Skip to content


       Szűrés lista

Újabb hét, újabb Matolcsy-csomag

A 10 nappal ezelőtt bejelentett 397 milliárdos megszorító kiigazító csomag szavatossági ideje hamar lejárt, mert ma délelőtt Matolcsy egy újabb, 370 milliárdos megszorító kiigazító csomagot jelentett be. A nyáron megtárgyalt, kiszámított, átnyomott hiperszuperstabil 2013-as költségvetéshez egy kicsike, 763 milliárdos mankót faragtak.

Matolcsy szerint persze most sem a Zemberek fizetik meg a csomagot:
"vállalkozásokat és nagy multinacionális cégeket érint elsősorban. Az áthárításra az vonatkozik, hogy nem fogják jobban áthárítani a terhet, hiszen még nagyobb lesz a verseny. Volt módom ma reggel tárgyalni egy nagy bankvezérrel és ő egyenesen azt mondta, hogy még nagyobb verseny lesz és sok példát tud, hogy a bankok egyáltalán nem hárítják át a terheket."

"Nem nagyon ismerek olyan kormányt, amely ilyen határozottan képes válaszolni az EU hibás helyzetértékelésére. Pénteken egy népes delegáció a részleteket is megválaszolva fog küzdeni azért, hogy az EU elfogadja a mi számainkat."

"Ha az EU az újabb intézkedéssorozattal sem lenne elégedett, az már olyan abszurditás lenne, amire már a piacok is rosszul reagálnának." - tette hozzá Gíró-Szász.

Ez már a perverz, politikai stand-up comedy terepe ...

A csomag:
1
. a bankadó marad, azaz 2013 után mégsem feleződik meg, a kormány nem tudja tartani a bankokkal kötött megállapodást - ezt 72 milliárddal több bankadót jelent a korábbi tervhez képest 2013-ban.

2. a pénzügyi tranzakciós adó 2 ezrelék lesz 1 ezrelék helyett, ebből 90 milliárd forint lehet a többletbevétel.

3. az államkincstár is több tranzakciós adót fizet, 2 ezreléket, ebből 40 milliárd a terv.

4. a helyi iparűzési adó esetén az árbevétel 80 százalékáig vonható csak le az eladott áruk beszerzési értéke - ez elsősorban a nagykercégekre ró terhet, összesen 35 milliárd forint értékben.

5. közműadó minden városban terheli a közműszolgáltatókat a vezetékek után, ebből mintegy 30 milliárdot várnak.

6. a cafeteria egészségügyi hozzájárulási adóját 10 százalékról 27 százalékra emelik, amivel csökken a cafeteria adóelőnye a normál bérelemekhez képest.

7. a NAV a korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságjavító programja keretében 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtási ellenőrzés lesz, amitől az áfabevételek növekedését remélik, a fehérítő hatás mellett.

Vajon a Békemeneten kívül ki hisz még Matolcsy tündérmeséjében, hogy nem az emberek fizetik a megszorításokat?

Bankokat sokadjára kúrják át, a 2013-as pénzügyi terveiket dobhatják ki a kukába, persze így nem lesz hitelezés sem. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Ráadásul a bankadó kivezetését írásba foglalta a kormány:

paktum.jpg

A tranzakciós illetéket mindenki megfizeti, aki átutal, pénzt vesz le, csekket fizet be. Nem az emberek fizetik meg,
természetesen.
Matolcsy: "Nem fogják áthárítani, gondoljunk csak a pénzügyi tranzakciós illetékre. Két ezreléknél például nagy verseny lesz: hogy ki hárítja át és ki nem, a bankok versenyeznek majd" 
1 ezrelék= kis verseny
2 ezrelék= nagyobb verseny
Miért nem mindjárt 5 ezrelék, Gyuri? Az lenne az öldöklő verseny!

Ipa megváltoztatása, egy kis profitcsökkentés, legfeljebb árat emelnek vagy elküldik a dolgozókat. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Közműadó? Remek ötlet, a közműcégeket nullszaldóssá akarják tenni, ehhez előbb nyilván meg kell őket adóztatni. Mennyit fizet egy átlagos háztartás a közműcégeknek? Semmi baj, hiszen a rezsi be van fagyasztva, majd legfeljebb nem lesz karbantartás, korszerűsítés, adózzanak a közműcégek. Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Cafeteria? Hát ezt valóban nem az emberek fizetik, hanem a munkáltatók. Akik majd ennyivel kevesebb cafeteriát adnak a dolgozóknak.Nem az emberek fizetik meg, természetesen.

Vajon ha egy gazdasági miniszter csak olyan költségvetést tud kiszámolni és azt asztalra lerakni, amihez már októberben egy 763 milliárdos csomagot (ráadásul két részletben) kell készíteni, az milyen teljesítmény? Unortodox?

Matolcsy György meddig kívánja még ezt folytatni? Mivel ez a mankó is iszonyú gyenge lábakon áll, a fele sem fog bejönni, annak, amit elterveztek. 

Címkék: válság csomag matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr804853768

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kormány nem ért egyet saját csomagjával 2012.10.17. 14:01:20

Kormányunk kifogás-gyártásban utolérhetetlen - színvonal mint az oviban, mutogatás a szélrózsa minden irányában. Nem mi voltunk, nem mi akartunk, már megint más a hibás, nem kicsit, nagyon. Meg nem értők, unortodxia-ellenesek körben 360 fokban, a világ...

Trackback: Szarlapátoláshoz nem kell furfang 2012.10.17. 11:50:36

Kezd kifogyni a lendület a Nemzetgazdasági Minisztériumból. Az index írta ma, hogy az Orbán-kormány nagy valószínűséggel kénytelen lesz újból módosítani a még nem is kéthetes költségvetési módosítását, amellyel a 2013-as költségvetést próbálták meg ren...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2012.10.17. 11:10:35

Kronikas kormanykronika.blog.hu/ 2012. október 17. 10:53

A kormány mást sem tud, csak adókat emelni! Mást sem csinál nyolc éve, csak az emberekkel fizetteti meg a hazugsága árát! Elég volt! Mi megmutatjuk: lehet ezt másképp csinálni. Nem kérünk mást, csak minél nagyobb felhatalmazást! Ismétlem: minél nagyobb a felhatalmazás, amit kapunk, annál gyorsabban rendet teszünk és csökkentjük az adókat, az emberek terheit.

Orbán Viktor 2010 május 29

:D

Namely 2012.10.17. 11:11:19

Tök jó, ezen most már csak röhögni tudok. Hogy meddig folytatja Matolcsy? Ameddig hagyják. Elvégre a szabadjára engedett őrültek nem szokták csak úgy abbahagyni, és felismerni, hogy hibáztak.
Egyébként is.... most már mindjárt jobb lesz, mindjárt beérik türelmünk gyümölcse, a magyar tündérmese...... :)))))))))))))

Baradlay- 2012.10.17. 11:11:32

Erre egyébként semmi szükség nem lenne, ha a nagyokosok Brüsszelben nem aludtak volna rosszul és találnák ki, hogy MÉG TÖBB PÉNZ kell. Bolgároknál mennyit is hozott a pénztárgépek hatékonyabb ellenőrzése? Nálunk meg ez miért nem fog működi? Ez az egész EU EGY agyrém. Kettős mércét alkalmaznak ellenünk. NE felejtsük el, hogy a baloldalnak ebben jelentős szerepe van, hiszen irtózatos méreteket öltött hazánk lejáratása a külföldi sajtóban.

ketroot 2012.10.17. 11:12:31

@Viktus:

"bunko_jobbos 2012. október 17. 10:50
1
7
A köcsög EU most kapott egy kokit. Szopat minket: má nagyon várta, hogy akkor most a nyugdíjak következnek meg a közalkalmazottak bére. :-)))))))))))))))

Szórakozzanak csak velünk. Hahaha :-)))"

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2012.10.17. 11:16:43

Én arra leszek/vagyok kíváncsi, hogy a kincstár tranzakciós adója hogyan fog lecsapódni az embereken. Mégis csak a kincstár utalja a közszolgáknak, önkormányzatoknak stb. járó pénzeket.
Ennyivel kevesebbet kapnak majd?

7esbusz 2012.10.17. 11:17:06

Szörnyülködjük feleim.. és? nem hallom az utcáról az "Orbán takarodj" rigmust, még csak a kukák sem égnek, a hidakat sem zárta le senki, nem ég a tv székház sem... mer birkák országa ez, ahol bármit bármikor bárkivel meg lehet tenni. Kicsit puffog az ország internetet olvasni képes része oszt annyi. Tessenek továbbhaladni, nincs itt semmi látnivaló.....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.17. 11:17:44

@Baradlay-:
Te komolyan gondolod, hogy a pénztárgépeket be lehet kötni akár 1 év alatt is a rendszerbe?
A bolgároknak 2.5 év kellett ehhez, mire az egész működött (és kevesebb pénztárgép most 25%-al).

Én is kitalálhatom, hogy januárra perfekt németem lesz, csak éppen a hátralévő két hónap nulláról kezdve eléggé kevés.

Baradlay- 2012.10.17. 11:19:52

@Kőmíves Kelemen: Elkezdik beépíteni a csipeket a gépekbe és ennyi. Nem egy olyan nagy wasistdas ez.

panic_button 2012.10.17. 11:20:55

@Baradlay-: troll alert

mindenesetre eddig nemérdekelt, de mostmár lehet kimegyek meghallgatni a bajnait

dean23 2012.10.17. 11:21:33

Ezt a retardált segghülye bohócot már vagy egy tucatszor kellett volna páros lábbal kirúgni! Viktorka jobbkeze! Inkább vettünk volna neki egy kutyát!

Enrico72 2012.10.17. 11:21:54

@Baradlay-: Ami a legnagyobb röhej az egészben, hogy a saját bankjaikat akarják védeni :D. Azt sem képesek észrevenni, hogy ha minket próbálnak szorongatni csak még inkább át lesz terhelve a bankjaikra :DD. Foghatják majd a fejüket.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.17. 11:21:56

@Baradlay-:
Milyen chipeket? Mivel fog kommunikálni? Hová küldi az adatokat?

Nem csak a kiépitéssel van a gond, hanem ez akkor hozna profitot, ha algoritmusok szűrnék a szabálytalanságokat. Az algoritmusokhoz pedig sok adat és sok idő kell, és van egy olyan sajátossága, hogy országspecifikus, tehát nem tudod áthozni a bolgár programot.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.10.17. 11:24:26

wááá... fasznak válaszolok olyannak, aki 10 napja regisztrált, és 11 hozzászólása van :@

alekiborg 2012.10.17. 11:26:31

@Baradlay-: te nem nagyon ertesz az informatikahoz ugye

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 11:29:49

@Kőmíves Kelemen: az sámli, de megjött őfőtrollsága is! úgy látszik a minisztériumban egyre rövidebbek a matolcsy-agymenést megmagyarázó petting...ööö akarom mondani meetingek, és egyre gyorsabb reagálásúak a narancstálib trollok :D

Baradlay- 2012.10.17. 11:30:05

@Kőmíves Kelemen: Hány napnak kell eltelnie regisztráció után, hogy kommentelhessek? Hány hozzászólás után lehet idejönni? Van erről valami szabály, vagy kezdett kellemetlen lenni a téma? :))

Transylvanianmixedgrill 2012.10.17. 11:30:10

Kedves Zero!

Hogy miből ez a 763 milliárdos hiány? Nos, tegnap kitárgyaltuk ugye, hogy csak 1 milliárd ment a Századvégnek áltanácsadásra, és hogy ez a jéghegy csúcsa. Mit gondolsz akkor, hány ilyen tanácsadói pénzkifizetés van, amiről nem is tudunk? Mit gondolsz, hány olyan haveri zsebet tömő "projekt" van kitalálás és végrehajtás alatt, amihez forrást KELL találni, ha a fene fenét eszik is, hisz a kormány nem a népnek tett esküt, hanem a fidesz haveri maffiának. Ha ebből a szempontból nézzük, Matolcsy tényleg jól dolgozik, teszi a dolgát: kiadják neki az ukázt, hogy találjon 763 milliárdot, mert az adófizetők pénze elsősorban az ÖVÉKÉ, másodsorban hogyha ezt elveszik az adófizetőktől, honnan pótolja a kormány, ez legyen az ő gondjuk, technikai probléma, ezért fizetik a Matolcsy-t, hogy kitalálja. Ha nem tetszik a rendszer Matolcsykám, akkor majd jön más, jobb katona, aki végrehajtja a parancsokat, ez itt egy katonai szervezet, nem kívánságműsor, nincs helye a romantikázásnak...

Baradlay- 2012.10.17. 11:31:38

@alekiborg: Nos valóban nem vagyok informatikus, de manapság az internet és a 3G világában nem okozhat olyan nagy problémákat a kommunikáció

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.10.17. 11:33:04

Államilag szervezett bűnözés?
Az iGazság szolgáltatás hazánkban sokak szerint csak a szervezett bűnözés egyik polipkarja. Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás blog véleménye szerint ez egy nagyon igaz megállapítás.
erkolcstan.blog.hu/2012/10/17/allamilag_szervezett_bunozes

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2012.10.17. 11:33:11

A véleményvezér talán egy évvel ezelőtt megírta, hogy a Fidesz gazdaságpolitikája egy abszurd adóállamot hoz létre Magyarországból. Igaza is volt.

ketroot 2012.10.17. 11:34:06

@Baradlay-:

És ahol nincs rendes lefedettség (pl egy kis faluban)?

Zedder 2012.10.17. 11:35:17

@Baradlay-: szánalmas troll vagy.

Hol van 3G, talán mindenhol az országban? Ahol mégsincs, vagy szakadozik, ott zárjanak be a boltok?
A pénztárgépek hitelesítve vannak, ki fogja revizionálni azt "csippet", amiről álmodozol?
Ha jóvá is hagyják, ki, mennyi pénzért, mennyi idő alatt fogja felszerelni a gépeket?
Ha elkezdenek áramolni az adatok, akkor ki, és hogyan fogja feldolgozni? Most nem rémlik tisztán, de az ezzel kapcsolatos bejegyzésben vki kiszámolta, csúcsidőben 2-3000 tranzakció / másodpercről beszéltek... A hibaráta 0% lehet. Fel tudod fogni, hogy ez mit jelent informatikailag?

Satöbbi, satöbbi... Ne ugass bele a nagyfiúk dolgába, ha nem értesz hozzá!

$P 2012.10.17. 11:35:21

@Baradlay-: nem a kommunikációval a gond, hanem a hiányzó rendszerek felépítésével.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 11:36:12

@ketroot: mi az hogy NINCS, te rohadék antifülkeforradalmár, TE!

Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 11:37:13

@Baradlay-:
Pedig meglepődnél, mennyire de. Határ mentén élő keresztapáméknál 2 mobilnetes szolgáltatóból 2 mondta azt a kapcsolódási kísérletre, hogy nem érzékeli hogy a bolygón lennék. Tippre a 3. szolgáltatónál is hasonló a helyzet. Kábeles net nincs.

De mivel Matolcsy is a bolgárokkal példálózott, fogadd el akkor őket példának:
mi 2,5 hónap múlva már működő rendszert akarunk úgy, hogy jöjjön befele már a plusz lóvé
Ez a bolgároknak 2,5 év alatt sikerült.

A plusz lóvéról pedig: ha elolvastad azokat a cikkeket, amik leírták, hogy a bolgároknál miből adódott végülis a plusz bevétel, akkor észreveheted, hogy azok az ellenőrzések a jelenlegi adatok alapján is kivitelezhetők, a pénztárgép plusz adatai nélkül is.

Arra pedig mind a mai napig nem kaptunk releváns választ, hogy az eddig be nem ütött tételeket webkamera, vagy milyen megoldás alapján oldja majd meg az új chip? (ui.: a lakásomtól 30 méterre lévő kisboltban életemben 2x kaptam blokkot, majd már megismert a boltos és csak az összeget mondta egy számológépbe pötyögés után). Ezen majd segít a chip mi?

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:37:17

Megint csak az egyik zsebből pakolja a másikba a pénzeket.
Miért nem lehet luxusnegyed adót kivetni?

Kutchek (törölt) 2012.10.17. 11:38:11

Tényleg nincs szükségünk az IMF-re! :)
Kizsigerelnek ezek anélkül is!:(

citrix 2012.10.17. 11:38:40

Még be se vezették,máris megduplázták a "tranzakciós" adót.Mire bevezetik,ezt is megduplázzák,a többi "kiigazító" díjjal együtt,amit természetesen nem a zemberek fizetnek meg hanem a marslakók.A telenor rendszeresen küldözget sms-t a díjak "változásáról",nyilván csökkentést értenek alatta.Az OTP is levelezik egyirányúan a változásokról,természetesen csökkenéséről a nagy versenyre való tekintettel.A tranzakciós adót nem hárítják át,dehogy tennének ilyet,még átmegyek másik bankhoz ahol ilyesmi eszükbe se jut.A közműcégek se hárítanak át semmit,még mit nem.De jó nekünk hogy van egy kedves vezetőnk és az ő toronyeszű mamelukjai,minden terhet a marslalkókra tehetünk,rokkanjanak bele ők.A békemenetre felbérelt fideszeseket csókoltatom!

ketroot 2012.10.17. 11:39:34

@Seduxen (már NEM dr.):

Majd megoldják futárral (közmunka) vagy postagalambbal! :D

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:39:35

@Transylvanianmixedgrill: Nálad a pont én is ugyan így látom.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 11:40:33

@Zedder:
Én szakmabeli lévén inkább azt az adatbázist nézném majd meg (haza is vinném ha lehet:), amiben a tételsorok száma éves szinten karcolja majd az 50 milliárdot.
Indexek ide vagy oda, ott egy sima select is izzadni fog rendesen :o

Alikam 2012.10.17. 11:40:43

Semmi gond, még 10-15 év, és itt értelmes ember már nem lesz csak a minimálbéren élők és a segílyesek...

Azok meg aztán nem szarakodnak, egyrészt nem nagyon tudják őket tovább szorongatni meg rágyújtják a házat arra aki cseszteti őket.

ketroot 2012.10.17. 11:41:30

Amúgy a közműhálózat után is érdekes lesz fizetni (gondolok itt a gázosokra, vizesekre...), aki pl. szokott velük a hálózatról egyeztetni, sejtheti, hogy miért mondom.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:42:47

Az előbb azt olvastam,hogy ugyan annyi eu-s pénztől esünk el jövőre ha nincsenek ezek a megszorítások,mint amennyibe a megszorítások vannak.Tehát tulajdonképpen a kormány,az eu-n keresztül lopja meg az ország polgárait úgy,hogy az eu-ra hivetkozik folyamatosan.Ugyan is nem tudom hány kedves állampolgár fog látni egyetlen kanyit is, a jövő évi eu-s pénzekből,de gyanítom hogy elenyésző %.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 11:42:58

@ketroot: már MIT? a lefedettséget? :DDD

Bár amennyire ostoba barmok ezek (eltolcsy is, meg a főnöke is), elképzelem a szitut, hogy minden reggel a Nemzeti Lefedettségszállító Intézet kapuján kiáramlik a több száz... lófaszt! több EZER Lefedettségszállítási Manager (persze mind KÖZMUNKÁS), és elkezdi kiszállítani az aznapi lefedettséget a még lefedetlen helyekre :DDD

Kész baszdmeg, ez az igazi angol humor, faszomöccse :DDD

morron 2012.10.17. 11:43:55

ti szavaztatok meg ezeket a balfaszokat , megerdemlitek

Alikam 2012.10.17. 11:44:08

@7esbusz: ne gondold. Szerintem meg inkább nagyon sokan inkább itt hagyják ezt az egészet. Hetente olvasni kimutatásokat, hogy mennyire felgyorsult a munkaerővándorlás innen más országokba.

Ez egy ilyen tendencia, csak még tovább fog gyorsulni. Most komolyan, kinek van ehhez kedve? Ilyen lekúrt hülyegyerek mint Orbán meg Matolcsy, Gyurcsány, stb. éld le úgy az életetedet, hogy csak kizsigerelnek, független attól, hogy mennyi a kereseted.

Kakimaki0123456789 2012.10.17. 11:44:22

Akik a nyuggereket a Bekemenetre fuvarozzak, majd elviszik oket szepen regisztralni is es majd szavazni is amikor kell, jo lesz a hangulat, zeng a viktor-viktor, hiszen minden szep, minden jo, emelkedik a nyugdij, kar hogy az unokak egyre ritkabban latogatnak haza Londonbol....

nandras01 2012.10.17. 11:44:27

@Baradlay-: hápersze, hogy az a gonosz eu a hibás!
azok a hülyék még mindig ott tartanak, hogy 2x2 az négy, meghogy a negatív növekedés, az biz' csökkenés, meghogy a realitás az realitás... mennek is mindjárt a levesbe :)

Baradlay- 2012.10.17. 11:45:02

@Seduxen (már NEM dr.): Tényleg tőletek mindig csak ennyire telik? Aki nem ért egyet a baloldallal az mind biztosan fizetett minisztériumi kommentelő :D.

Alikam 2012.10.17. 11:45:28

@morron: na mintha kúrcsány jobb lett volna. Azok meg minden hitelbe belemásztak értelmetlenül.

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 11:46:33

@Viktus: Sőt ha 2014-ben is nyerünk,haza fognak jönni a fiatalok!

Boban 2012.10.17. 11:47:02

Vegyük észre, h. szisztematikusan szopatják a fiúkat

...da végülis ők akartak harcolni!

Hát srácok, ez a szabadságharcosdi már csak ilyen!

Mondjuk azt hittem az orbánnak azért több stratégiai érzéke van, a helyében már rég megszabadultam volna Matolcsytól, bebizonyítani, h. az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt és éjjelenként még rádióztak is a paplany alatt...szóval úgy csinálni, h. ő nem ezt rendelte és most nagyot csalódott, de találtam valakit " Misikém, gyere csak ide! Mutatkozzál be szépen!...bár úgyis ismernek már voltál te pénzügyminiszer, (méghozzá milyen zseniális, azt a dübörgést papám soha nem felejtem) igen-igen pénzügyminiszter leszel, nem ilyen unortodox jövőbelátó, aki a vízióit megpróbálja excelben visszaadni"
Na szóval ezt kéne tennie már kb 2 éve, sőt egyszerűbb lett volna fel sem kérni a Gyurit, csak meghagyni valami vasárnap délutáni ultipartnernek (aka. miniszterelnöki főtanácsadó)...dehát a csekély gazdasági vénájú (tematikus, szakirányú képzettségről szó se esseék) politikus számára mindig az expanzív fiskális politika a sláger, és nem jön rá, h. ez nem úgy megy, mint az étteremben, h. mit rendelek az lesz.

Zedder 2012.10.17. 11:47:31

@Baradlay-: "csippelős" honfitársam! Nem a baloldallal kell egyetértened, hanem azt kell belátnod, hogy ez a pénztárgépes móka egy faszság, figyelemelterelő akció, pénznyeglő a haveroknak, de SEMMI értelme nem lesz.

A nap végén emelkedni fognak az árak, mert a kereskedők áthárítják az adminisztrációs költségeket a vásárlókra.
A nap végén nem fognak nőni az adóbevételek, mert amiket eddig sem ütöttek be a pénztárgépbe, azt ezek után sem fogják. Sőt.

Akkor mit is védesz most?

Dr. Fotos 2012.10.17. 11:47:44

@Baradlay: Nem csak Budapest van a vilagon... Tudod van Magyarorszagon tobb olyan hely is (barmily meglepo) ahol se 3G, se ineternet, de meg csak 2G sincsen... Jo reggelt! Es ez meg csak nem is az informatikai resze a problemanak.

Mérges 1234 2012.10.17. 11:47:53

@Én is akarok kommentelni:

Mondjuk ebben van valami, aztán egy kicsit összetetteb join-ra két nap múlva érkezik a válasz, amely eredménye is kétséges lesz.

Amúgy ssajnos ezek annyira hülyék, hogy nem fognak automatikus lekérések fútatni, mondjuk lehetne nézni, hogy ha egy bolt minden nap csak két egységet visz be a gépbe, akkor az gyanús, ha a havi tranzakciók száma, nem éri el a 100-at megint csak gyanús, and so on....

De soha a büdös életben nem fognak ilyet csinálni, mert hülyék ehez is. A vagyonosodási vizsgálatokat is megállították, pedig azokkal nem volt semmi gond, illetve a becsületes embernek nem volt félni valója.

De ha már kicsit szakma, egyébként mi a francért nem lehet ma (m)agyarorszgáoin összekapcsolni a különböző adatbázisokat, vagy legalább átjárókat létesíteni közöttük, hogy csak egy kicsit de gördülékenyebb legyen ez a kibaszot államaparátus.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:48:21

@kifordított nagyanyó: Valakinek el kell temettetni a a halottakat.Nyilván hazajönnek emiatt.

belekotty 2012.10.17. 11:49:20

@Baradlay-: Nagyon friss a nikked. Te kinek a reinkarnációja vagy?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 11:49:29

Aki ezek után sem akar a Békemenettel vonulni megérdemli a sorsát. A gonoszeu és mocskosájemef miatt van az egész, meg úgyis verseny van, senki sem fog árat emelni és áthárítani bármit is, az ipadó emelés is akkorát lök a gazdaságon hogy az az űrből is fog látszani, nemsokára a 85 millió munkahelyünk lesz és a kivándoroltak hazajönnek a Kánaánba, éjen Vik-tor, és zúgjon a két-har-mad!

Baradlay- 2012.10.17. 11:51:05

@belekotty: Mennyi idős nickkel szabad ide írni leghamarabb? Hol olvashatok erről bővebben?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.17. 11:51:07

szépen elhátráltunk a falig. innen nincs tovább. be kell vállalni nyíltan az adóprést. és aztán vagy lesznek tüntetések, vagy nem lesznek.

Saga 2012.10.17. 11:51:19

@Baradlay-: Az EU fenntartható költségvetést és 3% alatti hiányt akar látni. Nem mondta meg, hogy hogyan. A hogyan a magyar kormány dolga.

Az EU-t hibáztatni azért mert nem akarja, hogy az ország még jobban eladósodjon, az elég vicces.

Pop40 2012.10.17. 11:52:40

Ideje lenne már valami olyan nemmegszorítást bevezetni, amit csak a degenerált birkamenetesek fizetnek.
Hadd örüljenek.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2012.10.17. 11:52:52

A cégek még inkább külföldre viszik majd a teljes bankolásukat, mindjárt a szomszédos Szlovákiába: kiszamolo.hu/megusztad-a-tranzakcios-adot/

Ennyivel kevesebb tőke marad a magyar bankokban, ennyivel kevesebb pénz lesz hitelezni és hasznot termelni.

Gyuri, gratulálok, egy kőoroszlán is jobban vezetné az ország pénzügyeit.

Bombaló 2012.10.17. 11:52:55

2012 az elrugaszkodás éve ... csak alacsony a plafon, ezért Matolcsy nagyon beabszta a fejét ...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:53:01

@Saga: Tényleg vicces.Azért kell nekünk keleti országoknak ennyit szenvedni,hogy a sok rohadt tespedt amerikai és nyugat európai ország polgárai még többet tudjanak hízni és jólétben éljenek.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 11:53:57

@Pop40: Előbb adják el minden aktív korú egészséges szerveit a feketepiacon minthogy a békemenet nyugdíjasok akár a "nemmegszorítás" árnyékát meglássák...

Zedder 2012.10.17. 11:54:04

@Baradlay-: nézd, nem kell tettetni itt az álmeglepődést, mintha internet-szűz lennél. Hanyagold ezeket a regisztrációra vonatkozó "meglepődött" hozzászólásaidat, inkább a kényesebb kérdésekre koncentrálj.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 11:54:31

@Mérges 1234:
Szervezés és tervezés kérdése minden. De ahhoz, hogy használható is legyen a rendszer, akkor ésszerű méretűre csökkentett adatbázisokkal (csak szemléletes példaként írom) mondjuk irányítószámonként kezelt külön-külön adatbázisokkal (így csak pár tízmilliós tételsorok lennének, amit még mysql-ben is percek alatt le lehet kérdezni unionostól joinostól).
De akkor meg azt a sokezer adatbázist kell összeszinkronizálni stb...

De ez az, ami nem fog menni 2-3 hónap alatt. Mármint az informatikai háttér kialakítása. A chipek legyártása/beszerelése a legkevesebb (bár a velem szemközti, 10 méterre lévő Fornettisek úgy kalkulálnak jövőre olyan 3-400 ezres plusz kiadás ez a hülyeség). Nah ebből már pénzt várni jövőre, nem is keveset elég merész.

Amúgy meg ezek az alacsony tételszámot és összeget bevételező, de mégis fennmaradó üzletek most is kiszűrhetők: ott a havi bevallás, hozzá hozod a kimutatást az alkalmazottakról. Ahol a bevétel és az alkalmazotti szám aránytalan, mehet is az ellenőrzés. Ez a fejlesztés arra lesz jó, hogy a havi 100 ezer forintos bevételből eltartott 4 alkalmazottas kisboltról tudni fogja a NAV, hogy mennyi kiflit adott el és mennyiért. Király.

Enrico72 2012.10.17. 11:55:13

@Baradlay-: Én már rég nem reagálok ezekre. Javallom te se foglalkozz ezekkel. Saját kis beszűkült világukban nem tudják elképzelni, hogy rajtuk kívül még másnak is lehet ellenkező véleménye. Valószínűleg ha léteznének minisztérium által szponzorált vélemény nyilvánítók, már rég kiderült volna. Nézzük csak meg az MSZP szánalmas példáját a piros bögrékkel meg kulcstartókkal :DDD

2012.10.17. 11:55:25

"A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi."

Hány éves vagy te herceg? És még hiszel a mesékben?
Konkrétan a Bankszövetséget nem tudom hányszor fosták arcon eddig... :D

Boban 2012.10.17. 11:55:52

leszen egy nemzeti mobilszolgáltató is, annak meg mindenhol lesz lefedettsége!

Nem kell örökké a kifogásokat keresni! Megoldják!

nandras01 2012.10.17. 11:56:09

@Baradlay-: tudod, veled nem az a probléma, hogy friss a nicked, hanem, hogy hülye vagy :)

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 11:56:33

@Enrico72:
Te neccesebb kérdésekre sem reagálsz, ellenben üde színfoltja vagy vidékivel ennek a blognak.
Szórakoztatóak vagytok :o

A Spanyol Inkvizíció 2012.10.17. 11:56:58

@Baradlay-: te pénzért vagy ennyire hülye vagy defaultból?
Mert ha első, akkor szégyelld magad pártribanc.
Ha a második, akkor nem tehetsz semmiről.

Gyuri bá 2012.10.17. 11:57:54

Az eredeti cél a bankadó megtartása volt, csak előtte el kellett járni egy-két pávatáncot.
Aki meg ki akar lépni az EU-ból, menjen nyugodtan senki nem tartja vissza!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 11:58:34

Ha bevezetik a pénztárgépes chipeket,akkor nem fog kelleni 6 ezer NAV ellenőr munkatárs?Ez is a leépítés egy formája végül is.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.17. 11:58:50

ilyen az igazi féritél, minden héten új mese.

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 11:59:11

@Baradlay-: bruhahaha, te szerencsétlen troll, ki beszél itt a BALoldalról? Tőletek fizetett minisztériumi bérkommentelőktől tényleg csak ennyi telik? Aki nem tapsikol ennek a félnótás, idióta, álomvilágban élő baromnak, meg a főnökének, az csak BALoldali lehet?

Érzed a kommented diszkrét báját, vagy még ragozzam?

nandras01 2012.10.17. 11:59:21

@Dr. Furia: tévedés. nekünk azért kell szenvedni, mert a vezetőink úgy hülyék, ahogy vannak- és mi tűrjük...

Borenbukk 2012.10.17. 11:59:31

@Baradlay-: "Aki nem ért egyet a baloldallal az mind biztosan fizetett minisztériumi kommentelő"

Azt nem tudom, de szimpla tenyekkel es matematikaval egyet nem erteni mar mereszebb feltetelezeseket enged meg.

Saga 2012.10.17. 11:59:32

@Baradlay-: Én nem vagyok baloldali. Konzervatívabb vagyok Cameronnál és Nixonnál. Most szólok, hogy a Fidesz nem jobb oldali párt, hanem bolsevik jegyeket mutató baloldali párt.

Orbán mondta, hogy a tetteket nézzék ne a szavakat. Tettek: államosítás, állami kontroll növelése, nyugdíjasok védelme a teljesítőképességen túl, választójog adminisztratív korlátozása, a verseny visszaszorítása, külföldi és idegen ellenesség, a vállalkozások lenézése stb.

Gondolkozni kezd el. Az szokott segíteni.

spinat 2012.10.17. 12:00:01

szeret csomagolni, na!

Dubito 2012.10.17. 12:01:10

Poénkodtunk itt, hogy lesz levegő-adó meg járda-adó, de ez a földalatti-vezeték-adó Gyurikám egész egyszerűen zseniális! Már nem merek viccelődni további marhaságokkal, mert ezek holnap megcsinálják!

hagymásbab85 2012.10.17. 12:01:15

A vicc az, hogy ennek a cigány királynak és bandájának még mindig milliós tábora van az országban!!
Minden héten megszorításokat jelentenek be, ennek ellenére én biztos vagyok abban, hogy 2014-ben a zemberek újra megváltják őket. Ugyanis nem hallom az orbán takarodj rigmust.

Mikor Hagyó és Demszky ellopott pár 10 milliót, mindenki lincselni akart. Most hogy több 1000 milliárdot lopnak el, némán tűr a magyar.
Nesze nektek, megérdemlitek!!

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 12:01:58

@Bombaló: azt hiszem a 2012. év kommentje az Öné! (a magam részéről itt vihogok a monitort bámulva, a kollégák őszinte döbbenetére :D)

Mérges 1234 2012.10.17. 12:02:58

@somewhat damaged:

Nem csak a bankszövetséget, az zembereket is szinte majd minden nap.

És továbbmenve a vonalon, leginkább a saját választóikat, akik szintén minden nap más új mesével állnak elő.....

Szép.

Retekbácsi 2012.10.17. 12:02:59

A chipekrol: Egy hasonlo, de ennel joval kisebb/egyszerubb allami projektben volt szerencsem reszt venni, ugyhogy tippre:
A projekt bekerulese 10milliardokban merheto, a megvalositasa pedig 2-3 ev + 1-2 ev csuszas.
Es mindez januarig? Addigra a kozponti hardvert sem tudjak beszerezni, nemhogy a csipeket. Es akkor meg azt felteteleztem, hogy mar megvan a rendszerterv, korrektul, es mar csak varni kell a szallitast. Na ezutan jon meg a fejlesztes, beszereles, adatfeldolgozas stb... Meglesz az a 2.5 ev itt is, nagyon minimumban.
Ha a tobbi tetel is ennyire all a laban, akkor sinen vagyunk. :)

orient 2012.10.17. 12:03:07

@Baradlay-: hazugság. GOnosz EU egy éve megmondta recesszió lesz MO-n 2012-ben és a hiány sem tartható. Matolcsy május -Júniusban látta ezt be és ezért kellett új adókat bevezetni év közepén. A gonosz EU és mindenki más már rég megmondta, de matolcsynak kellett bő fél év mire rájött, de még több mire feladták a növekedési tervet is. Augusztusig állították a gazdaság növekszik 2012-ben, most már ők is elismerik a recessziót, ezt szintén megmondta az EU már tavaly. Sajnos nekem az EU sokkal mérvadóbb mint a kormányunk közgazdászai egyelőre. Eddig més egyszer sem volt igazuk 2010-óta és mindig utólag kellett toldozni 2011-ben is, 2012-ben is.Ez így lenne 2013-ban is, és ezt eladni hogy a gonosz EU tehet róla elég nagy parasztság.
EU szintén 2010-ben megmondta hogy a hiány fenntarthatatlan hosszútávon és csak egyszeri , ideiglenes tételekkel tartható: bankadó Manyup pénzek...etc. Sajnos ez is beigazolódott mert a különadókat nem tudják kivezetni, és ez recesszióba sújtja a gazdaságot. Matolcsy növekedési terve nem létezik, egyszerűen csak recesszió van mióta a félrekezeli a válságot.

