Skip to content


       Szűrés lista

Ha nincs hely, papíron csinálnak

Egyik kedvenc témánk már évek óta az óvoda. Illetve egészen pontosan a magyarországi bölcsi- és óvodahelyzet, amiben most ismét "helyzet van".

A 2013/2014-es tanévtől lép életbe az új közoktatási törvény, melynek értelmében az eddigi 5 helyett 3 éves kortól óvodakötelesek a gyerekek, és az iskolába íratás sz abályai is változtak: ha a gyermek hatévesen még nem iskolaérett,akkor a szülő és az óvodavezető megállapodása alapján maradhat óvodában, de a végső döntést már nem a szülő, hanem az óvodavezető hozza meg, bár a szülő ez ellen a döntés ellen fellebbezhet egy szakértői bizottságnál, ha nem ért egyet vele.

Viszont az óvodai férőhelyek száma nem nőtt jelentősen, az új törvényi kívánalmaknak megfelelően. Szakmai szervezetek attól félnek, hogy az óvodavezetők több iskolaéretlen gyermeket fel fognak küldeni iskolába azért, hogy fel tudják venni a megnövekedett létszámú kiscsoportosokat. Hisz mindkettőt nem tudja elhelyezni, viszont utóbbiakat köteles. A túl korán, arra fizikailag de még inkább pszichikailag nem éretten iskolába kerülő gyermek pedig óriási hátrányban lesz társaival szemben, sorozatos kudarcélmények érik, melyek kihatnak későbbi tanulmányaira is = megutálja a tanulást egész életére = rossz tanuló lesz --> rossz állása/ élete lesz, és a pedagógus valamint a jól teljesítő társak munkáját is lassítják, nehezítik.

Azért mi nagyon-nagyon reméljük, hogy az óvodavezetők objektív döntéseket fognak hozni, és nem küldenek iskolaéretlen gyerekeket első osztályba egy átgondolatlan törvény miatt. Bár biztos lesz ahol nem tehetnek majd mást, hisz a 3 éveseket fel kell venni. Itt az élet majd felülírja sajnos a 6 éves gyerek törvényadta lehetőségeit.....

Az EMMI hozzáállása a témához nem túl biztató. A Népszabadságnak azt írta a közoktatásért felelős államtitkárság, hogy szerintük a kiscsoportosok nem fogják kiszorítani a nagyobbakat, mert „az egyébként erősen fogyatkozó létszámú érintett évfolyam közel 95 százaléka ma is óvodás”. Ezt én úgy értelmezem, hogy szerintük az áprilisban beíratandó 3 év körüliek már most is óvodások; ha valaki tud jobb megfejtést, szóljon.

A téma másik oldala, hogy az iskolákban sincs elég hely. Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke csütörtökön az MTI-nek elmondta: elsősorban a fővárosból és az agglomerációból érkezett jelzés, hogy problémát okoz az általános iskolákban a túljelentkezés, nincs elegendő hely. Mivel ugye most mennek majd az idén augusztus 31-ig 6 évet betöltő gyerekek, meg a tavaly egy évet visszatartott 7 évesek is általános iskolába.

Csodálatos, hogy a problémát az április 8-9-i iskolai beiratás előtt 11 nappal észlelte a KLIK, csak gratulálni tudunk az állami mamutnak. A megoldáshoz is, ami papíron valóban az lehet: Marekné elmondta, hogy a köznevelési törvény módosítását kezdeményezik, annak a korábban a szabályozásban már szereplő passzusnak a beemelését, amely lehetővé teszi, hogy az intézményfenntartók oktatásszervezési okok esetén a maximális osztálylétszámtól 20 százalékkal eltérjenek. "Ez azt jelenti, hogy 27 helyett akár 32 gyerekkel is indulhatnának osztályok." - magyarázta Marekné Pintér Aranka, hozzátéve: ez már segítséget jelenthetne az elhelyezésben.

El lehet képzelni szegény tanítónénit egy 32 fős, vegyesen 6-7 évesekből álló osztályban, ahol esetleg még iskolaéretlen 6 éves is van.....biztos jól halad majd a tananyaggal...

De legalább papíron minden rendben lesz, az nagyon fontos.

Az MNO-n  így, ilyen tökéletesen jelent meg ez a csúfos történet. Remek illusztráció.

mno.jpg

Címkék: oktatás társadalom

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr255178848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Calibaan 2013.03.29. 07:08:00

Az oktatási rendszer szanaszéjjel baxása miatt vagyok a leghálásabb, hogy a lányaimat még ovi előtt kihoztam nyugatra. Az összes többi eltörpül ezek mellett.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.29. 09:22:03

Mi is várunk 4-5 évet, de ha a helyzet ugyanilyen szar lesz oktatási és politikai fronton, akkor az általános iskolát már külföldön kezdi a gyerek... természetesen velünk együtt.

szmoker (Homo Trollicus) 2013.03.29. 09:25:05

@Kőmíves Kelemen: 4-5 év múlva még jó eséllyel ez a narancsos csürhe lesz kormányon, úgyhogy addig menekülj amíg teheted.
Ennél biztosan csak szarabb lesz.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.29. 09:28:46

@szmoker (Homo Trollicus):
Bármikor megtehetnénk, mert a nyelvtudás és a szakma megvan hozzá.
De ide épitkeztünk, szeretünk itt élni, és a narancs banda saját magának ássa a sirt. 2014-ben még ők nyernek, de utána 2-3 év alatt rájuk dől a ganédomb.
Akármit csinálnak növekedés (de még csak stagnálás) nincsen, a munkanélküliség nő, és az emberek csak azért nézik el a nyilvánvaló hazudozásokat, mert megszokták.

