Skip to content


       Szűrés lista

300 település lajtos kocsit kap karácsonyra

2010.február 18-án írtunk arról, hogy 2009. december 25-ig sem sikerült megoldani az arzénos ivóvíz problémáját Magyarországon, és több százezer ember ilyen vizet iszik, ezzel főz.

Akkor még MSZP-kormány volt, azóta jött a Fidesz.

A probléma azonban szinte változatlan maradt.

2011.június 22-én jelentette be Nagy Anna kormányszóvivő, hogy "A tiszta ivóvízről fogadott el cselekvési tervet a kormány. Jelenleg körülbelül hétszáz olyan település van – főleg a Dél-Alföldön –, ahol a víz arzéntartalma nagyon komoly problémát okoz, 1.5 millió ember nem jut megfelelő ivóvízhez."

arzen.jpg2012.március 14-én Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy "Az országban körülbelül 400 olyan település van, ahol arzénes az ivóvíz, és további 420, ahol ezen kívül még más anyagok is szennyezik a vizet. (...) Magyarország az uniós csatlakozáskor engedményt kapott: 2006 decembere helyett 2009 végéig kellett megfelelni az EU előírásainak. Mivel ennek az ország nem tudott eleget tenni, halasztást kért. Várhatóan 2015. június 30-ig kap engedélyt Magyarország a szükséges beruházások befejezésére. (...) korábban az érintett önkormányzatok nem tudták kigazdálkodni az uniós pályázatokhoz szükséges önerőt. A probléma megoldása érdekében a magyar állam átvállalta az önrészt. Az önkormányzatok számára kérdés, hogy a rendelkezésre álló víztisztító technológiák közül melyiket válasszák. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kijelentette: azokat az eljárásokat támogatják, amelyek megvalósításával a haszon az országban marad. Hozzátette ugyanakkor, az uniós előírásoknak mindenben eleget kell tenni."

2012.április 10-én még megtudhattuk, hogy "a kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Kék-víz” Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program c. projektjavaslatot. A fejlesztések 30 település mintegy 250 ezer lakosa számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.", azóta más hírt nem találunk az arzén keresőkifejezést bepötyögve a kormányzati portálra.

Pedig az érintett önkormányzatok a napokban kapták meg Brüsszel május 30-án kelt (ez is megérne egy külön misét, ennyire azért nem lassú a posta, még a magyar sem...) elutasító határozatát (pdf) az Illés által említett 2015-ig történő halasztással kapcsolatban. Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, és fluorid tartalmát.

Összefoglalva:
Magyarország 2004. május 1-jén lépett be az Európai Unióba.
Akkor engedményt kaptunk, hogy 2006 decembere helyett 2009 végéig feleljen meg az ivóvíz az uniós előírásoknak.
Nem sikerült tartani ezt az engedményes, kitolt határidőt sem, újabb haladékot kaptunk.
Ezt sem sikerült tartani, újabb haladékot kértünk.
Most már viszont nem kaptunk.
Karácsony másnapjától pedig elvileg tilos lesz csapvizet inni az érintett településeken, jönnek a lajtos kocsik és/vagy a zacskós víz.

Hogy igény lesz-e rá, az meglehetősen kétséges. Néhány szkeptikus polgármesteri nyilatkozat az atv.hu-n:


"Felháborítónak tartom, hogy azután, hogy az elmúlt 100 évben mindenki ezt a vizet itta a településünkön minden különösebb probléma nélkül, most egy ilyen értelmetlen uniós előírás ekkora problémát okozzon. A magunk részéről semmit nem fogunk tenni, ha a honvédség lajtos kocsijai ide jönnek, hát jöjjenek."  

--------------------

"Hogyan magyarázzam meg Mari néninek, aki 80 éve ezt a vizet issza, hogy mostantól ez egészségtelen, és inkább zacskós vizet igyon, vagy a tartálykocsiból hordja magának? Az ügynek lehetnek politikai következményei helyben, amit a polgármesterek nem szívesen vállalnak fel."

---------------------

"Ha Orbán Viktor azt mondta, hogy a honvédségi lajtos kocsikból kell inni a vizet, akkor jöjjenek ide azok a kocsik. Majd megnézem, hogy hányan hordják onnan a vizet."  

--------------------

"Kisebb gondunk is nagyobb ennél, például nem tudjuk, hogy a kistérségi társulások megszüntetésével hogyan tudjuk finanszírozni a helyi idősek otthonát, hiszen az utcára mégsem tehetjük ki a gondozottakat. Annyi biztos, hogy az egészséges ivóvíz biztosítása önkormányzati kötelesség, de nincs pénzünk arra, hogy a zacskós vizet, vagy a lajtos kocsit kifizessük, márpedig a vízszolgáltató biztosan tovább terheli ezeket a költségeket. Az is nagy kérdés, hogy lakosságnak, hogyan tudom megmagyarázni, hogy nem vált mérgezővé a víz, csak a határértékek változtak. A lajtos kocsik megjelenése szerintem nagy riadalmat fog okozni." 

