Skip to content


       Szűrés lista

A svédeknek nem tetszett a huszáros PR-akció

Hende Csaba honvédelmi miniszter április 7-én személyesen indította útnak Várpalotáról a skandináv portyára induló, onnan a tervek szerint decemberben visszaérkező, két főt:

- Csepin Pétert, a Bakonyi Poroszkálók elnökét, önkéntes tartalékos katonát, hagyományőrző huszárkapitányt, járőrparancsnokot,
és
- Bakó Sándort, a Végeknek Tüköri és a Bakonyi Poroszkálók egyesület tagját, önkéntes tartalékos katonát, közhuszárt

honéap_huszarjaror1.jpg

huszarjaror19.jpg

"Hende Csaba beszédében felidézte a régi huszárok hősiességét, bátor helytállását. Kiemelte: a magyar könnyűlovasság „a nemzet fennmaradását lehetővé tévő áldozatokat is hozott”. A honvédelmi miniszter hozzátette: a mostani vállalkozás gyökerei messzi múltunkba nyúlnak vissza, „őseink nagyon sok hasonló portyát vezettek”."

Ezt a mostani, közel 10.000 kilométeres Északi Portyát a Bakonyi Poroszkálók szervezték, akik voltak már 2003-ban Rodostóban, Spanyolországban 2005-ben, Országkerülésen 2006-ban, és Kazahsztánban 2009-ben.

Az út technikai leírásánál a Lovak menüpontnál ezt írják:

"A nagy távolságú portya teljesítéséhez 4 ló szükséges, amelyből egy vezeték (tartalék), egy pedig málhás ló. Patkolás előreláthatólag hatszor szükséges, melyhez a szerszámok, szöget és patkók a málha részét képezik. A magyar járőr tagjai az Etikai Kódexben foglaltak alapján gondoskodnak lovaikról. A helyi lovasok teljes felelősséggel tartoznak lovaik állapotáért."

A helyzetjelentéseknél ilyeneket:

"Lovaink harci sebei [összeverekedtek egymással - a szerk.] gyógyulnak, zabot Lengyelországban végig kaptunk, Németországban eddig búzát, kukoricát sikerült beszereznünk.
sikerül nagyrészt kis utakon, földutakon menni, bár a makadámutakat nem szeretik a lovaink."
máj.14.

"1800 megtett km felett vagyunk, Tomajról és Szellőről csak most szedtem le az első garnitúra patkót, pár napig patkó nélkül jönnek." máj.23.

"a felszerelest rendbehozzuk, lecsereltuk a patkokat, hiszen majd`´2000kilometert megtettunk az elso garnituraval, es a patkolastol szamitott 60 nap is letelt." máj.28.

"Ket hete vagyunk svedorszagban. a nepek kedvesek, bar egy hetes esoben nem nagyon sikerult kapcsolatot teremteni a helyiekkel. kint aludtunk es a sator alulrol is be tud azni, korbearkolasnak semmi ertelme, mive oly sok eso esik, hogy mindent mocsarra valtoztatott. patkokat kell vasarolnunk, es Kicsi miatt kenyszerpihenot tartani, mivel kicsit be van szurodve a laba. megtett tav otthonrol 2959,9 km" jún.29.

A svéd újság pedig azt írta július 3-án, hogy 3 magyar huszárt (2 férfi, 1 nő (?)) állatkínzásért letartóztatott a svéd rendőrség Åmål városában állatkínzás gyanújával, mert a lovak a hosszú úton teljesen lesoványodtak, patáik elkoptak, hólyagosak lettek. A helyszínre érkező állatorvos szerint legalább két hónapig pihenniük kell.

A huszárexpedíció egyik résztvevője, Csepin Péter azonban azt állítja, felesleges volt a hatósági eljárás megindítása, mert a csapat magától állt meg Åmålban azzal a céllal, hogy az állatokat pihentesse, és gyógyítsa. Az április 7-én Várpalotáról indult kontinenstúra június 28-án érkezett a városba, ahol egy lovardában kértek segítséget az egyik lesántult ló lábának ellátásához. A huszár szerint a lovarda tulajdonosa lézerrel is kezelte a lábsérülést, de az nem teljesen gyógyult meg, ezért újabb pihenőnapot iktattak be, és közben jégzselével, árnika krémmel a többi lovat is ellátták. Csepin szerint a lábsérüléses ló marján 2006 tavasza óta egy verekedés miatt nincs szőr, ezért azt lila spray-vel kezelték a szúnyogcsípések ellen. A túra résztvevője elismeri, hogy ezek a problémák drámaian hathattak a lovakat nem ismerőkre, de mint írja a helyiek az elhízott hobbylovak látványához vannak szokva, hozzájuk képest a magyarok állatai „atletikusabbak, de még inkább izmosabbak voltak”.