Szelid sunmalac 2013.03.29. 09:36:54

@Kőmíves Kelemen: Pont egy eve vettunk hazat, de mar most keresem az allasokat kulfoldon. Ha itt maradunk, a gyerek gimnazuimba meg csak-csak, de foiskolara/egyetemre mar ne mtudom hogyan fog menni, az jovobeli allasrol meg meg nem is beszeltem. Meg talan nekunk is lesz majd nyugdijunk.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.03.29. 09:45:32

Végül is eléág sok minden első osztályban dől el, tessék nyugidtan éőben kísérletezni kedves Rózsa.

A KLIK mefg a létező legostobább emberek gyűjtőhelye, akik arra is képetelen, hogy egy döntés esetleges következményeit papíron kiszámolják.

32 fős elsős osztály? Miért nem egyből 40, és akkor még pár tanítőt ki is lehetne rúgni ... a futószalag mellá nem kell csak minimális tudás, a politikusok gyerekei meg úgysem mennek 6 évesen az állami iskolába a 32 fős osztályba.

Etilcsoport 2013.03.29. 09:47:53

Ki mondja, hogy a fidesz nem gondol a jovore?
A fideszes szavazok es bekementesek kineveleset nem lehet eleg koran kezdeni.

MINE 2013.03.29. 09:51:36

Nos, megtanultuk a főiskolán, hogy a gyerek fejlődése szempontjából, a kiscsoportos foglalkozás a legjobb az iskolában.
De. Én pl. 34 fős osztályba jártam, elsős koromtól idegen nyelvet tanultunk, 4. osztálytól már 2 idegen nyelvet. Az osztályunk tanulmányi átlaga bőven 4-es felett volt, rengetegen tudtunk gimnáziumba menni, egyetemre járni és jó állást találni. Szerintem ez a tanítónk érdeme, aki tudott kezelni 34 gyereket.... És volt közöttünk iskolaéretlen, aki megutálta a tanulást, viszont remek villanyszerelő és mezőgazdász vált belőle.
Ettől függetlenül rettenet, ami ma a középiskolákban zajlik. Csak sajnálni tudom a pedagógusokat, főleg azért, mert az intézkedések nagy részét nem szakmabeliek kényszerítik rájuk.

dr. Aullah 2013.03.29. 09:52:26

Jajj, ne is beszélj az új felsőoktatásról meg a klikkről... anyámat, aki tanár, tönkre teszi idegileg: Tavaly még jó volt a tankkönyvrendelés rendszer, idén viszont olyan online felületet hoztak létre, ami borzalmas. Az elmúlt egy hétben minimum 20 órát a SZABADIDEJÉBŐL ezzel töltött. Volt hogy hajnali fél háromig csinálta, mert egy nagy rakás szar a rendszer és nagyon kevés időt is adtak nekik. Nem vettek számításba a mostani szünetet, illetve több dolgot csak napokkal később raktak fel (aztán simán hazudtak, hogy miért volt ez). Itthon van két személy, aki legközelebb biztos nem a fityiszre szavaz.

MINE 2013.03.29. 09:53:36

középiskolákban javítva iskolákra... bocs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.29. 09:53:56

A hozzáértés, és a gondolkodás, az már megint, dübörög, vaze...

dr. Aullah 2013.03.29. 09:54:03

@dr. Aullah: nem felső, hanem közoktatás.

Johnny336 2013.03.29. 09:55:35

@Kőmíves Kelemen: ez mind szép és jó, de a gané nem a fityiszre fog dőlni, hanem ránk, akik még itt basszuk el az időnket, nem pedig valami sikeresen működő, ortodox gazdasággal rendelkező országban.
Pont nem érdekli a politikust az ámokfutásának következményei, majd jön a másik csapat, elmúltnégyéveznek, aztán azok is még lejjebb nyomják az ország fejét a szartengerben, jön a váltás, elmúltnégyéveznek, lejjebb nyomják az ország fejét a szartengerben, jön a váltás, ....stb.
És így megy, idők végezetéig. Vagy valaki rendesen tarkón vágja őket, hogy mostmár nagyon nem kéne.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.03.29. 09:55:42

@zero: Kb. harmincan voltunk elsősök hiszonéve mi is. De azért nem lenne baj, ha kisebb osztályok lennének.
Talán ha az állam valóban foglalkozna az oktatással, akkor lenne rá pénz? Mert másra van...

MINE 2013.03.29. 09:59:25

@ColT: abszolút egyet értek, én végre egy olyan kormányt szeretnék, aki a jövőre építi az országot, azaz oktatás és családtámogatás, nem pedig a nyugdíjasok szent tehénként kezelése és a saját/holdudvar zsebeinek tömködése. Egy álmot kergetek....

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.29. 10:00:31

@zero:
"A KLIK mefg a létező legostobább emberek gyűjtőhelye"

Nem csak ez, hanem az összes közintézmény, csak a ténylegesen dolgozó alkalmazottak tudnának érdemi munkát végezni, ha a pártbérenc főnökeik hagynák.

Én is akarok kommentelni 2013.03.29. 10:15:20

@ColT:
A gond csak az, hogy huszonéve kb. 30%-kal több gyerek volt...

Vidéki 2013.03.29. 10:18:34

1. „ha a gyermek hatévesen még nem iskolaérett,akkor a szülő és az óvodavezető megállapodása alapján maradhat óvodában, de a végső döntést már nem a szülő, hanem az óvodavezető hozza meg, bár a szülő ez ellen a döntés ellen fellebbezhet egy szakértői bizottságnál, ha nem ért egyet vele.”

Mi ezzel a probléma? Az óvodavezető profi az egy-két gyerekes szülőhöz képest és van fellebbezési lehetőség is!