A Belügyminisztérium is válaszolt az atv.hu megkeresésére:

"A kormányzati aktivitás, a projektgazdák és a helyi önkormányzatok erőfeszítéseinek hatására több projektben vizsgálják a gyorsítási lehetőségeket. A tervek szerint a projektek jelentős része befejezi a beruházási részt 2013-ban." A Belügyminisztérium azt is hangsúlyozta, hogy "a kormányzat az elmúlt hónapokban széleskörű partnerségben komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megtalálja azt a megoldást, ami a lehető legkisebb terhet rója az érintettekre". Ennek érdekében a Honvédelmi Minisztérium kapta a megbízást, hogy az érintett településeken átmeneti vízellátásról gondoskodjon - amíg a KEOP projekt el nem készül –, mégpedig saját fejlesztésű víztisztító berendezés telepítésével, és amíg az megtörténik, lajtos kocsival. A vonatkozó kormányhatározatból az is kiderül, hogy erre a feladatra a kormány mintegy 2,85 milliárd forintot különít el. 

Remélem, mindenki látja maga előtt a képet, ahogy december 24-én, Szenteste elindulnak a HM lajtoskocsijai az Alföldre. Magyarország történetének egy csodálatos pillanata lesz!

2004-től 2012-ig, vagyis 8 év alatt nem volt képes egyik semmirekellő banda sem rendezni a helyzetet, csak görgették maguk előtt, mint az államadósságot, aztán tessék. Most lehet elmúltnyolcévezni, de telitorokból ám!

Természetesen az ÁNTSZ is lépett ebben a durva helyzetben: ......kiadtak egy tájékoztatót.

antsz1.jpg

antsz2.jpg

Címkék: botrány társadalom abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr444849591

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Birkanépnek birkakampányt? 2012.10.16. 15:16:04

Az sajnos nem újdonság, hogy a választókat hülyének nézik a politikusok. Az sem, hogy munkájuk legfontosabb részének a szavazatok begyűjtését tekint, hatalmukat, pozíciójukat nem a közérdekében, hanem saját céljaik felhasználására szeretik fordítani. A...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.10.16. 13:09:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Secnir 2012.10.16. 09:19:19

'Szólj hozzá!'

nem tudok.

Geza 2012.10.16. 09:28:12

Megélhetjük még, hogy a nem-fityesz-szavazóknak meg kötelezővé teszik ezt az arzénes vizet.

Koronás Udvari Chinpoko Mester 2012.10.16. 09:42:34

@Geza: Csak a regisztrált fidesz szavazók ihatnak a lajtoskocsikból, esetükben ingyenes házhozszállítást is el lehet képzelni.

dr. Aullah 2012.10.16. 09:45:51

És a csapvizet akkor majd gondolom le is kapcsolják. Fideszt ismerve...

Q-in-Law 2012.10.16. 09:51:17

Most nem az van, hogy az IMF a vízbázisunkat akarja? Én már semmit sem értek, f@szom kettéáll.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.16. 09:59:49

""Akkor még MSZP-kormány volt, azóta jött a Fidesz.
A probléma azonban szinte változatlan maradt.

Ebből csak az látszik, hogy pártfüggetlenül szarnak a választók fejére.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.16. 10:01:53

És azt sem hiszem, hogy ennyire ne lehetne szakítani ezen a bizniszen, hogy még egyik pártközeli üzletember sem repült rá :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.16. 10:03:22

". Az Európai Bizottság december 25-ig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, és fluorid tartalmát."

Brüsszelt mióta érdeklik ennyire a helyi ügyek? Úgy tényleg.

