Skip to content


       Szűrés lista

Erős anyag: a hajléktalanügyi referens programja

Kocsis Máté 30 évesen Józsefváros polgármestere, országgyűlési képviselő, a rendészeti bizottság elnöke, és frissen kinevezett hajléktanügyi referens.
Egy ifjú lázárjani-klón: természetesen egy percet sem dolgozott. 2004: doktori oklevelet szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán. 2004 és 2006 között a Századvég Politikai Iskola és a Budapest Corvinus Egyetem közös, másoddiplomás képzésében vett részt politikai szakértő szakon. 2006-ban józsefvárosi önkormányzati képviselő, majd rögtön alpolgármester, Fővárosi Közgyűlés tagja, 2010-től 2009-től már polgármester. Ragyogó karrier, nem piszkította be ezt makulátlan cv-t holmi magánszektorban lehúzott évekkel. Apró szépséghiba: ifjú korában tagja volt a MIÉP-nek, amit aztán lehazudott
 
Kocsis nyáron úgy gondolta, hogy ő most amolyan fideszes tempóban megoldja a hajléktalan-kérdést Józsefvárosban. Három kérdésben írtak ki kerületi népszavazást:
- hatályban maradjon-e a kukázást tiltó rendelet,
- tiltsák-e a közterületen történő életvitelszerű lakhatást,
- tárgyaljon-e a kerület a fővárossal a "hajléktalanellátás színvonalának emelése és a kerület hajléktalanokkal kapcsolatos tehermentesítése érdekében".

A népszavazásra sokan nem mentek el (16%), érvénytelen lett, de mivel az "igenek" győztek, Kocsis nagy győzelemként értékelte.

A programja, hogy eltünteti a hajléktalanokat az utcákról nagyon bejött Orbánnál, mert a múlt héten országos hajléktanügyi referenssé nevezte ki. Becslések szerint 30 ezer hajléktalan él Magyarországon, ebből 8-10 ezren Budapesten. Közülük 2700-an Józsefvárosban.

Kocsis rendeletben tiltotta meg az életvitelszerű közterületen tartózkodást, és a rendőrséggel együtt megkezdték a hajléktalanok büntetését, összegyűjtését. 50 ezer forintra büntették például azt hajléktalant, aki a kezében tartott cigarettát eldobta (a határozat). Egy másik hajléktalan egy "kövön üldögélt", őt is megbüntették. Gondolom a hajléktalanok zsebből kipengetik a bírságot, esetleg leülik a börtönben. Igaz, hogy a börtönök már 130%-os kapacitással üzemelnek, de pár ezer hajléktalan még biztos elfér. Éjjelente a belvárosban az utcán hugyozó-okádó-kukaborogató fiatalokkal persze nem keménykednek, nem sokkal egyszerűbb a hajléktalanokkal szívózni meg javítani a statisztikát? De, sokkal könnyebb.

Szóval Kocsis Nagy Hajléktalanprogramja:

Tarlósék és a Belügyminisztérium segítségével december elején néhány nap alatt eltüntetik a hajléktalanokat a fővárosi közterületekről. Mégpedig úgy, hogy a tél első napján három szállót nyitnak meg összesen hatszáz férőhellyel, ahová „ha kell, kényszerrel fogjuk becibálni” az otthontalanokat. Az akciót, ahogy azt az ellenfeleinek üzenő Kocsis mondja, „lehet üldözésnek hívni vagy börtönnek”.
Odabent alapos, mindenre kiterjedő elbeszélgetés várja az érintetteket, aztán „vetkőztetés” következik, tisztasági fürdő, fertőtlenítés, nagymosás, majd orvosi vizsgálat az Auróra utcai rendelőben. Eztán vallási preferenciáról kell (lehet) számot adni, majd ez alapján a megfelelő felekezet szeretetszolgálatához irányítják a szerencsés szerencsétleneket.

"Felmérve állapotukat, munkát kínálunk nekik, programot állítunk fel az életükre. Aki gyengébb fizikumú, az mondjuk portás lesz egy iskolában, ahol egész nap ülhet. Akinél van sansz, annak megpróbálják újraegyesíteni a családját. Aki igyekvő, az három-négy férőhelyes lakásba utalódhat (Koszorú utca 6.). Utánkövetéssel! Egy év elteltével az önkormányzat lelkiismeretes alkalmazottai kikérdezik a ház többi lakóját: jól viseli-e magát az illető. Ha igen, akkor örülünk." - nyilatkozta Kocsis.

Ha decemberben még felszólításra sem vonul be valamelyik szállóra, akkor rendőr kíséri be őt. A műotthon kapujában a nap huszonnégy órájában szerv posztol majd, kinek dolga az igazoltatás és a házirendfenntartás. Mivel „a szálló nem börtön”, a lakók szabadon kijárhatnak, akár „talajrészegre is ihatják magukat harmincforintos kannásborral, amitől megvakulnak”, bár Kocsis Máté ezt nem ajánlja. Aztán akár józanul, akár delíriumban, de kötelesek visszamenni/tántorogni/kúszni, ugyanis, ha újfent „közterületen történő életvitelszerű lakhatáson” kapják őket, egyrészt ismét karon ragadja őket a hatalom és a szállóba tuszkolja, másrészt százötvenezer forintig terjedő pénzbírságot róhatnak ki rájuk. S mivel ennek kifizetése nem életszerű, jöhet a közmunkára váltás. 

"Két-három kör után elzárás a büntetés. Ez már rendészeti kérdés. Ha valaki így akar élni, azt Budapest közterületein nem teheti. De addig is most lepkehálóval összefogdossuk őket, ugyanis be kell rángatni mindenkit fűtött helyre. Tízből hat egyelőre nem akar változtatni az életvitelén, vele le kell ülni, kitisztítani az elméjét az alkohol és a kábítószer hatása alól, aztán bírni megújulásra; a zöm menthető, én hetvenet bevállalok. A rövidtávú terv természetesen nem az, hogy mindegyiküket integráljuk a társadalomba, hanem az, hogy idén télen ne fagyjon meg senki… vagy legföljebb két-három ember, persze az is sok." - Kocsis

A reintegrált hajléktalanok legsikeresebbjeit, mint valami mlm-gyűlésen, bemutatja egy év múlva a sajtónak.

"Én nem vagyok egy elvetemült állat, akit úgy neveltek a szülei, hogy rúgjon bele a szegényekbe." - Kocsis.

Csodálatos program, csodálatos referens, a Vastagbőr csak tapsolni tud!

(forrás:
fn.hu)

Címkék: fidesz abszurd pofátlan

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr403302161

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsony előtt kerül a boltokba Dr Kocsis Máté életvezetési kalauza 2011.10.21. 10:03:01

 A Tíz lépés, hogy szerethető hajléktalan légy című könyv azokat az embereket szólítja meg elsődlegesen, akik valami érthetetlen oknál fogva, ahelyett, hogy fűtött, vezetékes vízzel, árammal, gázzal ellátott, összkomfortos ingatlanokban néznék az ...

Trackback: Navracsics egyeteme és Valóság nagybátyánk 2011.10.14. 19:42:19

A Ludovikába költöztették volna Navracsics egyetemét, de kiderült, ott van már egy múzeum. Most építenek egy új, 35 ezer négyzetméteres épületet az Orczy kertben, hogy legyen hely a Közszolgálati egyetemnek, amelynek egyetlen pontja biztos: hogy a héte...

Trackback: A kerület egy emberként Kocsis Máté mellett áll! 2011.10.14. 19:05:56

Alulírott özv. Asperger Martinné özv. Szaratromf Matild ezúton szeretnék hivatalos panaszt tenni annak irányában, valamint végett a tekintetes tisztelt Polgármester Tanácselnök Elvtárs Kocsis Máté Úrnak, hogy a kerületünkben, a Tavaszmező utcában itten...

Trackback: Pesti Vicc: Kuplerájban volt zongorista 2011.10.14. 17:47:30

- Asszonyom, mit írjak a férje sírkövére foglalkozásként?- Írja azt, hogy egy kuplerájban volt zongorista.- Na de asszonyom!- Hát mit csináljak, politikus volt szegénykém, de azt úgy szégyellem ráíratni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jurganov 2011.10.14. 11:08:57

sírok. ilyen nincs. itt valami nagyon elb*szódott....

Oxenstierna 2011.10.14. 11:18:48

Támogatom. Hányinger Budapest. Ha ez kell h rendbe tegyék, hadd szóljon.

Viktus 2011.10.14. 11:22:28

Szép elképzelések. Pénz is van rá?

__tom_ 2011.10.14. 11:23:42

ezzel kivételesen én is egyetértek. Az elmúlt évek hajléktalanpolitikája nem vezetett sehová, húgyszagú közterületek, stb, stb. Legalább megpróbálnak valamit kezdeni az üggyel.
És igen, demokrácia és tsai, de ne lehessen összesz-rt ruhában grasszálni az utcákon, az ugyanis nem senkiföldje, hanem egy rakás ember közös élettere.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.10.14. 11:24:05

@Oxenstierna:

Ja, csak ez nem így működik, hogy a rendőrökkel összehalásszuk .

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 11:27:21

Menni fog ez mint a karikacsapás. Terv szerint, elvtársak! Papíron...

Apropó, félkarúrabló és nyerőgép bekeményítés után ismételten újabb esztétikaivá silányított probléma megoldással állunk szemben á la hagyományos magyar jobboldal módon. Tehát: az A8-as Audiból kitekintve zavaró az a sok-sok rosszul öltözött, ronda, balkáni nyomoronc hajléktalan. Feladat: úgy intézni a dolgot, hogy az Audi A8-asból kitekintve ilyet ne lásson az uraság. Megoldás: homleszek eltűntetése a látványból. Eszközök: begyűjtés, megfélemlítés, elzavarás...valójában ki nem szarja le, hogyan intézik.

Jurganov 2011.10.14. 11:27:25

@__tom_: azért a "összefogdossuk+lefürdetjük+munkát/szállást adunk neki" nem hinném, hogy a megoldás lenne. persze lehet tévedek és valóban így kell csinálni, erőszakkal eltüntetni a nyomorultakat-ha már bántja a "jómunkásemberek" szemét :)

Viktus 2011.10.14. 11:28:09

Mondjuk Brüsszelhez képest nincs is hajléktalan probléma ... ott a belvárosban csövesek pokrócon kutyafalkákkal vidáman jamboriznak a rendőrök le sem szarják őket, arab nők gyerekkel stb.

fogash 2011.10.14. 11:28:16

az elmélet gyönyörű, az ifjú eftárs még szebb. Ez nem ugyanaz a csóka, aki a szomszéd kerületekbe akarja átszorítani a hajlékonyakat, aztá a Rogán Tóni majd megoldja?

Apafarkas 2011.10.14. 11:30:35

Alapvetően nem kedvelem a Fideszt, (mielőtt beszóltok, az MSZP-SZDSZ érát kimondottan rühellem) de ez eléggé valid dolognak tűnik. Ezzel vannak fenntartásaim:

"munkát kínálunk nekik"

Honnan a francból lesz munka?
Közmunka persze lesz, és igazából ezen arcok nagy részét nem is lehetne legalább minimálisan hasznos tagjává tenni a társadalomnak, mint kulimunkával.

Jurganov 2011.10.14. 11:31:05

@Transylvanianmixedgrill: ne is említsd az audit, a kormány megbélyegezte az audi-tulajokat. superb, superb. nem ódi, az régen volt.

Jurganov 2011.10.14. 11:32:51

@Apafarkas: elviszik őket kényszermunkára. tiszta haszon.
1, nem lesz ami zavarná a kilátást
2, épül a stadion, ingyen. néha-néha meg kell őket verni, de dolgozni fognak :)

__tom_ 2011.10.14. 11:32:57

@Jurganov: ha képtelen rá, hogy magától lefürödjön (azért ez azért nem a szabadságjogok sárba tiprása), akkor igen, erőszakkal be kell lökni a zuhany alá. Vannak normák, amiknek meg kell felelni, nem a sivatagban él mindenkitől elzárva, hanem egy közösségben.

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 11:43:01

@Jurganov:

Superb, párdon, én kérek elnézést.

Megértem én ezt, megértem, nagyon is. Az ember reggel felkel a csendes budai házában, csicseregnek a madarak, reggelit csinál az asszony, idill no, gyerekeket elvisszük reggel az elitsuliba, elindulunk a belvárosba, és ahogy megyünk befelé, egyre több a hajléktalan, pfujj! Miért nem lehetne olyan a belváros, mint a budai házunk környéke?! Szóval valamit tenni kell...!!!

Apafarkas 2011.10.14. 11:48:05

@Jurganov: Ha maguktól nem tudnak kitörni innen, vagy mert nem képesek, vagy mert nem akarnak, akkor mit kellene tenni velük? nagy részük alkohol és egyéb problémáik miatt nem képes már a normál életvitelre. A prevenció ez esetben már nem segít, mert a baj megtörtént. Mit lehetne akkor tenni velük a segélyosztáson kívül?
Alapvetően a saját életéért mindenkinek magának kellene felelnie, még Magyarországon is, ahol nem divat ezt kimondani. A segély nem jár, adható, ha van rá keret. Jelenleg nem igazán van rá keret. Ha pedig az állam nem csak úgy osztogatja a lóvét, hanem esetleg feltételhez köti, akkor mi van? Miért rosszabb valahol lakni és dolgozni, mint Pesten megrohadni seggrészegen az utcán, és egy téli hajnalon megfagyni?
Vagy szerinted mi a megoldás? Bármi más, csak ez nem?

sorompo 2011.10.14. 11:48:52

Ez a 2-3 fos elhullasi mutato dolni latszik-mar 2 ember meghalt kihules kovetkezteben!
Ez az egesz tervezet egy irrealis lozung! Parasztvakitas!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.10.14. 11:50:18

Nem tudom, a program igen nyers, de láttatok már jobbat? Mert attól nem lett még senkine se munkája, se lakhatása, hogy sajnáltuk, meg hagytuk a padon feküdni.
Alattunk 1 évig lakott egy kukás albérletben, minden nap lent szerelgette a kikukázott cuccokat a lomtárban. De mostmár van munkája (pedig ez nem Pest, hanem vidék). Vissza lehet térni ebből is, csak akarni kell.

TBal 2011.10.14. 11:50:58

Én is csatlakozok többekhez, ez támogatható. Kérdés persze a megvalósítás, oda kell figyelni rá, de ez egy értelmes ötlet, sokkal értelmesebb, mint az eddigiek - ha engem kérdeznének, szerintem én is valami ilyesmit csinálnék. Drukkolok, hogy sikerüljön.

Én a jobbiknak a visszaesőbűnözős-rezervátum ötletébvel is egyetértettem, egy feltétellel: Ha valaki ki akar onnan kerülni, annak meg kell adni a támogatást, és megvédeni azoktól, akik visszahúznák.

Énbagoly 2011.10.14. 11:56:43

Gyakorlatilag úgy fogják kezelni a hajléktalanokat, mint a bűnözőket. Ezek az emberek nem azért élnek ott, mert nekik az jó, hanem azért, mert nincs hová hazamenniük.
Lehet, hogy lesz pár hajléktalan, akinél ez beválik, de a többi mit fog csinálni? Szétszéled a város körüli hegyekbe, mondjuk. És a közeli városrészekbe fog majd bejárni kukázni, koldulni. De ha esetleg megfagy az erdőben, azt nem látják majd a zemberek azonnal, tehát jó megoldás? Vagy nem lehet majd biztonságosan kirándulni, túrázni, horgászni Budapest körül? Lásd a csepeli szigeten történteket.

Jurganov 2011.10.14. 11:59:27

@__tom_: @Apafarkas: igazatok van, ezek az emberek azért élnek az utcán mert az jó. mekkora élmény lehet kukából enni, aluljáróban aludni, stb. igen, jól látjátok azért nem fürdenek mert így jó nekik és nem azért mert nincs hol. hát na.. és igen, szerintem is az a megoldás, hogy összeszedik őket és elviszik egy lágerbe, ami-mivel nem látni-nincs is, és őszinte mosollyal lehet konstatálni, hogy azok akik a maguk erejéből, pláne a maguk örömére a szabad ég alatt laknak- ma már nincsenek ott. szép, egyszerű, jó

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 12:00:12

@TBal:

Annyi apró bibi van, hogy az egész Kocsis féle szöveg a voluntarizmus kiskátéja. Azaz: a hajléktalan helyzet megoldása szimplán akarat kérdése. Ott az a dunányi lehetőség nem hajléktalannak lenni, csak akarni kellett volna, kinyújtani a kezet érte eddig is. És azért ez a sok hajléktalan mert eddig nem akarták eléggé. Kik nem akarták? Ugye nyilván a gyurcsányiék meg az elmúltnyolcév, ez ugye tutifix, ezt már mondani se kell. Na és persze maga a hajléktalan, aki eddig vak volt, konok és akaratgyenge, nem látta, nem ismerte, nem fogadta el a lehetőségek tárházának kulcsát. Na de mi most majd jól megmotiváljuk a hajléktalant, és kénytelen lesz belépni Kánaán földjére!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.10.14. 12:11:47

Emigráljunk a Kanári-szigetekre, mielőtt összedől ez a felpörgetett gazdaságos demokrácia.

Enrico72 2011.10.14. 12:17:41

Végre egy tökös polgármester! Nekem totálisan elegem van abból, hogy minden piros lámpánál kéregetnek, összehányják/hugyozzák az utcát. Sokan nem is akarnak ezen változtatni, mert nekik teljesen megfelel. Menjenek csak be egy szállóra, legalább nem fagynak halálra.

