Skip to content


       Szűrés lista

Visszaszereztük!

"Visszaszereztük a Molt, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Orbán úgy fogalmazott, a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette, a Mol stratégiai energiavállalat újra magyar kézben van."

Ha a Miniszterelnök Úr ezt mondta, akkor az úgyis van!


És még egy:
"Fellegi elismerte, a magyar kormány nem szívesen lát külföldi befektetőt stratégiailag fontos, meghatározó magyar vállalatban."

Mennyi magyar MOL-tulajdonos ...

Az OMV 2009-ben adta el a  21,2%-os pakkot az oroszoknak 1,4 milliárd euróért, amiért mi most 1,88 milliárd eurót fizettünk.

Jó biznisz ez :)

Ja, mi már tavaly novemberében megírtuk: Oroszország kap a nyugdíjpénzünkből?

A bejegyzés trackback címe:

https://vastagbor.blog.hu/api/trackback/id/tr662929069

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MOL-vásárlás: ez benne volt az apróbetűs részben 2011.05.25. 20:15:12

Kedvenc Orbán Viktor-interjúmból (részletesebb elemzése is van) kiderül, hogy nagy állami vállalatok létesítése a miniszterelnök régi programja. A 2005-ből származó videó egészét érdemes megnézni, mert erről szól, mindenesetre az első percekben nemzeti...

Trackback: Kutas József - AKÁR 2011.05.25. 09:29:11

Az „akár”, szófaját tekintve, kötőszó, s az összetett (választó) mellérendelő mondat tagmondatait köti össze: akár így, akár úgy… Csakhogy a szócska mostanában gyakran kilép szövegkörnyezetéből, és homályos, bár meglehetősen kalandos...

Trackback: Nyílt levél a magyar rezidensekhez 2011.05.25. 09:26:11

 Mélyen tisztelt Papp Magor!Kedves rezidensek!   Olvasom, hogy a Magyar Rezidens Szövetség ultimátumot adott a kormánynak, miszerint ha január 1-jéig nem kapnak nagyjából 300 ezer forint nettó bért, akkor elhagyják az országot.   Err...

Trackback: A tőzsdecápák megint itt köröznek 2011.05.25. 09:13:30

 A tőzsde nagyon veszélyes! Ezt már tudjuk az óta, amióta a magánnyugdíjunk veszélybe került az előző kormány tőzsdézése miatt. Hál’ Istennek a Fidesz kormány megmentette a magánnyugdíjunkat a tőzsdecápák elől! Igaz, azóta le is nyúlta, és e...

Trackback: Selmeczitől a Szurgutig 2011.05.24. 22:26:17

"Visszaszereztük a Molt ... a stratégiai energiavállalat újra magyar kézben van." - adta le a diadaljelentést Orbán Viktor. A Vastagbőr blog elég gyorsan bemutatta, hogy ez nem igaz. A 21 százalékos részvényszerzés után is legalább 60 százal...

Trackback: Főúr! Egyszer élünk! Még egy doboz gyufát! 2011.05.24. 19:17:10

Röpke 800 milliárd Ft elköltéséről döntött ma a kormány. Ez igen. Tudunk élni. 500 milliárd a MOL-nak, 300 milliárd a MÁV-nak, ez a GDP-nek közel 2,9%-a, de mi az nekünk. Ugyan ebből az összegből jelentősen lehetett volna csökkenteni az államadóságot, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kosinva 2011.05.24. 22:15:32

@Viktus: Maga a tagság tényleg nem, de hogy milyen feltételekkel abban Magyarország komolyan segíthet a Horvátországnak. Nálunk is eljátszották az EU-s csatlakozás előtt a már tagországok, hogy valamit valamiért, ha jól tudom.

Viktus 2011.05.24. 22:21:20

@Kosinva:

Jah a munkavállalásban sokban másban nincsen alkudozási alap rögzítve vannak évek óta kvóták stb. azt meg nem hinném a horvát lakosság tömegesen akarna nálunk munkát vállalni, és megrettennének, ha nem engednénk.

uni.korn 2011.05.24. 22:22:51

Mindegy, hogy milyen párt, "beavatáson" is rész kell a politikusoknak, hogy kussoljanak és egy irányba menjenek, aztán utána már csak bábok...

Egy kis infó a beavatásukról : postaimre.euroweb4you.eu/news.php?readmore=2735

Dendrobatidae 2011.05.24. 22:25:31

@Kosinva: Haha, kérjük az INA-t a csatlakozás támogatásáért cserébe... Meg mellé Fiumét egy pár szigettel... Hány éves vagy kismókus?:) A magyar külpolitika szava kb. annyit nyom, mint légyszar a tányér szélén.

Dracon 2011.05.24. 22:32:19

@Dendrobatidae:
Nono ezt azért egy jól táplált rendes emésztéssel rendelkező egészséges légy minden bizonnyal felháborodva kikérné magának.

Kosinva 2011.05.24. 22:34:43

@Dendrobatidae: Na jó azt elismerem, egy kicsit túl ragoztam a témát. Lehet csak azért mert lázba hozott a adótan könyv olvasása. Színes olvasmány, mindenkinek ajánlom. :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.05.24. 22:34:50

@Dracon: "Az oroszok sem tudják mire használni! Nincs osztalék sem! Ez kvázi azt jelenti hogy a pakett értékteremtő ereje NULLA. El kell adni. Mi meg voltunk olyan faszok hogy nem alkudtuk le a felét!"

Annyira nulla volt a pakett értékteremtő ereje, hogy kaszíroztak rajta az oroszok majdnem 500 millió euró tiszta hasznot. Rossz, értéktelen MOL részvény:-)

Egy részvény nemcsak akkor ér sokat, ha osztalékot fizet; ha az osztalékot rendesen visszaforgatják, "fialtatják", az tovább növelheti a részvény árfolyamát.

dr. Aullah 2011.05.24. 22:38:47

OFF:

Sajnálom, de ez annyira mókás :D

index.hu/belfold/2011/05/24/akkor_most_ez_a_ketmillio_vissza_fogja_nekunk_adni/

"k a kért kártérítés töredékét ítélte meg a bíró annak a három roma fiatalembernek, akik tizenegy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban. A bíró az alacsony összeget részben azzal indokolta, hogy nem ártott nekik annyit a börtön, mert a családjukban ez úgyis megszokott dolog, és így nem volt nehéz visszailleszkedniük a környezetükbe szabadulásuk után."

So true...

Dracon 2011.05.24. 22:39:43

@Droli:
Bocs de az oroszok is azért vették meg, amiért az omv is akarta. Vagyis leszarták az osztalékot és mivel nem kapták meg hatalmat ezért számukra a pakett értéktelen lett vagyis annyit ért amennyit a tőzsdén fizetnek érte.
Ha értékes lett volna akkor hiába ment volna ki viktor hogy személyesen szopja le az egész Dumát akkor se kapta volna meg.

Viktus 2011.05.24. 22:39:47

@Droli:

Orbán nagyzolási mániából még többet is adott érte ... annyi értéke volt, mert amúgy nem oszt nem szoroz kinél van a részvény. Adózni így is adózik ...

