Skip to content


       Szűrés lista

Matolcsy után Hoffmann is bukásra áll

Matolcsy egy év után kétségkívül megbukott, de Orbán bizalma töretlen a "Gyuriban" ("Gyuri egy ikon"), ami politikailag akár még érthető is: ha Matolcsynak "vége", akkor vége a hosszú ellenzéki évek alatt aprólékosan kidolgozott fideszes gazdasági programnak (mu-ha-ha ... de szép mondat, meg kellett volna pályáznom ezt az állást) amit maga a csúcsminiszter képvisel. Patikamérlegen ki van számolva, hogy a ragaszkodás Matolcsyhoz és a gazdaságpolitikához még mindig kisebb veszteség, mint beismerni, hogy ez bizony bukta, új minisztert és új programot keresni. (Ma fél négykor valószínűleg kiderül, merre gördül tovább a kétharmad.)
Hogy a kaki meddig ér, azt a Ténytár blog számítási sejtetik. Bár azt tudjuk, hogy Matolcsy nem szereti a számokat, azért jó lenne megbarátkozni velük: áfabevételek: -130 milliárd, elbukott áfaper: -250 milliárd, a tervezettnél 1%-kal kisebb növekedés: -100 milliárd ...

No, de szegény "Gyurit" ekézik elegen, most inkább foglalkozzunk a nemzet Rózsájával. Hoffmann kisasszony és csapata egy éve dolgozik az új oktatási törvényen, de nem nagyon akar összejönni, amit meg kidolgoznak, azon
a, vagy röhögünk;
b, vagy a fejünket fogjuk;
c, Pokorni vagy Orbán vissza dobja.

Ez a vesszőfutás már annyira kínos, hogy nekünk lenne megváltás Hoffmann leváltás vagy kirúgása. Érthetetlen, hogy a sokadik csattanós pofon után, miért tartja oda újra a fejét? A TV reklámban szereplő "senkit sem hagyunk az út mellett" ezek szerint Hoffmannra is vonatkozhat, nincs személycsere, minden fasza, a kormány remekül muzsikál. Politikailag még ez is érthető: Hoffmann KDNP-s, így eleve neccesebb kirúgni, mint egy fideszest, főleg mivel ősszel rengeteg kétharmadost törvényt kell megszavazni. Azonkívül, ha Hoffmann bukik, akkor a főnöke, Réthelyi csúcsminisztersége is védhetetlenné válik, így viszont bukna a legnagyobb csúcsminisztérium is, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium...

"Ha az állam milliókkal támogat meg egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz. Ezért terveink szerint az állam már a jelentkezés előtt különböző tartalmú szerződéseket fog kötni a finanszírozott helyekre pályázókkal. Ebben rögzítik, mit adnak vissza később a közösségnek. Természetesen az is lehetséges, hogy valaki azt mondja, a diplomaszerzést követően övé a világ, s oda megy, ahová akar. Ebben az esetben viszont maga vagy családja fizeti képzésének költségeit." - nyilatkozta szombaton  a szegedma.hu-nak.

Kedves Rózsa! Honnan fogja tudni az állam, ha egy frissdiplomás külföldön vállal munkát? Be kell jelentkezni indulás előtt a Magyarországot Elhagyó Diplomásokat Regisztráló Hivatalba? (Jelenleg azt sem tudják megmondani, hogy hány magyar dolgozik külföldön.)

Ez legalább akkora hülyeség, mint a rezidensek röghöz kötése 10 évre. 2004-ben éppen azzal a csodálatos mézesmadzaggal léptünk be az Európai Unióba, hogy a "munkaerő szabad áramlása".
"A közösségi munkavállaló és vállalkozó esetén a “szabad mozgás” egyben jogot testesít meg a más EU- vagy EGT-tagállamban való munkavégzésre, a diákok esetében jogot jelent a más tagállamban tanulásra, a nyugdíjasok és magukat önerőből eltartók esetén pedig a “szabad mozgás” egyben jog a más EU- vagy EGT-tagállamban való letelepedésre. Mindezek a jogok a huzamos ott-tartózkodás jogát is magukban foglalják."

Itt nincs szó "röghözkötésről", meg holmi szerződés a 18 éves fiatalokkal. Ha elmegy "külföldre" dolgozni, akkor elmegy, erről szól az EU. Persze, ez szopás a magyar államnak, inkább azt kellene megvizsgálni, hogy miért megy el ... A diplomával megszerezhető fizetés talán idehaza versenyképesnek mondható, de cseppet sem versenyképes a Lajtáról nyugatra. Hogy lehetne versenyképesnek nevezni azt a fizetést, ami nem éri el a szomszédos Ausztria minimálbérét (1000 euró)? Inkább tegyék össze a kezüket, hogy egyelőre "csak" ennyien mentek ki külföldre dolgozni.
 
Ezt a "tervet" amúgy elég erősen bírálta Pálinkás József, az MTA elnöke, volt fideszes oktatási miniszter.

Hoffmann Rózsa jobban nyomja, mint Mike Tyson fénykorában, kiütni sem lehet.

Íme, a mai napi ötlete:
"Fontos, hogy az általános iskolát befejező tanulók a pályaválasztás – esetükben középiskola-választás – időpontjáig kellő információval és ismerettel rendelkezzenek a továbbtanulási lehetőségekről, a munka világáról és saját képességeikről. Mindez egy jól átgondolt, a különböző korosztályok sajátosságainak megfelelő, tudatos formában valósítható meg. A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában."

A 10-11 éves gyerekeket semmi nem érdekli jobban, mint a gyárak, irodák, na meg a munka világa. Ne álljunk meg ilyen félkész ötleteknél, ne csak látogassák a gyárakat, nyugodtan le is húzhatnak munkával akár 1-2 hetet, két-három műszakban. vagy esetleg már az oviban elkezdődhetne ez a program:

"Ma a Száguldó Katicabogarak oviscsoport meglátogatja a MasterGood baromfi-feldolgozó gyárát. Pistike és Zsuzsika megpróbálják, milyen szétkapni egy csirkét, a többiek addig belsőségekkel ismerkednek. Tibike, az oviscsoport legokosabbja elképedve hallgatja Laci bácsit, aki 20 éve bontja a csirkéket a szalag mellett, és a havi 160 órányi csirkebontásért kapott pénzből csak 6 doboz legót tudna vásárolni. Tibike megfogadja, hogy kettőzött erővel fog tanulni, okosodni, hogy ne a csirkefeldolgozóban kössön ki 12 év múlva."

Címkék: oktatás fidesz hoffmann matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr963205980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szerződjünk! 2011.09.07. 11:54:24

Végre egy, a földtől egyáltalán nem elrugaszkodott ötlet! A felsőoktatásba belépőkkel szerződést készülnek aláiratni, melynek értelmében a hallgatót tanulmányi jogviszonyával járó felelősségviselésre köteleznék. Ha a diploma megszerzése után külföldön ...

Trackback: Tisztelt fülkében forradalmat csinálók! 2011.09.06. 21:07:13

Hány pofont kell még kapnotok (és sajnos veletek együtt nekünk is), hogy végre felébredjetek? Biztosan erre adtatok felhatalmazást? Biztosan abba a rublikába tettétek az ikszet, ahova az volt írva, hogy adóemelés?  Hát nem látjátok, hogy 16 hónapj...