Egyébként ne gyertek ezzel a sosem dolgozott semmit dologgal. Ezzel az erővel aki közalkalmazott az sem dolgozott semmit, mert őt is mi fizetjük.

sorompo 2011.10.14. 12:18:48

@Apafarkas:
Most,hogy kiduhongtem magam,probalok normalisat irni:)
Szoval,sok igazsag van abban amit irtal! Azomban a nem akarok es a nem kepesek taboraban van egy kis atfedes is,ezek az alkohol vagy-es narkotikum fuggok! Ezek beteg emberek! Mindegy,hogy hogyan s miert lettek azok,azok es ennek megfeleloen kellene kezelni oket! Igen magas az aranya azoknak aki valtozni akar (amikor eppen tiszta) de egyedul keptelen ra.Nem tudja hova forduljon vagy -es nincs anyagi fedezete ra.
Az akaro es kepes (nem beteg) emberek eseteben ez a javaslat mukodhet,de ez az elenyeszo kisebbseg! Igy csak latszat-"mi megprobaltuk,latjatok", es kovetkezik a kriminalizalas!

Horizont 2011.10.14. 12:19:10

@laspalmas: A név kötelez?:DDDDDDDDD Én benne vagyok!:D

Jurganov 2011.10.14. 12:22:13

@Enrico72: ezen nem lepődött meg senki(mármint, hogy neked tetszik)

GGG77 2011.10.14. 12:24:55

@Enrico72: Valóban nem meglepő, hogy neked tetszik. Kocsis nem közalkalmazott (az a tanár, meg a rendőr), hanem köztisztviselő. És, amit eddig letett, az valóban nem nevezhető munkának. Seggnyalásnak, könyöklésnek sokkal inkább.

pcmci 2011.10.14. 12:26:23

@Apafarkas: level 2: Arbeit macht frei!
(én kérek elnézést...)

Enrico72 2011.10.14. 12:30:09

@GGG77: Tudom, hogy nem az, de a közalkalmazottakat is mi fizetjük. Ahhoz, hogy jó legyen valaki a munkájában (orvos, tanár, mérnök, polgármester(, rutint kell szereznie. Ha mondjuk 2 évig mondjuk kertészként dolgozik, az nagyon szép dolog, de nem hiszem, hogy a kerület ügyeire jobb rálátása bírna. Gondolom nektek rendben van ha télen halálra fagynak az emberek vagy pedig, hogy mindenhol pofátlan hajléktalanokba lehet botlani.

Enrico72 2011.10.14. 12:32:14

Hogy ne mondhassátok, hogy nekem minden tetszik... A Kossuth szobor kicserélését baromságnak tartom. Sokba kerül, meg felesleges. Ráadásul ez ami most van a téren, az még jobban is néz ki.

ámbátor 2011.10.14. 12:38:43

Nem kéne az üzenetet, amivel egyetértek, tévedésekkel rongálni. Ha elolvasod a belinkelt határozatot, te is láthatod, hogy 50.000-ig büntethető, de jelen esetben csak figyelmeztették az elkövetőt. A kövön üldögélőt dettó.
Ettől persze még baromság, amit csinálnak, de csak olyasmit kéne leírni, ami igaz.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.10.14. 12:39:27

Én kb. ugyanezt szoktam hangoztatni már jó ideje, hogy össze kell öket szedni egy olyan helyre, ahol normális életet élhetnek, kívül-belül tisztán, aminek folytán még valami esélyük is lehetne arra, hogy visszatérjenek a társadalomba. Csak ezt nem feltétlenül közmunkaprogrammal kéne csinálni, hanem a munkaadókat ugyanúgy támogatni, hogy ilyen visszailleszkedni szándékozókat (és nemcsak a csöviket, hanem a börtönviselteket is) normális körülmények között foglalkoztassanak - ugyanúgy, ahogy a munkanélküliek és a rokkantak/fogyatékosok foglalkoztatását is támogatják. Meg valóban lehetne "szabadulóházakat" csinálni (pont a rengeteg józsefvárosi foghíjtelken...), ahol élhetnek önálló életet, de azért oda is figyelnek rájuk, és aki nem viselkedik jól, azt ne hagyják annyiban.

Én viszont a visszaesökkel még keményebben bánnék, és ez nem pénzbirságot, vagy börtönbe zárást jelent. Aki már egyszer kapott egy esélyt, hogy emberként éljen, és ezzel nem élt, annál el kéne gondolkozni, hogy a továbbikban méltó-e bármire is...

De az a baj, hogy egy jó ötlettel még maga a kormány is szembemegy más jellegü hülyeségeivel. Gondolok itt például a szabad szeszpancsolásra, mert a hajléktalanok állati viselkedésének, és a hozzájuk (tettesként vagy áldozatként) köthetö bünözésnek is nagyon nagy mértékben az alkohol az oka...

GGG77 2011.10.14. 12:42:44

@Enrico72: "Gondolom nektek rendben van ha télen halálra fagynak az emberek vagy pedig, hogy mindenhol pofátlan hajléktalanokba lehet botlani. "

Nem nincs rendben. De, amit ez a pázmányos, mélykeresztény stréber kitalált az a következőket eredményezi:
- a rendőrség statisztikái javulnak
- a hajléktalanok más kerületekbe, vagy az erdőkbe menekülnek, és ott fagynak meg

CyberPunK 2011.10.14. 12:46:00

@GGG77: És? Jön a tél, ami magával hozza azt, hogy egy buszra nem tudsz felszállni úgy, hogy ne legyél rosszul a szaguktól, miközben ott van mindenki előtt a tisztálkodási lehetőség a szállókon. Nehogymár sajnáljuk őket. Nem, nem érdekel az hogy ott lopnak, álljanak össze többen és egy mindig vigyázzon a cuccaikra.

Jurganov 2011.10.14. 12:46:04

@Enrico72: az utolsó mondatod gyönyörű :) milyen jó lehet, hogy az aggódás vezérel.
milyen egy olyan polgármester aki jó a munkájában? de tényleg.
az, hogy valaki homeless akar lenni egy baromság,legfeljebb nem látja értelmét, hogy megpróbáljon változtatni.

Jurganov 2011.10.14. 12:51:55

@CyberPunK: és meg van oldva minden. "nem érdekel..."

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 12:55:32

Végső soron a legnagyobb kérdőjel nekem a fidesz ilyenféle statáriális intézkedéseivel kapcsoltban, hogy ha már statáriális intézkedésekkel operálunk, miért nem jelentjük be a statáriumot? Mer az így eléggé snassz. Akkor már legyen tökünk kimondani, hogy emberek, ezt meg ezt a problémát nem tudjuk megoldani a hagyományos rend keretein belül, szóval bevezetjük a szükségállapotot. Kijárási tilalom este 10 és reggel 6 között, rendőrség kivezénylése az utcákra, rögtönítélő bíróságok, alapjogok megnyírbálása és minden ami kell. Lehet ezt így is, Egyiptomban évtizedekig ki volt hirdetve a szükségállapot Mubarak alatt. Lett belőle persze egy szép kis diktatúra, de az legalább tiszta beszéd volt, tudtuk hogy az, ami.

Apafarkas 2011.10.14. 12:55:47

Alapvetően nem a halálra fagyás a probléma. Hanem az, hogy a sok fagyott hajléktalan egy csomó pénzt visz el, az élők még inkább. Hagyni őket meghalni számos problémát vet fel mindenféle külföldi/belföldi fórumokon. Emellett csökkenti a lakosság komfortérzetét.
Szóval igen, lehet, hogy arbeit macht frei, de így legalább egy kicsit visszatermelnek abból, amibe kerülnek, és még esélyt is kapnak, hogy kitörhessenek onnan, ahol vannak.

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 13:00:10

@Transylvanianmixedgrill:

És ugye ha már nyaljuk faljuk a Horthy-rendszer valagát:

hu.wikipedia.org/wiki/Stat%C3%A1rium

A Horthy-rendszer végére a rendkívüli bíráskodás már-már normává vált, az 1939-es honvédelmi törvény felhatalmazta a kormányt, hogy elrettentő céllal az egész ország területére és bármely bűntettre kiterjedően rögtönítélő bíráskodást vezessen be.

CyberPunK 2011.10.14. 13:03:27

@Jurganov: Mert azzal meg lenne oldva minden, ha menne tovább az ami most van, igaz?

GGG77 2011.10.14. 13:04:11

@Apafarkas: A közmunka nem kitörési esély, és nem is rentábilis. Ha az lenne elvégezné a piac.

TBal 2011.10.14. 13:04:46

@Transylvanianmixedgrill: Nem igazán értem a hozzászólásodat...
Nyilván sokan tehetnek róla, hogy idáig jutottak... de igazából nekem hajléktalanság egy visszafordíthatatlan állapotnak tűnik, nem hallok valahogy sikertörténeteket, hogy hajléktalanból lett valaki (volt ugye amerikában az, aki bemondó lett, de az még ott is ritkaság). Másrészt eddig a hajléktalanszálló azért volt gáz, mert aki esetleg nem volt tetves/beteg/egyéb, az ott tuti az lett, maradt az utca. Ez a program legalább kínál valamilyen visszautat annak, aki szeretne visszakerülni. Egyes elemekkel lehet vitatkozni, mert az ördög ugye a részletekben van, de legalább az értelem nyomát látom.

És nem tudom te hogy vagy vele, de szívesen fizetnék egy kis pluszadót azért, hogy ne bolotjak lépten-nyomon hajléktalanokba (Nyilván ennek veszélye is, van, hogy valaki azért lesz hajléktalan, mert az jobb élet lesz - meg kell találni a középutat).

Jurganov 2011.10.14. 13:12:57

@CyberPunK: nyilván nem. ugyanakkor ez sem megoldás. a "minden marad így" és a "táborba velük, ha nem látjuk nincsenek" között van más megoldás is.
@TBal: lásd mint fenn. jól hangzik ez a "egyes elemekkel lehet vitatkozni" és kb ez mindent elmond. pont az egyes elemek itt a gondok. a "lehetőséget biztosítunk" és a "majd a rendőr előállítja" nagyon nem ugyanaz.

Transylvanianmixedgrill 2011.10.14. 13:18:41

@TBal:

Egyrészt: Ez a program semmilyen visszautat nem kínál. Ez az út egy illúzió, egy délibáb. Nincs munka nemhogy a hajléktalanoknak, a nem hajléktalan munkanélkülieknek sincs. Senkinek nincs. Aki szeretne visszakerülni, na így biztosan nem fog.

Másrészt: a hajléktalan kérdés NEM kis plusz adó kérdése. A hajléktalan kérdés tünet, nem pedig maga a betegség. Eltüntetni ideig óráig el lehet a tünetet, de a betegség ettől nem múlik el. A betegség pedig maga a magyar társadalomban van, a szegénység, az ország gazdasági, vagyoni kettészakítottságát, a mérhetetlen mély szakadékot több évtizedes munka felszámolni, nem megy egyik napról a másikra. Szóval, ez a terv tűzoltásnak, tüneti kezelésnek biztosan jó, esztétikailag ideig óráig elfedi a bajokat, de a betegség közben a háttérben egyre csak súlyosbodik, míg majd a végén még nagyobb lesz a baj...

Apafarkas 2011.10.14. 13:22:11

@GGG77: rentábilisabb,mint a segély és/vagy köztemetés.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.10.14. 13:29:10

Abban igazuk van,hogy valahogy el kéne tüntetni őket az aluljárókból például.Azért a turista ne ezt lássa.

Wise Lady · http://www.wiselady.hu/ 2011.10.14. 14:36:47

Ez a program teljesen rendben van. Valóban a megoldásra koncentrál. Fedél, meleg, tisztaság biztosítása, és ha lehetséges, valami munka is. A poszt erősen belekötés szagú.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2011.10.14. 14:51:58

Kocsis dr. 2009-ben lett polgármester, miután lemondatta az addigit egy szép szerződéssel
8ker.blog.hu/2009/11/22/az_uj_polgarmester
8ker.blog.hu/2009/11/30/bela_szerzodese

2011.10.14. 15:00:09

"Becslések szerint 30 ezer hajléktalan él Magyarországon, ebből 8-10 ezren Budapesten. Közülük 2700-an Józsefvárosban."
"a tél első napján három szállót nyitnak meg összesen hatszáz férőhellyel"
2700-600 az nem 0. Oké, nyilván itt az új szállókra gondol, de összesen nem hiszem hogy 3-4 ezernél eddig több férőhely lett volna Budapesten. Az a 8-10 ezer meg valószínűleg közelebb van a 10-eshez, úgyhogy a hajléktalanok fele még mindig az utcán marad, akárhogyis számolom. Persze ha kap állást (a diplomás nem kap állást, de a gyengébb fizikumú hajléktalanból csinálunk iskolai portást - bravó), akkor sem tudja egyből kivonni magát a hajléktalanszállóból, arról nem is beszélve hogy valszleg igen nagy % fog visszahullani a rendszerbe és muszály lesz neki továbbra is jó drágán biztosítani a lakhatást a szállókban.

Secnir 2011.10.14. 15:05:20

@Lesley:
ja, igen, itt merül fel a kérdés, Kocsis Máté kinek a Csecsein nőtt fel?

GatyaPityu 2011.10.14. 15:09:10

Nem tudom mi a baj ezzel a programmal. Ja, de mégis: a "szemét fidesznyikek" találták ki, ezért csak sz;*r lehet. Bezzeg a demszkáj idején minden nagyon szép és jó volt. A belvárosi utcák, aluljárók mind tiszták és rendezettek voltak, ugye?

spinat 2011.10.14. 15:14:21

hu bammeg, ez aztán a kommunista tempó. Még emlékszem, mikor az utcán grasszálókat a biztos úr igazolttta, és akinek ez nem teccett azt be is kísérték. Nem éltem át személyesen, de azért még az én nemzedékemben is szorul a zabszem mikor rendört lát az utcán, pedig még egész fiatal vagyok. Az egy-két generációval idösebbek talán azt mondanák, hogy fasiszta tempó, de ezt én nem tudhatom.
A kijelentés meg hogy, na jó 2-3 megfagyhat,az még belefér, na az vitt mindent.

Kurutz ezredes 2011.10.14. 15:17:56

Én azt is támogatnám, hogy akár erőszakkal fertőtlenítsék őket és a ruháikat legalább hetente egyszer. Ha pedig még egyszer összeszarnak-hugyoznak bármit, a helyszínen agyonlőjék őket. Amelyik hippiskedni (értsd: mosdatlanul, ápolatlanul, bebaszva fetrengeni a saját mocskában) akar, azokat pedig lakott területen kívülre kell üldözni. A városban, padon csak olyan aludhat, aki kellőképp tiszta és egészséges. Tudom, tudom, fasiszta vagyok.

GatyaPityu 2011.10.14. 15:26:10

Kíváncsi lennék, hogy Zero, és a többi akik ellenzik ezt a megoldást, és védik a lumpen, italozó, minimális higiéniás szintet sem teljesítő alkesz hajléktalanokat, hogy vajon élőben láttak-e már ilyet? És ha láttak ilyet, például egy utasokkal teli tömegközlekedési eszközön, akkor vajon elhúzódtak-e minél messzebbre tőlük...? Mert ez is olyan, mint a roma kérdés: messziről, távolról nagyon könnyű okoskodni, nyomatni ezt a teréz anyás liberális szöveget nagyon "européer" dolog,
de együtt élni velük, nap mint nap elviselni őket az már egészen más tészta... Éljen együtt az ezekkel a mosdatlan, fertőző, mindig részeg hajléktalanokkal akik ennyire a szívükön viselik a sorsukat!
A munkahelyemhez közel pld. van egy szelektív hulladékgyűjtő sziget. Mindennap arra megy egy-két semmirekellő, felborítja a konténereket, szétszórják, széttúrják a szemetet. A széttört üvegszilánkok még balesetveszélyesek is! Állandóan úgy néz ki a hulladékgyűjtő sziget, mint egy lepratelep.

SzAdam 2011.10.14. 15:27:45

Látom magam előtt ahogy az 55 éves Béla bácsit kib@sszák a portásfülkéből mert jön a helyére egy hajléktalan aki után az iskolának nem kell annyi járulékot fizetni. Persze emiatt Béla bácsi lesz hajléktalan rövid idő alatt, de hát addig is javul a statisztika. A családegyesítés meg a másik vicc. Az is biztos, hogy a liberális módszer nem működött valamilyen kényszerre szükség van, de így kell ezt?

Jurganov 2011.10.14. 15:29:58

@CyberPunK: fogalmam sincs, nincs sem rálátásom a lehetőségekre, sem tapasztalatom. ugyanakkor látom, hogy ez így nem jó.az erőszak nem megoldás, persze ők kisemberek akiknek nincsenek jogaik, sőt ki sem tudnak állni magukért.
@Kurutz: nem fasiszta. ostoba és gyerek :)

sTormy 2011.10.14. 15:37:10

@Kurutz: Jó. De akkor azt is, akinek volna hol fürdeni, csak kedve nincs.

Uniplet 2011.10.14. 15:44:12

Esküszöm, alig tudtam kibogozni, melyik mondatot mondta Kocsis, és melyiket Zero...
Ami itt folyik, azon nem is tudom sírjak e vagy röhögjek...

2011.10.14. 15:47:21

@Atro: Nem a mit?-el van a baj hanem a hogyan?-al. Szép lesz mikor a kényszerből újra-összeeggyesített családokról szóló hírek jelennek meg: "Volt-hajléktalan alkoholista apa mészárolta le családját". A másik hogy így a rendvédelmi és egészségügyi szervektől vonunk el értékes időt és embereket. Nem azt mondom hogy nem kell megoldani a hajléktalankérdést, de megint csak kidobnak majd egy nagy rakás pénzt és nem lesz eredménye, mert a hajléktalanoknak legalább 50%-a nem tud és nem is akar változtatni helyzetén. Az elsőn pénzzel lehet segíteni, a másodikon nem nagyon. Lényegében teljesen mindegy hogy egy csöves tisztán, vagy piszkosul alkoholista. Vannak benne amúgy jó gondolatok, de az összességében még mindig egy nagy, pénzkidobós kulimász az egész. Már ha lesz rá pénz.