Dracon 2011.05.24. 22:40:28

@Aullah:
Igaz de ez egy bíró szájából akkor is vérlázító.

dr. Aullah 2011.05.24. 22:44:57

@Aullah: Még csak most értem a végére... egyszerűen... nem tudok erre mit mondani :D Hazudoznak... kérik az elmaradt segélyt, közben a másikat másért is leültették... Nagyszerű cikk.

@Dracon: Egy picit furán hagzik... de amúgy teljesen igaza van.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.05.24. 22:45:55

@Dracon: Ettől függetlenül nem volt rossz volt nekik. Erre akarok utalni, hogy lehet, hogy a magyar államnak is hasonlóan jó bolt lesz. (Lehet az is, hogy nem persze...)

Dracon 2011.05.24. 22:51:15

@Aullah:
Nem is vitatom az igazságát, de azért képzeld magad a helyükbe, és gondold át mit szólnál hozzá ha egy ilyen érvelést vágna a pofádba a tisztelt bíróság.

Hogy inkább örülj az ingyenes állami szállásnak és kosztnak mert odakint a szabadban fizetned kellett volna lakbért és a kaját és ha kirúgnak az állásodból akkor földönfutó lehettél volna.
Idebent a kóterben pedig kitapasztaltad a börtönéletet ami már maga egy nagy nyereség és ha egyszer mégis vissza kell ide jönnöd akkor ez segít a beilleszkedésben.

Mit szólnál egy ilyen indokláshoz?

Viktus 2011.05.24. 22:59:51

@Dracon:

Nem olvastad végig ... állásuk nem volt a fél család ki-be járt a sittre vagy sitten van ... ők is alapban bekerültek volna a rendszerbe. Bár az igaz így elég sok cigányt lehetne a hűvösön tartani megelőzésképpen. :P

Dracon 2011.05.24. 23:05:08

@Viktus:
Olvastam ahogy írtam nem is vitatom hogy jogos a szöveg.
Mindenki teljes joggal ezt elmondhatta volna a két réti négernek. Mindenki kivéve a BIRÓT!
A bíró nem azért ül ott hogy az amúgy egészséges ellenszenvét és igazság érzetét kifejtse a cigóknak, hanem azért hogy amit követelnek - ha meg tudják indokolni a jogosságát - megítélje neki.
Az az érzésem hogy nem volt jobb szövege a bírónak azért mondta ezt. Ez pedig így nagyon zsenge.

Kristl 2011.05.24. 23:14:41

Bocs Zero meg többiek... de szerintem tényleg nem nézitek minden oldalát a vásárlásnak.

Én eddig úgy tudtam, hogy történetesen a Mol kapcsán az volt az egyik fő "probléma" vagy veszély, hogy egy idegen többségi tulajdonos esetén az ország kiszolgáltatottabb lesz, és maga a cég székhelyet is változtathat. Ergo fennállt a veszélye az adójövedelem csökkenésének, és annak hogy a Mol mekkora mértékben fektet be idehaza. (teremt munkahelyet, finanszíroz kutatást.)

A másik probléma, meg az ára annak hogy az oroszok számára ez a plakett tényleg nem ért semmit. Lényegében amióta az övék, ez számunkra folyamatos terhet jelentett és fenyegetettséget. Erősen lehűtve az orosz-magyar kapcsolatokat. Lényegében folyamatosan mérgezve.

Most hogy a történetnek vége, tény ami tény...
-A diplomáciai kapcsolatok erősítése útjából elkerült a legfőbb akadály. Sőt, lehet ez volt a "csomagban" ezért vették meg ilyen drágán. Legalábbis jobb esetben vagy az oroszok adtak még valamit... vagy pedig egyszerűen ez volt a békepuszi.
-A Mol marad(hat) tartósan magyar érdekeltség, és biztosan megkapja az adójövedelmet az állam, talán osztalékot is... (én nem tartom bűnnek ha az állam osztalékból pénzhez jut. Ha a skandinávoknál se gond, akkor hadd ne legyen ez a kapitalizmus halála...)
- A Mol fellélegezhet és/ráadásnak, az állam ekkora köteg részvény birtokában eleve "kérheti" hogy bizonyos fejlesztések itt valósuljanak meg. Azaz a Mol teremtsen munkahelyet és szálljon be a kf-be...
->Akár a régóta óhajtott új, alternatív energiák kiaknázásába is. Elvileg energetikai cégtől ez nem "szokatlan" vállalkozás lenne.

+1 Azért elgondolkodtató, hogy mégis miért volt szükség a vagyonmozgatásra az adórendszer reformálása mellett... Hisz egy "új polgárság" vagy milyen program keretében, ha honi polgároknak dobnak piacra limitált mennyiségű részvénycsomagot... akkor "sokan" jól járhatnak...

Dracon 2011.05.24. 23:32:28

@Kristl:
"+1 Azért elgondolkodtató, hogy mégis miért volt szükség a vagyonmozgatásra az adórendszer reformálása mellett... Hisz egy "új polgárság" vagy milyen program keretében, ha honi polgároknak dobnak piacra limitált mennyiségű részvénycsomagot... akkor "sokan" jól járhatnak...
"
Ebbe azért ne éld bele magad.
A többivel amit írtál nincs is gond ez a cél lehet jó és stratégiai is. Ahogy írtam. De a kivitelezés és az időzítés belpol hatása valamint a kommunikáció az egy kalap szar. Illik viktor patkányhoz.
És én csak annyiban értek veled egyet a békepuszi kapcsán hogy ez inkább csak a tulajnak szól, putyin és viktor ezt most lemutyizta amúgy barátilag.

CDX 2011.05.25. 00:16:25

kiváncsi vagyok annak idején mennyiért privatizálták a mol-t, de lefogadom, hogy sokkal kevesebbért reálértéken, mint amennyit most fizettek. Ez aztán az üzleti érzék, olcsón eladni drágán megvenni! Csak azért, hogy továbbra is szopni tudják a mol csecsét a politikusok és a többi barom. Hülyének néznek és még én tapsoljak hozzá!
Magyarok, mikor lázadtok már fel végre az idióták, dilettánsok, szarfaszúak ellen, akik titeket szipolyoznak, szopatnak már legalább 20 éve?

Megdobbent 2011.05.25. 01:55:21

Tenyleg igaz, hogy matolcsi gallerjan es vitya kopeteben spermanyomokat talaltak es fbi vedelem ala veszik oket? :(

l.x. 2011.05.25. 03:39:35

@asmodean: "mé nem adtuk csak úgy vissza a gonyosz IMF-nek, hogy ehune-e gazdasági szabaccságharc? "

Nem érted ezt: a harcban, amilyen a szabadságharc is, megtévesztő manővereket kell alkalmazni.
Ha egy lépéssel sikerül megtévesztened a hiteleződet, és a választódat, akkor még szabadságbónuszpontokat is kapsz, és nő az szabadságpajzsod energiája.

l.x. 2011.05.25. 03:53:19

@zrobasé: "akkor miért nem Apple részvényeket vettünk ? vagy microsoftot ?"