2. „Szakmai szervezetek attól félnek, hogy az óvodavezetők több iskolaéretlen gyermeket fel fognak küldeni iskolába azért, hogy fel tudják venni a megnövekedett létszámú kiscsoportosokat. Hisz mindkettőt nem tudja elhelyezni, viszont utóbbiakat köteles”.

A „Szakmai szervezetek” szeretnek megfeledkezni arról 1980-ban 900000-el több gyerek élt az országban, mint most.
Pedig akkor is sütött a Nap, akkor is voltak óvodák és talán a pedagógus létszám sem volt kisebb, mint most!

3. „A túl korán, arra fizikailag de még inkább pszichikailag nem éretten iskolába kerülő gyermek pedig óriási hátrányban lesz társaival szemben, sorozatos kudarcélmények érik, melyek kihatnak későbbi tanulmányaira is = megutálja a tanulást egész életére = rossz tanuló lesz --> rossz állása/ élete lesz, és a pedagógus valamint a jól teljesítő társak munkáját is lassítják, nehezítik.”

Azt is figyelembe kell venni, hogy az emberek nem egyforma képességekkel születnek. Egy átlagos képességű ember, akármennyire szorgalmas, akármennyit edz, nem lesz képes olyan sport eredményekre, mint az élsportolók!

A sajtó foglalkozott a magyarországi nyelvoktatás jellemzően alacsony színvonalával.

Nálunk, tisztelet a kivételnek, sok helyen a szükségesnél alacsonyabb intenzitással oktatnak.

Ennek színvonalát is rombolja az a gyakorlat, hogy a haladás tempóját a lusta, impertinens, fegyelmezetlen tanulókhoz igazodva diktálják, ami lerontja a többiek teljesítményét is.

A jó nyelvoktatás példája lehet az a két tannyelvű gimnázium, ahova egy közeli rokonom jár. A belépő tanulók angol tudását felmérik, ennek alapján osztják csoportokba őket.

A „strabagdemokraták” törekvése, mely a haladás tempóját a lusta, impertinens, fegyelmezetlen tanulókhoz igazodva diktálta, nem vált be a gyakorlatban.

A pedagógusok szakszervezeti szemlélete, kimerül a pénz, pénz és még több pénz követelésében és abban az érvrendszerben, hogy, mit, miért nem lehet megcsinálni.

Tanulhatnának a cigányzenésztől, aki szerint: „Ha nálunk a hegedűs rosszul játszik, nem hegedűt szokták lecserélni!”

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2013.03.29. 10:24:26

@Én is akarok kommentelni: És erősen más paradigma, pl. informatikaoktatás sehol.

Még 27 tanulóval is ketten ülnek egy gépnél a legtöbb iskolában.

Azt is megnézném, hogy fognak 32 fős osztályokkal naponta testnevelést tartani (létesítmények hiánya miatt legalább két osztályt össze kell majd vonni...)

Vidéki 2013.03.29. 10:34:13

@Johnny336:

Érve: "Vagy valaki rendesen tarkón vágja őket," nem tartozik az észérvek kategóriájába.

Így akárki képes "meggyőzni" a másik embert, akinél agresszívabb.

A szocializmus fénykorában egypárt rendszer volt és a szavazati arányokból következően csaknem egyhangú 99 % feletti támogatást élvezett.

De ezt az egyhangú támogatást rendszeres tarkón vágásokkal, sőt tarkón lövésekkel sikerült fenntartani.

Sok perverz állat szeretné szadista ösztöneit rendszeresen ilyen erőszakszervezetek szolgálatába állítani.

2013.03.29. 10:44:19

@Vidéki: kösz, hogy ezt leírtad, most már értem, miért ilyen arrogáns a kormány.

IP gyűjtögető 2013.03.29. 10:46:27

@Kőmíves Kelemen: akkora tisztogatást, mint a vöröshorda 2004-2010 között, senki sem csinált a közszférában. Elég helytelen, hogy Viktorék nem baszták ki legalább megyei szintű vezetőkig az összes szocigányt. Sajna a közigazgatás békasegg színvonalához ez a tény (az inkompetens balos vezetők továbbtobzódása) nagyon hozzájárul.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2013.03.29. 10:49:25

kudarcélmények érik, melyek kihatnak későbbi tanulmányaira is = megutálja a tanulást egész életére = rossz tanuló lesz --> rossz állása/ élete lesz

Elnézve milyen gerinctelen zombikat csinálnak a saját választóikból,nameg úgy egészében véve hogyan hülyítik és aljasítják az egész népet, szerintem ez a koncepció pont beleillik a fideszes jövőképbe. Ócó, tudatlan munkaerő, már Demján is erről papolt.

Amúgy elemiben én is majdnem 30 fős osztályba jártam, sőt érettséginél is közelebb voltunk a harminchoz mint a húszhoz létszámilag. Nem is volt egyszerű a tanároknak, néha kicsit darálás szerűen mentek a dolgok. Mégis emberek lettünk, bár amiben mi harmincasok felnőttünk az még egy élhetőbb, emberi ország volt.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.29. 10:50:09

@IP gyűjtögető:
Érdekes, én vállalkozóként, és az ügyfeleim engedélyei után rohangálóként nagyon máshogy látom.
De biztos neked van igazad, hiszen te a pártközpontból irogatsz...