Ironfist 2011.10.14. 16:06:54

Olvasgattam csodás kommentjeiteket proi és kontra, és ez fogott meg a leginkább:

@__tom_:
"ha képtelen rá, hogy magától lefürödjön"

Mekkora lol már! :D Tom, képtelen rá, hogy magától megfürödjön? :D Ja, hát gondolom olyan könnyű megfürdeni, ha az embernek nincs hol, de te biztosan megoldanád, nem? :D

Ironfist 2011.10.14. 16:10:03

Ja, meg azok, akik szerint, mert valami nem tetszik ebben pl zeronak, ettől úgy gondolják, hogy az egész eleve szar, azt üzenem, hogy nyasgem. Mi ez a ha nem velünk, akkor ellenünk duma már, he? Hát már egy kibaszott konstruktív kritikát sem lehet megfogalmazni ebben az országban, mert egyből rámondják a jobbosok, hogy komcsi, a balosok meg, hogy náci? Mekkora gyökerek vagytok ti, hogy ezt így bevállaljátok? El vagyok képedve...

__tom_ 2011.10.14. 16:13:33

@Ironfist: csak úgy sugárzik belőlük a napi x liter nylonbor után a fürdési vágy, úgy kell őket kizavarni a dunából. 8-10 ezer hajléktalan él budapesten a cikk szerint, a valóságban ez nyilván több. Ebből van 500, aki képtelen zuhanyzót találni, bármennyire is próbál, a többi valahol/valahogy mégis megoldja. És ég az arca, hogy a hajléktalan szóra mindenkinek egy csöves, bűzlő ex-ember jut eszébe.

flimo13 2011.10.14. 16:28:50

@Transylvanianmixedgrill: ezt úgy mondod, mintha a nagy hajléktalanjogi aktivisták tekintélyes része szintén nem Budáról járna át hajléktalant látni, mint valami állatkertbe. Persze amíg nem köztük él, addig biztos cool.

2011.10.14. 16:29:42

@Ironfist: @Jurganov: No, azért aki meg akar tisztálkodni, az meg is tudna. Mondjuk egy nyilvános klotyeszban 60 Ft-ért ha le nem is fürödhet, de azért egy cicamosdást meg egy tisztacserét tud csinálni. Itt tényleg az igény hiányzik rá egyes hajlékonyaknál. Ez nem baj, ha egyedül él az erdőben, de ha már egy autóbuszra föl akar szállni, akkor tényleg legalább annyit adjon magára, hogy két hetente egyszer tegye tisztába magát.

Ironfist 2011.10.14. 16:33:11

@__tom_:
Dunából? Komolyan? A Dunából? Te belemennél abba a szennyfolyóba? Retkesebb lesz kifele jövet, mint mielőtt megmártózott volna. Arról nem is beszélve, hogy tilos benne fürdeni, arról nem is beszélve, hogy veszélyes is. És te nyilván ismered mind a tízezer hajléktalant Butapesten, de szerintem kicsit túlzásokba esel, mikor azt mondod, hogy 9500nak van lehetősége zuhanyozni, fürödni.

@Enrico72:
Tökös? Mi tökösség van ezen? Csak keménykedik, viteti magát a narancsárral, hogy na majd ő jól megmutatja, igazi diktatórikus módszerekkel szopatni fog mindegy kit - most épp a hajlékonyakat. De hoppá, most látom, hogy te Enrico vagy, a hős fideszes, akire mind felnézhetünk, hiszen süt belőled a narancssárga értelem (?).

Javasolnék valamit. Neked is, meg a többi Orbán szarát zabáló kis senkinek. Ha legközelebb lesz egy poszt arról, hogy mi faszságot csinálnak megint a szeretett vezéreink, akkor másoljatok be egyet ezek közül, jó?
1. lehetőség:
"[insert random fideszdroid bullshit here]"
2. lehetőség
"[insert random mindenki mást szidó bullshit here]"

Csak most kimásolod valahová, és ha itt az ideje, beilleszted az egyiket, és mi egyből tudni fogjuk, hogy elmúltnyolcév, hogy gyurcsányahibás, hogy orbán tökéletes, és hogy leszopnád, ha eléd lóbálná a farkát.

jt · http://jakabfytamas.blog.hu 2011.10.14. 16:34:05

Na csak a korrektség kedvéért:
-Eddig még nem nagyon büntettek, csak figyelmeztetést kapnak. Pár büntetést kiosztottak a sokszoros visszaesőknek.
(Eddig a pozitívumok)
-Bevisznek "közterületen életvitelszerű lakhatásért", azaz csak azért, mert hajléktalan vagy, és nem akarsz bemenni a szállókra, mert ellopták a cuccodat, nem engednek be kutyával és nem tudod hova tenni, vagy nem tudsz bemenni, mert 120%-on van a szálló.
-Be lehet vinni az embereket a valódi szabálysértésekért: ha közterületen iszik, sz@rik, kiborogatja a kukákat. Csakhogy ezekért EDDIG IS be lehetett vinni az embereket, és MOST NEM EZ TÖRTÉNIK!

Vajon hány itteni kommentelő kollégának van svájcifrank hitele? Jön még egy hullám árfolyamgyengülés, és már el is adták a feje fölül a házat. És akkor várom szeretettel a 8-ban a tereken, ahonnan akkor is elviszik, ha az égvilágon semmit sem csinált. Na ki az első jelentkező?

ketroot 2011.10.14. 16:37:29

@__tom_:

Azért az az 500 fő kicsit több ám a valóságban...

(DocThor) fixforex (3,14ÉdzsDí) - nem adom olcsón 2011.10.14. 16:40:57

Én sem értem, mi ezzel a baj. Vannak egyének, akik már annyira lent vannak (mind anyagilag, mind mentálisan, mind tudásban/IQ-ban stb.), vagy lehet, hogy mindig is azon a szinten voltak, hogy hiába soroljuk a szavazóképes emberi állampolgárok közé, mert nem képes annak megfelelni - kimondom: jelen állapotukban sokan a hajléktalanok közül (és a társadalom többi tagjai közül is, de ez most nem ehhez a poszthoz tartozik) nem viselkednek emberi lényként (fürödhetnének/tisztálkodhatnának a hajléktalan szállón, de nem teszik, ihatnának vizet is, de inkább alkoholt isznak folyamatosan, az utcára vizelnek/sz_rnak, szemetelnek, kéregetnek. Amelyik beteg, tetves, bolhás, rühös stb., az meg még fertőzhet is), ha pedig nem viselkednek felelősen maguk és mások iránt ezen alapvető társas közegben, akkor én bizony azt mondom, hogy amíg ezeken nem változtatnak, addig nem érnek többet (és ne is legyen több joguk), mint egy kóbor kutya, akit a sintér bevisz a telepre.
Természetesen a többes szám nem helyén való, hiszen nem vonatkozik mindenkire, amit leírtam.
Egyébként itt nyal vissza a nagy demokrácia is - mindenki szavazhat, amire csak akar, mert az egyetlen kritérium az, hogy meglegyen 18 éves. Képzeld, ha a munkahelyeden a Te szakterületeden kapsz egy feladatot és a többi alkalmazott (takinéni, karbantartó, más szakterületű kollégák stb.) szavazatai szerint kéne végrehajtanod a kivitelezést.

PS: Ja, nem vagyok fityiszes...

Peetee 2011.10.14. 16:40:59

Az ökörállatja a földnek....
A világ legnagyobb birkája ez a Kocsis-gyerek, látszik, hogy ez is csak a hangszigetelt Mercedes ablak mögül bámulva ismeri a hajléktalan kérdést.....

gargoyle 2011.10.14. 16:44:07

én egyetértek a deviáns magatartások társadalmi érdekből elkövetett büntetésével, csak az nem világos, hogy ha az utcán hugyozást és a büdösséget lelövéssel/elzárással büntetjük, akkor mivel büntetjük azokat akik más embertársaikat lelövik/elzárják? tripla lelövéssel? kéne valamilyen apakomplexusos rendmániás melegedő is a télre lassan úgy érzem, persze ha 1-2 mégis megfagy az belefér

croesus aka. the grinder 2011.10.14. 16:48:22

Meg kell értenünk hogy ezek a szegény, szerencsétlen emberek nem maguktól válaszották ezt az életformát.
Bizonyára valaki minden nap pisztolyt szegez a fejükhöz hogy igyák meg a 4 liter kannásbort. Ráadásul munkát se kapnak, hiába követelik állandóan hogy márpedig ők dolgozni akarnak mindenáron.

segitoember 2011.10.14. 16:55:29

tök jó elgondolás, mint a közveszélyes munkakerülés, alkotmányos rend megdöntésére növesztett hosszú haj, közterületen elkövetett illegális farmerviselés, etc.

csak az a baj, hogy:
-a pályaudvarokra jut három-három rendör
-az aluljárókra átlagban 0.2
-a parkokra, zöldterületekre 0.00001
szóval felnyomni is nekünk kell majd őket. remélem lesz jutalom, bár lelkes polgártárs így is akad bőven.

__tom_ 2011.10.14. 16:56:46

@ketroot: 500, 1000 tökmind1. A lényeg, hogy a nagyobb részük képes élni az eddig biztosított lehetőségekkel is úgy, hogy ne legyen abból botrány, ha felszáll a buszra.
A másik részük nem. Hiába pumpálsz 5x annyi pénzt a projektbe, akkor sem.

pástétom 2011.10.14. 17:00:56

Ezt a Máté gyereket vajon ki dughatja ott fent, hogy ennyire pozícionálhatja magát már évek óta?

Ironfist 2011.10.14. 17:02:34

@croesus:
A bor tényleg nem kényszer. De képzeld, ha elárverezik a házadat, vagy kidob a családod, és nincs hová menned, akkor az utcán életvitelként tartózkodás az bizony kényszer. És igen, többnyire munkát se kapnak. Vagy te szívesen alkalmaznál egy csövest? Neeeem? Hát az hogy lehet?

croesus aka. the grinder 2011.10.14. 17:14:29

@Ironfist:
Igazad van, valóban nem alkalmaznék csövest JAVA programozónak :)
Előfordulhat, hogy holnap pl. 2000 Ft lesz az euró, elárverezik az utolsó gatyámat is, de egyszerűen nem hozhatnak olyan helyzetbe, hogy ne a megoldáson törjem a fejem és ne tegyek meg minden tőlem telhetőt. Nem vagyok szociológus, nem okoskodni akartam, egyszerűen csak bosszant hogy a társadalom bizonyos rétegei nem teszik meg a közösségért és saját magukért az elvárható minimumot sem - ez nem csak a hajléktalanokra vonatkozik, a sort nagyon sokáig folytathatnám.

Lagavulin 2011.10.14. 17:17:34

A módszer ismerős, volt már ilyen, hogy embereket erőszakkal elvittek, aztán mehettek a közös fürdőbe....aki onnan a saját lábán jött ki, az meg mehetett dolgozni...ki is volt írva a kapura, hogy a munka szabaddá tesz...szóval én látom, honnan nyúlta az ötletet a máté fiú

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.10.14. 17:20:27

Elefántcsonttornyi kihallgatás

Képen törlöm, itt egy spongya!
Látom magán azt, hogy lódít!
Nekem az igazat mondja,
Nem pedig csak a valódit!

Mi ez a rút rőt borosta?!
Mért él aluljárón alant?
Fogát idén mért nem mosta,
S minek játszik hajléktalant?!

Mi van?! Hogyhogy nincs lakása?!
Menjen lakásboltba s vegyen!
Nincs pénze s a tápja kása?!
Hol él?! Túl az üveghegyen?!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/06/elefantcsonttornyi-kihallgatas.html
:)

czi75 2011.10.14. 17:25:24

remélem, a kerületben bokáig érő kutyaürülék is hasonló intenzitással csípi a szemét.
valamint a közterületesek szelektív kerékbilincselését, omló homlokzatokat is hasonló erőbedobással teszi a helyükre.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2011.10.14. 17:26:33

Egy hobbihajléktalan vallomása

Tisztelt Bíróság!
Én, Dúsgazdag Dezső, az URH (azaz az Unatkozó Rózsadombi Hobbihajléktalanok) főtitkára ezennel elismerem, hogy mi csak saját szórakoztatásunkra hajléktalankodunk. Jó dolgunkban ugyanis már nem tudtunk mást kitalálni.
Reggelenként a baldachinos vízágyunkban elfogyasztjuk a hétfogásos villásreggelinket, majd a már hajléktalan illatban is kapható oldszpájsszal bebüdösítjük magunkat és megszaggatott koszos ruháinkban lebuszozunk a városba aluljárózni. Felosztjuk a terepet, majd ki-ki a saját területét körbevizelve lefekszik koldulni. Minél forgalmasabb a terület, annál jobb.
Sajnos az új főpolgármester a jelmezünk ellenére átlát rajtunk. Ő jobban ismer minket, mint a gárdisták a Nemzeti Színház hollétét.
A hajléktalankodásra kirótt pénzbírságtól még nem ijedtünk volna meg, mert az egykulcsos adó nekünk, felső tízezerbelieknek rengeteg pénzt hagyott a bankszámláinkon, úgyhogy mellényzsebből fizettük volna a százötven ropit, de a börtöncella réme betett nekünk. Most a jó kis hobbihajléktalankodás után kénytelenek vagyunk elhagyni a köztereket és visszahúzódni az unalmas kacsalábon forgó villáinkba.
Sajnos Magyarországon már nincsenek igazi hajléktalanok, csak ez a dögunalmas jólét!
Ez abból is látszik, tisztelt bírónő úr, hogy már rég nem kell komoly gazdasági döntéseket hozni, csak a felszínt karcolgató himihumikat. Köz- és reptereket nevezgetünk át, kis országokat szánunk meg és fölös milliárdokért veszünk tőlük olajrészvényeket, hogy éhen ne haljanak és, hogy ne csak kenyerük legyen, hanem cirkuszuk is, adunk nekik a pénz mellé még csodabalszélsőt is. Nekünk annyi van belőlük, hogy újabb stadionokat építünk, hogy legyen elég szél, ahol rohangálhatnak kicsinyég.
Az általános egészségügyi jólét miatt az orvosainkra itthon már nincs is szükség és inkább külföldre mennek akár kevesebb pénzért is, csakhogy gyógyíthassanak. Bár időről időre visszahozza őket a Túró Rudi iránti vágy.
Dúsgazdag tanáraink nem győznek eleget tanítani az ultramodern iskolákban, mert annyi a gyerek. Zenetanáraink mag unalmukban hetente átírják a Himnuszt.
Mivel az országban már régóta rend van, a bírókat nyugdíjaztuk, az okafogyott alkotmánybíróságot pedig nem terheljük komolyabb ügyekkel. A fölöslegessé vált rendvédelmi dolgozók bohóciskolákban képeztetik át magukat, hogy hetven éves korukig főállásban nevettethessenek a főváros nagy-nagy cirkuszában.
Unatkozó autósainkat a 93 ezer négyzetkilométer területű Nagy-Budapest P+R körgyűrűjén belül véletlenszerű helyszíneken „Itt a buszsáv, hol a buszsáv?” játékok szórakoztatják.
Az Egységesen Gondolkodó Nemzetünk az egypártrendszer bevezetésével sok fölösleges párt sok fölösleges költségét spórolta meg, amiből pálinkát főzhetünk és ihatjuk a jó lét.
Az egyetlen tévécsatorna hétfői adásszüneti napján a cefremámoros dolgozók boldogan és kipirult arccal gyűlnek össze az utcai hangosbemondók körül, hogy meghallgassák szeretett vezérünk arra a hétre vonatkozó bölcs útmutatásait.
No, hát itt nekünk, hobbihajléktalanoknak valóban nincs létjogosultságunk. Kénytelenek vagyunk boldogan élni, míg nem halunk…
Csak azt a rohadt Eurovíziós Dalvesztivált nem tudjuk megnyerni soha!!!

syklist · http://hanglepel.wordpress.com/ 2011.10.14. 17:26:58

tudom, még nincs érvényben, de:

'Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság .'
Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét .

megalolcsy ez a cinizmus...

kerikak 2011.10.14. 17:37:11

remélem lesz valami látható eredménye is ennek a nagy felhajtásnak

hollario 2011.10.14. 17:37:48

Abszolút egyetértek.
A hajléktalan mind bűnöző, börtönbe, munkatáborba vele.
Aki pl. katolikus pap, úgyis megerőszakol valakit előbb-utóbb, kiherélni az összeset.
Aki politikus/az akar lenni, mind gazember, golyót nekik. Mármint nem a papokét.
Így helyes.

dögmatikus · http://hupjanfregoli.blogspot.hu 2011.10.14. 17:38:07

Hát, szép kis elfogult cikket rittyentettél ide. Feltételezem a VIII. kerületben laksz, és naponta szembesülsz ezekkel a gondokkal. Mert ha te nem, én igen. Ésnekem sem tetszik, ha a gyerekemnek reggel-este szipuzó, részeg hajléktalanok között kell közlekednie, olyan területek mellett, ahová bármikor barángathatják. Két éve a 11 éves osztálytársnőjét rángatta be egy ilyen szerencsétlen reggel 3/4 8-kor az iskola kapujából. Csak a vakszerncsén múlt, hogy a kislány ki tudta szabadítani magát. Minden kedden és pénteken hangos kukafedő csapkodásra ébredünk, de rá se ránts, hisz nem szabad megzavarni az ott tevékenykedőket. Mert nekik is vannak jogaik... Szerintem nekem is vannak jogaim. A lakhatáshoz, és a nyugodt pihenéshez való jogot még a társasházi törvény is deklarálja. Ezért szeretnélek udvariasan megkérni, hogy ne csinálj politikai kérdést és cirkuszt, egy olyan dologból, amikor nagyobb közösség érdekeit veszik figyelembe. Nekem van 25 éves munkaviszonyom, 4-5 végzettséggel, akkor ugye hozzászólhatok?

