Skip to content


       Szűrés lista

Ez még Willy Foggot is összezavarná

Logikus, utasbarát, maximálisan rugalmas intézkedés.

"A MÁV-START Zrt. ezúton tájékoztatja tisztelt utasait, hogy augusztus 30-tól változik a vonatok menetrendje, véget ér a nyári menetrendi időszak.

A személyszállító vonatok közlekedésében visszaáll a nyári menetrendet megelőző, már megszokott közlekedési rend. Ez elsősorban a Balaton közlekedését érinti, hiszen az utazási igényekhez igazodva, a nyár végétől már kevesebb vonat közlekedik a népszerű üdülőhelyre.

Augusztus 30-tól lép életbe a 2009/2010. évi menetrend 3. számú módosítása, amely lehetőséget a személyszállító vasúttársaságnak, hogy átvezesse az aktuális menetrendi változásokat.

Az augusztus 30-tól érvénybe lépő, menetrendi változásokat magába foglaló belföldi menetrendről tájékozódhatnak az utasok a személyszállító vasúttársaság honlapján: a www.mav-start.hu weboldalon, illetve a helyi tarifával hívható MÁVDIREKT vonalon a 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon.

A 2009/2010. évi menetrend valamint a 3. számú módosítások az Elvira internetes menetrendi keresőben is rendelkezésre állnak." - MÁV-START ZRT.

Éltem a lehetőséggel, és tájékozódtam az Elvirán. Megnéztem régi kedvencem, az 5-ös számú, Komárom-Székesfehérvár közötti vonal menetrendjét. Tavaly bezárták (jó, tudom, nem is, csak a személyszállítást szüneteltették), múlt hónap elsején újrainditották valahogy, és az ígéretekhez híven szeptember egytől az indulónál sokkal sűrűbben fognak járni rajta a vonatok.

Igen ám, de két nappal korábban, augusztus 30-án van a nyáriról szokványos menetrendre való átváltás is, és a szabály az szabály, kivétel nincs.

"- Marika kedves, kész van már a komáromi vonal nyárvégi menetrendje?

- Nem írtuk meg, főnökúr, mert úgy gondoltuk....

- Maguk csak ne gondolkodjanak! Négy napig fogalmaztuk az MTI-közleményt, hogy augusztus 30-án változik a menetrend az országban, ne égessenek le!

- De főnökúr, ott eddig is csak reggel meg este ment egy-egy vonatpár, azt hova csökkentsünk még..?

- Mittudomén!...Megvan! A reggeli menjen délután, a fiatalok úgyse mennek már strandra, iskolában lesznek, az esti meg jöjjön korábban, mert már hamarabb sötétedik, spóroljunk a villanyon.

- Elnézést főnökúr, nagyon jó ötletei vannak főnökúrnak, de biztos tudja, hogy szeptember 1-től napi 8 vonatpárt kell indítanunk minisztériumi utasításra...

- Tudom, persze hogy tudom, nem vagyok hülye! De az csak szeptembertől lesz Marika, érti amit mondok? Most még augusztus van, és me-net-rend-vál-tás, felfogta?! Gyerünk nekiállni, egy-kettő!!

- Iiiiigenis, főnökúr..."

 

Valahogy így történhetett, hogy négy nap alatt (!) háromféle (!) menetrend lesz érvényben ugyanazon a vonalon.

A jelenlegi, július 4-től érvényben lévő menetrend:

 

A nyári menetrend megszűnésével életbe lépő:

 

Az új, bővített:

 

Címkék: máv abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr252252597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 13:59:27

@charlie: "Az is pénzbe kerül az államnak, hogy a személygépkocsiddal furikázol. Mert akkor adjuk hozzá azt is."
Ez hogy jött ki? És az az adó amit a benzinbe építve + különböző lehúzások címén bezsebel az állam?

efi 2010.08.28. 14:06:58

@vviktor:
Nem értek egyet a számításaiddal, túlontúl nagyvonalú vagy.
Bérlet 50 km havonta: dolgozó 5000, tanuló 3500, évente 60 000 és 42 000
A diák 5 év alatt nem költ rá annyit, amennyiért te (300 ezer Ft) egy 20 éves roncsot veszel. (Egyébként is jó állapotú és kocsinak nevezhető valami használtan 800 ezer körül kezdődik, ami ugye több, mint 10 évnyi bérlet még a melósnál is).
Innentől már nem is kéne folytatni, de folytassuk:
Neked 1 út (100 km) benzinköltsége 2000 Ft!! Egy úté a 20-ból a hónapban! Csak a benya. Ha öten mentek, akkor is 400, havonta 8 ezer!
Ha sokan utaznak együtt (nem utaznak szinte minden autóban 1 ember ül, nézz körül) máris mindenkinek alkalmazkodnia kell a másikhoz, és nincsen 4 vonat még délután ha az első nem jó, hanem egyetlen kocsiindulás.
Téligumi 5 ezer ft/db-ért, az csak egy annak látszó tárgy.
Casco: nem kell összetörni, persze, és ha ellopják ?? Vagy tönkremegy egy 100 ezer Ft-os valami?
Garázs: nem muszáj persze, max összeveri az autódat a jég, meg 10x akkora eséllyel lopják el ésrongálják meg.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 14:07:39

Amúgy meg @Zero és @laspalmas, ma hallottaam egy bréking hírt, lefüleltek Szombathelyen egy céget, akik nem jelentették be az alkalmazottaikat, és adócsaltak...
Hogy mik vannak :D:D:D:D:D:D:D:D

Ennyire hülyének néznek minket az APEH-nél, vagy tényleg ennyire nem tudnak a felsőbb szinteken semmiről? :D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 14:37:06

@efi: Plusz még számold hozzá a BKV bérletet, ha pesti melóhelyről van szó. A vonat nem a melóhely előtt tesz le.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 14:39:22

@efi: Egyébként mi elég sokat nyomtuk a Pécs-> somogy megyei kisváros távot egy öreg verdával négy személlyel. konkrétan olcsóbb volt, mint a diákbérlet. 4 ember mindig megvolt, sokszor válogatni kellett a jelentkezők közül.

Don Blasius 2010.08.28. 15:28:52

@charlie:
Azért adózunk vastagon és fizetünk a kocsira regadót meg súlyadót, és persze a benzin nagy része is adó. És meg lehet nézni, mit művelnek "út-karbantartás" címszó alatt. Persze a vasútnál is olyanok a pályák, amilyenek. Ezért is megy el az utas, ürül ki a vonat és zárják be a vonalakat.

@efi:
Egy adott műszakban, ahol dolgozik 50-60-sok száz ember, simán meg lehet szervezni az autós utakat is, azért sokan járnak egy felől. Sok ilyet látok, jól működik. És kevesebb költsége van nekik is, és kevesebb útiköltség térítés a munkáltatónak is.

v2peti 2010.08.28. 16:03:16

Ha naponta jár be valaki 30 km-ről, akkor az napi 60, 220 nap alatt 12120 km. Mennyivel kevesebbet ér egy 10 éves kocsi 100 000 km-rel (bejárás nélkül) mint 22120 km-rel (bejárással)?
Nem beszélve a több szervíz és alkatrészköltségről.

Amúgy Németországban sokkal drágább a vonat, de a benzin nem sokkal drágább. Mégis tele vannak a vonatok. Igaz, a vicinálisokat alaposan megritkították, így főleg fővonalak és elővárosiak vannak csak.

vviktor 2010.08.28. 16:05:16

@charlie: A számolósdimban ezeknek nem kell szerepelnie, mert nem érdekel. Az utasnak mennyibe kerül az út mávval, és mennyibe autóval. Jó, hogy nem számoljuk bele a rendőrnek a kenőpénzt. EGyébként az autós rengeteget fizet az úthasználatért. Súlyadó, üzemanyag adója, műszaki vizsga, regadó, zöldkártya, stb.
Megnézem, hogy milyen munkára fordítja a tömegközlekedésben töltött időt a dolgozó. Odaviszik neki a szalagot? Egyébként azt az autóban is lehet utasként, mert 1 vezet. Én meg fordítva számolok. Aki 2-2 órát utazik vonattal+busszal a munkaidején felül, az rosszabb, mint aki 1-1 órát autóval.

@ColT: te most velem vagy, vagy ellenem?
:)))

@efi: el lehet rugaszkodni, igen. Ha te 800-ért veszel autót, majd arra darabonként 15000-ért téligumit, majd kötsz rá havonta 5000-ért cascót, hogy a szarodat el ne verje a jég, ami a kutyát sem érdekli, mert elvisz oda, ahova akarod, vagy a 800 ezer ft-os taligát el ne lopják, mert minden tolvajnak az kell, nem a 10 millás vas, és ezért veszel neki még 2-3 millióért egy garázst... Gratulálok. Ha így számolsz, akkor számold még hozzá azt, hogy végig rendőri felvezetésed legyen mindig, és fizetett statiszták integessnek neked az út mellett, mert az reális, és egyenlő értékű a MÁV vagonjainak minőségével.
Lehet hülyeségeket irkálni, csak felesleges.
300-ból egy olyan szintű autót vehetsz, ami SOKKAL különb állapotú, mint a vagonok, és annak mindig lesz valamennyi értéke. A bérleted 1 hónapra szól, és kidobhatod, az autódat nem.
Ha neked olyan igényeid vannak, hogy vegyél 800-ért egy vasat, vegyél neki garázst, és F1-es olajat, meg F1-es téligumit, akkor neked tényleg csak a mávval kell járnod mert ott s ilyen minőséget kapsz a pénzedért!

A másik, hogy te 1 embert számolsz az autóban, mikor 5 személyes. Az, hogy egyedül utazom pl én is, az már az én dolgom. Más a kettő. Ne keverjük össze. Te kevered.

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2010.08.28. 16:24:17

Na akkor nézzük korrekt módon: Ritkán utazol, de az autóra kell műszaki, az olcsó autóra hamar ráköltöd az árát, akad a benzin mellett pl. olyan tétel is mint parkolás, erre Budapesten naponta rámehet akár egy ezres is... Vagy felmész vonattal és buszol egy kicsit. Melyik volt az olcsóbb, melyiknél nem idegeskedtél az idegen Budapesti forgalomban, kerestél fél órán át parkolóhelyet az idegen környéken?

Ha naponta utazol akkor ugye nem jegyet veszel a vonatra, hanem mondjuk.... A zsebedben lapul egy MÁV Start Klub VIP kártya. A kötelezőhöz, gépjárműadóhoz, műsaki vizsgához, erre való felkészítéshez és sokmindenhez hasonlóan ez is éves díj. Ugye emellett még az amortizációval van párban. Nem drágább mint az autót fenntartani, utána viszont benzinköltség nincs. Parkolási gond sem sok. Ha a munkaadó meg akarja oldani a közlekedést, megoldja pl. 9 személyes kisbusszal az állomásról. Vagy állomás közelében van a munkahely, vagy marad a helyi bérlet, az se drága.

Míg a másik vezet; te ehetsz, olvashatsz, sőt egy laptopon az irodai munka egy részét elvégezve időt spórolhatsz.

Nem robban le, nem egy 20 éves légkondi nélkül szarban izzadva gondolkodsz, hogy menetszél nélkül miért forrósodik fel az utastér, mert ugye a vohnaton ritkán van ekkora forróság. Ahogy az olcsó szart ajánlva nem kéne emlegetned a viszonylag új Volvo kényelmét úgy én sem azzal jövök, hogy míg te a lerobbant szarral szívsz az út mentén, addig ugye a kártya birtokosa az IC első osztályon hűsöl és dolgozik.