2013.03.29. 10:55:22

@IP gyűjtögető: ez érdekes, én saját szakmámban egy csomó olyan baromsággal találkozom, ami nem volt a szocik idején. Pont most érezhető igazán, hogy a párközpontból érkezett régi kifejezéssel élve "ejtőernyősöknek" fingjuk nincs, mit kellene csinálniuk, Azért a közigazgatás is egy szakma. Kellene hozzá némi tudás, vagy tapasztalat.

kifordított nagyanyó 2013.03.29. 11:03:44

@Kőmíves Kelemen: Ti is akkor kezditek majd az általánost?
Bocs nem tudtam kihagyni.:))

@Etilcsoport: Ez nagyon jó volt.:))

Vidéki 2013.03.29. 11:04:45

@beebeer:

Hiába, te úgy képzeled, hogy az ész monopóliumát csak a magadfajtáknak juttatta a Gondviselés.

""ejtőernyősöknek" fingjuk sincs", de a magadfajtáknak van bőven!

Vidéki 2013.03.29. 11:06:25

@beebeer:

""ejtőernyősöknek" fingjuk sincs", de a magadfajtáknak van bőven, de csak fingani tudnak!

2013.03.29. 11:09:17

@Vidéki: Tisztelt nagyon Vidéki úr!
Nem vártam mást Öntől, amit ír össze-vissza zagyvaság, érvelni nem tud, hát leugat, trágárkodik. Amit írtam munkatapasztalat, látom magának abból nem sok van.
Na, jobbulást!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.03.29. 11:16:51

Vidékinek üzenem, hogy a jó k.anyját! (itt nem látom hála égnek, csak a radaron)

Ha nem változott semmi az elmúlt években, csak éppen a közszolga kicserélődött egy takony fideszesre, és ezután gyakorlatilag semmit nem lehet elintézni, akkor mi a hiba vajon?
És ez nem átmeneti állapot, mert az nem szokott 1-1.5 évig tartani...

Szerencsére egyébként pont ezek miatt az alkalmatlan seggnyaloncok miatt fog rájuk borulni a NER, mert a kommunikáció csak azokra hat, akiket nem érintenek ezek a dolgok. Viszont az első ilyen ügyintézésnél repedések támadnak a tökéletesség falán...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.29. 11:25:59

Egy osztályba már 20 fő is sok ahhoz, h a tanár szükség esetén személyesn tudjon foglalkozni velük. Pedig ez még nagyoknál is fontos lenne, kicsiknél meg alap.

Vidéki 2013.03.29. 11:53:10

@beebeer:

Írja: "amit ír össze-vissza zagyvaság"

De az ön aranyszájából , maga a színtiszta "Igazság" csordogál!

Vidéki 2013.03.29. 11:56:04

@Kőmíves Kelemen:

Írja: " a közszolga kicserélődött egy takony fideszesre,"

Ha közszolga takony, akkor Önre milyen díszítőjelző illik, bunkó kocsmai stílusa alpján??

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2013.03.29. 12:34:33

@Vidéki:

1980-ban sokkal de sokkal kevesebb volt a tananyag.

mizrolist 2013.03.29. 14:04:01

@Vidéki: dühös állampolgár. Tudod, aki ahhoz volt hozzászokva, hogy 2010-ig mindent el lehetett intézni, ha esetleg lassan is. Most meg lassan sem lehet. Csak a csiga tempójánál is lassabban.

Tücsök1 2013.03.29. 15:03:44

@Vidéki: Remélem se kutyád, se macskád,így nem kell igénybe venned ezt a közoktatásnak nevezett szarságot.Bár,ha jobban meggondolom,megérdemelnél egy rezervátumot, ahol személyesen Hoffman Rózsa és Aranka néni oktatna legalább 50 osztálytársaddal együtt.A felkészültségről meg az előre tervezésről meg csak annyit,hogy ha a kölkök nem férnek be a keretbe, majd módosítják a jogszabályt.REmélem szeptember 1. lesz a határidő.

Tücsök1 2013.03.29. 15:35:35

@csárli hárper: Klottgatya helyett pörgős szoknya,el tudom képzelni,amint a szomszédos sportpályán egész délelőtt a csűrdöngölőt járják.De Rózsa néni szerint igen egészséges a háztömbök körüli futkározás is.

2013.03.29. 15:56:56

@Tücsök1: megfuttatnám én Róza nénit itt a háztömbök között, csúcsforgalomban, a Thököly úton.

tryclops 2013.03.29. 17:11:51

@Vidéki: Jó, hogy felhoztad a kéttannyelvű képzést, én is oda jártam, imádtam.
Egyetlen bib az az, hogy H. Rózsi NERtársnak erről speciel más a véleménye mint neked. Frissítsd a szoftveredet, mert a "database out of range exception error" nem tréfadolog, még a végén újra fognak indítani a pártközpontból! :P

Vidéki 2013.03.29. 17:39:12

@tryclops:

"Egy elefánt, hogyha téved, ha téved,

Hű de nagyot téved, egy elefánt."

Írtam: "A jó nyelvoktatás példája lehet az a két tannyelvű gimnázium, ahova egy közeli rokonom jár. A belépő tanulók angol tudását felmérik, ennek alapján osztják csoportokba őket."

Közeli rokonom tavaly ősszel kezdett ott a a két tannyelvű gimnáziumban.

Ha Hoffman Rózsa annyira ellenezte volna ezt a fajta gimnáziumot, ahogyan te lefested, akkor közeli rokonom már nem járhatna oda.

A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének
stratégiája
az általános iskolától a diplomáig
Fehér könyv
2012 – 2018

Ebben semmi nyoma annak a rosszindulatnak, amit te Hoffman Rózsáról alaptalanul feltételezel!

tryclops 2013.03.29. 17:47:54

@Vidéki: "Ha Hoffman Rózsa annyira ellenezte volna ezt a fajta gimnáziumot, ahogyan te lefested, akkor közeli rokonom már nem járhatna oda."