Hooogyisne, mint valami kaszinózó magánnyugdíjpénztár! A MOL részvények, az más, a zemberek arra attak felhatalmazást.

l.x. 2011.05.25. 04:03:54

@Dracon: "No most hogy megszüntettük ezt a kis pénzt még egy unatkozó nyugdíjbiztosítási bróker is be tudja dönteni a forintot mivel nincs meg az a pénz amivel az MNB az árfolyamot tudná kontrollálni."

Ebből az következik, hogy szűk egy évvel ezelőtti árfolyamnyereséget nem költöttel el teljesen MOL részvényre Kósa és Szijjártó, hanem újra eurót vásárolt belőle.

l.x. 2011.05.25. 04:18:49

@Droli: "lehet, hogy a magyar államnak is hasonlóan jó bolt lesz."

Máshol is folyik szabaccságharc?

kej 2011.05.25. 05:30:32

@Kosinva: Fokozódik a feszültég a horvát pénzügyi felügyelet és a MOL között, miután az előbbi büntető eljárást indított a magyar vállalat, illetve annak „felelős személyei” ellen, piaci befolyásolás vádjával, ami az INA részvények decemberi felvásárlásánál történt a hatóság közleménye szerint. A HANFA, horvát felügyelet tegnap határozatlan időre meghosszabbította az INA részvények kereskedésének felfüggesztését, szintén piaci befolyásolásra hivatkozva. A közlemény nem részletezi, hogy pontosan milyen vádat emel a Mol ellen, a kiadott nyilatkozat annyit hangsúlyoz, hogy a piacbefolyásolás 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetést von maga után, míg a csalásért 1-től 8 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

kitekinto.hu/karpat-medence/2011/05/24/mol_keseredes_horvat_nyar/

csak a tisztánlátás végett

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.25. 06:38:43

Erre azt mondom, muszáj volt.
Persze, hogy a ruszkik befolyásolhassák a magyar piacot... kösz, nem... És egy nyereséges (igaz, egy rohadék banda, de nyereséges) cég igenis, legyen magyar kézben.
Szar üzlet volt, de ez van.

Inkább költsenek erre, mint országzászlóra, meg a vasutas mutyira basszák el a pénzt.

2011.05.25. 06:44:43

Azok a privatizátorok, akik eladták szarér-húgyér a MOL-t, anno, az Antall-kormány idején, még szabadlábon vannak?
Ezek után van bőr a képén Bod Péter Ákos-nak magyarázkodni és mosakodni hogy elkurták?
És ez a muksó tanitja a jövő gazdasági szakembereit ? De ha ő sem tudja, érti, akkor mit tanit?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.25. 06:47:17

@jános515: És a visszaszerzés ellen bárkinek ágálni, miért kell? Pénzbe került, de ezt egyszer muszáj volt megtenni.

@ColT: És mialőtt bárki beszól, azt kihagytam, hogy "legyen magyar kézben" -> többségi tulajdonban, nyilván tudom, hogy nem az egészet vettük meg.

Virág et. 2011.05.25. 07:42:13

@ColT: 500 milliárd okom van, hogy miért ágálok ellene. Az ELV nem rossz, ne érts félre, nem volt jó helyen az oroszoknál az a 21% (nem is örült senki, amikor az OMV eladta nekik). A hangsúly azon van, hogy ennyiért és most biztos ez volt a legbölcsebb lépés? Konkrétan lázadás-közeli állapotok vannak a fegyveres erőknél, államosították a nyugdíjmegtakarításainkat, szűkítik a munkavállalók jogait (munkaidő-kedvezmények, szabadság szabályai, munkarend stb.) és az ország fele rosszabbul járt az "adócsökkentéssel" is. Minden nap azt halljuk mindenhol, hogy romokban az ország, nincs pénz semmire, aztán 500 millió eurós profitot csinálunk a Surgutnak. Mindezt a kizsákmányoló IMF pénzéből - aminek felvétele miatt az előző kormányokat napi szinten támadják, de most azért jól jött az a 2 milliárd euró.

Nem nyugszik bennem a kisördög, hogy ezzel megint az oroszok jártak jól.

Virág et. 2011.05.25. 07:53:56

@ColT: Megfeledkezel a lex Molról, amit még GyF-ék hoztak össze OMV ellen. Az megakadályozta (sikerrel), hogy az OMV vagy az oroszok bármit is befolyásoljanak a maguk részével. Ezért is volt értéktelen a csomag az osztrákoknak és ezért akartak az oroszok is túladni rajta minél előbb.

Viktus 2011.05.25. 08:19:33

@ColT:

Kivételesen most az LMP mondotta meg a tutit : "Jávor Benedek kiemelte azt is, hogy e tranzakciónak a hatására egyáltalán nem lesz jobb Magyarország energiabiztonsága, hiszen hatására nem lesz "egy cseppel több olaj sem Magyarországon" hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat."

Az oroszoktól függünk ugyanúgy onnan jön a nafta nagy része ... idővel visszalehetett volna vásárolni, de v.mi jobb árat is kilehetett volna alkudni, ha már az eladó fél sokra nem megy a csomagjával. Tényleg arról megy a szövegelés, hogy gazdasági szabadságharc stb. az emberek, vállalkozások szopóágon.

Kartal (rezervált) 2011.05.25. 08:21:54

@Virág et.: biztos vagyok benne, hogy nem CSAK az oroszok jártak jól ezzel. Kíváncsi lennék mennyi csorgott vissza "magyar" politikusoknak ilyen-olyan csatornákon ebből a pénzből.

És igen, nagyon rossz üzenet ekkora összeget kidobni, miközben pl. gyerekétkeztetésre napi szinten nincs pénz.

zrobasé 2011.05.25. 08:25:05

@eszkep: ehh...igen egy RT szokott, de nem kötelezhető...a mol évek óta nem fizetett, mint azt te is olvashattad a te általad is belinkelt cikkben...de majd most fog, mi ? gondolom ezt te csak tippeled, mert tuti forrásod nem lehet rá...és mivel a zállam nem többségi, és a szavazatmaximálás miatt 10%-nyi szavata van,és a többi részvényes eddig is inkább visszaforgatta a nyereséget, de majd most jön a zállam, és jól nem hagyja...hagyjál már...és ha már öngól...látom, halvány fingod sincs a fociról, vagy bármi más sportról, amiben van öngól, úgyhogy ne is erőlködj...
de tudod mit, örülj, megvan, sikerült, überfasza, szuperlativuszok meg minden...de egyszer azért majd próbáld ki magad nem mint alkalmazott, hanem mint vállalkozó...sok meglepetés fog érni...

Stenonis 2011.05.25. 08:25:18

Inkább az érdemelt volna gigavastagbőrt, aki eladta a MOL teljes állami tulajdonrészét. Bár inkább ezért lámpavasat osztogatnék.

Az OMV-ben az osztrák államnak 31,50 %-os a tulajdonrésze. A norvég StatoilHydro 67%-os tulajdonrészét a norvég állam birtokolja. És nekik nem kellett visszavásárolniuk, mivel a szerencsésebb országokban nem juthat kormányra egy maszop-szadesz hazaáruló csapat.
Hosszú távon az ország érdekét szolgálja a MOL tulajdonhányada.