No nem azért, mert az IC első osztály drágább - a kártya árában az is benne van ugyanis - csak nem mindenhova mehetsz ICvel, és ugye a Flirt sem általános. De azért gyakoribb az ilyen, mint a hibák nélkül működő légkondis autónak látszó tárgy párszázezer forintos áron.

Az állandó költségek megvannak kb. Nem hiszem, hogy a vonat ilyen költségei lennének a drágábbak, de akkor sincs mellé benzin, parkolás, nem karcolják meg, nem törik össze. És mivel a vonaton töltött idő sokszor hasznosulhat...

vviktor 2010.08.28. 16:47:19

@TheElf: én ugyan nem tudom, hogy mi, milyen kedvezmények vannak a mávnál, mert talán életemben 3-szor utaztam rajta osztálykirándulni, de én ezek mellett a kiadások mellett (start kártya 20-40 ezer+bérlet+jegy,+akármi) még mindig olcsóbbnak tartom az autót.
Érdekesnek találok dolgokat.
A vasút nem a háztól indul, és nem a háznál áll meg. Vagy slattyogsz esőben, hóban, vagy + két bérlet (falubeli+célvárosi). És nem értem pl azt sem, aki télen, nyáron, esőben, hóban perceket, órákat fagyoskodik, ázik a vasútállomáson, vagy a buszmegállóban az azzal törődik, hogy a nem létező autóját ne karcolják meg, vagy a dukkót ne verje le róla a jég?? Mindig érdekelt az ilyen gondolkodás.
Én onnan közelítem meg (részemről pusztán fikció, mivel te is mondtad, egy 4L-es fogyasztású diesel Volvóval járok, így részemről nem kérdés), hogy a "csóró" magyar hogy juthat el a céljához a legolcsóbban. És arra jutok, hogy a kényelem mellett még mindig az autót tartom a leggazdaságosabbnak (hosszútávon). Igaz nem a 240 LE-s subarut, hanem az olyan szintet, ami az ár/érték arányt a legjobban kihasználja. Ezért lepődök meg pl efi-n, hogy a 300-ezres autó az szar, meg a dukkó sértetlen legyen a kocsin, így garázs is kell neki, bezzeg a máv vonatai, állomásai, és a BKV buszai, meg a bűzlő utasai kiválóak!
És a Máv-start kártyával megnézem, hogy hogyan jutsz el bevásárolni, moziba, okmányirodába, stb.
Illetve lehet, hogy az IC-n van légkondi, de a BKV buszon már nincs, ha meg taxival mész a célodhoz a vasútállomásról, akkor megint odavágtál a pénztárcádnak.
Persze. Van olyan, amikor megéri a vonat. Pl amikor a vasútállomáson van a munkásjárat gyülekezője, te meg a saját városodban az állomás mellett laksz, de ez a ritka.

vviktor 2010.08.28. 17:03:46

www.hasznaltauto.hu/auto/saab/900/saab_900_2.0i_friss_muszakival-4091680
www.hasznaltauto.hu/auto/volvo/460/volvo_460_2.0i_klima.air_bag-4103800
csak kíváncsiságból, de ezek szerintem felérnek a máv vagonjaival.

tehát nem kell légkondi nélkül a szarban rohadni.

A parkolást meg az ilyeneket kár idekeverni, mert egy minimális sétával BÁRHOL megoldható ingyen.
Az idegen terep megint nem jó példa, mert akinek autóval idegen a terep, annak busszal is, viszont autóval arra megyek, amerre akarok, és akkor indulok el haza, amikor akarok, viszont ha egyszer rossz buszra szállok fel....
A vonaton munkával töltött idő. 1 ember nem tudja munkával tölteni az idejét az autóban, az a sofőr. a többi igen.
És a vonat nem abba a faluba, városba visz ahova akarod, hanem mondjuk átszállás, több jegy, kerülő, plusz idő, stb.
Mondjuk Szfvár Bp rendben van, de biztos nem mindenhova olyan marha egyszerű a vasúttal eljutni. Autóval viszont....

turcsány karcsi elvtárs 2010.08.28. 17:12:30

minimális sétával az állomásra is ki lehet jutni a legtöbb városban :)

amit észre kéne venni (bár más is kommentelte): ha tőlünk nyugatabbra megéri fenttartani a vasutat, nálunk miért nem?

a vasút lerohasztása pusztán azért történik, h az állami tulajdont bagóért kijátszhassák a haveroknak (szokásos nokiásdoboz talicskázás mellett persze). akik most a vonat ellen kardoskodnak, hirtelen meg fognak világosodni és a jövő közlekési eszközének fogják tekinteni amint itt az ideje.

Prof. Dr. Simon Templar 2010.08.28. 17:19:24

Elmondanám azoknak, akik alternatívaként csak az autóban való seggmeresztést tudják elképzelni, hogy nagyon üdvös lenne, ha kiemelnék vánnyadt valagukat a benzincsodákból és mondjuk kerékpárra (gyengébbek kedvéért bicikli) ülnének. Azt hiszem, minden város levegője tisztább lenne.

Én így teszek...esőben is

vviktor 2010.08.28. 17:24:15

@turcsány karcsi elvtárs: mert megírták, hogy tőlünk nyugatabbra a jegyek nem ennyibe kerülnek, és nincs annyi kedvezményezett, mint nálunk.
És a szolgáltatás minősége is más, mint nálunk.
Ha az egyiken változtatnának, akkor lenne utas.
Itt szart kapsz viszonylag olcsón.
Nyugaton jót kapsz a pénzedért.
Ez a balkán, az meg nem.
És azért nem változtatnak rajta, mert nem érdekük. Nem ők utaznak rajta, és nem ők fizetik a veszteségét sem.
Én sem foglalkozom azzal, hogy a pestinek milyen az ivóvíz szolgáltatás, mert az engem nem érint.

vviktor 2010.08.28. 17:30:22

@Zöld Ember (aka Quain): hajrá!
Remélem sok ember gondolkodik így.
Legalább majd én nem ülök a dugóban, és nem szívom a rossz levegőt.
De bocsi. Én nem tudom kerékpárral elvinni a munkaeszközeimet, és egy tárgyaláson nem jelenhetek meg izzadtan, büdösen, elázva, lihegve, bukóval a fejemen, csipesszel a szövetgatyámon, és villogóval a zakóm hajtókáján. És a tárgyalópartnerem sem örülne neki, ha egy üzleti ebédre az SR26-osom vázára ültetve vinném el.
Így nekem jó a drága, környezetszennyező Volvo euro 6-os motorral.

efi 2010.08.28. 18:10:05

@vviktor:
Még egyszer elmondom, mert látom nehezen megy a számolás:
5 áv alatt a diákbérlet a felébe sem kerül, mint a 300 ezres ócskavasad+a fenntartása.
És a legtöbb 300 ezres autó széthajtott, szakadt, büdös, szétesik, semmivel sem jobb egy Talent-nél például, nemhogy légkondi legyen benne. Az újabb 5 év után pedig még inkább.
Ahhoz képest, hogy mennyit autózol meglep, hogy szerinted csak az a lényeg, hogy télinek hívják a gumit, hogy egyébként semmit sem ér az 5 ezer Ft-os, az nem számít.
Tipikusan az a típus vagy, aki WC-re is autóval jár, meg a sarki közértbe, de egyébként mindenen - még a biztonságon is - spórolsz rajta.

trojka 2010.08.28. 19:09:44

"Száz vasutat, ezeret, csináljatok, csináljatok, hadd fonják be az országot, mint a testet az erek"...szegeny egyugyu költö...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 19:31:40

@turcsány karcsi elvtárs: Ja, pl. Pécs kertvárosából. Vagy akár uránból.

Otthon ha megfelelő helyen laksz, szintén 4km. Esetlegesen csomaggal. Kösz. Csináltam pár évig. Elég volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 19:34:15

@efi: Azt még mindig nem tudod forintosítani, hogy mennyibe kerül az, hogy nem a szar MÁV meg BKV-val utazol.
Nyugatabbra, egy európai színvonalú vasúttal persze hogy nem versenyképes az autó. Itthon meg a fél életed rámegy a szarakodásra, ha nincs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.28. 19:52:43

@vviktor: Mondjuk ezen én is filóztam már, hogy a BVK vezéreknek minek szolgálati autó?
Talán derogál a saját céggel utazni?

Horizont 2010.08.28. 20:48:57

@Aullah:
A regisztrációs jegyekről semmi hír. Nálunk a volánjáraton a buszsofőr mondta egyszer nekem, hogy aznap egy rövid fordulón 38 jegyből 24 volt regisztrációs. Szerintem a MÁV-nál is ilyen arány lehet.
Kíváncsi leszek mit hoznak majd ki belőle.

ucsacsu 2010.08.28. 21:17:13

Amíg a faluban lakik a kalauz a Józsi addig te félpénzért utazol a vonaton és ő a félpénzt zsebre teszi, és te nem is utaztál a vonaton.Azzal nem foglalkozik ,hogy saját munkahelyét teszi tönkre,mert az a kis pénz most esik a zsebébe, sírni meg ráér akkor ha megakarják szüntetni a vonalat kihasználatlanság miatt.Jó nagy kupac szar az egész MÁV korrupt egy banda egytől egyig, van aki a jeggyel variál,van aki a gázolajjal,van aki szállítandó áruval,mi meg adózók mindent kifizetünk.

vviktor 2010.08.28. 21:47:35

@efi:
Akkor mondatonként magyarázok neked, hátha megérted!

Még egyszer elmondom, mert látom nehezen megy a szövegértés:
"5 áv alatt a diákbérlet a felébe sem kerül, mint a 300 ezres ócskavasad+a fenntartása."

Ha felfognád, amit ír az ember, akkor nem kéne vitatkoznunk. Nem azt írtam, hogy 1 ember utazgat az autóval. És főleg nem diákról volt szó.
Ha ezzel számolunk akkor ha 5 diák ül benne, akkor 2 év után nyereséges, ha meg 5 felnőtt, akkor 1 év után. És a bérleted lejár és eldobhatod, a 300 ezres autód meg 5 év múlva is ér pár ezer, százezer forintot, így nem 300 ezerrel kell számolni, hanem a különbözettel.
Szóval szépen leírva, hogy te is értsd: 5 diák ül az autóban, az 5x42000 Ft=210 ezer Ft/év.
ha nem 5 diák ül enne, akkor az 5x60000 Ft= 300 ezer Ft/év.
És még ott van az autód értéke, ami 1 év alatt nem megy le nullára.

"És a legtöbb 300 ezres autó széthajtott, szakadt, büdös, szétesik, semmivel sem jobb egy Talent-nél például, nemhogy légkondi legyen benne. Az újabb 5 év után pedig még inkább."

Nem a legtöbb autót kell megvenni, hanem olyat, ami nem széthajtott, nem szakadt, nem büdös, stb.
Az újabb 5 évet meg te teszed bele. Nálad lehet, hogy szakadt, büdös, széthajtott lesz, de a garázsodban nem veri el a jég, és nem karcolják meg. Egyébként a máv vagonok, meg abkv-buszok nem szakadtak, nem büdösek mi? Érdekes. az egyik oldalon milyen igényes vagy a másikon meg leülsz arra a műbőrre,amit a fradisták szétvágtak, az éjjel a részeg leokádott, és a hajléktalan letörölte a retkes, tetves, ruhájával. Lehet, hogy a te autódban is az lenne, de alapban nem az van. És a tanuló bérlet az I osztályra már 12100, ha nem szarban, húgyban akarsz utazni. Számolj azzal, mert egy 300 ezres, kitisztított autóval (amiben klíma is van) az ér fel. Akkor viszont még hamarabb megtérül. Szóval, ha a vonatra is ugyanazok lennének az igényeid, mint az autóra, akkor még jobban stimmel a matekom.