Muhaha, mert szerinted már megtörtént a közoktatás átszervezése? Ez olyan, mint a bibliában van, hogy a hetedik napon megpihennek, mert készen van a nagy mű? Megnyugodtam, már itt a Kánaán, és holnap a feltámadás is eljön, miénk lesz a mennynek országa. Megyek és török egy kis kolbászt a kerítésről. :P

NextGeneration 2013.03.29. 18:03:11

@Vidéki: te tanár vagy? Mert ha igen, akkor légyszíves most hagyd abba a szakmád, és menj el közmunkásnak, ezzel a kioktató stílussal ne ronts tovább a gyerekek így is csekély iskolaszeretetén!

Pont az ilyen emberek teszik tönkre a magyar oktatást, az okoskodó, álművelt, mindentudó, kioktató tanárok, igazgatók, és politikusok.

A tanárok fizetéséről te meg ne mondj semmit, te szerencsétlen!

Vidéki 2013.03.29. 18:03:47

@tryclops:

Olvasd el a Fehér Könyvet és akkor talán megszűnnek látomásaid, ha értesz magyarul.

Nincs itt a Kánaán, de nincs itt a Földi Pokol sem.

Ady írta egykor:

""Az élet nem nagy vigalom sehol,

De ámulni lehet..."

Vidéki 2013.03.29. 18:05:55

@NextGeneration:

Gondolkozz el az óvodások mondókáján:

"Síró, pityogó,

Óvodába nem való!"

tryclops 2013.03.29. 18:06:15

@tryclops: @Vidéki: ... a gúnyolódáson túl: Statisztikákkal kimutatható, hogy az ország legjobb oktatási intézményei a kéttanynyelvűk. Ebben szvsz egyetértünk. Ami engem rémülettel tölt el, hogy jön a nagys. asszony, és ezt is egységesíteni akarja, mert mi majd központból megmondjuk, hogy mit kell tanítani.
Érted, húsz év alatt kinőtt egy működőképes, versenyképes kezdeményezés. Kialakították a tanterveket és a módszereket. Mégegyszer mondom: ha valami működik a magyar oktatásban, akkor ez az. A NER meg jön, és ebbe is belepofázik, mer' hogy nehogymár valami kicsit is önálló legyen.
Köszi. Láttam már mi lesz a nagy megváltó tervekből. Pláne ennek a garnitúrának a kezében. A nagy "OMG" nekibuzdulás 2010 májuból megvan? Az új kormányzati rendszer is készen van már, mi? Arra csak 3 évük volt a srácoknak, valamit illene már felmutani.

Vidéki 2013.03.29. 18:08:59

@NextGeneration:

A II. Világháború után sokkal nehezebb volt a helyzet, mégis a tanárok végezték a munkájukat és nem siránkoztak úgy, mint te most!

2013.03.29. 18:09:06

@NextGeneration: biztos, hogy nem tanár. Ha mégis igen, legfeljebb technika. De hogy nem magyartanár, az biztos.

NextGeneration 2013.03.29. 18:09:13

@Vidéki: de te odavaló vagy, te gyökér!
Ennyit tudsz. Érdemi válasz helyett egy oda nem illő faszságot írni.
Örülök, hogy szánalmas életed nyomorúságban telik nap, mint nap, hiszen te össze vagy zárva magaddal!

2013.03.29. 18:10:33

@tryclops: ne viccelj már, a közoktatás átalakítása a sikertörténet. :)))

NextGeneration 2013.03.29. 18:14:22

@Vidéki: A második világháború után az emberek napi életét nem próbálták (és nem is tudták) úgy befolyásolni a magadfajták, mint te.
A 21. században ne mutogass vissza 60 évvel ezelőttre. Ha meg úgy gondolod, hogy igazad van, akkor menj el közmunkásnak, dolgozz 47 ezerért, végezd el a munkád, és ne sírj! Odavaló vagy!
Ja és a második vh után mindenkinek volt hol élni, te szerencsétlen.

tryclops 2013.03.29. 18:22:54

@Vidéki: Ok, átolvastam mind a másfél oldalt. Nincs benne érdemi informácó, azon kívül hogy egységesíteni akarják mert kevés és drága a tankönyv. Az egységesítésről a vélemyényemet már hallottad.
Ja, és vastagon ki van emelve, hogy a kéttanynyelvűket "külföldről támogatják". Ha ez az MNO lenne, már azt is tudhatánk hogy kik...

Ja, és ez valami vicc? Ha levonjuk a tartalomjegyzéket és a függeléket akkor 35 oldal. Ennyit tud mondani az EMMI a teljes magyar oktatásról? Sírok.

Vidéki 2013.03.29. 18:44:03

@tryclops:

Nem másfél oldal a tartalma, hanem 41 oldal!

Látomásaid nincsenek összhangban a Fehér Könyv adataival, amelyek a kormányzati szándékokat tükrözik .

A Fehér Könyv 18. oldalán ez olvasható:

1. „A 2010/2011-es tanév érettségi adatai szerint a tanulók 80%-a ért el emelt szintű nyelvi
érettségin jeles eredményt43
. A végzős osztályok tanulói átlagosan 20-30 %-kal több emelt
szintű érettségi vizsgát tesznek, mint nem kétnyelvű osztályba járó társaik.
Gimnáziumban a végzős tanulók többsége a célnyelvből C1 szintű, a tanult második idegen
nyelvből B2 szintű (komplex) nyelvvizsgát szerez.”