Trackback: Hiánycikk lett a boldogság! (oknyomozó riportsorozat 1. rész) 2011.09.06. 12:36:59

Ma reggel első őszi szerkesztőségi értekezletünkre igyekezvén, szokásomhoz híven beugrottam a közeli éjjel nappaliba, hogy megvegyem elmaradhatatlan kakaós csigámat és kaukázusi kefiremet, hozzá pedig egy kis boldogságot kerestem. Már azon is meglepődt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mourinho már nem a király 2011.09.06. 15:11:14

fenteslent.blog.hu/2011/09/06/legyen_e_peking_ter_a_moszkva_terbol?fullcommentlist=1#comments
Ez mindenkinek megvolt? :D

Hogy on is legyek: az a szomorú, hogy ez a Matolcsy, Hoffmann és társaik csak azt bizonyítják, hogy pártszínektől függetlenül nyomorékok ezek mind. Hát miért nem lehet értelmes emberekkel értelmes dolgokat összehozni? Ha jobban megy az országnak többet lehet lopni is nem? Kár hogy mindegyik dilettáns, és befolyásolható.

Ironfist 2011.09.06. 15:29:06

@Di622:
Ez azért van, mert ugye egy-két hete Matolcsy kiderítette, hogy még rosszabb állapotban volt az ország, mint ahogy az átvételkor hitték. Az elmúltnyólcév olyan rossz volt, hogy még az utána következő éveket is tönkreteszi, és egyre rosszabb lesz tőle minden, nem tudtad? És ahogy halad az idő, mindig egyre rosszabb volt a zeemútnyócéév.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.06. 15:32:45

A poszt fele teljesen jogos, a másik felét meg egyszerűen nem értem.

Ami jogos: nincs program, nincs főnök, és még egy patthelyzet is kialakult, vagyis nem is lesz.

Na de: "röghözkötés": Egyszerűen nem vágom, hogy Zero te hogyan gondolod a versenyképes fizetés biztosítását? Hoffmann is állítson fel bérkommandót, és ahol 500ezer forint alá megy a nettó ott csapjanak le? Orbán rendeljen el 300%-os fizetésemelést minden értelmiségi szakmában?
A pozitív várakozás, egy jó gazdaságpolitikával 3%-os növekedés, ha veszünk egy szélsőjobboldali politikát, vagyis, hogy a növekedést a gazdagabbaknak adjuk, akkor ez mondjuk 6%os reálbér-emelkedés az értelmiségieknek. (Hasamra ütöttem, minden esetre elképzelni nem tudom, hogy ennél nagyságrendekkel jobb lehetne a helyzet. Inkább rosszabb.)
Ki lehet számolni, hogy hány év alatt érünk oda, hogy versenyképesek legyenek a fizetések...

Akkor nem vágom, mit csináljon a kormány? Tény, hogy az adófizetők egy rahedli pénzt beleölnek az oktatásba. Ha valaki meg diploma után elhúz a francba, akkor ez kidobott pénz.

A másik, a gyárlátogatás. Nem vágom mi ebben a gáz. Én voltam 10évesen a paksi erőműben, örök élmény. Ha elmentünk volna egy vasöntödébe, egy telefonközpontba, az is élmény lett volna. Miért baj, ha a gyereknek mutogatnak néhány munkahelyet? A többségnek érettségire halvány fingja sincs mit akar csinálni...
(Abban továbbra is igazat adok, ha esetleg ezért került volna a posztba, hogy marginális részlet, és sokkal nagyobb gebasz van, minthogy a gyárlátogatással kelljen foglalkozni. Továbbá 9 év után rohadtul érthetetlen, hogy miért kell ötletelni.)

Viktus 2011.09.06. 16:10:13

"16.05 Nő a cigaretta, az alkohol és a gázolaj adója
Felgyorsítjuk az adó- és vámbevételek beszedésének átalakítását - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy idén eddig 600 milliárd forint tervezett bevétel nem folyt be. Matolcsy szerint az adóhatóság vállalta, hogy 40 milliárddal többet szed be a tervezetnél. Emellett a miniszter szerint teljes beszerzési stopot rendelnek el a közigazgatésban, 50 százalékkal emelik a játékadót, 7 százalékkal a dohánytermékek ls 5 százalékkal az alkohol jövedéki adóját. Utóbbin belül jelentősen, 50 százalékkal nő az aromázott szeszes italok adója. 97 forintról 110 forintra növelik a gázolaj jövedéki adóját."

Készül az újabb Matolcsy bukta ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:14:13

@Droli:

"Oda nem, de az OEP-hez igen, hogy érvénytelenítsék a TB számod, és onnantól könnyű összerakni a történetet a hatóságoknak. "

Miért kell érvényteleníteni a TB-számodat?

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:17:09

@tééényleg?:

A dohány jövedéki adója most évi 400 milliárd forint, és jövőre ezt még növelik. Ebből mennyi folyik be az egészségügybe?
Segítek: nulla forint.

De ha veszel egy doboz Red Bull-t, akkor máris betoltál 60 forintot az eü-kasszába.

zrobasé 2011.09.06. 16:18:35

- a gázolaj esetében is növelni kell a jövedéki adót: 97 forintról 110 forintra.

na, asszem többet nem tankolok ithhon...irány ausztria, jó lesz a kocsiba az a rohadt, hanyatló nyugati dizel...

Viktus 2011.09.06. 16:18:56

48 ezres jövedelem az a középosztály kapuja a kedves vezető szerint :D

teefau 2011.09.06. 16:19:39

A gázolaj jövedéki adójának emeléséhez hadd gratuláljak elsőként.
Meg ahhoz hogy a tervezettnél több adót szed be a NAV...a régi viccel élve remélem a disznónak is szóltak...

teefau 2011.09.06. 16:21:07

48 ezer és középosztály kapuja nyitva...vajon miben számol? Mert forintban tuti nem...

nemjogasz 2011.09.06. 16:21:35

Remek ötlet ez a szerződés(inkább röghöz) kötés a felvételizőkkel. De ne álljunk meg itt, hiszen a zállam, és így a zemberek nem csak a felsőfokú végzettségekkel rendelkezőkre költ oktatás formájában. Szerintem már oviba menetelkor, majd általános iskolába lépéskor is kössön szerződést a zállam, nehogy az legyen, hogy 10 év múlva a rengeteg pénzből kitanítatott szobafestő-mázoló a sógoroknál szobafessen.... Lehetne mondjuk: bölcsi: 2 év, ovóda: 2 év, ált. iskola: 4 év, szakközép: 2 év, gimnázium: 4 év, egyetem: életfogyt...

tééényleg? 2011.09.06. 16:21:52

@zero: ez mire válasz? nem a pénz beszedésével van gond, hanem az elköltésével!

zrobasé 2011.09.06. 16:22:18

mi ez a 48ezrezés ?

teefau 2011.09.06. 16:23:58

@zrobasé: Apánk beszél...
"A kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba bekerülés lehetőségét - mondta Orbán, aki szerint a "Start munka" programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak."

Roltii 2011.09.06. 16:24:26

@nemjogasz: torzítsd, persze...
Államnak érdeke érettségig eltolni a diákokat, hogy ne legyen feltétlen sok kiadás utána. Viszont ha már többet fizet, akkor azt a plussz bevételért tenné. Legalábbis ha nekem kéne döntenem, így gondolkodnék.
Festőként is, a segédet kitanítanám annyira, hogy tudjon dolgozni, ne okozzon gondokat, csak egyszerűen "működjön". Viszont, ha elküldöm tréningre az én pénzemen, hogy tanuljon meg valami extrát (körömfestést pl:D) akkor utána elvárható, hogy nekem dolgozzon cserébe biztosan pár évig, hogy megtérüljön a befektetésem.

Viktus 2011.09.06. 16:27:48

@teefau:

Teljesen jogos hiszen , miért ne lenne drágább a magyar gázolaj az osztráknál felháborító volt, hogy ugyanannyiba kerül ...

Csodálkozhat majd Matolcsy , hogy nem nagyon fogy a 400 forintos gázolaj ...