Kettős mérce sincs mert még Varga is elismerte tegnap, hogy MO az egyetlen aki az EU csatlakozás óta nem tudja tartani a hiányát, és erre megfelelő szabályok vannak. Én egyébként biztos vagyok benne az EU nálunk is engedné felmenni 3% fölé ha látná hogy valódi reformok történnek. Közszféra leépítése (felesleges emberek elbocsátása), Egészségügy reformja, és egyéb állami pénznyelők rendbetétele. De mivel ez a kormány sem akar hozzányúlni ezekhez, ezért természetesen az EU keménykedik, teszem hozzá jogosan...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:04:22

@hagymásbab85: Én nem tudom hogy te hol laksz és hol dolgozol,de én errefelé egyetlen fideszest nem ismerek,pedig a főrvárosban lakom és igen sok ismerősöm van.
Egy sem fideszes és mind megveti a fidesz poltikáját.

Saga 2012.10.17. 12:05:15

@Dr. Furia: Magyarország a magyarok döntései miatt vannak szar helyzetben. Ha nem lett volna eladósodottság és most fenntartható intézkedéseket hoznának, akkor már jobb lehetne a helyzet, de azt kapjuk már 20 éve amit magunknak választunk.

Javaslom nézz át Szlovákiába, vagy Lengyelországba, Csehországba. Náluk miért nincs akkora gáz mint itt?

dark future · http://www.andocsek.hu 2012.10.17. 12:05:15

@Baradlay-:
"Elkezdik beépíteni a csipeket a gépekbe és ennyi."
beléd kellene egyet beépíteni, hogy amikor elkóborolsz otthonról, azonosítani tudjanak :)

épészmérnök 2012.10.17. 12:05:55

@Seduxen (már NEM dr.): "minden reggel a Nemzeti Lefedettségszállító Intézet kapuján kiáramlik a több száz... lófaszt! több EZER Lefedettségszállítási Manager (persze mind KÖZMUNKÁS), és elkezdi kiszállítani az aznapi lefedettséget a még lefedetlen helyekre :DDD

Kész baszdmeg, ez az igazi angol humor, faszomöccse :DDD "

Jaj, ne... félrenyeltem :-DDDDDDDDDDDDD

pjm 2012.10.17. 12:05:59

@Én is akarok kommentelni: egy módszer van, azonnali választások és aki az elmúlt 10 évben országos politikai funkci volt ("álamtitkárig bezárólag" by Plagi bácsi) 10 évig nem indulhat...Szerintem ilyen marha még Dzsoni is tudna lenni...

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 12:06:19

matolcsi megnyalhatja a csomagomat!

Amúgy már csak vidéki hiányzik és teljes lesz az állatkert.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.17. 12:07:26

@Saga:

hol vannak a konzervatívok? már leléptek? asszem, lépek én is. itt a fű sem fog nőni évtizedekig.

Sir Galahad 2012.10.17. 12:08:45

Az újabb megszorításnak természetesen senki sem örül. Lehet azon vitatkozni, hogy ezt Brüsszel feleslegesen kényszerítette ki vagy sem, itt van. Megértem azoknak az indulatát, akik bosszankodnak (én sem vagyok boldog), de azért át kellene azt gondolni, hasonló helyzetben mi egyebet lehetne tenni. Méghozzá úgy, hogy a kormány a lehető legkisebb népszerűség-vesztést szenvedje el és ne kelljen feladnia az eddigi politikáját. Lehet azt mondani, hogy kit érdekel a kormány népszerűsége, meg hogy vesszen az eddigi politika rossz volt és hadd vesszen, de olyan kormány nincs és nem is lesz soha, amelyik ezt a két szempontot ne tartaná szem előtt... a politika így működik, ha tetszik, ha nem.

Bambulka 2012.10.17. 12:09:10

Ez egy zavaros, kiszámithatatlan, gazdaságpolitikának csúfolt vergődés. Az nem zavarna különösebben, ha Matolcsy a saját házikasszájával bénázna aztán meg éhezne, de hogy egész Magyarországgal kisérletezik az elfogadhatatlan.

Persze mgint az EU a hülye, nem ő...

épészmérnök 2012.10.17. 12:10:13

@Alikam: "na mintha kúrcsány jobb lett volna. Azok meg minden hitelbe belemásztak értelmetlenül. "

Na tessék, még egy autodidakta szakértő.
Folytasd csak, majd tanár leszel a népfőiskolán, haver.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 12:10:57

@pjm:
Ha most vasárnap lennének a választások, szerintem elég meggyőző fölénnyel a fidesz nyerné.
Komolyan. Az pedig, hogy lecserélni a politikai "elitet"? Forradalom nem lesz, elfogadni ilyen törvényt meg maga ellen nem fog egyik párt se.
Térjünk vissza az álmok földjéről, búcsúzz el matolcsytól :o

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 12:11:47

Amúgy meg kéne már szorítani gyuri csomagját rendesen.

vackor1 2012.10.17. 12:13:30

Aszongya ez a remek ember a saját kis csücsöri szájával, hogy nem hisz nekünk azagaz EjU, amit ő nem is ért ..
Nos, kedves számolóművész , önön kívül rengetegen értjük, tudjuk, hogy miért nem hisznek önnek és társainak azok, akik nem birkák és urambocsá', még ÉRTENEK is ahhoz, amibe önök kontárkodnak évek óta.

Meg még azt is megismételte, hogy rossznak tarják, igazságtalannak és elhibázottnak az EjU kérését, de megteszik nekik, azonban mindenki láthatja, hogy semmi olyat, amit követelnek tőlünk ( mármint at EjU, naná ) , azaz se a nyugdíjakhoz, se a közszféra béreihez és egyéb a zembereket megszorító intézkedéshez NEMNEMNEM járulnak hozzá és ezek sem ilyen lépések...
Pont mint eddig.. :)

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2012.10.17. 12:13:50

Kezd kurva drága lenni a jogdíj erre a gazdasági feritél nevű mesére. Már a gyorsnaszádos akciófilm is durva volt, de ez...

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 12:14:29

@Sir Galahad:
"de azért át kellene azt gondolni, hasonló helyzetben mi egyebet lehetne tenni."
Mit szólnál ahhoz, hogy 3 év alatt nem adunk 120+ milliárdot focira?
Nem fizetünk leütésenként 2000 forintot tanulmányokra.
3200 önkormányzatból meghagyunk 200-at, és szarunk az ezáltal utcára kerülő 80000 ezer felesleges közalkalmazottra, menjenek termeljenek ők is GDPt.
MÁV "tűzfal project" (ha nem ismerős google a barátod) és társai a MÁVnál..

Soroljam még? Összejönne évi 1000 milliárd elég könnyen és nem is érintettem még a Közgépes, minisztériumi alkalmazott által is feleslegesnek mondott évi több százmilliárdos felújításokat.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:15:24

Én mindig megpróbálom a jót megtalálni a rosszban.
A csóróságban az a jó hogy;
1-nem hízunk el mint a hamburgerzabáló amerikai és tovább élünk
2-sokkal kevesebb nasit,kólát, félkész ételeket és hasonlókat veszünk meg,így kevesebb mérget juttatunk a szervezetünkbe.
3-kevesebb alkesz ,drogos és dohányos lesz
4-kíméljük a környzetünket,mert nagyon sok vegyszerről mondanak le a háztartások (permetszerek,levegőillatosítók,toalettkacsa és hasonló baromságok)
5-megtanulunk mindent magunk előállítani,megszerelni (kevesebb hulladék), a hulladékot szelektáljuk mert így olcsóbb, vidéken egy kád vizet pl 3 x felhasználnak mire a csatornában végzi és hasonlók.

Transylvanianmixedgrill 2012.10.17. 12:16:21

@Sir Galahad:

Bágátell az egész, ugye? Persze ha a libás Bajnai vagy a Gyurcsótány jelentette volna be anno, hogy HÉTSZÁZKILENCVENHÁROMMILLIÁRD MEGSZORÍTÁS, akkor nem lettetek volna ilyen elnézőek, megértőek, aszem a belvárosban kő kövön nem maradt volna!

sajtoskenyér 2012.10.17. 12:17:52

@Baradlay-: A bolgároknál másfél-2 év múlva hozott feleannyi bevételt, mint amennyit Matelcsy betervezett, jó, hogy nem fogadták el 2013-ra. Ráadásul nincsenek számok arról, hogy mennyibe kerülne az államnak és a vállalkozásoknak a pénztárgépek cseréje.

Rive 2012.10.17. 12:18:04

@Boban: "Vegyük észre, h. szisztematikusan szopatják a fiúkat"
Én inkább úgy veszem észre, hogy saját magukat sz*patják, az ország meg megissza a levét.

Még néhány ilyen pofon, és jövőre is recesszió lesz. Mondjuk már most is elég necces.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:19:46

@sajtoskenyér: Azt is vedd hozzá,hogy sok NAV-ost elküldhetnének.Ők is közalkalmazottak.Plusz a vállalkozások pluszkiadásai is bevételt hoznak (már amelyik túléli a költségeket).

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.17. 12:20:07

@Sir Galahad:

erre azt kell mondjam, hogy orbán akkor kúrta el, amikor 2010 júniusában brüsszelben felborították az eredeti kormányprogramját és nem volt képes azt mondani, hogy ahhoz a műsorhoz keressenek másik bohócot. két éve vergődünk és a végén simán kisz*patnak. erre az eredményre egy szervilis kormányzattal (pl. bajnai-féle bólogatással) eljuthattunk volna fél év alatt is. most ott vagyunk, hogy gyurcsány elkúrt az életünkből nyolc évet, orbán kettőnél tart és nem látszik a sorozat vége.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.17. 12:20:23

@Dr. Furia: mitől lesz kevesebb az alkesz, drogos, dohányos?

Hogy kevesebb hamburger, meg csipsz fogy van arra már kutatás, vagy csak tipp?

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:21:49

@doggfather: Attól kedves,hogy egyszerűen nem tudja megvenni a segélyből, a 47 ezerből és a minimál béréből sem.

sárkányfő 2012.10.17. 12:22:08

@Sir Galahad:
Magadnak hazudsz. Hogy ne kelljen szembesülnöd kedvenceid mérhetetlen dilettantizmusával, és hazafiatlanságával. Mert ahhoz lelki erő kéne, és elismerni mekkora tévedés volt kiállni ezek mellett.

A politika korrigálja saját hibáit. Legalábbis ott, ahol normális politikusok csinálják, nem olyanok, akik a saját párt- és presztízsérdeküket fontosabbnak tartják a hazájuk érdekénél. A fidesz nem tartja fontosabbnak a haza érdekét a saját pártérdekénél, ezért, és csak ezért erőlteti azt a recesszióba vezető elkúrt gazdaságpolitikát, amely már sokszorosan bizonyítottan tévút. Ha Orbán csak egy pillanatra is fontosabbnak tartaná a haza érdekét a saját politikai önérdekénél, akkor már nagyon régen kirúgta volna Matolcsyt. Nem tette megm, már nem is fogja kirúgni, sőt ha nyer, ismét az a barom lesz a gazdasági miniszter. Az a barom, aki 3 ezer ellopott milliárddal is recesszióba vezette az országot.

Természetesen te ezt sosem fogod elismerni, még magadnak sem. Esélyed sincs rá. pedig Széchenyi már vagy 200 éve megírta a "Hitel" című könyvét, már akkor nyilvánvaló volt, hogy hitel, tőke, bankok nélkül nincs növekedés, nincs fejlődés, nincs semmi, csak a leszakadás. Szegény hülye Orbán és Matolcsy még ezt sem fogták fel. És most, hogy a bankadókkal recesszióba nyomták Magyarországot, most megemelik a bankadót. ha csak egy percig is a haza érdekéből indulnál ki, nem pedig a fidesz érdekéből, most sikítva tiltakoznál. De nem, te most is csak a fidesz pártérdekének szemszögéből tudsz írni. Sajnállak.

orient 2012.10.17. 12:22:50

bban egészíteném ki, hogy mondjuk a Fidesz egy elég erősen baloldali párt jegyeit mutatja, de az abszolút bolsevik és kommunista párt az a Jobbik. Ők valóban megtagadnának minden kapcsolatot a nyugati imperializmussal és tőkével és valamifajta kommunista diktatúrát vezetnének be, faji kérdésekkel megspékelve.

Saga 2012.10.17. 12:24:37

@Sir Galahad: Például lehetne a következőket tenni:

- Ingatlan adó 30 milliós ingatlanérték felett
- Egyházi támogatások felszámolása - kb 65 milliárd, de a bujtatottakkal együtt 100
- Közmédia leépítése - most 100 milliárd megy el a TV-kre, rádiókra. Lehetne 10 persze kevesebb csatornával.
- progresszív adózás visszaállítása; aki tanult a határhaszonról az tudja, hogy az egykulcsos szja aránytalanul támogatja a magas jövedelműeket. Mondjuk évi 5 millió felett 30%, 10 millió felett 40% - na ez kb 300 milliárd. Ami most megy az a terhek szétterítése mindenkire, de ez a szegényeket jobban sújtja.
- vizitdíj bevezetése
- nem kéne jövőre stadionokat építeni 90 milliárd
- egy ÁFA kulcs, most 25% és tervezni, hogy lejjebb menjen - ez az inflációs várakozásokat is hűti - az amit most csinálnak ugyanis infláció gerjesztő, ami nyírja az alacsonyabb keresetűek vásárlóerejét

Pop40 2012.10.17. 12:26:08

@csizsikpizsik - pique takarodj!:
Nekik nem 27% az ÁFA?
Vagy a szolgáltatók, mielőtt alkalmaznák a megemelt díjakat, levelet küldenek az ügyfélnek, hogy "Kedves ügyfél, résztvevője volt e a Birkamenet 2.0-nak? Mert amennyiben igen, a megemelt díjtételek önre természetesen nem vonatkoznak" ?

auralborder 2012.10.17. 12:27:13

A Cafeteriát is lehet még rugdosni úgy látom. Már így sem sok értelme van már.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:27:13

@Saga: Nem kéne a vizit díj,ha az egészségügyben nem volna az a mérhetetlen bürokrácia és papírhegyek,a számítógépek korában.De mivel nem bíznak a saját rendszerükben,így mindent papíroznak,ami töménytelen pluszkiadással jár minden fronton.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 12:28:18

@Saga: Bethlen mondta anno a magyar parlamentben a nyilasoknak "maguk addig mennek jobbra, amíg egy napon észreveszik hogy megérkeztek balra" Valami ilyesmi történt Viktorkával, addig tetszelgett jobberként és futott egyre jobbra és jobbra hogy már régesrég bal oldalon tanyázik. Kádár népe pedig zabálja ezt.

@Dr. Furia: Ezzel az optimizmussal néhány afrikai országban olyan boldog lehetnél...

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 12:29:24

index:
"Brüsszel szerint kevés az október elején bejelentett 400 milliárdos csomag, a hiány nem 2,7, hanem 3,7-3,9 százalék lesz. Ezzel továbblépne a 2004 óta tartó túlzott deficit eljárás, 1000 milliárdnyi uniós támogatást bukhatnánk. A kormány ezt nem akarja, ezért bár nem ért egyet a brüsszeli értékeléssel, de újabb 367 milliárdos csomagról döntött. A két kiigazítás együtt 764 milliárd forintra rúg. Csökken a cafeteria-adókedvezmény, nem csökken bankadó, jön közműadó, és kétszeresére emelt tranzakciós adó lesz."

Elvileg nekünk ez jó, és örülni kellene neki. Bezzeg ahol 6 - 7 százalék a deficit, ott nem keménykednek. Kezd egyre jobban elég lenni az EU-ból...

csutkababa 2012.10.17. 12:30:19

@Saga:
Vizitdíj: a sürgősségi-ügyeleti rendszer igénybevétele esetén házhoz híváskor 10 000, megjelenéskor 5 000, minden esetben, számla ellenében, és a biztosító vagy visszatéríti, vagy nem, ha nem volt indokolt az ellátás igénybevétele.
Mentő csalárd hívása esetén: büntetőfeljelentés minden esetben.
Házorvosi co-payment: megjelenéskor 500, kihíváskor 1000 forint, ez vissza nem térítendő.
na persze, ehhez több-biztosítós rendszer kéne.
Bilibe ér a kezem...

auralborder 2012.10.17. 12:31:00

Mesés. Kész szerencse, hogy a Budapest--London repülőjáratra nem vetnek ki különadót. Az most nagy kasza lenne, ahányan mennek elfelé...

csutkababa 2012.10.17. 12:31:54

de meg is lehet szüntetni az ügyeleti rendszert, és akkor lesz 8-10 órás várakozás a területileg illetékes kórházi sürgősségi osztályokon...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.17. 12:32:32

@csutkababa:

és itt jönne a)-zs) pontok között az összes kivétel...

sárkányfő 2012.10.17. 12:33:47

@Saga:
Ez egy jó lista, és még bőven lehetne folytatni. De már önmagában azzal, hogy kirúgják Matolcsyt, annyit erősödne az országgal szembeni bizalom, hogy az is százmilliárdokat hozna az országnak.

Az egyházi támogatásokat meg nem csak el kell törölni. Ha Orbán önfenntartó felsőoktatást akar (miközben az oktatás nemzeti érdek), akkor miért nem akar önfenntartó egyházakat is? Az egyház fenntartása nem is nemzeti érdek, szemben az oktatással. Szóval az egyház támogatásokat el kell törölni, és szépen vissza is kell venni egyházi ingatlanadó formájában az elmúlt évek támogatásának egy részét.

Kakimaki0123456789 2012.10.17. 12:33:51

@Én is akarok kommentelni: 2 evvel ezelott meg jobb volt a helyzet akkor eleg lett volna nyugdij- es adocsokkentes (nem nem ugy ahogy Orban elkepzeli az adocsokkentest).
Most kb szukseg lenne: nyugdijcsokkentes, adorendszer atalakitasa (tobbkulcsos, minimalber terheit radikalisan csokkento) ingatlanado, szocialis juttatasok teljes atdolgozasa (beleertve a gyest is) raszorultsagi alapon, kb osszes nyugdijas kedvezmeny atgondolasa, MAV feldarabolasa es magankezbe adasa.
Ezekre az Orban-kormany alapvetoen keptelen, ok a keso-kadari allambacsi mindent megold - az unokaitok penzen modellben hisznek.
Kerdes hogy mikor buknak meg vegleg es mekkora kart hagynak maguk utan, lehet-e, erdemes lesz-e majd utanuk barmit is tenni, le lehet-e majd valtani a kozpenzeken felhizlalt gazdasagi holdudvart?

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:34:04

@csutkababa: A sürgősségin is van 24 órás háziorvosi ügyelet,megjegyzem hogy teljesen fölöslegesen.
Én minden kórházban elképesztő papírdömping és adminisztráció.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 12:34:37

@Névtelen Betelefonáló:
"Bezzeg ahol 6 - 7 százalék a deficit, ott nem keménykednek. Kezd egyre jobban elég lenni az EU-ból... "
Ennek a résznek fuss neki újra... és újra.
Ahol 6-7% a hiány, ott kaptak 3 évet levinni. Lásd. portugálok, spanyolok stb..
Mi mennyinél is tartunk? 7 évnél?
Gondolkozz el ezen.

ElBándi 2012.10.17. 12:34:47

lehet,hogy kimoderálnak;DE MATOLCSY UR ÉS BANDÁJA B.....A MEG AZ ANYUKÁJUKAT A RAVATALON....:(((

Kakimaki0123456789 2012.10.17. 12:36:20

@Dr. Furia: Ja az egesz egeszsegugyet managbiztositoknak kellene finanszirozniuk mert az allami rendszer menthetetlenul mukodeskeptelen. Mar most tarthatatlan az orvos- eszkoz- fianszirozas- jogbiztonsag hianya, az allami kezbe vetel egy potcselekves de a holdudvar szerint ez jo lesz - annak a par vallalkozonak aki a politika kozelebe kerult.

alekiborg 2012.10.17. 12:36:32

@Baradlay-: a keretrendszert meg a kiscica hozza

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 12:36:37

@Kakimaki0123456789:
"Kerdes hogy mikor buknak meg vegleg"
Csak ismételni tudom magam... szerintem ha most vasárnap lenne a választás újra a fidesz nyerne.
Még itt tart a magyar. Amíg nem ég a fél parlamenti parkoló, addig itt nem lesz változás. És nem fog égni, a TV ostromnál nem a jelenlegi ellenzék tüzelte fel azokat akik azokat tették amit.

Pan Modry 2012.10.17. 12:37:00

@Saga:
egyetertek, kiveve a progressziv adozasi resszel, szerintem evi 10 millio alatt nem szabad a kulcsot novelni

Illetve vizitdij helyett/mellett, at kellene allitani az egeszsegugyet egy privat biztositos onfinanszirozos modellre

Ezen felul be lehet fagyasztani a nyugdijakat es a nyugdijasok ne ingyen, hanem 50%-os kedvezmennyel utazhassanak tomegkozlekedessel

sárkányfő 2012.10.17. 12:37:06

@Névtelen Betelefonáló:

Konkrétan melyik az az ország, ahol "6 - 7 százalék a deficit", és "nem keménykednek"? Pláne melyik az az ország, amelyik 8 éve áll túlzott deficit-eljárás alatt?

És végezetül nagyokos: te tényleg nem érted, hogy a mi nemzeti érdekünk, hogy ne basszuk el a költségvetésünket? Te tényleg azt hiszed, az EU-nak lenne rossz, ha elkúrnánk a hiányunkat? Szerinted tényleg EU-s rém, ránk kényszerített borzalom a felelős gazdálkodás, nem pedig nyilvánvaló nemzeti érdek? Fúf-fúj gonosz EU, nem hagyja hogy elkúrjuk? Nem hagyja hogy további adósságba kényszerítsük magunkat a hiány növelésévével? Istenem, ha ennyire ostoba vagy, téged nagyon könnyen manipulál a fideszes manipulátor-gépezet...

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.10.17. 12:37:35

"Egészségügy reformja, és egyéb állami pénznyelők rendbetétele. De mivel ez a kormány sem akar hozzányúlni ezekhez, ezért természetesen az EU keménykedik, teszem hozzá jogosan... "

A kormány ilyen dolgokhoz nem is nagyon fog nyúlkálni, mivel az érdek és vagy népszerűség veszteséggel járna. (pl.: 65 év felettiek ingyen utazása) Vagy a MÁV rendbetétele. Ráadásul egy 4 éves kormányzati ciklus ilyen problémák megoldásában megoldására csak "bemelegítési időszak lenne". Az aktuális politikai ellenfél pedig rácuppanna az ügyre és még ha működne is az adott reform 10 év múlva, azt már ugyan senki nem tudja, mert egy esetleges kormányváltásnál borul a rendszer. Mert népszerűtlen volt az előző kormányzat alatt, vagy mert csak bizonyos érdekköröket segített eleinte.
Az EU abban az értelemben balf**z, hogy nem keménykedik közvetlenül ilyen ügyekben, mert Orbán is viszonylag bölcsen megmondta, hogy egy ilyen "félázsiai" népség az erőből ért. A nép normálisabb fele pedig sajnos kisebbségben van.
Ha egy két EU fejes idejönne, az asztalra csapna: hogy ha nem teszitek rendbe racionális módon ezt vagy azt, akkor ott rohadjatok meg ahol vagytok, de mi több pénzt nem adunk!

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.10.17. 12:37:53

@Dr. Furia:
Aki igazán erős dohányos vagy piás, addig úgysem eszik, míg a cigit/piát meg nem vette. Ez még nem is olyan nagy baj. Az már nagyobb, hogy a gyereke sem...

És nem mindenki kap 47 ezer forintot...
"Nyugdíjszerű szociális ellátások
Ellátás típusa - Havi összege
1. rendszeres szociális járadék
- korhatár felettiek - 27 300 - 31 360
- korhatár alattiak - 27 000
2. rokkantsági járadék - 33 330"

Forrás: www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=16344

Odahaza nálunk nem kevesen vegetálnak ilyen összegekből. Jórészt 50-60 év közötti nőket ismerek, akik nem tudtak elmenni korkedvezményes nyugdíjba sem (mert mindig kitolták a határidőt), munkájuk nincs, jórészt rokkantak, tehát nem is tudnak nekik ajánlani semmit. Marad a feketézés meg a nyári "könnyebb" idénymunkák, pl. 12 órás kukoricafosztás a 40°C-os csarnokban, ahol szünetben még a wc-t is nekik kell takarítani, mindezt olyan 300-350 forintos órabérért. Szinte verekednek a helyekért. (Azért írtam, hogy könnyebb idénymunka ez, mert lehet ülni, nem kell a 12 órát végigállni.) Aki még ezt sem tudja elvégezni, az kénytelen 50-60 évesen a 75-90 éves édesanyja nyugdíjára támaszkodni... Ha tud.

1kutya 2012.10.17. 12:40:02

@Én is akarok kommentelni: így meg utcára kerül 8-10e banki alkalmazott. nemmindegy?

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.10.17. 12:40:03

@sárkányfő: "Egészségügy reformja, és egyéb állami pénznyelők rendbetétele. De mivel ez a kormány sem akar hozzányúlni ezekhez, ezért természetesen az EU keménykedik, teszem hozzá jogosan... "

A kormány ilyen dolgokhoz nem is nagyon fog nyúlkálni, mivel az érdek és vagy népszerűség veszteséggel járna. (pl.: 65 év felettiek ingyen utazása) Vagy a MÁV rendbetétele. Ráadásul egy 4 éves kormányzati ciklus ilyen problémák megoldásában megoldására csak "bemelegítési időszak lenne". Az aktuális politikai ellenfél pedig rácuppanna az ügyre és még ha működne is az adott reform 10 év múlva, azt már ugyan senki nem tudja, mert egy esetleges kormányváltásnál borul a rendszer. Mert népszerűtlen volt az előző kormányzat alatt, vagy mert csak bizonyos érdekköröket segített eleinte.
Az EU abban az értelemben balf**z, hogy nem keménykedik közvetlenül ilyen ügyekben, mert Orbán is viszonylag bölcsen megmondta, hogy egy ilyen "félázsiai" népség az erőből ért. A nép normálisabb fele pedig sajnos kisebbségben van.
Ha egy két EU fejes idejönne, az asztalra csapna: hogy ha nem teszitek rendbe racionális módon ezt vagy azt, akkor ott rohadjatok meg ahol vagytok, de mi több pénzt nem adunk!

Squid 2012.10.17. 12:40:08

No a pénztárgépes ügyben némi konkrét info, hogy ne hülyeségek terjedjenek:

"Csippet" nem lehet beépíteni pénztárgépbe, mert az adatrögzítő modul kvázi fekete doboz szinten van lezárva. Ha belebasztat valaki bukod a hitelesítést és jöhet a bünti+újrahitelesítés/új pénztárgép. Emellett van kismillió különböző modell amihez 1 "csipp" kellene hogy elég legyen, innentől kezdve nem nehéz felfogni mekkora szívás már csak ez a rész is magában.

A telekommunikációs rész szintén megér egy misét, mivel az urak többször "on-line" néven nevezték a hálózatot, ez csak mobil alapon mehet mivel ugye vezeték nem mindenhol van. (van ahol mobil se de ezen ne akadjunk fel)

A rendelkezésre állás és a redundancia miatt minimum 2 mobil szolgáltatót kell 1 pénztárgéphez kapcsolni, hogy ne legyen gáz ha az egyik lepadlózik vagy timeout-ol.
Az egész kommunikációs hálózatnak az anyjáig titkosítottnak kell lenni mivel a NAV szervereihez kapcsolódnak, ami már nemzetbiztonsági kategória ergo publikus internet szóba se jöhet ha komolyan gondolják.

Ergo a "Kütyü" egy erre a célra fejlesztett hardver kell hogy legyen, a 2 kiszolgáló mobilcég meg bővíthet hálózatot.

Emellett még ott van a NAV oldaláról a 2000-3000 tranzakció/sec (alsóhangon) fogadása, a szerverháttér ami szintén rogyásig titkosított és full redundáns kell hogy legyen 99.999%-os éves rendelkezésreállással. Ha ez megvan akkor ezen kell üljön egy szoftver szerver oldalon ami szintén 99.999% per éves rendelkezésre állással fut, államtitok szintű biztonsági besorolással mivel a NAV-ról van szó.

Ezt csak így könnyen részletek nélkül címszavakban! Arról nem is beszélve, hogy a beruházás mértéke és a hardver beszerzése/hitelesíteése/tesztelése stb után, még ott van egy teljes nagy rendelkezésre állású kliens/szerver szoftver lefejlesztése,tesztelése stb stb.. Az egész rendszer olyan minőségű kell, hogy legyen ami semmilyen adatvesztést, vagy mahinációt nem tesz lehetővé éves szinten kb 10pec karbantartási ablakkal.

Ez nem 2 forint és kurvaisten, hogy nem 2,5 hónap!

alekiborg 2012.10.17. 12:40:30

@Dr. Furia: remek lehetoseg a buzonesre!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:42:29

A nyugdíjpénzek lenyúlása után,nem tudom ki az a barom,aki bízna egyetlen biztosítóban is?
Innentől kezdve pedig az eügy biztosítók által történő finanszírozása halott ügy.

nookedli 2012.10.17. 12:42:52

Miért azok fizetik meg az állam(kormány) felhalmozott adósságát, akik nem tehetnek róla? Oda kell csapni ezeknek a férgeknek. Valahol láttam egy cikket, hogy a gyerekek 40 %-a alultáplált és 27 % -a az Magyarországi gyerekeknek éhezik a mindennapos megélhetési problémák miatt. Köszönjük a tisztelt kormányoknak!

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 12:43:48

@Én is akarok kommentelni:
"Mi mennyinél is tartunk? 7 évnél?"
És ez csak most a 7. évben kezd probléma lenni. Amikor az egész EU válságban van, akkor hirtelen kitalálják, hogy akkor mostantól akkor tessék szépen prosperálni, mert ha nem, akkor.... Arról nem is beszélve, hogy itt 2010-ig elméletileg nagyon jó irányba ment a gazdaság. Az EU legalábbis sose szólt. Szakértők váltották egymást a kormányrúdnál, volt IMF megállapodás. De ezek ellenére mégsem csökkent a hiány, és ez az EU-t se nagyon zavarta. Most hirtelen nagyon fontos lett, hogy egyedül ellenünk konkrét szankciókat vezessenek be...

Sokáig nem tartottam komolyan vehető megoldásnak a kilépést, de kezdek afelé hajlani, hogy a kilépéssel járó sok-sok hátrány még mindig jobb, annál, ami most van.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:45:48

Lehet hogy Brüsszelben kellene tüntetnünk.

fidzsi 2012.10.17. 12:46:13

Gyerekek! Nekem van egy pici homályos megérzésem. Persze fidi trolként ez természetes.
Szóval, az ajropaer bizti egy hirtelen Viki bukásra bekövetkező pánikszerü Chello - pardon,
Gordonka - helycsere esetében-fantazmagória - enyhebb szellőt fújna felénk.. Amúgy, az
nagyon bájos, hogy nincsenek feltételeik.. Én, egyszerű szatócsként, piszkosul rühelleném
ha vásárláskor azt kérnék, mondjam meg, mennyit adnék a cumóért.., oszt csak legyintgetne
ajánlásaimra.. No, mindegy .
Üdv. fidzsi, droid de Magóg.

orient 2012.10.17. 12:47:11

@Névtelen Betelefonáló: azért ez nem igaz és ordas nagy hazugság, de te is mint minden barom elhiszed a gonosz imperialista, gyarmatosító zsidó tőkés EU ellenség maszlagot. Elárulom, hogy ahol esetleg, ismétlem esetleg meg is engedik a hiányt 3% fölé menni, ott durva megszorítások vannak cserébe. Ilyenek mondjuk: Közalkalmazottak 20% kirúgva, maradéknak bércsökkentés. Nyugdíjak segélyek csökkentése, durva adóemelések. Ezek mennek bizony görög, olasz, spanyol és egyéb olyan országoknál ahol megengedik a 3% feletti hiányt. Tudod itt is megengednék, ha mondjuk minimum a felesleges közszolgákat kirúgnák, ez min. itthon is 20%. Ez mellett simán a MÁV, BKV és sok állami pénznyelőt is beszüntethetnék és reformmal, leépítésekkel, racionalizálással, vonalbezárásokkal és busz vonalakkal helyette, utazási kedvezmények eltörlésével, annyi pénz lenne itt, hogy nyugdíjakhoz hozzá sem kéne nyúlni, sőt még durva adócsökkentést is lehetne csinálni ami fel is pörgetné a gazdaságot rendesen és meg is lenne a 3-4% gazdasági növekedés...tehát később már ki is nőnénk az adósságot csökkentések nélkül is.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:47:43

@Squid: Volna egy rövidebb megoldás.Adjon a NAV ingyen pénztárgépeket minden vállalkozónak amivel egy zárt rendszer van kiépítve.Csöcspénisz.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 12:48:52

@ElBándi: Eztet úriember úgy mondja hogy anyjukat az apjuk sírján 3 viagraval 4 kamerával...

xcrow · http://falevel.freeblog.hu 2012.10.17. 12:49:25

@Retekbácsi: ja, mikor 600tps-re se bírtak belőni egy load balancert egy korábbi nagy állami projektnél, csak sokadik nekifutásra, itt meg olvasható volt 2-3000 tps is, muhaha!

titan 2012.10.17. 12:49:35

Kb. olyan versenyre számítok, mint a telefonadó esetében tettem. Az a megérzés bejött.

sárkányfő 2012.10.17. 12:51:25

@csabapayne: amit idéztél azt nem én írtam, de ettől még nem tudom elfogadni, hogy Orbán azért meg se próbálja rendebe tenni az országot, mert az neki népszerűtlen lenne. Gyurcsányra sok rosszat lehet mondani, és ezeknek egy nagy része jogos is, de ő legalább megpróbálta elkezdeni az eü. rendbetételét. Orbán ezt már akkor is nagy sikerrel akadályozta meg. Most meg összeomló egészségügy van, meg külföldre menekülő orvosok. Gratulálok, de a lényeg hogy Orbán a király, ez fontosabb mint Magyarország érdeke.

tarackos 2012.10.17. 12:51:37

A széll vmi 1500 mrd volt, a széll kettő passz ez meg közel 800 mrd-s megszorítás. Vagyis két év alatt ~2500 mrd-s megszorítást hozott nekünk Gyurci tündérmeséje és ott van bónusznak a manyup 3000 milliárd.