A 19. oldalon ez olvasható:

2. „Finanszírozás
A költségvetési törvény szerint a 2011/2012-es tanévben 64 000 Ft/fő/év kiegészítő
hozzájárulást kaptak a két tanítási nyelvű középiskolák fenntartói közvetlenül az állami
költségvetésből. Ezt a támogatást öt, illetve négy éven keresztül kapják a képzéshez annak
függvényében, hogy indítanak-e előkészítő évfolyamot.
A 2011/2012-es tanévre vonatkozó adatok szerint a középiskolai két tanítási nyelvű (nem
nemzetiségi) oktatásban részt vevő tanulók száma: 14 832 fő, ez 949.248.000 Ft kiadást
jelent éves szinten.
A magyar költségvetési támogatáson túl jelentős külföldi anyagi támogatást kapnak ezek az
iskolák (anyanyelvi vendégtanárok küldése, bérükhöz való hozzájárulás, szakmai
továbbképzések szervezése, külföldi tanulmányutak biztosítása, taneszközökhöz való
hozzájárulás), a támogatást nemzetközi szerződések szabályozzák.”

3. Intézkedések

• A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 136. §-ában minőségi feltételekhez köti a két
tanítási nyelvű középiskolák működésének fenntartását.
Csak azok az iskolák folytathatják majd a két tanítási nyelvű oktatási tevékenységet,
amelyek teljesítik azt a feltételt, hogy három egymást követő tanév átlagában a
tanulók 90 %-a a befejező évfolyam végére B2 szintű nyelvtudással rendelkezik..

4. A Közös Európai Referenciakeret (KER) B2 szintje
Szint Leírás

B2 Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre
képes. Aktívan részt tud venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy
közben érvelve kifejti a véleményét.
Világosan és kellő részletességgel fejezi ki magát számos, az érdeklődési körébe
tartozó témában. Ki tudja fejteni a véleményét valamely aktuális témáról úgy, hogy
részletezi a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

5. A Közös Európai Referenciakeret (KER) C1 szintje
Szint Leírás

C1 Folyamatosan és gördülékenyen fejezi ki magát, ritkán keresi a szavakat és
kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használja a különböző
társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolatait, véleményét pontosan ki tudja
fejteni; hozzászólásait a beszélőtársakéhoz tudja kapcsolni.
Világosan és részletesen tud leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó
témaköröket is bevon, egyes elemeket részletez, és mondanivalóját megfelelően
fejezi be.

tryclops 2013.03.29. 19:01:01

@Vidéki: Amit beidéztél az a jelenlegi állapotok leírása, érdemi információ nincs benne a jövőről. Az, hogy 90% felett legyen a B2 az a rendszer jellegéből adott: én oda jártam, aki elvégzi, az felsőfokon fog tudni idegen nyelven, ha látják a tanárok hogy nem képes rá, akkor átrakják másik párhuzamos osztályba. Egyrészt, hogy ne szenvedjen ha nem képes tartani a lépést, és ne csesze el már ott a felvételi lehetőségét a kettes osztályzatokkal, másrészt gondolom hogy meglegyen a statisztika a 90%-ról. Nálunk 4 év alatt a 36 fős osztályból kettő főt raktak át máshova. Nem pofára, hanem eredmények alapján. A maradékból úgy emlékszem mindenki felsőfokút szerzett. (lehet hogy nem, régen volt már...) De a lényeg: ezek már eddig is így működtek... Érdemi információ: egységesítés, központosítás mert drága a könyv. Ja, indokot mindig lehet találni.
(És tényleg nem volt normális könyvünk töriből, bioszból, kémiából, ez mondjuk igaz. Más kérdés, hogy tanulni azért így is sikerült...)

És nem 41 oldal, hanem 35, légyszíves ne számítsd bele a címet és az irodalomjegyzéket is. Az egész magyar okatatásról. Ebből a 18-19 oldal a kéttannyelvű.
Ennyit tud mondani az ország legnagyobb minisztériuma a komplett felsőoktatásról? Jövőképnek kicsit sekélyes. Sírok.

Vidéki 2013.03.29. 19:42:39

@NextGeneration:

Írod: Ja és a második vh után mindenkinek volt hol élni, te szerencsétlen."

Dédelgesd téveszméidet!

Talán lesz olyan akinek jól esik hallani hazugságaidat!

Hefebier 2013.03.29. 19:50:51

@Vidéki:

"A „strabagdemokraták” törekvése, mely a haladás tempóját a lusta, impertinens, fegyelmezetlen tanulókhoz igazodva diktálta, nem vált be a gyakorlatban."

Sorosgyerekek, bajnaigárdisták, strabagdemokraták. Ez konkrétan hülyeség!

De az tisztán látszik, hogy csak egy kampány része ez a kapcsolt jelzős szerkezet.

Tudom, hogy élni kell valamiből. :(.

tryclops 2013.03.29. 20:30:53

@Vidéki: ...és ha már nemlétező tankönyvről beszélünk, úgy látszik nem csak a kéttannyelvűekben lesz hiány. Gondolom nem erre gondoltak, amikor egységesítésről beszéltek.

index.hu/belfold/2013/03/29/tankonyvrendeles/

/tudom, pfujj csúnya pánikkeltő balliberális lakálymédia.

Vidéki 2013.03.29. 21:59:01

@tryclops:

Elvtárs a csákányt jó mélyre vágd!

NextGeneration 2013.03.29. 22:32:21

@Vidéki: Hazudsz te, meg minden másik, akinek hát anyja van!
Azon kívül, hogy nagy magyar írók, és költők műveit aljasítod le, hogy hirdetsd az álműveltségedet, és hogy fennen próbálod propagálni a nagyszerű kommunista munkaadódat, semmihez nem értesz, hiszen csak egy pondró vagy a seggén!
Hála égnek, hogy nap mint nap emlékeztetsz arra, hogy milyen jó értelmes, művelt és rendes embernek lenni, hiszen te vagy az elrettentő példa!

kutyafülü aladár (törölt) 2013.03.29. 23:55:19

Reménykedjünk! Tegyünk róla , mondjuk jövő tavasszal, hogy ez az ultrabuta kormány eltakarodjon mindörökre és valami normális vegye át az irányítást az oktatás, egészségügy és gazdpolra koncentrálva. Különben ennek az országnak annyi!