"Ahhoz képest, hogy mennyit autózol meglep, hogy szerinted csak az a lényeg, hogy télinek hívják a gumit, hogy egyébként semmit sem ér az 5 ezer Ft-os, az nem számít.
Tipikusan az a típus vagy, aki WC-re is autóval jár, meg a sarki közértbe, de egyébként mindenen - még a biztonságon is - spórolsz rajta."

Hát erről nem nyitok vitát, de mint írtam Volvo-m van. Ha ez mond neked valamit!

Egyébként szar téli gumival is meg lehet állni, csak ÚGY kell vezetni, hogy tudod, hogy az van rajta. Nem emlékszem, hogy 15 évvel ezelőtt a Ladákra, meg a Trabantokra mindenki pakolta fel a téli gumit a szerízben. Itt is furcsa a kettős mércéd.

Én költök a biztonságra, mert én megengedhetem magamnak, de aki nem, az is tud(hat) biztonságosan közlekedni. Pl a belinkelt 255 ezres volvo tuti előbb megáll, mint egy virsligumis ABS-es tico, vagy hasonló kutyaólak 3 milláért, és szívesebben ülnék abban a rozsdásodó volvoban, mikor ütközik egy tico-val, vagy egy smart-tal.

De neked ezeket hiába magyarázom, ahogy látom. Sem a matek, sem a logika nem erősséged.
Érted, vagy lerajzoljam, kibetűzzem, lassabban írjam?

Várom válaszod!

esef 2010.08.28. 22:17:05

@vviktor:
4 liter gázolajat fogyaszt városon kívül, de hány km-en? Mert nem 100-on az biztos...

@ColT:
Óbudáról Pécsre:
vonattal: kb. 45 perc a Keletibe BKV-n, majd 3 óra vonat és ott még kb. 10 perc helyi busszal a célig; + amit várni kell a helyi buszra és a vonat indulásáig
autóval: kb. 45 perc alatt kint vagy az M6-on, onnan meg ha nagyon spórolósan mész, akkor is lent vagy 2 óra alatt. Árban meg ott vagyunk, hogy ha ketten megyünk, akkor már jobb az autó...

esef 2010.08.28. 22:19:46

@ColT:
Láttál már MÁV-főnököt vonaton?

@Horizont:
Pénteken a buszsofőr adott az ikreknek regisztrációs jegyet. Bár a busz tömve volt, ott a +/- két fő nem számít semmit... Amúgy nem az van, hogy ha nincs, akkor sem büntetnek meg? (Egyébként meg nyomtatott még a sofőr még pár jegyet magának is...)

esef 2010.08.28. 22:23:16

@vviktor:
Régen, amikor a szociban még csak Pneumant, Barum, Stomil és hasonló csodagumik voltak, annak is örültünk, hogy van, nem még sírni is, hogy miért nem téli/nyári...
Amúgy a 300 ezres, klímás, megbízható autóra: hahaha...

esef 2010.08.28. 22:27:00

@vviktor:
A tied is a "híresen jó" 1.6-os dízel? Amit a saját szervizeseik is utálnak mint a szart?

Rikki Harcos 2010.08.29. 00:00:32

@esef:
ja, és ha a magasnyomású befecskendezőrendszer megadja magát, akkor jóval olcsóbb lett benzines autót venni, vagy az egymisis árból egy ideig el is lehet vonatozgatni.

A zsebemben a vasúti ingyenjegy, de sok utat csak autóval lehet megtenni. Sokszor már kényelemből is inkább autóval megyek.

A nyáron a Tátrába mentünk. Felmerült, hogy vonattal kellene menni, mert itt a városunkban az állomásig autóval kimegyünk, a tátrai kemping meg 300m-re van az állomástól. De akkor nem tudtunk volna nagysátrat vinni, sok kaját, sok ruhát, mikrosütőt(!) is.

De amíg nagy ritkán autóval kell felmenni Bp.-re, az egy nagy fáradság, autópályán is, pedig szeretek vezetni, vonattal meg megveszem a MN-et, mire kiolvasom, Bp.-en vagyok. Ja, és nem kell leparkolnom az IC-szerelvénnyel.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 04:46:45

@esef: Ez az hogy NEM :S

Amúgy én nem vagyok hajlandó autópályázni, de mondjuk nem is zavar, ha 4 órát megyek Pestig (évi 2x kibírom). Így meg fényévekkel jobb az autó.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 04:58:31

@Horizont: Igazából nem értm, miért baj a regisztrációs jegy. Pont az lett volna a lényeg, hogy az "alacsony" kihasználtságú járatokon, aol a sofőr zsebre dolgozik, kicsit megugrott volna az utaslétszám, és nem akarják mindig megszüntetni őket.
Mondjuk nekem akarná egy sofőr eljátszani hogy nem ad jegyet.

Egyébként sem értem, hogy mi baj a regisztrációs jeggyel. Ingyé' van, akkor meg?

nagyon_buta 2010.08.29. 07:08:03

Annyit szeretnék a költségvitához hozzátenni, hogy a gépkocsinál már a dátumot is hozzászámoltátok, de a vasútnál csak a jegyárat. Hol marad az állami támogatás km-ként, az éves rendes hiány, sztrájkalap? Ja, azt az adófizetők pénzelik az nem számít......
Más, az itt bemutatott menetrenden kitűnően lehet látni, hogy ez sz@r faragás, nincs olyan vonat mellyel belehetne érni munka/iskola kezdésre, pedig Szfehérvár egy központ, és a közlekedők nagy része iskolába/dolgozni jár el lakóhelyéről. Csak tájékoztatásul vidéken nincs Budapest bérlet, hogy arra a közlekedési eszközre szállok amely előbb jön, el kell dönteni busz, vasút, autó................

Horizont 2010.08.29. 08:24:23

@ColT:
Pont az, hogy nagyon jó ötlet. Ugyanis nem a zsebre dolgozásról van most szó (az is ejnye-bejnye) hanem arról, hogy kiderülne a valóságban mégis mennyien veszik igénybe a tömegközlekedést. Ha a 38-ból 24-nek kellett a regisztrációs jegy akkor 24 nyugdíjas volt és csak 13-an fizettek jegyért. Hogy mit hoznak ki ebből? Szerintem azt, hogy eltörlik az ingyenes utazást. Vagy azt, hogy amit az állam fizet ki pl. a Volánnak, kiderül mennyire kevés. A Volán szerint. Vagy miért kell mondjuk nekem az 50-km-es távért a buszon oda - vissza 2200 ft-ot fizetnem? Vagy valami ilyesmire gondolok.
Itt nálunk minden megtörténhet:)) Az folyamatosan, hogy csak a BKV-ról és Budapestről szól minden!! A vidéki hogyan TUD közlekedni az magasról nagy ívben le van sz.....a:(((

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 08:33:40

@Horizont: Ja, de azt nem értettem soha, hogy a nyugdíjasok miért hőzöngenek miatta... Mert amikor behozta az előző banda (az egyetlen értelmes intézkedésük) akkor mindenki pampogott, hogy most méééééé

"A vidéki hogyan TUD közlekedni az magasról nagy ívben le van sz.....a:((( "
Hát nagyjából... Örülhetünk, hogy este 8kor még járnak vonatok. A másik meredekség az, hogy már évek óta szinte nincs olyan vonat, ami nem IC, de azért 3 óra alatt elvinne Pestre.
Régen volt, igaz hajnalban indult, de fele annyi volt, mint egy IC, és igazából végigaludtam az utat, reggel időben odaértem Nagyfaluba. (Akkor még nem volt autóm + igazából a gyorsvonatnál, diákjeggyel semmi nem volt olcsóbb.)

@nagyon_buta: Nem, a központ az Butapest, más meg nincs is :D Legalábbis azok szerint, akik ki se dugják onnan az orrukat.

guma 2010.08.29. 09:28:09

@ColT: Nem a nyugdíjasok hőzöngtek, Nézz utána : az ellenzék...

És sajnos a közalkalmazottak (akik a kertbe járnak a szomszéd faluba így törzsutasok, minden sofőrt ismernek) tovább és többet biznisszel mint a nyugdíjas (zsebe fizet és a szelvényét így nem pecsételik, viszont, kap egy 90%-os jegyet, és 50% fizet , hihetetlen pénz megy a sofőrök zsebébe!)

Viszont sehova nem lehet eljutni 1.2 vagy 3 átszállás nélkül csak Bp-re és sokkal több km-t kell utazni a szükségesnél (még a Balcsira is!!!).

Én a kedvezményes lapot perforáltan adnám ki és nem lehetne 1000x utazni a 12db -os kedvezménnyel. De hát ehhez ész kell és nem beosztás, vagy diploma!

Spiritmonger 2010.08.29. 09:31:53

@Zöld Ember (aka Quain): a kerékpár nem való nagyvárosba
a 21. században az autó az alap
olcsóbb, mint a tömegközlekedés

a számítások alapvetően rosszak
van a személyautóhasználatnak egy olyan oldala, amit nem lehet forintosítani
ez a kényelmi faktorból, a mozgékonyságból, a privát térből, az időbeli viszonylagos kötetlenségből áll össze, és sokkal fontosabb, mint a forintosított tétrlrk

arról nem is beszélve, hogy rövidebb külföldi útra(500km-ig) még jobb, mint a repülő, a buszról és a vonatról nem is szólva

de leginkább az a fontos, hogy akinek nincs pénze személyautóval utazni, az maradjon a seggén, ne az ország másik végébe járjon egyetemre, vagy ha igen, akkor viselje el a tömegközlekedéssel járó szopást a rinyálás helyett

vviktor 2010.08.29. 09:43:12

@esef: Íme: www.volvocars.com/hu/all-cars/volvo-s40/details/pages/technical-spec.aspx
1,6D, S/S országúton 3,6l/100Km, ami 80-100-nál olyan 3,3 körüli. Ezért írtam 4l-t. A linken a DIESEL-t nézd!
Érdekes. Az enyémmel semmi baj nincsen. De tudom, hogy szar! Ne is vegyetek!

vviktor 2010.08.29. 10:04:41

Nem értelek titeket. Ami régebben megbízható, jó autó volt, azok most már nem azok? Vw, fordok, Opelek, Peugeot-ok, stb. Nem, nem a Párizs-Dakaron kell elindulni vele, de a hazai utakra "tökéletesek". Mindjárt olyan autóról beszéltek, ami nem megy tönkre sosem, és 4 zónás digit klíma van benne, illetve ne is fogyasszon, csak termelje a benzint. Kicsit elszaladt az emberekkel a ló, és ezért veszik fel az új Suzukira a hiteleket, mert annál szarabbat nehogymá'... És bizony többe kerül az ilyen Suzukinak a fenntartása (garanciális szervizek, ilyen olaj jó csak bele, kötelező, kötelező casco stb...), mint egy régi "szar"-é. Sokan járnak olyanokkal munkába, és "semmi" bajuk vele. Illetve ha baj van könnyebben, olcsóbban szervizelhető, mint egy újabb típus.
Mint látható, nekem sem 300 ezres autóm van, de volt hasonló is, és egy jól karbantartott, nem széthajtott, tiszta, saját autó fényévekkel jobb, mint a mai vasút minden szempontból. Persze aki benne zabálja a mekis hambit, meg disznószaros gumicsizmával nyomja parkettán a gázt, annak tényleg a vasutat javaslom, és a megrögzöttek ( "én nem vagyok hajlandó autópályázni" Coit, "nehogymá' a jég elverje" efi, és "szar Volvo, de a vonat! na az! Az igen!" esef) társaságát!
Nem megsértődni, csak poénból írtam!
Kicsit vissza kéne venni az igényekből, és akkor lehetne előrébb jutni. Én is így csináltam.