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.10.14. 17:40:22

Rettegjen, akinek nincs munkája. A következő lépés a KMK-lesz.

hollario 2011.10.14. 17:41:02

@dögmatikus: És a nyóckerben laksz ezek után? Akkor annyit is érsz :)

SvenH. (törölt) 2011.10.14. 17:41:28

10e hajlekony, csovi el Budapesten...
ha rendesen eroszakkal elkezdik begyujteni akkor tobb mint a fele hazamegy es magara talal...

jo otlet remelem sikerul vegig vinni, a vegen a böri kell hogy az elrettento legyen

milyen szép a Vértes, ó 2011.10.14. 17:41:42

@dögmatikus:

Nu, vajon hány képességeiben korlátozott versenyző jelentkezik be még, aki szerint Zero a hajléktalankérdés rendezése ellen foglalt állást? 10-nél abbahagytam a számolást.

Airgüzü 2011.10.14. 17:45:10

Nem értek egyet a tiltakozókkal, bár azonnal leszögezem: végtelenül sajnálok mindekit, aki idáig jutott. S bár engem sem vet fel a pénz, de ha intézményesítve lenne, s oda menne a pénz, ahova kell, szívesen átutalnék nekik havi kettőezer forintot. Csak megszabaduljak végre a kereszteződésekben, lámpáknál ácsorgó koldusoktól, a húgy- és szarszagú utcáktól, a foltos, elárasztott járdáktól, lepényes padkáktól, azaz ettől az egész szégyenteljes jelenségtől. Ez a program legalább VALAMI! Nyilván menetközben ki fog derülni pár gyenge pontja, de végre megpróbálja valaki kezelni az ügyet. Igenis, kell a rendőri besegítés, ti. sokaknak eszük ágában sincs bemenni, hiába ajánlják fel nekik. Indokolják a rossz körülményekkel, hogy a dolgaikat ellopják stb., de ezek zömében egyrész orvosolható dolgok, másrészt úgy megszokták a kinti életformát, hogy eszük ágában sincs senkihez alkalmazkodni, szabályoknak megfelelni, napirend szerint, közösségben tisztaságban, melegben, napi rendszeres táplálkozással élni. Szabadnak akarják érezni magukat, nem törődve azzal, hogy az általuk kisajátított utcákat, tereket, kapualjakat más is használná, s az emberek zöme szeretné tisztaságban, rendben tudni a közterületeket. És nem az orrfacsarú bűzt szagolni, s szégyenkezni ország-világ előtt miattuk. Igenis: aki szemetel büntessék meg! Mélységesen egyetértek a bírsággal. Mindenütt ki vannak helyezve a kukák, pár lépés nem a világ, oda kell dobni, ami már nem kell, azért vannak.
Tekintettel a kormány további szegénységet generáló, ámbár megszorítás mentes és forradalmian nagyszerű gazdaságpolitikájára, az elszegényedés immár társadalmi mértékű, nap mint nap egyre többen fognak miatta utcára kerülni. Szóval mindenképpen komolyan kell foglalkozni a témával, s ez legalább az első érdemi lépés a lózungok helyett. Aki meg nem képes a társadalomba munkával, a szabályok betartásával, renddel, tisztasággal és fegyelemmel beilleszkedni, az vessen magára, ha a társadalom ezt nem úgy tolerálja, ahogy neki esetleg megfelel.

Akvyr 2011.10.14. 17:45:28

Kiadtuk a jelszót: legyen hajléktalan-talan minden! És lett hajléktalan-talan minden. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

SvenH. (törölt) 2011.10.14. 17:46:07

@Énbagoly: "Vagy nem lehet majd biztonságosan kirándulni, túrázni, horgászni Budapest körül?"

MOST nem lehet menni, ott vannak a kiserdoben azaz eppen most szamoltak fel szerencsere...
amugy furanak talalom hogy ennyire diszlexias emberek legyenek...
leirtak hogy országos hajléktanügyi referenssé neveztek ki
az orszag az azt a 93 e km2 -t jeloli, tudod, az lefedi a zorszagot... pont errol szol a poszt ehhez szoltal hozza, ugyan mar hat orszagos ok?

czi75 2011.10.14. 17:51:52

Szerintem inkább csatlakozzunk a szingapúri mintához!
Rend lenne itt nagyon gyorsan! :-)

különvélemény 2011.10.14. 17:54:25

Abba vajon valaki belegondolt, hogy akár modern nyugati, akár modern keleti nagyvárosba utazok el, nem látok koldusokat.

Magyarázat?

nu pagagyí 2011.10.14. 17:58:55

Több szegény ember -> Több hajléktalan -> Több gond.

Laibach 2011.10.14. 18:05:15

@dögmatikus: Az alap probléma az volt korábban és most is az, hogy VIII.ker.ben voltak/vannak a hajléktalanszállók, - Vajdahunyad u., Dankó u., Dobozi u. stb. - Éjjelente a hajléktalanok egy része bemegy aludni - főleg télen -, majd reggel ki és java részük maradt a VIII.ker területén, este újra be.

Ezzel egy örök körforgást és a VIII.ker-hez, Budapest belvárosi részéhez mint territoriumhoz való ragaszkodást hoztak/hoznak létre.

A hajléktalan szállókat kell áthelyezni és a helyzet javulni fog.

pszicho pete · http://elitklub.blog.hu/ 2011.10.14. 18:15:06

Józsefvárosban minden akkora kurva nagy rendben van, se rablás, se randalírozó fiatalok nincsenek, a családon belüli erőszak sem jellemző egyáltalán, sőt, még a házak lakói is simán tudnak aludni a bulizó cigányoktól, akik a folyosón élnek és duhajkodnak este, és simán befegyelmezik a lakókat.
Persze a teljes képhez látni kellene a hajléktalanszállókat is (nemrég olvastam egy elbeszélést erről, állítólag tele vannak poloskákkal, csótányokkal és mindenféle más remek élőlényekkel, plusz bármilyen fegyvert be lehet vinni, volt olyan, hogy bent megbökdöstek valakit). Szóval ha már egyszer csinálnak ilyeneket, akkor az emberséges körülményekre is oda kellene figyelni.

Mondjuk el tudnám képzelni, hogy Kocsis Máté (persze álruhában) elmegy 1-2 hajléktalanszállóba, és eltölt ott egy éjszakát a megmentett szerencsétlenek között. Amúgy meg nem értem, az állam miért gondolja, hogy okosabb mindenkinél, és nem kell senki érintettet megkérdezni azokról a kérdésekről, amelyekről döntenek? Legalábbis ez innen úgy tűnik. Mondjuk az utcára tett lakáshitelesekkel lehet lesznek még gondjaik.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.10.14. 18:17:01

Teljesen vállalható elképzelés. Attól, hogy szivárványokat meg pónikat hazudunk, attól még nem fognak létezni. A hajléktalan kérdés sem fog megoldódni ennél gyengébb hozzáállással.

allegretto23 2011.10.14. 18:25:46

Optimista a gyerek, vagy - minek is a jogi egyetemhez- számolni nem tud: 2700(sacc) hajléktalan - 600 férőhely =1900 hajléktalan.. fog elférni a Koszorú utcában, vagy egyesülni a kiccsaláddal...ja. Persze. Aki itt fentebb hangoztatta, hogy mindenki felelős magáért, az remélem mélyen elítéli a fiúkák végtörlesztési javaslatát és nincs semmiféle devizahitele, ami miatt most - mások kárára- megmentik.
Egyébként szép keresztényi gondolatok jöttek itten elő- gratulálok szüleiteknek, nevelőiteknek. Nem valós segítséget nyújtani ám nekik- eltüntetni, mert zavar a látványa, meg rossz szagolni.... Jó, de ha lehet, akkor az ilyen szellemi-erkölcsi hajléktalanokat is, mint ez a Kocsis. Engem pl. jobban zavar ez a lelki toprongy, mint a mosdatlan hajléktalan.

különvélemény 2011.10.14. 18:27:32

@nu pagagyí: "Több szegény ember -> Több hajléktalan -> Több gond."

Elszegényedő középosztály => érdekérvényesítés hiánya, diktatúrák felemelkedése.
Ja, hogy a nyugat nem szeretné, ha a középosztály megerősödne, nos ez a diktatúrára törekvés első és egyben legbiztosabb jele.

regress 2011.10.14. 18:34:18

van pár ismerősöm,aki ön hibáján került az utcára.ill.a törv.hibája miatt.dolgoztam olyannal ázsiába,aki lehúzott 1-évet,milliókat keresett.mikor hazajött az ágya foglalt volt,a bankszámlája meg üres.ti is kerülhettek hasonló helyzetbe,szerintem lehet kussolni

különvélemény 2011.10.14. 18:35:10

Aki nem érti a középosztály és a diktatúra közötti kizáró viszonyt, az nyugodtan becsomagolhatja magát egy népszabiba, és aludhat a híd alatt.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.10.14. 19:07:22

@különvélemény: Valószínüleg nem figyelsz eléggé. Keleten is van böven (ma reggel Csehországban akart meglejmolni meg egy enyhén lepusztult tatter), meg nyugaton (pl. Bécs, Berlin, Párizs) is, igaz, utóbbi vidékeken általában keleti import...

Egyébként meg a hozzászólásokat olvasva még annyit mondanék, hogy a legnagyobb baj ezzel az egész koncepcióval az, hogy a visszaesöket börtönnel büntetnék. Ebböl valószínüleg az lenne, hogy még jobban rontanák a börtönök higiénikus helyzetét, és mivel minden kemény fiú elintéztetné az irnokkal vagy a smasszerokkal, hogy az ilyeneket ne melléjük rakják (ha meg mégis, akkor is meglenne a potens áldozat, akinek az élete se lenne hosszú), hanem az olyan kishalak mellé, akik valamilyen gondatlan ügy miatt vagy ártatlanul kerültek be... akiknek amúgy is elviselhetetlen az egész.

TBone 2011.10.14. 19:09:57

Oroszországban egyszerűbben megoldják a hajléktalan kérdést.
Buszokkal összegyűjtik az utcáról őket, majd elviszik jó messzire a városoktól, főleg elnéptelenedett falvakba. Ott kiteszik őket, aztán szevasz.

Llew 2011.10.14. 19:14:49

Ez a faszi biztos a Matolcsynál tanulta a matekot. 2700 főt egy hatszázat férőhelyesre és minden meg van oldva? Tessék mondani élére lesznek állítva, vagy lapjára fektetve?
Vajon a felekezet szerinti szeretet szolgálatok tudnak a tömegesen érkező új kuncsaftokról, vagy egyszer csak begördül majd pár egy teherautó a friss szállítmánnyal?

"Aki igyekvő, az három-négy férőhelyes lakásba utalódhat (Koszorú utca 6.). Utánkövetéssel! Egy év elteltével az önkormányzat lelkiismeretes alkalmazottai kikérdezik a ház többi lakóját: jól viseli-e magát az illető. Ha igen, akkor örülünk." - nyilatkozta Kocsis."

Mennek Ócsára a lakáshitelesekkel vagy hova utalódnak? Ha én hajléktalan lennék, félnék, hogy ezek után elutalódok valahova, ahova az utánkövetés ellenére nem érkezek meg. Vagy hogy fog az menni, kapnak csipet mint a kutyák?
A lelkiismeretes alkalmazottak meg már biztos előre örülnek - mint Vincent -, nem csak majd jövőre.

Ja, egyébként vidéken szeretettel várjuk a pestről elüldözött hajléktalanokat, itt úgy sincs ilyesmi.

Komolyan én már csak abban bízok, hogy valójában a mátrixban vagyunk és csak ideiglenesen futtatják ezt az elbaszott béta 0.01-es programot.

Kanten_vagyok_Montarzsiból 2011.10.14. 19:30:13

Tényleg Dr. Paul Joseph Goebbels lesz orbán propagandaminisztere...???

regress 2011.10.14. 19:32:56

@TBone: akkor neked is szevasz.bunkó

politologus · http://politologus.blog.hu 2011.10.14. 19:39:42

@Transylvanianmixedgrill: Jó hozzászólás!

Valaki egyszer jönni fog egy swifti szerény javaslattal: a hajléktalan azért az, mert nincs hol laknia, miközben hányan laknak egyedül, nosza, dugjunk be mellé egy hajléktalant, és kész is. Egyetemistáknak nem kellene hónapokig keresni a hiányzó albérlőt, magányos idős néniknek nem kell beszerelni a jelzőrendszert, egyedülálló anyánál lesz, ki elhozza az oviból a gyereket, gazdagéknál meg kutya helyett inteligensebb őrzi a házat, és így tovább...

Kandabula 2011.10.14. 19:41:38

Érdekelne, hogy a hajléktalanügyi népszavazásra kidobott milliók a "Hajléktalan-probléma megoldása" címen lett e számfejtve, vagy az "Ötletelés" címszó alatt? Sok hozzászóló elfelejti, hogy a hajléktalanok magyar állampolgárok, azonos jogokkal és kötelességekkel, mint a többi. Életük beszűkült, de élnek. És ez a fontos. Kötelességüket (mi is lenne az?) nem képesek kifejteni. Viszont legalább olyan fontosak kelljen, hogy legyenek, mint bármely, a nagyvilágba elkóborolt, vagy elcsatolt magyar.

dr.justice 2011.10.14. 19:59:42

Hajléktalanokat a börtönbe. Lesz itt rend.

Kandabula 2011.10.14. 19:59:45

"Felmérve állapotukat, munkát kínálunk nekik, programot állítunk fel az életükre. Aki gyengébb fizikumú, az mondjuk portás lesz egy iskolában, ahol egész nap ülhet..." nyilatkozta Kocsis.

Egyik lányom - leszázalékolása során 42%-osnak értékelték, így semmilyen támogatásban nem részesülhet - tartós munkanélküli. Kérem, hogy "kínáljon" fel neki valamilyen munkát. Pár év múlva eggyel kevesebb lesz a gondja...

harcsapaprikás 2011.10.14. 20:27:49

Szerintem a hajléktalan kérdés is megoldható két hét alatt, akárcsak a közbiztonság kérdése.

Gekko 2011.10.14. 20:30:15

Átnevelő táborokról mintha már hallottunk volna. Ők is csak jót akartak.
Aztán ha nem sikerül, akkor lesz indok a keményebb fellépésre, hisz ők mindent megpróbáltak. Vegytiszta 1984.
Ja, és a modellkisérlet - a kudarc ellenére - a mélyszegénységben élőkre is kiterjesztendő. Mélyszegény az, aki annak néz ki. Főleg kreol.
@TBal szerint a "bűnözők" internálása is tök jó ötlet, de persze csak ha megadjuk a lehetőséget a kitörésre, hohohohó.
Így javaslom, írjuk ki a szállók / táborok kapujára: „Arbeit macht frei”, és máris ott a lehetőség, csak akarni kell.
Ahol hiányzik az igazi tudás és a kellő alázat, ellenben van félműveltség és arrogancia, na akkor üti fel a fejét az ilyen ostoba voluntarizmus.

Nem is tudom, ilyenkor hol van a keresztényi hitből fakadó empátia? Vagy tényleg ennyi olvasata lenne a tanításnak?

fzs.1933 2011.10.14. 20:33:43

Basszus, két hete a Gutenberg téren ledőltem egyet szunyálni az egyik padra, erre elvittek valami épületbe, levetkőztettek, lemosdattak, tiszta ruhát adtak rám, majd megkérdezték, hogy milyen vallású vagyok. Mondtam, nem tartom magam vallásosnak. Erre ők: akkor itt marad és kap munkát is. Hiába tiltakoztam, hogy én pont munkából hazafelé tartva dőltem le egy kicsit. Nem hitték el. Mivel véletlenül pont nem tartottam magamnál érvényes munkaszerződést, valamint lakcímkártya sem volt nálam, így még azt se nem tudtam igazolni, hogy lakom valahol. Innentől már csak egy lépésre voltam attól, hogy kivigyenek a Keletibe egy, a debreceni stadionépítésre tartó vonatra...
Talán még tudok írni egy levelet az asszonynak.

Krumplicukor1987 2011.10.14. 20:33:57

A drasztikus lépések jegyében javaslom az alábbi intézkedéseket is:
- közterületen szaró kutyákat helyben agyonlövetni, gazdáikat nyilvánosan megbotoztatni
- köpködők nyelvét kivágni
- szemetelők fél karját levágni (ez mondjuk 10 korbácsütéssel kiváltható)
Ezek után rend és tisztaság lesz a városban. Heil Orbán!

nemstatikus 2011.10.14. 20:38:28

A program példaértékű. Valami hasonlót lehetne kezdeni a prostituáltakkal, koldusokkal, a lakással ugyan rendelkező, de megjelenésükben szegényesnek ható polgárokkal, akik szintén rontják a főváros panorámáját. A lepukkant kis kocsmákat be kell zárni, alkoholista törzsvendégeit pedig arra kötelezni, hogy megfelelő öltözetben, kifogástalan viselkedéssel valami jobb helyen vedeljen. A szellemi és testi fogyatékosokat zárt helyen kellene tartani, ahogy a másként gondolkodókat is.

piszi a hiszi 2011.10.14. 20:43:03

@ingenium rusticus /Csellók és gordonkák vegyesen.:
ha most visszahoznák, a fél ország önhibáján kívül lenne kmk-s

recommented 2011.10.14. 20:51:12

Erről az egész hajléktalanprogramról, közmunkáról, szállóba cibálásról egy mondat jut eszembe, amit mintha már olvastam volna valahol: "a munka szabaddá tesz!".
Tán Kocsis Máténak is el kellene mennie dolgozni, esetleg kivernék a fejéből azt a sok ordas faszságot, ami az ifjonti évek alatt ott elgyülemlett MIÉP-esen és nem MIÉP-esen.

dennisthemenace 2011.10.14. 20:52:35

NEm tudom miért jut eszembe a kúrmány hajléktalanpolitikájáról Moldova ezen szosszenete:

"Jott valami kártyás, vagy zsugás Vili és megígérte, hogy megszunteti a sorbanállást. Így is lett: a sor elso ot kilométerét legéppuskáztak, így mi, hátul állók szinte látótávolságra megkozelíthettuk a boltot."
(A postamester lánya)

Kandabula 2011.10.14. 20:54:17

@fzs.1933: régi (1935 év körüli), érdekesebb rendőrségi jelentések gyűjteményéből: "letartóztattam, amint a ligeti padon éppen csavargott".

dennisthemenace 2011.10.14. 20:54:28

@Turbék: Nem vállalja, mert ekkorát nem tud hantázni, mint pl. a Szíjjártó...