Transylvanianmixedgrill 2012.10.16. 10:07:21

Ez a rapid ÁNTSZ tájékoztat erősen hajaz arra a módszerre, amikor kátyus az út, és ahelyett, hogy megcsinálnák, kirakják a sebességkorlátozásra felhívó táblát, és persze ha ezek után túl gyorsan mész, azonnal megbüntet a rendőr!
Ez Magyarország, ezen nincs mit csodálkozni.
És hát persze, jó hogy nem csinálták ezt meg 2004 óta: gondolom nem volt olyan üzlethelyzet, hogy valamelyik haver arzénos víz tisztításában lett volna érdekelt. Vagy ha volt is ilyen cég, nem érte meg kiutalni neki a melót, mert amíg nem sürgetett a határidő, addig csak 1 egység extraprofitot lehetett volna zsebre tenni ebből. Most, hogy az EU rákoppintott az orrokra, így nyilván azonnal vis maior helyzet állt elő, az államnak most nagyon sürgősen szüksége lesz ilyen típusú technológiára, ergo ahol szükség van, ott az árak is szükségszerűen nőnek (vagy legalábbis ezt könnyebben be lehet adni a népnek ilyen helyzetben), tehát ugyanazt a technológiát most sürgősséggel dupla áron lehet majd leszállítani, tehát az extraprofit is dupla lesz zsebbe...

MINE 2012.10.16. 10:10:41

2006-tól, olyan cégnél dolgoztam, akinek a profiljába tartozott a víztisztítás. szinte minden héten volt egy megkeresésünk, arzén és egyéb szennyeződés tisztításával kapcsolatban. a technológia kiépítése és üzemben tartása nagyon költséges (hatékony lenne különben), 2006-óta nem tudott egyetlen kormány, vagy felelős minisztérium olyan pályázatot kiírni, ahol erre a települések (vagy gazdálkodók, kft-k) pályázati pénzt kaptak volna, anélkül, hogy hihetetlen módon eladósodjanak. ez szomorú. most majd gondolom lesz egy rapid közbeszerzés, a közgépnek biztos erre is megvan a megoldása, ja és persze a pénzt lehetőleg a csúnya rossz eu adja majd, mert hát ők akarják, hogy tiszta legyen a víz....

Lesből Támadó Szárítókötél 2012.10.16. 10:20:44

@Q-in-Law:

Ejj, nem elég jó a fantáziád. Természetesen az IMF meg a tuggyukkik a vízbázisunkat akarják, az arzénes víz is csak egy eszköz az oda vezető útig, tudniillik így akarják kinépirtani a magyart. Aztán mire kiirtódtunk, elkészülnek a szűrők és akkor a Megszállók bemasírozhatnak az üres falvainkba.

Vagy mi...

Mad Mind 2012.10.16. 11:08:04

De igazából semmi sem történt csak pár fejes megváltoztatott egy határértéket. Egy olyan határértéket, ami igazából szintén biztonságos volt. Ez egy felfújt baromság, amire tényleg hülyeség pénzt áldozni.
Mint amerika és az autizmus. 1980-ban volt kb 15-20 ezer autista, 90-es szabály változás után többszázezer lett.

S.O.A. 2012.10.16. 11:21:27

@Mad Mind: +1

Minden újonnan, az emberi tevékenységből számrazóan a vízbázisba kerülő szennyező anyagot vizsgálni kell, ugyanakkor ott az ÁNTSZ okosságában, hogy az arzén GEOLÓGIAI eredetű, innentől fogva generációk isszák ezzel a mennyiséggel. Nem egy kőolaj származék, hormon- vagy gyógyszer maradvány, műtrágyából származó táőanyag, amit ükanyáink nem ihattak, mert még nem volt sehol...

Ezek után senki ne lepődjön meg, ha hirtelen a Veolia és a Suez tulajdonjogokért cserébe eláraszt minket szuper arzénmentesítő technológiákkal. A Punijó hülye lenne még több határidőt adni, örüljünk, ha nem viszi még lejjebb az amúgy is nonszensz határértéket.

kifordított nagyanyó 2012.10.16. 12:05:42

Sajnos az EU nem tökéletes.A múltkori posztban arról is volt szó hogy az EU-s módszer a víztisztításra nem a legjobb.

InTheGajd 2012.10.16. 12:26:09

Ez a többszöri halasztás és határidő kitolás de ismerős. BKV, 4-s metró, adócsökkentés stb. stb.. Bezzeg mikor a saját magukról van szó, akkor viszont nagy az összhang és a sietség. Tarkólövést mindnek!

molaris 2012.10.16. 13:14:04

Mivel lehet baszakodni ha rólunk van szó?
A vízzel!!!!!!!!!!
Mienk a világ egyik legnagyobb tiszta ivóvíz készlete!!! (Kivéve a sarki jegekben lévőt)
Ez akkora biznisz és hatalom, hogy látva a világ folyását, már rég fegyverkeznünk kellene.

chemicalshop(hajrá nem romák!hajrá nemromaország!) 2012.10.16. 13:34:21

Mari néninek meg kellett volna halnia már réges-régen. Elvégre ezt a vizet issza 80 éve.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.16. 13:48:23

"300 település lajtos kocsit kap karácsonyra"
A Facebook meg lájkoskocsit.