2010.08.29. 10:14:18

@vviktor: Állj ki nyugodtan egy kereszteződésbe és nézdd meg az autók hány százalékában ül legalább négy ember (ötöt nem is merek mondani, az olyan ritka mint a fehér holló). Általában 1 max. 2 ember ül egy autóban, ha 3 az már szenzációszámba megy. Nem tiszta a vasút, tudom, de a graffiti állítólag még nem evett embert (bár New Yorkban egyszer megpróbált felfalni egy öltöny-nyakkendős úriembert de végül nem sikerült neki) és a kosz meg hányás is elkerülhető hogyha nem vagy akkora balfék hogy abba a kocsiba üllj amin a focidrukkerek tomboltak. Más részről ezek az utazóközönség hibái, kivételesen nem a lopós főnököké, szemléletváltásra lenne szükség és meg kéne becsülni azt is ami a másé, pláne ha használom is. Felvehetne a MÁV még 1000 takarítót, de mi értelme lenne? A Volvóval járó fontos üzletemberek attól nem fognak átszokni a vasútra (ha jól sejtem). Csak azt nem értem hogy amíg a nyugati üzletembereknek tökéletesen megfelel a tömegközlekedés, addig a mi magyar fenekünk miért kívánja annyira az autót. Elismerem, az autónak is van létjogosultsága, de csak akkor ha az embernek egy csomagtartónyi cuccot kell cipelnie, bevásárolni, nyaralni megy. Nekünk is van a családban autónk, sőt én kimondottan autópárti vagyok, de a vasutat nem lehet kiváltani még buszokkal sem. Van ahova jó az autó helyett a vasút, kerékpár, metró, busz, villamos vagy a két lábunk is, még egy fontos üzletember számára is. Másrészről az autó éves fenntartási költsége inkább felülről súrollja a 600.000 HUF-os határt (egy 19 éves 1100cm3-as kisautóról beszélek, benzinnel, adókkal, üzemanyaggal és javításokkal eggyütt), pedig az évi 20.000 kilométert is alig teszi meg. Ha egyszerre 2-3 ember is utazna benne még akkor is jobban megérné a tömegközlekedés. az autó arra van hogy kényelmesebben odaérjek és könnyebben hozhassak-vihessek. Amúgy nem vagyok bizots abban hogy egy épp tanulmányaival foglalatoskodó egyetemistának, főiskolásnak autóval kéne bejárni az egyetemre/főiskolára, ahogy azt sem értem hogy miért lenne jobb a munkában az aki reggel a forgalomban idegeskedett és szívta a szmogot, zötykölődött a kátyukban mint az aki biciklivel/busszal/vonattal/gyalog megy be a munkahelyére.

"Hát erről nem nyitok vitát, de mint írtam Volvo-m van. Ha ez mond neked valamit!"
Azt hogy neked egy átmatricázott Fordot is el lehet adni PR-maszlaggal és marketinggel? :D Ha a MÁV feliratot lecserélnénk Orient Expressre és megnövelnénk a jegyárakat +50%-al te biztos vevő lennél rá :D

vviktor 2010.08.29. 10:14:53

@Rikki Harcos: sőt, ha kiég az autó a cigimtől (pedig nm is dohányzom), akkor meg olcsóbb lett volna nem is venni, hanem gyalog megtenni azt a pár tízezer km-t. Lehet, hogy megadja magát, de ez benne van a pakliban, meg az 5 év és a tököm tudja hány km garanciában.

És akkor vidd fel mondjuk a nagyit, meg a bébihordós gyerekedet, pelussal, babakocsival, kajával, esernyővel, stb. vonattal, meg BKV-val pestre. Meg lehet csinálni, de szerintem autóval egyszerűbb, gyorsabb, kényelmesebb, rugalmasabb, és ha min. 3-an vagytok már olcsóbb is.

kacsa! 2010.08.29. 10:29:18

Gondoltam, hogy beszállok én is a csörtébe, de úgy látom, felesleges. Viktor akkor sem utazna vonattal, ha 300-al cikáznának a TGV-k a munkahelye és az otthona között.

Horizont 2010.08.29. 10:29:56

@kacsa!: Hahahahaha!! Így igaz. És sok sok Viktor él közöttünk:)))) (van egy fő Viktor is:D)

vviktor 2010.08.29. 10:38:19

@Bermuda: az, hogy az emberek "megtehetik", hogy egyedül ülnek az autóban, és úgy közlekednek, attól még ha tele van az az autó, még mindig olcsóbb, mint a vonat. A vita itt erről megy, nem arról, hogy hányan ülnek az autóban. Egyébként a vonat sincs tele, és a MÁV folyamatosan veszteséges, és pumpálják bele a milliárdjainkat, így még rosszabb az arány, ti meg mégis véditek.
Valóban szemléletváltásra lenne szükség. De minden téren. Nem részletezem.
Valóba. Arra nem kell autó, hogy heti egyszer hazamenjen a koleszból. Nem is ez volt a vita tárgya.

A Volvo-ról meg annyit, hogy ültem Ford-ban, és volt már pár különböző típusú autóm. Már az ajtó becsukása sem ugyanaz (ahogy az ajtó vastagsága, és súlya sem), nemhogy a kényelem, és a vezetés élménye. De nem hiszem, hogy erről meg tudnék győzni bárkit-is, ahogy engem sem az ellenkezőjéről. De puffogtasd csak a hallott hülyeségeket a levegőbe. A Suzuki wagonR meg pl az Opel Agila, meg a Toyota Yaris, valóban átmatricázott, mert ott még a motor is ugyanaz, csak az ár nem.
Egy Mitsubishi kereskedő mondta, amikor autót akartam venni és körbejártam, hogy a Volvo ugyanaz, mint a Mitsubishi, csak az alváza van egy-két helyen pluszban meghegesztve, és ezért 1 millával drágább. Nos. Nekem pont arra az 1-2 hegesztésre van (remélem sosem lesz) szükségem. Bár a baleseteknél (nem a törésteszten) látni a különbséget.
Én úgy gondolom, hogy itt a pénzemért (mielőtt eladták a kínaiaknak) minőséget kapok, és ezt nem a PR mutatja, hanem az élet. A szerviz, a garancia, az assistance, stb. Tudod a Fordhoz nem ugyanezeket a dolgokat szórják. De ennyi erővel vehetnék Zsigulit is, mert ugyanúgy négy kereke van +1 kormánya, mint a Volvo-nak.

De mindegy. Nem hiszem, hogy a fületek nyitva van a másik véleményére, ahogy az enyém sem igazán. Ezért szép a világ.

charlie 2010.08.29. 10:54:32

@ColT: egészségügy? tudod mennyibe van évente az, hogy a különböző közúti sérülteket ellátják, plusz addig nem tudnak dolgozni?
@vviktor: ha elmondásod szerint kurvarég utaztál vasuton, akkor mégis honnét veszed, hogy szar? Keleten vannak térésegek melyek tényleg szarok, de összességében elviselhetőek, vagy kimondottaín jók a kocsik állapota. Persze, az hogy a "kedves" utasok széjjelbasszák, azért no.

Én elég sokat utazok vasúton, VIP kártyával (évi 280e), és többször pontosabb mint nem, valamint amerre járok teljesen vállalható a vonat.

És Budapest, valamint egy-két város kivételével a legtöbb városban a vasútállomás elérhető közelségben van, nameg csak pesten szokás, hogy egy-két km, sétától már ódzkodnak az úri népek...

vviktor 2010.08.29. 10:56:43

@kacsa!: A TGV-vel utaztam, mert kíváncsi voltam rá. Sajnos (vagy hál' Istennek) az életvitelem nem teszi lehetővé, sem szükségessé, hogy vonattal utazzam. De a gyermekemmel kalandvágyból biztosan fel fogok rá szállni.
Valóban. Nem szívesen térnék át vonatra, mert nem kicsivel lenne macerásabb megoldani vele a mindennapi dolgaimat. De ismétlem. A vita itt arról szól, hogy mikor, mi éri meg jobban, és nem a Volvósoknak, hanem az átlag magyarnak utasnak. Nem az én problémámat kell megoldani, mert nekem ezzel semmi bajom, csak felvetettem, hogy miért várják a Máv-osok a forgalom növekedését ilyen jegyárak és ilyen egyéb feltételek mellett. Erre kínáltam én egy számomra logikus, és több előnnyel járó alternatívát, amit a vasutas közösség csípőből elutasított. Ezekből indult ki a többi apró vita, mint 4l-es fogyasztás, illetve a 300ezres autó padlókárpitjának tisztasága, stb. Nem kívánok én meggyőzni senkit sem, mert nekem úgy jó, ahogy van, nekik meg úgy, ahogy ők élik az életüket, mert valszeg, ha nem lenne jó, akkor máshogy csinálnák.

Ha az én dolgaimra alternatívát jelentene a vonat, akkor azzal járnék, ahogy elgondolkodok egy robogón is néhány esetben, ám jelentősen ront az élvezeti értékéből a kötelező bukósisak pl. Így a TGV sem jelent nekem megoldást, mivel a munkahelyem, és az úticéljaim nem egy helyrajzi szám, sokszor még a helyrajzi szám eleje sem hasonlít (gyk: más helység) és még az időpont is változó, így nem tudok az éppen aktuális menetrendhez igazodni. Egyébként a vonat, mint tudjuk viszont kötöttpályás, és mivel én sajnos nem az a Viktor vagyok, így a kötöttpálya pillanatnyi helyzetét sem én határozom meg.
Ezekkel a feltételekkel sajnos nem áll módomban igénybevenni remekbeszabott tömegközlekedésünket. Nem mondom, hogy sajnálom.
Részemről a vitát lezártam, mert süket fülekre találtam, a vita értelmetlenné vált, és személyeskedővé, elkanyarodott az eredeti témától, és nem utolsósorban bokros teendőim nem engedik meg, hogy állandó jelleggel feleslegesen válaszoljak a felvetésekre.
Magyarul: néha visszanézek, bár nem fogok nektek hiányozni.:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 11:15:31

@vviktor: Aha. Amortizációs költség, adók, biztosítés és apáfasza az hol van az árban?
Akinek meg nincs autója, az rohadjon meg?

Egy öfős családban legyen 5 autó, ha 5-en ötefele mennének? Akinek 17 év alatti rokona van, az meg üljön ottthon, mert szerinted nem kell vonat?

Tipikus baromságot sikerült összehozni babám...

A vasút reneszánszát éli Európában és máshol is okkal. Vasút kell, csak nem olyan, mint a MÁV.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 11:18:47

@vviktor: Kömyörgöm nézzál már szét az utakon te szerencsétlen. Egy áltagos napon mikor látsz olyat, hogy 2-nél többen ülnek egy autóban?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 11:21:24

@vviktor: Pár százer Ft. Aha. Azt az első balestben meghalok, mert olyan szar állapotban van a járgány...

Nekem meg egyébként kurvára nincs kedvem vezetni a magyar utakon, mert olyan a közlekedési morál...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 11:31:57

@vviktor: Casco: "

Nem kötelező. Nem kell összetörni a vasat."