A huszárokat három nap után kiengedték, mert nem igazolódott az állatkínzás gyanúja.
A lovak hazaszállításáról azonban Magyarországnak kell gondoskodnia.

menetparancs-001_sm.jpg

menetparancs-002_sm.jpg

A lovak indulás után Komáromban:

És napjainkban, Svédországban:

lo1.jpg

lo3.jpg

lo2.jpg

Címkék: abszurd honvédség

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr224628949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakter 2012.07.05. 16:56:04

Ez hogy van dakotául: "lila hasú lovat ne ülj meg tele seggel, mert bütykös lesz a patája"?

mátyáskirály 2012.07.05. 16:57:21

@Arrius (ex-Nathan D'Xantine): nem megy, de az "ahehee" az koszonomot jelent

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 16:59:34

Vissza az egész Moháccsal! A törökök kínozták a lovaikat, hogy odaérjenek, nem ér!

livengood 2012.07.05. 16:59:40

Nem értek hozzá. De azt tudom, hogy mit jelent nyugatabbra (északabbra) tőlünk a zöld gondolat, az állatok jogai, stb. És nagyon nem értek ezzel a túlhajtott természet "szeretettel" egyet.
Másfelől, viszont hülyének kell ahhoz lenni, hogy manapság egy ilyen túrát valaki ezekbe az országokba szervezzen. Miért nem mentek kelet felé? Egész a Csendes-óceánig megértették volna őket.

mátyáskirály 2012.07.05. 17:03:11

@öt görög: De szeretem amikor azt mondjak, hogy szalljak magamba. Ebbol tudom, hogy valamit jol csinalok.
"You can't wake a person who is pretending to be asleep."

◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ► 2012.07.05. 17:03:23

@Terézágyú: Tudod te, hogy kire kell szavaznod, kretén. Fuss, amíg még lehet! :)

Kakimaki0123456789 2012.07.05. 17:04:44

Ez most hosies vagy szanalmas? Vagy csak ertelmetlen?

.Pierre Bezuhov. · http://www.youtube.com/watch?v=ddk-Q6hXvFk 2012.07.05. 17:05:04

giccsmagyarokra sosem volt jellemző a emberség.
sajnálatos, hogy a deviáns hóbortjuk szerencsétlen állatok egészségbe kerül.

túrósfaszúkurvaisten 2012.07.05. 17:09:26

szittyalézerrel kellett volna kezelni , az vót a baj

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:12:53

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►:

Te komoly metafizikai rejtély jelentesz annak a számára, aki olvas:

Hogy lehet egy nő ekkora fasz?

Kakimaki0123456789 2012.07.05. 17:14:13

@Mahi-mahi: Szoval, miert is nem allatkinzas? Lattad hogy neznek ki _most_ ezek a lovak?

incze 2012.07.05. 17:16:04

1. Az állatkínzás, abban az értelemben, hogy ezeket az állatokat (szándékkal vagy anélkül) megkínozták, tény. Ezeket a lovakat sebesen, lestrapált állapotban találták a svéd hatóságok. Ha már két napja pihentették őket, hogy följavuljanak, képzelhetni miért álltak le velül.

Láthatólag későn, sokkal-sokkal később mint kellett volna.

2. Svédországban (és általában Skandináviában) óriási és viruló lovaskultúra van, össznépi tereplovaglási kultúrával (vö elhízott hobbiló), nem idegen tőlük a keményebb túra sem. Ld. pl. Sweden by horse (www.visitsweden.com/sweden/Attractions/Nature-experiences/Sweden-by-horse/).

Az egész ügy mögött szerintem a jól megszokott kultúrális szakadék van. Az asszonynak a konyhán a helye, és nem árt néha (már csak a miheztartás végett) jól elverni, gyereket sem árt néha jól pofánkapni, a vegetariánusnak (az is valami buzi vagy mi) egy jó pacalvacsorát, fogyadjunk, hogy mind a tíz ujját lenyalja, ha egy nő mórikál dumál, jól meg kell baszni, az hiányzik neki, kutya láncon, liba tömve jó, a lovak összeharapnak, de attól még remekül érzik magukat, hogy egy kicsit dől a vér, az a kis hólyag nem számít, úgyis lábujjhegyen jár, és különben is mindenhez mi magyarok értünk a legjobban, az egész világ bekaphatja.