Girhes Joe 2013.03.30. 00:36:56

Már nem azért, de én a 12 éves iskolai tanulmányaim folyamán soha nem jártam 36 fősnél kisebb osztályba, de volt amikor 39 is volt. Iskolaéretlenség miatti visszatartás meg max. rendkívüli esetekben volt, alapból mindenkit szó nélkül küldtek iskolába, aki augusztus végéig betöltötte a 6 éves kort.

És valahogy működött a rendszer. Méghozzá nem a sötét 50-es évekről van szó, hanem a 80-as, 90-esekről. Most meg megy a sírás-rívás, hogy nem huszonvalahány fős osztályok lesznek?

Girhes Joe 2013.03.30. 00:40:27

@csárli hárper:

Hát mondjuk te se próbáltál még 5 percnél tovább néptáncot (vagy akár klasszikus társastáncot) járni, különben tudnád, hogy egész testre ható átmozgatás terén messze veri a bukfencezést, meg bordásfalra mászkálást, meg hasonló tesis baromságokat. Szóval igenis felér egy táncóra egy tesiórával, már persze ha komolyan csinálják.

komplikato 2013.03.30. 00:52:35

@csárli hárper: Nálam ott verte ki a biztosítékot az "oktatás átszervezése", amikor közölték iskolákkal, hogy ilyen hülye szakkörök, mint pl. matek vagy informatika az nem támogatott, de pl. a népitánc az igen ...

Aztán felvételin meg "a képletet nem tudom, de tudok csürdöngölőst!" ... biztos átengedik.

komplikato 2013.03.30. 00:55:53

@Gergő77: Halkan szólnék, hogy nem mentek alapból a 6 évesek, mert ha "rosszkor" születtek, akkor átb*szták őket év-vesztes csoportba, így sokan ha érettek voltak, ha nem 7 évesen mentek suliba. Volt egy osztálytársam ő külön engedéllyel 5 évesen kezdte a sulit, de ő pár év múlva átment középiskolába(!) és úgy tudom 12-13 évesen érettségizett.

_most_ 2013.03.30. 00:59:03

@Etilcsoport: az osztályok létszámának emelésével a fidesz célja, hogy a gyerekek minél fiatalabban hozzá szokjanak a tömeghez, ami a békemenetben vár majd rájuk :D

a_tom 2013.03.30. 06:49:46

"rossz tanuló lesz --> rossz állása/ élete lesz,"
Irígylem a jövőbe vetett bizalmadat, optimizmusodat. Tényleg úgy gondolod hogy nekik lesz egyáltalán bármilyen állásuk és életnek lehet nevezni majd azt?

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2013.03.30. 07:34:00

Miért csodálkozunk? A Fidesznek NINCS szakembergárdája! Aki volt, azok is leléptek, mert vállalhatatlannak érezték. Ezek után mit várunk?

2013.03.30. 08:12:01

@Vidéki: a KER referenciakeretet hogy sikerült a kormányzati intézkedésekhez írnod, te nagyon hülye, te! Nyilvánvalóan azt sem tudod mi az.
Komolyan mondom, sértő a blogra nézve, hogy ekkora majmot küldenek trollnak. Érettségid aztán van-e? Elsőre sikerült?

2013.03.30. 08:19:05

@Gergő77: a néptánc tényleg jó dolog, fiam is járt alsós korában, meg is látszik a tartásán. :) Na de! Itt a belvárosban, hatalmas iskolák vannak egy nyamvadt tornateremmel, egyetlen kosárlabdapálya méretű udvarral. Mikor a kölyök alsós volt, a heti három tornaórából kettőt az osztályteremben tudtak csak megtartani, helyhiány miatt. A néptáncnak is kell a hely.

ppppalika 2013.03.30. 08:26:52

@Gergő77: "Szóval igenis felér egy táncóra egy tesiórával, már persze ha komolyan csinálják. "

Természetesen feler. Azonban mennyivel egyszerűbb megszervezni? Hely annak is kell. Tanár is. Szakképzett is. Kb. olyan, mint amikor panaszolták az uralkodónak, hogy a népnek nincs kenyere és erre a válasz az volt, hogy miért nem esznek kalácsot?

csárli hárper 2013.03.30. 09:21:49

@Gergő77: amikor én még kis srác voltam (rég volt...) még voltak táncházak, hogy manapság vannak e nem tudom, de ahova a gyerekeim járnak iskolába a napi tornaórák is gondot okoznak, az osztályteremben vetkőznek, elsősöknél ez egy picit macera, majd átmennek a tornaterembe ahol másik három osztály már "testnevel" majd vissza az osztályba, öltöznek majd folytatják az órákat...a fél óra elmegy öltözködéssel sétával, van ennek értelme? és ez egy budai iskola, nagy tornateremmel, mi lehet ott ahol tornaterem sincs? ilyen marhaságokkal foglalkoznak ahelyett, hogy lényeges problémákat oldanának meg, látszat semmi más...

miislegyenanicknevem 2013.03.30. 09:37:54

Nem volt időm elolvasni minden kommentet, így nem tudom, írta-e már más is, hogy már ma is vannak ilyen osztálylétszámok. A mi lányunk idén kezdte az elsőt, 34-en vannak az osztályban. A másik két párhuzamos osztályban 29-en, illetve 32-en vannak... És a két utcával arrébb lévő iskolában jelentkezés hiányában csak egy osztályt tudtak indítani 32 fővel... Pedig az épülete nagyobb, mint ahova mi járunk. Persze így a fenntartónak is jobb lett, mert el lehetett küldeni néhány pedagógust...

kifordított nagyanyó 2013.03.30. 10:41:28

@a_tom: És ez még vicces is lehetne.:))
Vagy inkább:(( ?