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:28:12

@TaTa86.:

Rettenetesen sok pénz megy rettenetesen sok faszságra. Az alap, hogy kellenek orvosok, nővérek, tanárok. Ők meg akkor "lesznek" ha legalább (!) normális (!) átlagbért kapnak. Nem nettó 90 ezret. Figyu, ha lesz pénz a bérükre, akkor nem lesznek orvosok, nővérek, tanárok. Ez egy igen egyszerű szituáció.
Gyárlátogatás. nem igzán arról van szó amit leírtál, nem a Vidám Parkba mennének, nem egy "látványosság". Olvashattad, komoly célja lenne, csak egy 5-6.os ebből lófaszt sem ér, meg le is szarja. Sokkal több értlme lenne ennek érettségi előtt egy évvel, 17 évesen, a pályaválasztás előtt.

Megjegyzem, nekem sem 17 évesen, sem 18 évesen, sem diplomaosztó után 23 évesen sem volt fogalmam a valódi "munka világáról".

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.09.06. 16:29:46

@teefau:

Pedig nem kell nagy ész, hogy ha emelem 20 ft-tal a gázolaj árát, akkor csökken a fogyasztás, így jó, ha annyi bevétel folyik be, mint most.

teefau 2011.09.06. 16:31:57

@zero: Matolcsy egy idióta. Azon filózok őt hallgatva hogy ha tavaly az első faszsága után kilövöm már egy évet leültem volna és az egész országnak jobb lenne...

Viktus 2011.09.06. 16:32:55

@zero:

Még annyi sem a civilek még inkább meggondolják, hogy mire költenek ... a nagy fuvarozók megtankolnak külföldön. Mi kicsik meg szopunk, és ha a multi végre nem hajlandó árat emelni áfát nem tudunk fizetni v. nem tankolunk, és nem dolgozunk ... előbb-utóbb bukta lesz.

zrobasé 2011.09.06. 16:33:32

@zero: kussulsz te libsibolsi ! az IKON kiszámolta, akkor úgy van ! amit te mondassz ,az az ortodox hozzáállás...de mi most nem-ortodox módon megyünk ! :)

Ironfist 2011.09.06. 16:34:20

Nabazmeg, ha ilyeneken gondolkodik a Vitya, hogy 48ezer az a középosztály, akkor lehet, hogy én gazdag leszek? akkor mégiscsak jó az az egykulcsos adó... Minimálbérből nem szívesen fizetnék 60%ot vissza :D

zrobasé 2011.09.06. 16:35:21

kezit csókolom, ez ugye még mindig az adócsökkentés kormánya ? ugye ez még az ? és ezek ugye nem megszoritások, hanem, ahogy SZP mondta, csak átszervezések ? ugye ?

Viktus 2011.09.06. 16:39:00

A 40 milliárdos NAV vállalás is érdekes lesz pluszban :D max. több céget számolnak fel, de abból pénz ugyan nem lesz a maradékokat meg fojtogatják míg nem döglenek meg.

teefau 2011.09.06. 16:39:55

@zrobasé: Forradalmi reformok mintha nem tudnád. Illetve nem az a fontos mit mondott hanem hogy mit tesz...olyanok ezek mint Rodolfo, ne a számat, a kezemet figyeld...ja, hogy az a zsebemben van könyékig...

nemjogasz 2011.09.06. 16:52:43

@Roltii: diplomáig meg már nem éri meg eltolni, mi? Sír itt a szájuk, hogy nincs jelentős értéktöbbletet előállító ágazat az országban, jaj jaj. Na de vajon mi állít elő jelentős értéktöbbletet, nyolcosztályosok minimálbérért szalag mellett, vagy kutatás-fejlesztés? Szóval ha nem európa Kínája akarunk lenni (dehogynem, megmondta a nemzetvezető elvtárs is, keleti szelek fújnak), akkor ahhoz képzett ember kell. Azon lehet vitatkozni, hogy 1000 helyett mondjuk csak 10 filzófia-etika szakost kéne államilag támogatni, de ez a röghözkötés, ez nevetséges.

@zrobasé: hát persze, hogy ezek nem megszorítások. Konzervatív és megszorításellenes kormányzat nem szorít meg (ahogy nem is államosít), így ez nem megszorítás, nem adóemelés. Mondjuk úgy, hogy "nagy költségvetési rendszerek fenntarthatóvá tétele", ugye, mennyivel jobban hangzik?

dr. Aullah 2011.09.06. 17:06:27

@zero: Lárifári... hogy mondhatsz ilyet. Nincs erre semmi bizonyíték. Ilyen még sosem fordult elő. Várjunk, azt majd meglátjuk mi lesz. Különben sem lesz veszteséges, mert még be sem vezettük.

Jurganov 2011.09.06. 17:07:00

@nemjogasz: "Na de vajon mi állít elő jelentős értéktöbbletet, nyolcosztályosok minimálbérért szalag mellett, vagy kutatás-fejlesztés? "-miután a kutatás-fejlesztés mind külföldön van-így valszeg a 8 általános szalagmunkások :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2011.09.06. 17:12:08

@zero: "Ők meg akkor "lesznek" ha legalább (!) normális (!) átlagbért kapnak. Nem nettó 90 ezret. "
A realitás az, hogy nem fogják megkapni a nyugati bérek felét sem. Ehhez kéne egy 300%os béremelés. De akkor meg mi legyen? Folytatódjon tovább a tendencia?

"Olvashattad, komoly célja lenne, csak egy 5-6.os ebből lófaszt sem ér, meg le is szarja. Sokkal több értlme lenne ennek érettségi előtt egy évvel, 17 évesen, a pályaválasztás előtt."
Nem értünk egyet. Lehet, hogy igazad vagy, de ezt vastagbőrnek tartani túlzás. Mi ebben a pofátlanság? Egy ötlet, nem is kerül túl sokba, ártani nem látom, hogyan árthatna, legfeljebb nem használ...

kiskályha 2011.09.06. 17:12:48

Mi is a baj a szerződéssel? Azon kívül, hogy fáj a postírónak, csak támogatható. Belefeccöljük az energiát a nyájas diákba, majd megy el innét? Ha fizet ezért az államnak vissza pénzt, akkor okés, de ha nem, akkor miért is fordítsak rá energiát s nem arra, akiről tudom, hogy idehaza marad. Azt kell oktatni, mert aki lelép a fenébe, az attól vette el az oktató erőforrását, az állam támogatását, aki idehaza marad gályázni.

Ironfist 2011.09.06. 17:13:24

@nemjogasz:
" Azon lehet vitatkozni, hogy 1000 helyett mondjuk csak 10 filzófia-etika szakost kéne államilag támogatni, de ez a röghözkötés, ez nevetséges. "

Vagy mondjuk egyet, ahogy kommunikációs szakmenedzserből is, max egyet. Tanárból meg szintén max 50et, többre nincs szükség az országban, pláne ezerre évente. A McDonaldsba jó a sima érettségi is.

nemjogasz 2011.09.06. 17:23:14

@Jurganov: na ja, mondjuk támogathatná az álllam a magyarországi kutatásokat közmunka helyett, és akkor lehet, hogy lenne.

@Ironfist: ezt mondom, lehetne itt költséget csökkenteni, racionalizálni akár valóban racionálisan, de nem, ők inkább az osztályharcban hisznek, ők tudják, hogy minden értelmiségi áruló... Főleg, ha beszél külföldiül, akkor főleg áruló, ha meg angolul, akkor meg pláne.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.06. 19:18:11

OFFTOPIC: Wikileakses-arrafigyeljenekamitteszekes blogbejegyzés ugye lesz:)?