Viktus 2011.05.25. 08:36:50

@Stenonis:

Norvégoknál kicsit más a szitu lásd. északi olajmezők :P az osztrákoknál pedig megvolt az az árnyoldal, hogy pl. ezen okból bukták a MOL-t ... a MOL meg lehet ezek után bukja az INA-t ... mindennek van árnyoldala is.

eszkep 2011.05.25. 09:02:49

@Dracon:
"A felvett hitel ha ott fekszik a MNB trezorjaiban és fizetjük rá a kamatot miközben szart se csinálunk vele, igenis pénz hegy még ha átvitt értelemben is."
Balfasz szakértők minek hívták le, ha nem használták fel? A felvett hitel fektetésénél bármi jobb, de a legjobb, ha megtérülő dolgokba fektetik, pl energiaipari részvényekbe.

"A MOL már évek óta nem fizet osztalékot és most sem fog mert minden nyereségét a növekedésre fordítja. Tehát igen ebből a boltból fiskális haszna nem lesz az államnak."
Igen, a tőzsde lényege az, hogy a befektetők felebaráti szeretetből veszteséget könyveljenek el... Igencsak infantiis vagy nemde? Apropó, mi a helyzet a MOL részvények árfolyamával, figyelembe véve a 2008-tól terjedő időszakot, amióta nem fizettek ki osztalékot. Bizonyára azért olyan kapósak, mert nem lesz belőle haszon, mi? Engem azért megdobhatnának pár ezer MOL részvénnyel...

"Ne sajnáld őket!"
Ki a búbánat sajnálja az oroszokat???

"Teszem azt hozzá hogy a pakett semmivel sem jobb vétel ma mint 3 évvel ezelőtt mikor az OMV azért adta el mert nem tudta mire használni."
Az ÖMV azért adta el, mert az akkori dilettáns kormányunk piaci ár alatt adta el nekik, az oroszoknak viszont paci ár felett tudták továbbadni.

"Az oroszok sem tudják mire használni!"
Ezt csak saját maguknak köszönhetik, mint az közismert:
www.hirado.hu/Hirek/2011/05/24/16/Ismerje_meg_a_Mol_Surgutneftegas_ugylet_hatteret_.aspx

"Ez kvázi azt jelenti hogy a pakett értékteremtő ereje NULLA."
Ehhez a marhasághoz már nem is fűznék kommentárt...

"De orbán patkány és fellegi patkány szereti az oroszokat sűrűn járnak putyinhoz teázni"
nekem úgy rémlik, hogy az Gyurcsány volt... Hogy is volt az a MALÉV eladása? Jó bolt volt mi?

"megmutyizták hogy putyin keresett lazán 500 milla eurót!"
Ez a szocik orbitális balfaszságának köszönhető.

"De ettől messzi van még mindig az állam ahhoz még legalább kell vagy 10+ százalék."
Mivel a vastagbőrön nagyon lecsökkent a színvonal és érdekes módon ezt zero sem említi - nem volt benen az Index-es direktívákban, érdemes megemlíteni, pedig triviális: RT közgyűlésén szavazati jog csak meghatározott arányú részvénytulajdonlás esetén illeti meg a részvényest, és a szavazati jog aránya a részvények sorozatától is függ.

"kivitelezés meg olyan orbános, elkurták már megint elmutyizták a pénzt"
Nekem ez egy szimpla adásvételi ügyletnek tűnik...
Kifejthetnéd, mitől mutyi ez?

zrobasé 2011.05.25. 09:06:56

@eszkep: A MOL már évek óta nem fizet osztalékot és most sem fog mert minden nyereségét a növekedésre fordítja. Tehát igen ebből a boltból fiskális haszna nem lesz az államnak."
Igen, a tőzsde lényege az, hogy a befektetők felebaráti szeretetből veszteséget könyveljenek el... Igencsak infantiis vagy nemde?
az,hogy nem fizet ki osztalékot, az nem egyenlő azzal, hogy veszteséges...úgyhogy ne hazudj ! csak így, a te stílusodban...

eszkep 2011.05.25. 09:11:07

@zrobasé: "de majd most fog, mi ?"
Az RT-knek "átkos szokása", hogy általában fizetnek osztalékot. Hogy nem fizettek két évig, vélhetően volt olyan hátszó szándék, hogy tudták a totál hülye MSZP már nem nyerheti meg a 2010-es vásárlást.
Érdekes tanulmány, hogy aki arra hivatkozik, hogy nem fizetett a MOL osztalékot az elmúlt két évben, annak értelmi színvonala elégtelen ahhoz, hogy megértse: ez az új tulajdonost duplán kedvező helyzetbe hozza.

eszkep 2011.05.25. 09:13:44

@Virág et.: "Megfeledkezel a lex Molról, amit még GyF-ék hoztak össze OMV ellen. Az megakadályozta (sikerrel), hogy az OMV vagy az oroszok bármit is befolyásoljanak a maguk részével."

Láthatóan lövésed sincs, hogy miről szólt az említett törvény és ezért baromságokat beszélsz, de azért osztod az észt. Egy rossz vicc vagy.

eszkep 2011.05.25. 09:16:26

@zrobasé: "az,hogy nem fizet ki osztalékot, az nem egyenlő azzal, hogy veszteséges"
Az, hogy egy nyilvánvaló ironikus marhaságot komolyan veszel, és azt még el is kezded magyarázni, az azért minősít téged...
Mot tényleg azon diskurálunk, hogy a részvényesek a profit érdekében vesznek részvényt????????????????????????????????????????????????????????

zrobasé 2011.05.25. 09:20:33

@eszkep: értem, tehát szerinted a tulajdonosok,részvényesek mind-mind (CEZ,OMANOIL,etc) ezért nem akart osztalékot realizálni, és nem pedig azért, hogy a nyereséget ellenséges felvásárlásokra tegyék félre (MOL-INA pepitában az OMV-MOL (és OMV az nem OMW ahogy tegnap az ESTE volt szives hülyén feliratozni)...2007-ben meg azért fizettek osztalékot, de azt is 40%-ot, mert az mszp volt hatalmom...ügyes, okos elgondolás, bravo eszkep :)
(halkan megkérdem, ha oké, legyen ahogy mondod, kiveszik az utolsó garasig a nyereséget, akkor ugyan miből lesz a mol-nak ereje további terjeszkedésre pénze ? hmm ?)

zrobasé 2011.05.25. 09:26:02

@eszkep: én tovább nem diskurálok veled, mert sok a munkám mennem kell :)

Virág et. 2011.05.25. 09:26:35

@eszkep: Azon kívül, hogy a szád jár és mocskolódsz érveid is vannak ennek alátámasztására? Nem tűnt fel, hogy mindenki RAJTAD és nem VELED röhög?

Nem is neked írom, téged úgysem érdekel, hanem a többi kommentelőnek. A lex Mol többek között azt is szabályozta, hogy milyen befolyás kell ahhoz, hogy a menedzsment elmozdítható legyen.