Most nem azért de 3 év alatt lassan többet vernek el mint a vörös testvéreik 8 alatt. És még mindig csak a munkahelyvédelemnél tartunk, meló meg a fasorban...

orient 2012.10.17. 12:51:54

@Pan Modry: +1. Racionalizálhatnák a MÁV-t és BKV-t. Sok vonat helyett simán mehetne olcsóbb buszjáratok.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 12:52:04

@Névtelen Betelefonáló:
Akkor fuss még egy kört, de nem vagy reménytelen.
"És ez csak most a 7. évben kezd probléma lenni."
A túlzott deficites szabályokat javaslom fusd át. Első három évben kb. csak ejnye bejnye van, utána vizsgálat, bizottság stb.. És igen, a 7. év után jön a forrásmegvonás. Ezen a szabályzaton szigorítani is akarnak, mert azt hitték ott a haldokló nyugaton, hogy ez elég lesz, nem lesz olyan ország aki szarik ennyi évig a fejükre. Tévedtek.
Az sem igaz, hogy az EU sose szólt, google a barátod, láthatod, hogy csatlakozásunk óta minden évben szóltak, figyelmeztettek, javasoltak, majd vizsgálatot indítottak stb.. szóval ők végig vitték azt a bürökratikus utat ami le van fektetve.

Az, hogy a fidesz az út végén lépett hatalomra az ő "baja", nekik már csak 3 évük volt a komoly szankciókig. Aztán láthatod, sem 2010-ben, sem 2011-ben nem tettek semmit, 2012-ben is csak tünetet kezelnek, semmi érdemi reform, pedig már 2006-ban készen álltak a kormányzásra. Így lejárt az idő.
De ugye látod mit csinálnak most is? Maszatolnak, reformot annyiban látok, hogy igazi adóparadicsom leszünk, a szó szoros értelmében: ennyi spéci adó semelyik országban sincs :o

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 12:52:24

@sárkányfő: "És végezetül nagyokos: te tényleg nem érted, hogy a mi nemzeti érdekünk"
Igen, az, hogy újra meg újra elvesznek tőlünk, az nekünk jó. Hmm... De a bankadót azt vezessük ki, mert jaj. De ha ez jó, akkor meg miért vannak felháborodva az urak?

Eddig sosem volt probléma a túlzott deficit, csak most. 2010-ig elméletileg csupa szakértő váltotta egymást a kormányrúdnál, meg volt IMF megállapodás, szóval az EU fogalmai szerint kulturált gazdaságpolitika volt. De a deficit ez idő alatt se csökkent, és egyszer sem voltak kilátásba helyezve szankciók. Csak most, amikor az egész EU válságban van, és akkor is csak mi ellenünk.

A kilépés ötletét eddig nem tartottam komolyan vehetőnek, de egyre több érv szól a kilépés mellett (ami nyilván rengetek hátránnyal járna),mint a bent maradás mellett. Az a beígért nyugati színvonal nagyon nem teljesült, inkább csak rosszabb lett.

nikk rivers 2012.10.17. 12:52:39

@Dr. Furia: "Volna egy rövidebb megoldás.Adjon a NAV ingyen pénztárgépeket minden vállalkozónak amivel egy zárt rendszer van kiépítve."
Meg rovidebb:
Minden penztargep a NAVnal legyen elhelyezve, es aki szamlat akar adni, az utazzon el a vevovel a budapesti kozpontba... :))

komissarlajos 2012.10.17. 12:53:08

Nem szívesen írom le, de: melyik rohadt Fideszes hozsannázik - továbbra is?

hozzószóló 2012.10.17. 12:54:00

Az IMF miatt van minden. Ez a sok pénzbeszedő nem megszorítás, amiből egyre több adót szed be a kormány. Azután odaosztja a haverjainak a beszedett pénzt. Ez is az IMF miatt van.
Az IMF miatt kap a Közgép megint 4mrd-os megbízást.
Az IMF miatt kell osztani a Századvégnek 2mrd-ot.
Az IMF miatt kell a haveroknak földet adni.
Az IMF miatt osztják szép a közpénzeket maguk, és haverjaik között.

Minden az IMF miatt van......,a bratyizás , mutyizás,korrupció is, már mindent ráfognak.
A birkamenet is az IMF miatt van.
Mit lehet még ráfogni?

Remete 2012.10.17. 12:54:09

Ennek a közgazdasági zseninek akkora rutinja van a csomagolásban, hogy végre a saját cókmókját is összecsomagolhatná és elmehetne a picsába!

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 12:54:31

@orient: "Elárulom, hogy ahol esetleg, ismétlem esetleg meg is engedik a hiányt 3% fölé menni, ott durva megszorítások vannak cserébe. Ilyenek mondjuk: Közalkalmazottak 20% kirúgva, maradéknak bércsökkentés. Nyugdíjak segélyek csökkentése, durva adóemelések. Ezek mennek bizony görög, olasz, spanyol és egyéb olyan országoknál ahol megengedik a 3% feletti hiányt. "
Akkor meg mit sírtok, hogy a zorbánmatolcsi milyen rosszul csinálja?

Ad Dio 2012.10.17. 12:55:31

Még emésztem, de alapvetően nem vagyok meglepve. Sem az irányon, sem a magyarázaton. Tisztán politikailag jó húzásnak látszik. Gazdaságilag majd meglátjuk. Legalább egészen biztosan meglesz idén a 3% alatti hiány. Jövőre persze ennek lehet kontraproduktív hatása is.

1-3 pont egyértelmű kommunikáció az IMf-nek. Mondjuk eddig se sokat értettek az ilyenből, most sem biztos hogy fognak, de ez is később dől el.

A 4-5 fájdalmas, de később gyűrűzik be. Valószínűleg a közműszolgáltatóknál valóban hálózatffejlesztési/karbantartási visszaesést jelenthet először. A későbbiekben az is lehet hogy az állam (vagy valamelyik hazai erősség) a gazdaságilag lerontott értékű szolgáltatókat fel szeretné vásárolni.

A 6. lesz leghamarabb tapintható, a cafeteria azonnal csökkenni fog arányosan. Jó a rosszban az hogy ez jellemzően nem a kispénzűeket érinti.

7. nem lep meg, de szerintem ez inkább kommunikáció mint valós elvárás.

s 2012.10.17. 12:56:16

Hát, eljött az idő . . . Ugye, sokáig abban reménykedtünk, hogy talán nem . . . de mégis. Itt nem lehet már nagyon mit csinálni. Haza kell menni, higgadtan, nyugodtan. Meg kell keresni a pincébe már korábban felhalmozott gyúlékony folyadékokat - lakkbenzint, higítót. A vasvillát, kaszát is le kell akasztani a szögről, és igen, ezekkel a cuccokkal ki kell menni az utcára. Úgy tűnt, hogy nem, de végül igen. Szét kell baszni mindent, mindent fel kell gyújtani, ezeket a tetvedék geciket kirángatni a rejtekükből, agyonverni és felakasztani őket. Mert ha nem, akkor jön egy újabb matolcsy csomag, te meg csak vársz, fizetsz, és lassan végignézed, ahogyan felszámolják az életed utolsó kibaszott nyomait is.
UTCÁRA MAGYAR!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:56:29

Szerintem ha egyáltalán nem lenne államháztartási hiány,itt akkor is még minimum 100 évig megszorítások lennének évente 4 alkalommal.

Lev Menachem 2012.10.17. 12:56:39

Tényleg az a legnagyobb gond hogy a szegény bankok különadóját nem felezik meg?

Pan Modry 2012.10.17. 12:57:30

@orient:

igen, szerintem ugy 60 utas alatt nem is szabadna vonatot inditani

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.17. 12:58:29

Én nemrég hallottam egy Fidesz-fanatikustól, hogy az Orbán-Matolcsy páros váratlan lépései miatt kiszámíthatatlan a taktikájuk és ez milyen jó.
Halkan felvilágosítottam, hogy nincs háború és békében a kiszámítható gazdasági helyzet az egyik legnagyobb érték...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 12:58:52

Az a 3% amúgy hány milliárdot jelent?

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 12:59:09

@nick rivers: vagy legyen az utolsó utáni fingszita kis faluban is (már bocsánat) NAV "kirendeltség" vagy valami hangzatos néven futó közigazgatási szerv, aminek képviselőjeként Marika néni a NAV helyi pénztárgép-beblokkolási senior referense ellenőrizni tudja, hogy beütnek -e mindent a pénztárgépbe. Érthető módon ahol több bolt van, vagy egy boltban több pénztárgép, oda több Marika-néni kellene. Ha megtörtént a "beütés", akkor Marika-néni a nála lévő - természetesen állami mobilszolgáltatónál előfizetett - GSM-készülékkel felhívja a NAV budapesti központját, és bediktálja, hogy a Himi-humi Élelmiszeripari BT. Büdösbütyköskettői 1. sz. pénztárgépébe most ütöttek be 780.-Ft-os tételt, ennek adóterhe 4 ft. 38 fillér, visszhall!

Olyan munkahelyteremtés lenne ez gyermekeim az Úrban, hogy beszarnánk, a rothadó nyugat meg csak kammilázni, hogy mekkora kibaszott géniuszok is vagyunk mi :)

Lev Menachem 2012.10.17. 13:00:14

@s: Istenem, csak próbálnátok meg egyszer, végre pár panelprolinak is szétrúgnák a seggét sünök. :D

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 13:00:20

@Névtelen Betelefonáló:
"Akkor meg mit sírtok, hogy a zorbánmatolcsi milyen rosszul csinálja? "
Azért, mert míg van focira 3 év alatt 120 milliárd, azaz évi 40 milliárd, addig az EÜ dolgozók béremelésére kín keservesen lett meg a 30 milliárd (az is fiktív bevételből).

Továbbá már 2 éve azt halljuk, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve, ez pedig 1,5 év alatt a 4. vagy 5. olyan adóemelés csokor, amit selmeczi gabikán kívül talán senki sem hisz el, hogy nem terhelik tovább ránk (ugye kiflicsücsök volt az, aki belemondta a kamerákba, hogy ha valamelyik mobilcég áthárítja az adót, akkor majd ő jól átmegy oda amelyik nem... gondolom azóta várja a negyedik szolgáltatót, mert 3 áthárította:)

Tudod olyan szinten nem az emberek fizetik meg, és nem szopatják a KKV szektort, hogy év elején másik blogon levezettem, hogy éves szinten nekem kb. 400 ezerrel kell több adót fizetnem, mint 2011-ben. Plusz el kellett engednem a cégemből 1 alkalmazottat is, pedig nőtt a cég árbevétele.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.17. 13:01:07

@Enrico72: Tényleg ez a Triktor meg a Matolcsai milyen fifikás is. Enrico, most sem hagyott el az éleslátásod.

belekotty 2012.10.17. 13:01:46

@Baradlay-: Tudod a "baloldal által a világsajtóban lejáratott hazánk" dumával csak pár hónapos pályafutás után illik jönni.

ODIV 2012.10.17. 13:01:50

@Én is akarok kommentelni: Hát majd kell közbeszerezni rá egy milliárdos klasztert és egy Oracle EE-t, szintén milliárdokért, aztán majd tudnak táblákat particionálni, meg miegymás.
Szerintem azért várnak 95milliárdot, mert már levontak ötöt a közbeszerzésre. Mindenesetre én is szívesen írogatnám erre a db-re az sql-eket.

dagiiron 2012.10.17. 13:02:28

@Saga:
5mft felett 30% SZJA? Ezért tartunk itt ember, mert a magyar magánszektorban senki sem a tényleges jövedelme után fizet adót a drasztikus SZJA miatt. 450eFt bruttó jövedelmű emberek fizetésének a felét simán lenyúlnád? Tudom fáj, hogy vannak, akik a gazdaság számára értékesebbek mint te, vagy esetleg ők rendesen fizetik az adót, s te nem. De ilyen adórendszer meleltt a piacképes emberek el fognak menni innen, aztán nyomulhatsz a menő iparágakban, csak nem lesz hozzá ember.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 13:02:35

@Dr. Furia:
Ha jóindulattal 28000 milliárdra tesszük most a GDP-nket (már nincs annyi), akkor olyan 840 milliárd.

orient 2012.10.17. 13:03:27

@Névtelen Betelefonáló: Hát azért mert én, és sokan mások, sokkal jobban örülnék a közalkalmazott kirúgásnak (akár 40-50% mehet utcára), bércsökkentésnek, nyugdíjcsökkentésnek és durva segélycsökkentéseknek, mert amíg ezek maradnak addíg sosem lesz növekedés és erős gazdaság építése. Ez mind ablakon kidobott pénz és az ország csak a lejtőn megy le. Majd ha a munkát terhelő JÁRULÉKOKAT és adókat csökkentik, bankokat és különadókat kivezetik, vagyis hagyják egészségesen működni a piacot és gazdaságot, akkor és csak akkor talán elindulunk azon az úton amin a csehek, lengyelek, szlovákok elindultak már 5-10 éve és már eredményei is vannak. Addig sajnos tényleg a keleti testvérekhez fogunk hasonlítani lemaradásban: Fehéroroszország és más ázsiai nyomortelepek. Sajnos amíg az emberek beveszik ezt a kádári kommunista maszlagot amit a kormány terjeszt a gonosz imperialista nyugatról addig itt csak leszakadás lesz és nem növekedés. Ezt a szakemberek már 2010-ben megmondták mikor látták, hogy a matolcsyiék milyen irányban indulnak, és akkor bezzeg a gyuri 5-6% körüli gazdasági növekedést mondott 2013-14 re már, na most megint kinek lett igaza? Zseni közgazdászunknak vagy a gonosz EU-nak. Én simán kijelentem jövőre megint recesszió lesz. Jelenleg a gyuri is 0.9%-t mond amiben még simán megy majd lejjebb is.

Squid 2012.10.17. 13:03:57

@Dr. Furia: "Volna egy rövidebb megoldás.Adjon a NAV ingyen pénztárgépeket minden vállalkozónak amivel egy zárt rendszer van kiépítve.Csöcspénisz. "

Ez sem rövidebb megoldás, annyit oldasz meg ezzel hogy a tételek közül kihúzhatod a pénztárgépet, ettől a telco háttér és a NAV szoftver + hardver beruházás igény még megvan.

Ja és mielőtt elfelejtem! Ezt az egészet a mi adónkból gründolnák ki beleértve az üzemeltetést is!

Nem mellékesen ott van a mobilcégek által befektetendő összeg, hogy 400k új ügyfelet ilyen feltételekkel ki tudjanak szolgálni.

Rohadtul nem triviális, ellenben rohadtul drága ez az egész nem is beszélve arról, hogy közbeszerzés keretében menne a dolog ami 3-4x-es szorzó a normál versenyszférás árhoz képest.

Már elmondtam pár hete, hogy ez az egész bullshit csak és kizárólag arra megy ki, hogy létjogosultságot teremtsenek az állami mobilcég felállítására.

Ott mi lopás lesz... azt elképzelni is nehéz!

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 13:04:06

@ODIV:
Gondolom ti is vállalnátok az egész rendszer megtervezését, elkészítését, tesztelését és beindítását 2,5 hónap alatt (included karácsony) :o

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 13:04:28

@Seduxen (már NEM dr.): És mi van akkor ha az egészet Deutsch "elektronikus beléptetőkapu" Tamásra bíznánk? Az ilyen bizniszekhez van érzéke, a diploma már rég kész és úgyis hal ki/kivándorol a nemzet ő biztos pótolná ahogy tudná, vétek a hálátlan Brüsszelre pazarolni őt...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:04:32

@Seduxen (már NEM dr.): A MÁV kiadásait is szinte nullára lehetne csökkenteni,amennyiben kifejlesztenék végre a drótköteles vízszintes napelemmel kiegészített megoldást.Ezzel nem volna szükség áramra sem dízelre a vonatok mozgatásához .:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.17. 13:05:10

@hozzószóló: Most akkor nem is a gyurcsok a hibás? Bocs gyurcsényi, elmútnyócév, vagy mi? Akkor az ájemef?

Még szerencse, hogy nem a zemberekkel fizetteti meg ez a bölcs kormány. Fizessék meg a lemmingek. Ezaz, írjuk is bele a kotmányba: a lemmingek fizetik meg. És persze a nyulak. :-)

TyToo 2012.10.17. 13:05:50

Elnézést kérek a tudatlanságomért, de valaki elmondaná, hogy ez mit fog jelenteni a gyakorlatban:

"a NAV a korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságjavító programja keretében 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtási ellenőrzés lesz, amitől az áfabevételek növekedését remélik, a fehérítő hatás mellett."

Köszönöm!

ODIV 2012.10.17. 13:06:25

@Én is akarok kommentelni: Nem, szerencsére mi nem IT szolgáltatásokból élünk. Sajnos a profilunk miatt lemaradunk az ilyen zsírosfazék üzletekről. :D Bár talán nem is sajnálom, hogy nincs közünk ehhez a trágyadombhoz.

sárkányfő 2012.10.17. 13:06:59

@Névtelen Betelefonáló:
Feltettem egy kérdést, de nem válaszoltál. Handabandázni tudsz, érdemben válaszolni nem? Nesze, ismét itt a kérdés:
"Konkrétan melyik az az ország, ahol "6 - 7 százalék a deficit", és "nem keménykednek"? Pláne melyik az az ország, amelyik 8 éve áll túlzott deficit-eljárás alatt?"

"Igen, az, hogy újra meg újra elvesznek tőlünk, az nekünk jó. Hmm..."
Ki és mit vett el tőlünk pontosan? Elárulnád?

"De a bankadót azt vezessük ki, mert jaj."
Nem, épp azt írtam, hogy ne vezessük ki, hiszen már idén recesszióba vitte az országot a hitelezés leállása, szóval ez tök jó nekünk, és szegény hülye Széchenyi és tévedett amikor "Hitel" címmel írta az okosságait. Sőt, szerintem növeljük tízszeresére a bankadót, és akkor azonnal csődbe megy az ország, ugye annak is örülnél? Hisz az a bankoknak is rossz lenne, ami meg jó hír.

Az már leesett, hogy a magyar bankrendeszer, az a magyar gazdaság része? Hogy egy csónakban evezünk velük? Ha tehát a bankokat sorvasztjuk el, az épp olyan, mintha az egészségügyet, termelőipart sorvasztanánk el, vagy olyan, mintha felszántanánk az autóútjaink egy részét? Hogy ha a bankok alatt fúrjuk a csónakot, akkor is süllyedünk velük együtt? Vagy még ezt sem fogtad fel? Ki ad hitelt a magyar cégeknek, ha nem bankok? Teljesen kitölti a fejd az ostoba primkó fideszes hazugságvilág?

"Eddig sosem volt probléma a túlzott deficit, csak most."
Hazudsz, végig probléma volt, és a válság óta még komolyabban veszik.

"az EU fogalmai szerint kulturált gazdaságpolitika volt."
Egy frászt volt kulturált, pl. durva hiányunk volt 2006-ban (is), volt is nagy ajvékolás.

"egyszer sem voltak kilátásba helyezve szankciók."
De, meg volt mondva hogy max hány évig lehet ezzel szórakozni.

"Csak most, amikor az egész EU válságban van, és akkor is csak mi ellenünk."
Eszednél vagy? Görögországot már lényegében Berlinből kormányozzák. Olaszországban az EU kirúgta a balfasz kretén maffiózó miniszterelnököt és tettek helyébe egy újat. Spanyolország úgy táncol ahogy fütyülnek nekik, különben az is bukik a fenébe. Portugália dettó.

És ismét felteszem a legnagyobb kérdést, mert látom annyira beakadt a fejedbe az "EU = ellenség" baromság, hogy képtelen vagy felfogni, hogy amit az EU kér, az MAGYAR NEMZETI ÉRDEK? Hogy az Orbán kormány a magyar érdek ellen harcol amikor az EU teljesen triviális elvárást, hogy ne kúrjuk el, nem akarja követni...

Íme a kérdés ismét, bár szerintem fel sem fogod:
"te tényleg nem érted, hogy a mi nemzeti érdekünk, hogy ne basszuk el a költségvetésünket? Te tényleg azt hiszed, az EU-nak lenne rossz, ha elkúrnánk a hiányunkat? Szerinted tényleg EU-s rém, ránk kényszerített borzalom a felelős gazdálkodás, nem pedig nyilvánvaló nemzeti érdek? Fúf-fúj gonosz EU, nem hagyja hogy elkúrjuk? Nem hagyja hogy további adósságba kényszerítsük magunkat a hiány növelésévével? Istenem, ha ennyire ostoba vagy, téged nagyon könnyen manipulál a fideszes manipulátor-gépezet... "

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 13:07:07

@orient: "Hát azért mert én, és sokan mások, sokkal jobban örülnék a közalkalmazott kirúgásnak (akár 40-50% mehet utcára), bércsökkentésnek, nyugdíjcsökkentésnek és durva segélycsökkentéseknek"

vs.

"bankokat és különadókat kivezetik"

Erre most inkább nem írnák semmit, mert nem hinném, hogy képes lennél kulturált formában megfogalmazni. De azon ne csodálkozz, ha ezek az emberek fel fogják tenni a kérdést, hogy miért is jó ez nekünk.

Sztrapacska 2012.10.17. 13:08:02

"Volt módom ma reggel tárgyalni egy nagy bankvezérrel"
Rákérdezhetek? Csányi? Inkább a feleségedet kérdezd meg!

"Ráadásul a bankadó kivezetését írásba foglalta a kormány"
Ha jól emléxem, a magánnyugdíjpénztár lenyúlásnál is írtak valami firkálmányt, miszerint egyéni számla mindenkinek... Érdekli őket?

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 13:08:45

@Névtelen Betelefonáló: bocs
" képes lennél kulturált" > "...képes lennéK kulturált..."

nikk rivers 2012.10.17. 13:09:04

@Seduxen (már NEM dr.): majdnem jo de egeszitsuk egy blokk ado mhnkatarssal, akinel vasarlasi szandekunkat jelezzuk, o arrol blokkot ad,amivel atvehetjuk es kifizethetjuk a navos penztanal az arut.

A blokk kiadasakor mar elore tudna a miniszterium,hogy penzkoltes kovetkezik, elore latnak a befolyo adobevetelt!
Szinte azonnal ki lehetne igazitani a koltsegvetest!
Ha a blokk kiadasnal latnak elore, hogy valaki babot vesz, gyorsan extra adot lehetne kivetni a babkereskedelemre! Mire a penztarhoz er, mar az ogy el is fogadna a torvenyt!
Unortodox lehetosegek a blokkadasban!

s 2012.10.17. 13:09:06

@Lev Menachem: Mennyiségtanból nem vagy egy nagy spieler, mint apád sem, a fasz matolcsy. Itt nem "pár" ember lesz, öreg harcos. A sünök meg egy emberként, testületileg fognak átállni, mert az ő faszuk is tele van már azzal, ami itt folyik.

Squid 2012.10.17. 13:09:30

Oh és nem utolsó sorban!!!!

Aki telekommunikációs cégnél dolgozik, kurvagyorsan nézzen munka után ha eddig a kirugások ellenére nem tette!

Miért?

"5. közműadó minden városban terheli a közműszolgáltatókat a vezetékek után, ebből mintegy 30 milliárdot várnak."

Ebben benne vannak a telco cégek is a földbe fektetett üveg/réz infrastruktúra miatt a gerinchálózat+access hálózat miatt, ami horrrrrrrrribilis pénzbe fog kerülni mindegyik cégnek!

belekotty 2012.10.17. 13:10:35

@Dubito: ", de ez a földalatti-vezeték-adó Gyurikám egész egyszerűen zseniális! " - ezt valaki írta amikor az úja adókról viccelődtünk valamelyik blogon. Lehet Matolcsyék onnan vették. Szóval elő kellene keresni azt a blogot és a posztját ahol ezt valaki viccből felvetette és agyonverni aki kitalálta.

dagiiron 2012.10.17. 13:10:39

@Saga:

Egyet kihagytál. max. 1.000,-Ft-os kp. használat,s a felett csak elektronikus fizetés.

A futballstadinos elvárásod pedig vicces, ezzel az erővel nem kell a színházakra, filmekre költeni, mert az kb. ugyanaz a kategória.

Szenthomárság 2012.10.17. 13:11:06

Aki az EU-ból kilépés mellett kardoskodik, az ne felejtse el, hogy akkor ugrott a bécsi cukrászda nyitási lehetősége!

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 13:11:15

@csizsikpizsik - pique takarodj!: nem, nem, Tamásunk Brüsszelben végez a nemzet számára nagyon fontos, és khm, "fárasztó" ámde sokak számára izé, ööö, "kielégítő" munkát, maradjon is ez így! Rá a brüsszeli bukszák "megtöltése" kapcsán van szükségünk, illetve, hogy elhitessük a hanyatló nyugattal, hogy neeeem haltaaaaaak még ki az igaziiiiii férfiaaaaaak!

@Dr. Furia: remek, igazán remek! Kedved Dr. Furia: hatalomra kerülésem esetén Közlekedésügyi Miniszternek fogom Önt kinevezni! Köszönöm! :))

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 13:12:02

Például a tranzakciós adónál ne hagyjuk ki, hogy emlékeim szerint a tíz nappal ezelőtti csomi ötletelt az ATM felvét díjának háromszorosra emeléséről. Akkor ugye ezt a 2 ezreléket felszorozva hárommal mindjárt kijön, hogy az mondjuk 100.000 HUF után 600 jó magyar forint...

@Ad Dio: A cafeteria nem csökkenni for arányosan, hanem várhatóan azonnal bedöglik a picsába, ugyanis a cafeteria már a 10%-os EHO-val is drágább volt munkáltatói oldalon, mint ha bérként adta volna a cég, igaz, alig pár tized százalékkal, ami nem volt elég jelentős ahhoz, hogy sokan foglalkozzanak vele, ezzel a 27%-os EHO-val viszont nem sokan fogják vállalni. Plusz dolgozói oldalról is ilyen bizonytalan helyzetben sokan fogják kérni a cafeteria béresítését, oszt annyi is lesz a SZÉP reményeknek...

zsg? 2012.10.17. 13:12:17

Eljutottunk oda, hogy lassan a teljes gazdasági szféra a nyereségtől teljesen független, légből kapott alapra vetített adókat fog fizetni. Magyarán, az adónak semmi köze ahhoz, hogy a vállalkozás képes-e nyereséget termelni. Ha nem, akkor is fizetni fog. Az senkit sem árdekel, hogy miből. Adja el a vagyontárgyait, fizesse be a tulajdonos a nem létező vagyonából, kit érdekel. Ha pedig nem tud a nem létező nyereségből újabb adókat kifizetni, akkor majd az APEH inkasszózza, azaz csődbe viszi. Immár állami-hatalmi eszközökkel, tudatosan és szisztematikusan teszik tönkre a vállalkozásokat.

1) A bankok mérlegfőösszegre vetített adójának régóta semmi köze ahhoz, hogy a bank termel-e nyereséget. A bankadó által okozott veszteséget a tulajdonosok egyszer-kétszer kipótolták tőkeemeléssel. Te újra és újra tőkét emelnél, azaz pumpálnád a pénzt a feneketlen kútba, vagy hagynád bedőlni a francba az egészet?

2) Közműadó. Mi köze a lefektetett vezetékhossznak a közműcég eredménytermelő képességének? Nagyjából semmi. Mégis vezetékhosszak és "közművagyon" alapján fognak adózni a közmű cégek, ami nyilvánvalóan veszteségbe fogja vinni őket.

3) Iparűzés. A bevétel 80%-áig engedi elszámolni a költségeket. És mi van felette? Tán nincs költség? De van, csak azt nem ismeri el. Képzeld el a hadrver kereskedő cégeket, akik 3-5-7%-os árréssel dolgoznak. Ha a költségeik után is iparűzési adót kell fizetniük, akkor nem csak a nyereségük megy el, hanem az árrésük fele is odaveszik. Szerinted hány Pc bolt, hardver nagyker fog tönkre menni ettől? Hány olyan szektor van még, ahol az árrés mértéke nem éri el a 20%-ot? Dohány, szórakoztató elektronika, italnagyker, stb. stb. Mind tönkre fog menni, vagy átmegy feketébe.

Valójában az egész adórendszer mára oda jutott, hogy akiről azt feltételezik, hogy maradt még pénze, azt egyszerűen elveszik, tekintet nélkül a következményekre. Lenullázzák a tőkéjét, tönkreteszik, kicsinálják. Államosított rablás, állami bűnözőkkel. De lassan az apátia át fog csapni haragba. Első sorból fogom nézni a kuszaszeműt meg a főnökét a lámpavason.

orient 2012.10.17. 13:14:03

@komissarlajos: Nem kell gyalogolni, úgy kell csinálni mint éretelmesebb nyugati országokban és nem a populista kommunista sztyeppén vagyis Magyarországon.

Elárulom máshol vonatközlekedés többnyire nagy városok között van és a közéjük eső kisebb városokba/településekre. Nincsenek mellékágak és jelentéktelen vonalak kis falvakba amik kiesnek a főbb útvonalakból. Ott gyalogolnak? Elárulom nem hanem busz közlekedés van ami töredéke a vasút fenntartásának. Ezzel a megoldással sokkal olcsóbban működne a rendszer és sokkal hatékonyabban is. De nálunk maradjon a budira is vonat megy mert itten aztat mondát, hogy nem szüntetik meg a járatokat sőt az üres járatokat is újraindítják. Nesze neked csekkadó, inkább ezen spórolnának..

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:14:46

@Seduxen (már NEM dr.): Legalább lesz végre egy fejes ismerősöm ebben az életben.Oly kevesen vagytok ti hatalomra jutott vízfejek,hogy nekem már nem jut egy elbaszott Mutyi sem.:)
Szavad ne feledd tehát!:D

2012.10.17. 13:14:58

@Saga: Ez bizony baloldali politika. Még csak nem is unortodox. :-)

Borenbukk 2012.10.17. 13:15:01

@Dr. Furia: "1-nem hízunk el mint a hamburgerzabáló amerikai és tovább élünk
2-sokkal kevesebb nasit,kólát, félkész ételeket és hasonlókat veszünk meg,így kevesebb mérget juttatunk a szervezetünkbe.
3-kevesebb alkesz ,drogos és dohányos lesz"

Aki ennyire nincs tisztaban a valosaggal, azon nem is csodalkozom, hogy meg lat valamifele remenyt a jelenlegi kormanyunkban.

pjm 2012.10.17. 13:15:05

@Én is akarok kommentelni: Ha a realitások mezejére akarok kerülni, bár ebben a szürreális világban nehéz, csak abban lehet bízni, hogy ebből a rengeteg agy-mosott baromból párnak megjön az esze és leváltják a majmot egy orangutánra, vagy a képviselők közül pár, aki amúgy is szopórollerre kerül azt mondja, most már elég, ezt, vagy azt nem vállalja be. Na egyiknek sem nagy a valószínűsége. Harmadik lehetőség a pénzvilág röhög egy nagyot és bedönti az országot, a legnagyobb hitelezőnk MÁR megtehetné, persze neki nem érdeke. Majd kiáll kós a nemzetközi placcra és elintézi helyette... Az érdekesebb a helyhatósági választások lesznek, mert egy idő múlva már az agymosott is éhes lesz...De amúgy meg annyira kíváncsi lennék, hogy mit is kúrt el Gyurcsány annyira, ami miatt most itt vagyunk? A devizahiteleket a nép vette fel, tehát én csak azokat tudom hibáztatni. Én nem vettem fel egy centet sem...(nem a lakásra gondolok, ott kell a segítség). Nekem most nincs banki hitelem sem. Nagyon emlékszem a kivonulásokra, meg a kordonbontásra, meg a tojásdobálásra, nem hiszem el, hogy nem egy fizetett csapat csinálta. Nekem a repülésben azt mondták, aki hülye haljon meg. Akinek meg kellett a plazmatévé svájci frank alapon, annak meg úgy kell, ne magyarázzon, hogy becsapták. (Még egyszer mondom a lakáskölcsönöket nem veszem ide, mert sok embernek az a hitel volt az egyetlen lehetősége...) Mondjuk az önkormányzatok mutyira felvett kölcsöneit azért vizsgálnám...Színtől függetlenül!!

nikk rivers 2012.10.17. 13:15:43

@Névtelen Betelefonáló:
" képes lennél kulturált" > "...képes lennéK kulturált."
koszonjuk, de atjott mit akarsz irni,
vannak meg akik latjak az osszefuggeseket...
;)
es tovabb gondolkoznak a haverok erdekeinel ()

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 13:15:53

@nick rivers: Önt Nemzetgazdasági Miniszternek fogom kinevezni! (már csak belügyminiszter kellene....)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 13:16:01

@dagiiron:
Miért, ezt a szintű futballt a meglevő stadionokban nem tudja nézni a tomboló tömeg, amelyik alig várja, hogy bajnoki meccsekre járhasson százezerszámra?! Oszt olyanról mikor hallottál utoljára, hogy 90 milliárdot költöttek új színház- vagy moziépületre, filmekre, pedig lehet, hogy színházba és moziba többen járnak, mint meccsre?

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:16:23

@zsg?: i. Magyarán, az adónak semmi köze ahhoz, hogy a vállalkozás képes-e nyereséget termelni. Ha nem, akkor is fizetni fog.
Válasz erre.
De hát ez most is így van.
Van egy céged de nincs üzleted sem bevételed sem főállásod és fizetes a járulékokat.
Nem?
De.
Faszról beszélünk tehát?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 13:16:33

@Seduxen (már NEM dr.): Erősen kétlem, hogy Tamás ilyen szanaszét csapott állapotban bármilyen területen is "kielégítő" munkát végez...

nyubocs 2012.10.17. 13:17:03

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Tudod én is azt mondom, mikor cseszegetnek a súlyom miatt (nem vagyok kövér, de van tartalékom), hogy:

Amikorra a kövérek lefogynak, addigra a soványak éhenhalnak.

A hangériön féjri télből meg nijtmer on dö elm sztrít lett.

vallatas 2012.10.17. 13:17:12

csak annyit lehet erre mondani:
Csak a Fidesz!
Hajrá Magyarorság!
:-)
akinek nem tetszik a csomag az meg mind kommunista liberalista buziimádó nem magyar

ó jól mondom?:-) ja és agymosott, és ugyan még nem tud róla de még zsidó IS.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.17. 13:17:40

@Dr. Furia: nem sokkal találkoztál még élőben jól sejtem?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 13:18:04

@Lev Menachem:
Miért, a nagyon megfestett 2006-os banzáj/rendőrattak nem volt elég?

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:18:09

@Borenbukk: Pont én ne lennék tisztában a valósággal?
Én ismerem az érem mindkét oldalát és volt szerencsém a vállalkozói és a közigazgatási szférát is megtapasztalni + a hulla mély szegénységet és a kurva gazdagságot is.
Tehát ha valaki ismeri ezt a duális skizofrén országot,az én vagyok, kedves.

kifordított nagyanyó 2012.10.17. 13:18:18

Azé' fideszbirkák ölég hamar felatták!:))
@Seduxen (már NEM dr.): Szerintem leginkább csak számára kielégítő,de amúgy minden szavad igaz.:))

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 13:18:52

@sárkányfő:
Hogy ki handabandázik arról lehetne vitatkozni...

"és szegény hülye Széchenyi és tévedett amikor "Hitel" címmel írta az okosságait"
Igen, ami akkor jó megoldásnak tűnt, az biztos most is az. Nem is értem miért nem indult még meg újra a dunai gőzhajózás... Ugye köztudott, hogy Széchenyi idejében is olyan nagy volt az eladósodottság, mint most...