Kandabula 2011.10.14. 20:58:31

Azért a "felkínált" munka mindenképpen erős. Úgy is mondhatnám, hogy pofátlan. De azt is mondhatnám, hogy az én kurva anyámat!

Kopi3.14 2011.10.14. 21:09:52

Tessék mondani, és a punkokkal mi lesz? Hogy lehet eldönteni, hogy ki punk, s ki hajléktalan?
Ha egy Kinizsi 100, Túlélőverseny nagyhalál kiírás, esetleg egy egész hétvégés barlangászkodás után, vagy EFOTT-ról Bp-re érkezve a Keletinél üldögélőt simán elvihetik a rendőrök, mert hajléktalannak néz ki? És aki hajléktalanként viselkedik, de van lakása, az tovább művelheti amit?

A polgárhülyének az a mondása, hogy ő hetvenet vállal azt jelenti, ennyit költöztethetnek be hozzá?

fzs.1933 2011.10.14. 21:12:14

@Kandabula:
:)

De érdemben is valamit:
Mint minden dolgot ma Magyarországon, ezt a kérdést is több részre szét kell szedni.
1. Szükséges, hogy megoldjuk a hajléktalan-helyzetet? Igen
2. Szükséges, hogy megoldjuk, hogy közterületeink esztétikai élményt adjanak? Igen
3. Szükséges, hogy az első kettő érdekében adott területről eltávolítsuk az oda nem valókat? Igen
4. Szükséges, hogy mindezt valamiféle fasiszta módszer alapján tegyük? Na ez az, ami NEM.

De... Ebben a szaros országban soha, semmi nem fog történni addig, míg nem lesz valami karhatalmi rendszer. A rendszerváltás óta kurvára eljött a szabadság helyett a szabadosság, amivel nem tudtunk mit kezdeni. Illetve tudtunk - ezért tartunk ott, ahol.
Kibaszottul elegem van abból, hogy mindenki csak azt szajkózza, hogy ehhez is jogom van, meg ahhoz is, aztán közben jól beleszarik a pofánkba azzal, hogy lézerblokkolója van, hogy az erdő szélére rakja le a szemetet, hogy természetvédelmi övezetbe építkezik, hogy a világ egyik legszebb városában mindenki szeme láttára hugyozik, szarik, majd hányja ki a fél liter vöröset, arra hivatkozva, hogy itt szabadság van.

Igen, itt szabadság van. De csak azért, mert az igazságszolgáltatás a legtöbb helyre nem ér el. Biztos vagyok abban, hogy sokkal előrébb járnánk, ha 89 után is megállított volna a rendőr, megkérdezve, hogy hol a munkahelye, hogy hova viszi azt a zsák szemetet, hogy mija fasz az ott a kocsija elején, stb.

Egyébként pedig csak az erkölcsi süppedés és nihil van.

Szégyellem, de Magyarországot így nem annyira szeretem...

fzs.1933 2011.10.14. 21:12:58

egyébként pedig mindenkitől elnézést a szövegért. :(

Mylady 2011.10.14. 21:13:51

Aha. Aztán azok után és körül ki fog takarítani, akik folyamatosan tajtrészegek és még arra is lusták, hogy a wc-re kimenjenek? Hogyan és milyen eredménnyel fognak "elbeszélgetni" azokkal, akiket ez az egész nem érdekel?

Van egy ismerősöm, szociális munkás. Megszállottságból segíti a hajléktalanokat. Érdekes dolgokat mesélt. Néhány év után már totál depressziós ő is.
Minden tiszteletem az övé, én nem bírnám még rövidtávon sem csinálni azt, amit ő évek óta tesz.

Indriq 2011.10.14. 21:29:29

a Kedves Kocsis Mátéval egyetértők pont ugyanabbban a sötétségben szenvednek, mint a korkedvezményesekkel, azért mert van 1% aki tényleg 40 évesen ereje tejébn megy nyugdíjba, nem jelenti hogy mindengyik csaló. Ahogy 10000 hajléktalanból 100 hányingert keltő, úgy a nagyrészük nem. Viszont nem kéne mindegyiket egy kalap alá venni... Tipikus fideszes sarkítás, igenis, ezeket a kreténeket azért "fizetjük" hogy mindenkire kielégítő megoldást hozzanak. Találják ki, alkalmazzanak szakembereket vagy konzultáljanak istennel, de ne az legyen, hogy ha egy hajléktalan koszos, akkor az összes az.

Akik pedig a gazdasági oldalát nézik, szégyeljék magukat. Egy társadalmat jól meg lehet ítélni a hajléktalanok, az alsó, lecsúszott osztály kezelésével. Mit is csinál a fityesz? megsarcolja a kis keresetűeket és szállókba zsuppolja a hajléktalanokat. Féreg banda.
És még még valami. Ha csak az élhetne, aki megtermeli a megélhetését, nagyon sok politikus döglene meg.... nem csak haljéktalan....
És qrva cinikus hozzáállás, hogy menjen dolgozni, szerzünk neki melót, stb... mert MELÓ NINCS... Munkahelyet teremtsenek, vagy legalább a feltételeit, hogy teremtődjön, és meglásd, csökkenni fog a hajléktalan szám is.
Kocsit Mátéval ellentétben, a haljéktalanok emberek.

Virág et. 2011.10.14. 21:41:12

Azért érdekes nézni, hogy magukat értelmes embernek tartó (?) kommentelők milyen vehemensen védik más emberek akaratuk ellenére történő elhurcolását, internálását. Ezek után érdemes elgondolkozni, mennyire hiteles az ilyen emberektől a komcsizás/nácizás. Igen, a hajléktalanok büdösek és sokszor részegek. És nem, ez nem ok arra, hogy karhatalommal zárjuk őket szállónak nevezett börtönökbe (megfosszuk őket szabadságuktól bírói ítélet nélkül), aztán pedig kényszermunkára vigyük őket, mivel a százezres bírságokat nyilván nem tudja egy nincstelen kifizetni. Az ezerforintost sem tudná.

A nyilvánvalóan szellemileg nem túl fényes Kocsisnak üzenem, hogy a hajléktalanok nem azért nem mennek a szállókra, mert a szabadságukat féltik, hanem mert ott börtönviszonyok vannak. Az erősebb kutya b.szik, vulgárisan szólva. Aki gyengébb, azt megverik, mindenét elveszik, megalázzák. A magyar karhatalom a bv-ben már bizonyított, hogy képtelen egymástól megvédeni az intézmények lakóit, ugyanúgy nem fogja megvédeni a hajléktalanokat sem.

Aki a szegénység ellen büntetőjoggal akar küzdeni az annyira, de annyira hülye, hogy arra nincs is szó.

Roan 2011.10.14. 21:47:12

8. kerületi lakosként én sem mentem el szavazni, nem véletlenül. Egyrészt, erőszakkal nem lehet segíteni senkin, másrészt, a probléma sem oldódik meg. Akárcsak a térfigyelő kameráknál: ha felszerelik, nem lesz kevesebb köztéri bűnözés, csak olyan területre mozdulnak át a bűnözők, ahol nincs kamera. A hajléktalan is legfeljebb egy másik kerületbe megy át, és ott is ugyanilyen problámát fog jelenteni.

Kandabula 2011.10.14. 21:49:20

@fzs.1933:
Ebben az országban normális dolog, hogy:
- kordont bontunk a Parlamentnél?
- sátorozunk a füvön és körbehugyozzuk a Parlamentet? (Bár ott több fedél nélküli igazán jól érezte magát, akkor jól jöttek...)
- olyan helyekre szervezünk nagygyűlést, ami a város rendjét zavarja?
- minden magyart a keblünkre ölelünk, de az itthoni fedél nélküliek nem kellenek?
- munkát "kínálunk" a szerencsétleneknek... Micsoda cinizmus ez? Micsoda cinizmus! Hol van itt munkalehetőség?

fzs.1933 2011.10.14. 21:58:11

@Kandabula:

A kérdésed jogos!
Ma, ebben az országban mindez normális!
Normális, mert az állapotok, amik a fejekben vannak, nem normálisak! Csak mi annak hisszük.

Egyébként amit mondani akartam, az alapvetően nem a hajléktalanokra célzott volna. Én NEM rúgok bele olyanba, akit inkább segíteni kellene.

De normális országban nem szabadna elmenni szó nélkül azon jelenségek mellett sem, melyeket fentebb írtam.

Szeretném és a magam lehetőségeivel azon fáradozom, hogy országunk előrébb jusson. Ennek érdekében például nem rókázom, hugyozom végig fővárosunkat. Nem szemetelek. Dolgozom becsületesen és fizetek becsületesen. Két gyereket nevelek, hogy legalább ugyanannyian legyünk. És talán a legfontosabb: emberekkel emberségesen!

Kandabula 2011.10.14. 22:06:56

@Virág et.: Nagyon igazad van. Egyébként ez a dolog simán átcsap az ellentétébe. Miféle veszteni valója van egy hajléktalannak? Ha becsukják, legalább lesz fedél a feje fölött és lesz mit ennie. Pénzbüntetésre ítélni egy hajléktalant? Ezzel legfeljebb arra kényszerítik, hogy lopjon, ha keményebb, akkor raboljon. Akkor is ő jár jól, mert lesittelik. Fedél, kaja. Egyszerűen nincs veszteni valója. Ezt kellene ennek a figurának megértenie. Egy részük valóban elveszett. Azokkal - sajnos - nincs mit kezdeni, aluljárókban, erdőkben, vakvágányok mentén fognak névtelenül meghalni. De egy jórészük élni akar. Sőt, dolgozni. No, itt van a teendő. Ők vannak kb. húszezren, a beígért munkahely egymillió, ha így nézzük, elhanyagolható...

Bloodscalp 2011.10.14. 22:14:34

a helyzet az hogy néha nekem is vannak antiszoc pillanataim, egyrészről meggyőződésem hogy ez nem az én hanem a társadalom hibája, másrészt azt tapasztalom mások is így kezdenek lenni ezzel

Kandabula 2011.10.14. 22:14:38

Persze van megoldás, az iskolák számát kell növelni a pedellusok érdekében. Hogy' erre én nem jöttem rá. (Normális ember az ilyen?)

szabogyula 2011.10.14. 22:22:57

Én meg egyetértek Kocsis Mátéval !
A hajléktalanság nem bűn , de akkor is elvárunk egy minimumot !
.
Na , innentől kezdve annak lehet osztani az észt , aki itt él a nyóckerben .
A gyerekemet nem tudom levinni a játszótérre ....az utcára nem tudok kimenni úgy , hogy ne essek át egy hajléktalanon , majd ha valaki ezt átéli , akkor jöhet ......
.mégegyszer mondom : a hajléktalanság , a szegénység nem bűn , de a mocsok igen .

Kandabula 2011.10.14. 22:29:10

@Bloodscalp: valóban, hogy úgy mondjuk (Újpesten) a tökünk tele van ezzel a helyzettel, és egyetlen kormányzat sem tudott megoldást találni. Ennek oka korábbról keresendő, a megszüntetett iparban, a szétzilált patakvéres mezőgazdaságban. A sok töketlen, felelőtlen, sunyi politikusban. Most itt tartunk. Valahogy úgy, mint az egyszeri őrmester, akinek fogalma sem volt arról. hogy a csapata hogyan megy át a folyón híd és csónak, meg egyéb fahasábok nélkül. Így hát kiadta a parancsot: sorakozó tíz perc múlva a túlparton!

Kandabula 2011.10.14. 22:32:40

@szabogyula: most már nem fogsz átesni senkin. Jó neked. Meg érted is, hogy mi a gond. Én majd átesek helyetted.

SvenH. (törölt) 2011.10.14. 22:44:56

@Virág et.: amit te megtehetsz az az ha a segguket kitorlod es megmosod
ha nem mosod meg akkor te ellokod oket a jobb elet remenyetol
na remelem jovo hettol lesz nalad mindig kezfertotlenito es baba popsitorlo kulonben ugy fog tunni hogy csak ugatni tudsz

SvenH. (törölt) 2011.10.14. 22:47:57

@Kandabula: engem szemely szerint kielegit ha lesittelik, Kadarek is ezt tettek, ilyen teren rend is volt
tudod 10e van Bp -en, ha most ilyen drasztikusan lepnek fel akkor legalabb a fele fel fog szivodni
ugyanis pl. van csaladjuk!!!!
nem is beszelve a csaladegyesitesrol...
egy kisse fura hogy van kolyke a csovikenek es megis az enaltalam hasznalando padot szarja ossze tudod ezt en hadd fajlaljam mar...

SvenH. (törölt) 2011.10.14. 22:51:52

@szabogyula: en meg azzal ertek egyet hogy nem csak lepasszoljak a ket labon allo szarszagu problemat hanem orszagosan ohajtjak megoldani

komolyan aki vedi oket az belegondolt hogy pl. videken ha oda vinnek le egy tanyara ott 1 m2 lenne neki 30e, mig az aluljaroban 1m2 az 1m - 2m? ez a kortexig mar nem jut el? magukat elmeletileg intelligenseknek mondo emberek ilyen oltari nagy segg hulyek?
jo hat megertem en bolcsesz csak de akkor is, gondolkodni meg nekik is kellene nehany parszor...

Kandabula 2011.10.14. 23:07:38

@SvenH.: ha jól látom a kommentjeidet, Te külföldről írsz. Kérlek, old meg. Mindannyian örülni fogunk. Kérded: "ez a kortexig mar nem jut el? " Hát nem.

Virág et. 2011.10.15. 00:30:29

@SvenH.: Ha a hülyeség világítana, ember, neked soha nem kéne otthon villanykörtére költeni. Nem kezdek bele az empátia és a szociális munkás közti különbség ecsetelésébe, mert nem hiszem, hogy képes lennél felfogni. Már az is meglep, hogy beírni sikerült ezt a pár sort (bevallhatod, ugye segítettek?). Gondolom te az a fajta egyszerű jószág vagy, aki a filmkritikusnak is megírja, hogy miért nem csinál jobb filmet. Ilyenek is kellenek, ha másért nem, kontrasztért.

Vidéki 2011.10.15. 10:00:21

Vastagbőr cinikus befejező mondata: „Csodálatos program, csodálatos referens, a Vastagbőr csak tapsolni tud!”

De vajon mi lehet Vastagbőr saját programja?

Fenn akarja tartani a közterületek hajlékként kisajátítását, anyagcsere termékekkel beszennyezését, a kukák kiborításának jogát, nem törődve azzal, hogy anarchista követeléseik nem szolgálják a hajléktalanok érdekeit sem, de a nem deviáns többség érdekeire egyáltalán nincsenek tekintettel.

Most amellett kampányol, nem gondolva higiéniai, járványügyi szempontokra, hogy a hajléktalanok továbbra is „kukázhassanak”, azaz a város belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet, amit eszük ágában sincs visszarakni a kukába.

Egy neves szocialista régen így gúnyolta ki a kapitalista társadalmat:

„A kapitalista társadalomban mindenkinek jogában áll a híd alatt aludni”.

Azt azonban ő sem állította, hogy a kapitalista társadalomban mindenkinek jogában állna akárhol, akár a hídon is aludni.

Az USA hatalmas, gazdag ország, óriási erőforrásokkal, mégis tapasztalható, hogy ott is élnek hajléktalanok.
Az Investigation Discovery ismeretterjesztő csatornán megtörtént bűneseteket ismertetnek. Volt közöttük olyan, amelyik egy hajléktalan által, másik hajléktalannal szemben elkövetett gyilkosság feltárását mutatta be. A hajléktalanok ott a perifériákon húzzák meg magukat, nagyon hasonló körülmények között vegetálnak, mint a mi hajléktalanjaink.

Sokan közülük tudatformáló szerek rabjai.

Az ottani hatóságok azonban nem rabjai az anarchista mentalitásnak.

Nem tévesztik össze az anarchiát a demokráciával, a bűnpártolást az emberi jogokkal és a józan dolgozó többség jogait nem nyomják le harmincharmadik helyre a deviánsok jogai alá.

Az ottani rendvédelmi szervek nem tűrik el, hogy frekventált nagy forgalmú közterületeket hajléktalanok hajlékként kisajátítsanak, azt ürülékükkel vizeletükkel beszennyezzék, mélyrészegen közterületen vizeletükben és ürülékükben fetrengjenek, vagy a városok belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet.

Ott elfogadják, hogy az állam törvényei a hajléktalanokra is vonatkoznak és a hatóságok nem tűrik el, hogy a hajléktalanok "ügyeiket" saját törvényeik szerint, egymás között "rendezzék le",

Ott a bűnelkövetőket, még ha hajléktalanok is, „kriminalizálják”.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2011.10.15. 15:11:39

@Enrico72: lehet, hogy te fizetsz mint közszférában dolgozót, bár az én (szuper)bruttómból is is lehúznak két-három segélyre valót minden hónapban! másrészt az én jövedelmemből az utolsó fillérig leveszik az adót és járulékot, úgyhogy nem tudok félévente autót cserélni, csak mondom. eddig az off.
és a témához: ha esetleg szociális szakembereket kérdeznének meg egy ilyen döntés előtt, elég hamar megtudták volna, hogy csakis annak segítünk, aki akarja,hogy segítsünk neki!