Mekkora arc. És amikr fakező sorfőr neked jön, vagy szimplán a idiót + fakezű kombó van? Akkor meg szívhatod a fogad haver...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 11:33:06

@vviktor: Hol a műszakiztatás ára? 300 ezer forintért normális autó? Aha. Van aki még hisz a tündérmesékben?

vviktor 2010.08.29. 11:53:01

@molnibalage: Bocsi tahókám, majd ha emberi szinten tudsz kommunikálni, akkor gyere vissza, addig neked tényleg a MÁV kell, csak nem a másodosztály, hanem a marhavagon!
Ha elolvasnád a hozzászólásokat, te egysejtű, akkor mindenre megvan a válasz! Ezzel a szinttel és stílussal menj a nacikhaza blogra. Ott vannak ilyen türhők. Sikerült egy szép bizonyítványt kiállítanod magadról. Gondolom az iskolában nem kaphattál olyat. Kár, pedig a szövegértés fontos dolog, mert úgy lehet vitatkozni, ha egyről beszélünk és az egyik megérti, amit a másik mond. Mivel te egy seggfej vagy, és a seggen nincsen fül, így ez reménytelen, de azért elmondom darabonként! Figyelj, hátha ragad rád valami (ma ilyen türelmes napom van)

>: Aha. Amortizációs költség, adók, biztosítés és apáfasza az hol van az árban?
Akinek meg nincs autója, az rohadjon meg?

vviktor 2010.08.28. 11:57:58 nézd meg ezt, szerintem itt sok minden benne van. Előbb olvass, aztán ugass bele a dologba! Ha nem érted, kérdezz!

>Egy öfős családban legyen 5 autó, ha 5-en ötefele mennének? Akinek 17 év alatti rokona van, az meg üljön ottthon, mert szerinted nem kell vonat?

Mert a vonat is 5 felé visz, mi? Főleg egy kis faluból, ahol hetente 1 közlekedik. És megint nem erről volt szó, de hiába magyaráznám. Ismét olvass, de érts is. Tudod aki néz, az nem biztos, hogy lát!

>Kömyörgöm nézzál már szét az utakon te szerencsétlen. Egy áltagos napon mikor látsz olyat, hogy 2-nél többen ülnek egy autóban?

Anyádat hívd így, aki a világraszart feleslegesen, te abortuszmaradék!
Egyébként mi köze az elméleti hatékonyságnak a gyakorlathoz?
A te szinteden: Ki a fasztot érdekű, hogy hányan vannak az ótóban, mikó 5-en is űhetnének benne...?

>Pár százer Ft. Aha. Azt az első balestben meghalok, mert olyan szar állapotban van a járgány...

Akkor ne menj sehova, mert meghalhatsz akár gyalog is, vagy rád esik a műhold, sőt, vizet se igyál, meg kaját se egyél, mert meghalhatsz mérgezéstől, vagy fulladástól, sőt ezt a blogot se olvasd, mert itt meg szívrohamban halhatsz meg! Bár nem tudom mikor járna jobban a társadalom...

>Nekem meg egyébként kurvára nincs kedvem vezetni a magyar utakon, mert olyan a közlekedési morál...

Mert te a stílusoddal, meg az intelligenciáddal mennyit javítanál a közlekedési morálon...
Tetszik, amikor a kurva panaszkodik, hogy meg lett baszva! A közlekedési morál az olyan parasztok miatt szar, mint amilyen te vagy.
Te akkora patkány vagy, hogy neked nem lenne szükséges kimenned az emberek közé, maradj csak meg a magad, és az állatok szintjén!

Elnézést a többiektől, de sajnos le kellett mennem síkagyú barátunk szintjére, hogy villanyt kapcsoljak a sötétségben! Bár amilyen a fényelnyelő képessége szerintem reménytelen!

vviktor 2010.08.29. 12:03:19

@molnibalage:

Figyelj hülyegyerek! A casco azért van, hogy amit a saját balfaszságoddal okozol, azt fizeti, esetleg a lopást, de a 300 ezres szart a kutya nem akarja ellopni.
Amikor más megy neked, azt a kötelező biztosítás rendezi! Látod, milyen ostoba vagy?

A műszakiztatásról annyit, hogy pl a belinkelt autó műszakival rendelkezik, és egy 20 éves autó is meg tud felelni a műszaki követelményeknek. Csak nézz körbe mondjuk a hasznaltauto.hu-n. Ott vannak leműszakiztatott megfelelő állapotú autók is. De azok biztos tündérmesék.

Olvasd el először a korábbi kommenteket, vagy húzz el innen a büdös picsába, de itt ne kelljen már elmagyarázni mindent a te szinteden!
Neked haverom fájhat az élet ennyi ésszel! Én felkötném magam a helyedben, bár te még ahhoz is hülye lehetsz!

2010.08.29. 12:17:24

@vviktor: "attól még ha tele van az az autó, még mindig olcsóbb, mint a vonat. A vita itt erről megy, nem arról, hogy hányan ülnek az autóban."
Akkor most csak én vagyok helikopter? Ha tele van az autó olcsóbb mint a vonat. Eddig tiszta sor. Csakhogy a magyar utakon gyakorlatilag nincs olyan autó ami tele lenne.

vviktor 2010.08.29. 12:18:55

nem tudom, hogy ez előző hozzászólásom elment-e és csak késik, vagy túl sok trágár szóval illettem ezt a molnibalage-nak nevezett valamit, ezért még egyszer összefoglalom röviden:

Casco: A casco arra van, ha te vagy balfasz, és nem a másik, illetve a lopásra, de egy 300 ezres szart a kutya sem akar ellopni. Ha a másik megy neked, akkor a kötelező fizet.
Legalább tudnád, hogy miről beszélsz, haver!

A műszakiztatás: nézz körül a hasznaltauto.hu-n. ott vannak műszakiztatott autók 300-ért, de biztos csak tündérmese.
Röviden, ami a lényeg! Olvasd el először a korábbi kommenteket, és utána ugass bele az emberek dolgába te tetves kutya!
Bár hiába olvasnád, akkor sem értenéd, szóval kotródj az emberek közül a büdös picsába a primitív stílusoddal! Csaholj a Mónika-show-ra!
Neked ennyi aggyal, aztán fájhat az élet!

vviktor 2010.08.29. 12:41:54

@Bermuda: itt a lehetőségekről van szó, nem arról, hogy mi a valóság.
Én csak azt állítom, hogyha több (minimum 2) ember megy ugyanoda, ugyanakkor többször, akkor jobban megéri az autó, mint a vonat. És nem azt mondtam, hogy jelenleg a magyar utakon a legtöbb autós egyedül autózik, és azoknak olcsóbb így, mintha vonattal mennének. Ezt sosem állítottam. Az az ő dolguk.
Én azt kezdtem el számolgatni, hogy pl aki bejárós és mondjuk a felesége is, annak jobban megérné beruházni egy autóra, mint vonattal beutazni a munkahelyére, az egyéb, autó által nyújtott pozitívumoktól eltekintve. Az, hogy utána ő már egyedül pöffeszkedik az autóban, az már az ő dolga. Az, hogy adott, nem is biztos, hogy különleges körülmények között még akár egyedül is lehet olcsóbb, mint a tömegközlekedés, azt is fenntartom. Persze azt, hogy minden esetben gazdaságosabb az autó, mint a BKV, azt sehol nem is állítottam, de az én gondolatmenetem alapján többször gazdaságosabb (átlagos esetekben), mint amikor nem. Erre ugrottak nekem, hogy de amikor a vasútállomáson lakom, és én vagyok kaller, és pont a másik vasútállomásra megyek ingyenjeggyel, akkor olcsóbb a vasút, mint a 6 milliós autó. Valóban.
És a gazdaságosságból, illetve a kötött és kedvezőtlen feltételekből arra következtetek, hogy még veszteségesebb lesz a tömegközlekedés az apadó utasszám miatt, hiába éli reneszánszát. Ennyi volt a felvetésem. Szóval nem vagy helikopter!

És látom, hogy elment a korábbi kommentem is, bocsi a duplázásért, de nálam nem jelenítette meg!

Samott 2010.08.29. 13:36:38

Annyira felesleges ez a vita, akinek van autoja, annak eszebe se jut meg egyszer a vasuttal szopatni magat (igy nincs is ralatasa milyen ma a vasut), akinek meg csak a vasut elerheto, nem fogja ezt megerteni. Felesleges itt kilometerkoltseget meg idot nezni... kenyelmesebb, kiszamithatobb, nem kell masokhoz alkalmazkodni. En az agglomeraciobol ingazom, elmegyek a metroig es onnet metro+villamos a munkahelyemre. Mert munkaba menet meg hazafele igy akkor indulok amikor kedvem tartja, nem kell buszmegalloban, vasutallomason varakozni (meg persze odajutni illetve onnet hazakeveredni). A metro, villamos meg max 3 percenkent jar, nem kell a dugoban szopni. Mindenhol azt hasznalom, ami esszerubb.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 13:42:22

@vviktor: Látod milyen szép tükröt mutatok? Csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy mennyire nevetséges a vasút ellenességed...

Természetesen nem vagyok az autó ellen hiszen én is használom - bár kombinálva a tömegközlekedésesl, de minimum 2-2,5 milliü emberenek simán lehetne olyan tömegközlekedést létrehozni - Bp és agglomerációja - amivel szemben többnyire nem versenyképes az autó. A vidéki nagyvárosoknál is sanszos ez.

Csak ehhez nem a mai MÁV, kormányzai hozzállás és demszky, hagyó félék kellenének...

Horizont 2010.08.29. 13:46:29

@Samott:
A vita soha nem felesleges ha az kulturált lenne. Igazad van akinek autója van az nem fog vonatra ülni. Nem is ez itt a probléma szerintem. Inkább az, hogy akinek autója van és nem hajlandó abból kiszállni legyen már egy kis bele érzőképessége azok felé akiknek nincs autója vagy van autója de nem tudja használni. Vagy dicsérje meg azokat akiknek van autója, használni is tudja de ésszel csinálja és kiszáll belőle néha. Mint te is. És itt van a másik probléma. Ahogy te gondolkozol és használod az autód na az is ritka. Mert egész egyszerűen nem száll ki az autóból, elmegy egész a melóhelyéig, sőt ha tehetné a liftajtóig, vagy az irodája ajtajáig. És minden áldott nap araszolgat órákig és szidja az összes autóst aki miatt dugó van:))) Más kérdés, hogy a hazai tömegközlekedést feltuningolhatnák. Bár sokan vannak akik akkor se szállnának ki az autójukból. Inkább lemond bármi másról és akkor is megtankol, akármennyi az üzemanyag ára.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 14:51:27

@gtigram: Nem, ehhez valakinek meg kéne mozdulni :D

Hogy ki hőzöngött : bocs :(

@charlie: "egészségügy? tudod mennyibe van évente az, hogy a különböző közúti sérülteket ellátják, plusz addig nem tudnak dolgozni?"
Ezen lehetne rugózni, de sztem a lehúzás bőven fedezi ezt. Egyébként mindenki fizet TB-t, az autós is. Na persze ha fizet.