tit.joey 2012.10.16. 14:33:41

A helyzet az nem ennyire súlyos ám :)
Nyugaton azért 10 mikron a határérték, mert nagyon, nagyon-nagyon sok tengeri halat esznek az emberek és abban tényleg sok, nagyon sok arzén van.
Tudom, mert vízlaboros voltam.
persze attól már rég meg kellett volna csinálni az arzén mentesítőket, de persze az emút nyóc év meg a még emúttabb kettő.

tede 2012.10.16. 14:49:09

Orbán miatt van?

t.peter 2012.10.16. 14:57:37

Elolvastam a beszkennelt cikket, és kíváncsi lettem, hogy milyen víz van nálunk a faluban. (Arzén szempontjából, természetesen.)
Sem az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézetének, sem az Országos Tisztiorvosi Hivatalnak nem találtam meg még a honlapját sem, nemhogy rajta az országos arzénértékeket.

t.

ketroot 2012.10.16. 14:59:43

@molaris:

Mondjuk a vízügyes haveromnak más véleménye van (ami a tisztaságot illeti).

Sir Galahad 2012.10.16. 15:01:40

@tit.joey: Nálad az igazság. Leszámítva, hogy pont azért, mert igazad van, eddig is baromság lett volna milliárdokat kidobni rá, meg most is az volna (más részről meg lesznek, akiknek ez rohadt nagy üzlet lesz).

dr. Balta$ár 2012.10.16. 15:03:10

elmúttnyóccév... mitkeresoszkó a vízérben ?

minek akarnak vizet inni? igyanak sört meg konyakot !

amugy meg a qva eu ne pofázzon bele mivel mérgezzük magunkat !

tataugebu 2012.10.16. 15:08:45

@ColT: Bezony szakítanak azok, csak ugye egyszerűbb az arzénes vizet tisztítatlanul belenyomni a fogyasztói hálózatba, mint megtisztítva. Így nagyobbat lehet kaszálni! :(

dr. Balta$ár 2012.10.16. 15:11:27

ezek a qva nyugati multi magáncégek ! mérgezik a lakósókat !

álmosítani kell őket is! mint a dohányforgalmazást és a manyupot!

megvéggyük a magyarokat !!!

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.10.16. 15:13:10

Ha ez elmúlt 1100 évben nem pusztult ki a magyar az arzénos víztől, akkor ezt a kis időt, ami még hátravan, már kibírjuk így is.
Szerintem azok a képződmények jóval veszélyesebbek, amik uniót tartalmaznak. A Szovjet-úniót már sikerült megtisztítanunk Oroszországgá. Ennek az eúniónak a felezési ideje meg jóval kisebb, mint a szovjeté. Mire egyet-kettőt koccintunk az arzénos vízzel, már fel is bomlik, és megy a határértékeivel, a tyúkketrec méreteivel, a HACCP-jével és az uborka hajlásszögével oda, ahonnan jött: a Búsba!

Kutchek (törölt) 2012.10.16. 15:15:10

"Az élet a legjobb méreg!"

Szenthomárság 2012.10.16. 15:21:31

Hát nekem meg az a véleményem, hogy a kedves arzénes vizet kapó falusiak menjenek el a megyeszékhelyre üljenek le egy padra és nézzék az EU-s pénzből felépített új főteret és szökőkutat, az mégiscsak erősebb "prioritás"!

rolika 2012.10.16. 15:24:29

Most komolyan, minek kellett egyátalán foglalkozni ezzel?! Annyi kib. kötelezettségszegési eljárás van a nyakunkon EU-oldalról, egy további már fel sem tűnt volna... De nem bajt, majd az akolbéli lajtoskocsi kft megoldja jó pénzen.

bazd meg 2012.10.16. 15:26:10

@molaris: Neked ha az orrodat beleverik a szarba, te akkor is azt mondod hogy ez csak csoki. Barom ;^) Meg hogy vizzilagnagyhatalomvilagelso, ja almotokban es hol vannak azok a vilaghiru, kulfoldon a magyar mar tisztitja a vizet a pocsojabol szolo duma ?? Vagy az mar nem tema ??

szekőcei 2012.10.16. 15:32:43

@molaris: ahamm, persze.
Gondolom azt nem hiszed el, hogy mennyire nagyon tranzitország vagyunk a vizet tekintve.

bgp 2012.10.16. 15:35:34

@ColT: Nekem úgy tűnik, a választók maguk is szarnak az egészre. Sőt, fel vannak háborodva, hogy nem ihatják a finom helyi vizet.