Horizont 2011.10.15. 15:57:08

"idén télen ne fagyjon meg senki… vagy legföljebb két-három ember"
Hát igen nézhetjük így is a dolgokat. Nem tudom miért gondolják sokan azt, hogyha nem tetszik ez az intézkedés sorozat akkor védjük a hajléktalant aki a mocskában hever (???) ha pedig tetszik a lépéssorozat akkor szívtelen dögök vagyunk, akik nem sajnálják őket. Na mint minden ez se egyértelmű. Felelős a mindenkori hatalom aki megint hagyta a végsőkig elmenni ezt a helyzetet is. Most meg mint a elefánt a porcelánboltba úgy ugranak neki!!!! Igen valóban csak annak lehet segíteni aki ő maga is akarja. Ebben az esetben talán mégse a 30 éves (anyuci kicsi fiacskája) polgármester (aki még soha nem szagolt bele az élet sűrűjébe ) döntsön már ilyen horderejű kérdésben. Szakemberek, szociális munkások véleménye?? Megoldás?? Tiltani, fenyegetni, büntetni könnyű. Ugye megszűntek a munkásszállások. Megszűnt a KMK. Senki nem szeretetből van az utcán. Elég egyszer lecsúszni, onnan visszakapaszkodni nem csak elhatározás kérdése, hanem szerencse is. El lehet ítélni őket, de ha megnéznénk egyenként őket mindegyiknek meg van a saját tragédiája. Most megkaphatom, hogy könnyű nekem nem látom őket nap mint nap. Ez igaz. De két gyerekem Pesten él, az ő szemükkel is "látok" , a lányom meg a Blahánál dolgozik. Szerintem rengeteg elhagyott tanya van az országban, miért nem teremtik meg a módját, hogy oda költözzenek akiknek az jó lenne? És Pesten a rengeteg üresen álló lakás?( Nem a luxus) Az a baj, hogy ha hajléktanról van szó akkor mindenki csak a mocskos, büdös, saját ürülékében fetrengő, kukából zabáló, kannás bort ivókra asszociál. Pedig nem csak azok vannak.....
Ha valaki azt gondolja, hogy a polgármester úr megoldotta ezt a kérdést és rendet csinált, hát téved. A hajléktalanokat ki lehet szorítani a városból büntetési tételekkel, erőszakkal, de attól azok maradnak akik eddig is voltak. Hajléktalanok......

Jurganov 2011.10.15. 23:34:28

omg, új a rendszer és vidéki hozzászólásait ismét látom...sokkolt. akkor újra szűrés. bb.
@Horizont: most nagyon egyet kell értsek veled.

Vidéki 2011.10.16. 17:59:26

@Horizont:

A hajlék fogalmába azonban beletartozna az emésztőcsatorna kimeneti nyílásainak működésével kapcsolatos termékek higiénikus elhelyezése is.

Többször tapasztaltam régebben budapesti aluljárókban, hogy olyan szag volt, mint az állatkertben. A Déli pályaudvarnál egy szép üvegportálos üzlet kirakatában egy nagy papírtáblára írva kérték a hajléktalanokat, hogy ne közvetlenül az üzlet bejárata elé hugyozzanak.

Az úgynevezett "szakma" teljesen elfogadhatónak tartja, hogy a hajléktalanok ezeket a közterületeket anyagcsere termékeikkel és kulturálatlan viselkedésükkel (például alkoholizálással ) szennyezzék.

Az úgynevezett "szakma" szemellenzős világlátása nem engedi észrevenni, hogy a nem hajléktalanoknak is vannak érdekei, amelyek nem egyeztethetők össze beszűkült gondolkodású alakok fellegekben járó téveszméivel.

Léteznek hajléktalan szállók és egyéb intézmények, ahol ha nem is tökéletesen, de sokkal jobban meg lehet oldani a hajléktalanok problémáit, mint közterületeken. Kora tavasszal egy cikk szövegében ez volt olvasható:

„a hajléktalanszállók többnyire 90 százalékos kihasználtsággal működnek ebben az időszakban is.”

Sok hajléktalan, viszont irtózik ezektől a helyektől, mivel előírnak ésszerű magatartási szabályokat, amit ők semmi áron nem hajlandók betartani. Például az alkoholizálást nem lehet mértéktelenül folytatni.

Nagy okos ideológusok legitimálják deviáns viselkedésüket ezzel: " a hajléktalanoknak alkotmányos joga hajlékként kisajátítani frekventált nagy forgalmú közterületeket, például aluljárókat."

Horizont 2011.10.16. 18:58:31

@Vidéki:
Hűha nagyon szakértő lehetsz ha a "szakmát" ennyire véleményezed!!?? Honnan veszel olyan baromságot, hogy a "szakma" teljesen elfogadhatónak tartja, hogy a hajléktalanok szennyezzék a közterületet? Attól, hogy sajnos ilyen is van nem azt jelenti, hogy helyeslik. Nekem minden elismerésem az utcai segítőknek és szociális munkásoknak. Ha minden hajléktalan be szeretne menni szállóra akkor kiderülne, hogy nem férnének be. Nincs annyi hely. De te ezt jobban tudod, biztos megszámoltad őket és pontos adatod is van a férőhelyekről. Tudod ha mínuszt mutat a hőmérő, akkor az is igyekezne behúzódni akinek nem tetszik, hogy előírnak ésszerű magatartási szabályokat! A jó kis meleg kuckódból nehéz ezt elképzelned gondolom! Én arról írtam, hogy attól, hogy a politika azzal intézi el a kérdést, hogy büntet és tilt nincs megoldva az ügy!!!! Ezt be kellene látnod, hogy így van, még ha ennek a politikának teljes és kritikátlan híve is vagy!!!!

Vidéki 2011.10.16. 21:20:16

@Horizont:

Írod: „Én arról írtam, hogy attól, hogy a politika azzal intézi el a kérdést, hogy büntet és tilt nincs megoldva az ügy!!!!”

Utópista szöveged nem a földön jár.

A hajléktalan-kérdés egy bizonyos ponton túl rendészeti ügy.

A törvények betartása minden állampolgárra nézve kötelező.

Akik nem hajlandók a törvény betartására, azokkal szemben a világ minden államában kényszert alkalmaznak.

Vannak olyan emberek is, akiknek a szép szó nem használ.

Horizont 2011.10.16. 22:05:53

@Vidéki:
Én a földön járok. És te merre?? Agymosáson már nem vagy azt látom, azon már túl vagy! Szerinted a rendészeti ügy nem politika??? Tehát még egyszer, hogy megértsd: tiltással, büntetéssel, szankciókkal nem lehet megoldani a hajléktalan kérdést. A szőnyeg alá besöpörték vele az egészet.És ami látszik? Hipp-hopp rend és fegyelem van. A hajléktalanokkal mi van?? Ki nem szarja le őket!! Csak ne is lásd őket! Igaz? A férőhely kevesebb mint amennyi hajléktalan van.

Sörhastáncos 2011.10.16. 22:25:11

Nehezen, de előkerült, idemásolom, rá lehet kérdezni a fröcsögőktől, hogy - például - ez esetben hol maradt a tüntetés (ha ugyanezt más személy lépte volna, másnapra tele lett volna szimpátiatüntetéssel a környék):
vastagbor.blog.hu/2009/04/25/ami_a_legjobban_zavarja_demszkyt_budapesten#more1085405

SZVSZ egy kis fogalmi tisztázás kellene amúgy. Konkrétan arról lenne szó, hogy a csöves fogalmát meg kellene próbálni elkülöníteni, ugyanis az egy olyan életstílust takar, aminek alapja a higiéniai minimumok leszarása, olyan szinten, hogy az kevésbé szadesz-fertőzött társadalmakban kiközösítést jelent.
Például csöves az, aki különbusszal jár. Azért különbusszal, mert mindenki más leszáll a szag miatt.
A leírt életstílus kevéssé függ össze az illető helyzetével, lásd például divatpunkok hasonló cipőben (pontosabban bakancsban :) ) és szagokkal...

SvenH. (törölt) 2011.10.16. 23:24:50

@Horizont: "Tehát még egyszer, hogy megértsd: tiltással, büntetéssel, szankciókkal nem lehet megoldani a hajléktalan kérdést."

a KMK mi volt?
irtad korabban de ugy latszik nem fogtad fel az ertelmet...
a KMK vegen a gumibot allt es a böri, es az MUKODOTT!!!
megis te mit hittel a KMKrol? eppen az a LENYEGE hogy buntettek, eleve a megfogalmazas is azt sugallja nem?
közveszélyes...

SvenH. (törölt) 2011.10.16. 23:29:15

@Virág et.: irtad az empatiat de akkor ugy tunik megint egy budai elit seggfejjel van dolgunk aki BKVra mar elvbol nem vetemedik...
hiszen te nem tudod beleelni magad abba a helyzetbe, hogy leulsz egy ilyen szaros segg utan a BKV ulesre ugye? na ezert kellene a magafajtaknak a kocsijaba is beultetni hetente egy-ket szarosseggu csovest...

Almandin 2011.10.17. 00:44:07

@SvenH.: Én gyakran utazom együtt hajléktalanokkal különböző buszokon-járműveken. Én is fuldokoltam már csöviszagtól, találkoztam jó pár lepukkant képviselőjükkel. A Kocsis-féle program mégis vegyes érzelmeket kelt bennem. A programjának kétségtelenül jó eleme az, hogy önkormányzati ingatlanokat akar megnyitni a részükre, ahol 3-4 ágyas szobákban kulturáltabb körülmények várnák őket, mint a tömegszállásokon. Viszont az erőszakkal való beszállítást és a bírságolást embertelennek tartom. Ennek valóban az lesz a következménye, hogy a hajléktalanok máshová mennek. Mivel most már az úriember hajléktalanügyi referens lett, lehet, hogy az egész országra kiterjedő homelessüldözés indul. Mi lehet ennek a célja? Az országhatárokon kívülre akarják kergetni őket? Vagy kényszermunkára fogni? Azt is könnyű mondani, hogy menjenek be a szállókra, amikor nincs is elég hely. Amúgy a büdös csöves a hajléktalanoknak csak egy kis része, nagy részükről nem lehet megmondani, hogy hajléktalan, vagy legalábbis ad azért annyit magára, hogy ne bűzölögjön, időnként segélyszervezeteknél megmosdik, ruhát mosat, így elfogadható állapotban van.
Érdekes, hogy a magyar társadalom ritka ellenséges a hajléktalanokkal szemben. Itt alig adnak valamit a koldusoknak, szinte nincs feléjük semmi együttérzés. Az emberek elfelejtik, hogy akár ők is kerülhetnek ilyen helyzetbe! (Bebiztosítva ugyanis nincs senki, az egyre szegényedő magyar társadalomban tömegek csúsznak egyre lejjebb).

LászlóTábor 2011.10.17. 02:18:01

Lehet, szívtelen dög vagyok, lehet, kerülhetek hasonló helyzetbe, de marhára elegem van abból, hogy lépten-nyomon kéregetőkbe botlok, nem tudok átmenni egy aluljárón anélkül, hogy a hányinger kerülgetne, hogy minden éjjel, vagy hajnalban arra ébredek, hogy a szelektív gyűjtőt borogatják, arra jövök haza a munkából, hogy a házunk környéke olyan, mint egy szemétdomb, hogy a házak közötti játszótéren FÉNYES NAPPAL élnek nemi életet a csövesek - ez külön egy okádék, senkinek nem kívánom a látványt -, mindent össze sz*rnak, hugyoznak, itt dajdajoznak az ablak alatt éjjel-nappal, a sz*ros gatyájukkal fetrengenek a padon, ha jegyet veszek, ott dekkolnak a jegypénztárnál, és lesik, hogy pénzzel fizetek-e, máris jön lejmolni. Még arrébb menni sem tudok, mert sorba kell állni, kénytelen vagyok a bűzét szagolni. Bárki bármilyen megoldással előáll, hálás vagyok érte. És igen, bármikor az utcára kerülhetünk, de attól még nem kell úgy viselkedni, mint a vademberek.

Vidéki 2011.10.17. 08:13:16

@Horizont:

A demagógia agyadra ment.

Hajléktalan szállókra van szükség, olyan mennyiségben, amelyek képesek befogadni az összes rászorulót.

Ezeknek a színvonala nem kell, hogy elérje a Hotel Kempinsky szinvonalát, de felül kell múlnia mondjuk egy forgalmas aluljáró színvonalát, ahol nincsenek meg a higiéniai feltételek és télen a hőmérsékélet is kedvezőtlen lehet.

Nem kell eltűrni, hogy ezeket a közterületeket valakik hajlékként kisajátítsák, vagy a városok belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet.

Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni.

Ha nem hajléktalanként egy szállodában szállsz meg, ott is létezik egy házirend, amit a nem hajléktalannak is muszáj betartani.

Nem hiszem, hogy a világ bármely pontján lenne arra lehetőség, hogy a hajléktalanoknak ötcsillagos szállodákban biztosítsanak hajlékot..

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:36:30

@Vidéki: "Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni."

Na innen már csak egy lépés a totális diktatúra, és ha nem tetszik a rendszer, majd tesznek róla.
Úgy emlékszem, éppen emiatt lett leváltva a kádári rendszer, amelyik megmondta, hogy ki mire érdemes, ki mikor, és mit csináljon.

A hajléktalanság nem új keletű jelenség, az a rendszerváltás előtt is volt, csak nem ilyen nagy mértékben és ennyire látványosan.
A hajléktalanná válásnak sok oka van, de eddig egyetlen kormányzat sem kísérelte meg ezeket felderíteni, és a megszüntetésük iránt bármit is tenni.
Talán már gyermekkorban meg kellene tanítani mindenkit arra, hogy nem egyedül él a világban, nem ő a világ közepe, mások is vannak benne, akikkel együtt kell élni, és tudni kell elfogadni őket.
A hajléktalanok általában öntörvényűek, nem hajlandóak elfogadni a mások szabályit, ezért nehéz a beilleszkedésük. Én ismertem olyan embert, aki egy alagsori dohos, vizes lakásban élt, majd miután meghalt, kiderült, hogy rendezett szép családja volt, ami nem kellett neki. Olyat is ismertem, aki a városka széli erdőben élt egy fóliasátorban, pedig a város adott neki egy szobát, de az azért nem kellett, mert nem tudta elviselni a szomszédait, pedig azonos származásúak voltak vele.
Sajnos sokan azért válnak hajléktalanná, mert a szüleik , házastársuk elhalálozása után ( főként a képességeik miatt ) nem kellenek senkinek, kihasználják őket, esetleges vagyonkájukból kiforgatják, oda csapódnak, ahol egy kis törődést, és főként meleg helyet, meg élelmet kapnak, és nem zavarja őket, ha ezért dolgozniuk is kell.
A jelenséget nem elég megszüntetni, az okát is kezelni kellene az eredményhez. Nem gondolom, hogy a különböző büntetésekkel, bebörtönzésekkel nagyon megijesztik őket, hiszen a börtönben nyitják, csukják nekik az ajtót, enni kapnak, meleg van. A büntetések költségét meg az adókból fedezik.

Nagy hiba az, ha egy 30 éves fiatal azt gondolja, ő a rózsadombi lakásából jobban ért ennek a problémának a megoldásához, mint azok, akik 20-30 éveket dolgoztak már a szociális ellátásában. Talán nem ártana egy-egy népszavazás előtt kikérni azok véleményét is, akik nap, mint nap közelről látják a hajléktalanokat, és nem csak úgy, hogy elmennek mellette. A népszavazás eredménye pedig, gondolkodásra késztethetné, mert az eredménytelenséget aki eredménynek látja, az VAK, még akkor is ha egyébként ép a látása. Az ilyen vakság pedig, mindig vissza szokott ütni.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:40:54

@LászlóTábor: "És igen, bármikor az utcára kerülhetünk, de attól még nem kell úgy viselkedni, mint a vademberek."

Persze, csak a parlamentben szabad ( vadember módjára ) azt mondani, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér, igaz?

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:53:48

@Horizont: "Szerintem rengeteg elhagyott tanya van az országban, miért nem teremtik meg a módját, hogy oda költözzenek akiknek az jó lenne? És Pesten a rengeteg üresen álló lakás?( Nem a luxus)"

Egy ismerős családnak volt tanyája, ahol a férj állandóan ot ttartózkodott. Azért, hogy ne legyen egyedül, a melléképületbe oda engedtek egy hajléktalan házaspárt azzal a feltétellel, hogy a tanya körüli munkákban segíteniük kell. Ez jól működött egy ideig, a házigazda pedig időnként kávéval, és cigarettával is meg-meg kínálta őket. Később már elvárták a kávét, majd távollétében a cigarettát elvették. Ekkor kerültek megint az "utcára".

Ezek az emberek nem az átlag ember mércéjével élnek, nem úgy mérik az élet szabályait, mint a többség.

Egyébként az üres tanyákban, és az üres lakásokban jövedelem hiányában mit kezdenének? Erről elfelejtettél írni!

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:56:18

Mellesleg, ki tudja, miért tüntek el a rendszerváltás után a közterületi WC-k? Valamikor régen ingyen működtek.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:58:30

@Vidéki:"Ott a bűnelkövetőket, még ha hajléktalanok is, „kriminalizálják”."

Arra gondolsz netalán, hogy a hajléktalanság legyen bűncselekmény?

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 11:02:25

@fzs.1933: Mit válaszolsz, ha nincs munkahelyed, és a rendőr megkérdezné, hogy hol a munkahelyed? Hát azt, én is szeretném tudni.
Te kis álmodozó!