Kakimaki0123456789 2012.07.05. 17:20:05

@protézisesh: Hat en mar lattam lovat, olyat is ami minden nap dolgozik a lovardaban, es azoknak nem alltak ki a csontjaik es a szoruk sem kopott ki foltokban a kemeny nyeregtol.
Sebek idonkent voltak rajtuk.

Ha ez PR fogas volt akkor nem sikerult tul jol.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2012.07.05. 17:24:43

svéd területen svéd törvények érvényesek. mehettek volna tovább a 'huszárok', csak lovaik nem voltak olyan állapotban. amúgy a második cikk egyértelműen fogalmaz:
'Det är den ungerska staten som har ansvar för att hämta hem hästarna igen'
- vagyis a magyar állam felelőssége hazaszállítani a lovakat (azért az mekkora, hogy az állatok számítanak elsőként)

az viszont elgondolkodtató, hogy magukat állatbarátnak vélők nem látják el kellően állataikat. és erre messze nem jó kifogás, hogy 'bezzeg a svédek jólétben élnek'.
speciel Åmål isten háta mögötti koszfészek, már a pályaudvara durvábban néz ki, mint pl. Szerencsé.

számomra a svéd üzenet egyértelmű: lehetsz barom, de az állatokat hagyd békén.

házelnök 2012.07.05. 17:24:50

@LiterCica:
Hasonló kiállású jószágok láttán a normális állatvédők is kiabálnának.Olyan máról holnapra tartott gebéknek tűnnek.Nem ilyen jószágokon gyakorolnak az öttusázók

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:25:12

@mátyáskirály:

Figyelj, nincs azzal semmi baj, hogy viszonylag gyönge az angol tudásod, hogy akármióta is élsz angol nyelvterületen, nyilván olyan környezetben mozogsz, olyasmit olvasol, ami rettentően távol van a választékos nyelvtől, de az iszonyú égő a számodra, ha ilyen háttérrel mást leszólsz, oktatsz, aki egy a tiedénél nyilvánvalóan jobb szintű angolt ismer. A „draw your attention to” kifejezés kifogástalan.

házelnök 2012.07.05. 17:27:48

@adamskij:
Az állatok nem önként mentek.A paprikajancsik meg stoppoljanak vagy induljanak el gyalog.

Julianus barát se kocsin utazott...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:29:10

@◄ ♥♥♥ Niki ♥ cica ♥♥♥ ►:

Rosszul súg, kihagyta a „t”-t a „rejtély” után. Bocs. Azzal együtt pontos.

átlátó 2012.07.05. 17:33:23

@Persze...: Az van fiam, ha mar kerdezted, hol elek... van ugy, hogy eletvitelszerüen Becsben...aztan meg ha nem ott, akkor kis magyar faluban...tehat nem ketrecben pallottszaju gyerekem...es nem az elet ertelmeröl tettem megjegyzest Joska.

Pomaranč (törölt) 2012.07.05. 17:33:31

Ó, én meg lókolbászt zabáltam reggelire... most akkor engem lecsuknak?

A magyar huszároknak meg kellett volna várni, míg a muszlimok kikiáltják a legészakibb emírségüket Svédország és Dánia területén, aztán már mehettek volna a testvéri arab haverokhoz.
Már csak pár év és vége a Svéd-Dán-Norvég államoknak, jön az új világ :) Akkor majd elkenik a szájukat a nagy emancipált skandináv nőknek. Csador rájuk és vagina körülmetélés.
Már előre röhögök.

mátyáskirály 2012.07.05. 17:34:31

@ByA: Mint azt irtam is, az altalad idezett kifejezes elmegy. Ugyanakkor egy hivatalos szoveg alcimenek "drawing the attention"-t adni eleg, hogy is mondjam szemelyeskedes nelkul, olyan magyar

Kelly és a szexi dög 2012.07.05. 17:37:31

Le kellett volna vágni a hülye svédeket!

mátyáskirály 2012.07.05. 17:38:04

@ByA: egyebkent az angol sat-m 710 pontos lett anno, meg a papir alapu, ha ez mond esetleg valamit. Talalkoztam a kormanyzoval is, mert abban az evben az enyem lett a legjobb nem "native speaker" SAT az allamban. Csak tanulas es intelligencia kerdese, probald ki, erdemes

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:42:54

@mátyáskirály:

Elkerülte a figyelmem a cím helyzet. És nem olvastam végig a teljes levelezésed. OK, így visszavonom.