@Samott: Metro, villamos nem sok helyen van az országban.
Mondjuk én sem megyek autóval, ha nem muszáj. Van gyalog, meg így nyáron bringa is.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 14:52:39

@vviktor: "És nem azt mondtam, hogy jelenleg a magyar utakon a legtöbb autós egyedül autózik, és azoknak olcsóbb így, mintha vonattal mennének. "
De az a baj, hogy sokszor még így is olcsóbb... Vagy nem drágább annyival, hogy megérje a cumit.

vviktor 2010.08.29. 15:28:51

@Samott: neked teljesen igazad van, mert a te bejárásodra tökéletes alternatívát biztosít a metró és a villamos. De ez CSAK BP. Nem mindenki ott dolgozik, és az agglomerációban él. Pl a te esetedben én sem tennék másképp, viszont pl egy építésvezetőt megnéznék, hogy metróval viszi ki a szintezőműszert, meg a szerszámokat, és az egyéb iratokat, a hiánypótló építőanyaggal együtt a Tiszatöcskölősi építkezésre, és utána kiugrik a tüzépre megrendelni a másik építkezéshez az anyagot, majd berohanni a Pest melletti irodába a számlákat leadni, és utána stb...
Nyilván sokszor, sok helyütt tökéletes megoldást jelent a tömegközlekedés, meg a bicikli, de nem mindig.

@molnibalage: nem, nem látom a tükröt. Mennyire nevetséges egy olyan feneketlen pénznyelő ellen szót emelni, ami a jelenlegi állás szerint SOHA nem lesz nyereséges. Több alternatíva van a vasútra (busz, autó, bicikli, kenguru), ami fényévekkel kedvezőbb, mint a jelenlegi szar.
A budapesti tömegközlekedést ne keverjétek bele a vasút problémájába, mert nem annak az alternatívája. Pest meg egy külön téma, de ne állami pénzből finanszírozzák pl a BKV-t sem, mint a MÁV-ot, hanem a pestiek pénzéből. Érdekes: a Vértes volánt nem akarják megmenteni állami pénzből. Miért is?

@Horizont: Kiszállok én is az autóból, ha van jobb alternatíva. Pl amikor nyaralni megyek .... repülővel. Bár jobban szeretem ebben az esetben is a közelebbi nyaralásokat, mert oda saját autóval megyek, és nem kell autót bérelnem a szabadságom (kötetlenségem) miatt, annyi cuccot viszek, ami belefér, és utazás alatt ihatok üdítőt, mert nem veszik el tőlem, és még mindig olcsóbbnak találom mindegyiknél. A kényelemről nem is beszélve. Lehet, hogy szerintetek sokba kerül nekem a "szabadságom" de amíg megtehetem, hogy akkor megyek és oda ahova akarok és nem akkor amikor, és ahova visznek, addig ez nálam így marad.
Én nem nézem le azokat, akik másképp közlekednek, mert nekik az a megoldás a jó. Samott is azért teszi le az autóját, mert neki JOBB metróval továbbmenni, nem azért mert hűde környezettudatos, vagy mert annyira imád metrózni. Azt kéne megtalálni amikor több embernek lesz jobb tömegközlekedni, mint az autóval menni. És a legtöbb embernél ez a pénztárcája körül keresendő, ha a minőség már közel egyforma. Akinél nem, az meg nem fogja a kényelmét feladni semmiért sem.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 15:38:52

@vviktor: "nem nézem le azokat, akik másképp közlekednek, mert nekik az a megoldás a jó. "
Nem minenkinek, aki vonatozik, annak lehet, hogy valamiért nincs pénze másra. Bár bringa esetén nem ilyen egyértelmű. De az a lényeg, hogy van, aki nem feltétlen jár autóval a WC-re is, és ez lenne a helyes.

Kicsit Karcos 2010.08.29. 15:41:03

Csak egy gondolat. Mindig örömmel olvasom azokat a hozzászólásokat, miszerint a Nagy Nyugaton mégabankárokisöltönyben metróval meg busszal járnak, sőt autójuk sincs. Azoknak mondanám, hogy Magyarország lakosságának egyhatoda él olyan helyen, ahol nem lehet autóval normálisan közlekedni, a többi helyen nyugodtan tud autókázni az, aki fenn tudja azt tartani.

Én az áruszállítást nyomatnám át a vasútra, nem a zembereket. 2010-ben sem az autó, sem a "bunkofon" nem arcolás meg luxuskodás, hanem ugyanolyan használati tárgy, mint a hűtőgép. 15 évesen robogóval jártam iskolába, és ezt - Budapestet kivéve, ami még egyszer mondom, egy törpe kisebbséget jelent országos szinten - szinte bármelyik vidéki városban vagy faluban meg lehet tenni. Nem is baj az, ha gyerekként megtanulnak közlekedni a népek, 8-10 évesen már nem volt olyan zuga a városomnak, ahová ne bicikliztem volna már el sokszor.

Nem akkor lesz itt jó közlekedés, ha féltünk tőle mindenkit, hanem éppen ellenkezőleg, ha bátorítjuk rá az embereket, és megteremtjük a feltételeit, pl. a közlekedési ismeretek 1%-át tükröző jogosítványt nem több hónapos procedúra végén adjuk oda, a rendőrség nem a közlekedést tekinti a bűnözés melegágyának, meg ilyenek.

Kicsit offos is lett.

vviktor 2010.08.29. 16:07:19

@ColT: ezt nem látják be a vasútpártiak. És akkor nem számoljuk hozzá, hogy a MÁV viszi a kormánytól a rengeteg pénzt a finanszírozással, és a hitelekkel, az autósok meg nem is keveset fizetnek be a kasszába.
Csak azt kéne átgondolni, hogy egy autós minél többet autózik drágán (és még mindig majdnem olcsóbban, mint a vasúttal), annál több "hasznot" termel az államnak, míg a vas-utas minél többet utazgat, annál többet húz ki az adófizetők zsebéből.
Tehát az autónál az autózó fizet mindent, a vonatnál fizet az utas, és még az állam, tehát az állampolgár is. Érdemes lenne így kiszámolni a ft/km/fő-t az autónál, és a vonatnál.
Akkor melyik a hatékonyabb? A drága, és ennek ellenére veszteséget termelő vagon, vagy a drága, és nyereséget termelő autó?

vviktor 2010.08.29. 16:14:42

@Kicsit Karcos: én azért a szerencsés nyugaton is belefutottam nem egy db több órás dugóba, és ott a 7-8 sávos elkerülőn is megáll munkakezdéskor a forgalom, ugyanúgy, mint itthon. Csak ott biztos a proli áll az autópályán, a bankigazgató meg tuti robog a metrón.

Az árufuvarozást tényleg jobban meg is éri vasúton, mint láthatjuk is.
A cargo nyereséges, és olcsó is. Működik is! Privatizálták is!
Nem mindegy, hogy ugyanaz a mozdony, ugyanazzal a költséggel több ezer tonnát visz el, vagy pár utast plusz költségekkel (kaller, jegyeladás, takarító, állomásokon megállni, elindulni, stb.)
Itt a különbség.

Horizont 2010.08.29. 16:16:58

@vviktor:
Az a baj, hogy leragadtál ennél az átszámítósdinál:) Kinek mennyi, hogy jön ki forintra, megéri nem éri, melyik olcsóbb melyik drágább? Oké biztos így is van. Csak azt hagyod ki a "számításaidból", hogy sokan élnek köztünk úgy, hogy felesleges számolgatnia mert nincs választási lehetősége!

vviktor 2010.08.29. 16:31:52

@Horizont: én pont akkor számolgatok, amikor úgy vagyok, hogy be kell osztani. És választási lehetőség mindig van, maximum kevesebb, szűkebb. Ezért nem egy 5 milliós autót hoztam fel alternatívaként, hanem egy "elérhető" vasat.
Most az országnak is a jelen helyzetben számolgatnia kéne, hogy mi éri meg, és mi nem. Ha habzsi-dőzsi lenne, akkor senkit nem érdekelne egy veszteséges MÁV, vagy BKV, mert belefér. De a jelen helyzetben, igenis minden FT-ot át kell (kéne) számolni mindenkinek.

Horizont 2010.08.29. 16:39:47

@vviktor:
Egyénre gondoltam kivételesen nem állambácsira:)
Bár róla lehetne legtöbbet beszélni (szidni)
Élnek kis hazánkban olyan emberek is:
1. akiknek nincs jogosítványa
2. akinek nincs autója
3. zsákfaluban él ahol max. 2 busz van naponta
4. olyan helyen él ahol nincs busz csak a vonat áll meg (nem az expressz)
5. pénze nem sok de azért szeretne "kitekinteni" a lakóhelyéből
Ezek hihetetlen kategóriák?

esef 2010.08.29. 16:51:05

@vviktor:
Akkor ha annyira bele akarunk menni az adatokba, akkor ajánlom figyelmedbe a Daihatsu Charade (egyébként legendás) turbódízelét kb.'83-ból. 1000cm3 és a gyakorlatban alig kért többet 3 liternél. Számolj utána, hogy ezt a japánok hány éve meg tudták oldani élőben, aztán utána verd a melled a svéd autód francia dízelének katalógusadatára... Ugyanezt eljátszották a franciák a Citroen AX/Saxo dízelével, majd az Opel is a sima mezei szívódízellel - Kadett, Astra, Vectra - és a VW csoport is az 1.6/1.9 szívódízellel. (Mind több mint 20 éve...) Na ennyit a Volvo 4 literéről... Nekem benzines van és a V40-hez képest -ültem olyanban is, van személyes tapasztalat - az egy hodály. A vicc, hogy a 7l/100km ellenére is olcsóbb egy Bp-Pécs-Bp két személyre, mint vonattal...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 16:56:14

A főváros és 60 km-es vonzáskörzete nem váltasztható szét. Márpedig akkor a MÁV és BKV sem...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 17:10:55

@Kicsit Karcos: Örülök, hogy neked volt pézed robogóra 15 évesen. És szeritned ez az áltag?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 17:12:30

@Horizont: Ámen. Mintha egy millionos azt számolná, hogy melyik magárepcsije a gazdaságos. Akinek nincs autóra és nem tellik rá, annak meg kall valami...

kacsa! 2010.08.29. 17:51:38

Istenem de jó hogy nem szálltam be a csörtébe... Több kommentet nem is olvasok el.
Gyertek elsőzni a következő poszthoz!!! :D

charlie 2010.08.29. 18:28:55

@ColT: maradjunk a realitásoknál, a dolgozók majd fele minimálbérre van bejelentve...

2010.08.29. 19:12:25

Legalább közölték, hogy változás lesz. tavaly decemberben szó nélkül szüntették be a frankfurti járatot, nem jár már a hamburgi sem (az éjszakai), a müncheni még jár, teltházzal, de azt hallottam azt is meg akarják szüntetni.
Miért? Hát csak.

Kicsit Karcos 2010.08.29. 19:24:45

@molnibalage: nem tudom, mi az átlag, a legutolsó robogómat 40 ezer forintért vettem. Remélem viszont, hogy nem jössz 5 percen belül azzal, hogy biciklizzenek az emberek, mert a bicikli árát már én fogom saját kezűleg átszámolni lélegeztetőgépbe:)

Ja nem volt ABS a robogón, sem 8 légzsák (ebből 3 a gyalogosoknak), meg 7+1-es hangrendszer, ez csak egy olyan kis százéves szutyok volt, mint a 300 ezres autók. Beindult, amikor indítottam, meg elvitt oda, ahová mentem, oszt jónapot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.29. 19:30:21

@charlie: Ez már a rendszer egy mási problemája! De elég súlyos.

vviktor 2010.08.29. 21:23:56

@esef: Kicsit félreértettél, de nem baj. Megszoktam, de menjünk sorban.
Nem vertem a mellem, hanem volt egy olyan hozzászólás, -ha te is tudnád, hogy mit írtál korábban ( esef 2010.08.28. 22:17:05 @vviktor: 4 liter gázolajat fogyaszt városon kívül, de hány km-en? Mert nem 100-on az biztos... ), ahol kétségbe vontad a 4l-es fogyasztást... most meg megerősíted? ej-ej... logika 1-es. Leülhetsz!
A másik, hogy nem ugyanaz egy 700 kilós kutyaólból (charade) kihozni a 4 l-es fogyasztást, vagy egy 1350 kilósból, légkondit üzemeltetve 4 személlyel. Ennek ellenére a japánok előtt le a kalappal, de te döntsd már el, hogy mit akarsz, és miről beszélsz! Sőt tudok olyan robogóról, ami 1 litert eszik. igaz 20 km-en.