"Az már leesett, hogy a magyar bankrendeszer, az a magyar gazdaság része? Hogy egy csónakban evezünk velük?"
Ja, egy csónakban. Amikor segíteni kell nekik, akkor igen... amúgy meg...

Ugyanígy meg tudnám azt is ideologizálni, hogy miért nem szabad az átlag emberre adót kivetni. Mert akkor kevesebbet fog fogyasztani, ami már a nagy cégeknek is...

"És ismét felteszem a legnagyobb kérdést, mert látom annyira beakadt a fejedbe az "EU = ellenség" baromság, hogy képtelen vagy felfogni, hogy amit az EU kér, az MAGYAR NEMZETI ÉRDEK"
Még mindig azt akarod megmagyarázni, hogy ha egyre rosszabbul élek, az nekem jó? :O

De nem is folytatnám a sort, csak feltennék egy kérdést inkább: 20 évig olyasmi gazdaságpolitika volt, amilyet felvázoltál, mint optimális megoldást. 20 év elég sok idő, szóval hol vannak az eredmények? Miért nem jó nekünk? Miért van szó még mindig csak arról, hogy majd ez lesz meg az lesz, ilyen jó lesz, meg olyan jó lesz?

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 13:20:43

@nick rivers: Egy párbeszédből sikerült megérteni egy elírás kijavítását? :)
Hasonló további sikereket kívánok az életben...

belekotty 2012.10.17. 13:21:14

@Squid: "Ez nem 2 forint és kurvaisten, hogy nem 2,5 hónap! " - és ennek a rendszernek a megpályáztatása, közbeszerzési eljárása, elbírálása mennyi idő? Csak úgy mellesleg? Csak ezek önmagukban sokkal több.

collateral collector (törölt) 2012.10.17. 13:23:17

Az újabb megszorító csomag csak bevételnövelésből áll, semmi kiadáscsökkentés. Egyik oldalon még keményebb sarc, a másik oldalon tovább szórják a pénzünket stadionokra, a Századvég copy-paste tanulmányaira oldalanként 470 ezerért, meg "Békemenetnek" csúfolt statiszta-felvonulásokra...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.10.17. 13:23:27

"Bazdmeg-Bazdmeg-Bazdmeg-Bazdmeg...!!!
Isten áldd meg a magyart!"

De erre van pénz:
index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/25/miniszteriumok/#

A Lászlóné minisztériuma=
11,5 milliárd forint = 2000 azaz kettöezer darab fullextrás Ford Focus Dízel Kombi LENNE, ha azt vennének belöle.

Érted bazmeg, 2000 darab LEHETNE.

"Mondják a Zalattvalók csak a magukét, mi így cselekszünk. Oszt´ jónapot"

Q-in-Law 2012.10.17. 13:23:47

Ezzel a csomaggal, most térdekényszerítjük az EU-t meg az IMF-et! Még akkor is, ha belegebedünk!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:23:55

@doggfather:
A vízfejek közé be kell születni.

sárkányfő 2012.10.17. 13:24:20

@Névtelen Betelefonáló:
hát te tök hülye vagy. igen, egyre rosszabbul élsz, mert recesszió van, azért (is) van recesszió, mert a gazdaság nem kap hitelt, és azért nem kap hitelt, mert a bakokat kifacsarják. És igen, a gazdaság meghal hitel nélkül, ez igaz volt Széchenyi idejében is és most is, még ha te totál sík hülye vagy a legalapvetőbb elemi szintű közgazdaságtanhoz is, és nem vagy képes felfogni, hogy a hitel ma is kell, nem csak itthon, hanem az egész világon, csak ma már nem gőzhajóra, hanem modernebb infrastruktúrára. azaz a magyar gazdaságnak a hitelezés magyar érdek. hogy jobb legyen a gazdaságnak, és azon keresztül legyen növekedés, és hogy így jobb legyen neked. áh, úgyse érted, tök hülye vagy.

a kérdéseimre továbbra sem válaszoltál, mert nem tudsz.

és hogy nem fogod fel, hogy a kis hiány, amit az EU kér, az magyar érdek, az azt jelenti hogy eszeveszett barom vagy. sajnálom, ez van. egyáltalán érted mit jelent a hiány és a deficit kifejezés? tudod hogy abból mi következtik? tudod hogy lehet azokat befoltozni? és hogy az kinek rossz, és mi az ára?
barom...

Squid 2012.10.17. 13:26:40

@belekotty: "- és ennek a rendszernek a megpályáztatása, közbeszerzési eljárása, elbírálása mennyi idő? Csak úgy mellesleg? Csak ezek önmagukban sokkal több."

Jaj ugyan már királylány!

Már rég megvan melyik haver fogja megcsinálni, ne etesd légyszi a bennem élő trollt! :P

Ez mindenkinek nyilvánvaló!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:28:04

@sárkányfő: Azért annyira ezzel sem tudok egyetérteni.
Az ókori városállamok szépen virágoztak hitelek nélkül is.
Miért?

gnme 2012.10.17. 13:29:29

látjátok ... kicsit kiengedik a golyósok intézetéből levegőzni, egyből bejelent valamit

egyszer rá kéne már zárni a pinceajtót végleg, láncot meg rajtafelejteni

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.10.17. 13:29:44

"Matolcsy szerint persze most sem a Zemberek fizetik meg a csomagot:"

Hát persze, hogy nem a zemberek fogják megfizetni!
Mint mindig, így most is a zmarslakók fogják megfizetni.

ElBándi 2012.10.17. 13:30:00

agymosott fideszfanoknak az első kommentet ajánlom elolvasni!!!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:30:09

@belekotty: Fölöslegesen idegesíted magad.
A miniknek ott vannak a piacok,oda nem tudnak semmiféle gigabaromságot kitalálni úgy sem.
Max le kell mondj az üzlet kényelméről.

Névtelen Betelefonáló (törölt) 2012.10.17. 13:31:58

@sárkányfő: Ha nálad a vita kimerül az alátámasztatlan mantráid újbóli ismételgetésén, meg az egyet nem értő (netalán logikus érvekkel cáfoló) vitapartner minősítésén, akkor tudlak sajnálni...

_T_ 2012.10.17. 13:32:17

Nekem mindig ez az öreg klasszikus jut eszembe erről a nagy unortodoxiáról:
www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w&feature=player_embedded

nikk rivers 2012.10.17. 13:32:28

@Névtelen Betelefonáló: " rivers: Egy párbeszédből sikerült megérteni egy elírást..."

Eleg okosan osztjak neked, felesleges, hogy beleszoljak.
Igy se tudsz normalis valaszokat osszekaparni...
(Mondjuk eleg vedhetetlen, kvazi szopo allaspont mellett ragadtal le, a tapasztaltabb fidesznyikek inkabb lapitanak...:))
Fel a fejjel, a korral elmulik. ;)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 13:32:49

@Dr. Furia:
Azért, mert nem voltak vállalatok, nem építettek többmilliárdos gyárakat, nem kellett többszázmilliós gépekre beruházniuk, amit egy cég kivételesen kedvező gazdasági környezetben, hatalmas készpénztartalékokkal tudna csak finanszírozni, tehát hitelt kell hozzá felvenniük. "Cserébe" nem is foglalkoztattak Xszáz embert... Ja, és kíváncsi vagyok hány ember szeretne azon az életszínvonalon, körülmények között élni, ami a városállamokban virágzásnak számított...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:35:57

@doggfather: A felső 10 ezer gondolkodása mentalitása lénye,egy külön blogot és könyvet megérdemelne.
Valóban nekem is az a tapasztalatom,hogy ők ufók.Mint ha nem ebben az országban élnének és lövésük nincs a többség helyzetéről,de mitől is lenne?
Egészen más közegben mozognak, a golfpálya előtt nyilván nincs kéregető, a bankok előtt úgyszintén és sehol,ahova ők járnak.
Tulajdonképpen egy majdnem hermetikusan elzárt társadalmi réteg,akik jól elvannak a saját maguk kis hülyeségeikkel, "gondjaikkal" és egyébbel.
A pórnép ritkán találkozik velük.
Persze vannak köztük normálisabbak is,de ez nagyon ritka,mivel egészen más dimenziókban léteznek mint azok,akiknek a jó életüket valójában köszönhetik.

s 2012.10.17. 13:37:31

@Dr. Furia: Mert senki nem vett fel hitelt a környéken, azért. Ha valaki hitelből fejleszt, te meg nem, máris lemaradtál.

Egyébként nem csak ebben különböztek tőlünk. Nem volt TV, összkerékmeghajtású terepjáró, és amennyire jól vagyok informálva net sem volt. Az ókori városállamok tehát a mai helyzetek megértésében nem nyújtanak igazán hatékony segítséget.

tintamin 2012.10.17. 13:38:10

Minden sajnálatom azoké az agyhalottaké, akik az ún. "békemeneten" részt vettek és részt fognak venni.
Szánalmas szerencsétlenek, akiknek egyszerűbb a birkalét, mint a gondolkodás.

És ők hirdetik, hogy "összefogás". MUHAHA.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 13:38:40

@sárkányfő: Kíváncsi volnék, hogy vajon a magadfajta agymosott idióták valóban elhiszik-e, hogy levegőt venni is csak hitelből lehet...

Elfelejtetted, hogy amit Széchenyi a Hitel-ben írt, hogy jobbágyfelszabadítás, meg hitelből működtetett gazdaság, az nem ám a jobbágynak lesz jobb, akit így még többet lehet dolgoztatni, hanem annak a vékony földesúri rétegnek!

csutkababa 2012.10.17. 13:39:22

@Rufus78: Ezen kívül nem voltak tömegesen közalkalmazottak, voltak tanító házi rabszolgák , orvos rabszolgák, maximum, és a nép fele (nők) analfabéta volt. A rabszolgáknak pedig még segély sem járt, csak szállás és kaja.
nem volt tömeges foglalkoztatás általában sem.
A polgárok önfenntartók voltak, baj esetén erdők-mezők patikája jött szóba, aki meghalt, az meghalt, az élet nagyjából 35-40 éves korig tartott, semmi kórházi-költséges életfenntartás...
nuku nyugdíj, öregek vagy kampeca, vagy a családi kegyelemkenyéren vegetáltak.

sárkányfő 2012.10.17. 13:39:44

@Dr. Furia: ja, egy adott történelmi korban, egy adott történelmi helyszínen a városállamok egy része rabszolgaságra alapuló gazdaságban valóban virágzott, az akkor viszonyokhoz mérten, ami akkor is csak a felső rétegeknek jelentett virágkort, nem a tömegeknek. Kb. minden változó más ma már, több ezer éves példákkal jönni elég nagy butaság.

csárli hárper 2012.10.17. 13:40:10

elmehetnek a telibebaszott kurva anyjukba...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.10.17. 13:40:14

@Dr. Furia:

Miért nem Luxusnegyed adó? Mert az ingatlan adó lenne. Az pedig az ördögtöl való... :(

Amúgy emellett érdemes lenne a következökkel is foglalkozni:

-igazolatlan eredetü (adózatlan) magánvagyonok azonnali górcsö alá vétele. Adóztatása, szükség esetén elkobzása.
-alanyi jogú gyes, családipótlék, stb megszüntetése. Kivétel nélkül minden magyar állampolgárnak. Csak és kizárólag a ledolgozott évek után járna.
-NAV kiszállások akár hetente minden boltba, piacra, kocsmába ,szolgáltatóhoz, stb.

Tovább is van, mondjam még...?

CSENDES 2012.10.17. 13:40:31

"A 10 nappal ezelőtt bejelentett 397 milliárdos megszorító kiigazító csomag szavatossági ideje hamar lejárt, mert ma délelőtt Matolcsy egy újabb, 370 milliárdos megszorító kiigazító csomagot jelentett be. A nyáron megtárgyalt, kiszámított, átnyomott hiperszuperstabil 2013-as költségvetéshez egy kicsike, 763 milliárdos mankót faragtak."

Bocs Zero, de nincs igazad, mert ez nem megszorító és nem is kiigazító, hanem egyenlegjavító csomag, amelyet most kiigaíztottak, fazoníroztak a gonosz EU kekeckedése miatt.:-))

tintamin 2012.10.17. 13:41:40

Addig az emberek nem mennek utcára, amíg van munkájuk.
Utána fognak.
De az utcán nehéz lesz majd nekik elég gyorsan dolgozó nagyszámú HR-est találni, úgyhogy ott akkor már hirig lesz, Gyuri.
Viktor meg tuti drogozik, csak meg kell nézni.
Aki Gyurit eltűri az ufó vízióival, az már nem normális, de a többi jelenség meg egyenesen ijesztő.

sárkányfő 2012.10.17. 13:41:58

@Névtelen Betelefonáló:
Oké, haladjunk sorban agyatlan. Te jöttél azzal, hogy a csúnya EU így meg úgy, kettős mérce, stb. Ismét kérdem:
"Konkrétan melyik az az ország, ahol "6 - 7 százalék a deficit", és "nem keménykednek"? Pláne melyik az az ország, amelyik 8 éve áll túlzott deficit-eljárás alatt?"

És még egy kérdés, ha nem terhelem túl a pici agyadat: fel tudod-e fogni, hogy Magyarországnak rossz-e, ha nagy a saját költségvetési hiánya? Csak egy igen-t vagy egy nem-et kérek, ha képes vagy rá.

Borenbukk 2012.10.17. 13:42:48

@Dr. Furia: Akkor miert irsz baromsagokat?

"1-nem hízunk el mint a hamburgerzabáló amerikai és tovább élünk"

Az elhizas jellemzoen a szegenyebb retegek problemaja, mivel rengeteg rossz minosegu, kaloriadus etelt fogyasztanak.

"2-sokkal kevesebb nasit,kólát, félkész ételeket és hasonlókat veszünk meg,így kevesebb mérget juttatunk a szervezetünkbe."

Lasd: elozo pont.

" 3-kevesebb alkesz ,drogos és dohányos lesz."

Lasd: elozo ket pont.

Ad Dio 2012.10.17. 13:44:22

@sárkányfő:

Nem vagyok közgazdász, majd az okosak kiigazítanak.

"a hitel ma is kell, nem csak itthon, hanem az egész világon, csak ma már nem gőzhajóra, hanem modernebb infrastruktúrára. azaz a magyar gazdaságnak a hitelezés magyar érdek. hogy jobb legyen a gazdaságnak, és azon keresztül legyen növekedés, és hogy így jobb legyen neked. áh, úgyse érted, tök hülye vagy."

Ráadásul lehet hogy tö hülye is vagyok, de ez nekem nem annyira plauzibilis.

Számoljunk. Hány százalékra lehet vállalkozói hitelt kapni? Egy vállalkozásnak milyen kilátásai is vannak a jövöbeli növekedésre? Milyen kapcsolatban is van ez a nemzetközi gazdasággal? Milyenkapcsolatban is van ez a nemzeti valutával? Milyen kapcsolatban is van ez az eladósodottsággal (állami és vállalkozói szinten)? Mekkora növekedés is kell a hitel kitermeléséhez?

Segíts a válaszokkal kérlek, hiszen a hsz-od alapján értesz hozzá.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:44:26

@sárkányfő: Szerintem pedig a virágzásuknak semmi köze nem volt a hitelekhez.
Amihez köze volt,az a kereskedelem pezsgése és az emberek szabadsága.Szabadon lehetett üzletet nyitni,kereskedni,új földrészek, nyersanyagok után kutatni.
Magyarul,pezsgett az élet,amit nem nyomorított le semmiféle devizatőzsde és hasonlók.
Akinek nincs pénze de van egy klassz ötlete,az keressen támogatót magának.
Én,személy szerint egyáltalán nem engedném a hitelezésen élő gazdasági modellt.

sárkányfő 2012.10.17. 13:44:35

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):

Nagyokos, ez az ország több száz éve alultőkésített. A gazdaságnak nincs tőkéje. Szegény ország vagyunk. Nincs saját, befektethető pénz. Érted te ezt? Érted, hogy csak hitelből tud tőkét szerezni egy vállalkozás vagy egy új projekt? Érted, hogy pénz nélkül nem megy a gazdaság?

jack o'neill 2012.10.17. 13:46:12

Most már remélem befejezi Matolcsy.
Hogy a világ minden villáma egyszerre bassza meg ezt az ízét (mert ez nem ember az kurvaélet). Hogy lehet egy ilyet ilyen posztra helyezni? Persze már megint mindenki hülyeszemét, de ő a helikopter...

dagiiron 2012.10.17. 13:48:18

@Rufus78: A sportra költött állami összegek kisebbek, mint a kultúrára költöttek. ja, s új épületek: nemzeti színház és MŰPA, Millenáris , szinház felújítások. Szóval a magasszintű kultúra hívei, akik itt anyáznak a sport támogatásán, azok eléggé ki lennének akadva, ha az Opera 4mrdFt-ját átcsoportosítanánk a segélyekre...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:48:29

@sárkányfő: Mert súlyosan beteg.
Mert a hitelezésen döglődő gazdaságunk súlyosan beteg.
Mert Józsi a földbirtokos nem tud aratni, csak ha hitelre vesz egy arató és cséplőgépet és 8 traktort.

sárkányfő 2012.10.17. 13:49:36

@Dr. Furia:

Értsd már meg, hogy több ezer év eltelt azóta. Az ókori példák ma már nagyon sántítanak. Te totál nyomornak fognád fel az akkori jólétet és átlagéletkort és életszínvonalat.
De ami hasznosítható azokból a példákból, az is engem igazol, ugyanis a legnagyobb sikersztori, Athén sem ment volna semmire az ezüstbányái nélkül. Nekik ott volt a tőke, az ezüstbányáikban, anélkül úgy pukkadt volna ki a mára egyébként már túlidealizált athéni csoda, ahogy annak a rendje. Ha ma lenne magyar ezüstbánya dögivel, mi sem szorulnánk hitelre. De nincs...

Borenbukk 2012.10.17. 13:50:13

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Na, arra azert nem szamitottam, hogy meg az en eletemben kiderul, a jobbagy felszabaditas kvazi kitolas a jobbagyokkal szemben. Nem akarsz a jobbagyom lenni? Varj! Jobbat tudok! Lehetnel a rabszolgam, azoknak biztos meg faszabb.

s 2012.10.17. 13:51:35

Lássuk be, hogy az ördög lángvörös fasza az ördögtől való. Ennek ellenére matolcsy közlegény mégis tövig bekapta, és olyan mohón, cuppogva szívja, mint panamai drogbeteg a jointot.

FIDES AGITÁTOR 2012.10.17. 13:52:43

Szijjártó lesz Matolcsy helyettese

Kínai ügyekben Matolcsyt Szijjártó Péter helyettesíti, a közös beruházásokat kell erősítenie.

Úgy néz ki az off shore számlákhoz SZ P-nek korlátlan hozzáférése van!

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 13:55:16

@sárkányfő: Mi sem szorulnánk hitelre,ha az állami gépezet nem kerülne többe mint amennyit képesek vagyunk kitermelni.
A hitel jelen esetben azért kell,mert veszteségesek az állami vállalatok és maga az állam is.Pont.

Ad Dio 2012.10.17. 13:55:26

@sárkányfő:

"Nagyokos, ez az ország több száz éve alultőkésített. A gazdaságnak nincs tőkéje. Szegény ország vagyunk. Nincs saját, befektethető pénz. Érted te ezt? Érted, hogy csak hitelből tud tőkét szerezni egy vállalkozás vagy egy új projekt? Érted, hogy pénz nélkül nem megy a gazdaság?"

Már előre elnézést kérek az ostobaságaimért, amikkel nyilván nem viszem előre a beszélgetést, de mintha úgy tűnne nekem, hogy a "tőke" kifejezést egyoldalúan a pénztőke fogalmával azonosítod. Ok az nincs itt sok. Ásványkincs se. Ok. De azért akad még olyan mai idepasszolhat. Pl. a szellemi tőke, az olcsó(bb - EUs célpiachoz képest) munkaerő, a természeti adottságok stb.

Ráadásul ott vannak azok a fránya pályázatok is, amikben konkrét pénzügyi tőkéhez is lehet jutni.

Meg lehet nemzetközi tőkét is bevonzani. Kicsiben is van példa a környezetemben erre.

De lehet tévedek és tényleg el kell menni a bankba hitelmaniért.

RexpecT 2012.10.17. 13:57:07

Nyílván az emberek fogják megfizetni, a kormány ugyanolyan képmutató mint az ellenzék.
Ennek ellenére még mindig jobb, mintha megvonnák az EU-s támogatásokat.

Ad Dio 2012.10.17. 13:57:33

@Dr. Furia:

Nem az állami nagyvállalatok vesztesége viszi el a kiadási oldalt, hanem a szociális kiadások és az államigazgatás.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 13:57:35

@Borenbukk: Ügyesen kiforgatod a szavakat, de most pont belenyúltál. Nem ezt írtam, hogy kitolás volt a jobbágyokkal hanem azt, hogy a földesúr réteg érdekében volt. Valamiért számodra ez ugyanaz, gondolom a kétbites logikádnak köszönhető.
Viszont tényleg! Az így föld nélkül maradt jobbágyok körében (kb 60%) kimondottan népszerűtlen intézkedés volt.

Squid 2012.10.17. 13:58:00

@Dr. Furia: "Mert súlyosan beteg.
Mert a hitelezésen döglődő gazdaságunk súlyosan beteg.
Mert Józsi a földbirtokos nem tud aratni, csak ha hitelre vesz egy arató és cséplőgépet és 8 traktort. "

Állj állj állj!

Te kevered a fogyasztási célú hitelt, a befektetési célú hitellel!

A fogyasztási célú hitel nem termeli ki magát, hanem szimplán a túlélés eszköze a jövő rovására.

A befektetési célú hitel egy vállalkozás (Józsi bácsi traktort vesz) esetében temelőeszközzé válik és az így keletkező új értékteremtésből származó extrabevétel által fizetődik ki.

Egy kórosan tőkehiányos szocializmus által lerabolt ország esetében mint a miénk, hitel nélkül nagyon nehéz új értéket teremteni. A nemzetközi befektetők pénze sem más mint hitel, mivel nincs országon belül olyen mozdítható tőke amiből GDP növelő befektetést lehet eszközölni!

Elég egyszerű

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 13:58:48

Bruhahaha:

index.hu/belfold/2012/10/16/onfenntarto_felsooktatast_akar_orban/

Halványan rémlik még nekem valami...

m.cdn.blog.hu/az/azamerikaifiu/image/szocn%C3%A9pszav.jpg

De TANDÍJ az nem lesz, ugye? (Majd megint költségtérítésnek hívjátok, mint '99-ben, amikor "ingyenes volt az első diploma")

sárkányfő 2012.10.17. 13:59:07

@Ad Dio: Tök feleslegesek a kérdéseid (és terelés-szagúak), ugyanis a helyzet köztudottan még annál is rosszabb, hogy a bankok nem tudnak hitelt adni, mert le vannak sápolva. Működő rendszerhez a rendszer többi elemének normalitása is kéne: vállalkozni tudó és merő vállalkozások, akik tudnak és mernek hitelt kérni, mert bíznak a kiszámítható környezetben és állami szabályozásban. Ezért számolnak, terveznek, a kiszámítható viszonyokban bízva projekteket indítanak, azokhoz hitelt kérnek és kapnak, munkát és munkahelyet teremtenek, növelik a GDP-t, stb. Ehhez képest 22 éves mélyponton van a kiszámíthatóság, az állam ma már minden szektort lenyúl ahol némi pénzt remél, bármiféle megállapodást bármikor felrúg a kormány. Így a környezet teljesen kiszámíthatatlan, nem hogy nem vállalkozik senki, de a meglévő tőke is menekül, akár magyar akár külföldi. Ezen a rossz helyzeten ront tovább a kormány azzal, hogy azt a minimumot, amit még esetleg a bankok hiteleznének, azt is kinyírja. Ez brutális támadás a magyar gazdaság ellen.
Tudod mennyi most a magyar beruházási ráta? 16%. Ilyen kevés 22 éve nem volt, az negatív rekord. Hála a fidesznek, a szabadságharcnak, a bankadónak, a barom öngyilkos gazdpolnak, a kiszámíthatatlan környezetnek, a dilettantizmusnak, a pártérdekek nemzeti érdekek fölé helyezésének. Ha ez így marad (vagy még lejjebb zuhan), az sok évre előre aláássa gazdaági növekedést, itt évekig recesszió lesz.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 14:00:05

@Dr. Furia:
Azokhoz a papa-mama családi vállalkozásokhoz, amikben te gondolkodsz meg a városállamokban lehetségesek voltak, tényleg elég volt egy jó ötlet, meg egy sufni, amit a ház egyik szobájában ki lehetett alakítani.
Egyébként meg ha abban gondolkodsz, hogy "új földrészek", ami aztán tényleg rohamléptekkel növeli a gazdaságot, ugyan áruld már el, hogy mégis hol akarsz új földrészeket felfedezni? Van esetleg eldugva valami a Csendes-óceán közepén, ami még hiányzik a földgömbről?
A támogatót hívják úgy a mai rendszerben, hogy bank.

Oké, hogy visszasírod, ami régen volt, de azért ugye tudod, hogy azt úgy visszahozni már nem lehet soha?

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 14:00:09

@Ad Dio:
Bár nem nekem szólt a kérdés, de tudok párra válaszolni:
"Számoljunk. Hány százalékra lehet vállalkozói hitelt kapni?"
9-12%. Egyik vállalkozás akinek könyvelünk tegnap kapott 9%-os kamatozású hitelt (5 éves, 15 millió).

"Egy vállalkozásnak milyen kilátásai is vannak a jövöbeli növekedésre?"
Teljesen szektor és kapcsolatfüggő. A fideszközeli cégek éves árbevételei 2010 óta megtízszereződtek, de van ahol még látványosabb a fejlődés. Nálunk, akik teljesen politikafüggetlen több vállalkozás is, örülünk a stagnálásnak, bár az egyik cégem 10% felett növekszik idén árbevételben, de több cég akivel kapcsolatban állunk szépen zsugorodik, pedig párszáz milliárdos árbevételű.

"Milyen kapcsolatban is van ez a nemzetközi gazdasággal?"
Minimális kapcsolatban áll. A folyamatosan év közben is több alkalommal változtatott jogszabályi környezet illetve a túladóztatás a legnagyobb gond. Pár héttel ezelőtti HVG-ben volt interjú a világ legnagyobb gyógyszeripari vállalatának itthoni vezetőjével.. Megkérdezték tőle, hogy mekkora időtávra tudnak Magyarországon üzleti tervet készíteni. A válasza az volt, hogy 2 hónap.

"Milyen kapcsolatban is van ez a nemzeti valutával?"
95%-ban semmilyen, lévén a magyar export 95%-a importált alapanyagon alapszik, ergó független az árfolyamtól, továbbá több cégünk, akik exportból él nem HUFban, hanem EURban könyvel már sok sok év óta (a szerződéseik is EURban vannak, és a fizetések is), így védik ki a szélsőséges árfolyam mozgásokat. A maradék 5% pedig változó: ha importál és itthon értékesít, akkor gáz az árfolyam ingadozás, mert nagyon árat nem emelhet, mert nem veszik meg a terméket, így bukik, ha viszont erősödik a forint, akkor árat kell csökkentenie, különben a vásárlói kör megrendeli neten külföldről a jobb árfolyam miatt a terméket.

"Milyen kapcsolatban is van ez az eladósodottsággal (állami és vállalkozói szinten)?"
Eladósodni akkor jó dolog, ha a kamatot is simán ki tudod termelni. Állami szinten ez a kanyarban sincs, vállalkozói szinten pedig az egyre növekvő adóterhelés miatt, illetve a szűkülő piac miatt (csökken a belső fogyasztás szintén az adóemelések miatt) gondokat okoz. De nemzetgazdasági szinten a körbetartozások, a kiegyenlítetlen követelések sokkal nagyobb károkat okoznak, mint a hitelkamatok. A legtöbb vállalkozást épp maga az állam dönt be (lásd. google: minden hónapban újabb rekordokat dönt meg az állam és az önkormányzat, hogy nem fizeti ki a számláit a KKV szektor felé, azok meg becsődölnek és munkahelyek szűnnek meg)

"Mekkora növekedés is kell a hitel kitermeléséhez?"
Akár 0% növekedéssel is ki lehet terhelni a hitelt, így rossz a kérdés. Ha van egy cég, 1000 egység éves eredménnyel, de a következő két évben nem növekszik a bevétele, akkor kb. reálértékben 13% körül csökken az eredménye, ergó olyan 870% körül lesz. Ha felvett hitelt 500 egységnyi törlesztéssel éves szinten, akkor ugye 2 év múlva sem okoz majd gondot a stagnálás.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 14:00:27

@Ad Dio: Az is.
És az én véleményem az,hogy ha a hitelezést azon nyomban beszüntetnék, akkor igen gyorsan rákényszerülnének a probléma gyökeres megoldására.
Bár ezek valószínűleg hagynák éhen halni a nyugdíjasokat, mint sem a külsős haveri cégektől váljanak meg vagy reformokat csinálnak mindenütt esetleg az audik számát csökkentsék a minisztériumokban.Meg a bürokráciát.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 14:02:41

@Dr. Furia:
De a stadionok tuti felépülnének!

orient 2012.10.17. 14:02:55

@Névtelen Betelefonáló: Látom mivel értelemesn írsz válaszolok.

Azért mert van egy durva hagyatéka az orszgágnak a múltból. Nem, nem a gyurcsányira gondolok annál sokkal rosszabb. A kádári hagyatékra. Politikai értelemben volt egy politikai váltás, demokráciára, de valódi rendszerváltás nem volt. Nem volt mert a többség még mindig az államtól várja a megváltó szerepét, és azt hogy az állam tartson el 10 millió embert valamilyen formában, csak ez nem megy, mert a kapitalizmus nem így működik. Sok európai országban ilyen és ehhez hasonló rendszert építettek ki, és nem akarnak változtani rajta ezért tartunk mind ott ahol (görög, spanyol, portugál, olasz, magyar...etc.) Ezek az országok nem tudnak kikeveredni az adóságcsapdából és nem tudnak egy egészséges kapitalizmust, MŰKÖDŐ rendszert felépíteni mint amilyen németeknél, skandinávoknál, angoloknál, hollandoknál, osztrákoknál és még sorolhatnám vannak. A nagy európai nyugati válság közepén ezek az országok mind a mai napig növekednek és jól élnek, válságból semmit sem éreznek hiába állít mást a matolcsy és vizionál nyugat halálát. Valójában a déli mediterrán államok haldoklanak, akik olyan rendszerstruktúrával rendelkeznek mint mi is. Töménytelen mennyiségű felesleges közszolga, borzalmas bürokrácia, korrupció, korai nyugdíjazások, nagy arányú segélyen és államim juttatáson élő ember, ingyen utazó rétegek...stb. Namármost látod hova jutottak a görögök és mások is, és hosszútávon ebből csak akkor lehet kikecmeregni, ha olyan rendszert építenek ami HOSSZÚTÁVON működik. Megtették a szlovákok, lengyelek és ott már évek óta óriási gazdasági növekedés van európai válság ide vagy oda, meg sem érzik. A mostani rendszer nem működik már rövidtávon sem, kádár alatt sem működött, kár fenntartani, mert nagy bukás lesz a vége. Mi ugyan ezen az úton járunk csak bankadóval és egyéb ökörségekkel elódázzuk a gondokat. Bankadó jó volt tűzoltásra, 1-2 évre amíg ezeket a strukturális lépéseket megteszik és utána működne a rendszer, csak nálunk semmiféle strukturális kiigazítás nem történt. MAradt ugyan az a szar kádári populista rendszer. Szerinted bankokat meddig lehet fejni? Egyszer kivonulnak az országból, aminek te és esetleg a sok populista politikus örülne mert minek ennyi bank ide ugyebár, csak az emberek vérét szívják ugye, de ennek katasztrofális következményei lesznek.
1. Kisebb probléma, de sok ADÓFIZETŐ ember utcára kerül és nem közszolgák akiknek a fizetése a mi adónkból megy hanem sok ezer ember aki adót fizet magyarul fenntartja a közszolgákat és nyugdíjasokat az adójával. Nem, nem a az adócsaló KKV-k tartják fenn az országot hanem egy szűk felső 5% aki rendesen fizeti az adókat, ezek többek között a bankok is. Akkor már inkább a közszolgák menjenek és találjanak munkát a versenyszférában.

2. Ami ennél is rosszabb az az, hogy tőke az 0, azaz NULLA lesz, tehát hitel sem lesz, tehát beruházásokra sem lesz pénz, nemcsak a rohadt multinak, de legfőképpen a kis magyar KKV-knak, magyarul gazdaság lefullad és simán olyan zuhanás lesz itt ami matolcsy rémálmaiban sincs. OTP és 1-2 magyar tulajdonú bank nem fog tudni eleget hitelezni, nincs annyi forrás az országban.

Mindegyik megoldás fájdalmas, de a hagyomás megoldásnak legalább van jövője, míg a 6 millió embert állami pénzen tartok megoldásnak amit a kormány erőltet (nem csak ez hanem minden eddigi kormány 1990 óta) jövője valahol Görögország szintjén van, bár szerintem a görögök pár éven belül megint olyan jól fognak élni mint soha előtte, csak 1-2 évet kell míg kihúzzanak, amíg mi évtizedekig zuhanásra vagyunk ítélve. Ez van. Ezt megmondták már 2010-ben is okosok, de a kormány nem hitt nekik, sajnos a számok nem a kormányt igazolják, gazdasági növekedés nem lesz még sokáig...

Netuddki. 2012.10.17. 14:03:28

Verseny??? Milyen verseny? Ha verseny lenne akkor európai árak lennének a banki szolgáltatások árai terén.

Azzal sem ártana foglalkozni milyen háttéralkukat kötött a fidesz kormány a bankokkal, hogy ilyeneket le fog tudni nyomni a torkukon. Az egyik ilyen tuti az volt, hogy nem büntetik szénné őket a devizahitelesek átqrása miatt...

Ad Dio 2012.10.17. 14:04:10

@sárkányfő:

Tök feleslegesek a kérdéseid (és terelés-szagúak),

Csak a hecc kedvéért próbálj meg rájuk válaszolni. Ha nem másért, hát azért hogy a hozzáértésedben esetlegesen kételkedőket díszesen megcsúfold.

"ugyanis a helyzet köztudottan még annál is rosszabb, hogy a bankok nem tudnak hitelt adni, mert le vannak sápolva."

Történetesen van ismerősöm a bankvilág magas polcán. Cseppet sem az a bajuk hogy nincs mit adni (nem is sokkal rosszabb feltételekkel mint 2008 előtt), hanem hogy nincs kinek. Égnek a hitelkihelyezés vágyától, csak nem kéri senki.

Ne bujj ki kérlek a válasz alól, hogy mi ostobák, megokosodhassunk általad.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 14:05:26

@Dr. Furia: "Bár ezek valószínűleg hagynák éhen halni a nyugdíjasokat,"

Nem akarlak elkeseríteni, de "EZEK" eddig minden áron, akár az ország erején felül is mindig a nyugdíjasokat védték. A nyugdíjemelés akkor is megvan, ha az aktív rétek már éhezik.

Squid 2012.10.17. 14:06:02

@Ad Dio: "Ok az nincs itt sok. Ásványkincs se. Ok. De azért akad még olyan mai idepasszolhat. Pl. a szellemi tőke, az olcsó(bb - EUs célpiachoz képest) munkaerő, a természeti adottságok stb.