Kerek négyszög 2013.03.30. 11:14:56

@Gergő77:

"És valahogy működött a rendszer. Méghozzá nem a sötét 50-es évekről van szó, hanem a 80-as, 90-esekről. Most meg megy a sírás-rívás, hogy nem huszonvalahány fős osztályok lesznek? "

Hát akkor az egész világ rosszul tudja (ugyebár már szokás szerint). Mert bizony mindenhol a minél kisebb osztálylétszámokat preferálják a hatékonyság szemszögáből nézve.

Rob67 2013.03.30. 11:43:55

@Calibaan: Jol tetted. En is ezt tettem. A fiamnak ezt a fot legalabb nem kell atelnie.

gnme 2013.03.30. 14:39:13

hogy mennyire egy kalap *art ér (annyit sem) a nagyvezír és ző' hazudozó udvaratartása, íme:

"...Ilyen többek között a kék neonhal..."

www.borsonline.hu/20130330_neonhaltol_fugg_az_inflacio

bpbp78 2013.03.30. 15:52:39

Az iskolában sem ideális egy 30 fős, netán még nagyobb osztály, de ott "legalább" ülnek a nap nagy részében (nem hangzik jól leírva sem ,de ez van), az óvodában viszont még aktívan jönnek-mennek a gyerekek egész nap...a létszám a legtöbb helyen már most is egy gyerek - egy négyzetméter...lehet ezt még növelni...kíváncsi lennék, hogy aki ezeket a törvényeket hozza, mint kezdene nap, mint nap 30fő 3-6 éves kisgyerekkel...elkeserítő ez az egész helyzet...

Kakimaki0123456789 2013.03.30. 19:17:10

Akkor nézzük meg a finn oktatási rendszert, mint Európa egyik legsikeresebb oktatási rendszerét.
Finnországról tudni kell hogy ásványkincsek híján az oktatásba fektettek a legtöbbet és így érték el a gazdasági eredményeiket.
Az osztálylétszámokról pont nincs szó, de a tanárok képzéséről, megbecsüléséről és a diákok igényeinek figyelembevételéről annál több:
1. A finn gyerekek legkorábban hétévesen kezdik az iskolát.

2. Az első hat évben nincs osztályzás, és házi feladatot is csak elvétve kapnak a diákok.

3. A gyerekeket nem szegregálják, a különböző képességű diákok együtt tanulnak – talán ennek köszönhető, hogy Finnországban a legkisebb a különbség a legjobb és leggyengébb tanulók között.

4. A gyerekek harminc százaléka egyénre szabott szakértői segítséget kap kilencedikes koráig.

5. A diákok 93 százaléka leérettségizik, kétharmada pedig továbbtanul a középiskola után.

6. A természettudományi órákat csoportbontásban tartják, így több lehetőség van kísérletezni.

7. Az általános iskolások összesen 75 perc szünetet kapnak naponta az órák között (az amerikai gyerekek mindössze 27-et).

8. A tanárok a friss diplomások legjobb 10 százalékából kerülnek ki. Naponta maximum 4 órát töltenek az osztályteremben, heti két órában pedig továbbképzésen vesznek részt.

9. A kezdő pedagógusok fizetése 540 ezer forint (2008-as adat), és a tanárok ugyanolyan megbecsült tagjai a társadalomnak, mint az orvosok és a jogászok.

10. Az iskolarendszer 100 százalékban állami finanszírozású, vagyis ingyenes.
( eduline.hu/kozoktatas/2012/12/8/Tiz_meglepo_teny_a_finn_oktatasi_rendszerro_G5OUW1 )

Pokorni is tudja hogy mi lenne a jó, csak hát a szakmaiság nem elég unortodox a fideszes retorikának:
eduline.hu/kozoktatas/2011/11/18/Pokorni_megmondja_milyen_lenne_szerinte_az__9ILT56

Kakimaki0123456789 2013.03.30. 19:25:59

Szóval ha oktatást - és jövőt - akarunk, akkor nem a forráskivonás meg a szélsőjobb egyetemistákra uszítása a megoldás. Hanem - leegyszerűsítve - a diákközpontú tanítás, a tanárok társadalmi és anyagi megbecsülése, sokkal jobb tanárképzés.
Szerintem még ide lehet venni a képesség és készségközpontú oktatást a lexikális ismeretek sulykolása helyett.
A heti 5 tornaóra persze szép és jó de ér-e annyit hogy más tárgyak rovására menjen? Ha egészséges gyerekeket akarunk, nem lenne célravezetőbb egészségesebb közétkeztetést csinálni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.31. 00:35:23

A poszthoz hozzászólva:

Ilyenkor áldom a józan eszemet. A kisfiam most elsős. 11 (azaz tizenegy!) fős osztályba jár, imádja a tanító néniét és az osztálytársait. Hétfőn és kedden 8-tól 12.20-ig van tanítás nekik, szerdától péntekig pedig 8-tól 11.30-ig. Ezért nem ebédel mű menzakaját, van ideje játszani is a környékbeli gyerekekkel, és mégis a GYAKORLATI oktatás sokkal színvonalasabb ez alatt a relatív kevés tanítási idő alatt, mint Magyarországon.

Már ezért megérte eljönnünk Magyarországról.

süti beállítások módosítása