Viktus 2011.09.06. 19:55:11

index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/06/dizel/

Ausztriában ma nagyjából 361, Szlovákiában 369, Ukrajnában pedig 240 forint egy liter dízel.

Approx 2011.09.06. 19:55:37

@kiskályha: Ez egy veszélyes gondolatmenet, de azért gondoljuk csak tovább! Ha valaki kibukik az adott egyetemről vagy nem a szakmájában helyezkedik el, az sem térül meg az államnak, így csak azokat vehetnénk fel ilyen feltételekkel államilag finanszírozott képzésbe, akiknek biztosítani tudjuk a képzés végeztével a szakmán és országon belüli elhelyezkedést. Ezt azonban a lemorzsolódás vagy esetleges csúszás miatt az állam nem tudja garantálni.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.09.06. 20:13:01

@zero:

Félelmetes, hogy semmi nem változik, max romlik............

"derelyegrádi szellem 2009.02.18. 17:55:05
@belzebubó:

Akkor ki kell baszni a csapatépítésre is 1870 % adót, be kell rá tervezni 30 milliárd bevételt, erre a 30 milliárdra 33 milliárd kiadást, aztán ha egyáltalán nem megy senki csapatépíteni (amire látok esélyt) akkor van mingyá' egy 33 milliárdos luk a költségvetésben.

Ők így szokták."

spinat 2011.09.06. 20:15:41

@kiskályha: itt felfogásbeli különbség van. Te úgylátod, hogy az oktatás az államtól kegy és az a büdös kölök igenis hálálja meg hogy tanulhatott. Az én véleményem szerint az oktatás egy szolgáltatás az államtól, amit a polgár igénybe vehet. Ha az oktatás magas színvonalú lenne, akkor nem lenne olyan sok utcaseprö diplomás, és itthon is kénylemesen megélnének. Az állam el is várhatja, hogy a szolgáltatásáért fizessenek ellenértéket. De a röghözkötéssel azt éri el, hogy azt inkább nem veszik igénybe. De persze a tandíj az fidesz szerint ördögtöl való, ök ellenzik, ök csak lecsökkentik szép lassan nullára a támogatott helyek számát, a többi meg önköltséges. de tandíj az nincs. Tényleg, az önköltségeseket is röghöz kötik? És ha köteleznek, hiogy itthon maradjak, akkor biztosít is nekem munkát? Na nem stadionépítést.

Bee-zony 2011.09.06. 20:52:55

@spinat: „10 éve élek külföldön, szerinted voltam az OEPnél? azt sem tudom él-e még egyáltalán a taj számom.”
Ha valaha is visszajössz, és orvoshoz akarsz – vagy kell – menned, akkor lesz a meglepi, amikor közlik, hogy az utolsó TB-befizetéstől számolva idáig fizesd be a be nem fizetett összeget, kb. havi ötezrével számítva – vagy írjál külön kérvényt az elengedésért, és járkálj utána, amit majd egyedileg elbírálnak. Úgyhogy járj utána minél előbb, főleg ha nem hiszed el. :(
Bár pl. a fogorvos már így is-úgy is fizetős, tehát ez kb. mindegy, de pl. ha maszek baleseti sebészetet keresel, és nem találsz… akkor következik az egyik baj mellé még a fejfájás is, mert az OEP-nyilvántartás szerint te még mindig Magyarországon élő magyar állampolgár vagy, aki valamilyen oknál fogva nem fizet TB-t – és amilyen jó emberek és rendszerek vannak itt, senki nem szól, és nem figyelmeztet hatóságilag, hogy náluk mi a rendszer, és hogy mire számíthatsz.

Bee-zony 2011.09.06. 20:55:06

„A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában.”
Ugye milyen rendesek, aki a hajléktalan „foglalkozást” választja, az mehet az erdei iskolába – úm. Robin Hood erdei iskola…
Magyarországon minden út vagy Rómába (útlevelet mindenki vigyen magával), vagy a csepeli erdőbe vezet (ásót mindenki hozzon magával).

Viktus 2011.09.06. 20:55:34

@Bee-zony:

Bejelenteti magát v.mi ismerőssel mondjuk 4 órába , és megoldva a probléma, ha nem talál alapban melót rögtön ...

Ayuamarca 2011.09.06. 21:32:57

Nem értem, miért állunk meg a diplomásoknál és az egészségügynél - amit helyesebb lenne átkeresztelni halálügyre -, amikor nem csak ők mennek el innen. Tessék kiszámolni egy hegesztő, egy kőműves, egy esztergályos képzését is! Az ő taníttatásuk költségét is vissza kell fizettetni! Vagy nem?

De egy dolgot nem értek, kedves miniDuce! Mi van, ha a diplomás külföldön poharat mosogat, ágyneműt húz át, vagy ládát pakol? Mert az ott esetleg jobban megéri neki, mint itthon irodában dolgozni... akkor miért is kell visszafizetni a költségeket? Hiszen pont úgy nem használja a szaktudását, ahogy itthon sem használja a diplomások nagy része, mivel valami teljesen más területen kénytelenek dolgozni.

És jogos: ki fogja számon tartani, hogy kik mentek ki? És akkor azt még demokráciának és EU-nak fogják hívni?

Marhák!

Ayuamarca 2011.09.06. 21:34:45

@Bee-zony: 5100 Ft havonta. Én fizetem az asszonyét, tudom.

Ayuamarca 2011.09.06. 21:46:11

@Approx: de van itt egy kis probléma. NEM az ÁLLAM fizeti, hanem az ADÓFIZETŐK. Akkor talán jogos lenne megkérdezni minket, hogy a tőlünk elszedett pénzzel mit kezdjenek. Vagy: tessék az egész fizetésem ideadni, majd én beosztom, jutni fog orvosra, oktatásra, mindenre. De az, hogy elszedik a fizetésem több mint a felét, és aztán követelőznek, hogy ÁLLAM pénzén így meg úgy, az nem megy.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.06. 22:12:29

"A kormány 500 ezer ember előtt szeretné megnyitni a középosztályba bekerülés lehetőségét - mondta Orbán, aki szerint a "Start munka" programmal a 28 500 forintos jövedelempótló támogatás helyett 48 ezer forintos fizetésért dolgozhatnak. A miniszterelnök szerint nem biztos, hogy ez mind az 500 ezer ember esetében sikerülni fog, de 300 ezer embert mindenképpen szeretnének bevonni."

viktort kezelik valahol?
nem?
miért nem?

Horizont 2011.09.06. 22:21:32

@zero: Az utolsó mondatért :DDDDDD
"a havi 160 órányi csirkebontásért kapott pénzből csak 6 doboz legót tudna vásárolni." :DDDDD
Ez aranyosan nagyooooon jó!

Emeli a gázolaj árát? A dög!! Kérdem én mi a francnak kell kihelyezett kormányülést tartani Lovasberényben? Gondolom nem olcsó mulatság!! Én is kérem a munkanapomat kihelyezni valami szuper wellness hotelbe:) Miért nem tudnak a seggükön megmaradni a parlamentbe? Ha már annyira spórolni kell!
Ja és még ez is!! Fidesz és a KDNP országgyűlési és uniós képviselői Hajdúszoboszlón tartanak 3 napos frakció ülést, kb. 7 millió ft-ért!
Lassan megfogalmazódik bennem az óhaj! Falhoz állítanám őket......
Nem virtuálisan és nem képletesen!!!!

Nzoltan 2011.09.07. 07:28:15

@Combi/SzalonFasiszta/SzemétNáci: Jó neked. Nekem 12-13 év óta van jó fizetéssel és a reálhozamom kb. ugyanannyi volt mint neked. Szerintem jobb lett volna, ha csak a párnába pakolom, vagy divcsis faszságokra költöm. Így meg megy a cigányokra meg a gyurcsány elbaszott gazdaságpolitikájára.