LászlóTábor 2011.10.17. 11:46:31

" látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 10:40:54
@LászlóTábor: "És igen, bármikor az utcára kerülhetünk, de attól még nem kell úgy viselkedni, mint a vademberek."
Persze, csak a parlamentben szabad ( vadember módjára ) azt mondani, hogy akinek nincs semmije, az annyit is ér, igaz? "

Ja, hát ha idióták ülnek a parlamentben, akkor semmi baj, akkor a hajléktalanok is nyugodtan összefoshatják az országot. Így mindjárt más, így már rendben van. Majd erre gondolok, amikor éjjel megint a kukaborogatásra ébredek, vagy a csöves szexet látom a lépcsőház mellett. Vedd úgy, hogy nem szóltam... Pff

Vidéki 2011.10.17. 13:06:10

@látjátok feleim szümtükkel:

Jellemző mellébeszélős propaganda szövegedre ez a kérdésed:

„Arra gondolsz netalán, hogy a hajléktalanság legyen bűncselekmény?”

Nem arra gondolok, hanem a törvény előtti egyenlőségre.

Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek.

Civilizált államokban elfogadják, hogy az állam törvényei a hajléktalanokra is vonatkoznak és a hatóságok nem tűrik el, hogy a hajléktalanok "ügyeiket" saját törvényeik szerint, egymás között "rendezzék le",

Civilizált államokban a bűnelkövetőket, még ha hajléktalanok is, „kriminalizálják”.

A Tízparancsolat több ezer éve ismert.

Egyik parancsolata így hangzik: „Ne lopj”.

A törvény létrejötte óta rengeteg ember élt, akire nem hatott a törvény szava, annak ellenére lopott.

Akik így cselekedtek azokat kényszeríteni kellett arra, hogy leszokjanak káros szenvedélyükről.

Magyarországon született meg az a férfi és jutott el belügyminiszteri pozícióig Horn Gyula „szakértői” kormányában, akinek sikerült felülírni a Tízparancsolatot és legalizálni a lopást széles körben, amikor bevezette a „Megélhetési Bűnözés” = ”Bocsánatos Bűn” fogalmát a magyarországi „jogvédők” tapsaitól kísérve.

Meredek „jogvédős” szöveged alapján bizonyára te is a híres volt belügyminiszter egyik legjobb magyarországi tanítványa lehetsz.

Almandin 2011.10.17. 14:04:01

@látjátok feleim szümtükkel: Valóban így van, egy lakást fenn is kell tudni tartani. Fűteni, világítani kell, társasházban közös költséget fizetni. Arról nem is beszélve, hogy pl. a tanyák magántulajdonban vannak, még ha elhagyatott-elhanyagolt állapotban is. A hajléktalanokon való segítés állami-önkormányzati feladat. Senki magánszemélyt nem lehet kötelezni arra, hogy üresen álló ingatlanát nyissa meg a rászorulók előtt (a Tanácsköztársaság idején voltak hasonló dolgok).
Nem is csodálom, hogy a tanyán élőket meglopták a befogadott hajléktalanok. Nem így kell egy magánszemélynek segíteni rajtuk. Együttérzőnek és segítőkésznek kell lenni, de nem kell Teréz anyát vagy más katolikus szenteket utánozni. Egyszerűen ők rendkívüli személyiségek voltak, az ő útjuk nem járható az átlagember számára.

Almandin 2011.10.17. 14:12:50

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem se tetszene az ilyen megoldás. Az a baj, hogy a mai káosz láttán sokan visszasírják a diktatúrát. Ha pedig visszatérne (sajnos látok rá esélyt), akkor lehet, hogy ők jajgatnának legjobban.
Elképzeltem, mi lenne, ha a mai rendőrök faggatnák az embereket, hol a munkahelyük. Kb. az emberek ötöde nem tudna ilyennel szolgálni (az aktív korú népességre gondolok), Attól, ha pl. kriminalizálnák a munkanélküliséget, nem lenne több állás. Viszont sokan elszökdösnének az országból, meg kamu állásokra tennének szert kínjukban.

Almandin 2011.10.17. 14:26:00

@Vidéki: Szerintem nem "meredek jogvédő szöveg" az, amit látjátok feleim szümtükkel írt. Szerintem is bűn a lopás, de vannak helyzetek, amikor az éhhalált elkerülendő rákényszerül valaki. Ha csak annyit lop, hogy elűzze az éhségét (pl. a piacon elemel egy almát), az megbocsátható ilyen esetben. Ezt nem Kuncze találta ki, a megélhetési bűnözés egyidős az emberiséggel. (Megjegyzem, egyszer sem szavaztam se az MSZP-re, se az SZDSZ-re). Az, hogy ők ezt a kérdést aktuálpolitikai célra használták fel, az az ő szégyenük. A jelenség attól még ugyanúgy probléma.
Még valami: a szegényekkel való szolidaritás tipikus keresztény érték. A mai magyar társadalomban pedig ebből is aktuálpolitikát csinálnak (az itteni kommentelők is). Azt lehet látni, hogy gyakran épp a magukat kereszténydemokratáknak vallók ugranak neki legjobban a nyomorgóknak, mert a kereszténydemokrácia itt valami "jólfésült nyárspolgári virtus". Arra pedig, aki szolidarít velük, ráfogják, hogy libsi, meg komcsi. Szomorú, hogy sok honfitársunk gondolkodása csak a szekértáborok közti harcban merül ki, és mindenből jobb-bal szembenállást akarnak kihozni.

Horizont 2011.10.17. 17:59:12

@Vidéki: Nem a demagógia ment az agyamra csak kizárólag te:) Magaddal beszélgetsz, mert amit én írtam azt nem vagy képes felfogni?? Milyen 5 csillagos hajléktalan lakról írsz??? Ki beszélt erről? Azt írtam meg neked többször amit végre felfogtál, hogy annyi férőhely legyen amennyi hajléktalan van. És ha ez meg van és akkor nem megy be a hajléktalan vigyék be, büntessék meg. De csak a szankció magában?? Szart se ér.

@SvenH.: Te most miről is oktatsz ki? Én tudom mi volt a KMK. Éltem akkor már:) Idézd már hogy hol, mit írtam róla amiből neked ez jött le!! Igen a KMK büntetés volt, csak akkor mindenkinek meg lett a lehetőség adva a munkavállalásra (nem térek ki most a bújtatott munkaerőre) és aki akkor mégse dolgozott azt jogosan megbüntették.Elég volt egy igazoltatás, mert akkor olyan személyi igazolvány volt amiből rögtön kiderült. Annak idején a szerencsétlen önhibájából (vagy nem önhibájából) lecsúszott embereket beszippantották a gyárak segédmunkás állásai és voltak a munkásszállók. Erről írtam, félreértettél.

@látjátok feleim szümtükkel: Azért nem írtam róla, mert először az első lépésről próbáltam gondolkozni. A múltkor hallottam egy rádióriportot egy aránylag értelmes fiatalemberrel aki az utcán él. Arról beszélt, hogy ő mindig megtalálja a módját, hogy fürödjön és kimossa a ruháit, az átmeneti szállón. De sehová nem veszik fel dolgozni, mert nincs lakáscíme, és ha meghallják, hogy hajléktanszállón lakik még segédmunkásnak se veszik fel. Azt hiszem állami gondozott volt. Persze mindig történnek szélsőséges esetek, bevallom én sem fogadnék be hajléktalant, de azt gondolom nem is az én dolgom.Nekem az a véleményem akinek adnak lehetőséget és nem él vele, na azt kell büntetni. De lehetőség megadása nélkül csak büntetni?? Mert valóban nem lehet egy fővárosban így élniük. De a "rendesebb" hajléktalanokat nem büntethetjük a vegetáló, embernek már nem is igazán nevezhetőek miatt.

Kandabula 2011.10.17. 18:30:12

Elgondolkodtató, hogy van egy ember, aki egy embertelen döntést hoz szűkebb körzetében, erre kinevezik, hogy hozzon hasonlót országos méretekben. Itten komoly cinizmus van betáplálva.

Almandin 2011.10.17. 18:50:52

@Horizont: Tényleg elképesztő, hogy a hajléktalanszállón élőt nem veszik fel sehova dolgozni emiatt. Miért nem lehet hozni egy olyan rendeletet, hogy a hajléktalanszálló címére be lehessen jelentkezni állandó lakcímre?

Almandin 2011.10.17. 18:52:31

@Kandabula: Pont ez kell ennek a kormánynak. Tarlós is kikergette az aluljárókból őket. Úgy látszik, a fideszes átlagszavazó nyárspolgári mentalitásának akarnak megfelelni.

Horizont 2011.10.17. 19:10:56

@Almandin:
Na de hol van (nagy vadász)Semjén és az ő keresztényi szeretete? És a a többinek? Csak büntetünk, pénz szedünk be ami nem adó és nem megszorítás, elmenekülünk a haza szent ünnepe elől stb.???
Én sem értem, hogy ennyi segítséget se tudnak megadni, hogy lakcíme legyen egy hajléktalannak? Amúgy gratulálok a fiatal polgármester úrnak!:( Így kell kitűnni a sok barom politikus közül, hogy felfigyeljen rá a nagyfőnök és megjutalmazza. Tarlós jobb lesz ha fél, mert ha sokat nyekereg meg is lesz az utódja a főpolgi székére a kerületi polgi személyében aki Houdinit játszik és eltünteti a hajléktalanokat:) Örüljünk együtt, egy probléma kipipálva!:(

Almandin 2011.10.17. 21:52:35

@Horizont: Sajnos a "politikai keresztények" nagy része nem a vallása tanításait követi. Sok köztük az álkeresztény, vagy a felszínes keresztény. Sokaknál a kereszténység (vagy bármelyik másik vallás) inkább csak a közösséghez, brancshoz tartozás érzése miatt fontos. Természetesen van egy megélhetési keresztény réteg is, aki a vallásgyakorlásból él. Igazából ma Magyarországon ezek masszív szavazóbázisa a jómódúbb nyárspolgár réteg. Akik nagy része vasárnap eljár a templomba, de nem szeret a nyomorral szemtől-szemben találkozni. Választott politikusaik jól ráéreztek, hogy rendpárti-nyársatnyelt szavazóiknak kedveskedhetnek a probléma látszólagos megoldásával.

Horizont 2011.10.17. 22:51:23

@Almandin:
Felszínes itt majd mindegyik politikus.Vagy inkább "alszínes" , vagyis nem "színes" semmiképp egyik sem:)) Ennyi jellemtelen középszerű ember hogy a fenébe tudott egymásra találni országos és helyi szinten, minden pártban???A közös konc ekkora mozgatóerő?? Keresztények?? Ahhh.... embernek is nehezen nevezném őket!

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.17. 23:19:53

@Vidéki: "Nem arra gondolok, hanem a törvény előtti egyenlőségre.
Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek."

Én sem a posztban, sem a hozzászólásokban nem találtam oylat, ami arról szólna, hogy a hajléktalanok a törvéynek felett állnak.

Ha nem vetted volna észre, ebben az országban a hajléktalant is megbüntetik azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés, ha lop, ami szintúgy szabálysértés. Az még nem szabálysértés, ha valaki büdös, mosdatlan, és a padon alszik, neadj isten pad híján a fal tövén pihen. Bár ez utóbbi cselekmények lassan bűncselekménnyé válhatnak. Felmerül ugyan akkor a kérdés, hogy a nem hajléktalan, de állandóan részeg állampolgárok, akik szintén szeretnek az utcán heverni, azok miért nem büntethetők ezért?

Amikor az állam majd biztosít annyi nappali tartózkodó helyet, és éjszakai szállást, ahol ezek az általában deviáns egyének elférnek, és meg tudják húzni magukat, valamint törvény írja elő, hogy a hajléktalan itt köteles "élni", akkor én is egyet értek azzal, hogy maga a hajléktalan lét legyen büntetendő cselekmény. Bár a közveszélyes munkakkerülést büntető diktatúrból állítólag már kinőttük magunkat.

Azért kíváncsi lennék rá, ha szétesne a családod, elvesztenéd a megélhetési lehetőségeidet, és nem tudnál hol tartózkodni, aludni, tisztálkodni, mit tennél? Önként bemennél a börtönbe? Ugye szerinted sem a büntetés az első megoldása a problémának?

Almandin 2011.10.17. 23:33:24

@Horizont: Bizony, a közös koncért vannak ezek együtt. Tisztelet a kivételnek, a politikus egy ilyen emberfajta.

SvenH. (törölt) 2011.10.17. 23:48:32

@Horizont: tokeletes, akkor csak rosszul vettem az adast...
a lenyeg hogy a Kadar rendszerben is volt karhatalmi eroszak a (leendo)csövivel szemben...

@Almandin: "Tarlós is kikergette az aluljárókból őket. "
nem akarok belemenni a nagyvarosi epitkezes es vasbetony mint epitoanyag temakorbe, de azert elhihetjuk hogy az aluljarot azt arra csinaltak hogy athaladjanak rajta emberek...
egy kicsit helytelen felhasznalasi modozat hogy a csövikek ott szarjak ossze magukat arra sokkal hatekonyabb egy tavol eso tanya, kozel eso azert nem mert az mar draga...
gyakorlatilag ez az eroforrasok helyes felhasznalasa... ennel jobbat nem tehettek volna, az aluljaro nem teli melegedo szarohely es a BKV sem melegedo

amugy en mar sokszor ajanlgattam hogy csoviket lekurom a buszrol de ahogy itt idegelnek egyre inkabb mar keresem a lehetoseget... remelhetoleg utana kezet tudok mosni...

multkor is mentem el a csovike mellett ott mutogatott a terdere, mondom ha nem kepes rendesen kifejezni magat hat erre nincsen idom, oldja meg, vagy talan a sok nagypofaju csovivedo este a helyett hogy nekiall maunikasot nezni vagy kimenni fetrengeni a Kocsis Ur elleni tuntetesre a helyett venne egy adag steril gezlapot es egy kis betadint meg nehany adag baba popsitorlot es elmehetne akciozni, ugy mar sokkal jobb lenne...

SvenH. (törölt) 2011.10.17. 23:56:42

@látjátok feleim szümtükkel: "Azért kíváncsi lennék rá, ha szétesne a családod, elvesztenéd a megélhetési lehetőségeidet, és nem tudnál hol tartózkodni, aludni, tisztálkodni, mit tennél?"

latszik hogy a most alkotas alatt levo torvenyt nem latod at :)))
...
"Akinél van sansz, annak megpróbálják újraegyesíteni a családját."
ez tudod mit jelent? azok a csovikek akiket az asszonka a csaladi feszek es a kölykök penzelese es felnevelese utan kivagott mint macskat szarni hat szolnak hogy hat nem jo poen lepasszolni a problemat, ezt valakinek fizetnie kell...
raadasul felhivnam a figyelmedet az ALKOTMANYRA ami nem csak abbol all hogy kirakjak az asztalt meg bohockodnak de KOTELEZOVE teszik/tettek a szulok eltartasat...

na most ha van a csovikeknek vagyontargya, rokoni kapcsolata(egyenesagu leszarmazott) es elvarja midnenki hogy a zadobol fizessek... miert is? ott van a NAV szedje be a csovike ellatasanak a koltseget a csaladtol...
alkotmany es torveny is van mar ra...
lehet ha csak 30e -t szednenek be utana a csoviknek a negyede rogton eltunne az utcarol...
ezt hivjak ugy hogy win-win-win szituacio

Vidéki 2011.10.18. 08:21:30

@látjátok feleim szümtükkel:

Írod: „Ha nem vetted volna észre, ebben az országban a hajléktalant is megbüntetik azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés,”

Ugyanabban az országban élünk? Lehet, csak te a Rózsadombon élhetsz és nem szívesen teszed ki onnan a lábadat.

Én a tengerszinthez közelebb, a Déli pályaudvarnál egy szép üvegportálos üzlet kirakatában láttam (saját szememmel), hogy egy nagy papírtáblára írva szépen kérték a hajléktalanokat, hogy ne közvetlenül az üzlet bejárata elé hugyozzanak.

Ha jellemző lenne amit írsz, hogy „ebben az országban a hajléktalant is megbüntetik azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés”, akkor a szép üvegportálos üzlet működtetőinek nem kellett volna megírni szívhez szóló könyörgésüket a hajléktalanok jobb belátásra bírása érdekében.

A „jogvédők” kemény érveket hoznak fel annak érdekében, hogy a hajléktalant ne lehessen megbüntetni azért, mert az utcán vizel, ez amúgy köztisztasági szabálysértés. Ők azzal érvelnek, hogy „a hajléktalanok kriminalizálása” csúnya dolog, rossz dolog.

Néhány naív utópista elfogadja azt a gondolatot, hogy az ékesszólás, a racionális érvelés a szép szó eltérít minden a potenciális törvénysértőt szándékától és ezért a kényszert ki kell küszöbölni a társadalom életéből.

Élt egyszer egy szocialista író, Makarenko, aki egy híressé vált könyvet írt: „Az új ember kovácsa” címmel.

Ebben azt bizonygatta, hogy az antiszociális magatartás, a bűnözés egyedüli oka a rossz társadalmi berendezkedés (a kapitalizmus). Ha ez megszűnik és helyébe a szocializmus lép, megszűnik „embernek ember által való kizsákmányolása”, ezáltal a bűnözés is megszűnik.

A szocializmus a Szovjetúnióban felépült, mégis amikor Sztálin elvtárs meghalt, több, mint tízmillió ember sínylődött kényszermunka táborokban, köztük köztörvényes bűnözők is.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.18. 08:32:54

@SvenH.: "Akinél van sansz, annak megpróbálják újraegyesíteni a családját."

HA-HA-HA!