Ráadásul ott vannak azok a fránya pályázatok is, amikben konkrét pénzügyi tőkéhez is lehet jutni.

Meg lehet nemzetközi tőkét is bevonzani. Kicsiben is van példa a környezetemben erre.

De lehet tévedek és tényleg el kell menni a bankba hitelmaniért."

Ugyan már!

A Szellemi tőkét azaz a viszonylag jól képzett munkaerőt a felsőoktatás termeli ki, amit Rózsika éppen most lök vissza a rendszerváltás környékére alsóhangon. Emellett Orbán önfennartó oktatásról álmodik ami a kőkorba fogja taszítani az oktatás színvonalát, egy olyan EU-ban ahol minden tagállam önti a pénzt az oktatásba.

Ki a fax akarna befektetni vagy vállalkozni Magyarországon amikor kvázi havi szinten változnak a feltételek, és ha Viktor valamelyik emberének megtetszik egy ágazat akkor simán beállamosítják, vagy esetleg ellehetetlenítik és lehet a dunának menni ha valami nem tetszik.

A Pályázatokon nyerhető pénzeket szerintem ne feszegessük, mert az egy olyan korrupciós melegágy ahol tisztességes ember, tisztességes módon nem nyerhet. Már ha volna olyan hülye hogy indul ilyen jogbiztonsággal és random ad hoc adók kivetésével agyonvert országban.

Netuddki. 2012.10.17. 14:06:21

@orient: "a többség még mindig az államtól várja a megváltó szerepét, és azt hogy az állam tartson el 10 millió embert valamilyen formában"

Nagy, nagy tévedésben leledzel! A többség szerintem azt várja az államtól, hogy szálljon végre le róla és a bevétele nagyobbik részét ne nyúlja le...

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 14:06:22

@Ad Dio: És ha kérné,akkor sem lenne fedezet és nem lenne hitelképes az illető.
Ha már ásunk,ássunk mélyre.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 14:07:29

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Mert még eddig nem kellett választani a nyugdíjasok és a stadionépítés között.Ezért.
De amint választani kell......

s 2012.10.17. 14:07:52

Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy. Kurva anyádat, te geci matolcsy.

s 2012.10.17. 14:08:46

@Dr. Furia: Hitel, Világ, Stadion.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 14:10:07

@Dr. Furia: Ebben mondjuk baromi nagyot tévedsz.
Már a Római Birodalomban létrejöttek a bankok - nem ezen a néven természetesen -, és hiteleket is adtak, akár még háborút is finanszíroztak.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 14:11:41

@s: miért bántod szegény elmebeteget? Haragudj arra, aki kinevezte! Meg azokra, akik ŐT kinevezték.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.17. 14:12:44

@dagiiron:
Mikor is voltak ezek? Ja, hogy az elmúlt évtizedben, miközben csak stadionépítésre 90 milliárd megy EGY év alatt, és a sport egyéb támogatási formáit, páldául a TAO kedvezményeket nem is említettük...

Egyszer próbáljuk ki, hogy sportra menjen 4 milliárd, kultúrára meg 90... Hátha meglepő lenne az eredmény...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 14:13:02

@kovi1970: "Nagy, nagy tévedésben leledzel! A többség szerintem azt várja az államtól, hogy szálljon végre le róla és a bevétele nagyobbik részét ne nyúlja le... "

hb 1,5 millió munkavállaló így gondolkozik. De 3 millió nyugdíjas, 3 millió segélyes és 800.000 közszolga meg a markát tartja ennek a 1,5 milliónak a kontójára.

sárkányfő 2012.10.17. 14:13:28

@Ad Dio:
Azt nagyon jól látod, hogy nincs se pénztőkénk, se ásványkincsünk. De ha lenne valamilyen hatalmas másmilyen tőkénk, akkor azt már rég átkonvertáltuk volna pénztőkébe vagy másmilyen természetű tőkébe, ami éppen kell. A tőkék konvertálhatóak. Ha nincs pénztőkénk, az annak a bizonyítéka, hogy másmilyen sincs, mert ha lenne másmilyen, akkor azt már átkonvertáltuk volna pénzzé.

Amiket soroltál, azok városi legendák. Szellemi tőke? Nálunk Viccelsz? Nézzél már szét. Hányan beszélnek ebben az országban külföldiül? De úgy, hogy dolgozni is tudjanak azon a nyelven? Hányan képesek folyamatosan nagy termelékenységű csapamunkára, hosszú távon, szisztematikusan, folyamatosan figyelve a csapat többi tagjára és közben a projekt céljára, és állandóan alkalmazkodni a környezethez? Rutinszerűen használva a számítástechnikát, a szakmai zsargont, átlátva az adott szakma tendenciáit, piaci helyzetét, mozgásait? Az a pár százezer fiatal aki erre képes, és angolul is képes rá, azok már vagy kimentek, vagy épp most csomagolnak. A dokikkal és a mérnökökkel meg az IT-sekkel együtt. El kéne már felejteni ezt a nagy önáltatást, hogy itt csak úgy pezseg a szellemi tőke. Nem, nem pezseg. Van, de csak egy szűk rétegben. A Nobel-díjasainkkal áltatjuk magunkat, ez szánalmas, kb mint a 6-3. Már csak Mátyás hiányzik a kortárs sikereink közül. Én jártam egyetemre (talán te is), tudom mit jelent a felsőoktatás. Egy kurva nagy vicc az egész. Láttam milyen képességű emberek kapnak diplomákat. Egy nagy papírgyár az egész, tömegképzés, csak az nem csinálja meg aki nem akarja vagy aki konkrétan analfabéta.

Természeti adottságok? Ugyan hol, mi? Van talán tengerünk, tengeri kijáratunk a nemzetközi vizekre? Részt tudunk venni a nemzetközi tengeri szállítmányozásban? Vagy van olyan tengerpartunk mint a görögöknek, hogy az ország GDP-nek 20%-adja ki a turizmus? Mi van itt ami olyan nagy adottság?

Relatíve olcsó munkaerő? Barátom, a románok és bolgárok még olcsóbbak, ráadásul ez is egy túlhájpolt tényező. És hiába olcsó, dolgozni is tudni kéne meg akarni is. És hiába vagyunk viszonylag olcsóak, ez csak egy tényező, egy kiszámíthatatlan országba semmiféle olcsó munkaerőért nem fog jönni a tőke.

Pályázatok? Igen vannak. Ez az egy, ami még működik. mert ez EU-s, és pénzt jelent. Ez is jelzi, mennyire pénzhiányos az ország, hogy ahol tudjuk, szívjuk be a tőkét. De még oda is kell önrész, amit eddig jellemzően szintén a bankoktól vettek fel...

Seduxen (már NEM dr.) 2012.10.17. 14:15:22

@kovi1970: "Nagy, nagy tévedésben leledzel! A többség szerintem azt várja az államtól, hogy szálljon végre le róla és a bevétele nagyobbik részét ne nyúlja le.." - ennyi. +1

.com 2012.10.17. 14:15:42

@Ad Dio: kekec vagy es hujjet csinalsz magadbol
guglizz
EBIT

Homeoffice 2012.10.17. 14:17:23

Elfogtam egy üzenetet.

Gyuri Fiam, Mi történt megint? Megint az IMF? Egész nap csak csuklok.

Anyád.

sárkányfő 2012.10.17. 14:18:32

@Ad Dio:
Figyelj, te csak írsz, vagy el is olvasod amire válaszolsz? Most kurva nagyot égtél, ugyanis szépen kioktatsz, hogy a te ismerősöd szerint (ja, ilyen ismerőseim egyébként nekem is vannak, és mindenben nekem adnak igazat...) nincs kinek adni, pedig úúúgy adnának, de nem kér senki.

Szerencsétlen. Hát nem épp ezt írtam én is? Leírok valamit, erre kioktatsz hogy igazam van? Ezt írtam okoska:
"Működő rendszerhez a rendszer többi elemének normalitása is kéne: vállalkozni tudó és merő vállalkozások, akik tudnak és mernek hitelt kérni, mert bíznak a kiszámítható környezetben és állami szabályozásban."
Tudod értelmezni a fenti mondatot? Ezzel (többek közt) azt írtam, hogy nincsenek hitelt kérő vállalkozások.

Köszönjük, Emese.

Squid 2012.10.17. 14:18:45

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "hb 1,5 millió munkavállaló így gondolkozik. De 3 millió nyugdíjas, 3 millió segélyes és 800.000 közszolga meg a markát tartja ennek a 1,5 milliónak a kontójára."

Tévedni tetszik!

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

2010-ben pontosan 285.000 munkavállaló adta össze az szja bevétel legnagyobb részét! Ezek az emberek a versenyszféra multijainál dolgozó munkavállalók legnagyobbrészt!

Igen igen, azok az emberek akiket mostanában leépítenek a gecibe Orbán multiarmageddonja miatt, akik bukták a MNYP pénzüket és akik most ha tehetik tipliznek a faxba külföldre!

Így hogy néz ki a kép? :D

butus 2012.10.17. 14:18:58

@Baradlay-: Jaj, de szánalmas vagy. Magyarázd már el, hogy az EU-nak mennyi pénz jut a mostani megszorításokból? Nekik adjuk befolyó összeget, mert erről eddig nem tudtam!
Amennyiben nem kell az EU-nak adni, csak az államnak lesz több pénze és könnyebb dolga a jövőben.

orient 2012.10.17. 14:18:59

@kovi1970: ok mond ezt a 6 millió nyugdíjas, közszolga, rokkant és szociális segélyen élőnek, mert legalább ennyi van de szerintem még több. Tehát a többség még mindig a postást és állambácsitól vár megélhetést és nem igazi munkától.

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 14:19:34

@sárkányfő: Kár volt ennyit koptatni az ujjadat.Egyszerűbben is leírhattad volna azt,hogy az ország egy nagy szaros pöcegödör a Kárpátok közt, pár lézengő szardarabbal megspékelve.

Ad Dio 2012.10.17. 14:21:54

@Én is akarok kommentelni:

Köszönöm, ebből már el lehet indulni.

9%-os thm (ami még emberi) az deviza alapú ha nem tévedek. Így viszont

""Milyen kapcsolatban is van ez a nemzeti valutával?"
95%-ban semmilyen"

Nem áll meg.

""Milyen kapcsolatban is van ez a nemzetközi gazdasággal?"
Minimális kapcsolatban áll."

Ezt a kijelentést mire is alapozhatjuk? Az erős belső piacra, vagy az önálló gazdaságunkra, vagy a nagy pénzügyi tőkeerőnkre?

""Mekkora növekedés is kell a hitel kitermeléséhez?"
Akár 0% növekedéssel is ki lehet terhelni a hitelt, így rossz a kérdés.ilyen kapcsolatban is van ez a nemzetközi gazdasággal?""

Uh. Tudtam hogy buta vagyok, de hogy ennyire... Szóval az a képlet hogy az évről évre felvett hitel 0%-os növekedés mellet gazdaságilag életképes? Én ostoba azt hittem hogy a hitelfelvétel előtti egyenlegnek és a hitel kifutása utáninak minimum meg kell egyeznie ahhoz hogy nem csőd legyen a hitelfelvétel (természetesen a hitel arányában javulnia is illik, hiszen a hitel mindig kockázat, ami csak nyereséggel együtt ér valamit). Ehhez meg az én képletemben növekedés kell (a kérdés nem az volt hogy 1-2 évig túlélhető-e a hitelfelvétel után az ha nem követi növekedés).

rohadjmegARCgeci 2012.10.17. 14:22:16

@Seduxen (már NEM dr.): Mivel az állam nem száll le Jupter faszáról,így Jupter szakítja le az államot magáról azzal,hogy alkalmazkodik a szarszagú környezethez és a Góbi sivatag hatásaihoz,továbbá önállósítja magát az állampolgár.
Az állam pedig szívjon PB gázt.

sárkányfő 2012.10.17. 14:22:27

@Én is akarok kommentelni:

Szép tőled hogy ilyen alaposan válaszolsz neki, de ezzel épp azt érted el ami a célja volt: elterelni a lényegről a szót.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.10.17. 14:23:14

@Squid: Így még jobb. :-) Nem baj, remélem a nyugdíjemelés meglesz az őskomcsiknak.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 14:23:50

@kovi1970: én speciel azt várom el az államtól, hogy ne pofázzon bele a magánéletembe, hogy ne rabolja le a fizetésem több mint háromnegyedét, hogy kiszámítható és élhető országot teremtsen... és sorolhatnám. Magamat és családomat el tudnám tartani, ha ezek a debil elmebeteg barom állatok nem szednének el tőlem hónapról hónapra több pénzt.

És felesleges az EU-ra mutogatva hazudozni. Látszik, hogy ezek a húgyagyú seggfejek még nem nőttek ki az oviból. Amikor az első költségvetés kijött, szakértők már megmondták, hogy nem lehet tartani, mert álmodozáson alapul - mint a fidesz programjai általában. Erre matolcsi sértetten visítozott, hogy őtet mostan támadják a gonosz imperialistakapitalistatrappisták, de egyetlen adattal és érvvel sem tudta alátámasztani az álláspontját. Ennyit tud.

sárkányfő 2012.10.17. 14:23:55

@Dr. Furia: Igazad van, így frappánsabb.

Secnir 2012.10.17. 14:25:53

@fanatikus analitikus:
"Elnézést kérek a tudatlanságomért, de valaki elmondaná, hogy ez mit fog jelenteni a gyakorlatban: a NAV a korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságjavító programja keretében 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtási ellenőrzés lesz,"

szerintem még kidolgozás alatt áll. viszont kurva jól hangzik.

Sir Galahad 2012.10.17. 14:26:17

@sárkányfő: Egy dologban van igazad: "A fidesz nem tartja fontosabbnak a haza érdekét a saját pártérdekénél" Valóban, a Fidesz egy párt, és mint minden más párt, a maga érdekét tartja a legelőrébb valónak. Nem szép, hogy így van, de így van. Jó reggelt!

Ad Dio 2012.10.17. 14:26:29

@sárkányfő:

"a helyzet köztudottan még annál is rosszabb, hogy a bankok nem tudnak hitelt adni, MERT LE VANNAK SÁPOLVA"

Kiemelés tőlem.

"Figyelj, te csak írsz, vagy el is olvasod amire válaszolsz?"

Te csak írsz, vagy el is tudod olvasni amit írtál :D ?

"Szerencsétlen."

Na már ezt is tudom.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 14:27:51

@Squid: ha még sokáig válaszolgatsz neki, bemásolhatod az egész közgazdaságtan tankönyvet ide... sík hüjje hozzá.

Ad Dio 2012.10.17. 14:29:50

@sárkányfő:

"Szép tőled hogy ilyen alaposan válaszolsz neki, de ezzel épp azt érted el ami a célja volt: elterelni a lényegről a szót."

Elnézés hogy belekotyogok, de ismerem a srácot. Nem ez volt a célja szerintem :D. Én örülö a rám szánt energiának.

sárkányfő 2012.10.17. 14:30:31

@Sir Galahad:
És te is fontosabbnak tartod a Fidesz érdekét a haza érdekénél.

Azaz - akárcsak a Fidesz - te előbb vagy fideszes, mint magyar. Ez a nagy különbség közted és köztem. Én ugyanis semmiféle pártérdeket nem tartok fontosabbnak a hazám érdekénél. Ilyen nálam még csak fel sem merül.

sárkányfő 2012.10.17. 14:32:39

@Ad Dio: Igen, ezt írtam, mivel abban a kontextusban ez volt a lényeg, azt kellett kiemelni. Aztán mivel láttam hogy kötözködsz, tovább bővítettem az infókat. Tudod attól, hogy egy tendenciát több tényező is indukál, ettől még a tényezők nem zárják ki egymást. Te magyarul nem beszélsz, vagy az elemi logikával vannak gondjaid?

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.10.17. 14:33:20

Nem tudom, hogy Matolcsy új bejelentése hogyan viszonyul a szabadságharcunkhoz az imperialistákkal. Nem azért nincs megállapodás, hogy az IMF ne pofázhasson bele a gazdaságpolitikába? Erre tessék: most az EU miatt kell újabb megszorító lépéseket bevezetni.
Egy időre felfüggesztettük a szabadságharcot vagy mi van?

sárkányfő 2012.10.17. 14:33:52

@Ad Dio:
Hű bammeg, te tényleg nem beszélsz magyarul :D vagy harmadik személyben beszélsz magadról? :)) nem az ő, hanem a te célod volt a terelés, ember... hű vazze, szerintem ma már ne erőltesd a dolgokat, pihenj egy kicsit, nem vagy vitaképes...

vasgyuszi 2012.10.17. 14:34:57

Mókus ors ötletel... ekkora lúzereket :)))
Ezt hogyan védik a habzószájú fityeszesek? Pl. Bloggergejza vagy a vémiki nevu szuzmáriafeju balfasz?

Szórakoztató magyar híreket olvasni: amikor azt hiszem, hogy ennél hülyébbek és együgyubbek már nem is lehetnek, akkor kisvártatva még rátesznek még vagy három lapáttal. Eszméletlen ez a bagázs, bár a korábbiak sem voltak sokkal jobbak.

sárkányfő 2012.10.17. 14:36:31

Most mennek kell, majd később reagálok, ha jön még újabb reakció, bár ahogy elnézem kevés a válaszra érdemes :)

Squid 2012.10.17. 14:38:22

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): "Így még jobb. :-) Nem baj, remélem a nyugdíjemelés meglesz az őskomcsiknak."

Vedd bele azt, hogy ez 2010-es adat, és azóta tömegeket rúgtak ki a versenyszférából, megtöbbszöröződött a kivándorlás stb stb..

Jövőre a versenyszféra szűkülése 50.000 munkahely, 3 hete kiadott tanulmány szerint ami nem is veszi figyelembe a mai multiszopatást.

Matolcsy és Orbán megöli ezt az adózói réteget és az a 1,500 milliárd/év nem tudom honnan máshonnan fog bejönni!

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 14:39:04

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): A közszférára szükség van: oktatás, egészségügy stb. De a struktúráját meg kell változtatni, mert valóban sokan dolgoznak benne. Persze lehet fizetőssé tenni mindent (magánklinika, magániskola). Az is egy megoldás. De a sikeres országokban nem ezt alkalmazzák.

Ad Dio 2012.10.17. 14:39:35

@sárkányfő:

Figyelj a személyeskedés megspórolhatod. Rám semmi hatással nincs, de rólad nem túl hízelgő képet fest. Kár érte. Nem mellesleg élből meggátolja az érvelő diskurzust.

Szóval egyfelől nem későbbi hsz-ban "egészítetted ki" a dolgot, hanem még ugyanabban pár sorral lejjeb írtál ilyet. Amivel egyet is tudok érteni: fontos a jól felkészült, bátor vállalkozó, aki a megfelelő kockázatelemzés után elveszi a hitelt. Viszont ez valamiért hiányzik.

Pusztán empirikusan azt mondom, hogy vállalkozóból nem állunk rosszul (egy főre jutó vállalkozások száma), saját tapasztalatom szerint bátorságból sem. A harmadik hibádzik azt hiszem. Erre rávilágítandó tette fel a kérdéseimet, amik alól voltál oly szíves elfutni.

Ezzel sajnos a hozzá nem értők előtt inkompetencia feltételezésére adtál okot. Itt az idő szépíteni. Hasítsd az eget Sárkány!

Ad Dio 2012.10.17. 14:40:50

@sárkányfő: Humor. Mindegy. Esetleg szótárazd ki. H-nál keresd. ;)

Hertelendi 2012.10.17. 14:45:20

@vasgyuszi: Nem fogják védeni! Majd jól mellébeszélnek, vagy Gyurcsányoznak egy nagyot. Ja és Bajnai is... Eszükben sincs a félkegyelmű orbánnal foglalkozni. Tegnap ott fikázott egyenes adásban a meccs alatt. Na kár volt mondanom, majd 2/3-al megszavazzák a kötelező fikázást...

Meridian74 2012.10.17. 14:45:55

Ezt már el se olvastam végig, éppen elég volt az indexes cikket megnézni...

Ez is csak a megszorítások kormánya.

Hogy is volt a dal? Nem-nem-nem, nem-nem-nem, nem megyünk mi innen el...!
Én ezt átírnám a következőre és matolcsi figyelmébe ajánlanám:

Nem-nem-nem, nem-nem-nem, ennyi még NEM ELÉG...!!

Messze van még a 2014. De már nagyon várjuk. Nagyobb bukás vár rájuk, mint amit az mszp 8 év alatt össze tudott hozni magának.

nixe 2012.10.17. 14:46:32

Tüntessünk a gonosz EU ellen, amelyik nem engedi meg a 7%-os költségvetési hiányt !
Aztán tüntessünk a gonosz szocialisták ellen, akik alatt meg 7% volt a költségvetési hiány, és azért van most az ország romokban!
aztán tüntessünk a kormány ellen, hogy állandóan ellentmondásban van sajár magával!

Jenyei 2012.10.17. 14:48:15

Melyik bankok akadtak ki? Amelyeknek a tulajdonosai ott vigyorogtak kedd este Orbán mellett a díszpáholyban? Hogy azok kiakadtak volna? Ugyan már...

s 2012.10.17. 14:50:33

viktorianus blog egy mekkora geci már! Lebaszta a kommentemet, meg ki is tiltott a pofátlan paraszt, hogy rohadt volna meg az anyjában. Ide bekopírozom nektek, de ne basszátok le ti is, mert azért az kurva nagy csalódás lenne nekem. Emitt következik a szövegem:
---------------------------------------------------------
Most már a bankszámládon vezetett pénzed jön. A rohadt, kapitalista, neokolonialista, pfuj, szemét IMF miatt, hazafias érdekből. El kell venni. Elvesszük az egészet, te bazdmeg meg fizetsz rá tranzakciós illetéket, tehát egy kicsit mínuszban leszel, de mi ez ahhoz képest, amekkora mínuszban a nemzet van. A kurva életbe, és megint csak a kurva életbe. Mi mindent megteszünk, ami csak emberileg lehetséges, és most már lassan azt is, ami nem. Felfegyverezzük a hitlerjugendet, bazdmeg, azzal rontunk a dekadens IMF-re. Hazafias érdekből, mi másból, ezt a hülye is átlátja, nem hogy matolcsy. Ő, bazdmeg, aki az unorthodox szót korának legnagyobb nyelvújítójaként a dilettantizmus elfogadott szinonimájává varázsolta.

matolcsy gecifasz. Húzzál vissza anyádba te bandzsa köcsögbarom. Elég volt a brillírozásodból, mi az, hogy elég. Sok. Menjél a picsába innen, takarodjál el a gecibe. Erőszakold meg anyádat egy fagyott pingvinnel, vagy csinálj, amit akarsz, de ne itt, ebben az országban.
---------------------------------------------------------

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.17. 14:51:01

@vasgyuszi: A törzs narancstrollok? Ők úgy látszik ma nem jönnek. Jobb is így.

Boban 2012.10.17. 14:52:45

Gyuri!

Én azt mondom folytassuk, ez a 700 milliárd egy bolhacsípés, a Fekete Lovag mindig győz!

Ez az ember fordítva ül a lovon, de nem a fordítva ülés hagyományos értelmében, hogy akár még nyilazhasson hátrafelé, ha szükséges...nem bameg unortodox megoldással a hasa alá van szíjjazódva a nyereggel, a nagy péló meg veri a homlokát minden lépésnél. De ő nem jön zavarba, ő nem olyan, ő így lovagol!

egyébként miért is megy éppen a cirkusz?...hogy 3% alatt legyen a jövő évi deficit! Hoppá, de nagyon küzdünk az adósság ellen...azt a >3%-ot honnan teremtjük elő? ja, hogy kötvénykibocsátás, az jó az nem hitel ugye.

GDP növekedés, Gyurikám GDP növekedés...ez lesz a megoldás, nem is értem mit akartok, visszafizetni? minek?...nem fogod visszafizetni, de nem is kell, az államadósság nem arra való, h. visszafizessék!
Ja két mínuszos GDP-jű évet nem fogtok kibírni (ez nem csak egy szám, ennek érezhető következményei vannak) és 2014-ben választások lesznek...szerintem mondj le valami megrendült egészségi állapot miatt!

Squid 2012.10.17. 14:54:37

@Ad Dio: " Amivel egyet is tudok érteni: fontos a jól felkészült, bátor vállalkozó, aki a megfelelő kockázatelemzés után elveszi a hitelt. Viszont ez valamiért hiányzik. Pusztán empirikusan azt mondom, hogy vállalkozóból nem állunk rosszul (egy főre jutó vállalkozások száma), saját tapasztalatom szerint bátorságból sem. A harmadik hibádzik azt hiszem. Erre rávilágítandó tette fel a kérdéseimet, amik alól voltál oly szíves elfutni."

Nem érted...

Tegyük föl, hogy van egy céged! Hitelre van szükséged a gépparkod fejlesztésére, valamint az állami szabályzásnak való megfeleléshez. Bátor is vagy és bízol a jövődben, fölveszel 40 misit mondjuk erre a célra és nekikezdesz a fejlesztésnek!

Tegyük fel, hogy a "cég" mondjuk játékgépeket üzemeltet és vasárnapról hétfőre tönkremész! Elég plasztikus a példa? Az egész életed megy a kukába, de beszélhetünk itt a mobilfizetésről a dohányforgalmazásról stb stb..

A vállalkozó azért nem vesz fel hitelt aranyapa, mert nem tudja miből fogja fizetni! A belső kereslet csökken, a járulékok/adók mértéke növekszik a jogbiztonság nem létezik! Te vennél föl így hitelt?

Szerinted mi az oka, hogy tavaly NAPI!!! 1600 cég szünt meg, idén ez a szám 2000!!! Senki nem akar vállalkozni, mert kereslet nincs vagy ha van hanyatlik, és ha neadjisten jól megy akkor Viki haverjai ellehetetlenítenek esetleg nyakonbasznak egy államosítással!

Így érthető?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 14:57:28

Mondjuk a bankokat nem sajnálom... nem sajnálnám, ha azok nem rajtunk vernék le a többletköltséget. A tranzakciós illetékkel meg majd az illegális pénzmozgások fognak nőni.

" Pénteken egy népes delegáció a részleteket is megválaszolva fog küzdeni azért, hogy az EU elfogadja a mi számainkat."'
Szegény EU.

"az államkincstár is több tranzakciós adót fizet, 2 ezreléket, ebből 40 milliárd a terv."
Öööö, ez nem egyik zsebből a másikba? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 15:00:16

@Squid: Azért azt is vegyük hozzá, hogy itthon mennyi kamucég van. Volt egy kis statisztika, hogy 1 vagy 2 éve itthon 3x annyi cég volt, mint Ausztriában.

A melóhelyem ahol van, ott van 7 cég, van, de van, amelyik olyan, hogy egy irodában 3 ember, és az ott 3 cég.
Viszont a többi állításod szentigaz.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 15:00:21

@Ad Dio:
9%-os thm (ami még emberi) az deviza alapú ha nem tévedek. Így viszont
""Milyen kapcsolatban is van ez a nemzeti valutával?"
95%-ban semmilyen"
Nem áll meg.

Itt feltételezel valamit ROSSZUL, és arra alapozva válaszolsz a következőre, ráadásul nem véletlenül nem THM-et írtam (az félrevezető). Szóval: természetesen forint alapú hitelről van szó, lévén a cég bevételei is forintban keletkeznek, hülye lenne devizában eladósodni most úgy, hogy már 2 éve ismerjük a fidesz gazdaságpolitikáját, ahol egy hét alatt tudtak gyengíteni egy illetve két személyes performanszokkal 10%-ot a forinton (ugye Kósa-Szijjártó illetve Varga Mihály?)
És nem 9% THM, hanem 9% kamat. Nem mindegy.

""Milyen kapcsolatban is van ez a nemzetközi gazdasággal?"
Minimális kapcsolatban áll."
Ezt utána ki is fejtettem: minimális az itthon előállított termékexportunk mértéke (5%).

"Uh. Tudtam hogy buta vagyok, de hogy ennyire... Szóval az a képlet hogy az évről évre felvett hitel 0%-os növekedés mellet gazdaságilag életképes? Én ostoba azt hittem hogy a hitelfelvétel előtti egyenlegnek és a hitel kifutása utáninak minimum meg kell egyeznie ahhoz hogy nem csőd legyen a hitelfelvétel (természetesen a hitel arányában javulnia is illik, hiszen a hitel mindig kockázat, ami csak nyereséggel együtt ér valamit). Ehhez meg az én képletemben növekedés kell (a kérdés nem az volt hogy 1-2 évig túlélhető-e a hitelfelvétel után az ha nem követi növekedés). "
Nem, nem buta vagy, hanem leegyszerűsíted a dolgot, mint ahogy én tettem, mert túl komplex egy fórum hsz-hez.
Mit is értek ez alatt? Pl.:
"hiszen a hitel mindig kockázat, ami csak nyereséggel együtt ér valamit"
Ez pl. a fogyasztási hitelekre abszolút nem igaz, azért vettem hitelre a kocsimat, mert nem akartam kivárni azt a 3 évet amíg meg tudom venni kápéra, a kamatot betudtam annak, hogy annyival drágábban vettem a kocsit. Továbbá a folyamatos állami hitelfelvételre sem áll meg amit írtál, mert most is pl. stadionépítésre vettünk fel hitelt, meg arra, hogy a magas keresetűeknek kevesebb SZJAt kelljen fizetniük.
Egy cég esetében a hitelfelvétel ha beruházásra megy el, ami pl. költséget csökkent, és emellett még növekszik az árbevétele is, de jön Matolcsy is kibasz újabbnál újabb adókat, a meglévőket pedig emeli, akkor az eredmény ugyanott lesz. Hitel és beruházás (és az annak következtében bekövetkező költségcsökkentés) nélkül pedig már lehet bedőlt volna a cég.
Továbbá ha egy cég megfelelő eredménnyel rendelkezik, nyugodtan vehet fel hitelt, ha évekig stagnál, akkor sem kerül veszélybe. Arról nem is beszélve, hogy a beruházás lehet több év múlva hoz eredményt mint a hitel, pl. 2 éves hitel, míg a beruházás ennyi idő alatt készül el, és csak ezután kezd bevételt termelni.

De ha teljesen általánosítunk: jelenleg a KKV szektor 50%-a bőven kiegyezne azzal, ha 0%-os eredményváltozást tudna elkönyvelni, de ez nem így van. A többségnek pedig van hitele, mégsem dől be.

nyomasek 2012.10.17. 15:00:47

Amíg a kiadási oldalt nem vágják, amíg a szent tehenek vannak állandóan ajnározva, folyamatosan a reál gazdaságot teszik tönkre. Igaz ez az eddig szerepelt összes politikusra, hovatartozástól függetlenül. Mert mindegyik nímand populista barom a többségbe került inaktív réteg seggét nyalja a szavazataikért cserébe, így egyenes következmény a gazdaság termelő rétegének nyomorba döntése.
Aztán ha végre sikerült az utolsó adófizetőt is külföldre űzni, az utolsó fizetőképes vásárlót is kiforgatni mindenéből, pénzéből, vagyonából, házából, jószágából, termelőeszközéből, na akkor végre eljön a pofon, amibe végre beledöglik az egész élhetetlen, kommunista csűrhe.

Secnir 2012.10.17. 15:08:27

@nyomasek:
"nyomasek 2012.10.17. 15:00:47
Amíg a kiadási oldalt nem vágják, amíg a szent tehenek vannak állandóan ajnározva, folyamatosan a reál gazdaságot teszik tönkre."

jóreggelt :) üdvözöllek a való világban! én mondtam, hogy egyből a piros tablettát kell bekapni, nem a kéket!
:D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 15:11:19

@Boban: "ennek érezhető következményei vannak)"
Ők ezt a fogalmat nem ismerik. Illetve számukra nincs is következmény. Nem rúgják ki őket, semmi ilyesmi. Fizut kapnak akkor is. Problem?

Borenbukk 2012.10.17. 15:12:37

@ColT: Ezt az allamkincstarast nem ertem en sem. Azt sem, hogyan szandekoznak vegrehajtani. Az allamkincstar ezutan mindenkinek az adoval emelt utalast inditja, majd ropteben leveszi az adot, es az eredeti osszeg jut el a celallomasra? Ugyanannyit utal mint eddig, a tranzakcios ado megy vissza az allamhoz, akinek utaltak az meg megszopta?

nyomasek 2012.10.17. 15:15:52

@Secnir: Najó, csak épp ahogy elhangzik, hogy a TB-ből ki kel vágni aki nem fizet, vagy a 10 év szolgálati jogviszonnyal rendelkezőt tartsa el a gyereke, ne a zemberek, egyből felhangzik a kommunista-liberál kórus az emberi jogokról, szegénységről, meg különböző ökörségekről.

DSityu 2012.10.17. 15:16:25

Még egy kicsit a pénztárgépes dologról. Az egészet úgy tudom elképzelni, hogy az adómemória tartalmát naponta 1-4 alkalommal küldi el a gép. Így még kezelhető mértékű lenne a NAV oldalán is forgalom, ugyanakkor elégséges információt is szolgáltat az adózóról. DE ettől még amit nem ütnek be a gépbe, az továbbra sem létezik, mint bevétel. Viszont az egész hasznosságával kapcsolatban vannak kétségeim.

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 15:17:49

@Ad Dio: Azt el is felejtettem, ha egy cég azért vesz fel hitelt, hogy egyáltalán a piacon maradhasson a megváltozott jogszabályok miatt: nyereséges cég, aztán jön egy törvény, és vagy bezár, vagy beruházás, hitel, ami nem termel nyereséget, csak azt szolgálja, hogy életben maradjon egy nyereséges cég.
De erre lásd. már más is írta a példát a játékgép üzemeltetők:
tavaly év végén egy törvénnyel kötelezték őket sok százezer forint beruházásra, ha működni akarnak, vagy bezárhatnak, plusz az adót megötszörözték.
Voltak akik megtették. Aztán jött egy újabb törvény, és kötelezték őket a bezárásra.
Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az állam nem bukna be egy kártérítési pert emiatt.

debreceni.blog 2012.10.17. 15:22:42

"Vagy az lesz a tegnap busztendert nyert Széles Gábor kezében a molinón a felirat jövő héten, hogy „Mostantól aztán tényleg nem leszünk gyarmat", de azért még előtte lehetünk egy kicsit gyarmat? "
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3160_tundermese_remalmokkal

Én is akarok kommentelni 2012.10.17. 15:24:10

@DSityu:
Most is kap a NAV információt a pénztárgépekből.
Innentől kezdve ha már bevezetik ezt a tételes információszolgáltatást lényegtelen, hogy óránként, vagy naponta 1x. Maga az adatmennyiség mértéke is több hónapos informatikai fejlesztést igényel, nem beszélve az adatforgalom zavartalan biztosításáról, ami jelenleg fejlesztések nélkül kivitelezhetetlen.

De ugye arra te sem tudod a választ megadni, hogy azért van erre szükség, mert a jelenlegi fekete dobozok adattartalmát akár manipulálhatták is az adatszolgáltatás előtt.
Most akkor miért nem lehet majd megtenni ugyenezt?