"Felháborítónak tartom, hogy azután, hogy az elmúlt 100 évben mindenki ezt a vizet itta a településünkön minden különösebb probléma nélkül, most egy ilyen értelmetlen uniós előírás ekkora problémát okozzon. A magunk részéről semmit nem fogunk tenni, ha a honvédség lajtos kocsijai ide jönnek, hát jöjjenek."

vitamax 2012.10.16. 15:36:51

@ColT: Orulj neki hogy erdekli, mert nem csak te, de nagyon sok ember beledoglik, a draga kormanyunk dolgaiba.

Kabbe (törölt) 2012.10.16. 15:46:49

jogunk van arzénos vizet inni.
ne magyarázzon nekünk ez az EU!

protézisesh 2012.10.16. 15:47:22

Persze, ezt isszák 1100 éve. Csak mivel gyermekkorban lecsökkent IQ-t okoz, ezért a hozzátok hasonló emberek nagy tömegei élnek ott. Tán nem véletlen, hogy a tanyavilág sötétségét el se tudják képzelni a Dunától nyugatra élők... (akik nem arzénes vízen nőttek fel).

viktororbanlookingatthings · http://viktorszive.blog.hu/ 2012.10.16. 15:49:33

ott érdekes ez az arzén-dolog, ahol rengeteg tengeri halat esznek és azzal is bejut a szervezetükbe. itt az 50 mikrogramm határérték is teljesen rendben volna, csak egységes a szabályozás

festéktüsszentő hapcibenőke 2012.10.16. 15:51:29

namost Észak-Békésbe az arzénmentes vizet Aradról szeretnék hozni, csövön. legalábbis ez volt a terv. nooormális???

dr. Balta$ár 2012.10.16. 15:53:22

"a kormány legutóbbi ülésén jóváhagyta az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Kék-víz” Észak-Bács-Kiskun Megyei Ivóvízminőség-javító Program c. projektjavaslatot. A fejlesztések 30 település mintegy 250 ezer lakosa számára biztosítanak tiszta, egészséges ivóvizet.", azóta más hírt nem találunk az arzén keresőkifejezést bepötyögve a kormányzati portálra."

akkor mondhattyuk stííílszerűen hogy ez a terv KÚTBAESETT ?

dr. Balta$ár 2012.10.16. 15:55:16

apropó mi van Nagy Annával? elég normális csajszi volt?
nem bírta a streszt? vastagabb bőrű képek kellenek?

B. Bíró 2012.10.16. 15:57:48

A félreértések elkerülése végett: az a víz kurvára nem veszélyes. Az úgynevezett egészségügyi határérték egy szakértő szerint úgy jön ki, hogy megnézik, mitől döglik meg egy patkány, azt osztják 100-al, aztán a biztonság kedvéért még százzal...

Most jött egy szabály, ami ezt a határértéket így határozta meg, embertelen beruházás kéne a másik oldalon ezzel szemben nem lenne semmi. Nem akkora baj, hogy szarunk erre...

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 16:01:04

@Q-in-Law: A zarzénra fáj a foga, hogy kivehesse a vízbül, és azt vizünkbe keverve elpusztíthasson minket. Teccikérteni?

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 16:04:56

@molaris: "Mienk a világ egyik legnagyobb tiszta ivóvíz készlete!!!"

Annyira a miénk, hogy 1 (egy) olyan aszályos nyár, mint az idei leüríti a két legnagyobb folyóNKat.

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 16:06:55

@dr. Balta$ár: Tiszta szerencse, hogy pálinkát lehet liberalizáltan főzni, csak a kútfúrást kell engedélyeztetni.

no successful 2012.10.16. 16:08:25

A gond az, hogy pl. a 19. században, még nagyon kevés embernek kellett arzénos vizet innia, mert a kutak talpmélysége olyan sekély volt, hogy felszínközeli vizeket vételeztek, amelyekre (persze itt is vannak kivételek) nem volt jellemző a magas arzén tartalom. A probléma akkor támadt, mikor elkezdtek nagyobb vízhozamú nagyobb talpmélységű kutakat fúrni, amelyeknek már mélyebb, nagyobb arzéntartalmú talajrétegekből nyerték a vizet. Persze legtöbb esetben ezek az arzén értékek se magasak, nem hal bele aki megissza, azonban hosszútávú káros élettani hatásuk tény. A jelenleg érvényben lévő uniós határérték 10 mikrogram. Ennek megállapításában több szempont is szerepet játszott, ezek egyike "állítólag" az volt, hogy nyugateurópában jóval nagyobb arányban fogyasztanak halat, mint nálunk, a hal húsa, pedig tartalmaz szervesen kötött arzént.
Az ivóvízzel bevihető arzén mennyiségét ehhez igazították, nem véve tudomást arról, hogy a tengerrel nem bíró középeurópai országokban a halfogyasztás mértéke lényegesen szerényebb.
Ezzel együtt is támogatom a víztisztítást, ugyanis rendszerint nem csak az arzén tartalomtól szabadul meg ilyenkor a víz, hanem a kellemetlen íz és szag anyagoktól is, persze ez technológiától is függ.
Nagyon sokféle technológia létezik erre a célra, és véleményem szerint nem is a legdrágább a legjobb.