@Horizont:
Világos, hogy élnek ilyen emberek is ebben a kis országban, de a MÁV 1 éves állami támogatásából az
1: összes embernek kifizetjük a jogosítványát
2: veszünk egy 300 ezres autót
3:kivágjuk a zsák alját, vagy sűrítjük a buszjáratokat
4: betereljük a buszokat
5: befizetjük Budapest Sightseeingre.

Vagy az össze ilyen embert a Váci utcába egy új építésű lakóparkba tudnánk elhelyezni ha akarja, ha nem..
És utána nem lenne több máv-költség, sőt az 1-es, meg a 2-es pontban szereplő emberek még nettó befizetők is lenének az államnál. És kevesebb vonatbaleset lenne, így a kórházakban is több hely maradna, meg a temetőkben is.
Jó ez hülyeség, de remélem érted (mástól nem várom el) az anomáliát a két "érték" között.
Fenntartani egy folyamatosan nagyon veszteséges üzletágat, vagy alternatívát kidolgozni ami jelenleg többe kerül, de hosszútávon nyereséges.
Én a nyereséget választom, bár olyan hülyeségeket követek el néha, hogy Volvo-t veszek Charade helyett. Mindegy. Én bukom be. Csak az a baj, hogy a MÁV-ot is én (is) fizetem, pedig azt nem akarom bebukni, mint a Volvo-mat.

@molnibalage: ??? Miért is? Hogy jött ki ez a 60 km? Ezt nem értem..Onnan járnak Pestre dolgozni? Akkor miért nem 60km-re mennek a BKV buszok? Akkor az Alba-Volánt is vedd bele, mert az csak 56 km. Meg még pár várost.

Akinek nincs pénze robogóra, az hogy veszi meg a bérletet? Vagy csak a 150 ezer ft feletti robogó a robogó, ahogy a 300 ezres autó nem autó, hanem egy szar?? Simpsonnal is lehet kezdeni, nem kell egyből a legtutibb. Ezért vették meg a trabantosok, meg a wartburgosok a Suzukikat hitelre, most meg szívják, mert kimaradt egy-két lépcső mindenhonnan. A létrán fel kell mászni, és nem felugrani a harmadikra.
És látod? Aki egyesével szedi a létrafokokat, az előrébb jut (pl karcos), akinek meg a 300 ezres autó nem jó, az jár vonattal továbbra is, vagy megveszi hitelre a Suzukit, aztán felcsavarodik a fára, mert nem úgy kell vezetni, mint a trabit, vagy visszaveszi a bank, mert emberünk nem érte fel ésszel és anyagilag, és visszaesik a létra aljára. Arra van pénzünk, amire akarjuk (bizonyos szintig). Ha cigire van havi 20 ezer ft-unk, akkor a robogóra is lenne (tisztelet a kivételnek).
A milliomos azért lett milliomos, mert (legtöbb esetben) számolgatott, hogy mi éri meg neki. Nincs az a pénz, amit ne lehetne elverni, elbaszni. Ahhoz, hogy valaki milliomos legyen kell intelligencia is. Nézd meg, amikor egy egyszerű ember nyer horribilis összegeket mondjuk a lottón... Mire megy vele? Pár év, és ugyanolyan földönfutó lesz, mint a nyeremény előtt volt. Az ilyen primitívek miatt találták ki Amerikában, hogy apránként adják oda a birkának a nyereményt!

turcsány karcsi elvtárs 2010.08.29. 22:37:03

@vviktor: te ilyen bérkommentelő lehetsz.
ki fizet? maszek buszos cég, az mszp, a moszad vagy a volvo?

Kicsit Karcos 2010.08.29. 22:38:30

@vviktor:

"Ha cigire van havi 20 ezer ft-unk, akkor a robogóra is lenne"

Havi 5-6 ezer forintból ki lehet hozni a dohányzást vágott dohányból, ami legalább olyan minőségű, mint amit beletesznek a zábécében kapható cigikbe. Akinek van pénze dobozos cigire, annak van pénze robogóra is, na nem 2 milliósra, mert ahhoz 7 évig kellene cigi helyett cigit szívni, de egy 40 ezres robogó 3 hónap "lemondással" elérhető, utána már elég csak huszadika után sodorgatni a cigit, hogy ki tudd fizetni a fogyasztását (a biztosítás meg egy évre kb. 2 ezer forint).

turcsány karcsi elvtárs 2010.08.29. 22:43:14

@vviktor: ott a különbség, h téged a fajtikák benyomtak vmi zsíros állásba és a többiekre szartok nagyívben. ezért utálnak titket, ott csücsültök minden magas pozícióban, de szociális érzék 0.

meg mi az hogy nem éri meg a személyszállítás? a franciáknak, németeknek megéri?
valami oka csak van hogy hülyeségeket írkálsz folyton és nem tudsz kitérni a tévképzeteidből

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.29. 22:43:30

@vviktor:

"??? Miért is? Hogy jött ki ez a 60 km? Ezt nem értem..Onnan járnak Pestre dolgozni?"

Hajajj. Messzebről is. Fater munkatársa Szolnokról jár fel Pestre naponta. Mázlija, hogy a lakása és a cég pár perc séta a vasútállomástól.

Ahol én dogozik ott kb. 60 km-ről jár be a legtávolabbi versenyző.

--------------

"Akkor miért nem 60km-re mennek a BKV buszok?"

Szó sem volt ilyesmiről. Arról van szó, hogy fel kellene ismerni végre az elővárosi közlekedési rendszer szükségességét. Abba pedig a MÁV is kell.

"Akinek nincs pénze robogóra, az hogy veszi meg a bérletet? Vagy csak a 150 ezer ft feletti robogó a robogó, ahogy a 300 ezres autó nem autó, hanem egy szar??"

Igen, sajnos többnyira azok. Amit az olcsó áron nyersz, azt elveszted a szar fogyasztáson és ócska műszaki állapoton. Lehet jó állapotú öreg autót venni, de azt nem ennyiért adják, mert nem ennyit ér...

"Simpsonnal is lehet kezdeni, nem kell egyből a legtutibb."

Az elmúlt 5-6 évben láttam kb. 4-5 ilyen motort. Gonodlom, hogy csak példának akarod felhozni, de egyszerűen elfogytak ezek a járgányok. Én legalábbis nem látok ilyet.

----------

"És látod? Aki egyesével szedi a létrafokokat, az előrébb jut (pl karcos), akinek meg a 300 ezres autó nem jó, az jár vonattal továbbra is, vagy megveszi hitelre a Suzukit, aztán felcsavarodik a fára, mert nem úgy kell vezetni, mint a trabit, vagy visszaveszi a bank, mert emberünk nem érte fel ésszel és anyagilag, és visszaesik a létra aljára. Arra van pénzünk, amire akarjuk (bizonyos szintig). "

Itt egy akkora logikai bukfenc van, hogy rögönöm kell. Szerinted az a 300k-s használt autó pehelysúlyú? Milyen lépcsőfok? Max. a kor és állapot terén van, de egy Trabihoz képest minden egy bikaerős gép... Kevered az életkort az árral és a teljesítménnyel. Zseniális...

A maradékra nem nagyon tudok reagálni. Ne dohányoztam soha és nem is lóttózok.

Kicsit Karcos 2010.08.29. 22:52:42

@turcsány karcsi elvtárs:

Pedig nem mond hülyeségeket, én legfeljebb a stílusát tudnám kritizálni, de azzal ritkán foglalkozom, ha amúgy a mondanivalóval nincs alapvető gondom.

Idézem fentebbről magam (a keresést frissítettem, mert lejárt - ez is le fog holnap):

Köln-Dortmund útitárskereső, kb. 100 km, 22 találat:

www.mitfahrgelegenheit.de/mitfahrzentrale/K%C3%B6ln/Dortmund.html?city_from=179&radius_from=0&city_to=67&radius_to=0&date=date&day=28&month=08&year=2010&tolerance=0&

Budapest-Kecskemét, kb. 100 km., 0 találat:

http://www.kenguru.hu/?p=aktualis_utak

Ez a különbség nem a hülye kormány miatt van. Meg kell tanulni úgy takarékoskodni, hogy az ne menjen a minőség rovására. A németek ebben verhetetlenek.

Kicsit Karcos 2010.08.29. 23:06:24

@molnibalage:

Látom, még mindig nem hiszel a 300 ezres autóban.

www.hasznaltauto.hu/auto/volkswagen/golf_ii/volkswagen_golf_ii-3678116

Én ezt majdnem látatlanban meg merném venni, igaz, a vételáron felül egy ötvenessel azért még érdemes számolni a vétel utáni első szervizre.

A fogyasztást hagyjuk szerintem, egymillió forintot az életben meg nem spórolsz a jó fogyasztáson, ha nem állandó munkaeszközöd az autó. 8 helyett 6-os fogyasztást akarsz? Akkor 100km-en spórolsz 700 forintot, 150 ezer kilométer alatt vissza is jön a milliód (ez 15 év az átlagautósnak).

turcsány karcsi elvtárs 2010.08.29. 23:07:01

@Kicsit Karcos: okosan kell csinálni szó se róla, de emberünk mi mellett kardoskodik? bezárni mindent, fölszedni a sineket, behinteni sóval, azt szevasztok, nekem úgyis van VOLVÓM. neked meg nincs, tehát lácdohányos vagy és alkoholista.

azért ezt így ebben a formában ne...

ott volt az az eset amikor az egyik nagytudású azt hazudta, h osztrákoknál is zárnak be vonalakat
(a valóságban persze még nyitottak is). aztán ugye az osztrákok cáfolták, sőt felajánlották, h szivesen fogadnak magyar delegációt és megmutatják náluk milyen a vasút. érdekes módon nem éltek vele, mert nem is cél, h itt bármi normálisan működjön.

egy a fontos :lopni

Kicsit Karcos 2010.08.29. 23:24:17

@turcsány karcsi elvtárs: nem láttam, hogy vonalbezárás mellett kardoskodott volna, szerintem az autóval történő társas utazás mellett érvelt, hogy olcsóbb és komfortosabb a vonatozásnál, amiben igaza is van. Nálunk is így van ez, meg más országokban is.

Én a RoLát nyomatnám ezerrel, és a RoLa által lefedett útirányokban a tranzitot rákényszeríteném a sínekre. Ez megtérül útjavításban, haladási átlagsebességben, biztonságban, levegőszennyezettségben, plusz a fuvarozóknak rezsiben, sebességben, kiszámíthatóságban. A vonat ma már nem ugyanaz, mint 100 éve volt. Átlényegült a szerepe. Személyszállításra már csak a nagy forgalmú vonalakon éri meg. 30 főre olcsóbb egy buszt beállítani. A vonalbezárásokkal nem az volt a gond, hogy bezárták, hanem hogy onnantól az adott településeken megszűnt a "tömeg"közlekedés, ami viszont nem engedhető meg.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.30. 04:58:14

@molnibalage: Pécsre az egyik cég még Kaposvárról is buszoztatott melósokat. Meg a környékbeli falvakból. Bérelt buszokkal. Mondjuk ez mostanában kezd megszűnni, mert kissé sokba' volt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.30. 05:02:49

@Kicsit Karcos: Leginkább meg egyáltalán nem kell dohányozin. Több pénzed marad sörre. Meg nem leszel annyira szétcsapva minden reggel.

vviktor 2010.08.30. 10:42:52

Köszönöm Karcos!