De ez pont ugyanaz a kategória, hogy azért nem lehet levélben regisztrálni majd, mert azzal lehet csalni. De a külföldiek regelhetnek levélben. Erre volt az a kérdés, hogy akkor engedik a csalást, vagy mégsem lehet csalni? A választ szó szerint idézem: "őőőőőő"

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 15:24:38

@Borenbukk: Az államkincstárból történik az önkormányzati normatívák kifizetése. Mivel a közszolgák béréhez (eddig ezt ígérték) és a nyugdíjakhoz nem nyúlnak, így ez az egyedüli nagyobb tétel, amiből elvehetik a tranzakciós adót. Tehát csökkentik az önkorik támogatását.

Boban 2012.10.17. 15:25:05

@ColT: úgy értettem mi fogjuk erősen megérezni, h. ez nem csak egy mutató ami negatív értéket vett föl.

Ha pedig mi tömegesen megérezzük, akkor azt 14-ben ők is érezni fogják, ezeket nem a fizetés motiválja, hanem a hatalom...de az ki lesz csavarva a kezükből. Istenem micsoda hisztit fog csapni ez a büszke 4 v.5 gyerekes családapa.

Pedig még mindig nem vagyunk nagy szarban, csak rá kéne lépni a helyes útra, persze ehhez előbb hamut kell szórni a fejre...na ezért nem értem a Kedves Vezetőt, h. miért nem viteti el a Gyurival a balhét, valami kirakatper keretében.

DSityu 2012.10.17. 15:33:02

@Én is akarok kommentelni: Azt hogy minden egyes beütött tételt beküldjön, kizártnak tartom, mert szerintem többe kerülne az üzemeltetés, mint amennyit hozhat. Viszont adókulcsonként összesítő sorok, az már sokkal kisebb adatmennyiség.
"De ugye arra te sem tudod a választ megadni, hogy azért van erre szükség, mert" NEM, én nem akarok megválaszolni semmit, legfeljebb megérteni, de az sem könnyű...

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.10.17. 15:39:07

@ColT:

"Nem egyikbööl a másikba megy...?"

Nem. Ugyanis a családi pótlék/stb egyfajta fizetési módja a családi pótlékra jogosultaknak, és ez lesz "megadóztatva".

Bár én nem állnék meg ENNYINÈL.
Egyszerüüen nem adnék alanyi (állampolgári) jogon senkinek sem gyes meg kisfaszomokat, hanem csak a ledolgozott évek után kaphatna mindenki. Schluß.

felcsutisuttyo 2012.10.17. 15:44:51

Most már csak addíg bírjuk ki amíg ELEGENDŐ LÁMPAVAS ELKÉSZÜL:)

sárkányfő 2012.10.17. 15:49:38

@Ad Dio:
Nem érdekel rád milyen hatással van, ha hülyeségetek írsz, tőlem szépen megkapod hogy hülyeségeket írsz, ha pedig terelsz, akkor azt is megkapod. Az hogy rólam milyen kép alakul ki, amiatt meg ne aggódj, nem kérek az álszent aggodalmadból. Amúgy ha tényleg nem érdekelni hogy minősítelek, nem is reagálnál rá.
Aki itt élből megakadályozza az érvelő diskurzust az meg te vagy, aki a legtriviálisabb dolgokba is belekötsz.

Az, hogy a bankok visszafogják a hitelezéseiket, az tény. Értem én, hogy ezt te próbálod rákenni a magyar vállalkozókra, akik nem kérnek hitelt, de ez így ebben a formában teljesen hamis képet fest a valóságról. Egyrészt a magyar vállalkozók is a kormány totális dilettantizmusa miatt kialakult helyzet miatt nem mernek vállalkozni, bővíteni, haladni, hiszen teljesen kiszámíthatatlan a magyar helyzet, meg csökken a fogyasztás, stb., a teljes forrás-elapadás miatt mélyponton a fizetési hajlandóság, még az elvileg ebben a helyzetben is életképes vállalkozásokat is megfolyt az áttéteken keresztül a többi vállalkozás elsorvadása. Másrészt a bankoknak sincs esze ágában sem hitelezni, amikor bármilyen eredményüket azonnal pénzelvonással büntet a kormány (vagy ha nincs eredmény, azt is, tök mindegy), nem is szólva arról, hogy konkrétan közelharcot kell vívniuk a hatalom szereplőivel (lásd Hódmezővásárhely - Lázár János - CIB bank) a korábban kiadott hiteleik visszafizetéséért. Ezek, meg a bankadók, meg a kormány folyamatos szószegései új helyzetet teremtettek. Ilyen suttyó balkáni országban amit Orbánék csináltak ebből az amúgy is elég szar állapotban lévő országból, csak a bolond nem veszi figyelembe mennyire megnőtt a hitelkihelyezés kockázata. A bankok pedig nem bolondok, védik magukat, mindenki más is ezt tenné a helyükben. Ez az a tény, amit te folyamatosan relativizálni akarsz, meg elterelni róla a figyelmet, meg süketelni.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 15:50:25

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: Hmmm... Ugye normál esetben 18 évesen kezdi a nagybetűs életet az ember. Ha egyetemet végez tolódik. Akkor dolgozzanak a nők 4-5-10 évet? Aztán szüljenek? A gyes és gyet mostanság összege 28.500,- Ft. Hidd el, nem ezért szülnek a nők.

hondamonda 2012.10.17. 15:51:25

@Secnir: Minel tobb embert kell kiszabaditani a Matrixbol. Ha elegen vagyunk, akkor talan ra tudjuk iranyitani a koz figyelmet a valodi problemara.

Ad Dio 2012.10.17. 15:54:28

@Squid:

"Aranyapa"? :D.

Ez ma a sokadik új információ magamról. Remélem jön még :D.

Szóval az Aranyapa nem értette félre a dolgot. És teljesen egyetért veled ebben a dologban. A kormány gyors és kiszámíthatatlan váltásai nagyon rosszul befolyásolják az amúgy is törékeny tervezhetőséget.

Viszont ez csak egyike a hitelt felvevő mérlegelésének. Egy sereg másik is van, amire utaltam, de egyelőre aligha vettek az urak róla tudomást. Valószínűleg tévedek, de cáfoljatok.

A hitel előtti mérlegeléshez nem tartozik hozzá a többi általam említett körülmény?

Ad Dio 2012.10.17. 15:57:10

@Én is akarok kommentelni:

Ez a cégenek csak abban az esetben éri meg, ha abban reménykedik, hogy egy bizonyos rossz szituáció után növekedés várható. A felvett hitel ugyanis plusz kiadás ugye.

Vagy olyan céget képzeljek el, aminek óriási profitja van (amiből simán kifutja a hitel), de mégis a túlélésért küzd hitelekkel?

akakukk 2012.10.17. 15:57:45

A bankado kerdeserol lenne egy kerdesem. Vegul is mi az ado alapja? Mert ha a nyereseg, akkor az miert fogna vissza a hitelezest? A kikozvetitett penz nyilvanvaloan nem nyereseg, tehat azt nem lehet adoztatni. Nem vagyok kozgazdasz, valaki elmagyarazna igazandibol mi is ez a bankado?

Ad Dio 2012.10.17. 15:58:20

@Én is akarok kommentelni:

"Nem vagyok teljesen biztos abban, hogy az állam nem bukna be egy kártérítési pert emiatt."

Pereljenek és nyerjenek kártérítést. A nyerőgépek nem fognak hiányozni - azt hiszem ebben egyetértünk.

Squid 2012.10.17. 16:00:03

@Ad Dio: "Viszont ez csak egyike a hitelt felvevő mérlegelésének. Egy sereg másik is van, amire utaltam, de egyelőre aligha vettek az urak róla tudomást. Valószínűleg tévedek, de cáfoljatok.

A hitel előtti mérlegeléshez nem tartozik hozzá a többi általam említett körülmény?"

Miről vegyek tudomást? HA hitelt veszel fel a leglényegesebb pont, hogy tudod e fizetni! Minden más simán részletkérdés kategória.

sárkányfő 2012.10.17. 16:00:15

@Ad Dio: Ha humorizálni akarsz, próbálj meg humoros lenni. Ha meg ez nem megy, ne erőltesd. Pláne akkor nem, ha közben az egészről lerí, hogy az csak egy szánalmas próbálkozás ismét elterelni a szót a korábbi tereléseidről...

Mivel itt már jó ideje terelgetsz, ezért épp ideje újból leírni azt az eredeti, és triviális állításomat, amiben te - bár hozzáértőnek sejteted magad - kételkedtél: a hitelezés eminens és nyilvánvaló nemzeti érdek. És attól még, hogy Széchenyi nem tudhatta, hogy 2012-ben a gőzhajó elavult technológia lesz (talán nem is akart 200 évvel előre jósolni), attól még teljesen igaza volt abban, hogy a gazdasághoz kell a tőke, és egy érdemi tőke nélküli országban a hitel tudja a kellő tőkét biztosítani. Ez egyébként csak Széchenyi korában lehetett nagy újdonság, ma már teljesen evidens, és köztudott.

Tehát amikor Orbán a magyar bankrendszer tudatos kinyírására játszik, akkor a magyar gazdaság kulcsfontosságú, a gazdaság egészét olajozó részelem kinyírását erőlteti, síkhülye agymosott bankellenes demagógiának bedőlő szavazói tapsvihara közepette, akik soha nem fogják felfogni, hogy ennek (is) köszönhető, hogy rosszabbul élnek, és hogy az ország recesszióba fordul.

Heim Péter, aki elég jobbos, sőt fideszes, konkrétan megmondta tavaly amikor a bankadót kitalálták, hogy recesszió lesz a vége... De sebaj, remélem Karácsonyra még tovább emelik a bankadót a nyolcszorosára, hátha beérjük a görögöket a recesszióban, a fideszesek álló tapsvihara és örömmámora közepette....

gnme 2012.10.17. 16:05:49

szegény öregségi nyugdíjasok

próbálom elképzelni apám arcát, mikor bemondja majd matolcsy, hogy ..hát akkor most a nyugdíjakból is lefogunk 5 - .. 10- ... 20%-ot, mert a kutya nem baszik

"un" ortodox lesz

Ad Dio 2012.10.17. 16:08:14

@sárkányfő:

"Nem érdekel rád milyen hatással van, ha hülyeségetek írsz, tőlem szépen megkapod hogy hülyeségeket írsz, ha pedig terelsz, akkor azt is megkapod. Az hogy rólam milyen kép alakul ki, amiatt meg ne aggódj, nem kérek az álszent aggodalmadból. Amúgy ha tényleg nem érdekelni hogy minősítelek, nem is reagálnál rá."

Csak finoman utaltam a dologra. Szíved joga milyen képet festesz magadról. Lehet ilyen ember vagy és akkor ez egy nagy őszinte tükör. Becsülendő.
Egyszer utaltam rá Nálad, többet nem fogok, igérem.

"Aki itt élből megakadályozza az érvelő diskurzust az meg te vagy, aki a legtriviálisabb dolgokba is belekötsz."

Egyfelől ez mint a kialakult diskurzusból is látszik egyfelől nem triviális, másfelől had kérdezzem meg milyen jogon döntöd el hogy miről szabad és miről nem beszélgetni itt? Ahelyett hogy itt puffogsz, szállj be!

"Az, hogy a bankok visszafogják a hitelezéseiket, az tény. Értem én, hogy ezt te próbálod rákenni a magyar vállalkozókra, akik nem kérnek hitelt, de ez így ebben a formában teljesen hamis képet fest a valóságról"

Ha figyelmesen elolvasod még egyszer amit írtam, talán számodra is kiderül, hogy semmit nem akarok "rákenni" a magyar vállalkozóra. Arra igyekeztem rávilágítani, hogy a jelenlegi meglehetősen komplex szituációban a felelős hitelfelvétel nagyon is problémás. Enne a problematikának a sarokpontjait bátorkodtam felvázolni a saját szemszögemből. Mintegy kiegészítendő a felmerült kérdéseket. Amelyeket egyetlen szóval sem tagadtam, vagy relativizáltam.

"Ez az a tény, amit te folyamatosan relativizálni akarsz, meg elterelni róla a figyelmet, meg süketelni"

Nem lehet hogy "kicsit" egybites a világképed? Vannak benne a jók meg a rosszak és aki nem ért egyet minden egyes szavaddal, az nincs veletek, hanem ellenetek van és rossz?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 16:18:27

@Engedjetek el kutyák, a Lajoséknak töröm az utat!: Nekem ez azért fura.
A csp-t az állam fizeti. Azt adóztatva, vagy a végfelhasználó kap kevesebbet, vagy az államnak van egy plusz "költsége", max. akkor egy másik szervezethez folyik be, és?

A ledolgozott évek utáni gyes mondjuk elég morbid, és cseppet sem humánus, de hogy elég sok "naccaládosz" ember kihullana a kedvezményezettek köréből, az tuti.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 16:19:36

@Boban: De, nagy szarban vagyunk.
Mi persze, hogy meg fogjuk érezni, ez kérdéses volt?

sárkányfő 2012.10.17. 16:22:48

@Ad Dio: Te csak aggódj a saját magadról kialakult képről, az ugyanis eléggé szarul áll... az eddigi hülyeségeid mellé még az álszentség is szépen feljött, bár simán beleillik az összképbe.

Az, hogy te belekötsz egy triviális dologba, az nem jelenti azt, hogy attól kezdve már nem lesz triviális. Tőke nélkül nincs gazdasági fejlődés, elemi szint. Beleköthetsz a gravitációba is, attól az még triviális marad.

Soha sehol nem kötöttem ki hogy miről lehet beszélgetni, látom a terelés mellé már a szavaim kiforgatása is bejött, szépen süllyedsz lefelé, gondolom még fogod fokozni is... tényleg, ki is mondta hogy nem érdemes személyeskedni? Csak nem te aki most személyeskedsz?

A további kavarásod hidegen hagy, a gazdaságról lehet komplexen beszélni, de minden komment nem lehet egy 20 oldalas tanulmány (és az is simán kevés lenne), az ember nyilván arra reagál, ami a lényeg, és azt emeli ki a sok tényező közül, amit az adott kormányzati intézkedés leginkább érint. Te pedig nem árnyalni akartad a képet, hanem konkrétan kételkedtél az állításban (ezt írtad: "plauzibilis"), e kettő nem ugyanaz, lám, már a saját szavaid sem vállalod.

na most mi jössz? tereléssel? relativizálással? személyeskedéssel? szavaim kiforgatásával? hajrá, eddig is ügyesen csináltad...

Ad Dio 2012.10.17. 16:29:05

@sárkányfő:

Egyél több édeset. Főleg a csoki jó, mert az közvetlenül segít az endorfin termelődésben.

Szóval Te a hitelt mint a gazdaság egyedül üdvözítő és életben tartó tényezőjét emlegetted, én meg bátorkodtam azt állítani, hogy a jelen helyzetben nem csoda hogy sokan nem vesznek fel hitelt. Ráadásnak azt is állítom hogy nem is baj.
Azt is állítom, hogy ez nem azért van mert a bankadó miatt szegény bankok csak drágán adhatják a hiteleket (a bankhitelek drágulásának csak egyik ráadásul igen kicsi eleme a bankadó). Állítom hogy a bankok adnának örömmel, de a vállalkozók - nem kis mértékben a közelmúltbeli összeomlásokon okulva - nem vesznek fel hitelt. Szerencsére más forrásaink is vannak. Erre említettem az EU-s pályázatokat, a külföldi tőke bevonását, illetve olyan területek, előnyök kiaknázását, amiben piaci előnyünk van.

Amit nem állítottam, az az hogy a kormány minden döntése helyes volna vagy hogy nem lehetne jobban csinálni.

Amit ezzel kapcsolatban állítok, az az hogy az államháztartás egyenlegének javítása elemi érdekünk, az államadósság legalább szinten tartása és az IMF megállapodás szintén, illetve a kormány nagy hibája szerintem is a gyors változtatások által gerjesztett bizonytalanság. Ennek felszámolása megint csak alapvetően fontos.

Ad Dio 2012.10.17. 16:30:33

@sárkányfő:

"Tőke nélkül nincs gazdasági fejlődés"

Tőke meg csak hitelből lesz :D.
Te nem vagy vállalkozó, had találjam ki.

Geza 2012.10.17. 16:30:58

@sárkányfő:
" ideje újból leírni azt az eredeti, és triviális állításomat...: a hitelezés eminens és nyilvánvaló nemzeti érdek. "

A _fejlesztési_ hitelezésre ez igaz, de arra is csak akkor, ha a fejlesztés megtérül és hasznot hoz.
Nem igaz viszont az olyan fejlesztésre, ami nem növeli a hatékonyságot ill. pláne nem a fogyasztásra.

Ami melletted szól:
Ha van egy kézi esztergám amivel 10 év alatt termelem ki egy CNC eszterga bekerülési költségét, akkor hitel nélkül 10 évig gürizhetek, míg váltani tudok a hatékonyabb technológiára.

Ha ugyanezen költséget a CNC esztergával fél év alatt kitermelném, akkor még évi 100% kamatra is megéri kölcsönt felvenni, mert akkor azonnal megvehetem az új gépet, azzal egy éven belül kitermelem az árát és a kamatot, és a 2. évtől már magamnak termelek - 20x hatékonyabban.

Ami viszont ehhez kell:
- Hogy kapjak elég munkát, mert ha az új gépet nem tudom kihasználni, akkor nem lesz több bevételem, és nem tudom miből visszafizetni a hitelt. Azaz kell egy működő gazdaság, ami ellát munkával.
- Hogy az új géppel tényleg 20x hatékonyabban termeljek, mert ha pl. csak 4 év alatt termelné ki az árát, akkor már csak évi 10%-os kamatra éri meg hitelt felvenni, hogy 10 évnél hamarabb fizessem vissza. Azaz érdemi hatékonyságnövelő fejlesztés kell a hitel mögé.

Szerinted a jelen viszonyok között a bankok által kihelyezett hitelek milyen hányada lett
- szimplán felélve, azaz nem fejlesztésre vagy reális piaci igényt kielégítő vállalkozásra fordítva (akár kényszerből, akár hülyeségből)
- olyan vállalkozás fejlesztésére fordítva, ahol a megtérülés nem volt rendesen felmérve
- ahol a megtérülés fel lett mérve, de a piaci igények beszűkülése miatti üresjárás miatt mégsem tudta a becsült hozamot kihozni
- és végül az egyetlen pozitív eset: ahol a hitel tényleg hasznos volt?

Segítség a becsléshez: a visszafizetetlen hitelek mind az első három kategóriába esnek...

Summa summárum: Bár alapvetően _tud_ hasznos lenni a hitel, de csak ésszel alkalmazva, és semmiképp sem úgy, hogy amelyik reklám nem gyógyszert tukmál, az hitel akar rám sózni.

Ad Dio 2012.10.17. 16:37:17

@sárkányfő:

"Soha sehol nem kötöttem ki hogy miről lehet beszélgetni, látom a terelés mellé már a szavaim kiforgatása is bejött, szépen süllyedsz lefelé, gondolom még fogod fokozni is... tényleg, ki is mondta hogy nem érdemes személyeskedni? Csak nem te aki most személyeskedsz?"

Ha ez így van, akkor azt honnan tudod, hogy melyik téma terelés és melyik nem az. Ez igen fura szituáció. Bármiről lehet beszélni, de terelni ne tereljünk. Hát kérlek. Akkor bizonyosan merő tévedés áldozata vagy: én ugyanis nem terelek, hanem a magam észjárása szerint folytatom a témát, arra is rávilágítva, ami a Te megnyilatkozásaidból szerintem hiányzik.

Na akkor ezt is tisztáztuk: Te nem akarod megmondani hogy miről lehet beszélni, én meg nem terelek, csak rosszul értelmezted a szavaimat.

Helyes. Akkor akár reflektálhatnál érdemben is mindarra amit tévedésből terelésnek véltél.

hulyeinformatikus 2012.10.17. 16:37:52

@sárkányfő: "Tőke nélkül nincs gazdasági fejlődés, elemi szint. Beleköthetsz a gravitációba is, attól az még triviális marad."

A tőke csak egy része a termelői erőforrásoknak.

Silent Bob 2012.10.17. 16:38:29

@Dr. Furia: Biztos ezért olyan makkegészséges mindenki Afrikában. :D

Ad Dio 2012.10.17. 16:39:21

@Geza:

Látod Sárkány Úr: van aki egyből megérti mi a szituáció.

gnme 2012.10.17. 16:40:46

mindig jókat röhögök a pályázati úton beszerzett cnc-s gépek tulajain

mondom, ez a horizont cnc-s, akkor miért manuális üzemben megy?

...sokáig tart a programokat megírni, különben is minden gyártmány más és nézd meg, négy darab kell csak b+ ebből is, sokkal gyorsabb és olcsóbb ha kijelző szerint megmarja oszt kész

(.. aha)

ez a cnc marócella mérnem megy, a szerszámtár televan szerszámmal b+, nem kétfillér volt se a gép se a szerszámbefogók+lapkakészletek ...

nem éri meg programot szenvedni rá b+, mert nincs állandó megrendelés, néha kell valami 5-10 darabszámban

(...aha)

fvipera 2012.10.17. 16:42:14

@RexpecT: úgy érted megvonnák az EU támogatást simicskától?

Ad Dio 2012.10.17. 16:42:24

@gnme:

Ennél már csak az a szebb ha be sem állítják, hiszen úgysincs aki értene hozzá. Persze eladni nem lehet, úgyhogy arra jó, hogy ha kérdezik, VAN.

:D

gnme 2012.10.17. 16:48:46

@Ad Dio: ebben az országban magánkézbe (kis és közepes cég) ökörség ilyen gépet venni
bárki bármit egy tollvonással visszamond, számlát nem fogad be - visszaküld, okol, hibáztat, zsarol (tigáz)

ez egy romhalmaz, nem ország

DexterMorgan78/Séfbácsi 2012.10.17. 16:51:15

Ismét egy fasza videó az Indexen:

index.hu/video/2012/10/17/a_csomag/

A kormányszóvivő arckifejezése, hanglejtése no comment kategória.

RexpecT 2012.10.17. 16:54:15

@fvipera:
Az egy másik téma, hogy kik nyerik a pályázatokat, melyiknek mennyi értelme van, de a lényeg, hogy embereket foglalkoztatnak.

Bambulka 2012.10.17. 17:01:31

Azért elképzelem ahogy Matolcsy hazamegy és eltünődik...

Vajon jól végzem a munkámat ?
Megbizható vagyok, korrekt vagyok a partnereimmel - ez esetben a gazdaság szereplöivel ?
Szakmai körökben elismert szakembernek számitok ?
Ha hibázom, szembe merek e nézni vele vagy elsumákulom, másra kenem ?
Megvan már a repülőjegyem hogyha menekülnöm kell majd ?

sárkányfő 2012.10.17. 17:13:42

@Ad Dio:

Hidd el szánalmas, ahogy egyre erőltetettebben próbálsz humoros lenni. Már elsőre sem volt vicces, és azóta csak még kínosabb...

"Szóval Te a hitelt mint a gazdaság egyedül üdvözítő és életben tartó tényezőjét emlegetted, "

Ezt így ebben a formában soha sehol nem írtam le, és nem is gondoltam és nem is igaz. Te tényleg azt hiszed, a szavaim kiforgatása menni fog? Hogy én ezt hagyom? Nem látod mennyire nyilvánvaló, hogy már annyira nem tudsz mit írni, hogy kínodban kiforgatod a szavaim, csak hogy legyen mibe belekötnöd?

Ez volt az utolsó dobásod, ennyire folyamatosan inkorrekt emberrel nem fogok csevegni. Most még válaszolok, de vagy erőt veszel magadon, és megpróbálod az elemi tisztesség minimumát betartani, vagy beszélgetsz tovább magaddal, és majd akkor is jól kiforgatva az álláspontom jól rám sütöd hogy azért nem válaszolok, mert megfutamodok...

És továbbra is: hiba hajtogatod csökönyösen, hogy a vállalkozók nem akarnak vagy nem tudnak hitelt felvenni, ez egy kicsit sem cáfolja az én állításom, miszerint a bankadó tovább szűkíti a bankok részéről a hitelezési hajlandóságot és képességet. És ez az, amiért te pánikszerűen el akarod terelni a figyelmet már jó ideje, vajh miért? Vajh miért bántja a te kis szemedet, hogy Orbán újabb csapást mért a hitelezés visszafogásán keresztül a magyar gazdaságra, hogy újabb nagy lépést tett Orbán afelé, hogy recesszióba döntse 2012 után 2013-ban is Magyarországot?
Az meg egyszerűen nem igaz, hogy a bankok adnának örömmel. Frászt adnának, a bizonytalan helyzetük miatt folyamatosan szigorítják a hiteleik kiadását, azaz megnehezítik a hitelhez jutást. Ez evidens önvédelmi reakció a részükről. Az egy szép duma hogy adnának örömmel, én is ezt mondanám ha bank lennék, és tuti, ezer százalékosan biztos vállalkozásnak örömmel adna bárki hitelt jó pénzért. Ilyeneket könnyű mondani, ennek nincs semmi tétje, de a valóság kicsit más. A valóságban nehezebb hitelhez jutni egy cégnek, mint pár éve. Idézem: "a balti országokat leszámítva egyetlen régiós EU-tagállamban sem zuhant úgy össze a belföldi banki (!) hitelezés a vállalatok felé, mint Magyarországon." Ez tehát tény. És az is tény, hogy a beruházások zuhannak, ami több évre előre megalapozza az ország minimum stagnálást, ha nem recesszióját. Ezt sikerült elérnie az Orbán-kormánynak.

"Szerencsére más forrásaink is vannak. Erre említettem az EU-s pályázatokat, a külföldi tőke bevonását, illetve olyan területek, előnyök kiaknázását, amiben piaci előnyünk van."
Jajaja... csak úgy ömlik hozzánk a külföldi tőke, jönnek a beruházások....
"A kilátásokat rontja, hogy a növekedési potenciált előre jelző beruházási ráta (bruttó állóeszköz-felhalmozás/GDP) − amióta rendelkezésre állnak erről statisztikai adatok − még soha nem volt olyan alacsony, mint az idei második negyedévben. Szakértők szerint a gazdasági felzárkózáshoz szükséges legalább 22-25 százalékos rátát a térség legtöbb országában sikerül elérni, ám Magyarországon ez a mutató 16,4 százalékra esett (egyébként két éve van már a 20 százalék alatti régióban). A magyar gazdaság tehát tartósan leválik a régiótól is."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/10/a_novekedesnek_mar_remenye_sem_maradt/#

Ps:
ha lehet választani a szavaim kiforgatása, a csúsztatás, a mellébeszélés, és a rossz humor közül, akkor inkább az előbbieket válaszd, mert a szánalmasan erőltetett szellemességek tényleg siralmasak.

sárkányfő 2012.10.17. 17:14:30

@Ad Dio:
"Tőke meg csak hitelből lesz :D."
Ezt hol írtam te kis hazug?

sárkányfő 2012.10.17. 17:15:53

@Geza:
Biztosíthatlak, nem a plazmaTV hitelekről beszéltem eddig.

sárkányfő 2012.10.17. 17:23:01

@Ad Dio:
Értem én, hogy már kínos neked maiket korábban írtál, de az történt, hogy állítottam valamit, amit te kétségbe vontál (sznob módon idegen szóval, mindegy), és elkezdtél olyan dolgokról beszélni, amik vagy igazak, vagy nem igazak, de tök mindegy is, mert nem cáfolják amit írtam, hanem legfeljebb mellé lehet tenni. Ha érdemben alátámasztottad volna a kétkedésedet, akkor még rá lehet fogni, hogy a saját logikád szerint haladtál, de nem ez történt, csak a témában írtál egyéb dolgokról úgy téve, mintha ezek alátámasztanák az állításommal szembeni kételkedésedet. Látod, ezt hívják terelésnek.
Azt meg, hogy úgy tettél, mintha én tagadtam volna azokat, amiket te leírtál (noha eleve nem is azokról írtam), vagy hogy kizárólagosnak állításnak fogalmaztam volna meg amit írtam, na látod ezeket meg a másik szavainak kiforgatásának hívják. Sunyi egy alak vagy.

NYJetsTD 2012.10.17. 17:38:28

A bankoknak pofa be, az utóbbi két évben is simán tovább tolták a terheket, közben pedig nyalták viki kezét. Ha ennyi, akár revolverként használható pénzzel és kapcsolati tőkével nem tudták elérni, hogy a kormány felfogja, ez az út hazavágja a beruházásokat és a növekedést, akkor nem érdemelnek mást.
A kormány maffiózóként (elnézést tőlük, ennél még ők is korrektebbek) simán felrúg egyességeket, szerződéseket. Ne csodálkozzon, ha vele is ezt teszik majd nemsokára...
Komoly összegbe mernék fogadni, még ebben az évben lesz két-három sok száz milliárd manis nemmegszorításos megszorításuk...

húzzad neki shakespeare 2012.10.17. 17:48:59

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): A nyugdíjasok háromnegyede olyan csóró, hogy télen majd megvész az isten hidegétől, élelmiszer helyett pedig szinte moslékot kell ennie!
Anyám végig gürcölte az egész életét (a drága jóságos két keze olyan kemény mint a fakéreg), és ezért most kap ötven egynéhány-ezer Forint nyugdíjat.
Újságot már rég nem járat (nem telik rá), este a villanyt is hamar le kell kapcsolni.
Fiatalon Ő is szép jövőről álmodott, nyugodt idős évekről.
Ehelyett ha jön a postás és hozza a sárga csekkeket, azt remegő kézzel, félve bontja ki (Lesz-e miből befizetni?).
Ő már öreg, nem tud bizniszelni, nem mehet külföldre munkát vállalni.
Egy becsületben ledolgozott élet után csak a nyomorúság, és a kilátástalanság az osztályrésze!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.17. 18:26:38

@Dr. Furia: Nem volt hitel?
Akkor, h lehettek adósrabszolgák? (ötödikes anyag)
Amint látod, akkor biza a mainál jóval keményebb feltételű hitelek voltak.

Squid 2012.10.17. 18:29:10

@Ad Dio: "Erre említettem az EU-s pályázatokat, a külföldi tőke bevonását, illetve olyan területek, előnyök kiaknázását, amiben piaci előnyünk van. "

Fogalmad nincs hogy működnek az EU pályázatok igaz? Nézz utána például az EU által támogatott Kombinált Mikrohitelnek ami a KKV szektorra van belőve! A buktató egyrészt az, hogy utófinanszírozott, másrészt a pályázatíró cég kapásból lehúz 8-10%-ra azért hogy megnyerd.

Külföldi tőke menekül az országból, nem tudom te milyen gazdasági forrásokból tájékozódsz, de jelen pillanatban 16% a befektetési ráta ami a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. A mostani helyzet szerint a tőkebefektetés olyan alacsony, hogy az amortizációt SEM fedezi! Remélem nem kell levezessem ez mit jelent, párosítva a jogbiztonság teljes hiányával, az államosításokkal, az adószabály perpetuum mobile-val nyakonöntve...

No ezekhez képest leszel szíves nekem felsorolni pár piaci előnyt ami, kiaknázható és képes a fenti kockázatok ellensúlyozására olyanképp, hogy egy PNL analízisban pozitívba viszi a dolgot!

Köszi!
u.i: ne fáradj, az utolsó mondat költői kérdés volt!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.10.17. 18:30:22

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nyilván azért ment tönkre a jobbágyfelszabadításba a földesurak többsége ( a dzsentriről nyilván hallottál már), és azért erősödött meg tőle anyagilag a parasztság (nagyobbik része), és persze azért is indult robbanásszerű gazdasági fejlődésnek az ország.

s 2012.10.17. 18:31:46

Vegyél bazdmeg egy baltát. Annak az áfáját máris becsengetted az államkasszába, ugyebár. Basszad szét vele a hűtődet, a mosógépedet, a TV-det. Basszál szét vele mindent, amit otthon találsz. Ekkor ugye ezeket meg kell venned megint, tehát pörög a gazdaság, mint matolcsy fasza hegyén az anyja nyelve, hogy a gecije is legyen általa lenyelve. Ezek után tedd a következőt - ez már nem kötelező, csak a plusz pontokért megy. Basszad szét matolcsy hülye fejét, annyira, hogy safarov irigykedve bámulja az erről készült videó összefoglalót. Basszad szét továbbá orbán, varga, lázár, kövér és mindenki más kibebaszott idióta faszfejét, akit csak találsz ebből a szánalom csürhéből. Kérj utána menedékjogot az azeriektől. Simán meg fogod kapni, és egyébként hőssé avatnak. Ha ők nem, én mindenképp.

Squid 2012.10.17. 18:33:05

@huzzadneki shakespeare: "A nyugdíjasok háromnegyede olyan csóró, hogy télen majd megvész az isten hidegétől, élelmiszer helyett pedig szinte moslékot kell ennie!
Anyám végig gürcölte az egész életét (a drága jóságos két keze olyan kemény mint a fakéreg), és ezért most kap ötven egynéhány-ezer Forint nyugdíjat.
Újságot már rég nem járat (nem telik rá), este a villanyt is hamar le kell kapcsolni.
Fiatalon Ő is szép jövőről álmodott, nyugodt idős évekről.
Ehelyett ha jön a postás és hozza a sárga csekkeket, azt remegő kézzel, félve bontja ki (Lesz-e miből befizetni?).
Ő már öreg, nem tud bizniszelni, nem mehet külföldre munkát vállalni.
Egy becsületben ledolgozott élet után csak a nyomorúság, és a kilátástalanság az osztályrésze!"

Megértem hogy sajnálod, és igazad is van!

Ellenben képzeld el mi lesz amikor generációnyi adó és járulékcsaló/kényszervállalkozó, nyugdíjba megy 30 év minimálbér után! Édesanyád nehéz helyzeténél milliók fognak rosszabbul élni a korfa és az elöregedés alakulása miatt. No akkor, majd akkor jusson eszébe mindenkinek a nyugdíjvédelem, selmecistől és orbánostul!

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 18:35:45

@Squid: Basszus, no ezt kéne a normális törvényalkotással kikerülni.

Squid 2012.10.17. 18:36:27

@bella _ciao: "Basszus, no ezt kéne a normális törvényalkotással kikerülni."

Már mire gondolsz pontosan?

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 18:40:42

Valami olyasmire, hogy nyugdíjplafont állapítanának meg. Kb. 200 ezerben meg lehetne egyezni.

ketroot 2012.10.17. 18:41:48

Giró aszonta, hogy nem nő a rezsi majd, mert a kormány befagyasztotta!

:D

óbazdmeg.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 18:45:04

@Squid:
Meg a minimumban, ami a mindenkori minimálbér 90%-a:

Squid 2012.10.17. 18:47:41

@bella _ciao: "Valami olyasmire, hogy nyugdíjplafont állapítanának meg. Kb. 200 ezerben meg lehetne egyezni."

A törvény szart sem ér sajnos, ez elemi matematika!

Jelen pillanatban, egy aktívkorú keresőre jut 1,4 nyugdíjas, ez a szám 20 év múlva 2,1 nyugdíjas lesz per kereső optimista becslés szerint.

Innentől nem olyan nehéz kitalálni hogy a nagyságrendbeli különbség mit fog eredményezni, HA egyáltalán a nyugdíjrendszer még létezni fog akkor...