dr. Balta$ár 2012.10.16. 16:09:03

@dr. mesterseges szinezek: most vettem a praktikerben 60litert lehet lefőzni 300ezerér pálinka "gép" :)

még a 1,5 éves kicsik nevén is lesz 50 lityi... én nem iszok arzénos vizet!

apropó csak nehogy ezt a szabaccságharcot is elveszíccse a fides...

2012.10.16. 16:10:00

20 évig ittam a békési arzénes vizet, oszt lóf@sz bajom sem volt tőle.
Ez is csak egy eulonform tyúkketrec, meg szegletes akvárium az aranyhalnak...

dr. Balta$ár 2012.10.16. 16:11:08

@_zulu_: hát azér nem vagy 100as... ne kiabáld el! nem tűnsz normálisnak!

vagyis lépjünk ki az EU ból az a megoldás ugye ?

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 16:17:50

@dr. Balta$ár: Bizony, inkább a 70 fokos piától akadjon el a lélegzet, mint a zarzéntól.

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 16:19:35

@_zulu_: Azért arzénevő versenyre már ne nevezz be, mert kummulálódó finomság!

Dr. No 2012.10.16. 16:26:09

Hát nem a magyar ivóvíz a jövő század kincse, ami többet ér az olajnál is?!

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.16. 16:51:14

Már megbocsássatok, de az arzénos víznél sokkal károsabb az egészségre az itt óbégató biomassza (tisztelet a sajnos kisebbségben lévő kivételnek). Az arzénhoz legalább egy idő után hozzászokik a szervezet (értelemszerűen egy bizonyos mértékig), de ez a mindenfelé értelmet és észérveket nélkülöző elkeseredett fröcsögés egyszerűen fizikai fájdalmat okoz...

Csak a poszt adataiból kiindulva:
- 2004-ben az EU miatt változtak határértékek, ezért tenni kellett volna valamit Az MSZPi kormány nem tett semmit, nem is érdekelt senkit a probléma.
- 2010-ben jött az új kormány, 6 év után ugyanúgy nem történt semmi újabb 2 évig. Ez sem érdekelt senkit.
- Kezd lejárni a kitudja hányszor kitolt határidő, a kormány a lajtoskocsikkal próbál valami átmeneti megoldást teremteni arra a problémára, amire az előző kurzus 6 évig tett nagy ívben.

Erre elkezdtek gúnyolódni a mostani kurzuson, aki ha nem is tett sokat, de egyedül ő alatta lép remélhetőleg előre valamit ügy, meg kikiáltani főbűnösnek, aki nem te sz semmit az ügyben. Csak gratulálni tudok ehhez az éles logikához.

Azt ne mondjátok, hogy az Orbán által eddig rátok kényszerített arzénos víztől vagytok ilyen retardáltak, mert azt úgyse hiszem el... :)

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.16. 16:56:42

@B. Bíró: "Most jött egy szabály, ami ezt a határértéket így határozta meg, embertelen beruházás kéne a másik oldalon ezzel szemben nem lenne semmi. Nem akkora baj, hogy szarunk erre... "
Magyarázhatod. Itt már rég nem az észérveké a terep...

Viszont ha mégse szarunk bele, és lesznek ilyen beruházások, akkor jó eséllyel fogsz majd olvasni itt az Index blogketrecben az Orbán által egy személyben kitalált, a szakértők egyöntetű véleménye szerint teljesen felesleges víztisztítókról :)

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.16. 16:59:03

mi ezzel a gond?
van nehany telepules amiket igy is ugy is le kell dozerolni es addig az 5 vagy 20 evig amig a 80 eves Mari nenik ki nem halnak, addig olcsobb lajtos kocsival vinni a vizet a haza ele hogy meglegyen a lehetosege hogy IVOVIZET tudjon inni

ennek fejeben kis hazank felmarkolta pl. a csepeli szennyviztisztitora is a tamogatast, igy kotelezettseget vallalt, amit most kell teljesiteni...
amugy meg akinek nem tetszik az mehet arkot asni, es vizet bekotni, nem ket filler am...