Laciii 2012.07.05. 17:45:31

@mátyáskirály:
Ha meg néha kibújsz a könyvek közül és nem a nyelvtant tanulod hanem megnézed, hogy a normál emberek hogyan írnak láthatod, hogy egyáltalán nem magyaros.

stagolee 2012.07.05. 17:47:27

@czuki:

Hát ezt én sem értem.
Viszont a két gyászhuszárt még egy kicsit a hűvösön tartottam volna a svéd hatóságok helyében.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:47:34

@Laciii:

Meg kell védenem. A címre vonatkozóan igaza volt. Mindegy, hogy magyaros vagy nem, abszurdul hangzik.

mátyáskirály 2012.07.05. 17:51:08

@ByA: Egyebkent ha elolvastad az angol verziot, nem mondhatod komolyan, hogy az az ember, aki azt irta tud angolul.
Ertem en, hogy M.o.-n az emberek elete a politika, a jobb, meg a bal, es kibekithetetlen ellentetek vannak. Es ha en kirohogom ezt a szerencsetlen huszarkodast 2012-ben, akkor bizos kommunista vagyok, csak hogy ettol nem lesz jobb az eletetek. Hanem egyre szarabb. Es minel kesobb kerdezi meg valaki magatol, hogy "mi van, ezt most en gondolom rosszul?" annal jobban fog fajni a pofaraeses. En csak sok sikert, es erot kivannek. Kemeny evek jonnek

Laciii 2012.07.05. 17:51:19

@ByA:
Se nem abszurd, se nem magyaros. Az élő nyelv része ami még nem került át szépirodalmi szintre.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:53:53

@Laciii:

Bocs, nem. Iszonyú távol van az élő nyelvtől. Ha valami, az ellenkezője. Így senki nem beszél. Fejezetcímekben? Honnan veszed?

Laciii 2012.07.05. 17:54:19

@mátyáskirály:
Nem olvastam és tényleg lehet, hogy nem tud angolul. És tényleg tuti, hogy jobban tudsz angolul és joggal is vagy rá büszke, csak ez amikor nagyképű hivalkodó gőg formában jelentkezik ne lepődj meg ha ez valakinek nem tetszik.

Laciii 2012.07.05. 17:56:23

@ByA:
Gugliba írd be idézőjelekkel, találsz bőven.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:58:15

@mátyáskirály:

Ebben mind lehet igazad, de én abból nem csinálnék erényt, hogy kint vagyok, nem sajnálnám le az otthonélőket. Éppenhogy az ellenkezője, együttérzek velük. Jobb lenne azon törni a fejünket, hogy lehete hozzájárulnunk, hogy ne az legyen az országgal ami a jelek szerint tényleg vár rá. Valami nagyon nem jó, akármi is pontosan. Össze kellene fogni minden magyarnak egymás marása helyett. Ez az egyetlen esély.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 17:59:32

@Laciii:

Bocs, nem a Google a forrásom az élő angol nyelvre.

Laciii 2012.07.05. 18:00:05

@Laciii:
Hozzáírtam, hogy grammar, aztán itt van pl.:
www.grammar-quizzes.com/adv_focus.html

Laciii 2012.07.05. 18:01:07

@ByA:
Nekem se, de élő emberi beszédet nem tudok linkelni :)

mátyáskirály 2012.07.05. 18:05:55

@Laciii: Bocs, de en csak rohogtem 1-2 kifejezesen, hozzateve, hogy engem sem zavarna, ha kirohognenek a huszarok. Nem szemelyeskedtem, nem itelkeztem, csak megvedtem az allaspontom. Remelem ez meg nem lett nagykepuseg otthon. Egyebkent is tele van primitivsegekkel az osszes blog, ne kezdjetek mar pont engem utalni

mátyáskirály 2012.07.05. 18:12:27

Egyebkent 2 magyarnak is adok munkat, az egyik illegal volt, osszehoztam egy amerikai csajjal, nemreg kapta meg a zoldkartyat kitoloncolas helyett. Ezek jo gyerekek. Egy masik magyar viszont a hatam mogott kotott szerzodeseket, le akarta nyulni az ugyfeleimet, es amikor a jofej magyar lebuktatta, bemoszerolta az immigration-nel. Az ehhez hasonlok miatt itt ha magyar meghall magyar beszedet, menekul, mint akit puskabol lottek ki

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 18:16:33

@Laciii:

Hát tudod, ilyet – fejezet címet – élő beszédben biztosan nem találsz. Vagy felétek így mondják? Nem akarod különben hagyni a fenébe a témát? Én már unom.

septem 2012.07.05. 18:17:39

napjainkban lovat már csak leszopni lehet. aki fogazik, az megy a sittre!
aki pedig nem szop lovat, az faschésta @ antisemuta.