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2012.10.17. 18:52:26

@Squid: Értelek. De közben létre kell hozni az egyéni számlás rendszert (ígérték, amikor felszámolták a MANYUPOT), hogy láthassa mindenki a befizetését. Persze, lesznek vesztesek, pont a saját korosztályom.

ketroot 2012.10.17. 18:57:02

"USE, 2012. október 17., szerda 12:26
Számoljunk csak.
Mit tudnak rám tolni.
Maximum a két ezrelék tranzakciós adót.
Bár versenyezhetnek is a bankok, hogy átvállalják ügyfél megtartási vagy szerzési pozíciójuk miatt. Ez nem összeg nekik cserébe éves díjat, sms küldési járulékot és a többi szinte felsorolhatatlan mennyiségű járulékot beszedhetik tőlem.
De tolják csak rám és családomra:
Havi nettó 300.000 ft-nál 600ft azaz éves szinten buktam 7,200 ft.-ot.
Cserébe nekik 72 milliárdot kell befizetniük amit nem tőlem hajtanak be.
Köszönöm Matolcsy úr!
Így folytatja most már Önökre szavazok."

félelmetes.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 19:00:40

@ketroot: Basszus, de nagy Isten állatkertje és milyen alacsony a kerítés...

ketroot 2012.10.17. 19:01:38

@csizsikpizsik - pique takarodj!:

Most olvasom a többi hsz-ét, elég durván tolja :D

ketroot 2012.10.17. 19:04:17

"@csizsikpizsik - pique takarodj!:

ezt még beírom:

A félkegyelmű "elemzők" még mindig nem fogták fel, hogy hiába riogatnak, a hiány akkor is 3% alatt marad! (Legnagyobb sajnálatukra.)"

komolyan nem értem, hogy ilyenkor mi játszódik le a manus fejében?

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 19:09:06

Elolvasva a kommenteket két dolog világos:
1. a közgazdasági alapfogalmak, a pénzügyi alapfogalmak egészen egyszerűen dunszt szinten nincsenek meg a magyarok javánál így nem csoda, hogy egy politikai kóklert szavaztak maguk fölé aki egy közgazdasági kóklert vett maga mellé hogy egy komplett maffiacsaládot tegyen nagyon gazdaggá egy pici, kaotikus, végletekig megosztott országban.
2 Orbán teljesen hülye ha az érte még mindig lelkesedő, a lázálmait vígan kiszolgáló elszegényedő ostoba tuskókat nem fossza ki teljesen. Aki ad Isaura felszabadítására attól igenis el kell venni, aki szabadságharcolna 2012 végén a globalizáció, az EU, a Csillámfaszpóni ellen attól igenis adóba mindent el kell venni, nem érdemel mást.

Le_Penseur 2012.10.17. 19:25:02

Szerencse, hogy stabil a gazdaságunk és szilárd a költségvetés...
Milyen durva megszorítások lennének, ha a gazdaságunkat egy kókler sámán irányítaná és a költségvetés nem állna olyan szilárdan! :)

Egyre jobban félek a jövő évtől! 2013. (is) szerintem nagyon nehéz lesz....

Horizont 2012.10.17. 19:31:20

Nem lehetne kihagyni a 2013-as esztendőt és egyből itt lenne a 2014 ??

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.17. 19:32:04

@Le_Penseur: Gondolkozz pozitívan! Ha a majáknak igazuk van nincs 2013 :))))

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.10.17. 19:35:26

@Ad Dio:
Egy kis segítséget kérnék a magyarázathoz, tudom, hogy bennem van a hiba. :)

"Orbán jobbkeze bokrosabb Bokrosnál
A Bokros-csomag közel dupláját kapjuk az Orbán-kormánytól két év alatt. A megszorítások a GDP 9 százalékát is meghaladhatják, átlépve a 2700 milliárd forintot, amiből csak erre az évre 2000 milliárdnyit jelentettek be. Az elmúlt másfél évben átlagosan negyedévente kaptunk egy csomagot."

index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/17/matolcsy_az_igazi_bokros/

Valaki hazudik, és ordas ribanc...

Squid 2012.10.17. 19:53:15

@Félázsiai fahéjas Boli – Ch.T. is, meg’há...: "Valaki hazudik, és ordas ribanc... "

Az még nem lenne akkor a baj, mert mindenki tudja, hogy az ég kék, a fá zöld és a politikusok hazudnak és ordas ribancok!

A baj az hogy a Bokros Csomag strukturális és rendszerszintű változtatásokat vitt véghez! A mi Gyugyónk pedig lyukakat tömköd és nem rendszerszintű problémákon változtat, ennek eredménye a kidobott pénz néven ismert jelenség, hiszen a lyukak újratermelődnek és már nem lesz pénz betömni őket.

Ennek eredménye a "Stagfláció" néven ismert fenomén lesz, ami minden közgazdász és pü miniszter bokalefosós csatakos rémálma!

Mindezt 28 hónap alatt sikerült elérni, és hol van még a vége!

Zedder 2012.10.17. 20:28:08

@bella _ciao: "Valami olyasmire, hogy nyugdíjplafont állapítanának meg. Kb. 200 ezerben meg lehetne egyezni. "

Hogy a ravatalon szexuálnák meg azon prolik anyját, akinek ilyesmi az eszébe jut! Jelenleg bruttó milla felett keresek (fehéren, bejelentve, versenyszféra), ami nyilván továbbra is nőni fog a jövőben, ahogy továbbra is fejlesztem a tudásomat és a képességeimet, haladok előre a szakmában.

Ennek megfelelő mennyiségű adót, TB- és nyugdíjjárulékot fizetek. ELVÁROM, hogy ennek a pénznek egy jelentős részét viszontlássam majd nyugdíjasként, hiszen BEFIZETTEM. Nem loptam el, nem csaltam adót, nem voltam komcsi, egyszerűen tudásom legjavát beleadva dolgoztam az ország GDP-jének növelésén. Vagyunk még egy egy pár (tíz-száz?)ezren.

Zedder 2012.10.17. 20:30:25

@Zedder: Természetesen az előző inkább csak egy költői kirohanás volt, tudom, hogy nem fogok semmit sem viszontlátni ebből a magyar államtól, cserébe még a járulékplafont is eltörlik, lásd a néhány napos hírt. Sebaj, 2013-tól már nem ide fizetek adót (és az infrastruktúrát sem használom, a levegőt sem itt fogom szívni, mielőtt valakit jönne az ingyenélő szöveggel), viszlát abszurdisztán...

lyken 2012.10.17. 20:49:31

Jól emlékszem, hogy ez most a tündérmese éve, mikor minket irigyel amerika és nyugat európa is?

Squid 2012.10.17. 20:52:05

@Zedder: "Ennek megfelelő mennyiségű adót, TB- és nyugdíjjárulékot fizetek. ELVÁROM, hogy ennek a pénznek egy jelentős részét viszontlássam majd nyugdíjasként, hiszen BEFIZETTEM. Nem loptam el, nem csaltam adót, nem voltam komcsi, egyszerűen tudásom legjavát beleadva dolgoztam az ország GDP-jének növelésén. Vagyunk még egy egy pár (tíz-száz?)ezren."

Az eü hozzájárulási plafon eltörése (500k feletti nettó) a Közgazdaság Géniusza (tm) szerint 40.000 embert érint , a 285k-ból akik az SZJA bevétel majd 80%-át adják. (2010-es adat)

Kicsit árnyaltabb (és fájdalmasabb) így a kép!

nyomasek 2012.10.17. 20:57:18

@Zedder: Kedves Elmeroggyant sorstársam! Nem fogsz abból a lóvéból egy vasat sem látni, mivel feki rendszer van, tehát a jövendőbeli nyugdíjad a jövő bevételeihez lesznek idomítva. Ami befolyik az rögtön kifolyik. Ez kissé meg van cinkelve manapság, mivel az itt óbégató ökrök további kölcsönökkel szeretnék kiegészíteni a nyuggeráj jólétét, azaz lökni a szakadék felé a szekeret. Délutánonként pusztán a vérnyomásom szinten tartása miatt szoktam hallgatni drágabolgáruram és a csipetcsapat produkcióját, nos ott élvezet hallgatni a sok protkóját csattogtató, életében egy vas adót nem fizető nyuggerhad fröcsögését a progresszív adó azonnali bevezetése érdekében. Ahelyett teszik mindezt, hogy az általuk is szétlopott, szocialista munkatempóval szétrothasztott országnak megköszönnék a durván háromszáz százalékkal a valós igény fölé lőtt nyugdíjukat, még van pofájuk követelődzni. Nos igen, a mai nyugdíjak átlagának kb. 30 ezer körül kéne lenni, ha a befizetéseket és a szolgálati időket figyelembe vesszük. Ennek az országnak mohács kell.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 21:11:24

@Squid: "A nyugdíjasok háromnegyede olyan csóró"
A maradék 1/4 meg lehet, hogy alig dolgozott életében, de volt egy igazgató férje, aki után kapja az özvegyit, jó zsírosan... Meg mellé a sajátja.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 21:13:54

@Squid: "Az eü hozzájárulási plafon eltörése (500k feletti nettó) a Közgazdaság Géniusza (tm) szerint 40.000 embert érint , a 285k-ból akik az SZJA bevétel majd 80%-át adják. (2010-es adat)"
Az a 40 ezer meg biztos szokott ilyesmiket fizetni.
Vagy ha az a 40 ezer fizet, akkor van 100 ezer adócsaló rájuk, akik nem. Csak azokat nem szokták basztatni. Meg azokat sem, akik milliárdokkal lógnak az államnak évek óta.

Erre a volt APEH fejes múltkor egy interjúban azt mondja, hogy sokszor nem is egyértelmű, hogy azt az adót be kéne-e fizetni
Hát az anyád. Azért fizettek, hogy kitaláld. Meg azért fizetjük a képviselőket, hogy egyértelmű törvények legyenek.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.10.17. 21:17:37

@ColT: Rosszul értelmeztem. De azért kicsit fura nekem, hogy ilyen kevesen adják a bevétel nagy részét.

Squid 2012.10.17. 21:33:49

@ColT: "Rosszul értelmeztem. De azért kicsit fura nekem, hogy ilyen kevesen adják a bevétel nagy részét."

www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

SZJA befizetések vs. aktív munkavállalók..

Csak hogy fájjon! :D

Zedder 2012.10.17. 22:01:10

@Squid: "Csak hogy fájjon! :D "

Hát, valaki(k)nek fájni fog, konkrétan az itthonmaradóknak... De nekem csak egy életem van, nincs több időm a tündérmesékre. Inkább reboot nulláról egy kicsit nyugatabbra. Szerencsére a nulláról kezdés csak az egszintenciára vonatkozik, a szakmai hátteremmel jó alkut tudtam kötni.:) Ezt a 2,5 hónapot pedig már féllábon is kibírom idehaza, reméljük addig viktorék nem húzzák fel újra vasfüggönyt...

Zedder 2012.10.17. 22:03:15

@ColT: "Rosszul értelmeztem. De azért kicsit fura nekem, hogy ilyen kevesen adják a bevétel nagy részét. "

Talán épp ezért kellene megbecsülni, de legalábbis megtűrni minket, és nem csak belénkrúgni, ahol lehet! Az elmúlt egy évben a közeli ismerőseim jó 50%-a lépett már le, hasonlóan (magyar szemmel nézve) jónak mondható fizuval, és járulékfizetéssel. Bár ezek szerint még nem hiányzunk senkinek, mert a járulékplafont játszi könnyedséggel törölték el. Szomorú vége lesz ennek.:(

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 22:20:04

@Squid: stagfláció nem lesz, hanem van. Egyetlen probléma ezzel, hogy a gazdasági generalisszimusz (áldassék I. Orbán hobbit-duce, aki kinevezte) nem ismeri a szó jelentését. Plusz a minisztériumban sem senki. Az utolsó, aki ott tudta mit jelent, a portás volt, de ő pár napja Angliába menekült...

Szóval előre a szocializmus útján elvtársak, már csak nyolcvan-száz év, és jobb lesz! Vagy nem. De valamelyik biztos.

Squid 2012.10.17. 22:29:38

@Morcos Kartal: "stagfláció nem lesz, hanem van. Egyetlen probléma ezzel, hogy a gazdasági generalisszimusz (áldassék I. Orbán hobbit-duce, aki kinevezte) nem ismeri a szó jelentését. Plusz a minisztériumban sem senki. Az utolsó, aki ott tudta mit jelent, a portás volt, de ő pár napja Angliába menekült...

Szóval előre a szocializmus útján elvtársak, már csak nyolcvan-száz év, és jobb lesz! Vagy nem. De valamelyik biztos."

Hát én optimistább vagyok (tudnám mire) ezért megvárom az év végi számokat!

index.hu/video/2012/10/17/a_csomag/

Ez bakker, no ez a kemény igazán, az amikor Matolcsy effektíve elröhögi magát amikor kimondja, hogy "ez nem megszorítás" az az elmúlt két év cinizmussal és hozzá nem értéssel cizellált csúcspontja.

Ennek az embernek (?) sitten van a helye...

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.17. 22:45:03

@Squid: hát... reménykedjünk. De ha az év végi számok nem jók, akkor szabad pánikba esni?
Hát bameg, a szóvivő úgy kapkodja a levegőt, mintha már most pánikban lenne. Lehet, hogy tud valamit?
Ami meg a sittet illeti: meggyőződésem, hogy az elmúlt hatvan év állami vezetőinek 99%-át simán be lehetne zárni húsz évre, de egy szőrösebb szívű bíró egy normális jogrendszerrel a háta mögött ki tudna osztani pár akasztást is. Hazaárulásért ugyanis az jár.

ketroot 2012.10.17. 23:04:51

@Squid:

és tudod mennyi agyhalott meg támogatja ezeket még mindig?

Squid 2012.10.17. 23:50:40

@Morcos Kartal: "Ami meg a sittet illeti: meggyőződésem, hogy az elmúlt hatvan év állami vezetőinek 99%-át simán be lehetne zárni húsz évre, de egy szőrösebb szívű bíró egy normális jogrendszerrel a háta mögött ki tudna osztani pár akasztást is. Hazaárulásért ugyanis az jár. "

Az igazság szomorúbb!

Ha van egy nedves pincéd, akkor penészes lesz! Kiirthatod a penész bárhányszor, ha nem szünteted meg a dohosságot!

A politikusaink a mi penészünk, és a csodavárás az állami csöcsön lógás és ez egyéb pató pál úr féle manírok a dohosság Magyarországon.

Plusz, hogy ne váltottunk rendszert, az mindannyiunk bűne a dohosság mellett!

zsoltix 2012.10.18. 01:26:08

Megmondta, hogy a tündérmese folytatódik. Minden tündérmesében van valami genyó alak, különben miről szólna a mese? Ő most ezt a szerepet játssza.

Vidéki 2012.10.18. 10:04:43

Az EU-nak 27 gyermeke van, de mint az életben is gyakran tapasztalható, a szülők nem tudnak részrehajlás mentesen bánni még édes gyermekeikkel sem.

A Bibliában is van egy szép példázat a Tékozló Fiúról, aki eltékozolta örökségét, ennek ellenére a jó atya keblére ölelve visszafogadta.

A nem tékozló testvérének ez nem tetszett, de hát az atya szuverén döntését nem változtathatta meg.

Egy másik bibliai történetben Isten kiválasztott népének ősatyja Jákob is kivételezett kedvenc fiacskájával Józseffel szemben, ezért háttérbe szorított fivérei meggyűlölték és egy kiszáradt kútba dobták, ahonnan rabszolga kereskedők kezére került.

Az EU sokkal szigorúbb Magyarországgal szemben, mint kedvenc gyermekeivel szemben

„ Matolcsy György szerint az EU valamilyen érzelmi okból kettős mércét alkalmaz, példaként a miniszter Bulgáriát hozta fel, ahol az adóhatósághoz kötött pénztárgépek 1 milliárd eurós pluszbevételt hoznak. A miniszter megfogalmazása szerint az Európai Bizottság nem fogadta el, amit Bulgária esetében igen. A miniszter hozzátette: 11 országban 3 százalék fölé emelhetik a deficitet, míg Magyarországnak ilyet nem ajánlottak fel.”

"Újra Magyarországgal statuálnának példát. Mindenesetre a szocialista kabinetek idején ennek a csak feltételezett deficittúllépésnek a sokszorosát is elfogadták. Most pedig a bizottság ismét a felzárkózási alapok megvonásával fenyegeti Magyarországot, ha nem csavar még egyet a költségvetésén.

Tavaly már be is váltották a fenyegetésüket, sőt, a hazánknak járó pénzek befagyasztását még Andor László magyar uniós biztos is megszavazta…

Mi voltunk az elsők – és az utolsók –, akiken csattant a túlzott deficit miatt az unió ostora, és hiába volt tavaly és 2010-ben is jó a költségvetésünk, nem vettek ki minket az eljárás alól.

Az unió polgárai által soha meg nem választott biztosok politikai nyomásgyakorlásként nagyítóval keresik a hibát a jövő évi magyar büdzsében. "

Mivel tagjai vagyunk az EU-nak súlyának megfelelően függünk az EU-tól és az EU is súlyunknak megfelelően függ tőlünk.

Van egy sütemény, aminek neve: Női Szeszély.
Ez jóízű, jól fogyasztható.

Az EU Szeszély viszont rosszízű.
De ha visszavágja költségvetésünket, muszáj átdolgozni.
Tetszik érteni?

lyken 2012.10.18. 10:39:45

Közben folyik a szinvonal hozzáigazítása az 1950-es évek aljához: index.hu/belfold/2012/10/18/nem_lesz_gaz_az_ocsai_adosparkban/

Dandártábornok szervezi az építkezést, amit közmunkások viteleznek ki. Gáz nincs, mert drága lett volna, a konyhában fűtsenek fával(kétezertizenkettőben B+ !), mert a "ház körül mindig van fahulladék". (Egy család faszükséglete ekkora C típusú háznál 15-20 mázsa, az meg mint tudjuk simán lepotyog a ház körül...)
A+ energetikai besorolású ház helyett C sikerült, egy év csúszás, a szokásos mutyi lehelletű közbeszerzés feeling. A nagyfőnök által odaálmodott óvoda, iskola, posta, orvosi rendelő, focipálya azóta köddé vált.

Nyasgemfidesz(ha hagyom!) 2012.10.18. 11:02:47

@Vidéki:
Jöhetsz akárhány bibliai idézettel, a valóság akkor is az marad, hogy a kormányzati kudarcokért az IMF-et felelőssé tenni, csak nálunk, Abszurdisztánban lehetséges. A pénzükre ácsingózunk, de előtte elküldjük őket a büdös jó édesanyjukba. Mielőtt azt mondod, hogy az a "mi bankunk", tehát a "mi pénzünket" kérjük vissza, nagyon tévedsz. Mi nettó befizetők (nettó haszonélvezők) vagyunk az EU-ban. 2004 és 2010 között (nincs frissebb adatom) a befizetéseink több mint a dupláját kaptuk vissza különféle támogatások formájában. Az IMF-es pénzek odaítélésében az EU vélemény is számít.
Szóval pénzt akarunk -mert az nekünk jár(!?). Képzeld el ezt a szituációt saját családi körödben: "kisfiam, függeszd fel a rugdosást, fogadj el tőlem egy millát, utána rugdoshatsz tovább!" (gondolok itt a "Békemenetes" "nem leszünk gyarmat" szlogenekre, meg egyéb nyalánkságokra.
Vagy legyen olyan korrekt a szeretett kormányod, hogy önérzetesen nem fogadja el az IMF-es pénzt, és akkor mi lesz ? Be kell vallani, hogy ők szúrták el, és a NEMMEGSZORÍTÁSOK igenis MEGSZORÍTÁSOK, (ezeket most nem részletezem, hiszen már mások ezerszer leírták ezeket) minden improvizáció, az újabb és újabb Matolcyi-csomag a kisembereket sújtja. A Simicskákat, a sógorokat, komákat nem.

lecsó kolbász (törölt) 2012.10.18. 11:19:03

@lyken: " Benkovics Zoltán mint elmondta, vízteres tűzhely és kályha lesz minden házban".
Ez vajon azt jelenti hogy cirkó fűtés lesz? Én így tudnám értelmezni a vízteres tűzhelyet.
Ősöknél amíg nem volt gáz, cirkósra átalakított cserépkályha adta a meleget 80m3-re,
ami azért "megevett" telente kb. 15 mázsa fát. Hát ennyi tényleg csak úgy lepotyog
hátul a kertben. Meleg vizet mi szolgáltat majd? Bojler (kurvára rezsi takarékos)?
Melegítik majd a sparhelten, ahogy írtad 2012-ben b+ ??? Ilyen körülmények
között egyáltalán ki fog odaköltözni?

Alikam 2012.10.18. 11:34:01

@épészmérnök: szép kis hozzászólás volt, tartalom nulla.
Persze bármikor megcáfolhatod bármikor a KSH adatait ha már kihúztad a fejedet a gyurcsi seggéből..., sok sikert hozzá!;)

kifordított nagyanyó 2012.10.18. 11:38:27

Még van két és fél hónap az évből.
Még egy négy-öt ilyen csomag belefér....

Vidéki 2012.10.18. 12:08:08

@Nyasgemfidesz(ha hagyom!):

Írod: „már mások ezerszer leírták ezeket) minden improvizáció, az újabb és újabb Matolcyi-csomag a kisembereket sújtja. „

Olyan mások, mint te, akiknek a hazugság a kenyerük!

Attól, hogy egy hazugságot ezerszer leírnak, attól még nem lesz igaz.
Goebbels – igazságát te is felhasználod: „Minél többet emlegetünk egy valótlanságot, annál inkább hihetővé válik.” ( A széles tömegek számára).

Mi motiválja őket?

Nem tetszik nekik a rendszer, vagyis az, hogy szabad választásokon nem őket bízta meg képviseltével a választópolgár.

„A negatív kampány során egy politikai erő úgy próbál választásokat nyerni, hogy saját képességeinek vagy programjának kihangsúlyozása helyett ellenfelét támadja, annak hibáit nagyítja fel.” (Wikipédia)

Ron Werber az MSZP-nek az izraeli kampánytanácsadója terjesztette el azt a „Politikai Kultúrát” az MSZP térfelén, sőt ráerősített a negatív kampányra, amikor a rágalmazást, hazudozást tömegessé tette, és a választások megnyerése érdekében akármilyen becstelen eszközt szentesíthetőnek vélt.

„Innen kell kiindulni minden nemtelen támadás esetén. A példák adottak.

Amikor McGovern ellen annak idején Nixon a kampányban kiadta a stábjának, hogy terjesszék róla, hogy pedofil, még a saját emberei is tiltakoztak. "De Elnök úr, ez nem igaz!" Nixon válasza:" Tudom! De, csak hadd védekezzen!!"

Ron Werber innen hozta a technikákat.”

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.18. 12:41:32

@Vidéki:
Tényleg?! Az adójóváírás kivezetése, a cafeteria adóterhei és átalakítása, a telefonadó, az ÁFA-emelés, a tranzakciós adó, stb. hatására nem a kiskeresetűeket sújtja a legjobban? Nem azokat, akiknek minden száz forintjuk be van osztva minden hónapban? Hát akkor mégis kiket, kedves Vidéki?

Ezt a Goebbels-mondatot meg az elmúlt két év kormányszóvivőinek tükrében bárki másra mondani egyszerű vagdalkozás... úgy, hogy egyik kormányszóvivő sem volt soha szent. A komplett Fidesz-kommunikáció erre az egy mondatra épül, úgyhogy nem véletlen, hogy pont te tudod, kitől származik.

Sanko13 2012.10.18. 13:34:52

@Baradlay-: Ha Istennek elég volt 6 nap a világ teremtéséhez, ahhoz képest ezt smafu valóban.... Igaz, az előbbi eléggé félresikerült, ha ennyi hozzád hasonlót eredményezett...

Squid 2012.10.18. 13:36:50

@Vidéki: "Ron Werber az MSZP-nek az izraeli kampánytanácsadója terjesztette el azt a „Politikai Kultúrát” az MSZP térfelén, sőt ráerősített a negatív kampányra, amikor a rágalmazást, hazudozást tömegessé tette, és a választások megnyerése érdekében akármilyen becstelen eszközt szentesíthetőnek vélt."

Nem tudom aranyapa... Nem akarom védeni az MSZP-t (sőt felőlem karóba húzhatod mindet), de én határozottan úgy emlékszem, hogy a legmocskosabb ordas geci kampányok mind a fidesztől indultak.

Tudod a "aki magyar velünk van", "az ország nem lehet ellenzékben" és a hasonlók, ami olyan szinten megosztotta ezt a szerencsétlen országot mit senki az utóbbi 50 évben. A rágalmazás és az otromba hazudozás, a karaktergyilkolászás mindkét oldal sajátja, mondjuk hozzá kell tenni hogy a fidesz itt is fejhosszal vezet.

Virág et. 2012.10.18. 13:39:40

@Vidéki: Matolcsy hazudik, te pedig őt szajkózod. Elvtelenül. Az EU-ban legrégebb óta Magyarország ellen folyt túlzottdeficit-eljárás. Ezért van a "kettős mérce", ezért fogadták el másoknak és ezért fogadták el korábban nekünk is. Nem a szocik miatt, csak épp 2004 óta (amióta túlzottdeficit eljárás alatt vagyunk) most van először nem szoci kormány. Nagy leleplezés!

A tavalyi költségvetési hiányt meg azért nem fogadták el, mert a manyup pénzek lenyúlását nem számolták bele. Ezt egyébként már Bajnainak is megmondták, amikor ő próbálkozott ezzel (akkor te meg a lieblingjeid még éppen ettől akarták megmenteni a hazát, te erkölcsbajnok). Nyilván Bajnaival szemben is a baloldali EU kettős mércéje volt, mi?

Goebbelst idézni ezek után, amikor a Fidesz teljes kommunikációs stratégiája ellenzékben és kormányon is a kreált hazugság-mítoszra épül, az a pofátlanság csúcsa.

Vidéki 2012.10.18. 14:11:16

@Squid:

A te memóriád szelektív, kihagy, csütörtököt mond, miként a régi slágerszöveg első sora mondja:

„Csak a szépre emlékezem!”

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.18. 14:22:03

@Squid:
@Vidéki:

"Legmocskosabb ordas geci kampány" by Fidesz... mert ugye nem csak a szépre emlékezünk:):
valasztas2006.origo.hu/20060302gyurcsany.html

Nyasgemfidesz(ha hagyom!) 2012.10.18. 14:27:40

@Vidéki:
Jaj,Tünci-Bünci, ne plagizálj! Én szoktam irkálni (igaz, más nick alatt- de az már számomra unalmas lett- így váltottam),hogy a fidesz kommunikációja miatt Goebbels forog a sírjában, hogy "uram, atyám, ezek a fiúk mennyivel többet tudnak, mint én az -addig ismételd a hazugságokat, míg igazságnak nem hiszik!- témájában"
"Olyan mások, mint te, akiknek a hazugság a kenyerük!"Először bedurrant az agyam, és hasonló stílusban akartam válaszolni (hogy hazug ám a te "..sok kislányt meghúztak -os fehérvári huszárod"), de aztán elgondolkodtam, és mély szánalmat kezdtem érezni irántad. Mármint, hogy átmosott agyú bértollnokként milyen borzasztó lehet neked védeni a védhetetlent! Lassan magadra maradsz, csak a "békemeneten" ordibálhatod teli pofával, hogy "nem leszünk gyarmat!", meg, hogy "inkább elviseljük a megszorításokat, de nem leszünk bérrabszolgák!", meg ehhez hasonló, a magyaros (bocsánat, kurucos) virtusból származó baromságokat. Könnyes szemmel nézel majd körbe, hogy a bérautóbuszokkal idecipelt 2000 erdélyi diák, meg a többi "önkéntes" bértüntető is milyen lelkesen élteti majd a szent embert (aztán gyorsan kiszámolod, hogy amikor Széles Gábor ISMÉT leszámlázza a tüntetők logisztikai költségét, hogy "jé, ez megérte! Megmutattuk azoknak a hazug libsibibsikomcsihazaárulóknak, hogy "él még a nemzet e hazán").
Szóval, SAJNÁLLAK, Tünci-bünci!...és tudod, a sajnálat sokkal sértőbb tud lenni, mint a véres küzdelem. Sajnállak, mert az általam írottak egyikére sem reagáltál, csak egy generálszószos dumával akartál megsérteni.
Majd, ha észérvekkel akarsz ( és tudsz is!) vitatkozni, állok elébe. De addig csak sajnállak!

Vidéki 2012.10.18. 14:31:50

@Virág et.:

1. Írod: „Matolcsy hazudik!”

De lehetnek emberek, akik azt hazudják, hogy Matolcsy hazudik.
Hogyan deríthető ki az igazság?
Bizonyítékok alapján?
Ilyennel nem álltál elő, csak egy állítással, bizonyítékok nélkül.

2. Magyarázod a bizonyítványt, mint Karinthy Frigyes rossz tanuló diákja:

„Ezért van a "kettős mérce", ezért fogadták el másoknak és ezért fogadták el korábban nekünk is. Nem a szocik miatt, csak épp 2004 óta (amióta túlzottdeficit eljárás alatt vagyunk) most van először nem szoci kormány. Nagy leleplezés!”

Újra Magyarországgal statuálnának példát.

Mindenesetre a szocialista kabinetek idején ennek a csak feltételezett deficittúllépésnek a sokszorosát is elfogadták.

Most pedig a bizottság ismét a felzárkózási alapok megvonásával fenyegeti Magyarországot, ha nem csavar még egyet a költségvetésén.

Tavaly már be is váltották a fenyegetésüket, sőt, a hazánknak járó pénzek befagyasztását még Andor László (Gyurcsány által delegált) magyar? uniós biztos is megszavazta.

Mi voltunk az elsők – és az utolsók –, akiken csattant a túlzott deficit miatt az unió ostora,

és hiába volt tavaly és 2010-ben is jó a költségvetésünk, nem vettek ki minket az eljárás alól.

"A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy az euróövezet tagja,
továbbra is Görögország áll az élen,

és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália és Spanyolország is.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Libanon és Egyiptom".(VG)

Miért nem esett le a tantusz ezen az országok estében az okos EU biztosoknál?

Miért Mi voltunk az elsők – és az utolsók –, akiken csattant a túlzott deficit miatt az unió ostora?

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.18. 15:00:40

@Vidéki:
A nagy összeesküvés-elméletek előtt az alábbi eshetőségeket is érdemes figyelembe venni:

- Az okos EU-biztosoknak már nyilván leesett a tantusz, de az is leesett nekik, hogy ha a saját almukkal kezdenének baszakodni, akkor első körben magukat kéne valagba rúgni, amit nem szívesen tesznek meg. Arról nem is beszélve, hogy ha az IMF mellett az EU is megszorítana a görögöknek meg a spanyoloknak, akkor azok nemes egyszerűséggel felgyújtanák az egész országot, ugyanis amiket Matolcsy itthon az EU meg az IMF nyakába varr a saját balfaszságából, mindez a töredéke annak, amennyivel a görögök és a spanyolok az utóbbi egy-másfél évben elkezdtek rosszabbul élni.

- Tudtommal egyiknek a miniszterelnöke sem csapta a tárgyalódelegációkra az ajtót, nem sunnyogta körbe a fél sajtót, nem hazudtolta meg őket többször is nyilvánosan, nem jelentetett meg féloldalas vádaskodó hirdetéseket, nem szervezett vádaskodó "béke"menetet, és úgy egyáltalán nem festette le úgy az EU-t meg az IMF-et, mint két patásördögöt, amelyek egyetlen célja az országuk felperszelése. Az emberi természet ugyanis már csak olyan, hogy az ilyen irritáló kis paprikajancsikkal (és sajnos ezen keresztül az általuk irányított országgal) az erőfölényben levők szívesen törlik fel a padlót.

Ironfist 2012.10.18. 15:09:11

@Nyasgemfidesz(ha hagyom!):
"Majd, ha észérvekkel akarsz ( és tudsz is!) vitatkozni, állok elébe. De addig csak sajnállak!"

Nem tud, és nem is akar. Vidéki még a fideszesek közt is a sötétség mintája. Ez pedig igencsak hatalmas sértés, akárkire is.

lyken 2012.10.18. 18:00:33

@lecsó kolbász: "Melegítik majd a sparhelten, ahogy írtad 2012-ben b+ ??? "
C kategória köcetelményeit kielégíti...

tudi 2012.10.18. 18:02:31

Má nem azért, de az mondták, hogy erre azért volt szükség, mert a gaz EU túlzott deficit eljárást kezdett ellenünk, és mi a nagy szabadságharcban újra nemmegszorítunk. Ha valóban "szabadságharcolnánk", akkor nem nemmegszorítanánk, hanem felmutatnánk az egyujjas nemzetközi jelzést az EU-nak. Bár szerintem ez a pénz, hamarabb összejönne, ha például nem építenénk stadionokat, nem a KÖZGÉP építene mindent stb, stb, stb, bár gondolom sokaknak vannak hasonló ötletei.

InTheGajd 2012.10.18. 18:35:26

3 pont kimaradt:

8.) Megadóztatják a 150 000 és a feletti nem özvegyi nyugdíjakat 10%-al.

9.) Csökkentik az állam cociális csecsén élőknek a "járandóságát" legalább 25%-al.

10.) A saját fizetésüket limitálják nettó 1 millió forintra és megszüntetik azt a pár tucat igényelhető (és 100%-ban igényelt is) támogatásokat (mobilhasználat, lakhatási, benzin pénz stb.).

Vagy ne álmodozzak?

Nyasgemfidesz(ha hagyom!) 2012.10.18. 19:40:57

@Ironfist:
" Vidéki még a fideszesek közt is a sötétség mintája"
Frappáns megfogalmazás. Azt viszont elképzelni sem tudom, hogy az agyban hol található az ilyesfajta "vakhit" központja, és milyen hormonok túlképződése okozza ezt a ( most próbálok eufemisztikusan fogalmazni) minden rációt nélkülöző gondolkodásmódot.
Néha azt hiszem, hogy csupán trollkodásról van szó (a gép előtt ülve -kéjes vigyorral az arcán- a mi Vidékink/Enrikénk/ Lencsés Pityúnk a hasát fogja a röhögéstől, hogy "na, már megint sikerült felhúzni ezt a hülye bagázst").

Secnir 2012.10.18. 19:44:33

@Vidéki:
na, megjött a BM-ügynök.
kérdeztem valami mandineren, nem kellene válaszolni?

Le_Penseur 2012.10.18. 19:49:14

@Vidéki:
"Miért Mi voltunk az elsők – és az utolsók –, akiken csattant a túlzott deficit miatt az unió ostora?"

Kinek az elnöksége alatt fogadta el azt a törvényt az EU, hogy a túlzott deficit eljárás nem vicc, hanem szankciókkal sújtható?

Ki az, aki még meg sem írt tankönyvek alapján mesébe illő számokat küldözget az EU-nak költségvetés helyett?

Ki az aki képtelen egy költségvetést úgy összerakni, hogy az EU, az IMF, a külföldi közgazdászok, a hazai közgazdászok, de még akár az ÁSZ is legalább a felére azt mondja, hogy megalapozott?

Ki az aki folyamatosan hergeli az ország lakosságát az EU, az IMF, a bankok, a nyugati világ ellen?

Miért kellene minden országnak centire ugyan azokat az elvárásokat teljesítenie?