Nzoltan 2011.09.07. 07:32:12

Itt nagyon sokan nem láttek még gyárat belülről. Gyárat sokat még én sem, de lakatos és esztergályos műhelyt eleget. Nem kell beszarni,majdnem mindent meg lehet szokni.

Majd hozzászoksz mint stólbuci a rácshoz! :-P

Nzoltan 2011.09.07. 07:39:20

Az elvádorlás egy hatalmas probléma. Telán nagyobb mint a cigányság integrációja. természetesen megy a kapkodás, mert jó megoldás nincs. Talán akkor lenne, ha nem lennénk EU tagok. Azt ugye senki sem gondolja komolyan, hogy hirtelen fél meg egymilliós nettó bérek lesznek az állami szektorban? Mert ha az lesz, akkor fél éven belül Görögország lesz itt is, Nem kicsi társadalmi feszültséggel.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 07:39:38

Remek sikerült visszajutni a középkorba. Ott volt utoljára divat a röghözkötöttség (1514).
A szemét hálátlan jobbágyai nem általlottak elmenni másik földesúrhoz ha ott jobb soruk volt.
Ezek a hálátlan senkiházik már akkor is a saját meg a családjuk érdekét tartották fontosabbnak mint a földesúrét.

Ezzel a Hofmanni agyrémmel csak a következő bajok vannak:
- Szerintem simán sérti az EU alapelveit a munkaerő szabad áramlásával kapcsolatban.
- A fickókám végez a BME-n és kimegy németországba dolgozni.
Honnét tudja meg az állam hogy nem itt dolgozik.
Vagy már azt is büntetik majd ha valakinek nincs munkája? (Ne feledjük itt csak az látszik hogy az illető nincs bejelentve sehol állásban, tehát lehet akár munkanélküli is)
- Mit fognak csinálni ezekkel az emberekkel? Utánuk küldik az Interpolt? Hogy hurcolják haza?

Javaslom megfontolásra hogy újból húzzák fel a vasfüggönyt mint a régi szép időkben (akkor is az volt a célja hogy ne tudjanak nyugatra menni a magyarok) és lépjünk ki az EU ból.
A helyzet annyival romlott a kádárhoz képest hogy régen csak a magyar-osztrák határszakaszra kellett telepíteni és így csak párszáz km -es szakaszt kellett intenzíven ellenőrizni. Egyrészt azért mert a többi ország szintén a varsói szerződéshez tartozott és ott ráadásul rosszabb volt mint itt.

Mostanra az egész országot körbe kell majd keríteni és ugyanúgy szigorúan őrizni mint régen az osztrák szakaszt. Elértük azt hogy talán ukrajna kivételével mindenhol máshol jobb, ráadásul egy csomó szomszédunk EU tagország. Tehát bárhová érdemes lesz disszidálni.

És akkor itt egy kis filmecske, megint aktuális lesz:
www.youtube.com/watch?v=5TJORRfUCrc

Nzoltan 2011.09.07. 07:46:52

@nemjogasz: Elég lenne a bölcsőde, óvoda és a nyolc osztály ingyen. A szakma már kerülhetne pénzbe. Legalább mindenki eltudná dönteni, mit is szeretne csinálni? Mert ami most van, az egy vicc. Kell hozzá diákhitel, meg ösztöndíjrendszer. A legjobb 10 százalék nem fizet. remngeteg lenne a használható szakmunkás már 18 évesen. Most meg van egy csomó diplomás szakmunkásunk, takarótónk, bolti eladónk.

Nzoltan 2011.09.07. 07:48:18

@Di622: Ha aláírat egy szerződést, akkor nem sért semmit.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 07:57:58

@Nzoltan:
Jó csak szerintem már eleve törvénytelen a szerződés is.
Ha a szerződés szembe megy alapelvekkel akkor az attól szerintem semmis.
Ez pont olyan mint a lakásmaffiózók akik "aláíratták" a szerződést az áldozattal.
Vagy épp a homáron van egy poszt egy utazási irodás történettel kapcsolatban, amikor az utazási iroda azzal bújik ki a kártérítési felelősség alól hogy az ASZF -be van írva hogy a tengerre néző kilátás nem jelenti azt hogy látod is tengert mert lehet hogy eltakarja mondjuk egy épület.

zrobasé 2011.09.07. 08:03:47

a dizel megemelése ugye kicsit se fog lökni az infláción ?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 08:03:48

@Nzoltan:
Ja amúgy meg egyszerűen meg lehetne oldani az egészet (voltak is próbálkozások).
El kell törölni azt hogy a diplomához kötelező a nyelvvizsga ... :-)
Ugye hangulatjavító intézkedésnek kiváló. Mondjuk ezt a nyelvvizsga dolgot nem bírtam soha megérteni hogy mondjuk egy büfé ruhatáros és pisztácia fagyi készítő diplomához minek idegen nyelv. Mert nyilván vannak olyan szakmák ahol elengedhetetlen (ott meg a saját érdekében meg kell hogy tanuljon).

Szóval ha eltörölnék a kötelező nyelvvizsgát, vagy mondjuk csak az alábbi nyelvekből lehetne vizsgázni: lovari, szanszkrit, szuaheli, stb.
Akkor eleve jelentős mértékben csökkenne a diplomás kivándorlás.... :-)

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2011.09.07. 08:12:40

@Di622:
Ja és ráadásul ez a diplomához kötött nyelvvizsga ha jól emlékszem akkor még az emútnyócév terméke..... :-) :-) :-)

spinat 2011.09.07. 08:38:02

@Bee-zony: kösz az infot. viszont ha az euban biztosítva vagy, akkor az fizeti az eun belül az orvosi alapellátást. és lehet utazási biztosítást is kötni. Szóval nagy baj mégsincs.

Viktus 2011.09.07. 09:25:00

A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány - fejtette ki Szijjártó Péter. Ennek kapcsán kiemelte: a gázolaj jövedéki adójának emelése a továbbgyűrűző hatása miatt a rendkívül drámai, hiszen a fuvarozók költségei növekedni fognak, ami azt jelenti, hogy a termékek szállítási költségei is emelkedni fognak, és ez a termékárakban meg fog jelenni. Ezért, amint a kormány benyújtja a javaslatát a gázolajat terhelő jövedéki adó emelésére, a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=130437

zrobasé 2011.09.07. 09:33:25

@Viktus: ez de szép...és micsoda gyöngyszemek vannak benne :
"Egyértelmű, hogy a kormány megint nem találta el az európai irányt - fogalmazott Szijjártó Péter, hozzátéve: az európai kormányok folyamatosan adót csökkentenek, ezzel szemben a Gyurcsány-kormány újabb adóemelési döntéseket akar meghozni. Ez az út azonban kudarcokkal teli, ráadásul a reménytelenséget jelenti Magyarország számára, mert a családok jelentős része már most is rendkívül nehéz helyzetben van, és most azok a költségek fognak megint emelkedni, amelyek a mindennapi fogyasztás szempontjából kihagyhatatlanok - jegyezte meg, hozzáfűzve: az alapvető élelmiszerek és az üzemanyag a családok fogyasztási kosarában az első helyeken szerepelnek."
éééééééés a kedvencem :
"A Fidesz azonban egy másik utat képzel el Magyarországnak - mutatott rá, hozzátéve: "mi nem az adóemelés útjára kívánunk lépni, hanem az adócsökkentés útjára".

A kormány adót emel, a Fidesz szerint adót kellene csökkenteni - szögezte le Szijjártó Péter. "

matula100 2011.09.07. 09:45:11

A gázolajat terhelő jövedéki adót is növelni fogja a kormány
a Fidesz módosító indítvánnyal fog élni, amelyben kezdeményezni fogják a gázolaj jövedéki adójának a jelenlegi szinten való tartását.
A kormány emelni akar a fidesz meg ellenáll? Gyerekek verjetek fejbe mert valami képzavar van bennem? Én idáig úgy hittem a kormány= fidesz , most valami változott?