Idézek a 2007. évi CXVI. tv-ből:

1. § (4)

"A stratégiai jelentőségű gazdasági társaság igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak visszahívásáról szóló határozatot a társaság legfőbb szervének háromnegyedes többséggel kell meghoznia, kivéve, ha a stratégiai jelentőségű gazdasági társaság legfőbb szerve a társaság igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjait öt évnél hosszabb határozott időre vagy határozatlan időre választotta meg, vagy a társaság alapszabálya másként rendelkezik."

eszkep 2011.05.25. 09:30:51

"értem, tehát szerinted a tulajdonosok,részvényesek mind-mind (CEZ,OMANOIL,etc) ezért nem akart osztalékot realizálni, és nem pedig azért, hogy a nyereséget ellenséges felvásárlásokra tegyék félre"
Ebben a mondatban több elmezavar is tettenérhető: Egy részvényesnek mi köze lenne bármilyen "ellenséges felvásárláshoz is"? Ha meg további jelentősebb részvénycsomagot akartak volna venni (ami a táblázatból is látható módon nem történt meg) akkor pont az osztalékkifizetés mellett döntöttek volna. Az említett részvényeseknek van szavazati joga talán ők is az osztalék nem kifizetése mellett döntöttek.
Reálisan nézve annak, hogy osztalékot nem fizettek ki, két oka lehet:
- Lásd a MOL terjeszkedését a környező országokban
- Háttérben lehet az is, hogy kihasználják az alkalmat, hogy az orosz tulajdonosnak még nincs szavazati joga.

kej 2011.05.25. 09:38:46

index.hu/gazdasag/magyar/2011/05/25/az_allamnak_el_kell_adnia_mol-papirokat/

mondjuk ebből nekem az jön le, hogy a szarnak adtunk egy jó nagy pofont, esetleg vkit ki kell fizetnie a fülkeforradalmároknak. egyik sem túl jó opció

eszkep 2011.05.25. 09:41:45

@Virág et.: "Azon kívül, hogy a szád jár és mocskolódsz"
Ilyet idézzél légyszíves...

Kösz, hogy idemásoltál egy részt a törvényből, nyilván nincs senkinek jogtára... Az idemásolt bekezdésnek van bárminemű relevanicája azzal, hogy az "OMV vagy az oroszok bármit is befolyásoljanak a maguk részével? Most tényleg bele kell mennünk egy RT működésének részleteibe? Egy FB jelentősége Rt-nél kicsit mást jelent... Az, hogy nem volt szavazati joguk, nem a törvénynek köszönhető, hanem saját bénaságunknak. (Lásd fentebb egyik linkemet.)

"Nem tűnt fel, hogy mindenki RAJTAD és nem VELED röhög?"
Hát az tényleg nevetséges, hogy azon kell diskurálnunk, hogy valóban megtérülő-e egy energiaipari nagyvállalatban részvénycsomagot szerezni a XXI. században...

Virág et. 2011.05.25. 09:48:29

@kej: módosítják majd a jogszabályt és a probléma megoldva.

@eszkep: "rossz vicc vagy" Idézetnek megfelel?

"nyilván nincs senkinek jogtára"

Akkor miért nem használod írás előtt?

"Most tényleg bele kell mennünk egy RT működésének részleteibe? Egy FB jelentősége Rt-nél kicsit mást jelent"

Igen, és? Kit érdekel az FB, amikor az IGAZGATÓSÁGra is ez vonatkozik. A Gt szerint az Rt ügyvezetését az igazgatóság, mint testület látja el. Szerinted, ha bebetonozzák a korábbi igazgatóságot (lásd lex mol), akkor mit tud elérni az OMV vagy a Szurgut a maga 21%-ával? Nemm lesz képviseltetve a menedzsmentben.

Ehhez csak bónusz, hogy Mo (nem túl jogszerűen, szerintem) akadályozta, ahol tudta a Szurgutot a tulajdonosi jogai gyakorlásában.

"Hát az tényleg nevetséges, hogy azon kell diskurálnunk, hogy valóban megtérülő-e egy energiaipari nagyvállalatban részvénycsomagot szerezni a XXI. században... "

Ahogy írtam (néha érdemes olvasni is), az ELV támogatható. A megvalósítás, annak ideje és főleg az ár már nehezebben.

kej 2011.05.25. 09:50:19

@eszkep: szerintem speciel nem megtérülő. egyrészt ugye nincs sem kőolaj, sem földgáz vagyonunk. biztonságpolitikai szempontból tehát tök mindegy, hogy kinek a kezében van a fent említett részvénypakett, továbbra is az oroszok kezében van a franciakulcs. vki itt bőszen érvelt az ina megszerzésével. ezzel kapcsolatban arra a linkre hívnám fel a figyelmed, hogy a horvát tőzsdefelügyelet épp a minap tett feljelentést az ügyészségen különféle olyan tőzsdepiaci bűncselekmények kapcsán, ami különböző bontásban 1-8 évvel fenyegetett. ja a mol ina körüli kavarásáról van szó. a harmadik: a belinkelt napi gazdaság cikk, ami nagyjából arról szól, hogy állam bácsinak sürgősen tovább kell passzolnia a a mostani pakettet, vagy annak egy részét, esetleg a manyupos mol-papírokat nem fordíthatja a kiemelt célra, az államadósság csökkentésére. és, ami még fontos: az oroszok szempontjából halott papírok voltak. egyrészt blokkolták a tulajdonosi jogaikat, másrészt ugye hasznot nem hajtott, mert a mol évek óta nem fizetett osztalékot...

kej 2011.05.25. 09:51:36

@Virág et.: ezt azért te se gondoltad komolyan. ha egy kibebaszott ügylet miatt felrúgják a tőzsdetörvényt, akkor azt eléggé megsínyli a magyar gazdaság. mondjuk én pölö sikítva vinném a pénzem, akár még botswanába is:(

Virág et. 2011.05.25. 09:54:41

@kej: Akik hetente módosítják az alkotmányt, azoktól ez is bőven kitelik.

eszkep 2011.05.25. 09:56:37

@kej: Az "Index gazdasági elemzései..." hát az fogalom...
Emlékszem, egy pl. éve azt számolgatták, mennyibe fog kerülni az adófizetőknek az államadósság a tényként említett kockázati felárának emelkedése. Azóta a felére csökkent a kockázati felár...
Vagy amikor együtt bólogattak Bajnaival, hogy hazánkba nem fog begyűrüzni a hitelválság - mindezt egy héttel azelőtt, hogy az IMF-nek kellett megmenteni e minket az államcsődtől.
Egyébként áruld már el, hogy a nyilvános vételi ajánlattétel kötelezettsége miatt - amit a PSZÁF felé kell bejelenteni - miért kellene az államnak, vagy a MOL-nak is eladni részvényt?

kej 2011.05.25. 09:59:22

@eszkep: olvass hülye gyerek. napi gazdaság elemzésre hivatkozik az indexes cikk

kej 2011.05.25. 10:00:12

@eszkep: azért, mert nem fogják a tőzsdekönyvbe bejegyezni. azért

kej 2011.05.25. 10:02:21

egyébként meg nem eladásról van szó. éppen arról, hogy a manyupos részvényekkel együtt már olyan befolyást szerezne az állam, hogy kötelező nyilvános vételi ajánlatot tenni. ugyanis lassan meghaladja a 25 százalékot a befolyás mértéke, és nincs még egy olyan tulajdonosa a molnak, akinek 10 százalék felett lenne a pakettje.

