is, ha nem volt munkája, akkor is, stb.
2. Akkor kifizetem az aktuális EÜ-eset költségeit. Nem, ezt csak külföldi fizetheti így ki(!).
3. Ha ez az egész így nem tetszik, akkor járkáljon kérvényezni.

Ha valaki nem csak turistaként megy külföldre, akkor jobb, ha kijelentkezik az OEP-ből és az APEH-től, és megszűntetni a magyarországi bankszámláját (számláit) is, pl. ezért: CIB bank, egyoldalú szerződésmódosítással ingyenes számlából fizetős számla; Erste bank, a számlavezetési díj növelgetése, ahogy nekik tetszik.
Meglepi: mire visszajön, nem csak hogy nincs pénz a számláján, hanem még ő tartozik a banknak(!).
Amikor x ezer forintokat így vonogatnak-lopogatnak, ez csak mennyiségben különbözik attól, hogy százezreket lopogassanak el. Összességében már így is százezreket lopogatnak el… utána nyilván az következik, hogy egy személytől is ennyit.

2011.09.07. 17:47:00

@Rufus78: Meg egyáltalán: hogy ellenőrzik? Az illető egyszerűen ismeretlen helyre távozik. Kőröztetik majd az interpollal?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 23:09:40

@Conv: Balfasz hozzáállás. Nem csak kiemelkedő mérnökökre vagy szükség. Így sincs elég egyes területeken. Ez kb. olyan kijelentség, hogy vagy Nobel díjas kutató legyél vagy semmilyen...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 23:55:55

@molnibalage:
már máskor is megállapítást nyert, hogy nem igen érted az olvasott szöveget.
azt írtam, hogy csak a kiemelkedő képességűeknek legyen ingyenes a képzés, alatta sávosan támogatott, vagy egyáltalán nem.
nem azt, hogy csak kiemelkedő mérnökök legyenek képezve.

ha valaki éppen csak átbukdácsol az ne legyen szar mérnök, tanár, orvos az állam pénzén, hanem legyen jó technikus, szakmunkás, tanító, ápoló.
támogassa, finanszírozza az állam mint kiválóan tanuló szakmunkást, mert arra van képessége csak.

másrészt igen, ha lehetőséged van rá, hogy az állam pénzén mindent megkapj, hogy nobel díjas kutató legyél, akkor elvárható, hogy meg is tegyél érte mindent.
tudod, ha te kifizeted a munkáért a munkadíjat, elvárod, hogy szakszerű és kiváló munkát kapj a pénzedért.
nem gazdaságos szar szakembereket képezni.

fedkvas 2011.09.08. 01:30:12

@Transylvanianmixedgrill: nekem az volt a kedvencem, amikor haverokkal elmentünk nyáron gyárba melózni, aztán lehordtak minket, hogy acélbetétes bakancs kell, mert szigorúak a munkaügyi előírások, meg EU, meg faszom, aztán bejött egy csóka, és emigyen szólt: "Jó akkor most a szerződésesek álljanak ide, aki pedig feketén dolgozik az meg ide!" LOL

fedkvas 2011.09.08. 04:37:10

@Enrico72: rád de büszke lehet a fidesznyik neo-MK-ultra program főigazgatója. tökéletes munka vagy öcsém, remélem dagad a melled a büszkeségtől.

fedkvas 2011.09.08. 05:00:58

@kiskályha: elemzi mondjuk a politikai helyzetet, miközben épp tölti fel az árut, vagy hogy gondoltad ezt? vagy Gödel tételein morfondírozik, amíg felsöpri a pévécé padlót? vagy miközben felteszi a kukát a kocsira, felméri a honi cigányság szocioökonómiai helyzetét?