A másik ne a zemberek fizessék meg a hiány árát mondották nagy tudású vezetőink, hát kérdezném ki a túró veszi meg az élelmiszert meg a többi sza......t amibe bele lesz építve a gázolaj megnövekedett jövedéki adója.

Cirkuszt és kenyeret a népnek, kenyérre már alig van pénzünk de a cirkuszi aréna készül az új Puskás stadion képében. Hát ez kell minél több pénzt önteni a lukas futball vödörbe attól dicsőül majd meg a Magyar nép.

matula100 2011.09.07. 09:48:29

Szerintem Szíjjártó Petike is reggelente szembeköpi magát a tükörben , hogy ennyi önmagának ellentmondó baromságot mond el naponta a népnek.Nem csodálom, hogy menni akar, én is támogatom. Alaszkába egy fúrótoronyhoz dolgozni.

kiskályha 2011.09.07. 09:57:53

@Approx: Azért ez a kettő nem egy és ugyanaz, ugyanis a pályaelhagyó legalább az országban és az országnak tevékenykedik. Továbbá a tapasztalatok alapján nem a teljes pályaelhagyás azért a jellemző: a szerzett tudás és szakmaiságot használja és képviseli, az "átjön" a nem igazán szakmai tevékenységébe is.

kiskályha 2011.09.07. 09:59:05

@spinat: Olyan paramétereket kapcsolsz össze, melyek nem tartoznak össze, egymáshoz közük nincs.

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2011.09.07. 10:24:37

Ami nagyon megnehezíti a helyzetet, hogy minden kormánynak 4 éve (effektíve 3,5 éve) van hogy tegyen valamit.
Ennyi idő alatt látszatintézkedések, kapkodások sorozata történik. Ez a mostani kormány egy kisebbfajta világmegváltást akar összehozni. Legalább is erről dumálnak. De 4 év alatt???

elektromotor 2011.09.07. 10:36:09

@matula100:" Hát ez kell minél több pénzt önteni a lukas futball vödörbe attól dicsőül majd meg a Magyar nép"
Nem értem, mi ez a néhány embernél fellépő futball mánia! Futball rögeszme! Bele vannak hülyülve, hogy "puskás" ! Miért nem Szentgyörgyi?! Miből gondolják, hogy mindenki elájul, ha lát 20 szerencsétlent aki egy labda után rohangászik, aztán ha utoléri akkor elrúgja jó messzire? Ebből lesz nemzeti jövedelem? Sok ország van ahol nem törődnek azzal ki hogy focizik, de az életszínvonaluk messze a miénk felett áll! Nem a termelő beruházásokba kellene inkább invesztálni?! Aztán ha már nem tudjuk hová tenni a sok pénzt akkor jöhet a cirkusz!? Engem például nem tud érdekelni hogy ki hová rúgja a labdát. Unokákkal labdázunk néha , de hogy belebolonduljak a fociba?!? Fel kellene már nőni! Csak van az átlag 70-100-asIQ akinek ez a téma ! Ehhez hozzá tud szólni a kocsmába! A kvantumfizika az sokkal nehezebb!
Ez a dolog nyitja!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 11:20:03

@hivatásos naplopó: A bib az, hogy az infósok azt hiszik, hogy minden szakma tanulható autodidakta módon. A mérnökképések nagy része nem ilyen, mert lényegében semihez nem férsz hozzá, ami kellene a képzéshez. Se laborhoz, se szoftverhez...

nemjogasz 2011.09.07. 11:33:54

@Nzoltan: valóban, lehetne fizetős. De akkor tegyük fel a kérdést, ami mindenkiben felmerül: mégis mi a jó retkes lófasznak fizet akkor a polgár adót? Elvégre az adó, az az úgymond közösségi célok megvalósítására szedett sáp. Na most, ha ilyen nincs, akkor az állam lesz szíves és kihúzza a mocskos kezét a polgárainak zsebéből, és elsunnyog a picsába. És akkor a polgárok ki tudnák fizetni a fizetős oktatást, mivel nem venné el a bruttójuk felét az állam. Persze megértem, fontos például alaptörvény asztalára, meg enyhén gyanús közbeszerzésekre fordítani az adóforintokat, így nem marad oktatásra.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:07:27

@nemjogasz:
"Elvégre az adó, az az úgymond közösségi célok megvalósítására szedett sáp"

pontosan. ezért legyen ingyenes a bölcsőde, óvoda, általános iskola, gimnáziumi és középiskolai szakma nélküli érettségi.
mindenkinek elérhető legyen az alapműveltség és kulturális szocializáció.

a szakmai képzés szakmunkásképző intézetekben legyen támogatott, hogy szakmája lehessen mindenkinek. 4-es átlagtól felfelé ösztöndíjjal legyenek a jó szakmai felkészültségre ösztönözve a diákok.
a főiskolai, egyetemi szakmai képzés legyen fizetős, legyen támogatott 4-es átlag felett ösztöndíjjal, és ingyenes mondjuk 4,7-es átlag felett)

a röghözkötés egy dolgot eredményez: az átlag alatti képességüek maradnak itthon. aki jó szakmai képességekkel bír az akkor is kimegy és az első kint töltött éve alatti béréből visszafizeti a pénzt.
mi több biztos vagyok benne, ha ezt bevezetik, akkor a német, angol, francia cégek bevezetik, a tanulmányi támogatás kiterjesztését az ilyen esetekre, mint juttatást.

ismét egy átgondolatlan idióta ötlet ami jó célt szolgálna, csak esze nincs hozzá az egész fideszes bandában egyiknek sem, hogy miként kellene megoldani.
beleillik az eddigi ötleteik sorába. jó és hasznos célt elbaszni az ostobaság miatt.

nemjogasz 2011.09.07. 12:35:23

@Conv: 4,7-es átlag egyetemen, lol! Örül a diák, ha mindenből le tud vizsgázni.
Amúgy, én nem gondolnám, hogy ne lenne közösségi cél a minél magasabb szintű képzettség. Mindenkinek érdeke az országban (legalábbis szerintem), hogy minden egyes ember az általa elérhető legmagasabb szintű képzettséget szerezze meg, és aki képes lenne egyetemet végezni, az ne hidegburkolóként tengesse az életét, mert nincs pénze tandíjra, vagy mert itthon nem kap képzettségének megfelelő állást.
Ha meggondolja az ember, hogy ha valaki még ha nem is elsőre, de elvégez valamilyen munkaerőpiacon használható képzést, akkor onnantól kezdve egész életén át élvezheti ennek a hasznát nem csak ő, de a közösség is. Tulajdonképpen hosszútávú befektetés az oktatás, ezért nem érdemes leépíteni.
A röghözkötés meg már azért sem jó üzlet, mert ha ki is megy külföldre, ritka, hogy soha ne jöjjön haza, úgyhogy a kint szerzett magasabb jövedelemből származó vagyonát is hazahozza. (pl. kimegy pár évet dolgozni kint, hogy itt tudjon saját lakást venni), Ez meg tiszta haszon, tulajdonképpen "elszipkázza" a gaz nyugati kapitalisták pénzét.