kej 2011.05.25. 10:04:04

@kej: ja jelzem a következő legnagyobb tulajdonosa a molnak az otp. tartok tőle, hogy ez a nekibuzdulás csak cs. sándor kiskorú versenyzőnek lesz jó.

kej 2011.05.25. 10:06:48

@Virág et.: sajna. szerinted befektessek egy szögesdrót üzembe? esetleg vmelyik afrikai országból kezdjek taposóaknát importálni? :((((((

gramercy 2011.05.25. 10:12:55

@ColT: muszáj a faszt volt muszáj

megszereztük a ruszki olajmezőket? nem

pontosan ugyanúgy függünk tovább is te szerencsétlen

Viktus 2011.05.25. 10:13:29

@kej:

A tulajdonosi jogait gyakorolhatták volna az oroszok, ha a szabályozásnak megfelelően közzéteszik kik állnak a ruszki cég mögött :P de azt még az oroszoknál sem tudják Putyin köreink kívül :D

eszkep 2011.05.25. 10:15:25

@Virág et.: "Szerinted, ha bebetonozzák a korábbi igazgatóságot (lásd lex mol), akkor mit tud elérni az OMV vagy a Szurgut a maga 21%-ával?"
Öt évig nincsenek az igazgatóságban, de utána már nekik is lett volna szavuk. A Llex-mol kullogás az események után. Az osztalékot viszont addig is felvehették volna, ha lett volna kifizetés. Szerencsére nem volt, he-he-he.

"Ehhez csak bónusz, hogy Mo (nem túl jogszerűen, szerintem) akadályozta, ahol tudta a Szurgutot a tulajdonosi jogai gyakorlásában."

Már többször említette, és belinkeltem, hogy nem akadályozzák benne, hanem ők voltak a bénák.

"Ahogy írtam (néha érdemes olvasni is), az ELV támogatható"
Szerintem részvényszerzésre a vásárlás elfogadható megoldás, lehet, hogy te még "államosításban" gondolkodsz?

eszkep 2011.05.25. 10:17:20

@kej: Ez az a Napi gazdaság, aki két egymást követő évben nem vette észere, hogy Gyurcsány költségvetés-tervezete egy vicc és a tényleges hiány a duplája lesz a tervezettnek? Értem...

Virág et. 2011.05.25. 10:21:15

@eszkep: Látod, ha árnyalod a véleményed, mindjárt közeledik a többiekéhez.

"Már többször említette, és belinkeltem, hogy nem akadályozzák benne, hanem ők voltak a bénák."

Ezzel kapcsolatban per volt a két cég között és a legújabb fejlemény (a vásárlás előtt persze) az volt, hogy EU elé vinné a Szurgut az ügyet, mert nem ért egyet a mayar bíróság döntésével. Nem olyan egyértelmű ez a dolog. Én nem tudom megítélni, hiszen a részleteket nem ismerem, csak a sajtóból.

"lehet, hogy te még "államosításban" gondolkodsz? "

Nem. Én abban gondolkodok, hogy a felvásárlást jobb feltételekkel és meg lehetett volna oldani. Az oroszoknak nem ért semmit a 21%-uk: az igazgatóságban nem voltak képviseltetve, osztalékot nem kaptak és még a tulajdonosi jogaikat sem gyakorolhatták. 21%-nyi semmin ültek.
Ez az 500 milliárd, ami "1 év kemény tárgyalásának eredménye" furcsa mód megegyezik ugyanazzal az összeggel, amit már tavaly szeptemberben megállapítottak az elemzők.

eszkep 2011.05.25. 10:24:27

@kej: "oroszok kezében van a franciakulcs."
Nem tudom feltűnt-e már neked, hogy 1991-ben széthullot. A jelen állapot annak következménye, hogy az oroszoknak eddig sikerült fenntartaniuk a monopol-helyzetüket. Az EU pont ezen kíván változtatni. Igaz a Nabucco-terv kapcsán egyenlőre meglehetősen hatékonyan működik az Orosz lobbi... Azért az ÖMV is elég jól eléldegél, attól függetlenül, hogy ők is az oroszoktól veszik a benzint. Majd ha a piacon már széles körben elterjedtek a hidrogén- vagy elektromos hajtású járművek, térjünk vissza arra- jó üzlet-e a MOL részvény, melynek egyébként nem csak ez az üzletága van...

Marcellusca 2011.05.25. 10:25:33

@Virág et.: @kej: Ti még szóba álltok eszkeppel? :)
Helyből olyan hülye, mint más nekifutásból! :)))
Sokszor van olyan érzésem, hogy:
1 - hozzá jár továbbképzésre szíjjájtóoetike;
2 - ő maga szíjjájtópetike.

Asszem követem @zrobasé: példáját! :DDDD

Virág et. 2011.05.25. 10:28:19

@Marcellusca: Engem nem zavar az ellenvélemény, sőt. Akinek ugyanaz a véleménye, mint nekem, azzal nem lehet miről vitázni.
Ami miatt eszkep néha kihoz a sodromból az nem a véleménye, hanem a stílus, ahogy előadja.

2011.05.25. 10:36:46

@bunko_jobbos: én csak attól tartok, hogy mire kiganajozza ezt a sok szart, megint jön valami beteg állat, és beígéri a háromhatvanas kenyeret.

eszkep 2011.05.25. 10:39:07

@Virág et.:
- "az igazgatóságban nem voltak képviseltetve"
ez csak öt haladékot jelent
- "osztalékot nem kaptak"
végtelenségig nem lehet visszatartani az osztalék kifizetést
- "tulajdonosi jogaikat sem gyakorolhatták"
Ehhez csak az ő akarásuk kellett volna. Ha megadták volna a tulajdonosi körükre vonatkozó információkat...

kej 2011.05.25. 10:41:20

@eszkep: most utoljára állok szóba veled. az oroszok putyin vezetésével újra nagyhatalmi törekvésekkel álltak elő. és ebben az egyik legnagyobb adujuk az "energiafegyver". a nabucco sosem valósul meg, ráadásul, ha böngészel az oroszok egy ellennabuccot építenek. tudod mi a különbség? hogy az már majdnem kész van. ráadásul ameddig háború van afganisztánban az amcsik úgy gazsulálnak putyinnak, ahogy csak te szoktál a sarki kocsmában hó végén, ha elfogyott a felesre a pénzed.

kej 2011.05.25. 10:42:12

@Marcellusca: hát basszus, látod. szerintem mazochista vagyok. bár észképnél egy lakkcsizmás dögös vörös biztos nagyobb örömet nyújt:)))

eszkep 2011.05.25. 11:56:10

@jános515: "Azok a privatizátorok, akik eladták szarér-húgyér a MOL-t, anno, az Antall-kormány idején, még szabadlábon vannak?"