Kérdezz már meg idős gyámügyeseket, akik már 40 évvel ezelőtt is a családegesítés témáján ügyködtek, hogy a többségébe deviáns embereket sikerült-e visszavezetni a családjukba. Mit gondolsz a többség miért vált hajléktalanná? A régi okokhoz a rendszerváltás óta hozzájön a munkahely, és a lakás elvesztése ( a visszaszerzésre reményük sincs ), és nem hiszem, hogy a megnyomorodott leszármazóknak a saját nyomoruk mellett a szülők nyomorát is viselniük kellene. Egyébként a hajléktalanok jelentős része gyermektelen ( ezt tapasztalatból tudom, olyan munkahelyen dolgoztam, ahol volt rálátásom ).
A társadalom perifériájára sodródott ember maga sem akar rendezettebb életvitelt, de már korábban írtam, hogy ennek a gyermekkorig visszavezethető nevelési okai is vannak.

Továbbá, szerinted "hajlékosnak " nevezhető az az ember, akinek vidéki kisfaluban van háza, de nincs munkája, segélyt nem kap? Figyeld csak télen, hányan szoktak megfagyni a saját "otthonukban". Ezt sem tudta megoldani a társadalom.
Te mit tettél volna azzal az 50 körüli férfival, aki a saját házában megfagyott, pedig volt teljesen új kályhája, és tüzelője, de a kályha még beüzemelve sem volt? Ugye nem is annyira egyszerű, és első sorban nem rendeletekkel, törvényekkel megoldható probléma ez?

A szülőtartást a családjogi törvény egyébként régóta ( képzeld már a kádári rendszerben is ) ismeri. Persze annak feltétele, hogy a szülő korábban maga is teljesítette a gyermekével szembeni kötelezettségeit, de nagyon sok hajléktalan ezt nem tette meg, ezért "zavarta" el a családja, akiben azonban volt rá igény, az nem vált hajléktalanná.

A "Rózsadombról" könnyű feltalálni a spanyol viaszt, de sajnos ezek csak neked új dolgok, vannak még azonban olyanok, akik már látták egyszer a mélyszegénységet. Szomorú, hogy öregségükre még egyszer megláthatják. Az ő küzdelmük egy jobb, élhetőbb világért nem sikeredett hosszútávra, az utánuk jövő nemzedékek elsáfárkodták a lehetőségeiket.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.18. 08:42:17

@Vidéki: nem a rózsadombon, hanem vidéken élek, de ismerem a fővárost is, én is szoktam ott megfordulni.

Eléggé szemelemzős vagy, mert nem arról beszélsz, ami a blog lényege. Nem az utcán pisilésről, hanem a közterüket életvitel szerű használatáról beszélünk. Márpedig akinek nincs lakása, és te sem fogadod be, az kénytelen a közterületen tartózkodni, mert azt ugye nem lehet tőle elvárni, hogy önként bújjon a föld alá.

Egyébként meg ha valaki lát az utcán dolgát végző hajléktalant, hívjon rendőrt, hogy szabálysértőt lát. Ha a rendőr nem megy a helyszínre, akkor tegyen panaszt a kapitánynál, vagy reklamáljon az országgyűlési képviselőjénél, hogy a rendőrség megsértette az alkotmányt, de nem tudjuk ezt a jogsérelmet hol, és kinél kell panaszolni. Ez is állampolgári kötelezettség, nem csak a hajléktalanok szapulása.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.18. 08:45:27

A büdös emberről egy sztori:

Vidéki kisvárosba költöztünk, és még nem ismertük a helyi potentátokat. Egyszer a boltban előttünk vásárolt egy idősebb, de rendkívüli módon koszos, és büdös férfi. Miután elment, megkérdeztük az eladót ki volt az, és az eladó közölte, hogy ő a városka főorvosa. Mondanom sem kell, nem volt hajléktalan.

Vidéki 2011.10.18. 10:14:20

@látjátok feleim szümtükkel:

Hajléktalan szállókra van szükség, olyan mennyiségben, amelyek képesek befogadni az összes rászorulót.

Ezeknek a színvonala nem kell, hogy elérje a Hotel Kempinsky szinvonalát, de felül kell múlnia mondjuk egy forgalmas aluljáró színvonalát, ahol nincsenek meg a higiéniai feltételek és télen a hőmérsékélet is kedvezőtlen lehet.

Nem szükségszerű, hogy a hajléktalan szállók túlnyomó többségét Budapestre a Józsefvárosba telepítsék.

Nem szükségszerű, hogy a hajléktalan válogathasson, mazsolázgathasson a szállóhelyek között.

Aki ilyen helyzetben van, minden segítséget meg kell ragadnia, akár egy vidéki hajléktalan szállót is.

Aki nem hajlandó elfogadni a hajléktalan szállón a normális emberi együttélés szabályait azzal szemben kényszerítést kell alkalmazni.

Ők is állampolgárok, a törvény előtti egyenlőség elve rájuk is vonatkozik.

Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek.

Ha nem hajléktalanként egy szállodában szállsz meg, ott is létezik egy házirend, amit a nem hajléktalannak is muszáj betartani.

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.18. 10:54:51

@Vidéki: Még mindig nem válaszoltál arra, mit tennél az olyan hajléktalannal, aki nem akar a szállóra menni.

Egyébként szerinted a szállón lakjon? Vagy csak időnként menjenj be? Közben hol tartózkodjon?

Vidéki 2011.10.18. 12:02:51

@látjátok feleim szümtükkel:

Akik frekventált közterületeken, alkoholmámorban fetrengenek saját vizeletükben és ürülékükben, akik közterületeket anyagcsere termékeikkel és kulturálatlan viselkedésükkel (például alkoholizálással ) szennyezik, azokra ezt nem kellene ráhagyni. Ha a szép szó nem használ nem kell elzárkózni kényszerítő eszközök alkalmazásától.

Ha valaki hajléktalan, az még nem jogosíthatja fel arra, hogy felette álljon a törvényeknek.

.

Mi lenne a helyes? Félrenézni, semmit se tenni?

SvenH. (törölt) 2011.10.18. 12:42:44

@látjátok feleim szümtükkel: aki nem hajlando bemenni, es engedelmeskedni azokat kenyszerrel kell bevinni
tudod regen(5 eve) az volt, hogy minek bantjak a csovikeket hat ok nem sertenek szabalyt, es ez komoly gond, megis mit akarnak ellenuk tenni hiszen nem sertenek torvenyt
na most meghoztak a torvenyt amit annyira hianyoltak az idiota jogvedok
most meg ez a gond...

Kandabula 2011.10.18. 17:08:41

Eszembe jutott Villon:

BALLADA A PARLAMENTHEZ

Most, hogy a bitó árnyékában állok,
a parlament eszéhez apellálok.
Mert jogában áll minden féregnek, dögnek
védekezni, ha életére törnek,
a kutya vonít, a kígyó sziszeg,
a farkas üvölt, s ebben a hideg,
tetves ketrecben, ahová bezártak:
csak én, csak én fogjam be a pofámat?

Persze: nem nékem állna a deres,
ha úr lehetnék vagy gazdag nemes,
de mivelhogy szegény bitang vagyok,
a vallatásnál csak pofont kapok,
s most, hogy még hozzá kínpadra ítéltek,
ha hegyes szögekkel húsomba tépnek,
ha olajba főznek, ha négyrétre vágnak:
most is, most is fogjam be a pofámat?

Nem - a fejemben még több szalma lenne,
mint amennyi szalma nőtt már eddig benne,
ha most a parlament elé nem állnék,
a végső lehelletig nem protestálnék,
hogy ártatlan vagyok, s ha siralomházba zárnak
s a bitó alatt a martalócok várnak,
míg a szuronyok merev négyszögben állnak,
hát még akkor is fogjam be a pofámat?

BÚCSÚ

Nem: látjátok, nem hiába firkálok,
mert ha ezt a verset ki nem gondolom,
fölöttem folyna már régen az árok,
s csalán nőtt volna már a gyomromon.
Ezért, ha a zsaruk a nyakadra hágnak,
az urak előtt ne fogd be a pofádat.

Vidéki 2011.10.18. 20:31:07

@Kandabula:
Szép, szellemes anarchista szöveg.

A költői túlzás ismert eszköz a figyelem megragadására, de egy civilizált államot nem lehetne fenntartani ilyen elvek alapján.

A bűnözőknek (vagy ügyvédeiknek) is joguk van kinyitni a pofájukat a bíróság előtt, de ebből nem következik, hogy a az áldozatok jogait nem kellene figyelembe venni egy feladatára alkalmas bíróságnak.

Bölcs Salamon (a bibliából) sem a bűnözők szempontjait tartotta kizárólagosan fontosnak amikor nehéz helyzetekben példaszerű ítéleteit meghozta..

Almandin 2011.10.19. 00:16:19

@Vidéki: Amikor Villon ezt írta, még nem volt demokrácia, tehát tényleg nem volt joguk kinyitni a pofájukat a bűnözőknek. Azért ne feledjük, hogy Villon valóban bűnöző volt, míg a hajléktalanok nagy része nem az. Bölcs Salamont se venném példának, mert az ókori társadalmak nagy része is messze volt a demokratikustól.

Kandabula 2011.10.19. 01:46:24

@Kandabula: mondom, ez csak egy vers. Hagyjuk a hajléktalanokat. Ők csak egy szerencsétlen tétel a történetben.

Vidéki 2011.10.19. 07:34:36

@Almandin:

A „jogvédők” igyekeznek meggyőzni arról, hogy ha valaki (hajléktalanként) a küszöbödre szarik és utána még bekopogtat papírért, azt nem szabad "kriminalizálni"?

Nagy okos „jogvédők” legitimálják deviáns viselkedésüket ilyen típusú szöveggel:

" a hajléktalanoknak alkotmányos joga hajlékként kisajátítani frekventált nagy forgalmú közterületeket, például aluljárókat."

Almandin 2011.10.19. 20:28:15

@Vidéki: Azért a többségük nem a küszöbre csinál. De ha belegondolunk, Bp-n hol tudja elvégezni a dolgát egy átlag hajléktalan? A nyilvános WC-k többsége fizetős, 80-150 Ft/alkalom díjszabással. Ezt nem tudja kifizetni, mert ahhoz napi kb. 1000 Ft kellene. Ingyenes WC-k többnyire csak a plázákban vannak, de odáig nem jut el, mert kikíséri a biztonsági őr. Így marad az ide-oda csinálás. Jobb esetben egy nagyobb park bokrai közt, vagy kihalt területen. Vagy pedig utcasarkon, aluljáróban. Én még emlékszem arra, hogy Pesten a 90-es években, a plázák megnyitása előtt egy átlag járókelő is alig tudott valahova bemenni, ha rájött a szükség. Ahhoz, hogy egy hajléktalan büntethető lehessen utcai vizelésért, kb. 500 méterenként kellene ingyenes utcai WC-ket létesíteni, ahova a vécésnéni szimpátiájától függetlenül bárkit kötelező lenne beengedni. Csak ehhez meg lehet, hogy nincs elegendő közpénz. Akkor pedig sajnos kénytelenek vagyunk a helyzetet elviselni. A fő baj, hogy még mindig tüneti kezelgetése van a hajléktalanproblémának. Sok politikus és egyszerű ember úgy gondolkodik, hogy ami nincs szem előtt, az nem létezik. Nem szeretik látni a nyomorúságot, de azért senki nem tesz semmit, hogy ne termelődjenek újra a hajléktalanok. Mert a fő baj, hogy olyan nagy az elszegényedés az országban, hogy többszörösére nőhet a számuk 1-2 év alatt. Igazából ennek a természetes következménye egy latin-amerikai típusú favelarendszer kialakulása lenne. Igen ám, de itt valószínű nem engednék, hogy a nincstelenek favelákat húzzanak fel (pedig az is jobb a semminél), mivel akkor nem lehetne tovább hazudni azt, hogy a kormány felvirágoztatja az országot. Így maradt a szem elől való eltüntetés, ami a hajléktalanok ide-oda kergetéséből, zárt intézményekbe való bevonultatásából, erdei kunyhók ledózerolásából, stb. áll.

Almandin 2011.10.19. 20:47:16

@látjátok feleim szümtükkel: Sokban egyetértek veled, de azzal nem, miszerint a perifériára sodródott ember maga sem akarna rendezettebb életvitelt. Ma a hajléktalanok nagy része nem feltétlenül az alkoholista lumpenproletár rétegből kerül ki. Sokan pl. tartós munkanélküliség, félresikerült válás, devizahitel, elmagányosodás, pszichiátriai betegségek következtében jutnak ide. Olyan is van, aki munkahellyel rendelkezik, de annyira kevés a fizetése, hogy abból még egy kis garzont se tud fenntartani, mert vagy eszik, vagy rezsit fizet. Rokkantnyugdíjasok is gyakran végzik az utcán. Én is ismertem több olyan embert, akinek a rokkantjáradéka 30 ezer Ft/hó körüli összeg volt. Úgy éltek meg belőle, hogy más családtagokkal együtt éltek, vagy valami munkát vállaltak mellette. Ezekből az emberekből a hozzátartozóik nélkül és/vagy a kis kiegészítő munka nélkül biztosan hajléktalanok lettek volna, vagy még az utcára kerülés előtt éhen haltak volna.

Vidéki 2011.10.19. 22:06:54

@Almandin:

Mosdatod a szerecsent: "Azért a többségük nem a küszöbre csinál. "

Egy hajszál egy fejen lehet kevés, de egy levesbe sok.

Almandin 2011.10.19. 22:26:13

@Vidéki: Szerecsenmosdatás? Önmagában nem bűnöző az otthontalan ember. Sőt, én megkockáztatom a kijelentést, hogy ma Magyarországon gyakorlatilag bárkiből lehet hajléktalan egy kis "szerencsével". Nem tudom, hány éves vagy, de még akár te is kerülhetsz utcára, vagy fagyhatsz meg a saját lakásodban (ne adja Isten). Az a baj, hogy az emberek többsége azt gondolja, ez egy tőlük távol eső probléma, ami őket sosem érintheti.

Vidéki 2011.10.19. 22:34:33

@Almandin:

Írod: „Önmagában nem bűnöző az otthontalan ember. „

Ez így igaz.

De az is igaz, hogy hajléktalan is lehet bűnelkövető, és ha nem tartja be a törvényeket, akkor vele szemben is (egy civilizált államban) kényszert kell alkalmazni ugyanúgy, mint a
nem hajléktalan állampolgárral szemben.

Hallottál valamit a törvény előtti egyenlőségről?

látjátok feleim szümtükkel 2011.10.20. 07:02:08

@Vidéki: "Hallottál valamit a törvény előtti egyenlőségről?"

Úgy sejtem te lenyelted a papagájt. Tedd már le a szemelemződ! Senki nem mondja, hogy a hajléktalan bűnelkövetőket nem kell megbüntetni, ha bűncselekményt követnek el, de a hajléktalanság önmagában miért is legyen büntetendő?

Egyébként kérdezd meg a rendőrséget, megbüntetnek minden hajléktalant, akinek a büntetendő cselekménye a hatóság tudomására jut.

Vidéki 2011.10.20. 08:05:12

@látjátok feleim szümtükkel:

Kifogytál az észérvekből.

Már csak a papagáj. jut eszedbe.

Nem a hajléktalanságot büntetek, hanem a szabálysértést, vagy bűnelkövetést.

Hajléktalanok a hatalmas, erőforrásokban gazdag USA-ban is élnek.

A hajléktalanok ott a perifériákon húzzák meg magukat, nagyon hasonló körülmények között vegetálnak, mint a mi hajléktalanjaink.

Sokan közülük tudatformáló szerek rabjai.

Az ottani hatóságok azonban eszüknél vannak, nem rabjai az anarchista mentalitásnak, miként a mi Úgynevezett "jogvédőink".

Nem tévesztik össze az anarchiát a demokráciával, a bűnpártolást az emberi jogokkal és a józan dolgozó többség jogait nem nyomják le harmincharmadik helyre a deviánsok jogai alá.

Az ottani rendvédelmi szervek nem tűrik el, hogy frekventált nagy forgalmú közterületeket hajléktalanok hajlékként kisajátítsanak, vagy a városok belterületén borogathassák ki a kukákat, szórhassák szét a szemetet.

Ott elfogadják, hogy az állam törvényei a hajléktalanokra is vonatkoznak és a hatóságok nem tűrik el, hogy a hajléktalanok "ügyeiket" saját törvényeik szerint, egymás között "rendezzék le",

Ott a bűnelkövetőket, még ha hajléktalanok is, „kriminalizálják”.

SvenH. (törölt) 2011.10.21. 22:01:52

@látjátok feleim szümtükkel: "Senki nem mondja, hogy a hajléktalan bűnelkövetőket nem kell megbüntetni, ha bűncselekményt követnek el, de a hajléktalanság önmagában miért is legyen büntetendő? "

tokeletes
meghoztak a torvenyt hogy szabalysertes kozteruleten elni, a rendorseg intezkedik is, ha a vegen nem tud fizetni leultetik

szerintem is tokeletes a mostani rendszer, min vitazunk?
van a torveny es azt be kell tartani mindenkinek

SvenH. (törölt) 2011.10.21. 22:05:30

@Almandin: "Azért a többségük nem a küszöbre csinál. De ha belegondolunk, Bp-n hol tudja elvégezni a dolgát egy átlag hajléktalan? A nyilvános WC-k többsége fizetős, 80-150 Ft/alkalom díjszabással."

szoval szerinted is okes hogy osszeszarva osszehugyozva fetrengenek az aluljarokban, sot valoszinuleg te vagy a legjobban felhaborodva hogy nem alakitanak ki egy ürítősarkot a csövikéknek mindegyik metromegallo szelen

2012.03.23. 11:19:34

Megszűnt a több évtizedes munkahelyem.
Saját kezembe kellett venni a sorsom alakulását, ezért kezdtem el keresni az interneten. Így bukkantam rá a KMD által kínált lehetősére, melyet mindenkinek ajánlok a mellékelt honlapon:

kmdholding.com/hub3p3a

süti beállítások módosítása