Megint egy élelmiszerbotrány, most épp az ír dioxinos sertéshús. És mi megint nem látunk tisztán.
Nézzük először, mi a dioxin:
"A dioxin teljes neve: tetraklór-dibenzo-p-dioxin (TCDD). Ez a vegyület a természetben nem fordul elő, az emberi, ipari tevékenység melléktermékeként jelent meg először a 20. század közepén. Ez a molekula a legveszélyesebb ismert ipari melléktermékként keletkező méreg, mivel minden élő szervezetet rongál, méghozzá lassú, alattomos módon. Támadja az immunrendszert, rákkeltő, génkárosító hatású, mutációkat hoz létre, amely torzszülöttek világrahozatalát eredményezheti. További veszélye, hogy a szervezetbe bekerülve, a szervezet a méreg lebontása érdekében olyan enzimtermelő folyamatokat indít be, amely a méreg lebontása mellett az élethez elengedhetetlenül fontos is lebont. A vegyület kizárólag zsírban oldódik, így tökéletesen bele tud ivódni az állati, majd azok elfogyasztása után az emberi zsírszövetekbe. Ezután megindul a leépülés, melynek kezdeti tünetei a fáradékonyság, az idegrendszeri panaszok, testsúlynövekedés, májkárosodás, bőrelváltozások, gyomornyálkahártya-károsodás, csecsemőmirigy-sorvadás, immunrendszer-károsodás, majd a szarkóma és bizonyos tumorfajták, de amíg ezek megjelennek, akár 15 év is eltelhet."
És most időrendben, mi történt:
2008.12.07.: Ezen a vasárnapi délutánon kapták meg a magyar hatóságok az Unió risztási rendszerén keresztül a figyelmeztetést, hogy Hollandiában dioxinnal szennyezett ír disznóhúst találtak. Az élelmiszerbiztonságért felelős magyar szervezet levélben értesítette a hazai feldolgozókat és kereskedőket, és arra kérte őket, amennyiben Írországból származó sertéshús átment a kezükön, azt haladéktalanul jelentsék.
Az ír kormány pedig még szombaton elrendelte az összes, írországi disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását, miután egy francia és egy belga vizsgálat folyamán kiderült, hogy a vizsgált hús a megengedettnél közel százszor (!!) nagyobb mértékben tartalmaz dioxint.
2008.12.08.: Az ír állategészségügyi hatóság tájékoztatása szerint nem érkezett Magyarországba a szennyezett húsból, de Bognár Lajos helyettes főállatorvos elmondta, hogy a hazai élelmiszerkereskedők addig nem forgalmazhatnak ír sertéshúst és húskészítményeket, amíg azt meg nem vizsgálták. Mármint a cégek maguk. Mert a hatóság nem tart országos ellenőrzést. A szakértők azt mondták, a vállakozók felelőssége, hogy a fogyasztókhoz eljutó élelmiszer biztonságos legyen.
2008.12.09.: Süth Miklós országos főállatorvos elmondta, hogy Érdre három kamionnyi, összes több, mint 60 tonna ír sertéshús érkezett Lengyelországból, de (!) a nagy részét már továbszállították Romániába, szóval nyugodjunk meg.
Erre a hírre felkaptam a fejem, olyan igazi magyaros hangulata van, és egy kicsit terelésnek tűnik. Tisztán érezhető a gyurcsányi párhuzam is: "Itt nem lesz válság.", "Jön a válság, de csak a széle.", "Nagy szarban van az ország." Ebből kindulva vártam a következő hírt, miszerint már több száz tonna szennyezett, mérgezett húst megettünk...
2008.12.10.: Nos, ha több százat nem is, de 57 tonna dioxinos májból készült kenőmájast forgalomba hozott a Kaiser Food Kft. Összesen 77 tonnát állítottak elő, a maradék 22 még raktáron van. A termékek visszahívása megkezdődött. - tájékoztatott Bognár Lajos, majd Budai Bernadett.
2008.12.15.: Dioxingyanús ír sertéshús és hústermékek érkeztek Magyarországra - közölte a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) az MTI-vel.
A múlt héten pénteken a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős hatóság tájékoztatást kapott, hogy Lengyelországból ír eredetű sertészsír érkezett Magyarországra. A hivatal sajtóirodájának tájékoztatása szerint a Nutrifer Kft.-nek leszállított 10,5 tonna ír sertészsír a Del Pierre Central Europe Kft. tulajdonát képezi. A hatóság négy tétel sertészsírt zárolt, összesen 14,985 tonnát.
A Hungarocasing Kft. részére - az országba érkezett riasztás szerint - 31,56 tonna ír származású sertészsírt szállítottak. A magyar hatósági ellenőrök pedig 9,15 tonna 25 dekagrammos kiszerelésű sertészsírt zároltak. A vállalkozás értesítette vevőit a már kiszállított termékek visszahívásáról.
Az EU gyorsriasztási rendszerében Magyarország tájékoztatást kapott a hétvégén arról is, hogy további négy, ír eredetű sertéshús-szállítmány érkezett Magyarországra.
A hétvégi riasztásban jelzett ír sertéshús Németországon keresztül, egy ottani nagykereskedő értékesítette tovább egy Komárom-Esztergom megyei, két Pest megyei és egy Győr-Moson-Sopron megyei vállalatnak: különböző időpontokban, 2008. szeptember 29. és 2008. november 18. között.
A hétvégi riasztást követően az élelmiszerlánc-biztonsági szervezet munkatársai haladéktalanul megkezdték az esetek kivizsgálását.
A Komárom-Esztergom megyei Palatin Kft. részére szeptember 28-án feladott 1,998 tonna sertés karaj egynegyedét már feldolgozták az üzemben kolbásszal töltött karajnak. A még készleten lévő 1,350 tonnát a hatósági állatorvosok zárolták.
A legyártott késztermékből 200 kilogrammot szintén megtaláltak a cég raktárában. Így kereskedelmi forgalomba mintegy 400 kilogramm került. A gyártási dokumentációt, valamint az elosztási listát a megyei hatósági szakemberei jelenleg is vizsgálják.
Pest megyébe a Prémium Meat Kft.-hez november 3-án feladott 20,949 tonna és a Global Meat Kft. részére november 18-án szállított 21,771 tonna sertéshús, valamint a Győr-Moson-Sopron megyébe a Kaiser Food Kft. részére november 13-án feladott 6,995 tonna sertéshús szállítmányt, azok lehetséges feldolgozását, kiszállítását a hatósági állatorvosok jelenleg is vizsgálják - tartalmazza az MgSzH közleménye. (forrás:MTI/Híradó)
Tehát a napnál is világosabb, hogy valószínűleg már rengeteget megettünk a dioxinos húsból. Csak nemigen akaródzik ezt kimondania senkinek. Főleg most, hogy mindenki készül, vásárol a karácsonyi lakomákra. Tulajdonképpen már hozzá is szokhattunk volna, hogy mindenféle szemetet kapunk a pénzünkért, hisz egymást érik az élelmiszerhamisítások, szennyezések. Kezdődött négy éve a paprikabotránnyal, aztán volt ugye szinte napra pontosan két évvel ezelőtt a Mega Trade-ügy, jött a kínai melamin, amiből nekünk cukorka és kávéfehérítő jutott, aztán a mézhamisítás, most meg ez.
Múltkor már kitárgyaltuk a hozzáadott mesterséges adalékanyagokat. Az se öröm, hogy azokat meg kell ennünk, de mérget is?! Jópénzért?? Éljen a kapitalizmus.