fedkvas 2011.09.08. 05:16:21

@Conv: szerintem meg legyen 1, azaz 1 darab állami egyetem, se több, se kevesebb. székhelye Budapest, jogelődjei az ELTE, a BME, a BCE és a SOTE.
az állami egyetem minden helye ingyenes. az állami egyetem férőhelyei (az ország igényeihez, szükségleteihez mérten) jelentősen alulkalibráltak, ámde bizonyos, kevésbé gazdaságos, viszont mégis fontos szakok meg a többi, értelemszerűen magánintézmény struktúráihoz képest felülkalibráltak. minden más intézmény magánintézmény. egy magánintézmény érdeke a híres-neves volt diák, azok meg nem csak a burzsoázia köreiben teremnek, ezért értelemszerűen saját ösztöndíjrendszereket tart fenn.
mivel a honi mentalitás erősen szocialista, az állam megteheti, hogy pályázati úton, a nehéz szociális helyzetű, viszonylag jó tanuló, de mind az állami, mind a magán, ösztöndíjas helyre kevésnek bizonyuló hallgatójelöltet finanszírozza. ha épp nincs pénzünk erre, akkor nem tesszük meg, a rendszer nem borul.
mivel errefelé a bankok sem épp az iszlám vonatkozó elvei szerint cselekszenek, az állam fenntarthatja a diákhitelezési rendszert, kibővítve azt egészen odáig, hogy akár egy komolyabb magánintézmény teljes tandíjköltsége, könyvek+tanszerek, lakhatás+megélhetés is finanszírozható legyen belőle. megint apró szocializmus, de végül is Európában vagyunk, nem a nagy vízen túl.
annyi kérdés marad, hogy vajh lesz e vevő az állami pénzen felfejlesztett egyetemekre/főiskolákra, hiszen mégsem kerülhetnek ingyen ebek harmincadjára, illetve magánbefektetők kezére. Győrben az Audi hajlandó átvenni az egyetemet, legalábbis a pletykák szerint, kérdés, hogy fizetne e is érte az államnak, vagy csak átvenné az üzemeltetést. Debrecenben ott van a TEVA (értelemszerűen persze a TEVA nem képezne angol-tibeti szakos tanárt), Kecskeméten a Mercedes, stb. illetve semmi sem gátolja, hogy direkt e célból jöjjenek létre cégek, alapítványok, Soros már megtette a magáét, George Patakinak például még csak a pofája óriási. kiskapu, hogy ugyan az állam kivonulna a felsőoktatás úgy saccperkábé 70 százalékából, az önkormányzat, ha bírja erővel (mondjuk helyi népszavazáson helyi adót fogadtat el), szintén viheti az adott intézményt.
nekem ez a tervem. :)

fedkvas 2011.09.08. 05:26:28

@fedkvas: ja emellett még a Közszolgálati Egyetem is üzemelne, értelemszerűen ingyenes helyekkel.

kiskályha 2011.09.08. 07:22:42

@fedkvas: Te egy bölcsészről, humánértelmiségiről beszélsz. Na de mióta _valódi_ felsőfokú végzettség egy büfé szak? Könyvtárosok, jogászok, történészek, hagyjuk már ezt.

lyken 2011.09.08. 08:52:24

@Conv: Ezzel csak egyetérteni bírok. Hihetetlen mennyiségű egyetemistát ismerek akik bukdácsolnak azzal, hogy a végén lesz egy papírjuk mert átcsúsztak kettessel.

fedkvas 2011.09.08. 10:45:33

@kiskályha: he, Gödel bölcsész volt? Bolyai is? Neumann büfészakos?
a jogász nevezetű büfészakon meg Orbán Piktor végzett, a nagy nemes.

Mad Mind 2011.09.08. 10:58:39

@TaTa86.:
Gondolj vissza arra az időre, mikor gyerek voltál. Foglalkoztál azzal, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Persze "katona, vagy vadakat terelő juhász.". Most sem érdekli a gyerekeket, és még a 17 éves fiatalokat se. Az érdekli őket, hogy milyen laza főiskolára/egyetemre lehet menni, ahol lehet bulizni.

kiskályha 2011.09.08. 11:11:29

@fedkvas: ja, piktor? ebben merül ki egy ballib magasröpülése, hogy piktor? ez még alapfokú orbánozásnak is kevés

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.08. 20:31:31

www.femina.hu/hirhatter/fejenkent_50_ezer_forintot_kapnak_a_roma_tanulok
ez is érdekesen indul.

nehezen hiszem, hogy ez a kis alsós dicsakokat majd tanulásra ösztönzi.
sokkal inkább a szülőket arra, hogy befenyítsék a tanárt a jobb jegyért. a kisdicsak meg majd még inkább szarik bele és megtanulja a szüleitől még bizonyosabban, hogy erőszakkal, fenyegetéssel bármi elérhető.

mondjuk nem értem miért nem romagyerek van az illusztráción, ha már róluk van szó?

noirp 2012.07.09. 15:38:34

@Enrico72:
"Vezetéssel meglátogattam és tetszett", remek.
Na, akkor előbb húzz le minimum félévet váltott műszakban, szalag mellett vagy technikusként, mondjuk, valahol az autóiparban, nehézvegyiparban. Utána lehet osztani az észt.

noirp 2012.07.09. 15:41:56

@Enrico72: "Különösen egy kisgyereknek" igen, b...meg, egy kisgyereknek biztos nagy élmény a kilencven decibeles zajban, netán oldószer-és festékszagban, hőségben gyárlátogatni.
(A felsorolt háromból legalább egy megvan az olyan izgalmas helyeken is, mint a legógyár). Ha az én 8-12 éves gyerekemet ilyen helyre vinnék, eltörném a szervező kezét.

süti beállítások módosítása