Folytathatnám reggelig, de teljesen felesleges! :D

Secnir 2012.10.18. 20:17:32

na jó, vidéki nem fog válaszolni, ma 7-től 7-ig tartott a műszak...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.18. 21:04:53

Hát nem nagyszerű, hogy Matolcsy már a következő kormány nevében tesz ígéreteket?! Végülis mi lehetne jobb annál, hogy azzal kezdhetik majd a munkát, hogy a Matolcsy által demostmáraztánténylegigazánbecsszóra a költségvetésen ígért 200 milliárdos lyukat betömhetik.

index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/18/bankado_matolcsy_ismet_kobe_vesett/

Vidéki 2012.10.18. 21:46:55

@Le_Penseur:

Írod: „Folytathatnám reggelig, de teljesen felesleges! „

Valóban felesleges hülyeséget, hülyeségre halmozni, olyanokat állítani, hogy
„ (A magyar kormány) képtelen egy költségvetést úgy összerakni, hogy az EU, az IMF, a külföldi közgazdászok, a hazai közgazdászok, de még akár az ÁSZ is legalább a felére azt mondja, hogy megalapozott”.

Nincs magyarázat arra, hogy noha mi voltunk az elsők – és az utolsók –, akiken csattant a túlzott deficit miatt az unió ostora, mégis a világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy az euróövezet tagja, akik ellen a biztos urak nem indítottak túlzott deficit eljárást!

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül továbbra is Görögország áll az élen,

és a legkockázatosabb tíz államadós között van a valutauniós országok közül Ciprus, Portugália és Spanyolország is.

Ezek az eurótagállamok olyan országokkal együtt szerepelnek a legkockázatosabb tízes csoportban, mint Argentína, Pakisztán, Venezuela, Ukrajna, Libanon és Egyiptom.(VG)

NYJetsTD 2012.10.18. 22:17:45

@Vidéki:

Szektahívő! Ha egy vendéglőben épp hogy van rá pénzed, hogy kifizesd a legolcsóbb kaját meg a piát, sőt általában hitelre eszel, de cserébe mindennap összehányod a helyet, beszólsz a tulajnak meg a pincéreknek, akkor miért csodálkozol, ha egy idő után beleköpnek a levesedbe?

Ádámka Auditore 2012.10.19. 04:48:41

@Vidéki: „A negatív kampány során egy politikai erő úgy próbál választásokat nyerni, hogy saját képességeinek vagy programjának kihangsúlyozása helyett ellenfelét támadja, annak hibáit nagyítja fel.” (Wikipédia)

Ron Werber az MSZP-nek az izraeli kampánytanácsadója terjesztette el azt a „Politikai Kultúrát” az MSZP térfelén, sőt ráerősített a negatív kampányra, amikor a rágalmazást, hazudozást tömegessé tette, és a választások megnyerése érdekében akármilyen becstelen eszközt szentesíthetőnek vélt."

Hát ez rá is nyomta a bélyegét elég erősen a politikai kultúránkra. Ezért van ennyi beteg tapló alak minden politikával foglalkozó oldalon, tisztelet a kivételnek. A legótvarabb rossz hírű kocsmákban, ahol életemben megfordultam, jobb modorú és kifinomultabb emberek fogadják a másikat mint az átlag magyar politikai oldalakon. Ha rajtam múlna, a csak és kizárólagosan negatív kampányt nem tűrném el, hanem a tisztességes bírálatot és az azt követő megoldási javaslat felvetését engedélyezném a választási kampányban. A korrupciós ügyek feltárásával foglalkozzanak az oknyomozó lapok, (igaz az Átlátszót leszámítva ilyen szinte nincs is itthon, csak gyűlöletes pártsajtó), a politikustól meg azt szeretném hallani, hogy mégis mi a fészkes fenét kíván kezdeni az életemmel..az életünkkel. Amennyiben erre nem tud tiszta, logikus és adekvát választ adni, akkor teljesen alkalmatlan a pályára. Itthon még csak a választásokat megelőző miniszterelnök-jelölti vitáknak sincs sem kiforrott hagyománya, sem kötelező jellege. Másra ne is számíts, míg nem lesz előfeltétele a jelöltállításnak egy kidolgozott és koherens választási program, meg míg lehetőségeihez képest nem lesz kötve újra a képviselő mind az általa helyesnek tartott kormányprogramokhoz, mind az egyéni cselekvési tervéhez, mind pedig az általa képviselt választókhoz a választási eljárás után is. Sőt míg ezt keresztül nem viszi valamelyik kormány, addig én el sem megyek szavazni soha. Enélkül olyan, mint a lutri és egyszerűen nem tudod, hogy mire adod a mandátumot neki(k).

Ádámka Auditore 2012.10.19. 04:53:45

@Ádámka Auditore: Tisztességes bírálat = racionális, érvelési hibáktól és főként a személyeskedéstől mentes

Tehát pl. ha nem tetszik,amit Bajnai mond, akkor nem azzal vágunk vissza, hogy "hááá mer te libás vagy, meg elénekelted az internacionálét", vagy ha nem tetszik amit Vona mond, akkor nem azzal reagálsz, hogy "'mer büdös náci", hanem érdemben cáfolod a mondandóját és észérvekkel bizonyítod az igazat? Túl nagy elvárás? Lehet, viszont aki erre nem képes, az hogyan lesz képes vezetni egy egész országot?

Ádámka Auditore 2012.10.19. 05:06:38

@Vidéki: Pl. én a 2010-es választások idején honnan tudhattak arról egy-két belsős szóbeszédet leszámítva a narancsos szavazók, hogy mit szándékozik tenni a Fidesz az Alkotmánybíróság jogköreivel? Volt róla akár egy árva szó is? Vagy a Tobin adónak csúfolt szörnyszülöttről és annak következményeiről, esetleg a a pénzügyi tranzakciós illetékről? Esetleg az egykulcsos adóról? Ha ezt tudják előre és pontosan, akkor is ennyien a Fideszre szavaztak volna? Vagy például miért nem kötelezte semmi a Kormányt arra, hogy az Ágyán féle - mellesleg még számomra is szimpatikus és vállalható - földprogramot vigyék végig? A szabad mandátum nevű, legalapvetőbb képviseleti elveknek és szokásoknak is ellentmondó éjsötét ökörségnek és az előfeltételek, szigorúbb követelmények nélküli laza passzív választójognak hála a választópolgárok teljesen ki vannak szolgáltatva a politikai elit kénye kedvének.

Ádámka Auditore 2012.10.19. 05:11:08

@Ádámka Auditore: * én felteszem a kérdést, honnan....

Szúrófény 2012.10.19. 05:32:33

@ColT: "Emberek! vegyetek szarut! Jövőre szarunk se lesz!"Garas Dezső aranyköpése.

Ad Dio 2012.10.19. 07:17:25

@sárkányfő:

"Tőke meg csak hitelből lesz :D."
Ezt hol írtam te kis hazug? "

Hüllő Úr ez a Rubikon. Francnak kell belegázolni.
Sebaj, nekifutunk majd máskor megint. Hátha sikerül megláttatnom veled hogy nem ellenség vagyok. Még csak nem is ellenfél. Másik állampolgár, másik ember eltérő véleménnyel. Ha másra nem is jó, arra biztosan hogy gyakorold a tolerancia és az emberi méltóság tisztelete erényeket.

Ez most nem sikerült. Sebaj, majd legközelebb. Nem vagyok sértődékeny :D.

Viktus 2012.10.19. 08:54:49

„Építhettek volna erős gazdaságot, ehelyett legyengítették. Csökkenthették volna az adókat, ehelyett folyamatosan emelték. Csökkenthették volna az államadósságot, de az egyfolytában nőtt. Munkahelyeket is teremthettek volna, de évről-évre nő a munkanélküliség. Megbecsülhették volna a dogozó magyarokat, ehelyett hátat fordítottak nekik, sőt megrendítették a családok szociális biztonságát.”

„Ha körülnézünk az Európai Unióhoz tartozó államokban, azt látjuk, mindenki azon dolgozik, minden kormány azért feszíti meg az erejét, hogy a pénzügyi válságból nehogy reálgazdasági válság legyen. Ezért megszorítás helyett pénzt pumpálnak a gazdaságba, élénkíteni akarnak, és adót csökkentenek. Ha azonban jól értettem az előttem szólók szavait, akik felelősek Magyarország gazdaságpolitikájáért, úgy látom, hogy Magyarországon valami egészen más készül. Ami itt most kibontakozó félben van, az egy megszorító csomag. Annak a politikának a folytatása, ami ide juttatott bennünket. Mondjuk ki egyenesen: a miniszterelnök azért hízeleg, azért lett hirtelen kezes bárány a fasisztázó, vádaskodó, gyűlölködő, acsarkodó vezetőből, hogy lenyelesse velünk a békát. Hogy lenyelesse Magyarországgal azt a békát, amit megszorításnak neveznek.”

„Kedves Barátaim! Összefognunk a kormány által tervezett megszorító csomag ellen kell. Rá kell venni a Parlamentet, a parlamenti képviselőinket meg kell győzni afelől, hogy utasítsák el ezt a készülődőfélben lévő csomagot, és helyette lépjünk egy másik útra. Helyette lépjünk a növekedés útjára, hirdessünk meg közösen egy növekedési programot. Ennek középpontjában kétségkívül az adócsökkentés áll majd…”
„Ezért szeretnék világosan fogalmazni, elutasítjuk a megszorítást, és nagyon határozottan képviselünk egy növekedési programot! Azért jöttünk el, hogy figyelmeztessük Magyarország polgárait, még a mai pénzügyi válságnál is nagyobb veszély leselkedik ránk, ami nem más, mint a kormány rossz válasza a pénzügyi válságra. Ez a rossz válasz elszegényedést, munkanélküliséget és nélkülöző családokat eredményez. Azért jöttünk el ide, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy Magyarország minden polgára megtudhassa: van más választás, van más lehetőség, van más út, van más gazdaságpolitika. Olyan, amely legyőzni a válságot, amely felszabadítja az energiákat, és újra erőssé teszi Magyarországot.”

(Orbán Viktor, 2008. október 18.)

Viktus 2012.10.19. 08:56:52

@Lencsés anyuka:

Hülye. Erdélyben - Felvidéken nagyot bukták Orbán helyi erői ... menetelők meg magyar nyugdíjasklubok-cigányok utaztatva ...

Vidéki 2012.10.19. 10:31:01

@Rufus78:

Írod: „- Az okos EU-biztosoknak már nyilván leesett a tantusz, de az is leesett nekik, hogy ha a saját almukkal kezdenének baszakodni, akkor első körben magukat kéne valagba rúgni, amit nem szívesen tesznek meg.”

Lényeges dolgokat tartalmaz ez a mondatod azzal kapcsolatban, hogy az EU okos biztosainak nem jutott korábban és most se eszébe a túlzott deficiteljárás a világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy euróövezeti tagja ellenében.

A „saját alom” megfogalmazásod a finomabb „kettős mérce” fogalmára hasonlít.

Noha elméletileg mi is részei vagyunk a az Európai Uniónak, valami szereptévesztésből kifolyólag a biztos urak

két malomban őrölnek, két alomban gondolkodnak.

Vidéki 2012.10.19. 10:59:37

@Ádámka Auditore:

Kérded: „ Pl. én a 2010-es választások idején honnan tudhattak arról egy-két belsős szóbeszédet leszámítva a narancsos szavazók, hogy mit szándékozik tenni a Fidesz az Alkotmánybíróság jogköreivel? Volt róla akár egy árva szó is? Vagy a Tobin adónak csúfolt szörnyszülöttről és annak következményeiről, esetleg a a pénzügyi tranzakciós illetékről? Esetleg az egykulcsos adóról?”

1. Részlet Schmidt Mária interjújából a HVG-ben:

„Nem tudom, jó-e például, ha a „láthatatlan alkotmányra” hivatkozó Alkotmánybíróság mindenbe beleszól, miközben semmilyen politikai felelősséget nem visel.
– Azért a köztársaság régi alkotmánya is látható, írott szöveg volt.
– Igen, de a testület állandóan olyan döntéseket vindikált magának, és olyan ügyekbe szólt bele, amelyek az írott alkotmányból nem következtek. Ilyenek voltak például a költségvetési kérdések.”

Még a "Szakértői" Bajnai kormány hozott egy vagyonadó törvényt. A szakértői kormányt szakértők szakértőiből válogatott szuper-jogászok segítették, mégsem voltak képesek kihámozni a magyar nyelven írt alkotmány szövegéből, hogy "alkotmányellenes" törvényt fognak beterjeszteni és elfogadtatni a parlamenttel.

Annyira biztosnak képzelték alkotmányjogászati tudásukat, hogy a vagyonadóból származó 100 milliárd forintot betervezték a 2010-es költségvetésbe.

Még a jogászok krémje sem volt képes előre látni, hogy jóval később az Alkotmány bíróság ki fogja herélni ezt a fontos költségvetéssel összefüggő törvényt.

A régi vitorlás hadihajókon egy viharban elszabadult hajóágyú okozott hasonló meglepetéseket.

Neked miért tetszett ez a zűrzavaros helyzet?

2. Máshol sem gondolkodtak akkoriban Tobin adóról, vagy tranzakciós illetékről, mégis eljött az ideje. hogy nagy országokban is megfontolás tárgyává tegyék, sőt mi több bevezessék.

Népszava úgynevezett „szakértői” a tranzakciós adót a „Sátán pokoli művének" festették le,

„A héten ( 2012 augusztusában) Franciaország vezetett be a magyarországinál kétszer nagyobb tranzakciós illetéket, majd szerdán Szlovákia vetett ki szektorális különadókat."

A Népszava úgynevezett „szakértői” így magyarázzák a bizonyítványt:

1. „az unióban elsőként - augusztus 1-jén vezette be a Tobin-adóként ismert tranzakciós adóját, ám a francia példa nem hasonlít a magyarra, mert az adó alapja egészen más.”

De a tranzakciós adó attól még tranzakciós adó marad!

2. „Ami pedig a Szlovákiában kivetett bankadót illeti: ez nem csak összegében, de kivetési módjában is eltér a "magyar modell"-től. A pozsonyi sarc ugyanis a harmada-ötöde a honinak,”

De a sarc attól még sarc marad!

A Népszava úgynevezett „szakértői” eddig mind a tranzakciós adó, mind a „sarc” lehetőségét elvi szempontból elvetették.

Most az „Amit szabad Jupiternek azt nem szabad az Ökörnek” régóta ismert elve alapján foglalnak állást.

A Népszava úgynevezett „szakértői” Franciaországnak a Jupiter szerepét juttatják, míg Magyarországnak az Ökör hálátlan szerepét próbálják kiosztani.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.19. 11:05:34

@Vidéki:
Nem, a "saját alom" kifejezéssel csak azt a költői kérdést tettem fel, hogy tudsz-e olyan "szentet" mondani, akinek nem maga felé hajlik a keze. Ezügyben pedig az EU-tagság kevesebbet számít, mint az eurózóna tagság, úgyhogy szó sincs szereptévesztésről, csak szokás szerint te vagy álnaív.

Vidéki 2012.10.19. 11:17:22

@Rufus78:

Orwell az Állatfarm című művében ragyogóan utalt a kettős mércére:

Az állatok eredeti törvénye így hangzott:
Mindenki Egyenlő!
Később a disznók diktatúrája ezt így módosította:
Mindenki Egyenlő (De vannak Egyenlőbbek)!

Az EU biztos urak viselkedése disznóság, akárhogyan is próbálod fényezni őket, Magyarországot pedig besározni.

Lencsés anyuka 2012.10.19. 11:23:59

@Viktus: először is: anyád a hülye.
én se így köszöntem neked, paraszt.
de hogy a témánál maradjunk, egy csomóan jönnek szervezetten erdélyből, mint ahogyan azt legutóbb is tették.

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.19. 11:34:30

@Vidéki:
Hogyén Magyarországot besározni?!
Baszódj meg!

Ádámka Auditore 2012.10.19. 12:03:22

@Vidéki: Nekem nem a zűrzavaros helyzet tetszett, hanem az actio popularis például. Amit egy mankós és fele annyit sem érő alkotmányjogi panasszal próbáltak pótolni csak. Most kérlek szépen ne a konkrét intézkedésekről vitázzunk, persze, ha megtiszteltél a válaszoddal, akkor pár sort szánok rá én is csak udvariasságból. Na szóval induljunk ki az adónemet konstituáló jogszabályból:

www.complex.hu/kzldat/t1200116.htm/t1200116.htm

3. § (1) Illetékköteles a pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülő fizetési műveletek közül az átutalás, a beszedés, a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés, a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény útján kezdeményezett készpénzbefizetés, a készpénzkifizetés fizetési számláról, a készpénzátutalás, az okmányos meghitelezés (akkreditív), a készpénzfizetésre szóló csekk beváltása, a legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki értékpapír kibocsátása, továbbá az egynapos, legfeljebb kéthetes lejáratú jegybanki betét lekötésére irányuló művelet.

(2) Pénzügyi tranzakciós illetéket kell fizetni továbbá minden olyan, az (1) bekezdésben meghatározott fizetési műveletekkel egy tekintet alá eső olyan pénzforgalmi szolgáltatásnak minősülő fizetési művelet esetén, amelynek eredményeképpen a pénzforgalmi szolgáltató az általa a fizető fél részére vezetett fizetési számlán nyilvántartott követelést a fizetési megbízás szerinti összeggel csökkenti.

(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget nem befolyásolja, hogy a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatója a fizetési műveletet a fizető fél fizetési számlájának egyenlege vagy a részére biztosított hitelkeret terhére teljesíti.

(4) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően nem keletkeztet pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget (!!!!!!!!!!!!!!!!!)

a) az ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató által eltérő számlák között végrehajtott fizetési művelet, ha a fizető fél és a kedvezményezett személye megegyezik,

b) az ügyfélszámlán vagy az értékpapírszámlával kapcsolatban egyéb számlán végrehajtott fizetési művelet, ideértve a fizetési számla és az ügyfélszámla között végrehajtott fizetési műveletet abban az esetben, ha a befektetési szolgáltatást a pénzforgalmi szolgáltató - az adózás rendjéről szóló törvény szerint meghatározott - kapcsolt vállalkozásának minősülő befektetési vállalkozás nyújtja és a fizető fél, valamint a kedvezményezett személye megegyezik,
(!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
c) a fizetési, illetve értékpapír-elszámolási rendszerekben történő teljesítés véglegességéről szóló törvény hatálya alá tartozó fizetési művelet, (!!!!!!!!!!!!!!!!)

d) a Hpt. 2. számú melléklet I. fejezet 10.2. e) pontjában meghatározott csoportfinanszírozás, feltéve, hogy a csoport tagjainak a számláit ugyanazon pénzforgalmi szolgáltató vezeti,

e) a pénzforgalmi szolgáltató által más belföldi illetve külföldi pénzforgalmi szolgáltató, pénzügyi intézmény, befektetési vállalkozás, befektetési alapkezelő, valamint befektetési alap részére vezetett fizetési számla terhére megvalósított fizetési művelet, (!!!!!!!!!!!!)

f) a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak ellátási és a családtámogatás lebonyolítási számlái terhére megvalósított fizetési művelet, és

g) a jóvá nem hagyott vagy jóváhagyott, de hibásan teljesített fizetési művelet, ideértve az eredeti állapot helyreállítására irányuló fizetési műveletet is.

Hogy pontosan tudd értelmezni a jogszabályt: www.dolceta.eu/magyarorszag/Mod2/Az-ertekpapirszamla-es-az.html

Na, akkor kik is maradnak ki a hatálya alól: A tőzsdézők, az devizapiacon seftelők, a bankközi piacok meg a befektetési alapok. Tobin pont őket akarta megadóztatni, akárcsak én.

Ez az egyik. problémám vele. A másik pedig, hogy nemzeti szinten ilyet nem lehet meglépni a világ leginkább liberalizált és legmobilabb piacán. Két klikk érted, vagy legrosszabb esetben is egy telefon, hogy a világ másik végén nyisson számlát vagy a világ másik végén kereskedjen, ahhoz meg már a magyar állam nem nyúlhat. Ennyi, buktad is. Ez csak úgy működik, ha minimum összeurópai, de a legideálisabb, hogy világszintem bevezetik.

Na visszatérve a lényegre. Most ne arról beszélgessünk kérlek, hogy te mit gondolsz a példaként felhozó intézkedésekről. Én ezeket választások előtt nem holmi homályos és értelmezhetetlen nyilatkozatokból szeretném kibogozni. Igen, bírálja az AB működését és? Abból honnan tudjam, hogy ők mit akarnak majd csinálni és konkrétan hogyan akarnak ezen változtatni? Én azt szeretném, ha egyértelműen, objektíven, szájbarágós módon egy terjedelmes dokumentumban ez le lenne írva előre. Olyanban, mint az LMP alternatív költségvetése például. Onnan tudnám pontosan előre, hogy mit akarnak lépni és úgy tudnék megalapozott döntést hozni az országgyűlési választások során. Na most képzeld el, hogy ennek még jogi kötőereje is lenne, amelyik képviselő pedig szánt szándékkal, nem pedig a körülmények változása folytán eltérne ettől, az visszahívható lenne. Csak hogy nyugodtan tudjak aludni, miután voltam szavazni. Ilyen nyilatkozatok alapján, amiből mindent megtudok, csak azt nem, hogy milyen intézkedésekre kerül majd sor. Pedig az a lényeg. Sőt képzeld egy kis kiszámíthatóság és előreláthatóság még a befektetők lelkivilágának is nagyon jót tenne és sokkal szívesebben hoznák ide az emberek a pénzüket. Akár még én is, nem pedig Bécsbe vinném.

Ádámka Auditore 2012.10.19. 12:12:54

Tehát nekem nem azzal van bajom Vidéki, hogy valaki bírálja az Alkotmánybíróságot és hozzá akar nyúlni, kell is. Másképp fejlődésképtelen lenne hazánk társadalmi rendje. Nekem azzal van bajom, hogy mint választópolgárnak, nekem nem jelenti be még azelőtt, hogy tőlem megbízást kapna (elvégre a mandátum is egy megbízás), hogy mit akar lépni. Ha bejelentené még a választások előtt, akkor előre tudnék mérlegelni és mondhatnám azt is, hogy

a, Jogos a kritika, jó a megoldási javaslat, aminek több a haszna, mint a kára, áldásom rátok, csináljátok.

b, Igaz ugyan a kritika, de a változások olyan károsak lennének meg annyi hátrányt okoznának, hogy maradjon inkább a régi AB, szoszika...

c, Még a kritikai is hülyeség, nekem más tapasztalataim vannak és másképp látom.

Itt az van, hogy rám szavaztál, megkaptam a hatalmat, onnantól gyakorlatilag olyan irányba viszem az országot, amilyenbe akarom, meg a jogszabályi keretek közt azt csinálok, amit akarok, ti hülyék pedig, akiktől a hatalmunk származik, nagy ívben le vagytok szarva. Nem érdekel, hogy még csak meg sem említettük vagy csak homályosan utaltunk rá, amiből a kutya sem gondolta volna, mi vagyunk az urak. Na itt álljon már meg egy pillanatra a nászmenet....

Én úgy gondolom, hogy hacsak nem diktatúrában élek, meg kaptam az államtól szavazati jogot, akkor teljesen korrekt az az elvárásom vele szemben, hogy a hatalomért versengő politikai erők jó előre, még a választások előtt, objektív módon tudassák, mit szándékoznak tenni és legyenek is arra kényszeríthetőek - általunk hatalmuk forrásai és legitimálói által -, hogy a hatalom megszerzése esetén képviseljék a saját maguk által választott irányvonalat.

Ádámka Auditore 2012.10.19. 12:23:54

Vegyünk például egy megbízási szerződést.

www.budapestszive.hu/uploaded/documents/szerz/Kft/1269000768Bp_Szive_Kft_ugyvedi__megbizasi_szerzodes.pdf

Most a sok tétel közül csak egyet ragadjunk ki. Lezsírozzátok az ügyvéddel, hogy például a megbízott az ügyet személyesen látja el. Erre kötelezi a szerződés, meg ez neked is jó, mert te az ő szaktudásában és tapasztalatában bízol, meg azért fizetsz, nem pedig azért, hogy egy zöldfülű jelölt elbasszon valamit. Köti ehhez a szerződés, ha nem teljesíti, jogosan reklamálsz és van módod a jogviszonyt megszüntetni vagy a számodra kedvező feltételeket kikényszeríteni, amennyiben mégis kiküldi a jelöltet. Ez így megy normálisan.

Most hogy nézne ki ez a politikában?

Aláírjátok a szerződést és arról egy szót sem szóltok, hogy akarod-e te, h. személyesen lássa el az ügyed. Kiküld egy jelöltet maga helyett, elbasz valamit, aztán te meg utána kezdesz csak reklamálni, hoppá, baj van meg te nem így akartad. Mondjuk egy szimpla szerződésnél - ellenben a politikai képviselőinkkel - még így is ki tudsz lépni a számodra hátrányos jogviszonyból és tudsz keresni másik ügyvéd. De azt ugye érzed, hogy már nem ugyanolyan helyzetben vagy.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.10.19. 12:45:04

"A vállalkozásokat és nagy multinacionális cégeket érint elsősorban."

Bazmeg, finoman szólva nem szokásom tapsikolni a vadkapitalizmusnak, de most már lassan tényleg megsajnálom szegény nagyvállalatokat, és Tótával karöltve követelem az emberi jogaik elismerését. Na, jó, azt azért nem, de néha úgy érzem, tényleg bődület, mit meg nem engednek a munkaadókkal szemben.

Ádámka Auditore 2012.10.19. 12:51:32

@Ádámka Auditore: Amit te mondasz az olyan, mintha nem lenne szükség a hasra ütve kiválasztott szerződési feltételre, hanem bíznom és döntenem kellene annyi információ és lényegében zéró garancia alapján, hogy pont előttem kifogásolta a jelölt szaktudását és arról beszélgetett vele, hogy milyen sok választja még el a szakvizsgától és az önálló ügyvédi tevékenységtől.

Háténvagyoka... 2012.10.19. 13:23:51

"A tranzakciós illetéket mindenki megfizeti, aki átutal, pénzt vesz le, csekket fizet be. Nem az emberek fizetik meg."

Persze, hogy nem. Mert az alattvalók, azok nem emberek., youknow, hanem alattvalók.
Amúgy kíváncsi vagyok, ki volt az a "nagy" bankvezér. Vagy "nagybank"-vezér. Én már 50 éves vagyok, de ha valahol valami jó ajánlatot kapnék, mennék a férjemmel meg a három gyerekemmel. Még egy pár hónap (vagy 2014 után, ha megint ezek fognak kormányozni, azaz miket beszélek? kormányozni???), és megfontoljuk, hogy ajánlat nélkül is megyünk.

Vidéki 2012.10.19. 14:24:54

@Ádámka Auditore:

Remekül megfogalmaztad, hogy mi lenne az ideális a választópolgár szempontjából is.

De felmerül a kérdés, hogy a valóság olyan-e, hogy mindent előre meg lehetne tervezni egy olyan világban, amelyik nem statikus és egészen váratlan helyzeteket képes produkálni?

A 2008-as válsággal kapcsolatban sokan azt képzelték, hogy V alakú lesz, de nem így lett W alakú lett.

Csaba László akadémikus: Bizonytalanságok című cikke az FN 2011 márc. 31. számában már másfél évvel ezelőtt ráirányította a figyelmet a külső körülmények drámai változásaira.
Csaba László akadémikus egyik fontos megállapítása:

„A bizonytalanság egyik forrása a világgazdaság állapota.

Míg egy éve jogos bizakodással szemlélhettük a tőzsdei mutatók helyreállását, a termelés megélénkülését és a világkereskedelem talpra állását, jelenleg mindhárom téren veszélyek láthatók.”

A bizonytalanságot nem lehet kiiktatni a való életből, bármennyire szeretjük a stabilitást és a kiszámíthatóságot.

Írod: „Én azt szeretném, ha egyértelműen, objektíven, szájbarágós módon egy terjedelmes dokumentumban ez le lenne írva előre.

Olyanban, mint az LMP alternatív költségvetése például.

Onnan tudnám pontosan előre, hogy mit akarnak lépni és úgy tudnék megalapozott döntést hozni az országgyűlési választások során. Na most képzeld el, hogy ennek még jogi kötőereje is lenne,.”

Az LMP alternatív költségvetésével kapcsolatban vedd figyelembe, hogy az nem lett alávetve a valóság kontrolljának.

A természettudományok hatalmas fejlődését azonban az tette lehetővé hogy az értelmes tudósok teóriáikat alá vetették a valóság kontrolljának és ha nem egyezett, elvetették a teóriát és nem a valóságot.

„A kibicnek semmi se drága”.

Mondhatnak akármit azok a kibicek, aki abszolút kompetensnek tartják magukat (másokat viszont hülyének néznek), mert ajánlásaik kicsúsznak a valóság kontrollja alól.

Vegyük figyelembe, hogy amíg az LMP kibicel csak, mindenkinél okosabbnak képzelheti magát.

Amikor a felelősség terhe alatt kellene az LMP-nek is tevékenykedni, amikor a teljesítménye a tények nyelvére fordítódna, kiderülhetne, hogy a tökéletesnek látszó alternatív költségvetésük nem is annyira tökéletes, mint ahogyan mostan látod és az ő bölcs vezetése alatt országunk nem változna tejjel-mézzel folyó Kánaánná.

Nagyon jól utalsz arra, hogy bizalmi elv megkerülhetetlen:

„meg ez neked is jó, mert te az ő szaktudásában és tapasztalatában bízol, meg azért fizetsz, nem pedig azért, hogy egy zöldfülű jelölt elbasszon valamit. „

Ez arra utal, hogy kockázatokat nem lehet kiküszöbölni a való életből, de létezik az „intuició”, amely a formális logikai út átugrásával az optimális megoldáshoz vezethet.

Kiváló matematikusról olvasva megtudtam, hogyan jutott jelentős felfedezésre.

Hosszú ideig küzdött sikertelenül egy probléma megoldásán. Felhagyott vele és kirándulni ment.

Mikor feltette lábát a vonat lépcsőjére, hirtelen megjelent agyában a megoldás, szinte teljes egészében, ahogyan a görög mitológiában Pallas Athéne teljes fegyverzetében lépett ki Zeus fejéből.

Mikor hazament csak ellenőriznie kellett logikailag a gondolatmenetet, de minden rendben volt.

Ádámka Auditore 2012.10.19. 14:48:24

@Vidéki: Persze, ezért is kell egy ésszerű és rugalmas rendszert megalkotni, ahol a visszahívhatóság jogával sem lehetne visszaélni és nem menne a kormányozhatóság rovására sem. Az ésszerűhöz az is nyilvánvalóan hozzátartozik, hogy az externáliák hatása miatt senkit nem lehetne eltávolítani. Maximum lenne egy meghallgatás meg kapnák a közgazdasági elemzést arról, hogy pl. milyen külső gazdasági hatások eredményeként nincs keret a beígért 13. havi fizetésre + tájékoztatná a választópolgárokat + válsággal kapcsolatos intézkedések, amit ilyenkor felelős államférfinak tennie kell. Tudom, hogy iszonyatos munka, de nagyon jó érzés lenne, ha nem csak a svájciak élhetnének igazi demokráciában.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.10.19. 18:03:54

index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/19/brusszel_meg_nagyobb_csomag_kell/

Juhé...Kínos hogy Brüsszelben számolni is tudnak meg akár két adatot is értelmezni...Kell nagyon az a Birkamenet...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2012.10.19. 18:10:32

Matolcsy megint csomagolhat, de sajnos még nem végleg:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/10/19/brusszel_meg_nagyobb_csomag_kell/

Talán ideje lenne újraszámolni azt a 764 milliárdot ("alávetni a valóság kontrolljának"), és akkor kiderülne, nem a kötsög EU az, amelyiknek "semmi sem elég", hanem a 764 az alsó hangon is kb. 400-450 (a pénztárgépes ötlet eleve megvalósíthatatlan hülyeség, a tanárok béréről már bebizonyították, hogy a fele járulékban visszajött volna, a cafeteria adóztatása jövedelemcsökkentő, ami visszafogja a fogyasztást, stb.), és ezért nem fogadják el a hozott intézkedéseket, mert ezzel az összeggel nem lehet betömni az eredeti 500 milliárdos lyukat. De a félszuperbruttót azt kurvára ki kell vezetni...

Már az is eszembe jutott, hogy Orbánék szándékosan hoztak ilyen intézkedéseket, amik a vágyott eredmény töredékét sem hozzák a valóságban, csak hogy Orbán öblös röfögéssel tudjon uszítani 23-án az EU és az IMF ellen!

zft · http://www.fitness-terem.info/ 2012.10.20. 22:50:22

Sajnos még jó pár hét van hátra az évből...

Gery04 · http://dailyerotic18.blog.hu/ 2012.10.22. 15:50:10

@ketroot:

..... és ez az ami a legszomorúbb ebben az egész dologban.... :(

Szúrófény 2012.11.04. 03:03:14

@MolnarErik: Szabadkőműves! ne feledd" Kossuth „bátran" volt képmutató és demagóg, a népfelszabadító álruhájában villogva... De a magyar országgyűlés határozata még istenes volt, ha az erdélyiével hasonlítjuk össze, amely a parasztbirtok jó részét - néhol négyötödét - minden kárpótlás nélkül egyszerűen a földesúrnak ítélte oda. Erről a határozatról írta Kemény Zsigmond báró a lesújtó szavakat: „Szépen kirabolva van a nép!"
Később e gondolatot így egészíti ki: „Az állam úgyszólván teljes pénzhiánnyal küszködött (...) S ide vezethető vissza Kossuthnak az, az indítványa is a jobbágykérdésben, hogy ne az állam vállalja a nemesség pénzkárpótlását, hanem maguk a jobbágyok; s miután készpénz aligha akad elegendő erre a célra, ezért a jobbágyközösségek földátengedés fejében is követelhessék a megváltást."

Szúrófény 2012.11.04. 03:07:25

Szabad leszel! Nem kell dolgozni, menned, azt teszed, amit akarsz. Sétálhatsz munkát keresni, felkeresheted a rokonaid, ismerőseid segítséget kérő könyörgő szemmel. Kirándulhatsz a természetbe, ha ismered a gombát, gombát szedni. Megismered a lakókörnyezetedet hullámpapír, üvegbetét után kutatva, végigjárod a kukákat, kocsmákat. Szabad a szabadban éjszakáznod. Nagyszámú új ismeretségre teszel szert. Rájössz, hogy az eddig lenézett páriák sem mind bűnözők, hanem megélni akaró emberek, mint te! Nekik ezt adta a szabadság meg a demokrácia: a korlátlan lehetőséget a megélhetésre.
Az igazi korlátot nem látod meg. Te nem jutsz pártkasszához, szakértői, tanácsadói honoráriumhoz. Pedig igazi gyakorlati-tapasztalati szakértője vagy a nyomornak, és volna néhány tanácsod arra nézve is, hogy vezetőid mit vezessenek (lovat, ökröt, szamarat) ország helyett. Félő, hogy hozzáértésük ott hamarabb kiderülne, mint emitt, mert ha árokba vezették a szekeret az rögtön látható! De ha mindnyájan rajta ülünk a szekéren, inkább féljük, mint látjuk a gödröt.
Csak holmi valuta és költségvetés ostort suhogtat a fejünk felett a felkapaszkodott kocsis, míg le nem taszítják onnan, mint annyi elődjét. Írtam, megjelent, 1996 ban,

süti beállítások módosítása