Németh András 2012.10.16. 16:59:21

@no successful: Eddig én is úgy gondoltam hogy ez felesleges cécó (nyugati halfogyasztás, meg hogy ha rendesen eszek zsírt akkor kevésbé dúsul fel a szervezetben vagy mi (a halban lévő zsír k egészséges csak nem köti az arzént)), de ez a kútdolog azért most más megvilágításba helyezi a kérdést. Köszi a hozzászólást.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.10.16. 17:01:54

NAPÓLEON SZÜLINAPJA
(2012 aug.15.)

Ünnepi fényt szór sok neon,
E napot régóta várom!
Szülinapos Napóleon
Ma lett kétszáznegyvenhárom!

Máma vajon, úgy izgulok,
Ünnepi beszédet tart-e?
Oszt’ rájövök, ó én tulok,
Meghalt szegény Bonaparte!

Állítólag Lupen Arsene
Tapétába kevert arzén
Által maga mérgezte meg.
Ne röhögjél ezen te meg!

Isten nyugosztalja őtet,
Ha meg nem hal, ma is él tán,
S nagy dolgokért, miket ő tett,
Finom konyakká lett méltán.

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/08/napoleon-szulinapja.html
:)

tit.joey 2012.10.16. 17:05:58

@Sir Galahad: Majd ha a Közgép forgalmaz vízkezelő berendezéseket akkor nézdd meg mennyi arzénmentesítő épül majd!

bazd meg 2012.10.16. 17:24:50

Tenyleg nem baj ha arzant iszol, hiszen mar 20 eve iszod, mondod. Hat en meg 30 eve dohanyzom es semmi bajom ;^) de szerinted mibe fogok meghalni ???? idiota.........

dr. mesterséges színezék 2012.10.16. 17:25:37

@Névtelen Betelefonáló: A kedvedért összeszámoltam, hogy az eddigi 58 hozzászólásban hányszor szerepel az Orbán/kormány/Fidesz szavak valamelyike. Nem hogy a két kezem, de két ujjam se bizonyult kevésnek az egyes tételek összeszámlálására - persze ha levonom belőle a te felháborodott visszautasításodat.
Kár volna bármilyen rezsim helyett lelkiismeretedetfurdalást érezned.

Horizont 2012.10.16. 17:56:50

Másfél millió emberről van szó. És a 21. századról. Meg persze Magyarországról. Meg a jó magyar hozzáállásról. Azért érdekesek a kommentek is. Attól, hogy 80 éve azt isszák azért csak jó lehet?? Az IMF meg csak hülye lehet?? Oké vannak túlkapásaik tudjuk. De például a szennyvíztisztításban is olyan szigorú és alacsony határértéket állapítottak meg! És ki meri azt mondani erre, hogy felesleges? Városunkban így lett 2,5 milliárdé szinte egy új szennyvíztisztító telep és azóta lehet tartani a határértéket amit szigorúan ellenőriznek. Ha elárulom, hogy a kb. 40 ezer lakosú város és az ipari részének a tisztított szennyvizének a befogadóállomása a város patakja akkor nem mindegy mi megy bele ugye?
Na most az ivóvíznek is szigorú határértékei vannak. Amit be kell tartani. Lehet vitatni, rinyálni, de amikor beléptünk az EU-ba tudtuk, hogy kötelezettségeink is lesznek. (a parlagfű is eszembe jutott, tőlünk nyugatabbra nincs, nálunk meg?)
Mennyi pénz elment az államnak baromságokra (lásd a másik posztot fentebb) de nem segítettek be az önkormányzatoknak az önrészhez.
Tökéletesen igaza van @Szenthomárság: -nak ! Ez van tényleg!
Még egy érdekesség az ivóvíz minőségéhez:
"Szintén az ivóvízminőség romlását okozza a vízvezeték-hálózatban lerakódó fém-származékokban dús iszap, valamint az azbeszt-cementből készült vízelosztó vezetékek rossz minősége, repedezettsége is."

redriot77 2012.10.16. 18:30:28

Na kérem, pontosan az ilyen indokolatlan terhekre gondolt a Miniszterelnök Úr, mikor mondta hogy az Unió sok felesleges intézkedést kényszerít hazánkra! Ha a magyar emberek szerint nem mérgező az a víz, akkor hogy jön ahhoz egy brüsszeli aktatologató, hogy mindenféle indokolatlan kiadásba verje Magyarországot? Az Alföld arzéntartalmú vize tradicionális hungarikum - cinikus és felháborító a megszűntetését és a szabályozását követelni egy külföldi íróasztal mögül!