Laciii 2012.07.05. 18:17:53

@mátyáskirály:
Utál a fene. Másokat kiröhögni viszont bárhol nagyképűség, pláne ha nem is írtak akkora hülyeséget. Linkeltem a nyelvtannal foglalkozó oldalt, nem böngésztem át, de ha már ott is lemerik írni akkor nem is lehet akkora kapitális ökörség.

Laciii 2012.07.05. 18:19:51

@ByA:
Nem írogatsz nekem a témában akkor nincs mire válaszolnom és megoldódik a problémád :)

septem 2012.07.05. 18:20:14

@mátyáskirály: olvasgatva itt téged, nem is csodálom, ha menekülnek.

joskagyerek666 2012.07.05. 18:24:20

Állatkínzás, nincs mit hozzáfűzni. Régen elfogadott volt, mint ahogy ütni a kutyát vagy lapáttal agyoncsapni a macskakölyköket is. Ma már csak az ilyen bebutult szarparasztok csinálják mint akik a képen is láthatók.

Laciii 2012.07.05. 18:26:12

Most éppen Kanadában vagyok, úgyhogy itt aztán mindenféleképpen mondanak mindent angolul. Csak nincsenek okoskodók kijavítani.

mátyáskirály 2012.07.05. 18:30:54

@septem: Tudod ez ugy szokott lenni, hogy altalaban nem a munkavallalo menekul a munkaado elol

septem 2012.07.05. 18:36:57

@ByA: ez a kérdés politikailag inkorrekt. egy hímsoviniszta nemek szerinti felosztós szörnyű szöveg, amit ideírtál. ezért tart itt ez az ország.

septem 2012.07.05. 18:37:49

@mátyáskirály: honnan is tudhatnám. még angolul sem vagyok perfekt. ne haragudj rém, kérlek.

GOLAZ111 2012.07.05. 19:17:52

Ha Németországon átmentek, akkor a svédek feleslegesen ugrálnak. Nincs ezeknek a lovaknak semmi bajuk.

Démonmac1 2012.07.05. 19:24:37

@GOLAZ111: Akkor még nem volt, addigra lett.
Svédország odébb van..:)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 19:36:30

@Démonmac1:

Iagazd van. Azért a Balti-tengert átúszni, nem semmi.

GOLAZ111 2012.07.05. 19:43:35

@Démonmac1: Olyan nincs. Ha félutat megcsinálja a ló, akkor már gond nélkül végigmegy.

Laciii 2012.07.05. 19:52:54

@GOLAZ111:
Valószínűleg utána kaptak össze és sebesültek meg.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 19:56:24

@GOLAZ111:

Mert az elején megbeszélik vele, milyen hosszú az egész?

GOLAZ111 2012.07.05. 20:05:31

Nem attól függ. Ha egy lovat rendesen tartanak és mozoghat, akkor ez nem okoz problémát. Ha meg nem, akkor az legkésőbb az elején kiderül.

GOLAZ111 2012.07.05. 20:09:21

@Laciii: 2006 - ban sebesült meg, vagy nem?

Ambiorix 2012.07.05. 20:10:35

Svédeket megértem. Én is egész bután néznék, ha a Margit-híd lábánál, a Dunán minden átmenet nélkül és fölöttébb indokolatlanul megjelenne egy viking hajó, besörözött, fejszével hadonászó, tökig érő szakállú lelkes skandináv hagyományőrzőkkel. :)

merre 2012.07.05. 20:54:45

@házelnök: Huszár ló nélkül?
Remélem a svédek a manökeneket is felhizlalják orvosi utasításra.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.05. 20:55:03

Sajnos most semmilyen döglött lovas dakota közmondás nem jut eszembe...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.05. 20:56:11

Azért ez fura.Pont a pedofil svédek verik a nyálukat néhány állat miatt.
Mondjuk az állatokat én is sajnálom.

megélhetési ... 2012.07.05. 21:06:23

@Ambiorix: azért egy techno viking rendet csinálhatna a parlamentben

teaparty 2012.07.05. 21:18:09

@immortalis:

The SAT is a standardized test for college admissions in the United States.
Possible scores range from 600 to 2400, combining test results from three 800-point sections (Mathematics, Critical Reading, and Writing).

710 pont? 2400-ból összesen? Vagy Critical Reading-ből? (LoL) :)
Érdekes információtorzításnak voltunk tanúi. (Az én részemről is ;-)
Legközelebb ne egy usák karikázós tesztet lobogtasson. Minimum egy brittet.