Apafarkas 2011.09.07. 12:41:37

@Di622: azért, hogy megértse, ha Fritz azt mondja neki:
Zwei hamburger bitte!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 12:41:43

@Conv: Lásd lentebb. BME-n a 4 feletti átlag szeritnem a hallgatók kb. 5%-ra áll...

nemjogasz 2011.09.07. 12:44:54

Meg amúgy szerintem a külföldi munka és élettapasztalat (mondhatjuk világlátottság), az idegen nyelv magas szintű beszélése tiszta nyereség, erre van igény a munkaerőpiacon is egyrészt, másrészt aki megtapasztalja, hogy külföldön jobb és lehet másként is csinálni, mint magyarországon, az amikor hazajön, talán építőbb jelleggel tud résztvenni a közösségben. Persze nyilván pont ettől fél a politikai elitünk, hogy esetleg a nép rájön, hogy lehetne itt sok mindent másképp csinálni. Szóval nem csak az egyetemen szerzett tudást tudja elszipkázni a gaz nyugat, akik hazajönnek, azok egy másfajta, de legalább annyira fontos tudást hoznak haza, mint a szaktudásuk.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:45:27

@nemjogasz:
" Mindenkinek érdeke az országban (legalábbis szerintem), hogy minden egyes ember az általa elérhető legmagasabb szintű képzettséget szerezze meg, és aki képes lenne egyetemet végezni, az ne hidegburkolóként tengesse az életét, mert nincs pénze tandíjra, vagy mert itthon nem kap képzettségének megfelelő állást. "

ennek köszönhető a rengeteg tarisznyás, büfé szakos diplomás, akik soha az életben nem fognak a végzettségüknek megfelelő helyen dolgozni, ennek köszönhető a sok diplomás segédmunkás, betanított munkás és munkanélküli.
te nem ebben a világban élsz azt hiszem. jelenleg a frissen végzett hidegburkoló hidd el jobban keres (tengeti az életét) mint a kommunikáció-marketing szakos egyetemi diplomás. és ez így van jól.

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 12:49:00

@molnibalage:
akkor legyen 5%-nak támogatott. az állam azoknak fizesse a tandíjat, akik kiemelkedőt nyújtanak. aki erre nem képes ne legyen mérnök, legyen technikus. ha ez sem megy, akkor legyen szakmunkás kitünővel, de ne legyen valaki mérnök 2-es átlaggal, épphogy átbukdácsolva. legalábbis ne az állam támogatásával.

nemjogasz 2011.09.07. 12:52:29

@Conv: nem olvastad el a következő bekezdésemet, amiben szerepel a "munkaerőpiacon használható képzés" kifejezés is. Szóval nem a filizófia-esztétika szakra gondoltam itt elsősorban, az hobbinak jó, munkára nem.
A gond ott van, hogy nem csak a bölcsészeknél keres jobban adott esetben egy szakmunkás. Hanem egy orvosnál vagy tanárnál is, akiknek azt hiszem, a "társadalmi haszna"( mondjuk ez elég csúnya, mondhatni náci kifejezés) egy kicsit nagyobb.

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2011.09.07. 12:59:25

@kiskályha: na, erre azt mondom, hogy ok, akkor nekem mint szülőnek akkor megvan az a lehetőségem, hogy nem akarom a gyerekemet megszívatni a röghözkötéssel - így nem államilag finanszírozott képzésbe adom. De akkor az alku legyen alku: kérem vissza az adómból a gyerekem felsőfokú képzésének költségét. Magyarul: írhassam le az SZJA-ból a gyerek taníttatásának költségét (tandíjat, mondjuk). Na, ébresztő, ilyen nem lesz sosem Magyarországon... mert nem érzem, hogy igazi megoldást keresnének (tetszőlegesen kiválasztott) vezetőink :-(

lyken 2011.09.07. 14:31:13

"...Mindez egy jól átgondolt, a különböző korosztályok sajátosságainak megfelelő, tudatos formában valósítható meg. A program már az ötödik, hatodik osztályban elkezdődne, gyár- és irodalátogatások, élménybeszámolók, illetve erdei iskolák formájában."

Minderről most eszembe jut a saját családi példa, ahol a gyerekkel délután vállalat üzemeltetésről, portfolió kialakításról, opciókról és a különféle trendekben történő sikeres részvénykereskedelemre oktatom a gyereket. Hogy ne bérrabszolga legyen. Persze Rózsika példája se rossz, ki kell nevelni a munkásréteget akit aztán szavazóbázisnak lehet használni. Informatikát, angolt és pénzügyi ismereteket meg még véletlen se tanítsanak a gyerekeknek. Még maradna idejük gondolkozni meg boldognak lenni.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2011.09.07. 15:29:40

Újabb "munkaanyag" a neten:
index.hu/belfold/2011/09/07/felsooktatasi_koncepcio/

A kedvencem:
"Az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná [1], hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik. Példaként 10 éven belül 7 évet, 20 év alatt 15 év magyarországi munkavállalást említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért befizetett összeget visszatéríteni köteles a diák."

Na és ha munkanélküli esetleg a kedves diák, akkor mi van? Vagy ha nem a szakmájában helyezkedik el, amely esetben szintén "felesleges" volt a taníttatása?

Komolyan, inkább nyissanak valami ötletdobozt a neten, ahova mindenki beömlesztheti a "koncepcióit", aztán a végén sorsoljuk ki, melyikből lesz törvény. Akkor legalább a vakszerencsében lehetne bízni...

kiskályha 2011.09.07. 16:03:57

@xcrow: na az élősködős amit írsz

Nzoltan 2011.09.07. 16:06:37

@Di622: ha törvénytelen, hát hoznak egy törvényt. Ha az EU-nak nem tetszik, akkor meg tök mindegy, mert az EU egy töketlen bagázs.

Bee-zony 2011.09.07. 16:47:11

@spinat: Hogy mi mekkora probléma, azt majd mindenki akkor fogja tudni, amikor benne lesz.
Ami nincs:
1. Az, hogy befizetem a havi 5100-at (ami 4000-valahányról indult, és egyre csak növekszik), amikor valaki beteg lesz, előtte-utána pedig nem. Ilyen nincs, tessék befizetni visszamenőlegesen a havikat, ha semmilyen EÜ-szolgáltatást nem vett igénybe azon idő alatt, akkor is, ha nem volt munkája, akkor is, stb.
2. Akkor kifizetem az aktuális EÜ-eset költségeit. Nem, ezt csak külföldi fizetheti így ki(!).
3. Ha ez az egész így nem tetszik, akkor járkáljon kérvényezni.

Ha valaki nem csak turistaként megy külföldre, akkor jobb, ha kijelentkezik az OEP-ből és az APEH-től, és megszűntetni a magyarországi bankszámláját (számláit) is, pl. ezért: CIB bank, egyoldalú szerződésmódosítással ingyenes számlából fizetős számla; Erste bank, a számlavezetési díj növelgetése, ahogy nekik tetszik.
Meglepi: mire visszajön, nem csak hogy nincs pénz a számláján, hanem még ő tartozik a banknak(!).
Amikor x ezer forintokat így vonogatnak-lopogatnak, ez csak mennyiségben különbözik attól, hogy százezreket lopogassanak el. Összességében már így is százezreket lopogatnak el… utána nyilván az következik, hogy egy személytől is ennyit.

2011.09.07. 17:47:00

@Rufus78: Meg egyáltalán: hogy ellenőrzik? Az illető egyszerűen ismeretlen helyre távozik. Kőröztetik majd az interpollal?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.09.07. 23:09:40

@Conv: Balfasz hozzáállás. Nem csak kiemelkedő mérnökökre vagy szükség. Így sincs elég egyes területeken. Ez kb. olyan kijelentség, hogy vagy Nobel díjas kutató legyél vagy semmilyen...