Uniós vízszennyezési paraméterek feltétel nélküli betartása? NEM! Csak azokat az előírásokat tartjuk be, amivel mi magyarok egyetértünk!

dr. Balta$ár 2012.10.16. 18:35:09

@redriot77: sőt ! alkalmazkogyganak a több ezer éves magyarisztáni ősi hungarikumokhoz ! minden eu ország !

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.16. 18:41:35

@dr. mesterseges szinezek: Ehhez még számold hozzá a különböző implicit gúnyolódásokat is (lásd például az előző kommentet), úgy sajnos már nem ilyen jó a statisztika.

"Kár volna bármilyen rezsim helyett lelkiismeretedetfurdalást érezned. "
Ezt sajnos rosszul látod. Nem lelkifurdalást érzek, hanem hányingert.

petkep 2012.10.16. 19:15:20

Az arzén igenis nagyon komoly probléma, nem véletlenül vezetjük a rákos megbetegedések statisztikáját! Érdemes elolvasni az ÁNTSZ jelentését is, amiből kitűnik, hogy már 0,2 mikrogramm literenként is elfogadhatatlan kockázatot jelent, miközben a megkövetelt érték csak 10 mikrogramm literenként! Ráadásul a szükséges beruházás 90%-át állja az EU. Persze nem azokat a cégeket kell megbízni, akik csak a saját zsebükre gondolnak! Vannak jó koponyák az országban még, sőt, akár a legnagyobb vízkezelő világcégek technológiáját is el lehet érni, talán még olcsóbban is:
viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1183902
Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő gyártói háttérrel rendelkező kisebb cégekkel nem kerülne olyan sokba egy-egy település vizének kezelése, mint ha nagy mamutcégekre alapoznának. Nem mindegy, hogy 30, vagy 3000 ember zsebét kell betömni közben...

petkep 2012.10.16. 19:23:53

Olvastam olyan hozzászólásokat is, ahol az északi népek arzénterhelését a nagy mennyiségű tengeri hal fogyasztásával hozzák összefüggésbe. Nos a halakban szerves arzénvegyületek vannak, ami nem mérgező, a vízben viszont a legmérgezőbb, erősen rákkeltő szervetlen arzénvegyületek vannak! Ugyan élelmiszerekben is előfordul szervetlen arzén, mint például a gabonafélékben, meg a cigaretta füstben is jelentős mennyiség van, de ezeket mi is fogyasztjuk, tovább növelve az arzén terhelést. Nem véletlen, hogy a WHO az ivóvízben oldott arzéntartalmat kívánatos mértékként abszolút nullának jelölte meg, csak a technológiailag kivitelezhető ideiglenes határértékként javasolta a 10 mikrogrammot literenként.

Ironfist 2012.10.17. 16:14:27

Hol vannak most az ajvékolók, akik sipítoznak, hogy mindenki összeesküdött ellenünk a világban, hogy megszerezzék azt a nagyon jó vizünket? :D

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.10.18. 13:54:19

@dr. mesterseges szinezek: Kedves Színezék!

A folyadékoknak van egy olyan közös tulajdonságuk, hogy csak lefelé folynak. Így a talaj mélyrétegeiben lévő víz nem tud belefolyni a talajszinten lévő, kiszáradt folyókba.
De ha nagyon akarod, akkor saját pénzen vegyél szivattyúkat, fúrj kutakat, és szídd fel a folyókba a rétegvizet. Jó munkát kívánok hozzá!

dr. mesterséges színezék 2012.10.18. 14:07:18

@Szakaly Gyorgy: Köszönöm a tájékoztatást. Hogy mit szerettél volna cáfolni ezzel, annak megértésén szakértők bevonásával dolgozom.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2012.10.18. 14:15:40

Szívesen, Mr. Mesterséges!

Egy kis segítség a szakértőknek, Te írtad:

dr. mesterseges szinezek 2012.10.16. 16:04:56
@molaris: "Mienk a világ egyik legnagyobb tiszta ivóvíz készlete!!!"

Annyira a miénk, hogy 1 (egy) olyan aszályos nyár, mint az idei leüríti a két legnagyobb folyóNKat.

Ha továbbra sem érted az összefüggést, tudom még közérthetőbbé csócsálni, csak kérdd!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2012.12.26. 10:40:11

És tényleg:

"A Magyar Honvédség segíti 123 település 340 ezer lakosának egészséges ivóvízzel való ellátását január elsejétől az év végéig, ennek érdekében a két ünnep között mintegy 250 katona települ át a feladatra kijelölt honvédségi objektumokba, hogy előkészítsék a szükséges technikai eszközöket - közölte a Magyar Honvédség kedden.
Létrehozva: 2012. december 25., 17:37 | Utoljára frissítve: 2012. december 25., 17:38"
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=187636

süti beállítások módosítása