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.07.05. 21:31:06

Már bocs, de ezek a lovak teljesen egészségesek.

gyomirtó 2012.07.05. 21:31:34

@teaparty:
A tétova t tova.
(Az ember meg nem értheté,
Mi tett egy britet ily t-tlenné!)

873ujr3rk 2012.07.05. 21:45:49

@laspalmas: nincs DE. ejtették a vádat. semmilyen vád nincs ellenük. óvatlan állatkínzási vád sincs ellenük. a beláthatóan végtelenül precíz svéd hatóságok nem vádolják őket.
ha továbbmehetnek elfogadod, hogy tulajdonképpen ekkorákat ellovagolni menő ?
szerintem az.
hogy támogatja őket az aktuális HM ? ez mennyiben meglepő és miért baj ?
ha leülsz a tv készüléked elé mondjuk legalább 4 órára, mindenképpen belefutsz vmilyen mókás hagyományőrző csapatba, akik letolják újra a vikingek hódításait. semmi para nincs velük, ők éppen huszárok. mi a faszok legyenek partizánok vagy 56os felkelők ? esetleg néhadrámaianeltűnődekésőbbmegkerülő óceánátevezők ?
btw írtál nekik levelet, megkérdezted az ő sztorijukat ? mármint menő közösségi bloggerek vagytok vagy mi. esetleg, ha a büdzsé engedi sztem fel is hívhattad volna őket meg ilyesmik.

komplikato 2012.07.05. 22:27:41

Engem nem érdekelnek a huszárok, sem a PR tevékenységük, de még a svéd hatóságok sem.
A lovakkal MI VAN? EZ érdekel ...

Én sík hülye vagyok a lovakhoz (meg millió máshoz), de az egyhetes esőben túráztatták a lovakat ha jól értem, csak én tévképzetem, hogy bizonyos szitukban seperc alatt kapnak tüdőgyulladást vagy más csúf betegséget a túl sok nedvességtől?

komplikato 2012.07.05. 22:31:53

@873ujr3rk: "nincs DE. ejtették a vádat. semmilyen vád nincs ellenük."
Versus
" ha továbbmehetnek "
HA? Most akkor tulajdonképpen miért is akarják lovakat hazaküldeni, ha nem volt semmi és mehet a túra többi része?

2012.07.05. 22:46:01

@tamasgabor: Ilyen fizimiskával hogy az Istenbe lehet valaki katona? Én elhiszem hogy jó fej meg talán még azt is, hogy ért hozzá, de aki úgy néz ki mint egy lecsúszott alkoholista punk (s a leírások alapján a lovaglás közben sem veti meg az italt amit egy profi nem engedhetne meg magának PR úton), azt hogy alkalmazhatja egy magára valamit is adó ország hadserege? Még ha hagyományőrzésre növeszt is bajuszt....

BPO654 2012.07.05. 23:58:24

@komplikato:
A lovak szarnak az egészre, gondolom Én.

Egyébként meg tömör véleményem, h;
Büdös halszagú, fasiszta vikingek. Tetvek. (Anno egy plakáron amikor a Magyar-svéd volt rajtunk gúnyolódtak úgy h kitettek egy sáros csizmát és benne volt egy piros-fehér-zöld zászló).
Beképzelt xar szemét csótányok menjenek a K.Anyjukba. Mi meg az Ő iparukat támgatjuk a fos lerobbanó Vóóóóvóóó buszokat vesszük meg Grippent amit fizethetünk vagy 30 évig, mint at autópályákat.
Büdös halszagú rohadék vikingek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.06. 00:00:18

Szerintem a svédeknél a vastagbőr...

Akik 1000 kilómétereket lovagolnak értenek a lovakhoz, nem hiszem hogy gondatlanul bántak volna velük.

A HM-mel ez legyen a legnagyobb gond. Ez egy teljesen korrekt kis PR-akció viszonylag olcsón.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2012.07.06. 00:05:02

@komplikato: A lovat erre találták ki. Ez olyan, mint felháborodni azon, hogy a disznókat meg levágják. Igen, biztos nem életük legjobb egy hete volt, de kibírják. (Bár én sem értek hozzá. De fel merem tenni, hogy a lovasok igen. )

A kényszerpihenő meg gondolom hatósági baszkodás. Arcvesztés lett volna, ha simán továbbengedik őket, diplomáciai botrány, ha lecsukják a huszárokat...

wirth6 2012.07.06. 00:53:19

@mátyáskirály: tudom, hogy nem egy tudományos módszer, de nekem erre a kifejezésre a google egy tonna cikket dobott ki, ahol úgy tűnik pont ebben a formában használják, szóval nem látom miért lenne különösebben problémás.

wirth6 2012.07.06. 00:58:19

@mátyáskirály: jó, közben látom más is felvetette már, de én nem "draw", hanem "drawing" alakban kerestem, és ott van például címben: www.orangeville.com/opinion/columns/article/1341099--drawing-the-attention-of-gang-green, meg még lehet elég sok helyen meg lehet találni.

incze 2012.07.06. 01:48:10

@komplikato: HA? Most akkor tulajdonképpen miért is akarják lovakat hazaküldeni, ha nem volt semmi és mehet a túra többi része?