Ilyen hülyék is léteznek még ezen a bolygón??????? Nézz már utána fiacskám, ki adta el!!!!!

martonx 2011.05.25. 12:19:56

Egyre ritkábban tudok egyetérteni a Fidesz lépéseivel (vannak még lépései egyáltalán, vagy folyton csak csetlik-botlik?), de a MOL visszavásárlását kivételesen nem tartom hülyeségnek.
Sőt ha rajtam múlna a komplett energia, víz szektort is visszavásárolnám a helyükben.

l.x. 2011.05.25. 12:28:38

@eszkep: "Reálisan nézve annak, hogy osztalékot nem fizettek ki, két oka lehet:"

Majd most lesz egy harmadik: hogy egy kormány, amely olyan verbálantikapitalista és különadóztató, hogy abba Thürmer et. belesárgul, ne lobogtathassa a kapitalisták által megtermelt profit hányadát, és bukjon, amint megérdemli.

l.x. 2011.05.25. 12:29:59

@martonx: "Sőt ha rajtam múlna a komplett energia, víz szektort is visszavásárolnám a helyükben."

Mit zálogosítanál, vagy adnál el, esetleg kit rabolnál ki a vételár előteremtéséért?

lyken 2011.05.25. 12:35:00

@Horizont: "A közgazdász szerint ez kommunikációs fogás, amit azonban valószínűleg ki fog kérni magának az IMF - tette hozzá."
Azt mégsem mondhatja ki Viktor, hogy ez bizony a manyup pénzből lett rendezve.
Hogy nézne az ki, hogy a a meglopottak előtt élvezkedik a reflektorfényben?

gramercy 2011.05.25. 12:38:07

@l.x.: ugyan már, az ilyen agyhalottak szerint "einstand gecó" az összes olyan iparra ami szerintük madzsar kell hogy legyen

hogy honnan a büdös picsából volna tőke az adott iparágak működtetésére, azt már nem tudják megmondani de nem is jut el az agyukig

Dendrobatidae 2011.05.25. 13:34:35

@martonx: És miből? Felvennénk 1000 csitrillió forint IMF hitelt?:)
Az jó vó'na! Miénk lenne a vízcső, a gázcső, meg a villanydrót az oszlopokon. Az volna ám a jó! A komcsi rendszerben is nyugodtan hajthatta a fejét a polgár, mert tudta, hogy éjjel nem jön el a Suez-Gaz de France és nem húzza ki a csövet a földből, oszt viszi ki a csigazabáló népségéhez. Most meg minden éjjel kétségek közt forgolódhatunk az ágyunkban alvás helyett. Ha meg megvennénk, papírunk lenne róla, hogy az államé. Igaz, másnap már jönne a végrehajtó az államcsőd miatt, és diszkont áron, szarér-húgyér vehetné vissza mindenki az államtól a cuccot.
Bár szerintem ezek nélkül is biztos az államcsőd. Ennyi marha politikussal, mint nálunk, garantált.

l.x. 2011.05.25. 13:55:30

@gramercy: Az lesz majd az elegáns - de egyáltalán nem egyedi eset - amikor a MOL az elképzelésekkel ellentétben mégsem kezd osztalékolni a választásokig, ezért - hogy gyöngyre mégis fussa - zaciba vágják újra, annyiért, amit éppen adnak érte -- és a most tapsolók továbbra isvéresre verik a tenyerüket, és ámulnak, hogy ez a Viki mekkora egy géniusz, amit a Viki meg is mond, hogy éppen miért.

Dendrobatidae 2011.05.25. 14:02:33

@l.x.: Viki mindenképpen géniusz. Ha az IMF és az államadósság ellen harcol akkor is, Ha IMF hitelből vesz részvényt és növeli az államadósságot, akkor is. Így működnek a szekták és a szektavezérek.:)

l.x. 2011.05.25. 14:05:20

@Dendrobatidae: "És miből? Felvennénk 1000 csitrillió forint IMF hitelt?:) "

Mivel a nyugdíjkasszát még egyszer nem lehet lenyúlni, jöhetne a kisiskolások zsebpénze. Ők még tán el is hiszik a sasfészek agitpropját. Legalábbis a kevésbé tájékozott részük.

l.x. 2011.05.25. 14:07:47

@Dendrobatidae: Ne legyünk epések! A fidesz nem szekta, hanem egyház, ami abból is látszik, hogy az alaptőkéjüket egy ház eladása biztosította.

l.x. 2011.05.25. 16:46:36

@Viktus: Orbán-napi ajándékul ez a minimum, amit áldozhatunk Érte.

2011.05.25. 16:59:31

@eszkep: Tudom hogy te egy lángész vagy, csak az a baj, hogy valaki gyerekkorodba lepisilte a fejed és kialudt az ész nálad.
Fiacskád nem vagyok, de az apád sem lennék szivesen, mert buta vagy.
De tudd, azt szeretem ha az okos hülyéskedik, de azt nem csipem, mikor a hülye okoskodik és azt hiszi hogy ő mindent tud..
Akkor leirom, de ha nem igaz amit irok, akkor tévedtem, bocs.No lássuk a tényeket.
A MOL-t, az Antall-kormány kezdete el privatizélni, mégpedig a kárpótlási jegyek megjelenésekor. Ezt maga Bod Péter Ákos is bevallotta , aki abban az időben a MNB elnöke volt. Azt szerették volna elérni, hogy a kisbefektetők a kárpótlási jegyekért cserébe, tulajdonrészt kapjanak, vegyenek a hazai vállalatban. .
Igaz, hogy a szocik követték az MDF baromságaikat és elkótyavetyélték a maradékot is.
Az is igaz, hogy ezt a fidesz ellenezte.
Nem akarlak megsérteni, de ne a kocsmába járkálj, hanem olvass a dolgok után. Hidd el megéri, mert akkor nem látszol butának, még ha az is vagy.

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.25. 17:23:15

Nahát, pont a minap jutott eszembe, hogy mostanában milyen nagy a csönd a témában, vajon mi lehet, elzavartak minket Putyinék? Erre kiderül, hogy épp ellenkezőleg, a színfalak mögött már megállapodtak. Grat! :)

laspalmas · http://vastagbor.blog.hu 2011.05.25. 17:27:28

És természetesen le a kalappal az olvasónk előtt, aki már tavaly novemberben kilogikázta, hogy ez lesz. Ügyes! :)

Tokány 2011.05.25. 17:33:08

@eszkep: Az egy dolog, hogy a gazdasági dolgokhoz hülye vagy (nem gond, a providentes kölcsönök országában ez nem bűn), de még ráadásul osztod is az észt. A legutóbbi "az állampapir értéke nem csökkenhet" beszólásod után én legalábbis egy kicsit meghúztam volna magamat. Na mindegy, segitek egy kicsit, jó?

"Balfasz szakértők minek hívták le, ha nem használták fel? A felvett hitel fektetésénél bármi jobb, de a legjobb, ha megtérülő dolgokba fektetik, pl energiaipari részvényekbe."