Kicsit elfogy a türelmem, amikor olyanokkal kell vitatkoznom, akik nem hogy a sorok között, de még a sorokat sem tudják elolvasni. Nem tudom, hogy nem fogalmaztam elég érthetően, vagy a számok, betűk hazudnak? Igaz nem mindig úgy magyaráztam, hogy egy 5 éves is megértse, de nem gondoltam, hogy ide ennyi funkcionális analfabéta jár.
Olyanokkal meg végképp nem tudok mit kezdeni, aki több belinkelt használtautós linkre (mert én is linkeltem, de olyan nem létezik) még mindig azt mondja, hogy tündérmese. Ilyen érvek és az ellen, hogy olyanokat a tollamba adnak, amit sehol sem írtam elég nehéz védekezni. Most jöttem rá, hogy nehéz lehet a politikusoknak:)))
Amikor én alternatívákat kínálok a vasútra, amivel MINDENKI jobban jár (állam, utas, adófizetők), akkor személyes sértésnek veszik:))))

@turcsány karcsi elvtárs: :) Ha így lenne, akkor nem igyekeznék megmutatni az olyan jómunkáselvtársaknak, mint te a helyes utat, ahogy pl én csináltam. De te (ti) azért maradtok meg azon a szinten, mert ilyen ostoba a felfogásotok, és nem meghallgatjátok az esetleg okosabb tanácsát, hanem benyomták, és útájjuk őket és kész! Ha kivennéd a segged a fejedből, akkor látnád, hogy pont a szociális érzékenységem miatt próbálom itt felnyitni az ilyen seggfejek szemét hogy mi olcsóbb, és hogy érné meg, de te inkább utálkodsz a primitívséged miatt, minthogy belegondolnál, hogy másnak is lehet igaza, és esetleg azért van Volvoja, mert jól csinálja. Egy okos ember tanulna a másik példáján, de te inkább gyűlölködsz! Akkor éld ki magad, és folytasd! Velem nem cseszel ki, mert én jót pöffeszkedek a zsíros állásomban. Egyébként vállalkozásom van, de biztos azt is úgy csinálták helyettem, és továbbra is más csinálja, csak a nyereség nekem csurran-cseppen, mert ilyen az én fajtám.
Az a baj, hogy te és az ilyenek a legrosszabb fajta "nagy"magyar, mert ahelyett, hogy tanulnál belőle, inkább megpróbálod a másikat visszarántani. Miattad ilyen az ország, amit szeretve gyűlölsz! Ne gondolkozz el rajta, mert te úgysem fogod belátni, aki meg érti, annak meg nem kell elgondolkodnia rajta. (igaz Karcos? csak te Úriember vagy, nekem meg nincs olyan diplomáciám, mint neked, vagy csak a türelmem kevesebb.:))

Egyébként nem tudom, hogy a Franciáknál, meg a Németeknél mennyivel támogatja az állam a közösségi közlekedést, de ha támogatja, akkor alapban nem nyereséges. Ennek ellenére lehetséges, hogy nyereséges. Nem tudom.

@molnibalage: Ezért nem értettem a 60km-t. vagy egybe vesszük az egész ország közlekedését, vagy külön-külön. Szerintem köztes megoldás NINCS! Ezért írtam, hogy az AlbaVolánt is akkor oda lehetne csapni.

A motorokra a használtautó 40 ezer alatt 570 találatot dob, és csak Simpsonra 450-et.
És 300 ezres autókra is ad pár használható linket. Igaz nem tökéletesek az autók de használhatók. A többit Karcos elmagyarázta.

A logikai bukfencnél, tényleg nem írtam le egyesével, hogy: az élet minden terén egyesével kell venni a létrafokokat, mert hármasával, hatosával nagyobb a leesés veszélye. Bocsánat, hogy nem voltam szájbarágós, és nem védtem le azt, hogy te kötözködni akarsz, és így forgatod a szavakat.
Akkor menjünk megint sorban, mint az óvodában, de ígérem ez az utolsó.
Ha trabi helyett egyből Suzukit vesz, akkor vagy azért csavarodik fel a fára, mert nincs hozzászokva, hogy megy, vagy azt hiszi, hogy KIT-et (tudod az a fekete tütü a te szinteden lévő sorozatból) vesz, és az majd mindent megold helyette, mert van benne ABS, HFD, GZF, CUB, KGB, stb.
A másik gondolatmenet a gazdasági oldal, hogy akinek trabija volt, azok közül kevés embernek van pénze egyből egy 3,5 milliós Suzukira. Ezért (mivel kimarad egy-két létrafok, pl Wv-golf, használt 300 ezres, és csak a két végletben tud gondolkodni, mint ahogy te is), nem tudja fizetni, és elviszi a bank.
Én ott tévedtem, hogy egy többszörösen összetett mondatot írtam, amit a te processzorod nem tudott feldolgozni, mert nem emeltem ki benne minden csavart, ugyanis feltételeztem, hogy egy átlagember a nyilvánvaló hátteret a sugallatra hozzágondolja.
Most elmagyarázom ezt az utolsó sok betűt a te szinteden.
Azt hittem, hogy egy hülye is megérti, hogy mire gondolok, és nem kell leírnom.

@ColT: Én sem nem dohányzom, sem nem iszom. És a családom sem. Biztos, mert zsidók vagyunk, és ezen is a szart rágjuk, de ezzel havonta minimum 50-60 ezret spórolunk. 1doboz cigi/nap/fő=700 ft. x2x365=500 ezer egy évben csak a cigi. Az egy nekem jó molnibalage-nak, meg esef-nek szar autó .... ÉVENTE!!!!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.08.30. 11:01:05

@Kicsit Karcos: Nem. Van 300'000-es autó. Nem ezt tagadtam. Csak az a mese komoly %, hogy az tényleg annyira jó állapotú, mint aminek leírják.

Külsőre tényleg szép, de ebből honnan tudjam, hogy motorikusan milyen állapotban van? Vagy a hajtáslánc, felfüggesztés, karosszéria, stb.

Azt sem írta oda, hogy hány km van benne.

Tesztvezetésen esetleg lehet ebből megnézni ezt-azt, de nem mindent.

A fogyasztási számaitokat sem értem. A céges új Sokodák is jóval többet esznek a legideálisabb körülmények között is, mint 6 liter. Egy 20 éves autó legaláb 9 l / 100km-et zabál még autópályán is... Tényleg nem jön ki az üa spórolási gond, de azért ne kamuzzunk már a fogyaszátsokkal.

Kicsit Karcos 2010.08.30. 11:39:04

@ColT: :)

@molnibalage: hidd el, árában van ez a Golf, ennyiért tudsz venni olyat, aminek minden fontos része (futómű, fékek, kormány) tökéletesen rendben van, és a perifériák is tűrhetőek. Ha nem pont ez, amit linkeltem, akkor a következő, csak arra figyelj, hogy ne sárga legyen, ne legyen leültetve, a lámpatestek ne hamuszínűek legyenek, és ha lehet, vonóhorog se legyen rajta.

Hogy hány km van az órában, az nem mérvadó, behozatalkor feltekerik, eladáskor meg vissza, nem ez számít. Egy ilyen autó simán elfut félmillió kilométert anélkül, hogy a motorhoz hozzá kellene nyúlni, még magyar utakon is, csak rendszeresen karban kell tartani (kb. 50 ropi / év) és ésszel kell használni. Hidd el, vannak ilyenek. És egy ilyen kocsit valószínűleg nem területi képviselők használnak, 200-250 ezer kilométernél több nem valószínű, hogy van benne valójában, arról nem is beszélve, hogy 100 ezer kilométer normális tulajdonos és sofőr alatt kevésbé basz szét egy autót, mint ha egy hétre kölcsönadod valami huligánnak. Látszik az az autón, hogy kifélék-mifélék használták korábban, és ez az, ami számít.

A fogyasztással sem kamuzok. Egy ilyen Golf nem eszik többet 8 liternél, ha nincs komolyabb műszaki gondja. A fogyasztás nem attól függ, hány éves az autó, hanem pl. a tömegétől (905 kg. a mutatott Golf önsúlya, egy mai hasonló kategóriás autó másfélszer ennyit is nyomhat), vagy attól, hogy 4 vagy 5 gangos a váltója, de én direkt 5-öset mutattam. Vehetsz dízelt is, azok kevesebbet esznek, viszont magasabb karbantartási költséggel számolhatsz, és kockázatosabbak is, jobb eséllyel voltak céges autók. De vehetsz Peugeot 106-ost is, ha mindenképpen fogyasztásra gyúrsz, vagy valami másik kis franciát, azok szégyentelenül keveset fogyasztanak 15-20 évesen is, a mai autókhoz képest is (akár 4l).

vviktor 2010.08.30. 11:40:19

@molnibalage: JÓ!
Akkor igazad van!
Már viszem is a szaromat a kereskedőhöz, és szeptembertől megveszem a MÁV bérletet, mert mindenki mindenkit átbasz, és ez meg csak a mátrix.
Üdv!
Végeztem! Nyertél!
Komolyan ember. Olyan abszurd igényeid vannak. Ha van pénzed megteheted, de ha nincs, akkor nehogymár assistance-ot akarjál egy 300 ezres autóhoz....
Te nem ezen a földön jársz, bazmeg!
Mintha azt akarnád, hogy a parizer ugyanazon az áron 100% bélszínből legyen.
Tényleg baj, hogy bezárt az OPNI!

vviktor 2010.08.30. 11:41:44

JA! És te helikopter vagy!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.30. 11:54:46

@Spiritmonger:

"leginkább az a fontos, hogy akinek nincs pénze személyautóval utazni, az maradjon a seggén, ne az ország másik végébe járjon egyetemre, vagy ha igen, akkor viselje el a tömegközlekedéssel járó szopást a rinyálás helyett "

Hát kérlek, ezt Feri sem mondhatta volna szebben, gratulálok!

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.30. 12:05:53

@vviktor:

Vitázni lehet, de anyázást nem szeretnék még egyszer látni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.30. 16:10:45

@posztcím: Oké, hogy te a rajzfilmsorozaton nőttél fel, de azért az az eredeti regényben nem Willy, hanem Phileas...

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2010.08.30. 16:37:18

@sala:
@Fedor:

Köszi, nem kell bemutatni, régi ismerősöm :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.30. 16:46:54

@Kicsit Karcos: A szétcsapás komoly, a dohányos cimbik egy jobb éjszaka után sokkal szarabbul vannak mint én... Amikor épp nem dohányoznak (néha le akarnak szokni) akkor sokkal kevésbé vannak szarul, mint amikor dohányoznak is.

efi 2010.08.30. 18:06:24

@vviktor:
2010.08.28. 16:47:19
Ezeket kár volt beírnod.
Kiviláglik belőle, hogy fogalmad sincs róla, hogy az autót mivel is hasonlítod össze....
Egyébként sem úgy nézem, hogy veled értenének egyet.

süti beállítások módosítása