Nem mondta senki, hogy nem volt semmi. Nem az eljárást zárták le, hanem a BŰNÜGYI eljárást, lévén az álltakínzás BŰNÜGYI tényálladékához a kínzás megtörténte mellett (ami most itt megvan) a szándékosságot is bizonyítani kell. Vagyis nem pusztán kínoz, hanam kimondottan kínozni akar. Nem azért hajszolja agyon a lovat, mert idióta segg, hanem mert azt akarja, hogy szenvedjen.

"Uppsåt har inte kunnat styrkas, anser åklagaren." (A szándákosságot nem lehetett bizonyítani, mondta a vádhatóság.)

Tehát a svéd hatóságok vsak a bűnügyi eljárásrészt zárták le, amennyiben lényegében megállapították, hogy ezek itten idióta seggek, nem bűnözők.

A továbbiakról a svéd újságok nagyjából ugyanazokkal a szavakkal számolnak be: a lovakkal kapcsolatban tovább vizsgálják a hatóságok, hogy megfelelően bántak-e velük, és ez körülbelül egy hetet vesz még igénybe. Hogy ezt ki, hol és miért értette félre úgy, hogy a hendefik egy hét múlva nyugodtan kocoghatnak tovább, nem tudom.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.06. 03:11:39

@wirth6:

"drawing the attention"-ra kidob a Google 186 millió találatot... és az első lapon egyik sem tartalmazza az egzakt "drawing the attention" kifejezést, ha jól megnézed. "Draw attention" igen; "drawing attention [to]" szintén; de a "drawing the attention" olyan szinten Hunglish hogy az valóban nevetséges.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.06. 03:30:29

@wirth6:

"Drawing the attention of ‘Gang Green’" tartalmaz egy birtokos szerkezetet: attention of ‘Gang Green’. Ott a határozott névelő megfelelő: valaki[k]nek a (specifikus) figyelméről van szó. "Drawing the attention" tartalmaz egy nem-megszámlálható főnevet: ott a határozott névelő ("the") nem helyes... az elhagyása viszont igen: "drawing attention".

www.monash.edu.au/lls/llonline/grammar/engineering/articles/1.2.xml

közlekedési bűnöző (törölt) 2012.07.06. 06:24:34

@komplikato: "Én sík hülye vagyok a lovakhoz (meg millió máshoz), de az egyhetes esőben túráztatták a lovakat ha jól értem, csak én tévképzetem, hogy bizonyos szitukban seperc alatt kapnak tüdőgyulladást vagy más csúf betegséget a túl sok nedvességtől? "

Már bocs, de a lovak az elmúlt 60.000 év alatt nem sokat változtak anatómiailag. Aztán 1240-42-ig a mongoloknak is sikerült eljönni velük vagy 10.000 km-t a messzi Ázsiából. Gondolod, hogy addig nem esett az eső, nem fújt a szél és nem volt hideg? Vagy Batu kán bérelt fűtött lovardákat 40 kilométerenként Magyarországig arra az esetre, ha rossz idő lenne?

Bazzeg a lónak a természetes közege a természet és a természetes állapota a futás.
Tudtommal egyes fajták (leginkább az arab telivér) 48 órát képesek étlen -szomjan futni.
Túl van kicsit lihegve az eset az állatvédők részéről. Igencsak "4 Mancs féle libafosztás-botrány" szagú.

GOLAZ111 2012.07.06. 07:41:23

A svédek lepucolhatták volna ezt a szürkét.

GOLAZ111 2012.07.06. 07:44:17

@komplikato: A lovak nem nagyon kapnak betegséget a nedvességtől. Előfordulhat, hogy egy seb elfertőződik, vagy ilyesmi. Tüdőgyulladást akkor kaphatnak, ha télen egy fűtött istállóban valaki nyitva hagyja az ajtót.