Az IMF-től lehivott pénz egy része a Magyar Nemzeti Bankhoz került, hogy a valutatartalékát növelje. A valutatartalékból pont azért nem veszel részvényt, mert ha kiderül, hogy katasztrófát okozott a cég (BP), vagy könyvelést hamisitottak (ENRON), vagy egyáltalán csak történik egy terrortámadás, akkor a béka segge alá kerül az árfolyama, aztán cseszheted. Az MNB-nél parkoló valutának pont az a lényege, hogy a foring árfolyámnak a stabilitását tudja vele biztositani eladással/vétellel. Az meg hogy miért kell, hogy ott minél több pénz legyen, ugyancsak triviális... ha az MNB-nek 1-2 milliárd dollárja/eurója lenne csak, akkor bármelyik nagyobb alapkezelő úgy bedöntené a forintot, hogy "öröm" lenne nézni. Régen az aranytartalék számitott a nemzeti bankoknál, de nem véletlen, hogy a gazdagabb országok (németek, osztrákok) nem nagyon számolták fel az aranykészletüket, mert az még stabilabb, értékállóbb, mint az euro, vagy a dollár.

Nemzeti Bank tartalékából piaci dolgokat fizetni, egyébként meg ősi fehérorosz szokás, nem véletlen hogy most kuncsorognak a ruszkiknál némi apróért.

2011.05.25. 18:18:07

@ColT: Nekem nem a visszaszerzéssel van a bajom. Inkább azzal, hogy 22 évvel ezelőtt eladtak mindent, szarér-húgyér, most pedig visszavásároljuk piaci ár felett. Ez aztán marha jó üzlet--valakiknek, de nem nekünk..
De akik anno, olcsón, szinte semmiért vették , vagy kapták a részvényt, azok mostanra meggazdagodtak, nem is kicsit. És miből is? Az állami tulajdonból! Nekem csak ennyi a bajom. Mert a kótyavetyéből meggazdagodott politikai elit baráti körei, haverjaik könnyen ugrálnak. De ha mindezt a saját pénzből kellett volna előteremteni, létrehozni, vajon hány okos politikus lenne ma kapitalista, nagytőkés? Szerintem egy sem.

l.x. 2011.05.25. 18:22:34

@Tokány: "Nemzeti Bank tartalékából piaci dolgokat fizetni, egyébként meg ősi fehérorosz szokás, nem véletlen hogy most kuncsorognak a ruszkiknál némi apróért."

Csóró fehéroroszok. A menők nem kérnek a ruszkiktól, hanem adnak nekik.

Szerintem nagyon jól csinálta a Tibi 2011.05.25. 18:46:09

Szóval az IMF vett 21 százalék Mol részesedést 1.88 milliárd ajróért, majd kiadta haszonbérbe a madzseri államnak. Kérdésem csak az: mennyi a futamidő és az előirányzott minimálprofit?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.25. 18:59:56

@Virág et.: Ha ennyiért, hát ennyiért... Nyilván a ruszkik is hülyék lettek volna olcsóbban adni.

@gramercy: Nem is ere gondoltam... Leginkább arra, hogy a legalább valamennyire jól működő magyar, stratégiai cégeink, mégicsak legyenek a mieink! Ugyanígy a pécsi vízmű is.
Leginkább annak kéne a tökére lépni, aki ezeket kiárusította...! Ahogy @jános515: is írja.

Kristl 2011.05.25. 19:28:45

@Stenonis:
Talán. Egyelőre én csak annyit látok, hogy drágán megvettük, és sok benne az árnyék és a potenciál.
Majd nyugtával dicsérhetjük a napot. Hova fog kerülni a részvénycsomag, és mit lépnek az oroszok esetleg a mollal szemben, vagy miféle közös gazdasági megállapodás lesz születőben az elkövetkezendő 1-2 évben.
Jelenleg drágán megvettük, és nyugodtabban alhatunk egyrészről, másrészről ismét elszállóban a s.frank, és nagy az adósságteher, s az összes járulékos intézkedés rövidtávú célokra jó a kormány részéről.

gramercy 2011.05.25. 19:47:20

@jános515:
volt tőke 40 év kommunizmus után? faszt
van most? faszt

innentől kezdve tárgytalan a kérdés, illetve aki szerint az állam vásároljon közműveket az az unokáinkat adósítja el
pont

ColT · http://kilatas.great-site.net 2011.05.25. 20:02:52

@gramercy: Ez azért anyira nem közmű. És Attól még a MOL nagyon jól megy, akik akkor olajjal foglalkoztak, azoknak sem kopott fel az álla. Másrészt, OK, hogy egy részét eladják, de többségi tulajdon az maradjon csak az államé.

l.x. 2011.05.25. 23:39:52

@ColT: A neolib dogmákkal szembe szoktam menni, de azt el kell ismerni, hogy a magáncégeknek van egy irigyelhető tulajdonságuk az államiakkal szemben: a magánvállalatok menedzsmentjét a tulajok szinte bármely pillanatban elhajthatják a francba, de a hagyómiklósok kiebrudalásához annyi rendkívüli esemény és idő kell, hogy azt cég túl nem éli, ha nincs abszolút monopolhelyzetben.

2011.05.26. 05:18:58

@gramercy: Bocs, de ha nem volt tőke 40 év után, akkor mi a pöcsből lettek eggyesek milliomosok, milliárdosok? Az állami vagyonból, az meg ugye nem magántőke volt.Csak azután lett magántőke, magánvagyon miután ellopták és a lopott vagyont legalizálták. Ilyet nagyon sokat hallottunk és láttunk az elmult 22 évben.
Bakker. Igy én is tudtam volna milliárdos lenni, csak roszkor voltam rosz helyen és nem nyaltam egyetlen pártnak , vezetőinek a seggét. Mert aki nyalt annak megengedett volt a lopás, kapott különböző támogatást, E-hitelt, vissza nem téritendő milliókat, és ha jattolt, akkor joga volt hülyének lenni--büntetlenül. Lophatott, csalhatott minden következmény nélkül.
Ám az unokáink eladósitása nem ma kezdődik, hanem 1990-ben kezdték el. Mostanság befejeződik, mert nincs már mit ellopni és eladni. Hacsak bennünket el nem adnak darabra és kilóra, mert a magyar politikai elit , a pénzért , a hatalomért mindenre képes.

l.x. 2011.05.26. 12:42:39

"Ám az unokáink eladósitása nem ma kezdődik, hanem 1990-ben kezdték el"

Ha már érdekes a történelmi kezdet, akkor az Aranybullánál kell keresni,

valójábannemberci 2011.05.26. 17:18:52

@l.x.: Lófaszt. Samu tehet mindenről.

l.x. 2011.05.26. 17:35:59

@valójábannemberci: Samu tudta, hogy ha nem vadászik, nem gyűjtöget, éhendöglik; ha kölcsönvesz egy falatot, aztán még egyet, és megint egyet, de nem adja vissza, akkor agyonverik. Azt a gondolatot a magyar nemes plánálta jó mélyen a saját agyába, hogy abból meg lehet élni, hogy az ő elei már Árpád talpát nyalták. Illetve egy ideig meg lehetett - ez volt a magyar középkor gazdasági buboréka.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2011.05.26. 18:03:48

@valójábannemberci: @l.x.: Azért ennyire ne menjünk vissza az időben.De ez @jános515: nagyon igaz.Nem a régmúlttal kell törődni,hanem az elmúlt 20 év bűnözőit kell(kéne)megbüntetni.

süti beállítások módosítása