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.07. 23:55:55

@molnibalage:
már máskor is megállapítást nyert, hogy nem igen érted az olvasott szöveget.
azt írtam, hogy csak a kiemelkedő képességűeknek legyen ingyenes a képzés, alatta sávosan támogatott, vagy egyáltalán nem.
nem azt, hogy csak kiemelkedő mérnökök legyenek képezve.

ha valaki éppen csak átbukdácsol az ne legyen szar mérnök, tanár, orvos az állam pénzén, hanem legyen jó technikus, szakmunkás, tanító, ápoló.
támogassa, finanszírozza az állam mint kiválóan tanuló szakmunkást, mert arra van képessége csak.

másrészt igen, ha lehetőséged van rá, hogy az állam pénzén mindent megkapj, hogy nobel díjas kutató legyél, akkor elvárható, hogy meg is tegyél érte mindent.
tudod, ha te kifizeted a munkáért a munkadíjat, elvárod, hogy szakszerű és kiváló munkát kapj a pénzedért.
nem gazdaságos szar szakembereket képezni.

fedkvas 2011.09.08. 01:30:12

@Transylvanianmixedgrill: nekem az volt a kedvencem, amikor haverokkal elmentünk nyáron gyárba melózni, aztán lehordtak minket, hogy acélbetétes bakancs kell, mert szigorúak a munkaügyi előírások, meg EU, meg faszom, aztán bejött egy csóka, és emigyen szólt: "Jó akkor most a szerződésesek álljanak ide, aki pedig feketén dolgozik az meg ide!" LOL

fedkvas 2011.09.08. 04:37:10

@Enrico72: rád de büszke lehet a fidesznyik neo-MK-ultra program főigazgatója. tökéletes munka vagy öcsém, remélem dagad a melled a büszkeségtől.

fedkvas 2011.09.08. 05:00:58

@kiskályha: elemzi mondjuk a politikai helyzetet, miközben épp tölti fel az árut, vagy hogy gondoltad ezt? vagy Gödel tételein morfondírozik, amíg felsöpri a pévécé padlót? vagy miközben felteszi a kukát a kocsira, felméri a honi cigányság szocioökonómiai helyzetét?

fedkvas 2011.09.08. 05:16:21

@Conv: szerintem meg legyen 1, azaz 1 darab állami egyetem, se több, se kevesebb. székhelye Budapest, jogelődjei az ELTE, a BME, a BCE és a SOTE.
az állami egyetem minden helye ingyenes. az állami egyetem férőhelyei (az ország igényeihez, szükségleteihez mérten) jelentősen alulkalibráltak, ámde bizonyos, kevésbé gazdaságos, viszont mégis fontos szakok meg a többi, értelemszerűen magánintézmény struktúráihoz képest felülkalibráltak. minden más intézmény magánintézmény. egy magánintézmény érdeke a híres-neves volt diák, azok meg nem csak a burzsoázia köreiben teremnek, ezért értelemszerűen saját ösztöndíjrendszereket tart fenn.
mivel a honi mentalitás erősen szocialista, az állam megteheti, hogy pályázati úton, a nehéz szociális helyzetű, viszonylag jó tanuló, de mind az állami, mind a magán, ösztöndíjas helyre kevésnek bizonyuló hallgatójelöltet finanszírozza. ha épp nincs pénzünk erre, akkor nem tesszük meg, a rendszer nem borul.
mivel errefelé a bankok sem épp az iszlám vonatkozó elvei szerint cselekszenek, az állam fenntarthatja a diákhitelezési rendszert, kibővítve azt egészen odáig, hogy akár egy komolyabb magánintézmény teljes tandíjköltsége, könyvek+tanszerek, lakhatás+megélhetés is finanszírozható legyen belőle. megint apró szocializmus, de végül is Európában vagyunk, nem a nagy vízen túl.
annyi kérdés marad, hogy vajh lesz e vevő az állami pénzen felfejlesztett egyetemekre/főiskolákra, hiszen mégsem kerülhetnek ingyen ebek harmincadjára, illetve magánbefektetők kezére. Győrben az Audi hajlandó átvenni az egyetemet, legalábbis a pletykák szerint, kérdés, hogy fizetne e is érte az államnak, vagy csak átvenné az üzemeltetést. Debrecenben ott van a TEVA (értelemszerűen persze a TEVA nem képezne angol-tibeti szakos tanárt), Kecskeméten a Mercedes, stb. illetve semmi sem gátolja, hogy direkt e célból jöjjenek létre cégek, alapítványok, Soros már megtette a magáét, George Patakinak például még csak a pofája óriási. kiskapu, hogy ugyan az állam kivonulna a felsőoktatás úgy saccperkábé 70 százalékából, az önkormányzat, ha bírja erővel (mondjuk helyi népszavazáson helyi adót fogadtat el), szintén viheti az adott intézményt.
nekem ez a tervem. :)

fedkvas 2011.09.08. 05:26:28

@fedkvas: ja emellett még a Közszolgálati Egyetem is üzemelne, értelemszerűen ingyenes helyekkel.

kiskályha 2011.09.08. 07:22:42

@fedkvas: Te egy bölcsészről, humánértelmiségiről beszélsz. Na de mióta _valódi_ felsőfokú végzettség egy büfé szak? Könyvtárosok, jogászok, történészek, hagyjuk már ezt.

lyken 2011.09.08. 08:52:24

@Conv: Ezzel csak egyetérteni bírok. Hihetetlen mennyiségű egyetemistát ismerek akik bukdácsolnak azzal, hogy a végén lesz egy papírjuk mert átcsúsztak kettessel.

fedkvas 2011.09.08. 10:45:33

@kiskályha: he, Gödel bölcsész volt? Bolyai is? Neumann büfészakos?
a jogász nevezetű büfészakon meg Orbán Piktor végzett, a nagy nemes.

Mad Mind 2011.09.08. 10:58:39

@TaTa86.:
Gondolj vissza arra az időre, mikor gyerek voltál. Foglalkoztál azzal, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Persze "katona, vagy vadakat terelő juhász.". Most sem érdekli a gyerekeket, és még a 17 éves fiatalokat se. Az érdekli őket, hogy milyen laza főiskolára/egyetemre lehet menni, ahol lehet bulizni.

kiskályha 2011.09.08. 11:11:29

@fedkvas: ja, piktor? ebben merül ki egy ballib magasröpülése, hogy piktor? ez még alapfokú orbánozásnak is kevés

Conv · http://www.i-honlapkeszites.hu 2011.09.08. 20:31:31

www.femina.hu/hirhatter/fejenkent_50_ezer_forintot_kapnak_a_roma_tanulok
ez is érdekesen indul.

nehezen hiszem, hogy ez a kis alsós dicsakokat majd tanulásra ösztönzi.
sokkal inkább a szülőket arra, hogy befenyítsék a tanárt a jobb jegyért. a kisdicsak meg majd még inkább szarik bele és megtanulja a szüleitől még bizonyosabban, hogy erőszakkal, fenyegetéssel bármi elérhető.

mondjuk nem értem miért nem romagyerek van az illusztráción, ha már róluk van szó?

noirp 2012.07.09. 15:38:34

@Enrico72:
"Vezetéssel meglátogattam és tetszett", remek.
Na, akkor előbb húzz le minimum félévet váltott műszakban, szalag mellett vagy technikusként, mondjuk, valahol az autóiparban, nehézvegyiparban. Utána lehet osztani az észt.

noirp 2012.07.09. 15:41:56

@Enrico72: "Különösen egy kisgyereknek" igen, b...meg, egy kisgyereknek biztos nagy élmény a kilencven decibeles zajban, netán oldószer-és festékszagban, hőségben gyárlátogatni.
(A felsorolt háromból legalább egy megvan az olyan izgalmas helyeken is, mint a legógyár). Ha az én 8-12 éves gyerekemet ilyen helyre vinnék, eltörném a szervező kezét.

süti beállítások módosítása