Egyébként a lovaknak nem árt az eső, lepereg róluk. Csak azért rossz esőben lovagolni, mert könnyebben csúsznak meg.

wirth6 2012.07.06. 12:32:23

@neoteny: igen, valóban rosszul adtam meg a keresési kifejezést, ahhoz, hogy ne találja meg a draw különböző alakjait, a drawing-ot is külön körül kell aposztrofozni. Így "csak" négymillió találatot kaptam. És valóban a legtöbb úgy folytatódik, hogy "of", vagy "from", de ha ez hiba, akkor sem érzem olyan égbekiáltónak, mint ahogy azt mátyáskirály sugallta. Igazából csak erre akartam reagálni.

incze 2012.07.06. 13:22:44

@közlekedési bűnöző: Vagy Batu kán bérelt fűtött lovardákat 40 kilométerenként Magyarországig arra az esetre, ha rossz idő lenne?

Bogaram, senki nem vitat itten néhány dolgot. Pl. azt sem, hogy az állatokkal szemben sok olyan dolgot elkövettek a múltban, ami ma gazemberségnek minősül. Vagy gondolod, hogy nem hullottak a lovak vándorlás, háborúzás közben?

És még csak nem is arról van szó, hogy ne kockáztatná az ember akár az életüket HA AZ "ELKERÜLHETETLEN". Vannak ma is rendőrlovak, katonalovak, etc. Bár engem az is bőszít, hogy egy ló sínyli meg, ha pl. valami idióta ultrának kővel dobálózni szottyanik kedve. A lósport, meg a cirkusz még kérdésesebb.

Egyszerűen csak arról van szó, hogy az állatokkal való viszonyunk itt Európában megváltozott. Nem tapsikálunk, ha a falu legerősebb legénye egyetlen suhintással három kakas fejét csapja le, holott száz éve még tapsikáltunk. És nem tapsikálunk a hendefiknek, hogy mentek pár száz kilómétert, ha a lovuk belegebed (gondoljál bele ebbe az igébe, bogaram, benne van a gebe szó, vajon miért?).

Egy ilyen akciót, mint amit a hendefik véghezvittek megfelelő gondossággal elő lehet készíteni úgy, hogy a svédek az út mentén állva brávózzanak.

Röviden összefoglalva, ami neked, és úgy nézem a derék hendefiknek sem világos: nem Batu kán korában és társadalmában élünk (bár láthatólag lenne rá igény).

Sváb 2012.07.06. 14:08:28

@Jaffar: A nyugatiak zöme pont ugyanolyan ostoba, mint a magyarok.

Meridian74 2012.07.07. 05:28:00

OFF:
Breaking News: index.hu/belfold/2012/07/06/leszavazta_a_parlament_a_dugodij_bevezeteset/

A magyarázkodás már megy, hogy a tervezett dugódíjat (amit most leszavaztak) ne Tarlós nevéhez kössük... aha. Hát kiéhez? Demszkyéhez? Igen? És őt mikor fogják megbaszni?

bagir 2012.07.07. 12:41:27

@incze: Melyik a lónak az eleje, ahol a farka van, vagy a feje? Látatlanból ilyen kimerítő szakvéleményt nem mindenki tud adni.
Ritka elmés okoskodás, pláne a libatömés, meg a kutya a láncon. Látszik hogy még nem ugrott a nyakadba egy kerítésen átugró kaukázusi juhászkutya. A szánhúzó kutyákról nem is beszélve.
Svéd vagy?

incze 2012.07.07. 14:27:28

@bagir: Látszik hogy még nem ugrott a nyakadba egy kerítésen átugró kaukázusi juhászkutya.

Nem, tényleg nem, mi az a kerítés?

Kabbe (törölt) 2012.07.08. 11:00:32

ez a komplexus már beteges

Tapogatott Kukorica 2012.07.09. 12:53:29

A svedek ehhez SEM ertenek. Bezzeg a magyarok!

Walter Hartwell White 2012.07.09. 14:40:25

@BPO654: Az a lerobbanó busz valóban Volvo, de Made in Poland, úgyhogy ez egyáltalán nem meglepő...

Jofiu 2012.07.09. 17:57:55

Ó, fáck, az ember dicsősége a semmin az nagyon fontos.
Pazarolni az erőforrásokat a semmire, gyönyörű!

IP gyűjtögető 2012.07.11. 14:33:54

@Meridian74: Bazzeg NAGYON szépen kérek mindenkit, akinek egy pici esélye van, hogy hozza vissza Judapest élére annak szőke hercegét (gyk: demszkyt) még legalább 20 évre! Előre is köszönöm!

GOLAZ111 2012.07.14. 19:44:15

@GOLAZ111: Például, ha izzadtak utána nem ihatnak vizet, mert tüdőgyulladást kapnak. De csak ilyen dolgok miatt.

süti beállítások módosítása